فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/17
- تعداد عناوین: 13
-
-
صفحات 7-22
این پژوهش باهدف بررسی تاثیر آبزی پروری بر توسعه اجتماعی روستاهای استان لرستان به روش پیمایشی اجرا گردید. این تحقیق از نوع توصیفی - همبستگی می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 218 نفر از پرورش دهندگان انتخاب و همچنین تعداد 30 نفر از کارشناسان شیلات مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه ای که در اختیار نمونه منتخب قرار داده شد و روایی و پایایی آن نیز مورد تایید قرار گرفت به دست آمد. برای تایید کفایت نمونه گیری انجام شده از جامعه آماری، از آزمون بارتلت و KMO و جهت بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگوروف - اسمیرنف استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها از طریق آزمون های آماری با استفاده از نرم افزار spss، نشان داد آبزی پروری بر تمام شاخص های مورد سنجش وضعیت اجتماعی روستاهای استان لرستان تاثیر مثبت و معنی داری دارد به طوری که این شاخص ها نسبت به قبل از آبزی پروری بهبود یافته اند. نتایج حاصل از توافق سنجی نشان داد که هر دو گروه آبزی پروران و کارشناسان نسبت به بهبود وضعیت اجتماعی آبزی پروران بعد از شروع آبزی پروری توافق نظر دارند. همچنین نتایج اولویت بندی مولفه های اجتماعی در آبزی پروری نشان داد که مولفه "افزایش روابط صمیمانه با همسایگان" در رتبه اول و " افزایش نزاع و اختلاف روستائیان با یکدیگر بر سر مسائل آب" به عنوان آخرین مولفه اجتماعی تحت تاثیر آبزی پروری است. نتایج رتبه بندی کانال های ارتباطی کسب اطلاعات آبزی پروران نشان داد، "مراجعه به افراد دارای سابقه آبزی پروری که اطلاعات فنی بیشتری دارند" مهم ترین منبع اطلاعاتی و "مراجعه کارشناسان به مزارع" کم اهمیت ترین منبع اطلاعاتی آبزی پروران است.
کلیدواژگان: آبزی پروری، وضعیت اجتماعی، توسعه روستایی، استان لرستان -
صفحات 23-40
جامعه پذیری سیاسی نقش مهمی در استمرار حیات یک نسل دارد و فرهنگ سیاسی جامعه را به نسل های جدیدتر انتقال می دهد. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر ساخت قدرت در خانواده بر جامعه پذیری سیاسی زنان می باشد. روش تحقیق پیمایشی و از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری کلیه زنان شاغل در ادارات شهر اندیمشک می باشد که با توجه به فرمول کوکران حجم نمونه برابر با 284 نفر نمونه تعیین شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که محقق ساخته است. پس از گردآوری داده ها، بر اساس آمارهای توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار spss، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد که میانگین ساخت قدرت در خانواده 1/92 و میانگین جامعه پذیری سیاسی در بین افراد بالا (2/08) بوده است. میزان جامعه پذیری سیاسی 25 درصد در حد کم، 41/2 درصد متوسط و 33/8 درصد در حد زیاد بوده است. ضریب همبستگی پیرسون بین میزان ساخت قدرت در خانواده و جامعه پذیری سیاسی برابر با 0/252 است. نتایج نشان داد که بین ساخت قدرت در خانواده و میزان جامعه پذیری سیاسی زنان شاغل در اندیمشک همبستگی مثبت، مستقیم و معناداری وجود دارد. هر چه ساخت قدرت در خانواده بیشتر شود، میزان جامعه پذیری سیاسی افزایش می یابد و برعکس هر چه ساخت قدرت در خانواده کمتر شود، میزان جامعه پذیری سیاسی کاهش می یابد. متغیر ساخت قدرت در خانواده و ابعاد آن، 11/8 درصد از واریانس و تغییرات جامعه پذیری سیاسی را تبیین و پیش بینی می کنند.
کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، ساختار قدرت، فرهنگ سیاسی، اندیمشک. -
صفحات 41-57
هدف از پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی برای دانشجو معلمان تربیت بدنی می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کیفی می باشد. جامعه آماری متشکل از 5 گروه می باشد. اول، متخصصان دانشگاهی رشته برنامه ریزی درسی. دوم، کارفرمایان، سوم، دانش آموختگان دوره معلمی تربیت بدنی فارغ التحصیل از دانشگاه ها چهارم، اسناد داخلی مرتبط با رشته معلمی تربیت بدنی و پنجم، منابع علمی و پژوهش های داخلی و خارجی منتشر شده مرتبط با برنامه درسی مبتنی بر شایستگی می باشند. جهت شناسایی شایستگی های دانشجو معلمان تربیت بدنی و همچنین طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی از مصاحبه نیمه ساختاریافته فردی تا رسیدن به حد اشباع نظری، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج نشان داد که شایستگی های مورد انتظار از دانشجو معلمان تربیت بدنی در سه درون مایه و هفت طبقه جای می گیرند. یافته های این پژوهش در درون مایه های شایستگی های شناختی (با سه طبقه دانش تخصصی تربیت بدنی، شایستگی های شناختی عمومی و دانش عمومی)؛ شایستگی های مهارتی (با دو طبقه مهارت های تخصصی برنامه درسی تربیت بدنی و مهارت های عمومی) و شایستگی های نگرشی و عاطفی (با دوطبقه شایستگی های نگرشی برنامه درسی تربیت بدنی و شایستگی های نگرشی عمومی) به دست آمدعناصر و ویژگی های عناصر برنامه درسی مبتنی بر شایستگی دانشجو معلمان تربیت بدنی شامل هدف ها، محتوا و فعالیت های یادگیری، روش، ارزشیابی می باشد. در انتها نیز اعتباریابی یا بازبینی توسط مصاحبه شوندگان صورت گرفت و مورد تایید واقع شد.
کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، شایستگی، دانشجو معلمان، رشته تربیت بدنی -
صفحات 59-73
بی توجهی به مساله توسعه اجتماعی به تضعیف بنیان های اجتماعی، درهم شدگی و افزایش آسیب های اجتماعی می انجامد و منجر به وادادگی اجتماعی شده و ساختارهای بومی را از هم می گسلد. هدف پژوهش شناسایی مولفه ها و شاخص های الگوی ارتقاء توسعه اجتماعی با رویکرد روابط عمومی و اعتبار سنجی الگو در شرکت های صنعتی شهرستان اشتهارد می باشد. پژوهش از نوع آمیخته (کیفی-کمی) بوده و جهت تحلیل داده ها از روش کد گذاری و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نمونه آماری بخش کیفی 10 خبره توسعه اجتماعی و روابط عمومی بوده و در بخش کمی کارکنان و مدیران صنایع و مشاوران 800 شرکت فعال در شرکت های صنعتی شهرستان اشتهارد بوده که 280 نفر به صورت تصادفی ساده تعیین شدند. گردآوری داده ها توسط ابزار مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته انجام شده و روایی محتوا توسط روش دلفی خبرگان و روایی سازه توسط تحلیل عاملی تاییدی و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ 0.97 و پایایی ترکیبی 0.75 تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در قسمت کیفی از کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی از مدل یابی معادلات ساختاری جهت تحلیل مسیر و اعتبار سنجی الگو با نرم افزار smart pls انجام شد. نتایج نشان داد در این الگو، 5 مولفه ارتقا توسعه اجتماعی (زمینه سازی بروز عدالت، امنیت بخشی، بروز اخلاق اجتماعی، شکل گیری رفاه اجتماعی، 5-شکل گیری سرمایه اجتماعی) و 20شاخص به تایید نهایی خبرگان رسیده است. حوزه روابط عمومی با ضریب 65 درصد تاثیر معناداری بر ارتقا توسعه اجتماعی دارد. در اثرگذاری به ترتیب اولویت: نیاز سنجی؛ شفاف سازی؛ اطلاع رسانی؛ آگاهی بخشی و توانمند سازی اثرگذار می باشند.
کلیدواژگان: ارتقاء توسعه اجتماعی، روابط عمومی، شرکت های صنعتی -
صفحات 75-91
امروزه تاب آوری، به خصوص تاب آوری شغلی و سازمانی به یکی از مولفه های مهم توسعه اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف شناسایی چالش های تاب آوری شغلی در بین نیروهای انتظامی استان لرستان انجام شد. روش تحقیق به صورت کیفی و تحلیل داده ها در چارچوب نظریه زمینه ای انجام شده است. جمعیت مورد مطالعه کلیه پرسنل نیروی انتظامی شاغل در استان لرستان بودند که به صورت رسمی مشغول به خدمت هستند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و نظری بوده است که با انجام مصاحبه با21 نفر اشباع نظری حاصل شد. با کدگذاری داده ها 438 کد باز استخراج شد که در ادامه با طبقه بندی آنها بر اساس اشتراک معنای در قالب 15 مقوله انسجام بخش دسته بندی شدند. یافته ها نشان می دهد که پدیده محوری این مطالعه «انطباق ناپذیری شغلی و منزلتی» می باشد. شرایط علی حاکم بر این پدیده شامل سه مقوله «نارضایتی درآمدی، بی ثباتی زمانی و کاری و فهم واپس گرا از نقش انتظامی» هستند. بسترهای حاکم نیز «تنگناهای مدیریتی/سیاستی، جامعه ناپذیری نقشی و تضاد کار/خانه» می باشند. شرایط مداخله گر بر پدیده محوری نیز سه مقوله «ارزیابی عملکرد ناقص، رابطه ای شدن جایگاه ها و ازدیاد محرک های نامشروع در کار» تعریف شده اند. راهبردهای اتخاذشده در برابر پدیده محوری، اتخاذ «اشتغال دوم و مضاعف، بی تفاوتی و تسلیم شدگی و غیرحرفه ای ساختن روابط شغلی» هستند که براثر آن، شاهد پیامدهایی نظیر «اختلال در توانمندسازی سازمانی، خشونت رفتاری و کاهش اقتدار پلیس و پیدایش تعاملات شبکه ای غیررسمی» هستیم. نتایج این مطالعه نشان داد که باید با اتخاذ رویه های سازمانی مطلوب ازجمله ارزیابی عملکرد دائمی و کاهش بی ثباتی زمانی آن ها، انطباق ناپذیری شغلی و منزلتی را کاهش داده و از این طریق تاب آوری روانی، اجتماعی، سازمانی و اقتصادی آن ها را بهبود بخشد.
کلیدواژگان: تاب آوری، نیروی انتظامی، انطباق ناپذیری شغلی و منزلتی، اشتغال دوم و مضاعف، بی تفاوتی و تسلیم شدگی. -
صفحات 93-104
امروزه سازمان ها و شرکت های تجاری با رقابت روز افزون در زمینه فروش بدنبال سهم بیشتری از بازار هستند، بازاریابی اجتماعی درصدد است تا از طریق کاربرد اصول بازاریابی، روش ها و سیستم هایی برای تاثیرگذاری نه تنها بر روی رفتار شهروندان، بلکه بر روی رفتار ارائه دهندگان خدمات اجتماعی، سیاستگذاران و سهامداران دیگر همراه با مسائل اجتماعی خاص انجام دهد. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی و اولویت بندی عوامل بازاریابی اجتماعی موثر بر ارتقا فروش محصولات دیجیتال می باشد. روش این پژوهش از آمیخته و توصیفی - تحلیلی می باشد، در روش کیفی از تعداد 17نفر از خبرگان که به صورت گلوله برفی انتخاب شدند، مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد که نظرات آن ها به اشباع رسید، عوامل بازاریابی اجتماعی موثر بر ارتقا فروش محصولات دیجیتال با استفاده از ادبیات تحقیق حاصل گردید و با کدگذاری باز به کمک خبرگان، مولفه های هریک ازعوامل بازاریابی اجتماعی استخراج شده و برای غربالگری مولفه ها از روش دلفی فازی استفاده شد، جهت بررسی و اولویت بندی عوامل بازاریابی اجتماعی موثر بر ارتقا فروش محصولات دیجیتال و مولفه های آنها از روش بهترین- بدترین (BWM) و به کمک نرم افزار Lingo استفاده گردید. نتایج نشان داد که اولویت بندی عوامل بازاریابی اجتماعی موثر بر ارتقا فروش محصولات دیجیتال به ترتیب: مشتری محور، اثربخشی، قیمت، فرآیند مبادله و برنامه ریزی بلند مدت می باشند.
کلیدواژگان: ارتقای فروش، بازاریابی اجتماعی، روش بهترین -بدترین -
صفحات 105-120
هدف اصلی این تحقیق، بررسی راهکارها و سیاست های توسعه سرمایه گذاری و کسب و کار در مناطق مرزی روستایی ایران در راستای ماندگاری جمعیت در مناطق مرزی است. در این مطالعه از 38 مشارکت کننده به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون، تحلیل شده اند. یافته های این تحقیق نشان می دهد که راهکارها و سیاست های توسعه سرمایه گذاری و کسب و کار شامل یازده محور و مولفه مشخص بوده اند که عبارتند از "بازاریابی و توسعه بازار"، "تسهیل ورود تکنولوژی به فرایند تولید و بسته بندی"، "آموزش و توانمندسازی روستاییان و توجه به سرمایه های اجتماعی"، "توجه به گردشگری و زیست خانه دومی در روستاها"، "وجود فضای اطلاع رسانی از فرصت های سرمایه گذاری و کانال ارتباطی سرمایه گذاران و کارآفرینان محلی"، "تسهیل دسترسی به وام و تسهیلات و منابع بانکی و مالی"، "در نظر گرفتن مزایای مالیاتی و تعرفه ای دولتی"، "اصلاح در برخی قوانین و فرایندهای مدیریتی مربوط به مرزنشینی و مرزنشینان"، "حل مسائل مربوط به زمین و طرح های هادی روستایی"، "توجه به زیرساخت ها و امکانات رفاهی روستاها" و "تغییرات در الگوی کشت و توجه به ضرورت های تولید کشاورزی" که در چهاربخش اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، نهادی و کالبدی و دسترسی قرار دارند که نیازمند توجه از ناحیه سیاست گذران و برنامه ریزان هستند.
کلیدواژگان: مناطق مرزی، روستاهای مرزی، راهکارها و سیاست های توسعه سرمایه گذاری، راهکارها و سیاست های توسعه کسب و کار، ماندگاری جمعیت. -
صفحات 121-136
هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی تاثیر زیرساخت های اجتماعی بر توسعه اجتماعی و فرهنگی جامعه است که روی زنان منطقه 10 شهر تهران انجام شده است. مبانی فلسفی پژوهش حاضر ریشه در اثبات گرایی و استراتژی پژوهش مبتنی بر پیمایش و به شیوه تک مقطعی است. مشارکت کنندگان در پژوهش مشتمل بر زنان ساکن منطقه 10 شهرداری تهران بود. با استفاده از نمونه گیری در دسترس، از 388 نفر نظرسنجی به عمل آمد و داده های حاصل از طریق مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد. به منظور گردآوری داده ها نیز از پرسشنامه استاندارد برگرفته از ادبیات پژوهش استفاده شد. روایی و پایایی ابزار سنجش نیز از طریق آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که 1) زیرساخت های اجتماعی نرم تاثیر معنی داری بر توسعه فرهنگی منطقه 10 شهر تهران دارد، 2) زیرساخت های اجتماعی نرم تاثیر معنی داری بر توسعه اجتماعی منطقه 10 شهر تهران دارد، 3) زیرساخت های اجتماعی سخت تاثیر معنی داری بر توسعه فرهنگی منطقه 10 شهر تهران دارد، 4) زیرساخت های اجتماعی سخت تاثیر معنی داری بر توسعه اجتماعی منطقه 10 شهر تهران دارد، و 5) توسعه فرهنگی تاثیر معنی داری بر توسعه اجتماعی منطقه 10 شهر تهران دارد.
کلیدواژگان: زیرساخت اجتماعی سخت، زیرساخت اجتماعی نرم، توسعه اجتماعی، توسعه فرهنگی، شهرداری تهران -
صفحات 137-155
در مطالعه حاضر به بررسی پویایی مالی، پولی، تجاری و عدم تعادل اقتصاد کلان با تاکید بر شاخص کیفیت حکمرانی خوب در کشورهای نفتی در راستای بهبود توسعه اجتماعی طی دوره زمانی 2022-2000 و با بکارگیری مدل سیستم معادلات همزمان پرداخته شده است. مطابق نتایج یک واحد افزایش در حجم نقدینگی، کیفیت حکمرانی، حجم تجارت و درآمدهای نفتی، پویایی بخش مالی را به ترتیب 0/37، 0/18، 0/41 و 0/01 واحد افزایش و یک واحد افزایش در شکاف تولید، نرخ سود تسهیلات و بدهی عمومی، به ترتیب پویایی بخش مالی را به میزان 0/12، 0/12و 0/17 واحد کاهش می دهد. تاثیرگذاری شاخص های کلان اقتصادی، مالی و سرمایه گذاری به شرایط تورمی کشورها بستگی دارد که منجر به افزایش نرخ سود تسهیلات و افزایش هزینه های سرمایه گذاری می شود. بنابرین با افزایش میزان نرخ سود تسهیلات، تاثیر شاخص های کلان اقتصادی بر شکاف تولید افزایش می یابد. همچنین پویایی بخش مالی، بخش پولی و عدم تعادل اقتصاد کلان در هر سه مدل تاثیر معنی دار بر یکدیگر دارند. با توجه به نتایج بدست آمده مبنی بر این که با مدنظر قرار دادن پویایی مالی و کیفیت نهادی، سیاست بهینه پولی طی ادوار تجاری همچنان سیاست پولی ضد ادواری است. پیشنهاد می شود بانک مرکزی کشورهای نفتی تمهیدات لازم اعمال سیاست پولی ضد ادواری را فراهم نماید، تا در مواقع رکود و رونق بتواند با اعمال سیاست مناسب، نوسانات اقتصادی را کاهش دهد.
کلیدواژگان: مالی، پولی، تجاری، عدم تعادل اقتصاد کلان، کیفیت حکمرانی، بهبود توسعه اجتماعی، مدل سیستم معادلات همزمان -
صفحات 157-173
فضای سایبر را نمی توان بدون درک نقش فضا به طور کامل درک کرد. فضای سایبر یک فضای پیچیده، غیرمتمرکز و پویا با اجزای متعدد و ویژگی های متنوع است. از این رو، حوزه جغرافیای فضای سایبر نسبتا جدید است و نسبت به سایر محیط ها بسیار تغییرپذیرتر است. اما آن چیز که در ابتدا به نظر می رسید اینترنت قرار بود به جغرافیا پایان دهد؛ اما اینگونه نبود و فضای سایبر به عنوان مکمل فضای جغرافیایی به کار گرفته شد. لذا در عصر حاضر هر یک از علوم جغرافیایی در پی شناخت ابعاد فضای سایبر هستند که در این بین جغرافیای سیاسی دانشی است که مفاهیم فضای سایبر را مورد بحث و بررسی قرار می دهد. بر این مبنا، پژوهش حاضر مبتنی بر روش تحلیل محتوا و استفاده از داده های کتابخانه ای در پی پاسخ به این سوال است که مفهوم سازی و قلمرو جغرافیای سیاسی فضای سایبر چیست؟ یافته ها گویای آن است که فضای سایبر و فناوری های مرتبط یکی از مهم ترین منابع قدرت در هزاره سوم است. از این رو، فضای سایبر یکی از مولفه های قدرت زای ژئوپلیتیکی برای کشورها محسوب می شود؛ به طوری که امروزه کشورهای قدرتمند با بهره گیری از ظرفیت های فضای سایبر بر دیگر کشورها تاثیر می گذارند. بر این بنیاد، جغرافیای سیاسی فضای سایبر، از کنش انسان با بعد سیاسی بر فضای سایبر شکل می گیرد. بنابراین، جغرافی سیاسی دانان می توانند فضای سایبر را مطالعه و برنامه هایی را جهت به سامان شدن این فضا به دولتمردان در راستای [اداره بهتر آن] ارائه دهند.
کلیدواژگان: مفهوم شناسی، فضا، فضای سایبر، جغرافیای سیاسی، جغرافیای سیاسی فضای سایبر. -
صفحات 175-185
مصرف اغلب بعنوان خرید کردن کالا یا خدمات در نظر گرفته میشود اما در زمینه اجتماعی آن، مصرف مفهومی بیش از خرید کردن یا استفاده از تولیدات میباشد. مصرف میتواند به هویت یک فرد، پایگاه اجتماعی و بخشی از زندگی روزانه فرد مرتبط باشد و تعیین کننده جایگاهی است که وی در جامعه اشغال کرده است. این نوع نگاه به پدیده مصرفگرایی در واقع همان جامعه شناسی مصرفگرایی میباشد (کندی 1:2008). روش تحقیق استفاده شده در این نوشتار برای جمعآوری دادهها و تجزیه و تحلیل آنها روش کیفی گراندد تئوری است که به پژوهشگر این امکان را میدهد در مواردی که امکان تدوین فرضیه یا نظریه بومی وجود ندارد بجای استفاده از تئوری های غیربومی و از پیش تعریف شده، خود به تدوین یک مدل تئوریکی جدید اقدام کند. در این فرآیند پس از انجام مصاحبه های مختلف به تدریج مقولات اصلی آشکار شده، با تکرار مضامین، مفاهیم و مقولات، و رسیدن به اشباع نظری و با انجام10 مورد مصاحبه، کار گردآوری و تحلیل داده ها پایان یافته است. نتایج حاصل از کدگذاری و استخراج مدل کیفی نشان داد مفاهیم متعددی در شکل گیری پدیده مصرف گرایی ایرانی یعد از انقلاب اسلامی ایران موثرند. بر همین اساس میتوان این با توجه به منبع تاثیرگذاری این عوامل آنها را به دو دسته صورت بندی کرد:1. عوامل خارجی اثرگذار بر مصرف گرایی ایرانی بعد از انقلاب اسلامی 2.عوامل داخلی اثرگذار بر مصرف گرایی ایرانی بعد از انقلاب اسلامی.
کلیدواژگان: جامعه شناسی مصرف، مصرف گرایی، انقلاب اسلامی ایران، جهانی شدن، عوامل داخلی و خارجی -
صفحات 187-211
روند تحول و توسعه شبکه های اجتماعی در سال های اخیر بسیار شتابان بوده بطوریکه فضای بسیار مناسبی را برای به اشتراک گذاری فوری اطلاعات پلتفرم های رسانه ای متنی یا چندرسانه ای بین دو شخص یا بیشتر در بستر اجتماعی فراهم کرده است. بطوریکه انعکاس قدرتمندی از ساختار و پویایی جامعه قرن بیست و یکم و تعامل نسل اینترنت با تکنولوژی و افراد مختلف را به هم ارتباط می دهند. در واقع، رشد چشمگیر محتوای چندرسانه ای اجتماعی و محتوای تولید شده توسط کاربر، همه مراحل زنجیره ارزش محتوا از جمله تولید، پردازش، توزیع و مصرف را متحول کرده است. همچنین جنبه جدیدی از علم و فناوری را که دست کم گرفته شده و اکنون حیاتی است، به بخش چند رسانه ای آورده است: .این مطالعه با روش اسنادی ومروری به ماهیت وکارکرد توسعه محور استفاده از پلتفرم های رسانه ای در جامعه معاصرپرداخته است . از انجا که پلتفرم های رسانه ای نقش مهمی در شکل دهی افکار عمومی و تاثیرگذاری بر گفتمان اجتماعی دارند این قدرت را دارند که روایت ها و دیدگاه های خاصی را تقویت کنند، بنابراین بر نحوه درک و درگیری افراد با موضوعات مختلف تاثیر می گذارند. علاوه بر این، شیوع اطلاعات نادرست و اخبار جعلی در این پلتفرم ها چالشی حیاتی در حفظ یکپارچگی اطلاعات به اشتراک گذاشته شده آنلاین است، و همین طور ظهور پلتفرم های رسانه ای خطوط بین حوزه عمومی و خصوصی را محو کرده است که منجر به نگرانی هایی در مورد حفظ حریم خصوصی داده ها و نظارت شده است.در نتیجه ماهیت پیچیده پلتفرم های رسانه ای و تاثیر چندوجهی انها بر ابعاد مختلف جامعه انسانی نمود بیشتری پیدا کرده است . در حرکت رو به جلو، برای سیاست گذاران، شرکت های فناوری و کاربران بسیار مهم است که به این پیامدها رسیدگی کنند و برای ایجاد یک محیط دیجیتال شفاف تر، اخلاقی تر و مسئولانه تر کار کنند.
کلیدواژگان: پلتفرم های رسانه ای، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کارکرد، توسعه محوری -
صفحات 213-228
این تحقیق به بررسی ابعاد سرمایه اجتماعی و میزان آن در سازمان ها پرداخته است. با استفاده از نظریه ها در حوزه سرمایه اجتماعی از جمله بوردیو، پاتنام، کلمن و فوکویاما به تشریح و تبیین مساله پرداخته شده است. روش تحقیق کمی از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری شامل کارکنان آموزش و پرورش، بیمارستان ها و شهرداری بود که از کل جامعه آماری تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار سنجش در این تحقیق پرسشنامه استاندارد بود که دارای پایایی و اعتبار قابل قبول بوده است. یافته های توصیفی نشان می دهد که ابعاد سه گانه سرمایه اجتماعی (اعتماد، همکاری و مشارکت) در حد زیاد تا خیلی زیاد بوده است. در بخش آمار استنباطی پژوهش آزمون تی انجام شد. بر این اساس برای ارزیابی اینکه آیا میانگین سرمایه اجتماعی در سازمان های شهر ورامین به طور معناداری از3 (میانگین قابل قبول برای سازمان های نمونه) اختلاف دارد یا خیر، آزمون T با یک نمونه اجرا شد. یافته ها نشان داد که میانگین نمره کل سرمایه اجتماعی برابر با 23/4، اعتماد اجتماعی برابر با 93/3، همکاری برابر با 77/3 و میانگین نمره کل مشارکت اجتماعی برابر با 72/4 بوده است. با توجه به سطح معناداری آزمون که برابر sig=0/000 بود نتایج آزمون نشان داد میانگین نمره متغیرهای مذکور در سازمان های نمونه ی مورد بررسی، بیشتر از میانگین قابل قبول بوده و تفاوت معناداری با هم دارند.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت، اعتماد، همکاری، سازمان
-
Pages 7-22
This research was conducted with the aim of investigating the impact of aquaculture on the social development of villages in Lorestan province by using survey research. This research is of descriptive-correlation type, and 218 selected breeders and 30 fisheries experts were investigated using random sampling method. In this study, information was collected through a questionnaire that was provided to the selected sample, and its validity and reliability were also confirmed. Bartlett's and KMO's tests were used to confirm the adequacy of the sampling of the statistical population, and Kolmogorov-Smirnov's test was used to check the normality of the data. The results of data analysis through statistical tests using spss software showed that aquaculture has a positive and significant effect on all indicators measuring the social status of villages in Lorestan province so these indicators have improved compared to before aquaculture. The results of the consensus analysis showed that both groups of aqua culturists and experts agree on the improvement of the social situation of aqua culturists after the start of aquaculture. Also, the results of the prioritization of social components in aquaculture showed that the component of "increasing cordial relations with neighbors" is in the first place, and "increasing quarrels and differences between villagers over water issues" is the last social component affected by aquaculture. The ranking results of the communication channels for obtaining information about aquaculture farmers showed that "referring to people with experience in aquaculture who have more technical information" is the most important source of information and "referring experts to farms" is the least important source of information for aquaculture farmers.
Keywords: Aquaculture, Social Status, Rural Development, Lorestan Province -
Pages 23-40
Political socialization plays an important role in the survival of a generation and transmits the political culture of society to newer generations. The purpose of this study is to analyze the effects of power building on the family and political socialization. The research method is survey and descriptive correlation. The statistical population is all women working in Andimeshk city offices. According to Cochran's formula, the sample size was 284 statistical samples. In the data collection tool, a questionnaire was developed. After collecting the data, the data were analyzed based on descriptive and inferential statistics using SPSS software. Descriptive findings show that the average power building in the family was 1.92 and the average political sociability among individuals was high (2.08). The level of political socialization was between 25% low, 41.2% medium and 33.8% high. Pearson correlation coefficient between the rate of power building in the family and political sociability is equal to 0.252. The results showed that there is a positive, direct and significant correlation between power building in the family and the level of political sociability of married women working in Andimeshk. The more power-building in the family, the greater the sociability of politics. The variable of power building in the family and its dimensions explain and predict 11.8% of the variance and changes in political socialization. The values of regression coefficients show that the dimension of all-round symmetric construction has a greater effect on political socialization.
Keywords: Political Socialization, Power Structure, Political Culture, Andimeshk -
Designing and validating a competency-based curriculum model for student physical education teachersPages 41-57
The purpose of the current research is to design and validate a competency-based curriculum model for student physical education teachers. The current research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method. The statistical population consists of 5 groups. First, academic experts in the field of curriculum planning. Second, employers, third, students of physical education teacher course who graduated from universities, fourth, internal documents related to the field of physical education teacher and fifth, scientific resources and published internal and external researches related to the competency-based curriculum. In order to identify the competencies of student physical education teachers and also to design a competency-based curriculum model, semi-structured individual interviews were used until reaching theoretical saturation. Content analysis was used to analyze the data.The results showed that the competencies expected from student teachers of physical education are placed in three sub-themes and seven levels. The findings of this research in the content of cognitive skills (with three categories of specialized knowledge of physical education, general cognitive skills and general knowledge); Skill competencies (with two categories of specialized skills of the physical education curriculum and general skills) and attitudinal and emotional competencies (with two categories of attitudinal competencies of the physical education curriculum and general attitudinal competencies) were obtained. are content and learning activities, method, evaluation.At the end, validation or review was done by the interviewees and it was approved.
Keywords: Key Words, Curriculum Model, Competence, Student Teachers, Physical Education Field -
Pages 59-73
Ignoring the issue of social development leads to the weakening of social foundations, confusion and increase in social damages, and leads to social alienation and destroys native structures. The aim of the research is to identify the components and indicators of the social development promotion model with the public relations approach and validation of the model in the industrial companies of Eshtehard city. The research is of mixed type (qualitative-quantitative) and coding method and structural equation modeling were used to analyze the data. The statistical sample of the qualitative section was 10 experts in social development and public relations, and in the quantitative section, there were 800 employees and industrial managers and consultants of the industrial companies of Eshtehard city, of which 280 people were determined by simple random sampling. The data collection tool was an interview and a researcher-made questionnaire, which content validity was confirmed by experts' opinion by Delphi method and construct validity was confirmed by confirmatory factor analysis, as well as reliability with Cronbach's alpha coefficient of 0.97 and composite reliability of 0.75. In order to analyze the data in the qualitative part, open, axial and selective coding was used, and in the quantitative part, structural equation modeling was used to analyze the path and validate the model in smart pls software. The results showed that in this model, 5 consensual development promotion components (contextualization of justice, security, social ethics, formation of social welfare, 5-formation of social capital) and 20 indicators have reached the final approval of experts. The field of public relations has a significant effect on the promotion of social development with a coefficient of 65%. In effect in order of priority: needs assessment; clarification; Notices; Awareness and empowerment are effective.
Keywords: Promotion Of Social Development, Public Relations, Industrial Companies -
Pages 75-91
Today, resilience, especially occupational and organizational resilience, has become one of the important components of economic and social development. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying the challenges of job resilience among the police forces of Lorestan province. The research method is qualitative and data analysis is done in the framework of grounded theory. The studied population was all police personnel working in Lorestan province who are officially engaged in service. The sampling method was purposeful and theoretical, and theoretical saturation was achieved by conducting interviews with 21 people. By coding the data, 438 open codes were extracted, which were further classified into 15 cohesive categories based on the shared meaning. The findings show that the central phenomenon of this study is "occupational and status incompatibility". The causal conditions governing this phenomenon include three categories: "income dissatisfaction, time and work instability, and regressive understanding of the police role". The ruling platforms are also "management/policy bottlenecks, social role incompatibility and work/home conflict". Intervening conditions on the central phenomenon are also defined as three categories: "imperfect performance evaluation, relationalization of positions and increase of illegitimate stimuli at work". The strategies adopted against the central phenomenon are the adoption of "secondary and double employment, indifference and surrender, and unprofessionalization of employment relationships" which results in consequences such as "disturbance in organizational empowerment, behavioral violence and the reduction of police authority and the emergence of interactions We are an informal network. The results of this study showed that it is necessary to reduce occupational and status incompatibility by adopting optimal organizational procedures, such as permanent performance evaluation and reducing their temporal instability, and in this way improve their psychological, social, organizational and economic resilience forgive.
Keywords: Resilience, Police Force, Occupational, Status Incompatibility, Second, Double Employment, Indifference, Surrender -
Pages 93-104
Today, organizations and business companies are looking for a greater share of the market with increasing competition in the field of sales, social marketing is trying to influence not only the behavior of citizens, but also the behavior of the presentation through the application of marketing principles, methods and systems. social service providers, policy makers and other stakeholders together with specific social issues. Therefore, the purpose of this research is to investigate and prioritize social marketing factors that are effective in promoting the sale of digital products. The method of this research is mixed and descriptive-analytical. In a qualitative method, a semi-structured interview was conducted from 17 experts who were selected as a snowball, and their opinions reached saturation. Digital was obtained by using research literature and by open coding with the help of experts, the components of each of the social marketing factors were extracted and the fuzzy Delphi method was used to screen the components, in order to examine and prioritize the social marketing factors effective in promoting the sale of digital products. And their components were used by the best-worst method (BWM) and with the help of Lingo software. The results showed that the prioritization of social marketing factors effective in promoting the sale of digital products are: customer-oriented, effectiveness, price, exchange process and long-term planning.
Keywords: Sales Promotion, Social Marketing, Best-Worst Method -
Pages 105-120
The main goal of this research is to investigate the solutions and policies for the development of investment and business in the rural border areas of Iran in order to maintain the population in these areas. In this study, 38 participants were used to collect data. The collected data have been analyzed by thematic analysis method. The results of this research show that strategies and policies for investment and business development include eleven axes and components. These include "marketing and market development", "facilitating the entry of technology into the production and packaging process", "training and empowering rural people and attention to their social capital", "attention to tourism and second home living in villages", "The existence of a communication channel between national investors and local entrepreneurs", "Facilitating access to loans and banking and financial resources", "Considering government tax and tariff benefits", "Amendment in some laws and management processes related to border residents ", " Solving issues related to land", "Attention to the infrastructure and amenities of villages" and "Changes in the cultivation pattern” and are placed in four sections: socio-cultural, economic, institutional and physical and accessibility. These need attention from policymakers and planners.
Keywords: Border Area, Rural Border, Investment In Border Area, Business Development, Staying Of Population -
Pages 121-136
This study aims to evaluate of the impact of social infrastructure on the social and cultural development of the society, which was carried out on the women of the 10th district of Tehran. Philosophical foundations of the current research are rooted in positivism and survey-based research strategy in a single-section way. The participants in the research included women living in District 10 of Tehran Municipality. Using available sampling, 388 people were surveyed and the resulting data were analyzed through structural equation modeling. In order to collect data, a standard questionnaire taken from the research literature was used. The validity and reliability of the measurement tool was also checked and confirmed through Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis. The results of the hypothesis test showed that 1) soft social infrastructure has a significant impact on the cultural development of the 10th district of Tehran, 2) soft social infrastructure has a significant impact on the social development of the 10th district of Tehran. 3) hard social infrastructure has a significant impact on the cultural development of the 10th district of Tehran, 4) hard social infrastructure has a significant impact on the social development of the 10th district of Tehran, and 5) cultural development has a significant impact on the development Has a community in District 10 of Tehran.
Keywords: Hard Social Infrastructure, Soft Social Infrastructure, Social Development, Cultural Development, Tehran Municipality -
Pages 137-155
In this study, financial, monetary, commercial dynamics and macroeconomic imbalances have been investigated with an emphasis on the quality index of good governance in oil-rich countries in order to improve social development during the time period of 2000-2022 and by using the system of simultaneous equations model. According to the results, one unit increase in the volume of liquidity, quality of governance, trade volume and oil revenues, the dynamism of the financial sector increases by 0.37, 0.18, 0.41 and 0.01 units, respectively, and one unit increase in the production gap, rate Interest of the facility and public debt reduces the dynamics of the financial sector by 0.12, 0.12 and 0.17 units, respectively. The effectiveness of macroeconomic, financial and investment indicators depends on the inflationary conditions of countries, which leads to an increase in the interest rate of facilities and an increase in investment costs. Therefore, with the increase in the interest rate of the facility, the effect of macroeconomic indicators on the production gap increases. Also, the dynamics of the financial sector, the monetary sector and the macroeconomic imbalance in all three models have a significant effect on each other. According to the results obtained, considering the financial dynamics and institutional quality, the optimal monetary policy during business cycles is still anti-cyclical monetary policy. It is suggested that the central bank of the oil-rich countries should provide the necessary measures to apply anti-cyclical monetary policy, so that in times of recession and boom, it can reduce economic fluctuations by applying appropriate policy.
Keywords: Financial, Monetary, Commercial, Macroeconomic Imbalance, Quality Of Governance, Improvement Of Social Development, System Of Simultaneous Equations Model -
Pages 157-173
Cyber space cannot be fully understood without understanding the role of space. Cyber space is a complex, decentralized and dynamic space with many components and diverse features. Therefore, the field of cyberspace geography is relatively new and much more variable than other environments. But what initially seemed like the Internet was supposed to end geography; But this was not the case and the cyber space was used as a complement to the geographical space. Therefore, in the current era, each of the geographical sciences seeks to understand the dimensions of cyber space, among which political geography is a science that discusses and examines the concepts of cyber space. Based on this, the current research is based on the method of content analysis and the use of library data in order to answer the question, what is the conceptualization and scope of the political geography of cyber space? The findings show that cyberspace and related technologies are one of the most important sources of power in the third millennium. Therefore, cyberspace is considered one of the geopolitical power generating components for countries; So that today powerful countries influence other countries by using the capacities of cyber space. On this basis, the political geography of cyberspace is formed from human action with a political dimension on cyberspace. Therefore, political geographers can study the cyberspace and present plans to the statesmen to organize this space in line with [its better management].
Keywords: Conceptology, Space, Cyber Space, Political Geography, Political Geography Of Cyber Space -
Pages 175-185
Consumption is often considered as buying goods or services, but in its social context, consumption is a concept more than buying or using products. Consumption can be related to a person's identity, social base and a part of a person's daily life, and determines the position he occupies in society. This kind of look at the phenomenon of consumerism is actually the sociology of consumerism (Kennedy, 2008:1). The research method used in this article to collect data and analyze them is the grounded theory qualitative method, which allows the researcher in cases where it is not possible to develop a native hypothesis or theory, instead of using non-native theories and It is predefined to develop a new theoretical model. In this process, after conducting various interviews, the main categories were gradually revealed, by repeating the topics, concepts and categories, and reaching theoretical saturation, and by conducting 10 interviews, the work of data collection and analysis was completed. The results of coding and extracting the qualitative model showed that several concepts are effective in the formation of the phenomenon of Iranian consumerism, namely the Islamic Revolution of Iran. Accordingly, according to the source of influence of these factors, they can be divided into two categories: 1. External factors affecting Iranian consumerism after the Islamic revolution 2. Internal factors affecting Iranian consumerism after the Islamic revolution.
Keywords: Sociology Of Consumption, Consumerism, Iran's Islamic Revolution, Globalization, Internal, External Factors -
Pages 187-211
The evolution and development of social networks has been very rapid in recent years, so that it has provided a very suitable space for the immediate sharing of information on text or multimedia platforms between two or more people on the social platform. As a powerful reflection of the structure and dynamics of the 21st century society and the interaction of the Internet generation with technology and different people. In fact, the dramatic growth of social multimedia content and user-generated content has revolutionized all stages of the content value chain, including production, processing, distribution, and consumption. It has also brought a new aspect of science and technology, which is underestimated and is now vital, to the multimedia sector: this study has focused on the nature and development-oriented function of the use of media platforms in contemporary society with a documentary and review method. Since media platforms play an important role in shaping public opinion and influencing social discourse, they have the power to reinforce certain narratives and viewpoints, thus affecting the way people understand and engage with various issues. Furthermore, the prevalence of misinformation and fake news on these platforms is a critical challenge in maintaining the integrity of information shared online, and the rise of media platforms has blurred the lines between the public and private spheres, leading to concerns about maintaining Data privacy has been monitored. As a result, the complex nature of media platforms and their multifaceted impact on different dimensions of human society has become more apparent. Moving forward, it is critical for policymakers, technology companies, and users to address these implications and work to create a more transparent, ethical, and responsible digital environment.
Keywords: Media Platforms, Information, Communication Technology, Performance, Pivotal Development -
Pages 213-228
This study delves into the dimensions of social capital and its prevalence within organizations. Utilizing theories in the field of social capital, such as those proposed by Bourdieu, Putnam, Coleman, and Fukuyama, the research explicates and elucidates the issue. The research methodology employed a quantitative survey approach, targeting a statistical population consisting of employees in education, hospitals, and municipalities. A sample size of 384 individuals was selected from the total statistical population. The measurement tool in this study was a standardized questionnaire with acceptable reliability and validity. Descriptive findings indicate that the threefold dimensions of social capital (trust, collaboration, and participation) have been notably high to very high. In the inferential statistics section of the research, a t-test was conducted. Based on this, to assess whether the average social capital in organizations in the city of Varamin significantly differs from 3 (the acceptable mean for sample organizations) or not, a one-sample t-test was performed. The findings indicated that the mean score for overall social capital was 4.23, social trust was 3.93, cooperation was 3.77, and the mean score for overall social participation was 4.72. Considering the significance level of the test, which was equal to sig=0.000, the test results showed that the mean scores of the examined variables in the sample organizations were significantly higher than the acceptable mean, demonstrating a statistically significant difference among them.
Keywords: Social Capital, Participation, Trust, Collaboration, Organization