فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی و دوم شماره 5 (پیاپی 148، آذر 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/11
- تعداد عناوین: 11
-
-
صفحات 1-13مقدمه
با شیوع همه گیری کووید-19، بسیاری از کشورهای جهان برای جلوگیری از انتشار ویروس، قرنطینه های لازم را اعمال کردند. پژوهش ها نشان می دهد که اقدامات قرنطینه می تواند بر سلامت روان تاثیر بگذارد؛ بنابراین، شناسایی ویژگی های روانی که افراد را آسیب پذیرتر می کند، مهم است. ناگویی هیجانی یکی از عواملی است که در بروز مشکلات روان شناختی نوجوانان، ممکن است تحت این شرایط افزایش یابد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ناگویی هیجانی و مولفه های آن در نوجوانان با و بدون حیوان خانگی طی همه گیری کرونا انجام شد.
مواد و روش هاروش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پس رویدادی و جامعه آماری آن شامل همه نوجوانان با و بدون حیوان خانگی بود. نمونه های پژوهش شامل 120 نفر (60 نفر نوجوان دارای حیوان خانگی و 60 نفر نوجوان بدون حیوان خانگی) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش پرسش نامه جمعیت شناختی محقق ساخته و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) بود و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره (مانوا) به وسیله نرم افزار SPSS vol.26 انجام گردید.
یافته های پژوهش:
نتایج نشان داد، میان ناگویی هیجانی نوجوانان با و بدون حیوان خانگی تفاوت معنی دار وجود دارد (P<0.05، t=2.441) و نوجوانان دارای حیوان خانگی میانگین ناگویی هیجانی بالاتری نسبت به نوجوانان بدون حیوان خانگی دارند. علاوه بر این، میان مولفه تفکر عینی در نوجوانان با و بدون حیوان خانگی تفاوت دیده شد (P<0.05، F=7.608)؛ بدین معنی که مولفه تفکر عینی در نوجوانان دختر دارای حیوان خانگی بالاتر از نوجوانان پسر است (P<0.05، F=7.622).
بحث و نتیجه گیریبر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت، در برخی سازه های روان شناختی ناگویی هیجانی میان نوجوانان با و بدون حیوان خانگی در دوران همه گیری کووید-19 تفاوت معنی دار وجود دارد. در این شرایط، نوجوانان دختری که در مولفه تفکر عینی خود دشواری دارند و هنگام رویارویی با استرس، بر رویدادهای عینی متمرکزند، بیشتر به نگهداری از حیوانات خانگی اقدام می کنند.
کلیدواژگان: حیوانات خانگی، ناگویی هیجانی، نوجوانان، همه گیری کرونا -
صفحات 14-22مقدمه
عوامل فراوانی ازجمله اختلالات انعقادی بر روی مرگ ومیر در مبتلایان به عفونت ویروسی کووید-19 تاثیرگذار است. با توجه به اهمیت اختلالات انعقادی در این بیماری، هدف از این مطالعه گذشته نگر بررسی ارتباط سن، جنس، نتایج آزمایش های انعقادی شامل زمان پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT)، دی دایمر (D-dimer) و شمارش پلاکت (PLT) و ارتباط این مولفه ها با میزان مرگ ومیر در بیماران کووید-19 بخش مراقبت های ویژه بیمارستان گنجویان دزفول بود.
مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی مبتنی بر اطلاعات پرونده های بیمارستانی سال 1399، 100 بیمار کووید-19 بستری شده در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان گنجویان دزفول بررسی شدند که آزمایش تاییدشده مولکولی ویروس کرونای جدید و نتایج شاخص های انعقادی ذکرشده داشتند و بدون سابقه بیماری های قلبی عروقی بودند. اطلاعات به دست آمده از این پژوهش با استفاده از نرم افزار آماری Graph pad Prism vol.8.3 تجزیه وتحلیل شد. متغیرهای کیفی با استفاده از شاخص های فراوانی، درصد فراوانی و فراوانی نسبی توصیف گردیدند؛ همچنین از آزمونt-test برای مقایسه معناداری مولفه های مطالعه میان گروه فوت و ترخیص استفاده شد.
یافته های پژوهش:
سن بیماران بین 30 تا 85 سال و میانگین آن 2/14±2/58 بود. میانگین سن در بیماران فوت شده (07/11±85/64) سال و بیشتر از بیماران ترخیص یافته (9/13±6/58) بود. نتایج آزمون تی تفاوت معنی داری را میان سن این دو گروه نشان داد (P<0.05). نتایج تست های دی دایمر و PT در بیماران مبتلا به کووید-19 که فوت شدند، به صورت معنی داری بیشتر از بیماران ترخیص شده بود، درحالی که مقایسه شمارش پلاکت و PTT میان دو گروه فوتی و ترخیص تفاوت معناداری را نشان نداد (P<0.05).
بحث و نتیجه گیریبا توجه به نتایج این بررسی، توجه به نتایج تست های دی دایمر و PT ممکن است در پیش بینی پیش آگهی بیماری کووید-19 کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: کووید-19، دی دایمر، ویروس سارس کرونا 2، ویروس سارس کرونای جدید، زمان پروترومبین، زمان نسبی ترومبوپلاستین، شمارش پلاکت، بخش مراقبت های ویژه، ای سی یو -
صفحات 23-37مقدمه
هیدروکسی آپاتیت یکی از ضروری ترین بیوسرامیک های زیست فعال و زیست سازگار است. به علت خواص منحصربه فرد و شباهت ساختاری آن به استخوان، کاربردهای بسیاری در پزشکی، دندان پزشکی و مهندسی بافت استخوان دارد؛ بنابراین، روش ها و راهکارهای فراوانی برای تهیه هیدروکسی آپاتیت مطالعه شده است. هدف از انجام این مطالعه بهینه سازی نانوکریستال های هیدروکسی آپاتیت تهیه شده از منابع زیستی، با کارایی و کیفیت بالاتر بود.
مواد و روش هادر این مطالعه، هیدروکسی آپاتیت از صدف های سفید دریایی با روش هایی آسان و مقرون به صرفه ازجمله اولتراسونیک، هیدروترمال و تجزیه حرارتی- اولتراسونیک سنتز و تجزیه و تحلیل شد. صدف های سفید دریایی حاوی کربنات کلسیم (CaCO3) هستند. برای سنتز هیدروکسی آپاتیت از حلال های دوست دار محیط زیست مانند آب (سنتز سبز) و از دی آمونیوم هیدروژن فسفات (ADP) به عنوان منبع فسفات استفاده گردید.
یافته های پژوهش:
هیدروکسی آپاتیت سنتزشده با روش اولتراسونیک به عنوان روش مناسب انتخاب شد؛ زیرا که در نتایج EDX، درصد عناصر موجود اکسیژن و فسفر (O, P) در هیدروکسی آپاتیت سنتزشده با روش اولتراسونیک با داده های کارت استاندارد، HA~1.67 مطابقت دارد و به همین علت، روش اولتراسونیک نسبت به دو روش دیگر (هیدروترمال و تجزیه حرارتی- اولتراسونیک) مناسب تر بود. در FTIR گروه های فسفات، هیدروکسید و کربنات (PO43-)، OH و CO32- مشاهده گردید که نشان دهنده سنتز هیدروکسی آپاتیت هستند. با SEM و FE-SEM مورفولوژی و اندازه ذرات هیدروکسی آپاتیت در nm 5/16 تا 80/70 دیده شد. در تجزیه وتحلیل XRD، بلورینگی و سوزنی شکل بودن ساختار هیدروکسی آپاتیت تایید گردید. نتایج سازگاری خونی نشان داد که هیدروکسی آپاتیت همولیز چشمگیری نداشته است و بررسی سازگاری سلولی هیدروکسی آپاتیت بر سلول های شبه استخوانی (MG63)، نرخ بقای بیش از 90 درصد را نشان داد و تکثیر سلولی از نظر آماری (Graph pad prism vol.10) معنی دار بود (P<0.05).
بحث و نتیجه گیریروش اولتراسونیک یکی از بهترین روش های تهیه هیدروکسی آپاتیت است که انجام واکنش ها در دمای پایین، ارزان و مقرون به صرفه بودن از ویژگی های مثبت آن است و می تواند موانع صنعتی ازجمله طولانی بودن فرایند تولید را برطرف کند. نتایج نشان داد که ماده تولیدشده با این روش ساختار شش ضلعی با اندازه نانومتر با زیست سازگاری مناسب داشت.
کلیدواژگان: هیدروکسی آپاتیت، روش اولتراسونیک، زیست سازگاری -
صفحات 38-49مقدمه
سرطان بیضه شایع ترین سرطان در میان مردان در سرتاسر جهان است. امروزه کاربرد داروهای گیاهی به عنوان درمانی مکمل برای کاهش آثار این بیماری مورد توجه است. هدف از این تحقیق بررسی خاصیت ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی و سمیت سنجی گیاه زیتون تلخ (Melia azedarch L.) بر رده سلولی TM4 بود.
مواد و روش هاپس از تهیه عصاره اتانولی گیاه زیتون تلخ رده سلولی سرطان بیضه TM4 توسط غلظت های مختلف عصاره (10، 25، 50، 75، 100، 150، 250، 750 و 1000 میکروگرم در میلی لیتر (به مدت 24، 48 و 72 ساعت تیمار شدند؛ سپس زنده مانی سلول ها توسط روشMTT، بیان نسبی ژن های CAS8 و CAS9 با استفاده از روش Real-time PCR و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با بررسی محتوای آنتوسیانین و میزان مهار رادیکال آزاد DPPH بررسی شد. در نهایت نتایج با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه با نرم افزار SPSS vol.18 نسخه 18 تجزیه و تحلیل شد.
یافته های پژوهش:
نتایج مربوط به تست MTT نشان داد که عصاره زیتون تلخ در غلظت های مختلف بر سلول های سرطان بیضه آثار سمیت سلولی وابسته به دوز و زمان دارد، به طوری که بالاترین درصد مهار رشد معنی دار در غلظت های 1000 میکروگرم در میلی لیتر مشاهده گردید (P≤0.01)؛ همچنین بیان ژن CAS8 در سلول های TM4 تیمار شده با عصاره گیاه در غلظت 2/174 (IC50) نسبت به نمونه کنترل افزایش ذاشت؛ اما بیان ژن CAS9 کاهش معنی داری نشان داد. علاوه بر این، محتوای آنتوسیانین و میزان مهار رادیکال آزاد DPPH با افزایش غلظت عصاره بیشتر شد.
بحث و نتیجه گیریبراساس نتایج، عصاره گیاه زیتون تلخ به علت داشتن فعالیت آنتی اکسیدانی پتانسیل بالایی در از بین بردن سلول های سرطان بیضه دارد و با القای آپوپتوز و افزایش بیان ژن CAS8 می تواند به عنوان درمان مکمل در بهبود سرطان در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: زیتون تلخ، سرطان بیضه، بیان ژن، MTT -
صفحات 50-66مقدمه
نرخ بالای ابتلا و تلفات ناشی از سرطان کبد نگرانی های فراوانی درباره میزان اثربخشی درمان های کنونی ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف ساختن نانوذره اکسید آهن پوشش دهی شده با گلوکز و کنژوگه شده با سافرانال و بررسی اثر آن روی زنده مانی و بیان ژن های کاسپاز 8، کاسپاز 9، p53 و CAD در سلول های رده سرطان کبد انجام پذیرفت.
مواد و روش هاسلول های رده سرطان کبد به مدت 24 ساعت با غلظت های مختلف نانوذره تیمار شدند و اثر نانوذره بر زنده مانی سلول ها با استفاده از آزمایش ام تی تی تعیین گردید؛ پس از محاسبه درصد مهاری غلظت های مختلف نانوذره، سلول ها با غلظت نیمه مهاری تیمار شدند، محتوی آر ان ای همه آنان استخراج گردید، مولکول دی ان ای مکمل سنتز شد و میزان بیان ژن ها با آزمایش Real-Time PCR بررسی گردید.
یافته های پژوهش:
نانوذره سافرانال در غلظت های بالاتر از 5/62 میکروگرم/میلی لیتر سبب کاهش چشمگیر میزان زنده مانی سلول های سرطانی شد؛ همچنین غلظت نیمه مهاری نانوذره برای سلول های رده سرطان کبد و سلول های غیرسرطانی به ترتیب 277 و 458 میکروگرم/میلی لیتر بود که نشان دهنده آثار سایتوتوکسیک قوی تر نانوذره بر سلول های سرطانی بود. مشاهده شد که تیمار سلول ها با سافرانال سبب افزایش معنی دار بیان ژن های کاسپاز 8، کاسپاز 9، p53 و CAD به میزان به ترتیب 27/4، 09/2، 92/3 و 76/1 برابری در سلول های رده سرطان کبد می شود.
بحث و نتیجه گیریبر اساس نتایج این مطالعه، القای آپوپتوز را می توان به عنوان سازوکار اصلی ضدسرطانی نانوذره Fe3O4@Glu-Safranal در نظر گرفت که در پاسخ به آسیب های سلولی مستقیم یا ناشی از ایجاد استرس اکسیداتیو توسط نانوذره رخ می دهد.
کلیدواژگان: سافرانال، سرطان کبد، آپوپتوز، کاسپاز -
صفحات 67-79مقدمه
عارضه آرنج تنیس بازان یکی از شایع ترین عوامل درد آرنج است. مبتلایان به این عارضه از درد، کاهش قدرت گرفتن دست و کاهش فعالیت های عملکردی که ممکن است تاثیر چشمگیری بر فعالیت های روزمره و سبک زندگی بگذارد، گلایه می کنند؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر ابزار کمک کننده به تحرک پذیری بافت نرم بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آرنج تنیس بازان بود.
مواد و روش هادر این مطالعه، 44 فرد غیر ورزشکار مبتلا به آرنج تنیس بازان به صورت هدفمند و در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (13 مرد و 9 زن) و کنترل (16 مرد و 6 زن) تقسیم شدند. بیماران گروه کنترل یک بار تزریق کورتیکواستروئید، 10 جلسه فیزیوتراپی و استفاده روزانه از باند آرنج تنیس بازان به مدت یک ماه دریافت کردند، درحالی که بیماران گروه تجربی علاوه بر دریافت مداخلات گروه کنترل، 4 هفته، هر هفته دو جلسه به مدت 10 دقیقه، ابزار کمک کننده به تحرک پذیری بافت نرم دریافت نمودند. کیفیت زندگی بیماران با استفاده از پرسش نامه SF36، پیش و پس از 4 هفته اندازه گیری شد. داده ها با استفاده آزمون های تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل گردید (P<0.05).
یافته های پژوهش:
یافته های پژوهش نشان داد که میانگین امتیاز کیفیت زندگی بیماران گروه تجربی نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری داشت (P<0.05)، به طوری که در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل، این امتیاز بهتر بود.
بحث و نتیجه گیریاستفاده از ابزار کمک کننده به تحرک پذیری بافت نرم همراه با مداخلات متداول درمان بیماری آرنج تنیس بازان می تواند در بهبود کیفیت زندگی موثر باشد.
کلیدواژگان: ابزار کمک کننده به تحرک پذیری بافت نرم، کیفیت زندگی، آرنج تنیس بازان -
صفحات 80-91مقدمه
آنژیوژنز فرایند زیستی جوانه زدن رگ های جدید از رگ های موجود در بافت است. عامل های رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) و فاکتور رشد فیبروبلاستی (FGF) عامل اصلی در هدایت مولکولی این فرایند هستند. با توجه به اهمیت آنتی بیوتیک ها در کاهش رگ زایی از طریق کاهش فعالیت کلاژناز، فسفولیپاز 2A و چندین ماتریکس متالوپروتئیناز، هدف این پژوهش بررسی اثر آنتی بیوتیک داکسی سایکلین بر تغییرات بیان ژن های VEGF و FGF در مسیر آنژیوژنز پرده کوریوآلانتوئیک (CAM) جنین جوجه بود.
مواد و روش هادر این تحقیق، تعداد 50 عدد تخم مرغ نطفه دار نژاد Ross به طور تصادفی به 5 گروه شامل گروه شاهد، شاهد آزمایشگاهی (pbs) و 3 گروه تجربی تقسیم شدند. در روز هشتم انکوباسیون، گروه شاهد آزمایشگاهی با نرمال سالین و گروه های تجربی با دوزهای 50، 100 و 250 میکرومول بر میلی لیتر آنتی بیوتیک داکسی سایکلین تیمار گردیدند. روز دوازدهم، از نمونه ها عکس تهیه شد. تعداد و طول عروق خونی و سپس وزن و طول جنین ها اندازه گیری گردید. از فن Real Time PCR در بررسی تغییرات بیان ژن های VEGF و FGF روی پرده CAM استفاده شد. از نرم افزار SPSS vol.20 برای انجام آزمون های آماری در سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.
یافته های پژوهش:
تعداد عروق و طول عروق در گروه های تیمار کاهش معناداری را نسبت به گروه شاهد نشان داد؛ همچنین میزان بیان ژن های VEGF و FGF در گروه های تیمار به طور معناداری کمتر از گروه شاهد بود.
بحث و نتیجه گیریآنتی بیوتیک داکسی سایکلین می تواند به طور معنی داری میزان بیان ژن های VEGF و FGF و روند رگ زایی پرده کوریوآلانتوئیک جنین جوجه را کاهش دهد.
کلیدواژگان: آنتی بیوتیک داکسی سایکلین، پرده کوریوآلانتوئیک، آنژیوژنز، VEGF، FGF -
صفحات 92-105مقدمه
سرطان یکی از مهم ترین علل مرگ ومیر در سرتاسر جهان شناخته می شود. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که با روش های گوناگون، نقش مهمی در حفاظت از میزبان در موارد مختلف ایفا می کنند. هدف از این مطالعه بررسی آثار سمیت سلولی عصاره و سوپرناتانت باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بر روی رده سلول سرطانی معده و تجزیه وتجلیل بیان ژن های آپوپتوزی P53، Bcl2 و Fas بود.
مواد و روش هادر این مطالعه تجربی، ابتدا عصاره سلولی کشته شده با حرارت و سوپرناتانت باکتری بیفیدوباکتریوم بیفیدوم تهیه شد. در ادامه، آثار سمیت سلولی عصاره سلول باکتری و سوپرناتانت آن روی رده سلول سرطانی معده در مدت زمان های 24، 48 و 72 ساعت بررسی گردید. میزان بیان ژن های آپوپتوزی P53، Bcl2 و Fasدر رده سلول های سرطانی معده نیز با استفاده از روش مولکولی بررسی شد. درنهایت، با استفاده از نرم افزار Graphpad Prism vol.8 و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه، داده ها تجزیه وتحلیل گردیدند (0.05>P).
یافته های پژوهش:
نتایج آزمون سمیت سلولی نشان داد که سوپرناتانت با pH=6، سپس سوپرناتانت با pH=4 و سپس عصاره باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدوم در زمان های 48 و 72 ساعت، باعث کاهش بقای رده سلولی سرطان معده شد. نتایج میزان بیان ژن به روش مولکولی نیز حاکی از افزایش میزان بیان ژن های Fas و P53 (0.05>P) و کاهش بیان ژن Bcl2 (0.05>P) در مقایسه با بیان ژن مرجع GAPDH طی 72 ساعت بود.
بحث و نتیجه گیریسوپرناتانت های باکتری پروبیوتیک بیفید و باکتریوم بیفیدوم به ترتیب با pH=6 و pH=4 می توانند سبب القای آپوپتوز در رده سلول های سرطانی معده شوند و بنابراین، می توان با انجام مطالعات بیشتر از این باکتری به عنوان یک محصول پروبیوتیک ضدسرطان در پیشگیری از سرطان معده استفاده کرد.
کلیدواژگان: سرطان معده، آپوپتوز، پروبیوتیک -
صفحات 106-123مقدمه
ناباروری یکی از مشکلات عمده تولیدمثل است و به صورت ناتوانی در بارداری پس از یک سال مقاربت، بدون استفاده از هرگونه روش پیشگیری از بارداری تعریف می شود. هدف از انجام این پژوهش اثربخشی بسته آموزشی مقابله ای شناختی- رفتاری با تنیدگی ناباروری بر تحمل پریشانی و تنظیم شناختی هیجان در زنان نابارور بود.
مواد و روش هاپژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و شیوه اجرا، نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با پیگیری دوماهه به همراه گروه شاهد است. جامعه آماری این پژوهش زنان نابارور مراجعه کننده به مراکز ناباروری و مطب متخصصان زنان و درمان نازایی شهر کرمانشاه در سال 1401 بود. از میان زنان نابارور واجد شرایط شرکت در پژوهش و به منظور بررسی کیفیت و کنترل اثر بسته آموزشی استفاده شده، 60 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند بر اساس رضایت آگاهانه به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی ساده در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه شاهد) تقسیم شدند و گروه آزمایش با استفاده از بسته آموزشی مقابله ای شناختی- رفتاری با تنیدگی ناباروری قبادی، در 12 جلسه آموزش دید. در این پژوهش برای اندازه گیری مقیاس ها، از پرسش نامه استرس ناباروری نیوتن و تحمل پریشانی هیجانی سیمونز و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی استفاده شده است. در این پژوهش، تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS vol.24 و آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و بررسی پیش فرض های آن صورت گرفته است.
یافته های پژوهش:
نتایج نشان داد، میان سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در تحمل پریشانی (P<0.05-0.001) و تنظیم شناختی هیجان (P<0.05-0.001) و مولفه های آن ها تفاوت وجود دارد و این تفاوت معنادار تا مرحله پیگیری نیز تداوم داشته است (P<0.05).
بحث و نتیجه گیریبسته آموزشی مقابله ای شناختی- رفتاری با تنیدگی ناباروری زنان نابارور می تواند بر تحمل پریشانی و تنظیم شناختی هیجان زنان نابارور اثربخش باشد و می توان از این برنامه برای کاهش تنیدگی زنان نابارور بهره گرفت.
کلیدواژگان: مقابله شناختی- رفتاری، تنیدگی ناباروری، تحمل پریشانی، تنظیم شناختی هیجان، زنان نابارور -
صفحات 124-135مقدمه
استرسهای ناشی از آزار سایبری بر دانشجویان یکی از معضلات جامعه امروز است. دانشجویان پزشکی عهدهدار سلامت جسمی افراد جامعه در آینده هستند؛ درنتیجه، توجه به سلامت روانی آنان اهمیت بالایی دارد؛ بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر تاثیر آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار بر استرس ادراک شده دانشجویان پزشکی آزاردیده سایبری بود.
مواد و روش هاتحقیق حاضر از نوع نیمهآزمایشی است که در سال تحصیلی 1402-1401، روی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. تعداد 30 نفر از دانشجویان پزشکی آسیب دیده سایبری که استرس ادراک شده داشتند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل، تقسیم گردیدند. دستورالعمل جلسات آموزش پردازش هیجان مدار طی 9 جلسه، هر جلسه 1 ساعت به صورت مجازی و همزمان از طریق نرم افزار اسکای روم ارائه شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.
یافته های پژوهش:
یافته ها نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمرات استرس ادراک شده در میان دانشجویان پزشکی آزاردیده سایبری در پسآزمون گروه های آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است (P=0.003)؛ همچنین میانگین گروه کنترل در پس آزمون کاهش چندانی نداشت، بلکه میانگین پس آزمون گروه کنترل (8750/35) دانشجویان علوم پزشکی مشهد نیز افزایش نشان داد. کمترین میانگین متعلق به پس آزمون گروه آزمایش (1250/22) است. بر اساس تحلیل کوواریانس انجام شده، آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار بر استرس ادراک شده دانشجویان آزاردیده سایبری علوم پزشکی مشهد تاثیر دارد (P=0.038).
بحث و نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که با استفاده از پردازش هیجان مدار، استرس ادراک شده ناشی از آزار سایبری کاهش یافت؛ بنابراین، یکی از بهترین رویکردها برای درمان استرس ادراک شده در آزاردیدگان سایبری است و درنتیجه، آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار باعث تغییر در طرح واره های هیجانی دانشجویان و سازمان دهی افکار آنان می شود.
کلیدواژگان: پردازش هیجان مدار، استرس ادراک شده، دانشجویان پزشکی، آزاردیدگان سایبری -
صفحات 136-143مقدمه
تشخیص و انجام اقدام درمانی مراقبتی به هنگام در بیماری های ریوی، یکی از مهم ترین راه های حفظ حیات بیمار می باشد. لذا مطالعه کنونی با هدف بررسی تاثیر بازی وارسازی به روش آنلاین بر یادگیری بیماری های ریوی، صداهای ریوی و خودکارآمدی در دانشجویان پرستاری انجام شد.
مواد و روش هامطالعه حاضر، به صورت نیمه تجربی بر روی 68 دانشجوی پرستاری ترم ششم با روش نمونه گیری در دسترس و تخصیص تصادفی به گروه کنترل و مداخله، انجام شد. افراد گروه مداخله در طی سه جلسه به صورت هفتگی، بیماری ها و صداهای ریوی را به صورت آموزش در پلتفرم استوری لاین و انجام بازی وارسازی در نرم افزار کاهوت دریافت کرده و گروه کنترل نیز همان محتوا را در قالب روش سخنرانی توسط مدرس یکسان دریافت نمودند. پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی، سنجش یادگیری و خود کارآمدی قبل از مداخله و دو هفته پس از پایان مداخله تکمیل شده و داده ها، با استفاده آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند.
یافته های پژوهش:
قبل از انجام مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید اما پس از مداخله، میانگین و انحراف معیار نمرات سنجش یادگیری در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل و نیز نمرات خود کارآمدی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تفاوت آماری معنی دار مشاهده گردید.
بحث و نتیجه گیریانجام بازی وارسازی به روش آنلاین سبب بهبود یادگیری بیماری های ریوی، صدا های ریوی و خود کارآمدی در دانشجویان پرستاری می گردد. پیشنهاد می شود از این روش برای یادگیری دروس عملی و نظری استفاده شود.
کلیدواژگان: بازی وارسازی، آنلاین، بیماری های ریوی، صداهای ریوی، خود کارآمدی
-
Pages 1-13Introduction
With the spread of the Covid-19 pandemic, many countries in the world implemented necessary quarantines to prevent the spread of the virus. Research shows that quarantine measures can affect mental health; therefore, it is important to identify the psychological characteristics that make people more vulnerable. One of the factors that may increase the occurrence of psychological disorders in adolescents under these conditions is alexithymia. This study was conducted with the aim of investigating alexithymia and its components in adolescents with and without pets during the Covid-19 pandemic.
Materials & MethodsThe current study employs a descriptive and post-event comparative method, and the statistical population encompasses both adolescents with and without pets. The available sampling method selected 120 people, 60 of whom had pets and 60 of whom did not. The tools of this research were a demographic questionnaire and the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and data analysis was done using descriptive statistics, independent t-tests, and multivariate analysis of variance (MANOVA) by SPSS version 26 at the level of significance less than 0.05.
ResultsThe results indicated a significant difference in alexithymia between adolescents with and without a pet (t=2.441, P=0.016), with adolescents with a pet exhibiting a higher average of alexithymia compared to those without a pet. In addition, there is a difference between the component of objective thinking in adolescents with and without a pet (F=7.608, P=0.007). This means that the component of objective thinking in female adolescents who have a pet is higher than in male adolescents (F=7.622, P=0.008).
ConclusionThe psychological construct of alexithymia significantly differs between adolescents with and without pets during the COVID-19 pandemic. In this case, adolescent girls struggle with objective thinking, tend to focus on concrete events under stress, tend to care for pets more frequently, and struggle with communication skills.
Keywords: Adolescents, Alexithymia, Covid-19 Pandemic, Pets -
Pages 14-22Introduction
Many factors, including coagulation disorders, have an effect on mortality in patients with Covid-19 viral infection. Considering coagulation problems are so important for these patients, the goal of this study was to look into the connection between coagulation test results, such as prothrombin time (PT), partial thromboplastin time (PTT), D-dimer, and platelet count, and the death rate in Covid-19 patients who were admitted to the intensive care unit of Ganjovian Hospital (Dezful, Iran) in 2020.
Materials & MethodsThis comprehensive cross-sectional study was conducted on the information of 100 patients with Covid-19 hospitalized in the intensive care unit. The data from the patient’s files were analyzed using Graph Pad Prism version 8.3 statistical software. Qualitative variables were described using frequency indices, percentages, and relative frequency. A t-test was also used to compare the study parameters between the death and discharge groups. The level of significance was considered less than 0.05.
ResultsThe mean and standard deviation of the age were 58.2±14.2. The average age of the death group was significantly higher than that of discharged patients (P=0.038). The D-dimer and PT test results in patients with Covid-19 who died were significantly higher than those of discharged patients (P=0.002), but there was no significant difference in platelet count and PTT between the two groups (P=0.680).
ConclusionAccording to the results of this study, paying attention to the results of D-dimer and PT tests may be helpful in predicting the prognosis of Covid-19 disease.
Keywords: Covid-19, SARS-Cov-2, Nsars-Cov-2, D-Dimer, Prothrombin Time, Relative Thromboplastin Time, Platelet Count, Intensive Care Unit, ICU -
Pages 23-37Introduction
Hydroxyapatite is one of the most essential bioactive and biocompatible ceramics. Due to its unique properties and its structural similarity to bone, it has many applications in medicine, dentistry, and bone tissue engineering. Therefore, many methods and strategies have been studied to prepare hydroxyapatite. The purpose of this study was to optimize hydroxyapatite nanocrystals prepared from biological sources with higher efficiency and quality.
Materials & MethodsThis study synthesized and analyzed hydroxyapatite from White Sea shells using simple and affordable methods like ultrasonic, hydrothermal, and thermal-ultrasonic decomposition. White seashells contain carbonate-calcium (CaCO3). For the synthesis of hydroxyapatite, environmentally friendly solvents such as water (green synthesis) and di ammonium hydrogen phosphate (ADP) were used as a source of phosphate. The data were analyzed using Graph Pad Prism V.10 statistical software, and the level of significance was considered less than 0.05.
ResultsHydroxyapatite was synthesized by the ultrasonic method and was chosen as the most appropriate. Because in the EDX results, the percentage of elements oxygen and phosphorus (O, P) in the hydroxyapatite synthesized by the ultrasonic method corresponds to the data of the standard card, HA~1.67, and for this reason, the ultrasonic method is better than the other two methods (hydrothermal and thermal-ultrasonic decomposition) and is more suitable. In FTIR, phosphate, hydroxide, and carbonate (PO43-), OH, and CO32- groups were observed, which indicate the synthesis of hydroxyapatite. With SEM and FE-SEM, the morphology and size of hydroxyapatite particles were observed to be between 16.5 and 70.80 nm. XRD analysis, crystallinity, and needle-like structure of hydroxyapatite were observed. The blood compatibility results showed that hydroxyapatite had no significant hemolysis. Examining the cell compatibility of hydroxyapatite on bone-like cells (MG63) showed a survival rate of over 90%, and cell proliferation was statistically (Graph Pad Prism 10) significant (P < 0.05).
ConclusionOne of the most effective methods for preparing hydroxyapatite involves conducting the reactions at the bottom; the ultrasonic method's affordability and cost-effectiveness are among its positive features, as it can generate multiple processes throughout the production process. The results demonstrated that this method produced a material with a hexagonal structure, nanometer size, and suitable biocompatibility.
Keywords: Hydroxyapatite, Ultrasonic Method, Biocompatibility -
Pages 38-49Introduction
Testicular cancer is one of the most common type of cancers to affect men. Medical herbs are increasingly considered useful complementary treatments for cancer. The aim of this study was to evaluate the cytotoxic, antioxidant, and anticancer capacity of Melia azedarach L. extract on testicular cancer TM4 cells.
Materials & MethodsThe TM4 cells were treated with various concentrations of leaf Melia azedarach L. extracts (10, 25, 50, 75, 100, 150, 250, 750, and 1000 µg ml⁻¹) for 24, 48, and 72 hours. MTT assay and real-time PCR were used for the evaluation of plant extract cytotoxicity and gene expression (CAS8, CAS9) analysis, respectively. Anthocyanin content and DPPH radical scavenging activity were evaluated for the antioxidant potential of plant extract. Statistical tests included one-way ANOVA, which was imported to SPSS V.18, and the significance level was considered less than 0.01.
ResultsMTT assay results revealed a decline in live cells with increasing concentration of plant extract in a dose- and time-dependent manner. Cell viability was significantly (P < 0.01) reduced, especially at a concentration of 1000 µg ml⁻¹. Also, the CAS8 gene expression was increased in TM4 cells treated with bitter olive extract at 174.2 µg ml⁻¹ concentration (IC50), whereas the CAS9 gene expression was decreased. Moreover, a higher DPPH activity and anthocyanin content were found with increasing plant extract concentration.
ConclusionEthanolic extracts of Melia azedarach L. have antioxidant activity, which could significantly inhibit the proliferation of testicular cancer TM4 cells (A549) by inducing apoptosis and CAS8 gene expression. Therefore, it could be regarded as an additional treatment for testicular cancer.
Keywords: Melia Azedarach L., Testicular Cancer, Gene Expression, MTT -
Pages 50-66Introduction
The high incidence and mortality rates of liver cancer have raised concerns about the effectiveness of current treatments. This study aimed to synthesize iron oxide nanoparticles coated with glucose and conjugated with Safranal (Fe₃O₄@Glu-Safranal) and investigate its effect on the viability and expression of the CASP8, CASP9, p53, and CAD genes in a liver cancer cell line (HepG2).
Materials & MethodsHepG2 cells were treated with different concentrations of the nanoparticles, and the effect of nanoparticles on cell viability was determined using the MTT test. After determining the inhibitory percentage of different concentrations of nanoparticles, the cells were treated with 50% inhibitory concentration of the nanoparticles, their total RNA was extracted, cDNA was synthesized, and gene expression level was evaluated by real-time PCR. The statistical tests included one-way ANOVA and paired t-test, which were analyzed by SPSS V.22 at a level of significance less than 0.05.
ResultsThe results showed that the Fe₃O₄@Glu-Safranal nanoparticle at concentrations higher than 62.5 µg/ml causes a significant decrease in the survival rate of cancer cells. A 50% inhibitory concentration of the nanoparticle for liver cancer cell lines was found to be 277 and 458 μg/ml, respectively. This showed that the nanoparticle had stronger cytotoxic effects on cancer cells. Also, it was observed that treatment of the cells with Fe₃O₄@Glu-Safranal caused a significant increase in the expression of the CASP8, CASP9, p53, and CAD genes by 4.27, 2.09, 3.92, and 1.76 folds, respectively, in liver cancer cells (P < 0.05).
ConclusionApoptosis induction can be considered the main anticancer mechanism of the Fe₃O₄@Glu-Safranal nanoparticle, which is caused in response to direct cell damage or generated oxidative stress.
Keywords: Apoptosis, Caspase, Liver Cancer, Safranal -
Pages 67-79Introduction
One of the most common causes of elbow pain is tennis elbow disorders. Sufferers of this disorder complain of pain, decreased grip strength, and reduced functional activities that may have a significant impact on daily activities and lifestyle. Therefore, the aim of the present study was to determine the impact of instrument-assisted soft tissue mobilization (IASTM) on the quality of life of patients with tennis elbow disorders.
Materials & Methods44 non-athletes with tennis elbow disorder were selected purposefully and available and randomly divided into two experimental groups (13 males and 9 females) and control (16 males and 6 females). Participants in the control group received a single injection of corticosteroids, 10 sessions of physiotherapy, and daily use of a tennis elbow splint for one month, while the patients in the intervention group, in addition to receiving the interventions of the control group, received IASTM for two sessions each week for 4 weeks for 10 minutes. The patients' quality of life was measured using the SF-36 questionnaire before and after the intervention. The statistical test included one-way ANOVA, which was analyzed by SPSS V.26 at a level of significance less than 0.05.
ResultsAfter the intervention, the average score of the quality of life subscales wasn’t significantly different between the two groups (P<0.05), but the total quality of life score of the intervention group was significantly different from the control group (P<0.001).
ConclusionThe use of IASTM along with common interventions for the treatment of tennis elbow can be effective in improving the quality of life.
Keywords: Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM), Quality Of Life, Tennis Elbow -
Pages 80-91Introduction
Angiogenesis is the biological process of sprouting new vessels from existing vessels in the tissue. The main factors in the molecular guidance of this process are vascular endothelial growth factor (VEGF) and fibroblast growth factor (FGF). Given the significance of antibiotics in reducing angiogenesis through the inhibition of collagenase, phospholipase A2, and several matrix metalloproteinases, the objective of this study was to examine the impact of the Doxycycline antibiotic on alterations in the gene expression of VEGF and FGF within the angiogenesis pathway of the chorioallantoic membrane (CAM) in chick embryos.
Materials & MethodsIn this research, 50 Ross fertilized eggs were randomly divided into 5 groups, including the control group, laboratory control, and 3 experimental groups. On the eighth day of incubation, the laboratory control group was treated with normal saline, and the experimental groups were treated with doses of 50, 100, and 250 µmol/ml of the Doxycycline antibiotic. On the twelfth day, photographs were taken of the samples. The number and length of blood vessels and then the weight and length of embryos were measured. A real-time PCR technique was used to investigate the expression changes of VEGF and FGF genes on the CAM membrane. The statistical tests included one-way ANOVA, independent t-test, and post hoc tukey, which were analyzed by SPSS V.20 at a level of significance less than 0.05.
ResultsThe number of vessels and the length of vessels in the treatment groups showed a significant decrease compared to the control group (P<0.05). Also, the expression level of VEGF and FGF genes in the treatment groups was significantly lower than the control group (P<0.05).
ConclusionThe doxycycline antibiotic can significantly reduce the expression level of VEGF and FGF genes and the angiogenic process of the chorioallantoic membrane of chick embryos.
Keywords: Doxycycline Antibiotic, Chorioallantoic Membrane, Angiogenesis, VEGF, FGF -
Pages 92-105Introduction
Cancer is considered one of the most significant causes of death worldwide. Probiotics are living microbes that play a significant role in protecting the host in various ways. The aim of this study was to investigate the cytotoxic effect of Bifidobacterium bifidum cell extract and supernatants as probiotic bacteria on the Adenocarcinoma gastric cancer cell line and analysis of Fas, P53, and Bcl2 gene expression.
Materials & MethodsIn this experimental study, the cell extract of heat-killed and supernatants Bifidobacterium bifidum was prepared. The cytotoxicity of cell extract and supernatants on AGS cell lines was evaluated in 24, 48, and 72 hours using a cytotoxicity assay. Moreover, the P53, Bcl2, and Fas apoptosis gene expression levels in the Adenocarcinoma gastric cancer cell line were analyzed using a molecular assay. The collected data were statistically analyzed using one-way ANOVA analysis with the Graph Pad Prism V.8 at the level of significance less than 0.05.
ResultsSupernatant (pH = 6), then supernatant (pH = 4), and then cell extracts of Bifidobacterium bifidum were able to reduce the survival rate of the AGS cell line in 48 and 72 hours. The results of gene expression by molecular method also showed an increase in Fas and P53 gene expression (p < 0.05) and a decrease in Bcl2 gene expression (p < 0.05) in the adenocarcinoma gastric cancer cell line compared to the reference GAPDH gene expression after 72 hours.
ConclusionSupernatant of Bifidobacterium bifidum with, respectively, pH = 6 and pH = 4, could induce apoptosis in the Adenocarcinoma gastric cancer cell line. So, it seems that Bifidobacterium bifidum has potential uses as a probiotic for pharmaceutical applications, including the prevention of gastric cancer.
Keywords: Gastric Cancer, Apoptosis, Probiotic -
Pages 106-123Introduction
Infertility is one of the major reproductive problems and is defined as the inability to conceive after one year of sexual intercourse without using any method of pregnancy prevention. The current study aimed to investigate the effectiveness of designing a cognitive-behavioral coping training package for infertile women, specifically focusing on the impact of infertility stress on distress tolerance and cognitive regulation of emotion.
Materials & MethodsThis was a quasi-experimental design that involved a pre-test, a post-test, and a two-month follow-up. The participants were infertile women who were referred to infertility centers and the offices of gynecologists for infertility treatment in Kermanshah city in 2021. Sixty people were selected as a sample using the purposeful sampling method based on informed consent and randomly divided into three groups (two experimental groups and one control group), and each experimental group trained in 12 sessions using a cognitive-behavioral coping training package with Ghobadi infertility stress. Data collection forms included Perceived Infertility Stress (PIS), Distress Tolerance Scale (DTS), and Cognitive Emotion Regulation (CER). The statistical tests consisted of chi-square and repeated measure ANOVA, which were analyzed by SPSS V.24, and the level of significance was considered less than 0.05.
ResultsThere is a difference between the three stages of pre-test, post-test, and follow-up in the Distress Tolerance scale (P<0.001) and Cognitive Emotion Regulation’s scores (P<0.001). Also, these differences were significant between groups during the follow-up stage (P<0.001).
ConclusionThe cognitive-behavioral coping training package with infertility stress can be effective in decreasing the distress tolerance and cognitive emotion regulation of infertile women's emotions.
Keywords: Cognitive-Behavioral Coping, Infertility Stress, Distress Tolerance, Cognitive Emotion Regulation, Infertile Women -
Pages 124-135Introduction
Cyber harassment of students is a significant stressor in today's society. Medical students are responsible for the physical health of people in the future, so paying attention to their mental health is of enormous importance. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effect of teaching emotion-oriented processing strategies on the perceived stress of cyberbullied medical students.
Materials & MethodsThe present research was a quasi-experimental study that was conducted on medical students of Mashhad University of Medical Sciences in the academic year of 2022-2023. Thirty cyber-damaged medical students who had been cyberbullied and perceived stress were selected by the purposive sampling method and randomly divided into experimental and control groups. The educational intervention included 9 sessions, an hour for each session, virtually through the Skyroom platform. Before and after the intervention, participants filled out demographic and Perceived Stress Scale (PSS) data collection forms. The statistical test consisted of the ANOVA, which was analyzed by SPSS V.25, and the level of significance was considered less than 0.05.
ResultsThe mean and standard deviation of the perceived stress scores among medical students who suffered from cyberbullying in the post-test of the experimental groups decreased compared to the control group (P=0.003). Based on the covariance analysis, there was a significant difference in the perceived stress scores of the experimental group compared to the control group (P<0.038).
ConclusionThe use of emotion-oriented processing by the cyberbullied medical students can improve their perceived stress.
Keywords: Emotion-Oriented Processing, Perceived Stress, Medical Students, Victims Of Cyberbullying -
Pages 136-143Introduction
Diagnosing and performing timely care treatment in lung diseases is one of the most important ways to save the patient's life. Therefore, the current study was conducted with the aim of investigating the effect of online gamification on learning lung diseases, lung sounds and self-efficacy in nursing students.
Materials & MethodsThe present study was conducted quasi-experimentally on 68 nursing students of the sixth semester with available sampling method and random assignment to control and intervention groups. During three weekly sessions, the participants of the intervention group received diseases and lung sounds in the form of training on the Storyline platform and gamification in the Kahoot software, and the control group received the same content in the form of lectures by the same lecturer. Questionnaires of demographic information, learning assessment and self-efficacy were completed before and two weeks after the end of the intervention and the data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests in SPSS V.26.
ResultsBefore the intervention, no significant difference was observed between the two groups, but after the intervention, the mean and standard deviation of learning assessment scores in the intervention group compared to the control group and Also, the self-efficacy scores in the intervention group compared to the control group were statistically significantly different.
ConclusionPlaying online gamification improves the learning of diseases, lung sounds and self-efficacy in nursing students. It is suggested to use this method to learn practical and theoretical lessons.
Keywords: Gamification, Online, Lung Diseases, Lung Sounds, Self-Efficacy