فهرست مطالب

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 53 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • طاها ربانی*، حجت الله میرزایی صفحات 1-20

    شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (IDI) یکی از معیارهای کلیدی در ارزیابی مناطق از نظر سطح فناوری محسوب می شود. نتایج بیشتر مطالعات انجام شده در این حوزه نشان دهنده آن است که فناوری اطلاعات و ارتباطات، عاملی حیاتی در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها به شمار می رود؛ زیرا اثرات مثبت آن بر رشد اقتصادی، بهره وری و اشتغال مشهود است. توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) علاوه بر تاثیر قابل توجهی که بر شکل گیری جامعه اطلاعاتی دارد، به طور مستقیم بر رشد اقتصادی مناطق و توسعه اقتصاد دانش بنیان نیز تاثیرگذار است. هدف این مقاله، تحلیل مقایسه ای پیامدهای فاوا بر اقتصاد دانش بنیان منطقه ای و شناسایی علل لازم و کافی در این خصوص است. در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل مقایسه ای کیفی (QCA)، تاثیر شاخص توسعه فاوا در استان ها بر تعداد شرکت های دانش بنیان هر استان بررسی شده است. بدین منظور، 11 شاخص فاوا به عنوان شروط و تعداد شرکت های دانش بنیان به عنوان خروجی در نظر گرفته شده است. یافته ها نشان می دهند که سه شاخص نرخ باسوادی بزرگ سالان (15 سال به بالا)، مشترکین تلفن ثابت به ازای هر 100 نفر و مشترکین پهن باند ثابت به ازای هر 100 نفر به ترتیب با نرخ سازگاری 0.98، 0.95 و 0.94 بالاترین نمره سازگاری را داشته و بیشترین تاثیر را بر رشد شرکت های دانش بنیان داشته اند. بر این اساس، دسترسی به خطوط تلفن، اینترنت پهن باند و افزایش سطح سواد بزرگ سالان به عنوان متغیرهای کلیدی برای ارتقای اقتصاد دانش بنیان ضروری تلقی می شوند.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، تحلیل مقایسه ای کیفی، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، نوآوری
  • زهرا شعبان پور ششکل، عطا غفاری*، علیرضا محمدی صفحات 21-39

    امروزه شهرها به عنوان مراکز اصلی زندگی و کار انسان ها شده اند، اما این تبدیل، با چالش های زیادی در حوزه های اجتماعی، اقتصادی، محیطی و مدیریتی همراه است و ادامه این فرایند ممکن است، کاهش کیفیت زندگی و به تبعیت از آن، کاهش زیست پذیری شهری را به دنبال داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف، ارزیابی و سنجش وضعیت زیست پذیری به لحاظ کیفیت محیطی از منظر سالمندان در سطح محلات منطقه چهار شهر رشت تدوین شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی است جامعه آماری تحقیق، مشتمل بر سالمندان ساکن در منطقه 4 شهرداری رشت است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با تقریب بالا 400 نفر برآورد شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی آن از طریق روایی صوری و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ، 79/0 به دست آمد. برای تحلیل دادها از آمار توصیفی و آزمون آماری واریانس یک طرفه (ANOVA) بهره گرفته شد. یافته ها حاکی از وجود تفاوت معنادار میزان زیست پذیری در محله های مختلف می باشد، به طوری که می توان گفت: زیست پذیری از منظر کیفیت محیطی تنها در محله های 1، 10،11 در سطح مطلوب تری نسبت به سایر محلات قرار دارند. نتایج نشان داده که بخش غرب و جنوب غربی محدوده موردمطالعه از وضعیت زیست پذیری مطلوبی برخورداراست. نتیجه تحلیل هر یک از ابعاد موردبررسی، نشانگر آن است که بهترین وضعیت زیست پذیری از نظر کیفیت محیطی را مولفه دسترسی، و بدترین وضعیت زیست پذیری را مولفه پیاده محوری به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: آزمون واریانس یک طرفه، زیست پذیری، کیفیت محیطی، محلات شهری، شهر رشت
  • صادق برزگر*، علی مطهری، محمد رسولی صفحات 41-61

    بافت های ناکارآمد شهری جزئی از بافت شهرها هستند که به دلیل فرسودگی رو به تزاید، از صفحه حیات اقتصادی شهر به دورمانده اند و در دهه اخیر به دلیل افزایش شهرنشینی شاهد شدت یافتن تغییر فضایی- کالبدی شهرها و متعاقبا ناکارآمدی بافت شهرها بوده ایم. در این راستا برنامه ریزان شهری سعی در ارائه راه حل هایی ازجمله بازآفرینی به عنوان پذیرفته ترین آن، بودند. در این راستا تحقیق حاضر باهدف بازآفرینی بافت های ناکارآمد، سعی داشته است ضمن ارائه روش جدید شناسایی بافت های ناکارآمد شهری، با رویکرد آینده نگاری وضعیت موجود بازآفرینی را مشخص و سپس چشم اندازهای محتمل بازآفرینی بافت های ناکارآمد جهت اتخاذ سیاست های مطلوب را تعیین کند. در این راستا نتایج تحقیق نشان داده است که بافت های تاریخی به دور هسته اولیه شهر تنیده شده و محلات (چهارباغ، آغه زمان، قلعه چهارلان، قطارچیان، میان قلعه، سرتپوله) را در برگرفته شده، که نمودار ناکارآمدترین بخش شهر بوده؛ و سیاست های بازآفرینی این محدوده ها بنا بر یافته های حاصل از میک مک الگوی ناپایدار بوده، و محتمل ترین آینده این بافت ها، وضعیت های نامطلوب به شرح زیر را نشان داده اند؛ مداخلات بولدوزری به بهایی نابودی هویت بافت، بدون دست یابی به دست آوردهای مطلوب برای ساکنان انجام شده است؛ چراکه آلودگی، رواناب ها و فاضلاب ها مدیریت و کنترل نشده و امنیت و آسایش به طور کامل تامین نشده؛ درنتیجه شاهد مهاجرت ساکنان و متروکه شدن بافت بوده ایم.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، بافت ناکارآمد، آینده نگاری، سنجش ازدور، شهر سنندج
  • محسن پورخسروانی*، صادق کریمی، زهرا دره کردی صفحات 63-78
    ارزیابی ویژگی های ژئومورفولوژیکی یک قلمرو از طریق مقایسه درونی و بیرونی و همچنین ارزش علمی و زیبایی شناختی آن ها ژئودایورسیتی نامیده می شود. ارزیابی ژئودایورسیتی گامی اساسی در جهت حفاظت زمین شناختی به شمار می رود. مکان هایی که از تنوع بالایی برخوردار باشند نقش مهمی در توسعه گردشگری و به تبع آن توسعه پایدار مناطق خواهند داشت. در این راستا این پژوهش سعی دارد ژئودایورسیتی حوضه لوت را موردبررسی قرار دهد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی است که به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است. بدین منظور از روش GmI استفاده شده است. این شاخص مشتمل بر جمع جبری پنج فاکتور تنوع زمین شناسی، تنوع تراکم زهکشی، تنوع زبری ناهمواری، تنوع شاخص وضعیت شیب و تنوع طبقه بندی لندفرم می باشد. نتایج نشان می دهد از نظر شاخص ژئومورفودایورسیتی در تمامی شاخص ها، منطقه مطالعاتی دارای ارزش و جایگاه بالایی است. فعالیت های کهن و جدید زمین ساختی باعث ایجاد لندفرم های متعدد نظیر مخروط های آتش فشانی و پهنه های بازالتی شده است. از سوی دیگر حاکمیت فرایندهای بیرونی در قسمت های وسیعی از حوضه باعث شکل گیری انواع لندفرم ها نظیر اشکال فرسایش بادی کلوت ها و تپه های ماسه ای در مقیاسی وسیع گردیده است. بدین ترتیب منطقه از نظر ژئودایورسیتی دارای جایگاه برجسته ای بوده و شایسته توسعه ژئوتوریسم و حفاظت زمین شناختی می باشد.
    کلیدواژگان: تنوع، پیچیدگی، ئومورفودایورسیتی، روش GMI، حوضه لوت
  • مریم افروز، حسن سجاد زاده* صفحات 79-99
    واکاوی مفهوم حق به شهر به خصوص در تولید و بازتولید فضاهای شهری، علاوه بر اینکه ضرورتی برای جامعه جدید است، نیازی اساسی نیز به شمار می رود؛ چرا که بدون قائل شدن این حق برای شهروندان، فضاهایی تولید خواهند شد که بنده قدرت و جریان های سرمایه داری می باشد، اتفاقی که در طرح های توسعه شهری ایران بدون نگاه جدی به شهروندان و با تصمیمات یک طرفه و نخبه گرایانه در حال وقوع است. هدف اصلی واکاوی مفهوم حق به شهر و تبیین جایگاه شهروندان و حقوق اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی آن ها، در طرح های توسعه شهری قزوین می باشد. در این پژوهش، طرح های توسعه شش گانه شهر تاریخی قزوین که شامل چهار طرح جامع و دو طرح توسعه راهبردی است، به عنوان جامعه و نمونه انتخاب گردیده است. برای گردآوری داده ها، روش مطالعات اسنادی و به منظور تحلیل داده ها، روش تحلیل محتوا و نرم افزار MAXQDA2020 به عنوان ابزار تحلیل و مدیریت داده ها، به کار بسته شد. بازنمایی فضایی تاکنون، با رویکردی بیشتر انتزاعی و کالبدی بوده که خود منجر به دامن زدن به قطب بندی شهری و دخل و تصرف بدون مطالعه در منابع پایدار شهری بوده است و نتوانسته حق به شهر را در ابعادی چون احقاق حقوق مالکانه، مشارکت شهروندی، حفظ و ارتقاء کیفیت محیط زیست، ارتقاء جایگاه اقتصادی و اجتماعی شهروندان، فراهم نماید. مهم ترین ابعادی که در فرایند تهیه و اجرای بازنمایی فضایی طرح های توسعه در ارتباط با حق به شهر نیازمند توجه است، همه شمولی و احترام به تفاوت های شهری و منطقه ای، توجه به هویت تاریخی، جلوگیری از قطب بندی شهری و توجه به منابع پایدار در شهرها می باشد.
    کلیدواژگان: حق به شهر، تولید فضا، بازنمایی های فضایی، طرح توسعه شهری، قزوین
  • جلال سمیعا*، منوچهر رنجبر شوبی، عامر نیک پور صفحات 101-114
    شناسایی مناطق خطرناک حادثه خیز از نظر وقوع تصادفات جاده ای در محور فیروزکوه به دلیل ترانزیتی بودن و اهمیت اقتصادی آن و همچنین نقش این جاده در صنعت گردشگری از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار می باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی الگوهای مکانی-زمانی توزیع تراکم و نقاط حاد تصادفات در جاده ترانزیتی فیروزکوه می باشد. بدین منظور، داده های تصادفات جاده ای در سال های 1395-1401 با استفاده از تخمین تراکم کرنل و تحلیل نقاط حاد در GIS مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که به دلیل محدودیت های حمل ونقل جاده ای و مسافرت در دوران اپیدمی کرونا، تعداد تصادفات کمتری در سال های 1398 و 1399 در مقایسه با سال های ماقبل و مابعد آن در بازه زمانی 1395-1401 رخ داده است. نتایج نشان داد که توزیع تراکم و نقاط حاد تصادفات از نظر مکانی-زمانی دارای تغییرپذیری می باشند. به دلیل تراکم بالای تصادفات در منطقه های ایستگاه قطار دوگل و بعد از تونل آبشار، خوشه های تصادفات با میانگین 32/2 Z-score = و سطوح اطمینان 90 تا 99 درصد در بازه زمانی 1395-1401 در این دو منطقه شناسایی شده است. طول جاده در این خوشه های تصادفات 979/10 کیلومتر بوده که شامل 46 درصد از تصادفات جاده ای در این بازه زمانی می باشد. نتایج این تحقیق می تواند جهت بررسی عوامل موثر بر وقوع تصادفات جاده ای در مناطق با تراکم بالا و خوشه های تصادفات، اتخاذ تصمیمات آگاهانه جهت مدیریت سوانح رانندگی و همچنین اجرای اقدامات عمرانی و آموزشی توسط سازمان های مسئول در جهت افزایش ایمنی جاده مورداستفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تخمین تراکم کرنل، توزیع تصادفی، ختیس-ارد-جی، خوشه های خوشه های تصادف، مازندران
  • مجید صبوری، آرش بغدادی* صفحات 115-132

    چالش های متعدد صنعت ساخت وساز به عدم تحقق طرح ها و برنامه های شهری شده و نهایتا چیزی جز گذر و استمرار زمان و افزایش شتاب دار فرسودگی نبوده است. اقدامات سه دهه اخیر شهرسازی، حتی فاقد الگوهای فکری و بر اساس نگرش اقتضایی به صورت تلویحی و برداشت های شخصی مجریان انجام گرفته است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است که به روش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی شامل پیمایش و ارزیابی دلفی انجام گرفته است. مطابق نظرات کارشناسان، معیارهای کالبدی، قانونی و محیط زیست از معیار اقتصاد و سپس از اجتماع ارجح تر بوده اند. بر اساس نتایج به دست آمده کیفیت زندگی شهری بر اساس مکانیزم ساخت وساز به ترتیب نواحی 1، 2، 6، 4، 3 و درنهایت ناحیه 5 وضعیت مطلوبی دارند. در بین مولفه های مربوط به تدوین مکانیزم های کنترل ساخت وساز، تغییر کاربری زمین در بعد کالبدی با ضریب 887/0، ارزش زمین و ساختمان که شدیدا توسط دلالان و بورس بازان زمین و املاک کنترل می شود؛ در بعد اقتصادی با ضریب 788/0 و مولفه فروش تراکم مربوط به اثرات قانونی با ضریب 801/0 بیشترین تاثیر را در کیفیت زندگی منطقه 3 شهرداری تهران دارند. مطابق نتایج، ناحیه 6 در معیار اقتصادی از سایر نواحی دیگر و ناحیه 2 در معیار اجتماعی و ناحیه 1 در محیط زیست نسبت به سایر معیارهای دیگر ارجح تر هستند. در مجموع تغییرات کاربری زمین منطقه 3 را به منطقه ای فشرده مبدل ساخته است. بررسی روند تغییرات کاربری زمین در منطقه نشانگر افزایش ساخت وساز است که ادامه این روند منجر به کاهش سرانه های کاربری فضای سبز و کاربری های خدماتی می شود.

    کلیدواژگان: ساخت وساز شهری، کیفیت زندگی، بلندمرتبه سازی، مکانیزم کنترل، منطقه سه شهرداری تهران
  • سیده فاطمه امامی، مجید یاسوری* صفحات 133-153

    پژوهش حاضر به بررسی پیشران های موثر بر توسعه اقتصاد روستایی دیجیتال با رویکرد کارآفرینی می پردازد. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی و به لحاظ محتوا از نوع پژوهش های توصیفی-تحلیلی می باشد و از نظر ماهیت، بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. توسعه اقتصاد دیجیتال روستایی بهبود شرایط اقتصادی و زندگی در مناطق روستایی را هدف می گیرد. برخی از پیشران های این توسعه شامل ایجاد زیرساخت های دیجیتال، ارتقای دسترسی به اینترنت، آموزش و توانمندسازی فناوری در جامعه، ایجاد شبکه های اجتماعی و همکاری بین ساکنان، توسعه اپلیکیشن و پلتفرم های دیجیتال، راه اندازی استارت آپ های فناوری و تشویق کسب وکارهای بر پایه فناوری است که این اقدامات منجر به افزایش نیروی کار، ایجاد فرصت های کاری، توسعه اقتصادی و افزایش درآمد در مناطق روستایی می شود. نتیجه تحقیق حاکی از آن است که عوامل سازمانی، عوامل محیطی و تحول اکوسیستم، عوامل فناورانه و نوآورانه، وضعیت کسب وکار و وضعیت دانش به ترتیب رتبه های اول تا پنجم را جهت تحقق و توسعه اقتصاد دیجیتال روستایی کسب نموده اند.

    کلیدواژگان: اقتصاد دیجیتال، پیشران ها، اقتصاد روستایی، استان گیلان
  • حسین بلوچی*، محمدعلی سیاه سرانی کجوری، عیسی نیازی، مجید نعمت الهی صفحات 155-170

    بررسی تمایلات رفتاری گردشگران برای بازاریابان و برنامه ریزان گردشگری از اهمیت خاصی برخوردار است. اینکه گردشگر در مراحل مختلف سفر راجع به مقصد چگونه فکر می کند، به تصمیم گیری بهتر بازاریابان گردشگری کمک می کند. بدین منظور، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رضایت، تصویر ذهنی، پشیمانی از خرید بسته سفر و امنیت گردشگر بر وفاداری به مقصد گردشگری شهری در شهر شیراز است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، گردشگران خارجی شهر شیراز در سه ماه ابتدایی سال 1400 است. تعداد 412 نفر نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی همگرا و واگرا و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفت. به منظور بررسی فرضیات از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل استفاده شد. همچنین به منظور تحلیل بین گروه ها، از آزمون لوین استفاده شد. نتایج نشان داد رضایت از سفر و تصویر ذهنی گردشگران رابطه معناداری با پشیمانی از بسته سفر دارند. رابطه بین متغیرهای امنیت گردشگران و پشیمانی از بسته سفر تایید نشد. متغیرهای امنیت گردشگران و پشیمانی آن ها رابطه معناداری با وفاداری به مقصد داشتند. همچنین پشیمانی از بسته سفر نقش میانجی بین تصویر ذهنی گردشگران و وفاداری به مقصد بازی می کند، اما نقش میانجی گری پشیمانی از بسته سفر در رابطه بین امنیت گردشگر و وفاداری به مقصد تایید نشده است. نتایج آزمون آنکووا نشان داد متغیر جنسیت تاثیری بر میزان پشیمانی گردشگران خارجی ندارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، پشیمانی، تصویر ذهنی، امنیت، وفاداری
  • صالح ارخی*، مهران اکبریان سرخی، سمیه عمادالدین صفحات 171-195

    زمین لغزش یکی از پدیده های طبیعی است که در تحول و فرسایش اشکال زمین نقش داشته و زمانی که جوامع انسانی را تحت تاثیر قرار دهد، تبدیل به مخاطره خواهد شد. شهرستان سوادکوه در جنوب شرق استان مازندران قرار دارد. تغییرات حاصل در منطقه نتیجه تغییر کاربری اراضی، آبیاری و زهکشی، انشعاب رودخانه ها و کانال های آبیاری و تغییرات توپوگرافی منطقه است و سبب شده این منطقه با وقوع زمین لغزش های بزرگ و فراوان همراه باشد. در پژوهش حاضر با استفاده از نقاط لغزشی برداشت شده از شهرستان، اقدام به شناسایی پهنه های لغزش در منطقه گردید. عواملی مثل ارتفاع، شیب، جهت شیب، زمین شناسی، خاک شناسی، کاربری اراضی، فاصله از گسل، فاصله از جاده و فاصله از رودخانه به عنوان متغیرهای تاثیرگذار در وقوع لغزش های منطقه بررسی شدند. جهت تهیه لایه ها و طبقه بندی هر یک از آن ها برای هر متغیر، از روش تلفیق لایه زمین لغزش و متغیر موردنظر استفاده شد و در واقع همان روش تعیین عضویت فازی با استفاده از مدل نسبت فراوانی است. پس از محاسبه نسبت فراوانی و عضویت فازی طبقات، اپراتورهای مجموعه فازی گاماهای 0.7، 0.8 و 0.9 به عنوان روش های همپوشانی متغیرهای رده بندی شده با مقادیر عضویت فازی مورداستفاده قرار گرفتند تا نقشه های پهنه بندی خطر زمین لغزش در منطقه موردمطالعه تهیه شوند. به منظور انتخاب روش بهینه از میان اپراتورهای همپوشانی فازی، از دو روش مجموع کیفیت و دقت روش استفاده شد تا مشخص شود که کدام اپراتور یا روش فازی دقت بهتری برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در شهرستان سوادکوه دارد. مقدار شاخص مجموع کیفیت (Qs) که مقایسه و ارزیابی روش ها را در قیاس با یکدیگر نشان می دهد، حاکی از آن است که اپراتور فازی گامای 0.8 با 7.09 بالاترین مقدار Qs را در میان سایر اپراتورهای فازی دارد

    کلیدواژگان: پهنه بندی زمین لغزش، نسبت فراوانی، مجموع کیفی، شهر سوادکوه، GIS
|
  • Taha Rabbani *, Hojatolah Mirzaie Pages 1-20

    The proliferation of Information and Communication Technologies (ICT) has profoundly shaped the information society and exerted a direct influence on regional economic growth and the development of knowledge-based economies. This study employs Qualitative Comparative Analysis (QCA) to conduct a comparative analysis of the effects of ICT on the growth of knowledge-based firms at the regional level, aiming to identify necessary and sufficient conditions. Eleven ICT indicators were used as conditions, and the number of knowledge-based firms served as the outcome.Findings indicate that adult literacy rates (15 years and above), fixed-line telephone subscriptions per 100 inhabitants, and fixed broadband subscriptions per 100 inhabitants demonstrated the highest consistency scores (0.98, 0.95, and 0.94, respectively) and exhibited the most substantial impact on the growth of knowledge-based firms. Consequently, access to telephone lines, broadband internet, and increased adult literacy levels are deemed as critical factors for fostering knowledge-based economies.

    Keywords: Knowledge-Based Economy, Qualitative Comparative Analysis (QCA), Information, Communication Technology (ICT), Innovation
  • Zahra Shabanpoor, Ata Ghaffari *, Alireza Mohamadi Pages 21-39

    Nowadays, cities have become the main centers of human life and work. However, this transformation comes with numerous challenges in social, economic, environmental, and managerial domains, and the continuation of this process may lead to a decrease in the quality of life and, consequently, a reduction in urban sustainability. The present study aims to evaluate and assess the status of urban sustainability in terms of environmental quality from the perspective of the elderly in the neighborhoods of Region 4 of Rasht city. This research is practical in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the research consists of elderly people living in Region 4 of Rasht Municipality. The sample size in the aforementioned statistical population was estimated to be 400 people using Cochran's formula and with a high approximation. A researcher-made questionnaire was used to collect data, and its validity was confirmed through content validity, and its reliability was obtained as 0.79 using Cronbach's alpha method. Descriptive statistics and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the data. The results of the analysis indicate a significant difference in the level of sustainability among different neighborhoods, such that it can be said that sustainability in terms of environmental quality is only more desirable. Livability in terms of environmental quality in neighborhoods 1, 10, and 11 is more favorable than in other neighborhoods. A desirable sustainability level characterizes the study area's western and southwestern parts.The analysis of each dimension under study indicates that the best sustainability status in terms of environmental quality is attributed to the accessibility component.In contrast, the worst sustainability status is attributed to the pedestrian-oriented component.

    Keywords: One-Way Variance Test, Iivability, Environmental Quality, Urban Areas, Rasht City
  • Sadegh Barzegar *, Ali Motahari, Mohammad Rasoli Pages 41-61

    Inefficient urban textures are part of the texture of cities that have stayed away from the economic life of the city because of the increase from exhaustion. In the last decade, we have seen an increase in Spatial -physical change in the cities and, after this, the inefficiency of the urban textures due to increasing urbanization. In order to tackle urban issues, planners have considered different solutions, with regeneration being the most widely accepted one. In this regard, the present research has been done with the aim of regeneration of inefficient urban textures and has tried to determine the current state of regeneration with a forward - looking approach in addition to presenting a new method for identifying inefficient urban textures and then determining possible perspectives in the regeneration of inefficient urban textures to get favorable policies. The study results have shown that the core of the city has historical textures that include neighborhoods such as Chahar bagh, Agha zaman, Chaharlan Qaleh, Ghatar chian, Mian Qaleh, and Sartpola. These areas were found to be the most inefficient part of the city and an example of unstable regeneration policies. The findings of Mic Mac show unfavorable conditions for the future of these areas, as bulldozer interventions have been carried out, destroying their texture identity without achieving the desired results for residents. It does not manage and control pollution, runoff, and sewage and does not completely provide security and comfort. As a result, we have witnessed the migration of residents and texture abandonment.

    Keywords: Regeneration, Inefficient Texture, Foresight, Remote Sensing, Sanandaj
  • Mohsen Pourkhosravani *, Sadegh Karimi, Zahra Dareh Kordi Pages 63-78
    The assessment of the geomorphological characteristics of a territory through internal and external comparison, as well as their scientific and aesthetic value, is called geodiversity. Places that have high diversity will play an important role in the development of tourism and sustainable development of regions. The assessment of geodiversity is considered a fundamental step in the direction of geoconservation. In this regard, this research investigates the Lut basin's geodiversity. The current research is of applied type, which was done by descriptive and analytical method. For this purpose, the GmI method has been used. This index consists of the algebraic sum of five factors as geological diversity, drainage density diversity, roughness diversity, slope condition index diversity and landform classification diversity. The results show that the study area has a high value and position in terms of geomorphodiversity index in all indices. The old and new tectonic activities have created numerous landforms such as volcanic cones and basalt zones. On the other hand, the dominance of external processes in large parts of the basin has caused the formation of various landforms, such as the forms of wind erosion, yardang and sand dunes on a large scale. Thus, the region has a prominent position in terms of geodiversity and deserves the development of geotourism and geoconservation
    Keywords: Diversity, Complexity, Geomorphodiversity, GMI Method, Lut Basin
  • Maryam Afrouz, Hassan Sajadzadeh * Pages 79-99
    In this research, the main goal is analyzing the concept of the right to the city in urban development plans. Qazvin, the case study of this research, is one of historical and medieval cities in Iran with 6 urban development plans including 4 master plans and 2 comprehensive ones. The data collection is done by document studies method. The method of content analysis using MAXQDA2020 is used in analysis part. The research findings show that, the spatial representation seeks to identify urban problems and take steps to solve them accordingly. In this respect, the most frequent topic in the development plans for Qazvin has been to intervene with the spatial organization of the city while respecting, although apparently, its identity. Unfortunately, however, this has been left largely unachieved because of ignoring the citizens and their right to the city. respecting the citizens and their needs and regarding the people’s lived experience paves the road toward formulating successful plans and hence a more sustainable city. Finally, a couple of recommendations are presented for improved implementation of urban development plans
    Keywords: The Right To The City, Production Of Space, Representations Of Space, Urban Development Plans, Qazvin
  • Jalal Samia *, Manouchehr Ranjbar Shoobi, Amer Nikpour Pages 101-114
    The negative impacts of road accidents on socio-economic aspects of human life is a growing concern in the word. Thus, planning to have safe roads is a key factor to achieve sustainable road transportation systems. In this contribution, we aim to investigate the spatio-temporal patterns of accidents density and also the space-time pattern of accidents hot spot along Firoozkooh road which is a transit road, connecting capital to Mazandaran province. In this context, we implemented Kernel density estimation and hot spot analysis using GIS on road accident data from 2016 to 2022.. Results indicate that both accidents density and also accidents hot spot clusters change spatially and temporarily in this time period. Accidents density found to be most in 2022 following the low density rate in 2020 due to Corona pandemic lockdown. Dogol train station and after Abshar tunnel in Firoozkooh road were the most selected parts of the road in terms of accident density rate in 2016-2022. Also, Dogol terrain station and after Abshar tunnel were identified as accidents hot spot clusters with mean Z-score equal to 2.32 and confidence intervals of 90 to 90% in the period of 2016-2022. The road length in these accidents clusters is 10.979 km which contains 46% of accident in this time period. We recommend investigating the cause of accidents in high accident-density road sections and in accident clusters. With this, the safety of this road will be increased and as a result human life and economic activities will be secured
    Keywords: Accident, Firoozkooh Road, Kernel Density Estimation, Hot Spot Analysis, Accident Clusters
  • Majid Sabouri, Arash Baghdadi * Pages 115-132

    The construction industry is currently facing a multitude of challenges, primarily attributed to the inadequate implementation of urban plans and programs, leading to accelerated deterioration of infrastructure. Over the past three decades, urban development practices have largely been driven by implicit attitudes and personal perceptions of those involved, lacking a foundation in established intellectual models. This study, conducted with an applied focus, utilized a descriptive-analytical approach that encompassed both library research and on-site investigations, including a Delphi survey for expert input and evaluation. Experts have identified physical, legal, and environmental criteria as more significant than economic and societal factors in urban development assessments. The research findings indicate that the quality of urban life is perceived favorably based on the construction process, with areas ranked in the following order as 1, 2, 6, 4, 3, and 5. Notably, factors such as land use changes, economic valuation of land and buildings, and density sales regulations have been highlighted as key influencers on the quality of life in District 3 of Tehran Municipality. District 6 is identified as economically preferable, District 2 excels in social criteria, and District 1 leads in environmental considerations compared to other disticts. The transformation of District 3 into a more densely populated area due to increased construction activities has resulted in reduced per capita access to green spaces and essential services.

    Keywords: Urban Construction, Quality Of Life, High-Rise Construction, District 3 Of Tehran Municipality
  • Seyyedeh Fatemeh Emami, Majid Yasouri * Pages 133-153

    The current research is to investigate the effective drivers of developing a digital rural economy with an entrepreneurial approach. In terms of purpose, this study is applied research, and in terms of content, it is a descriptive-analytical one. Moreover, in terms of nature, it is based on the new methods of future studies, analytical and exploratory science, which is a combination of quantitative and qualitative models has been used. The development of rural digital economy aims to improve economic conditions and life in rural areas. Some of the drivers of this development include creating digital infrastructure, improving internet access, educating and empowering technology in the community, creating social networks and collaboration between residents, developing applications and digital platforms, launching technology start-ups and encouraging technology-based businesses, which actions will lead to increasing the labor force, creating work opportunities, economic development and increasing income in rural areas. The result of the research indicates that organizational factors, environmental factors, ecosystem evolution, technological and innovative factors, business status, and knowledge status, respectively, have won the first to fifth ranks for the realization and development of the rural digital economy

    Keywords: Digital Economy, Drivers, Rural Economy, Gilan Province
  • Hossein Balouchi *, Mohammadali Siahsarani Kojouri, Eesa Niazi, Majid Nematolahi Pages 155-170

    Understanding the behavioral tendencies of tourists is crucial for marketers and tourism planners. Insights into how tourists perceive a destination at various journey stages can significantly aid in making informed decisions. This study examines the influence of satisfaction, destination image, regret over purchasing a travel package, and perceived tourist safety on destination loyalty in Shiraz. The research is applied in nature and employs a descriptive-survey method for data collection. The study's statistical population comprises international tourists visiting Shiraz during the first three months of 2021, with a sample size of 412 individuals selected through convenience sampling. Data were gathered via a questionnaire, and its validity was confirmed using convergent and discriminant validity, and reliability was verified through Cronbach's alpha and composite reliability. Structural equation modeling using LISREL software was applied to test the hypotheses, and Levene's test was employed for group comparisons. The findings reveal that satisfaction and destination image are significantly related to regret over the travel package. However, the relationship between tourist safety and regret was not supported. Tourist safety and regret were found to influence destination loyalty significantly. Moreover, regret over the travel package mediated destination image and loyalty but did not mediate the relationship between tourist safety and loyalty. The results of the ANCOVA test indicated that gender does not affect the level of regret experienced by international tourists

    Keywords: Tourism, Regret, Destination Image, Security, Loyalty
  • Saleh Arekhi *, Mahran Akbarian Sorkhi, Somia Emadaddian Pages 171-195

    Landslides are one of the natural phenomena that cause a lot of financial and human losses in the country every year. Therefore, identifying landslide-prone areas to use methods to prevent or deal with slope instability is very important to reduce their hazard and risk. Landslides have always been a serious threat to human habitation. The aim of this study is to use the fuzzy hierarchical process method for landslide risk zoning in Savadkuh through information layers and factors affecting landslides. In the present study, using the landslide points taken from the city, landslide zones were identified in the region. Factors such as altitude, slope, aspect, geology, soil layer, land-use, distance from the fault, and distance from the road and the river were studied as influential variables in landslides. In order to prepare the layers and classify each of them for each variable, the method of combining the landslide layer and the desired variable was used, and in fact, the same method was used to determine the fuzzy membership using the frequency ratio model. After calculating the frequency ratio and fuzzy membership of the classes, the fuzzy set operators, including addition, multiplication, and gamma of 0.7, 0.8 and 0.9, were used as methods to overlap the classified variables with the fuzzy membership values to Landslide zoning maps should be prepared in the study area. In order to select the optimal method from fuzzy overlap operators, two methods of quality summation (Qs) and precision method (P) were used to determine which operator or fuzzy method has better accuracy for landslide risk zoning in Savadkuh. The value of the quality summation index, which shows the comparison and evaluation of methods in comparison with each other, indicates that the 0.8 gamma fuzzy operator has the highest value of Qs among other fuzzy operators

    Keywords: Landslide Zoning, Frequency Ratio, Quality Summation, Savadkuh City, GIS