فهرست مطالب
نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 67، امرداد و شهریور 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/06/01
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 1-19مقدمه و هدف
پژوهش حاضر درصدد شناسایی و اولویت بندی مولفه های صلاحیت حرفه ای راهبران آموزشی در دوره ابتدایی می باشد. هدف پژوهش کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده ها آمیخته اکتشافی می باشد که در دو بخش صورت گرفته است.
روش شناسی:
در بخش اول با مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهشی و هم چنین مصاحبه با 9 نفر صاحب نظر در حوزه مدیریت، راهبری آموزشی و برنامه درسی، الگوی صلاحیت حرفه ای راهبران آموزشی متناسب با نظام آموزشی کشور مشخص شد. انتخاب افراد مشارکت کننده در مصاحبه با استفاده از نمونه گیری هدفمند انجام گردید و معیار انتخاب تعداد آن ها، اشباع نظری بود. در بخش دوم با استفاده از روش دلفی و تحلیل سلسله مراتبی میزان اهمیت و اولویت مولفه های این الگو از نظر کنشگران خبره برنامه درسی (راهبران آموزشی، مدیران، معلمان) مشخص گردید و برای انتخاب این خبرگان از روش گلوله برفی استفاده شد. جهت تعیین روایی پژوهش از معیارهای اعتبارسنجی کیفی هم چون قابلیت اعتبار، انتقال پذیری و تایید پذیری استفاده و پایایی با روش کاپای کوهن مشخص شد.
یافته هاالگوی صلاحیت حرفه ای راهبران آموزشی مضامین شایستگی های پایه شامل پنج مقوله، شایستگی-های تخصصی شامل سه مقوله و شایستگی های حرفه ای شامل چهار مقوله را دربر می گیرد که در مجموع شامل 155 مفهوم می باشد.
بحث و نتیجه گیرینتایج نشان داد اولویت مولفه های اصلی (مضامین) صلاحیت حرفه ای راهبران آموزشی از نظر خبرگان به ترتیب شایستگی های حرفه ای، شایستگی های تخصصی و شایستگی های پایه می باشد. هم-چنین محاسبه وزن زیرمولفه ها (مقوله ها) باتوجه به وزن نسبی هر زیرمولفه و مولفه اصلی نشان داد مولفه های حمایت و رشدحرفه ای معلمان، مدیریت بهینه فرایند یاددهی- یادگیری، مدیریت بهینه برنامه درسی و توانایی-های سازمانی و حرفه ای به ترتیب در اولویت اول تا چهارم قرار دارند. نتایج این پژوهش می تواند به منظور تصمیم گیری، انتخاب، انتصاب و رشد حرفه ای راهبران آموزشی در اختیار مسئولان و تصمیم گیرندگان در این حوزه قرار گیرد.
کلیدواژگان: الگوی صلاحیت حرفه ای، راهبران آموزشی، تحلیل سلسله مراتبی، روش دلفی -
صفحات 20-31مقدمه و هدف
از اساسی ترین عوامل موثر در ارتقاء عملکرد سازمان های صنعتی، رهبری بصیر است. هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل رهبری بصیر بر اساس تجارب زیسته مدیران آموزش و پرورش در استان خوزستان بود.
روش شناسی پژوهش:
تحقیق حاضر بر اساس هدف از نوع اکتشافی، بر حسب ماهیت داده ها از نوع کیفی و بر اساس گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی است. با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد به صورت کیفی اجرا شده است. جمع آوری داده ها، با استفاده از مصاحبه های عمیق با مشارکت 30 نفر از خبرگانی بود که به صورت هدفمند بر اساس روش سهمیه ای انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گرفت و بر اساس آن، مدل کیفی پژوهش طراحی شد.
یافته هایافته های پژوهش حاضر نشان دهنده استخراج بالغ بر 242 گزاره مفهومی اولیه، 43 مقوله فرعی و 15 مقوله اصلی است که در قالب مدل سبک رهبری بصیر بر اساس تجارب زیسته مدیران صنعت آموزش و پرورش، در 6 دسته به صورت عوامل علی (چالش های تولید، عدم انعطاف پذیری، عوامل فنی و سیاسی حوزه مدیریت)؛ عوامل زمینه ای (اقتدارگرایی، تفاوت های شخصیتی کارکنان، ارزیابی ورودی و خروجی سازمان)؛ راهبرد (مدیریت روابط انسانی، ارائه چشم انداز، نظارت، مدیریت نیروی انسانی)؛ عوامل مداخله گر (عدم یکپارچگی درون سازمانی ، ضعف در پایش و کنترل، نواقص امر مدیریتی و عدم رعایت پروتکل های ایمنی) و پیامد (بقاء چرخه تولید)، قرار گرفت.
بحث و نتیجه گیرینتایج پارادایم ارائه شده در تحقیق نشان داد که سبک رهبری بصیر، متاثر از شرایط علی، شرایط مداخله گر، استراتژی ها و عوامل زمینه ای است که این عوامل، بر خصوصیات و عملکرد مدیران اثرگذار بوده و سبک رهبری بصیر را شکل می دهد.
کلیدواژگان: رهبری بصیر، چشم انداز، تجارب زیسته -
صفحات 32-56مقدمه و هدف
هدف اصلی این پژوهش تعالی منابع انسانی مبتنی بر آموزش با استفاده از رویکرد فرا تحلیل است. تحقیق حاضر از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر نوع داده ها، یک تحقیق کمی محسوب می شود.
روش شناسی پژوهش:
جامعه مورد بررسی پژوهش شامل مقالات چاپ شده در نشریات علمی (علمی-پژوهشی) گروه مدیریت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در زمینه آموزش منابع انسانی در بازه زمانی_(بهار1395 تا بهار1401) که 10 مورد با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند به عنوان نمونه وارد فرآیند فرا تحلیل شدند.
یافته هاپژوهش های برگزیده با استفاده از نرافزار CAM2 نرم افزار جامع فرا تحلیل مورد سنجش و تحلیل قرار گرفتند. پایایی تحقیق شامل پایایی شناسایی از طریق داوران در انتخاب پژوهش ها و طبقه بندی لازم، پایایی گدگذاری از طریق توافق داوران درباره به کار گیری مفاهیم خاص با کد گذاری متغیر ها، پایایی سطح معنی داری و اندازه اثر از طریق توافق در محاسبات اندازه اثر بین دو فرا تحلیل گر مورد سنجش قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که مهم ترین پیامدهای آموزش منابع انسانی به ترتیب؛ دانش (420/0)، عملکرد (419/0)، توسعه حرفه ای (419/0)، توانمند سازی (416/0)، احساس خود سامانی (411/0) و... دارای بیشترین اندازه اثر و کارآمدی (374/0)؛ ارتقاء نظم (393/0) دارای کم ترین اندازه اثر می باشند.
بحث و نتیجه گیریبا بررسی مطالعات پیشین این نتیجه حاصل شد که مهم ترین پیامدهای آموزشی شامل: عملکرد، احساس اعتماد، سرمایه اجتماعی، نگرش، ارتقاء نظم، توسعه حرفه ای، تسهیم دانش، کارآمدی، عملکرد شغلی، احساس موثر بودن، توانمندسازی، مهارت، دانش، احساس شایستگی، خودکارآمدی شغلی، احساس خودسامانی و موفقیت شغلی گزارش و تحلیل گردید که سازمان ها و جوامع آماری متعدد به منظور رشد و توسعه خود با بهره-گیری از فرآیند آموزش به برخی از این پیامد ها دست یافته اند.
کلیدواژگان: تعالی، منابع انسانی، آموزش، فراتحلیل -
صفحات 57-82مقدمه و هدف
بررسی میزان اثربخشی مدارس دوره ابتدایی از منظر مبانی نظری سند تحول بنیادین آموزش وپرورش و ارائه الگوی مطلوب در استان قزوین انجام شده است.
روش شناسی پژوهش:
پژوهش حاضر با توجه به هدف و ماهیت تحقیق از نوع روش آمیخته (کیفی، کمی) است، در بعد کیفی، از روش تحقیق تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی استفاده شده، و گویه های اثربخش از متن سند تحول بنیادین آموزش وپرورش از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی، شناسایی و احصا شد .در بعد کمی از روش تشریحی و توصیفی پیمایشی استفاده شده، جامعه آماری شامل کلیه مدیران، راهبران آموزشی- تربیتی مدارس ابتدایی و کارشناسان حوزه معاونت آموزش ابتدایی اداره کل و مناطق 14 گانه استان قزوین بود. حجم نمونه در این پژوهش 300 نفر با روش طبقه ای نسبتی و بصورت تصادفی با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید. ابزار پژوهش، 2 پرسشنامه محقق ساخته 99 سوالی 5 عاملی لیکرت استفاده شده است. در بخش کمی از آلفای کرونباخ برای نرمال بودن دادهها و برای پایایی آزمون نیکویی برازش کلموگروف اسمیرنف و روایی مدل اندازهگیری از تحلیل عاملی تائیدی با آزمون t در نرم افزار SPSS از تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری برای برآورد اعتبار الگوی ارائه استفاده شده است.
یافته هادر بخش کیفی نتایج نشان داد تمام مولفههای استخراج شده اثربخش میباشند. در بخش کمی نتایج بیانگر این است که برای تمامی مولفهها آماره t با سطح معنیدار 0001/0 تفاوت معنیداری با سطح متوسط 3 دارد. از آنجا که، میانگین مولفه های راهبری و مدیریت تربیتی 39/4، برنامه درسی 36/4، تربیت معلم و تامین منابع انسانی 57/4، تامین و تخصیص منابع مالی 68/4، تامین فضا، تجهیزات و فن آوری 56/4، مولفه پژوهش و ارزشیابی 56/4 بیشتر از سطح متوسط 3 میباشد. لذا بیانگر اثر بخشی بالای عوامل شناسایی شده مدارس دوره ابتدایی است.
بحث و نتیجه گیرینتایج پژوهش نشان داد که تامین فضا، تجهیزات و فن آوری، پژوهش و ارزشیابی، تربیت معلم و تامین منابع انسانی، برنامه درسی، راهبری و مدیریت تربیتی، تامین و تخصیص منابع مالی دارای بار عاملی مناسب برای پیش بینی الگوی دستیابی به مدارس ابتدایی اثربخش از منظر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش میباشند.
کلیدواژگان: اثربخشی، مدارس دوره ابتدایی، مبانی نظری سند تحول بنیادین آموزش و پرورش -
صفحات 64-79مقدمه و هدف
ایجاد هویتی قوی، خود خواسته، مثبت و منسجم می تواند به موفقیت شغلی، سازگاری اجتماعی و سلامت روانی منجر شود. از طرفی، درس تربیت بدنی یکی از دروس مهم در مقاطع مختلف تحصیلی است و تکامل هویت حرفه ای دبیران تربیت بدنی به توفیق فعالیت های آموزشی این درس کمک شایانی خواهد کرد. بنابراین هدف این پژوهش، طراحی الگوی تکامل هویت حرفه ای دبیران تربیت بدنی با استفاده از نظریه داده بنیاد بود.
روش شناسی پژوهش:
این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی است و داده ها به صورت کیفی با روش داده بنیاد، براساس نمونه گیری هدفمند از نوع نظری و انجام 19 مصاحبه عمیق گردآوری شد و بر اساس روش پیشنهادی استراس و کوربین (2011) به صورت همزمان کد گذاری باز، محوری و گزینشی انجام و عوامل و شاخص ها دسته بندی شد و در نهایت مدل پارادایمی تحقیق ترسیم گردید.
یافته هایافته ها نشان داد که مدل تکامل هویت حرفه ای دبیران تربیت بدنی، دارای 26 مقوله اصلی و 77 مقوله فرعی در قالب شرایط زمینه ای، عوامل مداخله گر، عوامل علی، راهبردها و پیامدها است. همچنین بر اساس یافته ها راهبردهای توسعه بهره وری فنی و تخصصی دبیران تربیت بدنی، تقویت فرایندها و اقدامات انگیزشی، استقرار نظام مدیریت استعداد دبیران تربیت بدنی، بهینه سازی ساختار فیزیکی، توسعه تعاملات و ارتباطات با سازمان های ورزشی، تحقیق و توسعه در ورزش پایه، حاکمیت مدیریت دانش در تربیت بدنی آموزش و پرورش حاصل گردید.
بحث و نتیجه گیریدر صورت بهره برداری مناسب از شرایط زمینه ای و دستیابی به عوامل علی و راهبردها، شکل گیری هویت حرفه ای دبیران تربیت بدنی و در نهایت، کیفیت بخشی تدریس درس تربیت بدنی توسعه خواهد یافت.
کلیدواژگان: آموزش و پرورش، دبیران تربیت بدنی، هویت حرفه ای -
صفحات 65-78مقدمه و هدف
یکی از مهم ترین عوامل پیشرفت هر جامعه، آموزش و پرورش آن جامعه است و تجربه نشان داده است که جامعه ای پیشرفته است که سیستم آموزشی پیشرفته و مترقی داشته باشد. هدف تمامی نظام های آموزشی، برپا کردن مدارس موفق و با کیفیت است که در گذر زمان باقی بمانند و تبدیل به مدارسی با تجربه و ماندگار شوند. مدارس ماندگار محصول مجموعه ای از پارامترهای داخلی و خارجی در مدارس هستند و کیفیت مدارس مستلزم تلاش و کار جمعی و هماهنگی کلیه پارامترهای داخلی نظام مدرسه است. از این هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه و شاخص های گذار از مدارس موفق به مدارس ماندگار و ارائه الگویی کیفی می باشد.
روش شناسی پژوهش:
پژوهش حاضر از بعد هدف، کاربردی و از لحاظ روش، یک پژوهش ترکیبی (آمیخته) می باشد. در این پژوهش ابتدا با استفاده مبانی نظری، شاخص و مولفه های گذار مدارس موفق به مدارس ماندگار استخراج گردید و به روش دلفی 13 مولفه و 132 شاخص مورد اجماع خبرگان قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش مدیران و آموزگاران مدارس ماندگار و مدارس موفق، مدیران و پژوهشگران حوزه آموزش و پرورش هستند که داده های مورد نیاز با پرسش نامه ای محقق ساخته ای از بین 386 به عنوان نمونه آماری جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری به روش PLS استفاده شده است.
یافته هامولفه های اصول و روش های آموزشی، فرهنگ و جامعه، ویژگی های مدیر، معماری و ساختمان و تجهیزات، محتوای آموزشی، ویژگی های معلمان، روش های مدارس ماندگار و دولت و حاکمیت، اهداف مدارس ماندگار، روابط انسانی و مشارکت، خانواده، ویژگی های دانش آموزان و مولفه سازمان و مدیریت به ترتیب سیزده مولفه تاثیر گذار در الگوی گذار مدارس موفق به مدارس ماندگار هستند.
بحث و نتیجه گیریاین پژوهش برای اولین بار به شناسایی مولفه های شاخص ها و مولفه های گذار از مدارس موفق به مدارس ماندگار برای یک سازمان آموزشی و مدارس موفق پرداخته است و یک الگو علمی و مستند برای مدارس موفق است که با استفاده از خطوط کلی ارائه شده، گذار مدارس موفق به مدارس ماندگار را تسهیل گردد.
کلیدواژگان: مدارس موفق، مدارس ماندگار، گذار به مدارس ماندگار -
صفحات 98-111مقدمه و هدف
اعتباربخشی به عنوان ابزار تضمین کیفیت و عاملی برای ارزیابی برنامه های سازمان آموزش و پرورش معرفی شده است. با اینحال، هنوز مدلی برای اعتباربخشی برنامه های آموزشی این سازمان وجود ندارد. بر این اساس مدل سازی معادلات ساختاری اعتباربخشی برنامه آموزشی نیروی انسانی آموزش و پرورش استان قزوین مورد پژوهش قرار گرفته است.
روش شناسی پژوهش:
این تحقیق کاربردی، از نظر گردآوری اطلاعات پیمایشی و از نظر زمان مقطعی می باشد. جامعه آماری تحقیق، 16689 نفر نیروی انسانی آموزش و پرورش استان قزوین بر اساس داده های سامانه LTMS بود. حجم نمونه با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان 300 نفر برآورد و با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از بخش کیفی استفاده شد. در ادامه از آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و آزمون فریدمن به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در محیط نرم افزارهای spss و smartpls استفاده گردید.
یافته هابراساس نتایج آزمون تحلیل عاملی تاییدی، الگوی اعتباربخشی برنامه آموزش نیروی انسانی آموزش و پرورش استان قزوین دارای ابعاد منابع انسانی، عوامل زمینه ای، سازمانی، به صرفه بودن و عملکرد و همچنین مولفه و شاخص ویژه هر بعد است. همچنین براساس نتایج آزمون فریدمن، تفاوت معنی داری بین رتبه های ابعاد و مولفه های سازنده این الگو وجود دارد.
بحث و نتیجه گیریالگوی ارائه شده از برازش و اعتبار مناسبی برخوردار است و می توان از آن جهت ارزیابی برنامه آموزش نیروی انسانی آموزش و پرورش استان قزوین استفاده کرد. با اینحال عدم ارتباط دوسویه ابعاد الگو، نشان دهنده عدم انعطاف پذیری و اصلاح مولفه های این برنامه است
کلیدواژگان: منابع انسانی، برنامه آموزشی، مدل سازی، اعتباربخشی، آموزش و پرورش -
صفحات 112-129
هدف:
اصلی این پژوهش، طراحی و اعتباریابی مدل مدیریت مدرسه محور بر اساس آموزه های ملی ایرانی بود.
روش پژوهش :
اکتشافی متوالی از نوع ابزار سازی بود که در بخش کیفی به صورت تحلیل مضمون انجام شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی، مدیران ارشد ستادی و کارشناسان ارشد اداره کل آموزش و پرورش و اساتید دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی استان کهگیلویه و بویراحمر بودند که به به روش نمونه گیری هدفمند و با استفاده از رویکرد اشباع نظری انجام شد. آگاهی دهندگان کلیدی، شامل 23 نفر از جامعه هدف بودند. در بخش کمی، جامعه شامل معاونین آموزشی ادارات کل آموزش و پرورش استانهای کشور و نیز مدیران مدارس مستقل دوره های ابتدایی، متوسطه و هنرستانهای فنی و حرفه ای و کارودانش اداره آموزش و پرورش شهرستان بویراحمد بودند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای درمجموع 227 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار گرد آوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختارمند و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه به شیوه روایی محتوایی و جرح و تعدیل توسط متخصصین صورت گرفت. اعتباریابی کیفی پژوهش به عنوان یک پارادایم کیفی برپایه چهارمعیار: قابلیت اعتبار (باورپذیری)، بی طرفی (تائیدپذیری)، قابلیت اطمینان (سازگاری) و قابلیت کاربرد (انتقال پذیری) درنظرگرفته شد. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ به مقدار 87/0 به دست آمد.
یافته هابر اساس شبکه مضامین 14 مضمون سازمان دهنده تحت عناوین چشم انداز مدرسه، آموزه های استراتژیک ملی، چشم انداز دانش آموزی، استانداردهای روانشناختی دانش آموزان، رویکرد دموکراتیک ستاد (وزارت)، مرجعیت معلم، حرفه مندی و تخصص گرایی، اشتراک پذیری، تشکل های راهبردی، نقش پذیری اولیا، نقش پذیری سازمان ها و موسسات، محاسبه پذیری و پایش فراگیر، تکریم کارکنان و پرهیز از انحرافات و بیراهه ها بود. در مجموع می توان نتیجه گرفت که یافته های بخش کمی، نتایج بخش کیفی را تآئید نمود.نتایج حاصل از پژوهش مبین آن است که شرط اساسی و بایسته در تحقق مدیریت مدرسه محور، تمرکز زدایی از نظام آموزشی، حذف قوانین و مقررات دست و پاگیر و وضع قوانین و مقررات حامی، جلب مشارکت فراگیر همه سازمانها و موسسات سطح جامعه، تکریم معلم، می باشد.
کلیدواژگان: مدیریت مدرسه محور، تمرکز زدایی، مشارکت، آموزه های ملی -
صفحات 130-142مقدمه و هدف
چابکی مدارس نشان دهنده ی پاسخگویی آنها در هنگام مواجهه با تغییرات داخلی و خارجی است . هدف از این پژوهش ارایه مدل چابکی سازمانی مدارس بر اساس مدیریت دانش در مدارس مقطع متوسطه شهر تهران می باشد.
روش شناسی پژوهش:
روش پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) است. در بخش کیفی رویکرد تحلیل مضمون به روش استقرایی بکار می رود. مشارکت کنندگان در بخش کیفی شامل 15نفر از اساتید عضو هیات علمی دانشگاه و در بخش کمی 381 نفر از مدیران، معاونان وکارشناسان مناطق آموزش و پرورش شهر تهران به عنوان نمونه تعیین شد. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای است. در این پژوهش، روش گردآوری داده ها در بخش کیفی ؛ مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه و در بخش کمی استفاده از پرسشنامه محقق ساخته دربرگیرنده ابعاد چابکی سازمانی برمبنای یافته های مرحله کیفی و اجرای پرسشنامه مدیریت دانش پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش ادام و همکاران (2022) بود جهت تحلیل داده ها در بخش کیفی برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون با رویکرد استقرایی و نرم افزار maxqda استفاده شد و در بخش کمی از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.
یافته هابر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل مصاحبه ها 4مقوله اصلی بعد راهبردی ،بعد مدیریتی،بعد فناورانه و بعد شایستگی منابع انسانیشناسایی شدند. و در بخش کمی برازش مدل چابکی سازمانی مدارس بر اساس مدیریت دانش را تایید نمود.
بحث و نتیجه گیریبا توجه به شناسایی تاثیر مثبت مدیریت دانش بر چابکی سازمانی ، به نظر می رسد می توان با افزایش و تقویت مدیریت دانش، زمینه را برای بهبود چابکی سازمانی فراهم کرد.
-
صفحات 143-163
هدف از انجام پژوهش حاضر ارائه الگویی جهت عملیاتی سازی محتوای آموزش کشاورزی دربرنامه درسی دانشگاهی می باشد. پژوهش حاضر بر حسب هدف یک تحقیق کاربردی است و از نظر نوع داده، یک پژوهش آمیخته،با رویکرد اکتشافی میباشد.جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل 15 نفر ازخبرگان دانشکده های کشاورزی دانشگاه تهران و آزاد علوم و تحقیقات تهران در سال 1401بوده که از بین آنها و به روش هدفمند 12 نفر به روش نمونه گیری غیر احتمالی ، انتخاب شدند. در بخش کمی نیز جامعه آماری پژوهش شامل 200 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی بوده (70 مدیر و 130 کارشناس)، جهت تعیین نمونه آماری از روش نمونه گیری تصادفی و جهت تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده و نمونه آماری 132 نفر تعیین گردید. به منظور شناسایی عوامل از آمار استنباطی (ضریب مسیر و آماره t) و نرم افزار ,نسخه 21SPSS و Lisrel استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که محتوای آموزش کشاورزی در برنامه درسی دانشگاهی، اهداف، مقاصد، رسالت ها و نیز ویژگی های خاص خود را دارد و بیانگر این حقیقت است که این محتوا، مفهومی پیچیده و چندبعدی است که تحت تاثیر یک سری محورها است.
کلیدواژگان: محتوای آموزش کشاورزی، فرآیند تحول، آموزش کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی -
صفحات 180-203مقدمه و هدف
با ایجاد مدلی به منظور شناسایی، ارتقا و سنجش شایستگی فرهنگی مدیران در دانشگاه های کشور می توان به راهکارهایی برای تقویت این شایستگی ها و در نهایت بهبود عملکرد مراکز و موسسات آموزش عالی در ایران دست یافت. هدف از انجام این پژوهش، اعتبار سنجی مدل شایستگی های فرهنگی مدیران آموزش عالی ایران بود.
روش شناسی پژوهش:
روش پژوهش از نوع آمیخته بود. دربخش کیفی از رویکرد اکتشافی با استراتژی تحلیل مضمون آتراید-استرلینگ از نوع نظام مقوله ای قیاسی و در سطح کمی از روش پیمایشی استفاده شد.حوزه پژوهش در بخش کیفی 24کتاب و 120مقاله (32 مقاله خارجی و 88مقاله داخلی) بود. داده ها در بخش کیفی از طریق سه مرحله کدگذاری کیفی (پایه، سازماندهنده و فراگیر) تحلیل شدند. از روش پژوهش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بریافته های کیفی استفاده شد.روایی محتوایی پرسشنامه توسط متخصصین موضوعی و روایی صوری آن توسط تعدادی از نمونه آماری مدیران آموزش عالی قبل از اجرای نهایی پرسشنامه انجام گرفت.جامعه آماری شامل مدیران آموزش عالی کشور که تعداد آنها در زمان اجرای پژوهش6769 نفر بود و تعداد 369 نفر به عنوان اعضای نمونه آماری و به شیوه نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب گردیدند. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از روش آمارتوصیفی و استنباطی و تحلیل عامل تائیدی (با استفاده از نرم افزاراس پی اس اس 21 و آموس نسخه 26) استفاده شد.
یافته هایافته های پژوهش منجر به شناسایی و تایید مضامین استخراج شده شایستگی فرهنگی مدیران 182 مضمون پایه بوده که با مضامین فراگیر در حوزه های پنج گانه مهارت فرهنگی (با3 مضمون سازماندهنده و 57 مضمون پایه)، دانش فرهنگی(با 3 مضمون سازماندهنده و 33 مضمون پایه) ، آگاهی فرهنگی (با 3 مضمون سازماندهنده و 31 مضمون پایه)، تعاملات فرهنگی (با 2 مضمون سازماندهنده و 36 مضمون پایه) و تمایلات فرهنگی (با4 مضمون سازماندهنده و 25مضمون پایه) شناسایی گردید. . نتایج نشان داد که الگوی استخراج شده از اعتبار درونی بالایی برخوردار می باشد.
بحث و نتیجه گیریارائه مدل کاربردی مناسب در انتخاب و انتصاب مدیران آموزش عالی ضروری است تا با آگاهی از عوامل موثر، به شایستگی های فرهنگی مدیران آموزش عالی ایران دست یافت .
کلیدواژگان: شایستگی های فرهنگی، مدیران، آموزش عالی -
صفحات 204-220
توسعه حرفه ای کارکنان سازمان از مسیر اجرای بهینه هر یک از بخش های اصلی فرایند آموزش آنان (بهبود نظام مند و مستمر دانش، نگرش و مهارت های مرتبط با شغل) به ویژه در محیط پویا و رقابتی کنونی، نقش عمده ای در تحقق اهداف سازمان ایفا می کند. عوامل متعددی نیز در اجرای بهینه هر یک از بخش های اصلی آموزش های کارکنان دخیل هستند. لذا، با توجه به اهمیت و نقش فزاینده اجرای بهینه هر یک از بخش های اصلی آموزش کارکنان سازمان به عنوان یکی از راهبرد های اساسی توسعه حرفه ای آنان، هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی موانع اجرای بهینه آموزش کارکنان در شرکت ملی گاز ایران از دریچه نظرات کارکنان به عنوان مجریان اصلی فرایند مذکور و ارائه راهکارهایی به منظور بهبود وضعیت موجود بود. پژوهش حاضر از منظر هدف و ماهیت، کاربردی است که به بهبود وضعیت عملکرد سازمان ذی ربط منجر می شود و از منظر نحوه گردآوری داده ها با استفاده از رویکرد پژوهش کیفی و روش گروه های کانونی انجام شده است. میدان پژوهش شرکت ملی گاز ایران بود و شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی از بین کارکنان واحد آموزش و تجهیز نیروی انسانی انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از فن مصاحبه کانونی انجام شد و در چهارمین مصاحبه کانونی (شامل 20 نفر) به سطح اشباع داده ها رسید. جهت اعتباردهی به یافته های پژوهش از ملاک های قابلیت اعتبار، قابلیت انتقال، قابلیت تایید، قابلیت اطمینان و توافق بین دو کدگذار (توافق درون موضوعی) استفاده شد. به منظور تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه های پژوهش، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون، به شناسایی 171 گزاره مفهومی، 22 مضمون پایه و 5 مضمون اصلی منتج گردید. مضامین اصلی شامل موانع فردی، موانع سازمانی، موانع آموزشی، موانع مدیریتی و موانع محیطی است. با توجه به یافته های پژوهش، توجه به موانع شناسایی شده به منظور اجرای بهینه آموزش کارکنان در شرکت ملی گاز ایران ضرورت دارد؛ لذا در پایان راهکارهایی به منظور کاهش تاثیر موانع بر اجرای بهینه آموزش کارکنان و بهبود آن ارائه شده است.
کلیدواژگان: آموزش کارکنان، اثربخشی آموزش، گروه کانونی، موانع اجرا -
صفحات 221-238مقدمه و هدف
یکی از مهم ترین مسائلی که عملکرد سازمانها را تحت تاثیر قرار داده و زمینه موفقیت آنها را فراهم می آورد مسئله سلامت سازمان است. شناخت سلامت سازمانی مدارس می تواند تسهیل کننده امور آموزشی، تربیتی و اداری مدارس و پیش بینی کننده اثربخشی فعالیت های مدارس باشد و باعث اجرای برنامه ها به صورت علمی و کارشناسانه گردد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخصهای سلامتسازمانی در ادارات آموزش و پرورش کشور انجام گرفت.
روشپژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی با رویکرد کیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل 25 نفر از خبرگان که به عنوان تیم تصمیم در شناسایی شاخصها و ابعاد متغیرها که از روش غیرتصادفی (هدفمند) و روش گلوله برفی استفاده شد.
یافته ها:
مطابق با یافتههای پژوهش، برای سلامتسازمانی در ادارات آموزش و پرورش کشور، 57 شاخص در غالب 13 مولفه و 3 بعد (سازمانی، مدیریتی و رفتاری) شناسایی شد. برای بعد سازمانی معیارهای رویکرد، پاسخگو بودن، اجتماع پذیری، یادگیری و جو، برای برای بعد مدیریتی معیارهای رهبری، انگیزش، فرآیند و مالی و برای بعد رفتاری معیارهای نوآوری، فرهنگ سازی، توسعه کارکنان و اعتبار سازی تقسیم شد.
نتیجه گیری:
نتایج پژوهش نشان داد که برای سلامتسازمانی در ادارات آموزش و پرورش کشور باید به سه بعد سازمانی، مدیریتی و رفتاری توجه داشت.
کلیدواژگان: سلامت &Lrm، سازمانی، شاخص سلامت، آموزش و پرورش -
صفحات 239-259
پژوهش حاضر از نوع هدف بنیادی- کاربردی، رویکرد به کار گرفته شده کیفی و از نوع سنتز پژوهی و راهبرد مورداستفاده فراترکیب است.حوزه پژوهش برای این تحقیق شامل کلیه مقالات و پایان نامه های منتشرشده طی 20 ساله(2023-2003) است. به شیوه نمونه گیری تا حد کفایت داده ها،تعداد 42 مقاله انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات فیش برداری از نتایج و یافته های مقالات بوده است.اطمینان پذیری از کدهای مستخرجه با استفاده از دو استاد خبره صورت پذیرفت.تحلیل داده ها با استفاده از روش دسته بندی کردن مقوله ها مبتنی براساس مقوله های باز، مقوله محوری و مقوله هسته ای انجام گرفت. بطور کلی نتایج تحقیق نشان داد،ابعاد رهبری عقلانی مدارس مشتمل بر(عدالت محوری، تصمیم گیری عاقلانه، خردمندی،روح فلسفی، خدا محوری انگیزه سازی،قضاوت منطقی، و اخلاق متعالی) بوده است
کلیدواژگان: رهبری عقلانی، عدالت محوری، خردمندی، انگیزه ساز، خدا محوری -
صفحات 260-274مقدمه و هدف
امروزه آموزش عالی از مهم ترین پایه های ترقی جوامع تلقی می شود. همچنین، آموزش عالی با شیوه های تفکر، شناخت و سنجش عقلانی خویش، نقش تعیین کننده ای در مسیر ترقی اقتصادی و اجتماعی دارد. فناوری بلاکچین خیلی از حوزه ها را تحت تاثیر قرار می دهد، یکی از این حوزه ها آموزش و دانشگاه ها است. بنابراین تحقیق حاضر به دنبال شناسایی و تحلیل پیشرانهای اثرگذار آینده آموزش عالی با تمرکز بر فناوری بلاک چین است.
روش شناسی پژوهش:
تحقیق حاضر از نظر جهت گیری کاربردی بوده و از نظر مبانی فلسفی پسااثباتی است. در این پژوهش از روش های دلفی فازی و مارکوس استفاده شد. جامعه نظری پژوهش، مدیران آموزشی دانشگاه های بزرگ دولتی ایران و روش نمونه گیری قضاوتی و نمونه ها بر اساس تخصص و سابقه خبرگان در زمینه های آموزش عالی و فناوری بلاک چین انتخاب شدند و حجم نمونه برابر 10 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه است.
یافته هادر ابتدا از طریق مرور پیشینه و مصاحبه با خبرگان 18 پیشران استخراج شد که 14 عدد از پیشینه و 4 عدد از طریق مصاحبه بود. در ادامه با توزیع پرسش نامه های خبره سنجی و روش دلفی فازی غربال شدند. 9 پیشران به عنوان پیشران های نهایی در نظر گرفته شدند. پیشران های نهایی با روش مارکوس اولویت بندی شدند.
بحث و نتیجه گیری3 پیشران، رویکرد دانشگاه ها نسبت به فناوری های نوین، هماهنگی سیستم آموزشی با سیستم ها و زیرساخت های دیگر دانشگاه ها، حمایت مدیران ارشد دانشگاه ها به ترتیب بیشترین اولویت را داشتند.
کلیدواژگان: آموزش عالی، فناوری بلاک چین، پیشران، فناوری های دیجیتال
-
Pages 1-19Introduction and aim
The current research seeks to identify and prioritize the components of the professional competence of educational leaders in the elementary school. the purpose of the research is practical and in terms of data collection, it is mixed and exploratory.
MethodsIn the first part, by studying the theoretical foundations and research background, as well as interviewing 9 experts in the field of educational management, educational leadership and curriculum, the model of professional competence of educational leaders according to the educational system of the country was determined. The selection of participants in the interview was done using Purposive sampling, and the criteria for selecting their number was theoretical saturation. In the second part, using the Delphi method and hierarchical analysis, priority of the components of this model were determined from the perspective of curriculum experts (educational leaders, managers, teachers) and the snowball method was used to select these experts. To determine the validity of the research, qualitative validation criteria of Credibility, transferability, and confirmability were used, and reliability was determined by Cohen's kappa method.Results and
ConclusionThe model of professional competence of educational leaders includes the themes of basic competencies including five categories, specialized competencies including three categories and professional competencies including four categories, which includes a total of 155 concepts. results showed that priority is given to professional competencies, specialized competencies, and basic competencies. the calculation of weight of the sub-components showed that the components of support and professional growth of teachers, optimal management of the teaching-learning process, optimal management of the curriculum and organizational and professional abilities respectively in First to fourth priority. The results of this research should be made available to officials and decision makers in this field for the purpose of decision-making, selection, appointment and professional growth of educational leaders.
Keywords: Model Of Professional Competence, Educational Leaders, Hierarchical Analysis, Delphi Method -
Pages 20-31Introduction
Visionary leadership is one of the most influential factors in improving the performance of industrial organizations. This research primarily aims to design a visionary leadership model based on the experiences of education managers in Khuzestan province.
research methodologyThe current research is exploratory, qualitative, and descriptive based on its purpose, its data’s nature, and information collection, respectively. It has been implemented qualitatively using the approach based on foundational data theorizing. The data were collected using in-depth interviews with thirty experts purposefully selected based on the quota method. The data were analyzed in three stages; open, central, and selective coding. A qualitative research model was designed based on this analysis.
FindingsThe findings of the present research show the extraction of more than 242 primary conceptual propositions, 43 sub-categories, and 15 main categories, divided into six classes in the form of causal factors (production challenges, lack of flexibility, and technical and political factors in the field of management); contextual factors (authoritarianism, employees’ personality differences, and organization’s input and output assessment); strategy (human relations management, providing vision, and supervision, human resources management); intervening factors (lack of intra-organizational integration, weakness in monitoring and control, managerial deficiencies, and non-compliance with safety protocols) and the outcome (the production cycle’s survival) were identified.
ConclusionThe results of the paradigm presented in the research showed that the causal and intervening conditions, strategies, and background factors affect managers’ characteristics and performance, thus shaping the visionary leadership style.
Keywords: Visionary Leadership, Vision, Lived Experiences -
Pages 32-56Introduction
The main purpose of this research is to transcend human resources based on education using meta-analysis approach. The present study is descriptive and practical in terms of usage and in terms of data type is considered as a quantitative research.
research methodologyThe study population consisted of articles published in scientific journals (scientific-research) management department of the Ministry of Science, Research and Technology in the field of human resources education during the period_(spring 2016 to spring 2022) that 10 cases were analyzed using non-random targeted sampling method as a sample.
FindingsThe selected researches were analyzed using CAM2 neuroprocessor of comprehensive meta-analysis software. The reliability of the research included the reliability of identification through reviewers in selecting the necessary researches and classifications, the reliability of begging was measured through the agreement of the reviewers about the use of specific concepts by coding variables, reliability of the significance level and the size of the effect through agreement in the calculations of the effect size between the two analysts.
ConclusionBy reviewing previous studies, it was concluded that the most important educational outcomes including: performance, feeling of trust, social capital, attitude, promotion of order, professional development, knowledge sharing, efficiency, job performance, feeling of effectiveness, empowerment, skill, knowledge, sense of competence, job self-efficacy, sense of self-confidence and career success were reported and analyzed that numerous statistical organizations and communities in order to develop themselves using the training process to some of these outcomes were reported and analyzed. have been found.
Keywords: Excellence, Human Resources, Education, Meta-Analysis -
Pages 57-82Introduction
The present research was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of elementary schools based on the Fundamental Transformation of Education document in order to provide the ideal model in Qazvin province.
research methodologyaccording to its purpose and nature, it is of a mixed type, sources of data collection were done in the qualitative part: document of fundamental transformation of education, national curriculum, executive approvals of schools using the sampling method. Research tools: A 99-question researcher-made questionnaire with a reliability coefficient (0.91), the research community of primary education colleagues in Qazvin province (1462 people), 300 people were selected using the Cochran sampling method. In the quantitative part, Cronbach's alpha was used for the normality of the data and for the reliability of the Kolmogorov Smirnov goodness of fit test, structural equation modeling analysis was used for the validity of the presented model, and confirmatory factor analysis with the t test in SPSS software was used for the validity of the model.
FindingsThe results of the qualitative part: all the extracted components are effective. The results of the quantitative part: for all the components, the t-statistic with a significant level of 0.0001 has a significant difference with the average level of 3. The average of the components Educational leadership and management 4.39, curriculum component 4.36, teacher training component and provision of human resources 4.57, financial resource provision and allocation component 4.68, provision of space, equipment and technology 4.56, research component and The evaluation of 4.56 is higher than the average level of 3. It indicates the high effectiveness of the identified factors of elementary schools.
Conclusionaccording to the results of the research: provision of space, equipment and technology, research and evaluation, teacher training and provision of human resources, curriculum, guidance and educational management, provision and allocation of financial resources have a suitable factor load for prediction The model of achieving effective primary schools is from the point of view of the document of fundamental transformation of education.
Keywords: &Ldquo, Effectiveness &Ldquo, Elementary Schools&Rdquo, &Rdquo, Theoretical Foundations Of The Document Of Fundamental Transformation Of Education&Rdquo -
Renewing the Professional Identity of Physical Education Teachers: Presenting a Grounded-Data TheoryPages 64-79Introduction
Creating a strong, self-directed, positive and coherent identity can lead to career success, social adjustment and mental health. On the other hand, the physical education course is one of the important courses in different educational levels and the development of the professional identity of the physical education teachers will greatly contribute to the success of the educational activities of this course. Therefore, the purpose of this research was to design the model of the evolution of the professional identity of physical education teachers using the data theory of the foundation.
research methodologyThis research is applied in terms of purpose and the data were collected as a sequential exploratory mix with the foundation data method, based on theoretical purposeful sampling and conducting 19 in-depth interviews with human resources experts in physical education and university professors. Based on the method proposed by Strauss and Corbin (2011), data analysis was performed simultaneously in three stages of open, axial and selective coding, and factors and indicators were categorized, and finally a paradigm model of the research was drawn.
FindingsFindings showed that the model of professional identity development of physical education teachers has 26 main categories and 77 sub-categories in the form of contextual conditions, intervening factors, causal factors, strategies and consequences. Also based on the findings, strategies for developing technical and professional productivity of sports teachers, strengthening motivational processes and measures, establishing a talent management system for physical education teachers, optimizing the physical structure, developing interactions and relations with sports organizations, research and development in basic sports, knowledge management Education was obtained in physical education
ConclusionIn case of proper utilization of the background conditions and achieving the causal factors and strategies, the quality of physical education teaching, the formation of professional identity of physical education teachers will be developed.
Keywords: Education, Physical Education Teachers, Professional Identity -
Pages 65-78Introduction
Establishing successful and qualified schools which survive with the passage of time and turn into experienced and permanent schools is the ultimate purpose of all educational systems. Permanent schools are the product of a collection of internal and external parameters in school and quality in schools necessitates team work and coordinating all internal parameters in school system. Therefore, the purpose of the present study is to identify the components and indicators of transmitting from successful schools to permanent one and to provide a qualitative pattern.
Research MethodologyThe present research is practical in terms of purpose and could be considered a mixed research in method. First, the components and indicators of transmitting from successful schools permanent ones were extracted by theoretical foundation, 13 components and 132 indicators were consensed by the experts by Delphi method. The statistical population of the research includes the teachers and principals of permanent and successful schools the managers and the researches in the field of education; the data was collected by researcher-made questionnaire from 386 questions as the statistics sample. Structural equation modeling (PLS method) has been used for the analysis of the data
FindingsThe thirteen effective components in the transition pattern of successful schools to permanent schools are listed respectively; the educational basics and methods with the path coefficient of (0.118. the culture and society (0.111), the managerial characteristics (0.105), the architecture and building and technology with the path coefficient of 0.102), the educational contents (0.66), teachers’ characteristic (0.093), the methods of permanent schools and government (0.089), the goals of permanent schools (0.082), human relations and cooperation (0.071), the family (0.066), the students’ characteristics (0.063), and the components of organization and management (0.055)
ConclusionThis research has been done for the first time to identify the transitory components and indicators from successful to permanent schools for an educational organization and it could be considered a scientific and well-founded model for successful schools that can facilitate the transition of successful schools to permanent ones through presented general guidelines.
Keywords: Sustainable Schools, Successful Schools, Transition To Sustainable Schools -
Pages 98-111Introduction
Accreditation has been introduced as a quality assurance tool and a factor for evaluating the programs of the education organization. However, there is still no model for accrediting the educational programs of this organization. Based on this, the modeling of the structural equations of the accreditation of the educational program of human resources of Qazvin province has been researched.
research methodologyThis research is practical in terms of collecting survey data and cross-sectional time. The statistical population of the research was 16,689 education personnel of Qazvin province based on the data of the LTMS system. The sample size was estimated to be 300 people using the Krejcie and Morgan table and was selected by stratified random method. To collect the data, a researcher-made questionnaire was used from the qualitative section, and to describe them, average and standard deviation statistics were used. Further, confirmatory factor analysis and Friedman's test were used to analyze the data in spss and smartpls software at a significance level of 0.05.
FindingsBased on the results of the confirmatory factor analysis test, the accreditation model of the Qazvin province education human resources training program has the dimensions of human resources, contextual factors, organizational factors, efficiency and performance, and specific components and indicators of each dimension. Also, based on the results of Friedman's test, there is a significant difference between the ranks of the dimensions and components of this model.
ConclusionThe model presented in this research has a good fitting and validity and can be used to evaluate the training program of Qazvin province's human resources. However, the lack of two-way correlation of the dimensions of the model indicates the lack of flexibility and modification of the components of this program.
Keywords: Human Resources, Educational Program, Modeling, Accreditation, Education -
Pages 112-129Introduction
The main goal of this research was to design and validate a school oriented management model based on Iranian national teachings.research methodology The research method was applied research in terms of its purpose, and in terms of its nature, it was a sequential exploratory instrument-making type. The participants in the qualitative section were senior staff managers and senior experts of the General Directorate of Education and professors of universities and higher education centers in Kohgiluyeh and Boyar Ahmad provinces who were selected by purposeful sampling and using the theoretical saturation approach.. In the quantitative part, the population were selected by stratified random sampling method and a total of 227 people were selected as samples. The instrument for collecting data in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was done by content validity method by experts.
Findingsin the qualitative section 14 organizing themes under the headings of school perspective, national strategic teachings, student perspective, psychological standards of students, democratic approach The headquarters (ministry), authority of the teacher, professionalism and specialization, sharing, strategic formations, parents' involvement, organizations and institutions' involvement, computability and comprehensive monitoring, honoring employees and avoiding deviations and strays. The findings of the quantitative part also supported the qualitative part of the study
ConclusionThe results of the research show that the basic and necessary condition for the realization of school-oriented management, decentralization of the education system, removal of cumbersome laws and regulations and establishment of supporting laws and regulations, provision of financial resources and facilities and equipment needed by schools.
Keywords: School-Oriented Management, Decentralization, National -
Pages 130-142Introduction and purpose
The agility of schools shows their responsiveness when faced with internal and external changes. The purpose of this research is to present the organizational agility model of schools based on knowledge management in secondary schools in Tehran.
Research methodologyThe research method is mixed (qualitative-quantitative). In the qualitative part, the theme analysis approach is used inductively. The participants in the qualitative section included 15 professors and in the quantitative section 381 managers, assistants and experts of the educational districts of Tehran were selected as samples. Random sampling method is cluster. In this research, the data collection method in the qualitative part; Library study and interviews and in the quantitative part using a questionnaire made by a researcher including the dimensions of organizational agility based on the findings of the qualitative stage and the implementation of the knowledge management questionnaire was the standard knowledge management questionnaire of Adam et al. (2022) for data analysis in the qualitative part for data analysis. Theme analysis was used with inductive approach and maxqda software, and descriptive and inferential statistical methods were used in a small part.
FindingsBased on the results obtained from the analysis of the interviews, 4 main categories of strategic dimension, managerial dimension, technological dimension and competence dimension of human resources were identified. And in the quantitative part, it confirmed the fit of the organizational agility model of schools based on knowledge management.Discussion and
conclusionAccording to the identification of the positive effect of knowledge management on organizational agility, it seems possible to improve organizational agility by increasing and strengthening knowledge management.
Keywords: Organizational Agility, Schools, Knowledge Management, Management -
Pages 143-163
The purpose of the present research is to provide a model for operationalizing the content of agricultural education in the university curriculum. According to the purpose of this research, it is an applied research and the research method is a mixed one. The statistical community of the research in the qualitative part included 15 experts from the faculties of agriculture of Tehran University and Azad University of Science and Research in 1401, and among them, 12 people were were selected as research samples. In the quantitative part, the statistical population of the research included 200 managers and experts of the Agricultural Jihad Organization of Qazvin Province (70 managers and 130 experts), to determine the statistical sample using the random sampling method and to determine the sample size, the Cochran formula was used and the statistical sample was 132 people. It was determined. In order to identify factors, inferential statistics (path coefficient and t-statistics) and SPSS version 21 and Lisrel software were used. The results of the research indicate that the content of agricultural education in the university curriculum has its own goals, purposes, missions, and also its own characteristics, and it indicates the fact that this content is a complex and multidimensional concept that is influenced by a series of axes. These axes are organized in the form of operational planning model
Keywords: Agricultural Education Content, Transformation Process, Agricultural Education, Agricultural -
Pages 180-203Introduction
By creating a model to identify, promote and measure the cultural competence of managers in the country's universities, it is possible to achieve solutions to strengthen these competences and ultimately improve the performance of higher education centers and institutions in Iran. The purpose of this research was to validate the model of cultural competencies of managers of higher education in Iran.
research methodologyThe research method was of mixed type. In the qualitative part, an exploratory approach was used with Atride-Sterling's theme analysis strategy of a comparative categorical system type, and a survey method was used at the quantitative level. The scope of the research in the qualitative part was 24 books and 120 articles (32 foreign articles and 88 domestic articles). The data were analyzed in the qualitative section through three stages of qualitative coding (basic, organizing and comprehensive). A survey research method was used using a researcher-made questionnaire based on qualitative findings. The content validity of the questionnaire was conducted by subject experts and its face validity was conducted by a number of statistical samples of higher education managers before the final implementation of the questionnaire. The statistical community includes higher education managers in the country. Their number at the time of the research was 6769 people and 369 people were selected as members of the statistical sample using random sampling method. Descriptive and inferential statistics and confirmatory factor analysis (using SPSS 21 and Amos version 26 software) were used to analyze quantitative data.
FindingsThe findings of the research led to the identification and confirmation of the extracted themes of the cultural competence of the managers of 182 basic themes, with comprehensive themes in the five domains of cultural skills (with 3 organizing themes and 57 basic themes), cultural knowledge (with 3 organizing themes and 33 basic themes) ), cultural awareness (with 3 organizing themes and 31 basic themes), cultural interactions (with 2 organizing themes and 36 basic themes) and cultural tendencies (with 4 organizing themes and 25 basic themes) were identified. . The results showed that the extracted model has high internal validity.
ConclusionIt is necessary to provide a suitable practical model in the selection and appointment of higher education administrators in order to achieve the cultural competence of Iran's higher education administrators by knowing the effective factors
Keywords: Cultural Competences, Managers, Higher Education -
Pages 204-220
The current research was conducted with the aim of identifying barriers to the optimal implementation of employee training in the National Gas Company of Iran through the lens of the employees' opinions as the main implementers of the mentioned process and providing solutions to improve the existing situation. The current research is practical from the point of view of its purpose and nature, which leads to the improvement of the performance status of the relevant organization, and from the point of view of the method of data collection, it was done using the qualitative research approach and the focus group method. The field of research was National Gas Company of Iran and the participants were selected from among the employees of the training and equipping unit of human resources using the purposeful sampling method. Data collection was done using the focal interview technique and the data saturation level was reached in the fourth focal interview (including 20 people). In order to validate the research findings, the criteria of reliability, transferability, verifiability, reliability and agreement between two coders (intrasubject agreement) were used. In order to analyze the data obtained from the research interviews, thematic analysis method was used. Data analysis using the theme analysis method led to the identification of 171 conceptual propositions, 22 basic themes and 5 main themes. The main themes include individual barriers, organizational barriers, educational barriers, managerial barriers and environmental barriers. According to the findings of the research, it is necessary to pay attention to the identified barriers in order to effectively implement employee training in the National Gas Company of Iran; Therefore, at the end, solutions are provided to reduce the impact of barriers on the effective implementation of employee training and improve it.
Keywords: Employee Training, Focus Group, Implementation Barriers, Training Effectiveness -
Pages 221-238Objective
One of the most important issues that affects the performance of organizations and provides the basis for their success is the issue of organizational health. Knowing the organizational health of schools can facilitate the educational, educational and administrative affairs of schools and predict the effectiveness of school activities and lead to the implementation of programs in a scientific and expert manner. The current research was carried out with the aim of identifying the indicators of organizational health in the education departments of the country.
MethodIn terms of the objective, the current research was an applied research with a qualitative approach. The statistical population of the research includes 25 experts who were the decision team in identifying the indicators and dimensions of the variables, which were used by non-random (targeted) method and snowball method.
FindingsAccording to the findings of the research, for organizational health in the country's education departments, 57 indicators were identified in most of 13 components and 3 dimensions (organizational, managerial and behavioral). For the organizational dimension, the criteria of approach, responsiveness, sociability, learning and atmosphere were divided, for the managerial dimension, the criteria of leadership, motivation, process, and finance, and for the behavioral dimension, the criteria of innovation, culture, employee development, and validation were divided.
ConclusionThe results of the research showed that for organizational health in education departments of the country, attention should be paid to three organizational, managerial and behavioral dimensions.
Keywords: Organizational Health, Health Index, Education -
Pages 239-259
The current research is of the type of basic-applicative goal, the applied qualitative approach, and the type of research synthesis and the strategy used is meta-composite. The scope of this research includes all articles and theses published in 20 years (2003-2023). 42 articles were selected by sampling to the extent of data sufficiency. The data collection tool has been a slip of the results and findings of the articles. The reliability of the extracted codes was done using two expert professors. The nuclear category was done. In general, the results of the research showed that the dimensions of rational school leadership included (justice-centered, wise decision-making, wisdom, philosophical spirit, God-centered motivation, logical judgment, and transcendental ethics).
Keywords: Rational Leadership, Justice-Oriented, Wisdom, Motivator, God-Oriented -
Pages 260-274Introduction and objectives
Today, higher education is considered one of the most important bases for the development of societies. Today, higher education is considered one of the most important bases for the development of societies. Blockchain technology affects many areas, one of these areas is education and universities. Therefore, the current research seeks to identify and analyze the effective drivers of the future of higher education with a focus on blockchain technology.
Research MethodologyThe current research is applied in terms of orientation and is post- positivism in terms of philosophical foundations. Fuzzy-Delphi and Marcus methods were used in this research. The theoretical community of the research, the educational managers of the large public universities of Iran, and the judgmental sampling method and the samples were selected based on the expertise and experience of experts in the fields of higher education and blockchain technology and the sample size was equal to 10 people. Data collection tools are interviews and questionnaires.
FindingsAt first, through background review and interviews with experts, 18 drivers were extracted, 14 of which were from the background and 4 through interviews. In the following, they were screened by distributing expert questionnaires and fuzzy Delphi method. 9 drivers were considered as final drivers. The final drivers were prioritized by the Marcus method.
Conclusion3 drivers, the approach of universities towards new technologies, the coordination of the educational system with the systems and infrastructures of other universities, and the support of the senior managers of the universities were the highest priority respectively.
Keywords: Higher Education, Blockchain Technology, Drivers, Digital Technologies