فهرست مطالب

امنیت ملی - پیاپی 52 (تابستان 1403)

نشریه امنیت ملی
پیاپی 52 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فردین دبیریان*، اصغر افتخاری صفحات 9-46

    امنیت ملی از مهمترین مولفه های مبنایی هر نظام سیاسی به شمار می رود، امنیت یکی از مباحث محوری در حوزه علم سیاست و حوزه سیاست گذاری در هر نظام سیاسی است که همواره از ابعاد مختلفی تهدید می شود و نخبگان سیاسی با تمرکز بر این ابعاد سعی دارند تا کشور را از معرض تهدیدات سخت و نرم پیش رو عبور دهند. با توجه به آنکه شکل و نوع تهدیدات با تغییر رفتار بازیگران متغییر می باشد لذا در هر دوره بطور حتم اولویت های ابعادی امنیت نیز تغییر خواهد نمود. هدف این پژوهش کوشش در جهت ارایه روشی برای اولویت بندی نظام ابعاد امنیت ملی در شرایط فعلی کشور در راستای کمک به نخبگان سیاسی و جلوگیری از غفلت ایشان در تمرکز و پرداختن آنها بر ابعاد مهم امنیت ملی می باشد که این مهم با استفاده از روش تصمیم گیری های چند معیاره بر اساس شاخص-های مشترک و نظر سنجی از بیست و چهار خبره فعال در قالب شش تیم چهار نفره (به منظور به تصویر کشیدن روش بردا) در حوزه امنیت ملی صورت گرفته است. تغییر شیوه و رفتار بازیگران نظام بین المللی در بازه های زمانی مختلف، بی شک اولویت های ابعاد امنبت ملی کشورها را نیز دست خوش تغییراتی خواهد نمود و کشور ما نیز از این امر مستثنی نیست. بنابراین با توجه به اهمیت تعیین برخط اولویت بندی ابعاد امنیت ملی، پایش و انجام مستمر آن با روش مذکور، مشخص گردید در شرایط فعلی کشور، بعد اقتصادی امنیت در اولویت اول و ابعاد نظامی و سیاسی به ترتیب در اولویت های دوم و سوم قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: ابعاد امنیت ملی، تصمیم گیری های چند معیاره، نخبگان سیاسی
  • داود رمضانی تکلیمی*، فواد ایزدی، عباس جعفری نیا، محسن مرادیان صفحات 47-68
    افول هژمونیک آمریکا معلول شکاف های عمیق سیاسی داخلی این کشور است. هدف اصلی این تحقیق شناسایی پیامدها و فرصت های ناشی از افول هژمونی نظامی آمریکا و تاثیر آن بر ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی امنیت ملی ج.ا.ایران می باشد. این تحقیق کاربردی بوده و به روش زمینه ای موردی انجام شده است. ابزار اطلاعات و داده ها، کتابخانه ای و میدانی بوده و حجم نمونه 37 نفر است. یافته های تحقیق نشان می دهد که ترتیب اولویت چهار مولفه مرتبط با پیامدها، با ضریب اطمینان 91% و خطای 9% عبارتند از: سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی فرهنگی. بر اساس نتایج تحقیق، از تعداد 12 فرصت حاصل از افول هژمونی نظامی آمریکا، تعداد 8 فرصت با ضریب اطمینان 95% و خطای 5% بر ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی ج.ا.ایران موثر، نقش آفرین و معنادار می-باشند و فرصت های: «بهبود موقعیت کنشگران غیردولتی در نظام بین الملل که هرکدام می توانند منجر به ارتقای جایگاه و نقش آفرینی ج.ا.ایران در نظام بین الملل شوند، طراحی و مهندسی نظم خاورمیانه ای درون زای نوین مبتنی بر مشارکت همه کشورها، لزوم افزایش نرخ رشد جمعیت و حفظ سرمایه های انسانی و نخبگان و برتری یافتن ایران نسبت به آمریکا در کسب قدرت منطقه ای» بر ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی ج.ا.ایران، موثر و معنادار نشدند.
    کلیدواژگان: پیامد، فرصت، هژمونی، آمریکا، امنیت ملی
  • فریبا مرادپور، رضاعلی محسنی*، محمود رحیمی صفحات 69-96
    مشارکت اجتماعی و فرهنگی می تواند به عنوان عاملی اساسی در توسعه پایدار شهرهای جدید و ارتقاء امنیت اجتماعی مورد توجه و بحث و بررسی علمی قرار گیرد. بر این اساس این تحقیق با هدف بررسی نقش مشارکت اجتماعی و فرهنگی شهروندان در توسعه پایدار شهرهای جدید با تاکید بر ارتقاء امنیت اجتماعی انجام پذیرفته است. این تحقیق از نوع کمی بوده و به روش پیمایشی انجام شده است. اطلاعات با پرسشنامه محقق ساخته گردآوری گردیده و روایی آن به روش صوری (داوران) و پایایی آن با آلفای کرونباخ 73/0 تایید شده است. تعداد 387 نفر از به عنوان حجم نمونه به روش کوکران و با روش نمونه گیری طبقه بندی شده انتخاب شده اند. با استفاده از نرم افزار spss23 بهره گیری از آماره های توصیفی و استنباطی اطلاعات تجزیه و تحلیل شده است.بر اساس یافته های تحقیق بین مشارکت رسمی شهروندان در حوزه اجتماعی و توسعه پایدار شهرهای جدید با تاکید بر ارتقاء امنیت اجتماعی همبستگی متوسطی وجود دارد. (513/0 = R) و 3/26 درصد از کل تغییرات توسعه پایدار شهرهای جدید وابسته به مشارکت رسمی شهروندان در حوزه اجتماعی با تاکید بر ارتقاء امنیت اجتماعی می باشد. بین مشارکت رسمی شهروندان در حوزه فرهنگی و توسعه پایدار شهرهای جدید با تاکید بر ارتقاء امنیت اجتماعی همبستگی متوسطی وجود دارد. (411/0 = R) و 9/16 درصد از کل تغییرات توسعه پایدار شهرهای جدید وابسته به مشارکت رسمی شهروندان در حوزه فرهنگی با تاکید بر ارتقاء امنیت اجتماعی می باشد
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، مشارکت فرهنگی، توسعه پایدار شهری
  • محمدشهاب جلیلوند* صفحات 97-133

    در نظام عدالت کیفری شایستگی و صلاحیت دادگاه بر پایه چیستی، رسته و سنگینی بزه تعیین می شود که هدف نشان دادن چهره آسان گیر یا سخت گیر فرایند کیفری و اجرای حکم است. در این راستا، در کنار دادگاه های عمومی دادگستری، دادگاه های اختصاصی با هدف رسیدگی به جرائم خاص و یا مجرمین خاص تاسیس گردیده اند. این مقاله تلاش کرده است با تبیین ضرورت های تاسیس دادگاهی اختصاصی برای رسیدگی به جرائم علیه امنیت ملی، پیش نیازها و ویژگی های دادگاه های اختصاصی امنیتی را مورد بررسی قرار دهد و در صدد پاسخ به این پرسش بوده که تشکیل دادگاه های اختصاصی برای رسیدگی به جرائم علیه امنیت ملی چه ضرورتی دارد و با فرض اثبات این ضرورت، این دادگاه ها چه ویژگی هایی دارند؟ تحقیق حاضر با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی و همچنین بهره گیری از تجارب نویسنده در جریان امور قضایی به انجام رسیده و روش آن توصیفی تحلیلی بوده است. با توجه به نتایج این مقاله، در نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران، دادگاه انقلاب به عنوان تنها محکمه کیفری اختصاصی جهت رسیدگی به جرائم علیه امنیت ملی شناخته شده، لکن با اندکی تامل در خصوصیات، ماهیت و کارکردهای این دادگاه مشخص شد که این مرجع واجد مولفه های یک محکمه کیفری اختصاصی تمام عیار و موثر نیست. بر اساس تجربه ای که در برخی از کشورهای دیگر دنیا نیز وجود داشت، تاسیس دادگاهی اختصاصی برای رسیدگی به جرائم علیه امنیت ملی ضرورتی انکارناپذیر داشت.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، جرائم علیه امنیت ملی، دادگاه انقلاب، دادگاه های اختصاصی، دادگاه های کیفری
  • مهدی جواهری*، امیرحسین یاوری بافقی، محمد قنبری، محمدجواد نصرالله زاده صفحات 135-162

    در زمان حاضر گروه های تروریستی در سرتاسر جهان برای رسیدن به اهداف خود در راستای انجام اقدامات ایذایی و خرابکارانه از هر اقدامی دریغ ننموده و برای تامین مالی و پوشش هزینه های خود از بهترین روش موجود یعنی قاچاق و ترانزیت مواد مخدر بهره می برند که این شیوه به عنوان متداول ترین روش کسب درآمد شبکه های باندی و مافیایی از دهه 1980 میلادی تا کنون شناخته شده است. تحقیق حاضر یک پژوهش کاربردی و در چارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش تحقیق داده بنیاد صورت گرفته است. برای این منظور به گردآوری داده‏های کیفی پرداخته شده است. مشارکت کنندگان پژوهش شامل خبرگان (فرماندهان، مدیران پلیس در حوزه مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان یافته، صاحب نظران) حوزه های پلیسی، امنیتی (خبرگان حوزه تروریسم) و دانشگاهی به تعداد 12 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. مقاله پیش رو درصدد ارائه الگویی است که بر اساس آن با سیاست گذاری کلان امنیتی پیوند بین مواد مخدر و تروریسم تبیین گردد، به طوری که بنیان های مالی منطبق بر تامین مالی تروریسم مورد ضربه قرار گرفته و شبکه های سازمان یافته و باندی فرا کشوری(ملی) نیز شناسایی و ریشه کن شوند.

    کلیدواژگان: تروریسم، مواد مخدر، جرایم سازمان یافته، جرایم در سطح بین الملل، تامین مالی تروریسم
  • محمد اسدی فرد، محمد جوانمرد*، حمید جونوشی صفحات 163-192
    امروزه جرائم اینترنتی به صورت فزاینده ای در حال افزایش است و روزانه شگرد ها و جرایم جدیدی همچون خرید و فروش کلاهای ممنوعه در فضای مجازی رونمایی می شود. پژوهش حاضر با هدف تبیین شیوه و شگرد خرید و فروش سلاح گرم در فضای مجازی صورت گرفته است که از نظر هدف، کاربردی و با رویکرد کیفی به روش تحلیل محتوا انجام شده و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق فرآیند کدگذاری صورت گرفته است. جامعه آماری در این پژوهش شامل محتوای سایت های اینترنتی و شبکه های پرکاربرد اجتماعی اینستاگرام است و نمونه ها به صورت تصادفی از محتوای سایت ها وکانال ها و شبکه های اینترنتی خرید و فروش سلاح در فضای مجازی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد؛ نحوه ثبت و سفارش برای تهیه سلاح گرم در فضای مجازی شگردهای مختلفی داشته و کانال های سفارش گیرنده خرید و فروش سلاح گرم در فضای مجازی بسیار زیاد می باشند. همچنین، نحوه پرداخت اینترنتی و شیوه های کلاهبرداری خرید و فروش سلاح گرم در فضای مجازی به صورت روش های پرداخت ناشناس، استفاده از حساب های جعلی، استفاده از ارز دیجیتال و غیره می باشد. در همین راستا، تنظیم قوانین و اعمال محدودیت های لازم متناسب با وضعیت موجود از طریق مبادی مربوطه و همچنین اعمال نظارت و کنترل موثر بر اجرای مقررات، امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خرید و فروش، سلاح گرم، فضای مجازی، ثبت سفارش، پرداخت
  • میثم قارایی، هیبت الله نژندی منش*، محمدرضا علی پور صفحات 193-232

    «شرط مارتنس»که تجلی و آثار متعدد آن در حوزه منابع حقوق بشردوستانه به ویژه در ماده 3 مشترک بروز و ظهور نموده، به حسب عناصر مقوم مندرج در این اعلامیه، یعنی«اصول انسانیت و احکام وجدان جمعی»یا (opinio juris)، از جایگاه خاصی در شکل گیری قواعد حقوق بین الملل عرفی مدرن برخوردار است.موضوع خلا قاعده در تولید و استفاده از تسلیحات جدید یکی از چالش های حقوق بشری برای همه دولت ها منجمله جمهوری اسلامی ایران می باشد.در این پژوهش که به روش تحلیلی- توصیفی صورت می گیرد، درصدد پاسخ به این سئوال اساسی هستیم که«شرط مارتنس»در قبال تحدید بکارگیری این چالش برای ساخت قاعده چه نقشی دارد و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ با توجه به آثار متعدد متاثر از«شرط مارتنس»، نتایج حاکی از آن دارد که اصول شرط مارتنس را می توان به عنوان سازوکاری برای خلق قاعده در حقوق بین الملل عرفی و حقوق داخلی قلمداد نمود و تا رسیدن جامعه جهانی به یک هدف مشترک برای ایجاد قاعده عرفی الزام آور عام الشمول، موضوع باور الزام حقوقی به اصول کلی حقوق بشردوستانه، ابتدا باید در باور دولت ها شکل بگیرد.جمهوری اسلامی ایران نیز، ضمن تقویت بنیه دفاعی در حوزه تسلیحات جدید در چارچوب الزامات امنیت ملی خود، نباید غافل از تحولات ناشی از شرط مارتنس در قاعده سازی باشد و می بایست خود را با تحولات حقوقی روز دنیا هماهنگ سازد.

    کلیدواژگان: شرط مارتنس، اصول انسانیت، احکام وجدان جمعی، تسلیحات جدید خودکار، الزامات امنیت ملی
  • علی بحرینی، محمد روحانی مقدم*، مهدی خاقانی اصفهانی صفحات 233-256

    منطقه غرب آسیا، یکی از حساس ترین مناطق جغرافیایی جهان است. تحولات این منطقه، قطعا بر وضعیت ایران به عنوان یکی از کشورهای حاضر در این منطقه، اثرگذار است. بر همین اساس، جمهوری اسلامی ایران، هم به لحاظ اعتقادی و ایدئولوژیک که دربردارنده تکلیف شرعی و هم بنا بر تکلیفی که قانون اساسی از باب قاعده نفی سبیل و نیز مبارزه با ظلم و مساعدت و تعاون به مظلوم بر عهده حاکمیت گذاشته است، به ویژه از زمان بروز بحران های سیاسی و امنیتی در دو کشور عراق و سوریه به سبب فعالیت های مخرب گروه های تروریستی، از جمله داعش سعی کرده است با هماهنگی و تجویز این دولت ها، ضمن حضور مستشاری نظامی در این دو کشور و نیز به طور کلی در منطقه غرب آسیا، با تروریسم مذهبی که گروه هایی چون داعش، مصداق بارز آن محسوب می شوند، مقابله و مبارزه نماید. حضور و مداخله نظامی ایران در منطقه به منظور مقابله با تروریسم افراط گرایانه مذهبی، از منظر حقوق بین الملل، چه ضرورتی دارد و چگونه می تواند مشروع محسوب شود؟ لذا در نوشتار حاضر، سعی شده است این مقوله، مورد بحث، بررسی و مطالعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تروریسم، افراط گرایی مذهبی، منطقه غرب آسیا، حضور نظامی ایران، حقوق بین الملل
  • حبیب الله صفی پور، حسین کریمی فرد*، حامد عامری گلستانی، لنا عبدالخانی صفحات 257-290

    نظام سلطه برای توقف برنامه هسته ای ایران از ابزار های مختلفی (روش های نرم افزاری مثل دیپلماسی تا تحریم های هسته ای، استفاده از ابزار هایی مثل جاسوسی و خرابکاری هسته ای) بهره می برد. در همین راستا هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی عملکرد نهاد های اطلاعاتی غرب در قبال مساله هسته ای ایران است. این تحقیق به روش کیفی انجام شده و با روش استقرایی مساله مورد بررسی قرار می گیرد. روش پژوهش؛ توصیفی تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای با استفاده از ابزار فیش برداری و تحلیل داده ها و اطلاعات با روش استنتاجی انجام شده است. نظریه پایه جهت تحلیل رئالیسم تهاجمی و مفهوم بنیادی این پژوهش امنیتی ساختن مساله هسته ای ایران است. نهاد های اطلاعاتی غربی در محیط آنارشی بین المللی با امنیتی ساختن مساله هسته ای ایران، اقدامات متعددی را جهت توقف برنامه صلح آمیز هسته ای انجام داده اند. در همین چارچوب کانون راهبرد سیستم های اطلاعاتی آمریکا موضوع جاسوسی و نفوذ در مراکز هسته ای می باشد. این در حالی است که انگلستان بر کسب اطلاعات تمرکز داشته و سیستم های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی سرقت اطلاعات را به عنوان راهبرد اصلی خود در نظر دارند. از جنبه نظارتی تقریبا سیستم های اطلاعاتی هر سه بازیگر تلاش دارند تا با فشار به آژانس انرژی هسته ای فعالیت های هسته ای ایران را رصد کنند. از جنبه اجرایی، راهبرد اصلی سیستم های اطلاعاتی آمریکا به جذب دانشمندان هسته ای و عملیات فریب معطوف می باشد، در حالی که انگلستان در تلاش است تا در تاسیسات هسته ای خرابکاری کند اما رژیم صهیونیستی با رویکری کاملا تروریستی تلاش در ایجاد اختلال در فعالیت های هسته ای از راه ترور دانشمندان هسته ای دارد.

    کلیدواژگان: نهادهای اطلاعاتی، مسئله هسته ای، خرابکاری هسته ای، امنیت
|
  • Fardin Dabirian *, Asghar Eftekhari Pages 9-46

    National security is one of the most important basic components of any political system Security is one of the social issues in the field of political science and policy-making in the system, which is foreign to every policy, and the political elite tries to guide the country through the hard and soft dangers ahead. given that the from of threats varies with the change in the behavior of the actors therefore, in each period, the priority of security dimensions will definitely change. the purpose of this study is to try for the system of prioritizing the dimensions of national security in the current situation of country for help political elites and prevent their neglect at focuses on important aspects of national security that is This is based on multi-criteria decision making common indicators and detailed surveys of twenty-four experts active in the form of six teams of four It has been done in the field of national security. Changing the way and behavior of international system actors in different time periods will undoubtedly change the priorities of the national security dimensions of the countries and our country is not exempt from this. Therefore, considering the importance of online prioritization of the dimensions of national security, its continuous monitoring and implementation with the aforementioned method, it was determined that in the current conditions of the country, the economic dimension of security is the first priority, and the military and political dimensions are the second and third priorities, respectively

    Keywords: Dimensions Of National Security, Prioritize, Multi-Criteria Decisions, Political Elites
  • Davood Ramezani Taklimi *, Fouad Izadi, Abbas Jafari-Nia, Mohsen Moradian Pages 47-68
    The hegemonic decline of the US is result of US inside deep political divisions. The main purpose of research is identifying consequences and opportunities arising from decline of US military hegemony and its effect on political, economic and military dimensions of Iran`s National Security. The research is Practical and has been done in field-case method. The information and data tools are library and field gathering, and community size is 37. The research findings show priority order of four components related to consequences, with 91% confidence factor and 9% error, including: political, military, economic and socio-cultural. Out of 12 opportunities resulting, 8 opportunities with 95% confidence factor and 5% error are effective, role-playing and meaningful on political, economic and military dimensions of I.R.Iran including: "Improving position of non-governmental actors in international system, each of which can lead to promotion of position and role of Islamic Republic of Iran in the international system, designing and engineering a new endogenous Middle-Eastern order based on participation all countries, need to increase population growth rate and maintain Human resources and elites and Iran's superiority over US in gaining regional power" were not effective on political, economic and military dimensions of I.R.Iran.
    Keywords: Consequence, Opportunity, Hegemony, US, National Security
  • Fariba Moradpour, Rezaali Mohseni *, Mahmod Rahimi Pages 69-96
    Social and cultural participation can be considered as a fundamental factor in the sustainable development of new cities and the promotion of social security, and based on this, this research aims to investigate the role of social and cultural participation of citizens in the sustainable development of new cities, emphasizing the promotion Social security is done. Survey method is used in this research. The information was collected with a researcher's questionnaire from 387 people of the statistical population and the information was analyzed by descriptive and analytical method.Based on the research findings, there is a moderate correlation between the official participation of citizens in the social sphere and the sustainable development of new cities with an emphasis on improving social security. (R = 0.513) and 26.3% of the total changes in the sustainable development of new cities depend on the official participation of citizens in the social sphere with an emphasis on improving social security. There is a moderate correlation between the official participation of citizens in the cultural field and the sustainable development of new cities with an emphasis on improving social security. (R = 0.411) and 16.9 percent of the total changes in the sustainable development of new cities depend on the official participation of citizens in the cultural field with an emphasis on improving social security.
    Keywords: Defenseless Spaces, Violent Behaviors, Physical Characteristics
  • Mohammadshahab Jalilvand * Pages 97-133

    In the criminal justice system, the competence and jurisdiction of the court is determined based on the nature, category and severity of the crime, which aims to show the facilitation or strictness of the criminal process and the execution of the sentence. In this regard, in addition to the general courts of justice, special courts are established with the aim of dealing with specific crimes or specific offenders. This article tries to examine the prerequisites and characteristics of special security courts by explaining the necessities of establishing such a court and it seeks to answer the question of what is the necessity of establishing special security courts, and what are the characteristics of these courts, assuming that this necessity is proved? The present study was conducted using library and documentary sources as well as the author's experiences in Intelligence affairs and its method is descriptive-analytical.According to the results of this article, in the judicial system of the Islamic Republic of Iran, the Revolutionary Court is recognized as the only special criminal court to deal with crimes against security of state, but with a little reflection on the characteristics, nature and functions of this court, it becomes clear that this authority does not have the components of a full-fledged and effective special criminal court. Based on the experience of some other countries in the world, the establishment of a special court to deal with crimes against national security will be an undeniable necessity.

    Keywords: Crimes Against National Security, Criminal Courts, National Security, Revolutionary Courts, Special Courts
  • Mahdi Javaheri *, Amirhossein Yavari Bafghi, Mohammad Ghanbari, Mohammadjavad Nasrolahzadeh Pages 135-162

    At the present time, terrorist groups around the world do not spare any action to achieve their goals in order to carry out harmful and destructive actions and to finance and cover their costs, they use the best available method, which is drug trafficking and transit, which The method has been known as the most common way of making money for gangs and mafia networks since the 1980s. The current research is an applied research in the framework of a qualitative approach and using the foundation data research method. For this purpose, qualitative data has been collected. The participants of the research included 12 experts (commanders, police managers in the field of combating drugs and organized crime, experts) from the police, security (experts in the field of terrorism) and universities, who used the snowball sampling method, were chosen. The following article tries to present a model based on which to explain the link between drugs and terrorism with macro-security policy, so that the financial foundations corresponding to the financing of terrorism are affected and the organized networks and transnational gangs are affected. National) are also identified and eradicated.

    Keywords: Terrorism, Drugs, Organized Crimes, Ccrimes At The International Level, Financing Of Terrorism
  • Mohammad Asadi Fard, Mohammad Javanmard *, Hamid Junoshi Pages 163-192
    Today, internet crimes are increasing and new tricks and crimes such as buying and selling prohibited goods are revealed in cyberspace every day. The current research was done with the aim of explaining the method and method of buying and selling firearms in the virtual space, which is functional in terms of purpose and was done with a qualitative approach using the content analysis method, and the data analysis was d-one through the coding process. The statistical population in this research includes the content of the Internet sites and popular social networks, Instagram, and the samples were randomly selected and analyzed from the content of the sites, channels, and Internet networks for buying and selling weapons in cyberspace. The research findings showed; How to register and order for the purchase of firearms in the virtual space has different methods and there are many channels for receiving orders for buying and selling firearms in the virtual space. Also, the method of internet payment and fraudulent methods of buying and selling firearms in the cyber space are anonymous payment methods, use of fake accounts, use of digital currency, etc. In this regard, it seems necessary to set laws and apply the necessary restrictions according to the existing situation through relevant sources, as well as to apply effective supervision and control over the implementation of regulations.
    Keywords: Buying, Selling, Firearms, Virtual Space, Order Registration, Payment
  • Maysam Gharaei, Heibotollah Najandimanesh *, Mohammadreza Alipour Pages 193-232

    "The Martens clause"which is manifested and its numerous effects in the field of humanitarian rights sources, especially in the 3rd common article, according to the the basic elements included in this declaration,that is,the humanity and Dictate of Public Conscience,have a special place in the construction of the rules of international law.The issue of the rule gap in the production and use of new weapons is one of the human rights challenges for all governments, including the IslamicRepublic of Iran.In this research, which is carried out using an analytical-descriptive method, we are trying to answer the basic question that, "Martens Clause" What is the role of limiting the use of this challenge to make rules and what is its effect on the national security of the Islamic Republic of Iran?According to the numerous works affected by "Martens clause", the results indicate that governments can consider the principles of this declaration as a mechanism for creating rules in customary international law, because until the international community reaches A common goal for the creation of universally binding customary rules, the issue of the belief of legal obligation(opinio juris)to the general principles of humanitarian law, must first be formed in the belief of the governments.The Islamic Republic of Iran, while strengthening its defense base in the field of new weapons within the framework of its national security requirements, should not be oblivious to the developments caused by the Martens clause in rulemaking and should align itself with the legal developments of the world.

    Keywords: The Martens Clause, Laws Of Humanity, Dictate Of Public Conscience, Automatic Weapons, National Security Requirements
  • Ali Bahreyni, Mohammad Rouhani Moghaddam *, Mehdi Khaghani Pages 233-256

    West Asia region is one of the most sensitive geographical regions of the world. The developments in this region definitely affect Iran's status as one of the countries present in this region. Based on this, the Islamic Republic of Iran, both in terms of belief and ideology, which includes the Shari'a duty, and also according to the duty that the constitution has assigned to the government in terms of the rule of negation of mustaches, as well as the fight against oppression and assistance and cooperation to the oppressed, especially from At the time of political and security crises in the two countries of Iraq and Syria due to the destructive activities of terrorist groups including ISIS, they have tried to coordinate and prescribe these governments, while also having a military advisor in these two countries and also in the region in general. West Asia, confront and fight with religious terrorism, which groups like ISIS are considered as a clear example. From the point of view of international law, what is the necessity of Iran's military presence and intervention in the region in order to deal with extremist religious terrorism and how can it be considered legitimate? Therefore, in this article, this category has been tried to be discussed, examined and studied.

    Keywords: Terrorism, Religious Extremism, The Middle East Region, Iran's Military Presence, International Law
  • Habiballah Safipur, Hossein Karimifard *, Hamed Ameri Golestani, Lena Abdolkhani Pages 257-290

    One of the most important goals of Western intelligence agencies towards Iran is to sabotage the nuclear program. To takeThe question of this article is: The intelligence agencies of the United States, Britain and the Zionist regime were trying to influence Iran's nuclear activities in some way? Regulatory and executive action against Iran's nuclear program At the cognitive level, US intelligence systems focus more on espionage and infiltration of nuclear facilities, while the United Kingdom considers Zionist regime intelligence systems as its main strategy. At the regulatory level, almost all three intelligence systems are trying to monitor Iran's nuclear activities by pressuring the IAEA.And in terms of implementation, US intelligence systems are focused on recruiting nuclear scientists and deception operations, while the UK is trying to sabotage nuclear facilities. But Zionist regime has a terrorist approach and is trying to disrupt nuclear activities by assassinating nuclear scientists.The findings of this article indicate that despite all kinds of conspiracies by intelligence agencies to destroy Iran's peaceful nuclear technology, they could not limit Iran's nuclear science and technology. And achieve significant improvements in the level and extent of enrichment.

    Keywords: Intelligence Institutions, Nuclear Issue, Nuclear Sabotage, Security