فهرست مطالب

نشریه نامه هنرهای نمایشی و موسیقی
پیاپی 38 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/01
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 5-19عباس کیارستمی و ژیل دلوز خلاف جریان رایج زمانه ی خود عمل می کردند؛ کیارستمی با فیلم ها و دلوز با آراء در مطالعات فیلم. اما آن ها در یک امر، مشترک هستند و آن بازگشت به پرسش از ذات سینما است. پژوهش حاضر بر آن است که قرابت آثار کیارستمی و آرای دلوز را بررسی کرده و نشان دهد که آن آثار را می توان به عنوان نمود ایده های دلوز دانست. کیارستمی به ویژه در سه اثر تولد نور، پنج، و 24 فریم با شگردهایی از قبیل درام زدایی، برخوردهای تصادفی، و مداخلات عامدانه رئالیسم رایج و تلقی ثبت بی واسطه ی واقعیت توسط دوربین را زیر سوال می برد. از طرف دیگر، دلوز با ایده هایش در پی بنیان گذاشتن یک هستی شناسی نوین فیلم است و در تلاش برای یافتن پاسخی نو به پرسش سینما چیست. دلوز با پیش کشیدن مفاهیم تصویر، حرکت، و زمان در نسبت با مفاهیم دیگری همچون ادراک، کنش، حال، و کریستال ساختمانی نظری ترسیم می کند تا نشان دهد یک فیلم چگونه کار می کند. نزد دلوز کار تحلیل و بررسی فیلم پروراندن مفاهیمی است که با سینما مرتبط هستند. به زعم او هر فیلم اهدافی دارد و ابزارهای سینمایی همچون قاب، نما، و تدوین در رابطه با این اهداف معنا پیدا می کنند. همین اهداف هستند که مفاهیم خاص موردنظر دلوز را می سازند. در این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی سعی بر آن شده که برخی از این مفاهیم در مواجهه با سه اثر از عباس کیارستمی مورد بررسی قرار گیرند. آنچه در این بررسی آشکار می شود نابسنده بودن تلقی رایج از آثار کیارستمی است. در نگاه اول ممکن است به نظر برسد که این آثار کاری جز بازتولید امر مرئی نمی کنند؛ یعنی واقعیت را در حالتی درام زدایی و شخصیت زدایی شده و بدون دخالت انسان یا سوژه در قاب می گیرند. اما در رهیافت دلوزی به این فیلم ها مشخص می شود که آن ها نه تنها امر مرئی را دوباره بازنمایی نمی کنند، بلکه در کار مرئی ساختن هستند. از آن جا که سه فیلم تولد نور، پنج، و 24 فریم به مرزهای ذات سینما کشانده شده اند، هم گام با تلقی دلوز از چیستی سینما به یک پاسخ مشترک با او می رسند؛ آن ها به درکی نو از حیات و خلق آن منجر می شوند.کلیدواژگان: ژیل دلوز، تصویر-حرکت، تصویر-زمان، عباس کیارستمی
-
صفحات 21-37
تئاتر بدن محور گونه ای از تئاتر است که در آن بدن و ادراک بدنی بازیگران به عنوان شاخص اصلی اجرا محسوب می شود و داستان و درون مایه ی اثر از طریق حرکات فیزیکی و کنش های بدنی بازیگران روایت می شود. در طی سال های اخیر مطالعات بینارشته ای در تدوین نظریه های پیشرو تئاتری نقش به سزایی ایفا کرده اند و موجب شکل گیری مباحث جدید و متنوع در مطالعات تئاتری شده اند؛ ازاین رو نقش مطالعات بینارشته ای در تدوین و شکل گیری نظریه های نوین اجرایی تئاتر غیرقابل انکار است. یکی از مهم ترین رویکردهای فلسفی که مورد اقبال تئوریسین های هنرهای اجرایی و مطالعات تئاتری قرارگرفته رویکرد «پدیدارشناسی تئاتر» متاثر از رویکرد فلسفی مرلوپونتی است. در این مقاله به درهم تنیدگی فلسفه و عمل تاکید می شود که چگونه می توان زمینه ی مشترک و پتانسیلی جدید برای درک فرایندهای تمرینی در تئاترهای بدن محور به وجود آورد و در این حوزه، می توان رویکرد مفهومی جدیدی را برای درک مفهوم بدنمندی در فرایند تمرین تئاتری مبتنی بر شیوه ی تمرینی فضاساز/بدنمند ایجاد کرد. هدف این مقاله تبیین عناصر و ویژگی های شیوه ی تمرینی فضاساز/بدنمند مبتنی بر مفاهیم پدیدارشناسی مرلوپونتی است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی، درصدد پاسخ به این سوال است که چگونه می توان بر اساس مفاهیم پدیدارشناسی مرلوپونتی بستری مناسب برای مطالعه، تبیین و تحلیل پدیدارشناسانه شیوه ی تمرینی فضاساز/بدنمند در تئاترهای بدن محور فراهم آورد؟ براساس رویکرد پدیدارشناسی و آرای مرلوپونتی، نتیجه ی به دست آمده نمایان گر این است که در شیوه ی تمرینی فضاساز/بدنمند بدن «بازیگر اجراگران» به عنوان عنصر قالب و بستر اصلی فرایند خلق رویدادها در فرایند تمرین نقش اساسی را ایفا می کند. این شیوه ی تمرینی با تاکید بر مفهوم «بازیگر اجراگر» و مفهوم «بازتاب بدنمند» روشی برای فرایند تمرین بدنمند پیشنهاد می دهد که مبتنی بر شاخصه های همچون «تجربه بدنمند بازیگر اجراگران در فرایند تمرین»، «درهم تنیدگی من دیگری با یکدیگر در جایگاه سوژه ابژه در جهان زیسته تمرین»، «ادراک بدنمند مشارکت کنندگان با تمامی اجزا و عناصر و اشیاء موجود در فضا/محیط تمرین» و «ادراک بدنمند/حسی اجراگران در مواجهه با جهانی که با آن در تعامل هستند» به اکتشاف مجدد فضا/محیط تمرین تاکید می کند.
کلیدواژگان: مرلوپونتی، بدن ذهن، تمرین بدنمند، بازیگر اجراگر، بازتاب بدنمند، فرایندهای تمرینی فضاساز، بدنمند -
صفحات 39-59میشل فوکو، متفکر و مورخ فرانسوی قرن بیستم، در کتاب مراقبت و تنبیه با تکیه بر ایده ی زندان سراسربین مفهوم نظارت سراسربینانه را مورد واکاوی قرار می دهد. سراسربین که از معماری ویژه ای برخوردار است، زندانیان را به صورت پیوسته در معرض رویت پذیری یک ناظر مرکزی که در تاریکی مخفی است، واقع می کند. فوکو مکانیسم های مراقبتی در زندان سراسربین را به منزله ی سازوکارهای نظارتی قدرت های سیاسی مدرن به منظور برقراری نظم اجتماعی در جامعه تشریح می کند. در سال های اخیر گفتمان نظارت سراسربینانه متاثر از اندیشه های میشل فوکو، مورد توجه نظریه پردازان سینما قرار گرفته و بحثی را در باب سینمای نظارت در مطالعات فیلم گشوده است. اندیشمندان این حوزه با تاکید بر قرابت میان عمل نظارت و فرم سینمایی، کوشیده اند شیوه های بهره گیری از این مفهوم در آثار سینمایی را مورد مطالعه و تحلیل قرار دهند. در این رویکرد آن ها بر گذار از بهره گیری مضمونی از ایده ی نظارت سراسربینانه به رواج کاربرد رویکردهای فرمال در بنیان زیباشناسانه فیلم ها توجه نشان داده اند. از طرفی در سینمای ایران می توان نمونه های قابل توجه ای را مورد بحث قرار داد که ایده ی نظارت سراسربینانه را دستمایه ی بنیان روایی و ساختار فرمی خود قرار داده اند. بااین حال تاکنون هیچ پژوهشی در سینمای ایران انجام نشده است که بر بازنمود نظارت در فرم زیباشناسانه فیلم ها تمرکز کرده باشد. پژوهش حاضر در ابتدا می کوشد به چیستی مفهوم نظارت سراسربینانه از منظر اندیشه میشل فوکو بپردازد و در گام بعد رویکردهای تحلیلی نظریه پردازان حوزه ی مطالعات فیلم در تبیین مفهوم سینمای نظارت را مورد مطالعه قرار دهد. در انتها نیز با تمرکز بر دو فیلم «به رنگ ارغوان» (ابراهیم حاتمی کیا،1383) و «ماجرای نیم روز» (محمدحسین مهدویان، 1395) چگونگی بهره گیری مضمونی و فرمی از نظارت در این دو اثر را مورد بررسی قرار دهد. یافته های این پژوهش آشکار می سازد این دو اثر به شیوه های مختلف از فرم سینمایی به منظور بازتاب ایده ی نظارت سراسربینانه بهره جسته اند.کلیدواژگان: نظارت سراسربینانه، میشل فوکو، سینمای نظارت، به رنگ ارغوان (1383)، ماجرای نیم روز (1395)
-
صفحات 61-83
سینما به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای هنری، رسانه ای و فرهنگی از زوایای مختلفی مورد بررسی و بحث قرار گرفته است، به خصوص در زمینه ی جامعه شناسی و تاثیر متقابلی که بین آن و جامعه است. جامعه شناسی را می توان مطالعه ی سیستماتیک جوامع بشری دانست که توجه خاصی به نظام های صنعتی مدرن می کند. مطالعه ی جامعه شناسی هنر در ساده ترین تعریف آن به بررسی رابطه ی هنر و جامعه می پردازد. سینما به عنوان هنر - صنعت مورد اقبال توده های مردم، همواره یکی از مهم ترین بسترهای بازنمایی مسائل در جامعه بوده است. در سال های اخیر با گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین افزایش فعالیت هنرمندان در مسائل اجتماعی و سیاسی در جامعه و پررنگ تر شدن حضور آنان در زندگی مردم، مسئله ی بازنمایی تصویر هنرمندان در رسانه ها و بر پرده سینما اهمیت بیشتری یافته است. پژوهش حاضر باهدف بررسی چگونگی بازنمایی هنرمندان سینما در سینمای ایران و با استفاده از رویکرد بازتاب در جامعه شناسی هنر و روش تحلیل مضمون انجام شده است. بدین منظور و برای بررسی هدفمندتر پنج محور مطالعاتی قابل بررسی در آثار سینمایی به عنوان شاخص های بازنمایی سینماگران تدوین و انتخاب شد که شامل جنسیت، محل جغرافیایی فعالیت هنری، طبقه ی اقتصادی، رابطه ی سینماگر با سایر هنرمندان سینما و رابطه ی سینماگر با مخاطبین و مردم جامعه است. در این پژوهش، فیلم « رد کارپت» و « خوک» به عنوان آثار مطرح و متاخر در زمینه ی بازنمایی هنرمندان سینما مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد رد کارپت با نگاهی هجو گونه به انتقاد از شایسته سالاری در سینمای ایران، حضور سینماگران ایرانی در جشنواره های خارجی و همچنین ارتباط میان سینماگران ایرانی و مردم می پردازد. خوک نیز با نگاه پسامدرنی و زبان هجو از فضاهای روشنفکری هنرمندان، روابط پوشالی میان آن ها و تاثیر فضای مجازی در روابط مردم طبقه متوسط و هنرمندان سینما انتقاد کرده و همچنین به شالوده شکنی تصویر آرمانی هنرمندان می پردازد.
کلیدواژگان: بازنمایی، جامعه شناسی هنر، هنرمندان سینما، سینمای ایران، فیلم خوک، فیلم رد کارپت -
صفحات 85-98
در مباحث ساختارگرایی، معنای یک کلمه در تفاوت با دیگری آشکار می شود، برای مثال، «عقل» آن چیزی است که «جنون» نیست؛ ولی در پساساختارگرایی، ژاک دریدا این تقابل را به چالش می کشد و با مطرح کردن بنیان فکنی، به آن بخشی از معنا توجه دارد که دو سوی تقابل، در تضاد باهم نیستند و بینشان نوعی هم پوشانی وجود دارد، یعنی یک مفهوم، نقطه ی مقابل خودش را دربر می گیرد و نوعی آپوریا شکل می گیرد. با اینکه بنیان فکنی را بیشتر به عنوان خوانشی برای یافتن ایدئولوژی های پنهان اثر درنظر می گیرند، گویی با تکیه بر آپوریا به مثابه ی ابزاری رتوریکی، خود اثر می تواند تبدیل به بنیان فکنی شود، یعنی بنیان فکنی نه تنها در خوانش، بلکه در متن اثر نیز وجود داشته باشد. بیشتر پژوهش های صورت گرفته در مورد آپوریا به حضور آن در دیالوگ های سقراطی پرداخته اند، ولی به نظر می رسد آپوریا در بخش های مختلف اثر یافت شود. پرسش اصلی در این پژوهش این است که آپوریای عقل/جنون چگونه شکل می گیرد و این آپوریا چگونه متن را خود-بنیان فکن می سازد؟ بنابراین، با استفاده از بنیان فکنی دریدا و با تمرکز بر آپوریای عقل/جنون، نمود آپوریا در درام بررسی می شود تا هم چگونگی شکل گیری آپوریا مشخص شود، و هم یکی از ظرفیت های آن در خود-بنیان فکنی متن آشکار شود. بدین منظور، با فرض اینکه آثاری که در فضای آسایشگاه روانی شکل گرفته اند، لزوما با آپوریای عقل/جنون درگیرند، دو نمایشنامه ی «راه توفانی فرمان پسر فرمان از میان تاریکی» و «آرامسایشاه» بررسی می شوند. یافته های پژوهش نشان می دهد علاوه بر اینکه فضای آسایشگاه روانی، خود به ابزاری برای پروراندن آپوریا تبدیل شده، واقعیت سوبژکتیو نیز به شکل گیری آپوریای عقل/جنون دامن زده است. بدین ترتیب، مشخص نبودن مرز بین عقل و جنون، توجه را به فضای مشترک بین آن ها جلب می کند و روش دیگری از دیدن جهان را به مخاطب پیشنهاد می دهد و او را دعوت به تفکر انتقادی می کند. بنابراین، آثاری که در فضای آسایشگاه روانی شکل می گیرند، به دلیل بازی با مفهوم عقل و جنون، آپوریایی هستند. بسط آپوریای عقل/جنون در کل درام، تم یا موضوع اثر را آپوریایی می کند. پس آپوریا می تواند به شکل تم آپوریایی نیز در اثر ظاهر شود و بدین ترتیب، اثر را خود-بنیان فکن سازد.
کلیدواژگان: آپوریا، عدم قطعیت، درام، دریدا، عقل، جنون -
صفحات 99-117از همان سال های ابتدایی شکل گیری گفتمان تئاتری در ایران، موجودیت این هنر نوظهور با سانسور که گاهی نام خودش هم قربانی خودش می شد، گره خورده است. میرزا جعفر قراچه داغی هنگام ترجمه ی مجموعه نمایشنامه های میرزا فتحعلی آخوندزاده، اولین نمایشنامه نویس ایرانی که آثار خود را به زبان ترکی آذری نوشته بود، نام های ذکرشده در این نمایشنامه ها را تغییر داد تا به افراد سرشناسی که نویسنده به آن ها تاخته بود، برنخورد. با این اوصاف می توان دریافت که با انتشار اولین نمایشنامه مدرن ایرانی، سانسور نیز در ایران متولد شد یا حداقل رسمیت پیدا کرد. از آن تاریخ، یعنی از سنه ی 1252 خورشیدی، انواع مختلف سانسور، خودسانسوری و البته فرار از سانسور در ریخت های مختلف به صورت رسمی و غیررسمی در ایران وجود داشت و در هیچ دوره ای به صورت کامل از بین نرفت. بروز هر شکل از سانسور واکنشی از طرف هنرمندان در پی داشت و در بسیاری موارد هنرمندان و دست اندرکاران هنری تلاش کردند تا با روش های خلاقانه با این پدیده مقابله کنند، روش هایی برای به دست آوردن آزادی با روش های خلاقانه و یا همان «آزادی خلاقانه». این مقاله با باور به توان بالقوه ی همه ارکان میدان های تئاتری برای مبارزه با سانسور، نقش عنصر مدیریت در گروه های تئاتر (نه مدیریت دولتی) برای مقابله با سانسور را بررسی خواهد کرد. از اولین گروه های غیرحرفه ای تئاتر ایران در دوران پیش از مشروطیت مانند تئاتر فرهنگ و شرکت تئاتر ملی تا گروه هایی با برنامه ی منظم در دوران پس از مشروطیت مانند کمدی ایران، تئاتر نکیسا و تئاتر باربد، تا گروه های حرفه ای و نیمه حرفه ای دوره پهلوی مانند تئاتر فردوسی و گروه هنر ملی و حتی گروه های زیرمجموعه کارگاه نمایش و حتی خیل عظیم گروه های به اصطلاح ثبت شده در سال های اخیر، همه با پدیده ی سانسور و معطوف به آن خودسانسوری و در مقابل آن فرار از سانسور دست به گریبان بوده اند. اجرای نمایش ها به صورت مخفیانه و خصوصی، عضوگیری به جای بلیت فروشی، ستاره سازی از اعضای گروه، اجرای سایبری و بسیاری روش های دیگر ازجمله شگردهایی بودند که برخی از این گروه ها در ساختار سازمانی و مدیریتی خود در تقابل با پدیده سانسور از آن بهره برده اند.کلیدواژگان: آزادی خلاقانه، مدیریت تئاتر، سانسور، گروه تئاتر، تئاتر سایبری
-
صفحات 119-138انتقال و دگردیسی کارگان موسیقی مردمی به موسیقی کلاسیک همواره موضوع مهمی بوده است. یکی از این موارد به بخشی از کارگان موسیقی مردمی بوشهر، موسوم به شروه برمی گردد که به شکل گیری آواز دشتی (دستگاه کوچک) انجامید. بی شک دیگر فرهنگ ها نیز بر ساختار دشتی تاثیر داشته اند و در مناطق مختلف ایران، آوازهایی شبیه به آوازهای دشتی وجود دارد اما سهم شروه های بوشهر در این جا اهمیت خاصی دارد و تحولات تاریخی بیان گر آن است که اساس آواز دشتی (دستگاه کوچک) برگرفته از شروه های بوشهر است. مهم ترین سوالات این تحقیق، نقش بسترهای فرهنگی و اجتماعی در انتقال آوازهای شروه به موسیقی کلاسیک ایرانی و همچنین تغییرات و دگردیسی های صورت گرفته در ساختار این آوازها جهت انطباق با کارگان نظام دستگاهی در راستای شکل گیری آواز دشتی است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی-تحلیلی، و روش گردآوری منابع کتابخانه ای و بررسی در منطقه ی بوشهر است. محوریت مطالعه در این مقاله بر اساس کارگان آواز دشتی ردیف میرزاعبدالله به روایت نورعلی برومند از قدیمی ترین روایت های ردیفی است. در رساله ها و دیگر متون پیش از دوران صفوی اشاره ای به دشتی نشده است؛ بااین همه به نظر می رسد که مقدمات این فرآیند به پیش از دوران قاجار برگردد. تحولات اجتماعی از دوران صفوی به بعد با رسمی شدن مذهب تشیع دوازده امامی و اهمیت برگزاری مناسک عزادارای در این مذهب سبب توجه به «خوانندگی» در عراق عجم شد و نیاز به آوازهای محزون برای برگزاری این مناسک را بیشتر کرد. انتقال پایتخت از اصفهان به شیراز در دوران زند نزدیکی بیشتری را با بوشهر ایجاد کرد. در این ارتباط، شروه ها مورد توجه قرار گرفتند و به تدریج به عنوان بخشی از کارگان موسیقی دستگاهی محسوب شدند. سازگاری این آوازها با آوازهای دستگاه شور سبب شکل گیری آواز دشتی شد. از مهم ترین تغییرات مدال شروه ها در فرآیند دگردیسی به آواز دشتی، فونکسیونل شدن نغمه ی متغیر در درجه ی شاهد و اضافه شدن مد اوج/ عشاق به این آواز است. تغییرات وزنی و استفاده از آن ها در قالب های غزل و مثنوی از دیگر تغییراتی است که می توان نام برد.کلیدواژگان: آوازهای دوبیتی، شروه، دشتی، موسیقی مردمی بوشهر، موسیقی کلاسیک ایرانی
-
Pages 5-19Abbas Kiarostami and Gilles Deleuze were unconventional figures, Kiarostami with his films and Deleuze in Film Studies. But both of them have one thing in common, and that is to return to the question of the essence of cinema. Kiarostami, especially in his three works, Birth of Light, Five, and 24 Frames, with techniques such as de-dramatization of random encounters and completely accidental disturbances, questions the common realism and the perception of the immediate recording of reality by the camera, and on the other hand, Deleuze with his ideas follows establishing a new ontology of film trying to find a new answer to the question of what is cinema. By putting forward the concepts, the movement- image and the time-image in relation to other concepts such as perception, action, affect and crystal, Deleuze draws a theoretical structure to show how a film works. According to Deleuze, the work of film analysis and film-thinking is to develop concepts that are related to cinema. According to him, every film has goals, and cinematic techniques such as framing, plan, and montage make sense in relation to these goals, but these techniques assume those goals and do not explain them. It is the goals that make the specific concepts that Deleuze is talking about. In the present research, an attempt has been made to examine some of these concepts in the face of three works by Abbas Kiarostami. At first glance, it may seem that the three mentioned films do nothing but reproduce the visible world; It means reality, and here nature is captured in a de-dramatized and de-personalized state without the intervention of humans or subject. But in Deleuze's approach to these films, it is made clear that they are not only not representing the visible, but are in the process of making visible. Because of the three films, The Birth of the Light, Five and 24 Frames, have been pushed to the limits of the essence of cinema, they reveal a perception of life.Keywords: : Gilles Deleuze, The Movement-Image, The Time-Image, Abbas Kiarostami
-
Pages 21-37
The theorizing process in the field of bodily exercise processes is significantly based on Merleau-Ponty's concept of corporeality and sensory perception of the rehearsal process as a bodily function. In order to reach the body's understanding of the rehearsal process, it is not only necessary to explain the body in terms of philosophical paradigms, but it is also necessary to explain the characteristics of Embodied/ Space- making rehearsal processes based on Merleau-Ponty's ideas. In this article, the intertwining of philosophy and practice is emphasized in order to understand how a common ground and a new potential for understanding the training processes in body-oriented performances can be achieved, and in this field, a new conceptual approach can be used to understand the concept of physicality in the rehearsal process based on the training method. The purpose of this article is to explain the elements and characteristics of an Embodied/Space- making rehearsal method based on the concepts of Merleau-Ponty's phenomenology. This article, with a descriptive-analytical method and using library and internet resources, tries to answer the question of how, based on Merleau-Ponty's concepts of phenomenology, a suitable context can be found for the study, explanation and phenomenological analysis of the practice of creating space. Based on the phenomenological approach and Merleau-Ponty's ideas, the obtained result shows that in the training method of an Embodied/ Space- making rehearsal, the body of the "actor-performers" plays an essential role as an element of the template and the main platform of the process of creating events in the training process. This method of training by emphasizing the concept of "actor-performer" and the concept of "embodied reflection" suggests a method for the process of embodied training based on indicators such as "the embodied experience of actors-performers in the process of training", "the interweaving of self-other with each other in the position of subject-object in the lived world of training" ,"the bodily perception of the participants with all the components and elements and objects in the space/ rehearsal environment" and "the bodily/ sensory perception of the performers in the face of the world with which they interact" and highlights the rediscovery of the space/ rehearsal environment. In this situation, the actors-performers enter a state of being/ doing at that moment and continuously adjust themselves to the changes in the space/ rehearsal environment. This method creates countless expansion and diversity in the process of creating events that can be examined and analyzed based on phenomenology and Merleau-Ponty's terms.
Keywords: Maurice Merleau-Ponty, Body, Mind, Embodied Practice, Actor, Performer, Embodied Reflection, Embodied, Space Making Rehearsal Processes -
Pages 39-59The present article analyzes the representation of surveillance in The Color Purple (2010) and Midday Adventures (2017) with an aesthetic approach. Regarding the idea of Panopticon surveillance, the selected movies for case study are two notable films in post-revolutionary Iranian cinema. Michel Foucault, the French thinker and historian of the 20th century, in his book, Discipline and Punish: the Birth of the Prison, based on the idea of the Panopticon prison, analyzes the concept of Panopticon surveillance. The Panopticon, a fundamentally new type of prison, was designed in the 18th century by Jeremy Bentham, an English utilitarian philosopher. This modern prison exposes the cells of prisoners to a supervisor who is hidden in the darkness of central tower. Foucault describes the surveillance mechanisms in the Panopticon as the surveillance mechanisms of modern political powers in order to maintaing sociopolitical order in society. In recent years, the discourse of surveillance influenced by the thoughts of Michel Foucault has formed a discussion about surveillance cinema in film studies. By reviewing the works of early cinema, the theoreticians of this field have confirmed the inherent links and affinities between surveillance and medium of cinema and have paid attention to thematic and structural ways of using it in films. Also they have studied the ways of using this concept in movies by emphasizing the affinity between the surveillance and the cinematic form. In this approach, they have paid attention to the moving from a thematic concern to structural engagement of surveillance in the aesthetic foundation of films. In Iranian cinema, one can find significant examples that have used the idea of Panopticon surveillance in an considerable way. The present research first tries to examine the idea of Panopticon surveillance in Michel Foucault's thought and in the next step to study the analytical approaches of film scholars in explaining the concept of surveillance cinema. At the end, by focusing on the selected films, the structural application of surveillance in these two works is examined. The findings of this research reveal that these two works have used structural elements in different ways to reflect the idea of surveillance in their aesthetic forms.Keywords: Panopticon Surveillance, Michel Foucault, Surveillance Cinema, The Color Purple (2010), Midday Adventures (2017)
-
Pages 61-83
Cinema as one of the most important artistic, media and cultural tools has been investigated and discussed from different angles, especially in the field of sociology and the mutual influence between cinema and society has always been emphasized. Sociology can be considered the systematic study of human societies, which pays special attention to modern industrial systems. The study of the sociology of art in its simplest definition examines the relationship between art and society. Cinema, as an art-industry favored by the masses, has always been one of the most significant platforms for representing issues in society. With the development of information and communication technology in recent years, as well as the increasing activity of artists in social and political issues in society, the issue of representing the image of artists in the media has become more considerable. Using the reflection approach in the sociology of art and the method of content analysis, the aim of this study was to investigate how cinema artists are represented in Iranian cinema. To reach a purposeful analysis, five central concepts, applicable to cinematic works, were selected and developed as the indicators of artists' representation which include gender, geographical location of artistic activity, economic class, artists' relation with other artists and artists' relation with the audience and people. “Pig” and “Red Carpet” were selected as two of the most recent works in the field of representation of cinema artists. The results show that "Red Carpet" satirically criticizes meritocracy in Iranian cinema, the presence of Iranian filmmakers in foreign festivals, and the relation between them and people. “Pig” criticizes the intellectual atmosphere between artists, the fake relation between them and the influence of cyberspace on the relation between middle class people and cinema artists with a postmodern look and satirical language, and also shakes the foundations of the ideal image of artists.
Keywords: Representation, Sociology Of Art, Cinema Artists, Iranian Cinema, Pig, Red Carpet -
Pages 85-98
This research studies The Stormy Trek of Farman Son of Farman Through Darkness by Bahram Beyzaie, and Aramsayeshgah by Bahman Forsi to examine the undecidability between sanity and insanity in a mental asylum setting. The study reveals a lack of a precise border between the two, with the sane becoming insane and the insane becoming sane. The mental asylum setting acts as a threshold space, functioning as a border between sanity and insanity. The primary tool for mixing this binary opposition is the use of aporia as a rhetorical device which is related to the subjective views of the characters. Each character sees events from their own perspective, and there is no clear indicator to measure the truth of their statements. By challenging the traditional understanding of binary oppositions, specifically the sanity/insanity duality, this research suggests a new way of approaching these concepts. The aporia of sanity/insanity, utilizing space and subjective view, questions the perfect model of sanity and insanity, encouraging the audience to adopt an attitude without the need for definitive decisions. It is not about taking a stance between the two, but rather acknowledging that subjective views can influence truth, and the absence of a clear model creates meaning with a delay. Drawing on post-structuralist ideas, this research aligns with Jacques Derrida's challenge to binary oppositions in Deconstruction. It highlights the overlap and lack of complete conflict between the two sides of the opposition, as concepts can include their opposite points. This perspective in drama creates a new attitude towards concepts that traditionally have precise boundaries or are preferentially treated. In conclusion, the findings emphasize how the atmosphere of the mental asylum, coupled with the use of subjective view, contributes to the formation of the aporia of sanity and insanity in these plays. The lack of clarity in the border between reason and madness directs attention to the shared space between them, offering the audience an alternative way of perceiving the world. In general, the use of aporia in plays set in a mental asylum has a thematic significance which spreads the aporetic theme throughout the plays and makes them aporetic and self-deconstructive. Furthermore, the thematic use of aporia can be applied to drama using different binary oppositions. This means that the deconstruction of different aporias can act as the theme of drama and make it self-deconstructive.
Keywords: Aporia, Drama, Derrida, Uncertainty, Sanity, Insanity -
Pages 99-117Since the very beginning of the emergence of western-style theater in Iran in the 19th century, the existence of this new art has been tied to censorship. The first theatrical activities in Iran before the occurrence of the constitutional revolution in the years 1905–1911 were limited to the publication of Iranian plays and the translation of foreign plays. Mirza Jafar Gharachedaghi, when translating the collection of plays by Mirza Fatali Akhundov (Akhundzadeh), the first Iranian playwright who wrote his works in Tbilisi and in Azeri Turkic, changed the names mentioned in these plays so that the anger of famous people whom the author had criticized would not cause trouble for the translator. With this, we can see that with the publication of the first Iranian modern play, censorship and self-censorship were also born in Iran, or at least became official. Since that date, i.e., since 1873 AD, various types of censorship, self-censorship, and, of course, avoiding censorship have existed in Iran in different forms, both officially and unofficially, and they did not completely disappear in any periods. From the first amateur Iranian theater troupes in the pre-constitutional era (1911) such as Farhang Theater and National Theater to troupes with a regular repertoire in the post-constitutional era such as Iran Comedy, Nakissa Theater and Barbod Theater, to the professional theater troupes and companies in the Pahlavi era (1925 to 1979) such as the Ferdowsi Theater, the National Art Troupe and Theater Workshop and even the huge number of so-called registered troupes after the Islamic Revolution (1979), all have been struggling with the phenomenon of censorship and of course self-censorship and on the other hand escaping from censorship, and many forms of theater censorship in Iran continue to oppress artists to this day. Since the first theater production in Iran, religious censorship has been the main form of censorship in Iranian theater, along with government censorship and, of course, self-censorship. After the Islamic Revolution and with the rise of religious clerics, these forms of censorship became more intense. During World War II and the Anglo-Soviet invasion of Iran in 1941 and the establishment of the Communist Party of Iran (Tudeh), ideological censorship was added to other types of theater censorship in Iran, and official and unofficial parties still use different methods to censor competing ideologies. Numerous political and social events in Iran, including the constitutional revolution and the Islamic revolution, did not have a significant impact on increasing freedom of expression in Iran, and as a result, creative freedom and dealing with censorship became the main forms of artistic expression in Iran. Since the early years, theater troupes in Iran have used several strategies in their organizational and management structure to deal with and fight against censorship, such as performing theater secretly, recruiting members instead of selling tickets, or cyber performances in recent years. In this article, by examining the management of prominent theater troupes in Iran, we will recognize the strategies that these troupes used to counter censorship.Keywords: Creative Freedom, Iranian Theater, Censorship, Theater Troupe, Cyber Theater
-
Pages 119-138The transfer and transformation of folk music repertoire to classical music is always considered an important issue. One of these cases goes back to a part of Bushehr's folk music repertoire, known as Sharveh, which led to the formation of Avaz Dashti. Undoubtedly, other cultures have also influenced the structure of Dashti But the contribution of Bushehr's Sharveh_ha_i is particularly important here and historical developments show that the basis of the Avaz_ha_i Dashti is derived from Bushehr's songs. The most important questions of this research are the role of cultural and social contexts in the transfer of Sharveh songs to classical music, as well as the changes and metamorphoses created in the structure of these songs in order to adapt to the repertoire of Dastgah in the direction of the formation of Avaz Dashti. The research method in this article is descriptive-analytical and the method of collecting library resources and research in Bushehr region is used. The focus of the study in this article is on the repertoire of Mirza Abdallah's Avaz Dashti narrated by Nur Ali Broumand, one of the oldest narrations of Radifi. In treatises and other texts before the Safavid era, there is no mention of Dashti; however, it seems that the beginnings of this process go back to before the Qajar era. The importance of holding mourning religious rites related to Twelve Imam Shi'ism from the Safavid era onward attracted attention to “singing” in Ajam Iraq and highlighted the need for sad songs to hold these rituals. The transfer of the capital from Isfahan to Shiraz during the Zand period created a closer relationship with Bushehr. In this connection, Sharveh gradually received attention and was gradually considered as a part of Dastgah music repertoire. Their compatibility and similarity with the songs of Dastgah Shur gradually provided the basis for the creation of an independent Avaz. Sharveh_ ha after establishing their position in the internal structure of Dastgah Shur, when the Pentateuch Avaz-ha-i of the Dastgah Shur were formed, played a significant role in the formation of Avaz Dashti. The most important modal changes of Sharve_ ha in the process of transformation into a Avaz Dashti are the functionalization of the variable tone and the addition of the Owj/Oshagh mode to this song. Metrical changes and their use in Ghazal and Masnavi forms are also other changes.Keywords: Dobeity Songs, Sharveh, Avaz Dashti, Folk Music Of Bushehr, Iranian Classical Music