فهرست مطالب

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال پنجاه و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زینب سنچولی*، محمدرضا کیخا صفحات 9-26
    امروزه برای حفظ سلامت مردم در استفاده از کالاهای صنعتی، استانداردهایی طراحی شده؛ که این استانداردها، نشان دهنده کیفیت آن محصول می باشد. نصب نشان استاندارد، اطمینان خاطر مصرف کننده را در پی دارد. این در حالی است که شاهد خرید و فروش نشان مذکور بوده و آسیب هایی به این واسطه به مصرف کننده وارد می گردد و یا با وجود طی کردن آزمایشات لازم، سبب ضرر و زیان می گردند. در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، این نتیجه حاصل شده است که برخی فقهاء، در خصوص کالایی که پس از طی آزمایش های مختلف، نشان استاندارد بر آن نصب شده؛ ولی به هنگام مصرف، موجب خسارات جانی و مالی بر مصرف کننده شده است، با استناد به عدم تقصیر و عدم تعدی و تفریط از سوی تولید کننده، قائل به عدم ضمان و برخی دیگر، با استناد به مبانی فقهی از جمله آیات قرآن و روایات و قاعده لاضرر، غرور و...، مطلقا چه برای تولیدکنندگان کالاهای با نشان استاندارد که پس از انجام تست های مختلف، نشان استاندارد بر آن نصب شده و چه تولید کنندگان کالاهای با نشان استاندارد تقلبی، قائل به ضمان شده اند؛ به نظر می رسد از آن جایی که در تحقق ضمان، عدوانی بودن عمل یا تقصیر مرتکب شرط نیست؛ بلکه معیار ضمان، صرفا استناد خسارت به عامل آن است، قول دوم، از قوت بیشتری برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: خسارت، ضمان، غیر استاندارد، محصولات صنعتی، نشان استاندارد
  • حمیدرضا محمدی*، فاطمه فلاح تفتی، حمیدرضا بصیری صفحات 29-48
    حریم خصوصی، دایره و محدوده ای است که ویژگی های شخصی افراد در آن محفوظ و پنهان نگه داشته می شود. با گسترش ارتباطات در حوزه سلامت، موضوع حق تصویر بیماران در اطلاع رسانی های رسانه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی فقهی حق تصویر بیمار در رسانه های جمعی و تحلیل میزان رعایت این حق در گزارش های خبری شبکه خبر صداوسیما است. در این مطالعه با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی، کلیه گزارش های خبری مرتبط با بیماران که در بازه زمانی 01/01/1402 تا 31/06/1402 از شبکه خبر پخش شده اند، بررسی شدند. نتایج نشان داد که حق تصویر بیماران در این گزارش ها رعایت نشده و بیشترین نقض آن در بخش مراقبت های ویژه (ICU) و در زمان بیهوشی بیماران صورت گرفته است. همچنین، تحلیل ادله فقهی حاکی از آن است که انتشار تصویر بیماران بدون اجازه آنها، بر اساس قواعدی همچون سلطنت، حفظ آبرو و حیثیت، ممنوعیت تجسس و التزام به رازداری، ممنوع است. از طرفی باتوجه به مواد 76، 87 و 88 راهنمای عمومی اخلاق حرفه ای شاغلین حرف پزشکی، اطلاعات مربوط به بیماران از جمله عکس برداری و فیلم برداری از بیمار و انتشار آن در سطح عمومی منوط به اجازه بیمار شده است. بنابراین رسانه ملی باید برای انتشار تصاویر بیماران، اخذ اجازه مستقیم آنها را الزامی بداند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، حریم خصوصی، حقوق بیمار، حق تصویر، حق شخصیت
  • حمید مسجد سرائی*، حجت مبین، محمدباقر عامری نیا صفحات 53-69

    در میان دانش پژوهان فقه و حقوق، مبتنی بر مبانی فقهی و نصوص قانونی، چنین شهرت یافته که مسئولیت غاصب، مسئولیتی عینی است. مسئولیت عینی غاصب به صورت مطلق مطرح گردیده و غالبا با استناد به قاعده معروف «الغاصب یوخذ باشق الاحوال»، بین فرض تحمیل هزینه های هنگفت بر غاصب یا تحمیل خسارات غیر مادی از قبیل ضرر های جانی، آبروئی و روحی روانی بر غاصب در صورت تکلیف به رد عین، فرض ممزوج شدن مال مغصوب با مال دیگری و امکان جداسازی آن همراه با حدوث خرابی، فرض ممزوج شدن عین مغصوب با مال مماثل و بین فرض شرایطی که چنین پیامدهایی نداشته باشد، فرق گذاشته نمی شود و این تکلیف غیر قابل تخفیف یا تبدیل، تاکید می شود. در همین راستا جای طرح این سوال است که آیا چاره ای برای خروج از این اطلاق و روی آوردن به بدل در فرض وجود عین، می توان یافت یا خیر؟ و در صورتی که پاسخ مثبت باشد مبنای فقهی آن چیست؟ تحقیق حاضر با روش توصیفی تحلیلی به این نتیجه دست یافته است که در فرضی که رد عین، مستلزم ورود ضرر هنگفت مادی به غاصب باشد اگرچه نظریه مشهور بلکه اجماعی فقها، مبنی بر وجوب رد عین بر غاصب است، لیکن این حکم، حکمی اولیه بوده و رفع آن به صورت حکم ثانوی و بر پایه شرایطی از قبیل ضرر، عسر و حرج و اضطرار امکان پذیر می باشد. پژوهش پیش رو با پردازش مبانی نظریه مذکور، از آن دفاع نموده و مورد تایید و تاکید قرار داده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت عینی غاصب، حکم اولی، حکم ثانوی، رفع مسئولیت عینی
  • احسان نظری*، مرتضی عسگری، سید ابوالقاسم حسینی زیدی صفحات 71-92
    یکی از مسائل مطرح در ذیل مباحث «اجتهاد و تقلید» مساله بطلان عمل مکلف در صورت عدم تقلید و احتیاط است که تقریبا همه فقهاء شیعه قائل به بطلان چنین عملی شده اند. ضرورت پرداختن به این مساله از آن جهت است که شخصی پس از سال ها عمل بدون تقلید و احتیاط، تصمیم می گیرد که زین پس اعمال خود را همراه با تقلید از مجتهد یا احتیاط انجام دهد، حال اگر اعمال گذشته او باطل باشد، وی دچار مشقت بسیار برای قضاء و جبران اعمال گذشته خود می شود. در این مقاله به روش تحلیلی توصیفی و با استناد به منابع کتابخانه ای به نقد نظریات و ادله فقهای شیعه پرداخته شده و به این سوال اساسی پاسخ داده است که «آیا در صورت عمل بدون تقلید و احتیاط تمامی اعمال گذشته مکلف باطل بوده و باید قضاء کند؟ و ملاک صحت یا بطلان عمل چنین فردی، نظر مجتهد حین العمل است یا حین الرجوع؟» با بررسی ادله نتیجه گرفته شده است که در صورتی که چنین عملی مطابق با واقع یا مطابق با نظر یکی از دو مجتهد حین العمل و حین الرجوع (حجت معتبر) باشد، جایز و صحیح است و نیازی به قضاء اعمال گذشته خود ندارد.
    کلیدواژگان: اجتهاد، احتیاط، بطلان، تقلید، صحت، عمل عامی
  • محسن نادری، علی اکبر ایزدی فرد*، محمدمهدی زارعی صفحات 95-116

    گناهان مختلف، از نظر میزان قبح یکسان نبوده و دارای شدت و ضعف هستند. ممکن است برای تحقق گناه، اشخاص دیگری اعم از حقیقی یا حقوقی مقدمات وقوع حرام را تسهیل و زمینه را برای ارتکاب عمل نامشروع فراهم کنند که اصطلاحا به این افراد«معین»و به عمل ارتکابی«اعانت براثم»گویند. برخی از فقها تحقق نتیجه توسط مباشر (وقوع معان علیه) را شرط صدق عنوان اعانت بر اثم دانسته اند و از نظر بعضی دیگر، این شرط معتبر نیست. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و مراجعه به کتب فقهی و آراء فقها، همراه با توجیه، تبیین، استدلال و استنتاج است. یافته این پژوهش؛ جمع آرای فقها و حل اختلاف موجود در «شرط بودن تحقق معان علیه»است. بدین صورت که با توجه به شدت و ضعف میزان قبح گناه و تاثیر منفی آن بر امنیت روانی جامعه به ویژه در فضای مجازی، محاکم قضایی مخیر خواهند بود با توجه به دو ضابطه قصد و نیت اشخاص و علم و التفات آن ها نسبت به امکان وقوع اثم در عالم خارج و یا عامل (بیرونی یا درونی) بازدارنده از وقوع اثم در عالم خارج در برخی از موارد؛ اعانت بر اثم را منوط به تحقق معان علیه بدانند و نسبت به برخی جرایم و گناهان شرعی و قانونی وقوع معان علیه را ملاک ندانند.

    کلیدواژگان: اعانت، اثم، معان، معاونت در جرم، معان علیه، معین
  • حسین حقیقت پور*، حجت عزیزاللهی صفحات 119-138
    وقف از جمله نهادهای اقتصادی سنتی است که از دیرباز در میان ملل مختلف رواج داشته و بر اساس دیدگاه صحیح تر، حقیقت شرعیه محسوب نمی شود. با وجود این، در متون فقهی امامیه شرایط متعددی برای صحت این عمل حقوقی برشمرده شده است که طبعا سبب محدودیت گستره آن خواهد شد. نوشتار پیش رو تلاش می کند با استناد به منابع کتابخانه ای و با بهره جویی از روش توصیفی-تحلیلی، در دو ساحت مبانی فقهی و سپس قوانین منطبق بر آن، ساختار موجود را نقد کند و طرحی نو در اندازد. تحلیل داده ها حاکی است عمومات کم نظیر حاکم در باب وقف مقتضی «آزادی اراده واقف» هستند. مستفاد از این ادله آن است که ساختار وقف دقیقا مشابه ساختار عقد صلح است که شارع مقدس نیروی سازنده آن را اراده طرفین دانسته و مفاد تشریع خویش را «تنفیذ اراده واقف» قرار داده، چنانکه در صلح نیز «تایید سازش طرفین» را جعل نموده است. در نهایت بر اساس نوآوری نوشتار، شارع در وقف اراده واقف را در محدوده ساختار عرفی آن تایید نموده و جز قواعد کلی شرعی همچون مباح بودن منفعت یا مشروعیت جهت و مانند آن، قید خاصی بر وقف تحمیل نکرده است.
    کلیدواژگان: آزادی اراده، شرایط موقوفه، شرایط واقف، شرایط وقف، وقف
  • علی اکبر جهانی* صفحات 141-158

    زمان دقیق وقایع غالبا منشاء تحقق قوانین فقهی و حقوقی به شمار می رود و اجمال در مسئله زمان، اختلافات و دعاوی حقوقی متفاوت را در پی خواهد داشت. این تنش های حقوقی هنگامی افزایش می یابدکه یک رویداد مجهول زمانی در ارتباط با حادثه معلوم دیگر مورد بررسی قرار گیرد. تفاوت آرا اندیشمندان در این مساله تحقیق و پژوهش در این موضوع را ضروری جلوه می دهد. مشهور فقها، با استناد به اصالت تاخر حادث در وقایعی که نسبت به اجزای زمان و به حسب مولفه های آن سنجیده می شود تاخر زمانی حادث مجهول را ثابت دانسته و تعلق ارث به طرف معلوم را نپذیرفتند. همچنانکه در ماده 874 قانون مدنی به این مطلب تصریح شده است. اما برخی دیگر از فقها با سنجش حادثه مجهول با واقعه معلوم دیگر، جریان استصحاب در دو طرف معلوم و مجهول زمانی، را ممکن دانسته و تقسیم ارث به صورت تنصیف بین طرفین و سایر وراث را پذیرفتند. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانه ای صورت پذیرفته است، و هدف از نگارش این مقاله نقد ماده 874 قانون مدنی و اثبات توارث طرفین از یکدیگر می باشد، در نتیجه بعد از جریان دو استصحاب و تحقق تعارض و تساقط دو اصل، تعلق ارث به طرفین و توارث آنان از یکدیگر امری قابل اثبات و پاسخی مناسب برای حل این مساله فقهی و حقوقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: معلوم، مجهول، اصل تاخرحادث، ارث، استصحاب
  • حسین خانلری بهنمیری* صفحات 161-178
    قانون مدنی در ماده 391 حکمی مقرر داشته است،که در صورت مستحق للغیر درآمدن مبیع، بایع را ملزم به استرداد ثمن و در فرض جهل خریدار، ملزم به جبران خسارات نیز کرده است. با افزایش نرخ تورم در کشور، عده ای از قضات و صاحب نظران، بر آن شدند که موضوع کاهش ارزش ثمن (پول) را جزء خساراتی قرار دهند،که بایع فضول ملزم به جبران آن است و با پیروی از این افکار، رای وحدت رویه شماره 733 و درنهایت، رای وحدت رویه شماره 811 توسط هیات عمومی دیوان عالی کشور صادر شد،که رای اخیر، خالی از اشکال نیست. چون از یک سو، با توجه به قواعد مسئولیت مدنی، مسئولیت بایع به جبران خسارت ناشی از کاهش ارزش ثمن، محل تردید است و از سویی دیگر؛ رای شماره 811 بایع را ملزم به پرداخت قیمت روز مبیع براساس نظر کارشناس کرده است. رهیافت این مقاله، ضمن نقد رای وحدت رویه شماره 811، بر مسئولیت بایع در قبال کاهش ارزش ثمن؛ به جهت نقص وارد شده بر مال مغصوب از باب قاعده ضمان ید و بر عدم مسئولیت بایع در خصوص خسارت ناشی از ؛ از دست دادن بخت و امکان دست یابی به سود (افزایش قیمت مبیع) استوار است.
    کلیدواژگان: افزایش نرخ تورم، رای وحدت رویه شماره811، قاعده ضمان ید، کاهش ارزش پول، مستحق للغیر درآمدن مبیع
  • حسن اقبال، مریم آقائی بجستانی* صفحات 181-199
    اهتمام شارع و قانونگذار عرفی به اشتراط قیود و شروط لازم در شهادت به منظور اثبات دعاوی، حاکی از اهمیت موضوع و نقش تعیین کننده شهادت به عنوان دلیل اثبات دعوی می باشد؛ از اینرو علاوه بر شرایط لازم در خود شهود، شرط است که شهادت از روی حق ادا شده و به ناحق یا دروغ و در اصطلاح شهادت زور نباشد. شهادت کذب و از روی باطل و غیر واقع که در لسان فقها به تزویر شهادت یاد می شود ضمن این که از گناهان کبیره بوده و جرم محسوب می شود دارای آثاری نیز می می باشد که در عمل ماهیت حکم را تغییر می دهد. این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده است در پی پاسخ به این سوال اصلی است که چنان چه تزویر شهود برای قاضی اثبات شده و شهادت از شرط لازم برخوردار نباشد چگونه حکم می شود؟ یافته تحقیق حاکی از این است که چنان چه حاکم پس از صدور حکم و قبل از اجرای آن، متوجه کذب شهادت شهود شود، حکم صادره نقض می شود و شهود فقط مسئولیت کیفری خواهند داشت، مگر در صورت اتلاف مشهودبه که در این صورت، شهود علاوه بر مسئولیت کیفری، ضامن جبران خسارت وارده بر مشهود علیه نیز می باشند؛ ضمن این که عدم پذیرش شهادت شهود محکوم به کذب و مجازات تعزیری ایشان از آثار تزویر در شهادت محسوب می شود.
    کلیدواژگان: شهادت کذب، شهود کذب، تزویر در شهادت، شاهد زور
  • اصغر قائدان* صفحات 201-218
    به رغم نظریه فقهی تقسیم جهان به دارالحرب و دار الاسلام، بررسی مبانی حقوق بشر اسلامی و منابع تاریخی نشان می دهد منطقه سومی هم وجود دارد که می توان آن را «دارالموادعه» خواند. به تعریفی دارالموادعه به سرزمین یا کشوری گفته می شود که مردم آن، با دولت اسلامی (دار الاسلام) قرارداد متارکه موقت جنگ برقرار کرده و طرفین به آن متعهد بوده باشند. در حقیقت اسلام ملل غیر مسلمانی را که با مسلمانان معاهده یا پیمانی بر اساس شرایط موردتوافق طرفین قرارداد بسته اند، به طور محدود و مشروط به رسمیت می شناسد و بر نظام اسلامی واجب است تا از آن ها حمایت کند. در پژوهش حاضر بر آنیم تا بر اساس روش تاریخی-تحلیلی و با استناد به قرآن و متون فقهی اهل سنت و شیعه و نیز منابع تاریخی، ضمن بررسی دارالموادعه و ویژگی های مربوط به آن ازجمله شرایط انعقاد موادعه و زمان و چگونگی آن به این مسئله بپردازیم که تا چه میزان نظریه تقسیم جهان به دارالحرب و دارالاسلام با اصول و مبانی قرآنی، فقهی و تاریخی سازگاری دارد. هدف از تحقیق پاسخ گویی به شبهاتی است که امروزه به ویژه شرق شناسان با استناد به تقسیم بندی یادشده می کوشند تا چنین وانمود کنند اسلام همه سرزمین های غیر اسلامی را منطقه جنگی می داند و تا انقیاد و سلطه بر آنان همواره در فکر تهاجم به آن هاست. یافته های تحقیق نشان می دهد نظریه برخی از فقهای متقدم در این خصوص نظریه ای ناقص و با مبانی تاریخی و فقهی سازگاری چندانی ندارد و می توان نظریه دیگری با عنوان دارالمعاهده را به آن دو حوزه افزود.
    کلیدواژگان: : امان، دار الاسلام، دارالحرب، دارالموادعه، فقهای اسلامی، مهادنه
  • عبدالله جوان* صفحات 221-237
    در بسیاری از مواردی که بین دو الزام و تکلیف شرعی تزاحم ایجاد می شود و مکلف توان امتثال هر دو تکلیف را ندارد، تشخیص تکلیف اهم بر مقایسه میان عناوین تکالیف و الزامات شرعی از نظر میزان اهتمام شارع نسبت به آنها توقف دارد. در این مقاله کوشیده ایم تا با اتکا به ادله نقلی، سنجه هایی برای تشخیص میزان اهمیت و اولویت الزامات شرعی نسبت به یکدیگر ارائه دهیم و صحت و سقم برخی از سنجه هایی که در این زمینه مطرح شده یا قابل طرح است را مورد بررسی قرار دهیم. در این راستا ضمن فحص در کلمات فقها و اصولیان و تحلیل و نقد دیدگاه ها نشان داده ایم که اموری مثل تنصیص بر تقدیم یا تاخیر، تنصیص بر تاکید و اهتمام شارع، کثرت یا عدم کثرت نصوص و کبیره یا صغیره بودن را می توان به عنوان سنجه های اولویت یابی مستند به نصوص برشمرد. همچنین تقدیم امور مرتبط با دماء و فروج و تقدیم نفس بر عضو و انسان بر حیوان اجمالا قابل قبول است. اما اموری مانند تقدیم عضو بر بضع، بضع بر مال، نفس بر غیر، یا تقدیم حق الناس بر حق الله یا بالعکس را نمی توان به عنوان سنجه های اولویت یابی الزامات شرعی مورد پذیرش قرار داد.
    کلیدواژگان: سنجه های اولویت یابی، تزاحم، اهم و مهم، الزامات شرعی
  • فرزانه کرمی*، مهدی میری، سید مهدی نقیبی صفحات 239-258
    بر اساس ماده 1124 قانون مدنی، حق فسخ نکاح در صورت وجود عیب در حال عقد است؛ سوال این است که اگر پس از عقد عیبی حادث شود طرف مقابل حق فسخ نکاح را دارد یا خیر. امکان و عدم امکان مباشرت زناشویی چه تاثیری در این مسئله می تواند داشته باشد. سه رویکرد کلی در این زمینه وجود دارد؛ رویکرد برخی از فقها عدم صحت فسخ عقد را تایید می کند و رویکردهای دیگر که برخی اعتقاد بر صحت فسخ دارند و برخی دیگر بین فسخ قبل از مباشرت و بعد از مباشرت تفکیک کردند. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به این نتیجه رسید که در شرایط زندگی کنونی، اگر عیوب پس از ازدواج قابل درمان نباشند و زندگی با فرد مبتلا به عیب خطرناک باشد، مانند جنون که درمان آن غیرممکن است، حق فسخ نکاح وجود دارد. این حق فسخ به دلیل جلوگیری از ضرر غیرقابل جبران به طرف مقابل و حفظ سلامتی جسمی و آرامش روحی اعضای خانواده است. استحکام زندگی مشترک در گرو وجود حداقل تناسب جسمی و روحی است و تحمل زندگی با فرد مبتلا به جنون، علاوه بر ضرر غیرقابل تحمل، آرامش خانواده را نیز سلب می کند. بنابراین، ادامه زندگی در چنین شرایطی منطقی نیست و طرف مقابل باید حق فسخ داشته باشد. اما اگر عیب قابل درمان باشد، فسخ نکاح صحیح نیست و باید برای حفظ استحکام خانواده و روابط اجتماعی، به دنبال درمان بود.
    کلیدواژگان: عیوب پس از عقد نکاح، حق فسخ، درمان عیوب، استحکام خانواده
|
  • Zeinab Sanchooli *, Mohammadreza Kaykha Pages 9-26
    Today, standards have been designed to protect people's health in the use of industrial goods; these standards indicate the quality of that product. The inclusion of the standard mark brings confidence to the consumer. However, we witness the sale and purchase of the above-mentioned mark and the damages that are inflicted upon the consumer thereby, or cause losses despite passing through the necessary tests. In this article, which has been conducted in a descriptive and analytical way, the conclusion has been reached that some jurists, regarding the product that has a standard mark inserted on it after undergoing various tests but, during consumption, it has caused loss of life and financial damage to the consumer, based on the lack of fault and non-transgression and excess on the part of the producer, according to lack of warranty maintain non-warrantee (adam-i ḍamān ); and others, based on jurisprudential principles such as Qur'anic verses and hadiths, and the principle of no harm (lāḍarar) of risk taking (ghurar), etc., have absolutely maintained warrantee (ḍamān), whether for the manufacturers of goods with a standard mark that has been inserted after various tests, or for the manufacturers of goods with a fake standard mark. It seems that since in the realization of the ḍamān, aggressiveness of the act or the fault of the perpetrator is not a condition; rather, the standard of ḍamān is merely citing the damage to its perpetrator, the second statement should be stronger.
    Keywords: Damage, Warranty (Ḍamān), Non-Standard, Industrial Products, Standard Mark
  • Hamidreza Mohammadi *, Fatemeh Fallah Tafti, Hamidreza Basiri Pages 29-48
    Privacy is the circle and range in which the personal characteristics of people are protected and kept hidden. With the expansion of communication in the field of health, the issue of patients' image rights in media information has gained special importance. The purpose of this research is the jurisprudential study of the patient's image right in the mass media and to analyze the extent to which this right is observed in the news reports of Islamic Republic of Iran News Network. In this study, using the quantitative content analysis method, all the news reports related to patients in the period of 01/01 1402 until 06/31/1402 were broadcasted on the News Network and were reviewed. The results showed that the image rights of the patients were not respected in these reports and the most violations occurred in the intensive care unit (ICU) and during anesthesia of the patients. Also, the analysis of jurisprudential evidence indicates that it is forbidden to publish pictures of patients without their permission, based on rules such as sovereignty, preservation of honor and dignity, prohibition of surveillance and commitment to secrecy. On the other hand, according to articles 76, 87, and 88 of the general guide of professional ethics for medical professionals, information related to patients, including taking pictures and filming the patient and publishing it at the public level, is subject to the patient's permission. Therefore, the national media should consider it obligatory to obtain their direct permission to publish pictures of the patients.
    Keywords: Image Copyright, Privacy, Patient Rights, Professional Ethics, Personality Right
  • Hamid Masjedsaraie *, Hojjat Mobayen, Mohamadbaghr Amerinia Pages 53-69

    It has become known among the scholars of jurisprudence and law, based on the jurisprudential and legal advice, that the responsibility of the usurper is an objective responsibility. Responsibility for the objective realization of usurper has been raised in absolute terms, and often according to the famous principle, "The usurper is punished in the most severe conditions", no distinction has been made between assuming the imposition of enormous costs on the usurper or inflicting immaterial losses such as loss of life, honor and psychological harm on the usurper in case of an assignment to reject the same, assumption of the mingling of the property of the usurped with another's property and the possibility of its separation along with the extent of the destruction, the assumption of the mingling of the same usurped property with the equivalent property and between the assumption of conditions that do not have such consequences; and this assignment, is emphasized as irrevocable or inconvertible. In this regard, the question arises as to whether a solution can be found to depart from this application and resort to substitution in the assumption of the existence of the property or not? And if the answer is affirmative, what is its jurisprudential basis? The present study, using a descriptive-analytical method, has concluded that according to the famous view, or perhaps the consensus of jurisprudents on the obligation to reject the absolute in favor of the usurper, this ruling is a primary ruling and its abolition is possible as a secondary ruling based on conditions such as harm (ḍarar), distress and constriction, and desperate necessity. The present research defends and confirms this theory and emphasizes it through processing the theoretical foundations mentioned.

    Keywords: Objective Responsibility Of The Usurper, Primary Ruling, Secondary Ruling, Removal Of Objective Responsibility
  • Ehsan Nazari *, Morteza Asgari, Abolghasem Zeidi Pages 71-92
    One of the issues raised under the topics of "ijtihād and taqlīd" is the invalidity of an obligatory act in the absence of taqlīd and caution, which almost all Shi'a jurists believe is invalid. The need to address this issue is because a person, after years of acting without imitation and caution, decides to perform actions with imitation of a mujtahid or caution from then on. Now, if his past deeds are invalid, he will suffer a lot of hardship to make up for his past deeds. In this article, in an analytical-descriptive method and citing library sources, the theories and arguments of Shi'a jurists have been criticized, and the basic question has been answered that, "in the case of action without imitation and caution, are all the past actions of the obligee (mukallaf) are considered void and should be made up for?" "And what is the criterion of the validity or invalidity of such a person's action the opinion of the mujtahid during the action or during the recourse?" By examining the evidence, it has been concluded that if such an action is in accordance with the facts or in accordance with the opinion of one of the two mujtahids during the action and during the reference (valid evidence), it is permissible and valid and does not require the compensation of past actions.
    Keywords: Ijtihād, Taqlī, Caution, General Action, Correctness, Void
  • Mohsen Naderi, Aliakbar Izadifard *, Mohammadmehdi Zarei Pages 95-116

    Different sins from the view point of the amount of villainy are not equal and have the degrees of severity and weakness. It is possible that other people including natural or legal ones facilitate the preliminaries of committing an unlawful action to perform a crime and provide the base of committing an illegal act that is called “crime assistant” and the committed act is referred to as “crime assistance”. Some jurists consider that the conclusion of the occurrence by mubāshir (perpetrator) (the occurrence of assisted crime) is a condition of title verity of assistance of crime, and from the view point of other jurists, this condition is not considered to be valid. The present research has been performed through descriptive-analytical method and by referring to jurisprudence books and jurists’ opinions along with justification, explanation, reasoning and inference. The finding of the present research includes total opinions of jurists and existing settlement of disputes in “conditionality crime assistance occurrence”. Therefore, considering the severity and weakness of the amount of sin indecency and it’s negative effect on psychological security of society, particularly in the cyberspace, the judicial courts are allowed and authorized, considering two criteria of intention of people and their knowledge and attention on the possibility of the occurrence of crime in the real world and or (internal or external) preventive factors of crime occurrence in the real world, in some cases, to consider the assistance of crime as the subject to crime assistance occurrence and in relation to some other crimes and legal and lawful sins do not consider the occurrence of assisted crime as criterion.

    Keywords: Assistance, Sin, Assistant, Assisted, What Is Assisted In
  • Husain Haghighatpoor *, Hojt Azizollahi Pages 119-138
    The endowment is one of the traditional economic institutions that have been prevalent among different nations for a long time and according to a more correct point of view, it is not considered as the truth of Shari'a law. In spite of this, in the jurisprudential texts of the Imamiyyah, several conditions have been listed for the validity of this legal act, which will naturally limit its scope. The following article tries to criticize the existing structure and make a new plan by referring to library sources and by using the descriptive-analytical method, in the two fields of jurisprudential foundations and then the corresponding laws. The analysis of the data indicates that the rare generalities governing the endowment demand "freedom of the will of the Endower". The result of these arguments is that the structure of the endowment is exactly similar to the structure of contract by compromise (ṣulḥ), which the holy lawmaker considered the will of both sides of the contract, and made the provisions of its legislation " confirmation of the will of the Endower", just as in the case of ṣulḥ, "confirmation of the compromise of the parties" has been legislated. Finally, based on the innovation of the paper, the lawmaker has confirmed the will of the endower within the scope of its customary structure and has not imposed any special restrictions on the endowment except for the general rules of Shari'a such as the permissibility of the benefit or the legitimacy of the direction and the like.
    Keywords: Freedom Of Will, Conditions Of Endowed Property, Conditions Of The Endower, Conditions Of Endowment, Endowment
  • Aliakbar Jahani * Pages 141-158

    The exact time of the events is often considered as the origin of the actualization of jurisprudence and legal laws. Ambiguity in the issue of time will lead to different legal disputes. These legal tensions increase when an unknown event is examined in relation to another known event. Famous majority of jurists, referring to the originality of the delay of the event in events that are measured in relation to the components of time, considered the time delay of the unknown event to be fixed and did not accept the inheritance belonging to the known party. As Article 874 of the Civil Code says: "If persons who have an inheritance between them die and the date of death of one of them is known and the other is unknown in terms of precedence and lateness, only the one whose date of death is unknown inherits from the other. But some other jurists considered it possible by weighing the unknown event with another known event, the proceeding of the principle of istiṣḥāb (presumption of continuity) in both known and unknown parties, and accepted the division of the inheritance in half between the parties and other heirs.In this writing, an attempt has been made by researching jurisprudential texts to criticize Article 874 in terms of its scholarly foundations and to investigate other jurisprudential opinions. As a result, after the proceeding of the two istiṣḥāb s and the realization of the conflict and the fall of the two principles, the inheritance belongs to the parties.

    Keywords: Known, Unknown, Inheritance, Istiṣḥāb (Presumption Of Continuity)
  • Hossein Khanlari Bahnamiri * Pages 161-178
    Article 391 of the Civil Code has maintained a verdict that if the object of sale turns to be deserving another person, the seller is obliged to return the price, and if the buyer is ignorant, he is also obliged to compensate for the damages. With the increase in the inflation rate, some decided the decrease in the value of the price as damages, which the intrusive seller is obliged to compensate, the opinion of unity of procedure No. 733 and finally, the opinion of unity of procedure No. 811 was issued by the Supreme Court, which is not without problems. Because, the responsibility of the seller to compensate for the damage caused by the decrease in the value of the price is questionable, and on the other hand, ruling No. 811 obliges the seller to pay the price on the day of sale based on the expert's opinion. The approach of this article, is based on the seller's responsibility for the reduction of the price, due to the defect caused to the property of the owner under the warranty rule and the lack of responsibility of the seller regarding the damage caused by the loss of fortune and the possibility of profit (increasing the selling price).
    Keywords: Devaluation Of Currency, Increase In Inflation Rate, Object Of Sale Deserving Another Person, Rule Of Liability (Ḍamān), Opinion Of Unity Of Procedure No, 811
  • Hasan Eghbal, Maryam Aqaie Bejestani * Pages 181-199
    The concern of the lawmaker and the conventional legislator to require the necessary restrictions and conditions in testimony in order to prove claims, indicates the importance of the issue and the determining role of testimony as a proof of claim. Therefore, in addition to the necessary conditions for the witness itself, it is a condition that the testimony is given truthfully and not unjustly or falsely, in the term of testimony. False and untrue testimony, which in the language of jurists is referred to as false testimony, besides being one of the major sins and considered a crime, also has effects that change the nature of the verdict in practice. This research, which was carried out in a descriptive and analytical method, seeks to answer the main question that if the witness's perjury is proven to the judge and the testimony does not meet the necessary conditions, how will it be judged? The findings of the research indicate that if the ruler notices the false testimony of the witnesses after issuing the verdict and before its implementation, the verdict will be violated and the witnesses will only be held criminally responsible, except in the case of evident loss, in which case, the witnesses, in addition to criminal liability, are also guarantors of compensation for damages caused to the defendant. Moreover, not accepting the testimony of witnesses convicted of perjury and punishing them with punishment is one of the effects of false testimony.
    Keywords: False Testimony, False Witnesses, Deception In Testimony, Testimony By Force
  • Asghar Qaedan * Pages 201-218
    Despite the traditional Islamic theory of Dar al-Ḥarb and Dar al-Islam, a third region known as "Dar Al-Muwāda'a" was recognized by Islamic jurists, particularly Shafi'i and Shia scholars. Dar Al-Muwāda'a region is one where non-Muslim nations have entered into a treaty or agreement with Muslim states, resulting in a commitment to cooperation and coexistence. Despite the limited scope of this agreement, the Islamic system recognizes and supports such nations, as long as both parties adhere to their agreed-upon terms. This concept highlights Islam's willingness to coexist with other faiths, despite the traditional division of the world into Dar al-Ḥarb and Dar al-Islam. Islam obligates the Islamic system to support these nations under the agreement of Dar Al-Muwāda'a. This study will employ the historical-analytical method and refer to the Qur'an, Sunni, and Shia jurisprudence to investigate Dar Al-Muwāda'a and its defining characteristics. This research aims to shed light on the conditions, obligations, and mutual rights of nations under the agreement of Dar Al-Muwāda'a, and its implications for contemporary international relations. The objective of this study is to challenge the misconception that Islam views non-Muslim lands as perpetual war zones, seeking domination. Our findings reveal that this assertion does not align with historical and jurisprudential foundations. Our research offers an alternative theory, Dar Al-Muwāhad'a, which acknowledges the existence of nations that have agreed with the Islamic State to coexist and cooperate. This theory provides a more nuanced understanding of Islam's view of other faiths and the potential for peaceful relations.
    Keywords: Dar-Al-Islam, Dar-Al-Harb, Dar Al-Muwāda'a, Muhādana (Armistice), Muslim Jurists
  • Abdollah Javan * Pages 221-237
    In many cases where there is a conflict between two requirements and Sharia obligations and the obligee is not able to fulfill both obligations, the identification of the more important obligation depends on comparing the titles of Sharia obligations and the amount of religious attention to them. In this article, it has been tried to provide criteria for determining the importance and prioritization of Sharia requirements based on narrative evidence, and to check the validity of some of the criteria that have been proposed or can be proposed in this context. In this regard, while searching in the words of jurists and scholars of principles and analyzing and criticizing the views, we have said that things such as specifying the priority or lateness, specifying the emphasis and diligence of the Sharia, the number or lack of number of texts, the greatness of the sin or the smallness of the sin can be used as a criterion of priority. Also, the priority of things related to blood and sexual pleasure, the priority of a person's life over body parts, and the priority of humans over animals are acceptable. However, matters such as the priority of body parts over sexual enjoyment, the priority of sexual enjoyment over property, the priority of one's life over others, the priority of human rights over God's rights, or vice versa, cannot be used as criteria for prioritization.
    Keywords: Conflict, Important, More Important, Prioritization Criteria, Sharia Requirements
  • Farzaneh Karami *, Mahdi Miri, Seyed Mehdi Naghibi Pages 239-258
    Article 1124 of the Civil Code grants the right to annul a marriage if a defect exists at the time of the contract. The question arises: Does a party have the right to annul a marriage if a defect arises after the contract? How does the possibility or impossibility of sexual intercourse affect this issue? There are three main approaches to this matter: some jurists deny the validity of annulling the contract, while others believe that annulment is valid and some differentiate between annulment before and after sexual intercourse. This research, using a descriptive-analytical method, concludes that in contemporary life, if post-marital defects are incurable and living with the afflicted individual is hazardous, such as incurable insanity, the right to annul the marriage exists. This right to annulment is due to the prevention of irreparable harm to the other party and the preservation of the physical health and mental peace of family members. The stability of marital life depends on a minimum degree of physical and psychological compatibility, and enduring life with an insane person, in addition to being intolerably harmful, also deprives the family of peace. Therefore, continuing life in such circumstances is not reasonable, and the other party should have the right to annul the marriage. However, if the defect is curable, annulment of the marriage is not valid, and in order to preserve the stability of the family and social relations, one should seek treatment.
    Keywords: Post-Nuptial Defects, Right To Annulment, Treatment Of Defects, Family Stability