فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 73 (تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/05/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-22زمینه و هدف
انتخاب شیوه در اهداف سفر مختلف به خصوص در سفرهای تحصیلی از اهمیت بالایی برخوردار است. امروزه تاکسی های آنلاین مورد استفاده دانش آموزان و دانشجویان برای سفرهای تحصیلی قرار گرفته است. همچنین، محدوده طرح ترافیک محدویت های حرکتی برای خوردوهای شخصی ایجاد کرده و سفرهای تحصیلی داخل این محدوده تحت تاثیر قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی میزان استفاده از تاکسی آنلاین در سفرهای تحصیلی انجام شده در داخل محدوده طرح ترافیک است.
روشبرای تحقق هدف مطالعه یک پرسشنامه طراحی شد و در سطح شهر تهران انتشار یافت. بعد از جمع آوری داده، تعداد 413 پاسخ دریافت شد. ابتدا تحلیل توصیفی بر اطلاعات اقتصادی- اجتماعی افراد و در ادامه تحلیل عاملی بر عوامل مورد بررسی در این مطالعه انجام شد. سپس از مدل لوجیت ترتیبی برای بررسی میزان استفاده افراد از تاکسی آنلاین و متغیرهای مهم در سفرهای تحصیلی داخل محدوده طرح ترافیک استفاده شد.
یافته هاعوامل منافع درک شده از تاکسی آنلاین و محرک ها تاثیر مثبت بر مطلوبیت تاکسی آنلاین می گذراند درحالیکه عامل موانع درک شده از تاکسی آنلاین تاثیر منفی می گذارد. همچنین خانم ها و مجردها بیشتر تمایل به استفاده از تاکسی آنلاین دارند. به علاوه، افرادی که ساکن محدوده طرح ترافیک هستند تمایل دارند از تاکسی آنلاین برای سفرهای تحصیلی داخل محدوده طرح ترافیک استفاده کنند.
نتیجه گیریدر نتیجه با شناسایی عوامل موثر و مخرب در استفاده از تاکسی آنلاین، این مطالعه سیاست ها و پیشنهادات لازم را برای شرکت های تاکسی آنلاین و سیاست گذاران بخش حمل ونقل ارائه می دهد.
کلیدواژگان: تاکسی آنلاین، محدوده طرح ترافیک، سفرهای تحصیلی، مدل لوجیت ترتیبی -
صفحات 23-60زمینه و هدفداشتن حدود 17 هزار فوتی درکشور باعث شده است که بانک جهانی در بررسی و مطالعات خود، وضعیت حوادث جاده ای ما را بحرانی اعلام کند. عنصر انسانی پیچیده ترین عنصر سیستم حمل ونقل است، چون که عملکرد افراد در تصادفات نسبت به یک دیگر بسیار متفاوت است. بنابراین مطالعه عوامل انسانی اهمیت بسیار زیادی در زمینه ایمنی دارد. به طوری که در تحقیقات عامل انسانی به صورت مشترک با محیط و وسیله نقلیه به میزان 93 درصد و به تنهایی 57 درصد علل تصادفات را به خود اختصاص داده است. تاکنون به صورت کامل به عامل انسانی که مهمترین عامل در تصادفات است؛ پرداخته نشده و راهبرد اساسی و کلی در این زمینه وجود ندارد.روشدراین پژوهش با استفاده ازمصاحبه خبرگان ومرور پیشینه، ادبیات،مبانی نظری پرسش نامه ای با 24 سوال شامل عوامل مرتبط با عامل انسانی تاثیرگذار بر تصادفات تهیه و در اختیار جامعه آماری داده شد، که پس از تحلیل نتایج به دست آمده، امکان ارائه راهبردهای مختلف به منظور پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی به وجود آمد.یافته هاپس از مقایسه دوبه دو عوامل مربوط به متغیر های داخلی و خارجی بر اساس گروه بندی در قالب نواحی تهاجمی، محافظه کارانه، رقابتی و تدافعی در ماتریس زوجی، با همکاری متخصصین، راهبردهای بخشی احصاء گردید. پس از احصاء راهبردهای بخشی(7راهبرد تهاجمی، 5 راهبرد محافظه کارانه، 3 راهبرد رقابتی و 6 راهبرد تدافعی) راهبردهای فوق توسط خبرگان موردبررسی دقیق قرار گرفت تا راهبردهای اصلی تدوین گردند. با اعمال نظر و پیشنهادهای مطرح شده و بر اساس23 عامل راهبردی منتخب تحقیق و با تکیه بر راهبردهای بخشی ارائه شده نهایتا تعداد 14 راهبرد اصلی، احصاء گردیدند و سپس براساس ماتریس برنامه ریزی با اولویت مرتب شدند.نتیجه گیریتحقیقات بسیاری در زمینه پیشگیری از تصادف صورت گرفته که نتایج کلیه این تحقیقات بیشترین سهم را به عامل انسانی می دهد. هدف اصلی این تحقیق ارائه راهبردهایی جهت پیشگیری از تصادفات ناشی از عوامل انسانی می باشد که با اجرایی کردن 14 راهبرد اصلی می توان قدم موثری در جهت کاهش تلفات ناشی از تصادفات جاده ای برداشت.کلیدواژگان: راهبرد، پیشگیری از تصادفات، عامل انسانی، پلیس راهور فراجا
-
صفحات 61-90زمینه و هدف
با توجه به تلفات بالای انسانی و هزینه های مالی و اجتماعی ناشی از تصادفات، یکی از دغدغه های مهم ملی، تلاش برای کاهش حوادث ترافیکی است؛ نظر به این که در تمامی آمارهای رسمی و غیررسمی، خطاهای انسانی به عنوان موثرترین عامل در ایجاد این معضل شناخته شده است؛ می توان با اصلاح رفتار ترافیکی رانندگان، تاثیر به سزایی در کاهش تصادفات و تلفات ناشی از آن داشت. این موضوع امکان پذیر نیست مگر آن که خشت اول را درست گذارده و قبل از اخذ گواهینامه، آموزش های اصولی و سپس آزمون های سنجش آگاهی و مهارت، به طور شایسته انجام شود. نوآوری این تحقیق پیشنهاد ورود شبیه سازها در آموزش و آزمون برای اصلاح و سنجش کم هزینه رفتارهای کاربران ترافیک در مواجهه با شرایط خاص و رویارویی با خطر است.
روشاستفاده از تجارب سایرین، یکی از کم هزینه ترین تحقیقات است؛ بنابراین در این پژوهش با روش اسنادی و بررسی مستندات برخط، به مطالعه تطبیقی با استفاده از الگوی تفاوت ها، شاخص های آموزش و آزمون کشورهایی مانند سوئیس، ژاپن، سوئد، استرالیا و انگلستان که در کاهش تلفات ناشی از تصادفات، موفقیت های چشم گیری داشته اند، پرداخته شد.
یافته هادر این تحقیق دریافتیم که در کشورهای موفق، با آموزش های پویا و آزمون های موثر تشخیص مهارت، از طریق شبیه سازها و آزمون های درک خطر و نیز بررسی سوابق افراد و بعضا اهمیت دادن به آموزش های کمک های اولیه، موفقیت های به سزایی در ارتقای رفتار ترافیکی داشته اند.
نتیجه گیریبنابراین پیشنهاد می شود در کشورمان نیز برای افزایش مهارت رانندگان در رویارویی با موقعیت های خطرناک و یادگیری مدیریت فردی در حوادث، استفاده از شبیه سازها، در آموزش، آزمون و سنجش به طور جدی در دستور کار قرار گیرد. هم چنین الزام آموزش های تئوری قبل از اخذ گواهینامه و یا کارآموزی برای مسائل فنی گواهینامه های حرفه ای و بررسی سوابق ارتکاب اعمال خشونت بار و اهمیت به آموزش کمک های اولیه، می تواند در نیل به اهداف موثر باشد.
کلیدواژگان: گواهینامه رانندگی، شاخص های آزمون، شاخص های آموزش، مطالعه تطبیقی، آزمون رانندگی و صدور گواهینامه -
صفحات 91-126زمینه و هدف
آموزش تخصصی، مستمر و بروز کارشناسان تصادفات از مهمترین راهکارهای ارتقای دانش علمی و فنی است؛ به همین دلیل امروزه موضوع نیازسنجی و اولویت بندی آموزشی جزء مسائل ضروری بوده که باید برای بهبود آن با هدف افزایش بهره وری اقدام کرد. لذا هدف اصلی تحقیق حاضر نیازسنجی و اولویت بندی آموزشی کارشناسان تصادفات پلیس راهور می باشد.
روشاین تحقیق از نظر هدف کاربردی، از نظر روش آمیخته از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری بخش کیفی خبرگان پلیس راهور تهران بزرگ و دانشگاه افسری وتربیت پلیس امام حسن مجتبی علیه السلام و در بخش کمی کارشناسان عالی تصادفات مناطق 28گانه پلیس راهور تهران به تعداد 201 نفر می باشند. نمونه گیری در بخش کیفی به روش هدفمند مبتنی بر معیار و در بخش کمی به روش تصادفی ساده بود. برای تحلیل داده های گردآوری شده در بخش کیفی تحقیق از تحلیل تم با استفاده از نرم افزار MAXQDA و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی و برای اعتبارسنجی مدل بدست آمده در بخش کیفی از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS انجام شد.
یافته هابارهای عاملی جامعیت با مقدار 875/0 ، ارزش واعتبار با مقدار 866/0 ، مشارکت با مقدار864/0 و مداومت با مقدار772/0 بیشتر از 5/0 هستند که در سطح 95/0 معنی دار بود. بیشترین تاثیر نیازسنجی و اولویت بندی آموزشی کارشناسان تصادفات مربوط به جامعیت با مقدار 68/22 و کمترین تاثیر مربوط به مداومت با مقدار 792/12 می باشد.
نتایجکارشناسان تصادفات نیاز بیشتری به کسب دانش تخصصی در خصوص مسائل مربوط به رسیدگی سوانح ترافیکی داشته که لازم است دامنه ی مطلوبی از استانداردهای آموزشی با اولویت تنوع در برنامه ها، تحولات جدید علمی، دانش فنی و علاقه مندی های دانشجویان در محتوای کتب درسی متناسب با نیازهای تخصصی و راهبردی آنها تغییر یابد.
کلیدواژگان: نیازسنجی، کارشناسان تصادفات، اولویت بندی، آموزشی، پلیس راهنمایی و رانندگی -
صفحات 127-158زمینه و هدف
امروزه کنترل مصرف سوخت از دغدغه های اصلی مدیران به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر افزایش قیمت سوخت بر نوع سفرهای شهری با استفاده از مدل QRUET که مرتبط با انتخاب وسیله سفر است، در کلان شهر مشهد و شهر سمنان گام برمی دارد.
روشدر این پژوهش، از مدل تخمین و برآورد سریع سفرهای درون شهری QRUET به منظور بررسی تاثیر افزایش قیمت سوخت بر حمل ونقل استفاده شده است. رویکرد این پژوهش مبتنی بر تحلیل های کمی است و از روش های توصیفی و تحلیلی به صورت توامان استفاده می شود. داده های پژوهش از طریق مراجعه حضوری و در قالب 5 پرسش از 350 نفر از شهروندان شهر سمنان گردآوردی شده است.
یافته هانتایج استفاده از این مدل در کلان شهر مشهد و شهر سمنان در سال 1397 و پس از افزایش قیمت سوخت نشان داد، سهم حمل ونقل عمومی نسبت به حمل ونقل شخصی (به ترتیب کلان شهر مشهد و شهر سمنان 54/5- 25/1درصد) افزایش می یابد و در سال 1402 نسبت به سال 1397 سهم حمل ونقل عمومی نسبت به حمل ونقل شخصی (به ترتیب کلان شهر مشهد و شهر سمنان 85/0- 36/0درصد) کاهش می یابد.
نتایجیافته های پژوهش نشان می دهند که در ابتدای افزایش قیمت سوخت، حمل ونقل شهری دچار شوک ناگهانی شده و سهم استفاده از حمل ونقل عمومی افزایش می یابد اما پس از گذشت 5 سال با افزایش جمعیت، درآمد و هزینه ها، سهم حمل ونقل عمومی و شخصی نه تنها به روند قبلی خود بازگشته بلکه با ادامه این شیب، بیش ازپیش نسبت به سال 1397 کاهش پیدا می کند. درنهایت می توان نتیجه گرفت که افزایش قیمت سوخت به تنهایی نمی تواند سهم حمل ونقل عمومی در شهرها را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
کلیدواژگان: حمل ونقل شهری، افزایش قیمت سوخت، مدل QRUET، مشهد، سمنان -
صفحات 159-190زمینه و هدف
استفاده از دوچرخه در معابر شهری، در کنار خواصی که برای سلامتی دارد، می تواند به بهبود مشکلات ترافیک شهری و آلودگی هوا کمک کند. دوچرخه های شهری اشغال فضای کمتر نسبت به خودروهای سواری و هم چنین نداشتن آلودگی های محیطی، می توانند به عنوان بهترین وسیله نقلیه شهری سالم معرفی شوند. در این پژوهش، به تحلیلی بر نقش کاربرد دوچرخه در بهبود وضعیت ترافیک درون شهری شهر ساری مورد ارزیابی واقع شده است.
روشپژوهش حاضر از نظر نوع پژوهش، کاربردی و روش آن پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، مدیران، کارکنان، کارشناسان پلیس راهور فرماندهی انتظامی شهرستان ساری که 40 نفر از آنان با استفاده از جدول کرجسی- مورگان و به شیوه نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه محقق ساخته نقش کاربرد دوچرخه و پرسش نامه محقق ساخته بهبود وضعیت ترافیک درون شهری استفاده شده است. روایی پرسش نامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 84/0و 82/0 به دست آمد. به منظور تحلیل استنباطی داده های حاصله از ابزارهای اندازه گیری از نرم افزار SPSS و از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب همبستگی، رگرسیون چندمتغیره و آزمون فریدمن استفاده شده است.
یافته هایافته ها نشان می دهد که ترویج فرهنگ دوچرخه سواری در بهبود وضعیت ترافیک درون شهری نقش مثبت و معناداری دارد. هم چنین مولفه های نقش کاربرد دوچرخه شامل (وجود فرهنگ صحیح استفاده از دوچرخه، مسیر ویژه دوچرخه سواری، مناسب بودن خیابان ها و معابر شهری) در بهبود وضعیت ترافیک درون شهری نقش مثبت و معناداری دارد. با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیشترین میانگین اختصاص به مناسب بودن خیابان ها و معابر شهری، وجود فرهنگ صحیح استفاده از دوچرخه و در نهایت مسیرهای ویژه دوچرخه سواری قرار داشته است.
نتایجنتایج نشان می دهد که با تقویت نگرش شناختی و احساسی شهروندان به دوچرخه می توان فرهنگ استفاده از دوچرخه را در حمل ونقل کوتاه درون شهری گسترش بخشید.
کلیدواژگان: حمل و نقل شهری، افزایش قیمت سوخت، مدل QRUET، مشهد، سمنان
-
Pages 1-22
Choosing a method in setting goals for various trips, especially educational trips, is of paramount importance. Nowadays, online taxis have become a relatively new method used by students for educational trips. On the other hand, the traffic restriction zone has imposed movement restrictions on personal vehicles, affecting educational trips within this zone. The objective of this study is to investigate the rate of usage of online taxis in educational trips conducted within the traffic restriction zone. To achieve the study objective, a questionnaire was designed and distributed in Tehran city. After collecting data, 413 responses were received. Initially, descriptive analysis was performed on the socio-economic information of individuals, followed by factor analysis on the factors under study in this research. Furthermore, the ordered logit model was utilized to examine the rate of usage of online taxis by individuals and important variables in educational trips within the traffic restriction zone. Perceived benefits and motivators of online taxis have a positive impact on the attractiveness of online taxis, while perceived barriers have a negative effect. Additionally, females are more inclined than males to use online taxis for this type of trip, and singles also use online taxis. Moreover, individuals residing within the traffic restriction zone tend to use online taxis for educational trips within the traffic restriction zone. By identifying effective and inhibitory factors in the usage of online taxis, this study provides necessary policies and suggestions for online taxi companies and transportation policymakers.
Keywords: Online Taxi, Central Business, Educational Trips, Ordered Logit -
Pages 23-60Having about 17000 deaths in the country has caused the World Bank to declare the situation of road accidents in our country critical. Human factors are one of the most important reasons. the human factor is the most complex factor of the transportation system because the performance of people in accidents is very different from each other. Therefore, the study of human factor is necessary. in this research by using the interviews of experts and literature review, a questionnaire with 24 questions including factors related to the human factor affecting accidents was prepared and provided to the statistical population, which were high-ranked traffic police officers, After analyzing the results, several strategies were determined to avoid accidents,, then comparing factors related to exogenous variables and endogenous variables, the partial strategies of the plan are obtained. After obtaining the partial strategies, these strategies were reviewed by experts to reach the main strategies by combining, reducing, and proposing new strategies, finally, 14 main strategies were obtained and reordered based on the quantitative strategic planning matrix.Keywords: Strategy, Accident Prevention, Human Factor, Traffic Police
-
Pages 61-90
Considering the high human casualties and financial and social costs caused by accidents, one of the important national concerns is trying to reduce traffic accidents; Considering that in all official statistics, human errors are known as the most effective factor in creating this problem; By modifying the traffic behavior of drivers, we can have a significant impact on reducing accidents and casualties. This issue is not possible unless the first brick is laid and before obtaining the certificate, the basic training and then the tests to measure knowledge and skills are done competently.n this research, using the documentary method, we have done a comparative study using the pattern of differences, education and test indicators of countries such as Switzerland, Japan, Sweden, Australia and England, which have had significant success in reducing casualties caused by accidents.In this research, we found that in successful countries, with dynamic training and effective skills recognition tests, through simulators and risk perception tests, as well as checking people's records and giving importance to first aid training, they have had great success in improving traffic behavior.Therefore, it is suggested that in iran, to increase the skills of drivers in facing dangerous situations, the use of simulators should be put on the agenda in training and testing. Also, the requirement of theoretical training before obtaining a certificate or training for technical issues of professional certificates and checking the records of committing violent acts, as well as the importance of first aid training, are effective
Keywords: Driver's License, Test Indicators, Training Indicators . Comparative Study . Driving Test, Licensing -
Pages 91-126purpose
specialized training and update accident experts one of the ways to improve scientific and technical knowledge; For this reason, today the issue of educational needs assessment prioritization is one issues that should be improved with the aim of increasing productivity. Therefore, main goal the assess the needs and prioritize training of accident experts.
MethodThis research was exploratory in terms applied purpose and mixed method. The statistical population of experts qualitative section Greater Tehran Traffic Police and University Police Training section 201 experts on accidents in the 28 districts of Tehran. Sampling in the qualitative part was based purposeful method based on criteria, and in the quantitative part, it was simple random method. For data analysis, in the qualitative part of the research, analysis was using MAXQDA software, and in the quantitative part, confirmatory factor analysis done using Smart PLS
Findingsvalue of 0.875, value and credibility with a value of 0.866, participation with a value of 0.864 and persistence with a value of 0.772 are more than 0.5, which was significant at the 0.95 level. The highest impact of educational needs assessment of accident experts is related to comprehensiveness value of 22.68 and the lowest impact is related to continuity with a value of 12.792.
Resultsaccident experts need acquire specialized knowledge regarding issues related traffic accidents, which requires a suitable range educational standards with the priority variety in programs, new scientific developments, technical knowledge and students' interests The content of textbooks should be changed according specialized and strategic needs.
Keywords: Educational Needs Assessment, Accident Experts, Traffic Police -
Pages 127-158Background and purpose
Today, fuel consumption control is one of the main concerns of managers. The current research aims to investigate the effect of fuel price increase on the type of urban trips using the QRUET model, which is related to the choice of means of travel, in Mashhad and Semnan cities.
MethodIn this research, the rapid estimation and estimation of intra-city trips (QRUET) model was used in order to investigate the effect of fuel price increase on transportation. The approach of this research is based on quantitative analysis and descriptive and analytical methods are used together. The research data has been collected from 350 citizens of Semnan through face-to-face visits and in the form of 5 questions.
FindingsThe results of using this model in Mashhad and Semnan cities in 2017 and after the increase in fuel prices showed that the share of public transportation compared to private transportation increases (1.25-5.54%) and in 1402 Compared to 2017, the share of public transportation is decreasing compared to private transportation (0.82-4.98%).
ResultsThe findings of the research show that at the beginning of the fuel price increase, urban transportation suffered a sudden shock and the share of using public transportation increased, but after 5 years with the increase in population, income and expenses. it will decrease even more compared to 2017. Finally, it can be concluded that the increase in fuel prices alone cannot significantly increase the share of public transportation in cities.
Keywords: Urban Transportation, Fuel Price Increase, QRUET Model, Mashhad, Semnan -
Pages 159-190Background and purpose
In this research, an analysis of the role of bicycle use in improving the situation of intra-city traffic in Sari city has been evaluated.
MethodThe current research is an applied research and its method is a survey. The statistical population of the research is managers, employees, traffic police experts of Sari Police Command, 40 of whom were selected using the Karjesi-Morgan table and by random sampling method. In order to collect data, a researcher-made questionnaire on the role of bicycle use and a researcher-made questionnaire on improving the condition of intra-city traffic were used. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula as 0.84 and 0.82 respectively. SPSS software and Kolmogorov-Smirnov test, correlation coefficient, multivariate regression and Friedman test were used for inferential analysis of data obtained from measurement tools.
FindingsThe findings show that the role of bicycle culture in improving the urban traffic situation has a positive and significant role. Also, the components of the role of bicycle use, including (the existence of a correct culture of bicycle use, a special bicycle route, the suitability of urban streets and thoroughfares), have a positive and significant role in improving the urban traffic situation.
ConclusionThe results show that by strengthening the cognitive and emotional attitude of citizens towards bicycles, the culture of using bicycles in short intra-city transportation can be expanded.
Keywords: Use Of Bicycle, Improvement Of Urban Road Traffic Condition, Sari City