فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 67 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید استوار *، زهرا ملکی آدرانی صفحات 9-28

    روسیه از نظر ژئوپلتیک یکی از همسایگان استراتژیک ایران محسوب می شود. پس از آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین و تشدید منازعه میان غرب و روسیه، سیاست جاه طلبانه پوتین بر روابط میان ایران و غرب تاثیرگذار بود. به نظر می رسد روسیه در تلاش است تا با درگیر ساختن ایران در جنگ با اوکراین، بیشترین منافع را نصیب خود کند. پرسش پژوهش حاضر این است که نقش روسیه در شکل گیری روابط ایران و غرب در حوزه سیاسی و اقتصادی چیست؟ در این مقاله تلاش بر آن است با استفاده از نظریه رئالیسم تهاجمی و با روش پژوهش قیاسی به چگونگی نقش آفرینی سیاست های روسیه در شکل گیری روابط ایران با غرب در حوزه های سیاسی و اقتصادی ایران پاسخ داده شود. فرضیه پژوهش آن است که روسیه برای مقابله با غرب و گسترش هژمون خود، چندان تمایلی به برقرار ارتباط ایران و غرب ندارد و بر این اساس با استفاده از هر ابزاری به دنبال هژمون شدن منطقه ای است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ایران، روسیه، هژمون، غرب، رئالیسم تهاجمی
  • مرتضی کریمی، علی اصغر اسمعیل پور روشن *، تهمینه دانیالی صفحات 29-62

    تحولات اخیر افغانستان که منجر به سقوط حکومت اشرف غنی و شکل گیری مجدد امارت اسلامی شد؛ توجه تحلیلگران را به مسئله افغانستان دوچندان کرد. به دنبال تحولات معطوف به تغییر ساختار و کارگزار در این کشور و شکل بندی تدریجی نظام سیاسی نوظهور، روند دگردیسی های محیط پیرامونی افغانستان تشدید شده است و تاثیرات چندگانه ای در همه سطوح (داخلی، منطقه ای و بین المللی) و حوزه ها (نرم و سخت) ایجاد کرده است. لذا سوال اصلی این مقاله آن است که چالشهای عمده افغانستان(امارت اسلامی طالبان) و تحلیل ژئوپلتیکی روابط این کشور با همسایگان و کشورهای دچار منازعه کدامند؟ فرضیه قابل طرح این است که فرایند دولت سازی در افغانستان و شکل گیری مجدد امارت اسلامی طالبان با ناکارآمدی بحران مشروعیت و شکنندگی دولت از یک سو و ظرفیت های داخلی طالبان از سوی دیگر در سطح ملی، عملکرد همسایگانی مثل پاکستان، هند و ایران در سطح منطقه ای و چالش های ژئوپلیتیکی افغانستان با همسایگان؛ تغییر استراتژی ایالات متحده و ناتو، روسیه و چین در سطح بین المللی در قدرت یابی دوباره طالبان در افغانستان، نقش تعیین کننده داشته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که چنانچه افغانستان کماکان بخشی از پازل ژئوپلتیک آمریکا و ناتو باشد، در آن صورت منطقه افغانستان به کانون منازعات جدید در منطقه حدفاصل آسیای مرکزی، جنوب آسیا و غرب آسیا و حوزه چین تبدیل خواهد شد که تهدیدات مستقیمی را برای ایران در گام نخست، روسیه و چین در گام های بعدی ایجاد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: افغانستان، نئوطالبانیسم، امارت اسلامی، همسایگان، چالش های ژئوپلیتیکی
  • مرتضی بندری*، عبدالرضا عالیشاهی صفحات 63-82

    هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی سیستمی اهداف جنبش حماس در عملیات طوفان الاقصی است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی به لحاظ روش گردآوری داده ها، اکتشافی و به لحاظ ماهیت داده ها آمیخته است. روش گردآوری داده ها و تحلیل در بخش کیفی، از نوع مصاحبه و جهت تحلیل از روش تحلیل تم(مضمون)ودربخش کمی، پرسشنامه و مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) است. جامعه پژوهش حاضر را کارشناسان و صاحب نظران رشته های علوم سیاسی، روابط بین الملل، مطالعات منطقه ای، ژئوپلیتیک و نیز تعدادی از نخبگان نظامی تشکیل دادند. در این تحقیق و در بخش کیفی با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، از نظرات 16 نفرخبره استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد الگوی سیستمی اهداف جنبش حماس در عملیات طوفان الاقصی دارای سه بعد اصلی شامل ورودی سیستم، فرآیندهای سیستم و نیز خروجی سیستم است. ورودی سیستم شامل تشدید جنایات جنگی صهیونیست ها و واکنش به توافق نامه آبراهام؛ فرآیندهای سیستم شامل، اقدام تاکتیکی محدود، آسیب پذیری مواضع دفاعی رژیم صهیونیستی، تحولات درون ساختاری جهان اسلام، چالش های درونی رژیم صهیونیستی و نهایتا شاخص های خروجی سیستم شامل افزایش قدرت بازدارندگی حماس، بازطراحی پارادایم مقاومت نفی هرگونه سازش و درماندگی صهیونیست ها در فرآیند صلح پذیری می باشد. نتایج پژوهش نشان داد عملیات طوفان الاقصی فصلی نوین در تغییر پارادایم مقاومت به شمار می رود که بر اساس آن، گفتمان تقابل و مبارزات جنبش حماس از حالت بازدارندگی به حالت تهاجمی تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: الگوی سیستمی، جبهه مقاومت، جنبش حماس، رژیم صهیونیستی، طوفان الاقصی
  • رضا شیرزادی، محمد پورقربان * صفحات 83-113

    نظریه توسعه انسانی یکی از نظریه های جدید توسعه است که از دهه 1990 به بعد مورد توجه قرار گرفته است. در این نظریه، برخورداری انسان از زندگی طولانی، سالم و خلاق، هدف نهایی توسعه است و توسعه انسانی با نقش موثر دولت تحقق می یابد. امروزه یکی از شاخص های سنجش سطح توسعه کشورها، گزارش های ملی و بین المللی توسعه انسانی است. جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، دو کشور عمده در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه به شمار می روند. هدف در این پژوهش، بررسی وضعیت دو کشور از نظر شاخص توسعه انسانی و نیز چرایی آن است. از این رو، درصددیم تا جایگاه توسعه انسانی ایران و عربستان سعودی را به صورت مقایسه ای مورد بررسی قرار دهد. در گزارش سال 2020 این سازمان، ایران با کسب امتیاز 783/. رتبه 70 را کسب کرده، و عربستان سعودی با کسب امتیاز 854/. رتبه 40 را به خود اختصاص داده است. با توجه به رتبه بندی این دو کشور، این سوال مطرح می شود که چه عواملی بیشترین تاثیر را بر توسعه انسانی این دو کشور داشته است؟ در این میان، عوامل جمعیت، درآمد ملی سرانه، بهداشت و امید به زندگی، وجه تمایز و عوامل تاثیر گذار بر شاخص توسعه انسانی دو کشور را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه انسانی، جمعیت، درآمد ملی سرانه، بهداشت، ایران، عربستان سعودی.
  • سارا ترابیان، رضا جلالی * صفحات 114-142

    رقابت بین ایالات متحده و چین در تنگه تایوان به نگرانی مهمی برای ثبات منطقه ای و روابط بین المللی تبدیل شده است. درک عوامل زمینه ای و پویایی که این رقابت را هدایت می کند برای سیاست گذاران و محققان به طور یکسان بسیار مهم است. سوال اصلی که این پژوهش را هدایت می کند این است که چگونه این عوامل بر واکنش ایالات متحده در حفاظت از منافع خود در منطقه و موضع قاطعانه چین در قبال تایوان تاثیر می گذارد. بر اساس رئالیسم نئوکلاسیک، این فرضیه وجود دارد که عوامل داخلی، مانند برداشت رهبران، نهادهای داخلی و ترجیحات اجتماعی، نقش مهمی در شکل دهی رفتار ایالات متحده و چین در تنگه تایوان دارند. علاوه بر این، عوامل سیستمی، از جمله شبکه های اتحاد و آرزوها برای هژمونی منطقه ای، با عوامل داخلی تعامل دارند تا بر اقدامات آنها تاثیر بگذارند. هدف این پژوهش با بررسی تاثیر متقابل عوامل داخلی و پویایی سیستمی، ارائه بینشی در مورد انگیزه ها و اقدامات هر دو کشور در این عرصه استراتژیک است. این تحقیق از رویکرد کیفی با استفاده از مرور ادبیات جامع و تحلیل منابع اولیه و ثانویه استفاده خواهد کرد. دستاور این پژوهش درک عمیق تری از پویای پیچیده ای که باعث رقابت ایالات متحده و چین در تنگه تایوان شده است را فراهم می کند. این مطالعه انگیزه ها، اقدامات و پیامدهای بالقوه برای ثبات منطقه ای را روشن می کند.

    کلیدواژگان: تنگه تایوان، رقابت چین و ایالات متحده، تهدید قهری، امنیت آسیا، رئالیسم نئوکلاسیک
  • سامان پسند آقاجانی، اصغر کیوان حسینی * صفحات 143-168

    امروزه منطقه ایندو_پاسیفیک به دلیل نقش و اهمیت آن در معادلات بین المللی و تبدیل شدن آن به میدانی جدید برای رقابت جهانی قدرت میان ایالات متحده و چین، به یکی از مهم ترین مراکز استراتژیک جهان تبدیل شده است. در این میان، کشور استرالیا به عنوان یک قدرت متوسط و همچنین به دلیل جایگاه ویژه ی آن در منطقه، تاثیرات خاص خود را در ساختار امنیتی منطقه داشته و به دنبال حفظ روابط دوجانبه خود با کشورهای منطقه و قدرت های بزرگ بین المللی به ویژه ایالات متحده آمریکا بوده است. این درحالی است که با افزایش نفوذ سیاسی، ارتقای جایگاه نظامی_اقتصادی چین در عرصه ی بین المللی و نگرانی امنیتی نسبت به اهداف بلندمدت پکن، مسئله ی سیاستگزاری در قبال منطقه ایندو_پاسیفیک و همچنین چگونگی کنترل روابط با کشور چین، به یکی از مهم ترین چالش ها برای رهبران استرالیایی تبدیل شده است. بنابراین سوال پژوهش حاضر این است که استراتژی امنیتی استرالیا در منطقه ایندو_پاسیفیک در بازه 2020 _2023، چگونه از متغیر مهار چین تاثیر پذیرفته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد استراتژی امنیتی استرالیا در حوزه ایندو_پاسیفیک در سال های 2020 تا 2023 به تداوم جهت گیری مهار چین پایبند بوده، اما در عین حال، جهت گیری مزبور همگام با تحول در ملاحظات منطقه ای آمریکا از سال 2020 با نوعی تعارض نمایی امنیتی_اقتصادی مواجه شده است. روش طرح پژوهش توصیفی و تحلیلی است و داده های پژوهش نیز به روش کیفی، تجزیه تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: استرالیا، چین، ایالات متحده آمریکا، ایندو، پاسیفیک، نورئالیسم تهاجمی
  • غلامرضا حداد، محمدرضا دادگستر *، محمدحسین شاوردی صفحات 169-200

    روابط نظامیان/غیرنظامیان همواره کانون توجه مطالعات علم سیاست بوده و در این میان مداخله نظامیان در مدیریت بحران های ناشی از بلایای طبیعی به عنوان حوزه ای متفاوت از مداخلات متعارف اما نامطلوب در امور غیرنظامی قلمداد شده است. بحران پاندمی کرونا اگرچه از نظر گستردگی -جهانی- و ماهیت -بیماری ویروسی- با سایر بلایای طبیعی متعارف متفاوت بوده است اما به عنوان پدیده ای که روند معمول زندگی را به نحوی فراتر از ظرفیت های متعارف سازمان سیاسی در تمشیت امر عمومی متاثر نموده است ذیل بلایای طبیعی قابل دسته بندی است و در عمل نیز نیروهای نظامی در اغلب کشورهای جهان در کنار سازمان سیاسی در مدیریت این بحران جهانی مشارکت نموده اند. ناتو نیز در بحران پاندمی کووید-19 نقش آفرینی مهمی داشت. چگونگی مداخله ناتو در بحران کرونا پرسشی محوری است که در این متن به آن پاسخ داده خواهد شد. نتایج این پژوهش نشان می-دهد ناتو نه به عنوان یک بازیگر اصلی که در قالب بازیگری تسهیل گر تلاش کرده تا پاندمی کووید-19 از مرحله یک بیماری مسری به مرحله بحران امنیتی وارد نشود. این موضوع خط قرمز ناتو در مسائل رخ داده در کشورهای عضو بوده که عملکرد نیروهای نظامی و وزارت دفاع کشورهای مذکور را تحت الشعاع قرار داده است. مشخصا این سازمان نظامی امنیتی در طول دوره بهار 2020 الی بهار 2022 تلاش خود را روی کنترل بیماری و اجرای کارآمد سیاست قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی از طریق استفاده از عملیات اجرایی، برپایی کمپ و بکارگیری لجستیک، پخش تجهیزات و سازمان دهی نیروها برای برقراری وضعیت حکومت نظامی معطوف کرده است.

    کلیدواژگان: ناتو، مداخله سیاستی، پاندمی کووید-19، نیروهای مسلح، تصمیم گیری بحران
  • نسا زاهدی، روح الله قاسمیان * صفحات 201-216

    عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران همواره به عنوان دو رقیب در منطقه خلیج فارس بوده اند و مهم تر این که تحولات بحرین به عنوان حوزه نفوذ مشترکی برای هر دو کشور تلقی می شود. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی، تحلیلی و منابع کتابخانه ای در صدد پاسخ به این سوال اصلی است که نفوذ عربستان در بحرین چه تاثیراتی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ فرضیه مقاله اقدامات عربستان در حوزه خلیج فارس و به خصوص کشور بحرین را در بردارنده تهدید هایی چون برهم زدن بازدارندگی منطقه ای و موازنه قوا، تشدید سیاست های نظامی گرانه، سلطه جویی های اقتصادی و تهدیدهای تبلیغی و سیاسی در راستای القای مانعیت ایران در تحقق صلح خاورمیانه می داند و در عین حال فرصت هایی همچون گسترش قدرت نرم و شبکه ای ایران و شکست راهبردهای آمریکا و عربستان در منطقه را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: منافع ملی، عمق استراتژیک، منطقه خلیج فارس، موازنه قوا
  • گارینه کشیشیان سیرکی*، جواد ایزدی، طاهره نظافتی صفحات 217-238

    هوش مصنوعی از فناوری هایی است که قابلیت تاثیر بر ابعاد سیاسی و نظامی امنیت ملی دولت ها را دارد. بنابر یک تعریف کاربردی، هوش مصنوعی دانش ساخت ماشین هایی است که کارهایی را انجام می دهند که اگر توسط انسان انجام شود نیاز به هوش دارد. این پژوهش در قالب روش توصیفی - تحلیلی و سطوح امنیت در پی پاسخ به این سوال است که هوش مصنوعی چه تهدید و فرصت هایی در ابعاد نظامی و سیاسی امنیت ملی ایران دارد؟ نتایج نشان می دهد که هوش مصنوعی تهدیدها و فرصت های سیاسی و نظامی بر امنیت ملی ایران به همراه داشته است. مهم ترین تهدیدهای نظامی شامل افزایش حمله سایبری به تاسیسات هسته ای، حملات سایبری به نهادهای داخلی، جاسوسی و ترور افراد با سلاح های خودران است. فرصت های هوش مصنوعی در حوزه نظامی شامل تجهیز سلاح های موشکی و پهپادی، دستیابی به سلاح های رباتیک و قدرت بازدارندگی سایبری است. مهم ترین تهدیدهای هوش مصنوعی در حوزه سیاسی شامل حملات سایبری به صداوسیما و طراحی اخبار دروغ برای فریب افکار عمومی می شود. مهم ترین فرصت های بهره گیری از هوش مصنوعی در این حوزه نیز شامل تلاش برای تاثیر بر انتخابات و تقابل های راهبردی در سیاست خارجی است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، امنیت ملی، تهدید، امنیت نظامی، امنیت سیاسی
  • رضا همدانچی، محمدعلی خسروی *، احمد بخشایش اردستانی، مسعود مطلبی صفحات 239-262

    احزاب به منزله تشکیلات سیاسی قدرت مداری هستند که تحت هدایت رهبران خود، به نیت کسب، حفظ و افزایش قدرت اقدام می نمایند. توجه به نسل های مختلف حزبی در کشورهای اروپایی و آمریکا نشانگر سیر صعودی استفاده این تشکیلات  از آموزه های سیاسی جهت تطابق با مطالبات عمومی است. هرچند در سال های اخیر با گسترش شبکه های اجتماعی و تکثر منابع آموزش، تربیت، جایگاه احزاب سیاسی در رهبری فکری و احساسی افکار عمومی دچار تنزل شده است اما کماکان شاهد نقش آفرینی این نهادهای واسط اجتماعی سیاسی در مبارزات سیاسی و در راس شان کمپین های انتخاباتی هستیم.
    در ایران معاصر نیز به عنوان یکی از واحدهای سیاسی مستقر در نظام بین الملل و مبتنی بر نظام مردم سالاری، نقش و جایگاه احزاب در فرایند انتخابات- هرچند با تفاوت هایی نسبت به دول غربی-کم و بیش در همان مسیر تعریف می شود. لذا بازشناسی این تشکیلات سیاسی به عنوان مهم ترین پیشران های سیاسی در کشور، اهمیتی جدی می یابد و برای اصلاح و بهبود نظام انتخابات در جمهوری اسلامی ایران امری غیرقابل انکار است. سوال اصلی مقاله آن است که نقش و کارکرد احزاب و تشکل های سیاسی در غرب و ایران از منظر تبلیغات انتخاباتی پارلمان چیست؟ در پاسخ این فرضیه قابل طرح است که نقش و کارکرد احزاب در غرب مطلوبتر به نظر می رسد در حالی که احزاب ایرانی قادر به اجرای کارویژه های خود از جمله وساطت بین جامعه و نظام سیاسی، تجمیع و انتقال مطالبات جامعه به نظام سیاسی، توجیه جامعه برای اجرای سیاست های نظام، جامعه پذیری سیاسی، بسیج رای دهندگان، پرورش رهبران و کادرهای سیاسی نیستند.

    کلیدواژگان: احزاب سیاسی، تبلیغات انتخاباتی، پارلمان، غرب، ایران
  • ملکه گازر، سید محسن آل سیدغفور *، فرزاد نویدی نیا صفحات 263-288

    مفهوم عدالت، از دیرباز در اندیشه بشری جایگاهی ویژه داشته وهمواره مورد بحث و بررسی فلاسفه، متکلمان و اندیشمندان بوده است. ازآنجاکه یکی از ابعاد نقصان تحلیلی رهیافت های نظری انتقادی هنجاری مسئله تاثیرات انگاره ها و دیدگاه های حکمای دینی است، تلاش پژوهش حاضر بررسی این موضوع از این منظر است. بدون تردید، شهید مطهری و شهید صدرازجمله متفکران برجسته قرن حاضردر حوزه فلسفه عدالت هستندکه درتبیین و تفسیرعدالت وشاخصه های تحلیل عدالت نقشی بسزا ایفا کرده اند.لذا، بررسی اندیشه های فلسفی این دو متفکر در مطالعه موضوع عدالت در مقایسه بااندیشمندان غربی موردتوجه قرارگرفته است.لذا سوال اصلی این مقاله آن است که وجوه افتراق و اشتراک مفهوم عدالت در دیدگاه های متفکران غربی ب اندیشه های اسلامی شهید مطهری و شهید صدردر چه مواردی است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که اشتراکات آن ها در الهی بودن مبنای عدالت، نقد الگوهایی چون کمونیسم و لیبرالیسم،ضرورت عدالت برای سعادت انسان و جامعه و وظیفه حکومت در برقراری عدالت است. اما ایرادی که به آن ها وارد است، این است که تنها به یک بعد از حقیقتی چند بعدی پرداخته و دیگر ابعاد وارکان آنرا مورد توجه قرار نداده اند؛در حالی که اسلام بانگرشی جامع به این موضوع پرداخته و عدالت را از زوایای مختلف مورد بحث قرارداده است،به گونه ای که درجامعه اسلامی حقی ازکسی ضایع نشود. مقاله حاضر بااستفاده ازروش توصیفی- تحلیلی و تطبیقی وبا بهره مندی ازابزار کتابخانه ای ابتدا سیر تطور عدالت در غرب و اسلام را بررسی کرده و سپس آن ها را به صورت منطقی مقایسه کرده است.

    کلیدواژگان: عدالت، اسلام، غرب، شهید مطهری، امام موسی صدر
  • سید محمدرضا موسوی، رامین بخشی * صفحات 289-310

    روابط سوریه و ایران بیش از 34 سال است که در چشم انداز سیاسی خاورمیانه یک ویژگی پایدار بوده است. اتحاد ایران سوریه یکی از مولفه های شکل دهنده نظم منطقه ای خاورمیانه است. اتحاد سیاسی بین سوریه و ایران از طریق درک مشترک تهدید، همگرایی منافع در لبنان و عراق، و دیدگاه مشترک در مورد فلسطین، اسرائیل و ایالات متحده، خود را حفظ کرده است. این مشارکت استراتژیک از طریق کمک های متقابل اقتصادی، دیپلماتیک و سیاسی در تامین نیازهای استراتژیک یکدیگر هدایت شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هویت و منافع مادی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نسبت به سوریه در بازه زمانی (2015-2020) می باشد. در این تحقیق رابطه پیچیده بین هویت و منافع مادی که به صورت متقابل قوام می یابند، برای درک عوامل چندوجهی که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را در قبال سوریه شکل می دهد، مورد بررسی قرار می گیرد. در حالی که هویت منطقه ای ایران در چارچوب ایدئولوژی شیعی -اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد، منافع مادی جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه ای معمولا نادیده گرفته می شود. مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است که هویت و منافع چه تاثیری بر سیاست خارجی ایران نسبت به سوریه داشته است؟ فرضیه اصلی مقاله عبارتست از این که نزدیکی فرهنگی و هویتی به جمهوری اسلامی کمک می کند تا با صادرات کالاهای غیر نفتی خود به سوریه، که در آنجا از قدرت نرم و سخت برخوردار است اما حوزه نفوذ اقتصادی محدود دارد، اقتصاد خود را تنوع بخشد. این مقاله از طریق رویکرد سازه انگاری انتقادی، محرکهای اقتصادی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نسبت به سوریه را مورد بررسی قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: هویت، منافع، سیاست خارجی، ایران، سوریه، خاورمیانه
|
  • Majid Ostovar *, Zahra Maleki Aderani Pages 9-28

    Russia is one of Iran's strategic neighbors in terms of geopolitics. After the start of the war between Russia and Ukraine and the escalation of the conflict between the West and Russia, Putin's ambitious policy had an impact on the relations between Iran and the West. It seems that Russia is trying to get the most benefits by involving Iran in the war with Ukraine. The question of the current research is, what is the role of Russia in the formation of relations between Iran and the West in the political and economic field? In this article, an attempt is made to answer the role of Russian policies in the formation of Iran's relations with the West in Iran's political and economic spheres by using the theory of aggressive realism and the comparative research method. The hypothesis of the research is that in order to confront the West and expand its hegemony, Russia is not very willing to establish a relationship between Iran and the West, and on this basis, it seeks regional hegemony by using any means.

    Keywords: Keywords, Iran, Russia, Hegemon, West, Aggressive Realism
  • Morteza Karimi, Aliasghar Esmaielpour Roshan *, Tahmineh Daniali Pages 29-62

    Recent developments in Afghanistan led to the fall of Ghani's government and re-formation of Taliban; It doubled the attention of analysts to the Afghanistan issue. Following the developments aimed at changing the structure in the country and the gradual formation of the emerging political system, the process of transformation of Afghanistan's surrounding environment has intensified and multiple impacts at all levels and domains has created Therefore, the main question is what are the major challenges of Afghanistan and the geopolitical analysis of this country's relations with its neighbors and conflict countries? The hypothesis that can be proposed is that the process of state building in Afghanistan and the re-formation of Taliban with the inefficiency of the legitimacy crisis and the fragility of the government on one hand and the internal capacities of the Taliban on the other hand at the national level, the performance of neighbors such as Pakistan, India and Iran at the regional level and Afghanistan's geopolitical challenges with its neighbors; The change in the strategy of the US and NATO, Russia and China at the international level have played a decisive role in the re-establishment of the Taliban's power in Afghanistan. The findings show that if Afghanistan is still part of the US and NATO geopolitical puzzle, then the Afghanistan region will become the focus of new conflicts in the border region of Central,, South and West Asia and China, which will pose direct threats to Iran and then will create problems for Russia and China afterwards.

    Keywords: Afghanistan, Neo-Talibanism, Islamic Emirate, Neighbors, Geopolitical Challenges
  • Morteza Bandari *, Abdolreza Alishahi Pages 63-82

    The purpose of the current research is to provide a systematic model of the goals of the Hamas movement in "Toofan Al-Aqsa Operation".  The current research is applied in terms of purpose, exploratory in terms of data collection method, and qualitative and quantitative (mixed) in terms of data nature. The method of data collection and analysis was used in the qualitative part, interview type, and theme analysis method was used for analysis, and in the quantitative part, it was a questionnaire and structural equation modeling with the partial least squares (PLS) approach. System input indicators include the escalation of Zionist war crimes and the reaction to the Abraham Agreement; The process indicators of the system include limited tactical action, the vulnerability of the defense positions of the Zionist regime, efforts to de-escalate the tension among the countries of the Islamic world, the internal challenges of the Zionist regime, and finally the output indicators of the system include increasing the deterrence power of Hamas, redesigning the paradigm of resistance, negating any compromise and helplessness. Zionists are in the process of making peace. It seems that the "Toofan Al-Aqsa Operation" is a new chapter in the change of the resistance paradigm, based on which, the discourse of confrontation and the struggles of the Hamas movement has changed from deterrence to offensive.

    Keywords: System Model, Resistance Front, Hamas Movement, Zionist Regime, Toofan Al-Aqsa Operation
  • Mohammad Pourghorban * Pages 83-113

    The theory of human development is one of the new theories of development that has received attention since the 1990s. In this theory, human being enjoying a long, healthy and creative life is the ultimate goal of development, and human development is realized with the effective role of the government. Today, one of the indicators for measuring the level of development of countries is the national and international human development reports. The Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia are two major countries in the Persian Gulf region and the Middle East. The purpose of this research is to investigate the situation of two countries in terms of human development index and also why. Therefore, we are trying to compare the status of human development of Iran and Saudi Arabia. In the 2020 report of this organization, Iran scored 783/. ranked 70, and Saudi Arabia with a score of 854/. It has been assigned the 40th rank. According to the ranking of these two countries, the question arises as to what factors have had the greatest impact on the human development of these two countries? Meanwhile, factors of population, national income per capita, health and life expectancy constitute the difference and influencing factors on the human development index of the two countries.

    Keywords: Development, Human Development, Population, National Income Per Capita, Health, Iran, Saudi Arabia
  • Sara Torabian, Reza Jalali * Pages 114-142

    The rivalry between the United States and China in the Taiwan Strait has become an important concern for regional stability and international relations. Understanding the contextual factors and dynamics that drive this competition is critical for policymakers and researchers alike. The main question that guides this research is how these factors affect the response of the United States in protecting its interests in the region and China's assertive stance towards Taiwan. Based on neoclassical realism, it is hypothesized that domestic factors, such as leaders' perceptions, domestic institutions, and societal preferences, play an important role in shaping the behavior of the United States and China in the Taiwan Strait. Furthermore, systemic factors, including alliance networks and aspirations for regional hegemony, interact with domestic factors to influence their actions. The aim of this research is to provide an insight into the motivations and actions of both countries in this strategic field by examining the mutual influence of internal factors and systemic dynamics. This research will use a qualitative approach using a comprehensive literature review and analysis of primary and secondary sources. The findings of this research provide a deeper understanding of the complex dynamics that have fueled the US-China rivalry in the Taiwan Strait. This study sheds light on motivations, actions, and potential implications for regional stability.

    Keywords: Taiwan Strait, China-US Competition, Coercive Threat, Asian Security, Neoclassical Realism
  • Saman Pasand Aghajani, Asghar Keivan Hosseiny * Pages 143-168

    Nowadays, the Indo-Pacific region has become one of the most important strategic centers in the world due to its role and importance in international developments and its change into a new field for the global power competition between the US and China. In the meantime, Australia, as a middle power and also because of its special position in the region, has had its own effects on the security structure of the region and has sought to maintain its bilateral relations with regional countries and great international powers, especially the United States. This is while, with the increase in political influence, the promotion of China's military-economic position in the international arena, and the security concern regarding Beijing's long-term objectives, the issue of policymaking towards the Indo-Pacific region, as well as how to control relations with China, has become one of the most noteworthy challenges for Australian leaders. Therefore, the question of the current research is, how is Australia's security strategy in the Indo-Pacific region in the period of 2020_ 2023 affected by China's containment variable? The findings of the research show that Australia's security strategy in the Indo-Pacific region from 2020 to 2023 adheres to the continuation of the orientation of containing China, but simultaneously, the aforementioned orientation has faced a kind of security-economic conflict from 2020 in line with the evolution of the regional considerations of the United States. The method of the research design is descriptive and analytical, and the research data has been analyzed using a qualitative method.

    Keywords: Australia, China, The United States Of America, Indo-Pacific, Offensive Neorealism
  • Gholamreza Haddad, Mohammadreza Dadgostar *, Mohammadhosein Shaverdi Pages 169-200

    Military/civilian relations have always been the focus of political science studies, and, military intervention in crisis caused by natural disasters has been considered as a different field from conventional but undesirable interventions in civilian affairs. Although the corona pandemic crisis has been different from other conventional natural disasters but affects the normal process of life beyond normal capacities of administrations then can be categorized as natural disasters and in practice military forces in most countries have participated in the management of this global crisis along with the political organization. NATO also played an important role in the Covid-19 pandemic crisis. How NATO intervenes in the Corona crisis is a central question that will be answered in this text. The results of this research show that NATO, not as a main actor, but in the form of a facilitator, has tried to prevent the Covid-19 pandemic from entering the stage of a contagious disease into a security crisis. This issue has been the red line of NATO in the issues that happened in the member countries, which has overshadowed the performance of the military forces and the Ministry of Defense of the mentioned countries. Obviously, during the period of spring 2020 to spring 2022, this military security organization will focus its efforts on disease control and the efficient implementation of the quarantine and social distancing policy through the use of executive operations, setting up camps and using logistics, distributing equipment and organizing forces to establish a state of martial law

    Keywords: NATO, Political Intervention, Covid-19 Pandemic, Armed Forces, Crisis Decision Making
  • Nessa Zahedi, Roohullah Ghasemian * Pages 201-216

    Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran have always been rivals in the Persian Gulf region, and more importantly, the developments in Bahrain are considered a common area of ​​influence for both countries. This article aims to answer the main question by using descriptive, analytical and library sources, what are the effects of Saudi influence in Bahrain on the national security of the Islamic Republic of Iran? The hypothesis of the article is that Saudi Arabia's actions in the Persian Gulf region, especially in Bahrain, include threats such as disrupting regional deterrence and the balance of power, intensifying militaristic policies, economic hegemony, and propaganda and political threats in order to induce Iran's obstruction in the realization The peace of the Middle East knows, and at the same time, it will lead to opportunities such as the expansion of Iran's soft and networked power and the failure of American and Saudi strategies in the region.

    Keywords: National Interests, Strategic Depth, Persian Gulf Region, Balance Of Power
  • Garineh Keshishyan Siraki *, Javad Izadi, Tahereh Nezafati Pages 217-238

    Artificial intelligence is one of the technologies that has the ability to influence the political and military aspects of the national security of governments. According to a practical definition, artificial intelligence is the science of making machines that do things that would require intelligence if done by humans. This research, in the form of descriptive-analytical method and security levels, seeks to answer the question, what threats and opportunities does artificial intelligence have in the military and political aspects of Iran's national security? the results show that artificial intelligence has brought political and military threats and opportunities to Iran's national security. The most important military threats include increasing cyber attacks on nuclear facilities, cyber attacks on domestic institutions, espionage and assassination of people with self-propelled weapons. AI opportunities in the military include equipping missile and drone weapons, acquiring robotic weapons, and cyber deterrence. The most important threats of artificial intelligence in the political field include cyber attacks on radio and television and designing fake news to deceive public opinion. The most important opportunities to use artificial intelligence in this field include trying to influence elections and strategic confrontations in foreign policy.

    Keywords: Artificial Intelligence, National Security, Threat, Military Security, Political Security
  • Reza Hamedanchi, Ahmad Bakhshayesh Ardestani Pages 239-262

    Parties are poweroriented politicalorganizations that, under guidance of their leaders, act with the intention of gaining, maintaining-and increasing power. Paying attention to different generations of parties in European andAmerican countries shows the upwardtrend of these organizations' use of politicaldoctrines to meet publicdemands. Although in recent years, with the expansion of socialnetworks andthe proliferation of education and trainingresources, the position of politicalparties in the intellectual and emotionalleadership of publicopinion has declined, but weare still witnessing therole of these social and political intermediary institutions in politicalcampaigns, especially electioncampaigns.
    In contemporaryIran, as one of the politicalunits established in the internationalsystem and based on the democraticsystem, the role and position of parties in the electionprocess - although with differences compared to the westerncountries - is more or less defined in the samedirection. Therefore, the recognition of these politicalorganizations as the most important politicaldrivers in the country is of serious importance and is undeniable for the reform and improvement of the electionsystem in the IslamicRepublicof Iran. The main question of the article is whats the role and function of politicalparties and organizations in theWest andIran from thepoint of view parliamentary electioncampaigns? In response to this hypothesis, it canbe proposed that therole and function of parties in theWest seems more desirable, while Iranianparties are able to perform their specialtasks, including mediating between the society and the politicalsystem, aggregating and transferring the demands of the society to the politicalsystem, and justifying the society. They aren't for the implementation of systempolicies, politicalsocialization, voter mobilization, training of leaders and politicalcadres.

    Keywords: Political Parties, Election Campaigns, Parliament, West, Iran
  • Malakeh Gazour, Seyed Mohsen Al Seyed Ghafoor *, Farzad Navidinia Pages 263-288

    The concept of justice has long held a special place in human thought and has always been a subject of discussion and examination among philosophers,theologians,and intellectuals.Given that one of the analytical shortcomings of critical theoretical approaches is the influence of assumptions and viewpointsofreligious leaders,the present research endeavors to examine this issue from such a perspective.Undoubtedly, Martyr Motahhari and Martyr Sadr are among the prominent thinkers ofthe present centuryin the fieldof the philosophy of justice,who have played a significant role in explaining and interpreting justice and its analytical indicators.Therefore,the examination of the philosophical ideas of these two thinkersin studying the subject of justice in comparison with Western intellectuals has been highlighted. Hence, the main question ofthis article is what are the differences and similaritiesin the concept of justice between the perspectives of Western thinkers and the Islamic thoughts of Martyr Motahhari andMartyr Sadr?The research findings indicate their commonalities inthe divine nature of the basis of justice, criticism of models such as communism and liberalism,the necessity of justice forthe happiness of humanity and society,and the government's duty to establish justice.However,the criticism leveled against them isthat they have only addressed one dimensionof the multidimensional truth and have not paid attention to other aspects and elements,while Islam has addressedthis issue comprehensively anddiscussed justice from various angles sothatno one's right is violated in Islamic society.This article, using a descriptive-analytical and comparative method and benefiting from library resources,first examines the evolution of justice in the West and Islam and then logically compares them.

    Keywords: Justice, Islam, West, Shahid Motahari, Shahid Sadr
  • Syed Mohammad Reza Mosavi, Ramin Bakhshi * Pages 289-310

    The relations between Syria and Iran have been a stable feature in the political landscape of the Middle East for more than 34 years. The Iran-Syria alliance is one of the components that shape the regional order in the Middle East. The political alliance between Syria and Iran has been maintained through a shared understanding of the threat, a convergence of interests in Lebanon and Iraq, and a shared vision of Palestine, Israel, and the United States. This strategic partnership has been guided through mutual economic, diplomatic and political assistance in meeting each other's strategic needs. The purpose of the current research is to investigate the relationship between identity and material interests in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran towards Syria in the period (2015-2020). In this research, the complex relationship between identity and material interests, which are mutually consistent, is examined in order to understand the multifaceted factors that shape the foreign policy of the Islamic Republic of Iran towards Syria. While the regional identity of Iran is examined in the framework of Shia-Islamic ideology, the material interests of the Islamic Republic of Iran at the regional level are usually ignored. Therefore, this article seeks to answer the question, what effect did the identity and interests have on the foreign policy of the Islamic Republic of Iran towards Syria? This article will examine the economic drivers of the Islamic Republic of Iran's foreign policy towards Syria through a critical structuralist approach.

    Keywords: Identity, Interests, Foreign Policy, Iran, Syria, Middle East