فهرست مطالب

Journal of Quran and Religious Enlightenment
Volume:5 Issue: 1, Spring and Summer 2024

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدهادی جهاندیده*، رضا حاجیان حسین آبادی صفحات 1-16

    ادبیات پایداری وجه غالب جریان های شعری معاصر و سرشار از جلوه های گوناگون بینامتنی همچون تلمیحات قرآنی است. مجموعه اشعار کتاب گرگ و میش (1401)، با ویژگی های صوری و محتوایی خود عامل روشنگری دینی و مایه ی دانش افزایی مخاطبان هستند. خوانش این اشعار معنامحور بر پایه نظریه ی ترامتنی ژرار ژنت تعاملات عمیق این رومتن ها را با زیرمتن های خود هویدا می سازد. هدف از این پژوهش آن است که با واکاوی گونه های ترامتنی نو سروده های برگزیده نقش آن ها را در شبهه زدایی و روشنگری دینی مخاطبان روشن سازیم. در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس نظریه «ترامتنیت» ژرار ژنت انجام شده است به بررسی شیوه ی ارتباط مجموعه اشعار کتاب گرگ و میش (1401) با رومتن های آن ها پرداخته ایم. میزان فراوانی و درصد وقوع گونه های ترامتنی و راهبردهای روشنگری نوسروده های برگزیده بر مبنای آزمون خی دو با استفاده از نرم افزار 25SPSS محاسبه خواهند شد. یافته های پژوهش نشان می دهند که «بینامتنیت» و «پیرامتنیت» به ترتیب دارای فراوانی و درصد وقوع بیشتری نسبت به سایر گونه های ترامتنی هستند. رابطه ی بینامتنی این نوسروده ها با زیرمتن ها به دو شیوه ی «صریح» از نوع وام گیری واژگانی و «ضمنی» از نوع تلمیح است. در کتاب گرگ و میش (1401)، گونه های درون متنی پیرامتنیت همچون عنوان، زیر عنوان، پیشگفتار، بیانیه و طرح جلد نقش مهمی در راستای برجسته سازی مولفه های روشنگری دینی بویژه «زمان آگاهی» در کلیت متن ادبی بر دوش دارند. از این پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که نوسروده های پایداری معاصر ابزارهایی قدرتمند در راه جهاد تبیین و بازتولید ارزش های اسلامی هستند که می توان از آن ها برای گذر از چالش های فتنه انگیز کنونی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: گرگ و میش، تلمیحات قرآنی، خوانش ترامتنی، روشنگری دینی
  • محسن نورائی*، سید حسن موسوی صفحات 17-38
    واژه «تاویل» یکی از واژگان کلیدی است که در ادبیات قرآنی اهمیت به سزایی داشته و جایگاه ویژه ای در حوزه های معرفت دینی پیدا کرده است. به منظور مطالعه و فهم صحیح قرآن کریم، مطالعه و تحقیق در مورد این واژه امری ضروری است. گستره دانش سید مرتضی علم الهدی و ارزشمندی آثار وی سبب شده تا پژوهشگران بسیاری دیدگاه ها و آثار بر جای مانده از او را موضوع پژوهش های علمی خویش قرار دهند. این نوشتار نیز با هدف بررسی تاویل در اندیشه قرآنی سیدمرتضی و با روش توصیفی - تحلیلی سامان یافته است. رهیافت پژوهش این که سیدمرتضی، تاویل را در حوزه تفسیر معرفی کرده است و مراد از تاویل در نزد وی معنایی عام است که تفسیر را هم در برمی گیرد. وی هم در مورد آیات متشابه و هم در مورد آیات محکم از لفظ تاویل استفاده کرده است. از نظر او میان اعتبار تاویل (اثبات وجوه قابل محتمل) و درستی تاویل تفاوت وجود دارد. تفسیر او منطبق برقواعد علمی و عقلی است و از قرآن درک عالمانه دارد. اعتقاد به وحیانیت الفاظ قرآن، اعتقاد به فهم پذیری قرآن، حقیقت انگاری در الفاظ و تعابیر قرآن و کشف معانی معقول و قابل انتساب به خداوند در آیات متشابه، از جمله مبانی سیدمرتضی است. مطالعه اندیشه قرآنی وی، افزون بر آشنایی با تلاش های تفسیری و بهره مندی از تجارب و مهارت های فنی او در تفسیر قرآن، می تواند ضمن کمک به معرفی روشی جامع برای تفسیر آیات متشابه و مشکل، مفسر را در تفسیر این گونه آیات یاری نموده و الگوی جامعی به او بدهد.
    کلیدواژگان: تاویل، تفسیر قرآن، سیدمرتضی، امالی، نفائس التاویل
  • سید حاتم مهدوی نور*، صغرا رادان صفحات 39-52
    تعدد زوجات یکی از احکام اسلام و نیز سنت رایج در میان مسلمانان بوده است؛ این قاعده را برخی از مسلمانان به چالش کشیده شده اند و امروز یکی از دستاویزهایی است که مخالفان با آن به اسلام حمله می کنند. هدف این پژوهش بررسی مزایا و معایب تعدد زوجات و بررسی دلایل موافقان و مخالفان آن به صورت تحلیلی و قیاسی است.
    یافته ها
    دلایل تایید جواز تعدد زوجات، نص قرآن کریم، سنت، سیره و سنت مسلمانان است. علت مخالفان تعدد زوجات، ناسازگاری با فطرت انسان، رعایت نکردن عدالت از سوی مردان، قوانین ظالمانه و مردانه، عامل هوسبازی مردان و سنت پیامبر و امام علی در زمان حیات حضرت خدیجه و فاطمه است. اگر احکام را تابع مصالح و مفاسد بدانیم، چنانکه بسیاری از فقهای شیعه معتقدند، می توان حکم تعدد زوجات را تابع زمان و مکان دانست. اگر مصلحت آن بیشتر از مفاسد آن باشد جایز است. در صورت اجرای احکام اخلاقی اسلام، مصلحت فردی تعدد زوجات عبارت است از: تامین نیازهای زنان، رشد شخصیت، تربیت یتیمان، وجود الگوهای رفتاری زن و مرد برای یتیمان، حفظ شرافت زنان و داشتن تعهد در مردان. در صورت عدم رعایت قوانین اخلاقی اسلام، برخی از مفاسد تعدد زوجات عبارتند از برانگیختن حسادت در بین زنان و دشمنی در بین کودکان و نیز رواج شهوات در مردان.
    نتیجه
    احکام در فقه شیعه تابع مصالح و مفاسد است و تعدد زوجات مستلزم تربیت اخلاقی در جامعه است. جوامع دارای اخلاق دینی می توانند تعدد زوجات را اجازه دهند. در غیر این صورت تعدد زوجات دارای فساد است که بهتر است ترک شود.
    کلیدواژگان: اسلام، تعدد زوجات، تک همسری، مصالح و مفاسد احکام، نکاح
  • محسن حسن وندی*، مهدی اکبرنژاد، سهراب مروتی، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 53-66
    خودشیفتگی یک پدیده فردی و یا گروهی است که در سایه آن فرد و گروه به طور ناسالم عاشق خود شده، خود را برتر از دیگران برآورد می کنند. این عارضه در حوزه دین و دینداری نیز رسوخ کرده و به عنوان یکی از آفت های دینداری شناخته می شود؛ هدف این پژوهش توصیف و تبیین خودشیفتگی دینی و مولفه های آن است و در آن سعی شده است تا به روش توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر مبانی روان شناختی خودشیفتگی، به توصیف و تبیین این پدیده بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که هم در فرد دیندار و هم گروه و جریانات دینی رخ نشان داده، باعث می شود توبیخ ها و تکفیرهایی را نسبت به دیگران رقم بزنند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که علیرغم مولفه های متعدد، اساس اعتقادات فرد و جریان خودشیفته دینی بر سه مولفه و اصل محوری «خودحق پنداری، مطلق انگاری و انحصارگرایی» متمرکز است که دیگر مولفه ها را نیز در بر می گیرد. در سایه این سه مولفه که در روان شناسی خودشیفتگی با عناوینی همچون احساس حقانیت و خودبرتربینی و خودمحوری و انحصارطلبی مورد بحث قرار می گیرند، فرد و گروه خودشیفته معتقد است که در مقایسه با افراد یا گروه های دیگر، خاص و برتر است، نیکی آن است که خود می-پندارند و بدی آن است که آن ها منکرند، به خود و نیازهای خود توجه خودپسندانه داشته و بر این باور هستند که همه چیز برای خودشان است.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، خودشیفتگی دینی، قرآن و حدیث
  • سید مهدی رحمتی*، فاطمه حاجی اکبری صفحات 67-84
    امتزاج فرهنگ قرآن محور اسلامی و فرهنگ حکمت بنیان ایرانی در متون کهن ادب فارسی رخدادی مبارک و تردیدناپذیر در گستره ی فرهنگ ایرانی اسلامی است. با این وجود برخی با دامن زدن بر منابع ایرانی پیش از اسلام، سعی در مدیریت یک جانبه ی مصادر تاثیرگذار بر ادب فارسی و شبهه ی بیگانگی میراث ادبی از قرآن کریم را دارند. در این میان بسیاری از ادیبان پارسی زبان در جهت تبیین اندیشه های خود و آفرینش های هنری از عناصر قرآنی سود جسته اند. قابوسنامه نیز از این مهم غفلت ننموده و عنصرالمعالی با بهره گیری هدفمند از معجزه ی خاتم، عنصر تعلیم را به شیوایی و رسایی کم نظیر به نمایش گذارده است. بررسی پیشنیه ی جایگاه دین در قلمرو اندرزنامه حاکم و حکیم آل زیار، پژوهشی گسترده را طلب می کند. پژوهه کتابخانه ای فرارو با آگاهی از گستره ی بینامتنی قابوسنامه و قرآن کریم، با توصیف و تحلیل ابواب چهل و چهارگانه این نصیحت نامه، تاثیرپذیری قابوسنامه از مضامین قرآنی را براساس الگوی ژولیا کریستوا به عنوان بنیان گذار نظریه بینامتنیت نوین کاویده است. یافته های تحقیق بیان گر آن است که قابوسنامه افزون بر تاثیرپذیری از گنجینه حکمت ایرانیان و منابعی همچون اندرزهای آذرباد مارسپندان، پندنامه انوشیروان و اشعار بوشکور بلخی، به صورت وسیعی از منظومه معرفت اسلامی با محوریت کلام وحی نیز بهره مند شده است. استفاده ای که گاه به صورت عیان و آشکار بوده و نشان آیات قرآن را به همراه داشته و گاه نیازمند خوانش دقیق و تامل در بازیابی، شناخت و دریافت این آبشخور است.
    کلیدواژگان: قرآن، قابوس نامه، عنصرالمعالی، بینامتنیت، ژولیا کریستوا
  • مرضیه رستمیان*، مهدیه هوشیاران صفحات 85-96

    اهمیت وحی و تکلم خداوند با پیامبران الهی، از دیرباز مورد عنایت محققان اسلامی بوده است اما آنچه در این میان از اهمیت بسزایی برخوردار است نقش و جایگاه روح، در فرآیند وحی قرآنی است؛ نوشتار پیش رو می کوشد با روش توصیفی- تحلیلی و با رویکردی اجتهادی به آیات و روایات و در نظر داشتن تحقیقات پیشین، مصداق واقعی روح را در فرهنگ قرآنی رمز گشایی کند که بر اساس تحلیل های صورت گرفته، "روح"مخلوقی است فراتر از ملائک با درجه ای رفیع و والا، که خداوند آنرا از باب تشریف و بیان عظمت، به خود منتسب کرده است و در ادامه، مطلوب اصلی این نوشتار، واکاوی نقش روح در فرآیند وحی است که با نظر به دلایل و استدلال های برآمده از آیات و روایات، در وحی مستقیم، ابتدا و انتهای فرآیند انتقال وحی به قلب پیامبر، توسط روح انجام می پذیرد (وحیا) و در تکلم خدا با بشر با واسطه گری رسول، روح ابتدائا محتوا را از پروردگار دریافت نموده و جبرئیل از روح (یرسل رسولا) و جبرئیل بر قلب پیامبر اکرم (ص) انتقال می دهد؛ البته ممکن است در فرآیند انتقال وحی از روح به جبرئیل واسطه های دیگری نیز وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: روح، وحی، جبرئیل، روح القدس، قرآن
  • لیلا سادات داودی*، علی غضنفری، مریم فاتحی زاده صفحات 97-108
    عزت نفس به معنای احساس ارزشمندی به خودی خود است که در آن استعلا و برتری نسبت به غیر لحاظ نمی شود. از آن جا که اطلاع از اهمیت عزت نفس موجب اهتمام بیشتر به افزایش آن و علم به آثار موجب واقف شدن به اهمیت است. این تحقیق آثار عزت نفس را از دیدگاه ناتانیل براندن که پدر عزت نفس نامیده می شود، در سه دسته شناختی، اخلاقی و رفتاری تنظیم، سپس از منظر آموزه های اسلام به روش توصیفی تحلیلی بررسی نموده است تا زمینه ای برای تعدیل و تکمیل نظرات او باشد. براندن معتقد است ابراز وجود، پذیرش تعریف دیگران و فردگرایی از آثار عزت نفس است اما به نظر می رسد آموزه های قرآنی و روایی این آثار را نپذیرد. زیرا گاهی عدم ابراز وجود، نشان دهنده عبور از خود دانی و رسیدن به خود عالی است که می تواند نتیجه عزت نفس باشد. همچنانکه امکان دارد فردی با وجود عزت نفس بالا آگاهانه تعریف دیگران را به دلایلی مانند تواضع و به هدف مبارزه با نفس نپذیرد. چنانچه فردگرا نبودن و ترجیح منافع دیگران بر خود گاهی نشان از رشدیافتگی فرد عزتمند است به طوری که خود مجازی را قربانی خود حقیقی کند و این منافاتی با عزت و کرامت نفس ندارد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، براندن، آثار، روانشناسی اسلامی
  • حجت علی نژاد*، سید محسن موسوی، محسن نورائی صفحات 109-124

    شیخ صدوق در حوزه حدیث به طور عام و در حوزه تفسیر و معناشناسی واژگان به طور خاص روش ها و معیارهایی خاص خود دارد. شناخت روش ها و معیار های ایشان در معناشناسی واژگان غریب در قرآن کریم و احادیث معصومان (ع)، باعث کشف رهیافت هایی جدید و ارائه ی تصویر دقیق تری از روش ها و معیارهای ایشان در معناشناسی واژگان غریب می شود. در بین آثار بجا مانده از او می توان به بعضی دیدگاه های ایشان دست یافت. این پژوهش درپی رصد و کشف گونه های تبیین واژگان غریب در اندیشه های شیخ صدوق می باشد. روش جمع آوری مطالب در این پژوهش به صورت کتابخانه ای بوده و پردازش آنها بصورت توصیفی-تحلیلی می باشد. پس از بررسی ها مشخص شد که ایشان برای معناشناسی واژگان غریب از روش هایی هم چون: بهره گیری از استدلالات کلامی شیعه، تعیین مصادیق برای واژه، بهره گیری از فرهنگ و ادب عربی، تفسیر واژه غریب از زبان صحابه، یاران ائمه (ع) و اساتید خود، بیان نکات نحوی، بهره گیری از احادیث معصومان (ع)، بیان تمامی وجوه معنایی واژه و ترجیح یک معنا بهره برده است. شیخ صدوق با استفاده از ملاکات خاص خود، توانسته است به گوهر معنایی و معنای تاویلی واژگان غریب دست یابد.

    کلیدواژگان: شیخ صدوق، غریب القرآن، غریب الحدیث، معناشناسی لغوی
  • زهرا آقابراری، سید محمد رضوی*، مهدی عباسی صفحات 125-142

    اختلاف در مخاطب قرآن، در بین اندیشمندان اسلامی سبب شده است دیدگاه های گوناگونی ارائه شود. در این میان شرف الدین استرآبادی دیدگاه ویژه ای دارد و آن اینکه تاویل آیات متشابه تنها مخصوص معصومین (ع) است و از آنجا که وی تاویل را اعم از ظاهر و باطن می داند، نظر وی آن است که مخاطب آیات متشابه چه از نظر معنای ظاهری و چه باطنی معصومین هستند. با توجه به اختلافات موجود، برای قضاوت مناسب بین این دیدگاه ها، این مقاله در صدد بررسی معنای راسخون بر اساس روش مکتب" بن" می باشد؛ که آیا معنای مد نظر شرف الدین اثبات می شود؟ یا خیر؟ از این رو با بررسی انجام شده مشخص شد، معنای راسخون در آیه، گروهی ویژه و متمایز از مردم هستند که علم به تاویل آیات را داشته ولی مصداق آن روشن نمی شود چرا که متن، توانائی تعیین مصداق آن را ندارد. از این رو بر اساس بافت فرامتنی و بر مبنای دیدگاه شرف الدین به صورت کلی اثبات می شود که راسخون گروهی ویژه و متمایز هستند که مصداق آن معصومین می باشند.

    کلیدواژگان: راسخون، تاویل، شرف الدین، مکتب بن، استرآبادی.
  • علیرضا فاضلی*، محمدهادی منصوری صفحات 143-154

    قرآن کریم ،کتاب مقدس مسلمانان، به عنوان معجزه پیامبر اسلام (ص) شناخته می شود. از این رو، در طی 14 قرن اخیر محققان و اندیشمندان بسیاری به بررسی جنبه های گوناگون اعجاز قرآن پرداخته اند. در دهه های اخیر، یکی از شاخه های برجسته در مطالعات قرآنی که هم در میان دانشمندان مسلمان و هم در میان مستشرقان مورد توجه قرار گرفته، تحقیقات نوین در زمینه کشف ابعاد جدیدی از بررسی ساختاری لغوی- معنایی و به ویژه نظم در قرآن کریم است. در این راستا، مطالعاتی که بر پایه نظم متقارن استوار هستند، توانسته اند جایگاه ویژه ای را در این حوزه کسب کنند. سوره آل عمران سومین سوره و از سوره های مدنی قرآن است که در دو جزء سوم و چهارم جای دارد. مقاله حاضر، با استفاده از رویکرد توصیفی و تحلیلی، به بررسی و تحلیل نظم ساختاری سوره آل عمران می پردازد. این تحقیق ابتدا به تعریف و معرفی مفهوم نظریه نظم متقارن می پردازد و سپس با تجزیه و تحلیل بلاغی، به بررسی سوره آل عمران می پردازد. این سوره به یازده بخش تقسیم شده و نظم متقارن حلقوی آن با استفاده از یک الگوی کلی و جامع از ترتیب و ارتباط درونی بخش های سوره اثبات شده است. اثبات وجود یک ساختار منظم حلقوی در سوره آل عمران نشان دهنده عمق و دقت بی نظیر در ساختار قرآن کریم و از جنبه های اعجاز می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره آل عمران، بلاغت سامی، نظم معکوس، ترکیب حلقوی، صنعت قلب
  • احمد ربانی خواه*، فرزاد دهقانی، یونس زیرک صفحات 155-172
    احساس کامیابی و ناکامی در گرو نوع نگرش انسان به خود و شرایط اوست. یکی از دلایل اصلی احساس ناکامی مقایسه خود با دیگران بدون توجه به مولفه های متمایزکننده است. احساس خوشبختی یک مفهوم ذهنی است و بیشتر با تمرکز بر داشته ها حاصل می شود. در فرهنگ وحیانی، خداوند انسان ها را به دیدن نعمات و الطاف الهی سفارش می کند. بی گمان، دیدن موفقیت ها و امکانات باعث ایجاد حس کامیابی می شود. بر این اساس، پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و سطح تحلیل محتوا به دنبال بازشناسی رابطه میان چشم نعمت بین و سلامت روانی است. یافته های پژوهش گویای آن است که داشتن چشم نعمت بین و تقویت آن، زمینه رسیدن به آرامش را فراهم می کند و آرامش از مولفه های اصلی سلامت روانی است. مولفه هایی چون اندیشه و تعقل، نداشتن حزن و اندوه، داشتن عزت نفس، سبک زندگی متعالی، نگاه واقع بینانه، فقدان غرور و اهل تسبیح بودن از تاثیرات چشم نعمت بین بر سلامت روانی است.
    کلیدواژگان: قرآن، سلامت روانی، چشم نعمت بین، آرامش، افسردگی
|
  • Mohammadhadi JAHANDIDEH *, Reza Hajian Hosein Abadi Pages 1-16

    Resistance Literature is the dominating form of the contemporary current of poetry which is full of various intertextual relations such as quranic allusions. Twilight (2022) as the selected collection of poetry has its own formal and contextual characteristics which enhances the knowledge of the readers and leads into their religious enlightenment. Reading such meaning-based poems on the basis of Gerard Genette’s theory of transtextuality reveals the deep interactions between these hypertexts and their own hypoetexts. The present study aims to clarify the role of transtextual forms of the selected newlycomposed poems in religious enlightenment and removing misconceptions of the readers. To this aim was used descriptive-analytic methodology based on Gerard Genette’s theory of "Transtextuality," the researchers scrutinizing the relationship between the collections of poems in Twilight (2022) and their hypoetexts. To conclude, the newly-composed poems of resistance are the powerful weapons in the way of explanation jihad and reproduction of the Islamic values which can be utilized for passing the present mutinous challenges.

    Keywords: Twilight, Quranic Allusions, Transtextual Reading, Religious Enlightenment
  • Mohsen Nouraei *, Seyyed Hasan Mousavi Pages 17-38
    "Interpretation (Taʼwīl)" is one of the key topics in Quranic literature that has had significant importance and a special place in the fields of religious knowledge. To study and understand the Holy Quran correctly, research and investigation on this subject are necessary. The extent of Sayyid Murtaḍā's knowledge and the value of his works have led many researchers to consider his perspectives and works as subjects of their own scientific research. The present study aims, using a descriptive-analytical method, to examine interpretation in the Quranic thought of Sayyid Murtaḍā through. The research approach shows that Sayyid Murtaḍā introduced interpretation in the field of exegesis; it has general (ʻĀm) meaning which encompass exegesis. Therefore, when explaining the clear (Muḥkam) verses and also explaining the unclear (Mutashābih) verses, he used the term interpretation (Taʼwīl). According to him, there is a difference between the credibility of interpretation (proof of possible aspects) and the correctness of interpretation. His exegesis is in line with scientific and rational principles and he has a scholarly understanding of the Quran. His beliefs include belief in the divine nature of the Quranic words, belief in the comprehensibility of the Quran, affirmation of the truths in the words and expressions of the Quran, and the discovery of reasonable meanings attributable to God in the unclear (Mutashābih) verses, among others. The result of this research is beneficial for understanding the Quranic views of Sayyid Murtaḍā and benefiting from his experiences and skills in Quran exegesis; also, it addresses the need for a comprehensive approach to interpreting unclear and difficult verses.
    Keywords: Quran Interpretation, Sayyid Murtaḍā, Unclear (Mutashābih), Jabrīyya, Muʻtazilite
  • Seyyed Hatam Mahdavinoor *, Soghra Radan Pages 39-52
    Polygamy has been one of the rules of Islam and a common tradition among Muslims; this rule has been challenged by some Muslims, and it is one pretext with which the opposition attacks Islam. The purpose of this study is to investigate the advantages and disadvantages of polygamy and to examine the reasons for and against it in an analytical and deductive manner.
    Findings
    The reasons for permission for polygamy arethe Holy Quran, Sunna, manners of Muslims. The reasons for opponents are incompatibility with human nature, non-observance of justice by men, being unjust and masculine rule, a factor for men's voluptuousness, and the tradition of Prophet and Imam Ali when Hazrat Khadija and Fatima were alive. If we consider the rulings as subject to interests and corruption, the ruling on polygamy can be considered a function of time.It is permissible if its expedience is more than its corruption. If moral laws of Islam are implemented, the individual interests of polygamy are as follows: meeting the needs of women, personality development, upbreeding the orphans, the existence of male and female behavior models for orphans, maintaining the nobility of women and engaging men in a special commitment. If the moral laws of Islam are not observed, some of the evils of polygamy include inciting jealousy among women and enmity among children, as well as the prevalence of lust in men.
    Conclusion
    The rules in Shiite jurisprudence are subject to interests and corruptions, and polygamy requires moral education in the society.
    Keywords: Islam, Marriage, Monogamy, Polygamy, Interests, Corruption Of Rulings
  • Mohsen Hasanvandi *, Mahdi Akbarnezhad, Sohrab Morovati, Eshaq Rahimian Bugar Pages 53-66
    Narcissism is an individual or group phenomenon in which individuals and groups become unhealthily enamored with them, perceiving themselves as superior to others. This condition has also infiltrated the realm of religion and spirituality, being recognized as one of the ills of religiosity. The present study aims to describe and explain religious narcissism and its components. It employs a descriptive-analytical method with a focus on the psychological foundations of narcissism to elucidate this phenomenon. The results indicate that it manifests in both religious individuals and groups or movements, leading them to issue reprimands and excommunications against others. The results demonstrate that despite its multiple components, the basis of the beliefs of the individual and the narcissistic religious movement centers around three core components: "Self-righteousness, absolutism, and exclusivism," which also encompass other components. Under the shadow of these three components—discussed in the psychology of narcissism under terms such as a sense of righteousness, superiority, self-centeredness, and exclusivity—narcissistic individuals and groups believe that in comparison to others, they are special and superior, that goodness is what they perceive it to be, and that evil is what they deny. They maintain an egocentric focus on themselves and their needs, convinced that everything is meant for them.
    Keywords: Narcissism, Religious Narcissism, Quran, And Hadith
  • Sayedmahdi Rahmati *, Fatemeh Hajiakbari Pages 67-84
    The fusion of the Islamic-centered Qur'anic culture and Iranian-based wisdom culture in ancient Persian literary texts is a blessed and unquestionable event in the field of Islamic Iranian culture. However, some people try to unilaterally manage the sources that influence Persian literature and the suspicion of the alienation of the literary heritage from the Holy Qur'an by promoting pre-Islamic Iranian sources.In the meantime, many Persian writers have benefited from Quranic elements in order to explain their thoughts and artistic creations. Qaboosnameh also did not neglect this importance, and by purposefully using the miracle of Khatam, Sanratul-Maali has displayed the element of education with rare eloquence and eloquence. Examining the background of the place of religion in the realm of Hakim and Hakim al-Ziyar's decree requires extensive research.Knowing about the intertextual scope of Qaboosnameh and the Holy Quran, by describing and analyzing the forty-four chapters of this advice book, Ferraro's library research has explored the influence of Qaboosnameh on Quranic themes based on the model of Julia Kristeva as the founder of the modern intertextuality theory. The findings of the research show that Qabusnameh, in addition to being influenced by the wisdom of Iranians and sources such as Azarbad Marspandan's instructions, Anoushirvan's Pandnameh and Bushkur Balkhi's poems, has also benefited from the system of Islamic knowledge centered on the word of revelation.A usage that is sometimes obvious and carries the sign of Quranic verses, and sometimes requires careful reading and reflection to know the Quranic source.
    Keywords: Qur'an, Qaboos Nameh, Al-Maali, Intertextuality, Julia Kristeva
  • Marzieh Rostamian *, Mahdieh Hoshyaran Pages 85-96

    The significance of revelation and God's communication with divine prophets has long been a focus of Islamic researchers. However, what holds substantial importance in this context is the role and position of the spirit in the process of Quranic revelation. The present study aims to analyze the verses and traditions through a descriptive-analytical method and an ijtihadi approach, considering previous research, to decode the true essence of the spirit in Quranic culture. Based on the analyses conducted, the "Spirit (Rūḥ)" is a creation that transcends angels, possessing a high and exalted rank, which God has attributed to Himself as a mark of honor and to express His greatness. Furthermore, the primary objective of this paper is to explore the role of the spirit in the process of revelation. According to the reasons and arguments derived from the verses and traditions, in direct revelation, the beginning and end of the process of transferring revelation to the heart of the prophet is carried out by the spirit (Waḥyan). In God's communication with humanity through the intermediary of the messenger, the spirit initially receives the content from the Lord, and Gabriel transmits it from the spirit (Yursilu Rasūlan) to the heart of the Prophet Muhammad (PBUH). It is also possible that there are other intermediaries in the process of transferring revelation from the spirit to Gabriel.

    Keywords: Spirit (Rūḥ), Revelation, Gabriel, Holy Spirit (Rūḥ Al-Qudus), Rūḥ Al-Amīn, Quran
  • Leila Sadat Davodi *, Ali Ghazanfari, Maryam Fatehizade Pages 97-108
    Self-esteem refers to a sense of intrinsic worth that does not consider superiority over others. Awareness of the significance of self-esteem leads to a greater commitment to its enhancement, and understanding its effects highlights its importance. This research categorizes the effects of self-esteem according to Nathaniel Branden, who is regarded as the father of self-esteem, into three areas: Cognitive, moral, and behavioral, and then analyzes them through the lens of Islamic teachings using a descriptive-analytical method to provide a foundation for critiquing his views. Branden believes that self-expression, acceptance of others' definitions, and individualism are effects of self-esteem; however, these effects are not supported by the teachings of the Quran and Hadith. For instance, sometimes a lack of self-expression indicates transcending one’s superficial self and reaching a higher self, which is a result of self-esteem. Similarly, an individual may consciously refuse to accept others’ definitions despite having high self-esteem for reasons such as humility or the aim of combating the ego. Additionally, not being individualistic and prioritizing the interests of others over oneself can sometimes indicate the maturity of a dignified individual, whereby the false self is sacrificed for the true self, which does not contradict self-worth and dignity.
    Keywords: Self-Esteem, Branden, Islamic Psychology
  • Hojjat Alinegad *, Seyed Mohsen Musavi, Mohsen Nouraei Pages 109-124

    Shaykh Ṣadūq has his specific methods and criteria for semantic analysis of the Gharīb (unfamiliar) terms in the field of hadith in general, and in the area of interpretation and semantics of vocabulary in particular; recognizing his methods and criteria in the semantic analysis of Gharīb words in the Holy Quran and the sayings of the impeccable Imams (AS) leads to the discovery of new approaches and the presentation of a more precise image of his methods and criteria in semantic analysis. Among his remaining works, one can find some of his views. The present study aims to observe and discover the types of explanations of Gharīb words in the thoughts of Shaykh Ṣadūq. To this aim was used a descriptive-analytical method and data collection is library-based. The result indicated that he used methods such as: Utilizing Shia theological arguments, defining examples for words, leveraging Arabic culture and literature, interpreting Gharīb words according to the companions, followers of the Imams (AS), and his scholars, highlighting grammatical points, using the sayings of the impeccable Imams (AS), stating all semantic aspects of a word, and preferring one meaning over others. Through his specific criteria, Shaykh Ṣadūq has been able to reach the core meaning and interpretive significance of Gharīb words.

    Keywords: Shaykh Ṣadūq, Gharīb Al-Quran, Gharīb Al-Hadith, Lexical Semantics
  • Zahra Aghabarari, Seyed Mohammad Razavi *, Mahdi Abbasi Pages 125-142

    The disagreement regarding the audience of the Quran among Islamic scholars has led to various interpretations. Among them, Sharaf al-Dīn Istarābādī has a distinctive viewpoint, asserting that the interpretation of ambiguous verses is exclusively meant for the impeccable Imams (AS). Since he considers interpretation to encompass both the apparent and the inner meanings, his opinion is that the audience of the ambiguous (Mutashābih) verses—both in terms of their apparent meaning and inner meaning—are the impeccable Imams. Given the existing differences, this article aims to appropriately judge between these viewpoints by examining the meaning of "Rāsikhūn" based on the "Bun" methodology. The question arises: Is Sharaf al-Dīn's intended meaning validated or not? The investigation has shown that the meaning of "Rāsikhūn" in this verse refers to a special and distinct group of people who possess knowledge of the interpretation of verses, yet the identity of this group remains unclear, as the text does not have the ability to specify its identity. Accordingly, based on the extra-textual context and the perspective of Sharaf al-Dīn, it can generally be established that "Rāsikhūn" are a special and distinct group, specifically the impeccable Imams (AS).

    Keywords: Rāsikhūn, Interpretation (Taʼwīl), Established, Complete, Sharaf Al-Dīn Istarābādī
  • Alireza Fazeli *, Mohammadhadi Mansouri Pages 143-154

    The Holy Qur'an, the sacred book of Muslims, is recognized as the miracle of the Prophet of Islam (pbuh). Therefore, over the past 14 centuries, numerous scholars and thinkers have devoted themselves to studying the various aspects of the Qur'an's inimitability ('I'jᾱz). In recent decades, one prominent field in Qur'anic studies attracting Muslim scholars and Orientalists is innovative research in discovering new dimensions of the linguistic-semantic structure, particularly the order in the Qur'an. Surah Ᾱl-e 'Imrᾱn is the third Surah and one of the Medinan Surahs of the Qur'an, located in the third and fourth Juz' (sections) of the Qur'an. This study, using a descriptive and analytical approach, examines the structural order of Surah Ᾱl-e 'Imrᾱn. It begins by defining and introducing the concept of symmetric order theory, followed by a rhetorical analysis of Surah Ᾱl-e 'Imrᾱn. This Surah is divided into eleven sections, and its circular symmetric order is proven using a comprehensive pattern of sequence and internal connection among its sections. Proving the existence of a circular structured order in Surah Ᾱl-e 'Imrᾱn demonstrates the unparalleled depth and precision in the structure of the Qur'an.

    Keywords: Holy Qur'an, Surah Ᾱl-E 'Imrᾱn, Semitic Rhetoric, Concentric Composition, Art Of Inversion
  • Ahmad Rabbanikhah *, Farzad Dehghani, Yoones Zirak Pages 155-172
    The sense of success or failure is contingent on an individual's attitude toward themselves and their circumstances. One of the primary reasons for feelings of failure is comparing oneself to others without considering distinguishing factors. Happiness is a subjective concept and is primarily achieved through focusing on one's own possessions. In the Quranic culture, God advises humans to perceive the blessings and divine favors bestowed upon them. Undoubtedly, recognizing successes and opportunities fosters a sense of achievement. Accordingly, this research, employing a descriptive-analytical approach and content analysis, seeks to identify the relationship between recognizing blessings and mental well-being. The findings indicate that appreciating blessings and reinforcing this perception facilitates the attainment of serenity, which is a key component of mental health. Factors such as contemplation and reasoning, lack of sadness, self-esteem, an elevated lifestyle, realistic perspectives, absence of pride, and being devoted to remembrance are impacts of recognizing blessings on mental well-being.
    Keywords: Quran, Mental Health, Recognizing Blessings, Peace, Depression