فهرست مطالب

Journal of Alternative Veterinary Medicine
Volume:7 Issue: 21, 2024

  • تاریخ انتشار: 1403/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا سنجابی، مختار مختاری* صفحات 1212-1225
    زمینه و هدف

    اس سیتالوپرام دارویی است که برای مدیریت و درمان اختلالات افسردگی اساسی و اضطراب فراگیر استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی اثرات محافظتی گالیک اسید بعنوان یک آنتی اکسیدان با دوزهای مختلف در موشهای صحرایی تیمار شده با اس سیتالوپرام انجام شد.

    مواد و روش ‏ها: 

    در این مطالعه تجربی، موشهای صحرایی به 7 گروه 7تایی شامل: گروه کنترل، گروه شاهد (ml 1 آب مقطر بعنوان حلال دارو)، گروه های تجربی 1 (mg/kg 10 اس سیتالوپرام) و 2 (mg/kg 20 گالیک اسید)، گروه های تجربی 3، 4 و 5 (ابتدا mg/kg 10 اس سیتالوپرام و سپس به ترتیب 5، 10 و 20 mg/kg گالیک اسید) بصورت گاواژ به مدت 28 روز دریافت نمودند. در انتهای مطالعه، سنجش آنزیمهای کبدی (ALT، AST، GGT) و پارامترهای بیوشیمیایی خون (ALP، آلبومین، پروتئین تام و بیلی روبین تام) انجام شد.

    یافته ‏ها: 

    تجویز اس سیتالوپرام در گروه تجربی 1 موجب افزایش سطح سرمی ALT، AST، GGT، ALP، آلبومین و بیلی روبین تام در مقایسه با گروه های کنترل و شاهد گردید (p<0.05) اما سطح سرمی پروتیین تام کاهش معنی دار (p<0.05 نشان داد. تجویز گالیک اسید در دوزهای مختلف (5، 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم) در موشهای صحرایی تیمار شده با اس سیتالوپرام در مقایسه با گروه تجربی 1 موجب کاهش سطح سرمی ALT، AST، GGT، ALP، آلبومین و بیلی روبین تام گردید (p<0.05) اما سطح سرمی پروتیین تام افزایش معنی دار نشان داد (p<0.05).

    نتیجه ‏گیری: 

    اس سیتالوپرام می تواند در دوز mg/kg 10 باعث اختلال در آنزیمهای کبدی و پارامترهای بیوشیمیایی خون شود. با این حال گالیک اسید بعنوان یک آنتی اکسیدان بویژه در دوز حداکثر (mg/kg 20) می تواند موجب بهبود سطوح سرمی پروفایل کبدی و پارامترهای بیوشیمیایی خون  در موشهای صحرایی نر تیمار شده با اس‏ سیتالوپرام شود.

    کلیدواژگان: اس سیتالوپرام، گالیک اسید، آنزیم های کبدی، پروفایل لیپیدی، بافت کبد، موش صحرایی
  • محمدصادق اشتری، عباس وشکینی*، مجید مسعودی فرد، حسن گیلانپور، علیرضا باهنر صفحات 1226-1233
    زمینه و هدف

    عضله بالا کشنده مقعد یکی از دو عضله تشکیل دهنده دیافراگم لگنی می باشد، که از لحاظ آناتومی نقش مهمی در عوارضی مثل فتق ناحیه پرینه ایفا می کند. همچنین در پزشکی عارضه ای به نام سندرم عضله بالا کشنده مقعد تعریف می شود که ایجاد درد در ناحیه لگن و رکتوم می کند. بررسی شکل، اندازه و محل قرار گیری طبیعی این عضلات توسط مقطع نگاری کامپیوتری می تواند دریچه ای برای مطالعات آینده در بررسی عوارض این عضله به روش های تصویر برداری دیگر مانند اولتراسونوگرافی و تصویر برداری به روش شدت مغناطیسی باشد.

    مواد و روش‏ ها: 

    تعداد 10 سگ نر و 10 سگ ماده نژاد مخلوط بین 15 تا 20 کیلوگرم که از لحاظ بالینی کاملا سالم بودند انتخاب و مقطع نگاری کامپیوتری نیز از ناحیه محل این عضله تهیه شد. عضله بالاکشنده مقعد از لحاظ شکل و اندازه از محل شروع اتصال عضله به ناحیه اتصال آن بررسی شدند و اندازه های به دست آمده به روش های آماری Mann-Whitney و آزمون دقیق فیشر مورد بررسی آماری قرار گرفت.

    یافته‏ ها: 

    عضله بالا کشنده مقعد در سطح مقطع مفصل لگن به صورت دو طرفه و قرینه در جوانب رکتوم قرار داشت و از محور استخوان ایلیوم تا زائده همال مهره 4 دمی قرار گرفته بود. طول عضله بالا کشنده مقعد پس از مقایسه اندازه های این عضله در سمت چپ و راست در جنس ماده 5/4 سانتی متر و در جنس نر 9/4 سانتی متر بود (0.05>p)

    نتیجه ‏گیری: 

    مطالعه نشان داد که عضله بالا کشنده مقعد در سگ ها ساختاری متقارن دارد و اختلاف جزئی در طول آن بین نرها و ماده ها وجود دارد. این نتایج می توانند مبنایی برای تحقیقات آینده در زمینه بیماری های مرتبط با این عضله و بهبود روش های تصویربرداری مانند اولتراسونوگرافی و MRI باشد.

    کلیدواژگان: عضله بالا کشنده مقعد، مقطع نگاری کامپیوتری، سگ
  • سعید محزون، رضا بهمنش* صفحات 1234-1247
    زمینه و هدف

    دررفتگی کشکک یک مشکل رایج ارتوپدی در سگ ها است. دررفتگی داخلی شایع تر از دررفتگی جانبی است و معمولا در سگ های نژاد کوچک بیشتر دیده می شود. تشخیص بر اساس تظاهرات بالینی ناپایداری کشکک است. با این حال، تصویربرداری تشخیصی برای ارزیابی میزان تغییر شکل استخوان ها و سپس مناسب ترین روش درمانی مورد نیاز است. در این مطالعه  به بررسی مشکلات و عوارض مربوط به مفصل زانو سگ های ارجاعی به  کلینیک های دام کوچک تهران از منظر بالینی و رادیوگرافیک پرداخته شد.

    مواد و روش ‏ها: 

    داده های مربوطه  طی دوره یک ساله جمع آوری شد و همچنین سن، جنس، نوع درگیری، سمت درگیری و درجه دررفتگی ثبت گردید.

    یافته‏ ها:

     از تعداد 100 سگ مورد مطالعه، 28 سگ بیمار (19 نر و 9 ماده) و 72 سگ سالم (38 نر و 34 ماده) بودند. همچنین از تعداد 100 سگ مورد مطالعه، 28 سگ بیمار (19 سگ یک تا پنج سال، 5 سگ پنج تا ده سال و 4 سگ ده تا پانزده سال) و 72 سگ سالم (39 سگ یک تا پنج سال، 19 سگ پنج تا ده سال و 14 سگ ده تا پانزده سال) بودند. از تعداد 28 سگ دارای دررفتگی کشکک، 19 سگ دارای دررفتگی میانی (11 سگ یک تا پنج سال، 4 سگ پنج تا ده سال و 4 سگ ده تا پانزده سال) و 9 سگ دارای دررفتگی جانبی (8 سگ یک تا پنج سال، 1 سگ پنج تا ده سال و صفر سگ ده تا پانزده سال) بودند.

    نتیجه‏ گیری: 

    در مطالعه حاضر مشخص گردید که دررفتگی های یک طرفه 82/1 درصد و دررفتگی های دوطرفه 17/9درصد در سگ های مورد مطالعه بود.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی، دررفتگی کشکک، سگ
  • داریوش بهزادپور*، رضا بی نیاز، کاوه مدهوش، بهزاد کاویانی صفحات 1248-1269
    زمینه و هدف

    ورم پستان پرهزینه ترین بیماری تهدید کننده صنعت پرورش گاو می باشد. تشخیص زود هنگام موارد ورم پستان بالینی بهترین گزینه برای جلوگیری از ابتلا گاوها به ورم پستان است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی شیوع و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی عوامل باکتریایی ایجاد کننده ورم پستان تحت بالینی در گاوهای شیری ماسال بود.

    مواد و روش ها

    در مجموع، 100 نمونه شیر خام از گاوداری های شهرستان ماسال جمع آوری شد. نمونه ها با استفاده از آزمون ورم پستان کالیفرنیایی مورد بررسی قرار گرفتند و امتیازدهی شدند. نمونه های مثبت جمع آوری شده در هر نوبت دوشش، در شرایط انجماد به آزمایشگاه منتقل شده و کشت میکروبی و آنتی بیوگرام روی آنها انجام گرفت. کلیه داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 مورد آنالیز آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شیوع ورم پستان تحت بالینی حدود 67 درصد بود. توزیع شایع ترین باکتری های جدا شده از نمونه های شیر عبارت بود از: استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) با 26/9 درصد، اشرشیا کلی (Escherichia coli) با 16/4 درصد، استافیلوکوک کواگولاز منفی (coagulase negative Staphyllococci) با 10/4 درصد، استرپتوکوکوس آگالاکتیه (Streptococcus agalactiae) با 10/4 درصد، استرپتوکوکوس دیس آگالاکتیه (Streptococcus dysgalactiae) با 9 درصد و انتروباکتر (Enterobacter) با 7/5 درصد. همچنین، 71/4 درصد از ایزوله های استافیلوکوک کواگولاز منفی و 66/7 درصد از جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس به پنی سیلین مقاوم بودند. به طور کلی، همه عوامل باکتریایی جدا شده از نمونه های مورد مطالعه به سیپروفلوکسازین حساس بودند.

    نتیجه گیری

    در مجموع، شیر تولید شده از گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی، میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک را به انسان منتقل می کند و منجر به شیوع میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک در انسان می گردد. بنابراین، پیشگیری و درمان ورم پستان تحت بالینی در گاوها به مطالعه و توجه بیشتری نیاز دارد.

    کلیدواژگان: ورم پستان، مقاومت آنتی بیوتیکی، گاو، ماسال
  • امیر وفافر*، بهزاد محمدی، ایمان رفیعیان، حمید کیوانی، هورمزد وظیفه مستعان صفحات 1270-1282
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات جراحی های ارتوپدی امکان ایجاد آسیب حرارتی به استخوان در حین سوراخ کردن می باشد. آسیب حرارتی استخوان، ماحصل درجه حرارت و مدت زمانی است که بافت استخوان در معرض اصطکاک قرار می گیرد. در این مطالعه اثر اصطکاک سر مته بر ایجاد نکروز حرارتی در استخوان درشت نی بز بصورت هیستوپاتولوژیک بررسی شد.

    مواد و روش‏ ها:

     پنج راس بز نر سالم نژاد ایرانی انتخاب و با استفاده از سرمته مارپیچ تند وsplit point  بر روی بدنه استخوان درشت نی و با رهیافت میانی در هر دو اندام خلفی 8 سوراخ با دورهای 50 ، 100 ، 200 ، 250 ، 300، 350 و 1000 در دقیقه ایجاد شد. جهت مطالعه تاثیر  ماده خنک کننده بر کاهش بروز نکروز حرارتی در اندام خلفی چپ از نرمال سالین استریل استفاده شد اما در اندام خلفی راست از نرمال سالین استفاده استفاده نشد. سپس در هر یک از روزهای 3، 5، 7، 9 و 11 بعد از عمل یکی از حیوانات به روش انسانی ذبح و استخوان درشت نی هر دو اندام به منظور مطالعه هیستوپاتولوژیک به آزمایشگاه ارسال شد.

    یافته‏ ها: 

    نتایج آسیب شناسی حاکی از این بود که در 36 مورد از 40 سوراخ ایجاد شده در اندام خلفی راست حدود 90 درصد نکروز حرارتی مشاهده شد در حالی که از 40 سوراخ ایجاد شده در اندام خلفی چپ، حدود 55 درصد دچار آسیب حرارتی شده بودند. همچنین 60 درصد از سوراخهای ایجاد شده با دورهای 250، 300، 350 و 1000 در دقیقه در هر دو اندام دچار نکروز حرارتی شده بودند.

    نتیجه‏ گیری:

     نتایج این مطالعه بیانگر این  است که دورهای بالای 250 در دقیقه در ایجاد نکروز حرارتی سهم به سزایی دارد زیرا کاهش زمان با افزایش نیروی وارده به سرمته موجب کم کردن احتمال بروز نکروز حرارتی خواهد شد. همچنین استفاده از محلول خنک کننده در حین سوراخ کردن یکی از راه های موثر جهت کاهش بروز نکروز حرارتی می باشد.

    کلیدواژگان: نکروز حرارتی، استخوان، سرمته، خنک کننده
  • صدیقه یزدان پناه*، زهرا فهیم، زهرا یزدان پناه صفحات 1283-1292

    عرضه محصولات غذایی به صورت تازه با مشکل فساد پذیری سریع و عمر کوتاه آنها همراه است. با توجه به اهمیت مصرف گوشت در برنامه غذایی و مسئله فساد پذیری سریع آن، نیاز به استفاده از روش های بسته بندی نوین رو به افزایش است. امروزه فیلم ها و پوشش های خوراکی بر پایه پروتئین، لیپید، پلی ساکارید و یا ترکیبی از آنها به صنعت بسته بندی وارد شده است. این لایه محافظ به عنوان سدی بین غذا و محیط خارجی عمل می کند و بنابراین روند  فساد را به تاخیر می اندازد. پوشش های خوراکی می توانند از افت رطوبت، رشد میکروب ها ، چکه کردن و تند شدگی لیپیدهای گوشتی جلوگیری کرده و باعث حفظ طعم و رنگ آنها شود و در برابر آسیب های فیزیکی ناشی از حمل و نقل از محتوای بسته محافظت نماید.  این پوشش ها به دلیلی زیست تخریب پذیر بودن و عدم ایجاد مشکل در طبیعت مناسب تر از پلیمرهای سنتزی می باشند و تا حد زیادی درحال جایگزین شدن به جای انواع سنتزی می باشند. خوراکی بودن، زیست کاف بودن و کارآمد بودن این پوشش ها عامل اصلی رواج آنها در صنعت غذا و انجام وسیعی از پژوهش ها در این ارتباط است. بر اساس پژوهش های صورت گرفته، اثر ترکیبی برخی از این پوشش ها با یکدیگر و افزودن اسانس به آنها منجر به بهبود خواص آن و اثر آنتی اکسیدانی می شود. یافته های ارائه شده در این مقاله، انواع  پوشش های خوراکی و همچنین تحولات اخیر مربوط به آنها را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: محصولات غذایی، فیلم خوراکی، عمر ماندگاری
|
  • Leila Sanjabi, Mokhtar Mokhtari* Pages 1212-1225
    Background and aim

    Escitalopram is a drug that is used for the management and treatment of major depression and generalized anxiety disorders. This study aimed to investigate the protective effects of gallic acid as an antioxidant with different doses in rats treated with escitalopram.

    Materials and Methods

    In this experimental study, rats were divided into 7 groups including: control group, control group (1 ml of distilled water as drug solvent), experimental groups 1 (10 mg/kg of escitalopram) and 2 (mg 20/kg gallic acid), experimental groups 3, 4 and 5 (first 10 mg/kg escitalopram and then 5, 10 and 20 mg/kg gallic acid respectively) received by gavage for 28 days. At the end of the study, liver enzymes (ALT, AST and GGT) and blood biochemical parameters (ALP, albumin, total protein and total bilirubin) were measured.

    Results

    Escitalopram administration in experimental group 1 increased the serum levels of ALT, AST, GGT, ALP, albumin, and total bilirubin compared to the control and control groups (P<0.05), but the serum total protein level decreased significantly (P<0.05). The administration of gallic acid in different doses (5, 10 and 20 mg/kg) in rats treated with escitalopram decreased the serum levels of ALT, AST, GGT, ALP, albumin and total bilirubin compared to experimental group 1 (P<0.05), but the total protein serum level showed a significant increase (P<0.05).

    Conclusion

    Escitalopram in a dose of 10 mg/kg can cause disturbances in liver enzymes and blood biochemical parameters. However, gallic acid as an antioxidant, especially at the maximum dose (20 mg/kg), can improve serum levels of liver profile and blood biochemical parameters in male rats treated with escitalopram.

    Keywords: Escitalopram, Gallic Acid, Liver Enzymes, Lipid Profile, Liver, Rat
  • Mohammadsadegh Ashtari, Abbas Veshkini*, Majid Masoudifard, Hassan Gilanpour, Alireza Bahonar Pages 1226-1233
    Background and aim

    The levator ani muscle is one of the two main muscles forming the pelvic diaphragm, playing a significant anatomical role in conditions such as perineal hernia. Additionally, a condition known as levator ani syndrome is characterized by pelvic and rectal pain. Studying the natural shape, size, and positioning of this muscle using computed tomography (CT) could provide a foundation for future research on its disorders through other imaging modalities like ultrasonography and magnetic resonance imaging (MRI).

    Materials and Methods

    CT scans of the levator ani muscle were performed on 10 clinically healthy male and 10 clinically healthy female mixed-breed dogs weighing between 15 and 20 kilograms. The muscle’s shape and dimensions were evaluated from its origin to its insertion, and the measurements were statistically analyzed using the Mann-Whitney U test and Fisher’s exact test.

    Results

    The levator ani muscle was symmetrically located on both sides of the rectum at the level of the hip joint and extended from the axis of the ilium to the hemal process of the fourth caudal vertebra. The average length of the levator ani muscle was 4.9 cm in male dogs and 4.5 cm in female dogs (p<0.05).

    Conclusion

    This study demonstrated that the levator ani muscle in dogs has a symmetrical structure with minor length differences between males and females. These findings can serve as a reference for future research on disorders involving this muscle and for improving imaging techniques such as ultrasonography and MRI.

    Keywords: Levator Ani Muscle, Computed Tomography, Dog
  • Saeid Mahzoon, Reza Behmanesh* Pages 1234-1247
    Background and aim

    Patellar luxation is a common orthopedic problem in dogs. Medial luxation is more common than lateral luxation and is usually seen more in small breed dogs. Diagnosis is based on clinical manifestations of patellar instability. However, diagnostic imaging is required to assess the degree of bone deformation and then the most appropriate treatment. In this study, the problems and complications related to the stifle joint of dogs referred to small animal clinics in Tehran were investigated from a clinical and radiographic perspective.

    Materials and Methods

    Relevant data were collected over a one-year period and age, sex, type of involvement, side of involvement, and degree of luxation were recorded.

    Results

    Of the 100 dogs studied, 28 were diseased (19 males and 9 females) and 72 were healthy (38 males and 34 females). Also, out of 100 dogs studied, 28 were sick (19 dogs aged 1 to 5 years, 5 dogs aged 5 to 10 years, and 4 dogs aged 10 to 15 years) and 72 were healthy (39 dogs aged 1 to 5 years, 19 dogs aged 5 to 10 years, and 14 dogs aged 10 to 15 years). Out of 28 dogs with patellar luxation, 19 dogs had medial luxation (11 dogs aged 1 to 5 years, 4 dogs aged 5 to 10 years, and 4 dogs aged 10 to 15 years) and 9 dogs had lateral luxation (8 dogs aged 1 to 5 years, 1 dog aged 5 to 10 years, and 0 dogs aged 10 to 15 years).

    Conclusion

    In the present study, it was determined that unilateral luxation were 82.1% and bilateral luxation were 17.9% in the dogs studied.

    Keywords: Radiography, Patellar Luxation, Dog
  • Darioush Behzadpour*, Reza Biniaz, Kaveh Madhoush, Behzad Kaviani Pages 1248-1269
    Background and aim

    Mastitis is the most costly disease threatening the cow breeding industry. Early diagnosis of clinical mastitis cases is the best option to prevent cows from getting mastitis. The aim of the present study was to investigate the prevalence and determine the antibiotic resistance pattern of bacterial agents causing subclinical mastitis in dairy cows of Masal.

    Materials and Methods

    In total, 100 samples of raw milk were collected from cow farms in Masal city. The samples were evaluated and scored using the California mastitis test. The positive samples collected in each milking session were transferred to the laboratory at the frozen condition and microbial culture and antibiogram were performed on them. All data were statistically analyzed using SPSS software version 25.

    Results

    Results showed that the prevalence of subclinical mastitis was about 67%. The distribution of the most common bacteria isolated from milk samples included: Staphylococcus aureus with 26.9%, Escherichia coli with 16.4%, coagulase-negative Staphylococcus with 10.4%, Streptococcus agalactiae with 10.4%, Streptococcus dysgalactiae with 9% and Enterobacter with 7.5%. Also, 71.4% of coagulase-negative Staphylococcus isolates and 66.7% of Staphylococcus aureus isolates were resistant to penicillin.

    Conclusion

    In general, all bacterial agents isolated from the studied samples were sensitive to ciprofloxacin. Totally, milk produced from cows with subclinical mastitis transmits antibiotic-resistant microbes to humans and leads to the spread of antibiotic-resistant microbes in humans. Therefore, the prevention and treatment of subclinical mastitis in cows needs more attention.

    Keywords: Mastitis, Antibiotic Resistance, Cattle, Masal
  • Amir Vafafar*, Behzad Mohammadi, Iman Rafeiaan, Hamid Keivani, Hoormazd Vazifeh Mostaan Pages 1270-1282
    Background and aim

    Thermal injury to the bone during drilling action is one of the primary concerns in orthopedic surgery. The temperature and length of time during which bone tissue is exposed to it, causes thermal injury. In this study, the effect of drill head friction on thermal necrosis in goat tibia was investigated histopathologically.    

    Materials and Methods

    Five healthy male Iranian goats were selected and 8 holes were made on the body of the tibia using a sharp spiral and split point drill and a medial approach in both hind limbs at 50, 100, 200, 250, 300, 350 and 1000 rpm. To study the effect of cooling agent on reducing the incidence of thermal necrosis in the left hind limb, sterile normal saline was used, but normal saline was not used in the right hind limb. Then, on each of the 3rd, 5th, 7th, 9th and 11th days after the operation, one of the animals was humanely slaughtered and the tibia of both limbs was sent to the laboratory for histopathological study.

    Results

    Pathological results indicated that thermal necrosis was observed in 36 of 40 holes made in the right hind limb, with approximately 90% of the holes made in the left hind limb, while thermal necrosis was observed in 55% of the 40 holes made in the left hind limb. Thermal necrosis was also observed in 60% of the holes made at 250, 300, 350, and 1000 rpm in both limbs.

    Conclusion

    The results of this study indicate that speeds above 250 rpm/min contributes significantly to thermal necrosis because reducing the time by increasing the force applied to the head will reduce the likelihood of thermal necrosis. Also, using a cooling solution during drilling is one of the effective ways to reduce the incidence of thermal necrosis.

    Keywords: Thermal Necrosis, Bone, Drill Head, Coolant
  • Sedigheh Yazdanpanah*, Zahra Fahim, Zahra Yazdanpanah Pages 1283-1292

    The supply of fresh food products is associated with the problem of fast perishability and their short shelf life. Due to the importance of meat consumption in the food program and the problem of its fast perishability, the need to use new packaging methods is increasing. Today, edible films and coatings based on protein, lipid, polysaccharide or a combination of them have entered the packaging industry. This protective layer acts as a barrier between the food and the external environment, thus delaying the spoilage process. Edible coatings can prevent loss of moisture, growth of microbes, dripping and rancidity of meat lipids, preserve their taste and color, and protect the contents of the package from physical damage caused by transportation. These coatings are more suitable than synthetic polymers because they are biodegradable and do not cause problems in nature, and they are being replaced to a large extent instead of synthetic types. Edibility, biosufficiency, and efficiency of these coatings are the main reason for their popularity in the food industry and conducting a wide range of researches in this regard. Based on the researches, the combined effect of some of these coatings with each other and adding essential oil to them leads to improvement of its properties and antioxidant effect. The findings presented in this article show the types of food coatings as well as recent developments related to them.

    Keywords: Food Products, Edible Film, Shelf Life