فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 117 (پاییز 1403)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 117 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم بولو*، منوچهر روستا صفحات 428-460
    هدف

    از آنجایی که مدیران مرکز ثقل نظریه های ریشه داری همچون نظریه نمایندگی، مباشرت و قراردادها محسوب می شوند، مفهوم اثرگذاری و اندازه گیری توانمندی مدیران، همواره در کانون توجه ویژه پژوهشگران قرار گرفته است. دیدگاه غالب طی سال های اخیر، تاکید دارد که توانمندی مدیران، خود را در عملکرد شرکت نمایان می سازد؛ بنابراین اندازه گیری توانمندی مدیران، به تفکیک عملکرد مدیر از عملکرد شرکت بستگی دارد و هر اندازه که سهم مدیر از عملکرد شرکت بیشتر باشد، توانمندتر شناخته می شود. پژوهش حاضر درصدد طراحی و اجرای مدلی برای اندازه گیری این مفهوم، بر اساس سازه های حسابداری با توجه به شرایط ویژه کشور برآمده است.

    روش

    به منظور طراحی مدل سنجش توانمندی مدیران، از روش های بررسی نظام مند ادبیات پژوهش، تحلیل تفسیری مصاحبه با خبرگان و روش توصیفی استفاده شده است. در روش پژوهش مرور نظام مند، از مطالعات و مقالات داخلی و خارجی و منابع و پایگاه های اطلاعاتی معتبر، براساس واژگان کلیدی مرتبط استفاده شده است. برای اجرای روش پژوهش تحلیل تفسیری، مصاحبه با خبرگان، مشتمل بر گروه های مدیران اجرایی، مدیران مالی، حسابرسان مستقل و داخلی و دانشگاهیان، به روش نمونه گیری هدفمند انجام شده است. به منظور اجرا و اعتبارسنجی مدل، از اطلاعات شرکت های حاضر در بازارهای بورس و فرابورس ایران، به عنوان جامعه آماری استفاده شده است که با در نظر گرفتن محدودیت ها، تعداد 158 شرکت، در قالب 12 صنعت، طی بازه زمانی 1391 تا 1400 انتخاب شده است. به منظور ارزیابی اعتبار پژوهش، بررسی چندجانبه لحاظ شده و از ابعاد روش، داده ها و پژوهشگر، رویکردهای متفاوت اجرا شده است.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، شاخص های عملکرد (متغیر وابسته) در سه حوزه عملیاتی، تامین مالی و تقسیم سود است. این شاخص ها، جنبه های متفاوت عملکرد یک شرکت را متناسب با فرایند تصمیم گیری مدیران و واقعیت های موجود در شرکت ها ارائه می دهند. متغیرهای اندازه شرکت، سن شرکت، درصد سهام داران نهادی فعال، فروش صادراتی و معاملات با اشخاص وابسته، به عنوان متغیرهای اثرگذار بر عملکرد در سطح هر شرکت (ویژگی های ذاتی هر شرکت متغیر مستقل) تعیین شد. در نظر گرفتن شرایط محیطی و شاخص های عملکرد، در تعیین این متغیرها حائز اهمیت است. با اجرای مدل رگرسیون توبیت، باقی مانده مدل به عنوان توانمندی مدیران شناخته می شود و به نوعی سهم مدیر از عملکرد شرکت اندازه گیری شده است. به منظور اعتبارسنجی، مدل طراحی شده با مدل دمرجیان و همکاران (2012) که بر اساس پیشینه پژوهش پرکاربردترین مدل است، از لحاظ آماره لگاریتم درست نمایی و معیارهای اطلاعاتی، از جمله معیار آکائیک، شوآرز و حنان کوئین، در سطح کلیه مشاهدات و هر صنعت مقایسه و مشخص شد که مدل طراحی شده از برازش مناسب تری برخوردار است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی با توجه به ترکیب شاخص های عملکرد سه گانه عملیاتی، تامین مالی و تقسیم سود و لحاظ کردن تاثیر ساختار سهام داری و معاملات با اشخاص وابسته در مدل، سنجش توانمندی مدیران، به گونه ای مناسب تر اندازه گیری شده است و نتایج آن می تواند مبنایی برای انتخاب مدیران و تعیین روش های پرداخت به آن ها باشد.

    کلیدواژگان: توانمندی مدیران، عملکرد شرکت، اثرگذاری مدیران
  • نجمه دانشمندی، ایمان زارع* صفحات 461-491
    هدف
    دین داری نوعی اصلی از هنجار اجتماعی است که بر رفتار اخلاقی مدیران تاثیر چشمگیری دارد. مدیران مذهبی کمتر دچار قضاوت ها و تصمیم های غیراخلاقی می شوند. از یک مدیر اخلاقی انتظار می رود که افشای داوطلبانه با کیفیت بالا را برای کاهش عدم تقارن اطلاعات ارائه دهد. دین منبع رفتار اخلاقی تلقی می شود و بر رفتار مدیران، از جمله رفتار افشای مدیران تاثیر شایان توجهی می گذارد. از طرفی مدیران خودشیفته باعدم افشای اطلاعات مهم به دست کاری گزارش های مالی می پردازند، آنان با کاهش افشای اطلاعات اختیاری به ذی نفعان، سعی می کنند به اهداف خود دست یابند. از سویی دین داری با تقویت بعد اخلاقی عملکرد مدیران، بر کیفیت گزارشگری مالی تاثیرگذار خواهد بود بنابراین انتظار می رود دین داری بر پدیده خودشیفتگی تاثیرگذار باشد و از این رهگذر، تاثیر مثبتی بر افشای داوطلبانه اطلاعات داشته باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر دین داری بر کیفیت افشای اختیاری اطلاعات با تاکید بر نقش میانجی خودشیفتگی مدیران، به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بسیار مهم بر افشای اطلاعات است.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ شیوه اجرا کمی است. داده های جمع آوری شده با روش معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل شده اند. ارزیابی متغیرهای پژوهش، به کمک پرسش نامه های استاندارد انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، در قلمرو زمانی سال 1402، شامل مدیران مالی شرکت های بورسی بوده است که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 384 نمونه برای پژوهش محاسبه و انتخاب شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مدل معادلات ساختاری، نشان داد که برای فرضیه اول، دین داری بر کیفیت افشا در سطح معناداری تاثیرگذار است. همچنین ضریب مسیر استاندارد به دست آمده گویای تاثیر مثبت دین داری بر کیفیت افشای اختیاری است؛ بنابراین فرضیه اول پژوهش با رابطه مستقیم و مثبت تایید می شود. در فرضیه دوم، تاثیر دین داری بر خودشیفتگی بررسی و معناداری آن تایید شد. ضریب مسیر استاندارد حاصل نیز نشان می دهد که دین داری بر خودشیفتگی تاثیر مثبتی دارد و فرضیه دوم پژوهش با رابطه مستقیم و مثبت رد نمی شود. در فرضیه سوم تاثیر مستقیم خودشیفتگی بر کیفیت افشای اختیاری بررسی و مشخص شد که مسیر معنادار است. ضریب مسیر استاندارد به دست آمده، تاثیر منفی خودشیفتگی بر کیفیت افشای اختیاری را نشان می دهد؛ از این رو فرضیه سوم با رابطه مستقیم و منفی تایید می شود. در فرضیه چهارم، نقش میانجی خودشیفتگی بر رابطه بین دین داری و کیفیت افشای اختیاری بررسی شد. بر اساس یافته ها، خودشیفتگی مدیران با تاثیرپذیری مثبت از دین داری، بر کیفیت افشای اختیاری تاثیر معناداری دارد. همچنین ضریب مسیر استاندارد، از تاثیر مثبت دین داری بر کیفیت افشای اختیاری، از رهگذر خودشیفتگی مدیران حکایت دارد. بدین ترتیب، فرضیه چهارم پژوهش با رابطه غیرمستقیم و مثبت رد نمی شود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که دین داری محرک رفتاری قوی و عاملی موثر بر کیفیت افشای اختیاری اطلاعات است؛ ضمن اینکه خودشیفتگی مانع موثری برای کیفیت افشای اختیاری اطلاعات است و در سایه دین داری، نه تنها تاثیر آن خنثی می شود، بلکه کیفیت افشای اختیاری اطلاعات بهبود خواهد یافت. یافته های پژوهش ضمن توسعه ادبیات مربوط به دین داری و ارزش های اخلاقی در نظام های اقتصادی و تجاری، به واسطه تاکید بر اصول غیررسمی مانند دین داری بهبود کیفیت گزارشگری مالی را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دین داری، کیفیت افشای اختیاری، خودشیفتگی، اخلاقی
  • محسن رشیدی*، مائده صومی، میلاد کزازی گودرزی صفحات 492-518
    هدف

    ادبیات زیادی در خصوص حق الزحمه های غیرعادی حسابرسی وجود دارد؛ اما هنوز عوامل تعیین کننده آن در ادبیات حسابداری و حسابرسی معاصر، کمابیش ناشناخته باقی مانده است. حق الزحمه حسابرسی توجه زیادی از تدوین کنندگان استاندارد، سرمایه گذاران و محققان را به سمت خود جلب کرده است. با توجه به نتایج پژوهش های اخیر، این دیدگاه به وجود آمده است که امروزه، نقش حق الزحمه حسابرسی غیرعادی در کیفیت گزارش های حسابرسی چالش برانگیز شده است و وضعیت اعتباری به طور چشمگیری بر حق الزحمه های حسابرسی غیرعادی تاثیرگذار است. هدف از این پژوهش، بررسی واکنش های نامتقارن مولفه جهش حق الزحمه حسابرسی غیرعادی، به تغییرات وضعیت اعتباری است.

    روش

    بر اساس چگونگی گردآوری داده ها، پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی است. پژوهش های توصیفی برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا به منظور یاری رساندن به فرایند تصمیم گیری اجرا می شوند. با توجه به دسته بندی های مختلف پژوهش های توصیفی، پژوهش حاضر از نوع هم بستگی است و در دوره زمانی 1394 تا 1401 اجرا شده است. داده های 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری و برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. در نهایت، به منظور بررسی و تحلیل فرضیه های مطرح شده مطابق با مبانی نظری، از رویکرد رگرسیون استفاده شده است.

    یافته ها

    تجزیه وتحلیل نتایج آماری این پژوهش نشان می دهد که آزمون فرضیه اول پژوهش مبنی بر تاثیر مثبت و معنادار کاهش وضعیت اعتباری بر حق الزحمه های غیرعادی حسابرسی رد نشده است. فرضیه دوم این گونه مطرح شد که کاهش (افزایش) وضعیت اعتباری تاثیر مثبت (منفی) و معناداری بر بخش تغییرپذیر (کوتاه مدت) حق الزحمه غیرعادی حسابرسی دارد که بر اساس نتایج، این فرضیه رد نشده است. فرضیه سوم پژوهش مبنی بر تاثیر معنادار ریسک ورشکستگی بر ارتباط بین کاهش (افزایش) وضعیت اعتباری و بخش تغییرپذیر (کوتاه مدت) حق الزحمه غیرعادی حسابرسی، رد نشده است. در نهایت، بر اساس نتایج، ریسک تحریف با اهمیت تاثیر معناداری بر ارتباط بین کاهش (افزایش) وضعیت اعتباری و بخش تغییرپذیر (کوتاه مدت) حق الزحمه غیرعادی حسابرسی دارد. 

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش می توان بیان کرد که با افزایش دست کاری سود توسط صاحب کاران، وضعیت اعتباری شرکت ها کاهش یافته است و حسابرسان برای صاحب کارانی که تحریف، احتمال تقلب بالا و کیفیت سود پایینی دارند، تلاش بیشتری انجام می دهند و در نتیجه، حق الزحمه های بیشتری دریافت می کنند. در همین راستا، کاهش وضعیت اعتباری می تواند نشان دهنده مشکلات، محدودیت مالی و ریسک ورشکستگی در آینده باشد. در نهایت، کیفیت سود بالاتر، باعث جلب نظر سرمایه گذاران به منظور تامین مالی بیشتر خواهد شد.

    کلیدواژگان: جهش حق الزحمه غیرعادی حسابرسی، وضعیت اعتباری، تحریف صورت های مالی، محدودیت مالی
  • حسن زلقی، کاوه قادری*، عباس افلاطونی صفحات 519-546
    هدف

    هر اندازه فساد در یک جامعه بیشتر باشد، توجیه اعمال و رفتارهای غیراخلاقی نیز بیشتر خواهد بود؛ از این رو شرکت هایی که در محیط های بسیار فاسد فعالیت می کنند با سیستم گزارشگری مالی ضعیف تری روبه رو هستند. هدف از پژوهش حاضر، تبیین ابعاد مختلف فساد مالی و بررسی ارتباط این ابعاد با تحریف صورت های مالی است. مطابق با مبانی نظری، سه بعد فساد اداری عملیاتی، فساد تجاری و فساد سیاسی شناسایی و مولفه ها و شاخص های آن تبیین شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر، پیمایشی و از نوع مقطعی بوده است. جامعه آماری پژوهش، اعضای هیئت علمی دانشگاه، مدیران مالی و اعضای جامعه حسابداران رسمی بوده اند و حجم نمونه 193 نفر بود. اطلاعات لازم برای پژوهش، از طریق پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. برای بررسی اعتبار پرسش نامه، از اعتبار محتوایی و به منظور سنجش پایایی آن، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از نرم افزارهای اس پی اس اس و آموس بهره گرفته شد. آزمون فرضیه ها با استفاده از آزمون هم بستگی پیرسون صورت گرفت و ارزیابی مدل، بر اساس تحلیل عاملی داده ها آزمون شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش از ارتباط مستقیم و معنادار بعدهای تجاری و سیاسی فساد، بر تحریف در صورت های مالی حکایت دارد؛ اما ارتباط معناداری بین بعد اداری عملیاتی با تحریف در صورت های مالی یافت نشد. همچنین نتایج معادلات ساختاری گویای قابل قبول بودن داده های گردآوری شده و برازش مدل مفهومی پژوهش بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، فساد در به کارگیری کارکنان و مدیران، به تنهایی عاملی برای بروز فساد و در نتیجه، تحریف در صورت های مالی نخواهد شد. همچنین نتایج نشان داد که ارتباط با احزاب سیاسی و وابستگی به دولت، ارتباط با مشتریان خاص وعدم معامله با مشتریان جدید و قوم گرایی، می تواند به تحریف در صورت های مالی منجر شود. این نوع برقراری ارتباط، نه تنها منابع مالی شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه انگیزه مدیران را برای ارائه گزارش ها و صورت های مالی مطابق با نظر دولت فراهم خواهد کرد. از طرفی، بر اساس نتایج می توان گفت که رشوه، تقلب، تضاد منافع، اختلاس و اخاذی، به ترتیب به تبانی مدیریت با سایر افراد (کتمان حقایق و طولانی تر و پیچیده کردن گزارش های مالی)، دست کاری در گزارش های مالی (جهت منافع شخصی)، افزایش بهای تمام شده کالا و خدمات و کاهش سود، تغییرات غیرقانونی در دارایی ها و بدهی های شرکت و حذف مشتریان و تامین کنندگان مواد اولیه منجر خواهد شد. بر اساس نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری، شاخص هایی که برای سنجش متغیرهای مکنون به کارگرفته شده است، بار عاملی مناسبی دارند و می توان از آن ها برای اندازه گیری متغیرهای فساد اداری، فساد تجاری، فساد سیاسی و تحریف در صورت های مالی بهره برد. همچنین نتایج حاکی از تاثیرپذیری صورت های مالی از فساد تجاری و فساد سیاسی است.

    کلیدواژگان: تحریف در صورت های مالی، فساد مالی، معادلات ساختاری
  • میلاد شجاعی نصیر آبادی، حبیب پیری*، رضا ستوده صفحات 547-572
    هدف

    بیش واکنشی یکی از ناهنجاری های قابل مشاهده در بازار است که پیامدهای متعددی از جمله ناکارایی بازار را به دنبال دارد. بر این اساس، یکی از موضوعاتی که در اکثر بورس های معتبر دنیا بررسی می شود، بیش واکنشی سهام داران است. بیش واکنشی سرمایه گذاران به عنوان یکی از استثنائات، بیشتر در بازارهای کمتر توسعه یافته و نوظهور مطرح است. شواهد زیادی وجودی دارد که سرمایه گذاران به رویدادهای مالی، بیش از حد لازم واکنش نشان میدهند. در واقع بیش واکنشی به عنوان یک پدیده رفتاری، باعث می شود تا تصمیم گیری سرمایه گذاران در شرایط عدم اطمینان، دچار تورش شود و در نتیجه، بازار کارایی کافی نداشته باشد. در این راستا، تشخیص و پیش بینی این واکنش ها می تواند به سرمایه گذاران کمک کند تا تصمیم های منطقی تری درباره خرید یا فروش سهم ها و سایر اوراق بهادار بگیرند. بنابراین، پیش بینی و تشخیص تداوم روند بیش واکنشی سهام داران، می تواند برای سرمایه گذاران، تحلیلگران مالی و مدیران سرمایه گذاری ابزار ارزشمندی باشد تا مبتنی بر شهود و تحلیل دقیق تری، تصمیم گیری کنند. برای ایجاد یک مدل پیش بینی موثر، می توان از روش های مختلفی مانند تحلیل رگرسیونی برای تحلیل ارتباط بین متغیرهای مختلف و تداوم روند بیش واکنشی سهام داران استفاده کرد. همچنین، شبکه های عصبی مصنوعی، به عنوان روشی پیشرفته، می توانند برای مدل سازی پیچیدگی های غیرخطی و ارتباطات پیچیده تر میان متغیرها استفاده شوند. این موضوع با پیش بینی رفتار سهام داران و تصمیم گیری های سرمایه گذاری ارتباط مستقیمی دارد و می تواند به بهبود استراتژی های سرمایه گذاری و مدیریت ریسک کمک کند. با توجه به آنچه بیان شد، هدف اصلی این پژوهش تجزیه وتحلیل مقایسه ای شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون خطی، در پیش بینی تداوم روند بیش واکنشی سهام داران است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی علی و طرح آن، از نوع تجربی است که با استفاده از رویکرد پس رویدادی اجرا شده است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، از رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شد که بر داده های پانل و ترکیبی از سری های زمانی مبتنی بود. برای جمع آوری اطلاعات، از روش کتابخانه ای استفاده شد. اطلاعات و داده های مورد نیاز، از طریق مطالعه صورت های مالی شرکت های موجود در جامعه آماری گردآوری شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بین بازه زمانی 1390 تا 1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 110 شرکت انتخاب شد. در تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون، روابط بین متغیرها بررسی شد و نتایج به دست آمده از شبکه عصبی مصنوعی مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج برتری مدل شبکه عصبی مصنوعی را از لحاظ میزان ضریب تعیین و شاخص MSE نشان می دهد؛ به طوری که بالاترین میزان ضریب تعیین برای شبکه عصبی مصنوعی (1 لایه پنهان و 9 نرون) برای داده های آزمون 3880/0 و برای مدل رگرسیون خطی برابر با 349/0 به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که میزان MSE برای شبکه عصبی مصنوعی (1 لایه پنهان و 9 نرون) برای داده های آزمون 003266/0 و برای مدل رگرسیون خطی برابر با 004/0 است. بدین ترتیب میزان شاخص MSE نیز به مانند ضریب تعیین، برای حالت شبکه عصبی مصنوعی بهتر است.

    نتیجه گیری

    مدل شبکه عصبی قادر است که الگوهای پیچیده و غیرخطی را کشف کند و بهترین پیش بینی را ارائه دهد. با استفاده از این مدل، می توان به صورت دقیق تر و قابل اعتماد تری روند بازده سهام را پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: بازده سهام، تصمیم های سرمایه گذاری، شبکه عصبی مصنوعی
  • پریسا فقیه زاده، داریوش فروغی*، نرگس حمیدیان صفحات 573-597
    هدف

    بر اساس سوگیری ناهماهنگی شناختی، سرمایه گذاران تمایل دارند اخبار سودی را که با وضعیت احساسی آن ها ناسازگار است، نادیده بگیرند. این سوگیری سبب می شود که سرمایه گذاران به اخبار خوب (بد) سود در شرایط بدبینانه (خوش بینانه) واکنشی نشان ندهند. عدم اطمینان در اطلاعات شرکت ها و بازار سهام، می تواند بر واکنش سرمایه گذاران به اخبار سود تاثیرگذار باشد. از این رو، هدف این پژوهش بررسی نقش عدم اطمینان اطلاعات شرکت و بازار، بر ناهماهنگی شناختی سرمایه گذاران نسبت به اخبار سود است.

    روش

    پژوهش حاضر، توصیفی هم بستگی و کاربردی است. نمونه آماری شامل 127 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 1390 تا 1401 است. برای آزمون فرضیه ها، از الگوهای رگرسیونی چند متغیره و برای ایجاد شاخص ترکیبی احساسات، روش تحلیل مولفه های اساسی (PCA) به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    طبق نتایج فرضیه اول، واکنش سرمایه گذاران به اخبار خوب و بد سود نامتقارن است. بر اساس نتایج فرضیه های دوم و سوم، در شرایط احساسات خوش بینانه، سرمایه گذاران به اخبار خوب سود، واکنش مثبت و به اخبار بد واکنش خاموش دارند، در حالی که در شرایط احساسات بدبینانه، به اخبار بد سود، واکنش منفی و به اخبار خوب، واکنش خاموش دارند. این نتایج وجود ناهماهنگی شناختی در شرایط خوش بینانه و بدبینانه را تایید می کند. طبق نتایج فرضیه های چهارم و پنجم، عدم اطمینان اطلاعات شرکت بر تضعیف ناهماهنگی شناختی سرمایه گذاران نسبت به اخبار سود تاثیر معناداری نداشت. نتایج فرضیه های ششم و هفتم، نشان می دهد که کاهش عدم اطمینان بازار، واکنش خاموش سرمایه گذاران به اخبار بد سود در شرایط احساسات خوش بینانه را تضعیف می کند؛ ولی واکنش خاموش سرمایه گذاران به اخبار خوب سود در شرایط احساسات بدبینانه را تضعیف نمی کند.

    نتیجه گیری

    بسته به وضعیت احساسات خوش بینانه یا بدبینانه حاکم بر بازار سهام، ناهماهنگی شناختی در واکنش قیمت سهام به اخبار خوب یا بد سود وجود دارد. از این رو سرمایه گذاران باید در تصمیمات اقتصادی احساسات حاکم بر بازار را لحاظ کنند. همچنین عدم اطمینان بازار بیشتر از عدم اطمینان اطلاعات شرکت ها، بر واکنش سرمایه گذاران به اخبار سود تاثیرگذار است. به بیان دیگر در زمان بدبینی، افراد نسبت به اطلاعات موجود انتقاد بیشتری دارند؛ اما هنگام خوش بینی، احتمال بیشتری دارد که اطلاعات را به صورت واقعی دریافت کنند. در نتیجه، ممکن است آستانه های روانی بالاتری را برای «خبر خوب»، در شرایط بدبینانه تعیین کنند. بنابراین با افزایش اطمینان در بازار سرمایه، می توان این ناهماهنگی های شناختی واکنش سرمایه گذاران به اعلام سود شرکت ها را کاهش داد. شرایط حاکم بر اقتصاد کشور سبب شده است تا سرمایه گذاران به دلیل محافظه کاری و نداشتن دانش کافی، برای تفسیر وضعیت اقتصادی در ارزیابی ارزش بنیادی شرکت ها با مشکل روبه رو شوند. از طرف دیگر، نوسان های زیاد عوامل مطرح شده، موجب تمرکز بیش از حد فعالان بازار به عوامل کلان اقتصادی (عوامل خارج از شرکت) شده که در نتیجه، توجه به سمت عوامل داخلی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذار، عدم اطمینان اطلاعات شرکت، عدم اطمینان بازار، ناهماهنگی شناختی
  • امیر مرادی، حمیده اثنی عشری*، محمدحسین رهبان، محمد عرب مازار یزدی، محمدحسین صفرزاده بندری صفحات 598-634
    هدف

    طبق استانداردهای بین المللی حسابرسی، پیچیدگی رویدادهای مالی، به عنوان یکی از عوامل خطر ذاتی تقلب، جزء معیارهای انتخاب ثبت های حسابداری برای آزمون و اجرای روش های تحلیلی برای ناهنجاریابی در راستای ارزیابی ریسک تقلب محسوب می شود. با وجود این، تاکنون تعریف ساختاری برای سنجش پیچیدگی ثبت های حسابداری در ادبیات دانشگاهی و حرفه ای ارائه نشده است. هدف این پژوهش، رفع خلا مذکور، از طریق طراحی یک شاخص کمی برای سنجش پیچیدگی در ثبت های حسابداری و کاربست آن برای ناهنجاریابی، در راستای شناسایی و ارزیابی ریسک تحریف بااهمیت است.

    روش

    به اقتضای هدف پژوهش، از روش شناسی علم طراحی (هونر و همکاران، 2004) استفاده شد. این روش شناسی از دو مرحله طراحی مصنوع و ارزیابی تشکیل شده است. در مرحله طراحی، ابتدا به تحلیل محتوای استانداردهای حسابرسی و مرور کتابخانه ای ادبیات پیچیدگی و تنوع برای فراهم آوردن مبنای تعریف پیچیدگی در ثبت حسابداری اقدام شد. در ادامه، به تطبیق رهیافت های تنوع سنجی در علوم زیستی و تعدیل آن متناسب با مقتضیات مسئله سنجش پیچیدگی ثبت های حسابداری اقدام شد تا نوآوری شاخص پیشنهادی، درجاتی از اقتباس و ارتقا را شامل شود. در مرحله ارزیابی، با اتخاذ رویکردهای توصیفی و مشاهده ای، بداعت و سودمندی مصنوع طراحی شده تایید شد.

    یافته ها

    در فقدان تعریف صریح از پیچیدگی معاملات در استانداردها و رهنمودهای حسابرسی، تحلیل محتوای استانداردهای بین المللی حسابرسی، به استخراج پنج بعد مفهومی از پیچیدگی انجامید که عبارت اند از: 1. تعداد و روابط اجزا؛ 2. ماهیت و شکل معاملات؛ 3. سنجش و پردازش اطلاعات؛ 4. کمیت و کیفیت آگاهی؛ 5. میزان ثبات و اطمینان در خصوص موضوع رسیدگی. سپس، بر اساس بعد نخست این مفهوم پردازی و تطبیق آن با مفاهیم نظری تنوع در علوم زیستی، شاخص پیچیدگی در ثبت حسابداری از منظری ساختاری و داده محور، به عنوان تابعی از تعداد و تنوع حساب های موجد آن تعریف شد. در ادامه، ضمن تطبیق شاخص تنوع زیست بوم (کلارک و وارویک، 1998) و اتخاذ سنجه فاصله تکسنومیک مبتنی بر طول مسیر برای فاصله یابی حساب ها، به تعریف عملیاتی و طراحی شاخص کمی پیچیدگی ثبت های حسابداری، به عنوان یک مصنوع علم طراحی از نوع مدل و نیز، کاربرد آن در شناسایی ناهنجاری های سراسری و بافتاری در ثبت های حسابداری اقدام شد. مرحله اجرا و ارزیابی، در قالب یک موردکاوی دنبال شد که طی آن با استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون، به تجزیه وتحلیل پیچیدگی ثبت های حسابداری برای شناسایی ناهنجاری های سراسری و در سطح بافت های اندازه و الگوی ثبت برای شناسایی ناهنجاری های بافتاری در 2895 ثبت دفتر روزنامه یک شرکت تولیدی اقدام شد و نتایج و بینش های حاصل از کاربرد شاخص یادشده مورد تشریح و ارزیابی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    این پژوهش، با اتخاذ رویکردی بین رشته ای به مسئله شناسی و راه حل یابی پیچیدگی ثبت های حسابداری، ضمن تطبیق مبانی نظری و روش های تنوع سنجی زیست‎بوم در علوم زیستی، سازوکاری نظام مند و منعطف برای سنجش پیچیدگی ثبت های حسابداری طراحی کرد که همچنین برای شناسایی پیچیدگی های ناهنجار در ثبت های حسابداری نیز راه گشاست و از این طریق، زمینه ارتقای رویه های شناسایی و ارزیابی ریسک تحریف بااهمیت را در روش های تحلیلی حسابرسی فراهم می کند. به علاوه، کاربست این شاخص، برای اهداف برنامه ریزی و بهینه سازی تخصیص منابع حسابرسی، مبتنی بر سطح پیچیدگی کار حسابرسی و نیز بهبود نمونه گیری حسابرسی و اولویت سنجی در رسیدگی به ثبت های حسابداری بر اساس میزان پیچیدگی به عنوان یک عامل ریسک ذاتی کمک می کند.

    کلیدواژگان: پیچیدگی ثبت حسابداری، تقلب در صورت های مالی، تنوع زیست بوم، شناسایی ناهنجاری، فاصله تکسنومیک
|
  • Ghasem Blue *, Manuchehr Roosta Pages 428-460
    Objective

    Given that managers play a crucial role in grounded and old theories such as agency theory, stewardship theory, and contracts theory, the concept of managerial ability and its measurement has attracted the researchers' attention. Recent dominant perspective emphasizes that manager's ability is reflected in the firm's performance. Therefore, measuring managerial ability depends on the separation of the manager's performance from the firm's performance, and the more the manager's contribution to the company's performance, the higher ability he/she has. The current study seeks to develop a model to measure managerial ability, taking into account the unique circumstances of the country in which the companies operate.

    Methods

    To develop a model for measuring managerial ability, a comprehensive approach is applied including systematic literature review, interpretive analysis of interviews with experts, and a descriptive method. In systematic literature review domestic and foreign studies and reliable information sources and databases is applied based on specific related keywords. Additionally, interviews with experts such as executive managers, financial managers, internal and external auditors, and academics were analyzed using interpretive analysis based on chain sampling. To run and validate the designed model, data from 158 firms listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) across 12 industries from 2012 to 2021 is used. Triangulation was employed to evaluate the research validity, considering multiple dimensions including methodology, data, and the researchers. This rigorous approach ensures the reliability and robustness of the model developed for measuring managerial ability.

    Results

    According to the research findings, we focus on three areas of performance indicators (PI), namely operational, financing, and dividend performance indicators. The performance indicators, as dependent variable, represent different aspects of firm performance based on managers decision-making process and the status of firms in real world. Variables such as firm size, firm age, the percentage of active institutional shareholders, export sales, and transactions with related parties represent the inherent characteristics of each company as independent variables. Considering environmental conditions and performance indicators are very important in determining related variables. By running Tobit regression, the residual value is considered as managerial ability measurement or managers’ contribution in firm performance. Furthermore, the comparison of the designed model and the model developed by Demerjian et al. (2012), as the most widely used model in prior literature, in terms of log-likelihood and information criteria including Akaike Information Criterion (AIC), Schwarz Criterion (SC), and Hannan-Quinn Criterion (HQ) at the overall and industry-specific levels shows that our model has higher goodness-of-fit.

    Conclusion

    Generally, by combining operational, financing, and profit distribution indicators, as well as taking into account shareholder structure and intra-group transactions, this model provides a more proper measurement of managerial effectiveness and it can be a basis for selecting managers and determining appropriate remuneration methods.

    Keywords: Managerial Ability, Firm Performance, Managerial Impact
  • Najmeh Daneshmandi, Iman Zare * Pages 461-491
    Objective
    Religiosity is a key social norm that has a significant effect on the moral behavior of managers. Religious managers are less likely to make unethical judgments and decisions. An ethical manager is expected to provide high-quality voluntary disclosure to reduce information asymmetry. Religion is considered a source of moral behavior and will have a significant effect on the behavior of managers, including their disclosure behavior. Moreover, narcissistic managers manipulate financial reports by not disclosing important information. They try to achieve their goals by reducing discretionary information disclosure to stakeholders. In addition, religiosity influences the quality of financial reporting by enhancing the moral dimension of managers' performance. Therefore, it is expected that religiosity impacts the phenomenon of narcissism and, in turn, positively affects the voluntary disclosure of information. Therefore, the purpose of the current research is to investigate the effect of religiosity on the quality of voluntary disclosure of information, emphasizing the mediating role of managers' narcissism as one of the most important factors influencing information disclosure.
    Methods
    The current research is quantitative in terms of the implementation method. The collected data was analyzed by structural equations. The research tool was a standard questionnaire and research variables were evaluated by it. The statistical population of the research includes financial managers who were selected as the research sample by using Cochran's formula.
    Results
    The results of the structural equation model analysis showed that for the first hypothesis, religiosity has a significant effect on the quality of disclosure. Also, the resulting standard path coefficient proved the positive effect of religiosity on the quality of voluntary disclosure. Therefore, the first hypothesis of the research was confirmed with a direct and positive relationship. In the second hypothesis, the effect of religiosity on narcissism was investigated, and its significance was confirmed. The resulting standard path coefficient also showed the positive effect of religiosity on narcissism. Therefore, the second hypothesis of the research was not rejected with a direct and positive relationship. In the third hypothesis, the direct effect of narcissism on the quality of voluntary disclosure was investigated, and the findings asserted the significance of the path. Also, the resulting standard path coefficient showed the negative effect of narcissism on the quality of voluntary disclosure. Therefore, the second hypothesis was confirmed with a direct and negative relationship. In the fourth hypothesis, the mediating role of narcissism on the relationship between religiosity and the quality of voluntary disclosure was investigated and the findings showed that the narcissism of managers with a positive influence of religiosity has a significant effect on the quality of voluntary disclosure. Also, the standard path coefficient showed the positive effect of religiosity on the quality of voluntary disclosure through managers' narcissism. Therefore, the fourth research hypothesis was not rejected with an indirect and positive relationship.
    Conclusion
    The results showed that religiosity is a strong and effective behavioral stimulus influencing the quality of voluntary disclosure of information, while narcissism is an effective obstacle to the quality of voluntary disclosure of information. Religiosity will not only neutralize its effect but also improve the quality of voluntary disclosure of information. The findings of the research contribute to the literature on religiosity and moral values within economic and commercial systems and enhance the quality of financial reporting by emphasizing informal principles such as religiosity.
    Keywords: Religiosity, Voluntary Disclosure Quality, Narcissism, Moral
  • Mohsen Rashidi *, Maedeh Soumi, Milad Kazazi Goudarzi Pages 492-518
    Objective

    Although extensive literature exists on abnormal audit fees, their determinants remain relatively underexplored in contemporary accounting and auditing research. Audit fees have attracted the attention of standard developers, investors, and researchers. Recent studies highlight a growing perspective that the role of abnormal audit fees in shaping audit report quality has become increasingly contentious. In addition, credit status significantly affects abnormal audit fees. This study aims to investigate the asymmetric reactions of the abnormal audit fees component to changes in credit status.

    Methods

    Considering the data collection method, the current research is descriptive. Descriptive research is carried out to better understand the existing conditions or help the decision-making process. According to the different categories of descriptive research, the current research is of correlational type. To test the research hypotheses, data was gathered from 120 firms listed on the Tehran Stock Exchange from 2014 to 2022. Finally, to examine and analyze the proposed hypotheses according to the theoretical foundations, the regression approach was applied.

    Results

    The analysis of the first research hypothesis shows that the reduction of credit status has a positive and significant effect on abnormal audit fees. The second hypothesis of the research is that any decrease (increase) in the credit status has a positive (negative) and significant effect on the variable (short-term) part of the abnormal audit fee. The third research hypothesis, which claimed that bankruptcy risk significantly affects the relationship between the reduction (or increase) of credit status and the variable (short-term) component of the abnormal audit fee, was rejected. Finally, the results indicate that the risk of significant distortion has a significant effect on the relationship between the reduction (increase) of the credit status and the variable (short-term) part of the abnormal audit fee.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that as profit manipulation by the owners increases, the credit status of the companies declines. Auditors exert greater effort when dealing with owners who engage in manipulation, have a high likelihood of fraud, and exhibit low-profit quality, leading them to demand higher fees. In this regard, any decrease in credit status can result in problems, financial limitations, and the risk of bankruptcy in the future. Finally, higher profit quality attracts investors, leading to increased opportunities for financing.

    Keywords: Abnormal Audit Fees Jump, Credit Status, Distortion Of Financial Statements, Financial Limitation
  • Hasan Zalaghi, Kaveh Ghaderi *, Abbas Aflatooni Pages 519-546
    Objective

    The higher the level of corruption in a society, the greater the number of justifications for immoral actions and behaviors. Therefore, companies that operate in highly corrupted environments face a weaker financial reporting system. The current research aims to explain various types of financial corruption and investigate their relationship with financial misstatements. Based on the theoretical foundations, three dimensions of administrative-operational corruption, administrative corruption, and political corruption were identified, and their components and indicators were explained.

    Methods

    The research employed a survey method with a cross-sectional design. The statistical population of the research included faculty members, financial managers, and members of the public accountant community. The sample size comprised 193 individuals, and the data were collected using a researcher-designed questionnaire. To check the validity of the questionnaire, content validity was used and to measure its reliability, Cronbach's alpha method was used. SPSS and AMOS software were used to test the hypotheses.

    Results

    The results indicated a direct and significant relationship between the commercial and political aspects of corruption and financial misstatements. However, no significant relationship was found between the administrative-operational dimension and the financial misstatements. Moreover, the results of the regression analysis indicated the presence of positive and significant relationships between the dimensions of commercial and political corruption indicators and financial misstatements. In addition, the results of Structural Equation Modeling showed the acceptability of the collected data and the fit of the conceptual model of the research.

    Conclusion

    It can be argued that corruption in hiring employees and managers alone is not a sufficient factor for the occurrence of corruption and, consequently, distortion in financial statements. However, corruption in the employment of managers and employees can lead to distortions in financial statements through embezzlement, receiving bribes, extortion, influencing company tenders, fraud by managers, and conflict of interests. Also, the results showed that connection with political parties and dependence on the government, connection with special customers and not dealing with new customers and ethnocentrism can lead to distortion in financial statements. This type of communication not only affects the financial resources of the companies but also motivates the managers to provide reports and financial statements under the opinions of the government. Furthermore, on one hand, bribery through management collusion with other people can lead to the concealment of facts and provide misleading financial statements by lengthening and complicating financial reports. In addition, management can distort financial statements through manipulation of financial reports and fraud for personal gain. On the other hand, purchasing goods, materials, and services needed by the company's employees from institutions or companies in which they or their relatives have interests can increase the cost of goods and services, thereby reducing profits. Embezzlement also leads to illegal changes in the company's assets and liabilities. These changes can have serious effects on the accuracy and reliability of financial reporting. Moreover, extortion by employees can lead to the removal of customers and suppliers of raw materials of the company, hence the financial statements are also subject to change. Based on the results of the structural equation model, the indicators used to measure the existing variables have appropriate factor loadings and can be used to measure the variables of administrative corruption, commercial corruption, political corruption, and distortion in financial statements. Also, the results indicate the impact of financial statements on commercial corruption and political corruption.

    Keywords: Corruption, Financial Misstatements, Structural Equation Modeling
  • Milad Shojaei Nasir Abadi, Habib Piri *, Reza Sotudeh Pages 547-572
    Objective

    Overreaction is a noticeable anomaly in financial markets that leads to various consequences, including market inefficiency. As such, one of the prominent topics investigated in major global stock exchanges is shareholders' overreaction. This phenomenon is particularly prevalent in emerging and less developed markets, where investors tend to overreact to financial events. Overreaction, as a behavioral bias, distorts investors' decision-making in uncertain conditions, pulling the market away from its efficient state. Predicting and identifying the persistence of these reactions can assist investors in making more rational decisions regarding the purchase or sale of shares and other securities. Therefore, predicting and identifying the continuation of shareholders' overreaction trends can serve as a valuable tool for investors, financial analysts, and investment managers to make decisions based on intuition and precise analysis. To create an effective predictive model, various methods, such as regression analysis, can be employed to analyze the relationship between different variables and the continuation of shareholders' overreaction trends. Additionally, artificial neural networks (ANNs), as an advanced method, can be used to model the non-linear complexities and intricate connections between variables. This topic is directly related to predicting shareholders' behavior and investment decision-making, ultimately helping improve investment strategies and risk management. Hence, the main objective of this research is to conduct a comparative analysis of artificial neural networks and linear regression in predicting the continuation of shareholders' overreaction trends.

    Methods

    The present study is descriptive-causal, utilizing ex post facto research. To test the research hypotheses, multivariate linear regression based on panel data and a combination of time series was employed. Data was collected using the library research method, and necessary information was gathered by studying the financial statements of companies within the statistical population. The statistical population includes all companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2011 and 2021, with 110 companies selected through systematic elimination sampling. In data analysis, regression methods were used to examine the relationships between variables, and the results were compared with those obtained from artificial neural networks.

    Results

    The results indicate the superiority of the artificial neural network model in terms of the coefficient of determination and the MSE (Mean Squared Error) index. Specifically, the highest coefficient of determination for the artificial neural network (with 1 hidden layer and 9 neurons) for test data is 0.3880, compared to 0.349 for the linear regression model. Moreover, the results show that the MSE for the artificial neural network (1 hidden layer and 9 neurons) for test data is 0.003266, compared to 0.004 for the linear regression model. Thus, similar to the coefficient of determination, the MSE index is also better in the case of the artificial neural network.

    Conclusion

    The artificial neural network model is capable of uncovering complex and non-linear patterns, providing the most accurate predictions. By using this model, stock return trends can be predicted more precisely and reliably.

    Keywords: Stock Returns, Investment Decisions, Artificial Neural Network
  • Parisa Faghihzadeh, Darush Foroghi *, Narges Hamidian Pages 573-597
    Objective

    Based on cognitive dissonance theory, investors tend to disregard earnings announcements that conflict with their emotional state. This bias causes investors to not react to good (bad) earnings news in pessimistic (optimistic) conditions. Both company information uncertainty and market uncertainty can influence investors’ reactions to earnings announcements. Therefore, this research aims to investigate the effect of company information and market uncertainty on investors’ cognitive dissonance, regarding earnings announcements.

    Methods

    This is an applied and descriptive-correlational study. Using the screening method, the statistical sample comprises 127 companies listed on the Tehran Stock Exchange, from 2011 to 2023. The dependent variable is the cumulative abnormal return for the five-day window [−2, +2] centered on the quarterly earnings announcement date. The independent variables are good and bad news, while the moderating variables include investors' sentiments, information, and market uncertainty. To analyze data and test hypotheses, multivariate regression models, quarterly data, and panel data with fixed effects were employed. The Principal Component Analysis (PCA) was utilized to create a composite sentiment index.

    Results

    The results of the first hypothesis suggest that investors respond asymmetrically to good and bad news. According to the second and third hypotheses, under optimistic sentiment, investors show a strong positive reaction to good earnings news and a subdued reaction to bad news. Conversely, under pessimistic sentiment, investors react negatively to bad news and exhibit a muted response to good news. These findings confirm the presence of cognitive dissonance in both optimistic and pessimistic market sentiments. The fourth and fifth hypotheses reveal that company information uncertainty does not significantly affect the attenuation of investors’ cognitive dissonance towards earnings news. The sixth and seventh hypotheses demonstrate that reducing market uncertainty weakens investors’ muted reaction to bad earnings news in optimistic conditions but does not weaken their muted reaction to good news in pessimistic conditions.

    Conclusion

    The cognitive dissonance in stock price reactions to earnings news is influenced by the prevailing optimistic or pessimistic sentiments in the stock market. Consequently, investors should consider market sentiments in their economic decisions. Market uncertainty has a greater impact on investors’ reactions to earnings news than company information uncertainty. During periods of pessimism, investors tend to be more critical of available information, whereas, during optimism, they are more likely to accept information in real terms. This leads to higher psychological thresholds for ‘good news in pessimistic conditions. Enhancing confidence in the capital market can mitigate these cognitive inconsistencies in investors’ reactions to earnings announcements. The current economic conditions in Iran have led to investors' difficulty in accurately assessing the fundamental value of companies due to their conservatism and lack of expertise in interpreting the economic situation. Additionally, high fluctuations in macroeconomic factors have caused market participants to overly focus on external factors, thereby reducing attention to internal company factors.

    Keywords: Investor Sentiment, Cognitive Dissonance, Company Information Uncertainty, Market Uncertainty
  • Amir Moradi, Hamideh Asnaashari *, Mohammadhossein Rohban, Mohammad Arabmzazr Yazdi, Mohammadhossein Safarzadeh Bandari Pages 598-634
    Objective

    According to the International Standards on Auditing (ISA), financial transaction complexity, an inherent fraud risk factor, stands among the criteria for selecting accounting journal entries to test, and implement analytical procedures for anomaly detection to assess fraud risk. However, the extant academic and professional literature lacks a structural definition of accounting journal entry complexity. This study aims to fill this gap by (1) proposing a novel quantitative measure of journal entry complexity and (2) applying it to anomaly detection techniques to identify and assess the risks of material misstatement.

    Methods

    Given the purpose of this study, the Design Science (DS) methodology (Hevner et al., 2004) was adopted. The DS includes two phases: artifact design and evaluation. In the design phase, a content analysis of ISA and a literature review of complexity and diversity were conducted to establish the basis for defining journal entry complexity. Subsequently, the proposed measure was adapted from diversity indices used in the biological sciences to meet the specific requirements of the research problem. This adjustment incorporated innovations from both exaptations and improvements in the contributions of DS. In the evaluation phase, descriptive and observational approaches were employed to assess and verify the novelty and utility of the proposed artifact.

    Results

    In the absence of an explicit definition of transaction complexity in auditing standards and guidelines, the content analysis of ISA led to the extraction of five conceptual dimensions of complexity: (1) the number and relationships of components, (2) the nature and form of transactions, (3) measurement and processing of information, (4) quantity and quality of knowledge, and (5) the degree of change and uncertainty regarding the subject matter. Based on the first dimension of this conceptualization and its adaptation to the theoretical foundations of diversity in biological sciences, the journal entry complexity measure was defined from a structural and data-driven perspective, as a function of the number and diversity of accounts involved. Next, by adapting the biodiversity index (Clarke & Warwick, 1998) and adopting the taxonomic distance measure based on the path length to determine account distances, a quantitative measure of journal entry complexity, as a design science artifact of the model type, was provided. The measure was then applied to detect global and contextual anomalies in journal entries. The implementation and evaluation phases continued through a case study using the Python programming language for analyzing journal entry complexity to identify global and size and pattern-based contextual anomalies in 2,895 journal entries of a manufacturing company. The results and insights obtained from applying the measure were then discussed and evaluated.

    Conclusion

    Adopting an interdisciplinary approach, this study applies theoretical foundations and biodiversity measurement methods from biological sciences to create a systematic and flexible mechanism for measuring the complexity of journal entries and identifying anomalies. It seeks to improve the identification and assessment of material misstatement risks in audit analytical procedures. Moreover, using this measure helps in planning and optimizing audit resource allocation by accounting for the complexity level of audit engagements. It also improves audit sampling and prioritizes auditing journal entries based on their complexity, as an inherent risk factor.

    Keywords: Anomaly Detection, Biodiversity Index, Financial Statement Fraud, Journal Entry Complexity, Taxonomic Distance