فهرست مطالب
نشریه ایده های نو در تعلیم و تربیت
پیاپی 10 (بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/08
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 1-7
پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی پروتکل آموزشی سازگاری اجتماعی بر خودپنداره تحصیلی دانش آموزان پسر ابتدایی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر بوکان در سال تحصیلی 1402-1401 بود که از طریق روش نمونه گیری در دسترس از بین افراد داوطلب واجد شرایط تعداد 30 نفر وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه خود پنداره تحصیلی لیو و وانگ (2005) بود. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای و به مدت 5 هفته متوالی (هر هفته 2 جلسه) تحت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی (نجاری و همکاران، 1397) قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه وتحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و با نرم افزارspss نسخه 23 صورت گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بعد از مداخله پروتکل آموزشی سازگاری اجتماعی بر خود پنداره تحصیلی دانش آموزان معنادار بود. درواقع بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت که پروتکل آموزشی سازگاری اجتماعی روش مداخله ای مناسبی برای ارتقای خود پنداره تحصیلی دانش آموزان پسر است.
کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، خود پنداره تحصیلی، دانش اموزان پسر، مقطع ابتدایی -
صفحات 8-18
ریاضی در ادبیات یک موضوع جالب است که نشان می دهد چگونه دو علم مختلف می توانند با هم ترکیب شوند و زیبایی های جدید ایجاد کنند. ریاضی و ادبیات دو علم متفاوت هستند که به نظر می رسد ارتباط چندانی نداشته باشند؛ اما درواقع این دو علم در بسیاری از جنبه ها به هم مرتبط هستند و از هم تاثیر می پذیرند. استفاده از فرمول های ریاضی در آثار ادبی برای بیان مفاهیم، تشبیهات، تصاویر و استعارات، استفاده از ساختارها، الگوها، قواعد و روش های ریاضی در ساخت و نظم ادب فارسی، عروض و قافیه، داستان ها، حکایات و مضامین و موضوعات ادبی برای انتقال ارزش ها، پیام ها و اندیشه ها برخی از روابط دو علم ریاضی و ادبیات هستند. در این جستار برآنیم که با پژوهشی ساختارمند به روش قیاسی، تاثیر و ارتباط میان رشته ای علم ریاضی را در کلیت مباحث و زیرساخت های ادبیات بررسی نماییم و مشخص نماییم در چه زمینه ای بیشترین ارتباط و تاثیرگذاری رادارند.
کلیدواژگان: ریاضی، ادبیات، اشعار، تاثیرگذاری، ارتباط، نقد و بررسی -
صفحات 19-28
لایب نیتس یکی از فیلسوفان عقل گرای قرن 17 میلادی است که مهم ترین نظریات فلسفی او همچون مونادولوژی هماهنگی پیشین بنیاد و جهان های ممکن، موضوع بسیاری از تحقیقات علمی و فلسفی در دو قرن اخیر بوده است. در تحقیق حاضر سعی شده تا بعد از اثبات ارتباط درونی نظریات اجتماعی لایب نیتس با مبانی معرفتی و غیرمعرفتی آن ها نقدهایی از جانب حکمت اسلامی به این نظریات و مبانی وارد شود. نظریات لایب نیتس همچون تلقی پدیدارشناسانه و تاکید بر همبستگی اجتماعی با محوریت عنصر دین نظریاتی که در قرن 17 محصور نمانده و تاثیرات برجسته ای بر اندیشمندان اجتماعی برجای نهاده است. این نظریات از دل مبانی فلسفی لایب نیتس و همچنین وقایع موجود در زندگی او برآمده و از همین جهت می توان آن ها را با عطف توجه به مبانی حکمت اسلامی و عمومات اندیشه اجتماعی مسلمین، در ساختار آموزش وپرورش ایران موردنقد و ارزیابی قرارداد. کاربست نظرات لایب نیتس در ساختار ایدئولوژیک آموزش وپرورش ایران می تواند در سه درجه موثر باشد: در درجه اول به غلبه روش ریاضی در منظومه فکری لایب نیتس در درجه دوم به غلبه رویکردهای معرفت شناختی در مبانی فلسفی لایب نیتس و در درجه سوم به غلبه دیدگاه های آرمانی و غیرواقعی در نظریات اجتماعی او مربوط است.
کلیدواژگان: لایب نیتس، ساختار آموزش و پرورش ایران، دین، معرفت، سند تحول بنیادین -
صفحات 29-43
در این تحقیق محقق قصد داشته تا آراء تربیتی کانت در آموزش وپرورش را با روش مروری سیستماتیک موردمطالعه و بررسی دقیق قرار دهد تا یافته ها و نتایج مطلوبی را از این آراء به دست بیاورد. آراء وی در ابعاد اصول، اهداف، مراحل و حوزه های تربیت موردبررسی قرارگرفته است. هدف از پژوهش حاضر واکاوی آرا تربیتی کانت به منظور استفاده در آموزش وپرورش می باشد. آگاهی از اندیشه و آراء تربیتی یکی از مهم ترین منابع برای اتخاذ رویکردها و سیاست های آموزشی می باشد. از ابتدای فعالیت آموزشی بشر، فیلسوفان همواره تلاش کردند تا به سوالات مختلف بشری در پیرامون ماهیت آدمی پاسخ دهند در این میان کانت یکی از فیلسوفان می باشد که در کنار نظریات اخلاقی و سیاسی، آراء تربیتی وی می توانند چشم انداز جدیدی را در نگاه به مسئله تعلیم و تربیت ایجاد کند. در این مقاله با نگاهی به زندگی این دانشمند و دیدگاه تربیتی و فلسفی و سیاسی او در خصوص انسان و به بررسی اصول، روش ها و اهداف تربیتی ازنظر ایشان پرداخته شد. روش اجرای این پژوهش با روش نمونه گیری هدفمند از میان مقاله های متعدد موردبررسی شده و یازده مقاله مرتبط با موضوع به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، پایگاه های اطلاعاتی نور مگز، گوگل و مجلات و فصلنامه های مرتبط موردپژوهش قرار گرفت. نتایج یافته های این پژوهش نشان داد که ارائه روش های مناسب و خط مشی ها و اهداف تربیتی شخصی در جهت رسیدن انسان به تکامل واقعی خود موثر است.
کلیدواژگان: آرا تربیتی، کانت، آموزش و پرورش، ماهیت اخلاقی -
صفحات 44-55
ادبیات، عرصه مهمی برای محل تلاقی و نقطه پیوند بین علم و هنر به شمار می آید. شاعران ایرانی از دیرباز از مفاهیم علمی و فلسفی برای غنا بخشیدن به آثار خود استفاده می کردند و همواره تلاش داشتند تا همپای دانش روز در آثار خود قلم برانند. با گسترش روزافزون علوم مختلف به ویژه فیزیک و پیشرفت تکنولوژی و الهام از آیات نورانی قرآن کریم و متون ادبی، شعر شاعران عارف می توان به سریان آگاهی و شعور در سراسر هستی از ذرات بنیادی فیزیک تا کهکشان ها (شامل جمادات، گیاهان و...) پی برد. با نگاهی به فیزیک کوانتوم نظریه ی ماکس پلانک و ادبیات می توان پیوند متون ادبی مخصوصا متون با علم فیزیک را جستجو کرد. هدف از این مقاله بیان نظریه ی کوانتومی ماکس پلانک، شعور هستی، در مضامین شعری ادبیات فارسی است. روش تحقیق در این مقاله شیوه ی کتابخانه ای و گردآوری داده ها از قلمرو پژوهش و شناخت نقلی است. دستاورد این مقاله بیان آنچه ماکس پلانک صدسال پیش به صورت نظریه ارائه کرده است قرآن بیان نموده و سنایی، عطار و مولوی و... حدود هفت صدسال قبل می دانسته اند و ما اکنون آن پیوند را دریافته ایم. در پرتو نورانی آیات قرآن با همگرایی فیزیک و ادبیات می توان به نوعی جهان بینی رهنمون شد که ما را به دروازه ی انسانیت هدایت کند تا همه ی هستی را از ذرات بنیادی تا کهکشان ها، دارای شعور دانسته در عین کثرت به یک وحدت دست یابیم. بقای هر ملتی پیوند مستقیمی با حفظ فرهنگ و زبان ملی دارد و بدیهی است که حفظ زبان مشروط به اتخاذ شیوه های آموزشی مناسب در مدارس است. اگر خواهان حفظ ملیت و هویت اصیل خود هستیم، باید در حفظ آثار باقی مانده از فرهنگ ملی خود، شیوه های درست را انتخاب کنیم و بر خود ببالیم که همواره نام ایران بزرگ با سرمایه های فرهنگی گذشتگان همراه بوده است و خواهد بود. یقینا ارزش خاص بعد فرهنگی هم به تبع و اعتبار وجود ادیبان و سخنوران و حکما و فلاسفه است که همه این مواریث برای نسل های آینده افتخارآفرین خواهد بود. در این پژوهش برآنیم با روش تلفیقی علوم (فیزیک و ادبیات)، درهم تنیدگی این علوم، چگونگی روابط و سطح تاثیرگذاری بحث و بررسی نماییم و پیوند علوم در بیان مفاهیم، ارزش ها و ادبیات را بیشتر بشناسیم و با شاعرانی که بیشتر و پیشتر از همه حتی فیزیکدانان به چنین روابط و دانایی آگاه بوده اند آشنا شویم.
کلیدواژگان: ادبیات، شعر، فیزیک، درهم تنیدگی«ارتباط» و تاثیرگذاری -
صفحات 56-68
پژوهش حاضر با هدف مدل سازی معادلات ساختاری اختلال شخصیت مرزی بر اساس گسلش شناختی، پذیرش و عمل و دشواری تنظیم شناختی با واسطه گری تمایزیافتگی خود انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود؛ به این منظور نمونه ای به حجم 200 نفر با روش نمونه گیری در دسترس از میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی، پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی گارنفسکی و همکاران، پرسشنامه پذیرش و عمل باند و همکاران، پرسشنامه گسلش شناختی گیلاندرز و همکاران و پرسشنامه تمایزیافتگی خود اسکورن استفاده شد. با توجه به شیوع بیماری کرونا توزیع پرسشنامه ها به دو صورت چاپی (30 نفر) و الکترونیکی (170نفر) در اختیار آزمودنی ها قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با روش های همبستگی، معادلات ساختاری، تحلیل عاملی تاییدی و آلفای کرونباخ و با استفاده از نرم افزارهای SPSS20، LISREL8 و AMOS8 انجام شد. نتایج در کل نمونه نشان داد که رابطه پذیرش و عمل، تمایزیافتگی خود، تنظیم شناختی هیجان و گسلش شناختی با اختلال شخصیت مرزی معنادار است. همچنین پذیرش و عمل، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و گسلش شناختی با میانجیگری تمایزیافتگی خود می توانند اختلال شخصیت مرزی را پیش بینی کنند. نتایج پژوهش حاکی از حلقه های متصل آسیب های روان شناختی است در واقع تنظیم شناختی هیجان و گسلش شناختی با کمک تمایزیافتگی خود اختلال شخصیت مرزی را به چالش می کشد؛ بنابراین در پیش بینی عوامل اختلالات شخصیت مرزی همواره باید به متغیرهای تنظیم شناختی هیجان، پذیرش و عمل و گسلش شناختی و تمایزیافتگی توجه ویژه ای نمود.
کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، تنظیم شناختی هیجان، گسلش شناختی، پذیرش و عمل، تمایزیافتگی
-
Pages 1-7
The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of the Social adjustment educational protocol on the academic self-concept of elementary school boys. The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all the male students of the sixth grade of Bukan city in the academic year of 2021-2022, who were included in the study through the available sampling method from among the qualified volunteers, 30 people were randomly divided into two groups of 15 people, experimental and The evidence was replaced. The measuring tool in this research was Liu and Wang's (2005) educational self-concept questionnaire. The experimental group was trained in the Social adjustment program during 10 sessions of 90 minutes for 5 consecutive weeks (2 sessions per week) (Najari et al., 2017) and the control group did not receive any intervention. Statistical data analysis was done using univariate analysis of covariance with spss software version 23. The results of the data analysis showed that after the intervention of the educational protocol, social adjustment had a significant effect on the academic self-concept of the students. In fact, based on the results of the research, it can be said that the educational protocol of social adaptation is a suitable intervention method for improving the academic self-concept of male students.
Keywords: Social Adjustment, Academic Self-Concept, Male Students, Elementary -
Pages 8-18
Mathematics in literature is an interesting subject that shows how two different sciences can combine to create new beauties. Mathematics and literature are two different sciences that seem to have little connection. But in fact, these two sciences are related and influence each other in many aspects. The use of mathematical formulas in literary works to express concepts, similes, images and metaphors, the use of mathematical structures, patterns, rules and methods in the construction and order of Persian literature, prose and rhyme, stories, anecdotes and themes and literary subjects to convey Values, messages and ideas are some of the relationships between mathematics and literature.In this thesis, we intend to investigate the influence and interdisciplinary relationship of mathematical science in all the topics and infrastructures of literature with a structured comparative research and determine in which field they are most relevant and influential
Keywords: Mathematics, Literature, Poems, Influence, Communication, Review -
Pages 19-28
Leibniz is one of the rationalist philosophers of the 17th century, whose most important philosophical theories, such as the monadology of prior harmony of the foundation and possible worlds, have been the subject of many scientific and philosophical researches in the last two centuries. In the present study, an attempt has been made to introduce criticisms from Islamic wisdom to these theories and principles after proving the internal connection between Leibniz's social theories and their epistemological and non-epistemological foundations. Leibniz's theories, such as the phenomenological approach and the emphasis on social solidarity with the centrality of the element of religion, are theories that were not confined to the 17th century and have left a prominent impact on social thinkers. These theories stem from Leibniz's philosophical principles as well as the events in his life, and for this reason, they can be criticized and evaluated in the structure of Iranian education by paying attention to the foundations of Islamic wisdom and the generalities of Muslim social thought. The application of Leibniz's views in the ideological structure of Iranian education can be effective in three ways: firstly, it is related to the dominance of the mathematical method in Leibniz's intellectual system, secondly, to the dominance of epistemological approaches in Leibniz's philosophical foundations, and thirdly, to the dominance of idealistic and unrealistic views in his social theories.
Keywords: Leibniz, Structure Of Education In Iran, Religion, Knowledge, Fundamental Document Of Delivery -
Pages 29-43
In this research, the researcher intends to study Kant's educational opinions in education with a systematic review method in order to obtain favorable findings and results from these opinions. His opinions have been examined in terms of principles, goals, stages and areas of education. The purpose of the current research is to analyze Kant's educational views for use in education. Awareness of educational thoughts and opinions is one of the most important sources for adopting educational approaches and policies. Since the beginning of human educational activity, philosophers have always tried to answer various human questions about human nature, among them, Kant is one of the philosophers whose educational views, along with moral and political theories, can open a new perspective in Look at the issue of education. In this article, with a look at the life of this scientist and his educational, philosophical and political views on human beings, the principles, methods and goals of education from his point of view were discussed. The method of carrying out this research was through the purposeful sampling method among the numerous articles reviewed and eleven articles related to the topic were selected as a statistical sample. In order to collect information, the databases of Noor Magz, Google and related magazines and periodicals were researched. The results of this research showed that providing appropriate methods and policies and personal training goals is effective in the direction of a person's true evolution.
Keywords: Educational Views, Kant, Education, Moral Nature -
Pages 44-55
Literature is considered to be an important area for the meeting place and connection point between science and art. Iranian poets have long used scientific and philosophical concepts to enrich their works, and they always tried to keep up with modern knowledge in their works. With the ever-increasing expansion of various sciences, especially physics and the advancement of technology, and inspiration from the luminous verses of the Holy Quran and literary texts, the poetry of mystical poets can be traced to the flow of consciousness and consciousness throughout the universe, from the fundamental particles of physics to the galaxies (including solid bodies, plants, etc.). win. Looking at the quantum physics of Max Planck's theory and literature, we can search for the connection of literary texts, especially texts with physics. The purpose of this article is to express Max Planck's quantum theory, consciousness, in the poetic themes of Persian literature. The research method in this article is the library method and data collection from the field of research and narrative knowledge.The achievement of this article is to express what Max Planck presented in the form of a theory a hundred years ago, the Qur'an stated and Sana'i, Attar, Molavi and others. They knew about seven hundred years ago and we now understand that link. In the luminous light of the verses of the Qur'an, with the convergence of physics and literature, we can be guided to a kind of worldview that will lead us to the gate of humanity, so that all of existence, from the fundamental particles to the galaxies, is considered to have intelligence, while at the same time achieving a unity. . The survival of any nation has a direct link with the preservation of the national culture and language, and it is obvious that the preservation of the language is conditional on the adoption of appropriate educational methods in schools. If we want to preserve our original nationality and identity, we must choose the right methods in preserving the remaining works of our national culture and be proud that the name of Great Iran has always been and will be associated with the cultural capitals of the past.Certainly, the special value of the cultural aspect is due to the validity of the existence of writers, orators, sages and philosophers, and all these legacies will be proud for future generations. In this research, we aim to discuss and examine the intertwining of these sciences, how the relationships and the level of influence are with the integrated method of sciences (physics and literature) and to know more about the connection of sciences in the expression of concepts, values and literature and with poets who are more and earlier than Everyone, even physicists, have been aware of such relationships and knowledge
Keywords: Literature, Poetry, Physics, Entanglement, Communication, Influence -
Pages 56-68
This study aimed to model structural equations of borderline personality disorder based on cognitive fusion, acceptance and action, and difficulties in emotion regulation with the mediating role of self-differentiation. This correlational study involved a sample of 200 students from Sanandaj Islamic Azad University, selected using convenience sampling. Data were collected using the Borderline Personality Disorder Questionnaire, Garnefski's Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Bond's Acceptance and Action Questionnaire, Gillanders' Cognitive Fusion Questionnaire, and Skowron's Self-Differentiation Questionnaire. Due to the COVID-19 pandemic, questionnaires were distributed in both printed (30 participants) and electronic forms (170 participants). Data analysis was performed using correlation methods, structural equations, confirmatory factor analysis, and Cronbach's alpha with SPSS20, LISREL8, and AMOS8 software.The findings indicated significant relationships between acceptance and action, self-differentiation, cognitive emotion regulation, and cognitive fusion with borderline personality disorder. Acceptance and action, cognitive emotion regulation strategies, and cognitive fusion, mediated by self-differentiation, could predict borderline personality disorder. The results highlight the interconnected nature of psychological damages; indeed, cognitive emotion regulation and cognitive fusion, aided by self-differentiation, challenge borderline personality disorder. Therefore, in predicting the factors of borderline personality disorders, special attention should always be given to the variables of cognitive emotion regulation, acceptance and action, cognitive fusion, and self-differentiation.
Keywords: Borderline Personality Disorder, Cognitive Emotion Regulation, Cognitive Fusion, Acceptance, Action-Self-Differentiation