فهرست مطالب

باغ نظر - سال بیست و یکم شماره 139 (دی 1403)

نشریه باغ نظر
سال بیست و یکم شماره 139 (دی 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم امیدواری، امینه انجم شعاع*، وحیده رحیمی مهر صفحات 5-18

    بیان مسئله:

     شناخت اصالت در معماری از موضوعات مهم و چالش برانگیز است، امروزه این موضوع بیشتر در حوزه مرمت و میراث فرهنگی بررسی و اظهارنظر در مورد اصالت یک بنای میراثی به کرات در گفتمان معماری مطرح شده است، اما به دلیل نظرات مختلف، گستردگی حیطه موضوع و عدم وجود معیار هایی دقیق برای پاسخگویی به مسائل مطرح شده در مورد اصالت آثار معماری، این موضوع در عین اهمیت مورد غفلت صاحب نظران واقع شده است، به طوری که در اکثر پژوهش های مرتبط با این موضوع تاثیرپذیری آنها از یکدیگر و تکرار کلیات به‎ چشم می خورد. 

    هدف پژوهش:

     از منظر این پژوهش یکی از مهم ترین حوزه هایی که می تواند در فهم چیستی اصالت و درک آن به پژوهشگران کمک کند، فلسفه است. مفهوم ادراک در معماری یکی از مهم ترین مسائل این حوزه است و شناخت دقیق آن نقش تاثیرگذاری در بازخوانی فرایند اصالت آثار معماری دارد. این پژوهش در تلاش برای پاسخ به این سوال است که مفهوم اصالت در معماری براساس مراتب ادراک در نظریه ملاصدرا واجد چه وجوهی است؟

    روش پژوهش:

     در این پژوهش با مبنا قراردادن دیدگاه حکمت متعالیه ملاصدرا به عنوان شالوده نظری با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به تعریف مراتب ادراک انسان و شناسایی فرایند تحقق پذیری مراتب اصالت پرداخته و از روش استدلال منطقی تناظر میان مفاهیم اصالت و ادراک در معماری بیان می شود. 

    نتیجه گیری

    بنابراین متناظر با سه مرتبه ادراکات حسی، خیالی و عقلی از نظر ملاصدرا، سه مرتبه اصالت در مرتبه صورت، مفهوم و معنا تعریف می شود.

    کلیدواژگان: اصالت، ملاصدرا، مراتب ادراک، معماری
  • الهام خواجه پور، جواد رسولی* صفحات 19-38

    بیان مسئله: 

    نقطه آغازین طراحی، مرحله ای پیچیده ، مهم و مبهم است. پژوهشگران معتقدند که طراحان در ابتدای طراحی، از فکر بسیار ساده ای استفاده می کنند تا زنجیره راه حل های ممکن را محدود کنند که به آن مولد اولیه می گویند. مولدهای اولیه منابع مختلفی دارند که یکی از آن ها رجوع به سایر عرصه هاست و در این میان، سینما زمینه ای است که گستره وسیعی از فضاهای نامکشوف را در اختیار قرار داده است. بنابراین، سوال این پژوهش عبارت است از اینکه چگونه می توان آثار سینمایی را به عنوان یکی از منابع شکل گیری مولدهای اولیه در نظر گرفت؟ 

    هدف پژوهش:

     این پژوهش سعی دارد تا نقش سینما را به عنوان یکی از منابع شکل دهنده به مولدهای اولیه، بررسی کند تا به واسطه آن، یک منبع قابل اعتنا برای تسهیل گام نخست طراحی که با پیچیدگی های زیادی روبه روست مطرح شود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش ابتدا مبتنی بر مباحث نظری موجود در منابع کتابخانه ای، مفهوم مولد اولیه را شرح می دهد، سپس با به کارگیری روش پژوهش کیفی و تحلیل محتوای سکانس های برخی از آثار سینمایی، امکان بهره گیری از سینما به عنوان یکی از منابع مولدهای اولیه را بررسی می کند.

    نتیجه گیری

    پس از حصول شناختی از مفهوم مولد اولیه، دسته بندی از آن ارائه می شود و برای هر دسته، شواهد نظری از متون سینما ارائه شده است. چهار نظرگاه مختلف با تکیه بر همین دسته بندی، شامل زیست انسان، استعاری- فلسفی، مباحث محیطی و مباحث شکلی برای بررسی مصادیق سینمایی اتخاذ شده و برای هر یک، مصادیقی از آثار سینمایی ارائه شده است. طبق این نکات، نشان داده شد، سینما منبعی قابل اعتنا برای مولدهای اولیه بوده و می تواند برانگیزاننده طیف وسیعی از مولدهای اولیه باشد.

    کلیدواژگان: مولد اولیه، اثر سینمایی، مسئله طراحی، سینما، طراحی معماری
  • محمدرضا فقیه حبیبی، علی شیخ مهدی*، مریم بختیاریان صفحات 39-48

    بیان مسئله:

     دیرند برگسون  بر این باور است که افزودن وجه کیفی به تلقی از زمان و زدودن امر کمی و در حقیقت فضا، از ساحت زمان است. این تلقی برگسون، دلوز را بر آن داشت تا در دو کتاب «سینما 1» و «سینما 2» با نگاهی تاریخی به سینما به عنوان تصویری از انسان عصر کنونی، روایتگری از دیرند برگسون را از سینمای کلاسیک تا سینمای مدرن نشان دهد. او نشان می دهد چگونه سینمای کلاسیک به طور غیرمستقیم و سینمای مدرن به طور مستقیم توانستند از پس این روایتگری برآیند. او در تشریح چگونگی این روایتگری، میان عناصر فرمی و محتوایی تمایزی نمی گذاشت. این پژوهش می کوشد تا این روایتگری را با تفکیک تمامی عناصر فرمی سینمایی از یکدیگر و با تاکید بر عناصر فرمی در سینمای بلاتار ارزیابی کند.

    هدف پژوهش:

     این مطالعه درپی رسیدن به امکان و چگونگی روایتگری از زمان به مثابه دیرند به واسطه عناصر فرمی سینمای بلاتار است.

    روش پژوهش: 

    مطالعه پس از تبیین نظریه برگسون با تقریر دلوزی که با استفاده از منابع کتابخانه ای صورت گرفته است، با دیدن تمامی آثار سینمایی بلاتار، عناصر فرمی سینمای او را با روشی پدیدارشناسانه و توصیفی- تحلیلی از یکدیگر تفکیک کرده و تاثیر هرکدام از این عناصر را به طور مستقل و فارغ از عناصر محتوایی در روایتگری از دیرند سنجیده است. 

    نتیجه گیری

    پژوهش نشان می دهد سینمای بلاتار به واسطه عناصر فرمی، توانایی روایت دیرند برگسون را دارد. این عناصر فرمی دو دسته اند: ساختاری که همان هنرسازه ها است و غیرساختاری. عناصر فرمی غیرساختاری همگی ارجاع به عناصر ساختاری دارند. عناصر فرمی غیرساختاری در سینمای بلاتار هنرسازه هایی را فعال می کنند که در وهله اول برای روایتگری از دیرند برگسون بسترسازی می کنند و در وهله دوم به سبب وجود هنرسازه ملال و عناصر فرمی غیرساختاری که به این هنرسازه ارجاع دارند، درک زمان به مثابه دیرند را برای مخاطب میسر می سازند.

    کلیدواژگان: برگسون، بلاتار، تصویر، دیرند، فرم، هنرسازه
  • مجتبی روشن، بهرام آجورلو، محمدتقی پیربابایی* صفحات 49-58

    بیان مسئله: 

    در تپه ‏شرقی کاوشگاه ربع‏رشیدی، سازه ای پلکانی خاک برداری شده است که نخست بازمانده ای از یک مسجد ایلخانی پنداشته و سپس فرضیه زیرزمین سازه یا مجموعه ای بزرگ در روضه رشیدی سده هشتم هجری برای آن پیشنهاد شد؛ اما ویژگی های توپوگرافیک، پلان، فضاسازی و مصالح معماری این سازه پلکانی نمی تواند بازمانده کالبد یا زیرزمین سازه ای بزرگ باشد؛ بنابراین درباره این سازه پلکانی دو پرسش بنیادین طرح می شود: کارکرد آن چه بوده است؟ و گاه شناسی نسبی آن به کدام سده تاریخی بازمی گردد؟

    هدف پژوهش:

     بازشناسی قدمت و کارکرد سازه پلکانی تپه شرقی با روش های باستان شناختی و معماری، زمینه و مقدمه مرمت درست و روشمند این بخش از میراث معماری ربع رشیدی را فراهم می کند.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از روش باستان شناسی بناهای تاریخی بهره گرفته است که از یافته های باستان شناختی و روایت های تاریخی و تحلیل های فنی معماری برای گاه شناسی، گونه شناسی، سبک شناسی و شناسایی کارکرد بناهای باستانی و تاریخی بهره می گیرد؛ در گام نخست، با روش های میدانی باستان شناختی و برداشت و ترسیم پلان ساختار پلکانی به ویژه عکس برداری هوایی با پهپاد، ویژگی های فنی و ساخت مایه معماری این سازه پلکانی بررسی و در گام دوم نیز، گزارش های تاریخی درباره سازه های ربع رشیدی سده های هشتم تا یازدهم هجری (وقف نامه ربع رشیدی و تاریخ اولجایتو و عالم آرای عباسی) مطالعه شدند؛ تا با تطبیق اطلاعات حاصل از آن ها با داده ها و یافته های باستان شناسی و معماری، فرضیات پژوهش گران آزموده شود.

    نتیجه گیری

    شواهد و اسناد باستان شناختی، تاریخی و معماری بر مبنای منطق قیاس محتمل، فرضیه آب انبار رشیدی را بیشتر قریب به صدق می داند؛ آنگاه، با توجه به متن الوقفیه الرشیدیه، گاه شناسی نسبی این سازه پلکانی، چونان آب انبار رشیدی، به دوره ایلخانی می‏رسد که البته در دوره پسا ایلخانی تعمیر و بازسازی شده بود.

    کلیدواژگان: ربع رشیدی، آب انبار رشیدی، سازه پلکانی ربع رشیدی، دوره ایلخانی، دوره پساایلخانی
  • مهدی حمزه نژاد*، محسن فیضی، حسین عبدالخالقی صفحات 59-74

    بیان مسئله:

     اکثر کشورها از جمله ایران، سند تحول آموزشی دارند که با ارئه الگوهای محتوایی جدید، تاثیراتی بر ارزش های آموزشی و ماهیت مدرسه می گذارد. در بسیاری از کشورها مانند فنلاند، سوئد و استرالیا، مدرسه به آموزش محدود نشده است و با عملکرد اجتماعی خود امکاناتی به جامعه اطراف عرضه می کند. اما در ایران، هنوز مدارس وارد این کارکرد نشده و مطالعات اندکی در این زمینه انجام شده است و تصویر روشنی نیز از گونه بندی مدارس وجود ندارد. این پژوهش در تلاش برای پاسخ به این سوالات است؛ سوال اول:  الگوهای محتوایی سند تحول، گونه بندی مدارس را چطور تحت تاثیر قرار می دهد و چه گونه هایی از مدارس را توصیه می کند؟/ سوال دوم: الگوهای سازماندهی هندسی رایج در مدارس چیست و الگوهای محتوایی سند تحول چه الگوهای سازماندهی را می تواند برای مدارس توصیه کند؟

    هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش، گونه بندی مدارس از نظر محوریت یادگیری و خدمات، فعالیت ها و کاربری های الحاقی و سپس تعیین الگوی سازماندهی هندسی متناسب با گونه مدارس است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش، تحلیلی-استدلالی است. جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است. به منظور کنترل روایی و پایایی پژوهش از پرسشنامه نخبگانی استفاده شد. ابتدا الگوهای محتوایی از اسناد آموزشی استخراج و از نظر محوریت آموزشی و خدمات و کاربری های الحاقی تحلیل شدند که منجر به گونه بندی مدارس شد. در نهایت الگوهایی برای سازماندهی هندسی گونه ها براساس الگوهای هندسی پرتکرار گروتر تنظیم شد.

    نتیجه گیری

    پژوهش مدارس را در قالب پارک مدرسه، مدارس طبیعت-ورزش-سلامت، مدارس علمی پژوهشی، فرهنگی، اجتماعی و کارآفرینی گونه بندی می کند. مدارس اجتماعی، دسته بندی کلان گونه هاست. همچنین، هشت الگوی سازماندهی رایج در میان مدارس شناسایی شد و سازگاری این الگوها با گونه های شش گانه از نظر کاربری های الحاقی و محوریت آموزشی بررسی شد. برای مدارس اجتماعی، الگوی نیمه پراکنده و نیمه آزاد تا نیمه منسجم و نیمه متراکم و برای سایر مدارس، الگوی نیمه پراکنده و نیمه آزاد تا پراکنده و آزاد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدرسه، اکوسیستم اجتماعی، هندسه، طراحی، معماری
  • رضا کسروی* صفحات 75-86

    بیان مسئله: 

    آشفتگی سیمای شهری تهران، مسئله مورد توافق گروه های مرتبط با نماهای شهری است. اما رجوع به نظرات متخصصان شهری در این موضوع نشان می دهد درباره سیمای مطلوب، توافقی بین صاحبان دانش شهری وجود ندارد. پرسش خوانش جریان های معماری و شهرسازی ایران از آشفتگی سیمای شهری تهران پای در چه معرفت شناسی دارد و برای مدیریت سیمای شهری کدامیک از آنها قابل پذیرش تر است؟ 

    هدف پژوهش:

     این پژوهش درصدد تحلیل خاستگاه فلسفی کنش های جریان های معماری و شهرسازی ایران در موضوع آشفتگی سیمای شهری تهران است. 

    روش پژوهش: 

    برای پاسخ به پرسش پژوهش، روشی کیفی در دو مرحله و مبتنی بر استدلال منطقی در پیش گرفته شده است. در ابتدا با مطالعات تاریخی کتابخانه ای، مبدا زمانی پیدایش پدیده آشفتگی سیمای شهری تعیین شده است. سپس براساس دسته بندی جریان های فکری معماری و شهرسازی ایران از مبدا بروز آشفتگی، پدیدارشناسی توصیف صاحبان دانش شهری این جریان ها از دلایل اغتشاش سیمای شهری تهران انجام و این نظرات با ویژگی های اندیشه ای آنها مقایسه و به صورت یک دوگانه ارائه شده است. در نهایت با بررسی پایه فلسفی از طریق تعیین معرفت شناسی این دوگانه، به پرسش پژوهش پاسخ شده است. 

    نتیجه گیری

    «آشفتگی» در میان متخصصان معماری و شهرسازی، یک اشتراک لفظی است، نه معنایی. تعلق به هر طرف از دوگانه فرم و صفات آن، یا محتوا پای در معرفت شناسی دارد که تبیین نسبت عین و ذهن به لحاظ فلسفی مهمترین بخش آن است. گره خوردن یا نخوردن زیبایی به رابطه عینیت و ذهنیت دو خروجی متفاوت در سیمای شهری دارد. در فرض جدایی، سیمای شهری امری بیرونی است، در آن هندسه محوریت دارد و به نظم قطعی متمایل است لذا مدیریت آن با متخصصان است. طرح جامع تهران خروجی این رویکرد است. اما در فرض درهم تنیدگی عین و ذهن، امری ادراکی و خروجی طبیعی سوژه یا ذهن شهروندان است و زیباسازی آن امری بیرونی و شکل گرا نیست، در نتیجه قابل تفویض به متخصصان نیست. به نظر می رسد این رویکرد از نظر فلسفی قابل دفاع تر از سایر رویکردها است. نظم این رویکرد متناظر با اختیار و وجود پویای انسان، استنباطی، حداقلی و سیال است.

    کلیدواژگان: منظر شهری، سیمای شهری، تهران، زیبایی، آشفتگی
|
  • Maryam Omidvari, Amineh Andjomshoaa *, Vahide Rahimimehr Pages 5-18

    Problem statement: 

    Understanding authenticity in architecture is a significant and challenging topic. Nowadays, this subject has been primarily explored in the fields of restoration and cultural heritage. Discussions regarding the authenticity of a heritage building frequently arise in architectural discourse. However, due to divergent opinions, the vast scope of the subject, and the lack of precise criteria to address the issues related to the authenticity of architectural works, this important topic has often been overlooked by experts. Consequently, many related studies reflect mutual influence and repetition of general ideas.

    Research objective

    From the perspective of this study, one of the most important areas that can assist researchers in understanding the nature of authenticity is philosophy. The concept of perception in architecture is one of the key issues in this field, and a precise understanding of it plays a significant role in re-evaluating the process of authenticity in architectural works. Research question of this article is What dimensions does the concept of authenticity in architecture possess based on the levels of perception in Mulla Sadra’s theory?

    Research method

    This study adopts Mulla Sadra’s Transcendent Theosophy as its theoretical foundation, employing a descriptive-analytical method to define the levels of human perception and to identify the process of actualizing the degrees of authenticity. Logical reasoning was used to illustrate the relationship between the concepts of authenticity and perception in architecture.

    Conclusion

    Accordingly, corresponding to the three degrees of sensory, imaginative, and intellectual perceptions according to Mulla Sadra, three degrees of authenticity are defined in terms of form, concept, and meaning.

    Keywords: Authenticity, Mulla Sadra, Levels Of Perception, Architecture
  • Elham Khajehpour, Javad Rasooli * Pages 19-38

    Problem statement: 

    The initial phase of design is a complex, crucial, and ambiguous stage. Researchers suggest that designers rely on very simplistic thoughts at the onset of design to narrow down the chain of possible solutions, referred to as primary generators. Primary generators have various sources, one of which is cross-disciplinary references; cinema, in particular, provides a vast array of unexplored spaces. Therefore, the question of this study is: how can cinematic works be considered a source for the formation of primary generators?

    Research objective

    This study aims to explore the role of cinema as a formative source of primary generators, thus establishing a credible resource to facilitate the initial design step, which often faces numerous complexities.

    Research method

    The present study first elucidates the concept of primary generators based on existing theoretical discussions in library sources. It then employs qualitative research methods and content analysis of sequences from selected cinematic works to assess the potential of cinema as a source of primary generators.

    Conclusion

    After gaining insight into the concept of primary generators, a categorization was provided, along with theoretical evidence from cinematic texts for each category. Four distinct viewpoints were adopted based on this categorization, including existential (human life), metaphorical-philosophical, environmental, and formal aspects, with examples from cinematic works presented for each. These findings demonstrate that cinema is a significant source of primary generators and can inspire a wide range of primary generators.

    Keywords: Primary Generator, Cinematic Work, Design Problem, Cinema, Architectural Design
  • Mohammadreza Faqih Habibi, Ali Sheikh Mehdi *, Maryam Bakhtiarian Pages 39-48

    Problem statement: 

    Bergson’s Duration is adding a qualitative aspect to the perception of time and in fact, removing the quantitative aspect and space of time. This view of Bergson prompted Deleuze to show a narration from Bergson’s Duration from classical cinema to modern cinema in two books, “Cinema 1” and “Cinema 2”, with a historical look at cinema as an image of modern man. He shows how classical cinema indirectly and modern cinema directly can do this narration. He did not make a distinction between form and content elements in explaining how this narration is happening. The article tries to evaluate this narration by separating all cinematic formal elements from each other and only emphasizing formal elements in Bela Tarr’s cinema.

    Research objective

    The article seeks to reach the possibility and manner of narrating time as a Duration through the formal elements of Bela Tarr’s cinema.

    Research method

    After explaining Bergson’s theory with Deleuze’s interpretation of it, which was made using library sources, and after seeing all the Bela Tarr’s works, the article isolated (Epoche) all the formal elements of his cinema from other formal elements with a phenomenological method, and the effect each of these elements has been measured on the narration of Duration.

    Conclusion

    The article shows that Bela Tarr’s cinema has the ability to narrate Bergson’s Duration due to its purely formal elements. These formal elements are two categories: structural and non-structural. The non-structural formal elements in Bela Tarr’s cinema activate Artistic devices that in the first step, provide a foundation for the narration of Duration, and in the next step, due to the existence of the Boredom Artistic device and non-structural formal elements that lead to this Artistic device, they make it possible for the audience to perceive time as the Duration.

    Keywords: Artistic Device, Bergson, Bela Tarr, Duration, Image
  • Mojtaba Roshan, Bahram Ajorloo, Mohammadtaghi Pirbabaei * Pages 49-58

    Problem statement:

     Archaeologically, a stepped structure is recorded from the E. hill of Rabʿ-e Rashidi. Firstly, such a structure is thought to be a remnant of an Ilkhanid mosque. Later it is hypothesized as the basement of a large complex, from the Rawza arena, Rabʿ-e Rashidi, 14th CE. Nevertheless, in accordance with the topographic features, plan, spatial design, and architectural materials of this stepped structure, it cannot be the remnant of a structure or the basement of the large building in the Rawza arena. So, two basic questions concerning this stepped structure are its function and relative dating.

    Research objective

    The archeological and architectural recognition of the function and dating of the stepped structure at the Rabʿ-e Rashidi provides the required basis for its accurate and methodic restoration.

    Research Method

    This research is based on the archeology of buildings, which uses archaeological findings, historical reports, and technical analysis of construction to understand the chronology, typology, stylistics, and function of ancient architectural remains.Firstly, the technical features and architectural materials of this stepped structure were well studied by the field archaeological methods, providing a plan and site surveying and aerial photography by a drone. Secondly, historical reports that provide information about the structures of Rabʿ-e Rashidi, from the 14th to the 17th CE (Al-Waqfiyya al-Rashidiyya & History of Öljeitu & ‘Ālam Ārā-yi ‘Abbāsi) were studied. This allows the authors to examine their hypotheses by matching the collected information from such sources with archeological materials and architectural remains.

    Conclusion

    Abductive reasoning, based on archaeology, history, and architecture, considers that the hypothesis of the large cistern of Rabʿ-e Rashidi is more likely to be justified. According to Al-Waqfiyya al-Rashidiyya, the relative dating of this staircase structure, as the cistern, goes back to the Ilkhanid period. This structure was repaired in the post-Ilkhanid period.

    Keywords: Rabʿ-E Rashidi, Cistern Of Rashidi, Stepped Structure In The Rabʿ-E Rashidi, Ilkhanid Period, Post-Ilkhanid Period
  • Mehdi Hamzenejad *, Mohsen Faizi, Hosein Abdolkhaleghi Pages 59-74

    Problem statement: 

    Many countries, including Iran, have developed educational transformation documents that significantly influence educational values and the nature of schools by introducing new content models. In countries such as Finland, Sweden, and Australia, schools are not confined to education but also serve an important social role, offering various resources and services to the surrounding community. However, in Iran, schools have not yet fully embraced this broader function. Research in this area remains limited, and there is no clear or comprehensive classification system for different school types. This research is trying to answer these questions; First question: How do the content models of the Fundamental Transformation Document influence the classification of schools, and what types of schools does it recommend?/ Second question: What are the prevalent geometric organizational models in schools, and what organizational models can the Fundamental Transformation Document recommend?

    Research objective

    This study aims to classify schools based on their focus on learning, services, activities, and auxiliary functions, and to determine the appropriate geometric organizational models for school types identified in the research.

    Research method

    This research is applied in terms of objectives and analytical-argumentative in terms of its methods. Data collection was conducted through library and documentary research. To ensure validity and reliability, an expert questionnaire was used. Initially, content models were extracted from educational documents and analyzed based on their focus on education, services, and auxiliary functions, leading to a classification of schools. Geometric organizational models were then set based on frequently occurring patterns of Grutter.

    Conclusion

    The study places schools into the following categories: park schools, nature-sport-health schools, scientific-research schools, social and cultural schools, and entrepreneurial schools. Social schools represent the broadest category. Eight common organizational patterns were identified. For social schools, a semi-dispersed and semi-free to semi-cohesive and semi-dense pattern is recommended and for other schools, a semi-dispersed and semi-free to scattered and free pattern is recommended.

    Keywords: School, Ecosystem Social, Geometry, Design, Architecture
  • Reza Kasravi * Pages 75-86

    Problem statement: 

    The disorders of Tehran’s urban appearance are a point of consensus among groups concerned with urban facades. However, an examination of urban specialists’ opinions on the matter reveals a lack of consensus regarding the ideal urban appearance.What epistemological foundations underpin the architectural and urbanism trends in Iran concerning the issue of disorder in Tehran’s urban appearance, and which of these foundations is more suitable for managing urban appearance?

    Research objective:

    This study aims to analyze the philosophical origins of the actions of Iranian architectural and urbanism trends concerning the disorder of Tehran’s urban appearance.

    Research method

    To answer the research question, a qualitative method was employed in two stages based on logical reasoning. Initially, historical library studies were conducted to determine the temporal origin of the phenomenon of urban disarray. Subsequently, based on the classification of intellectual trends in Iranian architecture and urban planninga phenomenological description was made of the views of urban specialists on the causes of Tehran’s urban appearances’ chaos, and these views were compared to their intellectual characteristics, presented as a series of dichotomies. Finally, by examining the philosophical foundations by determining the epistemology of these dichotomies, the research question was addressed.

    Conclusion

    There is no consensus on understanding the word “Disorder” among architecture and urbanism Trends. Tending to either side of the dichotomy of form and its attributes or content is rooted in our epistemology, where the philosophical explanation of the relationship between the objective and the subjective is crucial. The kind of relationship between objectivity and subjectivity leads to two distinct outcomes in urban appearance. In the case of separation, urban appearance is perceived as an external matter, dominated by geometry and inclined towards Deterministic order, hence managed by specialists. The comprehensive plan for Tehran is a product of this approach. Conversely, in the case of the intertwining of the object and the subject urban appearance becomes perceptional, and beautifying it is neither external nor formal, thus cannot be delegated to specialists. This approach appears to be philosophically more defensible than others. The order derived from this perspective corresponds with the agency and dynamic existence of humans, characterized as inferential, minimal, and fluid.

    Keywords: Urban Landscape, Urban Appearance, Tehran, Beauty, Disorder