فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 64 (آبان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی فرهادی *، امیر صادقی صفحات 1-15

    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و تاب آوری شناختی و شیوه تصمیم گیری و عملکرد شغلی افسران سامانه آماد و پشتیبانی نیروی پدافند هوایی ارتش انجام گرفته است. جامعه آماری شامل افسران آمادی ستاد نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به تعداد 411 نفر که باتوجه به معلوم بودن تعداد جامعه حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران جامعه نامحدود198 نفر برآورد شده است. تحقیق حاضر دارای رویکرد کمی و ازنظر هدف نیز کاربردی و از نظر روش توصیفی -پیمایشی از نوع همبستگی بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه بین انعطاف پذیری شناختی و شیوه تصمیم گیری و عملکرد شغلی افسران سامانه آماد و پشتیبانی نیروی پدافند هوایی ارتش مثبت و معنی دار بوده است. رابطه بین تاب آوری شناختی و شیوه تصمیم گیری افسران سامانه آماد و پشتیبانی نیروی پدافند هوایی ارتش مثبت و معنی دار بوده است. تاب آوری شناختی تاثیر جدی بر عملکرد شعلی جامعه مورد مطالعه داشته اشت.

    کلیدواژگان: تاب آوری شناختی، انعطاف پذیری شناختی، نحوه تصمیم گیری، عملکرد شغلی
  • پگاه مظاهری نظری فر * صفحات 16-41

    در دنیای امروز، نوآوری به عنوان یکی از ارکان اساسی موفقیت سازمان ها در مواجهه با تغییرات سریع و رقابت فزاینده شناخته می شود. این مقاله به بررسی مفهوم نوآوری و اهمیت آن در ایجاد و حفظ مزیت رقابتی در سازمان ها می پردازد. با استناد به نظریات مختلف، نوآوری به عنوان فرآیند ایجاد و پیاده سازی ایده های جدید در محصولات، خدمات و فرآیندها تعریف می شود. همچنین، انواع مختلف نوآوری از جمله نوآوری بنیادی، نوآوری در فرآیندها، محصولات و خدمات، و نوآوری اداری مورد بررسی قرار می گیرد. علاوه بر این، حمایت از نوآوری به عنوان یک عامل کلیدی در موفقیت آن، به ویژه از سوی مدیران و رهبران سازمانی، تحلیل می شود. توانمندسازی کارکنان نیز به عنوان یک استراتژی موثر در تشویق نوآوری معرفی می شود، که شامل ایجاد شرایط مناسب برای توسعه شایستگی، احساس خودمختاری و تاثیرگذاری کارکنان است. این مقاله به بررسی ابعاد توانمندسازی و تاثیر آن بر نوآوری و عملکرد سازمانی می پردازد و در نهایت، نتایج و پیامدهای توانمندسازی در سازمان ها را تحلیل می کند. به طور کلی، نوآوری و توانمندسازی به عنوان دو مولفه کلیدی برای دستیابی به موفقیت پایدار در سازمان ها در نظر گرفته می شوند.

    کلیدواژگان: نوآوری، توانمندسازی کارکنان، سازمان، رهبران سازمانی
  • امیرمحمد خوش خرام *، جعفر امیری فرح آبادی صفحات 42-52

    هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین علی تمایل معلمان به مشارکت در اجتماعات یادگیری حرفه ای بر اساس متغیرهای تعاملات معلم-دانش آموز و کیفیت زندگی در مدرسه بوده است. این پژوهش از نظر جهت گیری، کاربردی و از نظر رویکرد پژوهش، کمی، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه مورد نظر این پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان خواف بوده است که در سال تحصیلی 1403-1402 تعداد آنها 552 نفر گزارش شده است. تعداد نمونه پژوهش با استفاده از فرمول کوکران، 227 نفر برآورد شد که با کاربست روش نمونه گیری تصادفی – طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد بوده که روایی محتوایی و صوری آنها با کمک استاد راهنما و چند نفر دیگر از اساتید این حوزه، بررسی و تایید شد. همچنین پایایی ابزارها در این پژوهش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی بررسی و تایید شد. در راستای بررسی و تحلیل فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS3 بهره گرفته شد. نتایج پژوهش گویای آن بود که متغیرهای تعاملات معلم – دانش آموز و کیفیت زندگی در مدرسه می توانند واریانس تغییرات متغیر مشارکت معلمان ابتدایی شهرستان خواف در اجتماعات یادگیری حرفه ای را به گونه ای معنادار تبیین نماید.

    کلیدواژگان: اجتماعات یادگیری حرفه ای، تعاملات معلم - دانش آموز، کیفیت زندگی در مدرسه
  • فاطمه بزرگ نیا ده چشمه *، سعید شاویسی زاد صفحات 53-68

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر کاهش درد، دغدغه فکری و تنیدگی ادراک شده در بیماران مبتلا به سرطان سینه شهر تهران انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان شهر تهران در سال 1403 می باشد. نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 24 نفر در دو گروه آزمایشی و گواه (12 نفر گروه آزمایش و 12 نفر گروه گواه) قرار گرفتند. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی بود. ابزار های پژوهشی مورد استفاده پرسشنامه های درد، دغدغه فکری و تنیدگی ادراک شده بود. گروه آزمایش در طول هشت جلسه، هرجلسه به مدت 90 دقیقه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیره و یک متغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) موجب کاهش درد، دغدغه فکری و تنیدگی ادراک شده در بیماران مبتلا به سرطان سینه شده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درد، نشخوار ذهنی، تنیدگی ادراک شده، بیماران مبتلا به سرطان
  • فرشید رستم زاده *، رقیه مسلم زاده صفحات 69-75

    بی تردید قرآن کریم زیباترین و کامل ترین جلوه جمال الهی است که بی نظیرترین دستورات را برای بهبود زندگی بشری در بر دارد و شناختن و عمل کردن به آن ضروری می باشد. نظام های آموزشی مختلف از کتاب درسی بیشتر برای تربیت دانش آموزان کمک می گیرند. در پژوهش حاضر به بررسی میزان توجه کتاب درسی پایه ششم به مفاهیم قرآنی پرداخته شده است. تحقیق و بررسی حاضر از لحاظ هدف و ماهیت، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر نحوه ی گردآوری داده ها از نوع تحقیقات کیفی از نوع، تحلیل محتوای کیفی می باشد که از نوع جهت دار یا هدایت شده انجام گرفته است. پس از انجام تحقیق در قالب یافته ها ،مطالعه تفسیری انجام شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که کتاب فارسی پایه ششم بیشترین ضریب اهمیت به مولفه وطن دوستی به میزان 14.28 و کمترین ضریب اهمیت به مولفه همدلی با میزان 0.01 می باشد. به طور کلی نتایج نشان داد که به مولفه های قرآنی به طور متناسب توجه نشده و این در حالی است که مولفه هلای قرآنی نقش مهمی در کارآمدی نظام تربیتی اسلام دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب فارسی، پایه ششم، مفاهیم قرآنی
  • محمدامین چهاردولی * صفحات 76-87

    پیامد اصلی عقل گرایی در دوره مدرنیته، فردگرایی و فرار از رابطه ی انسانی بود و فرد جایگزین خانواده، گروه های اجتماعی و جامعه گردید. فرد گرایی با ایجاد قوانین مکانیکی و ساختاری خیمه روابط انسان ها را از هم گسست و افراد را تا اندازه یک ابزار در سیطره ی ساختار و قوانین اجتماعی و مدنی، گرفتار کرد. انسان مدرن گرفتار دو بیماری مزمن شد: نخست ناتوانی در کسب معرفت جامع نسبت به هستی و دوم ناتوانی در برقراری ارتباطی انسانی. اندیشمندان و منتقدان مدرنیته برای رهایی از بحران های شناختی و ارتباطی، مفهوم دیالوگ را که قرن ها پیش معرفی شده بود دوباره پروردند و معرفی نمودند، تا پاسخگوی آشفتگی عصر حاضر باشد (نیستانی،1398: 9-8). دیالوگ عمل ارتباطی و تجربه یکدیگر بین دو یا چندین فرد که به شکل بیان و نوشته ، جریان و ایده و معانی را به قصد مفاهمه و روشنگری در فضای مشترک و خالی از سلطه و در شرایط برابر و محترمانه انتقال می دهند. دیالوگ فرآیند آشنایی زدایی و بازآشنایی در عرصه عمومی است که افراد در آن بدون تحمیل و تحت تاثیر قرار دادن دیگری با کنار گذاشتن پیش فرض ها با مفاهمه و با هم اندیشیدن، به خلق و پیدایش چیزی نو دست می زنند. این پژوهش با روش اسنادی و کتابخانه ای سعی کرده است در ابتدا به تعریف دقیقی از دیالوگ دست پیدا کند و در ادامه به بررسی تطبیقی دیالوگ با انواع ارتباطات گفتاری (تک گویی، مشاجره، مجادله، مذاکره، بحث و گپ و...) بپردازد. نزدیک ترین واژه در زبان فارسی معادل کلمه دیالوگ، گفت و گو می باشد و در این پژوهش از هر دو کلمه دیالوگ و گفت و گو معادل یکدیگر استفاده گردیده است.

    کلیدواژگان: دیالوگ، گفت و گو، ارتباطات گفتاری
  • حسنا رستگاری * صفحات 88-103

    هدف از این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش مدیریت ذهن بر افکارخودآیند منفی و انگیزش پیشرفت در دانش آموزان پایه پنجم شهر سرپل ذهاب در سال تحصیلی 1403 بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. حجم نمونه 40 نفر بود که از جامعه مذکور، به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند.20 نفر به گروه آزمایش و 20 نفر به گروه کنترل به صورت تصادفی تخصیص یافتند. ابزار های پژوهشی مورد استفاده افکارخودآیند منفی جونز (1999) و انگیزش پیشرفت هرمنس (2000) بود. گروه آزمایش در طول هشت جلسه، هرجلسه به مدت 90 دقیقه گر آموزش مدیریت ذهن دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیره و یک متغیره استفاده شد.یافته ها نشان داد گروه درمانی مبتنی بر مدیریت ذهن بر موجب کاهش افکارخودآیند منفی و افزایش انگیزش پیشرفت در دانش آموزان شده است.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت ذهن، افکارخودآیند منفی، انگیزش پیشرفت
  • ژیلا عظیمی *، سعید شاویسی زاد، مریم فخری، عبدالله حسینی صفحات 104-122

    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه شیوه های مقابله با استرس لازروس و فولکمن، جوعاطفی خانواده و علائم مربوط به بیماری (مانند خستگی و ضعف) با اضطراب مرگ در بین بیماران مبتلا به سرطان سینه بود. پژوهش حاضر باتوجه به هدف کاربردی و شیوه اجرا از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه بیماران مبتلا به سرطان سینه شهر کرمانشاه در سال 1403 بودند که تعداد انها در طی 4 ماه که به مراکز درمانی مراجعه کرده بودند. نمونه آماری این پژوهش عبارت است از تعداد 141 نفر از بیماران مبتلا به سرطان سینه بر اساس وضعیت موجود آماری آنها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب گردیدند. ابزار های پژوهشی مورد استفاده مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970)، شیوه های مقابله با استرس لازاروس و فولکمن (1980) جوعاطفی خانواده اپشتاین (1983) و علائم مربوط به بیماری (مانند خستگی و ضعف) برودبرت (2016) بود.. یافته‌ها نشان داد بین شیوه مقابله با استرس مسله مدار با اضطراب مرگ بیماران رابطه منفی و معنی داری وجود دارد بین شیوه مقابله با استرس هیجان مدار با اضطراب مرگ بیماران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد بین جوعاطفی خانواده با اضطراب مرگ بیماران رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. بین علائم مربوط به بیماری (مانند خستگی و ضعف) با اضطراب مرگ بیماران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. متغیر علائم مربوط به بیماری (مانند خستگی و ضعف) با ضریب بتای 34/0 متغیر راهبردهیجان مدار با ضریب بتای 31/0 می توانند به طور مثبت و معنی دار، متغیر راهبرد مسئله مدار با ضریب بتای 29/0 و متغیر جوعاطفی خانواده با ضریب بتای 26/0 می‌توانند به طور مثبت و معنی داری اضطراب مرگ بیماران مبتلا به سرطان سینه را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، شیوه های مقابله با استرس، جوعاطفی خانواده، علائم مربوط به بیماری (مانند خستگی و ضعف)، سرطان سینه