فهرست مطالب
فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال چهاردهم شماره 54 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/08
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-33
ضرورت به کارگیری روش های تدریس نوین و مبتنی بر حل مسئله و تفکر در نظام آموزشی کشور، سبب شد پژوهشی با هدف واکاوی فن شش کلاه تفکر دوبونو به عنوان یک روش تدریس خلاق و نقش آن در بهبود آموزش و تدریس انجام گیرد. پژوهش حاضر با روش فراترکیب و گام های هفت گانه سندلوسکی و باروس (2006)، 114 مقاله و منابع مرتبط با موضوع پژوهش را مورد ارزیابی قرار داده-است. طی مراحل فراترکیب و تحلیل داده ها، 37 مقاله و منبع با معیارهای مورد پذیرش، منطبق بود و داده ها از طریق فرم چک لیست محقق ساخته تحلیل شدند. جهت بررسی قابلیت اعتماد یافته ها از ملاک-های خودبازبینی محقق، مرور همتایان و نظرسنجی متخصصان بهره گرفته شد. طبق یافته های پژوهش، استفاده از فن شش کلاه تفکر به عنوان یک روش تدریس نوین، بر سه مضمون اصلی تفکر (تفکرخلاق، انتقادی، موازی و سازماندهی افکار)، یادگیری (یادگیری عمیق، مهارت های شناختی و پیشرفت تحصیلی) و مهارت های عاطفی (مشارکت و تعامل، ایجاد انگیزه، خودکارآمدی و مهارت های گفتگو) موثر است. بنابراین الگوی ارائه شده، برنامه ریزان و معلمان را در ارتقای کیفیت تدریس، بهبود شرایط یاددهی یادگیری و پرورش فراگیرانی متفکر کمک می کند.
کلیدواژگان: روش تدریس نوین، فن شش کلاه تفکر، ادوارد دوبونو، فراترکیب. -
صفحات 34-56هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ارتباطی کارآفرینی اجتماعی و سواد فناوری با نقش واسطه گری خلاقیت شناختی در دانشجویان دختر انجام شده است.
روشتحقیق حاضر یک پژوهش توصیفی - همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری SEM بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه پیام نور مرکز یزد در سال تحصیلی 1401 1400 بود. نمونه ای با حجم 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های مورداستفاده در این پژوهش شامل سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات (کاتز و مکلین، 2007)، خلاقیت شناختی عابدی (قنبری،1393) و کارآفرینی اجتماعی (عرب،1390) بوده است. داده ها با نرم افزار amos و spss نسخه 24 و با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل شد.
یافته هانتایج نشان داد بین سواد فناوری و کارآفرینی اجتماعی دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد، بین خلاقیت شناختی و کارآفرینی اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد، بین خلاقیت شناختی و سواد فناوری رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد در رابطه بین سواد فناوری و کارآفرینی اجتماعی دانشجویان خلاقیت شناختی نقش واسطه ای دارد.
نتیجه گیرینتایج پژوهش حاضر حاکی از اهمیت نقش خلاقیت شناختی در ارتباط با سواد فناوری و کارآفرینی اجتماعی است. بر این اساس توانمندسازی دانشجویان در ارتباط با خلاقیت شناختی و بهبود و شناسایی خلاقیت دانشجویان می تواند در زمینه کارآفرینی اجتماعی کاربست نتایج پژوهش حاضر باشد.
کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، سواد فناوری، خلاقیت شناختی -
صفحات 57-79هدف
پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل بازاریابی پایدار در صنعت بیمه با تمرکز بر هوش مصنوعی انجام شده است.
روشروش پژوهش برحسب نوع داده ، کیفی از نوع ماهیت اکتشافی است. در جامعه آماری بخش کیفی از بین جامعه خبرگان تعداد 15 نفر تا رسیدن به حد اشباع نظری انتخاب شد که از خبرگان شامل خبرگان دانشگاهی و بیمه البرز بود که به روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته با تکنیک 5W1H استفاده شد و از روش داده بنیاد برای تحلیل داده ها استفاده شده است.
یافته هادر پژوهش حاضر، 5 مولفه شامل، قابلیت های هوش مصنوعی، نوآوری بازاریابی، قابلیت های سازمانی، قابلیت های فرهنگی و عملکرد بازاریابی پایدار و 13 شاخص و 40 کد شناسایی شده است. شرایط علی شامل قابلیت های هوش مصنوعی (شایستگی هوش مصنوعی،کیفیت خدمات هوش مصنوعی، تجربه استفاده از هوش مصنوعی) است. شرایط مداخله گر در پژوهش حاضر، نوآوری بازاریابی (نوآوری محصول، نوآوری در فرآیند) است. همینطور، راهبردها شامل قابلیت های سازمانی (شایستگی ها کارآفرینی، شایستگی استراتژی) است و شرایط زمینه ای در این پژوهش شامل قابلیت های فرهنگی (فرهنگ نوآورانه، فرهنگ تغییرپذیری) است. همچنین، پیامدها را عملکرد بازاریابی پایدار (قصد خرید پایدار، دستیابی به مزیت رقابتی پایدار، فعالیت بازاریابی پایدار، بازاریابی پایدار هوشمند) تشکیل می دهد.
نتیجه گیریاستفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی و نوآوری بازاریابی سبب بهبود در تشخیص الگوهای مشتریان، پیشنهاد بهترین بیمه ها برای هر مشتری و بهبود در ارتباط با مشتریان خواهد شد. این نوع ابزارها می توانند به شرکت بیمه البرزکمک کنند تا روند بازاریابی خود را بهبود بخشیده و در نتیجه به موفقیت و پایداری بیشتری دست یابند.
کلیدواژگان: بازاریابی پایدار، صنعت بیمه، نوآوری بازاریابی، هوش مصنوعی -
صفحات 80-104مقدمه
در چند دهه اخیر مطالعات متعددی بر ضرورت تسهیل خلاقیت در آموزش عالی و محیط های دانشگاهی تاکید داشته اند، بااین حال خلاقیت تاملی و اینکه نهاد دانشگاه چگونه می تواند خلاقانه در مورد رویه ها و فعالیت های خود تامل نماید و آن ها را مورد ارزیابی و تجدیدنظر قرار دهد، کمتر موردتوجه پژوهشگران بوده است. از همین رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل راهبردهای تحقق خلاقیت تاملی در محیط های دانشگاهی انجام شد.
روشپژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی است که در آن از روش تحقیق آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی متوالی استفاده شد. مشارکت کنندگان بالقوه شامل اساتید و خبرگان دانشگاهی در حوزه خلاقیت در آموزش عالی بودند. در بخش کیفی برای گردآوری داده ها با رویکرد نمونه گیری هدفمند (صاحب نظران کلیدی) و معیار اشباع نظری با 25 نفر مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. در بخش کمی نیز 9 نفر از متخصصان به روش گروه کانونی به پرسشنامه محقق ساخته مستخرج از بخش کیفی پاسخ دادند. درنهایت تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی با تکنیک تحلیل مضمون و در بخش کمی با رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) انجام شد.
یافته هانتایج بخش کیفی نشان داد که راهبردهای تحقق خلاقیت تاملی در دانشگاه عبارت اند از: 1. ایجاد دفاتر تحقیقات نهادی؛ 2. آینده پژوهی؛ 3. پذیرش تکثر در ابعاد مختلف؛ 4. چرخش آزاد دانش و اطلاعات؛ 5. حمایت از کرسی های نقد و آزاداندیشی؛ 6. برگزاری تریبون های آزاد؛ و 7. طراحی سیستم های ارزیابی خلاق بومی. نتایج بخش کمی نیز نشان داد که طبق نظر خبرگان راهبردهای شناسایی شده در پنج سطح قرار می گیرند. به طوری که راهبردهای 5 و 6 به عنوان متغیرهای مستقل در سطح چهار؛ راهبردهای 1 و 4 به عنوان متغیرهای رابط در سطح سه؛ و راهبردهای 2، 3 و 7 به عنوان متغیرهای وابسته در سطوح دو و یک قرار گرفتند.
نتیجه گیریپژوهش حاضر با شناسایی راهبردها و سطح بندی و تعیین روابط میان آن ها امکان درک بهتر موضوع و اتخاذ سیاست ها و اقدامات مناسب در راستای تحقق خلاقیت تاملی در محیط های دانشگاهی را فراهم آورده است.
کلیدواژگان: راهبرد، خلاقیت تاملی، دانشگاه، مدل سازی ساختاری تفسیری -
صفحات 105-140هدف
هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه علی رهبری اخلاقی مدیران مدارس و فرهنگ مدرسه با رفتارهای کاری نوآورانه با نقش میانجی امنیت روانشناختی و تعدیلگری شخصیت پویا در معلمان دوره ابتدایی شهرستان خرم آباد بود.
روشاین پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه معلمین شاغل دوره ابتدایی در آموزش و پرورش نواحی یک و دو شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 1403-1402 بود. در این پژوهش حجم نمونه با توجه به پارامتر های آزاد 300 نفر برآورد گردید، که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها افزون بر شاخص های توصیفی، از نرم افزار SPSS نسخه 21 و تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار Amosبهره گرفته شد.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که رابطه بین سبک رهبری اخلاقی مدیران با رفتارهای کاری نوآورانه معلمان، رابطه بین فرهنگ مدرسه و رفتارهای کاری نوآورانه معلمان، رابطه بین رهبری اخلاقی مدیران و امنیت روانشناختی معلمان، رابطه بین فرهنگ مدرسه و امنیت روانشناختی معلمان و رابطه بین امنیت روانشناختی و رفتارهای کاری نوآورانه معلمان مثبت و معنادار می باشد. همچنین رابطه بین سبک رهبری اخلاقی مدیران و رفتارهای کاری نوآورانه معلمان با میانجی گری امنیت روانشناختی و رابطه بین فرهنگ مدرسه و رفتارهای کاری نوآورانه معلمان با میانجی گری امنیت روانشناختی نیز مثبت و معنادار می باشد. همچنین شخصیت پویا در رابطه بین سبک رهبری اخلاقی مدیران و رفتارهای کاری نوآورانه معلمان و رابطه بین فرهنگ مدرسه و رفتارهای کاری نوآورانه معلمان نقش تعدیلگر را ایفا می کند.
نتیجه گیریبکارگیری سبک مناسب رهبری همچون رهبری اخلاقی و ایجاد قرهنگ قوی در مدارس باعث می شود تا کارکنان تصورات مشترکی در خصوص امنیت روانی در محیط کار پیدا کنند و با تکیه بر این جو مثبت و سازنده ای که در سازمان وجود دارد بدون ترس از اشتباهات احتمالی عقاید و نظرات خود را بیان کنند.
کلیدواژگان: رفتارهای کاری نوآورانه، سبک رهبری اخلاقی، فرهنگ مدرسه، امنیت روانشناختی، شخصیت پویا -
صفحات 141-168زمینه
در معماری ایرانی، مولفه های بصری منظر ورودی هر مکان که سبب حرکت کاربران به سمت فضا یا مکث و تداوم حضورآنها در مکان می شود، از مهم ترین بخشهای ارتباطی با فضا بوده، توسط افراد به خوبی احساس شده و بر قضاوت کاربران از مکان موثر می باشد. توجه به تاثیر این مولفه ها بر کاربران، فرصتی را برای ایجاد خلاقیت در روانشناسی محیط فراهم می کند.
هدفایجاد خلاقیت در روانشناسی محیط با تلفیق نوآورانه روانشناسی و معماری از طریق سنجش نقش شش مولفه ی حرکت و مکث در منظر ورودی معماری ایرانی شامل آب، نور، گیاه، ستون و رواق، فضای رابط (هشتی و دالان) و حیاط (محوطه)، بر کاربر با هدف احیای پنج ارزش فردی اقتباس شده از الگوی ارزشی شوارتز می باشد که شامل خلاقیت، هیجان، رضایت و خشنودی، هوشیاری و اقتدار است. مولفه های معماری مورد بررسی، به عنوان متغیرهای مستقل و پنج ارزش فردی اقتباس شده از الگوی ارزشی شوارتز به عنوان متغیرهای وابسته پژوهش هستند.
روشبا استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی دیدگاه های کاربران و رتبه بندی نتایج آزمونها پرداخته شد. جهت بررسی متغیرها و تاثیر آنها بر افراد و همچنین رتبه بندی متغیرها، از نرم افزار SPSS استفاده گردید. جامعه آماری در منطقه 2 شهر رشت در محدوده ای که مجموعه خانه فرهنگ رشت (محله ساغریسازان) در آن واقع شده انتخاب گردید. دلیل انتخاب این مکان توسط نویسندگان، اهمیت بالای احیای اصول ارزشی در کاربر در مکان فرهنگی نسبت به سایر مکانها می باشد.
نتیجه گیرییافته ها نشان می دهد در احیای ارزش های فردی مطرح شده در الگوی ارزشی شوارتز، بر اساس میانگین رتبه ها به ترتیب ، مولفه های حیاط (محوطه)، گیاه، نور، آب، فضای رابط (هشتی و دالان) و ستون و رواق به عنوان عناصر طبیعی و مصنوع، در منظر ورودی تاثیرگذار بوده است. علاوه بر این میزان درصد تاثیرگذاری هریک در احیای ارزشها نیز تعیین گردید.
کلیدواژگان: مولفه های حرکت و مکث، خلاقیت در روانشناسی محیط، ارزش های فردی، الگوی ارزشی شوارتز
-
Pages 1-33
The necessity of using new teaching methods based on problem solving and thinking in the education system of the country caused a research to be conducted with the aim of analyzing the technique of the six thinking hats of De Bono as a creative teaching method and its role in improving education and teaching. The current research has evaluated 114 articles and sources related to the research topic with the metacombination method and the seven steps of Sandelowski and Baros (2006). During the data synthesis and analysis stages, 37 articles and sources were consistent with the accepted criteria, and the data were analyzed through a researcher-made checklist form. In order to check the reliability of the findings, the criteria of researcher self-review, peer review and expert survey were used. According to the findings of the research, the use of the six thinking hats technique as a new teaching method focuses on the three main themes of thinking (creative, critical, parallel and organizing thoughts), learning (deep learning, cognitive skills and academic progress) and emotional skills (participation and interaction). , motivation, self-efficacy and communication skills) is effective. Therefore, the presented model helps planners and teachers in improving the quality of teaching, improving teaching and learning conditions and nurturing thinking learners.
Keywords: New Teaching Method, Six Thinking Hats, Edward Dubono, Ultracombination -
Pages 34-56Purpose
The present study was conducted with the aim of investigating the relationship model of social entrepreneurship and technology literacy with the mediating role of cognitive creativity in female students.
MethodThe current research was a descriptive-correlation research of SEM structural equation modeling. The statistical population of the research included all female students of Payam Noor University of Yazd in the academic year of 1400-1401. A sample of 300 people was selected by convenience sampling method. The questionnaires used in this research included information and communication technology literacy (Katz and McLean, 2007), Abedi's cognitive creativity (Ghanbari, 2013) and social entrepreneurship (Arab, 2015). Data were analyzed with AMOS and SPSS version 24 software and using Pearson correlation and path analysis.
FindingsThe results showed that there is a significant relationship between technology literacy and social entrepreneurship of students, there is a significant relationship between cognitive creativity and social entrepreneurship, and there is a significant relationship between cognitive creativity and technology literacy. Also, the results of the path analysis showed that cognitive creativity plays a mediating role in the relationship between technology literacy and social entrepreneurship of students.
ConclusionThe results of the present study indicate the importance of the role of cognitive creativity in relation to technological literacy and social entrepreneurship. Based on this, empowering students in connection with cognitive creativity and improving and identifying students' creativity can be the application of the results of the present research in the field of social entrepreneurship.
Keywords: Social Entrepreneurship, Technological Literacy, Cognitive Creativity -
Pages 57-79Purpose
The current research was conducted with the aim of designing a sustainable marketing model in Alborz Insurance with a focus on artificial intelligence.
MethodAccording to the type of data, the research method is qualitative and exploratory in nature. In the qualitative statistical population, 15 people were selected from among the experts until the theoretical saturation limit was reached, which included university and Alborz insurance experts who were selected by targeted non-probability sampling. A semi-structured interview tool with 5W1H technique was used to collect data, and the foundation data method was used for data analysis.
FindingsIn the current research, 5 components including artificial intelligence capabilities, marketing innovation, organizational capabilities, cultural capabilities and sustainable marketing performance and 13 indicators and 40 codes have been identified. Causal conditions include the capabilities of artificial intelligence (competence of artificial intelligence, quality of artificial intelligence services, experience of using artificial intelligence). The intervening condition in the current research is marketing innovation (product innovation, process innovation). Similarly, strategies include organizational capabilities (entrepreneurial competencies, strategic competencies) and the background conditions in this research include cultural capabilities (innovative culture, changeable culture). Also, the results are sustainable marketing performance (sustainable purchase intention, achieving sustainable competitive advantage, sustainable marketing activity, sustainable smart marketing).
ConclusionThe use of artificial intelligence algorithms and marketing innovation will improve the recognition of customer patterns, offer the best insurance for each customer, and improve communication with customers. These types of tools can help Alborz Insurance Company to improve its marketing process and thus achieve more success and stability.
Keywords: Sustainable Marketing, Insurance Industry, Marketing Innovation, Artificial Intelligence -
Pages 80-104Introduction
In the last few decades, several studies have emphasized the necessity of facilitating creativity in higher education and academic environments. However, researchers have rarely studied reflective creativity and how the university institution can creatively reflect on its procedures and activities and evaluate and revise them. Therefore, the aim of this study was to identify and analyze the strategies for realizing reflective creativity in academic environments.
MethodThis research is based on purpose, applied and based on method, exploratory mixed (qualitative-quantitative). The potential participants of the present study included university professors and elites with significant expertise and scientific experience in the field of creativity in higher education. In the qualitative part, the data collection method were semi-structured interviews which was conducted with 25 interviewees using the purposeful sampling method of opting for key experts type and theoretical saturation as a criterion. Also, in the quantitative section, 9 experts responded to the researcher-made questionnaire extracted from the qualitative section using the focus group method. Finally, We employed thematic analysis in the qualitative part qualitative part and the ISM approach in the quantitative part for data analysis.
ResultsThe results of the qualitative part showed that the strategies for realizing reflective creativity in the university included: 1. Establishing institutional research offices; 2. futurology; 3. Acceptance of pluralism in different dimensions; 4. Free circulation of knowledge and information; 5. Supporting critique and theorizational chairs; 6. Holding open tribune; and 7. designing local creative evaluation systems. The results of the quantitative section also showed that according to experts, the identified strategies are placed in five levels. so strategies 5 and 6 as driver variables at level four; Strategies 1 and 4 as linkage variables at level three; And strategies 2, 3 and 7 were placed as dependent variables at levels two and one.
ConclusionThis research has made it possible to better understand the issue and adopt appropriate policies and measures to realize reflective creativity in academic environments by identifying the strategies and leveling and determining the relationships between them.
Keywords: Strategy, Reflective Creativity, University, Interpretive Structural Modeling -
Pages 105-140Objective
The purpose of this research was to investigate the causal relationship between the ethical leadership of school principals and school culture with innovative work behaviors with the mediating role of psychological security and moderating proactive personality in elementary school teachers of Khorram Abad city.
Research methodThis research was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. The statistical population of the research included all the teachers working in primary education in districts one and two of Khorramabad city in the academic year of 1402-1403. In this research, the sample size was estimated to be 300 people according to the free parameters, who were selected based on the multi-stage random sampling method. In order to collect data, a standard questionnaire was used. In addition to descriptive indices, SPSS version 21 software and structural equation analysis in Amos software were used for data analysis.
FindingsFindings show that the relationship between the ethical leadership style of managers and innovative work behaviors of teachers, the relationship between school culture and innovative work behaviors of teachers, the relationship between ethical leadership of managers and psychological security of teachers, the relationship between school culture and psychological security of teachers and the relationship between psychological security and innovative work behaviors of teachers are positive and meaningful. Also, the relationship between the ethical leadership style of managers and the innovative work behaviors of teachers with the mediation of psychological security and the relationship between school culture and the innovative work behaviors of teachers with the mediation of psychological security is also positive and significant. Also, proactive personality plays a moderating role in the relationship between ethical leadership style of managers and innovative work behaviors of teachers and the relationship between school culture and innovative work behaviors of teachers.
ConclusionUsing the appropriate leadership style, such as ethical leadership and creating strong morale in schools, makes employees find common ideas about psychological safety in the workplace, and relying on this positive and constructive atmosphere in the organization without fear of possible mistakes of ideas and express their opinions.
Keywords: Innovative Work Behaviors, Ethical Leadership Style, School Culture, Psychological Safety, Proactive Personality -
Pages 141-168Background
In Iranian architecture, the visual components of the entrance landscape of any place, which cause users to move towards the space or stillness and continue the presence of people in that place, are the most important parts of communication with the space, they are well felt by people and affect their judgment of the place. Paying attention to the effect of these components on the user provides opportunities for creating creativity in the psychology of the environment.
PurposeCreating creativity in the psychology of the environment with the innovative integration of psychology and architecture by measuring the role of six components of movement and stillness in the entrance landscape of Iranian architecture, including water, light, plants, columns and porticoes, connecting spaces (hashti and corridors) and courtyards (enclosure), with the aim of reviving the five individual values of creativity, excitement, satisfaction, alertness and authority, which are adapted from Schwartz's value model. The investigated architectural components are as independent variables and five individual values adapted from Schwartz's value model are as dependent variables of the research.
MethodUsing the descriptive-analytical method, users' views and the ranking of the test results were investigated. SPSS software was used to examine the variables and their effect on people, as well as to rank the variables. The statistical population was selected in District 2 of Rasht city, in the area where Rasht Culture House complex (Saghrisazan neighborhood) is located. The reason for choosing this place by the authors is the high importance of reviving value principles in the user in a cultural place compared to other places.
ConclusionThe findings show that in the revival of individual values presented in Schwartz's value model, respectively, based on the average ratings, the components of the yard (enclosure), plant, light, water, interface space (hashti and corridor) and column and As natural and artificial elements, the portico has been influential in the view of the entrance. In addition, the percentage of influence of each in the revival of values was determined.
Keywords: Movement, Stillness Components, Creativity In Environmental Psychology, Individual Values, Schwartz', S Value Model