فهرست مطالب
نشریه دستاوردهای نوین در مطالعات علوم انسانی
پیاپی 78 (آبان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/08/30
- تعداد عناوین: 7
-
صفحات 1-15
در یک بازار پویا و رقابتی مانند صنعت ماهیان زینتی، سازمان ها برای پیشرفت به قابلیت های پویا فراتر از قابلیت های معمول نیاز دارند. اگرچه بسیاری از مطالعات بر روی قابلیت های پویا انجام شده است، اما تعداد کمی از آنها هنوز شرکت های خرد را به عنوان موضوعات تحقیقاتی شامل می شوند. این مطالعه با هدف تاثیر منابع و قابلیت مبتنی بر بازار ،دانش مبتنی بر بازار و بازار رقابتی و پویا بر قابلیت های پویا مبتنی بر بازار و تاثیر آن برعملکرد و تمایل به صادرات با نقش تعدیل کنندگی حمایت دولت در بین پنج شرکت صادر کننده ماهی زینتی به روسیه انجام شده است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری سطوح مدیریت و کارشناسان پنج شرکت صادر کننده ماهی زینتی به روسیه که حجم نمونه 126 نفر از بین آن ها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تائید شده مورد سنجش قرارگرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده های جمعیت شناختی و استخراج شاخص های مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPSS و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS2 Smart استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که قابلیت های پویا مبتنی بر بازار را می توان در شرایط بازار پویا و رقابتی برای سازمان هایی با منابع، قابلیت ها و دانش مبتنی بر بازار ایجاد کرد. علاوه بر این، قابلیت های پویای مبتنی بر بازار بر عملکرد سازمانی تاثیر می گذارد و متعاقبا تمایل به صادرات را افزایش می دهد. حمایت دولت همچنین در تقویت یا تضعیف شکل گیری قابلیت های پویا مبتنی بر بازار نقش دارد.
کلیدواژگان: منابع و قابلیت مبتنی بر بازار، دانش مبتنی بر بازار، بازار رقابتی و پویا، قابلیت های پویا مبتنی بر بازار، عملکرد، تمایل به صادرات، حمایت دولت -
صفحات 16-30
پژوهش حاضر با هدف بررسی مسئله مرز از دیدگاه حقوقی و فقهی و نیز تبیین نقاط اشتراک و اختلاف آن دو نگاشته شده است. پس از بررسی نظریات مهم حقوقی در خصوص ماهیت مرز و فلسفه وجودی آن، دیدگاه مبتنی بر ملیت با دیدگاه فقهی در تعارض بود و دیدگاه مبتنی بر کارآمدی حکومت ضمت داشتن اشتراکاتی با دیدگاه فقهی، اما نمی تواند همچون دیدگاه سوم یعنی دیدگاه مبتنی بر عقلانیت مشترک همسو و نزدیک به دیدگاه فقهی اسلامی از مرز باشد. از آنجا که مسئله مرز با اینکه از دیرباز مورد توجه بشر و جوامع بوده ولی در جهت تبیین علمی آن کوشش جدی صورت نگرفته، در متون فقهی نیز نمی توان آیات، احادیث یا آراء فقهی ای یافت که به طور دقیق مرز را تبیین و تشریح نموده است. آنچه را می توان قابل استناد دانست برخی اصطلاحات قرآنی یا روائی است که قابلیت تطبیق بر جامعه، ملت، حکومت و به تبع آن مرزهای سرزمینی آن را دارد. فقهاء نیز در قالب بحث از «دارالاسلام» آن هم به تناسب مباحثی همچون بحث «لقطه» و بحث «سوق المسلمین» از سرزمین های اسلامی و محدوده جغرافیایی آن بحث نموده اند.
کلیدواژگان: مرز، دارالاسلام، دارالکفر، ملیت، تابعیت -
صفحات 31-38
زوج درمانی یکی از رویکردهای پرکاربرد در بهبود روابط پس از خیانت است که هدف آن کمک به زوج ها برای بازسازی اعتماد و ارتباط عاطفی است. خیانت به عنوان یک تجربه عاطفی و روانی مخرب، اغلب به کاهش اعتماد و افزایش تنش میان زوج ها منجر می شود. لذا مقاله حاضر که از نوع مروری، کتابخانه ای است با مطالعه کتاب ها، مقاله ها و پایان نامه ها و... پیشین به هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی در بهبود روابط پس از تجربه خیانت می پردازد. نتایج حاصله از این پژوهش بدین شرح است که زوج درمانی می تواند با بهره گیری از تکنیک های موثری به بهبود کیفیت رابطه و بازسازی اعتماد کمک کند. این نوع درمان همچنین به افراد کمک می کند تا از تجارب گذشته درس بگیرند و با تقویت مهارت های ارتباطی، فضایی امن برای گفتگو و درک متقابل فراهم کنند که در نتیجه می تواند به کاهش تنش ها و افزایش رضایت در رابطه منجر شود.
کلیدواژگان: زوج درمانی، بهبود روابط، خیانت -
صفحات 39-49
هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه رهبری اخلاقی و رهبری فضیلت گرای مدیران با تعهد عاطفی معلمان مدارس ابتدایی شهر بروجرد بوده است. این تحقیق از نظر هدف، روش و نوع کاربردی، توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری را کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهر بروجرد در سال تحصیلی 14021401 با تعداد 869 نفر، تشکیل دادند. با استفاده از جدول مورگان تعداد 265 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه ی استاندارد رهبری اخلاقی دی هاق و دن هارتگ (2008) با پایایی (82/0)، رهبری فضیلت گرا وانگ و هکت (2015) پایایی (89/0) و تعهد عاطفی آلن و مایر (1990) پایایی(74/0) مورد استفاده قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss26 آزمون پیرسون و رگرسیون چند متغیره بکار گرفته شد. نتایج نشان داد بین مولفه های رهبری اخلاقی مدیران و مولفه های رهبری فضیلت گرا با تعهد عاطفی معلمان مدارس ابتدایی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد تعهد عاطفی معلمان مدارس ابتدایی بر اساس رهبری اخلاقی مدیران و مولفه های آن (به جز مولفه تسهیم قدرت با مقدار 021/0- =B) قابل پیش بینی است. همچنین،تعهد عاطفی معلمان مدارس ابتدایی بر اساس رهبری فضیلت گرای مدیران و مولفه های آن (به جز عدالت) که با مقدار 013/0- = B قابل پیش بینی می باشند. در نتیجه مدیران مدارس ابتدایی می توانند با بکارگیری درست و تقویت رهبری اخلاقی و رهبری فضیلت گرا به پیش بینی و ایجاد تعهد عاطفی عمیق و پایدار در بین معلمان بپردازند.
کلیدواژگان: تعهد عاطفی، رهبری اخلاقی، رهبری فضیلت گرا، معلمان -
صفحات 50-65
بهبود خدمات عمومی از دیرباز مورد توجه محققان و سیاستمداران بوده است. بخش بزرگی از ادبیات نشان می دهد که مدیریت نقش مهمی در عملکرد سازمانی ایفا می کند. اگر چه عوامل مدیریتی و سازمانی به طور گسترده مورد توجه قرار گرفته اند، اما به نظر می رسد اثرات اخلاق و مدیریت عملکرد بر عملکرد سازمانی به ندرت مورد بحث قرار گرفته است. بسیاری از محققان عملکرد سازمانی را با یک جعبه سیاه مقایسه می کنند و آن را درجه اول به عنوان بهره وری سازمانی تعریف می کنند. با این حال، عملکرد سازمانی در بخش عمومی از این بعد محدود فراتر می رود. با توجه به اهمیت مسئله، در این مطالعه به تبعیت از مطالعه خالتر و مون (2021)، به طور تجربی اثرات اخلاق، مدیریت عملکرد و رهبری تحول آمیز را بر عملکرد سازمانی در دانشگاه تبریز مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل یافته های حاصل از پرسشنامه در دو سطح توصیفی و استنباطی پرداخته شده است. در میان پاسخ دهندگان تعداد 116 نفر مرد و 50 نفر زن بودند، بیشترین فراوانی مربوط به افراد دارای تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر است که شامل 86 نفر است و 7/59 درصد حجم نمونه را تشکیل می دهند. نتایج موید آن است، مدیرانی که می خواهند عملکرد سازمانی خود را از طریق تشویق عملکرد اخلاقی و تعهد سازمانی افزایش دهند، باید جو اخلاقی خود را بهبود بخشیده و رهبری تحول آفرین خود را به نمایش بگذارند، اخلاق غیررسمی می تواند یک روش موثر برای بهبود نتایج فردی و سازمانی از طریق جلوگیری از نگرش های مخرب و انگیزه دادن به کارمندان برای هدف گرایی در جهت اهداف سازمانی باشد. همچنین نتایج نشان می دهد که رهبری تحول آمیز یک عامل مهم در تعهد سازمانی و همچنین عملکرد اخلاقی سازمان است. در نهایت، نتایج این مطالعه نشان می دهد که عملکرد اخلاقی و تعهد سازمانی در یک سازمان بر عملکرد سازمانی تاثیر می گذارد، که اهمیت مدیریت اصول اخلاقی در سازمان های دولتی را نه تنها برای عملکرد اخلاقی بلکه برای عملکرد سازمانی نشان می دهد.
کلیدواژگان: اخلاق، مدیریت عملکرد، عملکرد سازمانی، دانشگاه تبریز -
صفحات 66-78
این مقاله به ارزیابی کارایی پوشه کار تدریس و ارتباط ان با مسئولیت پذیری حرفه ای معلمین درس زبان انگلیسی دبیرستانهای دخترانه شهرستان سیرجان درسال تحصیلی1402 پرداخت. با استفاده از یک طرح تحقیق پیمایشی، این مطالعه در دبیرستانهای دخترانه شهرستان سیرجان انجام شد که شامل 52 دانش آموز سال آخر و پنج نفر از معلمان آنها بود. دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و معلمان به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های پنج درجه ای لیکرت بود که برای هر دو گروه از کاملا مخالفم تا کاملا موافقم اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل توصیفی شامل میانگین، فراوانی و درصد استفاده شد. نتایج نشان داد که مدرسان عموما هدف روشنی را برای شیوه های ارزیابی پوشه کار درک می کنند (میانگین امتیاز = 4.20) و بر ادغام آنها در هر برنامه آموزشی تاکید می کنند (میانگین امتیاز = 4.40)، در حالی که دانش آموزان سطوح پایین تری از رضایت را از این جنبه ها ابراز می کنند (میانگین نمرات = 2.15، به ترتیب 2.42). علاوه بر این، معلمان نگرش متوسطی نسبت به ارزیابی پوشه کار (60.0٪) نشان می دهند، در حالی که دانش آموزان عمدتا نگرش پایین (59.6٪) نشان می دهند. همسویی بین معلمان و دانش آموزان در برخی زمینه ها مشهود است، مانند اهمیت ابلاغ اهداف و ارائه بازخورد به دانش آموزان و اهمیت این ارزیابی در تشخیص نقاط قوت و ضعف دانش آموزان، اما در مورد راهنمایی دانش آموزان در حین تمرین، اختلاف هایی به وجود می آید. این تحقیق به این نتیجه رسید که درک و پرداختن به تفاوت ها در ادراکات و نگرش ها بین معلمان و دانش آموزان برای ارتقای درک مشترک و پذیرش شیوه های ارزیابی پوشه کار بسیار مهم است. به منظور پر کردن شکاف ها و تقویت تعامل معنادار، توصیه می شود که موسسات تلاش ها را برای بهبود ارتباطات، همکاری و حمایت از معلمان و دانش آموزان برای افزایش اثربخشی شیوه های ارزیابی پوشه کار در آموزش و پرورش اولویت بندی کنند.
کلیدواژگان: کارایی پوشه کار تدریس، مسئولیت پذیری حرفه ای، درس زبان انگلیسی، دبیرستانهای دخترانه شهرستان سیرجان -
صفحات 78-92
هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای زندگی بر تقویت بنیان های اخلاقی و کارکرد خانواده در زنان شاغل بود. روش این پژوهش، نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان شاغل آموزش و پرورش شهر سرپل ذهاب بودند. نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر در دو گروه آزمایشی و گواه (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تقویت بنیان های اخلاقی و کارکرد خانواده بود. نتایج با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس، نشان داده شد که آموزش مهارتهای زندگی بر تقویت بنیان های اخلاقی و کارکرد خانواده در زنان شاغل موثر بود.
کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، تقویت بنیان های اخلاقی، کارکرد خانواده