فهرست مطالب

نشریه پژوهش های روان شناسی اجتماعی
پیاپی 55 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/01
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحات 1-20مقدمه
با توجه به اندازه اثر متفاوت درمان پذیرش و تعهد در کاهش مشکلات مبتلایان به دیابت نوع 2 در پژوهش های گوناگون، هدف پژوهش حاضر، تعیین اندازه اثر ترکیبی درمان پذیرش و تعهد بر ابعاد روانی-اجتماعی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در ایران بود.
روشروش آماری پژوهش حاضر، روش فراتحلیل بود. جامعه آماری شامل کلیه پژوهش های انجام شده بین سال های 1392 تا 1402 (86 عدد) بود که اثربخشی درمان پذیرش و تعهد را بر ابعاد روانی- اجتماعی مبتلایان به دیابت نوع 2 بررسی کرده بودند. از بین 86 پژوهش بر اساس ملاک های ورود و خروج و دارا بودن اطلاعات مورد نیاز 30 پژوهش وارد مطالعه حاضر شدند.
یافته هامیزان اندازه اثر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مبتلایان به دیابت نوع 2، 178/1 به دست آمد که مقداری بسیار قوی می باشد. میانگین اندازه اثر در متغیرهای مربوط به ابعاد روانی-اجتماعی با مولفه ی بارز روانشناختی، 187/1 و در متغیرهای مربوط به ابعاد روانی-اجتماعی با مولفه ی بارز اجتماعی، 791/0 به دست آمد که به ترتیب نشانگر اندازه اثر بسیار قوی برای ابعاد روانی-اجتماعی با مولفه ی بارز روانشناختی و اندازه اثر قوی برای ابعاد روانی- اجتماعی با مولفه ی بارز اجتماعی است.
نتیجه گیریدرمان پذیرش و تعهد تاثیر بسزایی در بهبود ابعاد روانی- اجتماعی مبتلایان به دیابت نوع 2 دارد. همچنین تاثیر این درمان بر ابعاد روانی-اجتماعی با مولفه ی بارز روانشناختی بیشتر از ابعاد روانی-اجتماعی با مولفه ی بارز اجتماعی می باشد.
کلیدواژگان: فراتحلیل، درمان پذیرش و تعهد، ابعاد روانی- اجتماعی، دیابت نوع 2 -
صفحات 21-36مقدمه
رفتار صرفه جویی برق یکی از راهکارهای مهم در کاهش مصرف برق است. هدف از این پژوهش، ساخت و اعتباریابی یک محتوای آموزشی برای آموزش رفتار صرفه جویی برق بود.
روشروش مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل مضامین و انطباق یافته ها با یک مدل بومی بود. برای این منظور در گام اول از مقالات منتشرشده در تارنماهای علمی در بین سال های 2010 تا 2020 مرتبط با رفتار صرفه جویی برق استفاده شد. نمونه مورد بررسی شامل 103 مقاله بود. در گام دوم یافته های حاصل از بررسی مقالات با ارکان مدل پیشنهادی عبدی ورمزان و همکاران (1399 و 1401) ترکیب و شبکه مضامین مشتمل بر یافته های گام اول و مدل مذکور ترسیم گردید. در گام سوم، یک محتوای آموزشی با پوشش مضامین استخراج شده و ارکان مدل پیشنهادی عبدی ورمزان و همکاران (1399 و 1401) تهیه گردید. در گام چهارم برای سنجش روایی محتوا از نظر 28 نفر از متخصصان حوزه های مرتبط استفاده شد. در گام پنجم، محتوای آموزشی از طریق مصاحبه با 6 نفر از صاحب نظران در حوزه آموزش و روان شناسی اجتماعی مورد بررسی مجدد قرار گرفت.
یافته هایافته های پژوهش شامل استخراج 422 مفهوم پایه بود که در قالب 17 مضمون سازمان دهنده طبقه بندی شده و همگی مضمون فراگیر رفتار صرفه جویی برق را تشکیل می دادند. محتوای آموزشی در 8 جلسه 90 دقیقه ای تدوین و اعتبار سنجی گردید و اعتبار آن مورد تائید خبرگان قرار گرفت.
نتیجه گیریاین برنامه می تواند به عنوان یک منبع جامع و ابزاری کارآمد در آموزش رفتار صرفه جویی برق مورد استفاده نهادها و متولیان امر باشد.
کلیدواژگان: رفتار صرفه جویی برق، انگیزش، محتوای آموزشی، اعتباریابی -
صفحات 37-48مقدمه
نگرش فرد نسبت به زمان و روابط کودکی وی می تواند نقش مهمی در تمایلات رفتاری هنجار، نابهنجار و در نتیجه رفتارهای اعتیادی وی داشته باشد؛ بنابراین هدف از این پژوهش پیش بینی اعتیاد به اینترنت براساس انواع چشم انداز زمانی و الگوهای روابط موضوعی بود.
روشروش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی1400-1401 بودند که از میان آنها 311 نفر با شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، چشم انداز زمانی(زیمباردو، 1999) و روابط موضوعی(بل، 1995) جمع آوری شدند و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته هانتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که از چشم اندازهای زمانی، حال لذت گرا، گذشته گرایی مثبت و آینده نگری هدفمند، و از روابط موضوعی خودمحوری توانستند اعتیاد به اینترنت را در دانش آموزان دختر به طور معناداری پیش بینی کنند. رابطه بین اعتیاد به اینترنت و چشم انداز زمانی حال(لذت گرا و جبرگرا) ، گذشته گرایی منفی با اعتیاد به اینترنت، مثبت و معنادار و با سایر چشم اندازهای زمانی منفی و معنادار بود. رابطه بین اعتیاد به اینترنت و همه الگوهای روابط موضوعی یعنی خودمحوری، بیگانگی و بی کفایتی اجتماعی و دلبستگی ناایمن نیز مثبت و معنادار بود (0.05≥ P).
نتیجه گیریبا توجه به تایید نقش چشم انداز زمانی و روابط موضوعی در پیش بینی اعتیاد به اینترنت افراد، پیشنهاد می شود در پیشگیری از اعتیاد به اینترنت به این متغیرها بیشتر توجه شود.
کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، روابط موضوعی، چشم انداز زمانی، دانش آموزان -
صفحات 49-70مقدمه
مصرف سیگار عموما از دوران جوانی شروع شده و این موضوع موجب گردیده تا هر ساله هزاران جوان درگیر مصرف آن شوند. شیوع بالای مصرف آن و پیامدهای آسیب زای آن بررسی عوامل موثر بر آن را ضروری می سازد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای فرسودگی تحصیلی در رابطه بین تنظیم هیجان و حمایت اجتماعی ادراک شده با گرایش به مصرف سیگار دانشجویان انجام شد.
روشاین مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش برحسب گردآوری اطلاعات همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1402- 1401 بود که از بین آن ها تعداد 326 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های گرایش به مصرف سیگار، تنظیم هیجان (ERQ)، حمایت اجتماعی ادراک شده (MPSS) و فرسودگی تحصیلی (MBI) که به صورت آنلاین در اختیار آن ها قرار گرفته بود، پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش های آماری توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با نرم افزارهای Spss-24 و Amos-24 انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی پژوهش دارای برازش مناسبی بوده و تنظیم هیجان و حمایت اجتماعی فقط به شکل غیرمستقیم و با میانجیگری فرسودگی تحصیلی بر گرایش به مصرف سیگار اثرگذار هستند (5/1= χ2/df، 04/0= RMSEA، 04/0= SRMR، 96/0= GFI، 94/0= AGFI، 97/0 = CFI).
نتیجه گیریپژوهش حاضر نشان داد، جهت پیشگیری از گرایش به مصرف سیگار در دانشجویان بررسی فشارهای تحصیلی حائز اهمیت فراوانی است.
کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، سرکوبی هیجانی، حمایت اجتماعی ادراک شده، مصرف سیگار -
صفحات 71-86مقدمه
قربانی شدن سایبری از جمله آسیب های نوین جامعه امروزی به حساب می آید. هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل ساختاری قربانی شدن قلدری سایبری براساس حمایت اجتماعی ادراک شده و اعتیاد به اینترنت با نقش واسطه ای ویژگی های شخصیتی بود.
روشجامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان خوانسار بود که 170 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای مشخص شدند و ابزار گردآوری اطلاعات 4 پرسشنامه استاندارد قربانی شدن سایبری آنتانیادو و همکاران (2016)، اعتیاد به اینترنت یانگ (1998)، حمایت اجتماعی ادراک شده زمن و همکاران (1998) و فرم کوتاه ویژگی های شخصیتی کاستا و مک کری (1985) بودند.
یافته هاداده ها با استفاده از نرم افزار AMOS نشان داد که اعتیاد به اینترنت رابطه معنادار و معکوس بر مسئولیت پذیری و رابطه معنادار و مستقیم بر روان آزرده گرایی دارد. حمایت اجتماعی ادراک شده نیز رابطه معنادار مستقیم بر مسئولیت پذیری و برون گرایی دارد. خرده مقیاس روان آزرده گرایی رابطه مستقیم و معنادار بر قربانی شدن سایبری دارد و در نهایت عامل مسئولیت پذیری و برون گرایی به عنوان عامل میانجی با اعتیاد به اینترنت و حمایت اجتماعی، بر قربانی شدن سایبری رابطه معنادار دارند و رابطه غیر مستقیم سایر خرده مقیاس ها معنی دار نبود.
نتیجه گیریبنابراین نتیجه گیری می شود که افرادی که قربانی سایبری می شوندوقتی اعتیاد به اینترنت پیدا می کنند مسئولیت پذیری آنها کم می شود وروان آزردگی آنان بیشتر می شودو هرچه قدر حمایت اجتماعی آنان بیشتر باشد مسئولیت پذیری و برون گرایی بیشتر می شودو همچنین افراد روان آزرده بیشتر قربانی سایبری می شوند ودرنهایت می توان نتیجه گرفت که عامل مسئولیت پذیری و برون گرایی به صورت غیرمستقیم با اعتیاد به اینترنت و حمایت اجتماعی در قربانی شدن سایبری اثرگذار هستند.
کلیدواژگان: قربانی شدن قلدری سایبری، اعتیاد به اینترنت، حمایت اجتماعی ادراک شده، ویژگی های شخصیتی -
صفحات 87-100مقدمه
صفات تاریک شخصیت بستر طیف گسترده ای از آسیب های اجتماعی نظیر قلدری مجازی را فراهم می کند. از این رو هدف این مطالعه بررسی ارتباط صفات پنجگانه تاریک شخصیت و قلدری مجازی با توجه به نقش تعدیل گر نظریه ذهن در دانشجویان بود.
روشپژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه های مختلف کشور در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل می دهند که از بین آن ها 426 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه صفات تاریک شخصیت، پرسشنامه قلدری مجازی و آزمون کامپیوتری نظریه ذهن در سامانه مجازی پرسلاین بود. داده ها با استفاده از روش رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی تحلیل شدند.
یافته هانتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که رابطه مثبت صفات ماکیاولی، ضداجتماعی، دیگرآزاری و کینه جویی با قلدری مجازی و رابطه منفی صفت خودشیفتگی با قلدری مجازی معنادار می باشد (001/0P=). علاوه براین نتایج حاکی از نقش تعدیل گر نظریه ذهن در روابط صفات دیگرآزاری و کینه جویی با قلدری مجازی است (001/0P=). به عبارتی روابط بین صفات تاریک کینه جویی و دیگرآزاری با قلدری مجازی زمانی قوی تر است که نظریه ذهن پایین باشد.
نتیجه گیریدر مجموع با توجه به نتایج پژوهش حاضر به نظر می رسد ارتقای نظریه ذهن بتواند به عنوان یک عامل محافظت کننده در پیشگیری از آزارگری مجازی موثر باشد.
کلیدواژگان: صفات پنجگانه تاریک، قلدری مجازی، نظریه ذهن -
صفحات 101-112مقدمه
برخی از آثار منفی اینترنت به عنوان تکنولوژی پیشرفته، اعتیاد به اینترنت است که عوامل متنوعی در آن نقش دارد. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش احساس تنهایی، اضطراب اجتماعی و هیجان خواهی در پیش بینی اعتیاد به اینترنت دانشجویان بود.
روشپژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی می باشد. به این منظور 269 نفر از دانشجویان دختر و پسر خوابگاهی دانشگاه دولتی نیشابور به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1998)، احساس تنهایی راسل (1980)، اضطراب اجتماعی متیک و کلارک (1989) و هیجان خواهی زاکرمن (1978) را تکمیل کردند.
یافته هابه منظور تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون به روش گام به گام استفاده شد. نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین احساس تنهایی و اعتیاد به اینترنت رابطه معناداری وجود دارد. همچنین اضطراب اجتماعی با اعتیاد به اینترنت رابطه مستقیم و معناداری دارد و بین تمام مولفه های هیجان خواهی و اعتیاد به اینترنت رابطه مستقیم و معناداری وجود داشت. علاوه بر آن نتایج تحلیلی رگرسیون نشان داد، مولفه احساس تنهایی ٪8 واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین نمود. در گام دوم اضطراب اجتماعی 9٪ از واریانس را تبیین نمودند و در مجموع سه متغیر11٪ از واریانس اعتیاد به اینترنت را تبیین نمودند.
نتیجه گیریبا توجه به یافته ه ای پژوهش به نظر می رسد، هر سه متغیر احساس تنهایی، اضطراب اجتماعی و هیجان خواهی در پیش بینی سلامت اجتماعی دانشجویان نقش دارند. نظر به یافته ها پیشنهاد می شود، ضمن فراهم کردن امکانات و شرایط مشاوره مناسب و موثر برای دانشجویان، دلایل ایجاد احساس تنهایی در آنها شناسایی و با ارائه ی راهکارهای مناسب در جهت کاهش آن از بروز، عوارضی نظیر اعتیاد به اینترنت جلوگیری شود.
کلیدواژگان: احساس تنهایی، اضطراب اجتماعی، هیجان خواهی، اعتیاد به اینترنت، دانشجویان -
صفحات 113-124مقدمه
نوجوانی از نظر شروع احتمالی سوءمصرف مواد مخدر دوره خاص و آسیب پذیر می باشد و شناخت عواملی که مانع گرایش به مواد مخدر اهمیت بالایی دارد؛ بنابراین این پژوهش باهدف پیش بینی گرایش به مصرف مواد بر اساس میزان انسجام خود با میانجیگری خودشفقت ورزی دانش آموزان پایه دهم متوسطه پسرانه کامیاران انجام گرفت.
روشروش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پایه دهم شهر کامیاران بودند که در سال تحصیلی 1402-1401- مشغول به تحصیل بودند. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای بود. طبق این روش 230 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده سه پرسش نامه ی آمادگی به اعتیاد (زرگر و همکاران، 1385)، پرسشنامه شفقت خود (نف، 2003)، مقیاس احساس انسجام (آنتونووسکی، 1987) برای جمع آوری داده ها بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافته هانتایج حاصل از پژوهش نشان داد که انسجام خود بر گرایش به مصرف مواد تاثیر منفی و معناداری دارد. همچنین خودشفقت ورزی بر گرایش به مصرف مواد تاثیر منفی و معناداری(001/0˂p) دارد. تاثیر میانجیگری خودشفقت ورزی در رابطه میزان انسجام به خود و گرایش به مصرف مواد تایید شد. در مسیر بخصوص و موجود در این فرضیه، مقدار تاثیر غیرمستقیم میزان انسجام به خود بر گرایش به مصرف مواد برابر با 20/. - برآورد شده است که در سطح 001/0 معنادار شد.
نتیجه گیریباتوجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که با افزایش مهارت انسجام خود و نیز خودشفقت ورزی در دانش آموزان می توان گرایش به مصرف مواد را در دانش آموزان کاهش داد.
کلیدواژگان: گرایش به مصرف مواد، انسجام خود، خودشفقت ورزی، دانش آموزان -
صفحات 125-137مقدمه
امروزه وابستگی به تلفن همراه و تاثیر منفی آن بر زندگی روزانه افراد، بروز آسیب های ذهنی، جسمی و اجتماعی را در پی داشته است. لذا پژوهش حاضر، با هدف پیش بینی اعتیاد به تلفن همراه بر اساس احساس تنهایی و اضطراب اجتماعی در دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم انجام شد.
روشاین مطالعه توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم مدارس استعدادهای درخشان شهر مشهد در سال تحصیلی 1402 - 1401 بود (1500N=) که 336 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد اعتیاد به تلفن همراه لیونگ (2008)، احساس تنهایی دی تاماسو (2004)، اضطراب اجتماعی پاکلک و ویدک (2008) گردآوری و با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هانتایج ضریب همبستگی نشان داد که ابعاد احساس تنهایی و اضطراب اجتماعی با مولفه های اعتیاد به تلفن همراه رابطه مستقیم و معناداری دارد. نتایج رگرسیون نیز نشان داد، از بین ابعاد احساس تنهایی، تنهایی خانوادگی و از بین ابعاد اضطراب اجتماعی، بعد رفتاری، سهم قوی تری در پیش بینی اعتیاد به تلفن همراه دارد. همچنین از بین ابعاد احساس تنهایی، تنهایی عاطفی، سهم قوی تری در پیش بینی اضطراب اجتماعی دارد (05/0>p). نتایج تحلیل مسیر هم نشان داد، احساس تنهایی به طور مستقیم و غیرمستقیم بر اعتیاد به تلفن همراه و نیز اضطراب اجتماعی به طور مستقیم بر اعتیاد به تلفن همراه تاثیر داشته است.
نتیجه گیریاحساس تنهایی و اضطراب اجتماعی سهم قوی و معنادار در اعتیاد به تلفن همراه دارند و آگاهی بخشی جامعه درباره فناوری و استفاده صحیح از آنها، حائز اهمیت است.
کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن همراه، احساس تنهایی، اضطراب اجتماعی، دانش آموزان
-
Pages 1-20Introduction
Acceptance and commitment therapy (ACT) has shown promising results in improving the psychosocial well-being of patients with type 2 diabetes in various studies. The aim of this research is to determine the combined effect size of ACT on psychosocial dimensions in Iranian patients with type 2 diabetes.
MethodMeta-analysis was employed as the statistical method in this study. The statistical population consisted of 86 studies conducted between 2013 and 2023 that investigated the effectiveness of ACT on the psychosocial performance of type 2 diabetes patients in Iran.
FindingsTreatment based on acceptance and commitment therapy showed a significant impact on the psychosocial well-being of type 2 diabetes patients, with an overall effect size of 1.178, indicating a very strong effect. The average effect size for psychosocial dimensions with a dominant psychological component was 1.187, indicating a very strong effect, while the average effect size for psychosocial dimensions with a dominant social component was 0.791, indicating a strong effect.
ConclusionAcceptance and commitment therapy has a significant positive impact on the psychosocial functioning of type 2 diabetes patients, with a greater effect on psychosocial dimensions with a dominant psychological component than on psychosocial dimensions with a dominant social component. These findings highlight the potential of ACT as an effective intervention to improve the well-being of patients with type 2 diabetes.
Keywords: Meta-Analysis, Acceptance, Commitment Therapy, Psychosocial Dimensions, Type 2 Diabetes -
Pages 21-36Introduction
Electricity-saving behavior is one of the key ways to reduce electricity consumption. The purpose of this research was to create and validate educational content aimed at teaching electricity-saving behavior.
MethodThis research utilized thematic analysis and adapted the findings to a local model. The first step involved reviewing articles published on scientific websites between 2010 and 2020 that were related to electricity-saving behavior. A total of 103 articles were included in the sample. In the second step, the findings from these articles were aligned with the elements of the model proposed by Abdivarmazan et al. (2018, 2019). The third step involved creating educational content that encompassed the extracted themes as well as the elements of the aforementioned model. The fourth step included assessing the validity of the educational content with the help of 28 experts in relevant fields. Finally, in the fifth step, the educational content was re-evaluated through interviews with six experts in education and social psychology.
FindingsThe research findings included the identification of 422 foundational concepts, which were organized into 17 themes. Together, these themes contributed to the comprehensive concept of Electricity Saving Behavior. The educational content was developed and validated over the course of eight 90-minute sessions, with its validity confirmed by experts.
ConclusionThis program serves as a comprehensive resource and an effective tool for educating individuals about Electricity Saving Behavior.
Keywords: Electricity Saving Behavior, Motivation, Educational Content, Validating -
Pages 37-48Introduction
An individual's attitude toward time and their childhood relationships can significantly influence their behaviors, both normal and abnormal, as well as their tendencies toward addiction. This research aims to predict internet addiction by examining various types of time perspectives and patterns of object relations.
MethodThis study was descriptive and correlational in nature, focusing on first-year female secondary school students in Tehran during the 2021-2022 academic year. From this population, 311 students were selected as the research sample using convenience sampling. Data were collected through three instruments: the Internet Addiction Questionnaire (Young, 1998), the Time Perspective Inventory (Zimbardo, 1999), and the Object Relations Inventory (Bell, 1995). The data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis.
FindingsThe results of the data analysis indicated that among the different time perspectives, a hedonistic present orientation, a positive past perspective, and a goal-oriented future outlook, along with self-centeredness in object relations, significantly predicted internet addiction among female students. The relationship between internet addiction and both hedonistic and fatalistic present time perspectives, as well as negative past orientation, was found to be positive and significant. Conversely, the relationship with other time perspectives was negative and significant. Additionally, internet addiction showed a positive and significant relationship with all patterns of object relations, including self-centeredness, alienation, social incompetence, and insecure attachment (P ≤ 0.05).
ConclusionGiven the confirmed role of time perspective and object relations in predicting internet addiction, it is recommended that these
Keywords: Internet Addiction, Object Relations, Time Perspective, Students -
Pages 49-70Introduction
Smoking often begins at a young age, leading to thousands of young people taking up the habit each year. The widespread prevalence of smoking and its harmful effects highlight the need to explore the factors contributing to this behavior. This study aims to investigate the mediating role of academic burnout in the relationship between emotion regulation, perceived social support, and students' tendency to smoke.
MethodThis study adopted a quantitative approach, focusing on practical purposes and employing correlation structural equations as the research method for data collection. The statistical population consisted of all male and female students at Mohaghegh Ardabili University during the academic year 2022-2023. A total of 326 students were selected through convenience sampling. Participants completed online questionnaires assessing their smoking tendencies, emotion regulation (using the Emotion Regulation Questionnaire), perceived social support (using the Multidimensional Perceived Social Support Scale), and academic burnout (measured by the Maslach Burnout Inventory). Data analysis was conducted using descriptive statistical methods, Pearson's correlation coefficient, and structural equation modeling, utilizing SPSS version 24 and AMOS version 24 software.
FindingsThe results indicated that the proposed model in this research demonstrates a good fit. Emotional regulation and social support have an indirect effect on the tendency to smoke, mediated by academic burnout. The fit indices are as follows: χ²/df = 1.5, RMSEA = 0.04, SRMR = 0.04, GFI = 0.96, AGFI = 0.94, and CFI = 0.97. Based on these findings, conducting educational workshops to raise awareness about the dangers of smoking, academic pressures, and effective coping strategies could be beneficial.
Keywords: Academic Burnout, Emotional Suppression, Social Support, Smoking -
Pages 71-86Introduction
Cyber Victimization is one of the new harms of today's society. The aim of the present study was to develop a structural model of cyberbullying victimization based on perceived social support and Internet addiction with the mediating role of personality traits.
MethodThe statistical population of this research included the second-high school female students of Khwansar city, 170 of whom were identified using random cluster sampling, and the data collection tool was 4 standard questionnaires of cyber victimization by Antoniado et al. (2016), Internet addiction by Young (1998), Zeman et al.'s perceived social support (1998) and Costa and McCrae's (1985) short form of personality traits.
ResultsFindings using AMOS software showed that Internet addiction has a significant and inverse relationship with responsibility and a significant and direct relationship with psychoticism. Perceived social support also has a significant direct relationship with responsibility and extroversion. The subscale of neuroticism has a direct and significant relationship with cyber victimization, and finally, the factor of responsibility and extroversion as mediating factors with Internet addiction and social support have a significant relationship with cyber victimization, and the indirect relationship of other subscales was not significant.
ConclusionTherefore, it can be concluded that when people who become cyber victims develop an addiction to the Internet, their responsibility decreases and their neuroticism increases. The greater their social support, the greater their responsibility and extraversion. Also, neurotic people are more likely to become cyber victims. Finally, it can be concluded that the factors of responsibility and extraversion indirectly affect cyber victimization through Internet addiction and social support.
Keywords: Being A Victim Of Cyber Bullying, Addiction To Internet, Perceived Social Support, Personality Characteristics -
Pages 87-100Introduction
Dark personality traits are linked to various social harms, including virtual bullying. This study aimed to explore the relationship between the five dark personality traits and virtual bullying, focusing on the moderating role of theory of mind in students.
MethodThe current research is descriptive-correlational in nature. The statistical population includes all students enrolled in various universities across the country during the academic year 1402-1401. From this population, a sample of 426 individuals was selected using a simple random sampling method. The research utilized several tools, including a questionnaire assessing dark personality traits, a virtual bullying questionnaire, and the Theory of Mind computer test conducted within the Pursline virtual system. Data were analyzed using the adjusted hierarchical regression method.
FindingsThe research results indicate a significant positive relationship between Machiavellian, antisocial, bullying, and spiteful traits and virtual bullying (P=0.001). Conversely, there is a significant negative relationship between narcissism and virtual bullying (P=0.001). Additionally, the findings reveal that theory of mind plays a moderating role in the relationship between other traits associated with harassment and spitefulness and virtual bullying (P=0.001). In other words, when theory of mind is low, the connection between the dark traits of vindictiveness and bullying and cyberbullying becomes stronger.
ConclusionAccording to the results of this study, promoting theory of mind appears to be an effective protective factor against virtual harassment.
Keywords: Five Dark Traits, Virtual Bullying, Theory Of Mind -
Pages 101-112Introduction
The Internet, as an advanced technology, has several negative effects, one of which is Internet addiction. This addiction is influenced by various factors. Therefore, the aim of the present study is to investigate the roles of loneliness, social anxiety, and sensation seeking in predicting Internet addiction among students.
MethodThis research is descriptive and correlational in nature. A total of 269 male and female students from Neishabor University were selected using a multi-stage random sampling method. The participants completed several questionnaires, including Young's Internet Addiction Questionnaire (1998), Russell's Loneliness Scale (1980), the Social Anxiety Scale developed by Metic and Clark (1989), and Zuckerman's Sensation-Seeking Scale (1978).
FindingsTo analyze the data, we employed Pearson correlation methods and stepwise regression analysis. The results from the Pearson correlation indicated a significant relationship between loneliness and Internet addiction. Additionally, social anxiety was found to have a direct and significant relationship with Internet addiction. Furthermore, all components of sensation-seeking also showed a direct and significant relationship with Internet addiction. The regression analysis results revealed that the loneliness variable accounted for 8% of the variance in Internet addiction. In the second step, social anxiety explained an additional 9% of the variance. In total, the three variables together accounted for 11% of the variance in Internet addiction.
ConclusionAccording to the research findings, loneliness, social anxiety, and thrill-seeking all play a significant role in predicting students' social health. It is recommended that suitable and effective counseling services be provided for students. Additionally, it is essential to identify the causes of loneliness among students and to prevent complications such as internet addiction by implementing appropriate solutions to mitigate this issue.
Keywords: Loneliness, Social Anxiety, Sensation Seeking, Internet Addiction Of Student -
Pages 113-124Introduction
Adolescence is a critical and vulnerable time when individuals are at risk of starting drug abuse. It is essential to identify the factors that can prevent drug addiction. Therefore, this research aims to predict the likelihood of drug use based on the level of self-coherence, with self-compassion acting as a mediator. The study focuses on tenth-grade students at Kamiyaran Boys High School.
MethodAdolescence is a critical and vulnerable time when individuals are at risk of starting drug abuse. It is essential to identify the factors that can prevent drug addiction. Therefore, this research aims to predict the likelihood of drug use based on the level of self-coherence, with self-compassion acting as a mediator. The study focuses on tenth-grade students at Kamiyaran Boys High School.
FindingsThe research results indicated that self-coherence has a negative and significant effect on the tendency to use drugs. Additionally, self-compassion also has a negative and significant effect (p < 0.001) on drug use tendencies. The study confirmed that self-compassion mediates the relationship between self-coherence and the tendency to use drugs. Specifically, the indirect effect of self-coherence on drug use tendencies was found to be 20, which is significant at the 0.001 level.
ConclusionIncreasing self-coherence and self-compassion skills in students can reduce their tendency to use drugs.
Keywords: Drug Dddiction, Self-Coherence, Self-Compassion, Students -
Pages 125-137Introduction
In today's world, the increasing dependence on mobile phones has led to negative effects on individuals’ daily lives, resulting in mental, physical, and social harm. This study aims to predict mobile phone addiction based on feelings of loneliness and social anxiety among female high school students.
MethodThis study employed a descriptive-correlational design and utilized regression analysis. The population consisted of all female high school students attending Exceptional Talents High in Mashhad during the 2023 academic year (N=1500). From this population, 336 students were selected through multi-stage cluster random sampling. Data collection involved the use of standardized questionnaires, including the Mobile Phone Addiction Scale (Leung, 2008), the Loneliness Scale (DiTommaso, 2004), and the Social Anxiety Scale (Puklek & Viddec, 2008). The data were then analyzed using multiple regression and path analysis techniques.
FindingThe correlation coefficients showed a significant positive relationship between dimensions of loneliness, social anxiety, and components of mobile phone addiction. The regression results indicated that, among the dimensions of loneliness, family loneliness had stronger predictive power for mobile phone addiction. Similarly, among the dimensions of social anxiety, the behavioral aspect showed a stronger predictive capability. Additionally, emotional loneliness was found to have a stronger predictive power for social anxiety among the dimensions of loneliness (p < 0.05). Path analysis further demonstrated that loneliness influenced mobile phone addiction both directly and indirectly, as did social anxiety.
ConclusionLoneliness and social anxiety are significant factors in mobile phone addiction, highlighting the necessity for community awareness about technology and its proper usage.
Keywords: Mobile Phone Addiction, Loneliness, Social Anxiety, Students