فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی ناجا
پیاپی 33 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/08/30
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 5-38زمینه و هدف
جمهوری اسلامی ایران نیز مانند سایر کشورها دارای مسائلی مرتبط با انتخاب های تعیین کننده و سرنوشت ساز است که به امور کشور سمت وسو داده و در طولانی مدت، تکلیف و جهت حرکتی نظام را تعیین می کنند. مقاله حاضر با هدف تدوین الگوی مسئله یابی راهبردی در نظام جمهوری اسلامی ایران، به دنبال آن است که این مسائل طی چه فرآیندی شکل گرفته، ساخته و پرداخته شده و در دستورکار خط مشی گذاری یا تصمیم گیری قرار می گیرند و چه عواملی باعث می شود که از مجموع مسائل بسیار که پیش روی خط مشی گذاران قرار دارد، برخی از مسائل مورد عنایت واقع شده و به برخی از مسائل توجهی نمی شود.
روشنوع پژوهش حاضر، کاربردی و رویکرد آن آمیخته با روش توصیفی تحلیلی است. داده های پژوهش به دو روش کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه) گردآوری شده و اطلاعات به دست آمده در بخش کیفی به روش تحلیل مضمون و با کمک نرم افزار مکس. کیودی. ای و در بخش کمی، به روش تحلیل آماری و با کمک نرم افزار اس. پی. اس. اس. تجزیه وتحلیل شده است. روایی تحلیل مضمون به روش کدگذاری مستقل و پایایی پرسش نامه ها با آلفای کرونباخ محاسبه شده و برای نمونه گیری در بخش کیفی، از روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شد. مشارکت کنندگان در مصاحبه ها، 10 نفر از اساتید خبره در حوزه سیاست گذاری و خط مشی گذاری بودند و در بخش کمی نیز پرسش نامه ها بین 20 نفر از افراد خبره و تحصیل کرده در حوزه های مرتبط توزیع شد.
یافته هاالگوی مسئله یابی راهبردی در جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر مستقیم چهار بعد اساسی محیطی و زیرمولفه های آن قرار دارد که عبارتند از: منابع تشخیص و پیش بینی مسائل راهبردی، مشخصه ها و ابعاد مسائل راهبردی، عوامل موثر بر مسئله یابی راهبردی و معیارهای راهبردی شدن مسائل. هریک از این ابعاد محیطی، دارای مولفه هایی هستند که پس از بررسی های میدانی، استخراج و نهایی شده و در الگوی پژوهش به آنها پرداخته شده است.
نتایجفراگرد مسئله یابی راهبردی، یک فراگرد چرخه ای بوده که از دوران نهفتگی آغاز شده و به دستورگذاری مسائل ختم می شود و با اجرای تصمیمات راهبردی و یا خط مشی ها، منجر به ایجاد و تولید مسائل جدید می شود؛ بنابراین، مسائل پیوسته درحال رشد و نمو هستند و هرچه رشد آنها بیشتر شود، سطح پیچیدگی و در هم تنیدگی آنها با سایر مسائل نیز بیشتر خواهد شد. ازجمله مهم ترین عوامل مهم و موثر در الگوی مسئله یابی راهبردی را می توان چارچوب های ذهنی و ادراکی که ذهنیت راهبردی افراد تاثیرگذار را شکل می دهد، حاکمیت تفکر راهبردی بر ارکان حکومت اعم از قوای سه گانه، نهادها، ارگان ها و احزاب سیاسی، توجه به تشخیص عامه مردم و مصلحت عوام، تاثیر گروه های اجتماعی مختلف در جامعه بر سوگیری نظرات و تصمیمات سیاست گذاران، هدایت و مدیریت رسانه ها و شبکه های اجتماعی، رصد و دیده بانی تحولات محیطی در سطح داخلی و خارجی (بین المللی)، وجود زیرساخت های مادی و معنوی قوی و مکفی و ارزش ها و اهداف راهبردی حاکم بر نظام برشمرد.
کلیدواژگان: مسائل راهبردی، خط مشی گذاری، سیاست گذاری راهبردی، مدیریت راهبردی -
صفحات 39-74زمینه و هدف
برنامه ریزی فضایی فراجا مبتنی بر شاخص های جمعیت و میزان وقوع جرم است و ویژگی های جغرافیایی سرزمینی در آن مغفول مانده است. هدف پژوهش حاضر، شناخت الگوی آمایش سرزمینی فراجا متناسب با ویژگی های جغرافیایی ایران است؛ به نحوی که بتواند حداکثر کارآیی را در تامین نظم و امنیت فراهم آورد.
روشپژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی با رویکرد پژوهش ترکیبی (متوالی) است. مشارکت کنندگان در پژوهش را مسئولان ارشد فراجا و خبرگان حوزه آمایش انتظامی تشکیل می دهند. در بخش کمی، مصاحبه نیمه ساختاریافته با روش نمونه گیری هدفمند، درمجموع، با 28 نفر تا رسیدن به اشباع نظری به عمل آمد. در بخش کیفی، از تحلیل مضمون کلارک و براون و در بخش کمی، از جداول آمار توصیفی و پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای مکس کیودا و اس. پی. اس. اس. استفاده شده است. برای اعتباریابی در بخش کیفی، از روش توافق بین کدگذاران و در بخش کمی، از روش بررسی روایی صوری و محتوایی بهره گیری شد.
یافته هامولفه های آمایش سرزمینی فراجا شامل توزیع و سازماندهی، تناسب ماهیت تهدیدها، تفکیک بین امنیت و انتظام، جغرافیای جرم، عدالت و برابری انتظامی و امنیتی، ادارک ذهنی ساکنان مناطق مختلف، توسعه انتظامی و مانند آن است که در چند گروه شامل جرم، جغرافیا، نظام سیاسی، جمعیت و اجتماع، مقدورات و محدودیت ها، نیروی انسانی و ماموریت های تخصصی پلیس ها جمع بندی و دسته بندی شده است.
نتایجالگوی مطلوب آمایش سرزمینی فراجا بر حسب 7 بعد شامل جغرافیا، ژئوپولیتیک، روندهای آینده، جرم، سیاست و اجتماع، ماموریت های فراجا و منابع و محدودیت ها، 24 مولفه و 107 شاخص تعریف شد. ساختار اجرایی الگو به صورت لایه گذاری پیشنهاد شد و مبنای آن، محدودیت هایی است که فراجا در زمینه نیروی انسانی، تجهیزات و امکانات با آن مواجه است. این الگو شامل چند لایه اصلی به صورت زیر است: لایه اول شامل پوشش کل سرزمین با شاخص های عمومی، لایه دوم شامل پوشش کل جمعیت براساس نسبت های پایه، لایه سوم شامل توزیع نیروها، ابزارها و تجهیزات براساس اولویت بندی ماموریت ها و لایه چهارم شامل توزیع برمبنای جرایم تخصصی پلیس های تخصصی است.
کلیدواژگان: آمایش امنیتی، الگوی راهبردی، آمایش انتظامی، آمایش سرزمین فراجا -
صفحات 75-100زمینه و هدف
نقش فراجا در انتظام ملی به عنوان یکی از عوامل حیاتی برای حفظ امنیت و استقرار نظم در کشور، بسیار بااهمیت است. هدف از این پژوهش، واکاوی سازوکارهای ارتقای جایگاه فراجا در انتظام ملی است.
روشپژوهش حاضر ازنظر هدف، بنیادی کاربردی و ازنظر ماهیت، اکتشافی و ازنظر نوع تحقیق، کیفی است. جامعه مشارکت کنندگان، شامل نخبگان و اساتیدی است که دارای مدرک دکتری در حوزه انتظامی امنیتی و همچنین، حداقل 15 سال سابقه در این حوزه هستند. ابزار جمع آوری دادهها، مصاحبه نیمه ساختاریافته است و نمونه گیری به روش هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری در نفر دهم ادامه یافت. داده های جمع آوری شده به روش تحلیل مضمونی و بااستفاده از نرم افزار مکس کیودا تحلیل شدند. برای تایید روایی و پایایی مصاحبه ها، از روش بازآزمون استفاده شد که مقدار آن بیشتر از 60 درصد و معادل 93/84 بود؛ بنابراین، قابلیت اعتماد کدگذاری ها تایید شد.
یافته هابه منظور شناسایی سازوکارهای ارتقای نقش فراجا در انتظام ملی، 154 مضمون از مصاحبه های انجام شده شناسایی و با حذف و ادغام موارد تکراری، 82 مضمون انتخاب شدند و با تجمیع مضمون های مشابه، 49 مضمون پایه و 4 مضمون سازمان دهنده با عناوین الزامات سازمانی، الزامات فرهنگی، الزامات مدیریتی و الزامات قانونی تدوین شدند و درنهایت، جایگاه مطلوب فراجا در انتظام ملی به عنوان مضمون محوری تعیین شد.
نتایجبر طبق نتایج، ارتقای جایگاه فراجا در انتظام ملی، یک تلاش جامع و یکپارچه را می طلبد که نیازمند هماهنگی عوامل مختلف است. در بعد «الزامات سازمانی» تکیه بر ایجاد قابلیت و توانایی در درون سازمان بااستفاده از نوآوری در تجهیزات سازمانی، ارتقای بهره وری در کارکنان و همچنین تغییر در ساختار سازمانی؛ در بعد «الزامات فرهنگی» فرهنگ سازی و ایجابی عمل کردن در حوزه فرهنگ و در بعد «الزامات قانونی» منفعل نبودن در اجرای قانون، الزام سازمان ها به داشتن پیوست انتظامی در فعالیت ها، تصویب قوانین حمایتی از پلیس و در بعد «الزامات مدیریتی» مطالبه گری و ایجاد تعامل با سایر سازمان ها، تعامل فرماندهان با قوای سه گانه و مطالبه گری از ارگانهای مختلف و مسئول سازی سازمانها از مهم ترین و پرتکرارترین مضمون ها به شمار می آیند.
کلیدواژگان: انتظام ملی، فراجا، الزامات قانونی، الزامات فرهنگی، الزامات مدیریتی، الزامات سازمانی -
صفحات 101-132زمینه و هدف
یکی از مهم ترین مسائل راهبردی جمهوری اسلامی ایران، هم افزایی و درهم تنیدگی تهدیدهای منطقه ای و جهانی است؛ درحقیقت، یکپارچگی و شبکه ای نمودن تهدیدها باعث شکل گیری تهدیدهای نوظهوری برضد جمهوری اسلامی ایران شده است. هدف اصلی این پژوهش، گونه شناسی تهدیدهای منطقه ای و جهانی فراروی جمهوری اسلامی ایران است.
روشپژوهش حاضر ازنوع کاربردی و به روش توصیفی انجام شده است. نمونه آماری 63 نفر و روش گردآوری اطلاعات، میدانی و کتابخانه ای است و ابزار گردآوری نیز پرسش نامه و اسناد و مدارک بوده است که بااستفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس. تحلیل شده است.
یافته هایافته های پژوهش حاکی از آن است که در سطح منطقه ای، ادامه طرح هزار زخم رژیم صهیونیستی و در سطح جهانی، برجام و تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا ادامه خواهدداشت و ازنظر نوع، مهم ترین تهدیدها، اجرای جنگ ترکیبی در سطح منطقه و جهان برضد جمهوری اسلامی ایران است.
نتایجبرطبق نتایج، تعداد 13 تهدید منطقه ای و 11 تهدید جهانی به دست آمده است و ازنظر جنس تهدید، 2 تهدید نرم، 8 تهدید نیمه سخت و 14 تهدیدسخت شناسایی شده است. ازنظر سطح، مهم ترین تهدیدها به ترتیب شامل جهانی و منطقه ای هستند و ازنظر مولفه، مهم ترین تهدیدها به ترتیب شامل اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، سایبری، حقوقی، فناوری، زیست محیطی و نظامی هستند.
کلیدواژگان: گونه شناسی تهدید، تهدید امنیتی، تهدید منطقه ای، تهدید جهانی -
صفحات 133-162زمینه و هدف
بازخورد یکی از اجزای اصلی سیستم مدیریت عملکرد است که به بهبود عملکرد منتهی میشود؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر توانمندسازی ساختاری و تبادل رهبر عضو بر بازخوردپذیری با نقش میانجی حمایت های سازمانی ادراک شده انجام شده است.
روشپژوهش کاربردی حاضر ماهیتی توصیفی دارد که داده های آن با رویکرد کمی جمع آوری شده است و از نظر روش اجرا ازنوع پیمایشی همبستگی است. در این پژوهش، از روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای استفاده شد و حجم نمونه 367 نفر با استفاده از فرمول کوکران تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های توانمندسازی ساختاری کانتر (1998)، تبادل رهبر عضو لیدن و ماسلین (1998)، بازخورد عملکرد وین و همکاران (2001) و حمایت سازمانی آیزنبرگر و همکاران (1986) استفاده شد. برای تعیین روایی پرسش نامه، از روش های روایی همگرا (میانگین واریانس استخراج شده) و روایی واگرا (روایی تشخیصی در سطح سازه) استفاده شد و برای بررسی پایایی، از بارهای عاملی، ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شده است. ضرایب آلفای کرونباخ برای متغیرهای توانمندسازی ساختاری 83/0، تبادل رهبر عضو 78/0، بازخوردپذیری 75/0 و حمایت سازمانی ادراک شده 89/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل مقدماتی داده ها از نرم افزار اس. پی. اس. اس. و برای الگویابی به روش پی. ال. اس. از نرم افزار اسمارت پی.ال. اس. استفاده شد.
یافته هاباتوجه به ضریب مسیر 16/0 و همچنین، آماره t به مقدار 536/3 در سطح اطمینان 99 درصد، نقش میانجی حمایت های سازمانی ادراک شده در تاثیر توانمندسازی ساختاری بر بازخوردپذیری کارکنان، دارای تاثیر مثبت و معنادار است. باتوجه به ضریب مسیر 13/0 و همچنین، آماره t به مقدار 737/2 در سطح اطمینان 99 درصد، نقش میانجی حمایت های سازمانی ادراک شده در تاثیر تبادل رهبر عضو بر بازخوردپذیری کارکنان، دارای تاثیر مثبت و معنادار است؛ بنابراین، فرضیه های کلی پژوهش معنادار بوده و تایید می شود.
نتایجنتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که چنان که ارتباط بین مدیران و کارکنان، یک ارتباط دوسویه بوده و از کیفیت بالایی برخوردار باشد و همچنین، مدیران امکان دسترسی به منابع و اطلاعات را برای کارکنان فراهم کرده و دراین خصوص، حمایت ها و پشتیبانی های لازم را به عمل آورند، کارکنان هم حمایت های سازمانی را در سطح بالایی درک خواهندکرد و این امر باعث می شود تا کارکنان از تمایل بیشتری برای پذیرفتن بازخورد عملکرد خود برخوردارشده و این امر منجر به بهبود عملکرد کارکنان سازمان خواهدشد.
کلیدواژگان: توانمندسازی ساختاری، تبادل رهبر عضو، بازخوردپذیری، حمایت های سازمانی، ادراکات سازمانی -
صفحات 163-202زمینه و هدف
پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و تحلیل عوامل اقتصادی و اجتماعی که منجر به توسعه نامتوازن در شهر تهران شده و نیز تاثیر آنها بر شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی انجام شده است.
روشاین پژوهش کاربردی از نوع همبستگی است که با روش تحلیل ثانویه انجام شده است. برای وزن دهی شاخص ها از آنتروپی شانون استفاده شده و مناطق با روش ویکور رتبه بندی شدند و فرضیات نیز بااستفاده از نرم افزار اسمارت پی. ال. اس. موردبررسی قرار گرفتند. جامعه آماری، آمارها و اطلاعات شاخص های توسعه اقتصادی و اجتماعی و سکونتگاه های غیررسمی شهر تهران در بازه زمانی 1390 تا 1400 با روش نمونه گیری هدفمند تعیین شدند و روایی و پایایی شاخص ها بااستفاده از گروه های کانونی متشکل از نخبگان و متخصصان حوزه های مختلف شهرداری تعیین شد.
یافته هامنطقه 6 توسعه یافته ترین منطقه و مناطق 9، 17، 18، 19 و 21 نیز کمترین سطح توسعه را در بین مناطق دارا هستند. مناطق 1 تا 6 با یک روند نسبتا هماهنگ در تمام شاخص ها توسعه داشته اند اما مناطق 20 و 22 در بعد خدمات عمومی شهری و زیربنایی جهش بالایی داشته اند و در سایر ابعاد، پایین ترین رتبه ها را به خود اختصاص داده اند؛ همچنین، تمامی فرضیات در سطح 99% تایید شدند.
نتایجطبق نتایج پژوهش، می توان با ارتقای سطح کمی و کیفی شاخص های توسعه، با توجه ویژه به مناطق کمتر برخوردار و شناسایی ظرفیت های موجود در بخش صنایع کوچک مقیاس، باعث افزایش اشتغال زایی و متعادل شدن درآمدها و درنتیجه، کاهش فقر و بیکاری شد که درنهایت، کاهش سکونتگاه های غیررسمی را به دنبال خواهد داشت.
کلیدواژگان: توسعه، نابرابری اجتماعی، خدمات عمومی و زیربنایی، رفاه اجتماعی، سکونتگاه های غیررسمی
-
Pages 5-38Background and purpose
The Islamic Republic of Iran, like other countries, has issues related to decisive and fateful choices that give direction to all the country's affairs and determine the task and direction of the system in the long term. The present article, with the aim of developing a model of strategic issue-finding in the Islamic Republic of Iran, seeks to find out the processes through which these issues are formed, constructed and addressed, and are included in the policy-making or decision-making agenda, and what factors cause the set of many and numerous issues facing the policy makers, some issues are taken care of and some issues are not paid attention to.
MethodThe type of present research is applied and its approach is mixed with descriptive-analytical method. The research data was collected by both library and field methods (semi-structured interview and questionnaire) and the information obtained in the qualitative part was analyzed by thematic analysis with the help of Maxqda software and in the quantitative part by the statistical analysis method with the help of SPSS software has been analyzed. The validity of the theme analysis was calculated by independent coding method and the reliability of the questionnaires was calculated with Cronbach's alpha. The statistical population in the interview section was 10 expert professors in the field of policy making and in the quantitative section, the questionnaires were distributed among 20 expert and educated people in related fields, and for sampling, the sampling method was used. It was used purposefully until reaching theoretical saturation.
FindingsThe pattern of strategic problem-solving in the Islamic Republic of Iran is directly influenced by four basic environmental dimensions and its following components, which are: sources of creation and production of strategic problems, characteristics and dimensions of strategic problems, factors affecting strategic problem-solving and Criteria for strategic issues. Each of these environmental dimensions have components that are extracted and finalized after field investigations, which are discussed in the research model.
ResultsThe process of strategic problem-finding is a cyclical process that starts from the latent period and ends with the ordering of problems, and with the implementation of strategic decisions or policies, it leads to the creation and production of new problems. Therefore, the problems are constantly growing and developing, and the more they grow, the more their complexity and interweaving with other problems will increase. Among the most important and effective factors in the strategic problem-solving model are the mental and perceptual frameworks that shape the strategic mentality of influential people, the rule of strategic thinking on the pillars of government, including the three powers, institutions, organizations, and political parties. Paying attention to the recognition of the common people and the interests of the common people, the influence of different social groups in the society on the bias of the opinions and decisions of policy makers, directing and managing the media and social networks, monitoring and scanning environmental developments in the Internally and externally (international) dimentions, the existence of strong and sufficient material and spiritual infrastructures. and values and strategic goals governing the census system.
Keywords: Strategic Issues, Policy Making, Strategic Policy Making, Strategic Management -
Pages 39-74Context and purpose
Territorial planning of police is based on population indicators and the rate of crime, and geographical-territorial features are neglected in it. The aim of the present research is to know the pattern of Police territorial planning in accordance with Iran's geographical features and social, cultural, economic and environmental differences, facilities, manpower and organizational structures that can achieve maximum efficiency in providing order and security.
MethodologyThe current research is a combined (sequential) research in terms of its applied purpose and approach. The statistical population of the research consists of the senior officials of Police and experts in the field of law enforcement, which was conducted with the purposeful sampling method with a total of 28 people until the theoretical saturation was reached. In the qualitative part, Clark and Brown's theme analysis was used, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used. Max Kyoda and SPSS software were used for data analysis.
FindingsThe components of Police's territorial analysis include distribution and organization, appropriateness of the nature of threats, separation between security and law, geography of crime, justice and equality of law and order, mental perceptions of residents of different regions, development of law and order, etc., which in several groups include crime, geography , political system, population and society, capabilities and limitations, manpower and specialized missions of policemen are summarized and categorized.
ResultsThe ideal pattern of Police territorial planning was defined in terms of society, Policemissions and resources and limitations, 24 components and 107 indicators. The executive structure of the model was proposed in the form of layering, and its basis is the limitations that Police faces in the field of human resources, equipment and facilities..
Keywords: Territorial Planning, Administrative Preparation, Police Territorial Planning, Strategic Model Of Police, Iran -
Pages 75-100Background and purpose
Police's role in national law and order is very important as one of the vital factors for maintaining security and establishing order in the country. The purpose of this research is to analyze the mechanisms of improving Faraja's position in the national order.
MethodThe current research is fundamental-applied in terms of its purpose, exploratory in terms of nature, and qualitative in terms of the type of research. The community of participants includes elites and professors who have a doctorate degree in law enforcement and security and also have at least 15 years of experience in this field. The data collection tool is a semi-structured interview, and the sampling continued until the theoretical saturation was reached in the 10th person. The collected data were analyzed by thematic analysis using Max Kyuda software. To verify the validity and reliability of the interviews, the retest method was used, the value of which was more than 60% and equal to 84.93; Therefore, the reliability of the codings was confirmed.
FindingsIn order to identify the mechanisms for promoting Faraja's role in the national order, 154 themes were identified from the conducted interviews and by removing and merging duplicates, 82 themes were selected and by combining similar themes, 49 basic themes and 4 organizing themes with the titles of organizational requirements, cultural requirements, Management requirements and legal requirements were formulated and finally, the desired position of Faraja in the national order was determined as the central theme.
ResultsAccording to the results, improving Faraja's position in the national order requires a comprehensive and integrated effort that requires the coordination of various factors. In the "organizational requirements" dimension, relying on the creation of capability and ability within the organization by using innovation in organizational equipment, improving the productivity of employees and also changing the organizational structure; In the dimension of "cultural requirements" culture building and positive action in the field of culture and in the dimension of "legal requirements" not to be passive in the implementation of the law, the requirement of organizations to have a police attachment in their activities, passing laws supporting the police and in the dimension of "management requirements" making demands and creating interaction With other organizations, the interaction of the commanders with the three forces and making demands from different organizations and making organizations responsible are among the most important and They are the most frequent themes.
Keywords: National Order, Police, Legal Requirements, Cultural Requirements, Managerial Requirements, Organizational Requirements -
Pages 101-132Context and purpose
One of the most important strategic issues of the Islamic Republic of Iran is the synergism and intertwining of regional and global threats. Integration and networking of threats has caused the formation of emerging threats against the Islamic Republic of Iran. The main purpose of this article is the typology of regional and global threats to the Islamic Republic of Iran.
MethodThis research was applied and carried out using a descriptive method, the statistical sample was 63 people and the method of collecting field and library information was the tool of collecting questionnaires and documents, which were analyzed using SPSS software.
FindingsAt the regional level, the plan of a thousand wounds of the Zionist regime will continue, and at the global level, the JCPOA and the sanctions of the United States and the European Union will continue. In terms of type, the most important threats are the implementation of a combined war at the regional and global level against the Islamic Republic of Iran.
Results13 regional threats and 11 global threats have been obtained. In terms of type of threats, there are 2 soft threats, 8 semi-hard threats and 14 hard threats. In terms of level, the most important threats are global and regional respectively, in terms of components, the most important threats are economic, cultural, political, cyber, legal, technological, environmental and military.
Keywords: Threat, Security Threat, Regional Threat, Global Threat -
Pages 133-162Background and purpose
feedback is one of the main components of the performance management system, which leads to the improvement of performance; The present study was conducted with the aim of investigating the effect of structural empowerment and leader-member exchange on feedback with the mediating role of perceived organizational support.
MethodThe current applied research has a descriptive nature, the data of which is collected with a quantitative approach, and in terms of the implementation method, it is a survey-correlation type. In this research, stratified cluster sampling method was used and the sample size of 367 people was determined using Cochran's formula. Kanter's (1998) structural empowerment questionnaires, Leiden and Maslin's (1998) leader-member exchange, Wayne et al.'s (2001) performance feedback, and Eisenberger et al.'s (1986) organizational support questionnaires were used to collect data. To determine the validity of the questionnaire, from the methods of convergent validity (mean variance extracted) and divergent validity (diagnostic validity at the level of the structure) and to check the reliability, from factor loadings, Cronbach's alpha coefficient for structural empowerment is 0.83, leader-member exchange is 78. 0.0, feedback responsiveness 0.75 and perceived organizational support 0.89 and composite reliability was used. For preliminary analysis of data from S. P. S. S. And to find a pattern by the method of P. L. S. From the Smart PL software. S. was used.
FindingsAccording to the path coefficient of 0.16 as well as the t-statistic of 3.536 at the confidence level of 99%, the mediating role of perceived organizational support in the effect of structural empowerment on employee feedback has a positive and significant effect. According to the path coefficient of 0.13 as well as the t-statistic of 2.737 at the confidence level of 99%, the mediating role of perceived organizational support in the effect of leader-member exchange on employee feedback has a positive and significant effect; Therefore, the general hypotheses of the research are significant and are confirmed.
ResultsThe results of the research show that if the communication between managers and employees is a two-way communication and is of high quality, and also, managers provide access to resources and information for employees and In this regard, provide the necessary support, the employees will understand the organizational support at a high level, and this will make the employees more willing to accept their performance feedback, and this will lead to the improvement of the performance of the organization's employees.
Keywords: Structural Empowerment, Leader-Member Exchange, Feedback, Organizational Support, Organizational Perceptions -
Pages 163-202Background and purpose
The current research was conducted with the aim of identifying and analyzing economic and social factors that led to unbalanced development in Tehran and their impact on the formation of informal settlements.
MethodThis is an applied research of the correlation type, which was carried out with the secondary analysis method. Shannon's entropy was used to weight the indicators and the areas were ranked by the Vicor method, and the assumptions were also made using the SmartP software. L. S. were examined. The statistical population, statistics and information of indicators of economic and social development and informal settlements of Tehran city in the period of 1390 to 1400 were determined by the purposeful sampling method and the validity and reliability of the indicators were determined by using focus groups consisting of elites and specialists from different areas of the municipality.
FindingsRegion 6 is the most developed region and regions 9, 17, 18, 19 and 21 have the lowest level of development among the regions. Regions 1 to 6 have developed with a relatively coordinated trend in all indicators, but regions 20 and 22 have had a high jump in the dimension of public urban and infrastructure services, and in other dimensions, they have received the lowest ranks; Also, all hypotheses were confirmed at the 99% level.
ResultsAccording to the results of the research, by improving the quantitative and qualitative level of development indicators, with special attention to the less privileged areas and identifying the existing capacities in the small-scale industries sector, it is possible to increase employment and balance incomes and, as a result, reduce poverty and unemployment, which ultimately reduces It will look for informal settlements.
Keywords: Development, Social Inequality, Public, Infrastructure Services, Social Welfare, Informal Settlements