فهرست مطالب

مجله آموزش محیط زیست و توسعه پایدار
سال سیزدهم شماره 1 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پروانه سبحانی، افشین دانه کار* صفحات 9-36
    درک فرهنگی جوامع از رویشگاه های جنگلی، دریافت خدمات فرهنگی، ‏حفاظت و استفاده پایدار از ‏این اکوسیستم ها امری ضروری است.‏ در جنگل های مانگرو خمیر-قشم خدمات فرهنگی، به ویژه گردشگری نقش بسیار مهمی ‏دارد، بدین ترتیب در مطالعه حاضر میزان ادراک جوامع محلی و گردشگران از خدمات فرهنگی این اکوسیستم طبیعی موردبررسی قرار گرفت. گردآوری داده ها به روش پیمایشی و از طریق پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده انجام گردید. تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات نیز به روش کمی و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS22 صورت گرفت. روایی پژوهش مبتنی بر روش های سازه و صوری و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ (9/0= α) محاسبه شد. جامعه آماری شامل جوامع محلی و گردشگران بود و حجم نمونه نیز به ترتیب برابر با 380 و 100 نفر در نظر گرفته شد. نمونه گیری در این مطالعه به روش خوشه ای با در نظر گرفتن سهم جمعیت هر یک از روستاها برای جوامع محلی و برای گردشگران نیز به روش سامانمند به تفکیک جنسیت زنان و مردان بوده است. مقایسه میانگین درک جوامع محلی و گردشگران از خدمات فرهنگی جنگل های مانگرو خمیر-قشم نشان داد که بیشترین میزان ‏ادراک به دست آمده مربوط به جوامع محلی به دلیل وابستگی ‏به جنگل های مانگرو در تامین نیازهای ‏روزانه و از طرفی حس تعلق مکانی با زندگی در مجاورت ‏این رویشگاه های طبیعی و ارزشمند است. ‏علاوه بر این ابعاد خدمات فرهنگی بررسی شده در این مطالعه ارتباط معنادار و مستقیمی با درک جوامع محلی و گردشگران دارد که حاکی از اختلاف معناداری در بین این ابعاد است. نتایج مستقیم یا غیرمستقیم بودن ابعاد خدمات فرهنگی نیز نشان داد که ابعاد «حس مکان و الهامات»، «تنوع ‏فرهنگی» و «روابط اجتماعی» ‏ ‏به طور مشترک در هر دو جامعه آماری موردبررسی، از تاثیر مثبت و مستقیمی برخوردار هستند. بر این اساس ایجاد آگاهی و بالا بردن درک ذینفعان از اهمیت و حساسیت های زیستی این رویشگاه های طبیعی و ارزشمند، می تواند ضمن کاهش ‏فشار بر منابع طبیعی، موجبات بهبود نگرش و تمایلات آن ها را نسبت به حفظ اراضی جنگلی و حفاظت بیشتر از این منابع را فراهم ‏آورد.
    کلیدواژگان: تحلیل ادراک، جوامع محلی و گردشگران، خدمات فرهنگی، جنگل های مانگرو، حوزه خمیر-قشم
  • مرضیه دهقانی زاده*، مهناز توکلی اله آبادی صفحات 37-58
    مسائل محیط زیستی به طور فزاینده ای برای صنایع تولیدی مهم هستند و تصمیم گیرندگان از یک سو با افزایش حساسیت عمومی، مقررات سخت گیرانه محیط زیستی و فشار رو به رشد سهامداران و از سوی دیگر، با مسائل اساسی دیگر، مانند گرم شدن کره زمین و فرسایش خاک مواجه هستند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش فرهنگ سازمانی سبز، استراتژی نوآوری سبز و مقررات محیط زیستی در پیش بینی عملکرد سبز و مزیت رقابتی از طریق نوآوری سبز در شرکت کاشی میلاد یزد انجام شد. بدین منظور، با استفاده از روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و نمونه گیری در دسترس، 118 نفر از کارکنان این شرکت به عنوان نمونه آماری پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد بود و جهت سنجش متغیر فرهنگ سازمانی سبز از پرسشنامه استاندارد بانرجی و همکاران (2003) و فراج و همکاران (2011)؛ متغیر استراتژی نوآوری سبز از پرسشنامه استاندارد سانگ و یو (2018)؛ متغیر مقررات محیط زیستی از پرسشنامه استاندارد یانگ و همکاران (2017)؛ متغیر نوآوری سبز از پرسشنامه استاندارد چن (2008)، چن و همکاران (2006) و روپر و تاپینوس (2016)؛ متغیر عملکرد سبز از پرسشنامه استاندارد یو و همکاران (2017) و متغیر مزیت رقابتی از پرسشنامه استاندارد چندلر و هانکز (1994) و ژو و همکاران (2009) استفاده شد و با روش مدل یابی معادلات ساختاری به آزمون فرضیات پرداخته شد. یافته های پژوهش نشان داد که فرهنگ سازمانی سبز و مقررات محیط زیستی، باعث بهبود نوآوری سبز می شوند. فرهنگ سازمانی سبز نیز، باعث بهبود عملکرد سبز و مزیت رقابتی می شود. همچنین نتایج نشان داد که نوآوری سبز، باعث بهبود عملکرد سبز می شود و همچنین فرهنگ سازمانی سبز و مقررات محیط زیستی از طریق متغیر میانجی نوآوری سبز، باعث بهبود عملکرد سبز می شوند و مقررات محیط زیستی نیز از طریق متغیر میانجی نوآوری سبز، باعث بهبود مزیت رقابتی می شود و درنهایت پیشنهاد شد، شرکت کاشی میلاد یزد در استراتژی های خود به استراتژی های نوآوری سبز توجه بیشتری کرده و همچنین در فرهنگ سازمانی این شرکت، باید بر ملاحظات محیط زیستی تمرکز بیشتری شود.
    کلیدواژگان: استراتژی نوآوری سبز، عملکرد سبز، فرهنگ سازمانی سبز، مزیت رقابتی، مقررات محیط زیستی، نوآوری سبز
  • الهه کشاورز*، فاطمه مشک بید صفحات 59-71

    مفاهیم علمی با مقوله حفاظت از محیط زیست ارتباط تنگاتنگ دارند. محلول شیمیایی و مفاهیم وابسته به آن از موضوعات پرتکرار در حوزه محیط زیست است. ازجمله اساسی ترین فعالیت هایی که در اغلب کشورهای دنیا در راستای مدیریت پسماند و پساب ها انجام می شود، آگاه و حساس کردن انسان ها از اوان کودکی است. هدف مطالعه حاضر بررسی میزان تصور دانش آموزان مقطع ابتدایی به مفهوم محلول شیمیایی، برای تغییر رفتارهای مخرب نسبت به منابع آبی می باشد. طرح پژوهشی حاضر از نوع ترکیبی می باشد. روش پژوهش نیز تحلیل محتوا از نوع تجمعی است. جامعه آماری، مجموعه نقاشی های کودکان مقطع ابتدایی منطقه بندرکیاشهر است که تعداد 154 نمونه از نقاشی های دانش آموزان به صورت هدفمند انتخاب شد و مفاهیم مربوطه در نقاشی ها به شیوه توصیفی - تفسیری تجزیه وتحلیل گردید. ابزار جمع آوری داده ها، فیش برداری از مطالب و منابع مرتبط و نیز انتخاب مفاهیم موردنیاز از تعاریف مرتبط با موضوع محلول شیمیایی در متون علمی معتبر می باشد. سوال اساسی پژوهش حاضر این بود که با توجه به مفاهیم نقاشی دانش آموزان، درک و شناخت آنان از مفاهیم زیست محیطی وابسته به محلول شیمیایی چگونه است؟ بر طبق یافته های این پژوهش، کمترین توجه و درک کودکان به مولفه های زیست محیطی مبحث محلول، شامل: احتیاط در برخورد با محلول های آسیب رسان، عدم تماس با محلول های ناشناس، تاثیر اندازه ذرات در حل شدن سریع تر و عدم مخلوط کردن انواع شوینده است. درنتیجه با توجه به آمادگی ذهنی و شناختی بالای کودکان برای یادگیری، نیاز مبرم به آموزش های زیست محیطی اثربخش در دوران کودکی وجود دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی شیمیایی، آموزش محیط زیست، تصور دانش آموزان، نقاشی
  • ناجی رئوفی مرام، قنبر امیرنژاد*، فواد مکوندی، وحید چناری صفحات 73-90
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی بنادر بر توسعه شهرهای ساحلی انجام شده است. این مطالعه ازلحاظ هدف، کاربردی است که ازلحاظ ماهیت و شکل اجرا با رویکرد آمیخته (کیفی-کمی) انجام شده است. نمونه آماری در بخش کیفی شامل 13 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد سازمان بنادر و دریانوردی و در بخش کمی شامل 300 نفر از کارکنان سازمان بنادر و دریانوردی است. برای گردآوری داده ها در دو بخش کیفی و کمی به ترتیب از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه استفاده شده است. روایی پرسشنامه با روش روایی صوری-محتوایی و روایی همگرا مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از تکنیک حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق مشخص شد که مسئولیت پذیری اجتماعی بنادر از چهار منظر ارتقاء معیشت ساحل نشینان، توسعه گردشگری، توانمندسازی جوامع محلی و فراهم نمودن بستر برای توسعه پایدار بر توسعه شهرهای ساحلی تاثیر می گذارد. اعتبارسنجی الگوی به دست آمده در یک مطالعه پیمایشی نشان داد که مدل پیشنهادی از اعتبار مناسبی برخوردار است. در پایان این مقاله ضمن بحث راجع به یافته های تحقیق، رهنمودهای کاربردی نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بندر، مسئولیت پذیری اجتماعی، توسعه محلی، توسعه پایدار
  • امین حاجی وند، سید حسین حسینی*، عبدالرضا جوان جعفری صفحات 91-102

    امروزه در جامعه ی بین المللی پذیرفته شده است که تهدیدات زیست محیطی نیز صلح و امنیت بین المللی را به خطر می اندازند. سازمان ملل متحد نیز به عنوان مهم ترین سازمان جهانی عهده دار مسئولیت صلح و امنیت بین المللی با تصویب اسناد الزام آور، اسناد ارشادی و غیره به ترسیم یک سیاست جنایی بین المللی شده مبادرت ورزیده است. در قلمرو سیاست جنایی جهانی، یکی از حوزه هایی که می تواند مورد واکاوی علمی قرار گیرد، نقش «آموزش» در قبال محیط زیست است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی بدین نتیجه مهم دست یافته است که آموزش کنشگران و فعالان نظام حقوقی در حوزه محیط زیست جایگاهی والاتر از آموزش هایی صرفا در قالب درک مندی و اخلاق پذیر نمودن جوامع دارد. سیاست جنایی بین المللی سبز مجموعه تدابیر و اقدامات سازمان ملل متحد به عنوان مهم ترین کنشگر بین المللی در قبال محیط زیست است. در سیاست جنایی بین المللی شده که در دودسته کنشی و واکنشی قابل تصور است، آموزش هم در قبال شهروندان جهت مدیریت سیاست جنایی کنشی پیشگیرانه (استفاده از پیشگیری های اجتماعی و ابزار رسانه سبز، الزامی نمودن درس حقوق محیط زیست برای تمامی رشته ها) و هم در قبال سیستم قضائی جهت مدیریت سیستم جنایی واکنشی (به کارگیری ضابطین آموزش دیده سبز و افزایش موارد ضابطین خاص و آموزش های مستمر تخصصی به آنها، استفاده حداکثری از قضات با تحصیلات تکمیلی در رشته های حقوق محیط زیست، حقوق انرژی و غیره) جایگاه دارد که نظام حقوقی ایران نیز در برخی از این حوزه ها دارای چالش های جدی است که با برطرف نمودن این چالش های آموزش مدار می تواند به مقابله و مبارزه با پدیده بزه ضد سبز گام بردارد.

    کلیدواژگان: آموزش، سیاست جنایی سبز، سیاست جنایی کنشی، سیاست جنایی واکنشی، حقوق محیط زیست
  • فاطمه حیات داوودی*، اسد آبشیرینی، محمدرضا صالحی مازندرانی، منوچهر جوکار صفحات 103-117
    نقد بوم گرا به بررسی رابطه انسان با محیط زیستش می پردازد؛ رابطه ای که در طول تاریخ دچار دگرگونی هایی شده است که یکی از علل چنین دگرگونی ای گفتمان استعمار بوده که در مجموعه داستانی غریبه ها و پسرک بومی نیز نمود بارزی دارد. در این پژوهش به تحلیلی از تاثیر گفتمان استعمار بر محیط زیست در مجموعه داستانی غریبه ها و پسرک بومی از احمد محمود پرداخته شده است تا در دادن آگاهی به انسان ها در رفتار با محیط زیست گامی هرچند اندک برداشته باشد. ازاین رو به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از رویکرد میان رشته ای، بر اساس گفته فوکو در این مجموعه داستانی به جای سرچشمه های قدرت به پیامدهای آن پرداخته شده است تا تاثیرات مخرب گفتمان استعمار را بر محیط طبیعی و انسانی بررسی کند؛ زیرا چنین دیدی است که برای جامعه انسانی ما که دچار بحران های زیست محیطی شده، در راستای آگاهی در رفتار مناسب با محیط زیست ضروری می نماید. نتایج پژوهش در مجموعه داستانی غریبه ها و پسرک بومی حاکی از این است که گفتمان استعمار محیط زیست را به سوژه ای مقهور قدرت تبدیل کرده و آن را از ابژگی خود دور ساخته و با دور شدن طبیعت از جایگاه ابژگی اش آلودگی هایی را رقم زده که معضلاتی را برای زندگی انسان به همراه داشته است. درواقع انسان و محیط زیست محملی برای اعمال قدرت گفتمان استعماری بوده است که ما نمود آن را در مقولاتی چون آلودگی آب وهوا، بر هم زدن تعادل زیست محیطی، کمبود بارش، قطع درختان نخل، فرسایش خاک، جدایی انسان از طبیعت، دور شدن آرامش از زندگی انسان ها، آلودگی صوتی و تصویری، فقر، بیکاری، مهاجرت، ایجاد تنش و منازعات میان افراد، نادیده گرفتن بنیان های ملی و حماسی، ایجاد فاصله طبقاتی و کاهش امید به زندگی می بینیم. در کل جامعه، اقتصاد و اکولوژی در این مجموعه داستانی به تاثیرپذیری از گفتمان استعمار معیاری ناکارآمد برای توسعه پایدار بوده اند؛ چون همگام با آن حرکت نکرده اند؛ بلکه در تقابل با آن بوده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، استعمار، محیط زیست، غریبه ها و پسرک بومی، احمد محمود
  • سحر رستمی، مرتضی انوشه*، فرهاد درویشی سه تلانی، عین الله کشاورز ترک، بابک محمدحسینی صفحات 119-134

    رفتار پایدار مصرف کننده می تواند از تخریب روزافزون محیط زیست، آلودگی، تغییرات آب وهوایی و هدر رفتن منابع تجدیدناپذیر جلوگیری کند. میوه و تره بار ازجمله کالاهایی هستند که به طور مستمر و در حجم بالا، توسط مصرف کنندگان خریداری می شوند، درحالی که می توانند به سرعت فاسد شده و در حجم بالا اتلاف شوند. بر همین اساس تحلیل رفتار پایدار مصرف کننده در این بازار می تواند درک عمیق تری از این رفتار به بازاریابان و صاحبان کسب و کارها و مصرف کنندگان ارائه نماید. در همین راستا و به منظور شناسایی ابعاد رفتار پایدار مصرف کننده با تحلیل محتوای کیفی، ابعاد رفتار پایدار و عوامل موثر بر آن شناسایی شده است. در ادامه با استفاده از پیمایش میدانی از 384 نفر از مصرف کنندگان شهر تهران، عوامل موثر بر ابعاد رفتار پایدار مشخص شده و درنهایت با استفاده از آنتروپی شانون، این عوامل رتبه بندی شده اند. ابزار گردآوری داده ها در پیمایش میدانی، پرسش نامه محقق ساخته بوده که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و روایی آن با شاخص های روایی همگرا و واگرا تعیین شده است. یافته ها نشان می دهد که رفتار پایدار مصرف کننده در چهار مفهوم بازیافت، خرید مسئولانه، مسئولیت های اجتماعی و مصرف مسئولانه قابل تعریف است و عوامل موثر بر آن شامل ارزش های فردی، ویژگی های فردی، تجارب فرد، دانش محیط زیستی، رسانه، عادت های خرید، عادت های مصرف، فشارهای نهادی، نگرش محیط زیستی و ویژگی های کالا هستند که از بین آن ها دانش محیط زیستی، عادت های مصرفی، ویژگی های کالا، عادت های خرید، ویژگی های فردی، ارزش های فردی و نگرش محیط زیستی به ترتیب بیشترین اهمیت را دارند.

    کلیدواژگان: پایداری، آموزش، خرید آگاهانه، مصرف مسئولانه، زنجیره تامین سبز
  • محمد خلج*، صبا خلج صفحات 135-148

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات محیط زیستی در معادن، با نگاه ویژه بر معدن مس دیان دامغان انجام شد. این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و روش بررسی با بهره گیری از مدل ریاضی، از نوع توصیفی تحلیلی بوده است. به این منظور تمامی فاکتورها و مولفه های موثر بر محیط زیست، ازجمله اتمسفر مشتمل بر کیفیت هوا و آرامش صوتی؛ بیوسفر مشتمل بر اکولوژی؛ هیدروسفر مشتمل بر آب های سطحی و آب های زیرزمینی و لیتوسفر که شامل کاربری منطقه، تاسیسات سطحی، تاسیسات زیرزمینی، چشم انداز منطقه و خاک منطقه است، بررسی و به وسیله کارشناسان و افراد خبره امتیاز دهی شد. آثار محیط زیستی معدن مورد ارزیابی قرار گرفتند و درنهایت با ارائه مدل ریاضی فیلیپس، شاخص های توسعه پایدار معدن در مولفه های محیط زیستی به صورت کمی بیان و تحلیل شد. نتایج به دست آمده از مولفه های محیط زیستی، حاکی از آن است که این معدن به کیفیت هوا، آب های زیرزمینی و خاک منطقه آسیب می رساند. لازم است با استفاده از توان بالقوه مشارکت های مردمی و سازمان های مردم نهاد محیط زیستی و نیز از طریق طراحی برنامه های درسی آموزش محیط زیست، راهکارهای مقابله با آلودگی های محیط زیست به کلیه اقشار جامعه آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی آثار محیط زیستی، مولفه های محیط زیستی، فاکتورهای موثر، آموزش محیط زیست، معدن دیان
  • آتنا سادات مهاجری*، حسین اسکندری، احمد برجعلی، نورعلی فرخی صفحات 149-162
    هدف این پژوهش طراحی و اعتباریابی یک برنامه بازی وارسازی برای اصلاح رفتار پایدار بر اساس رویکرد بازاریابی اجتماعی اجتماع محور (CBSM) و بررسی اثربخشی آن بر میزان مصرف برق است. ابتدا برنامه بازی وارسازی برای اصلاح رفتار مصرف برق مشترکان خانگی بر اساس CBSM طراحی و بر اساس نظر ده متخصص اعتباریابی انجام شد. مرحله دوم به صورت تک موردی با طرح سری زمانی منقطع بود. جامعه آماری مشترکان خانگی برق شهر تهران و نمونه سه خانواده بودند که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. داده های مصرف برق، ماهیانه گردآوری شد. خط پایه از تیر 1395 تا اسفند 1399، مداخله از فروردین 1400 تا آذر 1400 و پیگیری از دی 1400 تا خرداد 1402 بود. سرانه مصرف برق مشترکان خانگی برق شهر تهران در همین بازه های زمانی به عنوان گواه در تحلیل ها استفاده شد. اندازه اثر با روش «کاهش میانگین از خط پایه» محاسبه شد. تحلیل کلی داده های سری زمانی و معناداری تغییرات با روش تحلیل سری زمانی منقطع و مدل میانگین متحرک یکپارچه خودرگرسیونی (ARIMA) در نرم افزار SPSS 26 انجام شد. شاخص های CVR و CVI بالای 9/0 شدند که گویای اعتبار برنامه هستند. محاسبه اندازه اثر از کاهش مصرف خانواده یک و دو بعد از آغاز مداخله حکایت داشت و بیشتر کاهش مصرف مربوط به مرحله پیگیری است. بر اساس تحلیل سری زمانی منقطع فقط کاهش مصرف خانواده یک که مشترک پرمصرفی بود معنادار شد. می توان گفت که برنامه دارای اعتبار است. مطالعه بیشتر اثربخشی آن با لحاظ کردن محدودیت های این پژوهش به ویژه در خانوارهای پرمصرفی که در مرحله پیش عمل قرار دارند توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اصلاح رفتار پایدار، بازی وارسازی، رویکرد بازاریابی اجتماعی اجتماع محور، مصرف بهینه برق
  • مریم نعیمی، فائزه ناطقی*، مهناز جلالوندی صفحات 163-184
    هدف این پژوهش، ارائه الگوی آموزش زمینه محور در درس علوم تجربی دوره ابتدایی با تاکید بر ‏حفظ محیط زیست‏ است که با استفاده از رویکرد مبتنی ‏بر نظریه پردازی داده ‏بنیاد به صورت کیفی اجرا شده است. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و تجزیه وتحلیل اطلاعات به ‏روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی ‏انجام گرفت. نمونه گیری به روش نظری بود که بر مبنای آن 25 مصاحبه با معلمان ابتدایی استان مرکزی‏‎‏ انجام ‏یافت. نتایج داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، ‏به ایجاد نظریه داده بنیاد در حوزه آموزش مبتنی بر زمینه در ‏درس علوم تجربی ‏دوره ‏ابتدایی منجر شد. جهت تعیین روایی از متخصصین موضوع و آگاه به موضوع علوم تجربی استفاده شد و برای تعیین پایایی از بازآزمون و توافق درون موضوعی استفاده گردید که مقدار 84/0 به دست آمد. الگوی پیشنهادی در این پژوهش شامل ابعاد ‏و مولفه های موثر، موانع و راهبردها، شرایط علی، زمینه ای، واسطه ای و عناصر تشکیل دهنده است که پدیده محوری، پیامدها و راهبردها را نشان می‎ ‎دهد. بر اساس ‏بررسی به عمل آمده آموزش مبتنی بر زمینه در درس ‏علوم تجربی ‏ با تاکید بر محیط زیست چندبخشی ‏است که متاثر از مجموعه ای از عوامل سخت افزاری و نرم افزاری ‏است؛ بنابراین اگر امروزه آموزش مبتنی بر زمینه در درس علوم تجربی ‏دوره ‏ابتدایی به این مهارت ها مجهز نشوند، حفظ محیط زیست محقق نخواهد شد؛ بنابراین یکپارچگی ‏این عوامل در ‏درس علوم تجربی ‏دوره ‏ابتدایی می تواند در حفظ، افزایش و گسترش سواد زیست محیطی دانش آموزان کمک کننده باشد.‏
    کلیدواژگان: آموزش زمینه محور، داده بنیاد، دوره ابتدایی، علوم تجربی، محیط زیست
|
  • Parvaneh Sobhani, Afshin Danehkar * Pages 9-36
    Cultural understanding of societies is necessary to protect and utilize these ecosystems for a ‎sustainable benefit in the exploitation of cultural services. ‎In the mangrove forests of Khamir-‎Qeshm, cultural ‎services, especially tourism, play a very important role. Therefore, in this study, the ‎level of perception ‎of local communities and tourists was investigated regarding the biological ‎sensitivities and ‎cultural services of these forests. Data collection was conducted by a survey ‎method and ‎using questionnaires, interviews, and observation tools. The analysis of data and information was performed by a quantitative method, and descriptive and inferential statistical tests were used in SPSS software. The validity of the research was examined based on structural and formal methods, as well as its reliability using Cronbach's alpha (α = 0.9). The statistical population includes local communities and tourists, and the sample size was considered equal to 380 and 100 people, respectively. Sampling in this study was done by cluster method, taking into account the population share of each village for local communities and for tourists, in a systematic way, separating men and women. Comparing the average perception of local communities and tourists about the cultural services of the mangrove forests of Khamir-Qeshm demonstrated that the highest level of perception is related to the local communities due to their dependence on the mangrove forests in providing daily needs, and on the other hand, the sense of belonging to the place by living in the vicinity of these natural and valuable habitats. In addition, the cultural services dimensions examined in this study have a significant and direct relationship with the understanding of local communities and tourists, which indicates a significant difference between these dimensions. The direct or indirect results of cultural services dimensions also revealed that "sense of place and inspiration", "cultural diversity", and "social relations" dimensions have a positive and direct impact in both studied statistical populations. Accordingly, creating awareness and raising the stakeholders' understanding of the importance and biological sensitivities of these ecosystems can, while reducing the pressure on natural resources, improve their attitudes and tendencies toward preserving forest lands and provide more protection for these resources.
    Keywords: Perception Analysis, Local Community, Tourists, Cultural Services, Mangrove Forests, Khamir-Qeshm Area
  • Marziyeh Dehghanizadeh *, Mahnaz Tavakoli Alahabadi Pages 37-58
    Environmental issues are increasingly important to manufacturing industries, and decision-makers are faced with increasing public sensitivity, strict environmental regulations, and growing stakeholder pressure, in addition to other fundamental issues, such as global warming and soil erosion. Therefore, the current research was conducted with the aim of investigating the role of green organizational culture, green innovation strategy, and environmental regulations in predicting green performance and competitive advantage through green innovation in Milad Tile Company of Yazd. For this purpose, using a descriptive-survey research method and available sampling, 118 employees of this company were selected as the statistical sample of the research. The tools for data collection were standard questionnaires, and to measure the variable of green organizational culture, the standard questionnaire of Banerjee et al. (2003) and Fraj et al. (2011) was used; for the green innovation strategy variable, the standard questionnaire of Song and Yu (2018); for the environmental regulation variable, the standard questionnaire of Yang et al. (2017); for the green innovation variable, the standard questionnaires of Chen (2008), Chen et al. (2006), and Roper & Tapinos (2016); for the green performance variable, the standard questionnaire of Yu et al. (2017); and for the competitive advantage variable, the standard questionnaires of Chandler & Hanks (1994) and Zhou et al. (2009) were used. The hypotheses were tested using the structural equation modeling method. The research findings showed that green organizational culture and environmental regulations improve green innovation. Green organizational culture also improves green performance and competitive advantage. Additionally, the results showed that green innovation improves green performance, and that green organizational culture and environmental regulations improve green performance through the mediating variable of green innovation. Environmental regulations also improve competitive advantage through the mediating variable of green innovation. Finally, it was suggested that Milad Tile Company of Yazd should pay more attention to green innovation strategies in its overall strategy, and also that more focus should be placed on environmental considerations in the organizational culture of the company.
    Keywords: Green Innovation Strategy, Performance, Organizational Culture, Competitive Advantage, Environmental Regulations, Green Innovation
  • Elahe Keshavarz *, Fateme Moshkbid Pages 59-71

    Scientific concepts are closely related to the category of environmental protection. Chemical solutions and related concepts are frequent topics in the field of environmental studies. Among the most basic activities carried out in most countries around the world in the area of waste and wastewater management is raising awareness and sensitivity from childhood. The purpose of this study is to investigate the level of perception of elementary school students regarding the concept of chemical solutions to change destructive behaviors towards water resources. The current research project is a hybrid study. The research method is cumulative content analysis. The statistical population consists of elementary school children's paintings in the Bandar Kiasher region, from which 154 examples of students' paintings were purposefully selected, and the relevant concepts in the paintings were analyzed in a descriptive-interpretive manner. The tool for data collection included extracting relevant materials and sources, as well as selecting the required concepts from definitions related to the subject of chemical solutions in valid scientific texts. The basic question of the current research was: based on the concepts in the students' paintings, how do they understand the environmental concepts related to chemical solutions? According to the findings of this research, children pay the least attention and have the least understanding of environmental components related to the topic of solutions, including caution when dealing with harmful solutions, avoiding contact with unknown solutions, the effect of particle size on faster dissolution, and avoiding mixing detergents. As a result, considering the high mental and cognitive readiness of children for learning, there is an urgent need for effective environmental education during childhood.

    Keywords: Chemical Pollution, Environmental Education, Students' Imagination, Painting
  • Naji Raoufi Maram, Ghanbar Amirnejad *, Foad Makvandi, Vahid Chenari Pages 73-90
    This study aims to investigate the impact of the social responsibility of ports on the development of coastal cities. In terms of purpose, this study is applied research that has been conducted with a mixed (qualitative-quantitative) approach in terms of its nature and implementation. The statistical sample in the qualitative section includes 13 university experts and senior managers of the Ports and Maritime Organization, and the quantitative section includes 300 employees of the Ports and Maritime Organization. Semi-structured interviews and questionnaires were used to collect data in the qualitative and quantitative sections, respectively. The validity of the questionnaire was confirmed by face validity, content validity, and convergent validity, and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient and combined reliability. To analyze the data in the qualitative part, the content analysis method was used, and in the quantitative part, the partial least squares technique was applied. Based on the results obtained in this study, it was found that the social responsibility of ports from four perspectives—improving the livelihood of coastal residents, tourism development, empowerment of local communities, and providing a platform for sustainable development—affects the development of coastal cities. Validation of the model obtained in a survey study showed that the proposed model has good validity. At the end of this article, in addition to discussing the research findings, practical guidelines are provided.
    Keywords: Port, Social Responsibility, Local Development, Sustainable Development
  • Amin Hajivand, Seyed Hossein Hosseini *, Abdolreza Javan Jafari Pages 91-102

    Today, it is accepted in the international community that environmental threats also endanger international peace and security. The United Nations, as the most important global organization responsible for international peace and security, has begun to draw up an internationalized criminal policy by approving binding documents, guidance documents, etc. In the realm of global criminal policy, one of the areas that can be studied scientifically is the role of "education" towards the environment. This research, using a descriptive-analytical method, has reached the important result that the education of activists and legal system professionals in the field of the environment holds a higher position than education aimed only at raising awareness and instilling morality in societies. The green international criminal policy is a set of measures and actions taken by the United Nations as the most important international actor towards environmental protection. In the internationalized criminal policy, which can be categorized into two approaches—proactive and reactive—there is a need for training both citizens to manage preventive proactive criminal policy (using social prevention methods and green media tools, making environmental law lessons compulsory for all disciplines) and the judicial system to manage the reactive criminal system (employing green-trained officers, increasing the number of special officers, providing continuous specialized training for them, and maximizing the use of judges with postgraduate education in environmental law, energy law, etc.). Iran's legal system also faces serious challenges in some of these areas, which, by addressing these education-oriented challenges, can help to confront and combat anti-green criminals.

    Keywords: Education, Green Criminal Policy, Proactive Criminal Policy, Reactive Criminal Policy, Environmental Law
  • Fatemeh Hayatdavoudi *, Asad Abshirini, Mohammad Reza Salehi Mazandarani, Manouchehr Jokar Pages 103-117
    Ecological criticism examines the relationship between man and his environment; a relationship that has undergone transformations throughout history. One of the causes of such a transformation is the discourse of colonialism, which is prominent in the collection of stories "Gharibeha va Pesarak Bomi." In this research, we have analyzed the impact of colonial discourse on the environment in the collection of stories "Gharibeha va Pesarak Bomi" by Ahmed Mahmoud to take a small step toward raising awareness in dealing with the environment. Therefore, using a descriptive-analytical method with an interdisciplinary approach, and according to Foucault, in this collection of stories, instead of focusing on the sources of power, we have examined its consequences in order to investigate the destructive effects of colonial discourse on the natural and human environment. This vision is necessary for our human society, which has suffered from environmental crises, to become aware of the appropriate behavior toward the environment. The results of this research on the collection of stories "Gharibeha va Pesarak Bomi" indicate that the discourse of colonization has turned the environment into a subject subjugated to power and distanced it from its object. By moving nature away from its position as an object, it has caused pollution, which has led to problems for human life. In fact, man and the environment have been vehicles for exercising the power of colonial discourse, which is evident in categories such as air and water pollution, disturbance of ecological balance, lack of rainfall, cutting down of palm trees, soil erosion, separation of man from nature, loss of peace from people's lives, noise and visual pollution, poverty, unemployment, migration, creation of tension and conflicts between people, disregard for national and epic foundations, creation of class gaps, and reduced life expectancy. In short, society, economy, and ecology in this collection of stories, influenced by colonial discourse, have been ineffective measures for sustainable development because they have not moved in alignment with it; rather, they have been in opposition to it.
    Keywords: Discourse Analysis, Colonialism, Environment, Gharibeha Va Pesarak Bomi, Ahmad Mahmoud
  • Sahar Rostami, Morteza Anoosheh *, Farhad Darvishi Se Talani, Einollah Keshavarz Turk, Babak Mohammadhosseini Pages 119-134

    The main goal of the current research is to develop a model that explains the development of entrepreneurship in the field of renewable energy with a futures studies approach and presents themes as effective drivers in this matter. This study is practical in terms of its objective and, given its nature, falls into the category of mixed-method research, based on an exploratory design. In the qualitative part, inductive content analysis was used, and data was collected through purposeful sampling, environmental scanning, and semi-structured interviews with 12 experts in this field until theoretical saturation was reached. In the quantitative part, the ISM and MICMAC modeling methods were used, and a researcher-made questionnaire with purposeful sampling was given to 34 participants from the statistical population. In the qualitative section, 10 drivers for the development of entrepreneurship in the field of renewable energy were identified, and in the quantitative section, the layer-by-layer model resulting from the use of ISM and MICMAC techniques was displayed at 5 levels. The results show that vision design, appropriate policy, and improvement of laws and regulations as infrastructural drivers are the first step in the development of entrepreneurship in the field of renewable energy. The second step involves exploiting the potentials of each region. The third step focuses on raising awareness in society and education; the fourth step emphasizes improving infrastructural issues, support, and technology development. Finally, in the fifth step, entrepreneurial management enables the efficient and effective use of all activities mentioned in the previous steps.

    Keywords: Sustainability, Education, Conscious Shopping, Responsible Consumption, Green Supply Chain
  • Mohammad Khalaj *, Saba Khalaj Pages 135-148

    The aim of this study was to evaluate the environmental effects of the Dian copper mine in Damghan. This research was a survey, and the research method is a descriptive-analytical mathematical model. For this purpose, all factors and components affecting the environment, including the atmosphere, which contains air quality and sound comfort; the biosphere, which contains ecology; the hydrosphere, which includes surface and groundwater; and the lithosphere, which contains land use, surface facilities, underground facilities, the landscape of the region, and the soil of the region, were examined and scored by experts. The environmental effects of mining were evaluated, and finally, using the Phillips mathematical model, the indicators of sustainable development of the mine in environmental components were quantified and analyzed. Since the value obtained for environmental components is greater than zero, the project has been evaluated as environmentally sustainable. However, the results of the environmental components indicate that the mine will damage the air quality, groundwater, and soil of the region. It is necessary to educate all strata of society on how to deal with environmental pollution by utilizing the potential of public participation and environmental non-governmental organizations, as well as through the design of environmental education curricula.

    Keywords: Environmental Impact Assessment, Environmental Components, Effective Factors, Environmental Education, Dian Mine
  • Atena Sadat Mohajeri *, Hossein Eskandari, Ahmad Borjali, Noorali Farrokhi Pages 149-162
    The purpose of this research is to design and validate a gamification program to improve sustainable behavior based on the community-based social marketing (CBSM) approach and to investigate its effectiveness on electricity consumption. First, the gamification program was designed to modify the electricity consumption behavior of household subscribers based on CBSM. According to the stage model of behavior change, behavior modification strategies were divided into four stages. Validation was done based on the opinions of ten experts. The second stage was a single-case study with an interrupted time series design. The statistical population consisted of household electricity subscribers in Tehran, and the sample included three families, selected in an available manner. Electricity consumption data were collected monthly. The baseline was from June 2016 to March 2021, the intervention from April 2021 to December 2021, and the follow-up from January 2022 to June 2023. The per capita electricity consumption of household electricity customers in Tehran during the same time periods was used as a control in the analysis. The effect size was calculated using the "mean baseline reduction" method. The overall analysis of time series data and the significance of changes were done using the interrupted time series analysis method and the autoregressive integrated moving average (ARIMA) model in SPSS 26 software. CVR and CVI indices were above 0.9, indicating the validity of the program. The calculation of the effect size showed a decrease in the consumption of families one and two after the start of the intervention, with most of the decrease occurring in the follow-up phase. The continuation of lower consumption in the follow-up period indicated the relative persistence of new habits. Family three and household electricity subscribers in Tehran showed a slight increase in consumption. In the visual analysis, only in the time series of family 1 was a decreasing trend observed after the implementation of the intervention. All time series exhibited a pattern of seasonal changes. These seasonal changes were controlled with the ARIMA model and the data of Tehran electricity subscribers. Based on the interrupted time series analysis, only the decrease in consumption of family 1, which was a high-consumption household, was significant (P<0.05). This family reduced consumption by about 50%. It can be said that the program is valid. Further study of its effectiveness is recommended, considering the limitations of this research, especially in high-consumption households that are in the pre-operation stage.
    Keywords: Community-Based Social Marketing Approach, Gamification, Modification Of Sustainable Behavior, Optimal Electricity Consumption
  • Maryam Naeemi, Faeze Nateghi *, Mahnaz Jalalvandi Pages 163-184
    This research aims to provide a context-based teaching model in the elementary school science course with an emphasis on environmental conservation, which has been qualitatively implemented using a grounded theory approach. To collect information, a semi-structured interview was used, and Strauss and Corbin's method and paradigm model were applied for data analysis. Sampling was conducted using a theoretical method, based on 25 interviews with elementary school teachers in the Central Province. The results of the data obtained from the interviews during the process of open, axial, and selective coding led to the creation of grounded theory in the field of context-based education in the elementary school science course. To determine validity, subject experts and experts in the field of science education were consulted, and to assess reliability, retesting and intra-subject agreement were used, with a reliability value of 0.84. The proposed model in this research includes dimensions and effective components, obstacles and strategies, causal, contextual, and mediating conditions, as well as constituent elements that demonstrate the central phenomenon, consequences, and strategies. Based on the research, context-based education in science with an emphasis on the environment is multi-dimensional, influenced by a set of hardware and software factors. Therefore, if today’s context-based education in the elementary school science course is not equipped with these skills, environmental protection will not be achieved. The integration of these factors in the elementary science course can help in maintaining, increasing, and expanding students' environmental literacy.
    Keywords: Context-Oriented Education, Data Foundation, Elementary Course, Sciences Course, Environment