فهرست مطالب

نشریه پژوهش و نوآوری در آموزش ابتدایی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه جعفرخانی*، مجتبی رضایی راد، دریا مغیثی صفحات 1-17
    پیشینه و اهداف

    هدف پژوهش حاضر، طراحی آموزشی بازی وارسازی شده، مبتنی بر داربست عاطفی  و  بررسی تاثیر آن، بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در درس مطالعات اجتماعی بود.

    روش

    جهت دستیابی به هدف پژوهش از روش شبه آزمایش با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل صورت گرفت؛ در بخش اول پژوهش با جستجو در پایگاه های معتبر ، راهبردهای ترکیبی مناسب برای داربست سازی عاطفی مبتنی بر بازی وارسازی بر اساس الگو انتخاب شده، و از طریق تحلیل محتوا ،مضامین فراگیر به دست آمد و فعالیت های مناسب بر اساس آنها طراحی شد. در بخش دوم جامعه آماری دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی شهر تهران در سال 1403-1402 بود. بر اساس نمونه گیری در دسترس، 70 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب و پس از غربالگری اولیه، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (36-34 نفره) قرار گرفتند و طراحی آموزشی انجام شده برای گروه آزمایش طی 9 جلسه اجرا شد؛ درحالی که گروه کنترل همان اهداف را با روش معمول، آموزش دید.

    یافته ها

    در پاسخ به سوال پژوهش، جدولی مبنی بر نحوه طراحی آموزشی، راهبردهای ترکیبی برای طراحی فعالیت ها  تعداد 10 مولفه با تحلیل مضمون به دست آمد. در پاسخ به فرضیه پژوهش، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار استنباطی، از نوع تحلیل کواریانس با رعایت پیش فرض ها در سطح معناداری 05/0=α، انجام شد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که تفاوت نمرات بین پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل، معنادار است و طراحی آموزشی بازی وارسازی شده  مبتنی بر داربست سازی عاطفی، بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان پنجم ابتدایی در درس مطالعات اجتماعی، تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، پنجم ابتدایی، داربست سازی عاطفی، طراحی آموزشی، عملکرد تحصیلی
  • صغری استوار* صفحات 18-33
    پیشینه و اهداف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی گری انگیزش تحصیلی، در پیش بینی درگیری تحصیلی دانش آموزان، براساس خودکارآمدی و خوش بینی تحصیلی در دانش آموزان پایه ششم ابتدایی  است.

    روش ها

    شرکت کنندگان شامل 322 نفر (164 پسر، 158 دختر) از دانش آموزان پایه ششم دوره ابتدایی نواحی چهارگانه شهر شیراز هستند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و مقیاس خودکارآمدی تحصیلی پاتریک، هیکس و ریان (1997)، پرسشنامه خوش بینی تحصیلی اسچنن- موران و همکاران (2013)، پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو و تسنگ (2011) و مقیاس انگیزش تحصیلی هارتر (1981) را تکمیل کردند. جهت آزمون فرضیه های پژوهش، از شیوه تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که متغیر خودکارآمدی تحصیلی و خوش بینی تحصیلی، اثر  مستقیم معنی داری بر درگیری تحصیلی دارد. علاوه بر این، انگیزش تحصیلی، در رابطه بین خودکارآمدی تحصیلی و خوش بینی تحصیلی با درگیری تحصیلی، نقش واسطه ای دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر، نقش میانجی انگیزش تحصیلی، در رابطه بین خودکارآمدی تحصیلی و خوش بینی تحصیلی با درگیری تحصیلی را مورد تایید قرار داد که تلویحات نظری و کاربردی یافته ها به بحث گذاشته شد. به لحاظ نظری، این پژوهش را می توان گامی در جهت گسترش دانش موجود، درخصوص درگیری تحصیلی و عوامل موثر بر آن دانست. با استفاده از شیوه نامه های آموزشی مناسب و مدون در زمینه خوش بینی و خودکارآمدی تحصیلی، به ارتقای انگیزش و درگیری تحصیلی دانش آموزان کمک بیشتری صورت خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، خوش بینی تحصیلی، درگیری تحصیلی
  • حسین حاجتی کاجی*، شیما منوجهری، محبوبه عارفی صفحات 34-48
    پپیشینه و اهداف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یادگیری و آزمون عملکردی اریگامی محور، بر خلاقیت و خودارجمندی دانش آموزان دوره ابتدایی دارای اختلال یادگیری شهرستان اردل است.

    روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی شامل دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون و در دو گروه آزمایش و گواه است. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر پایه ششم دوره ابتدایی دارای اختلال یادگیری شهرستان اردل است که نمونه ای به اندازه 30 نفر از داوطلبان واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند، بدون جای گذاری و در دو گروه آزمایش و گواه با درنظر گرفتن شرایط همگنی براساس ویژگی های جمعیت شناختی آن ها انتخاب گردیده است. از پرسشنامه تورنس فرم ب و پرسشنامه عزت نفس اسمیت به عنوان ابزارهای پژوهش استفاده شد. روایی محتوایی هر دو پرسشنامه به تایید 10 نفر از متخصصان روان سنجی و اساتید روانشناسی رسیده است. برای سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ (با استفاده از نرم‎ افزار SPSS) استفاده گردید که پایایی پرسشنامه تورنس فرم ب برابربا 69/0 و پایایی پرسشنامه عزت نفس کوپر91/0 به دست آمد. فرض مدل تحلیل کوواریانس با حداکثر سطح معنی داری 05/0 و با نرم افزار SPSS انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس نشان می دهد تاثیرات یادگیری اوریگامی محور میزان خلاقیت (011/0=P) و خودارجمندی (0001/0 =P) به طور معنادار افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    آموزش اوریگامی و یادگیری آن در بین دانش آموزان پسر دوره ابتدایی دارای اختلال یادگیری می تواند بر روی خلاقیت و خودارجمندی تاثیر گذاشته و موجب افزایش توجه و تمرکز دانش آموزان در پاسخگویی به سوالات آزمون های توجه، تمرکز و افزایش عملکرد آنان شود.

    کلیدواژگان: آزمون عملکردی اوریگامی، خلاقیت، خودارجمندی، دانش آموزان دارای اختلال یادگیری. یادگیری
  • فرشیده فتحی هفشجانی* صفحات 49-70
    پیشینه و اهداف

    متاورس یک فناوری نوظهور و یک موضوع تحقیقاتی ناشناخته در بخش پژوهش است؛ از این رو، هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی کارکرد متاورس در پرورش دانش آموزان پژوهنده است.

    روش ها

    پژوهش بر اساس نوع هدف، کاربردی و رویکرد پژوهشی آن از نوع سنتزپژوهی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل اسناد و مدارک جستجوشده در پایگاه های معتبر لاتین و فارسی، وب آو ساینس، اسکوپوس، ای.سی. ام، امرالد، آی تریپل ئی، ساینس دایرکت، اشپرینگر، تیلور و فرانسیس، کتابخانه آنلاین وایلی و پایگاه های داخلی مانند پایگاه استنادی جهان اسلام، مگیران، نورمگز، سیویلیکا، سیستم شبکه دانش باراکات، گنج و ایرانداک است. از 100 منبع دریافتی، با استفاده از نمونه گیری معیاری (تمامی اسناد تا 13 ژوئن 2024)، 27 نمونه انتخاب شد که در نهایت 21 مورد به اشباع نظری مولفه ها منجر شد. برای گردآوری داده ها، از روش تحقیق کتابخانه ای و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل مضمون استفاده شد. در انتها، برای اعتبارسنجی مدل پیشنهادی، پرسشنامه ای به 6 متخصص با نمونه گیری هدفمند ارسال شد که پس از بررسی، مدل مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    برای طراحی الگو 6 مولفه اصلی شامل: فراهم سازی محیط یادگیری پیشرفته ، انطباق با نیازهای فردی یادگیرندگان ، دسترسی گسترده به داده های واقعی ،انتخاب منابع آموزشی موثر، دسترسی آسان به منابع و فرصت های یادگیری، ارتقای دانش و نگرش پژوهشی ، بهینه سازی و سنجش فرایند آموزشی و تقویت انگیزه و مشارکت فعال دانش آموزان حاصل شد.

    نتایج

    کارکردهای به دست آمده نشان داد که متاورس می تواند ابزاری قدرتمند برای توسعه مهارت های پژوهشی دانش آموزان، از طریق ایجاد محیط های یادگیری نوآورانه باشد.

    کلیدواژگان: پرورش، دانش آموز پژوهنده، طراحی کارایی، متاورس، محیط یادگیری
  • امیر سبزی پور*، اسوه فتحی صفحات 71-83
    پیشینه و اهداف

    درس ریاضی به دلیل نقش و اهمیت انکارناپذیرش چنانچه مورد توجه واقع نشود، ضعف های زیادی متوجه یادگیری دانش آموزان خواهد شد و دانش آموزانی که دارای ضعف در این رشته هستند، در ادامه تحصیل خود و مسائل مربوط به انتخاب رشته و همچنین حیطه کاری خود دچار مشکل خواهند شد. بر این اساس این مطالعه با هدف اثربخشی بازی آموزشی تعاملی بر مهارت ارتباطی و حل مساله ریاضی دانش آموزان ابتدایی شهرکرمانشاه، انجام شده است.

    روش ها

    روش این مطالعه از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا، جزء پژوهش های نیمه آزمایشی دارای طرح پیش آزمون- پس آزمون می باشد. جامعه این مطالعه، شامل کلیه دانش آموزان پایه اول دبستان شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1403-1402 بود. روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی بود؛ بدین صورت که از میان مدارس شهرکرمانشاه، مدارس ابتدایی و از میان مدارس ابتدایی، یک مدرسه و از میان کلاس های ابتدایی، یک کلاس و از میان آنها، 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه  15نفره (آزمایش وکنترل) قرارگرفتند. به منظورگردآوری داده ها، از آزمون حل مسئله ریاضی و پرسشنامه مهارت های ارتباطی کودکان بارتون جی (1990) استفاده شد و روایی بر اساس روش روایی صوری و پایایی بر اساس آلفای کرونباخ 87% گزارش شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، بازی آموزشی تعاملی بر مهارت ارتباطی و حل مسئله ریاضی دانش آموزان ابتدایی شهر کرمانشاه، اثربخش بود.  

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده، بازی آموزشی تعاملی، بر مهارت ارتباطی و حل مسئله ریاضی دانش آموزان ابتدایی شهرکرمانشاه موثر بود و بر همین اساس پیشنهاد می شود که از بازی های تعاملی در آموزش دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: بازی آموزشی تعاملی، حل مسئله ریاضی، دانش آموزان ابتدایی، مهارت ارتباطی
  • نفیسه رود افشانی، ناهید ثامتی*، مریم رستمی صفحات 84-101
    پپیشینه و اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سبک های دلبستگی، در رابطه بین احساس انسجام روانی با سازگاری اجتماعی و میزان کیفیت زندگی مدرسه دانش آموزان دوره دوم ابتدایی انجام شده است.

    روش ها

    روش تحقیق این پژوهش، توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره دوم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1402 بود که تعداد 401 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به پرسش نامه های «دلبستگی در کودکی میانه» رونقی و همکاران (1392)، «احساس انسجام» آنتونوسکی (1987)، «مهارت ها و سازگاری اجتماعی» ماتسون و همکارانش (1983) و «کیفیت زندگی در مدرسه» اندرسون و بورک (2000) پاسخ دادند و از طریق مدل معادلات ساختاری، به بررسی فرضیات پژوهش و تجزیه و تحلیل داده ها، پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش احساس انسجام روانی، سبک دلبستگی ایمن دانش آموزان، افزایش می یابد و موانع سازگاری اجتماعی کاهش پیدا می کند. در صورت عدم احساس انسجام روانی و افزایش سبک دلبستگی اضطرابی و اجتنابی، از کیفیت زندگی مدرسه آنان کاسته می شود. همچنین سبک های دلبستگی در رابطه بین انسجام روانی با سازگاری اجتماعی و کیفیت زندگی مدرسه نقش واسطه ای معناداری ایفا می کنند.

    نتیجه گیری

    بدین ترتیب می توان نتیجه گرفت که توجه به سبک دلبستگی کودکان و افزایش سازگاری و حس انسجام و بالا بودن کیفیت زندگی مدرسه ای، از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: انسجام روانی، سازگاری اجتماعی، سبک های دلبستگی، کیفیت زندگی مدرسه‏ای
  • مجتبی رضایی راد* صفحات 102-117
    زمینه و هدف

    آموزش خلاقانه باعث درک عمیق تر مفاهیم، تفکر انتقادی و تقویت انگیزه یادگیری در دانش آموزان می شود. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف طراحی و اجرای تکنیک تئاتر نمایشی و تاثیر آن بر خودکنترلی و سازگاری تحصیلی، انجام شد.

    روش

    این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل، بر روی 40 دانش آموز پسر مشغول به تحصیل در پایه دوم ابتدایی شهرستان جویبار، در سال تحصیلی 1403-1402 انجام شد؛ این دانش آموزان به صورت تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و در دو گروه 20 نفره قرار گرفتند و با استفاده از پرسشنامه خودکنترلی تانگی و همکاران و پرسشنامه سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک به عنوان ابزار اندازه گیری، میانگین و انحراف معیار به عنوان شاخص های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس برای تعمیم نتایج، انجام شد. پایایی آن به روش همسانی درونی بر روی دو نمونه آماری با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 83/0 و 85/0 به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده برای این پرسشنامه در پژوهش حاضر، 88/0، است که نمایانگر پایایی مطلوب آن است.

    یافته ها

    استفاده از تکنیک تئاتر نمایشی در آموزش درس علوم پایه دوم، تاثیر مثبت معناداری بر خودکنترلی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان دارد. این تاثیر در مورد سازگاری تحصیلی (90%) بیشتر از خودکنترلی (31%) بود.

    نتیجه گیری

    تئاتر نمایشی، روشی موثر برای ارتقای مهارت های خودکنترلی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان پایه دوم، در درس علوم است؛ بنابراین، توصیه می شود معلمان در صورت امکان از تکنیک تئاتر نمایشی در کلاس های درس علوم استفاده کنند تا یادگیری دانش آموزان را پایدارتر و لذت بخش تر سازند.

    کلیدواژگان: تکنیک تئاتر نمایشی، خودکنترلی، سازگاری تحصیلی، طراحی آموزشی
  • مرتضی همایون نیا فیروزجاه*، فرحناز قاسمیان صفحات 118-131
    پیشینه و اهداف

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر توسعه مهارت های حرکتی  بر عزت نفس و میزان فعالیت بدنی دانش آموزان بود.

    روش

    این تحقیق به روش نیمه تجربی و از  نظر هدف، کاربردی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه دانش آموزان پسر 7 الی10 ساله در مقطع ابتدایی استان مازندران در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل دادند که برای تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. در این مطالعه تعداد 30 دانش آموز در دو  گروه 15 نفره کنترل و آزمایش انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت - فرم کوتاه (1967) و پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی کودکان و نوجوانان (IPAQ) بود. گروه تجربی به مدت 36 جلسه و هر جلسه 30  الی 45 دقیقه تحت تمرین با برنامه تمرینی منتخب قرارگرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، توسعه مهارت های حرکتی بر عزت نفس و میزان فعالیت بدنی دانش آموزان اثرگذار بود؛ اما گروه های تحقیق در پیش آزمون امتیازات کمتری در متغیر عزت نفس در مقایسه با پس آزمون داشتند؛ ولی تفاوت معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد و نیز بر متغیر میزان فعالیت بدنی این تاثیر معنادار نبوده است.  

    نتیجه گیری

    متولیان امر آموزش و پرورش و مدیران مدارس می بایست  به جهت طراحی دستورالعمل هایی برای ایجاد محیطی سالم و مناسب برای آموزش و توسعه برنامه های سلامت محور کوشا باشند .

    کلیدواژگان: دانش آموزان، سواد جسمانی، عزت نفس، میزان فعالیت بدنی، مهارت های حرکتی، مقطع ابتدایی
  • فاطمه سرجامه شورانی*، پروین خیاط غیاثی صفحات 132-147
    مقدمه و هدف

    کارآیی نظام های آموزشی متاثر از عملکرد معلمان است و معلمان برخوردار از ویژگی های روان شناختی مثبت، نقش تسهیل کننده در توسعه نظام آموزشی بازی می کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه مهارت های ارتباطی، سلامت روان و امید به زندگی با تاب آوری در دانشجو-معلمان دختر دوره ابتدایی دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش ها

    پژوهش از نوع همبستگی و جامعه پژوهش شامل تمام دانشجو-معلمان مقطع کارشناسی پردیس نسیبه تهران در سال تحصیلی 1402-1403 بودند که از بین آن ها با استفاده از جدول مورگان و بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 327 نفر انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تاب آوری تحصیلی (ساموئلز و وو، 2009)، سلامت روان (گلدبرگ، 1978)، مهارت های ارتباطی (جرابک، 2004) و امید به تحصیل (خرمایی و کمری، 1396) استفاده شد. داده ها از طریق نسخه 25 نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیرهای مهارت ارتباطی، سلامت روان و امید به زندگی می توانند تاب آوری دانشجو-معلمان را پیش بینی کنند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج نشانگر نقش مهارت ارتباطی، سلامت روان و امید به زندگی در پیش بینی تاب آوری دانشجو-معلمان بود و می توان از مطالب مطرح شده برای بهبود تاب آوری دانشجو-معلمان بهره گرفت.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مهارت ارتباطی، سلامت روان، امید به زندگی، دانشجو-معلمان دختر
  • الهام محمدبرزی*، پگاه دولتی، صبا خلیل پور صفحات 148-162
    پیشینه و اهداف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی رنگ آمیزی ماندالا، بر سبک های اسناد و نشخوار فکری دانش آموزان متقاضی آزمون های ورودی استعدادهای درخشان پایه ششم است.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان متقاضی آزمون های ورودی استعدادهای درخشان پایه ششم شهرستان بوکان در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که از میان آن ها 30 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی، به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت انتخاب تصادفی، در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده ها با پرسشنامه های سبک های اسنادی (ASQ) و نشخوار فکری هوکسما و مارو جمع آوری شد. برای بررسی روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها، از نظرات 7 تن از متخصصان علوم تربیتی و جهت بررسی پایایی پرسشنامه ها از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. با به کارگیری پیشینه نظری و عملی موجود، رنگ آمیزی درمانی بر پایه طرح های ماندالا، به مدت یازده جلسه 45 دقیقه ای بر روی دانش آموزان گروه آزمایش اجرا، و داده های پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد میانگین نمرات سبک های اسناد و نشخوار فکری، در گروه آزمایش، به طور معناداری کمتر از گروه گواه بود و رنگ آمیزی ماندالا بر سبک های اسناد و نشخوار فکری دانش آموزان متقاضی آزمون های ورودی استعدادهای درخشان موثر واقع شد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که هنردرمانی ماندالا یک راهبرد غیردارویی موثر، برای کاهش نشخوار فکری و اسنادهای منفی است، از این رو پیشنهاد می شود رنگ آمیزی بر پایه طرح های ماندالا در برنامه درسی هنر گنجانده شود.

    کلیدواژگان: استعدادهای درخشان، رنگ آمیزی ماندالا، سبک های اسناد، نشخوار فکری
  • شیلان آذین، مریم اصفهانی*، معصومه سادات ابطحی صفحات 163-180
    ‎پیشینه و اهداف

    سبک های تدریسی که معلمان انتخاب می کنند، تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارند؛ لذا هدف از پژوهش ‏‏حاضر ‏بررسی رابطه مدیریت دانش و رفتار اطلاع یابی با سبک ترجیحی تدریس معلمان ابتدایی شهر سنندج با ‏‏توجه به ‏نقش میانجی گرانه خلاقیت معلمان می باشد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی با استفاده از روش معادلات ساختاری است. جامعه ‏آماری ‏این پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهر سنندج است که در سال تحصیلی 1403-1402مشغول به ‏‏خدمت هستند. حجم نمونه (300 نفر) با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تعیین شد. شرکت کنندگان به «پرسشنامه مدیریت دانش» پروبست و همکاران، «پرسشنامه ‏‏خلاقیت» عابدی، «پرسشنامه رفتار اطلاعاتی» هسو و همکاران و «پرسشنامه سبک ترجیحی تدریس» ‏‏موسی پور پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی و معادلات ساختاری بهره گیری شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مدیریت دانش و رفتار اطلاع یابی، با خلاقیت و سبک های ‏ترجیحی ‏تدریس، رابطه معناداری دارند. همچنین خلاقیت، با سبک های ترجیحی تدریس نیز دارای رابطه معناداری ‏است. ‏علاوه بر این، خلاقیت، نقش میانجی بین مدیریت دانش و سبک های ترجیحی تدریس و همچنین بین رفتار ‏‏اطلاع یابی و سبک های ترجیحی تدریس ایفا می کند. مدل پژوهش نیز دارای برازش مطلوبی است.

    نتیجه گیری

    مدیریت دانش و رفتار اطلاع یابی، با ارائه منابع دانشی و اطلاعاتی، سبب دسترسی بیشتر افراد به ایده های نو و ‏‏خلاق در تدریس می شود و گرایش معلمان به استفاده از سبک های تدریس فعال را ‏افزایش می دهد؛ .‎

    کلیدواژگان: خلاقیت، رفتار اطلاع یابی، سبک های ترجیحی تدریس، ‏ مدیریت دانش
  • رضا غفاری نیا*، احمدرضا غفاری نیا صفحات 181-191
    پیشینه و اهداف

    بررسی اثربخشی الگوی تدریس 5Eبر اشتیاق و پیشرفت تحصیلی درس علوم تجربی دانش آموزان پایه ششم شهر سرابله بود. پژوهش حاضر از نظر شیوه اجرا، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است.

    روش ها

    جامعهآماری پژوهش، تمامی دانش آموزان پایه ششم شهر سرابله که تعداد آن ها برابر با 250 نفر است. حجم نمونه در این پژوهش برابر با 40 نفر (20نفر گروه کنترل و 20 نفر گروه آزمایش) است که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها ، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی شافلی و همکاران در سال (2002)، پرسشنامه پیشرفت تحصیلی فام و تیلور (1999) و آزمون معلم ساخته بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات، از روش های آماری استنباطی از قبیل آزمون لوین و تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگوی تدریس 5E باعث افزایش اشتیاق تحصیلی و پیشرفت تحصیلی درس علوم تجربی دانش آموزان پایه ششم شده است؛ عملکرد تحصیلی دانش آموزانی که به روش5E آموزش دیدند، نسبت به گروه کنترل در پس آزمون کاملا متفاوت بود، به طوری که این الگو باعث افزایش 69 درصدی خودکارآمدی، افزایش 19درصدی برنامه ریزی و افزایش 30درصدی انگیزش شده است.

    نتیجه گیری

    الگوی5E می تواند در یادگیری پایدار دانش آموزان ابتدایی در درس علوم تجربی موثر باشد و به عنوان شیوه ای اثربخش، برای افزایش قدرت درک مطلب در دو سطح کاربرد و ترکیب دانش در ابتدایی به معلمان توصیه می شود. در نهایت این الگو، اثربخشی لازم را جهت افزایش شور، نشاط و اشتیاق دانش آموزان دارد؛ بنابراین الگوی مناسب و مطلوبی برای تدریس درس علوم تجربی است.

    کلیدواژگان: الگوی تدریس5E، اشتیاق تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان پایه ششم ابتدایی
|
  • Fatemeh Jafarkhani *, Mojtaba Rezaei Rad, Darya Moghisi Pages 1-17
    Background and Objectives

    The current research was conducted with the aim of educational design based on gamification for emotional scaffolding and determining its effect on the academic performance of fifth grade students in social studies.

    Methods

    To achieve the goal of the research, the study was conducted using a quasi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group. First, by searching reliable databases and screening the results according to keywords until 2024, appropriate strategies of emotional scaffolding based on gamification to improve academic performance according to the academic motivation component following the selected model for gamification  were obtained using qualitative method and appropriate activities was designed accordingly. The statistical community in this research was fifth-grade female students from Tehran in 2023-2024, based on the available sampling,  from which 70 were  selected. They were  randlomly divided into two experimental and control groups (36-34 people). The new method was conducted for the experimental group during 9 sessions while the comparison group was  taught with  the same goals using common teaching method. The research tool was the performance test of the lesson of  social studies.

    Findings

    Data analysis using the inferential statistics method  by covariance analysis tests.

    Conclusion

    . The findings of the research showed that the difference between the post-test scores in the experimental and comparison groups is significant and the educational design based on gamification in order to build emotional scaffolding has a positive effect (41%) on the academic performance  of the students.

    Keywords: Academic Performancd, .Educational Design, . Emotional Scaffolding, .Fifth Grade Students, .Gamification, . Social Studies
  • Soghra Ostovar * Pages 18-33
    Background and Objective

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of academic motivation in predicting students' academic engagement based on self-efficacy and academic optimism in sixth grade students of elementary school.

    Methods

    The participants included 322 people (164 boys and 158 girls) from the sixth grade students of the four primary districts of Shiraz, who were selected based on the random cluster sampling method and the academic self-efficacy scale of Patrick, Hicks and Ryan, (1997), Schennen-Moran et al.'s academic optimism questionnaire (2013), Rio and Tseng's academic engagement questionnaire (2011) and Harter's academic motivation scale (1981) were completed. Path analysis method was used to test the research hypotheses.

    Findings

    The results of the research showed that the variables of academic self-efficacy and academic optimism have a significant direct effect on academic engagement. In addition, academic motivation plays a mediating role in the relationship between academic self-efficacy and academic optimism with academic engagement.

    Conclusion

    In general, the results of the present study confirmed the mediating role of academic motivation in the relationship between academic self-efficacy and academic optimism concerning academic involvement, and the theoretical and practical implications of thesefindings were discussed. From a theoretical perspective, this research represents a step toward expanding the existing knowledge regarding academic conflict and the factors that influence it. By implementing well-structured and written educational protocols focused on academic optimism and self-efficacy, more help should be given to promote the motivation and academic engagement of students..

    Keywords: Academic Self-Efficacy, Academic Optimism, Academic Engagement, Academic Motivation
  • Hossein Hajati *, Shima Manochehri, Mahbouba Arefi Pages 34-48
    Background and objectives

    The purpose of this study was to study the effect of origami-based learning and functional test on the creativity and self-esteem of elementary school students with learning disabilities in Ardel city.

    Methods

    This research is a semi-experimental study including two stages of pre-test and post-test and in two experimental and control groups. The statistical population includes sixth grade male students with learning disabilities in Ardel city, a sample of 30 qualified volunteers was selected by purposive sampling without placement and in two experimental and control groups, taking into account the conditions of homogeneity based on their demographic characteristics. Is. Torrance form B questionnaire and Smith self-esteem questionnaire were used as research tools. The content validity of both questionnaires has been confirmed by 10 psychometric experts and psychology professors. Cronbach's alpha method (using SPSS software) was used to measure the reliability, and the reliability of the Torrance Form B questionnaire was 0.69 and the reliability of the Cooper self-esteem questionnaire was 0.91. The assumption of the covariance analysis model with the maximum significance level of 0.05 was done with SPSS software.

    Findings

    The results of the analysis of covariance show that the effects of learning origami on creativity (P=0.011) and self-esteem (P=0.0001) have increased significantly.

    Conclusion

    Origami training and its learning among elementary school boys with learning disabilities can affect creativity and self-esteem and increase students' attention and concentration in answering the questions of attention and concentration tests and increase their performance.

    Keywords: Creativity, Efficacy, Origami Functional Test, Origami, Students With Learning Disabilities, Self-Esteem
  • Farshideh Fathi Hafshejani * Pages 49-70
    Background and Objectives

     As a newly emerged technology, metaverse is still an unknown research topic. This study thus aims to design the efficiency model of metaverse in researcher students' education. 

    Methods

     This applied research was conducted using a research synthesis method. The research population consists of documents retrieved by searching authentic Latin and Persian databases (Web of Science، Scopus، ACM، Emerald، Google Scholar، IEEE، ScienceDirect، Springer، Taylor and Francis، Wiley Online Library، ISC، Magiran، Noor Mags، Barakat Knowledge Network،Iranian Scientific Information Database، IranDoc)(all documents in the area of education published until June 13, 2024). Out of 100 resources, 27 were selected using a criterion sampling method.  Theoretical saturation of components was reached in the 21st sample. In order to gather data, the library research method was used. The collected data were then analyzed using the thematic analysis method. Finally, the proposed model validation was done by sending a questionnaire to six experts, who were selected via a purposive sampling method, and the model was approved. 

    Findings

     To design a model incorporating six principal components, we focused on the following elements: the provision of an advanced learning environment, adaptation to the individual needs of learners, broad access to real, promotion of knowledge and a research oriented minset, optimization and measurement of the educational process and enhancing students motivation and active participation 

    Conclusion

     The results indicated that the metaverse can serve as a powerful tool for developing.

    Keywords: Efficiency Design, Education, Learning Environment, Metaverse, Research Student
  • Amir Sabzipour *, Osve Fathi Pages 71-83

    Background and goals: 

    due to its undeniable role and importance, mathematics course, if it is not paid attention to; many weaknesses will be noticed in the students' learning, and the students who have weaknesses in this field, will have difficulties in their education and related issues. They will have problems in choosing their field as well as their field of work. Based on this, this study was conducted with the aim of the effectiveness of the interactive educational game on communication skills and solving mathematical problems of elementary school students in Kermanshah city.

    Methods

    The method of this study is practical in terms of its purpose, and in terms of its implementation, it is part of semi-experimental research with a pre-test-post-test design. The population of this study included all primary school students of Kermanshah city in the academic year of 1402-1403. The sampling method was a random cluster in such a way that 30 people were randomly selected from among the schools of Kermanshah city, elementary schools, one school from among the elementary schools, and one class among the elementary classes. A group of 15 people (test and control) were placed. In order to collect data, the mathematical problem solving test and the children's communication skills questionnaire of Barton G (1990) were used, the validity based on the face validity method and the reliability based on Cronbach's alpha was reported as 87%.

    Findings

    The results showed that the interactive educational game has an effect on communication skills and math problem solving of elementary school students in Kermanshah city.

    Conclusion

    Based on the findings, interactive educational games can have an effect on communication skills and solving math problems of elementary school students in Kermanshah, and based on this, it is suggested that interactive games be used in the education of students..

    Keywords: Communication Skills, Interactive Educational Game, Mathematical Problem Solving, Students, Elementary
  • Nafise Rudafshani, Nahid Sameti *, Maryam Rostami Pages 84-101
    Background and Objectives

    This study aimed to investigate the mediating role of attachment styles in the relationship between the feeling of psychological cohesion with social adjustment and the level of quality of school life of in the upper grades of elementary school.

    Methods

    This study employs a descriptive – correlational research design using structural equation modeling. The statistical population consists of female elementary school students in Tehran during the 2022-2023 academic years. A total of 401 individuals were selected through cluster sampling to complete questionnaires on midlife attachment by Ronagi et al. (1392), Antonovsky's sense of coherence (1987), Matson's social adjustment and skills (1983), and Anderson and Burke's quality of school life (2000). The collected data were analyzed using structural equation modeling, and the research hypotheses were tested.

    Findings

    The findings of this research indicate that an increase in the sense of psychological coherence is associated with a rise in the students' secure attachment styles and a decrease in barriers to social adaptation. Conversely, a lack of psychological coherence along with an increase in anxious and avoidant attachment styles leads to a decline in students' perceptions of the quality of their school life. Furthermore, attachment styles play a significant mediating role in the relationship between the sense of psychological coherence, social adjustment and the overall quality of students' school life.

    Conclusion

    It can be concluded that paying attention to children's attachment styles enhancing their adaptability and a sense of coherence and ensuring a high quality of school life are of great importance.

    Keywords: Attachment Styles, Psychological Coherence, Quality Of School Life, Social Adaptation
  • Mojtaba Rezaei Rad * Pages 102-117
    Background and objective

    Creative education methods strengthens students' deeper understanding of concepts, critical thinking and motivation to learn. Based on this, the current research aimed to design and implement dramatic theater techniques and evaluate their effect on self-control and academic adaptation.

    Method

    This research was conducted using a semi-experimental method with a pre-test and post-test design and involving experimental and control groups, on 40 male students of the second grade of elementary school in Juibar city in 2023-2024, who were randomly selected and placed in two groups of 20. using Tanji  Self-Control Scale and Baker and Seriak's academic adjustment as measurement tools, mean and standard deviation were used as descriptive statistics, including mean and standard deviation, were used, and covariance analysis was performed to generalize the results.

    Findings

    that the use of dramatic theater technique in primary education has a positive effect on students' self-control and academic adjustment. This effect was more evident in the case of academic adjustment (90%) and in the case of self-control (31%)..

    Conclusion

    Dramatic theater is an effective way to improve self-control skills and academic adaptation of second grade students in science. Therefore, it is recommended that teachers use the dramatic theater technique in science classrooms if possible to make students' learning more sustainable, and more enjoyable.

    Keywords: Academic Adaptation, Dramatic Theater Technique, Elementary Students, Instructional Design, Self, Control
  • Morteza Homayounnia Firouzjah *, Farahnaz Ghasemian Pages 118-131
    Background and Objectives

    The purpose of this research was to investigate the effect of motor skills development on self-esteem and physical activity.

    Method

    This research is a semi-experimental method and has an applied purpose. The statistical population of this research was made up of all male students aged 7 to 10 in the elementary school of Mazandaran province in the academic year of 2021-2022, and a simple random sampling method was used to determine the sample size. In this study, 30 students were selected in two groups of 15 control and  experimental group. Data collection tools included the Cooper Smith Self-Esteem Questionnaire - Short Form (1967) and the International Physical Activity Questionnaire for Children and Adolescents (IPAQ). The experimental group was trained for 36 sessions and each session lasted 30-45 minutes with the selected training program. Descriptive statistics and two-way analysis of variance were used to covariance.

    Findings

    The results showed that the development of movement skills had an effect on the self-esteem and the amount of physical activity of the students, but the research groups in the pre-test had lower scores in the variable of self-esteem compared to the post-test, but no significant difference was observed between the groups (05 P < 0.00) and this effect was not significant on the variable of physical activity (P < 0.05).

    Conclusion

    The authorities in charge of education and school administrators must strive to design guidelines for creating a healthy and suitable environment for education and developing health-oriented programs.

    Keywords: Elementary School, Movement Skills, Physical Activity Level, Physical Literacy, Self-Esteem, Students
  • Fatemeh Sarjameh Shoorani *, Parvin Khayyat Ghiasi Pages 132-147
    Background and Objectives

    The achievement of educational goals requires specialized and efficient staff and The efficiency of educational systems is affected by the performance of teachers, therefore, the Farhangian University which deals with the teaching of student teachers, should plan on empowering student teachers so that they can play a facilitating role in the development of the educational system. The purpose of this study was to investigate the relationship between communication skills, mental health and life expectancy with resilience in female student-teachers of the elementary school of Farhangian University.

    Methods

    The research method was correlational and The study population included all the female undergraduate students-teachers of Tehran's Nasibah Campus in the academic year of 2023 from which 327 people were selected by using Morgan's table and based on stratified random sampling method. In order to collect data, the questionnaires of academic resilience (Samuels & Woo, 2002), mental health (Goldberg, 1972), Communication Skills (Jerabek, 2004) and Academic Hope (Khormaei & Kamari, 2017) were used. The reliability of the questionnaires was examined separately using Cronbach's alpha method and the construct validity of the questionnaires. Data were analyzed through SPSS software version 25 and Pearson correlation coefficient and Multiple Regression Analyses.

    Findings

    The results showed that the variables of communication skills, mental health and life expectancy can predict the resilience of student teachers (p<0.05).

    Conclusion

    In general, the results indicated the role of communication skills, mental health and life expectancy in predicting student-teacher resilience, and the results can be part of Farhangian University's empowerment programs for student teachers.

    Keywords: Communication Skill, Female Student-Teachers, Life Expectancy, Mental Health, Resilience
  • Elham Mohammad Barzi *, Pegah Dolati, Saba Khalilpoor Pages 148-162
    Background and Objectives

    The present study was conducted with the aim of the effectiveness of Mandala coloring on writing and rumination styles of students applying for the sixth grade gifted entrance exams.

    Method

    The method of semi-experimental research was pre-test, post-test. The statistical population of the research was the students who applied for the sixth grade gifted entrance exams in Bukan City in the academic year of 2022-2023, of whom 30 people were selected as a sample using the random sampling method and randomly selected in two groups of 15 people, experimental and control. The data were collected with Hoeksma and Maro's Attributional Styles Questionnaire (ASQ) and rumination. To check the form and content validity of the questionnaires, the opinions of seven experts in educational sciences were used and Cronbach's alpha coefficient was used to check the reliability of the questionnaires. The research data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The results of covariance analysis showed that the mean scores of documentation and rumination styles in the experimental group were significantly lower than the control group. Mandala coloring has an effect on the writing and rumination styles of students applying for the 6th grade gifted entrance exams.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that mandala art therapy can be used as an effective non-drug strategy to reduce rumination and negative attributions.

    Keywords: Brilliant Talent, Document Styles, Mandala Coloring, Rumination
  • Shilan Azin, Maryam Esfahani *, Masoumeh Sadat Pages 163-180
    Background and Objectives

    The teaching styles that teachers choose are influenced by various factors. Therefore, the aim of ‎the present ‎research is to investigate the relationship between knowledge management and information-‎seeking ‎behavior with the preferred teaching style of elementary school teachers in the city of Sanandaj, ‎considering ‎the mediating role of teacher creativity‏.‏

    Methods

    The present study employs a descriptive-correlational research design using the structural equation modeling ‎method. ‎Statistical population for this research consists of all elementary school teachers in the city of ‎Sanandaj who ‎were active during the 2023-2024 academic year, totaling 1672 individuals according to ‎available ‎statistics. A sample size of 300 was determined using the convenience sampling method. ‎Participants ‎responded to the Knowledge Management Questionnaire by Probst et al. (2000), the Abedi ‎Creativity ‎Questionnaire (1986), the Information Behavior Questionnaire by Hsu et al. (2009), and the ‎Preferred ‎Teaching Style Questionnaire by Moosapour (1998). For data analysis, correlation coefficients ‎and ‎structural equations were utilized using SPSS and Lisrel software‎.

    Findings

    The research findings indicate that knowledge management and information-seeking behavior have ‎‎a notable  relationships with creativity and preferred teaching styles. Additionally, creativity also has a ‎‎significant relationship with preferred teaching styles. Moreover, creativity plays a mediating role between ‎‎knowledge management and preferred teaching styles, as well as between information-seeking behavior and ‎‎preferred teaching styles. The research also demonstrates a good fit‏ .

    Conclusion

    Knowledge management and information-seeking behavior, by providing knowledge and ‎informational ‎resources, lead to greater access to new and creative ideas in teaching and enhance teachers' ‎inclination ‎towards using student-centered teaching styles.

    Keywords: Creativity, Knowledge Management, Information-Seeking Behavior, Preferred Teaching ‎
  • Reza Ghafarinia *, Ahmedreza Ghafarinia Pages 181-191
    Background and Objectives

    the effectiveness of the 5E teaching model on the enthusiasm and academic performance in the experimental science course of Sixth grade students.In the present study, the variable of enthusiasm and academic performance is the dependent variable, and teaching in an achievement way is the independent variable.

    Methods

    The statistical population of the research is all sex grade students in serableh city, whose number is equal to 250 students. The sample size in this research is equal to 40 students (20 students in the control group and 20 students in the experimental group), which were selected by simple random sampling.The data collection tool in this research was 5Et model training sessions, Shafli et al.'s (2002) academic enthusiasm questionnaire, Pham and Taylor's (1999) academic performance questionnaire for statistical analysis of information from inferential statistical methods such as Mankova method and variance analysis and livien were used.

    Findings

    The results showed that the 5E teaching model has increased the enthusiasm and academic performance in the experimental science course of sixth grade students. So that the 5E teaching model caused a 69persent increase in automatic achievement, a 19p increase in planning and a 30p increase in motivation .

    Conclusion

    Therefore, the 5E teaching model canbe effective in the sustainable learning of elementary students in science lesson and in recommended to teachers as an effective method to increase the power ofunderstanding content at two levels of application and knowledge synthesis in elementary school.Finally,this model has the necessary effectiveness to increase the enthusiasm of students,so it is a suitable model and material for teaching science lessons.

    Keywords: Academic Enthusiasm, Academic Performance, Achievement, Sixth Grade Students, Teaching Model 5E