فهرست مطالب

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 74 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ستار صادقی ده چشمه* صفحات 7-21

    با رشد جمیت،صنعتی شدن و پیچیده شدن شهرها در دنیای مدرن ، و شکل گیری جامعه شهری و شهری شدن جوامع ، مدیریت شهری به عنوان یک مبنای اساسی در مدیریت جوامع ،مطرح شده است. این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی با تاکید بر مولفه های: اعتماد اجتماعی ،احساس برابری و عدالت و وجودارزش های اخلاقی، در شهرکرد انجام شده است.روش مطالعه ،پیمایشی بوده که اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته بر روی نمونه ای به حجم 350 نفر گردآوری گردیده است.اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی لازم و مدل سازی معادلات ساختاری(amos) ،مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. برآیند کلی پژوهش نشان می دهد که بین اعتماد اجتماعی،احساس برابری و عدالت،وجود ارزشهای اخلاق مثبت در شهر و بهبود مدیریت شهری رابطه معنی دار و مثبتی برقرار است. نتایج مدل سازی معادله ساختاری نیز نشان داد که ضریب تاثیر اعتماد اجتماعی بر بهبود مدیریت شهری بیش از دیگر مولفه های سرمایه اجتماعی بوده است.
    با رشد جمیت،صنعتی شدن و پیچیده شدن شهرها در دنیای مدرن ، و شکل گیری جامعه شهری و شهری شدن جوامع ، مدیریت شهری به عنوان یک مبنای اساسی در مدیریت جوامع ،مطرح شده است. این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی با تاکید بر مولفه های: اعتماد اجتماعی ،احساس برابری و عدالت و وجودارزش های اخلاقی، در شهرکرد انجام شده است.روش مطالعه ،پیمایشی بوده که اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته بر روی نمونه ای به حجم 350 نفر گردآوری گردیده است.اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی لازم و مدل سازی معادلات ساختاری(amos) ،مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. برآیند کلی پژوهش نشان می دهد که بین اعتماد اجتماعی،احساس برابری و عدالت،وجود ارزشهای اخلاق مثبت در شهر و بهبود مدیریت شهری رابطه معنی دار و مثبتی برقرار است. نتایج مدل سازی معادله ساختاری نیز نشان داد که ضریب تاثیر اعتماد اجتماعی بر بهبود مدیریت شهری بیش از دیگر مولفه های سرمایه اجتماعی بوده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مدیریت شهری، شهرکرد، شهری شدن.احساس برابری
  • منا صدرائی، حمیدرضا صارمی*، آرش بغدادی صفحات 23-41

    کیفیت زندگی و ارتقا شاخص های کیفی فضا امری است که از اواخر دهه 80 میلادی وارد ادبیات شهرسازی گشته است. بسیاری از اندیشمندان معتقدند که ارتقای کیفیت زندگی در واقعیت امری است که شهرسازان و مدیران شهری همواره باید به دنبال آن باشند. هدف این پژوهش بنیادی(اثباتی) تبیین شاخص هایی مشخص و کاربردی برای پژوهش های هنجاری و عملیاتی آتی است. از همین رو در این مقاله سعی شده با مرور ادبیات جهانی و داخلی به  طبقه بندی شاخص های کیفیت زندگی پرداخته و این واژه را از قالبی کاملا مفهومی و انتزاعی خارج نموده و مولفه های عینی و ذهنی آن که در پژوهش ها باید مد نظر قرار گیرند را استخراج نماید. در ابتدا شاخص ها با توجه به مبانی موجود و شاخص های جهانی موجود با کمک تحلیل محتوا و استخراج کلیدواژه های استفاده شده توسط نظریه پردازان شاخص این موضوع که در برخی موارد دارای تفاوت ها و شباهت هایی هستند، مشخص گشتند. شاخص های کیفیت در دو بعد ذهنی و عینی در ابتدا طبقه بندی گشتند و شش مولفه اقتصادی، اجتماعی، محیطی، زیست محیطی، بهداشتی و حمل و نقل تقسیم گردیده و ارتباط میان این ابعاد و مولفه ها در چارچوب نظری مشخص گردیدند. شاخص های استخراج شده در هر قسمت از مبانی نظری با مصاحبه از صاحب نظران و با توجه به بستر و زمینه ایران به ویژه میدان تجریش و فرهنگ و قشر مخاطب آن تدقیق گشته و در نهایت مدل مفهومی و چارچوب نظری از شاخص های ارتقای کیفی محیط به تفکیک ابعاد کیفیت زندگی ارائه گشته است تا گامی برای پژوهش های عملی در این حوزه برای پژوهشگران باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، فضای شهری، ارتقای کیفی، ابعاد کیفیت
  • اسما یاوری، نوید آهنگری* صفحات 43-57

    فناوری اطلاعات و ارتباطات رویکرد اساسی برای ارتقا مشارکت ذی نفعان و پایداری در شهرهای هوشمند است، زیرا باعث افزایش دسترسی به اطلاعات، بهبود ارتباطات و شفافیت در فرایندهای تصمیم گیری شهری می شود. در این راستا، هدف پژوهش بررسی نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در پیشبرد پایداری شهری، در میان رشد سریع جمعیت شهر و اجرای پروژه های هوشمند در شهر تهران است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و از شاخه تحلیل مسیر محسوب می شود. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد فناوری اطلاعات و ارتباطات، پایداری شهری هوشمند، مشارکت ذی نفعان و انطباق و تاب آوری شهری می باشد. جامعه آماری کلیه خبرگان شهری می باشد که حجم نمونه به روش گلوله برفی 70  نفر انتخاب شده است. برای تحلیل و تجزیه داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری (PLS) استفاده شده است. نتایج توصیفی نشان داد که میانگین برای متغیرهای فناوری اطلاعات و ارتباطات (72/3) در سطح نیمه پایدار، پایداری شهری هوشمند (72/3)، مشارکت ذی نفعان (86/3) و انطباق و تاب آوری شهری (8/3) در سطح پایدار تعیین شده است. نتایج استنباطی بیانگر این است که تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر مشارکت ذی نفعان با ضریب معناداری (41/2)، تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر پایداری شهری هوشمند با ضریب معناداری (706/4)، تاثیر مشارکت ذی نفعان بر پایداری شهری هوشمند با ضریب معناداری (766/4)، تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر پایداری شهری هوشمند با نقش میانجی مشارکت ذی نفعان با ضریب معناداری (130/2) و تاثیر انطباق و تاب آوری شهری بر پایداری شهری هوشمند با ضریب معناداری (363/3) که بزرگ تر از 96/1 هستند، تایید می گردد؛ بنابراین مفهوم این مطالعه امکان بهینه سازی تاثیر محیط شهری مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات را فراهم می کند و در نتیجه جوامع پایدار و تاب آوری را ایجاد می کند که نیازها و اولویت های همه اعضای جامعه را برآورده می کند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، پایداری هوشمند شهری، مشارکت ذی نفعان، مدل سازی معادلات ساختاری، شهر تهران
  • فاطمه شیرین دل*، احد نژاد ابراهیمی صفحات 59-76

    بافت های تاریخی دارای خصوصیات و ویژگی های کالبدی خاص خود هستند. نما یکی از مهم ترین مولفه ها در بناهای این محدوده ها است که تاثیر زیادی بر ادراک مخاطب و هویت منطقه دارد. عدم شناخت دقیق این مولفه های کالبدی موجب می شود تا طراحان نتوانند نمای همگن برای این مناطق خلق کنند. باید به این نکته توجه کرد که نمای بافت های تاریخی از مولفه های کالبدی زیادی تشکیل شده است و باید در طراحی های جدید به این موارد توجه جدی گردد. محدوده ی فرهنگی تاریخی تبریز دربردارنده ی تعداد زیادی از خانه های تاریخی است اما بناهای تاریخی پرتعداد این محدوده تاثیر کمرنگی در چگونگی استفاده از مولفه های کالبدی آن ها در ساخت نمای خانه های جدید این محدوده  داشته است. هدف تحقیق حاضر شناسایی و تبیین ویژگی های کالبدی و جزییات تشکیل دهنده ی نمای خانه های تاریخی محدوده ای از منطقه ی فرهنگی تاریخی تبریز است. برای نیل به این هدف شناخت بخش های مختلف نما و مولفه های کالبدی هرکدام از آن ها و تحلیل آن ها لازم و ضروری است. این تحقیق از نوع پژوهش های کاربردی است که به روش توصیفی-تحلیلی انجام یافته است و ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پیمایش ها و برداشت های میدانی خانه های منتخب بافت تاریخی تبریز و مطالعات کتابخانه ای و منابع اینترنتی بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد مولفه های نما در خانه های تاریخی منتخب تبریز، که هرکدام از خانه ها ممکن است شامل همه یا تعدادی از این مولفه ها در نمای خود باشند، به صورت کلی عبارتند از: رواق ستون دار، ستون، پیشانی، پله های ورودی، ازاره، هره چینی میانی، هره چینی نهایی، درب ها و پنجره ها، قاب بندی، ناودانی، تزئینات گچی و آجرکاری که این مولفه ها در خانه های تاریخی مختلف دارای ویژگی های مشترکی هستند.

    کلیدواژگان: خانه های تاریخی تبریز، مولفه های کالبدی نما، نما در بناهای تاریخی، منطقه ی فرهنگی تاریخی تبریز
  • سمیه علوی*، نسیبه جنتیان، معصومه زینال نژاد صفحات 77-91

    با توجه به نقش شهرداری ها در کیفیت و افزایش سطح زندگی شهروندان، ارزیابی عملکرد آن ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این میان معاونت خدمات شهری شهرداری اصفهان و ادارات زیرمجموعه به دلیل داشتن نقش محوری در خدمت رسانی به ارباب رجوع نیازمند برنامه ریزی، افزایش عملکرد و اندازه گیری کارایی می باشند. تحلیل پوششی داده ها یک روش برنامه ریزی خطی غیر پارامتریک برای سنجش میزان کارایی نسبی واحدهای سازمانی هست. در این پژوهش کارایی نسبی ادارات خدمات شهری مناطق 15 گانه شهرداری اصفهان برای دوره یک ساله با استفاده از مدل BCC  خروجی محور مورد تحلیل قرارگرفته است و سپس راه کارهای افزایش سطح عملکرد هر واحد بر اساس بهبود ورودی ها و خروجی ها مشخص شد. در پایان نیز از روش کارایی متقاطع و روش تهاجمی جهت رتبه بندی واحدهای کارا استفاده شده است که جنبه نوآوری پژوهش حاضر محسوب می شود. ارزیابی عملکرد شهرداری ها در پژوهش حاضر با لحاظ نمودن چهار متغیر خروجی (مبلمان شهری و زیباسازی، آذین بندی ویژه در مناسبت ها، نورپردازی، هنر شهری و دیوارنگاره) و یک متغیر ورودی (بودجه تخصیص یافته به شهرداری هر منطقه) صورت گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که ادارات خدمات شهری مناطق 1،3،4،5،9،15 کارا با نمره کارایی  می باشد و رتبه بندی واحدها با استفاده از روش تهاجمی نشان داد بهترین کارایی مربوط به واحد 3 است.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، واحدهای خدمات شهری، کارایی متقاطع، روش تهاجمی، اولویت بندی
  • سیده سمیرا شفیعی ماسوله*، اکبر اصغری زمانی، شهریور روستایی، نادر زالی صفحات 93-111

    رفتار انسان در فضا به شدت تحت تاثیر عوامل کمی و کیفی قرار دارند. علاوه بر تاثیر پیکره بندی فضایی، در مطالعه حاضر فرض می شود که رفتار عابران پیاده در خیابان ها تحت تاثیر واکنش های ارزیابانه نیز قرار دارد. در مرحله اول از رویکرد نسر، البته به روشی متفاوت، استفاده شد. کاربران مکان را براساس نوع ادراک و همچنین وجود یا عدم وجود ویژگی های مکان های امن تر ارزیابی کرده اند. روش ما با استفاده از پرسشنامه آن لاین که با نرم افزار تحت وب ایجاد گردید، اجرا شد. نتیجه این پروژه تصویر ذهنی ارزیابانه جمعی بود که ترجیحات و ارزیابی های مکانی کاربران را در مورد امنیت هنگام استفاده از خیابان های مرکز شهز نشان می دهد. مرحله اول با روش تحلیل نحو فضا ترکیب شد تا ویژگی های نحوی الگوی خیابان مورد توجه قرار داده شوند. تحلیل نحو فضا با استفاده از نقشه محوری و درنظرگرفتن برخی از ارزش های نحوی مانند هم پیوندی، انتخاب، اتصال و وضوح انجام شد. سپس، مشاهده کامل رفتار فضایی آشکار برای به دست آوردن اطلاعات در مورد الگوهای استفاده از فضا با استفاده از روش دروازه انجام شد. یافته ها حاکی از آن است که استفاده عابران پیاده از خیابان صرفا براساس مسائل مربوط به نحو فضا نیست بلکه بیش تر متضمن مولفه های معنایی و ارزیابانه منظر است. می توان نتیجه گرفت که استفاده از فضاهای باز شهری به پیکره بندی شبکه شهری و مولفه های معنایی و ارزیابانه منظر بستگی دارد.

    کلیدواژگان: پیکره بندی فضایی، تصاویر ذهنی ارزیابانه، رفتار عابران پیاده، مرکز شهر
  • سویل مهدیلو، فریبرز دولت آبادی*، معصومه یعقوبی سنقرچی صفحات 113-124

    این تحقیق با هدف تبیین فرایند پیچیده معنایابی مکان های شهری و نقش محوری ذهنیت عامه در آن انجام شده است و به دنبال پاسخ به این پرسش است که چگونه ذهنیت عامه و عوامل اجتماعی، فرهنگی و روان شناختی بر نحوه درک و تجربه افراد از فضاهای شهری تاثیر می گذارد و چه عواملی در شکل گیری معنای مکان ها نقش ایفا می کنند.
    با بهره گیری از روش کیفی و پدیدارشناختی، این تحقیق به بررسی عمیق ریشه های تجربه زیسته افراد از فضاهای شهری پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که معنایابی مکان یک فرایند پویا و چندلایه است که در آن، ذهنیت عامه، تجربه فردی، عوامل محیطی و نمادهای فرهنگی به طور متقابل بر یکدیگر تاثیر می گذارند.
    نتایج نشان داد که مکان ها نه تنها فضاهای فیزیکی، بلکه حامل معانی و ارزش های فرهنگی هستند که از طریق ذهنیت عامه شکل می گیرند و بر رفتار افراد تاثیرگذارند. مدل مفهومی ارائه شده در این تحقیق، نشان می دهد که معنایابی مکان یک فرایند پویا و در حال تغییر است که تحت تاثیر تغییرات اجتماعی، فرهنگی و محیطی قرار دارد. این یافته ها می تواند در طراحی شهری پایدارتر و انسان محورتر، ایجاد حس تعلق به مکان و بهبود کیفیت زندگی شهروندان مورد استفاده قرار گیرد. این تحقیق با تلفیق رویکردهای مختلف همچون روان شناسی محیطی، جغرافیای فرهنگی و جامعه شناسی، تلاش می کند تا درکی جامع از فرایند معنایابی مکان های شهری ارائه دهد و به عنوان پایه ای برای مطالعات آینده در زمینه روان شناسی محیطی، جغرافیای فرهنگی و طراحی شهری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: معنایابی مکان، ذهنیت عامه، پدیدارشناسی، نماد، نشانه، روان شناسی شناختی، روان شناسی محیطی، جغرافیای فرهنگی
  • رضا قشقایی*، خسرو موحد، حامد مضطر زاده صفحات 125-146

    حس مکان و حس تعلق به مکان ازجمله مفاهیمی هستند که در ارتقا کیفیت زیست شهروندان تاثیرگذار بوده و رشد روحی و معنوی آن ها را فراهم می کند. از سویی دیگر، در شهرهای ساحلی، سواحل شهرها از عناصر واجد ارزش و از بسترهای شکل دهی به حس تعلق به مکان بوده اند. بر این اساس بررسی ارتباط و سنجش حس مکان و عوامل موثر آن بر توسعه سواحل شهرها، هدف و ضرورت پژوهش حاضر بوده است. روش تحقیق در مرحله ادبیات نظری، روش «توصیفی- تحلیلی» و روش «فراتحلیل» بوده که از ابزار گردآوری داده مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی نیز بهره برده است. همچنین از روش «پیمایشی» و «تکنیک پرسشنامه» در سطح آمار استنباطی و آزمون کوورایانس و اسمیرنوف برای اعتبار و روایی تحقق استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که توجه به حس مکان به عنوان  یک ساختار چندبعدی که بیانگر اعتقادات، احساسات و تعهدات رفتاری در محیط خاص و بترتیب بعد شناختی، بعد عاطفی و بعد رفتاری می باشد درنظرگرفته شده است؛ لذا حس تعلق به مکان استفاده کنندگان در بعد شناختی (هویتی) و عاطفی (دلبستگی) در سطح بالایی قرار دارد. بعد رفتاری (وابستگی) نسبت به بعد شناختی و عاطفی در سطح پایینتر قرار دارد و نشان می دهد ساحل در برآورده کردن نیازهای آن ها موفق عمل نکرده که عدم تجهیز خط ساحلی برای شکل گیری فعالیت های تفریحی و مرتبط با آب، عدم وجود بسترهای مناسب جهت استقرار خانواده، تداخل حرکت سواره و پیاده، تهدیدات ناشی از فرسودگی و تخریب  بافت تاریخی بوشهر در این امر موثر می باشند.

    کلیدواژگان: سواحل شهری، توسعه سواحل، مکان، حس مکان، بوشهر
|
  • Pages 7-21

    With the growth of society, the industrialization and complexity of cities in the modern world, and the formation of urban communities and urbanization of societies, Urban management is considered as a basis for community management. This research aims to investigate the relationship between social capital with an emphasis on the components of: social trust, sense of equality and justice and Existence of Ethical Values ​​in Shahrekord. The method of the study was survey and the information was collected using a researcher-made questionnaire A sample of 350 people has been collected. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics and structural equation modeling (amos). The overall result of the research shows that there is a significant positive relationship between social trust, equality of feelings and justice, the existence of positive ethical values ​​in the city and improvement of urban management. The results of structural  modeling also showed that the coefficient of the effect of social trust on improvement of urban management was more than other components of social capital.

    Keywords: Social Capital, Social Trust, Urban Management, Shahrekord, Urbanization, Sens Of Equality
  • Pages 23-41

    The quality of life and improvement of the quality indicators of the space entered the urban planning literature in the 80s. Many thinkers believe that improving the quality of life is something city planners and managers should always look for. This fundamental research aims to explain specific and practical indicators for future normative and operational research. Therefore, in this article, by reviewing the international and domestic literature, we tried to classify the indicators of quality of life and this word from a completely conceptual and abstract form and its objective and subjective components that should be considered in research. to check the primary indices, according to the existing foundations and the existing global indices, with the help of content analysis and the topics of the keywords used by the theorists of this index, which in some cases have differences and similarities, have been identified. The quality indicators were classified in two subjective and objective dimensions and six economic, social, environmental, environmental, health, transportation, and transfer components were converted and the relationship between these elements and components was determined theoretically. The indicators extracted in each part of the theoretical foundations were refined by interviewing experts and considering the background and context of Iran, especially the Tajrish field and its culture and target audience, and finally, a conceptual and theoretical model of the quality improvement indicators of the environment separately up to Quality of life is presented as a step for practical research in this field for researchers.

    Keywords: Quality Of Life, Urban Space, Quality Improvement, Quality
  • Pages 43-57

    Information and Communication Technology (ICT) is a fundamental approach to enhancing stakeholder participation and sustainability in smart cities, as it increases access to information, improves communications, and enhances transparency in urban decision-making processes. In this regard, the aim of the research is to investigate the role of ICT in advancing urban sustainability amidst rapid urban population growth and the implementation of smart projects in Tehran. The research method is descriptive-analytical and falls within the path analysis branch. Data collection tools include standardized questionnaires on ICT, smart urban sustainability, stakeholder participation, and urban resilience. The target population consists of all urban experts, with a sample size of 70 determined using the snowball sampling method. Structural Equation Modeling (PLS) is utilized for data analysis. Descriptive results indicate that the mean for ICT variables (3.72) is at a semi-stable level, while smart urban sustainability (3.72), stakeholder participation (3.86), and urban resilience and adaptation (3.8) are determined at a stable level. Inferential results suggest that the impact of ICT on stakeholder participation with a significant coefficient (2.41), the impact of ICT on smart urban sustainability with a significant coefficient (4.706), the impact of stakeholder participation on smart urban sustainability with a significant coefficient (4.766), the mediating role of stakeholder participation in the relationship between ICT and smart urban sustainability with a significant coefficient (2.130), and the impact of urban resilience and adaptation on smart urban sustainability with a significant coefficient (3.363) which are all greater than 1.96, are confirmed. Therefore, the concept of this study facilitates optimizing the influence of the urban environment based on ICT and creates sustainable and resilient communities that meet the needs and priorities of all members of society.

    Keywords: Information, Communication Technology (ICT), Smart Urban Sustainability, Stakeholder Participation, Structural Equation Modeling (SEM), Tehran
  • Pages 59-76

    Historical urban areas feature distinct physical attributes and elements. Among these, the facade stands as a paramount component in the architecture of these areas, profoundly impacting the observer's perception and the region's identity. A comprehensive understanding of these physical components is essential for architects to develop harmonious facades within these historical contexts. The facades of historical textures encompass a myriad of physical components, requiring careful consideration in contemporary architectural designs. The historical cultural district of Tabriz houses numerous historic residences, yet the extensive array of historical structures within this area has exerted minimal influence on the incorporation of their physical components in the facades of newly constructed houses. This research aims to identify and outline the physical features and details constituting the facades of historic houses in a portion of the historical cultural area of Tabriz. To accomplish this, it is essential to thoroughly understand and analyze the various segments of the facade and their respective physical components. This applied study employs a descriptive-analytical methodology, with data collected through surveys and field observations of selected houses in Tabriz's historical fabric, alongside library research and online resources. The findings reveal that the facade components of the chosen historic houses in Tabriz typically include some or all of the following elements: portico, columns, entablature, entrance steps, dado, intermediate brick laying, final brick laying, doors and windows, framing, rain gutter, plaster decorations, and brickwork. These components exhibit shared characteristics across different historic houses.

    Keywords: Historic Houses Of Tabriz, Physical Components Of Facade, Facade In Historic Buildings, Historical Cultural Area Of Tabriz
  • Pages 77-91

    Considering the role of municipalities in the quality and increase of citizens' living standards, evaluating their performance is very important. In the meantime, Isfahan municipality's urban services department and its subordinate offices need to plan, increase performance, and measure efficiency due to their central role in providing services to the people. Data envelopment analysis is a non-parametric linear programming method for measuring the relative efficiency of organizational units. In this research, the relative efficiency of urban service departments in 15 districts of Isfahan municipality has been analyzed for a one-year period using the output-oriented BCC model, and then the strategies to increase the level of performance of each unit were determined based on the improvement of inputs and outputs. At the end, the cross-efficiency method and the aggressive method have been used to rank the efficient units, which is considered the innovative aspect of the current research. The evaluation of the performance of the municipalities in the current research has been done by considering four output variables (urban furniture and beautification, special decorations for occasions, lighting, urban art and murals) and one input variable (budget allocated to the municipality of each region). The results of the research indicate that the urban service departments of regions 1, 3, 4, 5, 9, 15 are effective with an efficiency score of 1, and the ranking of the units using the aggressive method showed that the best efficiency is related to unit 3.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Urban Service Units, Cross Efficiency, Aggressive Method, Prioritization
  • Pages 93-111

    Quantitative and qualitative factors strongly influence human spatial behavior. In addition to the effect of spatial configuration, in the present study, it is assumed that pedestrians’ behavior in the streets is also influenced by evaluative reactions. Nasar’s method, though of course in a different way, was used in the first stage. Users assessed the place based on the type of perception and the presence or absence of attributes of safer places. Nasar’s method was implemented using an online questionnaire designed with web-based software. The result of this project was a group evaluative image that shows preferences and spatial evaluations of users regarding safety when consuming the streets of the city center. The first step was combined with space syntax analysis to consider the street pattern’s syntactic attributes. Syntax space analysis was done using an axial map and considering some syntactic values such as integration, choice, connectivity, and intelligibility. Next, careful observation of the overt spatial behavior was performed to obtain information about space usage patterns using a virtual gate counting technique. The findings indicate that pedestrians’ use of urban open spaces is not only based on the issues related to space syntax but also involves the meaning and evaluative components of the landscape.

    Keywords: Spatial Configuration, Evaluative Images, Pedestrian Behavior, City Center
  • Pages 113-124

    This research aimed to elucidate the complex process of meaning-making in urban spaces, with a particular focus on the pivotal role of public perception. It seeks to answer the question of how public perception, alongside social, cultural, and psychological factors, influences individuals' understanding and experience of urban environments. Moreover, the study delves into the factors that contribute to the formation of place meanings.
    Employing a qualitative, phenomenological approach, this research conducted an in-depth examination of people's lived experiences of urban spaces. The findings reveal that place meaning is a dynamic and multi-layered process, in which public perception, personal experiences, environmental factors, and cultural symbols mutually influence one another.
    Results demonstrate that places are not merely physical spaces, but also carriers of cultural meanings and values shaped by public perception, which subsequently influence people's behavior. The conceptual model presented in this research underscores that place meaning is a fluid and evolving process, subject to social, cultural, and environmental changes. These findings can be applied to create more sustainable and human-centered urban designs, foster a sense of place, and enhance the quality of life for city dwellers.
    By integrating various approaches, including environmental psychology, cultural geography, and sociology, this research endeavors to provide a comprehensive understanding of the process of meaning-making in urban spaces. It serves as a foundation for future studies in environmental psychology, cultural geography, and urban design.

    Keywords: Place Meaning-Making, Public Mindset, Phenomenology, Symbol, Sign, Cognitive Psychology, Environmental Psychology, Cultural Geography
  • Pages 125-146

    Sense of place and sense of belonging to the place are among the concepts that are effective in improving the quality of life of citizens and provide their spiritual growth. On the other hand, in coastal cities, the coasts of cities are elements of identity and value and are formed by the context of the sense of belonging to a place. The research method in the theoretical literature stage is 'descriptive-analytical' method and 'meta-analytic' method, which has also used data collection tools based on library and documentary studies. Also, 'survey' method and 'questionnaire technique' at the level of descriptive and inferential statistics and covariance and Smirnov tests have been used for validity and validity of the realization. Findings show that according to the theoretical foundations of the sense of place as a multidimensional structure that expresses beliefs, feelings and behavioral commitments in a particular environment, which are the cognitive dimension, emotional dimension and behavioral dimension, respectively. Has been; Therefore, the sense of belonging to the place of beach users in the cognitive (identity) and emotional (attachment) dimension is at a high level. Behavioral dimension (dependence) is lower than cognitive and emotional dimension and shows that the beach has not been successful in meeting their needs that the lack of a beach line for the formation of recreational and water-related activities, interference of cavalry and pedestrians, threats of burnout and destruction of the historical fabric of Bushehr are effective in this regard.

    Keywords: Urban Beaches, Coastal Development, Place, Sense Of Place, Bushehr