فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • نسیم کارگر، سید مهدی حسینی فرد*، حسن محمد طهرانی صفحات 390-405
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه عوامل زیادی از جمله توجه تقسیم شده و توجه پایدار می توانند بر تشخیص تغییر اثر بگذارند؛ بنابراین هدف این پژوهش، پیش بینی کوری تغییرات بر اساس مولفه های پیچیدگی صحنه، بارهیجانی محرک، حافظه نمادین و توجه پایدار می باشد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش از نوع رابطه ای- اکتشافی بود. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان دانشگاه پیام نور و آزاد اسلامی واحد زرند بود که از میان آنها 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. . جهت جمع آوری داده ها از تصاویر واقعی با بار هیجانی مثبت، منفی و خنثی در قالب نرم افزار تهیه شده برای سنجش کوری تغییر، بار هیجانی محرک و پیچیدگی محرک استفاده شد. همچنین برای سنجش حافظه نمادین از آزمون اسپرلینگ و از آزمون عملکرد پیوسته  برای سنجش توجه پایدار استفاده شد. الگویابی معادلات ساختاری و همچنین تحلیل عوامل تائیدی از طریق تحلیل مسیر و الگویابی معادلات ساختاری (SEM)، اعمال گردیدند. تمام تحلیل ها با استفاده از AMOS و SPSS نسخه 21 و از ضریب همبستگی و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به یافته های پژوهش شاخص های ارائه شده برازش کامل مدل را نشان دادند. در مدل نهایی نسبت مجذور خی -دو به درجه آزادی یا مجذور کای نسبی (10/2)،  شاخص نیکویی برازش (GFI) برابر با 97/0،  شاخص نیکویی برازش تعدیل یافته (AGFI) برابر با 97/0،  شاخص برازندگی افزایشی (IFI) برابر با 96/0،  شاخص توکر- لویس (TLI) برابر با 92/0، شاخص برازندگی هنجار شده (NFI) برابر با 94/0 و شاخص ریشه میانگین مجذورات خطا (RMSEA) برابر با 06/0 است.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان دادند که مولفه های پیچیدگی صحنه، بار هیجانی محرک، حافظه ی نمادین و توجه پایدار اثر مستقیم و منفی بر کوری تغییر دارند. همچنین یافته ها بیانگر آن است که شاخص های برازندگی اولیه در نایید الگوهای اثرگذار بر کوری تغییر، تناسب داشتن الگو را تایید می کنند.

    کلیدواژگان: کوری تغییر، پیچیدگی صحنه، بارهیجانی محرک، حافظه نمادین، توجه پایدار
  • مصطفی انصاریون، حسن میرزا حسینی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 405-417
    زمینه و هدف

    خلق فرد بر توجه انتخابی و حافظه کاذب تاثیر دارد؛ اما پاسخ به این پرسش که کدام نوع خلق (منفی یا مثبت) و در کدام موقعیت هیجانی (منفی یا مثبت) بیشترین حافظه کاذب را ایجاد می کند، پژوهش های بیشتری می طلبد. پژوهش حاضر با هدف مشخص کردن نقش القای هیجان بر حافظه کاذب با نقش میانجی سوگیری توجه در بیماران مبتلا به اختلال خلقی انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و اختلال دوقطبی I (دوره مانیا) مراجعه کننده به بیمارستان روانپزشکی رازی بودند. 54 نفر زن و 54 نفر مرد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. درهر گروه، 9 مرد و 9 زن گنجانده شد. به 36 نفر از آزمودنی ها خلق مثبت و 36 نفر دیگر خلق منفی القا شد و به 36 نفر گروه کنترل هیچ خلقی القا نشد. پرسشنامه حافظه کاذب (DRM) به عنوان پیش آزمون برای سنجش میزان حافظه کاذب آزمودنی ها اجرا شد. و سپس تکلیف حافظه کاذب مبتنی بر پارادایم DRM (پس آزمون) با روش القای خلق برای سنجش میزان حافظه کاذب با محتوای هیجانی مختلف شامل مثبت، منفی و خنثی از طریق نمایش فیلم استفاده شد. پس از آن آزمون استروپ (سوءگیری توجه) نیز برای بررسی میزان حالات هیجانی و تاثیر آن بر سوءگیری توجه اجرا شد. از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار آماری  29  وpls3 , SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاه گردید.

    یافته ها

    القای خلق به واسطه سوگیری توجه بر حافظه کاذب تاثیر غیرمستقیم دارد. (P>0/001)

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سوگیری توجه در رابطه بین القای خلق و حافظه کاذب نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: القای هیجان، حافظه کاذب، سوگیری توجه، اختلال خلقی
  • علی احمدی، جمشید بنایی بروجنی*، سعید کشاورز، الهام افتخاری صفحات 406-422
    زمینه و هدف

    یکی از بیماری های غیرواگیر که عوارض زیادی بر بدن وارد می کند، دیابت می باشد. امروزه از شیوه زندگی انتخابی و رفتارهای روزانه فرد به ویژه فعالیت های ورزشی در کاهش عوارض ناشی از آن استفاده زیادی می شود. هدف از پژوهش حاضر، تاثیر تاثیر هشت هفته تمرینات ترکیبی بر سطوح پلاسمایی کاینورنین و ترکیب بدن مردان دیابتی نوع دو بود.

    مواد و روش ها

    دراین پژوهش، آزمودنی  شامل 24 مرد مبتلا به بیماری دیابت نوع دو با دامنه سنی 00/4 ± 29/60 (سال)، وزن 83/6 ± 37/87 (کیلوگرم)، قد 11/0 ± 57/1 (متر)، شاخص توده بدن (کیلوگرم/متر2) 09/9 ± 12/36 ، توده چربی (درصد) 94/1 ± 77/28، توده عضلانی (کیلوگرم) 66/1 ± 82/26، میانگین قند خون سه ماهه (A1C) 41/0 ± 74/7، قندخون ناشتا (میلی گرم/دسی لیتر) 14/2 ± 79/163، سابقه ی بیماری (سال) 50/0 ± 92/3، به طور داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه، گروه تجربی (12 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته، هرهفته سه جلسه ی 60 تا 80دقیقه ای، تمرینات ترکیبی شامل تمرینات مقاومتی (چهار تمرین برای عضلات فوقانی و تحتانی با شدت 60 تا 70 درصدیک تکراربیشینه) و هوازی (با شدت 60درصد حداکثر اکسیژن مصرفی به مدت 15 دقیقه) را انجام دادند و گروه کنترل در این مدت بدون تمرین بودند. به منظور بررسی اندازه گیری متغیرهای پژوهشی، نمونه گیری خونی 48 ساعت قبل از شروع اولین جلسه تمرینی و همچنین 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی  در حالی که همه آزمودنی ها ناشتا بودند به عمل آمد. از روش الایزا جهت اندازه گیری سطوح  پلاسمایی کاینورنین استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری آزمون تی همبسته، تی مستقل و آزمون شاپیروویلک جهت نرمال کردن داده ها در سطح معنی داری 05/0 ، با نرم افزار SPSS ورژن 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد هشت هفته تمرینات ترکیبی سبب کاهش سطوح پلاسمایی کاینورنین شد. علاوه بر این، تمرین ترکیبی منجر به کاهش توده چربی و شاخص توده بدن و افزایش توده بدون چربی گردید.

    نتیجه گیری

    بنابرنتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود که از تمرینات ترکیبی درجهت کاهش سطوح پلاسمایی کاینورنین و بهبود ترکیب بدن مردان دیابتی نوع دو استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، کاینورنین، ترکیب بدن، دیابت
  • سمیه محمدی، سجاد امینی منش*، اعظم داودی، فرزانه هومن صفحات 423-435
    زمینه و هدف

    از این رو هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار ذهنی و فرسودگی هیجانی زنان مطلقه سرپرست خانوار می باشد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش و گروه گواه و جامعه آماری شامل کلیه زنان مطلقه سرپرست خانوار در شهر اصفهان در سال 1402 که به روش نمونه گیری دردسترس 45 نفر انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (گروه درمان پذیرش و تعهد 15 نفر و گروه درمان فراتشخیصی 15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) قرار گرفتند. سپس به گروه آزمایش درمان پذیرش و تعهد 8  جلسه 90 دقیقه ای و به گروه آزمایش درمان فراتشخیصی هم 8 جلسه 90 دقیقه ای ارائه شد. برای گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه نشخوار ذهنی نولن - هوکسما و مورو (1991) و پرسشنامه فرسودگی هیجانی مسلش و جکسون (1981) بود. داده ها به وسیله روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، تفاوت معناداری را بین میانگین نمرات پس آزمون و آزمون پیگیری متغیر نشخوار ذهنی و میانگین نمرات پس آزمون فرسودگی هیجانی وجود ندارد و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد اثربخشی بیشتری را نسبت به درمان فراتشخیصی بر کاهش نشخوار ذهنی و نگرانی زنان مطلقه سرپرست خانوار داشت.

    نتیجه گیری

    درمان پذیرش و تعهد و درمان فراتشخیصی با آموزش روش های مناسب برخورد با موضوعات هیجانی، راهبردهای سازگارانه زنان مطلقه سرپرست خانوار برای تنظیم هیجانات را افزایش داده و باعث ارتقاء سطح سلامت روانی و کاهش نشخوار ذهنی و فرسودگی هیجانی شده اند و همین موجب تجربه کمتر اختلالات فیزیولوژیکی و هیجانی شده است

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نشخوار ذهنی، فرسودگی هیجانی، زنان مطلقه سرپرست خانوار
  • فهیمه محمدینیک، محمود تلخابی*، میثم صادقی صفحات 436-449
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش بررسی رابطه بین عملکردهای شناختی و سواد خواندن در دانش آموزان پایه چهارم دبستان است.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی شهر تهران است که در سال تحصیلی 1402-1403 در حال تحصیل بودند که تعداد 174 نفر از آن ها به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای اندازه گیری از آزمون های پیشرفت سواد خواندن (پرلز، 2016) و  خرده آزمون های از  نسخه پنجم آزمون هوش وکسلر کودکان (WISC-5) و آزمون توجه و تمرکز  IVA-2 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد، بین مولفه های عملکرد شناختی و سواد خواندن ادبی و اطلاعاتی دانش آموزان پایه چهارم دبستان رابطه مثبت وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تفکر مفهومی با ضریب بتای استاندارد (451/0) بالاترین تاثیر رگرسیونی را بر سواد خواندن ادبی دانش آموزان داشته است. همچنین تفکر مفهومی با ضریب بتای استاندارد (456/0)  بالاترین تاثیر رگرسیونی را بر سواد خواندن اطلاعاتی دانش آموزان داشته است و سرعت پردازش، حافظه فعال و توجه بعد از تفکر مفهومی بالاترین تاثیر رگرسیونی را بر سواد خواندن اطلاعاتی دانش آموزان داشته اند.

    نتیجه گیری

    با افزایش توانایی های شناختی در دانش آموزان، امکان اجرای مهارت های متعدد به طور همزمان فراهم می شود و همچنین دانش آموزان دارای سواد خواندن اطلاعاتی، ارزش اطلاعات را در متون تشخیص می دهند و توانایی پیدا کردن و تحلیل اطلاعات را هنگام خواندن مطالب دارند و قادرند محتوای اطلاعات را با دید انتقادی ارزیابی کنند

    کلیدواژگان: عملکردهای شناختی، توجه، سرعت پردازش، تمایز دیداری، حافظه فعال، تفکر مفهومی، سواد خواندن
  • نسرین عسکرپور، احمد منصوری* صفحات 450-461
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بالای اختلال های اضطرابی در نوجوانان، این دوره مرحله اصلی شکل گیری نشانگان اضطرابی ازجمله اختلال اضطراب فراگیر است. علل و عوامل متعددی در ایجاد این اختلال دخیل هستند. هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی تحمل ناپذیری بلاتکلیفی در رابطه بین استرس والدینی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر بنیادی، مقطعی و توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان متوسطه دوم شهر مشهد (63000 =N) در سال 1403-1402 بود که تعداد 203 نفر از آن ها و یکی از والدینشان (203 والد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از شاخص استرس والدینی (آبیدین، 1995)، مقیاس تحمل ناپذیری بلاتکلیفی (کارتون و همکاران، 2007) و پرسشنامه اضطراب کودکان و نوجوانان مبتنی بر پنجمین راهنمای تشخیص و آماری اختلال های روانی (موریس و همکاران، 2017) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تائیدی و همچنین تحلیل مسیر در نرم افزارهای آماری SPSS نسخه 26 و LISREL نسخه 8/8 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین استرس والدینی، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر همبستگی مثبت وجود دارد (05/0>p). بررسی ضرایب نشان دهنده آن است که اثر مستقیم استرس والدینی بر تحمل ناپذیری بلاتکلیفی معنادار است، اما اثر آن بر نشانه های اختلال اضطراب فراگیر معنادار نیست. اثر مستقیم تحمل ناپذیری بلاتکلیفی بر نشانه های اختلال اضطراب فراگیر معنادار است. اثر غیرمستقیم استرس والدینی بر نشانه های اختلال اضطراب فراگیر از طریق تحمل ناپذیری بلاتکلیفی معنادار است (99/0 =CFI، 97/0 =NFI، 96/0 =NNFI، 99/0 IFI، 92/0 =RFI، 9/0 =GFI، 064/0 =RMSEA). با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت تحمل ناپذیری بلاتکلیفی در رابطه بین استرس والدینی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر نقش میانجی ایفا می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که استرس والدینی و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی نوجوانان نقش مهمی در تجربه نشانه های اختلال اضطراب فراگیر دارند. یافته های این پژوهش نشان دهنده اهمیت مداخله های مبتنی بر کاهش استرس و مبتنی بر تحمل ناپذیری بلاتکلیفی برای کاهش استرس والدینی و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی نوجوانان و درنتیجه نشانه های اختلال اضطراب فراگیر است.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، استرس والدینی، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی
  • سودابه ارشادی منش، طاهره محمودیان دستنائی*، مصطفی یعقوبی محجوب صفحات 462-476
    زمینه و هدف

    تلاش های زیادی بر اساس متغیرهای روان شناختی، جامعه شناسی و فرهنگی برای تعیین ماهیت جرم و جنایت صورت گرفته است. این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال است که آیا صفات تاریک شخصیت و ابعاد سرشت و منش از طریق خودکنترلی بر رفتارهای مجرمانه تاثیر دارند.

    مواد روش ها

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه نوجوانان 13 تا 17 سال شهرستان خرم آباد در سال 1402 بودند. نمونه پژوهش 350 نفر از نوجوانان بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های سه گانه تاریک شخصیت (پائلوس و جونز، 2011)، فرم کوتاه پرسشنامه سرشت و منش آدان و همکاران (2009)، خودکنترلی تانجی و همکاران (2004) و رفتارهای مجرمانه نوجوانان پیچرو (2019) پاسخ دادند. جهت ارزیابی الگوی پیشنهادی از الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS 24 و SPSS 26  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد که بین سه گانه تاریک شخصیت با رفتارهای مجرمان نوجوانان رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت (001/0≥P). همچنین نتایج نشان داد که بین نوجویی و آسیب پرهیزی با رفتارهای مجرمانه رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0≥P)؛ بین پاداش وابستگی، پشتکار، خود راهبری، همکاری و خود فراروی با رفتارهای مجرمانه رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (001/0≥P). نتایج مدل یابی معادله ساختاری نشان داد که 30 درصد از واریانس خودکنترلی توسط صفات تاریک شخصیت و ابعاد سرشت و منش تبیین می شود. در نهایت 43 درصد از واریانس رفتارهای مجرمانه توسط صفات تاریک شخصیت، ابعاد سرشت و منش  و خودکنترلی تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که صفات تاریک شخصیت و ابعاد سرشت و منش به طور غیرمستقیم از طریق مهارت های خودکنترلی ضعیف بر رفتارهای مجرمان نوجوانان تاثیر دارند. لذا پیشنهاد می شود برنامه های پیشگیری از آسیب های اجتماعی بر روی مهارت های خویشتن داری و خودکنترلی متمرکز باشند.

    کلیدواژگان: گرایش به رفتارهای مجرمانه، صفات تاریک شخصیت، خودکنترلی، سرشت، منش، نوجوانان
  • سید محسن نعمتی، محمد نریمانی*، پرویز پرزور، سجاد بشرپور، قاسم فتاح زاده صفحات 477-486
    زمینه و هدف

    چاقی در بین جوامع و اکثر کشورها گسترش یافته و به موضوعی عمومی و جهانی تبدیل شده است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه کاهش وزن تلفیقی بر ولع مصرف و شاخص های تن سنجی در زنان مبتلا به چاقی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان چاق مراجعه کننده به کلینیک تغذیه شهر اردبیل در سال 1402 بود. با توجه به اینکه حداقل 15 نمونه در تحقیقات تجربی در نظر گرفته شده است، در نتیجه 45 زن چاق (15 نفر در موقعیت درمان با برنامه کاهش وزن تلفیقی و 15 نفر در موقعیت بدون درمان) به طور تصادفی انتخاب و در گروه قرار گرفتند. هر یک از گروه آزمایش به تفکیک روزانه به مدت 50 دقیقه و با تعداد جلسات 14 جلسه تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. اعضای هر گروه با استفاده از پرسشنامه ولع مصرف Cepeda-Benito و شاخص های تن سنجی در مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند و از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج بدست آمده، برنامه کاهش وزن تلفیقی بر ولع مصرف غذا، شاخص توده بدنی (BMI) و  نسبت دور کمر به قد (WHtR) تاثیر مثبت و معنادار داشته است (001/0>P) به طوری که نمرات آزمودنی های گروه آزمایش در پس آزمون این متغیرها کاهش معنادار یافته است اما بر نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) و شاخص حجم شکمی  AVI تاثیر معناداری نداشته است (05/0<P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه، به نظر می رسد از روش برنامه کاهش وزن تلفیقی می توان در برنامه های کاهش وزن و تغییر سبک زندگی و ارتقاء سلامت جامعه استفاده کرد

    کلیدواژگان: کاهش وزن، برنامه کاهش وزن تلفیقی، ولع مصرف، شاخص های تن سنجی، چاقی
  • افسانه نفریه طالخونچه، هادی فرهادی*، غلامرضا منشئی صفحات 487-502
    زمینه و هدف

    اعتیاد به اینترنت یک اختلال اجتماعی روانی است که در جوامع در حال گسترش روی نسل نوجوان و جوان اثر چشمگیر داشته است و پیامدهای مهمی مانند آشفتگی هیجانی، عاطفی، پرخاشگری، روان پریشی، روابط بین فردی نامطلوب و...  به همراه داشته است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی نوجوانان با اعتیاد به اینترنت بر هیجان خواهی و روابط با همسالان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در مرحله کیفی، روش پدیدارشناسانه بود که از بین نوجوانان با اعتیاد به اینترنت تحت مشاوره در مراکز مشاوره شهر اصفهان به صورت هدفمند و تا مرحله اشباع، 15 نوجوان انتخاب و مصاحبه شدند. با روش کلایزی، 9 مفهوم اصلی و 33 مفهوم فرعی استخراج و براساس آنها بسته واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی تدوین شد. در مرحله کمی، روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. 30 نوجوان با اعتیاد به اینترنت با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی را طی دو ماه در ده جلسه 120 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورداستفاده شامل پرسشنامه اعتیاد به اینترنت، هیجان خواهی و روابط با همسالان بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی بر هیجان خواهی و روابط با همسالان آنها در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معناداری دارد  (001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادکه مداخله واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی نوجوانان با اعتیاد به اینترنت با استفاده از اصول کیفیت زندگی و  نظریه تئوری انتخاب می تواند به عنوان یک مداخله موثر جهت بهبود هیجان خواهی و روابط با همسالان آنها مورداستفاده گیرد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی مبتنی بر کیفیت زندگی، هیجان خواهی، روابط با همسالان، اعتیاد به اینترنت
  • منیژه کمالی، غلامرضا منشئی*، هاجر ترکان صفحات 503-514
    زمینه و هدف

    اختلالات خوردن و چاقی مشکلات جدی سلامتی با نتایج درمان ضعیف و نرخ عود بالا علیرغم درمان های تثبیت شده هستند. براساس شواهد پژوهشی فناوری واقعیت مجازی می تواند نتایج درمان فعلی را بهبود بخشد و می تواند به عنوان یک ابزار کمکی در درمان آنها استفاده شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر واقعیت مجازی ویژه افراد چاق بر اضطراب صفت- حالت و رفتار خوردن در افراد دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش، از نوع آزمایشی و پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه مراجعه کنندگان به کلینیک های لاغری شهر اصفهان در سال 1400 تا 1401 بود و نمونه پژوهش با توجه به ملاک های ورود و خروج 30 نفر از افراد چاق به شیوه هدفمند از جامعه یاد شده انتخاب شدند و پرسشنامه های اضطراب حالت- صفت (اشپیلبرگر، 1970) و رفتار خوردن (وان استرین و همکاران، 1986) را جواب دادند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که درمان مبتنی بر واقعیت مجازی ویژه افراد چاق بر اضطراب صفت و حالت و رفتار خوردن اثربخش بوده است. همچنین در مرحله پیگیری اثرات از پایداری برخوردار بوده است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می تواند گفت که افراد دارای اضافه وزن با استفاده از فن آوری های واقعیت مجازی می توانند به صورت تعاملی مهارت های مدیریت استرس و اضطراب را آموزش ببینند و در مواقع تنش زا به جای استفاده از رفتار های خوردن غیرقابل کنترل از این مهارت ها استفاده نمایند

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر واقعیت مجازی ویژه افراد چاق، اضطراب صفت- حالت، رفتار خوردن، افراد چاق
  • شیلا شهبازی بندانی، سید حمید آتش پور* صفحات 515-528
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر باهدف پیش بینی کیفیت زندگی بر اساس ادراک رنج، معنای زندگی، حمایت اجتماعی و انعطاف پذیر روان شناختی در بیماران سندروم روده تحریک پذیر و به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش را بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر اصفهان در سال 1401-1402 به تعداد 140 نفر تشکیل دادند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های کیفیت زندگی  (IBS-QOL) پاتریک و دراسمن ، مقیاس تجربه و ادراک رنج اسچالز و همکاران ، پرسشنامه معنا در زندگی (MLQ) استگر و همکاران ، پرسشنامه پذیرش و عمل ویرایش 2 (AAQ-II) بوند و همکاران  و زمینه یاب مطالعه پیامدهای پزشکی حمایت اجتماعی (MOS-SSS؛ شربورن و استوارت) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از بین متغیرهای مورد مطالعه در رگرسیون بهترین پیش بینی کننده کیفیت زندگی، در گام اول حمایت اجتماعی، در گام دوم معنای زندگی و در گام سوم ادراک از رنج بوده است. بر این اساس در گام اول ضریب حمایت اجتماعی 6/52 درصد واریانس کیفیت زندگی، در گام دوم ضرایب حمایت اجتماعی و معنای زندگی 6/55 درصد واریانس کیفیت زندگی و در گام سوم ضرایب حمایت اجتماعی، معنای زندگی و ادراک از رنج 2/57 درصد واریانس کیفیت زندگی را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش معنی دار ادراک رنج، معنای زندگی، حمایت اجتماعی و انعطاف پذیر روان شناختی در پیش بینی کیفیت زندگی پیشنهاد می شود، یک برنامه جامع مراقبتی از بیماران سندروم روده تحریک پذیر با توسعه و افزایش متغیرهای فوق برای ارتقای کیفیت زندگی آنان پیش نهاد می گردد

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ادراک رنج، معنای زندگی، حمایت اجتماعی، انعطاف پذیر روانشناختی، بیماران سندروم روده تحریک پذیر
  • سهیل ابوسعیدی جیرفتی*، مریم طالب لو، فاطمه نعمتی سوگلی تپه صفحات 529-539
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت سلامت روان و شیوع بالای جرم و جنایت در بین زندانیان به عنوان گروه در معرض خطر و روند رو به افزایش اختلالات روانپزشکی در کشور، هدف از انجام این مطالعه برآورد چگونگی شیوع علائم اختلالات روانپزشکی و عوامل جمعیت شناختی مرتبط در زندانیان شهر زاهدان در سال 1403 بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی بود و جامعه آماری پژوهش را زندانیان زندان مرکزی شهر زاهدان تشکیل می دادند. در این پژوهش تعداد 386 نفر از زندانیان شهر زاهدان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از چک لیست نشانگان اختلالات روانی (SCL90) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری خی دو، و نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد حدود 03/33 درصد از زندانیان زندان زاهدان احتمالا به یک اختلال روانپزشکی در سطح بالینی مبتلا هستند. نتایج پژوهش حاضر بر اساس طبقه بندی چک لیست نشانه شناسی اختلالات روانی نشان داد به ترتیب شایع ترین نشانگان روانپزشکی در بین زندانیان شهر زاهدان: افکار پارانوییدی (3/43)، حساسیت در روابط متقابل (3/41)، شکایات جسمی (6/39)، افسردگی (1/39)، اضطراب (4/34)، روانپریشی (6/30)، خصومت (0/31) وسواسی- اجباری (9/24) و ترس مرضی (1/22) بودند. همچنین بین شیوع نشانگان روانپزشکی با جنسیت (001/0=P)، مدت تحمل حبس (001/0=P) و تحصیلات (001/0=P) رابطه معناداری وجود داشت. اما بین نشانگان روانپزشکی و سن در زندانیان شهر زاهدان رابطه معناداری یافت نشد (001/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج فوق نشانگر اهمیت برنامه ریزی بهداشتی و درمانی برای گروه زندانیان به عنوان یک گروه در معرض خطر می باشد و لزوم توجه به وضعیت روانی و مداخلات درمانی مناسب به عنوان نیاز فوری برای افراد زندانی ضروری است.

    کلیدواژگان: Demographic Factors، Epidemiology، Prisoners، Psychiatric Disorders، Zahedan
  • سارا آزادی*، فاطمه نعمتی سوگلی تپه، مصطفی زارعان صفحات 540-550
    زمینه و هدف

    حساسیت به طرد مبتنی بر وزن یکی عامل روان شناختی مهم در افراد دارای اضافه وزن و چاق است که می تواند تاثیرات منفی قابل توجهی بر سلامت روانی و جسمانی آن ها داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس حساسیت به طرد مبتنی بر وزن در افراد دارای اضافه وزن و چاق انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع اعتباریابی بود. جامعه آماری شامل افراد دارای اضافه وزن و چاق بود که از این میان، 372 نفر با شاخص توده بدنی بالای 25 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه حساسیت به طرد مبتنی بر وزن (W-RS) پاسخ دادند. جهت ارزیابی ساختار عاملی مقیاس، از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد و اعتبار بازآزمایی، همسانی درونی و روایی همگرا نیز مورد بررسی قرار گرفت داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که این مقیاس از دو عامل «حساسیت بین فردی» و «حساسیت موقعیتی» تشکیل شده است. تحلیل عاملی تاییدی نیز ساختار دو عاملی به دست آمده را تایید کرد. ضرایب اعتبار بازآزمایی زیرمقیاس ها و مقیاس کلی بین 0/85 تا 0/91 بود. همچنین، ضرایب آلفای کرونباخ بین 0/92 تا 0/950 به دست آمد، که نشان دهنده همسانی درونی مطلوب مقیاس است. پایایی ترکیبی بالای 0/7 و میانگین واریانس استخراج شده بالای 0/5 نیز روایی همگرای این مقیاس را تایید کردند.

    نتیجه گیری

    شاخص های برازش در تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده انطباق مناسب مدل دو عاملی مقیاس حساسیت به طرد مبتنی بر وزن با داده ها بودند؛ بنابراین، این مقیاس به عنوان یک ابزار دارای روایی و اعتبار مناسب جهت سنجش انتظارات مضطرابه نسبت به طردشدن در افراد دارای اضافه و چاق مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، حساسیت به طرد مبتنی بر وزن، اعتبارسنجی، اضافه وزن، چاقی
  • مریم هاشمی پورزواره*، منصوره بهرامی پور اصفهانی، ایلناز سجادیان صفحات 551-562
    زمینه و هدف

    دیابت نوع 1 یک بیماری شایع  غدد درون ریز در کودکان است  که می تواند عوارض جسمی و روانی فراوانی برای فرد و خانواده وی ایجاد کند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان ذهنی سازی کودک محوربر کارکرد تاملی وآگاهی هیجانی کودکان مبتلا به دیابت نوع 1می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که به روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون،  پس آزمون با دو گروه آزمایش و گروه  کنترل و دوره پیگیری دو ماهه انجام شد ،کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 مراجعه کننده به کلینیک متخصصین غدد اطفال به عنوان جامعه آماری  وارد مطالعه شدند. گروه مورد مطالعه به صورت تصادفی در دو گروه آز مودنی  وکنترل  تقسیم شدند.گروه آزمودنی  تحت مداخله درمان ذهنی سازی کودک محور طی  ده  جلسه  60 دقیقه ای و نیز 30 دقیقه بامادران به صورت هفتگی قرارگرفتندوگروه کنترل دراین مدت مداخله ای دریافت نکردند. داده های پژوهش با کمک پرسشنامه کارکرد تاملی فوناگی و پرسشنامه آگاهی هیجانی ریفی و همکاران در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه جمع آوری و با آزمون تحلیل واریانس اندازه های مکرر با نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 30 کودک مبتلا به دیابت نوع 1 در دو گروه آزمایش و کنترل بررسی شدند.نتایج تحلیل واریانس اندازه های مکرر نشان داد که درمان ذهنی سازی کودک محور بر بهبود کارکرد تاملی وآگاهی هیجانی در کودکان 12-8 ساله مبتلا به دیابت نوع  یک تاثیر معنی داری داشته و اثرات درمان در مرحله پیگیری نیز ثابت باقی مانده است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از اثربخشی درمان ذهنی سازی کودک محور بر بهبود کارکرد تاملی و آگاهی هیجانی در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 است. این تاثیرات مثبت بعد از اتمام درمان نیز ثابت باقی مانده است. درمان ذهنی سازی با ایجاد خودآگاهی و خودتنظیمی در کودکان، به آنها کمک می کند تا هیجانات خود را بهتر شناسایی و مدیریت کنند. این موضوع اهمیت و کاربرد درمان ذهنی سازی را در مدیریت موثر بیماری های مزمن کودکان مانند دیابت نوع 1 برجسته می کند.

    کلیدواژگان: درمان ذهنی سازی کودک محور، کارکرد تاملی، اگاهی هیجانی، دیابت نوع 1
  • محمد آرمین، خدیجه اعراب شیبانی* صفحات 563-574
    زمینه و هدف

    امروزه، درد مزمن به عنوان یکی از چالش های اصلی درمان است که بسیاری از فعالیت های روزمره فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. روش های مختلفی برای افزایش کیفیت زندگی در این بیماران مورد بررسی قرار گرفته است. درمان پذیرش و تعهد (ACT) به عنوان یکی از مداخلات امیدوارکننده برای بهبود کیفیت زندگی در این گونه بیماران است. هدف از این مطالعه، بررسی سیستماتیک و فراتحلیل اثربخشی درمان های مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری مزمن در ایران بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از مطالعات انجام شده به زبان فارسی در دهه گذشته از سال 1390 تا 1402 از پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، پایگاه مجلات تخصصی نور، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پرتال جامع علوم انسانی، مگیران و پایان نامه ها استفاده شد. نتایج برحسب اندازه اثر هجز و فاصله اطمینان 95% مربوطه بیان شد.

    یافته ها

    از 482 مطالعه بررسی شده، 33 مقاله برای انجام فراتحلیل اثربخشی پس آزمون نسبت به کنترل و 11 مطالعه برای بررسی اثربخشی در پیگیری نسبت به پس آزمون مورد استفاده قرار گرفت. در اثربخشی پس آزمون، برآورد اندازه اثر(165/1 - 556/2) 585/1 =g، برای اثربخشی در پیگیری، اندازه اثر، (785/0-181/1)983/0=g  تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در 158 درصد کیفیت زندگی در بیماران دارای بیماری مزمن در پس آزمون و 3/98 درصد در زمان پیگیری را بهبود بخشید. بر این اساس می توان گفت این درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد روش مناسبی برای بهبود کیفیت زندگی در این بیماران است.

    کلیدواژگان: درد مزمن، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، متاآنالیز
  • محمد مهدی زعفرانی، ایلناز سجادیان* صفحات 575-585
    زمینه و هدف

    زنان سرپرست خانوار در زندگی خود مشکلات متعددی را در حوزه سرسختی روانشناختی، بهزیستی اجتماعی تجربه می کنند، بر این اساس هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی بر سرسختی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی زنان سرپرست خانوار بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه همراه با دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان سرپرست خانوار شهر اصفهان تشکیل می دادند که در سال 1402 در این شهر سکونت داشتند. در این مطالعه تعداد 30 زن سرپرست خانوار با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین گردیدند. افراد شرکت کننده در دو گروه در سه مرحله به تکمیل پرسشنامه ها پرداختند. در پژوهش حاضر افراد گروه آزمایش8 جلسه تحت مداخله قرار گرفتند اما گروه گواه مداخله دریافت نکرد. در پایان نیز داده با تجزیه و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد درمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی بر افزایش سرسختی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی تاثیر معناداری داشته است (05/0>p). همچنین در مرحله پیگیری نیز تاثیر معنادار این روش درمانی بر سرسختی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی تدوام داشته است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    از نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی باعث افزایش سرسختی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی زنان سرپرست خانوار شده است، از این رو روانشناسان و مشاوران می توانند برای افزایش سرسختی روانشناختی و بهزیستی اجتماعی زنان سرپرست خانوار از تکنیک های این رویکرد درمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، سرسختی روانشناختی، درمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی
|
  • Nasim Kargar, Ata-O-Llah Movahedinia*, Hassan Mohammad Tehrani Pages 390-405
    Aim and Background

    Given that many factors, including divided attention and sustained attention, can affect change detection; therefore, the purpose of this research is to predict change blindness based on the components of scene complexity, stimulus arousal, symbolic memory, and sustained attention.

    Methods and Materials:

     The research method was relational-exploratory. The statistical population of this research was the students of Payam Noor and Azad Islamic University, Zarand branch, and 200 of them were selected by available sampling method. . In order to collect data, real images with positive, negative and neutral emotional load were used in the form of software prepared to measure change blindness, stimulus emotional load and stimulus complexity. Also, Sperling's test was used to measure symbolic memory and continuous performance test was used to measure sustained attention. Structural equation modeling and confirmatory factor analysis through path analysis and structural equation modeling (SEM) were applied. All analyzes were performed using AMOS and SPSS version 21, and correlation and regression coefficients were used.

    Findings

    According to the findings of the research, the provided indicators showed the perfect fit of the model. In the final model, the ratio of the chi-square to the degree of freedom or the relative chi-square (2.10), the goodness of fit index (GFI) equals 0.97, the adjusted goodness-of-fit index (AGFI) equals 0.97, the incremental goodness-of-fit index (IFI) is equal to 0.96, Tucker-Lewis Index (TLI) is equal to 0.92, Normalized Fit Index (NFI) is equal to 0.94, and Root Mean Square Error (RMSEA) is equal to 0.06.

    Conclusions

    The findings showed that the components of scene complexity, stimulus emotional load, symbolic memory and sustained attention have a direct and negative effect on change blindness. Also, the findings indicate that the initial fit indices in Nayed patterns affecting change blindness confirm the appropriateness of the pattern.

    Keywords: Change Blindness, Scene Complexity, Stimulus Stimuli, Symbolic Memory, Sustained Attention
  • Mostafa Ansarion, Hasan Mirza Hosseini*, Majid Zargham Hajebi Pages 405-417
    Aim and Background

    A person's mood has an effect on selective attention and false memory; But the answer to the question which type of mood (negative or positive) and in which emotional situation (negative or positive) creates the most false memory, requires more research. The present study was conducted with the aim of determining the role of emotion induction on false memory with the mediating role of attention bias in patients with mood disorders.

    Methods and Materials:

     The semi-experimental research method and the statistical population included all men and women suffering from major depressive disorder and bipolar I disorder (manic period) referred to Razi Psychiatric Hospital. 54 women and 54 men were selected by purposive sampling. In each group, 9 men and 9 women were included. Positive mood was induced to 36 subjects and negative mood to 36 subjects, and no mood was induced to 36 subjects in the control group. False Memory Questionnaire (DRM) was implemented as a pre-test to measure the level of false memory of subjects. And then the false memory task based on the DRM paradigm (post-test) with the mood induction method was used to measure the amount of false memory with different emotional content including positive, negative and neutral by showing the movie. After that, the Stroop test (attention hijacking) was also performed to check the level of emotional states and its effect on attention hijacking. Multivariate analysis of variance and analysis of covariance using statistical software SPSS 29 and pls3 were used to analyze the data.

    Findings

    Mood induction through attention bias has an indirect effect on false memory.

    Conclusions

    It can be concluded that attention bias play a mediating role in the relationship between mood induction and false memory

    Keywords: Emotion Induction, False Memory, Attention Bias, Mood Disorder
  • Ali Ahmadi, Jamshid Banaei Borojeni*, Saeed Keshavarz, Elham Eftekhari Pages 406-422
    Aim and Background

    Diabetes is one of the non-communicable diseases that cause many effects on the body. Today, the chosen lifestyle and daily behaviors of the individual, especially sports activities, are used a lot to reduce the complications caused by it. The purpose of this study was to evaluate the effect of eight weeks of combined exercises on the plasma levels of kynurenine and body composition of type 2 diabetic men.

    Methods and Materials:

     In this research, subjects included 24 men with type 2 diabetes with an age range of 60.29 ± 4.00 (years), weight 87.37 ± 6.83 (kg), height 57.57 ± 0.11. 1 (m), body mass index (kg/m2) 36.12 ± 9.09, fat mass (percent) 28.77 ± 1.94, muscle mass (kg) 26.82 ± 1.66, average blood sugar Three months (A1C) 7.74 ± 0.41, fasting blood sugar (mg/dL) 163.79 ± 2.14, medical history (years) 3.92 ± 0.50, voluntarily They were selected and randomly divided into two groups, the experimental group (12 people) and the control group (12 people). The experimental group for eight weeks, three sessions of 60 to 80 minutes each week, combined exercises including resistance exercises (four exercises for the upper and lower muscles with an intensity of 60 to 70%, one maximum repetition) and aerobics (with an intensity of 60% of the maximum oxygen consumption for 15 minutes) and the control group had no training during this period. In order to measure research variables, blood sampling was done 48 hours before the start of the first training session and also 48 hours after the last training session while all subjects were fasting. ELISA method was used to measure kynurenine plasma levels. To analyze the data, the statistical test of correlated t-test, independent t-test and Shapiro-Wilk test was used to normalize the data at a significance level of 0.05, with SPSS version 22 software.

    Findings

    The results of the present study showed that eight weeks of combined exercises reduced the plasma levels of kynurenine. In addition, combined training led to a decrease in fat mass and body mass index and an increase in fat-free mass.

    Conclusions

    Based on the results of this research, it is suggested to use combined exercises to reduce the plasma levels of kynurenine and improve the body composition of type 2 diabetic men.

    Keywords: Combined Exercises, Kynurenine, Body Composition, Diabetes
  • Somayeh Mohammadi, Sajjad Amini Manesh*, Azam Davoodi, Farzaneh Hooman Pages 423-435
    Aim and Background

    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of meta-diagnostic therapy and therapy based on acceptance and commitment on mental rumination and emotional exhaustion of divorced female heads of households.

    Methods and Materials:

     semi-experimental research method with a pre-test, post-test and follow-up design with two experimental groups and a control group and a statistical population including all divorced female heads of the household in Isfahan city in 1402, which was selected by available sampling method of 45 people And they were randomly placed in two experimental groups (acceptance and commitment treatment group of 15 people and extra diagnostic treatment group of 15 people) and control group (15 people). Then, 8 sessions of 90 minutes were given to the experimental group of acceptance and commitment therapy, and 8 sessions of 90 minutes were given to the experimental group of extra diagnostic therapy. In addition, there was no intervention for the control group. Data collection tools included Nolen-Hoeksema and Moro (1991) mental rumination questionnaire, Maslach and Jackson (1981) emotional exhaustion questionnaire. The data was analyzed by the statistical method of analysis of variance with repeated measurements.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the mean scores of the post-test and the follow-up test of the variable of mental rumination and the mean scores of the post-test of emotional exhaustion, and the treatment based on acceptance and commitment was more effective than the extra-diagnostic treatment on reducing Divorced women had mental rumination and worry.

    Conclusions

    Acceptance and commitment therapy and transdiagnostic therapy by teaching appropriate methods of dealing with emotional issues have increased the adaptive strategies of divorced female heads of households to regulate emotions and have improved the level of mental health and reduced mental rumination and emotional exhaustion, and this has led to the experience there are fewer physiological and emotional disorders.

    Keywords: Transdiagnostic Therapy, Therapy Based On Acceptance, Commitment, Mental Rumination, Emotional Exhaustion, Divorced Women Head Of Household
  • Fahimeh Mohamadinik, Mahmoud Talkhabi*, Meysam Sadeghi Pages 436-449
    Aim and Background

    The aim of the research is to investigate the relationship between cognitive functions and reading literacy in fourth grade primary school students.

    Methods and Materials:

     The study method is descriptive-correlation. The statistical population includes all the male students of the fourth grade of primary school in Tehran who were studying in the academic year of 1402-1403, and 174 of them were purposefully selected as a sample. Reading literacy progress tests (Perles, 2016) and subtests from the fifth edition of the Wechsler Intelligence Test for Children (WISC-5) and the attention and concentration test IVA-2 were used for measurement.

    Findings

    The Pearson correlation coefficient results showed that there is a positive relationship between the components of cognitive performance and literary and information literacy of fourth grade elementary school students. The results of regression analysis showed that conceptual thinking with standard beta coefficient (0.451) had the highest regression effect on students' literary reading literacy. In addition, conceptual thinking with a standard beta coefficient (0.456) had the highest regression effect on students' information literacy, and processing speed, active memory and attention after conceptual thinking had the highest regression effect on students' information literacy.

    Conclusions

    By increasing the cognitive abilities of students, it becomes possible to perform multiple skills at the same time, and students with information literacy recognize the value of information in texts and have the ability to find and analyze information while reading and are able to understand the content. Evaluate information critically

    Keywords: Cognitive Functions, Attention, Processing Speed, Visual Discrimination, Working Memory, Conceptual Thinking, Reading Literacy
  • Nasrin Askarpour, Ahmad Mansouri* Pages 450-461
    Aim and Background

    Considering the high prevalence of anxiety disorders in adolescence, this period is the main stage of developing anxiety symptoms, including generalized anxiety disorder. Many causes and factors are involved in the development of this disorder. This study aimed to investigate the mediating role of intolerance of uncertainty in the relationship between parenting stress and symptoms of generalized anxiety disorder.

    Methods and Materials: 

    The current research method was fundamental, cross-sectional, and descriptive of the correlation type. The statistical population included all secondary school students of Mashhad city (N= 63000) in 2023-2024, 203 of them and one of their parents (203 parents) were selected using the convenience sampling method. This research, used the parenting stress index, the intolerance of uncertainty scale, and the youth anxiety measure for DSM-5. The Pearson correlation method, confirmatory factor analysis, and path analysis were used in SPSS and LISREL statistical software for data analysis.

    Findings

    The results show that the direct effect of parenting stress on the intolerance of uncertainty is significant, but its effect on generalized anxiety disorder symptoms is not significant. The direct effect of intolerance of uncertainty on generalized anxiety disorder symptoms is significant. The indirect effect of parenting stress on the symptoms of generalized anxiety disorder through intolerance of uncertainty is significant (CFI = 0.99, NFI = 0.97, NNFI = 0.96, IFI = 0.99, RFI = 0.92, GFI = 0.9, RMSEA = 0.064).

    Conclusions

    The results show that parenting stress and adolescents' intolerance of uncertainty play an important role in experiencing the symptoms of generalized anxiety disorder. The findings of this research show the importance of interventions based on stress reduction and intolerance of uncertainty to reduce parenting stress and adolescents' intolerance of uncertainty and, as a result, symptoms of generalized anxiety disorder.

    Keywords: Intolerance Of Uncertainty, Generalized Anxiety Disorder, Parenting Stress
  • Soudabeh Ershadi Manesh, Tahereh Mahmoudiyan Dastnaee*, Mostafa Yaghubi Mahjoub Pages 462-476
    Aim and Background

    Many attempts have been made to determine the nature of crime based on psychological, sociological, and cultural variables. This study seeks to answer whether dark personality traits and dimensions of temperament and character affect criminal behaviors through self-control.

    Methods and Materials: 

    The research method is descriptive-correlational modeling of structural equation modeling. The statistical population of this study was all adolescents aged 13 to 17 years in Khorramabad city in 2023. The sample consisted of 350 adolescents who were selected by cluster sampling method and responded to the Dark Personality Questionnaire (Paulus & Jones, 2011), the Temperament and Character Inventory of Adan et al. (2009), the Self-Control Questionnaire of Tangney et al. (2004), and Adapted Self-Report Delinquency Scale Pechorro and et al (2019). Using AMOS 24 and SPSS 26 software, structural equation modeling was used to evaluate the proposed model.

    Findings

    The correlation coefficient results showed a positive and significant relationship between the dark personality triad and the behaviors of juvenile offenders (P<0.001). The results also showed that there is a positive and significant relationship between novelty and harm avoidance with criminal behaviors (P<0.001) and there is a negative and significant relationship between the rewards of dependence, perseverance, self-direction, cooperation, and self-transcendence with criminal behaviors (P<0.001). The results of structural equation modeling showed that dark personality traits and temperament and character dimensions explain 30% of the variance of self-control. Finally, 43% of the variance in criminal behaviors is explained by dark personality traits, temperament and character dimensions, and self-control.

    Conclusions

    According to the results, it can be concluded that dark personality traits and dimensions of temperament and character have an indirect effect on the behaviors of juvenile offenders through weak self-control skills.  Therefore, it is suggested that social harm prevention programs focus on self-control and self-control skills

    Keywords: Tendency To Criminal Behaviors, Dark Personality Traits, Self-Control, Temperament, Character, Adolescents
  • Seyed Mohsen Nemati, Mohammad Narimani*, Parviz Porzoor, Sajjad Basharpoor, Ghasem Fattahzade Pages 477-486
    Aim and Background

    Obesity has spread among societies and most countries and has become a general and global issue. The present study was conducted with the aim of the effectiveness of a combined weight loss program on cravings and anthropometric indicators in obese women.                                                                                     

    Methods and Materials: 

    The current research was semi-experimental with a pre-test design the test boy was with the control group. The statistical population included all obese women who referred to the nutrition clinic of Ardabil city in 1402. Considering that at least 15 samples are considered in experimental research, as a result, 45 obese women (15 people in the treatment situation with integrated weight loss program and 15 people in the situation without treatment) were randomly selected and placed in the group. Each of the experimental group was treated separately daily for 50 minutes and with 14 sessions, and the control group did not receive treatment. The members of each group were evaluated using the Cepeda-Benito craving questionnaire and anthropometric indices in the pre-test and post-test stages, and multivariate analysis of variance was used to analyze the data.

    Findings

    Based on the obtained results, the integrated weight loss program had a positive and significant effect on food cravings, Body Mass Index and WHtR index (P<0.001), so that the scores of the subjects of the experimental group decreased significantly in the post-test of these variables, but on WHR and AVI had no significant effect (P<0.05).

    Conclusions

    Based on the results of this study, it seems that the integrated weight loss program method can be used in weight loss and lifestyle change programs and improving community health.

    Keywords: Weight Loss, Integrated Weight Loss Program, Cravings, Anthropometric Indicators, Obesity
  • Afsaneh Nafarieh Talkhouncheh, Hadi Farhadi*, Gholamreza Manshaee Pages 487-502
    Aim and Background

    internet addiction is a psychosocial disorder that has had a dramatic effect on the adolescent and young generation in expanding societies, and has important consequences such as emotional turmoil, emotion, aggression, psychosis, adverse interpersonal relationships. The present study aimed at the effectiveness of reality therapy based on the quality of life of adolescents with internet addiction on excitement and peer relationships.

    Methods and Materials: 

    In the qualitative stage, it was a phenomenological method, and 15 teenagers were selected and interviewed from among teenagers with Internet addiction under counseling in the counseling centers of Isfahan city. With Claizi's method, 9 main concepts and 33 secondary concepts were extracted and based on them, a reality therapy package based on quality of life was compiled. In the quantitative stage, it was a semi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group and a follow-up period. 30 teenagers with internet addiction were selected by purposeful sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received reality therapy intervention based on quality of life during two months in ten sessions of 120 minutes. The questionnaires used included internet addiction, sensation seeking and relationships with peers.

    Findings

    The results of variance analysis with repeated measurements showed that reality therapy based on quality of life has a significant effect on excitement seeking and relationships with their peers in the post-test and follow-up stages (P<0.001).

    Conclusions

    The results showed that quality of life-based reality therapy intervention of adolescents with internet addiction using the principles of quality of life and the theory of choice theory can be used as an effective intervention to improve excitement and relationships with their peers

    Keywords: Reality Therapy Based On Quality Of Life, Sensation Seeking, Relationships With Peers, Internet Addiction
  • Manijeh Kamali, Gholamreza Manshaee*, Hajar Torkan Pages 503-514
    Aim and Background

    Eating disorders and obesity are serious health issues with poor treatment outcomes and high relapse rates despite established treatments. According to research evidence, virtual reality technology can improve the outcomes of current treatments and be used as an adjunct tool in their treatment. The aim of this study was to investigate the efficacy of virtual reality-based therapy for overweight individuals on trait-state anxiety and eating behavior in overweight individuals.

    Methods and Materials: 

    The research design was semi-experimental with pre-test, post-test, control group, and follow-up. The statistical population consisted of all visitors to weight loss clinics in Isfahan from 2021 to 2022, and the research sample of 30 overweight individuals was selected purposefully from the mentioned population based on inclusion and exclusion criteria. They completed the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (Spielberger, 1970) and the Eating Behavior Inventory (Van Strien et al, 1986). Data analysis was performed using repeated measures analysis of variance.

    Findings

    The results indicated that virtual reality-based therapy for overweight individuals was effective in reducing trait-state anxiety and improving eating behavior. Furthermore, the effects were sustained at the follow-up stage. (p < 0.001).

    Conclusions

    Based on the findings of this research, it can be said that overweight individuals can interactively learn stress and anxiety management skills using virtual reality technologies and use these skills instead of uncontrollable eating behaviors in stressful situations

    Keywords: Virtual Reality-Based Therapy For Overweight Individuals, Trait-State Anxiety, Eating Behavior, Overweight Individuals
  • Shila Shahbazi Bandani, Seyed Hamid Atashpour* Pages 515-528
    Aim and Background

    The present study aimed to predict the quality of life based on the perception of suffering, meaning of life, social support, and psychological flexibility in irritable bowel syndrome patients and by a correlational descriptive method.

    Methods and Materials: 

    The study's statistical population comprised 140 patients with irritable bowel syndrome in Isfahan in 2022-2023. To collect information from the quality of life questionnaires of Patrick and Drasman (IBS-QOL), the experience and perception scale of Scholz et al, the meaning in life questionnaire of Steger, Fraser, Avishi and Kaler, the acceptance and action questionnaire of the 2nd edition and colleagues and the background of the study of the medical consequences of social support (Sherborn and Stewart) were used.

    Findings

    The results showed that among the variables studied in the regression, the best predictor of quality of life was social support in the first step, the meaning of life in the second step, and the perception of suffering in the third step. Accordingly, in the first step, the coefficient of social support accounted for 52.6% of the variance of the quality of life, in the second step, the coefficients of social support and meaning of life accounted for 55.6% of the variance of the quality of life, and in the third step, the coefficients of social support, the meaning of life, and the perception of suffering accounted for 57/2%.

    Conclusions

    Considering the significant role of the perception of suffering, the meaning of life, social support, and psychological flexibility in predicting the quality of life, a comprehensive care program for irritable bowel syndrome patients is proposed by developing and increasing the above variables to improve their quality of life.

    Keywords: Quality Of Life, Perception Of Suffering, Meaning Of Life, Social Support, Psychological Flexibility, Irritable Bowel Syndrome Patients
  • Soheil Abousaedi Jirofti*, Maryam Taleblu, Fatemeh Nemati Sogolitappeh Pages 529-539
    Aim and Background

    Considering the importance of mental health and the high prevalence of crime among prisoners as a risky group and the growing procedure of psychiatric disorders in the country, the purpose of this study was to estimate the prevalence of psychiatric disorders symptoms and related demographic factors in Zahedan city prisoners in 2024.

    Methods and Materials: 

    The model of the research was descriptive-correlational and the statistical population of the research included all the male and female prisoners of the central prison of Zahedan. In current study, 386 male and female prisoners of Zahedan were selected as the sample of the research by using available sampling method. Symptom Checklist of Mental Disorders (SCL90) was used for collecting data. The collected data were analyzed by using descriptive statistics and Chi-square statistical test, and SPSS version 26 software.

    Findings

    The results of this study showed that about 33.03% of the prisoners in Zahedan prison probably have one psychiatric disorder at the clinical level. The results of the current research, based on classification of the symptomatology checklist of mental disorders, showed that the most common psychiatric disorders among the prisoners of Zahedan prison respectively were: paranoid thoughts (43.3), sensitivity in interpersonal relationships (41.3), physical complaints (39.6), depression (39.1), anxiety (34.4), psychosis (30.6), hostility (31.0), obsessive-compulsive (24.9), and morbid fear (22.1). Also, there was a significant relationship between the prevalence of psychiatric symptoms with gender (P=0.001), the duration of enduring imprisonment (P=0.001), and education (P=0.001). However, any significant relationship between the psychiatric symptoms and the age in Zahedan prisoners was not found (P>0.01).

    Conclusions

    The above results indicate the importance of health and treatment planning for the group of prisoners as a group at risk and the need to pay attention to the mental state and appropriate therapeutic interventions as an urgent need for prisoners.

    Keywords: Demographic Factors, Epidemiology, Prisoners, Psychiatric Disorders, Zahedan
  • Sara Azadi*, Fatemeh Nemati Sogolitappeh, Mostafa Zarean Pages 540-550
    Aim and Background

    Weight-based rejection sensitivity is a significant psychological factor in individuals with overweight and obesity, which can have considerable negative impacts on their mental and physical health. this study aimed to examine the factor structure and psychometric properties of the Persian version of the Weight-Based Rejection Sensitivity Scale (W-RS) in overweight and obese individuals.

    Methods and Materials:

     The research followed a descriptive validation design. The study population included overweight and obese individuals, from which 372 participants with a body mass index over 25 were selected using convenience sampling. Participants completed the Weight-Based Rejection Sensitivity questionnaire. The scale's factor structure was assessed through exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis, while test-retest reliability, internal consistency, and convergent validity were also evaluated. Data analysis was performed using SPSS version 26 and AMOS version 24 softwares.

    Findings

    The exploratory factor analysis results indicated that the scale consists of two factors: "Interpersonal Sensitivity" and "Situational Sensitivity." The confirmatory factor analysis supported the two-factor structure identified. The test-retest reliability coefficients for the subscales and the overall scale ranged from 0.85 to 0.91 Additionally, Cronbach's alpha coefficients were between 0.92 and 0.95, indicating strong internal consistency. A composite reliability above 0.7 and an average variance extracted above 0.5 further confirmed the scale's convergent validity.

    Conclusions

    The confirmatory factor analysis fit indices indicated that the two-factor model of the Weight-Based Rejection Sensitivity Scale showed a good fit with the data. Thus, the scale is a valid and reliable tool for assessing anxious expectations of rejection in overweight and obese individuals

    Keywords: Factor Analysis, Weight Based Rejection Sensitivity, Validation, Obesity, Overweight
  • Maryam Hashemipour Zavareh*, Mansoureh Bahramipour Isfahani, Ilnaz Sajjadian Pages 551-562
    Aim and Background

    Type 1 diabetes (T1D) is a common endocrine disease in children that can have significant physical and psychological consequences for the individual and their family. The aim of the present study was to investigate the effectiveness of Mentalization-Based Treatment for Children (MBT-C) on reflective function and emotional awareness in children with T1D.

    Methods and Materials:

     In this quasi-experimental study with a pretest-posttest design with two experimental and control groups, and a two-month follow-up period, children with T1D who referred to the pediatric endocrinology clinic were included. The study participants were randomly divided into two groups: experimental and control. The experimental group received MBT-C in ten 60-minute sessions, as well as 30-minute weekly sessions with their mothers. The control group received no intervention during this period and was on the waiting list. In the pretest stage, both groups completed the Reflective Functioning Questionnaire and the Emotional Awareness Questionnaire. After the treatment sessions, both groups completed the questionnaires in the posttest and follow-up stages, and the results were compared.

    Findings

    In this study, 30 children with T1D were evaluated in the experimental and control groups. The results of repeated-measures ANOVA showed that mentalization treatment for children had a significant effect on improving reflective functioning and emotional awareness in 8-12-year-old children with T1D, and the treatment effects were maintained in the follow-up stage p<0.001.

    Conclusions

    The results of this study indicate the effectiveness of MBT-C in improving reflective functioning and emotional awareness in children with T1D. These positive effects were also stabilized after the completion of the treatment. MBT-C helps children develop self-awareness and self-regulation, enabling them to better identify and manage their emotions. This highlights the importance and application of MBT-C in the effective management of chronic childhood diseases such as T1D.

    Keywords: Child-Centered Mentalization-Based Treatment, Reflective Functioning, Emotional Awareness, Type 1 Diabetes Mellitus
  • Mohammad Armin, Khadijeh Aerab Sheibani* Pages 563-574
    Aim and Background

    Today, chronic pain is one of the main treatment challenges that affects many of the patient's daily activities. Various methods have been investigated to increase the quality of life in these patients. Acceptance and commitment therapy (ACT) is one of the promising interventions to improve quality of life in such patients. The aim of this study was to systematically review and meta-analysis the effectiveness of ACT on improving the quality of life of patients with chronic diseases in Iran.

    Methods and Materials: 

    In this study, the studies conducted in Persian language in the last decade (from 2011-03-21 to 2023-05-22) in internal databases (Sid, Magiran,Ganj, Irandoc, Civilica). The results were expressed in terms of Hedges effect size and the corresponding 95% confidence interval.

    Findings

    Out of 482 articles, 33 articles were used to conduct a meta-analysis of the effectiveness post-test compared to the control and 11 studies were used to investigate the effectiveness in the follow-up compared to the post-test. The effectiveness of ACT on post-test, the estimated effect size was 1.585 (CI=1.165 - 2.556 CI), and in the follow-up, the effect size was estimated to be 0.983 (CI=0.785 – 1.181).

    Conclusions

    Overall, the results showed that ACT improved the quality of life in patients with chronic diseases by 185% in the post-test and 98.3% in the follow-up period. Based on this, it can be said that this psychological therapy is a suitable method to improve the quality of life in these patients.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Chronic Pain, Quality Of Life, Meta-Analysis
  • Mohammadmahdi Zafarani, Ilnaz Sajjadian* Pages 575-585
    Aim and Background

    Women heads of households experience many problems in their lives, which can be reduced psychological Hardiness, and reduced social well-being. Based on this, the aim of the current research was the effectiveness of Mindfulness-Integrated Cognitive-Behavioral Therapy on psychological Hardiness and social well-being of women heads of households.

    Methods and Materials: 

    The current research method was quasi-experimental with a pre-test and post-test design with the Goa group with a two-month follow-up period. The statistical population of the present study consisted of all female heads of households in Isfahan city who lived in this city in 1402. In this study, 30 female heads of the household were selected using the available sampling method and randomly replaced in two experimental and control groups. Participants in two groups completed questionnaires on psychological Hardiness and social well-being in three stages. In the present study, the people in the experimental group underwent 8 sessions of intervention, but the control group did not receive the intervention. In the end, the data were analyzed by analysis of variance with repeated measurements.

    Findings

    The results of data analysis showed that Mindfulness-Integrated Cognitive-Behavioral Therapy has had a significant effect on increasing psychological Hardiness. Also, Mindfulness-Integrated Cognitive-Behavioral Therapy has significantly increased social well-being (0/05>p). Also, in the follow-up phase, the significant effect of this therapeutic method on psychological hardiness and psychological well-being continued (p<0.05).

    Conclusions

    From the results of the research, it can be concluded that Mindfulness-Integrated Cognitive-Behavioral Therapy has increased the psychological Hardiness and social well-being of female heads of households, therefore psychologists and counselors can increase the psychological toughness and social well-being of female heads of households. Use the techniques of this therapeutic approach.

    Keywords: Social Well-Being, Psychological Hardiness, Mindfulness-Integrated Cognitive-Behavioral Therapy