فهرست مطالب

مجله پژوهش و فناوری محیط زیست
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قاسم ذوالفقاری*، ایمان واعظی صفحات 1-14

    با پیشرفت صنایع در کشورهای در حال توسعه، آلودگی هوا یک تهدید جدی برای سلامت و بهداشت عمومی است. توسعه ی پایدار فرآیندی است که آینده ای مطلوب را برای جوامع بشری متصور می شود. در نظام توسعه پایدار نیازهای انسان با استفاده از منابع بدون آسیب رساندن به یکپارچگی، زیبایی و ثبات نظام های حیاتی برطرف می شود. هدف اصلی این مطالعه شبیه سازی پراکندگی ذرات معلق (PM) و اکسیدهای نیتروژن (NOX) از دودکش های کارخانه سیمان جوین با استفاده از نرم افزار AERMOD8.9 توسعه یافته توسط آژانس حفاظت محیط زیست (US EPA) بود. همچنین مقایسه ای بین نتایج بدست آمده با استاندارد کیفیت هوای آزاد سازمان محیط زیست و استاندارد جهانی  EPA انجام و راهکارهایی برای کاهش آلاینده ها ارائه شد. یافته های حاصل از مدل سازی نشان داد مقدار غلظت ذرات معلق داده های 24 ساعته فصل پاییز  µg/m37/47 و برای فصل تابستان  µg/m3 7/31 بوده که در فاصله 6300 متری از منبع انتشار اتفاق افتاد. غلظت پیش بینی شده ذرات معلق در هر یک از فصول تابستان و پاییز در بازه ی زمانی 24 ساعته کمتر از معیارهای استاندارد جهانی کیفیت هوای آزاد (EPA) و استاندارد محیط زیست ایران µg/m3150 بود. غلظت برآورد شده مدل برای NOX در دادهای 24 ساعته برای فصل تابستان  µg/m3 44/92 و برای فصل پاییز µg/m3 33/39 بوده و به ترتیب در فواصل 1950 و 2600 متری از منبع اتفاق افتاد. غلظت پیش بینی شده NOX در هر یک از فصول تابستان و پاییز در بازه ی زمانی 24 ساعته کمتر از معیارهای استاندارد جهانی کیفیت هوای آزاد (EPA)  µg/m3 53 و استاندارد محیط زیست ایران  µg/m3200 بود. مدل های انتشار در صنایع کمک می کند تا تغییرات لازم در راستای توسعه پایدار صنعت انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آلاینده های محیط زیست، نرخ انتشار، استاندارد کیفیت هوای آزاد، صنعت سیمان
  • امیرحسین زمانی، ایرج حسن زاد ناورودی*، علی امیدی صفحات 15-29

    یکی از رویکردهای جلوگیری از آسیب و تخریب جنگل ها، ارتقاء دانش و مشارکت مردم محلی است. در این تحقیق نقش دانش بومی ذینفعان و مشارکت مردم محلی در حفاظت پایدار جنگل های غرب گیلان با تئوری های سطوح قاعده مند و رفتار برنامه ریزی شده بررسی شد. جامعه آماری شامل ساکنان و جنگل نشینان بومی شهرستان های صومعه سرا، فومن و شفت و کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان بودند. حجم نمونه از روش کوکران نامحدود محاسبه و 198 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. نمونه گیری از نوع تصادفی ساده و تحلیل داده ها با مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS 26 و Smart PLS 3 انجام شد. آزمون همبستگی رابطه مثبت معناداری بین متغیرهای مشارکت و دانش بومی با حفاظت پایدار نشان و این دو متغیر به میزان 661/0 و 377/0 قادر به پیش بینی حفاظت پایدار بودند. مدل سازی معادلات ساختاری مشخص نمود که تجربه تخریب جنگل از طریق مشارکت ضعیف مردم محلی و دانش بومی بر رفتار سازگار در حفاظت پایدار جنگل تاثیر غیرمستقیم دارد. مطابق با تئوری سطوح قاعده مند، تمرکز جوامع بومی بر روی ارتقای دانش در کنار مشارکت در حفاظت از جنگل های تخریب شده می تواند به عنوان مفاهیم عینی و انتزاعی در جهت حفاظت از جنگل ها موثر باشد. این مسئله هم راستا با تئوری رفتار برنامه ریزی شده که ایجاد نگرش مثبت در بین افراد بومی در قالب هنجارهای ذهنی است به کنترل رفتار مبتنی بر حفاظت پایدار می انجامد. نتایج این تحقیق می تواند در تغییر نگرش مدیران کل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نسبت به اثربخشی دانش بومی و مسائل فرهنگی در حفاظت پایدار منابع طبیعی استفاده شود.

    کلیدواژگان: حفاظت پایدار، دانش بومی، رفتار سازگار، مشارکت مردم محلی
  • مینا نعمتی کوتنایی * صفحات 31-45

    مطالعه حاضر بررسی مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر زمین لغزش درحوزه آبخیز ساحلی بهشهر-گلوگاه است. با پیمایش میدانی در منطقه مورد مطالعه نقاط حضور زمین لغزش با GPS ثبت شد، هفت عامل شیب، فاصله از جاده، فاصله از گسل، زمین شناسی، فاصله از رودخانه، متوسط بارش سالانه و تغییرات کاربری اراضی به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار به عنوان متغیرهای مستقل با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) تهیه و وارد مدل شد. برای مدل سازی و محاسبات از مدل حداکثر آنتروپی در محیط نرم افزار Maxent استفاده شد. نتایج حاصل از نمودار جک نایف نشان داد که 3 عامل شیب، فاصله از جاده و زمین شناسی بیشترین اثر را بر زمین لغزش منطقه مورد مطالعه دارند. به طوری که با افزایش شیب (20-40 درصد) زمین لغزش بیشتر می شود همچنین زمین لغزش با فاصله از جاده رابطه عکس داشتند در عامل زمین شناسی نیز  درون واحدهای PZq.d و Qra، بیشترین احتمال زمین لغزش وجود دارد. اعتبارسنجی مدل با استفاده سطح زیر منحنی ROC با مقدار 77/0 نشان داد که این مدل در منطقه مورد مطالعه قابل قبول است. از طرفی نتایج حاصل از طبقه بندی خطر زمین لغزش در منطقه مورد مطالعه نشان دهنده ی پتانسیل 40 درصدی آن است. یافته های این مطالعه پایه و اساس مهمی را برای کمک به تصمیم گیران در مورد پیش گیری از فاجعه و کاهش آن ارائه می کند. همچنین به درک بهتر خطرات زمین لغزش کمک می کند، که برای توسعه اقدامات مدیریت خطر مناسب بسیار مفید است بنابراین پیشنهاد می گردد که در مناطق مختلف نیز به منظور شناخت مناطق پرخطر اقدام شود.

    کلیدواژگان: شیب، فاصله از جاده، جک نایف، حداکثر آنتروپی، اعتبارسنجی
  • میترا غلامی مقدم، فریبا استوار *، محدثه توکلی صفحات 47-64

    هدف از این پژوهش، بررسی تصفیه پذیری پساب صنایع غذایی آماده با استفاده از فرآیند شیمیایی انعقاد و لخته سازی بود. در این فرآیند از منعقد کننده فریک کلراید (FeCl3) به همراه کمک منعقد کننده های پلی آکریل آمید و آهک استفاده شد.  به منظور بررسی اثر متقابل پارامترهای تاثیرگذار بر فرآیند تصفیه، نرم افزار طراحی آزمایش (DOE) به مدل مرکب مرکزی (CCD) مورد استفاده قرار گرفت. عوامل تاثیرگذار بر فرایند انعقاد و لخته سازی از قبیل غلظت منعقد کننده FeCl3 در محدوده ی غلظتی mg/L500-2000، pH اولیه در محدوده ی 10-5، کمک منعقدکننده ی آهک و پلی الکترولیت به ترتیب با غلظت های mg/L 25-100 و mg/L 5/2 -5/0 توسط دستگاه جارتست مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تعیین مقادیر بهینه، میزان اکسیژن خواهی شیمیایی (COD) به عنوان آزمون هدف انتخاب شد. مقایسه ی شرایط بهینه ی تک عامله و اثر متقابل داده ها با استفاده از نرم افزار طراحی آزمایش، مقدار بهینه ی pH برابر 5/7، غلظت منعقدکننده FeCl3 به مقدار mg/L 1250و کمک منعقد کننده های آهک و پلی الکترولیت به ترتیب با غلظت های mg/L 60 و 5/1، راندمان حذف COD برابر 15/94 % را نشان داد. بررسی های آماری نشان داد، مقدار F-value برابر 48/19، نشان دهنده ی مطابقت خوب این مدل با نتایج آزمایشگاهی است. همچنین، مقادیر P-value کمتر از 0500/0، بیانگر معنی دار بودن آزمایش است. با مقایسه نتایج آزمایشگاهی و نتایج پیش بینی شده نرم افزار، همبستگی خوبی بین نتایح مشاهده گردید. درنهایت، نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که تصفیه ی پساب کارخانه ی صنایع غذایی با استفاده از منعقدکننده ی FeCl3 امکان پذیر بوده و پساب تصفیه شده، استانداردهای تخلیه به زمین های کشاورزی برای آبیاری مزارع را داراست.

    کلیدواژگان: پساب، صنایع غذایی آماده، انعقاد و لخته سازی، جارتست، آهن (III) کلراید، COD
  • صادق پرتانی*، حسین درویش رکن آبادی، ایمان لطفی صفحات 65-81

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل ارزیابی تاثیرگذاری شاخص های محیط زیستی در زیرساخت های سبز در صنعت ساختمان با رویکرد توسعه پایدار  بود. پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی تحلیلی و روش گرد آوری اطلاعات میدانی و پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه  بود و برای طراحی پرسشنامه، از طیف هفت گزینه ای لیکرت استفاده شده است، در مجموع تعداد 50 نفر باتوجه به شناخت کامل به موضوع و سابقه کاری سه سال به بالا افراد انتخاب شده اند، که از این مقدار 30 نفر مشارکت فعال و موثر داشته و نسبت به پرسش نامه ها، پاسخگوی کامل را انجام داده اند. از بین این 30 نفر، جنسیت آقا با 77% و مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد با 57% و سابقه کاری مرتبط با 6 تا 10 سال با 50% بیشترین فراوانی نسبی را دارند. جامعه آماری پژوهش اساتید دانشگاهی صاحب نظر و متخصصان و مهندسین محیط زیست، فضای سبز، طراحی شهری و شهرسازی شهر تهران هستند که با استفاده از تکنیک گلوله برقی تعداد 30 نفر انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده های کمی از نرم افزار SPSS و بررسی پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد و در بخش آمار استنباطی از فرآیند تحلیل شبکه ANP به منظور رتبه بندی روابط بین معیارهای موثر بر ارزیابی شاخص های محیط زیستی در زیرساخت های سبز در صنعت ساختمان با رویکرد توسعه پایدار استفاده شده است. معیارهای موثر به دست آمده از آراء خبرگان شامل 12 مورد، یعنی سیستم ملی ارزیابی محیط زیست ساخته شده استرالیا (H)، تحقیقات ساختمان روش ارزیابی محیط زیست (A)، سیستم جامع ارزیابی برای ایجاد بازده محیطی (F)، استاندارد محیطی با کیفیت بالا (G)، روش ارزیابی محیط زیست ساختمان(D)، ستاره سبز (E)، رهبری در طراحی انرژی (B)، اداره ساختمان و ساخت وساز (J)، جهان سبز (C)، مجوز ساختمان پایدار آلمان (L)، رتبه سبز برای ارزیابی زیستگاه یکپارچه (I)، سه ستاره (K) به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که "سیستم ملی ارزیابی محیط زیست ساخته شده استرالیا (H)" دارای بالاترین رتبه با وزن نهایی 19028/0 و "سه ستاره (K)" با وزن نهایی 009240/0 دارای کمترین رتبه تعیین شده از عوامل مربوط به مولفه های موثر بر ارزیابی شاخص های محیط زیستی در زیرساخت های سبز در صنعت ساختمان با رویکرد توسعه پایدار است.

    کلیدواژگان: محیط زیستی، زیرساخت سبز، ساخت وساز، توسعه شهری، توسعه پایدار
  • مریم منتی، پروانه تیشه زن*، عبدالرحیم هوشمند، مجید بغدادی صفحات 83-99

    یکی از راه های جبران کمبود آب به خصوص در بخش کشاورزی، استفاده از آب های قابل بازیافت از جمله زه آب های کشاورزی، فاضلاب های خانگی و صنعتی است. از طرفی حذف آلاینده های موجود در این گونه آب ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به دلیل هزینه بالا و راندمان کم سایر روش های حذف آلاینده، روش جذب زیستی با هزینه کم، راندمان خوبی برای حذف آلاینده ها از جمله کادمیوم را دارد. در این تحقیق جذب کادمیوم از محلول های آبی با استفاده از جلبک Champia kotschyana Harvey مورد مطالعه قرار گرفت. اثر متغیرهای موثر مانند غلظت یون های کادمیوم (5-5/0 میلی گرم در لیتر)، مقدار جاذب (7-1گرم در لیتر)، pH محلول (8-3) و زمان تماس (10-90 دقیقه) با روش سطح پاسخ مدل شد. طراحی باکس بنکن برای داده های تجربی استفاده شد و بهترین سطح متغیرهای مستقل یعنی غلظت اولیه یون کادمیوم، pH، زمان تماس و مقدار جاذب انتخاب شدند. در شرایط مناسب (4=pH، مقدار جاذب= 5/1 گرم در لیتر، زمان تماس= 53/36 دقیقه، غلظت اولیه کادمیوم=3/3 میلی گرم در لیتر) ظرفیت جذب و درصد حذف کادمیوم به ترتیب، 3/1میلی گرم بر گرم و 14/80 به دست آمد. مطالعات سینتیک و ایزوترم نشان داد که مدل سینتیک شبه مرتبه دوم و ایزوترم لانگمویر به خوبی با داده های جذب کادمیوم مطابقت دارند. بر طبق نتایج می توان از بیومس جلبک Champia K. Harvey برای جذب کادمیوم از محلول های آبی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کادمیوم، جلبک، جذب سطحی، ایزوترم، سینتیک
  • مکرم روانبخش * صفحات 101-113

    تالاب ها زیربنای زیست بوم ها و از مهم ترین و در معرض خطرترین اکوسیستم های پیچیده جهانی هستند و مجموعه ای از عملکردهای بوم شناختی و خدمات اکوسیستمی تامین کننده رفاه انسانی را ارائه می کنند.  تالاب انزلی، یکی از بزرگترین تالاب های ساحلی ایران به دلیل اهمیت جهانی آن از نظر تنوع زیستی شناخته شده است. امروزه، افزایش رسوب گذاری ناشی از عوامل مختلف مانند جنگل زدایی، تغییر کاربری اراضی و سدسازی رودخانه ها، عمق کلی آب تالاب را کاهش داده و در نتیجه تعادل و سلامت اکولوژیکی، تنوع زیستی و پایداری آن را با چالش جدی مواجه کرده است. در این مقاله، اثرات رسوب گذاری و پیامدهای مخرب آن بر تالاب انزلی و اقدامات آبخیزداری انجام شده، بررسی شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که حوزه آبخیز تالاب انزلی، به ویژه حوزه آبخیز فوقانی، منبع اصلی بار رسوب به تالاب است. تقریبا 80 درصد  از بار کل رسوب از حوزه آبخیز بالادست می آید. چرای بیش از حد، جنگل زدایی و اقدامات محدود کنترل فرسایش از جمله دلایل اصلی فرسایش هستند. اگرچه تلاش هایی برای کنترل فرسایش خاک از طریق اجرای طرح های مکانیکی، بیولوژیکی و بیومکانیکی در اراضی کوهستانی انجام شده است، تا بار رسوبی از حوضه فوقانی را به حداقل برسانند. اما هنوز مناطق زیادی به دلیل کمبود بودجه، اصلاح نشده اند. از طرف دیگر، این طرح ها با چالش عدم مشارکت همه جانبه ذینفعان و مشارکت جامعه در فرآیندهای برنامه ریزی و اجرا مواجه هستند. اجرای رویکردهای جامع آبخیزداری که همکاری بین ذینفعان را تقویت می کند و عوامل اقتصادی-اجتماعی را مورد توجه قرار می دهد،  نه تنها از این اکوسیستم حیاتی محافظت می کند، بلکه توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی جوامعی را که به منابع آن وابسته هستند، ارتقا می دهد.

    کلیدواژگان: آبخیزداری، تالاب انزلی، رسوبات، فرسایش
  • کیوان اجلالی خانقاه*، حامد کیومرثی، سعید تمدنی، فاطمه معززی صفحات 115-130

    این مطالعه به منظور بررسی تغییرات تنوع زیستی اجتماعات ماکروبنتوزها در سال های 1386، 1388، 1397 و 1398 صورت گرفت.  نمونه برداری از زسوبات بستر در 9 ایستگاه از مرکز تا غرب سواحل بندرعباس بوسیله یک دستگاه گرب ون وین انجام شد. در این بررسی 16 گروه اصلی شامل پرتاران، آمفی پودا، شکم پایان و دوکفه ای ها، سیپونکولا، ناوپایان، فرامینیفرا، استراکودا، تانایداسه،کوماسه، دکاپودا، اکیورا، کرم های نواری، اوفازیاسه، می سی داسه، مارسانان و تعدادی گروه فرعی (از نظر تعداد) مانند اسفنج ها، کیسه تنان ،لارو ماهیان، تونیکاتا ، همی کورداتا و برخی دیگر از بی مهرگان مورد شناسایی قرار گرفتند. پرتاران با 57 درصد و به دنبال آن ها آمفی پودا با 18 درصد شکم پایان دوکفه ای ها و سیپونکلا هر کدام با 4 درصد ناوپایان با 3 درصد فرامینیفرا، استراکودا، تانایداسه، اکیوراها، هر کدام با 2 درصد و کوماسه، دکاپودا کرم های نواری، اوفازیاسه، میسی داسه و مارسانان با فراوانی نسبی 1 درصد ساختار جوامع بنتیک را تشکیل می دادند. همچنین تعداد 347 جنس و گونه متعلق به 11 شاخه از بی مهرگان دریایی (ماکروبنتوز) مورد شناسایی قرار گرفتند. بجز در سال 1397که گروه تانایداسه گروه غالب را تشکیل می داد در سایر موارد پرتاران گروه غالب را تشکیل می دادند. شاخص های تنوع زیستی بررسی شده در خلال سال های مذکور نشان داد که در سال های 1386، 1388 و سال 1397 ایستگاه های مورد مطالعه در شرایط عاری از استرس بودند ولی در سال 1398 ایستگاه 3 در شرایط استرس شدید و سایر ایستگاه ها در شرایط استرس متوسط قرار داشتند. به عبارت دیگر بعد از گذشت 10 سال تنوع زیستی کاهش پیدا نموده است.

    کلیدواژگان: ماکروزئوبنتوز، تنوع زیستی، اکولوژی، هرمزگان
  • نوید آهنگری *، منصور سلیمانی، غفور شیخی صفحات 131-148

    افزایش چالش های محیط زیستی و اجتماعی، سیاست گذاران شهری در سراسر جهان را ایجاب کرده که به دنبال راه حلی بهینه برای سوق دادن شهرها به بعد جدیدی برای برآوردن نیازهای آینده باشند. در این گذار، پیشرفت تکنولوژیکی و کیفیت نهادی به عنوان راه حل های قابل اجرا برای تضمین توسعه پایدار شهری، پدیدار است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر پیشرفت فناوری و کیفیت نهادی بر پایداری محیط زیستی و اجتماعی شهر تهران در عصر دیجیتال تدوین شده است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع، پژوهش توصیفی - تحلیلی می باشد. روش جمع آوری داده ها به دو شیوه کتابخانه ای و پیمایشی بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه استاندارد پیشرفت فناوری، کیفیت نهادی، پایداری محیط زیستی و پایداری اجتماعی در نظر گرفته شد. جامعه آماری کلیه خبرگان در حوزه معماری، برنامه ریزی شهری، اکولوژی، اقتصاد و جامعه شناسی بود که حجم نمونه 96 عدد انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون فریدمن و روش مدل سازی معادلات ساختاری (PLS) استفاده شده است. نتایج توصیفی نشان داد که میانگین متغیرهای پیشرفت فناوری (88/2) در سطح نیمه پایدار، کیفیت نهادی (96/3)، پایداری محیط زیستی (55/3) و پایداری اجتماعی (63/3) در سطح پایدار تعیین شده است. نتایج استنباطی بیانگر این است که تاثیر پیشرفت فناوری بر پایداری محیط زیستی و پایداری اجتماعی مستقیم و معنای دار بود. همچنین، تاثیر کیفیت نهادی بر پایداری محیط زیستی و پایداری اجتماعی مستقیم و معنی دار به دست آمد. بنابراین، اولویت قرار دادن حوزه فناوری و کیفیت نهادی شهری می تواند به بهبود برنامه ریزی و فرایند تصمیم گیری منجر شده و در نهایت به تسهیل پایداری محیط زیستی و اجتماعی در شهر تهران کمک کند.

    کلیدواژگان: پیشرفت فناوری، کیفیت نهادی، پایداری محیط زیستی، پایداری اجتماعی، شهر تهران.
  • میترا قاسمیان، محسن جوانمیری پور *، نغمه مبرقعی صفحات 149-163

    مشارکت مردمی در احداث تصفیه خانه ها مطلوب نبوده، این پژوهش با بهره گیری از مشارکت مردمی بر اثربخشی مطالعات ارزیابی اثرات توسعه بر مدیریت فاضلاب جهت کاهش مشکلات اقتصادی، اجتماعی و محیطی و با استفاده از ابزار پرسشنامه و تکمیل آن توسط شهروندان به صورت میدانی انجام شده است. این تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری، ساکنان محله فیروز بهرام شامل ساکنان عمومی، دانشجویان و کارکنان تصفیه خانه می باشد. نمونه آماری 274 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده با فرمول کوکران انتخاب شد. پایایی پرسشنامه به روش ضریب آلفای کرونباخ (9/0) مورد تایید قرار گرفت. پرسشنامه پس از اعتبارسنجی تحت نظر کارشناسان مورد سنجش قرار گرفت و داده ها در سطح آمار توصیفی تحلیل شد. مطابق با آزمون تجزیه واریانس یک طرفه و تحلیل این آزمون، میان تحصیلات افراد با اثربخشی کارایی مشارکت مردمی ارتباط معنی داری وجود دارد. طبق نتایج، اطلاع رسانی شرکت آب و فاضلاب در زمینه فعالیت های مربوطه 1/24% خیلی خوب، 5/13% بسیار ضعیف، نقش شهروندان در به ثمر رسیدن و رد پروژه 35% خیلی خوب، 8 % بسیار ضعیف و میزان شفافیت و عدالت در مشارکت عمومی 6/10 % خیلی خوب، 8/28 % بسیار ضعیف بیان شده است. همچنین، تاثیرگذاری نگرش مقامات دولتی در بکارگیری طرح های مشارکتی را 1/86 % تایید و 9/13% رد کرده اند. مشکلات مدیریتی، اقتصادی، هزینه های اجتماعی و اطلاع رسانی از عوامل موثر در عدم استقبال و مشارکت عمومی در طرح های فاضلاب است. همچنین، اطلاع رسانی طرح های توسعه باید قبل از آغاز پروژه، حین انجام و پایان آن بصورت مستمر ادامه یابد.

    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، اثربخشی، ارزیابی اثرات توسعه، تصفیه فاضلاب.
  • آزیتا پورمراد*، مجید یاسوری صفحات 165-183

    از عوامل موثر در توسعه ی شهر می توان عدالت فضایی را نام برد. عدالت فضایی ارتباط دهنده عدالت اجتماعی و فضاست. آنچه در مدیریت شهری اهمیت دارد، توزیع مناسب خدمات شهری است. این امر به تحقق پذیری عدالت فضایی در شهر کمک می کند. پژوهش حاضر، با هدف بررسی عدالت فضایی در شهر با تاکید بر توزیع خدمات شهری در شهر بندرانزلی صورت گرفت. این مطالعه، از نظر ماهیت، کاربردی و از لحاظ روش مطالعه، توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز برای انجام این پژوهش به صورت کتابخانه ای و با استفاده از مراجعه به مراکز و سازمان های مربوطه جمع آوری شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص هایی همچون سرانه، شعاع عملکرد، ضریب پراکندگی و به منظور سطح بندی نواحی شهر بندرانزلی از نظر دسترسی به امکانات و خدمات از تکنیک ویکور استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که با توجه به عواملی، مانند: سیاستگذاری ها، عدم هماهنگی جمعیت و خدمات، توزیع نامتعادل خدمات در محلات، شعاع دسترسی و... بیشترین میزان پراکندگی کاربری ها در سطح شهر، مربوط به کاربری فضای سبز و پس از آن کاربری بهداشتی-درمانی است و کمترین میزان ضریب پراکندگی نیز، مربوط به کاربری آموزشی و پس از آن تجاری-خدماتی است. یافته ها براساس نتایج حاصل از آزمون ویکور، برخوردارترین ناحیه از خدمات عمومی شهری ناحیه ی 5 است. پس از آن نیز، به ترتیب نواحی 2، 6، 4، 3، 8، 9، 7 و 1 در رتبه های بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، توزیع خدمات شهری، ویکور، بندرانزلی
  • اکرم قربانی*، محمدجواد ادیبی نیا، عاطفه ناصری، حسن مسعودی صفحات 185-199

    هدف از این مطالعه تعیین کیفیت منابع آب شرب زیرزمینی شهرستان تربت جام و صالح آباد با استفاده از شاخص کیفی (WQI) و پهنه بندی آن ها می باشد. برای تعیین اندکس کیفیت منابع آب اختصاصا نتایج آزمایشات 9 پارامتر شامل: (PH، سختی، جامدات محلول، کلسیم، منیزیم، سدیم، نیترات، کلرور و سولفات) مورد بررسی گرفت. از تعداد 110 چاه چشمه و قنات منطقه نمونه برداری شده و به آزمایشگاه مرکزی ستاد شرکت آب و فاضلاب استان خراسان که دارای گواهینامه استاندارد 17025 آزمایشات شیمیایی آب می باشد ، انتقال داده شد و آزمایشات برابر آخرین ورژن استاندارد متد سال 2005 توسط دستگاه IC کرموماتوگراف اندازه گیری شد. درمرحله پایانی با مشخص شدن وضعیت کیفی چاه های آب شرب، پهنه بندی کیفی آن ها در نرم افزار ARC GIS10.2 انجام شد. نقشه های پهنه بندی کیفیت منابع آب نشان داد که اکثر منابع آب شهرستان تربت جام از نظرشاخص WQI در محدوده کیفیت آب عالی و خوب قرار گرفته اند. همچنین نتایج تکنیک های آماری (رگرسیون چندگانه) مشخص نمود پارامتر سدیم (Na) بیشترین ضریب اثرگذاری در تعیین شاخص WQI و پس آن سولفات، سختی کل، کلرور و جامدات محلول داشتند. بررسی سطح معنی داری کاربری اراضی با شاخص کیفی با آزمون کروسکال والیس نشان دهنده تفاوت معنی دار بین کاربری اراضی و شاخص کیفیت آب بود.

    کلیدواژگان: آلودگی آب زیرزمینی، WQI، طبقه بندی، کروسکال والیس
|
  • Ghasem Zolfaghari *, Iman Vaezi Pages 1-14

    With the development of industries in developing countries, air pollution is a serious threat to health and public health. Sustainable development is a process that envisages a favorable future for human societies. In the sustainable development system, human needs are met by using resources without harming the integrity, beauty and stability of vital systems. The main goal of this study is to simulate the dispersion of suspended particles (PM) and nitrogen oxides (NOX) from the stacks of the joveyn cement factory using the AERMOD8.9 software developed by the Environmental ProtectionAgency (US EPA). Also, the obtained results were compared with the open air quality standard of Organization of Environmental Protection and the global standard of EPA and also, some solutions were provided to reduce pollutants. The results of the modeling show that the concentration of suspended particles in the 24-hour data of the autumn season is 47.7 µg/m3 and for the summer season it is 31.7  µg/m3, which occurs at a distance of 6370 meters from the emission source. The predicted concentration of suspended particles in each of the summer and autumn seasons in a 24-hour period was lower than the international outdoor air quality standard (EPA) and the Iranian environmental standard; its value was equal to 150 µg/m3. The estimated concentration of the model for NOX in 24-hour data is 92.44  µg/m3 for the summer season and 39.33 µg/m3 for the autumn season and occurs at the distances of 1950 and 2600 meters from the source, respectively. The predicted concentration of NOX in each of the summer and autumn seasons in a 24-hour period was lower than the standards of the international air quality standard (EPA) of 53   µg/m3 and the Iranian environmental standard of 200 µg/m3. Emission models in industries help to make the necessary changes in line with the sustainable development of the industry.

    Keywords: Environmental Pollutants, Emission Rate, Ambient Air Quality Standard, Cement Industry
  • Amirhossein Zamani, Iraj Hassanzad Navroodi *, Ali Omidi Pages 15-29

    One of the approaches to prevent forests’ destruction is to improve the knowledge and participation of local people. In the present study, the role of indigenous knowledge of stakeholders and the participation of local people in the sustainable conservation of the west of Guilan forests were investigated using the theories of normative levels and planned behavior. The statistical population consisted of the residents and native forest dwellers of Sowme'eh Sara, Fuman, and Shaft cities, as well as the experts from General Department of Natural Resources and Watershed Management of Guilan. The sample amount was calculated using the unlimited Cochrane method, and 198 people responded to the questionnaire. The sampling method was simple random and for data analysis, structural equation modeling with SPSS 26 and Smart PLS 3 software were employed. The correlation test showed a significant positive relationship between participation and local knowledge variables with sustainable conservation and these two variables were able to predict sustainable conservation by 0.661 and 0.377, respectively. The structural equation modeling indicated that the experience of forest destruction through the weak participation of local people and indigenous knowledge has an indirect effect on adaptive behavior in sustainable forest conservation. According to the theory of normative levels, the focus of indigenous communities on the promotion of indigenous knowledge as an objective concept along with their focus on abstract concepts such as participation in the conservation of degraded forests can motivate protecting forests. This issue is accordance with the theory of planned behavior which creating a positive attitude among native people in the form of mental norms, lead to the control of behavior based on sustainable conservation. The results of the present research can be used to change the attitude of the general managers of the Natural Resources and Watershed Administration regarding the effectiveness of indigenous knowledge and cultural issues in the sustainable conservation of natural resources.

    Keywords: Sustainable Conservation, Adaptive Behavior, Indigenous Knowledge, Local People’S Participation
  • Mina Nemati Koutenaee * Pages 31-45

    The aim of the present study is to investigate the most important factors affecting landslides in Behshahr-Galogah coastal watershed. For this purpose, by field survey in the study area, the locations of landslides were recorded with GPS. 7 factors including, distance from the road, distance from the fault, geology, distance from the river, the average of annual rainfall, and land use changes as the most important influencing factors and independent variables were prepared using Geographical Information System (GIS) and entered into the model. For modeling and calculations, the maximum entropy model was used in the Maxent software environment. The results of the Jackknife diagram showed that the three factors of slope, distance from the road and geology have the greatest effect on landslides in the study area. As, by increasing the slope (20-40 percent), landslides increase; also, landslides have an inverse relationship with the distance from the road. For the geological factor, there is the highest probability of landslides within PZq.d and Qra units. The validation of the model using the area under the ROC curve showed that this model is acceptable in the study area with a value of 0.77. On the other hand, the results of landslide risk classification in the studied area showed that 40% of the area has landslide potential. The findings of this study provide an important foundation to assist decision makers in disaster prevention and mitigation and also, it helps to better understand the dangers of landslides which is very useful for the development of risk management measures, so it is suggested to take action in different regions in order to identify high-risk areas.

    Keywords: Slope, Distance From Road, Jackknife, Maximum Entropy, Validation
  • Mitra Gholami Moghadam, Fariba Ostovar*, Mohadese Tavakoli Pages 47-64

    This research aims to investigate the treatability of prepared food industry wastewater using the chemical process of coagulation and flocculation.  Ferric chloride (FeCl3) coagulant was used in this process along with polyacrylamide and lime flocculant aids. In order to investigate the mutual effect of the parameters affecting the treatment process, the design of experiments (DOE) software with the central composite model (CCD) was used. Effecting factors on the coagulation and flocculation process such as FeCl3 coagulant concentration in the concentration range of 500-2000 mg/L, initial pH in the range of 5-10, lime and polyelectrolyte with the concentration ranges of 25-100 mg/L and 0.5-2.5 mg/L respectively were evaluated by Jartest device. Chemical oxygen demand (COD) analysis was chosen as the target test to determine the optimal values. Comparison of optimal conditions of single agent and mutual effect of data using experiment design software, an optimal value of pH equal to 7.5, FeCl3 coagulant concentration of 1250 mg/L, and coagulants of lime and polyelectrolyte with concentrations of 60 and 1.5 mg/L respectively, showed COD removal efficiency of 94.15%. Statistical analysis showed that the F-value equal to 19.48 indicates the good agreement of this model with the laboratory results. Also, P-values less than 0.050 indicate the significance of the test. By comparing the laboratory and the predicted results, a good correlation between the results was observed. Finally, the results of this research showed that it is possible to treat the wastewater of the food industry using FeCl3 coagulant, and the treated wastewater meets the standards of discharge to agricultural lands for fields irrigation

    Keywords: Wastewater, Prepared Food Industry, Coagulation, Flocculation, Jar Test, Iron (III) Chloride, COD
  • Sadegh Partani *, Hossein Darvish Roknabadi, Iman Lotfi Pages 65-81

    The purpose of this research is to design a model for evaluating the impact of environmental indicators on green infrastructure in the construction industry with a sustainable development approach. In terms of method, the current research is descriptive- analytical, and the method of collecting data is field and survey. The data collection tools were questionnaires and interviews, and a seven-point Likert scale was used to design the questionnaire. A total of 50 people have been selected based on their full knowledge of the subject and work experience of three years or more, of which 30 people have actively and effectively participated and answered the questionnaires completely. Among these 30 people, male gender with 77%, master's degree with 57% and related work experience of 6 to 10 years with 50% have the highest relative frequency. The statistical population of the research is academic professors and experts and engineers of environment, green space, urban design and urban planning of Tehran city, which was selected by using electric bullet technique. SPSS software was used to analyze quantitative data and Cronbach's alpha was used to check the reliability and in the inferential statistics segment, the Analytic Network Process (ANP) network analysis process has been used in order to rank the relationships between the effective criteria on the evaluation of environmental indicators in green infrastructures in the construction industry with a sustainable development approach. The effective criteria obtained from expert opinions include 12 items, namely the Australian National Built Environment Assessment System (H), Building Research Environmental Assessment Method (A), Comprehensive Assessment System to Create Environmental Efficiency (F), High Quality Environmental Standard (G), Building Environmental Assessment Method(D), Green Star(E), Leadership in Energy Design(B), Building and Construction Administration(J), Green World(C), German Sustainable Building License(L) Green rating for integrated habitat evaluation (I) and three stars (K). The research results showed that "Australia's National Built Environment Assessment System (H)" has the highest rating with a final weight of 0.19028 and "Three Stars (K)" with a final weight of 0.009240 has the lowest rating determined from the factors related to the components affecting the evaluation of environmental indicators in green infrastructures in the construction industry with a sustainable development approach.

    Keywords: Environmental Impacts, Green Infrastructure, Construction, Urban Development, Sustainable Developmen
  • Maryam Menati, Parvaneh Tishehzan *, Abdolrahim Hooshmand, Majid Baghdadi Pages 83-99

    One way to compensate for water shortages, especially in the agricultural sector, is to use recyclable water, including agricultural water, domestic and industrial wastewater. On the other hand, removing pollutants in these waters is particularly important. Due to the high cost and low efficiency of other pollutant removal methods, biological adsorption methods with low cost have good efficiency for removing pollutants, including cadmium. In this study, cadmium absorption in aqueous solutions was studied using Champia Kotschyana Harvey. Effect of effective variables such as concentration of cadmium ions (0.5-5 mg/L), absorbent value (7-1 gr/L), solution pH (3-8) and contact time (90-90 min) with model response level method became. The design of the Box- Behken was used for experimental data and the best level of independent variables, namely the initial concentration of cadmium ion, pH, contact time and adsorbent value, were selected. Under suitable conditions (pH=4, adsorbent value = 1.5 g/L, contact time = 36.53 min, cadmium initial concentration = 3.3 mg/L) adsorption capacity and cadmium removal percentage, respectively 3/1 mg/ g and 80/14 obtained. Kinetic and isotherm studies showed that the second-order Kinetic model and the isotherm Langmuir well corresponded to cadmium absorption data. According to the results, the Champia K. Harvey alga biomass can be used to adsorb cadmium from aqueous solutions.

    Keywords: Cadmium, Alga, Adsorption, Isotherm, Kinetic
  • Mokarram Ravanbakhsh* Pages 101-113

    Wetlands are the foundation of ecosystems and are among the most important and endangered complex ecosystems globally, providing a range of ecological functions and ecosystem services that support human well-being. Anzali wetland, as one of the largest coastal wetlands in Iran, is known for its global importance in terms of biodiversity. Today, the increase in sedimentation caused by various factors such as deforestation, land use change and river damming has reduced the overall water depth of the wetland, and as a result, its ecological balance and health, biodiversity and sustainability have faced a serious challenge. In this article, the effects of sedimentation and its destructive consequences on the Anzali wetland and the taken watershed management measures have been investigated. This article examines the effects of sedimentation and its destructive consequences on Anzali Wetland, as well as the watershed management measures taken. The results of this study indicate that the watershed of Anzali wetland, particularly the upper watershed, is the main source of sediment load to the wetland. Approximately 80% of the total sediment load comes from the upstream watershed. Overgrazing, deforestation, and limited erosion control measures are among the primary causes of erosion. Overgrazing, deforestation and erosion are the main causes of erosion. Although some efforts have been made to control soil erosion by implementing mechanical, biological, and biomechanical plans in mountainous areas to minimize sediment load from the upper basin, many regions remain not modified due to budget constraints. On the other hand, these plans are facing the challenge of a lack of comprehensive stakeholder participation and community involvement in planning and implementation processes. Implementing comprehensive watershed management approaches that strengthen stakeholder collaboration and consider socio-economic factors not only protects this vital ecosystem but also promotes sustainable development and improves the quality of life for communities that depend on its resources.

    Keywords: Watershedmanagement, Anzali Wetland, Sediments, Erosion
  • Keivan Ejlali Khanghah *, Hamed Kioumarsi, Saeed Tamadoni, Fatemeh Moazzezi Pages 115-130

    This study was conducted to investigate the changes in the biodiversity of macrobenthos communities in 2016, 2018, 2017 and 2018. Sampling of bed sediments substrates was carried out in 9 stations from the center to the west of the Bandar Abbas coast by a grab van veen device. In this study, 16 main groups including polychaeta, amphipoda, gastropods and bivalves, sipuncula, copepoda, foraminifera, ostracoda, Tanaidacea, Comacea, Decapoda, Echiora, tapeworms, Euphausiacea, Mysidacea, ophiuridea and a number of subgroups (in terms of number) such as Porifera, Cniderians, fish larvae, Tunicata, Hemicordata and some other invertebrates were identified. Pretaran with 57%, followed by Amphipoda with 18%, gastropods, bivalves and sipunclea, each with 4%, navipods with 3%, Foraminifera, Ostracoda, Tanidaceae, Equira, each with 2% and Comaceae, Decapoda, tapeworms, Ophasiacea, Mysidaceae and Marsans with a relative abundance of 1% formed the structure of benthic communities. Additionally, a total of 347 genera and species belonging to 11 phyla of marine invertebrates (macrobenthos) were identified. Except for in 2018, when the tanaidaceans group dominated, in other instances, polychaeta created the dominant group. Biodiversity indicators studied during the mentioned years showed that in 2016, 2018 and 2018, the studied stations were in stress-free conditions; but in 2018, station 3 was under severe stress and other stations were under moderate stress. However, in 2019, station 3 was under severe stress conditions other stations were under moderate stress. In other words, after 10 years, biodiversity has decreased in the studied stations.

    Keywords: Macrozoobenthos, Biodiversity, Ecology, Hormozgan
  • Navid Ahangari *, Mansour Soleimani, Ghafoor Shikhi Pages 131-148

    Increasing environmental and social challenges have prompted urban policymakers worldwide to seek optimal solutions for propelling cities towards a new paradigm to meet future needs. In this transition, technological advancement and institutional quality emerge as actionable solutions to ensure sustainable urban development. The present study was compiled with the aim of the impact of technological progress and institutional quality on the environmental and social sustainability of Tehran in the digital age. The research method is applicational in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of type. The data collection tools include standard questionnaires on technological advancement, institutional quality, environmental sustainability, and social sustainability. The statistical population was all experts in the fields of architecture, urban planning, ecology, economics and sociology, and the sample size was selected 96 numbers. Friedman test and Partial Least Squares (PLS) structural equation modelling are utilized for data analysis. Descriptive results indicated that the mean variables of technological advancement (2.88) are at a semi-stable level, while institutional quality (3.96), environmental sustainability (3.55), and social sustainability (3.63) are determined at a stable level. Inferential results indicate that the impact of technological progress on environmental sustainability and social sustainability was direct and meaningful. Also, the impact of institutional quality on environmental sustainability and social sustainability was obtained directly and meaningfully. Therefore, prioritizing the field of technology and urban institutional quality can lead to improve planning and decision-making processes, ultimately facilitating environmental and social sustainability in Tehran.

  • Mitra Ghasemian, Mohsen Javanmiri Pour *, Naghmeh Mobarghei Pages 149-163

    Public participation in the construction of water treatment plants is not desirable, this research was conducted by using the people's participation on the effectiveness of evaluation studies on the effects of development on wastewater management in order to reduce economic, social and environmental problems and by using questionnaire tools and completing it by citizens in the field. This research is descriptive-analytical. The statistical population includes the residents of Firoz Bahram neighborhood, including general residents, students and refinery workers. A statistical sample of 274 people was selected by simple random sampling with Cochran's formula. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (0.9). After validation, the questionnaire was evaluated under the supervision of experts and the data was analyzed at the level of descriptive statistics. According to the one-way variance analysis test and the analysis of this test, there is a significant relationship between people's education and the effectiveness of popular participation. According to the results, the notification of the water and wastewater company in the field of related activities is 24.1% very good, 13.5% very poor, the role of citizens in achieving and rejecting the project is 35% very good, 8% very poor and the level of transparency and justice in general participation is 10.6% very good, 28.8% very poor. Also, 86.1% approved and 13.9% rejected the effectiveness of government officials' attitude in applying cooperative projects. Management, economic problems, social costs and information are effective factors in the lack of acceptance and public participation in sewage projects. Also, the notification of development plans should be continued continuously before the start of the project, during its implementation and completion.

    Keywords: Public Participation, Development Impact Assessment, Wastewater Treatment
  • Azita Pormorad *, Majid Yasouri Pages 165-183

    Spatial justice can be mentioned as one of the effective factors in the development of the city. Spatial justice connects social justice and space. What is important in urban management is the proper distribution of urban services. This helps to realize spatial justice in the city. The aim of this study was to investigate spatial justice in the city with emphasis on the distribution of urban services (Case study: Bandar Anzali city). The present study is applied in nature and descriptive-analytical in terms of study method. The information required for this research was collected in the form of a library and by referring to the relevant centers and organizations. In order to analyze the data, indicators such as per capita, yield radius, dispersion coefficient and in order to stratify the areas of Bandar Anzali city in terms of access to facilities and services Vikor model were used. After that, districts 2, 6, 4, 3, 8, 9, 7 and 1 are ranked next, respectively. The results of the research showed that the highest dispersion rate is related to green space use and then health use and the lowest dispersion coefficient is related to educational and then commercial-service use. But according to the results of the Vikor test, District 5 has the most urban public services.

    Keywords: Spatial Justice, Distribution Of Urban Services, Vikor, Bandar Anzali
  • Akram Ghorbani *, Mohammadjavad Adibinia, Atefeh Naseri, Hasan Masoudi Pages 185-199

    The purpose of this study is to determine the quality of underground drinking water sources in Torbat Jam and Saleh Abad cities using quality index (WQI) and their zoning. In order to determine the quality index of water resources, the results of testing 9 parameters including: (PH, hardness, dissolved solids, calcium, magnesium, sodium, nitrate, chlorine and sulfate) were studied. Samples were taken from 110 spring wells and aqueducts in the region and transferred to the central laboratory of Khorasan Water and Wastewater Company headquarters, which has a standard certificate of 17025 for water chemical tests and the experiments were measured according to the latest standard version of the method in 2005 by the IC chromatograph device. In the final stage, after determining the quality status of drinking water wells, their quality zoning was done in ARC GIS10.2 software. Zoning maps of water resources quality showed that most of the water resources of Torbat Jam city are in the range of excellent and good water quality in terms of WQI index. Also, the results of statistical techniques (multiple regression) showed that sodium (Na) parameter had the highest influence coefficient in determining the WQI index, followed by sulfate, total hardness, chlorine and dissolved solids. Investigating the significance level of land use with quality index by Kruskal-Wallis test showed a significant difference between land use and water quality index.

    Keywords: Groundwater Pollution, WQI, Classification, Kruskal Wallis