فهرست مطالب

مطالعات راهبردی آمریکا - پیاپی 12 (زمستان 1402)

نشریه مطالعات راهبردی آمریکا
پیاپی 12 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژمان نوروزی*، علی حمزه پور، ایوب پورقیومی، محمدرضا هدایتی، مهدی فیروزکوهی صفحات 11-37

    این پژوهش دو هدف عمده را دنبال کرده است؛ در قسمت اول، با بررسی نفوذ سیاسی- امنیتی آمریکا در سه نسل اول آن در جمهوری اسلامی ایران به این نتیجه رسیده که این سه نسل از نفوذ سیاسی- امنیتی به ترتیب تحت تاثیر رویکردهای واقع گرایی، لیبرالیسم و سازه انگاری قرار داشته و حتی با وجود پیچیدگی روش ها، در ساحت نیوتن و سیستم های ساده قرار می گیرند. اما ظهور فیزیک کوانتوم و تاثیر آن بر علوم اجتماعی باعث شد در نسل چهارم یا کوانتوم، نفوذ سیاسی- امنیتی آمریکا در ج.ا.ایران، رویکرد لیبیرالیسم سازه انگارنه واقع گرا پیدا کند که ویژگی های غالب آن «ابرجایگزیدگی»، «ناپابرجایی»، «آشوبناک و پیچیدگی سیستمی» و «کل گرایی» است و خاصیت کوانتوم باعث شده در این الگو هرچیزی بستگی به هر چیز دیگر داشته باشد و شناخت آن را دچار معضل روش شناختی دشواری کند. در قسمت دوم پژوهش نیز با استفاده از نظریه ذهن کوانتومی الکساندر ونت به نحوه شکل دهی به ذهنیت نخبگان ایرانی در پذیرش برجام به عنوان مصداقی از نفوذ سیاسی- امنیتی آمریکا در ج.ا.ایران پرداخته شده است که تبعات سیاسی- امنیتی فراوانی تا امروز هنوز برای ایران داشته است. برای بررسی موضوع مورد مطالعه با اتخاذ رویکرد توصیفی- تحلیلی از روش مطالعه اسنادی استفاده شده و روش گردآوری اطلاعات و داده های مورد نیاز نیز کتابخانه ای بوده است. اسناد اصلی تحلیل در قسمت دوم تحقیق نیز نشریات آمریکایی در بازه زمانی مذاکرات هسته ای تا امضای برجام بوده است.

    کلیدواژگان: نفوذ سیاسی- امنیتی، آمریکا، جمهورری اسلامی ایران، ذهن کوانتومی، برجام
  • علی باقری دولت ابادی*، رضا یزدان پناه صفحات 39-71

    دیپلماسی سلامت بیش از یک قرن است که در دستور کار سیاست خارجی دولت ها قرار گرفته است. دیپلماسی سلامت به کشورها کمک می نماید تا با ایجاد قدرت نرم، فرصت های بیشتری برای تحقق منافع ملی خلق نمایند. آمریکا ازجمله کشورهایی است که در حوزه دیپلماسی سلامت همواره فعال بوده و در مجامع بین المللی همچون سازمان بهداشت جهانی حضوری پررنگ و اثرگذار داشته است. هدف مقاله حاضر مقایسه دیپلماسی سلامت آمریکا در دوران ترامپ و بایدن برای تحلیل بهتر و دقیق تر سیاست خارجی آمریکا است. پرسش اصلی مقاله این است که مهم ترین وجوه تفاوت و تشابه دیپلماسی سلامت آمریکا در دوران ترامپ و بایدن چیست؟ برای پاسخ به سوال فوق از روش مقایسه ای استفاده شده و داده ها با بهره گیری از روش کتابخانه ای جمع آوری شده است. یافته های پژوهش نشان دادند دیپلماسی سلامت جو بایدن در چهار حوزه با دیپلماسی سلامت ترامپ متفاوت بوده است: راهبرد آمریکا در مقابله با بیماری ها، مشارکت در درمان بیماری ها (اعطای واکسن و...)، چندجانبه گرایی به جای یکجانبه گرایی، و نحوه عملکرد آمریکا در حوزه بهبود زیرساخت امنیت بهداشت جهانی در بلندمدت. در کل می توان گفت کنار گذاشتن یکجانبه گرایی در پیش گرفته شده از سوی ترامپ در عرصه جهانی و تعامل با متحدین و نهادهای بین المللی مهم ترین وجه بارز تفاوت دیپلماسی سلامت بایدن با ترامپ بوده است. باوجود تفاوت های فوق هر دو رئیس جمهور در سیاست های زیر دارای تشابه بودند: اولویت سلامت شهروندان آمریکایی بر دیگر کشورها، اعمال محدودیت های مالی و پزشکی بر دولت های مخالف و منتقد آمریکا، کاهش هزینه داروهای تجویزی، اجرای قوانین ضد انحصار و تداوم برنامه ملی بیمه اجتماعی.

    کلیدواژگان: دیپلماسی سلامت، کووید-19، سیاست خارجی آمریکا، سازمان بهداشت جهانی
  • رهبر طالعی حور* صفحات 73-100

    روابط جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران یکی از حساس ترین و در عین حال پیچیده ترین نوع روابط کشورها در نظام بین الملل بوده و الگوی رفتاری دو طرف در طی چهار دهه گذشته الگوی تعارضی بوده است. آمریکا در طول دهه های گذشته انواع راهبردها را برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران به کار گرفته که یکی از آن ها مهار بوده است. بنابراین هدف اصلی در این مقاله بررسی مولفه های تقابل راهبردی آمریکا در قالب راهبرد مهار و سیاست های مقابله ای جمهوری اسلامی ایران است که متناسب با هدف، سئوال اصلی مقاله به این صورت مطرح می شود که راهبرد مهار ایران از سوی آمریکا از چه مولفه هایی برخوردار بوده و چه نتیجه ای داشته است؟ این پژوهش از نوع کیفی و روش انجام آن مطالعه اسنادی مبتنی بر رویکرد توصیفی- تحلیلی می باشد، همچنین از منابع کتابخانه ای و پویش اینترنتی برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر این امر است که مهار ایران بعد از انقلاب اسلامی همواره یکی از محورهای اصلی سیاست آمریکا در منطقه غرب آسیا بوده و تحولات منطقه ای در سال های اخیر نشان می دهد راهبرد مهار ایران با شکست مواجه شده و حضور و نفوذ موثر ایران در منطقه نه تنها کاهش نیافته بلکه روز به روز افزایش نیز یافته است.

    کلیدواژگان: ایالات ‎متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران، راهبرد مهار، احاله مسئولیت، موازنه سازی
  • مصطفی مطلوب، عطاءالله بیگدلی* صفحات 101-142

    سیستم قضائی آمریکا به لحاظ لزوم تحولات و اصلاحات، سال ها در معرض توجه بوده است که بر حسب شاخص ها معیارهای مدنظردر این زمینه مانند نرخ زندانیان، حقوق بشر زندانیان، عملکرد پلیس، بزهکاری نوجوانان، محکومین اشتباهی، استقلال دیوان عالی و تورم قوانین کیفری) ارزیابی می شود.جامعه نخبگانی ایران نیز برای تحلیل بهتر وضعیت تمدنی و داشتن تصویر کلان واقعی نسبت به نظام مسائل اجتماعی- سیاسی آمریکا، ضرورتا باید شناخت و احاطه وافری در این خصوص داشته باشد؛ لذا در پژوهش پیش رو بر حسب شاخص های مطروح در محافل و اندیشکده های تخصصی آمریکایی با روش مطالعه اسنادی و گردآوری داده های کتابخانه ای سعی می شود شاخص های مذکور در یک بازه زمانی مشخص توصیف و تحلیل شود. پرسش اصلی پژوهش نیز این است که وضعیت بخشی از مهم ترین شاخص های قضایی آمریکا از سال 2008 تا 2022م چگونه بوده است؟ در این پژوهش مشخص شد نرخ زندانیان به صورت کلی روندی کاهشی داشته، حقوق بشر زندانیان همچنان به لحاظ رسیدگی و رفع نظام نیاز های زندانیان دچار نقص ها و معایبی می باشد.عملکرد پلیس در کاهش نرخ جرم و جنایت موفق ارزیابی شده و میزان دستگیری ها کمتر شده است درحالی که اعتماد عمومی به این نهاد کاهش یافته و میزان خشونت رفتاری و کشتار توسط پلیس نیز تصاعدی بوده است. میزان بزهکاری نوجوانان کاهش یافته، تعداد محکومیت های اشتباهی بیشتر از حد اتفاق افتاده، عملکرد سیاسی دیوان عالی نیز بیشتر نمود یافته و در نهایت جرم زدایی ها در بسیاری از ایالت ها جریان پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: سیستم قضائی آمریکا، نرخ زندانیان، دیوان عالی، محکومین اشتباهی، تورم قوانین کیفری
  • سبحان محمدی*، کیهان برزگر، احسان ملک، محمدباقر مکرمی پور صفحات 143-164

    امروزه یکی از دغدغه های اساسی صاحب نظران و مردم با توجه به سرعت پیشرفت تکنولوژی و در دسترس بودن آن، پیامدهای ناشی از گسترش هوش مصنوعی در عرصه های سیاسی- اجتماعی می باشد. تجربه دهه ی اخیر که مصادف با ظهور شبکه های اجتماعی و سکوهای مجازی بود نشان می دهد که به اندازه ی پیشرفت های حوزه تکنولوژی و رسانه ، تحولات و دگرگونی های سیاسی- اجتماعی نیز شتاب گرفته و از آن ها متاثر می گردند. به طوری که در حد فاصل میان برگزاری یک انتخابات تا انتخاباتی دیگر، فضای سیاسی و اجتماعی به کلی دگرگون شده است که نیاز به بازشناسی عوامل و متغیرهای موثر بر آن احساس می شود. در پژوهش پیش رو، با رویکرد توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای، اسناد و نظرسنجی های معتبر به واکاوی تاثیرات هوش مصنوعی در عرصه ی سیاسی- اجتماعی پرداخته شده است. هم چنین کوشش شده است به نقاط عطف سیاسی- اجتماعی به وجود آمده توسط هوش مصنوعی در جامعه ی ایالات متحده پرداخته شود. ارزیابی و تعیین آن که این روند چه نقاط ضعف و قوتی را در بر می گیرد با در نظر گرفتن نگرش های خاص سیاسی و اجتماعی هر جامعه ای متفاوت است؛ اما آن چه مسلم است بکارگیری و سرعت انتشار این ابزارها، دنیای سیاست و زندگی اجتماعی را بیش از گذشته پیچیده، توام با عدم قطعیت و با دورنمایی مبهم روبه رو ساخته است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، انتخابات 2024 آمریکا، سیاست، رسانه، سایبرنتیک
  • دانیال رضاپور* صفحات 165-188

    منطقه قفقاز نسبت به چند سال گذشته کمتر مورد توجه دانشمندان و تصمیم گیرندگان حوزه اوراسیا قرار گرفته است، زیرا مطالعات امنیتی این منطقه در حال حاضر تحت تاثیر درگیری مسلحانه در اوکراین و آشفتگی های منطقه غرب آسیا می باشد. با این حال، منطقه قفقاز مخصوصا قفقاز جنوبی به دلایل داخلی و خارجی، از شکنندگی ژئوپلیتیکی حادی رنج می برد و از آنجایی که تشدید رقابت میان روسیه و ایالات متحده پس از جنگ سرد به بالاترین حد خود رسیده است، فرآیند درگیری و همکاری آن ها در این بخش حساس اوراسیا مستحق توجه است. بنابراین نگارنده ضمن بررسی روابط دوجانبه مسکو و واشنگتن در قفقاز، سعی دارد وضعیت فعلی این منطقه و منطق همکاری و رقابت این دو کشور در چند سال گذشته را تببین و تشریح کنند. از این رو هدف اصلی این پژوهش پاسخگویی به این سوال است که ایالات متحده و روسیه چه سیاست هایی را در قبال بحران های این منطقه اتخاذ کرده اند و دلایل و منطق این دو کشور از این سیاست ها چه بوده است؟  فرضیه ای که در پاسخ به این سوال اصلی مطرح می شود این است که پندارهای مختلف از شیوه کسب منافع راهبردی، امنیتی و نظامی باعث سیاستگذاری رقابتی روسیه و آمریکا در بحران های منطقه قفقاز شده است؛ همچنین این پژوهش بر منطق همکاری جویانه ایالات متحده و روسیه در رابطه با فرآیندهای حل و فصل مناقشات قومی و سیاسی در آبخازیا، اوستیای جنوبی و قره باغ کوهستانی که در راستای حفظ ساختار ادراکی نظام بین الملل است، متمرکز می باشد. برای بررسی این فرضیه ها ضمن تکیه بر نظریه خطای اسنادی و رویکرد توصیفی- تحلیلی، روش مطالعه اسنادی مبتنی بر جمع آوری و تحلیل داده های کتابخانه ای، سایت ها، مقاله ها و منابع اینترنتی می باشد.

    کلیدواژگان: قفقاز، آمریکا، روسیه، خطای اسنادی، رقابت، همکاری
|
  • Pejman Norouzi *, Ali Hamzepour, Ayoub Pourqiyumi, Mohammadreza Hedayait, Mehdi Firuzkuhi Pages 11-37

    This research has pursued two main goals; First, in the first part, by examining the political-security influence of America in its first three generations in the Islamic Republic of Iran, it was concluded that these three generations of political-security influence were respectively influenced by the approaches of realism, liberalism and constructivism. And even despite the complexity of the methods, they are placed in the field of Newton and simple systems. But the emergence of quantum physics and its impact on social sciences caused the fourth generation or quantum, American political-security influence in Central Iran, to find an approach of realist constructivist liberalism, whose dominant features are "super-selectivity", "instability", It is "systemic chaos and complexity" and "holism" and the quantum property has caused everything in this pattern to depend on everything else and make its recognition a difficult methodological problem. In the second part of the research, by using the quantum mind theory of Alexander Wendt, the way of shaping the mentality of the Iranian elites in accepting the JCPOA as an example of the political-security influence of America in the Republic of Iran has been discussed, which has many political-security consequences until today. It still has for Iran. The research method is descriptive-analytical and the method of collecting data and information is documentary-library. The main documents of the analysis in the second part of the research are American publications during the period of nuclear negotiations until the signing of the JCPOA.

    Keywords: Political Security Influence, America, J. A. Yaran, Quantum, The Quantum Mind
  • Ali Bagheri Dolatabadi *, Reza Yazdanpanah Pages 39-71

    Health diplomacy has been part of states' foreign policy for over a century. It enables countries to enhance their national interests by leveraging soft power. The U.S. has consistently been active in health diplomacy, playing a significant role in international organizations like the World Health Organization. This paper aims to compare American health diplomacy during the presidencies of Trump and Biden to provide a clearer and more accurate analysis of U.S. foreign policy. The article poses the question: what is the most significant difference and similarities between U.S. health diplomacy under Trump and Biden? To address this question, a comparative method was employed, and data was gathered through library research. The research findings indicate that Joe Biden's health diplomacy diverged from Trump's in foure key areas: America's strategy for combating diseases, Participation in disease treatment initiatives (such as vaccine donations), A multilateral approach versus a unilateral approach, Responses to global health crises and improvements in long-term global health security infrastructure. In General, the shift from Trump's unilateralism in the global arena to Biden's engagement with allies and international institutions represents the most notable difference in their health diplomacy. Despite the above differences, both presidents had similarities in the following policies: prioritizing the health of American citizens over other countries, imposing financial and medical restrictions on governments that oppose and criticize the United States, reducing the cost of prescription drugs, Antitrust Enforcement and some Medicare policies.

    Keywords: Health Diplomacy, COVID-19, U.S Foreign Policy, World Health Organization
  • Rahbar Taleihur * Pages 73-100

    Iran-US relations after the victory of the Islamic Revolution of Iran has been one of the most sensitive and complex types of relations between countries in the international system and the pattern of behavior between the two countries has been a pattern of conflict for the past four decades. Over the past decades, the United States has used a variety of strategies to confront the Islamic Republic of Iran that one of them has been the strategy of containment of Iran that one of which has been the containment strategy. Therefore, the main purpose of this article is to examine the components of the US containment strategy and the counter-policies of the Islamic Republic of Iran that In line with the purpose, the main question of the article is: what are the components of the US containment strategy and what has been the result. In response to the research question, the hypothesis is that "restricting regional movements with the aim of reducing activism" and "coercive diplomacy" are the main components of the US containment strategy and the Islamic Republic of Iran by implementing policies of "Resistance and support for proxy forces", "development of defense capabilities" and " Strengthen the weaponry of the resistance axis " have rendered the US containment strategy ineffective. This research is of descriptive-analytical type and library resources and internet scanning have been used to collect data.

    Keywords: USA, Containment Strategy, Islamic Republic Of Iran, Coercive Diplomacy, Axis Of Resistance
  • Mostafa Matloob, Attaallah Bigdeli * Pages 101-142

    The American judicial system has been subject to attention for years in terms of changes and reforms, which are evaluated according to the indicators and considerations of this field such as prisoners, human rights of prisoners, police performance, juvenile delinquency, wrongful convictions, independence of the Supreme Court and inflation of criminal laws). In order to better analyze the civilizational situation and have a big picture compared to the American socio-political system, Iran must have a lot of knowledge and understanding in this regard.In the upcoming research, according to the indicators proposed in the American analytical circles and think tanks, with the method of library and document collection, it is tried to describe and analyze the mentioned indicators in a period of time. The question was also based on the proposition that what was the state of some of the most important judicial indicators in the United States from 2008 to 2022? In this research, it was found that the rate of prisoners in general has decreased, the human rights of prisoners are still in terms of handling and fixing the system. The needs of prisoners have defects and disadvantages.The performance of the police has been evaluated as successful in reducing the crime rate and the number of arrests has decreased, while public trust in this institution has decreased and the level of behavioral violence and killings by the police has also been exponential. The rate of juvenile delinquency has decreased, the number of wrongful convictions has increased, the political performance of the Supreme Court has also increased, and finally decriminalization has started in many states.

    Keywords: American Judicial System, Prison Rate, Supreme Court, Wrongful Convictions, Inflation Of Criminal Laws
  • Sobhan Mohammadi *, Kayhan Barzegar, Ehsan Malek, Mohammadbagher Mokaremipour Pages 143-164

    Today, one of the main concerns of experts and people, due to the speed of technological progress and its availability, is the consequences of the expansion of artificial intelligence in the social-political fields. The experience of the last decade, which coincided with the emergence of social networks and virtual platforms, shows that as much as the developments in the field of technology and media, political-social developments and transformations are also accelerated and affected by them. So that between the holding of one election and the next, the political and social environment has completely changed, and the need to recognize the factors and variables affecting it is felt. In the upcoming research, with a descriptive-analytical approach and using library sources, documents and valid surveys, the effects of artificial intelligence in the political-social arena have been analyzed. It has also been tried to provide a conceptual tool for studying artificial intelligence in a complex multi-level environment. Evaluating and determining the strengths and weaknesses of this process is different by considering the specific political and social attitudes of each society; But what is certain is that the application and speed of spreading these tools has made the world of politics and social life more complicated than in the past, coupled with uncertainty and facing a vague outlook.

    Keywords: Artificial Intelligence, 2024 US Elections, Politics, Media, Cybernetic
  • Danyal Rezapoor * Pages 165-188

    The Caucasus region has received less attention from scientists and decision-makers in the Eurasian region than in the past few years because the security studies of this region are currently affected by the armed conflict in Ukraine and the turmoil in the Middle East. However, the Caucasus region, especially the South Caucasus, suffers from acute geopolitical fragility due to internal and external reasons, and since the intensification of the rivalry between the tsars (Russia) and the Yankees (the United States) after the Cold War reached its highest level. has arrived, the process of their conflict and cooperation in this sensitive part of Eurasia deserves attention. Therefore, while examining the bilateral relations between Moscow and Washington in the Caucasus, the authors try to explain and explain the current situation of this region and the logic of cooperation and competition between the past few years. Therefore, the main goal of this research is to answer the question that what policies did the tsars and the Yankees adopt regarding the crises in this region and what were the reasons and logic of these two countries' policies? The hypothesis that is raised in response to this main question is that different ideas of how to gain strategic, security and m Also, this research focuses on the logic of cooperation between the United States and Russia in relation to the processes of resolving ethnic and political conflicts in Abkhazia, South Ossetia, and Nagorno-Karabakh, which is aimed at maintaining the perceptual structure of the international system.

    Keywords: Caucasus, America, Russia, Document Error, Competition, Cooperation