فهرست مطالب

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 27
|
  • فاطمه رنگرز فروغ* صفحات 1-26

    وجود تنوع زمین شناختی مهم ترین پایه برای توسعه ژئوتوریسم و شناسایی میراث زمین شناختی برای تاسیس ژئوپارک ها است. فعالیت های ژئوتوریستی تمرکز روی فعالیت های گردشگری زمین شناختی دارد و شاخه ای از گردشگری است که بر روی گردشگری طبیعت بی جان تمرکز دارد و نوعی گردشگری پایدار و آموزشی (همراه با انتفاع جامعه محلی است. در واقع ژئوتوریسم ، گردشگری دانش محوری است که از تلفیق میان رشته ای صنعت گردشگری با حفظ و تفسیر جاذبه های طبیعت بی جان (همراه با مسائل فرهنگی مرتبط با آنها) و ارائه آن در قالب ژئوسایت به عموم مردم، به وجود می آید. ژئوتوریسم، علیرغم اینکه یک پدیده جهانی است، یک مفهوم نسبتا جدید نیز است. هدف این پژوهش ارزیابی قابلیت ها وتوان های ژئوتوریستی میراث زمین شناختی شهرستان مراغه با استفاده از روش ارزیابی ژئوسایت GAM (براساس نظر کارشناسان) می باشد. پژوهش حاضر از نظر روش توصیفی - تحلیلی و از نظر هدف کاربردی می باشد. نتایج حاصل، شناسایی 11 ژئوسایت بود که نظر سنجی از از ژئوسایت ها با نظرات 20 نفر از کارشناسان اداره گردشگری و میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی انجام گرفت. تعیین ارزش ژئوسایت ها با استفاده از روش GAM نشان می دهد که ژئوسایت های منطقه فسیلی، غار هامپوئیل و چشمه معدنی گشایش، ایستی بولاغ، غار قرخ کهول و غار چپر با قرارگیری در زون Z33 توان لازم برای فعالیت های ژئوتوریستی را دارند ولی صرف داشتن پتانسیل طبیعی، به تنهایی باعث گسترش فعالیت های ژئوتوریستی نمی شود.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، میراث زمین شناختی، شهرستان مراغه، مدل GAM
  • محمد حاجیان، سعید ملکی* صفحات 27-39

    امروزه بحران شهرسازی در اکثر نقاط دنیا ابعاد گسترده تری یافته است. پدید آمدن چنین وضعیتی ناشی از شرایط کلی جوامع در عصر حاضر می باشد. در دهه های اخیر رشد جمعیت شهری با مهاجرت زیاد مردم به شهرها افزایش شدیدی داشته است. محیط شهری که تعیین کننده سلامت و تندرستی شهرنشینان است دچار بحران شده است. مطالعه حاضر به بررسی وضعیت شاخصهای شهر سالم درشهربوشهر یکی از شهرهای ساحلی ایران پرداخته است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و داده ها به روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) جمع آوری شده است. جامعه آماری پژوهش 72 نفر از شامل کارشناسان، خبرگان و مدیران شهری شهر ساحلی بوشهر بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور تعیین روایی، پرسشنامه در اختیار خبرگان و کارشناسان قرار گرفت و برخی گویه ها با نظر ایشان اصلاح و روایی محتوایی آن تائید گردید. پایایی ابزار تحقیق، (پرسشنامه) با نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت و آزمون آلفای کرونباخ معادل 83/0 به دست آمد؛ این مقدار برای ابزار تحقیق مناسب است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی انجام گرفت. نتایج پژوهش حاضر، بیانگر این بود که، در مجموع، نتایج نشان داد که: 1) مولفه سلامت با ضریب (76.280)؛ 2) مولفه بهداشت عمومی با ضریب (266/129)؛ 3) مولفه آسایش با ضریب (107.346)؛ 4) مولفه امنیت با ضریب (111.160) و 5) مولفه زیبایی با ضریب (116.466)، معنادار است. میانگین محاسبه شده نمره آزمودنی ها در فاصله اطمینان 95 درصدی آزمون t و در حد بالای آن قرار دارد؛ و بیانگر آن است که، سلامت شهری در شهر ساحلی بوشهر در وضعیت مطلوب و مناسب قرار دارد.

    کلیدواژگان: شهر سالم، شاخص های شهر سالم، بوشهر
  • خلیل قاسم نژاد، ابراهیم قائد رحمتی، اباذر قهرمانی* صفحات 40-56
    تعامل و همکاری متقابل میان مرزبانی و مرزنشینان می تواند زمینه ساز کاهش تنش های فی مابین و حرکت در مسیر ایجاد امنیت پایدار در مرز باشد. یکی از مصادیق این امنیت پایدار، استفاده از ظرفیت خود مرزنشینان در کاهش میل به قاچاق کالا در میان آنها و پیشگیری و مقابله موثر با قاچاق در شهرستان مرزی مریوان می باشد. فرماندهی هنگ مرزی مریوان با تامین امنیت 115 کیلومتر از مرز استان کردستان با اقلیم کردستان عراق، نقش مهمی در ایجاد همگرایی در میان مرزنشینان و تعامل سازنده ی آنها در مسیر پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا ایفا می کند. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت داده ها و شیوه اجرا، از نوع پژوهش های کیفی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کارشناسان حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، انتظامی و مرزبانی شهرستان مریوان است و حجم نمونه ها 20 نفر است. یافته های پژوهشی در بعد درون سازمانی شامل؛ ارتقا مهارت های ارتباطی کارکنان، تقویت اشراف اطلاعاتی، اطلاع رسانی دقیق و به موقع، آگاه سازی، آموزش و توجیه کارکنان، پویایی هدف مند در جلسات شورای تامین، حضور فعال در فضای مجازی، انعطاف در اعمال قوانین و مقررات مرزی؛ و در بعد برون سازمانی؛ استفاده از ظرفیت بسیج محلی، شناسایی و تعامل با نخبگان بومی و محلی، نهادینه سازی فرهنگ نه به قاچاق در مرز، مشارکت فعال در طرح های مردم یاری، پاسخگویی به مطالبات مرزنشینان، تسهیل در امر تجارت مرزنشینان، تعامل با دیگر سازمان های ذیربط، حضور در مراسم های بومی-محلی، آگاهسازی مرزنشینان از قوانین و مقررات، تقلیل عنصر بدبینی در روابط متقابل می شود. نتایج نشان می دهد تعامل و ارتقا روابط با مرزنشینان می تواند ضمن ارتقا اشراف اطلاعاتی بر مناطق مرزی، بستری برای پیشگیری موثر و نرم از میل مرزنشینان به قاچاق کالا باشد.
    کلیدواژگان: تعامل، مرزنشینان، مرزبانی، قاچاق کالا، پیشگیری
  • موسی عابدینی*، نسرین حسن زاده بابلان صفحات 57-71
    هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل خصوصیات فیزیوگرافی و پوشش اراضی حوضه آبخیز کوزه توپراقی در استان اردبیل با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی می باشد. در این راستا با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست 9، نقشه توپوگرافی منطقه و استفاده از مدل رقومی ارتفاعی زمین نسبت به تهیه عوامل شیب، جهت شیب، DEM، کاربری اراضی و پوشش گیاهی گردید. نتایج عوامل نشان داد که بلندترین نقطه منطقه مورد مطالعه با ارتفاع 2540 متر در جنوب محدوده مورد مطالعه و پست ترین نقطه منطقه مورد مطالعه با ارتفاع حدودا 1400 متر در قسمت های شمالی حوضه واقع شده است. در منطقه مورد مطالعه، شیب های بیش از 70 درصد در ارتفاعات شمال شرق، جنوب و جنوب شرقی مشاهده می شود و به دلیل کمبود پوشش گیاهی با پوشش کم به ویژه در قسمت های شرقی به شدت در معرض خطر فرسایش می باشند. مناطق کم شیب در حوضه مورد مطالعه بیش تر در نواحی مرکزی واقع شده اند. جهت کلی شیب در حوضه آبخیز کوزه توپراقی جنوب شرقی و شمال شرقی است. به طور کلی در منطقه مورد مطالعه شیب از شرق به غرب و از ارتفاعات به مرکز حوضه کاهش می یابد. از طرفی به منظور تهیه و طبقه بندی نقشه کاربری اراضی حوضه مورد مطالعه از روش ماشین بردار پشتیبان استفاده شد. صحت کلی و ضریب کاپا برای نقشه کاربری اراضی حوضه مورد مطالعه به ترتیب برابر با 93/99 و 99/0 درصد به دست آمد که از دقت قابل قبولی برخوردار بود. همچنین به منظور تهیه نقشه پوشش گیاهی برای سال 1402 از داده های ماهواره لندست 9 استفاده و نقشه عامل تهیه گردید. ازاین رو مقادیر عامل پوشش گیاهی در حوضه در دامنه بین 21/0- تا 85/0 که غالبا قسمت های جنوبی از تراکم بیش تری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: فیزیوگرافی، حوضه آبخیز، لندست 9، کاربری اراضی، کوزه توپراقی
  • چنور محمدی* صفحات 72-83
    خدمات شهری به عنوان ابزار مدیریت توسعه شهری و عامل اصلی تداوم حیات شهری است که بدون آن زندگی شهروندان از فعالیت باز می ماند. توزیع عادلانه ی خدمات می تواند از یک سو شهر را به سمت توسعه ی پایدار سوق دهد و از سوی دیگر نوعی تعادل در پراکنش جمعیت به همراه داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی شاخص های خدمات شهری در مناطق هشت گانه کلان شهر کرمانشاه می باشد که گردآوری اطلاعات و داده ها به صورت کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است و با استفاده از روش MEREC هشت شاخص استفاده شده در پژوهش وزن دهی و سنجش و رتبه-بندی مناطق با استفاده از مدل CoCoSo انجام شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با مدل کوکوسو نشان می دهد؛ امتیاز K (بیانگر جمع میانگین هندسی و میانگین حسابی سه استراتژی Ka، Kb و Kc می باشد) هر گزینه ای بزرگتر باشد نشان از برتری آن گزینه دارد به طوری که منطقه هشت با بیشترین امتیاز مقدار 82/2 در رتبه اول، منطقه یک با امتیاز 59/2 در رتبه دوم، منطقه چهار با امتیاز 52/2 در رتبه سوم، منطقه دو با امتیاز 47/2 در رتبه چهارم، منطقه شش با امتیاز 33/2 در رتبه پنجم، منطقه هفت با امتیاز 03/2 در رتبه ششم، منطقه سه با امتیاز 45/1 در رتبه هفتم و نهایتا منطقه پنج با کمترین امتیاز مقدار 43/1 در رتبه هشتم قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: شاخص های خدمات شهری، مناطق هشت گانه، کلان شهر کرمانشاه
  • پویا شیخ چوپانی، مهدی چراغی، محمدرضا نعمتی* صفحات 84-105
    در حال حاضر، صنعت گردشگری به سریع ترین صنعت در حال رشد تبدیل شده است و یکی از ارکان مهم فعالیت های اقتصادی جهان است، که این امر در تمام کشورهای جهان بسیار شناخته شده است. همچنین گردشگری، توسعه مقاصد کشور را تضمین می کند، اشتغال شهروندان و ساکنان منطقه را ارتقا می دهد، ایجاد مشارکت های تجاری، افزایش استانداردهای زندگی اجتماعی، بهبود زیرساخت ها و موارد دیگر را افزایش می دهد. مقاصد گردشگری به عنوان یک مکان ضمن فراهم آوری ارتباط میان گردشگران و محیط پیرامون، باعث ایجاد معانی و انگاره های گوناگونی از مکان های متفاوت در ذهن گردشگران می شود که باعث شکل گیری حس مکان می گردد، در تحقیق حاضر که نوع آن کاربردی است به ظرفیت سنجی و بازشناسایی مقاصد گردشگری و تاثیر آن بر توسعه و پایداری بخش گردشگری استان زنجان با استفاده از منابع موجود به صورت کتابخانه ای - اسنادی و داده های میدانی پرداخته شده است. جامعه آماری 30 نفر از کارشناسان و فعالان مربوطه که آشنایی لازم را در ارتباط با پتانسیل های گردشگری شهرستان های استان زنجان را داشتند که با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری و با مدل تصمیم گیری چند شاخصه ORESTE تجزیه و تحلیل شده است و نتایج حاصله بیان گر این است که شهرستان زنجان دارای بالاترین میزان ظرفیت برای جذب گردشگر و شهرستان ایجرود پایین ترین میزان ظرفیت برای جذب گردشگر در سطح استان می-باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه گردشگری، ظرفیت پذیری، استان زنجان
  • مجید گودرزی*، زهرا سلطانی، سارا رحمانی صفحات 106-118
    برنامه ریزی شهری تنوع گرا، رویکرد جدیدی در طراحی و توسعه شهری است که هدف آن ایجاد فضاهایی است که برای تمام افراد جامعه، با توجه به نژاد، طبقه اجتماعی، سن، جنسیت، معلولیت ها و سایر تفاوت ها، جامع و دسترس پذیر باشد. این رویکرد بر اصول عدالت اجتماعی، برابری فرصت ها و شناسایی تنوع انسانی تاکید دارد. هدف از این مطالعه، ارزیابی کیفیت محیط شهر ایذه از دیدگاه برنامه ریزی شهری تنوع گرا و پاسخگویی به نیازهای سه گروه اجتماعی زنان، کودکان و سالمندان می باشد. این مطالعه ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته و برای تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای در نرم افزار SPSS.26 استفاده شده است. بر پایه نتایج آزمون تی تک نمونه ای، کیفیت محیط شهر ایذه ازنظر شاخص ایمنی و امینت، امکانات و خدمات عمومی، حمل ونقل عمومی، فضاهای بیرونی در پاسخ به نیازهای هر سه گروه اجتماعی پایین تر از سطح متوسط است. تحلیل ها نشان می دهد برای دستیابی به محیط شهری تنوع گرا و همه شمول، گذر از رویکرد یکسان نگر به رویکرد تنوع گرا و گنجاندن تنوع ها و تفاوت ها در فرایند سیاست گذاری و برنامه ریزی شهری ضروری است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری تنوع گرا، کیفیت محیط، گروه های اجتماعی، شهر ایذه
  • محسن آقایاری هیر، ابوالقاسم تقی زاده فانید، مجید رضائی بنفشه درق، حمیده دیزجی* صفحات 119-136

    یکی از مباحث کلیدی و اساسی در حوزه آب، بحث مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی است که هدف این پژوهش، تحلیل پایداری الگوهای مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از بعد ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. جهت گردآوری داده ها و اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. قلمرو مکانی سکونتگاه های روستایی شهرستان مراغه بوده و جامعه آماری نیز 20452 نفر از بهره برداران زراعی و باغی روستاهای این شهرستان که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 377 نفر از آنها برای انجام تحقیق انتخاب شدند. ضمنا، با استفاده از معیارهای تعداد بهره برداران کشاورزی و طبقات ارتفاعی، 20 درصد از روستاهای شهرستان که شامل 32 روستا می شود، به عنوان نمونه و برای انجام مطالعه انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات، از آمار توصیفی و تکنیک معادلات ساختاری در نرم افزار pls استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد، الگوهای مدیریت یکپارچه منابع آب با مقدار 234/0، حکمروایی خوب با مقدار 312/0، پویایی سیستم مشارکتی با مقدار 092/0، مدیریت مشارکتی با مقدار 120/0 و دانش بومی با مقدار 422/0 تاثیرات متفاوتی مدیریت پایدار منابع آب در سکونتگاه های روستایی شهرستان مراغه دارند. علاوه بر این نتایج تحلیل عاملی نشان داد، شاخص های مدیریت یکپارچه منابع آب با بار عاملی 42/3، حمکروایی خوب با بار عاملی 98/5، پویایی سیستم مشارکتی با بار عاملی 56/1، مدیریت مشارکتی با بار عاملی 58/1 و دانش بومی با بار عاملی 36/7 اثرات مختلفی در مدیریت پایدار منابع آب در محدوده مورد مطالعه دارند. در این میان نیز بیشترین نقش را الگوهای «استفاده از دانش بومی روستاییان و کشاورزان و حکمروایی خوب محلی» ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت پایدار، منابع آب کشاورزی، دانش بومی، حکمروائی خوب، شهرستان مراغه
  • ناهید رضایی فولادی، شیما نیکو* صفحات 137-157

    بیابان زایی که به دلیل تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی رخ می دهد، می تواند اثرات جبران ناپذیری در زندگی بشر داشته باشد. گام های اصلی در کنترل و مبارزه با این پدیده، شناخت ابعاد و عوامل و تعیین شدت و وضعیت آنها است. لذا هدف از این تحقیق شناسایی شاخص های کلیدی انسانی بیابان زایی و ارزیابی بیابان زایی بر اساس این شاخص ها در روستاهای جنوب سمنان می باشد. بدین منظور ابتدا لیستی از شاخص های انسانی بیابا ن زایی موجود در روش ها و مدل-های ارزیابی بیابان زایی در ایران و جهان تهیه و طبق نظرات 50 نفر از کارشناسان اداره جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان بر اساس روش تحلیل سلسله مراتبی در نرم افزار اکسپرت چویس اولویت بندی شدند. سپس ارزیابی بیابان-زایی با استفاده از روش مدالوس بر اساس شاخص هایی که اولویت بالاتری از نظر کارشناسان دارند، انجام شد. نتایج حاکی از آن است که مهم ترین معیار انسانی بیابان زایی آب و کشاورزی و مهم ترین شاخص های آن بهره برداری از آب های زیرزمینی، فقر و تغییر کاربری اراضی است. بیابان زایی بر اساس روش مدالوس با امتیاز 4/1 شدید ارزیابی شد. تغییر کاربری اراضی بدون مطالعات آمایش سرزمین در روستاهای مورد مطالعه یکی از مهمترین عوامل بیابانزایی است که موجب بهره برداری مفرط از منابع آب زیرزمینی شده است. از سوی دیگر روش های سنتی کشاورزی با مصرف زیاد و غیر اصولی آب و روش های دامداری سنتی با چرای مفرط از مراتع طبیعی و بازدهی کم علاوه بر تخریب منابع آب، خاک و پوشش گیاهی کاهش درآمد روستاییان، فقر و در نتیجه آن فشار مضاعف بر منابع طبیعی را به دنبال داشته است. پیامد این رویه مهاجرت به شهرها و به دنبال آن تشدید تخریب و بیابانزایی است.

    کلیدواژگان: بیابان زایی، شاخص انسانی، مناطق روستایی، تحلیل سلسله مراتبی، روش مدالوس
  • پریسا پاک، بهمن خسروی پور* صفحات 158-178

    با توجه به این که توسعه کشاورزی وابستگی فوق العاده ای به مدیریت منابع آب دارد و هر چه محدودیت آب بیشتر باشد کارآمد بودن مدیریت آب الزام بیشتری پیدا می نماید. به همین منظور، توجه به پذیرش فناوری های نوین در زمینه حفاظت از منابع آب امری اجتناب ناپذیر است و شناخت سودمندی به کارگیری این سیستم های آبیاری در مقایسه با روش های مرسوم می تواند راهکاری موثر برای رسیدن به افزایش پذیرش تکنولوژی آبیاری نوین کشاورزی محسوب شود. از این رو پژوهش حاضر قصد بررسی سودمندی سیستم آبیاری تحت فشار از دیدگاه بهره برداران را دارد. جامعه آماری این پژوهش متشکل از کشاورزان استفاده کننده ازسیستم آبیاری تحت فشار و شبکه سنتی شهرستان بهبهان می باشد که به دلیل گستردگی بر اساس نمونه گیری تصادفی150 نفر از بهره برداران آبیاری سنتی و 150 نفردیگراز بهره برداران آبیاری تحت فشار انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخت بوده است که روایی آن بر اساس نظر متخصصان رشته ترویج و آموزش کشاورزی مورد تایید قرار گرفت و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSV23 انجام گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که اجرای آبیاری تحت فشار دارای سودمندی اقتصادی ، اجتماعی ، زیست محیطی و فنی در منطقه می باشد .

    کلیدواژگان: آب، آبیاری تحت فشار، سودمندی
  • طیبه بابایی اولم* صفحات 179-192
    هدف از این کار تحقیقی بررسی نقش عوامل دخیل در میزان رطوبت خاک حوضه آبخیز شفا رود است. بدین سبب در محیط برنامه نویسی گوگل ارث انجین با فراخوانی داده های ماهواره ای، نقشه های کاربری اراضی برای 4 کلاس اصلی حوضه مذکور ترسیم گشت سپس وضعیت پوشش گیاهی (NDVI)، میانگین دما، تبخیر و بارش بررسی و در نهایت نقشه رطوبت خاک ترسیم شد. نتایج نشان داد نیمه شرقی حوضه مذکور شرایط متفاوتی نسبت به غرب آن داشته بدین ترتیب که در نیمه شرق حوضه مورد مطالعه عمده مناطق را نواحی جنگلی با 239 کیلو متر مربع پوشش داده و به سمت غرب حوضه از تراکم آن کاسته شده است این وضعیت برای پوشش گیاهی نیز صادق بود و بیشینه تنوع پوشش گیاهی در نیمه شرقی حوضه و نواحی مرکزی آن به میزان 55/0 مشاهده شد. . همه این عوامل باعث شده رطوبت خاک در نیمه شرقی و بخصوص در شمال شرق حوضه مذکور افزایش یابد و مقدار آن به 12/18 میلی متر برسد برعکس در نیمه غربی حوضه و شمال غرب آن کمینه رطوبت خاک به مقدار 62/12 میلی متر مشاهده شد. لازم به ذکر است همه عوامل رابطه مستقیمی با رطوبت خاک نشان دادند و از بین عوامل یاد شده به ترتیب بخار آب با ضریب تبیین R2، 48/0، بارش 41/0، دما 22/0 و پوشش گیاهی 11/0 درصد بیش ترین نقش را در رطوبت خاک داشته اند.
    کلیدواژگان: _ پوشش گیاهی، دما و بارش، بخار آب، رطوبت خاک، _ شفا رود
  • سید محمدحسین حسینی*، وحید صادقی صفحات 193-238

    توسعه به معنای دگردیسی ذهنی (در ساختار فرهنگی و اجتماعی)، تحول عینی (در ساختار جغرافیای اقتصادی) و تسریع فضای ارتباطات مجازی (در ساختار فرهنگ سیاسی) با عنایت به ملاحظات محیط زیست (پایداری آینده بشریت) و بهزیستی (رفاه انسانی) است. با توجه به اینکه بکارگیری الگوهای مختلف توسعه می تواند خروجی های متفاوتی برای یک قلمرو به همراه داشته باشد، پرسش اصلی پژوهش این است که مهم ترین آسیب های ناشی از الگوهای پیشنهادی توسعه در شهرستان ممسنی چیست و کدام یک از الگوهای اخیر می توانند به الگوی بهینه توسعه در این شهرستان منجر شوند؟ روش تحقیق ماهیت توصیفی تحلیلی دارد. ابزار گردآوری اطلاعات مبتنی بر منابع کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است. نتایج تحقیق نشان داد شش الگوی پیشنهادی توسعه در شهرستان ممسنی قابل شناسایی و آسیب شناسی هستند. الگوی بوروکراتیک مبتنی بر دیوانسالاری طایفه ای، الگوی کاریزماتیک مبتنی بر عواطف عشیره ای و الگوی نوسازی آمرانه مبتنی بر دگرگونی های کالبدی کوتاه مدت توام با نادیده انگاشتن شاخص های مدنی هستند. لذا، خروجی سه الگوی اخیر نمی تواند ارائه الگوی بهینه توسعه ممسنی باشد. با وجود این، الگوهای تکنوکراسی، دموکراسی و الیت علی رغم برخورداری از آسیب های مختص به خود، به ترتیب با تامین منافع اقتصادی/فنی بلندمدت، تاکید بر فاکتورهای سیاسی، اجتماعی، مدنی، شهروندی؛ و تخصص گرایی نخبگان در امور، بهتر می توانند الگوی بهینه توسعه ممسنی را تحت عنوان «تکنودموکراسی الیتی» رقم بزنند.

    کلیدواژگان: الگوهای پیشنهادی توسعه، الگوی بهینه توسعه، تکنودموکراسی الیتی، شهرستان ممسنی
  • زهرا شعبان پور ششکل، عطا غفاری گیلانده*، علیرضا محمدی صفحات 239-267

    در حال حاضر، جمعیت سالمند در سراسر جهان در حال افزایش است و توجه به نیازهای این گروه از جامعه ضروری می باشد. یکی از نیازهای اساسی افراد سالمند، دسترسی به فضاهای عمومی است که تاثیر بسزایی بر سلامت جسمی و روانی آنان دارد. به همین منظور پژوهش حاضر با هدف سنجش رابطه بین دسترسی به فضاهای عمومی و سلامت عمومی(جسمی و روانی) سالمندان در سطح محلات منطقه 4 شهر رشت به انجام رسید. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی، از نظر روش، توصیفی - تحلیلی و از جهت روش گردآوی داده ها، اسنادی و پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق، سالمندان ساکن در منطقه 4 شهرداری رشت انتخاب گردید. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر برآورد شد. برای ارزیابی سلامت روان سالمندان از پرسشنامه (GHQ-28) و برای سنجش دسترسی به فضاهای عمومی شهر از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی آن از طریق روایی صوری و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ 0/79 بدست آمد. همچنین با بهره گیری از آمارهای توصیفی چون شاخص گرایش به مرکز(انحراف معیار و میانگین)، و آزمون-های آماری چون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره به تحلیل داده ها پرداخته شد. یافته های تحقیق نشان داد بین میزان اختلال در مولفه های سلامت عمومی سالمندان و میزان دسترسی به فضاهای عمومی و خدمات محلی با ضریب(0/657-) رابطه و همبستگی معنادار و معکوس وجود دارد.

    کلیدواژگان: دسترسی، فضاهای عمومی، سالمندان، سلامت روان، منطقه 4 شهر رشت
  • سعیدرضا اکبریان رونیزی*، سعید نگهبان، علیرضا رنجبر صفحات 268-278

    توسعه گردشگری خانه های دوم در نواحی روستایی متاثر از عوامل مختلف از جمله حمایت جامعه محلی است که به عنوان پیش شرط پایداری این فعالیت شناخته شده است. پذیرش گردشگران در هر مقصدی به نوعی بیانگر نحوه واکنش جامعه محلی می باشد. لذا حمایت آنها برای توسعه پایدار گردشگری و الگوهای آن، ضروری می باشد. در پژوهش حاضر به بررسی و شناخت وضعیت حمایت ذینفعان محلی، شامل ساکنان محلی، مدیران محلی و کارآفرینان محلی از توسعه گردشگری خانه های دوم در نواحی روستایی شهرستان شیراز اقدام شده است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و روش انجام آن توصیفی تحلیلی است. به منظور گردآوری اطلاعات از دو روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) و برای تحلیل و پردازش داده ها از روش های آماری استفاده شده است. نتایج نشان داد که حمایت ذینفعان محلی از توسعه گردشگری خانه های دوم بالاتر از حد متوسط قرار دارد که این میزان حمایت در بین ذینفعان مورد مطالعه و نیز روستاهای نمونه پژوهش تفاوت معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد متغیرهای سن و وضعیت شغلی پاسخگویان بر حمایت آنها از توسعه گردشگری خانه های دوم نقش دارند.

    کلیدواژگان: گردشگری خانه های دوم، ساکنان محلی، مدیران محلی، کارآفرینان، شهرستان شیراز
  • سمیرا سعیدی زارنجی، محمدحسن یزدانی*، قاسم فتاح زاده اردلانی صفحات 279-291

    یکی از دغدغه های برنامه ریزان و طراحان شهری ارتباط برقرار کردن بین منظر و سلامتی است که هم اکنون به عنوان یک سیاست مهم برنامه ریزی شهری قلمداد می شود. نوع تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای بوده که در قالب ابزار پرسشنامه (محقق ساخته) مورد بررسی قرار گرفته اند. متغیرهای مورد پژوهش که بر برروز بیماری مغزو اعصاب و روان موثر بوده اند شامل (زیست محیطی، کیفیت مبلمان شهری و دسترسی به خدمات درمانی) می باشد. جهت پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است میزان آلفای به دست آمده(778/.) می باشد. جامعه آماری تحقیق، تعداد مبتلایان به بیماری مغز و اعصاب و روان در شهر اردبیل در محدود ه زمانی 1399 الی 1401 می باشد. یافته ها حاکی از آن است که براساس نظرات جامعه آماری (بیماران مغز و اعصاب و روان) کیفیت عوامل زیست محیطی با میانگین (79/2) مدیریت آن در سطح متوسط به پایینی قرار دارد. از دیدگاه بیماران مغز و اعصاب و روان کیفیت مبلمان شهری در شهر اردبیل با میانگین (33/2) از مطلوبیت خوبی برخوردار نیست و در زمان استفاده زیبایی و امنیت و کارایی لازم را ندارد و باعث استرس در آنان می گردد و همچنین دسترسی به خدمات درمانی و حمل و نقل شهری با میانگین به دست آمده (8/2) در شهر اردبیل در حد متوسط و رو به پایین می باشد. براساس یافته های مستخرج از پژوهش و نظرات بیماران مغز و اعصاب و روان محیط شهری و سه شاخص مورد استفاده در تحقیق بر اختلال روانی و بروز استرس و اضطراب در آنان تاثیر گذار بوده است.باتوجه به آمار بالای استرس و اضطراب در شهر اردبیل اگر این مسئله مورد توجه مدیران و برنامه ریزان شهری قرار نگیرد باعث افزایش میزان اختلالات روانی و بروز بیماری مغز و اعصاب و روان در بین شهروندان شهر اردبیل خواهد گردید

    کلیدواژگان: عوامل استرس زا شهری، سلامت شهری، بیماران مغز و اعصاب و شهر اردبیل
  • مهتا عزیزی، حسین رحیمی* صفحات 292-306

    گردشگری امروز، بیشتر از دیدگاه اقتصادی، به عنوان یک فعالیت ناگزیر و ضرورتی اجتماعی مطرح می شود و سهمی مهم در درآمد ملی برای آن منظور می گردد و برنامه ریزان و سیاست گذاران به عنوان یکی از محورهای پراهمیت درآمد ملی بدان نگاه می کنند. در چنددهه ی اخیر پر رونق شدن این فعالیت و تحرکی که این مجموعه از فعالیت های بشری می تواند بر بخش های اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی بگذارد را نمی توان کتمان نمود. هر منطقه ای با توجه به محیط جغرافیایی خود از استعدادها و جذابیت های متفاوتی برخوردار است که ملزم مدیریت صحیح ان جهت توسعه و دستیابی به مزیت رقابتی پایدار می باشد.با توجه به اهمیت موضوع، هدف از انجام این پژوهش، پتانسیل سنجی ژئواکوتوریسم و مدیریت توسعه ان در روستای کزج، شهر هشجین با استفاده از مدل بریلها می باشد؛ برای دستیابی به این هدف، داده های اصلی پژوهش را اطلاعات اسنادی، مصاحبه و مشاهدات میدانی تشکیل داده اند، در روش بریلها ارزش های علمی، گردشگری و آموزشی روش ارزیابی محوطه های تنوع زمینی و محاسبه مجموع امتیازات به بررسی این مناطق پرداخته شده است، نتایج بیانگر این است که، روستای کزج با مجموع امتیاز 220 در ارزش گردشگری روش ارزیابی محوطه های تنوع زمینی دارای پتانسیل ژئواکوتوریسمی می باشد و قدرت جذب گردشگر را داراست. بسیاری از برنامه ریزان توسعه نیز از صنعت گردشگری به عنوان رکن اصلی و مهم پایداری یاد می کنند و به بیانی ارتباط گردشگری با برنامه ریزی می تواند نقش بخصوصی در توسعه شهری و روستایی و محرومیت زدایی ایفا می کند. در روستای کزج با وجود پتانسیل های گردشگری بدست آمده نتایج تحقیق حاکی از این است که گسترش پتانسیل های ژئواکوتوریسمی در روستای کزج باعث افزایش اشتغال شده، همچنین باعث توسعه پایدار روستایی می گردد.

    کلیدواژگان: ژئواکوتوریسم، مدیریت توسعه، کزج، مدل بریلها
  • بهمن خسروی پور*، مهین اسدالله پور صفحات 307-319

    از نظر اندیشمندان توسعه روستایی، توسعه کارآفرینی در نقاط روستایی یکی از مهم ترین استراتژی های توسعه روستایی است که می تواند در رشد و توسعه اقتصادی روستا نقش مهمی داشته باشد. کارآفرینی امروزه به عنوان راهکاری مناسب برای توانمندسازی و ظرفیت سازی در جوامع روستایی در جهت بهبود زندگی، کاهش شکاف شهر و روستا، ایجاد برابری اقتصاد، اجتماعی، محیطی و نهادی بکار برده می شود. در این میان، زنان نقش مهمی به عنوان یکی از گروه های تاثیرگذار در جامعه ی روستایی دارند. آموزش و تقویت کارآفرینی زنان روستایی، راهکاری موثر در راستای دو شاخص توسعه، یعنی اشتغال و کاهش بیکاری تلقی می شود. توانمندسازی، در طول چند سال اخیر، مقبولیت زیادی داشته است و همچنین کلمه ای است که در بحث-های سیاسی مربوط به توانمندسازی افراد، بکار برده شده است توانمندسازی فرایندی است که در آن، افراد به سازماندهی خود بپردازند، اعتماد به نفس خود را افزایش دهند و از حقوق خود در ارتباط با انتخاب آزاد و کنترل منابع استفاده می کنند. توانمندسازی زنان کارآفرین به عنوان پایه های اساسی برای ارتقاء زندگی شغلی و شخصی زنان، مهم به نظر می رسد ، البته این مقوله نیازمند آموزش هایی خصوصا آموزش های کارآفرینانه است و از طریق این آموزش ها، مهارت و صلاحیت زنان در راستای کارآفرین شدن افزایش یابد. این مقاله که به روش مروری و با استفاده از منابع مکتوب کتابخانه ای و منابع اینترنتی تهیه شده تلاش دارد با ذکر مفاهیمی از کارآفرینی و اهمیت و جایگاه زنان روستایی در توسعه روستایی، نقش و تاثیر آموزش های کارآفرینی در توانمندسازی زنان روستایی را بررسی و راهکارهای لازم را ارائه نماید.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، آموزش کارآفرینی، توانمندسازی، توسعه کارآفرینی
  • بتول زینالی، مریم محمدزاده شیشه گران* صفحات 320-335

    خورشید به عنوان منبع انرژی، سرآغاز حیات و منشا تمام انرژی های دیگر شناخته شده است. تابش جهانی خورشید یکی از سازه های بنیادی هر گستره اقلیمی شمرده می شود. از این رو، شناخت ویژگی ها و نیز پیش بینی این سازه های اساسی، تاثیر زیادی در برنامه ریزی های وابسته به انرژی دارد. استفاده از تصاویر ماهواره ای و مدل های سنجش از دور به عنوان ابزاری مناسب و کم هزینه برای تخمین تابش خورشیدی، در سال های اخیر بوده است. جهت انجام این پژوهش، از تصاویر مربوط به سال 2020 ماهواره لندست 8 سنجنده OLI و سنجنده TIRS و الگوریتم سبال استفاده شد. از نرم افزارENVI جهت تصحیحات هندسی، اتمسفری و رادیومتریک تصاویر ماهواره ای و همچنین اجرای محاسبات مربوط به مدل سبال و از نرم افزار ArcGIS جهت ایجاد پایگاه داده، تحلیل های مکانی، عملیات کارتوگرافیکی و در نهایت پیاده کردن مدل استفاده گردید. نتایج حاصل نشان می دهد میانگین بیشترین تابش موج کوتاه ورودی به میزان 901 وات بر مترمربع در تاریخ 09/08 /2020 و کمترین مقدار در فوریه به میزان 302 وات بر مترمربع بوده است. این در حالی است که کمترین مقدار تابش خالص در 28/10 /2020 به میزان با مقدار 355 وات بر متر مربع می باشد. تفاوت در مقدار تابش خالص رسیده به زمین در منطقه مورد مطالعه، ناشی از تفاوت زاویه تابش خورشید و تعداد ساعات آفتابی در ماه های مختلف سال است. در نهایت می توان نتیجه گرفت که تابش خورشیدی در منطقه، در سال مورد بررسی پتانسیل لازم برای اجرای طرح-های فتوولتائیک خورشیدی را دارا می باشد. 

    کلیدواژگان: انرژی تابشی خورشید، الگوریتم سبال، سنجش از دور، تصاویر لندست، شهرستان اشتهارد
  • صدیقه رضایی، کورش رضائی مقدم* صفحات 336-352
    عدالت محیط زیستی یک مفهوم چالش برانگیز در ارتباط با روند توسعه است به این دلیل که منافع اجتماعی و محیط زیستی در تضاد با رشد اقتصادی است. با توجه به اینکه محیط طبیعی، بین همه موجودات مشترک می باشد، عدالت محیط زیستی با مفهوم رعایت انصاف مرتبط می باشد. از طرفی نیز صلح و سعادت جهانی در سایه تفاهم میان کشورها دست یافتنی می باشد. البته بر این مبنا که حفاظت از محیط زیست و پایداری آن به معنای احترام به حقوق محیط زیست است. بنابراین پایه گذاری تلاش های مرتبط با توسعه پایدار بر اساس عدالت محیط زیستی می تواند در این راستا کمک کننده باشد. در این مقاله با تشریح مفهوم عدالت زیست محیطی، به این موضوع پرداخته شده که تلاش برای پیشرفت و دستیابی به تکنولوژی های جدید برای استفاده اقشار مختلف، نباید در سایه پایمال کردن حقوق افراد ضعیف و قشر آسیب پذیر جوامع باشد. حال این نادیده گرفتن حقوق چه در سطح یک محله از یک شهر و یا چه در سطح یک کشور جهان سوم باشد. برای محقق شدن این مسئله نیاز به تدوین و اجرای یک سری قوانین در سطح ملی و بین المللی است. در این راستا چندین نمونه از نابرابری عدالت زیست محیطی در ایران بحث شده است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، عدالت، توسعه پایدار، کشاورزی
  • سعید ملکی*، الهام پاژنگی صفحات 353-367

    شهرسازی نوین از مهم ترین جنبش های مربوط به طراحی فضاهای شهری است که در صدد ساختن فضایی بهتر برای شهروندان می باشد. طرح های ارائه شده از منظر شهرسازی نوین، تغییر و تحولات جدید در حوزه شهری، نوسازی شهری و تهیه نقشه حومه شهر را شامل می شود. در این پژوهش از مدل EDAS و BWM استفاده شده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی - نظری و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات و داده های موردنیاز از طریق روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. در پژوهش حاضر شاخص های موثر عبارتند از: هزینه تملک زمین، مساحت زمین، فاصله تا شبکه معابر اصلی، فاصله تا خیابان های پرترافیک، نوع کاربری مجاور، فاصله تامراکز تجاری، فاصله تا مراکز خدماتی، فاصله تا مراکز زیارتی، فاصله تا مراکز تاریخی، فاصله تا مراکز درمانی، فاصله تا مراکز آموزشی، تراکم جمعیت منطقه و فاصله تا مراکز اداری. این شاخص ها با استفاده از روش بهترین- بدترین که محاسبات آن توسط نرم افزار لینگو انجام شده وزن دهی شده اند. سپس با روش ایداس که محاسبات آن در نرم افزار اکسل انجام شده به رتبه بندی گزینه های مورد نظر پرداخته می شود. نتایج نشان دهنده این است که شاخص قیمت زمین بیشترین وزن را دریافت کرده و شاخص های فاصله تا مراکز درمانی و فاصله تا خیابان های پرترافیک به ترتیب رتبه های دوم و سوم را کسب نموده اند. سپس با استفاده از روش ایداس رتبه بندی نهایی صورت گرفته است و بهترین گزینه زمین راه آهن معرفی شده و پس از آن مجتمع تجاری اهواز به عنوان دومین گزینه انتخاب شده اند.

    کلیدواژگان: شهرسازی نوین، شهر اهواز، مدل EDAS و BWM
  • کوثر لقمان نیا*، مریم حسین زاده، فریبا کرمی صفحات 368-386
    هدف از این تحقیق ارزیابی توان ژئوتوریسمی محدوده ی چشمه کارستی تاپ تاپان با استفاده از دو روش مقایسه ای کوبالیکوا و سرانو گونزالز-تروبا می باشد. روند پژوهش به این صورت است که ابتدا ژئوسایت های موردنظر در حوضه شناسایی شده و برای بررسی بهتر و جمع آوری اطلاعات کارت شناسایی برای آنها تعریف شده است. 5 منطقه ژئوتوریستی شناسایی شد که شامل چشمه تاپ تاپان، قزل داغی، غارقدمگاه بادامیار، مسجد سنگی چراغیل، آبشار گنبرف می باشند. پس از ارزیابی ژئوسایت ها تاثیر آنها بر روی ژئوتوریسم منطقه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از ارزیابی ها نشان می دهد که شاخص زایش در روش سرانو گونزالز بالاترین ارزش را به خود اختصاص داده است و همچنین شاخص چشم اندازها و زیبایی ظاهری هم در هر دو روش ارزش بالایی را به خود اختصاص دادند و همچنین جنبه فرهنگی، علمی و آموزشی آن ها نیز از ارزش نسبتا خوبی برخوردار بود. در این میان شاخص حفاظتی در هر دو روش امتیاز پایین را کسب نمود. در مجموع روش سرانو گونزالز با امتیاز 54 جایگاه بالاتری را نسبت به روش کوبالیکوا با امتیاز5/8 بدست آورده است.
    کلیدواژگان: پتانسیل ژئوتوریسمی، چشمه کارستی، روش کوبالیکوا، روش سرانو گونزالز-تروبا
  • روحیه جلیلی، برومند صلاحی*، بتول زینالی، مهدی فروتن صفحات 387-402
    به منظور پایش طوفان های گرد و غباری استان خوزستان ابتدا داده های آماری از اداره هوا شناسی کل اخذ شد و روز هایی که گزارش گرد و غبار با حداقل دید افقی کم تر از 10 کیلومتر داشته اند به عنوان روز های فرین انتخاب شدند. نتایج پهنه بندی و نقشه میانگین تراکم گرد و غبار با فراخوانی داده های ماهواره مودیس در گوگل ارث انجین مشخص نمود تراکم رخداد این پدیده در نواحی غربی، جنوب غربی و مرکزی استان بوده است. برای بررسی سینوپتیکی این پدیده شدید ترین گرد و غبار ها برای 9 ایستگاه سینوپتیکی انتخاب و با ترسیم نقشه های سینوپتیکی به تحلیل این روز ها پرداخته شد؛ و مسیر حرکت و منشا برخاست این پدیده و تراکم آن از طریق مدل HYSPLIT نمایش داده شد. نتایج حاکی از آن بود در اغلب رخداد طوفان های گرد و غبار در جنوب ایران سامانه های کم فشار حرارتی فعالیت داشته و در اروپا سیستم پرفشار حاکم بوده و شیب گرادیان فشار بین این دو سامانه منجر به هدایت جریانات غربی با سرعت شدید باد در ارتفاعات بالا به سمت منطقه مطالعاتی شده و وضعیت چرخندی حاکم بر منطقه به ناپایداری هوا افزوده است باد های غربی نیز به موازات کانال ناوه واقع در غرب ایران از روی بیابان های شمال آفریقا، شمال شبه جزیره عربستان، عراق و سوریه گذر نموده و هوای گرم و خشک این مناطق را بر جو منطقه هدایت نموده اند. هم چنین در اتمسفر منطقه در اغلب موارد واگرایی رطوبتی رخ داده و از میزان رطوبت جو کاسته شده و همه این موارد منجر به برخاست ذرات گرد و غبار از سمت نواحی مذکور شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل سینوپتیکی، HYSPLIT، گرد و غبار، خوزستان
  • عظیم عثمانیان، محمود رحیمی *، رامین ساعد موچشی صفحات 403-417
    زمینه و هدف

    با توجه به تحولات اجتماعی و فرهنگی اخیر، مفهوم پرسه زنی به عنوان یک عمل اجتماعی و معنوی اهمیت یافته است. این پژوهش با هدف بررسی ابعاد مختلف پرسه زنی از منظر فلسفه غربی و حکمت ایرانی - اسلامی انجام شد. هدف پژوهش، تحلیل و مقایسه این دو دیدگاه و کشف معانی عمیق تر این عمل در هر کدام از سنت های فرهنگی است.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر بر مبنای تحلیل متون ادبی و فلسفی صورت گرفته است. با استفاده از منابع و متون کلیدی از هر دو سنت غربی و ایرانی - اسلامی، ابعاد فلسفی و معنوی پرسه زنی مورد واکاوی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که در فلسفه غربی، پرسه زنی به عنوان یک عمل فردگرایانه و زیبایی شناختی شناخته می شود؛ نویسندگانی چون چارلز بودلر این مفهوم را از طریق توصیف جزئیات زندگی شهری و زیبایی های آن به تصویر کشیده اند. در مقابل، در حکمت ایرانی - اسلامی، پرسه زنی به عنوان سلوک عرفانی و جستجوی حقیقت مطرح شده است، که نمونه های آن در اشعار مولوی و متون عرفانی مشاهده می شود.

    نتیجه گیری

    پرسه زنی، در هر دو سنت غربی و ایرانی - اسلامی، نه تنها به عنوان یک فعالیت فردی، بلکه به عنوان یک فرآیند شناختی و معنوی درک می شود. این فعالیت، فرصتی برای درک عمیق تر از هویت فردی و معنای زندگی فراهم می آورد و به تعاملات اجتماعی و فرهنگی معنا می بخشد.

    کلیدواژگان: پرسه زنی، سلوک عرفانی، فلسفه غربی، جستجوی حقیقت
  • فاطمه وطن پرست قلعه جوق *، بهروز سبحانی، علی زالی کورعباسلو صفحات 418-438

    وقوع بارش های سنگین با الگوهای همدید سطح زمین و سطوح فوقانی جو در ارتباط است. هدف اصلی این پژوهش الگویابی همدیدی – ترمودینامیکی بارش سنگین در ایستگاه های منتخب استان کرمانشاه است. بدین منظور داده های بارش روزانه برای دوره آماری (2019 – 2010) اخذ شد. پایگاه دوم داده ها شامل نقشه های تراز سطح دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل، رطوبت نسبی، امگا، جهت وزش رطوبتی تراز 500 هکتوپاسکال و آب قابل بارش است که با استفاده از تحلیل مولفه اصلی (PCA)، برای شناسایی مولفه ها مورد پردازش قرار گرفتند. برای واکاوی ترمودینامیکی نیز از شاخص های ناپایداری نظیر CAPE، LI، KI، TTI، PW و SI استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که سه عامل درمجموع 5/80 درصد واریانس الگوهای مولد را تبیین و توجیه می کند. در ادامه با اجرای گروه بندی خوشه ای سلسله مراتبی به روش ادغام Ward و فاصله اقلیدسی چهار الگو به دست آمد که این الگوها شامل فرود شرق مدیترانه و عراق، بندال بریده کم ارتفاع مدیترانه، فرود عمیق روسیه و بندال شبه امگایی شرق مدیترانه و عراق است. نتایج تحلیل های همدید نشان داد که در روزهای همراه با بارش سنگین الگوی غالب کم فشار مستقر بر روی شرق دریای مدیترانه و عراق و قرارگیری قسمت جنوب غربی بندال امگایی شکل و شرق ناوه مدیترانه در منطقه بوده که از 38 روز بارش سنگین ثبت شده در طول دوره آماری با 22 روز بیشترین فراوانی را دارا بوده است. تامین رطوبت این روزها از دریاهای مدیترانه و سرخ، وجود رطوبت نسبی نزدیک به رطوبت اشباع و امگای منفی سبب رطوبت موجود در هوا، صعود هوای مرطوب، تقویت همرفت، ایجاد جوی ناپایدار و بارش های سنگین در منطقه شده است. نتایج تحلیل ترمودینامیکی نشان داد شاخص های ناپایداری در روزهای منتخب مربوط به الگوی دوم و سوم چندان قوی نبوده ولی در الگوهای اول و چهارم شاخص ها ناپایداری شدید و پتانسیل زیاد را برای بارش شدید آشکار ساخته اند.

    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، بارش سنگین، تحلیل همدیدی، تحلیل مولفه اصلی، خوشه بندی
  • علیرضا محمدی، پریا نصیری * صفحات 439-452

    شهرها نیز به عنوان مراکز جذب جمعیت با مسائل و مشکلات متعدد و مختلف زیست محیطی مانند آلودگی هوا، صدا، تولید زباله، آلودگی آب ها و... روبرو هستند که این امر خود منجر به افزایش شدت فشارهای وارده بر محیط زیست و درنتیجه بروز انواع آلودگی های زیست محیطی شده است. در حالی که امروزه صنعت گردشگری، جایگاه خاصی در اقتصاد کشورها پیدا کرده است و در ارتقای ساختار اقتصادی اجتماعی و فرهنگی کشورها، به خصوص در کشورهای رو به توسعه، نقش فعال و موثری ایفا می کند. در این پژوهش حاضر با هدف تحلیل واکاوی اثرگداری پاندمی کرونا بر صنعت گردشگری دراقتصاد شهری با رویکرد محیط زیست شهری (مطالعه موردی: شهر اردبیل) می باشد. این پژوهش ازنظر نوع کاربردی و ازنظر ماهیت انجام، توصیفی – تحلیلی و برای گردآوری داده‏ها از روش‏های کتابخانه‏ای - میدانی و. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات و داده های spas با آزمون تی تک نمونه ای و از روش‏های آماری استنباطی استفاده شده است. یافته های تحقیق با استفاده از آزمون حاکی از آن است. که آزمون تی تک نمونه ای با درجه آزادی 353 و سطح معناداری در مقایسه با سطح معناداری 05/0 پایین است. و در شاخص های اقتصادی و جهت سرمایه گذاری ها ، نگرش مردم نسبت به گردشگری، زیر ساختی-کالبدی و زیست محیطی، اضطراب ناشی از پاندمی کرونا اختلاف میانگین بدست آمده است بنابراین می توان گفت واکاوی اثرگذاری پاندمی کرونا بر صنعت گردشگری دراقتصاد شهری با رویکرد محیط زسست شهری در شهر اردبیل تاثیری بسیاری داشته است.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، شیوع کرونا، اقتصاد شهری، محیط زیست شهری، شهر اردبیل
  • عقیل مددی *، زهرا نظری گزیک صفحات 440-463

    ارزیابی زمین به منظور شناخت و پهنه بندی عرصه های حساس به حرکات دامنه ای به ویژه زمین لغزش از پژوهش های مربوط به جغرافیدانان طبیعی به ویژه ژئومورفولوژیست ها است. مطالعه و بررسی پدیده زمین لغزش در مناطق شمالی کشور به خصوص نواحی کوهستانی شیبدار، به دلیل بارش های فراوان، کاربری های ناصحیح و سازندهای حساس به فرسایش، دارای اهمیت زیادی می باشد. شناسایی و تعیین مناطق حساس و مستعد لغزش می تواند ضمن جلوگیری از بروز خسارت ها، زمینه را برای اجرای طرح های پایدار سازی دامنه ها فراهم آورد. در این پژوهش به منظور پهنه بندی خطر زمین لغزش حوضه آبخیز زیارت از مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP) استفاده شد، متغیر های مورد استفاده در این پژوهش شامل شیب، جهت شیب، زمین شناسی،کاربری اراضی، فاصله از جاده ، فاصله از آبراهه و نقاط هم باران می باشد همچنین به منظور شناخت بهتر زمین لغزش های منطقه ارتباط آنها با عامل فاصله از گسل مورد بررسی قرار گرفت که نشان داد این عامل تاثیر زیادی در زمین لغزش های منطقه نداشته است . عوامل طبیعی منطقه مهم ترین تاثیر را در رخداد زمین لغزش حوضه داشتند. به ترتیب اهمیت این عوامل، شامل فاصله از آبراهه، کاربری زمین که اکثر لغزش ها در اراضی جنگلی اتفاق افتاده اند و عامل زمین شناسی حوضه می باشد که در بین سازندهای مختلف، سازند جیرود بخاطر شرایط لیتولوژی آن دارای بیش ترین زمین لغزش بوده است. در بررسی ارتباط زمین لغزش ها با عوامل طبیعی دریافتیم که بیشتر لغزش های صورت گرفته در ارتفاع 500 تا 1000 متری در طبقه شیب 15 تا 30 درجه و همچنین در جهت های شرق و غرب حوضه اتفاق افتاده است و بیشتر مساحت حوضه آبخیز زیارت (حدود 34 درصد) در محدوده با خطر زیاد قرار گرفت .

    کلیدواژگان: زمین لغزش، Ahp، حوضه زیارت، پهنه بندی، لیتولوژی
  • لیلا کارپیشه *، مهدی علی یاری صفحات 464-481

    این مقاله نقش گردشگری کشاورزی را در کاهش فقر و توسعه پایدار جوامع روستایی بررسی می کند. گردشگری کشاورزی پتانسیل بالایی برای ایجاد فرصت های اقتصادی، حفظ فرهنگ محلی و تقویت انسجام اجتماعی دارد. با این حال، چالش هایی مانند زیرساخت های ناکافی، کمبود آموزش، و رقابت با دیگر بخش های گردشگری نیز وجود دارد. مطالعات نشان می دهد که موفقیت در این زمینه نیازمند مشارکت فعال جامعه محلی، برنامه های آموزشی جامع، و همکاری موثر بین دولت، بخش خصوصی و جوامع روستایی است. مدیریت پایدار منابع طبیعی و تنوع بخشی به فعالیت های گردشگری برای کاهش وابستگی به فصول خاص و افزایش درآمد در طول سال ضروری است. مقاله به ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی گردشگری کشاورزی می پردازد و بر اهمیت توجه به اثرات بالقوه منفی آن بر جوامع محلی و محیط زیست تاکید می کند. برنامه های آموزشی برای کشاورزان و ساکنان محلی در زمینه مدیریت گردشگری، بازاریابی و خدمات مشتری، کلیدی برای ارتقاء کیفیت خدمات و بهبود تجربه گردشگران است. همکاری بین بخش های مختلف برای بهبود هماهنگی و اجرای پروژه ها ضروری است. تنوع بخشی به فعالیت ها، مانند ایجاد اقامتگاه های بوم گردی و برگزاری کارگاه های صنایع دستی، می تواند جذابیت منطقه را افزایش داده و درآمد را در طول سال تثبیت کند. در نهایت، مقاله به سیاست گذاران، مجریان و پژوهشگران در استفاده از گردشگری کشاورزی به عنوان ابزاری برای بهبود معیشت روستایی و ترویج شیوه های پایدار کمک می کند.

    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، فقرزدایی، توسعه پایدار، جوامع روستایی، مشارکت جامعه
|
  • Fatemeh Rangraz Forough * Pages 1-26

    The existence of geological diversity is the most important basis for the development of geotourism and the identification of geological heritage for the establishment of geoparks. Geotourism activities focus on geological tourism activities and is a branch of tourism that focuses on inanimate nature tourism and is a type of sustainable and educational tourism (with the benefit of the local community). In fact, geotourism is a knowledge-oriented tourism that comes from the interdisciplinary integration of the tourism industry with the preservation and interpretation of inanimate nature attractions (along with the cultural issues related to them) and presenting it to the general public in the form of a geosite. Geotourism, despite being a global phenomenon, is also a relatively new concept. The purpose of this research is to evaluate the geotourism potential of the geological heritage of Maragheh city using the GAM geosite evaluation method (based on experts' opinion). The current research is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. The results were the identification of 11 geosites, and a survey of the geosites was conducted with the opinions of 20 experts from the Department of Tourism and Cultural Heritage of East Azerbaijan Province. Determining the value of geosites using the GAM method shows that the geosites of the fossil zone, Hampoil Cave and Gosheish Mineral Spring, Istibulagh, Garkh Kahol Cave and Chapar Cave, being located in the Z33 zone, have the necessary power for geotourism activities, but only Having natural potential alone does not lead to the expansion of geotourism activities.

    Keywords: Geotourism, Geo- Heritage, Maragheh City, GAM Model
  • Mohammad Hajian, Saeed Maleki * Pages 27-39

    Today, the crisis of urban development has gained wider dimensions in most parts of the world. The emergence of such a situation is caused by the general conditions of societies in the present era. In recent decades, the growth of the urban population has increased sharply with the large migration of people to the cities. The urban environment, which determines the health and well-being of city dwellers, is in crisis. The present study examines the status of healthy city indicators in Bushehr, one of the coastal cities of Iran. Descriptive-analytical research method and data were collected by documentary and field method (questionnaire). The statistical population of the research was 72 people, including experts, experts and urban managers of the coastal city of Bushehr, who were selected by simple random sampling. In order to determine the validity, the questionnaire was given to experts and some items were modified with their opinion and its content validity was confirmed. The reliability of the research tool (questionnaire) was evaluated with SPSS software and the Cronbach's alpha test was equal to 0.83; This value is suitable for research tools. Data analysis was done using t-test. The results of the current research indicated that, in total, the results showed that: 1) the health component with a coefficient of (76.280); 2) public health component with coefficient (129/266); 3) comfort component with coefficient (107.346); 4) Security component with coefficient (111.160) and 5) Beauty component with coefficient (116.466) are significant. The calculated average score of the subjects is in the 95% confidence interval of the t test and is in its upper limit; And it indicates that the urban health in the coastal city of Bushehr is in a good and suitable condition.

    Keywords: Health City, Health City Indicators, Bushehr
  • Khalil Ghasemnejad, Ebrahim Ghaed, Abazar Ghahremany * Pages 40-56
    Mutual interaction and cooperation between the border guards and the border residents can be the basis for reducing the tensions between them and moving in the direction of creating stable security at the border. One of the examples of this sustainable security is the use of the capacity of the border residents to reduce the desire to smuggle goods among them and effectively prevent and deal with smuggling in the border city of Marivan. By providing security for 115 km from the border of Kurdistan Province with the Kurdistan region of Iraq, the command of Marivan border regiment plays an important role in creating convergence among the border residents and their constructive interaction in the way of preventing and combating the smuggling of goods. The current research is applied in terms of its purpose and in terms of the nature of the data and the method of implementation, it is a type of qualitative research. The statistical population of this research is the experts of different social, cultural, economic, law enforcement and border guard areas of Marivan city and the sample size is 20 people. Research findings in the intra-organizational dimension include; Improving communication skills of employees, strengthening information elites, providing accurate and timely information, informing, and in the extra-organizational dimension; Using the capacity of local mobilization, identifying and interacting with native and local elites, institutionalizing culture not to smuggling at the border, interacting with other relevant organizations, attending native-local ceremonies, informing border dwellers about rules and regulations, reducing The element of pessimism becomes mutual in relationships. The results show that the interaction and promotion of relations with the border dwellers can be a platform for effective and soft prevention of border dwellers' desire to smuggle goods, while promoting information elites on the border areas.
    Keywords: Interaction, Border Dwellers, Border Guard, Goods Smuggling, Prevention
  • Mousa Abedini *, Nasrin Hasanzadeh Babolan Pages 57-71
    The purpose of this research is to investigate and analyze the physiographic characteristics and land cover of Koze Topraghi watershed in Ardabil province using geographic information system. In this regard, by using Landsat 9 satellite images, the topographic map of the area and the use of the digital elevation model of the land to prepare slope factors, slope direction, DEM, land use and vegetation. The results of the factors showed that the highest point of the studied area with a height of 2540 meters is located in the south of the studied area and the lowest point of the studied area with a height of about 1400 meters is located in the northern parts of the basin. In the study area, slopes of more than 70% are observed in the northeast, south, southeast elevations, and due to the lack of vegetation with low coverage, especially in the eastern parts, they are highly vulnerable to erosion. Low slope areas in the studied basin are mostly located in the central areas. The general direction of the slope in Kozetopraghi watershed is southeast and northeast. in the studied area, the slope decreases from east to west and from the heights to the center of the basin. On the other hand, in order to prepare and classify the land use map of the studied basin, the support vector machine method was used. The overall accuracy and Kappa coefficient for the land use map of the studied basin were equal to 99.93 and 0.99%, which had acceptable accuracy, in order to prepare the vegetation map for the year 1402, Landsat 9 satellite data was used and the factor map was prepared. the values of the vegetation factor in the basin ranged from -0.21 to 0.85, which often had more density in the southern parts.
    Keywords: Malahonis, Land Use, NDVI, Landsat 9, Shahryar City
  • Chnour Mohammadi * Pages 72-83
    Urban services as a tool for urban development management and the main factor of the continuation of urban life, without which the life of citizens will cease to function. The fair distribution of services can lead the city to sustainable development on the one hand and on the other hand it can bring a kind of balance in population distribution. The main goal of this research is to evaluate urban service indicators in the eight areas of Kermanshah metropolis that the collection of information and data has been done in the form of library and documents and using the MEREC method the eight indicators used in the research were weighted and the measurement and ranking of the areas was done using the CoCoSo model. The results of data analysis with the Cocoso model show; K score (represents the sum of the geometric mean and the arithmetic mean of three strategies Ka, Kb and Kc) whichever option is larger indicates the superiority of that option. So that area eight with the highest score of 2.82 is in the first place, area one with a score of 2.59 is in the second place, area four with a score of 2.52 is in the third place, area two with a score of 47.2 in fourth place, area six with a score of 2.33 is in the fifth place, area seven with a score of 2.03 is in the sixth place, area three with a score of 1.45 in the seventh place and finally area five with the lowest score of 1.43 has been ranked eighth.
    Keywords: Indicators Of Urban Services, Eight Regions, Kermanshah Metropolis
  • Pouya Sheykh Chopani, Mahdi Cheraghi, Mohammadreza Nemati * Pages 84-105
    Currently, the tourism industry has become the fastest growing industry and is one of the important pillars of the world's economic activities, which is well known in all countries of the world. Also, tourism ensures the development of the country's destinations, promotes the employment of citizens and residents of the region, creates business partnerships, increases social living standards, improves infrastructure and more. Tourist destinations as a place, while providing communication between tourists and the surrounding environment, creates various meanings and images of different places in the minds of tourists, which causes the formation of a sense of place, in the current research, which is of a practical type, to measure the capacity and identify tourist destinations and Its impact on the development and sustainability of the tourism sector of Zanjan province has been discussed using the available sources in the form of library-documents and field data. The statistical population of 30 experts and relevant activists who had the necessary familiarity with the tourism potential of the cities of Zanjan province, which was collected using the questionnaire tool and analyzed with the ORESTE multi-indicator decision-making model, and the results are presented The fact is that Zanjan city has the highest capacity to attract tourists and Ijerud city has the lowest capacity to attract tourists in the province.
    Keywords: Tourism, Tourism Development, Capacity Building, Zanjan Province
  • Majid Goodarzi *, Zahra Soltani, Sara Rahmani Pages 106-118
    As a novel approach in urban design and development, diversity-oriented urban planning aims to create spaces that are comprehensive and accessible to all members of society, regardless of race, social class, age, gender, disabilities, and other differences. This approach emphasizes the principles of social justice, equality of opportunities, and the recognition of human diversity. The present study aims to evaluate the environmental quality of Izeh City, focusing on diversity-oriented urban planning and responding to the needs of three social groups: women, children, and the elderly. The applied study employed a descriptive-analytical research method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. For data analysis, a one-sample t-test was employed in SPSS.26. As the one-sample t-test results demonstrate, the environmental quality of Izeh city regarding indicators such as safety and security, public facilities and services, public transportation, outdoor spaces is lower than the average level in response to the needs of all three social groups. The analyses show that to achieve a diverse and inclusive urban environment, it is necessary to move from a homogenous approach to a diversity-oriented one that includes diversities and differences in urban planning and policymaking.
    Keywords: Diversity-Oriented Urban Planning, Environmental Quality, Social Groups, Izeh City
  • Mohsen Aghayari Hir, Abolghasem Taghizade Fanid, Majid Rezaei Banafsheh Daragh, Hamideh Dizaji * Pages 119-136
  • Nahid Rezaei Fuladi, Shima Nikoo * Pages 137-157

    Desertification occurs due to climate changes and human activities and can have irreparable effects on human life. The main steps in controlling and combating this phenomenon are knowing the dimensions and causes and determining their intensity and status. The purpose of this research is to identify the key human indicators of desertification and to evaluate desertification based on these indicators in the villages south of Semnan. First of all, a list of human indicators of desertification available in the methods and models of desertification assessment in Iran and the world were prepared and prioritized based on Analysis of Hierarchical Process in Expert Choice software according to the opinions of 50 experts from the Department of Agricultural Jihad and the Natural Resources Department of Semnan province. Then, desertification was evaluated using MEDALUS method based on the indicators that had a higher priority according to experts. The results indicated that the most important human criterion of desertification was water and agriculture, and the most important indicators were exploitation of underground water, poverty and land use change. Desertification was evaluated severe with score of 1.4 based on MEDALUS. Land use change without land use studies in the studied villages is one of the most important factors of desertification, which has caused excessive exploitation of underground water resources. On the other hand, traditional agricultural methods with high and unprincipled water consumption and traditional animal husbandry methods with excessive grazing of rangelands and low yield, in addition to the destruction of water resources, soil and vegetation has caused a decrease in the income of villagers, poverty and more pressure on natural resources. The consequence of this is migration to cities, followed by the intensification of desertification.

    Keywords: Desertification, Human Indicator, Rural Areas, AHP, MEDALUS
  • Parisa Pak, Bahman Khosravipour * Pages 158-178

    Due to the fact that agricultural development is highly dependent on water resource management and the more limited water is, the more efficient water management becomes. For this reason, it is inevitable to pay attention to the acceptance of new technologies in the field of water resources protection, and knowing the usefulness of using these irrigation systems compared to conventional methods can be considered an effective solution to increase the acceptance of new agricultural irrigation technology. Therefore, the current study aims to investigate the usefulness of the pressurized irrigation system from the point of view of the users. The statistical population of this research consists of farmers using pressure irrigation system and traditional network in Behbahan city, due to the wideness, 150 people from traditional irrigation users and 150 people from pressure irrigation users were selected based on random sampling. The tool used in this research was a researcher-made questionnaire, whose validity was confirmed based on the opinion of experts in the field of agricultural extension and education, and data analysis was done using SPSSV23 software. The findings of the research show that the implementation of pressurized irrigation has economic, social, environmental and technical benefits in the region.

    Keywords: Water, Pressurized Irrigation, Utility
  • Tayebe Babaei Olam * Pages 179-192
    The purpose of this research work is to investigate the role of factors involved in the soil moisture content of Shafaroud catchment area. For this reason, in the Google Earth Engine programming environment, by calling satellite data, land use maps were drawn for the 4 main classes of the mentioned basin, then the state of vegetation cover (NDVI), average temperature, evaporation and precipitation were checked and finally the soil moisture map was drawn. The results showed that the eastern half of the mentioned basin had different conditions compared to its western one, so that in the eastern half of the studied basin, most of the areas are covered by forest areas with 239 square kilometers, and towards the west of the basin, its density has decreased. This situation is also true for the vegetation cover. and the maximum diversity of vegetation was observed in the eastern half of the basin and its central areas at the rate of 0.55. All these factors have caused the soil moisture to increase in the eastern half and especially in the northeast of the mentioned basin and its value reaches 18.12 mm, on the contrary, in the western half of the basin and its northwest, the minimum soil moisture was observed as 12.62 mm. It should be noted that all factors showed a direct relationship with soil moisture, and among the mentioned factors, water vapor with an explanation coefficient of R2, 0.48, precipitation 0.41, temperature 0.22, and vegetation 0.11% have the highest role. in soil moisture.
    Keywords: _ Vegetation, Temperature, Precipitation, Water Vapor, Soil Moisture, _ Shafaroud Watershed
  • Seyed Mohamadhossein Hosseini *, Vahid Sadeghi Pages 193-238

    Development means mental transformation (in the cultural and social structure), objective transformation (in the structure of economic geography) and acceleration of virtual communication space (in the structure of political culture) with regard to environmental considerations (sustainability of the future of humanity) and well-being (human welfare). Is. Considering that the use of different development patterns can bring different outcomes for a territory, the main research question is what are the most important damages caused by the proposed development patterns in Mamasani county and which of the recent patterns Can they lead to the optimal pattern of development in this county? The research method is descriptive-analytical in nature. The tool for collecting information is based on library sources and field observations. The results of the research showed that the six proposed development patterns in Mamasani county can be identified and diagnosed. The bureaucratic model is based on tribal bureaucracy, the charismatic model is based on tribal emotions, and the authoritarian modernization model is based on short-term physical transformations combined with ignoring civic indicators. Therefore, the output of the last three models cannot be the optimal model of Mamasani development. Despite this, the models of technocracy, democracy and elite, despite having their own harms, respectively by providing long-term economic/technical benefits, emphasizing political, social, civil, citizenship factors; and the specialization of the elites in affairs, they can better figure out the optimal model of development under the name of "elite techno democracy".

    Keywords: Proposed Development Patterns, Optimal Development Patterns, Elite Techno Democracy, Mamasani County
  • Zahra Shabanpour Sheshkal, Ata Ghafari Gilandeh *, Alireza Mohammadi Pages 239-267

    AbstractCurrently, the elderly population is increasing worldwide, and it is necessary to pay attention to the needs of this group of society. One of the basic needs of the elderly is access to public spaces, which has a significant impact on their physical and mental health. For this purpose, the current research was carried out to measure the relationship between access to urban public spaces and the general health (physical and mental) of the elderly at the neighborhood level in Region 4 of Rasht city. This research is applied in terms of purpose, descriptive-analytical in terms of method, and documentary and survey-based in terms of data collection methods. The statistical population of the research comprised elderly residents in Region 4 of Rasht Municipality. The sample size was estimated to be 400 people using the Cochran formula. To assess the mental health of the elderly, the GHQ-28 questionnaire was used, and to evaluate the access to public spaces of urban, a researcher-made questionnaire was employed. its validity was confirmed through content validity, and its reliability was obtained as 0/79 using Cronbach's alpha method. Also, the data were analyzed using descriptive statistics such as an index of tendency to the center (standard deviation and mean), and statistical tests such as Pearson correlation and multivariate regression. The research findings showed that there is the significant and inverse correlation (r= -0/657) between mental health variables with access to public spaces.

    Keywords: Access, Public Spaces, Elderly, Mental Health, Region 4 Of Rasht City
  • Saeed Reza Akbarian Ronizi *, Saeed Negahban, Alireza Ranjbar Pages 268-278
  • Samira Saeidi Zaranji, Mohammad Hasan Yazdani *, Ghasem Fatahzade Ardalani Pages 279-291

    The type of research based on the purpose is applied and descriptive-analytical in terms of its nature and method.The method of collecting information is a library that has been examined in the form of aquestionnaire tool (made by a researcher)The research variables that have been effective on the occurrence of neurodegenerative and mental diseases include (environment, quality of urban furniture and access to medical services). For the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used and the obtained alpha value is (778/.)The statistical population of the research is the number of people suffering from brain, nervous and mental diseases in the city of Ardabil between 1399 and 1401The findings indicate that based on the opinions of the statistical community (neurological and psychiatric patients), the quality of environmental factors with an average of 2.79, its management is at a medium to low level. From the point of view of neuropsychiatric patients, the quality of urban furniture in Ardabil city with an average of (2.33) is not desirable and does not have the necessary beauty, security and efficiency when in use, and it causes stress in them, as well as access to medical services. And urban transportation with the average obtained (2.8) in Ardabil city is average and downward. Based on the findings of the research and the opinions ofneuropsychiatric patients in the urban environment and the three indicators used in the research, it has an effect on mental disorders and the occurrence of stress and anxiety in them. According to the high statistics of stress and anxiety in Ardabil city, if this issue If it is not taken into consideration by city managers and planners, it will cause an increase in the number of mental disorders and the occurrence of brain and nerve diseases among the citizens of Ardabil city.

    Keywords: Urban Stressors, Urban Health, Neurological Patients, Ardabil City
  • Mahta Azizi, Hosein Rahimi * Pages 292-306

    Tourism today, more than the economic point of view, is presented as an inevitable and necessary social activity, and an important share in the national income is meant for it, and the planners and policy makers look at it as one of the most important axes of the national income. In the last few decades, the prosperity of this activity and the movement that this set of human activities can have on the economic, cultural and social sectors cannot be hidden. According to its geographical environment, each region has different talents and attractions that require proper management in order to develop and achieve a sustainable competitive advantage. Considering the importance of the topic, the purpose of this research is to assess the potential of geo-ecotourism and its development management in Kazaj village, Hashjin city using Brilha model; In order to achieve this goal, the main data of the research is made up of documentary information, interviews and field observations. In the Braille method, scientific, tourism and educational values, the method of evaluating land diversity areas and calculating the total points have been examined in these areas. The results show that, the village With a total score of 220 in the tourism value of land diversity area evaluation method, Kazaj has geo-ecotourism potential and has the power to attract tourists. Many development planners also refer to the tourism industry as the main and important pillar of sustainability, and in other words, the relationship between tourism and planning can play a special role in urban and rural development and deprivation. In the village of Kazaj, despite the obtained tourism potentials, the research results indicate that the expansion of geo-ecotourism potentials in the village of Kazaj increases employment, and also causes sustainable rural development.

    Keywords: Geo-Ecotourism, Development Management, Kezaj, Brilha Model
  • Bahman Khosravipour *, Mahin Asadolahpour Pages 307-319

    According to rural development thinkers, entrepreneurship development in rural areas is one of the most important rural development strategies that can play an important role in the economic growth and development of the village. Today, entrepreneurship is used as a suitable solution for empowering and building capacity in rural communities in order to improve life, reduce the gap between the city and the countryside, and create economic, social, environmental and institutional equality. Meanwhile, women play an important role as one of the influential groups in rural society. Training and strengthening entrepreneurship of rural women is considered an effective solution in line with two development indicators, namely employment and unemployment reduction. Empowerment has gained a lot of acceptance in the last few years and it is also a word that has been used in political discussions related to the empowerment of people. Empowerment is a process in which people organize themselves, self-confidence. increase and use their rights in relation to free choice and resource control. The empowerment of women entrepreneurs seems to be important as the basic foundations for improving the professional and personal life of women, of course, this category requires training, especially entrepreneurial training, and through these trainings, the skills and competence of women to increase in order to become an entrepreneur. This article, prepared in a review method and using written library and internet resources, tries to investigate the role and effect of entrepreneurship education in empowering rural women by mentioning the concepts of entrepreneurship and the importance and position of rural women in rural development. and provide the necessary solutions.

    Keywords: Rural Women, Entrepreneurship Education, Empowerment, Entrepreneurship Development
  • Batol Zaynali, Maryam Mohammadzadeh Shishagran * Pages 320-335

    The sun is known as the source of energy, the beginning of life and the source of all other energies. The global radiation of the sun is considered one of the fundamental structures of every climate. Therefore, knowing the characteristics and predicting these basic structures has a great impact on energy-related planning. The use of satellite images and remote sensing models as a suitable and low-cost tool for estimating solar radiation has been in recent years. In order to carry out this research, the images of 2020 Landsat 8 satellite OLI sensor and TIRS sensor and Sabal algorithm were used. ENVI software was used for geometrical, atmospheric and radiometric corrections of satellite images, as well as the execution of calculations related to the Sabal model, and ArcGIS software was used for creating a database, spatial analysis, cartographic operations and finally implementing the model. The results show that the average maximum incoming shortwave radiation was 901 watts per square meter on 08/09/2020 and the lowest value was 302 watts per square meter in February. Meanwhile, the lowest amount of net radiation on 10/28/2020 is 355 watts per square meter. The difference in the amount of net radiation reaching the earth in the studied area is caused by the difference in the angle of the sun and the number of sunny hours in different months of the year. Finally, it can be concluded that the solar radiation in the region has the necessary potential for the implementation of solar photovoltaic projects in the year under review. 

    Keywords: Sun', S Radiant Energy, Sabal Algorithm, Remote Sensing, Landsat Images, Eshtehard City
  • Sedigheh Rezaei, Kurosh Rezaei-Moghaddam * Pages 336-352
  • Saeed Maleki *, Elham Pazhnegi Pages 353-367

    New urbanism is one of the most important movements related to the design of urban spaces, which aims to create a better space for citizens. The plans presented from the point of view of New urbanism include new changes and developments in the urban area, urban renewal and the preparation of a map of the suburbs. EDAS and BWM models have been used in this research. This research is applied-theoretical in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The required information and data have been collected through library and field methods. In this study, the effective indicators are: land acquisition cost, land area, distance to the main road network, distance to high-traffic streets, adjacent land use type, distance to commercial centers, distance to service centers, distance to pilgrimage centers, distance to historical centers, distance to medical centers, distance to educational centers, population density of the region and distance to administrative centers. These indicators have been weighted using the best-worst method, whose calculations were performed by Lingo software. Then, with the Idas method, the calculations of which are done in Excel software, the desired options are ranked. The results show that the land price index received the most weight, and the indicators of distance to medical centers and distance to high-traffic streets were ranked second and third, respectively. Then, using the Idas method, the final ranking has been done and the best option of the railway land has been introduced, and after that, Ahvaz commercial complex has been selected as the second option.

    Keywords: New Urbanism, Ahvaz City, EDAS, BWM Model
  • Kosar Loghmannia *, Maryam Hosseinzadeh, Fariba Karami Pages 368-386
    The purpose of this research is to evaluate the geotourism potential of the Top Tapan karst spring area using two comparative methods, Kubalikova and Serrano Gonzalez-Truba. The process of the research is that first the desired geosites are identified in the watershed and for better examination and collection of identification card information is defined for them. 5 geotourism areas were identified, including Top Tapan Spring, Qezel Daghi, Badamiar Cave, Sangi Chiraghil Mosque, Ganbarf Waterfall. After evaluating the geosites, their impact on the geotourism of the region has been investigated. The results obtained from the evaluations show that the fertility index in the Serrano Gonzalez method has the highest value, and the prospects and appearance index have also been assigned a high value in both methods, as well as the cultural, scientific and educational aspect. They were also relatively good value. Meanwhile, the protection index scored low in both methods. In total, Serrano Gonzalez's method with 54 points has obtained a higher position than Kubalikova's method with 5.8 points.
    Keywords: Geotourism Potential, Karst Spring, Kubalikova Method, Serrano Gonzalez-Truba Method
  • Rohiye Jalili, Bromand Salahi *, Batool Zeynali, Mahdi Frotan Pages 387-402
    In order to monitor dust storms in Khuzestan province, statistical data were first obtained from the General Meteorological Department, and the days with dust reports with minimum horizontal visibility of less than 10 km were selected as free days. The results of zoning and the average dust concentration map by calling MODIS satellite data in Google Earth Engine revealed that the density of this phenomenon was in the western, southwestern and central regions of the province. For the synoptic investigation of this phenomenon, the most intense dust storms were selected for 9 synoptic stations and these days were analyzed by drawing synoptic maps; And the movement path and origin of this phenomenon and its density were displayed through the HYSPLIT model. The results indicated that in the majority of dust storms in the south of Iran, thermal low-pressure systems were active, and in Europe, high-pressure systems prevailed, and the slope of the pressure gradient between these two systems led to the direction of westerly currents with high wind speed at high altitudes towards the study area. And the prevailing rotating situation in the region has added to the instability of the air. The western winds have also passed through the deserts of North Africa, the north of the Arabian Peninsula, Iraq and Syria, parallel to the Nave canal in the west of Iran, and have led the hot and dry air of these regions to the atmosphere of the region.
    Keywords: Synoptic Analysis, HYSPLIT, Dust, Khuzestan
  • Azim Osmanian, Mahmoud Rahimi *, Ramin Saed Moucheshi Pages 403-417
    Background and Objective

    In light of recent social and cultural changes, the concept of wandering has gained significance as a social and spiritual act. This study aims to explore the various dimensions of wandering from the perspectives of Western philosophy and Iranian-Islamic wisdom. The objective is to analyze and compare these two viewpoints and uncover the deeper meanings of this practice in each cultural tradition.

    Methodology

    The research is based on the analysis of literary and philosophical texts. Using key sources from both Western and Iranian-Islamic traditions, the philosophical and spiritual dimensions of wandering were examined.

    Findings

    The results indicate that in Western philosophy, wandering is seen as an individualistic and aesthetic practice. Writers like Charles Baudelaire depict this concept by describing the details and beauty of urban life. In contrast, in Iranian-Islamic wisdom, wandering is regarded as a spiritual journey and a search for truth, as exemplified in the poetry of Rumi and other mystical texts.

    Conclusion

    In both Western and Iranian-Islamic traditions, wandering is not only seen as an individual activity but also as a cognitive and spiritual process. This practice provides an opportunity for deeper understanding of individual identity and the meaning of life, while also imbuing social and cultural interactions with significance.

    Keywords: Flânerie, Mystical Journey, Western Philosophy, Quest For Truth
  • Fatemeh Vatanparast *, Bhrooz Sobhani, Ali Zali Korabasloo Pages 418-438

    The occurrence of heavy rains is related to the synoptic patterns of the earth's surface and the upper levels of the atmosphere. The main goal of this research is to find the synoptic-thermodynamic pattern of heavy rainfall in selected stations of Kermanshah province. For this purpose, daily rainfall data and maps of sea level and height geopotential of 500 hPa were obtained for the statistical period (2010-2019) and were processed using principal component analysis (PCA) to identify the components. CAPE, LI, KI, TTI and SI instability indices were used for thermodynamic analysis. The results of the factor analysis showed that three factors in total explain and justify 80.5% of the variance of productive patterns. Further, four patterns were obtained by clustering using Ward's integration method and Euclidean distance. These patterns include the eastern Mediterranean and Iraq descent, the low-altitude Mediterranean cut bandal, the deep Russian descent and the eastern Mediterranean and Iraq quasi-omega bandal. The results showed that in the days of heavy rain, the dominant pattern of low pressure was located over the eastern Mediterranean Sea and Iraq and the location of the southwestern part of the omega-shaped bandal and the eastern Mediterranean trough in the region, which had the highest frequency of heavy rain with 22 days out of 38 days. The supply of moisture these days from the Mediterranean and Red seas, the presence of relative humidity close to saturated humidity and negative omega has led to an increase in humidity in the air, the rise of moist air, strengthening convection, creating an unstable atmosphere and heavy rains in the region. The results of thermodynamic analysis showed that the instability indices related to the second and third patterns were not very strong, but in the first and fourth patterns, the indices revealed severe instability and high potential.

    Keywords: Kermanshah Province, Heavy Rainfall, Synoptic Analysis, Principal Component Analysis, Clustering
  • Alireza Mohammadi, Paria Nasiri * Pages 439-452

    As centers of population attraction, cities are facing numerous and various environmental issues and problems such as air pollution, noise, waste production, water pollution, etc., which leads to an increase in the intensity of the pressures on the environment. And as a result, various types of environmental pollution have occurred. while Today, the tourism industry has found a special place in the economy of countries and plays an active and effective role in improving the economic, social and cultural structure of countries, especially in developing countries. In this current research, the aim is to analyze the impact of the Corona pandemic on the tourism industry in the urban economy with the approach of urban environment (case study: Ardabil city). This research is descriptive-analytical in terms of applied type and in terms of its nature, and to collect data from library-field methods and to analyze information and data of spas with sample t-tech test and inferential statistical methods. Used. . The research findings using the test indicate that. that the T-Tech test is a sample with a degree of freedom of 353 and the significance level is low compared to the significance level of 0.05. And in economic indicators and the direction of investments, people's attitude towards tourism, physical and environmental infrastructure, the anxiety caused by the Corona pandemic, the average difference has been obtained, Therefore, it can be said that the analysis of the impact of the Corona pandemic on the tourism industry in the urban economy with the approach of the urban environment in Ardabil has had a great impact.

    Keywords: Tourism Industry, Corona Outbreak, Urban Economy, _ Urban Environment, Ardabil City
  • Aghil Madadi *, Zahra Nazari Gazik Pages 440-463

    Land evaluation for the purpose of recognizing and zoning areas sensitive to range movements, especially landslides, is one of the researches of natural geographers, especially geomorphologists. The study and investigation of the phenomenon of landslides in the northern regions of the country, especially the steep mountainous regions, is very important due to heavy rainfall, incorrect land use and erosion-sensitive formations. Identifying and determining sensitive and prone to landslide areas can provide the basis for the implementation of slope stabilization plans while preventing damages.In this research, in order to zone the risk of landslides in the Ziarat watershed, Analytical Hierarchy Model (AHP) was used. The variables used in this research include slope, slope direction, geology, land use, distance from the road, distance from the watercourse, and rainfall points. Also, in order to better understand the landslides in the region, their relationship with the distance factor from the fault was investigated, which showed that this factor did not have a great impact on the landslides in the region. The natural factors of the region had the most important effect on the occurrence of landslides in the basin.According to the importance of these factors, it includes the distance from the waterway, the land use that most of the landslides have occurred in forest lands, and the geological factor of the basin, which among the different formations, the Jiroud Formation has had the most landslides due to its lithological conditions. In the investigation of the relationship between landslides and natural factors, we found that most of the landslides occurred at an altitude of 500 to 1000 meters on a slope of 15 to 30 degrees and also in the east and west directions of the basin, and most of the area of ​​the Ziarat watershed is in The area was placed at high risk.

    Keywords: Landslide, Ahp, Ziarat Basin, Zonation, Lithology
  • Leila Karpisheh *, Mehdi Aliyari Pages 464-481

    This paper examines the role of agritourism in poverty reduction and sustainable development within rural communities. Agritourism presents significant potential for generating economic opportunities, preserving local culture, and strengthening social cohesion. However, challenges exist, including inadequate infrastructure, insufficient training, and competition from other tourism sectors.
    The study reveals that success hinges on active community participation, comprehensive training programs, and effective collaboration among government, the private sector, and rural communities. Sustainable natural resource management and diversification of tourism activities are crucial to reduce seasonal dependence and increase year-round income generation.
    The paper analyzes the economic, social, and environmental dimensions of agritourism, emphasizing the importance of considering potential negative impacts on local communities and the environment. Training programs for farmers and local residents in tourism management, marketing, and customer service are key to enhancing service quality and improving tourist experiences. Inter-sectoral collaboration is essential for improved coordination and project implementation. Diversification of activities, such as establishing eco-lodges and conducting craft workshops, can enhance regional appeal and stabilize income throughout the year. Ultimately, this paper contributes to informing policymakers, practitioners, and researchers on utilizing agritourism as a tool for improving rural livelihoods and promoting sustainable practices.

    Keywords: Agritourism, Poverty Alleviation, Sustainable Development, Rural Communities, Community Participation