فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و هشتم شماره 4 (پیاپی 131، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اعظم احمدیان یزدی، علی باقرپور، آیسان حمزه، محبوبه دهقانی*، ایمان شیعه زاده صفحات 856-867
    مقدمه

    فضای ناشی از نهفتگی یا فقدان دندان های کانین و لترال فک بالا می تواند منجر به مال اکلوژن و کرودینگ دندان ها شود. این مطالعه با هدف بررسی الگوی اسکلتی صورت در بیماران با نهفتگی یا فقدان دندان های کانین و لترال فک بالا انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، تصاویر پانورامیک و لترال سفالومتری بیماران 10 تا 25 ساله در یک دوره پنج ساله بررسی شدند. بر اساس نهفتگی کانین فک بالا  و یا فقدان دندان لترال، 103 بیمار به عنوان گروه مورد انتخاب شدند. گروه شاهد شامل 103 بیمار بدون این ناهنجاری ها بودند. پس از تریسینگ سفالومتری، بر اساس مقادیر SNA ،SNB ، ANB، انواع کلاس اسکلتی مشخص گردید. وضعیت ارتفاع عمودی صورت با مقدار Jarabak Index تعیین شد. برای تحلیل متغیرهای رسته ای از آزمون کای-دو و برای متغیرهای پیوسته از آزمون t مستقل استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین دو گروه فقدان لترال و شاهد، زاویه SNA ((P< 0.001 و P= 0.02) ANB) تفاوت معنی دار داشتند. بین انواع کلاس اسکلتی در دو گروه نهفتگی کانین و فقدان لترال و همچنین به تفکیک جنس ارتباط معنی داری مشاهده نشد (P>0.05). در مجموع، کلاس اسکلتیII در گروه مورد و شاهد دارای بیشترین فراوانی بود. در زیر گروه فقدان لترال، الگوی اسکلتی کلاس III در مردان بیشتر بود. علیرغم فراوانی بیشتر ارتفاع صورتی بلند در گروه مورد و ارتفاع صورتی نرمال در گروه شاهد، میانگین jarabak index در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت (P=0.441).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه، شایع ترین الگوی اسکلتی کلاس II بود. در گروه با فقدان دندان لترال بالا، الگوی اسکلتی کلاس III در مردان شایع تر بود. همچنین تمایل به کوچکی فک بالا در بیماران با غیبت دندانهای لترال بالا مشاهده شد.

    کلیدواژگان: نهفتگی کانین، فقدان لترال، الگوی اسکلتی، ارتفاع صورتی، سفالومتری
  • صابر بابازاده، شادی ثقفی، زینب موسوی* صفحات 868-881
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی 5 ساله ویژگی های بالینی و هیستوپاتولوژی بیماری های بدخیم دهان، فک و صورت و وضعیت کنونی بیماران، در مراجعین به دانشکده دندانپزشکی مشهد انجام شد.

    مواد وروش ها

    در این مطالعه مقطعی، 99 پرونده بیماران با ضایعات بدخیم طی سال های 1398-1394 در بخش آسیب شناسی دانشکده دندانپزشکی مشهد بررسی شد. داده های دموگرافیک و بالینی، جمع آوری و پروگنوز 5 ساله بیماران  ، میزان مرگ و میر و نیز بقای5 ساله آنان ثبت شد. تحلیل آماری با استفاده از آزمون های کای اسکوئر، دقیق فیشر، من ویتنی و آنالیز بقای کاپلان-مایر انجام شد. سطح معنی دار در آزمونهای آماری برابر 5 درصد در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شایع ترین بدخیمی ها،   SCC low-grade با  3/28درصد و SCC high-grade با 3/25درصد بودند. میانگین سنی بیماران 16/17±56.8 سال بود. 6/58 درصد بیماران مرد بودند. شایع ترین محل درگیری، زبان (3/31) درصد بود. 5/48درصد از بیماران فوت کردند. میزان مرگ و میر در) SCC high-grade   درصد (  بیشتر از SCC low-grade  ) 7/35  درصد بود. نوع بدخیمی ارتباط معناداری با مرگ و میر داشت. (p=0.039) میانه زمان بقا برای SCC low-grade  33ماه، SCC high-grade 4/22ماه، موکواپیدرموئید کارسینوما 8/16ماه، آدنوئید سیستیک کارسینوما 60 ماه و سایر بدخیمی ها 9/17 ماه بود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه، اطلاعات ارزشمندی درباره الگوی بدخیمی های دهان، عوامل مرتبط با پیش آگهی و میزان بقا در جمعیت مورد مطالعه ارائه می دهد. نوع بدخیمی تنها فاکتور معنادار مرتبط با مرگ و میر بود.

    کلیدواژگان: پیش آگهی، نئوپلاسم دهانی، کارسینوم سلول سنگفرشی، میزان بقاء
  • ندا بابانوری*، هومن ظریف نجفی، فاطمه حسینی، شبنم عجمی صفحات 882-898

    مقدمه :

    یکی از اهداف اصلی درمان ارتودنسی، علاوه بر اصلاح مال اکلوژن، بهبود کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان  (. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر شدت مال اکلوژن بر اثر سایکولوژیک زیبایی دندان در بیماران ارتودنسی بزرگسال بود. 

    مواد و روش ها

    نمونه آماری شامل 255 فرد بزرگسال ایرانی بود. شرکت کنندگان به 2 گروه تقسیم شدند: گروه کیس (ابتدای درمان ارتودنسی) و گروه شاهد (با اکلوژن طبیعی) با جنس و سن مشابه که به دانشکده دندانپزشکی شیراز و دو کلینیک خصوصی مراجعه کردند. همبستگی بین تاثیر روانشناختی پرسشنامه زیبایی دندان (PIDAQ) و شاخص نیاز به درمان ارتودنسی جزء سلامت دندانی (IOTN-DHC) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نمرات کلی و اجزای ایندکس پرسشنامه تاثیر روانی اجتماعی زیبایی دندان در گروه کیس بیشتر از گروه شاهد بود. اعتماد به نفس دندانی [1]، تاثیر روانی [2]، تاثیر اجتماعی [3] و نگرانی زیبایی [4] بر روی بیماران تحت درمان ارتودنسی تاثیر قابل توجهی داشت.

    نتیجه گیری

    نمره ی شاخص های پرسشنامه تاثیر روانی اجتماعی زیبایی دندان در بیماران ارتودنسی به طور قابل توجهی بالاتر از گروه نرمال بود. ارتباط معنی داری بین شدت مال اکلوژن و اعتماد به نفس دندانی، تاثیر اجتماعی و نگرانی زیبایی مشاهده نشد، اما بین نوع درمان و نمره نگرانی زیبایی رابطه معنی داری وجود داشت.

    کلیدواژگان: روانشناسی، درمان ارتودنسی، مال اکلوژن، کیفیت زندگی
  • سید حسین رضوی، علی درفشی، فاطمه عزالدینی، خلیل ساریخانی، محمد خدابخش* صفحات 899-912
    مقدمه

    ارزیابی شاخص های رادیومورفومتریک فک پایین علاوه بر کمک در تحقیقات پزشکی قانونی می تواند در تشخیص ناهنجاری های رشدی، تغییرات مربوط به سن و ویژگی های خاص جنسیتی که برای برنامه ریزی درمان ضروری هستند، به دندانپزشکان کمک کند. این مطالعه، با هدف بررسی و ارزیابی شاخص های رادیومورفومتریک تصاویر پانورامیک استخوان مندیبل در تخمین جنس و سن تقریبی افراد انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی،180 کلیشه رادیوگرافی پانورامیک متعلق به 90 مرد و 90 زن با میانگین سنی 9/29±15/39 سال، موجود در بخش رادیولوژی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی یزد بررسی شدند. اندازه گیری های خطی و زاویه ای بر روی تصاویر انجام شدند. داده ها در نرم افزار آماری SPSS17 وارد و با استفاده از آزمون های T-test، ANOVA، رگرسیون خطی و لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    جهت تخمین سن می توان از شاخصهای AN (Antegonial notch)،GA(Gonial angle) ، PRH (Projective ramus height)، CRH(Coronoid ramus height) به ترتیب اهمیت، در مردان و از شاخصهای(Coronoid ramus height) CRH و LRB (Lower ramus breadth) به ترتیب اهمیت، در زنان استفاده کرد. در تعیین جنس نیز می توان از شاخصهای AN، PRH، CH و CRH به ترتیب اهمیت استفاده نمود. بر اساس معادله پیشگوئی، با فرمولی که بدست آمد 5/77% از مردان و 7/86% از زنان از نظر جنسیت، بطور صحیح طبقه بندی شدند و دقت کلی 1/82% بود. میانگین تمام پارامترها در مردان بیشتر از زنان بود.نتیجه ‏گیری: نتایج این مطالعه نشان داد می توان برای تشخیص جنس و تخمین سن در جمعیت ایرانی، از شاخص های مورفومتریک استخوان راموس فک پایین بر روی رادیوگرافی پانورامیک استفاده نمود. از این رو استفاده از شاخص های راموس مندیبل در تصاویر پانورامیک در دندانپزشکی قانونی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تخمین سن، تعیین جنس، رادیوگرافی پانورامیک، فک پایین
  • آیدین سهرابی، شبنم تهمتن، ثنا سید شریعت دوست، علی رفیقی* صفحات 913-924
    مقدمه

    درمان ارتودنسی از آرچ وایرها برای اعمال نیرو برروی دندان ها استفاده می کند. جایگذاری آرچ وایراولیه منجربه درد و ناراحتی بیمارمی گردد که ناشی از آزاد سازی واسطه های بیوشیمیایی و بروز پالپیت گذرا، فشردگی لیگامان پریودنتال و آسیب مکانیکی به بافت های نرم می باشد. درد در دوران درمان ارتودنسی می تواند یک فاکتور مهم دردلسردکردن بیماران ازاقدام به درمان باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه شدت درد ایجاد شده توسط آرچ وایرهای نیکل تیتانیوم با سایزهای مختلف در مرحله اول درمان ارتودنسی ثابت بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش بالینی تصادفی دوسوکور، 81 بیمار (سه گروه27نفری) با استفاده از آرچ وایر نیکل تیتانیوم سوپرالاستیک012/0 ، 014/0 و 016/0 اینچ، به عنوان اولین آرچ وایر، درمان شده و میزان درد تجربه شده توسط بیمار به دنبال جایگذاری آرچ وایر به صورت subjective با استفاده از مقیاس آنالیز بصری Visual analogue scaleدر3 مقطع زمانی بلافاصله بعد از باندینگ و 4 و 8  هفته پس از آن بررسی شد. در هر مقطع نیز ارزیابی درد در چهار بازه زمانی صفر، 3 ساعت ، 24 ساعت و 3 روز بعد از قراردادن وایر انجام شد. برای بررسی تاثیر فاکتورهای سایز آرچ وایر و زمان بر میزان درد گزارش شده در هر جلسه از آزمون آماری Repeated measures ANOVA استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد درد گزارش شده در آرچ وایرهای نیکل تیتانیوم سوپرالاستیک012/0 ، 014/0 و 016/0 اینچ، در جلسه باندینگ، 4 و 8 هفته پس از آن تفاوت معنی داری با هم نداشتند (با p value 404/0، 181/0 و800/0 به ترتیب) و به عبارتی اندازه آرچ وایر تاثیری در مقدار درد ایجاد شده نداشت. اما شدت درد در طول زمان در هرکدام از مقاطع ذکر شده تفاوت معنی داری داشته (با p value001/0>، 001/0> و 012/0 به ترتیب) و در ابتدای بازه زمانی، افزایش و سپس کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    در بازه مطالعه 8 هفته ایی،اندازه آرچ وایر تاثیری بر میزان درد گزارش شده نداشت ولی شدت درد در زمانهای مختلف متفاوت بود و از یک الگوی غیرخطی تبعیت می کرد، بطوریکه در ابتدای بازه زمانی، افزایش و سپس کاهش می یافت.

    کلیدواژگان: دستگاه ثابت ارتودنسی، سیم های ارتودنسی، درد، مقیاس آنالیز بصری
  • محمدحسین صادقی، علی کاظمیان، مریم مهرابخانی* صفحات 925-935
    مقدمه

    تفکر انتقادی مهارتی است که دانشجویان را قادر می سازد تا به طور موثر با مشکلات اجتماعی، علمی و عملی برخورد کنند. این مطالعه با هدف مقایسه مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان سال اول و چهارم دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دانشجویان مهندسی عمران و دانشجویان حقوق دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در سال تحصیلی 1400-1399 انجام گرفت. برای جمع آوری داده ها از آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا استفاده شد. روایی و پایایی این پرسشنامه قبلا تایید شده است. بخش اول پرسشنامه در مورد اطلاعات دموگرافیک دانشجویان است. دانشجویان سال اول و چهارم رشته های دندانپزشکی، مهندسی عمران و حقوق به صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند و پرسشنامه آنلاین را به صورت ناشناس تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21.0 و آزمون های آماری  One-way ANOVA، post-hoc Tukey و t-test انجام شد. سطح معناداری در این تحلیل برابر 0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد کل 148 دانشجو (میزان مشارکت: 31.5%) پرسشنامه را تکمیل کردند و میانگین امتیاز 3.89±11.73 از 34 را کسب کردند. میانگین نمرات دانشجویان دندانپزشکی (46/09±0/13) به طور معناداری بیشتر از نمرات دانشجویان مهندسی عمران (54/29±0/11) و حقوق (49/0±19/10) بود (05/0<p). نمره کل دانشجویان سال اول و چهارم دندانپزشکی تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که سطح تفکر انتقادی دانشجویان دندانپزشکی، مهندسی عمران و حقوق مطلوب نیست. این موضوع بیانگر این است برخی از شیوه های آموزشی نیاز به بازنگری دارند و باید به آموزش مهارت های انسانی و مفهومی به عنوان بخشی از برنامه ریزی آموزشی توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: تفکر نقاد، دانشجویان دندانپزشکی، دانشجویان فنی مهندسی، دانشجویان حقوق
  • زهرا فتاح، زهرا جوکار*، سمیه غفوری، هاجر فرهادپور صفحات 936-947
    مقدمه

    این مطالعه به ارزیابی تاثیر اسید تانیک 20٪ و اسید پلی اکریلیک به عنوان آماده سازی سطح دندان بر استحکام باند ریزبرشی دونوع سمان گلس ایونومر با ویسکوزیته بالا پرداخت.

    مواد وروش ها 

    این مطالعه آزمایشگاهی، بر روی 60 دندان پرمولار انسانی کشیده شده انجام شد. لایه مینایی سطح اکلوزال دندان ها با استفاده از دستگاه برش تحت سرعت بالا و با استفاده از آب برای خنک کردن برداشته شد تا سطحی تخت از عاج دندان سطحی تهیه شود. سپس نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه (n=30)  بر اساس نوع مواد ترمیمی ((GC, Tokyo, Japan)  Fuji II LC CAPSULEو Equia Forte (GC, Tokyo, Japan)) تقسیم شدند. نمونه های هر گروه بر اساس نوع آماده سازی سطح دندان به سه زیرگروه تقسیم شدند (اسید پلی اکریلیک (PAA)، اسید تانیک (TA) و هر دو پلی اکریلیک اسید و اسید تانیک). آنالیز واریانس دو عاملی و آزمون Tukey برای مقایسه استحکام باند ریزبرشی نمونه ها استفاده شد. 05/0 معنا دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    براساس آزمون ANOVA دو متغیره، تعامل بین دو عامل گلس ایونومر و آماده سازی سطح دندان تاثیر معناداری داشت (0001/0p<). در آزمون Tukey، مقایسه گروه ‏ها نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه های Fuji + TA وEquia + PA   (155/0 =p) و همچنین Equia + TA و Equia + PA + TA وجود نداشت (09/0=p)، اما بین سایر گروه ها تفاوت معنادار وجود داشت.

    نتیجه ‏گیری: 

    برای  آماده سازی سطح دندان، اسید پلی اکریلیک در مقایسه با اسید تانیک، متوسط استحکام باند ریزبرشی بالاتری برای هر دو سمان گلس ایونومر با ویسکوزیته بالا نشان داد.

    کلیدواژگان: سمان گلس آیونومر، اسید تانیک، استحکام باند ریزبرشی
  • لیلا فرهاد ملاشاهی، نرگس فرهاد ملاشاهی*، فهیمه افضل جوان، امیرحسین ساعتی صفحات 948-961
    مقدمه

    درد مداوم ایدیوپاتیک صورت (PIFP) یکی از دردهای مزمن ناحیه دهان فک و صورت است که همواره تشخیص صحیح آن به دلایلی، با چالش های زیادی مواجه است.  در این مطالعه اقدامات تشخیصی ودرمانی انجام شده در مبتلایان را قبل از تشخیص قطعی ارزیابی کردیم.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی شامل بیماران مراجعه کننده به کلینیک درد دانشکده دندانپزشکی مشهد از اردیبهشت تا اسفند 1402 بود که تشخیص PIFP دریافت کردند. علاوه بر اطلاعات دموگرافیک، میانگین زمان بین شروع علائم تا تشخیص نهایی، تعداد مشاوره قبل از تشخیص و سابقه اقدامات تشخیصی و درمانی برای تسکین درد، ثبت شدند. از آزمون همبستگی اسپیرمن برای بررسی وجود ارتباط بین زمان تاخیر تشخیص و سن بیماران، تعداد جلسات قبلی و نمره شدت درد استفاده شد. بررسی رابطه بین تاخیر تشخیص و متغیرهای کیفی با استفاده از آزمون من ویتنی یو یا کروسکال والیس با سطح معنی داری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، 56  بیمار  (14 مرد و 42 زن) با  میانگین سنی  68/14±14/49 سال شرکت کردند.  میانگین مدت زمان تاخیر تشخیص 45/17± 37/22 ماه بود. بیماران  قبل از  تشخیص قطعی به طور میانگین 53/6± 41/6 بار به پزشک یا دندان پزشک مراجعه کرده بودند  و به طور متوسط 94/0 ±  25/2 دسته دارویی مصرف کرده بودند .بر اساس آزمون همبستگی  اسپیرمن، تعداد بیشتر مشاوره قبل از تشخیص قطعی با زمان طولانی تر مراجعه به کلینیک درد ارتباط مثبت و معنی دار داشت (p=0.012, r= 0.335). بقیه فاکتورهای مورد مطالعه با زمان تاخیر تشخیص ارتباط معنی داری نداشتند (05/0)

    نتیجه گیری

     مطالعه ما  نشان داد اکثر بیماران  در تلاش برای تسکین درد تحت اقدامات دندانپزشکی قرار گرفته  بودند. علیرغم مراجعات متعدد بیماران  به دندانپزشکان عمومی درصد بسیار کمی از بیماران به کلینیک درد ارجاع شدند. بنابراین شاید بتوان گفت که  در مطالعه ما تاخیر حرفه ای در تاخیر تشخیص  نقش مهمی داشته است .

    کلیدواژگان: درد ایدیوپاتیک مداوم صورت، درد آتیپیک صورت، اشتباهات تشخیصی
  • عاتکه موقری پور، مصطفی صادقی، فواد ایرانمنش، فاطمه السادات امامی، فائزه اسماعیلی رنجبر* صفحات 962-972
    مقدمه

    با توجه به اینکه بعد از این تکیه بر روش های آموزشی مرسوم کفایت نمی کند، سیستم های آموزشی سعی کرده اند از روش های نوین و فعال یادگیری در برنامه درسی خود استفاده کنند. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی روش جیگسا در مقابل یادگیری مبتنی بر سخنرانی در دانشجویان دندانپزشکی در مقطع دندانپزشکی عمومی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مجموع 31 دانشجوی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه رفسنجان، ایران برای این مطالعه انتخاب شدند. دانشجویان همگی واحد درسی بیماریهای دهان و بحث ضایعات پیگمانته دهان را برداشته بودند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. هر گروه به یک روش آموزشی تدریس شدند. یک گروه بر اساس روش جیگسا (مداخله) و گروه دیگر براساس روش سخنرانی(کنترل). آزمون های قبل و بعد از مداخله برای ارزیابی دانشجویان انجام شد. سه ماه بعد از آموزش، همه دانشجویان در آزمون نهایی شرکت کردند و نتایج آزمون آنها ثبت و مقایسه شد. نمره کامل آزمون 20 بود. برای تجزیه و تحلیل آزمون از تست تی مستقل و زوجی استفاده شد. 05/0 P< از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    میانگین نمره قبل از مداخله گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 16/1±50/6 و و 78/1±80/5 بود (210/0=P). نمرات پس از مداخله در گروه جیگسا 24/3±06/9 و در گروه سخنرانی 71/2±73/9 بود (538/0=P) . با توجه به تفاوت معنی دارمیانگین نمره قبل و بعد از مداخله و سه ماه بعد، در طول زمان ارزیابی  در هر دو گروه سخنرانی و جیگسا ، دانش فراگیران از درس ضایعات پیگمانته دهان بهبود یافت (001/0≥ pبرای همه). اما آزمون تی مستقل نشان داد در دو گروه میانگین نمرات و یا میانگین افزایش نمرات در هر بازه زمانی افزایش معنی داری نداشتند (05/0>p).  

    نتیجه گیری

    پس از یک ارزیابی کوتاه مدت و بلند مدت، استفاده از روش جیگسا برای آموزش دانشجویان دندانپزشکی در مورد مبحث ضایعات پیگمانته دهان، نتایج قابل مقایسه با روش سنتی یادگیری مبتنی بر سخنرانی را به همراه داشت.

    کلیدواژگان: یادگیری فعال، دندانپزشکی، آموزش، روش جیگسا، سخنرانی
  • مینا محقق*، الهام انصاری فرد، فاطمه عرفانی زاده، معصومه تقوا، زهرا پولادی صفحات 973-986
    مقدمه

    یک دنچر بیس آکریلی باید دارای حداقل میزان جذب آب و خشونت سطحی باشد تا راحتی ، زیبایی، بهداشت و سلامت دهان ، ثبات ابعادی و استحکام دنچر را تامین کند. این مطالعه میزان خشونت سطحی و جذب آب بیس های آکریلی به کار رفته در دو روش معمولی و CAD/CAM را در شرایط آزمایشگاهی بررسی کرد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی،  تعداد 24 نمونه دیسکی شکل) با ضخامت 5/2میلیمتر و قطر21میلی متر) در دو گروه مطالعه مورد مقایسه قرار گرفتند (12=n): گروه آکریل گرماسخت و گروه آکریل CAD/CAM به روش افزایشی. مقادیر زبری سطح (Ra) با استفاده از پروفیلومتر تماسی قبل و بعد از پرداخت اندازه گیری شد. اندازه گیری ها در سه نقطه انجام شد و یک مقدار متوسط ​​برای هر نمونه محاسبه شد. برای ارزیابی جذب آب، نمونه ها ابتدا به مدت 24 ساعت در خشک کن نگهداری شدند و سپس اندازه گیری های ابعادی با استفاده از کولیس دیجیتال ثبت شد. نمونه ها در سرم فیزیولوژیکی غوطه ور شده و در دمای 37 درجه سانتی گراد انکوبه شدند و روزانه تا رسیدن به وزن ثابت وزن شدند و سپس خشک کردن و توزین روزانه برای تعیین وزن ثابت نهایی انجام شد.در نهایت  جذب آب بر حسب میکروگرم بر سانتی متر مکعب محاسبه و گزارش شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری در P-value≤0.05 قرار گرفت.

    یافته ها

      میانگین مقادیر Ra در گروه CAD/CAM در مقایسه با گروه حرارتی قبل و بعد از پرداخت سطح به طور قابل توجهی کمتر بود (به ترتیب P<0.001 و P=0.003). به طور مشابه، نمونه های آسیاب شده CAD/CAM نرخ جذب آب به طور قابل توجهی پایین تری را در مقایسه با نمونه های حرارت داده شده نشان دادند (P<0.001).

    نتیجه گیری

    پروتزهای اکریلیک CAD/CAM سطوح صاف تر و نرخ جذب آب کمتری نسبت به پروتزهای اکریلیک پردازش شده با حرارت نشان دادند که آن ها را به انتخاب موثرتری برای ساخت پروتز تبدیل کرد.

    کلیدواژگان: رزین آکریلیک، دنچر بیس، خصوصیات سطح، خشونت سطح، جذب آب
|
  • Azam Ahmadian Yazdi, Ali Bagherpour, Aysan Hamzeh, Mahboobe Dehghani *, Iman Shiezadeh Pages 856-867
    Background

    The space caused by an impacted maxillary canine or missing lateral incisor, can lead to malocclusion and dental crowding. This study aimed to examine the skeletal pattern of patients with impaction or missing of maxillary canine or lateral teeth.

    Methods and Materials: 

    In this cross sectional study, the panoramic and lateral cephalometric radiographs of 10-25-year-old patients presenting to the Orthodontic Department of Mashhad Dental School over a five-year period were retrieved and analyzed.A total of 103 patients with maxillary canine impaction or missing of the lateral incisor were selected as the case group, and 103 patients without these anomalies were included as controls. After cephalometric tracing, skeletal classes were determined based on SNA, SNB, ANB angles. Facial vertical height was assessed using Jaraback Index. Chi-Square tests and Independent samples T-tests were used for statistical analysis. P-value<0.05 was considered statistically significant

    Results

    Significant differences in SNA (P<0.001) and ANB (P=0.02) angles were observed between the lateral missing subgroup and control group. No significant association was found between skeletal pattern and gender (P>0.05). Skeletal Class II was the most common pattern in both groups; however, Skeletal Class III was more frequent in males with a missing lateral incisor. Although long facial height was more prevalent in the case group and normal facial height was more frequent in the control group, no significant differences in Jaraback index were observed between the groups (P=0.441).

    Conclusion

    In this study, skeletal Class II was the most common pattern. Skeletal Class III was more common in males with a missing upper lateral incisor. Tendency to maxillary deficiency was seen in patients with a missing upper lateral incisor.

    Keywords: Cephalometry, Canine Tooth, Incisor, Skeletal Pattern, Tooth Abnormalities, Tooth, Impacted
  • Saber Babazadeh, Shadi Saghafi Khadem, Zeinab Mousavi * Pages 868-881
    Background

    This study aimed to investigate the clinical and histopathological characteristics of oral and maxillofacial malignancies and their association with the 5-year survival rate of patients in an Iranian population.

    Methods and Materials:

     This cross-sectional study analyzed data from 99 patients diagnosed with an oral or maxillofacial malignancy. Patients had admitted to the Pathology Department of Mashhad Dental School from January 2015- January 2019 and their records were retrospectively reviewed. Patients were followed until 5 years after their initial diagnosis and their current status was documented. The patients’ demographic data were collected. The type of malignancy, based on the clinical and histopathologic diagnoses, was recorded. Patient mortality rate and survival time were also calculated. Statistical analysis was performed using Chi-square, Fisher's exact test and Mann-Whitney-U test. Survival analysis was conducted using the Kaplan-Meier method. P-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    A total of 99 records were reviewed. Gender distribution frequency consisted of 58 male and 41 female patients. Patients had a mean age of 56.8±17.16 years. A total of 48 (48.5%) of patients had died due to oral cancer. The most common malignancies were low-grade SCC (28.3%) and high-grade SCC (25.3%). The most common site of involvement was the tongue (31.3%). The mortality rate in high-grade SCC (68%) was higher than low-grade SCC (35.7%). There was a statistically significant correlation between the type of malignancy and mortality rate (P=0.039). The greatest and lowest median survival time was observed in patients with adenoid cystic carcinoma (60 months) and mucoepidermoid carcinoma (16.8 months), respectively. 

    Conclusion

    This study provides valuable information about the pattern of oral malignancies, factors related to prognosis, and survival rates in the studied population. The type of malignancy was the only significant factor associated with mortality.

    Keywords: Prognosis, Mouth Neoplasms, Squamous Cell Carcinoma, Survival Rate
  • Neda Babanouri *, Hooman Zarif Najafi, Fatmeh Hosseini, Shabnam Ajami Pages 882-898
    Background

    Malocclusion can significantly influence psychological well-being, particularly concerning self-perception of dental aesthetics. The aim of this study was to evaluate the impact of malocclusion severity on the psychological impact of dental aesthetics in adult orthodontic patients.

    Methods and Materials:

     This cross-sectional study included a total of 255 healthy adults presenting to Shiraz Dental School and two private dental clinics in Shiraz, Iran. Participants were categorized into a case (undergoing fixed orthodontic therapy) and a control (without malocclusion) group.  Participants were asked to complete the Persian version of the Psychological Impact of Dental Aesthetics questionnaire (PIDAQ). This questionnaire comprises 23 items divided into four domains of Dental self-confidence, Social impact, Psychological impact and Aesthetic concerns. Malocclusion severity was assessed using the Dental Health Component of the Index of Orthodontic Treatment Need (IOTN). Additionally, the type of malocclusion (e.g., Class I, II, III, open bite, deep bite) and the type of orthodontic treatment (e.g., extraction, nonextraction, and surgery) were documented for case group participants. Spearman’s correlation coefficient and LSD-post hoc tests were used to analyze various associations. Statistical significance was established at P-value<0.05.

    Results

    Participants undergoing fixed orthodontic therapy exhibited significantly higher overall PIDAQ scores and domain-specific scores compared to the control group (P<0.001 for all). There was a significant relationship between the the scores attained for the “Psychological impact” domain and IOTN scores (P=0.023). Subjects who required tooth extraction for orthodontic treatment exhibited significantly greater scores in the Aesthetic concern” domain, compared to nonextraction cases (P=0.031).

    Conclusion

    PIDAQ scores were significantly greater in orthodontic patients compared to the control group. While the severity of malocclusion was not significantly associated with Dental self-confidence, Social impact, or Aesthetic concern scores, the type of orthodontic treatment influenced Aesthetic concern scores. These findings underscore the psychological benefits of orthodontic treatment.

    Keywords: Investigating, The Effect Of Malocclusion, Severity On The Psychological, Impact Of Dental Aesthetics
  • Seyed Hosein Razavi, Ali Drafshi, Fatemeh Ezoddini, Khalil Sarikhani, Mohammad Khodabakhsh * Pages 899-912
    Background

    The evaluation of radiomorphometric indices of the mandible can aid dentists not only in forensic investigations but also in diagnosing developmental abnormalities, age-related changes, and gender-specific characteristics that are crucial for treatment planning. This study aimed to evaluate radiomorphometric indices of mandibular bone on panoramic radiographs for estimating gender and approximate age.

    Methods and Materials:

     In this descriptive-cross-sectional study a total 180 panoramic radiographs were retrieved from the Oral and Maxillofacial Radiology Department of Yazd Dental School. Seven different indices were measured: upper ramus breadth (URB), lower ramus breadth (LRB), Condylar ramus height (CH), Projective ramus height (PRH), Coronoid ramus height (CRH), the Gonial angle (GA) and Antegonial notch (AN). Linear and angular measurements were performed on the images. Data analysis was conducted using SPSS 17 with ANOVA, t-tests, linear regression, and logistic regression.

    Results

    The panoramic radiographs were taken from 90 male and 90 female patients with a mean age 39.29 ±15.9 years. For age estimation in males, the most important indices were the AN, GA, PRH, and CRH. In females, the CRH and LRB were the most relevant indices. For gender determination, the AN, PRH, CRH, and CH indices can be used in descending order of significance. Using the prediction equation, gender determination accuracy was 77% for males, 86% for females, and 82% overall. Mean values for all parameters were higher in males than females.

    Conclusion

    Morphometric analysis of mandibular ramus indices on panoramic radiographs is a reliable method for gender determination and age estimation in the Iranian population. These findings support the use of mandibular ramus indices in forensic dentistry for population-specific applications.

    Keywords: Age Determination, Sex Determination, Panoramic ‌‌‌‌Radiography, Mandibl
  • Aydin Sohrabi, Shabnam Tahamtan, Sana Seyed Shariatdoust, Ali Rafighi * Pages 913-924
    Background

    Orthodontic treatment involves the use of archwires to apply force to teeth, which can cause pain and discomfort for the patient. Pain may be one of the most significant factors deterring patients from continuing orthodontic therapy. The aim of the present study was to comparatively assess pain induced by different-sized nickel-titanium archwires during the first stage of fixed orthodontic therapy.

    Methods and Materials:

     This double-blind randomized clinical trial included a total of 81 patients who received fixed orthodontic therapy. Patients were divided in to three equal groups according to the size of the utilized initial archwire (0.012, 0.014, and 0.016 inches). Perceived pain after archwire placement was evaluated using Visual Analogue Scale (VAS). Pain was assessed at three time points, immediately after bracket bonding (T1), 4 weeks (T2) and 8 weeks (T3) thereafter. Pain assessment at each time point was evaluated at four intervals- at placement, 3 hours, 24 hours, and 3 days after the placement of wire. The Repeated Measures ANOVA test was used to evaluate the effects of archwire size and time after placement on reported pain levels.

    Results

    The results showed that the pain reported in the superelastic nickel-titanium archwires of 0.012, 0.014, and 0.016 inches did not differ significantly from each other during the bonding session, 4 weeks, and 8 weeks after that (with p values of 0.404, 0.181, and 0.800, respectively). In other words, the size of the archwire did not affect the amount of pain caused. However, the intensity of pain over time at each of the mentioned intervals differed significantly (with p values of <0.001, <0.001, and 0.012, respectively), initially increasing and then decreasing over the time period.

    Conclusion

    Over an 8-week long follow-up period, the size of the arch wire does not affect the reported level of pain, but the intensity of pain varies over time and follows a non-linear pattern, increasing at the beginning of the time period and then decreasing.

    Keywords: Fixed Orthodontic Appliances, Orthodontic Wires, Pain, Visual Analog Scale
  • Mohammadhosein Sadeghi, Ali Kazemian, Maryam Mehrabkhani * Pages 925-935
    Background

     Critical thinking refers to a discipline that enables students to deal with social, scientific, and practical problems effectively. This study aimed to compare the critical thinking skills of first-year and fourth-year dentistry, civil engineering and law students.

    Methods and Materials:

     This research was conducted from January 2021 to 2022. Dental students were recruited form Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran. Civil engineering and law students were recruited from Ferdowsi University, Mashhad, Iran. All participants were either first-year or fourth-year students. Students were enrolled by a census sampling method. The Persian version of the California Critical Thinking Skills Test (CCTST) questionnaire was used for data collection. The validity and reliability of this questionnaire have been previously confirmed. The complete score for this questionnaire is a maximum of 34. The first part of the questionnaire inquired about the demographic information of students. Participants were asked to complete the web-based questionnaire anonymously. Data analysis was performed using SPSS version 21 employing statistical tests such as one-way ANOVA, post-hoc Tukey, and T-test. The significance level for all analyses was set at 0.05.

    Results

    The online CCTST questionnaire was distributed among a total of 470 students and completed by 148 (31.4% response rate). Participants acquired an overall mean score of 11.73 ± 3.89. Dentistry students exhibited a significantly higher score than the civil engineering (P<0/001) and law students (P=%24) (13.09 ± 0.46 versus 11.29 ± 0.54 and 10.19 ± 0.49, respectively). The total score of first-year and fourth-year dentistry students was not significantly different.

    Conclusion

     The present study showed that the level of critical thinking skills of dentistry, civil engineering, and law students was suboptimal. This problem shows that certain educational practices need to be reviewed, and more attention should be paid to training human and conceptual skills as part of education planning.

    Keywords: Critical Thinking, Students, Problem-Based Learning, Universities
  • Zahra Fattah, Zahra Jowkar *, Somayeh Ghafouri, Hajar Farhadpour Pages 936-947
    Background

    This study aimed to evaluate the influence of using tannic acid 20% (TA) and polyacrylic acid (PAA) as dentin conditioning agents on the microshear bond strength (µSBS) of two types of high viscosity glass ionomer cements (HVGICs).

    Materials and Methods

    This in vitro study was conducted on 60 extracted human premolars. The occlusal enamel was removed using a high-speed handpiece under water-cooling in order to expose the dentin. A sectioning device was used to create a flat surface of superficial dentin. Samples were randomly divided into two groups (n=30) based on the type of HVGIS used: Fuji II LC CAPSULE or Equia Forte glass ionomers. The samples of each group were randomly divided into three subgroups (n=10) based on the type of surface conditioning received. Prior to applying the glass ionomer cements, the dentine was conditioned with either PAA, TA or a combination of PAA and TA.  A universal testing machine was used to measure the µSBS of each specimen and was recorded in MPa. The mode of failure was evaluated with a stereomicroscope at ×40. Two-way ANOVA and Tukey post-hoc tests were employed to conduct comparisons between different groups. P-value<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Two-way ANOVA revealed that there was a significant interaction between the type of utilized HVGIC and the dentin conditioning agent (P< 0.001). Pairwise comparison with Tukey’s post-hoc test showed that the differences between the µSBS values of different groups was always statistically significant, except for the difference between groups Fuji + TA and Equia + PAA (P=0.155), and also Equia + TA and Equia + PAA + TA (P=0.09).

    Conclusion

    Applying polyacrylic acid as a dentin conditioner showed superior results compared to tannic acid in terms of µSBS values and improving the dentin bond performance of the tested HVGICs.

    Keywords: Glass Ionomer Cements, Tannic Acid, Microshear Bond Strength
  • Leila Farhad Mollashahi, Narges Farhad Mollashahi *, Fahimeh Afzaljavan, Amirhossein Saati Pages 948-961
    Background

    Persistent idiopathic facial pain (PIFP) is one of the chronic pains in the oral and maxillofacial region and its diagnosis has always been challenging. This study aimed to evaluate the diagnostic and therapeutic measures patients underwent before reaching a definitive diagnosis.

    Methods and Materials: 

    This cross-sectional descriptive study, included patients referred to the pain clinic of Mashhad Dental School from April 2023 to February 2024, whom received a diagnosis of PIFP. In addition to demographic information, the average time between the onset of symptoms and the final diagnosis, the number of consultations before diagnosis and the history of undergone diagnostic and therapeutic measures for pain relief; were recorded. Spearman's correlation test was used to check for any correlation between diagnosis delay time and patients' age, number of previous consultations, and pain intensity score. Investigating the relationship between diagnosis delay and qualitative variables was done using the Mann-Whitney U or Kruskal-Wallis tests, with a significant level of 0.05. 

    Results

      A total of 56 patients, consisting of 42 females and 14 males, with an average age of 49.18 ± 14.86 years participated in this study. The average diagnosis delay was 22.37±17.45 months. Before definitive diagnosis, the patients had visited a doctor or dentist on average 6.41 ± 6.53 times and they had taken an average of 2.25 ± 0.94 classes of medication. According to Spearman's correlation test, more consultations before definitive diagnosis had a positive and significant relationship with longer time to visit the pain clinic (P=0.012, r=0.335). The rest of the investigated factors had no significant relationship with the diagnosis delay time.

    Conclusion

    Our study showed that most patients had undergone dental procedures in an attempt to relieve pain. Despite numerous referrals of patients to general dentists, a very small percentage of patients were referred to the pain clinic; suggesting that professional delay played an important role in delayed diagnosis.

    Keywords: Atypical Facial Pain, Delayed Diagnosis, Diagnostic Errors, Persistent Idiopathic Facial Pain, Referral, Cnsultation
  • Atekeh Movaghari Pour, Mostafa Sadeghi, Foad Iranmanesh, Fatemeh Sadat Emami, Faezeh Esmaeili Ranjbar * Pages 962-972
    Background

    Considering that simply relying on conventional education methods no longer suffices, educational systems have attempted to employ novel and active learning methods in their curriculum.  This study aimed to compare the effectiveness of jigsaw versus lecture-based learning in undergraduate dental students.

    Method and Materials: 

    A total of 31 undergraduate dental students attending Rafsanjan Dental School, Rafsanjan, Iran were recruited for this study. Students had all taken a course on Oral Medicine and we decided to evaluate their knowledge regarding pigmented oral lesions. Participants were randomly divided to two groups. Each group received a teaching session, one using the Jigsaw method (experimental group) and the other one using a lecture-based approach (control group). Pre- and post-intervention tests were conducted to evaluate knowledge acquisition. Three months after training, all students had to take their final exam and their obtained scores were also recorded and compared. The complete test scores was a maximum of 20. Independent and paired-samples T-tests were used for statistical analysis. P<0.05 was considered statistically significant. 

    Results

    The experimental and control group obtained a mean pre-intervention score of 6.50±1.16 and 5.80±1.78, respectively (P=0.210). The post-intervention test scores were 9.06±3.24 in the Jigsaw group and 9.73± 2.71 in the lecture group (P=0.538). Both Jigsaw and lecture-based methods significantly improved students’ knowledge regarding pigmented oral lesions, with mean scores demonstrating a significant difference pre- and post-intervention and three months later during the final exam (P<0.001 for all). However, Independent samples T-test revealed that the two groups were not significantly different in terms of the mean scores or the amount of increase in scores at any evaluation interval (P>0.05 for all). 

    Conclusion

    After a short- and long-term evaluation, using the Jigsaw method for teaching undergraduate dental students about pigmented oral lesions yielded comparable results to the traditional lecture-based learning method.

    Keywords: Active Learning, Dentistry, Education, Jigsaw Method, Lectures
  • Mina Mohaghegh *, Elham Ansarifard, Fateme Erfani Zade, Masume Taghva, Zahra Pouladi Pages 973-986
    Background

    The acrylic denture base must exhibit minimal water sorption and surface roughness to ensure comfort, aesthetics, oral health, dimensional stability, and strength. This study aimed to compare the surface roughness and water sorption properties of acrylic denture bases fabricated using conventional and CAD/CAM techniques.

    Methods and Materials: 

    In this in-vitro study, a total of 24 specimens were prepared in disk form (21 mm in diameter and 2.5 mm in thickness). Two sample groups were compared (n=12): heat-cured acrylic resins and CAD/CAM milled acrylic resin. Surface roughness values (Ra) were measured using a contact profilometer before and after polishing. Measurements were conducted at three points and an average value was calculated for each sample. For water sorption assessment, samples were first kept in a desiccator for 24 hours and then the dimensional measurements were recorded using a digital caliper. The samples were immersed in physiological serum and incubated at 37°C and weighed daily until reaching a constant weight, followed by desiccation and daily weighing to determine final constant weight. Water sorption was calculated and reported in µg/cm3. The data was analyzed using Independent samples T-test. The significance level was set at P-value≤0.05.

    Result

    The average Ra values were significantly lower in the CAD/CAM group compared to the heat-cured group before and after surface polishing (P<0.001 and P=0.003, respectively). Similarly, CAD/CAM milled samples demonstrated significantly lower water sorption rates compared to heat-cured specimens (P<0.001).

    Conclusion

    The CAD/CAM acrylic dentures exhibited smoother surfaces and lower water sorption rates compared to heat-processed acrylic dentures, making them a more effective choice for denture fabrication.

    Keywords: Acrylic Resins, Denture Bases, Surface Properties, Surface Roughness, Water Sorption