فهرست مطالب

فصلنامه کهن نامه ادب پارسی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار و تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/23
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-28
آتشکده ها در شاهنامه، افزون بر جایگاه دینی خود از کارکردهای دیگری ازجمله کارکرد حقوقی، قانونی و قضایی نیز برخوردارند. اشاراتی که در این باره وجود دارد از اهمیت نقش و جایگاه آتشکده ها به عنوان بخشی از مراکز مهم اجرای قانون و امور قضایی، عمل به تعهدات فقهی- حقوقی، و پیوستگی فراوان میان قوانین و مجازات های صادره از سوی شاهان با رویکردهای مذهبی خبر می دهد. مقاله پیش رو با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی نقش آتشکده ها در زمینه «قواعد قضایی»، «قراردادهای اجتماعی» و «پیمان های دینی» براساس اشارات شاهنامه خواهد پرداخت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در شاهنامه، پیوند عمیقی میان کارکردهای اقتصادی - سیاسی آتشکده ها با کارکرد فقهی- حقوقی، قضایی وجود دارد و آتشکده ها، بستر مناسبی برای عمل به تعهدات دینی و اجتماعی (وقف، ادای نذر و سوگند)، و پیشگیری از وقوع جرائم و یا کاهش آن ها به شمار می آیند که این مهم، در سیاست شاهان ساسانی شاهنامه به روشنی آشکار است؛ از طرفی، آتشکده ها محل هایی برای زدودن جنبه اجتماعی و فقهی گناه و جرم از افراد (گناهکار/ مجرم)، یا آمرزش روان درگذشتگان بوده اند که این امر در قالب مجازات های گوناگون، و همچنین کفاره و وقف در شاهنامه انجام می گیرد که هر دو این موارد، به صورت مالی (نقدی و غیرنقدی) و غیرمالی (تنبیه گناهکار/ مجرم) مرسوم اند.
کلیدواژگان: آتشکده، قانون، جرم، مجازات، کفاره، وقف، شاهنامه فردوسی -
صفحات 29-59
«رونق انجمن» منظومه ای حماسی دینی به بحر متقارب در 2044 بیت است که شاعری با تخلص صحبت لاری در دوره قاجار آن را سروده است. لاری در این منظومه، به اقتفای فردوسی رفته و در سرودن آن، علاوه بر پیروی از سنت مختارنامه سرایی، سبک و سیاق شاهنامه را نیز سرمشق اصلی خود قرار داده است. این پژوهش در صدد آن است تا به روش تحلیلی و سندکاوی تاثیرپذیری این منظومه از شاهنامه را نشان بدهد. پژوهش حاضر، همچنین برآن است تا تاثیر شاهنامه را به لحاظ سبک شناختی، بر این مثنوی حماسی دینی، در چند بخش از قبیل زبان، ساختار، بیان و محتوا با ذکر و تحلیل شواهد بررسی کند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد لاری یکی از مختارنامه سرایان ادب فارسی است که منظومه حماسی خویش را تحت تاثیر شاهنامه سروده و در این راه -به زعم خویش- کاری برتر از فردوسی در سرودن شاهنامه انجام داده است.
کلیدواژگان: رونق انجمن، صحبت لاری، شاهنامه فردوسی، سبک، تقلید و تاثیرپذیری -
صفحات 61-90
دیوان حکیم سوزنی سمرقندی، از شاعران سده ششم در سال 1338 ش. به دست دکتر ناصرالدین شاه حسینی تصحیح شد. نبود نسخه معتبر نزدیک به دوره حیات شاعر باعث شد مصحح، از نسخ متاخر استفاده کند و بی توجهی به ترجیح نسخه بدل ها بر متن در مواردی و بی اعتنایی به سنت ادبی و قرائن آن در تصحیح، موجب شده تصحیحی آشفته و غیرعلمی، با اغلاط فراوان مطبعی به مخاطبان عرضه شود. بدخوانی لغات دشوار و خاص ترکی و عربی متن نیز از اشکالات دیگر این تصحیح است. از همان زمان تاکنون انتقادات فراوانی بر تصحیح این دیوان شد که نتیجه آن انتشار مقالاتی در تصحیح ابیات بود، اما در مجموع باز هم این دیوان سترگ،تا زمان تصحیح کامل، نیاز به بازبینی، بررسی و تصحیح دارد. در این نوشتار کوشش شده، با توجه به در دسترس نبودن نسخه های قدیمی، ابیاتی از دیوان این شاعر با کمک فرهنگ ها از جمله فرهنگ جهانگیری و در مواردی لغت نامه دهخدا بازخوانی و تصحیح شود.
کلیدواژگان: دیوان سوزنی سمرقندی، تصحیح، تصحیف، ویرایش -
صفحات 91-121
زبان در تولید و طبقه بندی عوامل هویتی و فرهنگی نظیر جنسیت نقش مهمی ایفا می کند. شهرآشوب، در ادب ایرانی، ماهیتی مردانه دارد؛ زیرا نیازمند مراودات انسانی-اجتماعی آزادانه ای است که عرف اجتماعی آن را برای زنان نمی پسندیده است؛ بنابراین این پیش داوری در مورد شهرآشوب وجود دارد که زبان جنسیت زده و مردانه داشته باشد. ورود مهستی گنجوی در این عرصه و ابداع شهرآشوب های صنفی در قالب رباعی، واکنش های انتقادی متفاوتی با خود به همراه داشت که در یک نقطه نظر، یعنی مردانه بودن زبان شهرآشوب های مهستی به اشتراک می رسند. مساله اصلی تحقیق حاضر، ثبوت وجود زبان جنسیتی زنانه در شهرآشوب های مهستی گنجوی بوده است. برای اثبات این مساله، از نظریه القاگری موریس گرامون در مقایسه انواع هم خوان های تکرارشونده و نوع القاگری آن در شهر آشوب های امیرخسرو دهلوی و مهستی گنجوی استفاده شد. در این پژوهش، متغیر جنسیت، مبتنی بر دیدگاه عرفی و کلیشه های فرهنگی در موضوعیت نقش های مردانه و زنانه سنجیده شده است و این نتایج به دست آمد: نوع القاگری هم خوان ها در همه گروه ها (انسدادی، خیشومی، روان، سایشی و دمشی و نیم خوان ی) در شهرآشوب های مهستی و امیرخسرو دهلوی، به گونه ای معنادار از هم تمایز داشته و کاملا در جهت مخالف یکدیگر قرار دارد. القاگری انواع هم خوان ها در شعر دهلوی متمایل به سمت سرعت ادا، سطحی بودن عواطف، خشونت و تیزی و برندگی اصوات و کلمات است. دهلوی از موضع قدرت، با صراحت کامل، فرادستانه و تحقیرآمیز با مخاطب/معشوق شهرآشوب هایش مخاطبه می کند. ویژگی این القاگری ها با جنسیت شاعر و آزادی فرهنگی و اجتماعی و برون گرایی عرفی او انطباق کامل یافته است. برعکس، القاگری هم خوان ها در شهرآشوب های مهستی مبین درون گرایی، محافظه کاری و احتیاط شاعر است و از هر جهت گرایش به سمت نرمی، ملاطفت و نوازش گری دارد که این مفاهیم نیز با جنسیت مهستی در تطابق است. بنابراین می توان ادعا نمود که زبان شعری شهرآشوب های مهستی، برخلاف تصور عمومی، درصد بالایی از زنانگی را داراست.
کلیدواژگان: زبان جنسیتی، شهرآشوب صنفی، مهستی گنجوی، امیرخسرو دهلوی -
صفحات 123-150
بی تردید گیسودراز (720/ 721 - 825 ق.)، صوفی دانشمند سلسله چشتیه در شبه قاره، در مکتوبات خود از منابعی بهره جسته است که شناخت آن ها از یک سو، آبشخورهای فکری گیسودراز را بر ما آشکار می سازد و از سوی دیگر، آثار مورد توجه بزرگان چشتیه را در آن روزگار معرفی می کند. در یگانه چاپ سنگی مکتوبات گیسودراز، نامه ای وجود دارد که از هفت نامه که در مکتوبات صدی شرف الدین منیری (661 ؟ - 782 ق.) آمده، اقتباس شده است. در این مقاله، متن کامل این نامه، یعنی مکتوب سوم از مکتوبات گیسودراز، واکاوی شده و در پایان نشان داده شده که این مکتوب، ترکیبی از نامه های دوازدهم، چهارم، دوم، پانزدهم، نوزدهم، دهم و شانزدهم از مکتوبات صدی است و می توان این احتمال را داد که گیسودراز به سبب منطقه مشترک زیست آنان و نیز همزمانی با شرف الدین منیری و مطالعه مکتوبات صدی، هفت مکتوب شیخ منیری را با نقل مستقیم و نیز افزوده هایی از خویش در هم آمیخته و به نام خود به یکی از مریدانش ارسال کرده است. از رهگذر این پژوهش می توان مکتوبات صدی را از جمله منابع مکتوبات گیسودراز دانست که این پیر چشتی بدون ذکر نام از آن بهره برده است، افزون بر اینکه این تاثر را می توان دلیلی بر شهرت مکتوبات صدی اندکی پس از تالیف آن به شمار آورد.
کلیدواژگان: شرف الدین منیری، مکتوبات صدی، گیسودراز، مکتوبات گیسودراز، اقتباس -
صفحات 151-182
داستان های عامه سرشار از باورهای اسطوره ای است، به همین دلیل درک و دریافت پیرنگ و علت وقایع در این داستان ها کمی پیچیده است و لازمه درک درست آنها آگاهی از باورهای کهن و آیین های اساطیری است. محتوای بسیاری از داستان های شفاهی مازندران را اندیشه ها و باورهای اسطوره ای تشکیل می دهد. نگارندگان در این جستار سعی دارند به روش توصیفی-تحلیلی، بن مایه های اساطیری مرتبط با آب را در این داستان ها مورد بررسی و تحلیل قرار دهند و به این پرسش پاسخ دهند که عناصر اساطیری مرتبط با ایزدبانوی آب در داستان های شفاهی مازندران چگونه نمود پیدا کرده است. پس از بررسی پنج جلد داستان های شفاهی مازندران روشن شد مولفه هایی نظیر گذر از رودخانه، مسدود شدن آب رودخانه ها به وسیله اژدها و نبرد قهرمانان با اژدها، قربانی شدن دختران و به دنبال آن آزاد شدن آب ها، ازدواج قهرمانان با دختران پادشاهان، حسادت نسبت به شخصیت اول داستان و توطئه برای قتل او، حضور اسب آبی یا دریایی، روییده شدن گیاه از خون، خارج شدن شخصیت اول داستان برای یافتن همسری خارج از سرزمین مادری خود، پیوند میان ایزدان نگهبان آب و ایزدبانوی باروری و ارتباط پری و چشمه، از مضامین اصلی داستان های شفاهی مازندران است که همگی ریشه در باور و آیین های اساطیری دارند.
کلیدواژگان: اسطوره، داستان های عامه، داستان های شفاهی مازندران، ایزدبانوی آب -
صفحات 183-210
کاربرد حکایت های حیوانات در طول زمان به دلایل اجتماعی، تاریخی، نظام های گفتمانی یا خلاقیت راویان آنها با تغییر و تطور در مولفه های ساختاری همراه بوده است. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که شخصیت روباه در حکایت های قرن 3 تا 9 چه تغییراتی داشته و این تغییر چه تاثیری بر سیر روایی حکایت داشته است. برای دستیابی به این هدف 33 حکایت از 18 کتاب در بازه زمانی ذکر شده، انتخاب و بر اساس دیدگاه کلی روایت شناسان ساختارگرا به ویژه آراء برمون بررسی شده است. روباه در حکایت ها در مقابل سایر شخصیت ها نقشی فعال و محوری دارد و سیر تحولی را از شخصیت منفی به مثبت طی می کند. در برخی ازکتب قرن ششم با تفاوت هایی در شخصیت روباه روبه رو می شویم. در برخی از حکایت ها روباه حیله گر و منفعت طلب گاهی به چهره ای چاره اندیش، عاقل و فریب خورده تبدیل شده و در برخی مواقع نیز حیله گری ناجی می شود. این حیوان متاثر از جریان عرفان و تصوف بیشتر به ارزش های درونی پی می برد؛ همچنین از صورت حیوانی فاصله گرفته و عهده دار نقش های انسانی مانند وزارت و نگهبانی می-شود.
کلیدواژگان: حکایت حیوانات، روایت شناسی ساختارگرا، تطور شخصیت، روباه، کلود برمون -
صفحات 211-248
کنش های نامتعارف رفتاری در یک موقعیت متعارف، نوعی از طنز را پدید می آورد که نامش طنز موقعیتی است. حافظ استاد طنزهای موقعیتی است، چون به موازات تلاش برای رسیدن به اوج هنرنمایی های ادبی، حساسیت به موضوعات سیاسی و اجتماعی نیز از دغدغه های اساسی در زندگی و اشعار اوست. گونه های طنز موقعیتی در اشعار او بیش از طنزهای ادبی است. این موضوع نشان دهنده ی آن است که در عصر حافظ، رفتار شخصیت های سیاسی و فرهنگی به حدی تمسخرآمیز و تعجب انگیز و متناقض بوده است که شاعری چون حافظ و هم چنین عبید زاکانی، نیاز چندانی به آفرینش طنز به شیوه ی تصنعی در اشعار و آثار خود احساس نمی کرده اند. آن ها با تصویر واقعیت های جاری در جامعه، گونه های مختلفی از طنز را پدید آورده اند که نامش طنز موقعیتی یا رفتاری است. حافظ با خلق شخصیت های آرمانی چون پیر مغان و رند بازاری تلاش می کند تا ارزش های مقبول عرفی را به عنوان مناسب ترین جای گزین ها در برابر گفتمان های مسلط و منفور سیاسی، دینی و عرفانی حاکم بر جامعه، الگوسازی کند.
کلیدواژگان: حافظ، ایلخانیان، طنز، طنزموقعیتی، پیر مغان، رند بازاری -
صفحات 249-281
ماهی اسطوره ای است کهن که به دلیل انتساب به عنصر مینوی آب، همواره به پاکی و قداست ستوده شده و به سبب همین ظرفیت های ذاتی، در اغلب ادوار تاریخی از مفاهیم و معانی اساطیری سرشار بوده است که در هر دوره ای با توجه به نظام اندیشگانی غالب آن روزگار، عهده دار بیان مضامین نیک و اهورایی است. در این پژوهش با روش تحلیل محتوا، سیر حضور اسطوره ماهی از مهرپرستی تا عرفان بررسی شد و نتایج پژوهش نشان داد که اسطوره ماهی از آغاز تولد مهر در روایت های کهن این آیین مرموز حضور داشته است و به علت تعلق حیاتش به آب، با آناهیتا نیز در پیوند است. ماهی در اوستا در قالب «کرماهی»، حضوری اساطیری- آیینی دارد که در متون پهلوی نگهبان هوم سپید بوده، از این طریق زندگی بخش زرتشتیان در آخرالزمان است. در متون حماسی و پهلوانی، حضور این اسطوره کمرنگ می شود تا آن که در نهایت در عرفان، در کنار مضامین رازآلود دریای توحید، رمزی می شود از وجود سالکان واصل که در این دریا مستغرق وجود ذات حقند. ماهیت پاک و آیینی این اسطوره در باورها و متون ادوار مختلف، تغییر چندانی نکرده و در هر ساحتی، کارکردهای اساطیری خویش را حفظ کرده است.
کلیدواژگان: اسطوره، ماهی، مهرپرستی، اوستا، متون پهلوی، حماسه، عرفان -
صفحات 283-311
این پژوهش به تحلیل مفهوم «گستاخی با حق تعالی» در داستان عمید خراسان به روایت عطار و مولوی می پردازد. بنیان نظری پژوهش براساس نظریه عرفانی «نفی و اثبات» است. این پژوهش که با روشی توصیفی تحلیلی تدوین یافته، برآ نست تا به استناد شواهد موجود در آثار عطار و مولوی و با تکیه بر نظریه «نفی و اثبات»، به تحلیل تناقض موجود از مفهوم گستاخی با خدا در داستان عمید خراسان به روایت منطق الطیر و مثنوی پرداخته، تفسیر درستی جهت شناخت دیدگاه این دو عارف ارائه دهد.اگرچه مقایسه مفهوم گستاخی در روایت منطق الطیر با مثنوی از داستان یادشده، گویای آن است که دو روایت، از گفتمان واحدی پیروی نمی کنند، چنان که روایت عطار دلالت بر نیکوداشت گستاخی با خداوند و روایت مولوی تاکید بر نکوهش او دارد؛ اما با بررسی گستاخی در کلیت آثار هر دو عارف می توان دریافت که دیدگاه هم سویی دارند. یعنی حال گستاخی با خدا در نگرش عطار و مولوی در دو ساحت انعکاس دارد: نخست در ساحت عبودیت که نکوهیده و درخور نفی است. دوم در ساحت عشق که نیکو و درخور اثبات است؛ ازاین رو تفاوت روایت عطار با مولوی از داستانی واحد، نشانه اختلاف دیدگاه شان نیست، بلکه نشانه اهتمام شان به پرداختن وجهی از وجوه متفاوت گستاخی است.
کلیدواژگان: گستاخی با حق تعالی، داستان عمید خراسان، نظریه نفی و اثبات، عطار، مولوی -
صفحات 313-341
بررسی و تحلیل تقابل/ تعامل/ تضارب اندیشه متفکران و صاحبان تجربه هنری موضوعی است که در مجموعه ساحت های پژوهش های ادبی می تواند بستر و زمینه ساز درک بهتر گفتمان فکری صاحبان متون - با وجود همه تفاوت های فرهنگی - تلقی شود. در این بستر مولوی و کازنتزاکیس، دو متفکر بزرگ جهان اسلام و مسیحیت هستند که آثار آنها از منظرهای مختلف و در حالت مقایسه ای و با انگیزه های گوناگون قابل تامل است. یکی از مهم ترین این انگیزه ها، نوع اندیشه در باورمندی به ساحت های نفسانی به ویژه ساحت باورها و اعتقادات، احساسات و عواطف، خواسته ها و نیازها است که این مقاله بدان پرداخته است. نویسنده در این مقاله با روش تحلیلی- انتقادی مهم ترین عناصر مشترک فکری این دو متفکر را با تاکید بر پنج ویژگی شخصیتی مشترک از یک سو و بارزترین عناصر و مولفه های فکری، عواطف و خواسته های مشترک از سویی دیگر واکاوی و تحلیل کرده است. دستاورد این پژوهش نشان می دهد با وجود همه نگره های غیرهمسو، هر دو بر اصل رسیدن به سعادت و شادکامی مستمر پایان ناپذیر اهتمام ورزیده اند و با توجه به ذوابعاد دیدن انسان بر ساحت نفسانی در قالب نسخه ها و دستورالعمل های مختلف توجه کرده اند.
کلیدواژگان: روان شناسی ادبیات، ادبیات تطبیقی، ساحت های نفسانی، مولوی، کازنتزاکیس -
صفحات 343-369
در بخش نخست مقاله حاضر، حکایت «شیخ صنعان» بر مبنای برخی از مفاهیم در نقد روانکاوانه فرویدی بررسی می شود. نتایج این بخش نشان می دهد که که ساخت اصلی حکایت، بیان شاعرانه کشمکش میان سه ساحت روان است: شیخ صنعان، «خود»، زیر فشار دو نیروی متضاد و مصر «نهاد» و «فراخود» است و این دو ساحت در قالب دو شخصیت دختر ترسا و مرید بلندهمت، صورتی عینی و هنری یافته اند. در آغاز حکایت، خودانگیختگی جوشان «نهاد» از همه جانب می خواهد سیطره یابد؛ اما در ادامه، «فراخود» با نیروگذاری های هنجاری و دینی، دوباره جلو می آید و در نهایت پیروز می گردد. در بخش دوم مقاله، مسئله ای مهم تر و بنیادی تر در ارتباط با این تحلیل درون متنی آشکار می شود: بازخوانی و بازاندیشی متنی عارفانه از منظر روانکاوانه، در نهایت، و در نسبت با زمینه اجتماعی آگاهی، به کجا راه می برد؟ در پاسخ به این پرسش، عطار به منزله یک سوژه گفتمانی عارفانه و حکایت شیخ صنعان را نیز به مثابه بازنمایی استعاری آگاهی یک گروه اجتماعی در نظر گرفته ایم و به این نتیجه رسیده ایم: در این حکایت، جایگاه «سوژه» را «کلیت نظام نمادین» گرفته است و متن به مثابه بازنمایی هنری نیروگذاری های اجتماعی عرضه شده است.
کلیدواژگان: نهاد، فراخود، خود، عطار، شیخ صنعان
-
Pages 1-28
Besides the religious and spiritual aspects, the fire temples mentioned in the Shahnameh have also other functions including legal and judicial aspects. The references in this regard indicate the role and the position of the fire temples as a part of important law enforcement centers and judicial affairs, fulfilling juridical-legal obligations, and also the very deep bond between the laws of kings and the punishments issued by them with religious approaches and attitudes. Using descriptive analysis methods, current article will demonstrate the role of the fire temples from the Shahnameh in the fields of "judicial rules," "social contracts," and "religious contracts." The results indicate that there is a very deep connection between economic-political and juridical-legal as well as judicial functions of the fire temples in Shahnameh, and also the fact that the fire temples were counted as suitable platforms for the fulfillment of religious and social obligations (endowments and fulfilmenting vows and oaths), prevention of crimes and its reduction, which was clearly evident in the politics of Sassanid kings of Shahnameh. On the other hand, fire temples were places to remove social and jurisprudence aspects of sin and crime (the sinner or the criminal). They were also a place for forgiveness of the souls of the deceased, which has been carried out in the form of various punishments, or atonements and endowment in Shahnameh, both in the pecuniary and non-pecuniary forms. The non-pecuniary atonement in Shahnameh is demonstrated as punishing the criminal or sinner, and the pecuniary atonement was paid in cash and non-cash (illiquid) forms
Keywords: Fire Temple, Law, Crime, Punishment, Atonement, Endowment, Ferdowsi&Rsquo, S Shahnameh -
Pages 29-59
RonagheAnjoman is an epic-religious epopee in motaghareb rhythm, that is composed of 2044 verses. This epopee is the work of a poet with the pseudonym SohbateLari During the Qajar period. Lari In this epopee, followed Ferdowsi and tradition of to compose Mukhtarnameh Lari has been influenced from the Shahnameh. In addition to the introduce of the Epic masnavi, this study tries to show the Influence from the Shahnameh by Analytical and exploratory method. This study also is intended to study the effect of Shahnameh on these epic , in several parts, including the influence of the style and the book of Shahnameh, Allusions, use of Ferdowsi’s verses in the epopee’s verses, Hemistiches of the Shahnameh and influence vocabulary and imagery This epopee also will be analyzed from linguistic and literary viewpoints stylistically. The results of this study show that Larry is Mukhtarnameh poet and he composed his Epic masnavi under the influence of Shahnameh and in this way, he has done something superior to Ferdowsi In composing the Shahnameh in his own opinion.
Keywords: Sohbatelari, Ronagheanjoman, Shahnameh Ferdowsi, Style, Imitation, Influence -
Pages 61-90
Editing Soozani Samarghandi’s, a 6th century poet, complete poetical works book which was accomplished by Dr. Naser-o Din Shahhosseini in 1959. Due to the fact that earlier manuscripts dating back to the poet’s life time were not available, the editor used later ones. This ignorance of using the more reliable manuscripts in some cases and also disregarding the literary tradition and its indications for editing has led to the deliverance of a disorganized, unsystematic work to the readers which is marred with frequent errors. Misreading complex and special Turkish and Arabic words is another problem with this edition. Since its publication, several criticisms have been made to this editing of this book of poems which led to publishing a number of articles in reediting the couplets. Considering the lack of access to earlier manuscripts, this article tries to reexamine and edit some of the couplets in the complete book of poems of this poet by using some notable dictionaries including Jahangiri Dictionary and Dehkhoda comprehensive encyclopedic dictionary.
Keywords: Sozani Samarghandi’S Complete Poetical Works Book, Editing, Misreading -
Pages 91-121
Mehsti-Ganjoy's entry into this arena and the invention of trade union riots in the form of a quartet brought with it different critical reactions, which share one point of view, that is, the masculinity of the language of Mehsti's riots. The main issue of the present research was to prove the existence of women's language in the city of Mehsti Ganjavi riots. To prove this issue, Morris Grammon's induction theory was used in comparing the types of repeated consonants and its induction type in the cities of Amir Khosro Dehlavi and Mehsti Ganjavi. In this research, the variable of gender, based on the traditional view and cultural stereotypes regarding male and female roles, has been measured and these results were obtained: the type of induction of consonants in all groups (obstructive, shrill, rwan, abrasive, demshi and half-voiced) In the riots of Mehsti and Amir Khosro Dehlavi, they are significantly different from each other and are completely opposite to each other. The introduction of all kinds of consonances in Dehlavi's poetry tends towards the speed of speech, the superficiality of emotions, violence and sharpness, and the triumph of sounds and words. From a position of power, Dehlavi addresses the audience/lover of his riotous city with full frankness, overbearing and contemptuous. The characteristics of these inductions are fully adapted to the gender of the poet and his cultural and social freedom and customary extroversion. On the contrary, the introduction of consonants in Mehsti's chaotic city shows the poet's introversion, conservatism and caution, and in every way he has a tendency towards softness, gentleness and caressing, which are also compatible with Mehsti's gender. Therefore, it can be claimed that the poetic language of Mehsti riots, contrary to popular opinion, has a high percentage of femininity.
Keywords: Gendered Language, Trade Union Unrest, Mehsti Ganjavi, Amir Khosrodehlavi -
Pages 123-150
Undoubtedly, Gisu-drāz (1322/1323-1424 AH), the mystic scientist of Chashtieh dynasty in the subcontinent, has used some sources in his Maktubāt. The recognition of these sources, on the one hand, reveals Gisu-drāz's intellectual treasures to us; on the other hand, introduces the works attracting the attention of the elders of Cheshtiyyeh at that time. In the only stoneprint of Gisu-drāz's Maktubāt, there is a letter adopted from the Seven Letters, existing in Sadi of Sharaf al-Din-e Manyari's Maktubāt (1263?-1381 AH). In this paper, the full text of this letter (i.e. the third letter of Gisu-drāz's Maktubāt) has been analyzed and, in the end, it has been shown that this letter is a combination of the twelfth, fourth, second, fifteenth, nineteenth, tenth, and sixteenth letters of Sadi's Maktubāt. It is also possible that Gisu-drāz has combined Sheikh-e Manyari's Seven Letters with direct quotations and his own additions due to their common area of life, simultaneity with Sharaf al-din-e Manyari, and the study of Sadi's Maktubāt. Then, he has sent it to one of his disciples in his own name. Through this research, one may regard Maktubāt-e Sadi as one of the sources of Gisu-drāz's Maktubāt, where this human has made the most of it without mentioning this name. In addition, this influence can be considered as a proof of the popularity of Maktubāt-e Sadi a short while after its writing.
Keywords: Sharaf Al-Din-E Manyari, Maktubāt-E Sadi, Gisu-Drāz, Gisu-Drāz's Maktubāt, Adaptation -
Pages 151-182
Folk tales are replete with mythical beliefs, which is why understanding the plot and the causes of events in them is a bit complicated, and requires knowledge of ancient beliefs and mythical rituals. Many oral stories of Mazandaran are composed of mythical thoughts and beliefs. In this article, the authors tried to study the mythical elements related to water in these stories using a descriptive-analytical method and focusing on how the mythical elements related to the goddess of water have emerged in the oral stories of Mazandaran. After examining five volumes of oral stories, it became clear that components such as crossing rivers, dragons' blocking rivers' waters, and heroes' battles with dragons, the sacrifice of girls and the subsequent release of water, heroes' marrying the daughters of kings, jealousy of the protagonist of the story and conspiracy to kill him, the presence of hippopotamuses or seahorses, the growth of plants from blood, the protagonist leaving to find a wife outside his homeland, the connection between the god of protecting water and the fertility goddess, the connection between fairies and springs are some of the major motifs of oral stories of Mazandaran, which are all rooted in mythical beliefs and rituals.
Keywords: The Myth, Folk Tales, Oral Stories Of Mazandaran, Goddess Of Water -
Pages 183-210
The application of fables over time to social and historical places, discourse systems or the creativity of their narrators have been associated with changes and developments in structural components. This article seeks to answer the question of what changes the character of the fox has had in the tales of the 3rd to 9th centuries and what effect this change has had on the story's narrative.33 anecdotes from 19 books have been selected from the 3rd to the 9th century and analyzed based on the general view of structuralist narratologists Especially Bermon's ideas. Most of the stories start from a state of imbalance. The fox not only plays an active and pivotal role in the stories, against other characters (rooster, duck, crow, wolf, lion, and snake); but also undergoes a transformation from a negative to a positive personality. In some books of the 6th century, we are faced with differences in the character of the fox, and the cunning and self-interested fox sometimes turns into a resourceful, wise and deceived figure, and sometimes becomes a cunning savior. This animal, influenced by the flow of mysticism and Sufism, realizes more inner values; Also, he distanced himself from the animal form and took on human roles such as ministry and guarding.
Keywords: Narrative-Structuralist, Fable, Evolution Character, Fox, . Claude Bremond -
Pages 211-248
Unconventional behavioral actions in a conventional situation create a type of humor called situational humor. Hafez is a master of situational satire, because along with trying to reach the peak of literary performances, sensitivity to political and social issues is also one of the main concerns in her life and poems. There are more types of situational humor in his poems than literary humor. This shows that during Hafez's era, the behavior of political and cultural figures was so mocking, surprising and contradictory that poets like Hafez and Obaid Zakani did not feel much need to create humor in an artificial way in their poems and works. By portraying current realities in society, they have created different types of humor, which is called situational or behavioral humor. By creating idealistic characters such as Pire Moghan and Rende Bazari, Hafez tries to model acceptable common values as the most suitable substitutes against the dominant and hateful political, religious and mystical discourses ruling the society.
Keywords: Hafez, Ilkhanian, Humor, Situational Humor, Pire Moghan, Rende Bisaman -
Pages 249-281
Fish is an ancient myth that has had a significant presence among the myths of ancient nations for a long time and has enjoyed a special place in paintings, drawings, stories, various texts, poems, etc., due to Attribution to the mineral element of water has always been praised for its purity and sanctity, which, due to these inherent capacities, has never been depleted of mythological concepts and meanings, and in any period, according to the dominant thought system of that time, It has been used to express good and Ahurai themes. In this research, using the content analysis method, we investigated the presence of the fish myth from love worship to mysticism, which the results of the research showed The myth of the fish has been present in the ancient narratives of this mysterious ritual since the birth of Mehr, which is also linked to Anahita due to its connection to water. Fish has a mythological-ritual presence in Avesta in the form of "Kermahi", which is the white guardian of Home in the Pahlavi texts, thus it is the life-giver of Zoroastrians in the end times. In epic and heroic texts, the presence of this myth fades until finally, in mysticism, along with the mysterious themes of the sea of monotheism, it becomes a symbol of the existence of the seekers who are immersed in this sea of true existence. The pure and ritualistic nature of this myth has not changed much in the beliefs and texts of different periods, and it has preserved its mythological characteristics in every field.
Keywords: Mythology, Fish, Love, Avesta, Pahlavi Texts, Epics, Mysticism -
Pages 283-311
Present study aims at analyzing the concept of insolence towards Almighty in the story of Amid Khorasan, narrated by Attar and Rumi. The theory of negation and affirmation is the research’s theoretical basis. This study, which is conducted in a descriptive-analytical method, aims to analyze the contradiction of insolence towards God in the story of Amid Khorasan narrated by the Conference of the birds and Masnavi. Finally, it provides a correct interpretation of Attar’s and Rumi’s viewpoints using the evidence in their works, and the theory of negation and affirmation.The concept of insolence in the narration of the Conference of the birds and Masnavi does not follow the same discourse, since Attar's narration praises the insolence towards God and Rumi's blames it. In total, both poets have common approaches towards insolence in their works. It means insolence towards God is reflected in Attar’s and Rumi’s view in two states. While insolence is reprehensible in the servantship state, it is praiseworthy in the love state. Therefore, the difference between Attar's and Rumi's narration of the same story does not mean their attitudes are different, but rather it shows that they try to address a facet of different aspects of insolence.
Keywords: Insolence Towards God, The Story Of Amid Khorasan, The Theory Of Negation, Affirmation, Attar, Rumi -
Pages 313-341
The review and analysis of confrontation/ interaction of thinkers thought and the artistic experience owners is subject that in set of literary researches can be considered –in spite of cultural differs - underlie of better understanding of discourse thinking of authors. Mewlana and Kazantzakis in this ground are two important thinkers of Islam and Christianity world that can be analyzed their texts in various aspects by attitude of comparative. One of the most important attitude, was thought variety in the selfish field especially beliefs, feelings and emotions, desires ground that present article analyze and scrutinize this problem. Writer in this article analyzed the most significant common elements of texts mewlana and Kazantzakis emphasis on character natures on one hand and the most obvious thoughts, emotions, desires elements on the other hand by analytical- critical method. The results of this research shows in spite of uncommon attitude, both of them figure on principle of endless prosperity and happiness and pay attention to selfish ground by life prescriptions by regard to different dimensions.
Keywords: Literature Psychology, Comparative Literature, Selfish Square, Mewlana, Kazantzakis -
Pages 343-369
In the first section of the present paper, the tale of Sheikh Sanan is explored according to some concepts of the Freudian psychoanalytic criticism. The results of this section reveal that the skeleton of the tale is the poetic presentation of the conflict among three areas of psych: Sheikh Sanan, “ego,” is under the pressure of two opposite and demanding forces, “id” and “superego,” which are artistically materialized as two personas, the pagan girl and the magnanimous disciple. In the beginning of the tale, the ignited spontaneity of “id” is about to dominate from all sides. Then, however, “superego,” through normative and religious enforcement, reappears and triumphs. In the second section of the paper, a more significant and fundamental issue regarding this intra-textual analysis is revealed. In the end and with respect to the social context of awareness, what purpose does the rereading and rethinking of a mystical text from the psychoanalytic perspective serve? In response to this question, we considered Attar as mystical discoursal subject and The Tale of Sheikh Sanan as the figurative representation of the awareness of a social group and arrived at the following conclusion in this tale, “the totality of the symbolic system” has played the role of “subject and the text is presented as an artistic representation of social forces.
Keywords: Id, Superego, Ego, Attar, Sheikh Sanan