فهرست مطالب

پژوهشنامه حمل و نقل
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 81، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 28
|
  • فواد کیلانه ئی*، امیر محجوب، سید تقی امید نایینی، مسعود منتظری نمین صفحات 1-20
    در این مقاله یک مدل عددی سه بعدی با کارآیی بالا برای شبیه سازی جریان اطراف کوله و پایه پل توسعه داده شده است. از آنجایی که تمرکز مدل توسعه داده شده برای مدلسازی جریان در اطراف پل های رودخانه ای است، بنابراین در کلیه بخشهای مختلف مدل توسعه داده شده، کاهش هزینه محاسبات با حفظ دقت مورد نیاز مد نظر قرار گرفته است. مدل سه بعدی از روش حجم محدود و گام کسری بر روی یک شبکه بدون ساختار مثلثی در پلان و با ساختار در صفحه قائم برای حل معادلات حاکم استفاده می کند. در مدل عددی، معادله انتقال در صفحه افقی با استفاده از روش صریح و در صفحه قائم با استفاده از روش ضمنی حل شده اند. مدل سازی آشفتگی بر اساس مدل مختلط، اسماگورینسکی در پلان و یک بعدی k-ε در جهت قائم، انجام گرفته است. برای در نظر گرفتن تراز سطح آزاد آب در مدل عددی، صرفا فشار لایه آخر با فرض فشار هیدرواستاتیک تعیین شده است. برای ارزیابی مدل، توسعه لایه مرزی سه بعدی در کانال روباز مورد آزمون قرار گرفته است. مقایسه نتایج حاصله از مدل سازی جریان اطراف یک پایه پل و کوله پل با نتایج آزمایشگاهی، بیانگر دقت مناسب و کارآیی بالای مدل سه بعدی توسعه داده شده است.
    کلیدواژگان: مدلسازی سه بعدی جریان، روش حجم محدود، روش گام کسری، شبکه بدون ساختار مثلثی، پل های رودخانه ای
  • شهریار افندی زاده*، امیرحسین حمزه ای، حمید بیگدلی راد صفحات 21-42

    یک برنامه زمان بندی قطار برنامه ریزی زمان های ورود و خروج قطارها را در سکوها، ایستگاه ها و تقاطع ها بیان می کند. ازنقطه نظر ادارات راه آهن برنامه زمانی قطارها به عنوان یک داده ورودی اساسی برای فرآیند زمان بندی است. از طرف دیگر افزایش سطح سرویس قطار فاکتور مهمی است که بر تصمیم مسافر و تصمیمات مربوط به شرکت ها برای انتخاب قطار به عنوان یک مد حمل ونقل قابل قبول تاثیر می گذارد. هدف از زمان بندی قطارها حداقل کردن زمان سیر قطارها از مبدا به مقصد، جلب رضایت مسافران و صاحبان منافع، با کم کردن تاخیرات در ایستگاه ها و حداکثر کردن استفاده از ظرفیت خطوط، ایستگاه ها، ناوگان است. یک نگرش با در نظر گرفتن تمام عواملی که در شبکه بر روی زمان حرکت قطارها تاثیرگذار می باشند می تواند ما را به سمت تولید یک برنامه ریزی درجهت نیل به اهداف ذکرشده سوق دهد. در این تحقیق که مطالعه موردی آن قطاری شهری بین تهران و کرج با استفاده تئوری صف با الگو M/G/C/C یک برنامه زمان بندی برای سرفاصله زمانی قطار براساس سه سناریو حداکثر ظرفیت قطار که دران بعضی مسافران در تراکم کم ایستاده، ظرفیت در حالت همه نشسته و حالت دیگر بین این دو حالت در نظر گرفته شد. با استفاده از الگو ساعتی در مطالعه موردی خط 5 بررسی شد، 32% توزیع در ایستگاه های میانی است، در حال حاضر برنامه زمان بندی فعلی مترو باعث تاخیرات و نارضایتی برای گروهی از مسافران است که زمان بندی پیشنهادی آن تا حدودی کاهش می دهد .سرفاصله زمانی پیشنهادشده بین بازه 6 لغایت 30 دقیقه در سناریوهای مختلف برای ساعات مختلف است. سرفاصله زمانی پیشنهادی باعث کاهش 21% زمان انتظار می شود.

    کلیدواژگان: تاخیر در سیستم ریلی، مسافران مترو، تئوری صف، زمان بندی حرکت قطار
  • علی بابازاده، حسن طاهرخانی* صفحات 43-60

    گرایش به استفاده از مصالح آسفالت بازیافتی در فناوری مخلوط آسفالت گرم به دلیل هزینه تولید پایین تر، کاهش تاثیر بر محیط زیست، بهبود عملکرد و بسیاری دلایل دیگر افزایش یافته است. در صورت استفاده از تراشه آسفالت بازیافتی در مخلوط های آسفالت گرم، این دو، به عنوان مکمل همدیگر عمل کرده و روشی کارا برای غلبه بر محدودیت های ذاتی جداگانه مخلوط آسفالت گرم و تراشه آسفالت بازیافتی ایجاد می شود. دمای پایین تولید باعث کاهش پیری ثانویه مخلوط تراشه آسفالت بازیافتی در طول تولید شده و ویسکوزیته پایین مخلوط آسفالت گرم باعث استفاده از درصد بالای تراشه آسفالت بازیافتی بدون به خطر انداختن کارایی آسفالت شده است. در این تحقیق، ضمن ارزیابی مقایسه ای انواع فناوری های بازیافت تراشه های آسفالت بازیافتی با توجه به دماهای ساخت آنها، مزایا، معایب، محدودیت ها و عملکرد مخلوط های آسفالت گرم حاوی تراشه آسفالت بازیافتی در شرایط رطوبتی و برودتی مختلف، مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی مطالعات انجام پذیرفته بر روی مخلوط های آسفالت گرم حاوی تراشه آسفالت بازیافتی نشان می دهد که مطالعات آزمایشگاهی و میدانی بایستی بر روی عملکرد خستگی در دماهای میانی و ترک خوردگی در دمای پایین این مخلوط ها، متمرکز گردد. همچنین، با توجه به اینکه بهبود خواص رئولوژیکی این مخلوط ها در دماهای میانی و پایین با استفاده از جوانساز ها یا سایر افزودنی ها، بر روی خصوصیات مخلوط در دمای بالا و حساسیت رطوبتی آنها موثر بوده و نیازمند بررسی هم زمان پارامترهای مربوط به آنها است، تصویری اجمالی از افق های تحقیقاتی پیش رو جهت رفع کاستی های عملکردی این مخلوط ها ارائه می شود.

    کلیدواژگان: مخلوط آسفالت گرم، تراشه آسفالت بازیافتی، خواص عملکردی، جوانسازی قیر
  • عذرا قبادی، رضا توکلی مقدم*، محمد فلاح، حامد کاظمی پور صفحات 61-76
    یک رویکرد موثر برای رفع مسائل تغییرات آب و هوایی، جایگزین نمودن وسائط حمل ونقل الکتریکی با همتایان دیزلی خود است. هرچند این جایگزینی چالش های بسیار دارد، ولیکن غیرممکن نیست. در این مقاله، دو مدل ریاضی چندهدفه -چند انباره مسئله مسیریابی - مکان یابی ایستگاه های شارژ و تعویض باتری وسائط نقلیه الکتریکی باری ناهمگن ارائه شد بعلاوه برای افزایش رضایتمندی مشتریان، جریمه تخطی از پنجره های زمانی نیز در مدل ها اعمال گردید. هر یک از این دو مدل سه هدف را دنبال می کنند. هدف اول، کمینه نمودن (مجموع هزینه های مسیریابی، هزینه های احداث ایستگاه های شارژ یا تعویض باتری و هزینه تخطی از پنجره های زمانی)؛ هدف دوم، حداقل نمودن تعداد خودروهای مورد استفاده و هدف سوم، حداقل نمودن تعداد ایستگاه های شارژ یا تعویض باتری است . مدل ها توسط حل کننده سیپلکس با نرم افزار گمزدر اندازه کوچک حل شد. بررسی نتایج نشان می دهد در مدل پیشنهادی اول که ایستگاه های تعویض باتری مورد بهره برداری قرارگرفتند؛ تعداد خودروهای کمتری مورد استفاده قرارگرفت. همچنین در مدل پیشنهادی دوم که ایستگاه ها شارژ بخشی ارائه می دهند؛ هزینه کل کمترگردید. ضمنا در هردو مدل با افزایش تعداد انبارها هزینه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: مسیر یابی - مکان یابی، وسائط نقلیه الکتریکی باری، مدل سازی چندهدفه، پنجره های زمانی نرم
  • عطا آقایی آرایی*، بهاره ابراهیمی علویجه، مریم مختاری صفحات 77-88
    بالاست به عنوان یکی از اجزای اصلی خطوط ریلی بالاستی معمولا از سنگ طبیعی شکسته تهیه می شود. احداث خطوط بالاستی جدید و عملیات تعمیر و نگهداری خطوط ریلی موجود، نیاز  به بالاست را افزایش می دهد. بنابراین یافتن مصالح جایگزین برای بالاست سنگی به حفاظت از محیط زیست کمک خواهد کرد. سرباره فولاد، به عنوان یک محصول جانبی در فرآیند تولید فولاد، یکی از جایگزین. های بالاست سنگ طبیعی است. در این مطالعه با استفاده از آزمایش سه محوری بزرگ مقیاس، رفتار بالاست سرباره فولاد  با بالاست سنگ آهکی مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که بالاست آهکی مدول برشی و مدول برجهندگی بالاتری دارد. سرعت و بارمحوری مجاز برایخطوط با بالاست سرباره بیشتر از بالاست آهکی است. تنش سیکلی مجاز و کرنش آستانه تغییرشکل های پیشرونده برای بالاست سرباره به ترتیب 200 کیلوپاسکال و 025/0 درصد است که این مقادیر برای بالاست آهکی به ترتیب در حدود 160 کیلوپاسکال و 02/0 درصد است. بالاست سرباره تنش استاتیکی تفاضلی بیشینه و زاویه اصطکاک بالاتری در مقایسه با بالاست آهکی دارد. سنگدانه های بالاست سرباره همچنین مقاومت در برابر سایش و شکست بالاتری نسبت به بالاست آهکی نتیجه داد.
    کلیدواژگان: بالاست سرباره، بالاست سنگ آهکی، آزمایش سه محوری بزرگ مقیاس، رفتار سیکلی، رفتار مونوتونیک پساسیکلی
  • سید امیرمحمد حسینی، سید صابر ناصرعلوی، نوید ندیمی* صفحات 89-110

    پیش بینی شدت آسیب تصادف به دلیل تاثیر آن بر جان انسان ها یک هدف تحقیقاتی اطمینان بخش در ایمنی ترافیک و از اولویت های اصلی محققان ایمنی برای کاهش شدت تصادفات است. به دلیل نگرانی های ایمنی ناشی از کامیون های بزرگ و نرخ بالای تصادفات فوتی این نوع وسایل نقلیه، کاوش در تصادفات آن ها می تواند به تعیین عوامل موثر در شدت تصادفات کمک کند. مطالعه حاضر با استفاده از سامانه داده های اطلاعات ایمنی راه (HSIS) در ایالت کالیفرنیا آمریکا، بر تصادفات کامیون های بزرگ برای پیش بینی عوامل موثر بر شدت آسیب تصادفات تمرکز دارد. متغیرهای پیش بینی‎کننده به چهار مشخصه راننده، راه، تصادف و وسیله نقلیه طبقه بندی شدند. در این مقاله با استفاده رگرسیون لجستیک باینری (BLR) به مدل سازی سطح شدت تصادفات و ارزیابی وزن متغیرهای مختلف پیش بینی کننده بر شدت آسیب پرداخته می شود. براساس نتایج مدل سازی ، متغیرهای آب وهوا در شرایط صاف، AADT در دو حالت بیش از 250 هزار وسایل نقلیه بر روز و بین 100 هزار تا 250 هزار وسایل نقلیه بر روز دارای اهمیت بیشتر هستند. همچنین، نتایج نشان داد مدل سازی BLR دارای دقت و برازش مناسب است.

    کلیدواژگان: شدت حوادث، کامیون، ایمنی، مدلسازی، رگرسیون لجستیک
  • علیرضا گنج خانلو، افشین شریعت مهیمنی*، مجتبی رجبی بهاءآبادی صفحات 111-132
    امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی، از داده های مکانی حاصل از سامانه موقعیت یاب جهانی می توان برای تخمین زمان سفر در اجزای مختلف شبکه راه های شهری استفاده کرد. در عمل، داده های مکانی حاصل از سامانه موقعیت یاب جهانی، اغلب با بسامد کم و بطور متوسط هر یک یا دو دقیقه ثبت می شوند. هدف این مقاله، ارائه ابزاری مبتنی بر سامانه اطلاعات جغرافیایی است تا با بکارگیری آن بتوان از داده های با بسامد کم سامانه موقعیت یاب جهانی به منظور تخمین زمان سفراستفاده کرد. برای ارزیابی دقت ابزار پیشنهادی، از داده های مکانی با بسامد کم مربوط به سه مسیر در شهر تهران استفاده شد. این داده ها با استفاده از تلفن های همراه جمع آوری شده اند. در راستای تخمین زمان سفر پیوندهای هر مسیر، ابتدا داده های با فاصله زمانی 120 ثانیه به شبکه دیجیتالی تطبیق داده می شوند. سپس، مسیر پیموده شده در بین این نقاط شناسایی می شود. در ادامه، متوسط زمان سفر پیوندها در طول بازه های 20 دقیقه ای تخمین زده می شود و با زمان سفر های واقعی پیوندها مقایسه می گردد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که روش ارائه شده، قابلیت بالایی در شناسایی صحیح مسیرها دارد. بطوری که، به طور متوسط بیش از 06/91 درصد پیوندها به درستی شناسایی می شوند. مقایسه زمان سفرهای تخمین زده شده با مقادیر واقعی، نشان می دهد که زمان سفر، 90 درصد پیوندها، با خطای کمتر از 20 درصد برآورد شده است. مقایسه نتایج این مطالعه با نتایج برخی مطالعات پیشین دقت بالای تخمین های انجام شده را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: استنتاج مسیر، تخمین زمان سفر، .تطبیق به نقشه، سامانه اطلاعات جغرافیایی، سامانه موقعیت یاب جهانی
  • محمودرضا کی منش*، جلال ایوبی نژاد، مجتبی ترابی میرزائی صفحات 133-144

    امروزه اکثر قیرهای راهسازی در دنیا به دلیل وجود بعضی از ضعف های ذاتی قیر و نیز لزوم افزایش محدوده کاربری آنها، با کمک انواع مواد افزودنی اصلاح می شوند. در این راستا گوگرد پلیمری به عنوان افزودنی اصلاح کننده آسفالت، تاثیرات مستقیمی در بالا بردن مقاومت آسفالت و نیز بهبود رفتار خستگی آن دارد. افزودن گوگرد به قیر، سبب اصلاح خواص رئولوژیکی قیر و تغییر در ویژگی های مکانیکی مخلوط آسفالتی می شود. در این تحقیق به منظور ارزیابی رفتار خستگی مخلوط های حاوی گوگرد پلیمری با انواع دیگر مخلوط های آسفالتی متداول، از مقادیر مختلف گوگرد پلیمری (30 درصد،40 درصد و50 درصد) برای ساخت نمونه های آزمایش استفاده شده است و برای آزمایشات خستگی حالت بارگذاری تغییر شکل کنترل شده با موج بارگذاری سینوسی به منظور ارزیابی عمر خستگی نمونه های آسفالتی مطابق استاندارد AASHTO-T321 انتخاب شد. در نهایت نتایج این مطالعات بیانگر آن است که عمر خستگی(Nf50) نمونه حاوی 40 درصد گوگرد پلیمری 49960 سیکل و عمر خستگی نمونه حاوی40 درصد گوگرد، 19500سیکل در سطح کرنش 600 میکرو استرین می باشد.

    کلیدواژگان: آسفالت پایه گوگردی، عمر خستگی، گوگرد پلیمری، آزمایش خستگی
  • پریسا بازدار اردبیلی، قدرت الله امام وردی*، ابوالفضل غیاثوند، رویا سیفی پور صفحات 145-160

    یکی از عناصر کلیدی جهت رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی کشور، ثبات مالی است. با توجه به شواهد تجربی در سال های اخیر و درهم تنیدگی سیستم مالی و توسعه اقتصادی کشورها، نمی توان رشد اقتصادی بالا را مدنظر داشت، ولی در بازارهای مالی موفق نبود. بنابراین با توجه به اهمیت شاخص ترکیبی ثبات مالی و اقتصادی  در رشد و توسعه اقتصادی کشور و بخصوص بخش حمل ونقل جاده ای، در این مطالعه نقش شاخص ترکیبی ثبات مالی و اقتصادی در بخش حمل ونقل جاده ای کشور طی دوره زمانی 1401-1370 موردبررسی قرارگرفته است. در گام نخست  به کمک روش تابع توزیع تجمعی شاخص ترکیبی ثبات مالی و اقتصادی محاسبه شده و در ادامه برای بررسی اثرات شاخص های ترکیبی ثبات مالی و اقتصادی بر بخش حمل ونقل جاده ای از الگوی اقتصادسنجی خود رگرسیون با وقفه گسترده برای دستیابی به یافته های تحقیق استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت شاخص ترکیبی  ثبات مالی و اقتصادی تاثیر مثبتی  بر ارزش افزوده بخش حمل ونقل جاده ای دارد. کشش های کوتاه مدت و بلندمدت ارزش افزوده بخش حمل ونقل جاده ای نسبت به شاخص ترکیبی ثبات مالی و اقتصادی به ترتیب 074/0 و 153/0 می باشد که نشان می دهد کشش بلندمدت آن بیشتر از کشش کوتاه مدت است. همچنین نتایج آزمون های ثبات و تشخیص نشان می دهد که ضرایب متغیرها در بلندمدت پایدار است.

    کلیدواژگان: مدل سازی، شاخص ثبات مالی و اقتصادی، کشش های کوتاه مدت و بلندمدت، حمل و نقل جاده ای
  • محمد کوهی*، شاهین شعبانی صفحات 161-170
    یکی از انواع مهم تصادفات در راه های برونشهری، تصادفات خروج از راه هستند. این نوع از تصادفات سهم عمده ای در تصادفات راه های برونشهری دارند. ایمنسازی حاشیه راه می تواند فراوانی و شدت تصادفات خروج از راه را کاهش دهد. یکی از تجهیزات مهم و کاربردی برای جلوگیری خروج وسیله نقلیه از راه، حفاظ ایمنی است. حفاظ ایمنی می تواند با جلوگیری از خروج وسیله نقلیه از مسیر، عواقب آن که می تواند فوت یا جراحات شدید باشد را کاهش دهد. تعیین میزان عددی تاثیر این اقدام در کاهش شدت تصادفات می تواند متولیان ایمنی راه را برای ارزیابی اقتصادی مبتنی بر کاهش شدت و مقایسه با سایر اقدامات ایمنسازی و نهایتا تصمیم برای اجرای آن یا انتخاب سایر گزینه های بهینه، یاری نماید. بدین منظور پژوهش حاضر برای تعیین میزان عددی تاثیر حفاظ ایمنی در کاهش شدت تصادفات خروج از راه، یک محور برونشهری در استان ایلام را برای مطالعه انتخاب و داده های تصادفات 2 سال قبل از اجرای حفاظ و 3 سال بعد از آن را با استفاده از روش قبل و بعد بیزتجربی تحلیل کرده است. نتیجه پژوهش نشان میدهد که حفاظ ایمنی میتواند تصادفات فوتی را 41 درصد و تصادفات جرحی را 42 درصد کاهش دهد.
    کلیدواژگان: ایمنی راه، حفاظ ایمنی، تصادفات خروج از راه
  • محمدمهدی بنی حسینی، وحید برادران*، محمدهادی درودیان صفحات 171-192

    پایش و تعیین لحظه ای وضعیت ترافیک در بزرگراه های شهری و برون شهری نقش موثری در افزایش بهره وری منابع و زیرساخت ها و همچنین افزایش رضایت ذینفعان سیستم های حمل ونقل دارد. تجزیه وتحلیل متغیرهای تصادفی ترافیکی مانند تردد و سرعت به تشخیص و پیش بینی وضعیت های غیرعادی ترافیک در یک مسیر با کمترین استفاده از منابع انسانی که عموما نشان از وجود بحران های ترافیکی دارند، کمک می کند. در این مقاله، نمودارهای کنترل آماری تک و چندمتغیره برای پایش متغیرهای ترافیکی و شتاسایی وضعیت های غیرعادی پیشنهاد شده است. جهت ارتقا, عملکرد نمودارهای کنترل، الگوریتمی فراابتکاری مبتنی بر روش بهینه سازی ازدحام ذرات برای خوشه بندی بازه های زمانی ترافیک بر پایه ی داده های متغیرهای ترافیکی در یکی از معابر برون شهری تهران ارائه شده است. به ازای هر خوشه، نمودارهای کنترل مختلف توسعه داده شده و عملکرد آنها در هر خوشه ارزیابی شده است. استخراج قواعد تشخیص وضعیت های غیرعادی و اجرای نمودارهای کنترلی نشان می دهد که رویکرد پیشنهادی دقت قابل قبولی برای تعیین وضعیت ترافیک در یک مسیر دارد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی ازدحام ذرات، خوشه بندی، کنترل ترافیک هوشمند، نمودار کنترلی شوهارت، وضعیت ترافیک
  • امیرعباس رصافی*، حمید میرزاحسین، امین فریدی اقدم صفحات 193-206

    خودروهای خودران قول قابل توجهی را برای حفظ توانایی حرکت افراد مختلف حتی در حالی که توانایی رانندگی آن ها کاهش می یابد، وعده می دهند. با این حال، نگرش ها می توانند به عنوان یک مانع مهم در پذیرش آن ها عمل کنند، همانطور که برای فناوری های دیگر نشان داده شده است. بررسی شد که چگونه ویژگی های شخصیت پیش بینی کننده نگرش ها در یک نمونه 108تایی از افراد 18 تا 72 سال تاثیر می گذارد. 21 سوال شخصیتی، درونگرایی و برون گرایی افراد را تشخیص داد و 15 مورد پرسشنامه نگرش را شناسایی کرد. نگرانی درباره خودروهای خودران، اشتیاق به پذیرش فناوری خودروهای خودران و تمایل به کنار گذاشتن کنترل رانندگی. مدل سازی معادلات ساختاری نشان می دهد، عدم نگرانی با ضریب تاثیر 576/0 (درون گرا بیشتر از برون گرا) بر روی اشتیاق به پذیرش فناوری اثر دارد. همچنین عدم نگرانی با ضریب تاثیر 486/0 (برون گرا بیشتر از درون گرا) بر روی تمایل به کنار گذاشتن کنترل رانندگی اثرگذار است. اشتیاق به پذیرش خودروهای خودران بر تمایل به کنار گذاشتن کنترل رانندگی، طبق مقایسه بین گروهی شدت تاثیر در نمونه های برون گرا و درون گرا تفاوت معنی داری را نشان نداد. همچنین نقش میانجی گری اشتیاق به پذیرش خودروهای خودران در رابطه عدم نگرانی درباره خودروهای خودران بر تمایل به کنار گذاشتن کنترل رانندگی طبق مقایسه بین گروهی شدت تاثیر در نمونه های درون گرا به طوری معنی داری بیشتر از نمونه های برون گرا بوده است. این نتایج نشان می دهد که به منظور متقاعد کردن مصرف کنندگان به پذیرش فناوری خودروهای خودران، نیاز به کمپین های اطلاعات پخش مختلف با توجه به شناخت دقیق از شخصیت افراد است.

    کلیدواژگان: خودروهای خودران، شخصیت، معادلات ساختاری، نگرش
  • شاهین شعبانی*، احمد منصوریان، حسین زرین جوئی صفحات 207-222

    یکی از ویژگی های ذاتی مخلوط های آسفالتی که مرتبط با خصوصیات ویسکوالاستیک قیر موجود در آن است خودترمیمی نام دارد. در اثر خاصیت خودترمیمی، آسیب های جزیی ایجاد شده در مخلوط آسفالتی طی فرایند بارگذاری تکرار شونده می تواند در دوره استراحت ترمیم شده و میزانی از ویژگی های نخست مخلوط بازیابی گردد. از این روی در پژوهش حاضر ابتدا خصوصیات شکست مخلوط های آسفالتی اصلاح شده با پلیمر های استارین بوتادین استارین (SBS)، استایرن بوتادین رابر (SBR) و پلی آلفا الفین غیربلوری (APAO) تحت بار ثابت مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس با استفاده از آزمایش خستگی روی نمونه های نیم دایره ای شیار دار تحت زمان بارگذاری 2/0 ثانیه و زمان های استراحت 8/0 و 5/2 ثانیه پتانسیل خودترممیمی مخلوط های مورد بررسی در این پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص گردید که مقاومت شکست و انرژی شکست در مخلوط های آسفالتی پلیمری اصلاح شده به میزان قابل توجهی بیشتر از نمونه شاهد (بدون اصلاح کننده) است. از سوی دیگر بررسی رفتار خستگی و پدیده خودترمیمی در مخلوط های آسفالتی نشان داد که افزایش زمان استراحت از 8/0 ثانیه به 5/2 منجر به افزایش عمر خستگی مخلوط ها شده است که این امر پتانسیل خودترمیمی در مخلوط های آسفالتی را نمایان می سازد. علاوه بر این، در بین مخلوط های مورد آزمایش، مخلوط اصلاح شده با پلیمر APOA بهترین عملکرد خستگی و رفتار خودترمیمی را نشان داده است و پس از آن مخلوط های حاوی پلیمر SBR و SBS عملکرد بهتری در مقایسه با مخلوط شاهد نشان دادند.

    کلیدواژگان: مقاومت شکست، خودترمیمی، خستگی، زمان استراحت، مخلوط آسفالتی اصلاح شده
  • سحر عموزاده، هومن رحیمی*، ابراهیم صفا صفحات 223-240

    امروزه معضل ترافیک در بسیاری از شهرهای دنیا بخش عمده ای از وقت و انرژی شهروندان را به خود اختصاص داده است. دوربرگردان به عنوان یکی از اجزای شبکه معابر شهری در بسیاری از موارد برای ایجاد دسترسی بین معابر در دو سوی یک مسیر شریانی با جداکننده میانی به کار می رود. برای کاهش ترافیک در مقاطع موردنظر که به عنوان نمونه موردی، در بزرگراه چمران و در شهر تهران واقع هستند،  اصلاح هندسی صورت خواهد گرفت و به این سوال اساسی پاسخ داده خواهد شد که آیا اصلاح هندسی دوربرگردان های  مورد نظر می تواند بر پارامترهای ترافیکی اثرگذار باشد؟ ضرورت انجام اصلاح هندسی: کاهش ترافیک شدید، افزایش ایمنی سفر، کاهش زمان تاخیر و به طور کلی عدم استفاده بهینه از امکانات سفر از ضرورت انجام این پژوهش است. در این پژوهش دوربرگردان های موردنظر درنرم افزار ایمسان مدل شده است، سپس دوربرگردان های مدل شده تحت حجم های ترافیکی مختلف در ساعت های متفاوت قرار می گیرند که با در نظر گرفتن سناریوهایی مانند : 1. افزایش یک نصف عرض خط 2.  تقاطع غیرهمسطح  (طراحی روگذر) 3. طراحی دوربرگردان دسته کوزه ای  و پس از کالیبراسیون نرم افزار، خروجی های نرم افزار استخراج گردید. در آخر با استفاده از خروجی های نرم افزار ایمسان برای شاخص های اشاره شده تحلیل ترافیکی مقطع مورد نظر انجام می شود. خروجی های نرم افزار نقش تعیین کننده ای درانتخاب طرح بهینه دارند. نتایج شبیه سازی نشان داد که طراحی دوربرگردان مدل B دسته کوزه ای و تقاطع غیرهمسطح تاثیر بسزایی در بهبود خواص ترافیکی داشته است که به طور میانگین به ترتیب موجب کاهش 67 درصدی و 81 درصدی زمان تاخیر در ترافیک، افزایش 10 درصدی و 15 درصدی سرعت وسایل نقلیه و کاهش حدود 27 درصدی و 30 درصدی  زمان سفرشده است.

    کلیدواژگان: طراحی دور برگردان، زمان سفر، اصلاح هندسی، ایمسان
  • سید حسام الدین ذگردی*، فرحان ثاقب ملکی، الهام آخوندزاده صفحات 241-252

    هدف از این مقاله، پیش بینی تاخیرات قطارهای مسافری در نواحی ریلی راه آهن جمهوری اسلامی ایران با استفاده از داده های تاریخی حرکت قطارهای مسافری و داده های آب و هوایی با روش های یادگیری ماشین است. پیش بینی تاخیرات در نواحی ریلی با شرایط آب و هوایی در آن ناحیه در فصل زمستان می تواند برای تصمیم گیری و اقدامات پیشگیرانه موثر واقع شود. داده های بکار گرفته شده در این مطالعه شامل داده های تاخیرات قطار-های مسافری از سال 1396 تا 1400 و داده های آب و هوایی ایستگاه های سینوپتیک از سال 1396 تا 1400 است. که در بردارنده 46596 رکورد است. متغیر های مستقل شامل سال، ماه، روز ماه، روز هفته، محور حرکت، نوع قطار، ناحیه ریلی، حداکثر سرعت باد، حداقل دید افقی، دمای کمینه، دمای بیشینه، تعداد گزارش های یخ زدگی در سطح زمین و بارش 24 ساعته باران و برف هستند. روش پیشنهادی برای حل مسئله موجود مبتنی بر CRISP-DM یک متدولوژی برتر در زمینه پیاده سازی تکنیک های یادگیری ماشین و داده کاوی در حوزه تحقیقاتی و اجرایی است. مدلسازی پیش بینی به صورت طبقه بندی انجام شده است. جهت پیش بینی طبقه بندی متغیر وابسته تاخیر به دو طبقه به موقع و با تاخیر تقسیم شده اند. از روش های یادگیری نظارت شده از نوع طبقه بندی برای پیش بینی تثیر عوامل آب و هوایی در به وجود آمدن تاخیر در نواحی ریلی استفاده شده است. برای ارزیابی نتایج پیش بینی از اعتبارسنجی متقابل برای بررسی صحت مدل استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تاثیر عوامل آب و هوایی در فصل زمستان در طی دوره 5 ساله در بررسی های سال به سال در به وجود آمدن تاخیر در نواحی ریلی تاثیر مثبت، منفی یا خنثی داشته است. در انتهای مقاله برای انطباق صنعت ریلی با تهدیدات اقلیمی در آینده اقدامات پیشگیرانه ای ارائه شده است.

    کلیدواژگان: آب و هوا، پیش بینی، تاخیرات، راه آهن، قطار های مسافری، یادگیری ماشین
  • محمدرضا کارگرخبازی سردرود*، عبدالرضا شیخ الاسلامی، علی خانپور صفحات 253-264
    حواس پرتی راننده به طور قابل توجهی عملکرد را مختل می کند و احتمال تصادف خودرو را افزایش می دهد. درک دلایل اساسی درگیر شدن حواس پرتی و همچنین حساسیت افراد به انواع مختلف حواس پرتی، گامی ضروری در توسعه راه حل های موثر برای کاهش حواس پرتی است. مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر حواس پرتی رانندگان بر روی رفتار ناهنجار رانندگی انجام شده است. این مطالعه اطلاعات خود گزارشی 320 راننده حرفه ای وسایل نقلیه سنگین را بین سنین 31 تا 69 سال مورد تجزیه وتحلیل قرارداد که میزان پاسخ دهی 75 درصد بود. شرکت کنندگان علاوه بر پرسشنامه رفتار رانندگی به پرسشنامه حواس پرتی (درگیر شدن در حواس پرتی در حین رانندگی) و کیفیت خواب پیتسبورگ (PSQI) نیز پاسخ دادند. برای بررسی رفتار رانندگان وسایل نقلیه سنگین و بررسی اعتبار آن ها، از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پس از اتمام این مرحله، از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SmartPLS برای شناسایی تاثیر متغیرهایی نظیر حواس پرتی، سن، تحصیلات و تجربه رانندگی بر رفتارهای رانندگان وسایل نقلیه سنگین استفاده گردید. نرم افزار SmartPLS یکی از برنامه های کاربردی برجسته برای مدل سازی معادلات ساختاری حداقل مربعات جزئی (PLS-SEM) است. نتایج نشان داد که هرچقدر رانندگان وسایل نقلیه سنگین مدت بیشتری رانندگی کنند، با حواس پرتی بیشتری مواجه می شوند. این موضوع ممکن است باعث افزایش خطاها، لغزش ها و تخلفات در رانندگی گردد. همچنین، نتایج نشان داد که ویژگی های جمعیت شناسی نیز بر روی حواس پرتی در حین رانندگی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه رفتار راننده، حواس پرتی، رانندگان وسایل نقلیه سنگین، شاخص کیفیت خواب پیتسبورگ
  • محمدباقر قاسم زاده، محمدهادی مهدی نیا، سید مسلم سیدالحسینی*، عمیدالاسلام ثقه الاسلامی صفحات 265-282

    در این تحقیق به تدوین مدل توسعه شهری مبتنی بر حمل ونقل ریلی در خط 2 قطار شهری مشهد پرداخته شده است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ رویکرد، اکتشافی و تبیینی می باشد. برای انجام تحقیق از روش آمیخته در دو فاز کیفی و کمی بهره گرفته شد. در فاز اول، با استفاده از رویکرد استقرائی و استفاده از صیغه کیفی از طریق تحلیل محتوا و اجرای تئوری داده بنیاد اقدام به شناسایی 7 بعد و 21 مولفه موثر بر مدل شد. اطلاعات مورد نیاز در فاز کیفی از طریق مصاحبه با 12 نفر از کارشناسان و خبرگان شهرسازی و حمل ونقل که تعداد آنها به روش نمونه گیری گلوله برفی هدفمند تعیین گردید، جمع آوری شد. همچنین، در بخش کمی، داده های مورد نیاز از طریق توزیع پرسشنامه محقق ساخته در دو بخش شمالی و جنوبی مسیر مترو خط 2 و در بین شهروندانی که عمدتا از مسیر مترو خط 2 شهر مشهد برای تردد استفاده می کنند به دست آمد که در نهایت، تعداد 80 پرسشنامه در بخش شمالی مسیر مترو خط 2 و تعداد 92 پرسشنامه در بخش جنوبی مسیر مترو خط 2 جمع آوری گردید. در ادامه جهت تبیین مدل طراحی شده، از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار SMART PLS استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد، در هر دو بخش جنوبی و شمالی و با اطمینان 95 درصد: حمل ونقل ریلی بر توسعه کریدوری، توسعه کریدوری بر استراتژی توسعه شهری، عوامل بیرونی بر استراتژی توسعه شهری و استراتژی توسعه شهری بر توسعه پایدار شهری موثر است. همچنین، در بخش جنوبی مسیر مترو خط 2 در سطح اطمینان 95 درصد عوامل درونی بر استراتژی توسعه شهری و زیرساخت ها بر استراتژی توسعه شهری موثر می باشد؛ اما، در بخش شمالی مسیر مترو خط 2 عوامل درونی و زیرساخت ها بر استراتژی توسعه شهری موثر نیست.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، توسعه کریدوری، زیرساخت ها، حمل ونقل ریلی، قطار شهری مشهد
  • الهام صالحی مهربان، مریم یزدی*، علیرضا صادق آبادی صفحات 283-306
    با افزایش جمعیت و توسعه زیرساختهای حمل و نقل شهری، روند ساخت هر چه بیشتر مترو شهری و به تبع آن تقاطع تونل ها وجود دارد. مقاله حاضر به بررسی رفتار لرزه ای تونلهای متقاطع دایره ای شکل (مترو) در نرم افزار تفاضل محدود FLAC 3D پرداخته است. متغیرهای این تحقیق شامل فواصل بین دو تونل، عمق قرارگیری تونل ها، زوایای بین تونل ها و نوع خاک بوده است. مدلهای مختلف با مقایسه میزان جابه جایی کل، نشست و تنش، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند. در نهایت با ارزیابی نتایج مشاهده شد که با کاهش عمق قرارگیری تونل ها میزان جابه جایی ها افزایش یافته و همچنین با افزایش زاویه بین تونل ها از میزان جا به جایی کاسته شده است. نوع خاک در تحلیل های لرزه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است و با کاهش مدول الاستیسیته (E) و ریزتر شدن دانه های خاک تاثیر امواج بر خاک و سازه به مقدار چشمگیری افزایش یافته است. نتایج بیانگر این است که میزان عمق قرارگیری تونل ها تا 19 % ، فاصله بین دو تونل تا 5/19% و نوع خاک تا 37% و زاویه بین تونل ها تا 67% در میزان جابه جایی کل موثر بوده اند.
    کلیدواژگان: تونل های متقاطع غیرهمسطح، تونل دایره ای، FLAC3D، بار دینامیکی
  • رضا واسعی زاده، حسین حق شناس*، میثم اکبرزاده صفحات 307-322
    شاخص های ایمنی جانشین، امکان بررسی میزان خطرپذیری و نیز در معرض آسیب بودن عابران را فراهم می آورند. به کارگیری این شاخص ها مزیت هایی دارد: اول، عدم وابستگی به  آمار تصادفات و برخی جزییات و خطاهای آن و دوم، امکان بررسی تعاملات خطرآفرینی که منجر به تصادف نشده اند، سوم، ارزیابی قبل و بعد سیاست ها و اقدامات ایمنی. در این پژوهش شاخص های کاربردی مربوط به ایمنی عابران شناسایی شده و عوامل موثر بر این شاخص ها تعیین گردیده است. نوآوری های مقاله شامل استفاده از شاخص ایمنی خط مبنا برای عابر پیاده و همچنین بررسی توام گذرگاه میان مقطعی عابر پیاده در یک خیابان و در یک تقاطع است. چهار شاخص زمان پس از تخطی، زمان پس از تخطی خط مبنا، فاصله زمانی و زمان تا تصادف محاسبه شد. شاخص ها و متغیرهای قابل برداشت از فیلم های ضبط شده در معابر شهر اصفهان  استخراج شد و با برازش خطی، متغیرهای معنادار برای هر شاخص و نیز عوامل موثر در افزایش یا کاهش هر شاخص شناسایی شد. نتایج نشان داد، متغیرهای گذرگاه عابر از نوع میان مقطعی، تداخل عابر با یک خودرو، وجود خودروی شاسی بلند در تداخل، جنسیت عابر پیاده، روشن بودن هوا، توقف عابر حین عبور، عبور گروهی عابران، جهت حرکت عابر پیاده، سرعت عابر پیاده و خودرو مهم ترین عوامل موثر بر ایمنی تداخلات عابر و خودرو هستند. برای برنامه ریزی و پیش بینی تسهیلات مناسب عبور عابران پیاده از خیابان، توجه به متغیرهای مذکور حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: ایمنی عابر پیاده، تداخل، شاخص جانشین ایمنی، مدل رگرسیون خطی
  • زکیه بیکی دمنه، محمدرضا دلوی* صفحات 323-338

    در عصر حاضر، حمل و نقل به عنوان یکی از مولفه های بسیار تاثیرگذار و به عنوان یکی از ابزارهای بسیار مهم توسعه نقش و جایگاه خاصی یافته است. مزیت های چشمگیر حمل و نقل ریلی از جهت ملاحظات اقتصادی، ایمنی و زیست محیطی در کنار ویژگی های خاص کشورمان موجب شده که این شیوه نسبت به سایر شقوق حمل و نقل از بیشترین تاکید و بالاترین اولویت در سیاست های کلی و برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران برخوردار شود. روش این پژوهش کیفی واز نوع روش گراندد تئوری (داده بنیاد) است که به واسطه برخی ویژگی های خاص آن در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه آماری شامل مصاحبه با 12 نفر مدیران، صاحب نظران و متخصصان کلیدی در زیرساختهای حمل ونقل ریلی می باشند که منظور از تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ، از روش کیفی- استقرایی، گراندد تئوری (شامل مراحل کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی) می باشد. نتایج شامل 19 مقوله کلی در قالب مدل پارادایمی که این عوامل دربرگیرنده شرایط علی (توسعه عمومی؛ چالش های اقتصادی؛ مزیت ها و قابلیت های صنعت ریلی؛ نگرش جدید به مدیریت) پدیده محوری (مدیریت زیرساخت ریلی)، شرایط زمینه ساز (مدیریت بحران؛ سیاست های توسعه؛ توسعه سرمایه انسانی؛ ابعاد محتوایی)، شرایط مداخله گر (اقتصاد حمل و نقل؛ چارچوب ها و مفروضات ذهنی؛ مداخلات سیاسی) و راهبردها (راهبرد کنترلی؛ توسعه قابلیت ها؛ تحقیق و توسعه فناوری و نوآوری؛ مهارت های مدیریتی) و پیامدها (بهبود؛ توسعه زیر ساختی؛ مدیریت ظرفیت ها و قابلیت های حمل و نقل) می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های مدیریتی، زیرساخت، کلان شهر اصفهان، حمل ونقل ریلی، داده بنیاد
  • سعید حسامی*، سارا شیرزاد، راحل خمسی صفحات 339-352
    سالانه مقدار قابل توجهی آجر ضایعاتی از چرخه ساخت خارج شده و در محل دفن زباله ها انباشته می شود. بازیافت این ضایعات می تواند به طور قابل توجهی مشکل ذخیره سازی زباله و آلودگی زیست محیطی را کاهش داده و به حفظ منابع سنگدانه های طبیعی کمک کند. در پژوهش حاضر، از خرده آجر به عنوان جایگزین شن (صفر، 10، 20، 30 و 40 درصد) در 5 طرح اختلاط روسازی بتن غلتکی (RCCP) استفاده شده است. خصوصیات مکانیکی به کمک آزمون های مقاومت فشاری، کششی دونیم شدن و رفتار شکست در مود اول بارگذاری با استفاده از آزمایش خمش سه نقطه ای بر روی 60 نمونه نیم دیسک خمشی (SCB) با ترک اولیه به طول 20 و 25 میلیمتر و نرخ بارگذاری 1 و 5 میلیمتر بر دقیقه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که مقادیر مقاومت فشاری و کششی دونیم شدن نمونه های بتن غلتکی با افزایش مقدار آجر کاهش مییابد. در نرخ بارگذاری ثابت چقرمگی شکست (KI) با افزایش طول ترک کاهش مییابد و همچنین، با افزایش نرخ بارگذاری در طول ترک ثابت KI روند افزایشی پیش میگیرد.
    کلیدواژگان: چقرمگی شکست، خرده آجر، روسازی بتن غلتکی، نیم دیسک خمشی
  • غلامعلی بهزادی*، رضا بهزاد، رقیه جمشیدی شهمیری صفحات 353-360
    افزایش جمعیت شهرها همراه با گسترش محدوده شهری سبب تمایل اشخاص به استفاده از خودروهای شخصی برای رسیدن به مقاصد خود شده است. این افزایش تقاضا برای استفاده از خودرو مشکلاتی را به همراه داشته است. یکی از این مشکلات افزایش ترافیک شهری و برون شهری بوده است. حمل ونقل عمومی یکی از راهکارهای مناسب برای کاهش ترافیک می باشد اما با گسترش روزافزون جمعیت، حمل ونقل عمومی نیز درگیر ترافیک و عدم دسترسی سریع شده است. مدیریت کنترل ترافیک مشکل بزرگ در سراسر جهان محسوب می شود، سیستم حمل ونقل هوشمند یکی از راه حل های کاهش این مشکل با استفاده از تکنولوژی جدید است. سیستم های اطلاع رسانی به مسافران یکی از شاخص های حمل ونقل هوشمند است که باعث کاهش زمان انتظار، بهبود سطح خدمات حمل ونقل همگانی و تصمیم گیری آگاهانه تر درمورد شیوه ی سفر و مسیرهای برنامه ریزی و زمان سفر می شود. در این تحقیق سعی می شود علاوه بر ارزیابی تاثیر این سیستم بر استفاده ی افراد از شیوه ی حمل ونقل همگانی، متغیرها و داده های اثرگذار بر انتخاب افراد شناسایی و اولویت استفاده ی آنها نیز تعیین شود. در جهت نیل به اهداف پژوهش ابتدا عوامل تاثیرگذار مشخص و سپس پرسشنامه هایی به روش بیان ترجیحات طراحی شده و در شهر ساری توزیع و تکمیل گردید. مدل لوجیت دوگانه جهت تعیین ارائه مدل رفتاری در سیستم های پیشرفته اطلاع رسانی به مسافران، به کار گرفته شد. نتایج مدل نشان داد عواملی نظیر اطلاع از زمان رسیدن اتوبوس به ایستگاه، زمان انتظار برای اتوبوس، اطلاع از صندلی های خالی اتوبوس برای افراد از مطلوبیت بیشتری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: حمل ونقل همگانی، سیستم های پیشرفته اطلاع رسانی به مسافران، مدیریت ترافیک، انتخاب های گسسته، مدل لوجیت دوگانه
  • محسن پورسید آقایی*، سعید نبی زاده صفحات 361-378
    یکی از بزرگ ترین و اصلی ترین مشکلات شهرها به ویژه شهرهای بزرگ، مسئله ترافیک شهری است. با توجه به آثار ترافیک شهری بر ابعاد مختلف زندگی شهروندان و اهمیت حمل ونقل به عنوان نبض حیات شهرها، تعیین راهبرد و سیاست گذاری برای کنترل و کاهش ترافیک اهمیت فراوانی دارد. همچنین به دنبال مسئله حمل ونقل شهری موضوعاتی مانند آلودگی هوا، مصرف سوخت و ازدحام ترافیکی نیز مطرح می شوند. این تحقیق، به مسئله ترافیک شهری، با رویکرد مدل سازی دینامیکی و پویایی شناسی سیستم ها می پردازد. در این پژوهش ابتدا به مدل سازی دینامیکی رفتار ترافیکی در شهرهای بزرگ و تعاریف موردنیاز پرداخته شده و سپس با داده های شهر تهران مدل شبیه سازی شده و در نهایت سیاست هایی جهت بهبود ترافیک شهر تهران ارایه شده است. برای به دست آوردن رابطه بین متغیرها نیز، از روش رگرسیون و مصاحبه با نخبگان استفاده شده است. در بین سیاست های شبیه سازی شده کم اثرترین آن ها، سیاست افزایش طول معابر شهری بوده و نتایج مدل نشان می دهد که افزایش طول خط مترو نیز به تنهایی موجب کاهش ترافیک بلند مدت در شهرها نخواهد شد. بهترین سیاست ها نیز شامل سیاست افزایش هزینه استفاده از حمل و نقل شخصی، سیاست ایجاد شهر الکترونیک، سیاست توسعه مبتنی بر حمل و نقل همگانی و تعادل فاصله محل کار و تحصیل با محل زندگی است.
    کلیدواژگان: ترافیک شهری، پویایی شناسی سیستم ها، سیاست گذاری شهری، مدل سازی ترافیک، حمل ونقل شهری تهران
  • سحر حبیب زاده بیژنی، هادی صاحبی* صفحات 379-392

    پیشرفت فناوری دلیل افزایش پسماند خطرناک صنعتی در کل جهان است. مدیریت پسماندهای خطرناک به دلیل خطری که بر محیط زیست و زندگی انسان تحمیل می کند، مسئله مهمی است. این خطر می تواند نتیجه استقرار نامطلوب امکانات و همچنین مسیریابی غیربهینه زباله های خطرناک باشد. مطالعه حاضر یک مدل ریاضی دو هدفه را در زمینه مدیریت پسماندهای خطرناک صنعتی گسترش می دهد که تصمیمات یکپارچه دو سطح را یعنی مکان یابی و مسیریابی وسایل نقلیه را پوشش می دهد. تجزیه و تحلیل این تصمیمات به طور همزمان نه تنها می تواند به موثرترین ساختار در شبکه مدیریت پسماند منجر شود، بلکه ممکن است خطر بالقوه مدیریت پسماندهای خطرناک را نیز کاهش دهد. یک مدل برنامه ریزی غیرخطی عددصحیح مختلط MINLP  برای این مسئله فرموله شده است، که به راحتی به یک MILP تبدیل می شود. در مدل ریاضی سه معیار در نظر گرفته شده است: 1) به حداقل رساندن هزینه کل که شامل کل هزینه حمل و نقل پسماندهای خطرناک، جریمه زودکرد یا دیرکرد و هزینه تاسیس تسهیلات، 2) به حداقل رساندن ریسک حمل و نقل مربوط به جمعیتی که در مسیرهای حمل و نقل پسماندهای خطرناک قرار دارند و 3) به حداقل رساندن خطر برای جمعیتی که اطراف تسهیلاتی که پسماندهای خطرناک در آن جمع آوری شدند زندگی می کنند. از DEA برای انتخاب مکانهایی با اولویت بالا در CPLEX استفاده می شود. برای حل مسئله از الگوریتم شبیه سازی تبرید در مطالعه موردی تهران استفاده شده است. یافته های ما کارآیی روش پیشنهادی را تایید می کند زیرا قادر است در یک زمان محاسباتی نسبتا معقول، یک راه حل با کیفیت بالا پیدا کند.

    کلیدواژگان: الگوریتم شبیه سازی تبرید، پسماندهای صنعتی خطرناک، ریسک، مسیریابی وسایل نقلیه، مکانیابی
  • هادی دشتی*، افشین حفظی، علیرضا فیوض صفحات 393-408
    در چند دهه اخیر مطالعات متعددی در زمینه رفتار لرزه ای پلها تحت اثر زلزله های مختلف صورت گرفته است. برشگیر پلها به عنوان عناصر فیوز مانند جهت جلوگیری از در رفتگی عرشه پل از روی زیر سازه نقش مهمی را در پل ها ایفاء می نمایند. اما موضوع مهمی که در این مطالعات به آن توجه چندانی نشده است، تاثیر ساختگاه پل بر پاسخ های ایجاد شده در برشگیرها تحت اثر برخورد شاهتیرها به برشگیرها در زمان وقوع زلزله می باشد. در مطالعه حاضر پس از ساخت مدل اجزاء محدود یک پل با سایر اجزاء آن از جمله برشگیرها در شرایط واقعبینانه سه بعدی ، صحت عملکرد مدل با مقایسه با نتایج معتبر مورد تایید قرار می گیرد. سپس با توجه به تاثیر انعطاف پذیری خاک و رفتارهای خطی و غیرخطی خاک زیر پل، اثرات آنها در پاسخ لرزه ای (تحت زلزله طبس) در پل و برشگیرها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. تغییرات پاسخ در پل، تحت اثر انعطاف پذیری خاک در برخی موارد تا 37 در صد قابل مشاهده است، تحت اثر تغییر سختی خاک و نیز لحاظ کردن رفتار خاک بصورت واقعی تر تحت شرایط رفتار الاستو-پلاستیک خاک، پاسخ در برشگیر پل تا 100 درصد متفاوت می باشد. این مساله لزوم طراحی دقیق پل ها خصوصا برشگیر آنها تحت زلزله ها و خاک های متفاوت و مبتنی بر واقعیت منطقه را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: اندرکنش خاک-سازه، برشگیر، زلزله، سختی خاک، عددی
  • حمیده شیخ شعاعی، مجتبی بهمنی*، علیرضا شکیبایی صفحات 409-422

    افزایش کارایی یکی از جنبه های پیشرفت تکنولوژی و از ابزارهای اصلی برای کاهش مصرف انرژی و کاهش انتشار گاز کربن دی اکسیدی است. افزایش کارایی انرژی سبب کاهش قیمت انرژی وکاهش قیمت خدمات انرژی می شود و درنتیجه موجب افزایش تقاضای انرژی و خدمات انرژی شده و بنابراین ممکن است، مصرف انرژی افزایش یابد. در ادبیات اقتصاد انرژی این افزایش مصرف انرژی را اثر بازگشتی می نامند. وجود این اثر باعث می شود اثربخشی سیاست کارایی تحت تاثیر قرار گیرد. در این پژوهش اثر بازگشتی مستقیم انرژی در حمل ونقل عمومی جاده ای مسافر در ایران در دوره زمانی 93- 79 با استفاده از کشش قیمتی تقاضا برای کار مفید و تخمین به روش داده های تابلویی موردبررسی قرارگرفته است. نتایج نشان داده که اثر بازگشتی کوتاه مدت 58/7-درصد و در بلندمدت 89/19-درصد بوده است. اثر بازگشتی منفی بیانگر آن است که در این دوره اثر صرفه جویی وجود داشته، اما این نتایج می تواند تحت تاثیر افزایش قیمت گازوئیل در سال 1390 قرار گرفته باشد. بنابراین در این پژوهش اثر بازگشتی در دو دوره 89-79 و 93-90 به طور جداگانه محاسبه شده است. در سال 89-79 اثر بازگشتی کوتاه مدت 35/28 درصد و بلندمدت 54/32 درصد بوده است و در دوره 93-90 با افزایش قیمت گازوئیل اثر بازگشتی کوتاه مدت 27/48- درصد و در بلندمدت 17/87- درصد بوده و بنابراین اثر صرفه جویی وجود داشته است.

    کلیدواژگان: اثر بازگشتی مستقیم، حمل ونقل عمومی مسافر، کارایی انرژی
  • محمودرضا کی منش، حمیدرضا ربانی نژاد* صفحات 423-440

    روسازی های بتنی معمولا برای دوره های بهره برداری 30 تا 50 سال طراحی می شوند و در طول این مدت ، تحت تاثیر فاکتورهای آب و هوایی مختلف قرار می گیرند . این پژوهش بر روی مطالعه درخصوص این موضوع متمرکز شده است که ضخامت دال طراحی شده برای روسازی های بتنی به روش مکمل آشتو 1998 ، به چه میزان به هریک از عوامل اقلیمی حساسیت نشان می دهد و چگونه می توان نقشه کشور ایران را بر اساس میزان تاثیر عوامل اقلیمی هر منطقه بر طراحی ضخامت رویه بتنی ، درجه بندی نمود ؛ این پهنه بندی در برآورد ضخامت لازم برای روسازی های بتنی هر منطقه و همچنین در پیش بینی آسیب های وابسته به ضخامت دال در روسازی های بتنی ، موثر خواهد بود . بدین منظور یک مقطع نمونه از روسازی بتنی ساده درزدار JPCP (به عنوان پرکاربردترین روسازی بتنی) برای تحلیل انتخاب شد و حساسیت ضخامت دال بدست آمده از روش طراحی مکمل آشتو 1998 به هر یک از متغیرهای اقلیمی از قبیل دمای هوا ، سرعت باد و میزان بارش ، با استفاده از شاخص حساسیت نرمال مورد ارزیابی قرار گرفت و آنگاه پهنای اقلیمی کشور ایران با استفاده از نتایج به دست آمده ، درجه بندی گردید . نتایج حاصله نشان داد که در قلمرو عوامل اقلیمی مورد بررسی ، آنچه باعث افزایش ضخامت دال طراحی در نرم افزار می گردد ، افزایش دما ، افزایش سرعت باد و کاهش بارندگی سالانه می باشد ؛ سهم میانگین سالیانه دما در میان این سه فاکتور ، برابر با %87 ، سهم میانگین سالانه باد %12 و سهم میانگین سالیانه بارندگی برابر با %1 برآورد گردید . دامنه تغییرات ضخامت دال طراحی بدست آمده نسبت به شرایط مبنا در قلمرو شرایط اقلیمی ایران ، از حدود %11 افزایش مربوط به شهر بندرعباس ، تا حدود %5 کاهش مربوط به شهرکرد در نوسان می باشد .

    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، تاثیر عوامل اقلیمی، پهنه بندی نقشه ایران، روسازی بتنی، ضخامت رویه بتنی
  • محمدرضا سلمانی بی شک*، زهرا کریمی تکانلو، هادی اسمعیل زاده صفحات 441-458

    حمل و نقل از مهم ترین بخش های هر اقتصادی است که سرمایه گذاری در این بخش می تواند باعث شتاب در رشد شود. تصمیم به سرمایه گذاری در هر پروژه حمل و نقل باید همراه با بررسی های گسترده ی فنی و اقتصادی باشد. یکی از مواردی که در بررسی اقتصادی هر پروژه حمل و نقل بسیار مهم است، منافع حاصل از کاهش زمان سفر ناشی از بهره برداری از آن پروژه است. ارزش زمان سفر، مولفه ای است که در محاسبه ی ارزش پولی منافع حاصل از کاهش زمان سفر نقش کلیدی دارد. با توجه به اینکه پروژه راه آهن تبریز-میانه از پروژه های اولویت دار ملی است، در این تحقیق سعی شده است که ارزش زمان سفر برای مسافران تبریز-تهران با فرض راه اندازی این قطار اندازه گیری شود. بدین منظور پس از جمع آوری داده های ترجیحات بیان شده، با تخمین مدل های لاجیت چندجمله ای به مدل سازی انتخاب مد حمل و نقل در مسافرت تبریز-تهران پرداخته شد. 3 مدل لاجیت با فرم های تصریحی مختلف تخمین زده شدند. در هر سه مدل تخمین زده شده، ضرایب متغیرهای هزینه و زمان سفر به لحاظ آماری معنی دار شدند. مبتنی بر نتایج این سه مدل ارزش زمان سفر به طور متوسط و همچنین به تفکیک گروه های درآمدی تخمین زده شد. میانگین ارزش زمان سفر برای مدلی که تخمین تمایل به پرداخت برای آن بالاترین معنی داری را داشت برابر با 149 هزار تومان به ازای هر ساعت کاهش در زمان سفر تبریز-تهران به دست آمد.

    کلیدواژگان: ارزش زمان سفر، تحلیل هزینه-فایده، ترجیحات بیان شده، لاجیت چندجمله ای، مدل های انتخاب گسسته
|
  • Fouad Kilanehei *, Amir Mahjoob, Seyed Taghi Omid Naeeni, Masoud Montazeri Namin Pages 1-20
    In this paper, a three-dimensional numerical model with high efficiency has been developed to simulate the flow around the abutment and bridge foundation. Since the focus of the developed model is to model the flow around river bridges, therefore, in all the different parts of the developed model, reducing the cost of calculations while maintaining the required accuracy is considered. The 3D model uses the finite volume and fractional step method on a grid without a triangular structure in the plan and with a structure in the vertical plane to solve the governing equations. In the numerical model, the transfer equation has been solved in the horizontal plane using the explicit method and in the vertical plane using the implicit method. Turbulence modeling is based on the mixed model, Smagorinsky in the plan and one-dimensional k-ε in the vertical direction. To consider the level of the free surface of water in the numerical model, only the pressure of the last layer has been determined by assuming hydrostatic pressure. To evaluate the model, the development of the three-dimensional boundary layer in the open channel has been tested. The comparison of the results obtained from the modeling of the flow around a bridge pier and the bridge deck with the laboratory results shows the appropriate accuracy and high efficiency of the developed three-dimensional model.
    Keywords: 3D Flow Modeling, Finite Volume Method, Fractional Step Method, Unstructured Triangular Grid, River Bridges
  • Shahriar Afandizadeh *, Amirhosein Hamzehi, Hamid Bigdeli Rad Pages 21-42

    Metro has become a necessity as a solution to traffic and a heavy and important means of public transportation in today's world. The need for traffic management and planning is inevitable. Therefore, the purpose of train scheduling is to minimize the time of the trains from the origin to the destination, to satisfy the passengers and stakeholders, to minimize the delays in the stations and to maximize the use of the capacity of the lines, stations, and fleet. An approach by considering all the factors that affect the time of trains in the network can lead us to produce a plan to achieve the mentioned goals. In this research, which is a case study of an urban train between Tehran and Karaj using queuing theory with the M/G/C/C pattern, a schedule for the train head based on three scenarios of the maximum capacity of the train in which some passengers are standing on the low track, the capacity In the mode of all passengers sitting, and the other mode was considered in the mode between these two modes. It was investigated using the hourly pattern in the case study of line 5, 32% of the distribution is in the middle stations, currently the current schedule of the metro causes delays and Dissatisfaction is for a group of passengers, which the proposed timing reduces to some extent. The proposed time is between 6-30 minutes in different scenarios for different hours. The proposed time reduces the waiting time by 21%.

    Keywords: Rail System Delay, Subway Passengers, Queu Theory, Train Timing
  • Ali Babazadeh, Hasan Taherkhani * Pages 43-60

    The tendency to use reclaimed asphalt materials in warm mix asphalt technology has increased due to lower production cost, reduced environmental impact, improved performance and many other reasons. If reclaimed asphalt pavements (RAP) are used in warm mix asphalts (WMA), these two will act as complements to each other and an efficient method will be created to overcome the separate inherent limitations of warm mix asphalts and reclaimed asphalt pavements. The low production temperature reduces the secondary aging of the reclaimed asphalt mixtures during production, and the low viscosity of the warm mixture allows the use of a high percentage of reclaimed asphalt pavement without compromising the workability of the asphalt mixture. In this research, in addition to the comparative evaluation of various recycling technologies of recycled asphalt mixtures according to their manufacturing temperatures, the advantages, disadvantages, limitations and performance of warm mix asphalts containing reclaimed asphalt pavements in different moisture and cold conditions are investigated. The review of studies conducted on warm mixtures containing recycled asphalt pavements shows that laboratory and field studies should be focused on the fatigue performance at intermediate temperatures and cracking at low temperatures of these mixtures. Also, considering that the improvement of the rheological properties of these mixtures at medium and low temperatures using rejuvenators or other additives is effective on the properties of the mixture at high temperatures and their moisture susceptibility, and it requires simultaneous examination of the parameters is related to them, a brief picture of the future research horizons to solve the performance deficiencies of these mixtures is presented.

    Keywords: Warm Mix Asphalt, Reclaimed Asphalt Pavement, Performance Properties, Bitumen Rejuvenation
  • Azra Ghobadi, Reza Tavakkoli-Moghaddam *, Mohammad Fallah, Hamed Kazemipour Pages 61-76
    An effective approach to tackling climate change is to replace electric vehicles with their diesel counterparts. Although this replacement has many challenges, it is not impossible. In this paper, two multi-objective mathematical models - multiple deposit problem routing - charging station location and battery replacement of heterogeneous freight electric vehicles were presented. In addition, to increase customers' satisfaction, fines for violating time windows were applied in the models. Each of these two models pursues three goals. The first goal is to minimize (the total cost of routing, the cost of constructing charging stations or replacing the battery, and the cost of breaking time windows); the second goal is to minimize the number of used cars and the third goal is to minimize the number of charging or battery replacement stations. The models were solved by CPLEX solver with GAMS software in small size. Examination of the results shows that in the first proposed model, battery replacement stations were used. Fewer cars were used. Also, in the second proposed model that the stations offer partial charging; the total cost was reduced. Also, in both models, the cost decreases with increasing the number of depots.
    Keywords: Location-Routing Problem, Freight Electric Vehicles, Multi-Objectives Model, Soft Time Windows
  • Ata Aghaei Araei *, Bahareh Ebrahimi Alavijehb, Maryam Mokhtari Pages 77-88
    The ballast layer is one of the most important components of the ballasted track, which is composed of natural crushed rock materials. The construction of new ballasted tracks and maintenance operations of existing railway tracks increase the need for ballast. Therefore, finding alternative materials for rock ballast would be essential for the protection of the environment. Steel slag, as a by-product of the steel production process, is one of the alternative materials to natural rock ballast. In this study, the behavior of steel slag ballast has been compared with limestone ballast, using large-scale triaxial tests. The results show that limestone ballast has a higher shear modulus and resilient modulus. The allowable speed and axial load for ballasted tracks with slag ballast is higher than that of limestone ballast. The allowable cyclic stress and threshold strain of progressive deformations for slag ballast are about 200 kPa and 0.025%, respectively, and these values ​​are about 160 kPa and 0.02% for limestone ballast, respectively. Slag ballast has a higher maximum static deviator stress and a higher friction angle compared to limestone ballast. Slag aggregates also resulted in higher abrasion and breakage resistance than limestone aggregates.
    Keywords: Slag Ballast, Limestone Ballast, Large-Scale Triaxial Test, Cyclic Behavior, Post-Cyclic Monotonic Behavior
  • Seyed Amirmohammad Hosseini, Seyed Saber Naseralavi, Navid Nadimi * Pages 89-110

    It is one of the main priorities of safety researchers to reduce the severity of crashes by predicting the severity of crash damage. Large trucks pose safety concerns and are responsible for a high percentage of fatal crashes, so studying their crashes can help determine factors that contribute to crash severity. This study examines factors affecting the severity of large truck crashes in California using the Highway Safety Information System (HSIS). Driver, road, crashes, and vehicle characteristics were categorized as predictive variables. In this study, binary logistic regression (BLR) is used to model the level of severity of accidents and evaluate the weight of various predicting variables on the severity of injuries. Typically, various classical econometric methods are used to model the severity of accidents. Following is a discussion of how the modeling can be evaluated and optimized. Based on the modeling results of this research, the first three variables that are more important than other variables include: weather in clear conditions compared to the weather in other cases such as snowy conditions (with an exponential coefficient of 1.146), AADT in two cases more than 250,000 vehicles per day (with an exponential coefficient of 1.341) and between 100,000 and 250,000 vehicles per day (with an exponential coefficient of 1.202) are less than 100,000 vehicles per day compared to AADT (all three mentioned variables were statistically significant and had positive regression coefficients). Despite the overfitting caused by binary logistic regression, this model performs well on the data set of this study (the difference between accuracy of test and training data is 0.1%).

    Keywords: Severity Of Accidents, Trucks, Safety, HSIS, BLR
  • Alireza Ganjkhanlo, Afshin Shariat Mohaymany *, Mojtaba Rajabi-Bahaabadi Pages 111-132
    Today, due to the advancement of technology, the spatial data obtained from the Global Positioning System can be used to estimate the travel time in the various components of the urban road network. In practice, spatial data from the Global Positioning System often is recorded with a low frequency on average every one or two minutes. The purpose of this paper is to provide a GIS-based tool for using low-frequency data obtained from the Global Positioning System to estimation of travel time. In order to evaluate the accuracy of the proposed tool, low frequency spatial data was used for three routes in Tehran. These data were collected using cell phones. In order to estimate the travel time of the links of each path, first, the data will be matched to the digital network at intervals of 120 seconds. Then, the path traveled between these map-matched points is identified. In the following, the average travel time of the links is estimated over the 20-minute intervals and compared with the actual travel time of the links. The results of this study indicate that the proposed method has a high ability to inference the correct paths. On average, over 91.06% of the links traveled by vehicle are identified correctly. Comparison of the estimated travel time with actual values indicates that travel time of 90 percent of the links is estimated with error of less than 20%. The fitting of points to linear regression with R2 = 0.8783 and Pearson correlation coefficient of P = 0.937 and comparison with results of some previous studies also shows the high accuracy of the estimates.
    Keywords: Path Inference, Travel Time Estimation, Map Matching, Geographic Information System, Global Positioning System
  • Mahmoudreza Keymanesh *, Jalal Ayoubinejad, Mojtaba Torabi Mirzaei Pages 133-144

    Today, most road bitumens in the world are modified with the help of various additives due to some inherent weaknesses of bitumen and the need to increase their range of use. In this regard, Sulfur polymer as an additive for asphalt modifier direct effect of increasing the strength of asphalt and improve its fatigue behavior. Adding sulfur to the Bitumen, causing changes in the mechanical properties of modified rheological properties of bitumen and asphalt mixtures. In this study, to evaluate fatigue behavior mixture of sulfur-containing polymer with other types of asphalt mixtures typical of different amounts of sulfur polymer (30%, 40% and 50%) to build a prototype, and is used for testing fatigue loading deformation control Upload a sine wave to determine the fatigue life of the asphalt According to standard (AASHTO-T321) was selected. Finally, The results of this study indicate that the fatigue life (Nf50) of the sample with 40% sulfur polymer is 49,960 cycles and the life of the sample with 40% sulfur is 19,500 cycles at the strain level of 600 microstrain.

    Keywords: Sulfur Base Asphalt, Fatigue Life, Sulfur Polymer, Fatigue Testing
  • Parisa Badar Ardebili, Ghodratollah Emamverdi *, Abolfazl Ghiasvand, Roya Seifipour Pages 145-160

    One of the key elements to achieve economic growth and development of the country is financial stability. According to the empirical evidence in recent years and the intertwining of the financial system and the economic development of countries, high economic growth cannot be considered, but it was not successful in the financial markets. Therefore, considering the importance of the combined index of financial and economic stability in the economic growth and development of the country and especially the road transport sector, in this study the role of the combined index of financial and economic stability in the road transport sector of the country during the period of 1370-1401 has been examined. In the first step, the combined index of financial and economic stability was calculated with the help of the cumulative distribution function method, and then to investigate the effects of the combined indicators of financial and economic stability on the road transport sector, the Autoregressive Distributed Lag model was used to achieve the research findings. The results show that both in the short term and in the long term, the combined index of financial and economic stability has a positive effect on the added value of the road transport sector. The short-term and long-term elasticity of added value of the road transport sector is 0.074 and 0.153 respectively, which shows that its long-term elasticity is more than the short-term elasticity. Also, the results of the stability and diagnosis tests show that the coefficients of the variables are stable in the long term..

    Keywords: Modeling, Financial, Economic Stability Index, Short-Term, Long-Term Elasticity, Road Transport
  • Mohammad Koohi *, Shahin Shabani Pages 161-170
    One of the important types of crashes on rural roads is run-off way crashes. These types of crashes have a significant share in rural road crashes. Roadside safety improvements can greatly reduce the frequency and severity of run-off Road crashes. One important and practical equipment to prevent vehicle departure from the road is safety barriers. Safety barriers can reduce the consequences of vehicle departure, which can be fatal or result in severe injuries. Determining the quantitative impact of this countermeasure on reducing crashes severity can assist road safety authorities in economically evaluating it based on severity reduction, comparing it with other safety countermeasures, and ultimately deciding to implement it or choose other optimal options. Accordingly, the present study selects a rural axis in Ilam province to determine the quantitative impact of safety barriers on reducing the severity of run-off Road crashes, and analyzes the crashes data from 2 years before the installation of barriers and 3 years after using the before-after Bayesian analysis method. The research findings show that safety barriers can reduce fatal crashes by 41% and injury crashes by 42%.
    Keywords: Road Safety, Safety Barriers, Run-Off Way Crashes
  • Seyed Mohammadmahdi Banihosseini, Vahid Baradaran *, Mohammadhadi Doroudian Pages 171-192

    Traffic monitoring and control in urban and intercity highways plays an effective role in increasing the efficiency of resources and infrastructure, as well as increasing the satisfaction of the stakeholders of transportation systems. Analyzing random traffic variables such as traffic and speed and diagnosing and predicting their unusual situations, which generally indicate the existence of traffic crises, is one of the approaches to monitoring traffic flow and solving traffic problems in metropolises. In this article, by using the data collected by traffic sensors, the data related to traffic variables have been grouped using an innovative algorithm based on the particle swarm optimization method in terms of the traffic situation. The grouped data were used to calculate suitable control limits for time intervals, and the results indicate the high performance of this method. For this purpose, in the first step, using an innovative method based on particle swarm optimization, the training data is grouped based on the values of traffic variables, including density, traffic and speed, and then the appropriate group is identified for each variable value. In the next step, the traffic situation is calculated for the clusters and hours of the day, and based on that, superior and standard control charts are drawn. The obtained results indicate the appropriate accuracy of the proposed system in traffic monitoring.

    Keywords: Particle Swarm Optimization, Clustering, Intelligent Traffic Control, Shohart Control Chart, Traffic Situation
  • Amirabbas Rassafi *, Hamid Mirzahossein, Amin Faridiaghdam Pages 193-206

    Autonomous vehicles promise a significant potential to maintain the mobility of various individuals even as their driving abilities decline. However, attitudes can act as a significant barrier to their acceptance, as shown for other technologies. This study examined how personality traits predict attitudes in a sample of 108 individuals aged 18 to 72. 21 personality questions identified introversion and extroversion, and 15 attitude questionnaire items were identified. Concerns about autonomous vehicles, eagerness to adopt autonomous vehicles, and willingness to relinquish driving control were assessed. Structural equation modeling shows that lack of concern has a significant impact coefficient of 0.576 (more introverted than extroverted) on the willingness to accept technology. Also, lack of concern has a significant impact coefficient of 0.486 (more extroverted than introverted) on the willingness to relinquish driving control. The eagerness to adopt autonomous vehicles on the willingness to relinquish driving control did not show a significant difference in intensity between extroverted and introverted samples. Furthermore, the mediating role of the eagerness to adopt autonomous vehicles in the relationship between lack of concern about autonomous vehicles and the willingness to relinquish driving control was significantly greater in introverted samples than in extroverted samples. These results indicate that in order to convince consumers to accept self-driving car technology, there is a need for various information dissemination campaigns based on a precise understanding of individuals' personalities.

    Keywords: Autonomous Vehicles, Personality, Structural Equation Modeling, Attitude
  • Shahin Shabani *, Ahmad Mansourian, Hossein Zarin Jouei Pages 207-222

    One of the inherent characteristics of asphalt mixtures, related to the viscoelastic properties of bitumen, is called self-healing. Due to the self-healing property, minor damages caused in the asphalt mixture during a loading process can be repaired to some extent during the rest period, and some of the original properties of the mixture can be restored. This study aimed to evaluate the factors affecting the failure characteristics and the self-healing phenomenon in modified asphalt mixtures by conducting tests on semicircular samples (SCB). The results obtained in this research showed that the fracture resistance and fracture energy in modified polymer asphalt mixtures are significantly higher than in the control sample (without modifier). Among the investigated additives, APAO polymer was more effective in increasing strength and failure energy, while SBS polymer showed the least increase in these properties. However, the flexibility index in the sample modified with APAO was lower than in the other investigated mixtures. Investigation of the fatigue behavior and self-healing phenomenon in asphalt mixtures showed that increasing the rest time from 0.8 seconds to 2.5 seconds increased the number of loading cycles until sample failure, indicating the self-healing characteristic of asphalt mixtures. Moreover, among the tested mixtures, the mixture modified with APAO polymer showed the best fatigue performance and self-healing behavior, followed by the mixtures containing SBR and SBS polymers, which performed better than the control mixture.

    Keywords: Fracture Resistance, Self-Healing, Fatigue, Relaxation Time, Modified Asphalt Mixture
  • Sahar Amoozadeh, Hooman Rahimi *, Ebrahim Safa Pages 223-240

    Nowadays, the problem of traffic in many cities of the world has occupied a major part of the time and energy of the citizens. The U-turn is used as one of the elements of the urban road network in many cases to create access between the roads on both sides of an arterial route with a middle separator. In order to reduce the traffic in the desired sections, which are located in Chamran highway and in Tehran city as a case study, geometric modification will be done and the basic question will be answered whether the geometric modification of the desired U-turns can have an effect on the traffic parameters? Necessity of geometric correction: reduction of heavy traffic, increase of travel safety, reduction of delay time and in general non-optimal use of travel facilities are the necessity of conducting this research. In this research, the desired U-turns are modeled in Aimsun software, then the modeled U-turns are subjected to different traffic volumes at different hours, considering scenarios such as: 1.increase of half lane 2.Non-level intersection (overpass design) 3.The design of the jug handle U-turn and after the software calibration, the software outputs were extracted. Finally, traffic analysis of the desired section is performed using the outputs of Aimsun software for the indicated indicators. Software outputs play a decisive role in choosing the optimal plan. The results of the simulation showed that the design of the U-turn type B and non-level intersection, has a significant effect on improving traffic effects, which on average reduces the time in traffic by 67% and 81% , increases the speed of vehicles by 10% and 15%, and decreases by about 27% and 30% of the time traveled.

    Keywords: U-Turn Design, Travel Time, Geometric Correction, Aimsun
  • Seyed Hesamoddin Zegordi *, Farhan Sagheb Maleki, Elham Akhondzadeh Pages 241-252

    The purpose of this article is to predict the delays of passenger trains in the railway areas of the Islamic Republic of Iran using historical data of passenger trains and weather data with machine learning methods. Forecasting delays in railway areas with weather conditions in that area in the winter season can be effective for decision-making and preventive measures. The data used in this study includes passenger train delay data from 2017 to 2022 and weather data from synoptic stations from 1396 to 1400. which contains 46596 records. Independent variables include year, month, day of the month, day of the week, axis of movement, type of train, railway area, maximum wind speed, minimum horizontal visibility, minimum temperature, maximum temperature, number of frost reports on the ground surface and precipitation. It rains and snows 24 hours a day. The proposed method for solving the existing problem based on CRISP-DM is a superior methodology in the field of implementing machine learning and data mining techniques in research and executive fields. Predictive modeling has been carried out in the form of classification. In order to predict the classification of the delay dependent variable, they are divided into two classes, on time and with delay. Supervised learning methods of the classification type have been used to predict the influence of weather factors on the occurrence of delays in railway areas. To evaluate the prediction results, cross-validation has been used to check the validity of the model. The results show that the influence of weather factors in the winter season during the 5-year period in the year-by-year surveys had a positive, negative or neutral effect on the occurrence of delays in railway areas. At the end of the article, preventive measures are presented to adapt the railway industry to climate threats in the future.

    Keywords: Weather, Predicting, Delays, Passenger Trains, Machine Learning
  • Mohammdreza Karegar Khabbazi Sardroud *, Abdolreza Sheikholeslami, Ali Khanpour Pages 253-264
    Distracted driving significantly hampers performance and escalates the risk of vehicular accidents. It is crucial to comprehend the fundamental causes of driver distraction, as well as individuals' susceptibilities to various types of distractions, in order to develop effective interventions aimed at mitigating distraction. The present study seeks to explore the impact of driver distraction on deviant driving behaviors by examining a cohort of 320 professional drivers operating heavy vehicles, aged between 31 and 69, with a response rate of 75 percent. Apart from a driving behavior questionnaire, participants also completed a distraction questionnaire (assessing engagement in distractions while driving) and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaire. Confirmatory factor analysis was employed to investigate the driving behaviors of the heavy vehicle drivers and assess the psychometric properties of the measurement instrument. Subsequently, structural equation modeling utilizing the SmartPLS software was conducted to discern the effects of variables such as distraction, age, education, and driving experience on the driving behaviors of heavy vehicle drivers. SmartPLS emerges as a prominent software application for conducting structural equation modeling based on the partial least squares technique (PLS-SEM). The findings revealed a positive association between the duration of heavy vehicle driving and the occurrence of driver distraction. This correlation may contribute to an increase in errors, slippages, and traffic violations. Moreover, the results demonstrated that demographic factors also exert an influence on driver distraction during the act of driving.
    Keywords: Driver Behavior Questionnaire, Driver Distraction, Heavy Vehicle Drivers, Pittsburgh Sleep Quality Index
  • Mohammadbaqer Ghasemzadeh, Mohammadhadi Mahdinia, Seyyed Muslem Seyyed Al-Husseini *, Amid Al-Islam Seghatol Islam Seghatol Islam Pages 265-282

    In this research, an urban development model based on rail transportation in line 2 of Mashhad city train has been developed. The research method is applied in terms of purpose and exploratory and explanatory in terms of approach. To conduct the research, the mixed method was used in two phases, qualitative and quantitative. In the first phase, using inductive approach and qualitative formula through content analysis and implementation of data theory, the foundation identified 7 dimensions and 21 components affecting the model. The required information in the qualitative phase was collected through interviews with 12 experts and experts in urban planning and transportation, the number of whom was determined by targeted snowball sampling. Also, in the quantitative part, the required data were obtained by distributing the researcher-made questionnaire in the two northern and southern parts of the metro line 2 and among the citizens who mainly use the metro line 2 of Mashhad for traffic. Finally, 80 Questionnaires were collected in the northern part of Line 2 metro route and 92 questionnaires were collected in the southern part of Line 2 metro route. Then, to explain the designed model, the structural equation modeling technique through SMART PLS software was used. Findings showed that in both southern and northern parts and with 95% confidence: rail transport is effective on corridor development, corridor development on urban development strategy, external factors on urban development strategy and urban development strategy on sustainable urban development. Also, in the southern part of Metro Line 2, at the level of 95% confidence, internal factors affect the urban development strategy and infrastructure affects the urban development strategy; However, in the northern part of Metro Line 2, internal factors and infrastructure do not affect the urban development strategy.

    Keywords: Urban Development, Corridor Development, Infrastructure, Rail Transportation, Mashhad Urban Train
  • Elham Salehi Mehraban, Maryam Yazdi *, Alireza Sadeghabadi Pages 283-306
    With the increase in population and the development of urban transportation infrastructure, there is a trend of building more urban subways and, as a result, the intersection of tunnels. The present article investigates the seismic behavior of circular cross tunnels (metro) in FLAC 3D finite difference software. The variables of this research included the distances between two tunnels, the depth of the tunnels, the angles between the tunnels and the type of soil. Different models have been investigated and analyzed by comparing the amount of total displacement, settlement and stress. Finally, by evaluating the results, it was observed that by decreasing the depth of the tunnels, the displacements increased and also by increasing the angle between the tunnels, the amount of displacements decreased. The type of soil is of particular importance in seismic analysis, and with the decrease of the modulus of elasticity (E) and the finer grains of the soil, the impact of waves on the soil and the structure has increased significantly. The results show that the depth of the tunnels up to 19%, the distance between two tunnels up to 19.5%, the type of soil up to 37% and the angle between the tunnels up to 67% were effective in the amount of total displacement.
    Keywords: Non-Coplanar Cross Tunnels, Circular Tunnel, FLAC3D, Dynamic Load
  • Reza Vasei Zadeh, Hossein Haghshenas *, Meysam Akbarzadeh Pages 307-322
    Surrogate safety measures make it possible to assess the level of risk and vulnerability of pedestrians. There are advantages to using these indicators: first, the independence of the accident statistics and some of its details and errors, and second, the possibility of examining risky interactions that did not lead to an accident, and third, in evaluating before and after safety policies and measures. In this research, practical surrogate safety measures related to pedestrian safety have been identified and the effective factors on these indicators have been determined. Innovations of the article includes the use of the Lane-based surrogate safety measure for pedestrians, as well as the combined examination of the Mid-block of pedestrian crossings in a street and at an intersection. Four Surrogate safety measures of Post Encroachment Time, Lane-based Post Encroachment Time, Gap Time and Time to Collision were calculated. Surrogate safety measures and extractable variables were extracted from the recorded videos in the streets of Isfahan and by linear fitting, significant variables for each surrogate safety measures as well as effective factors in increasing or decreasing each surrogate safety measures were identified. The results showed that the variables of Mid-block of pedestrian crossing, Conflict of a pedestrian with a car, presence of a SUV vehicle in the Conflict, gender of pedestrian, day light, Group crossing of pedestrian, direction of pedestrian movement, pedestrian velocity and car velocity are the most important Factors affecting safety of pedestrian and vehicle conflicts. It is important to pay attention to the mentioned variables in order to plan and predict appropriate facilities for pedestrians to cross the street.
    Keywords: Pedestrian Safety, Conflict, Surrogate Safety Measures, Linear Regression Model
  • Zakieh Beiki Demeneh, Mohammadreza Dalvi * Pages 323-338

    In today's era, transportation has found a special role and position as one of the most influential components and as one of the most important tools of development. The remarkable advantages of rail transport in terms of economic, safety and environmental considerations, along with the special characteristics of our country, have caused this method to be the most emphasized and the highest priority in the general policies and development plans of the Islamic Republic. Iran should enjoy. The method of this research is qualitative and grounded theory method (foundation data), which has been used in this research due to some of its special features. The statistical population consists of interviews with 12 managers, experts and key specialists in rail transport infrastructure, which means to analyze the data obtained from the interviews, using the qualitative-inductive, grounded theory method (including the steps of open coding, axial coding and selective coding). . The results include 19 general categories in the form of a paradigm model that these factors include causal conditions (general development; economic challenges; advantages and capabilities of the railway industry; a new approach to management), the central phenomenon (railway infrastructure management), background conditions (crisis management; development policies; human capital development; content dimensions), intervening conditions (transport economy; mental frameworks and assumptions; political interventions) and strategies (control strategy; development of capabilities; research and development of technology and innovation; management skills) and consequences (improvement; infrastructure development; management of transport capacities and capabilities).

    Keywords: Management Indicators, Infrastructure, Transportation, Rail Transportation
  • Saeid Hesami *, Sara Shirzad, Rahel Khamsi Pages 339-352
    Every year, a significant amount of waste brick is removed from the construction cycle and is accumulated in the landfill. The recycling of these wastes can significantly reduce the problem of waste storage and environmental pollution and help preserve the resources of natural aggregates. In the current research, crushed brick aggregate (CBA) has been used as a substitute for sand (0, 10, 20, 30 and 40%) in 5 roller compacted concrete pavement (RCCP) mixing plans. Mechanical properties including tests of compressive strength, tensile strength, and fracture behavior in the first mode of loading using a three-point bending test on 60 semi-circular bending (SCB) specimens with initial cracks of 20 and 25 mm in length and the loading rate of 1 and 5 mm/min was studied. The results indicate that the compressive and tensile strength values of RCCP samples decrease with the increase in the amount of CBA. At a constant loading rate, the fracture toughness (KI) decreases with increasing crack length, and, with increasing loading rate, KI increases in constant crack length.
    Keywords: Fracture Toughness, Crushed Brick, Roller Compacted Concrete Pavement, Semi-Circular Bending
  • Gholamali Behzadi *, Reza Behzad, Roghayeh Jamshidi Shahmiri Pages 353-360
    The increase in the population of cities along with the expansion of urban areas has led to the tendency of people to use private cars to achieve their destinations. This increase in demand for private cars has caused problems, one of these problems has been the increase in urban and rural traffic. Public transit is one of the best ways to reduce traffic, but with the growing population, public transit is also involved in traffic and lack of fast access, but for various reasons, including lack of proper information, the tendency of passengers to use public transit continues to increase significantly, has not found. Managing traffic congestion is a major problem worldwide, the intelligent transportation system is the solution to this problem using new technology used in many developed countries. Advanced traveler information systems are one of the indicators of intelligent transportation that reduces waiting time, improves the level of public transit services and makes better and more informed decisions about travel modes, planning routes and travel time. In this study, in addition to evaluating the impact of this system on people's use of public transit, variables and data affecting the selection of people are identified and their use is prioritized. In order to achieve the objectives of the research, first the influential factors were identified and then questionnaires were designed by expressing preferences and distributed and completed in Sari. The binary logit model was used to determine the behavioral model in advanced traveler information systems. The results of the model showed that factors such as knowing when the bus arrives at the station, waiting time for the bus, knowing the empty seats of the bus are more utility for people.
    Keywords: Public Transportation, Advanced Traveler Information, Managing Traffic, Discete Choice Model, The Logit Model
  • Mohsen Pourseyed Aghaee *, Saeed Nabizadeh Pages 361-378
    One of the biggest and main problems of cities, especially big cities, is the problem of urban traffic. Considering the effects of urban traffic on various dimensions of citizens' lives and the importance of transportation as the pulse of the life of cities, it is very important to determine strategies and policies to control and reduce traffic. Also, following the issue of urban transportation, issues such as air pollution, fuel consumption and traffic congestion are also raised. In this research, firstly, the dynamic modeling of traffic behavior in big cities and the required definitions are discussed, then the model is simulated with the data of Tehran city, and finally, policies are presented to improve traffic in Tehran city. To obtain the relationship between the variables, the regression method and interviews with elites have been used.Among the simulated policies, the policy of increasing the length of urban passages is the least effective, and the results of the model show that increasing the length of the metro line alone will not reduce long-term traffic in cities. The best policies also include the policy of increasing the cost of using personal transportation, the policy of creating an electronic city, the Transit Oriented Development (TOD) and the balance of the distance between the workplace and education and the place of residence.
    e.
    Keywords: Urban Traffic, System Dynamics, Urban Policy Making, Traffic Modeling
  • Sahar Habibzadeh Bijani, Hadi Sahebi * Pages 379-392

    Technology progress is a cause of industrial hazardous wastes increasing in the whole world. Management of hazardous waste is a significant issue due to the imposed risk on environment and human life. This risk can be a result of location of undesirable facilities and also routing hazardous waste. Industrial hazardous waste management involves the collection, transportation, recycling and disposal of industrial hazardous materials that pose risk to their surroundings. The present study extends a bi-objective mathematical model in the context of industrial hazardous waste management, which covers the integrated decisions of two levels with locating and vehicle routing. Analyzing these decisions simultaneously not only may lead to the most effective structure in the waste management network, but also may reduce the potential risk of managing the hazardous waste. The problem is formulated as a bi-objective Mixed-Integer Nonlinear Programming (MINLP) model, which can be easily converted into a MILP one. In the mathematical model, three criteria are considered: minimizing total cost, which includes total transportation cost of hazardous, earliness and tardiness penalties and fixed cost of establishing centers; minimizing total transportation risk related to the population exposure along transportation routes of hazardous materials and minimizing total risk for the population around treatment and disposal centers. A DEA is applied to select the locations with high priority in CPLEX. A simulated annealing algorithm combined with an MILP solver is proposed as the solution approach. For validation of the presented method, instances with various sizes are solved. The results of the GA in small size instances, has a small deviation from the optimal fitness values. Finally, a real case study is provided to demonstrate the applicability of the model in real-world environment. Sensitivity analysis is performed to show the effect of earliness and tardiness penalty on the objective function.

    Keywords: Vehicle Routing Problem, Location, Industrial Hazardous Wastes, Waste Management, Risk
  • Hadi Dashti *, Afshin Hefzi, Alireza Fiouz Pages 393-408
    In recent decades, several studies have been conducted on the seismic behavior of bridges under various earthquakes. Shear keys in bridge, as fuse elements, play an important role in bridges to prevent the deck of the bridge from falling under the structure. But, an important issue that has not been given much attention in these studies is the effect of the site effect of bridge on the responses generated in the shear keys at the time of the earthquake. In the present study, after constructing a finite element model of a bridge with its other components, including shear keys, in realistic three-dimensional conditions, the accuracy of the model's performance is confirmed by comparing it with valid results. Then, considering the effect of soil flexibility and linear and nonlinear soil behaviors under the bridge, their effects on seismic response (under the TABAS earthquake) in the bridge and shear keys will be examined. The changes in the response of the bridge can be seen in some cases up to 37% due to the flexibility of the soil. Under the influence of change in soil flexibility and also taking into account soil behavior more realistically under the conditions of soil elasto-plastic behavior, the response in shear keys is up to 100% different. This makes it necessary to carefully design the bridges, especially the shear keys them under different earthquakes and soils.
    Keywords: Earthquake, Numerical, Shear Key, Soil Stiffness, Soil- Structure Interaction
  • Hamideh Shekhshoaei, Mojtaba Bahmani *, Alireza Shakibai Pages 409-422

    Increasing efficiency is one aspect of technological progress and is one of the main tools for reducing energy consumption and reducing carbon dioxide emissions. Increasing energy efficiency will reduce energy prices and energy services, thereby increasing energy demand and energy services, and thus increasing energy consumption. In the energy literature, this increase in energy consumption is called a rebound effect. The existence of these effects will affect the effectiveness of the effectiveness policy. In this study, the direct rebound of energy in the public transportation of passenger roads in Iran over the period of 1379-1393 has been evaluated using price elasticity of demand for useful work and estimation by panel data method. The results showed that the rebound effect was short-run (-7.58%) and in the long run (-19.89%). The negative rebound effect means there was a saving effect on this period, But these results could be influenced by the increase in gasoline prices in 1390 (increase from 165 to 1500 rials) and not affected by energy efficiency. Therefore, in this study, the recbound effect in two periods of 1379-1389 and 1390 -1393 was calculated separately. In the year 1379-1389, the short-run rebound effect was 28.35% and in the long run 32.54%. In the period of 1390-1393, with the increase in gasoline prices, the short-run rebound effect was -48.72% and in the long run, -87.17% and so there was a saving effect.

    Keywords: Direct Rebound Effect, Public Passenger Transport, Energy Efficiency
  • Mahmoudreza Keymanesh, Hamidreza Rabbaninezhad * Pages 423-440

    Concrete pavements are regularly designed for periods of 30 to 50 years and are affected by different weather-related and climatic factors during this period. The current study focuses on the study of the reaction of slab thickness designed for concrete pavements by the 1998 AASHTO Supplement method to each of the climatic factors and grading the Iran’s map based on the influence of the climatic factors of each region on the design of the concrete pavement thickness. This zoning will be effective in estimating the thickness required for concrete pavements in each area as well as in predicting slab-related damage in concrete pavements. To this end, a sample cross-section of Jointed Plain Concrete Pavement (JPCP) (as the most commonly used concrete pavement) was selected for analysis, and the sensitivity of slab thickness obtained by the 1998 AASHTO Supplement design method to each of the climate variables such as air temperature, wind speed and precipitation, was evaluated using the Normal Sensitivity Index and then Iran's climate area was graded using these results. The results showed that in the field of climatic factors, the increase in designed slab thickness in the software is due to increasing temperature, increasing wind speed and decreasing annual precipitation; the average annual share of temperature among these three factors is 87%, the annual average share of wind was 12% and the annual average share of rainfall was 1%. The range of slab thickness variations obtained from baseline conditions in Iran's climatic conditions range from about 11% increases in Bandar Abbas to about 5% decrease in Shahrekord.

    Keywords: Sensitivity Analysis, Concrete Pavement, Impact Of Climatic Factors, Iran Map Grading, Concrete Pavement Thickness
  • Mohamadreza Salmani Bishak *, Zahra Karimi Takanlou, Hadi Esmaeelzadeh Pages 441-458

    Transportation is among the most important sectors of any economy and investment in transportation infrastructure can cause significant growth in the economy. There should be vast economic and engineering research in order to reach a conclusion on investment decision for every transportation project. One of the most important factors in economic evaluation of transportation projects is travel time reduction. Due to high national importance of Tabriz-Miyaneh Railroad project, the goal of this study is to investigate the value of travel time for Tabriz-Tehran passengers with the assumption of new Tabriz-Miyaneh train being operational. To do so, after collecting stated preference data, multinomial logit models for mode choice in Tabriz-Tehran trips were estimated. 3 logit models with different specifications in utility function were estimated. The coefficients of travel time and travel cost were statistically significant with expected signs in all of the estimated models. Average value of travel time and value of travel time for different income groups were estimated based on the estimation results of these models. The average value of travel time for the model with highest level of significance for willingness to pay estimation was equal to 149 thousand Tomans per hour.

    Keywords: Value Of Travel Time, Cost-Benefit Analysis, Stated Preferences, Multinomial Logit, Discrete Choice Models