فهرست مطالب

نشریه انگاره های نو در تحقیقات آموزشی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/01
- تعداد عناوین: 12
-
صفحات 1-16هدف این پژوهش بررسی رابطه تدریس مبتنی بر محتوای الکترونیکی بر تفکر خلاق با نقش میانجی هوش هیجانی در دوره ابتدایی بود.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی آموزش و پرورش شهرستان نوشهر می باشد که در سال تحصیلی 1403-1402 مشغول به تدریس بوده و تعداد آن ها 345 نفر می باشد که درنهایت، براساس جدول مورگان نمونهای برابر 181 نفر جهت انجام تحقیق، به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب می شوند. روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جمع آوری اطلاعات به کمک سه پرسشنامه؛ تدریس مبتنی بر محتوای الکترونیکی از خضرلو (1393)، پرسشنامه تفکر خلاق ولش (2002) و پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ (1996)، انجام پذیرفته می باشد که روایی و پایایی هر سه پرسشنامه توسط تحقیقات دیگر تایید شده است.نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که اثر مستقیم تدریس مبتنی بر محتوای الکترونیکی و تفکر خلاق با برابر با 246/0 است؛ همچنین اثر غیر مستقیم تدریس مبتنی بر محتوای الکترونیکی و تفکر خلاق با تاثیر متغیر میانجی هوش هیجانی برابر با 467/0 می باشد؛ بعلاوه طبق آزمون سوبل، تاثیر متغیر میانجی هوش هیجانی برروی متغیر تدریس مبتنی بر محتوای الکترونیکی و تفکر خلاق برابر با 21/7 بوده و چون بزرگتر از 96/1 به دست آمده مورد تایید می باشد. نتایج نشان داد که تدریس مبتنی بر محتوای الکترونیکی بر تفکر خلاق با نقش میانجی هوش هیجانی اثربخش است. معلمانی که از تدریس مبتنی بر محتوای الکترونیکی بهره می برند به وضوح شاهد خواهند بود که محیط الکترونیکی، فضایی را فراهم می آورد که دانش آموز با ذهنی باز بتواند سوال کند، خلاقانه فکر کند و برای شنیدن دیدگاه ها و چشم انداز های جدید انگیزه داشته باشد که موارد ذکرشده در حقیقت بخش محوری هوش هیجانی است که اساس تفکر خلاق را نیز شکل می دهد.کلیدواژگان: تدریس، محتوای الکترونیکی، تفکر خلاق، هوش هیجانی
-
صفحات 17-34مقدمه و هدف
یکی ازعوامل استراتژیک و حیاتی که می تواند عملکرد نوآورانه کارکنان را تشویق نماید، مفهوم رهبری می باشد. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه رهبری تحول آفرین بر عملکرد نوآورانه و میانجی گری ساختار سازمانی در معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان کازرون بود.
روش شناسی پژوهش:
روش پژوهش با توجه به ماهیت تحقیق، توصیفی- همبستگی از شاخه میدانی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان کازرون به تعداد 250نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 151 نفر به عنوان حجم نمونه به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه رهبری تحول آفرین بس و اولیو(1985)، پرسشنامه عملکرد نوآورانه چوپانی(1390) و پرسشنامه ساختار سازمانی رابینز(1989) استفاده شد. روائی پرسش نامه ها توسط اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایائی آن ها نیز با اجرای اولیه در نمونه ای به تعداد 25 نفر تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها برای متغیر رهبری تحول آفرین849/0، عملکرد نوآورانه801/0 و ساختار سازمانی799/0 برآوردشده است.
یافته هابین رهبری تحول آفرین بر عملکرد نوآورانه و میانجی گری ساختار سازمانی در معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان کازرون رابطه معناداری وجود دارد.
نتیجه گیریبر اساس نتایج پژوهش می توان گفت رهبری تحول آفرین پتانسیل، عزم و فرهنگ نوآوری را در سازمان خود افزایش میدهد. همچنین ساختار سازمانی مناسب، پیش فرضی برای موفقیت و نوآوری و تغییر در سازمان است.
کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، عملکرد نوآورانه، ساختار سازمانی، معلمان مقطع متوسطه اول شهرستان کازرون -
صفحات 35-58مقدمه و هدف
تحقیق حاضر، در راستای طراحی و تبیین مدل تاثیر صلاحیت حرفه ای و پذیرش تغییرات برنامه درسی بر انعطاف پذیری و سرمایه روانشناختی در میان معلمان ابتدایی شهرستان خوی انجام گردید.
روش شناسی پژوهش:
حجم جامعه آماری را کلیه معلمان دوره ابتدایی شهرستان خوی در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 1324 نفر (825 نفر زن و 499 نفر مرد) تشکیل دادند. حجم نمونه، مطابق با جدول کرجسی و مورگان، 302 نفر برآورد گردید که از طریق روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب به عمل آمد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پذیرش تغییرات برنامه درسی ساعدپناه (1394)، انعطاف پذیری دنیس و وندروال (2010)، سرمایه روانشناختی توسط لوتانز (2007) و صلاحیت حرفه ای معلمان عبداللهی و همکاران (1393) استفاده گردیده شد، پایایی پرسشنامه های مذکور از طریق ضریب آلفای کرونباخ بالای7/0 بدست آمد. با توجه به غیرنرمال بودن توزیع داده ها از تحلیل از معادلات ساختاری و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار pls استفاده گردید.
یافته هانتایج نشانگر این بود که مدل تاثیر صلاحیت حرفه ای و پذیرش تغییرات برنامه درسی بر انعطاف پذیری و سرمایه روانشناختی در میان معلمان ابتدایی شهرستان خوی از برازش مطلوبی برخوردار است، به علاوه، نتایج نشانگر این بود که صلاحیت حرفه ای بر انعطاف پذیری و سرمایه روانشناختی در میان معلمان ابتدایی شهرستان خوی تاثیر مثبت و معنی داری دارد، همچنین نتایج نشان داد که تاثیر پذیرش تغییرات برنامه درسی بر انعطاف پذیری و سرمایه روانشناختی مثبت و معنی دار می باشد.
نتیجه گیرینتایج مطالعه تاکید دارد که بهبود صلاحیت حرفه ای و تشویق به پذیرش تغییرات می تواند به توسعه مهارت های روان شناختی معلمان و ارتقای کیفیت آموزش بیانجامد.
کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، پذیرش تغییرات برنامه درسی، انعطاف پذیری، سرمایه روانشناختی -
صفحات 59-77مقدمه و هدف
هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین رفتار شهروندی سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، هویت سازمانی با عدالت سازمانی از دیدگاه مدیران مقطع متوسطه شهرستان نورآباد ممسنی بود.
روش شناسی پژوهش:
تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه این تحقیق کلیه مدیران مقطع متوسطه شهرستان نورآباد ممسنی به تعداد 55 نفر بود. با توجه به پایین بودن حجم جامعه آماری، کل جامعه آماری بعنوان حجم نمونه انتخاب شد. شیوه نمونه گیری در این پژوهش به تمام شمار بود. جهت گردآوری اطلاعات آماری در این پژوهش از 4 پرسشنامه استاندارد پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی اورگان و کانوسکی (2007)، پرسشنامه بی تفاوتی سازمانی دانایی فرد و همکاران (1389)،پرسشنامه هویت سازمانی چنی (1983) و پرسشنامه عدالت سازمانی کالکیت و همکارانش (2001) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه توسط خبرگان و پایایی پرسشنامه ها با استفاده ضریب آلفای کرونباخ که برای هر چهار پرسشنامه بالاتر از 70/0 بود، تایید شد. از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری برای آزمون فرضیات پژوهش استفاده شد.
یافته هانتایج آزمون همبستگی پیرسون در این مطالعه نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی با ضریب همبستگی 705/0 و سطح معناداری 02/0 رابطه معناداری با عدالت سازمانی دارد. بی تفاوتی سازمانی با ضریب همبستگی 115/0 و سطح معناداری 07/0 رابطه معناداری با عدالت سازمانی ندارد. هویت سازمانی با ضریب همبستگی 517/0 و سطح معناداری 01/0 رابطه معناداری با عدالت سازمانی دارد. و در نهایت با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری مشخص گردید که مدل ارائه شده هم در بخش ساختاری و هم در بخش اندازه گیری از برازش قابل قبولی برخودار می باشد.
نتیجه گیریعدالت سازمانی باعث تقویت رفتار شهروندی و کاهش بی تفاوتی سازمانی در مدیران مقطع متوسطه شهرستان نورآباد ممسنی می شود. همچنین، هویت سازمانی تاثیر عدالت را افزایش می دهد.
کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، بی تفاوتی سازمانی، هویت، عدالت سازمانی -
صفحات 78-99مقدمه و هدف
تحقیق حاضر، در راستای طراحی و تبیین مدل تاثیر عناصر برنامه ریزی درسی و تفکر خلاق بر مولفه های فراشناختی در دانش آموزان دختر متوسطه نظری شهرستان خوی انجام گردید. از نظر هدف، جزء تحقیقات کاربردی و از نظر ماهیت پژوهش از نوع توصیفی و به روش همبستگی است.
روش شناسی پژوهش:
جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه، به تعداد 2398 نفر در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل دادند. با تطابق جامعه آماری در جدول مورگان، 327 نفر، حجم نمونه آماری تحقیق را تشکیل می دهند، انتخاب این حجم از نمونه آماری از طریق نمونه گیری خوشه ای از مدارس شهرستان خوی صورت گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های عناصر برنامه درسی برزآبادی فراهانی(1392)، فراشناخت شاطریان(1386) و تفکر خلاق سلطانی(1389) استفاده گردیده شد، روایی پرسشنامه های مذکور توسط اساتید متخصص تایید و پایایی آن-ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ بالای7/0 بدست آمد.
یافته هابرای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (معادلات ساختاری) استفاده شد. با توجه به غیرنرمال بودن توزیع داده ها از تحلیل از معادلات ساختاری و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار pls استفاده گردید. نتایج نشانگر این بود که مدل تاثیر عناصر برنامه ریزی درسی و تفکر خلاق بر مولفه های فراشناختی در دانش آموزان دختر متوسطه نظری شهرستان خوی از برازش مطلوبی برخوردار است، به علاوه، نتایج نشانگر این بود که عناصر برنامه ریزی درسی بر مولفه های فراشناختی در دانش آموزان دختر متوسطه نظری شهرستان خوی تاثیر مثبت و معنی داری دارد، به علاوه، تاثیر تفکر خلاق بر مولفه های فراشناختی در دانش آموزان دختر متوسطه نظری شهرستان خوی مثبت و معنی دار می باشد.
نتیجه گیرینتایج پژوهش تاکید دارد که با داشتن شناخت از عناصر برنامه ریزی درسی و تفکر خلاق، اطلاع از انواع رویکردهای برنامه درسی و بکارگیری آن ها در یادگیری، منجر به بهبود فراشناخت می شود.
کلیدواژگان: عناصر برنامه ریزی درسی، تفکر خلاق، فراشناخت -
صفحات 100-121مقدمه و هدف
شناسایی و تحلیل ابعاد و مولفه های مدل آسیب های نظام مدیریت استراتژیک منابع انسانی در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران اهمیت بسزایی دارد. این مطالعه با هدف بهبود عملکرد سازمانی و افزایش اثربخشی منابع انسانی انجام می شود.هدف اصلی این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های مدل آسیب های نظام مدیریت استراتژیک منابع انسانی شرکت شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بود.
روش شناسی پژوهش:
روش این پژوهش کیفی به صورت تحلیل مضمون (به روش آتراید استرلینگ) بود مشارکت کنندگان در پژوهش، مدیران و کارشناسان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با حداقل 15 سال سابقه کار مرتبط و خبرگان (اساتید دانشگاه) بود که نمونه گیری از آنها به روش هدفمند و با استفاده از رویکرد اشباع نظری انجام و طی آن، آگاهی دهندگان کلیدی، شامل 24 نفر از جامعه هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختارمند بود. اعتباریابی پژوهش به عنوان یک پارادایم کیفی برپایه چهارمعیار: قابلیت اعتبار (باورپذیری)، بی طرفی (تائیدپذیری)، قابلیت اطمینان (سازگاری) و قابلیت کاربرد (انتقال پذیری) درنظرگرفته شد.
یافته هابراساس شبکه مضامین آسیب شناسی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، مضامین به سه دسته کلی تقسیم شده اند:تفکر راهبردی: شامل چشم انداز، سیاستگذاری و راهبردها.تفکر عملکردی: شامل جذب، آموزش، بهسازی و نگهداشت.تفکر انگیزشی: شامل نظام پاداش، مشارکت، انگیزش ارتقاء، انگیزه تعلق و انگیزه همکاری.این تقسیم بندی ها به بهبود ساختار و عملکرد سازمانی کمک می کنند.
نتیجه گیریآسیب شناسی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران نشان داد که مضامین اصلی شامل تفکر راهبردی، عملکردی و انگیزشی هستند که به بهبود ساختار و عملکرد سازمانی کمک می کنند.
کلیدواژگان: آسیب، نظام مدیریت استراتژیک، منابع انسانی -
صفحات 122-141مقدمه و هدف
هویت حرفه ای و ذهن آگاهی معلمان نقش مهمی در کاهش فرسودگی شغلی آنان دارد و می تواند کیفیت آموزش را بهبود بخشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین هویت حرفه ای معلمان مقطع آموزش ابتدائی با فرسودگی شغلی آنان با نقش واسطه ذهن آگاهی شهرستان کازرون بود.
روش شناسی پژوهش:
روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بود. بدین منظور 350 نفر از بین 1700 معلم آموزش ابتدائی به عنوان نمونه آماری مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه فرسودگی شغلی (مسلش، 1981)، پرسشنامه های هویت حرفه ای معلمان (چانگ، 2008) و پرسشنامه ذهن آگاهی (بائر و همکاران، 2006) جمع-آوری گردید. با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون همبستگی پیرسون، آزمون سوبل و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده گردید.
یافته هانتایج نشان داد بین هویت حرفه ای با فرسودگی شغلی و ذهن آگاهی ارتباط معناداری وجود دارد. هویت حرفه ای با مقدار بتای 320/0 - بر فرسودگی شغلی معلمان تاثیر گذار بود. همچنین نتایج نشان داد هویت حرفه ای با مقدار بتای305/-0 بر ذهن آگاهی معلمان تاثیر گذار بوده و می تواند حدود 9 درصد تغییرات متغیر وابسته را پیش بینی کند. هویت حرفه ای با مقداربتای 162/-0 و ذهن آگاهی با مقدار بتای 519/0- بر فرسودگی شغلی معلمان تاثیر گذار بوده و می توانند حدود 35 درصد تغییرات متغیر وابسته را پیش بینی کنند. و در نهایت نتایج نشان داد با در نظر گرفتن سطح خطای05/0 ∝ اگر مقدار اگر مقدار از 96/1 بیشتر باشد، اثر غیرمستقیم مشاهده شده از نظر آماری معنادار است.
نتیجه گیریمعلمان با هویت حرفه ای قوی تر و ذهن آگاهی بالاتر، توانایی بیشتری برای مقابله با استرس های شغلی دارند. آموزش ذهن آگاهی می تواند راهکاری موثر برای ارتقای تاب آوری و بهبود کیفیت زندگی کاری معلمان باشد.
کلیدواژگان: هویت حرفه ای معلمان، فرسودگی شغلی، ذهن آگاهی -
صفحات 123-148مقدمه و هدف
امروزه برخی افراد به جای حل مشکلات زندگی به خودکشی روی می آورند. این مسئله توجه مکاتب مختلف، از جمله اسلام را به خود جلب کرده است. اسلام به ارزش حیات انسان و مسئله مرگ اهمیت ویژه ای می دهد و دیدگاه های خاصی در این باره دارد.لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی راه کارهای روانی - اجتماعی پیشگیری ازخود کشی بر اساس آموزه های اسلامی بود.
روش شناسی پژوهش:
این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مقالات و منابع آنلاین داخلی و خارجی انجام شد. ابتدا مقالات مرتبط با خودکشی از منظر آموزه های اسلامی بررسی و سپس عوامل روان شناختی و اجتماعی موثر در خودکشی شناسایی شد و مقالات مرتبط انتخاب و تحلیل گردید.
یافته هادر اسلام، خودکشی به صراحت حرام اعلام شده و این حکم در آیات قرآن و احادیث پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) مورد تاکید قرار گرفته است. راهکارهای غیرمستقیم برای پیشگیری از آن شامل تقویت ایمان، انس با قرآن، خودشناسی و معنابخشی به زندگی، تقویت ارتباطات اجتماعی به جای انزوا، ارتقاء سلامت روان در برابر افسردگی و اضطراب، بهبود ارتباط خانوادگی، و جلوگیری از اعتیاد به الکل و مواد مخدر است.
نتیجه گیریاسلام با تاکید بر حرمت خودکشی، اهمیت ویژه ای به حفظ جان انسان ها می دهد. علاوه بر حکم صریح، این مکتب با ارائه راهکارهای غیرمستقیم همچون تقویت ایمان، خودشناسی، معنابخشی به زندگی، تقویت روابط اجتماعی و خانوادگی، و مراقبت از سلامت روان، به پیشگیری از خودکشی و افزایش تاب آوری در برابر مشکلات می پردازد. این توصیه ها نشان می دهند که اسلام نه تنها به جنبه های معنوی بلکه به سلامت روانی و اجتماعی انسان نیز توجه دارد و آن ها را بخشی از زندگی سالم می داند.
کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، خودکشی، پیشگیری -
صفحات 149-166مقدمه و هدف
شهرک های صنعتی در شهرستان های جنوب غرب استان فارس در مناطقی استراتژیک واقع شده اند که دسترسی مناسبی به منابع طبیعی، جاده های اصلی و بازارهای مصرف دارند. هدف این تحقیق تاثیر حمایت های مالی و سیاسی دولت بر سودآوری شرکت های شهرک صنعتی شهرستان های جنوب غرب استان فارس بود.
روش شناسی پژوهش:
روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود.در این تحقیق از پرسشنامه حمایت مالی ادراک شده سازمان استاندارد شر (2019)، پرسشنامه. حمایت سیاسی مستی (1396) و پرسشنامه سود آوری عباسی و عمرانی (2022) استفاده شد.جامعه پژوهش شامل 354 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 187 نفر عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند و پایائی آن ها نیز تایید شد.
یافته هانتایج به دست آمده از معادلات ساختاری نشان می دهند که سطح معنی داری کوچک تر از 05/0 است که نشان از رابطه معنی دار می باشد همچنین مقدار آماره تی به دست آمده برای هر سه رابطه بزرگ تر از مقدار بحرانی و مثبت می باشد.پس حمایت های مالی و سیاسی دولت بر سودآوری شرکت های شهرک صنعتی شهرستان های جنوب غرب استان فارس تاثیر مثبت و معنادار دارد. و حمایت های مالی دولت بر سودآوری شرکت های شهرک صنعتی شهرستان های جنوب غرب استان فارس تاثیر مثبت و معنادار دارد. حمایت های سیاسی دولت بر سودآوری شرکت های شهرک صنعتی شهرستان های جنوب غرب استان فارس تاثیر مثبت و معنادار دارد.
نتیجه گیرینتایج به دست آمده از معادلات ساختاری نشان می دهند، حمایت های مالی و سیاسی دولت بر سودآوری شرکت های شهرک صنعتی شهرستان های جنوب غرب استان فارس تاثیر دارد.
کلیدواژگان: حمایت های مالی، حمایت سیاسی، سودآوری، شهرک صنعتی -
صفحات 167-179مقدمه و هدف
حاکمیت قانون با تضمین شفافیت و عدالت در عملکرد مالی، همراه با مسئولیت اجتماعی، اعتماد میان ذی نفعان و جامعه را تقویت می کند.لذا هدف اصلی این پژوهش تاثیر حاکمیت قانون بر عملکرد مالی با نقش مسئولیت اجتماعی در سازمان اوقاف استان فارس بود
.روش شناسی پژوهش:
روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. پرسشنامه محقق ساخته حاکمیت قانون، پرسشنامه عملکرد مالی لی (2006) و مسئولیت اجتماعی اریبی و جائو (2010) و جائو، هراوی و زیااو (2005) مورد استفاده قرار داده شد.. جامعه این تحقیق شامل کارکنان سازمان اوقاف استان فارس بود. تعداد جامعه آماری این تحقیق نامعین بوده و بر اساس جدول مورگان یا فرمول کوکران، حجم نمونه حداقل 131 است. و پایائی آن ها نیز با اجرای اولیه در نمونه ای به تعداد 25 نفر تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها برای حاکمیت قانون72/0، عملکرد مالی 72/0 و مسئولیت اجتماعی 75/0 برآوردشده است. آزمون فرضیه های تحقیق با استفاده از روش معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار Smart Pls انجام شد.
یافته هاحاکمیت قانون بر عملکرد مالی در سازمان اوقاف استان فارس تاثیر معناداری دارد. حاکمیت قانون بر مسئولیت اجتماعی در سازمان اوقاف استان فارس تاثیر معناداری دارد. حاکمیت قانون بر عملکرد مالی با میانجیگری مسئولیت اجتماعی در سازمان اوقاف استان فارس تاثیر معناداری دارد.
نتیجه گیریمدیریت متغیرهای مالی و تقویت حاکمیت شرکتی، از طریق استقلال هیئت مدیره و کمیته حسابرسی، ضمن بهبود مسئولیت اجتماعی، به ارتقاء عملکرد مالی سازمان کمک می کند.
کلیدواژگان: حاکمیت قانون، عملکرد مالی، مسئولیت اجتماعی، سازمان اوقاف استان فارس -
صفحات 180-198مقدمه و هدف
بهره وری معلمان تحت تاثیر عواملی چون خودکارآمدی و حمایت سازمانی ادراک شده است. این پژوهش به بررسی تاثیر این دو عامل در پیش بینی بهره وری معلمان مقطع ابتدایی شهرستان کازرون می پردازد.هدف از این پژوهش پیش بینی بهره وری بر اساس خودکارآمدی و حمایت سازمانی ادراک شده در آموزگاران مقطع ابتدایی شهرستان کازرون بود.
روش شناسی پژوهش:
روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه معلمان شهرستان کازرون است که از این تعداد، 654 معلم مرد و 1050 نفر معلم زن بودند.که از بین آنان تعداد 300 نفر انتخاب شدند. برای بدست آوردن تعداد نمونه از فرمول کوکران استفاده شد. با استفاده از جدول مورگان و کرجسی تعداد 313 نفر انتخاب شدند و 300 پرسشنامه جمع آوری شد.ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه حمایت وطن خواه و همکاران(2017)، مقیاس خودکارآمدی معلم اسچانن، موران و وولفولک، (2001) مقیاس خودکارآمدی اسچانن، موران و وولفولک (2001) بود که محققان قبلی روایی و پایایی مناسب برای آنها را مطلوب گزارش داده اند. .برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 26 و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که بهره وری با خودکارآمدی و حمایت سازمانی ادراک شده آموزگاران مقطع ابتدایی شهرستان کازرون رابطه ی معنی داری دارد.مولفه های حمایت سازمانی ادراک شده می توانند بهره وری معلمان مقطع ابتدایی شهرستان کازرون را پیش بینی کنند.مولفه های خودکارآمدی می توانند بهره وری معلمان مقطع ابتدایی شهرستان کازرون را پیش بینی کنند.
نتیجه گیریافزایش خودکارآمدی و حمایت سازمانی ادراک شده می تواند بهبود بهره وری معلمان مقطع ابتدایی را در پی داشته باشد. این یافته اهمیت تقویت حمایت های سازمانی و تقویت حس خودکارآمدی در معلمان را به عنوان عواملی موثر بر افزایش عملکرد آموزشی آن ها برجسته می کند.
کلیدواژگان: حمایت سازمانی، خودکارآمدی معلم، بهره وری -
صفحات 199-211مقدمه و هدف
معنویت محیط کار به عنوان یکی از عوامل کلیدی در بهبود کیفیت زندگی شغلی، نقشی حیاتی در ارتقای سلامت روان و تقویت خودکنترلی معلمان ایفا می کند. هدف از این پژوهش تاثیر معنویت محیط کار بر سلامت روان و خودکنترلی معلمان آموزش ابتدایی در شهرستان کازرون بود.
روش شناسی پژوهش:
پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی و گروه میدانی است که به بررسی و تحلیل روابط بین متغیرها در محیط های واقعی می پردازد. جامعه آماری این مطالعه معلمان شهرستان کازرون است که از این تعدادبر اساس آخرین آمار ، 644 معلم مرد و 1011 نفر معلم زن بودند.با استفاده از جدول مورگان و کرجسی تعداد 320 نفر انتخاب شدند.. در تحقیق انجام شده، ابزار جمع آوری اطلاعات از نوع پرسشنامه بود .پرسشنامه معنویت محیط کار،سلامت روان و خودکنترلی که روایی و پایایی همه این پرسشنامه ها توسط پژوهش های قبلی تایید شده بود.برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 26 و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که معنویت محیط کار در این راستا با مقدار بتای 0.542 ،بر خود کنترلی معلمان تاثیر دارد و در سطح p<0.01 معنی دار می باشد. معنویت محیط کار در این راستا با مقدار بتای 0.417 ،بر سلامت روانی معلمان تاثیر دارد و در سطح معنی دار می باشد.
نتیجه گیرینتایج نشان می دهد که معنویت محیط کار تاثیر معنادار و مثبتی بر سلامت روان و خودکنترلی معلمان دارد. محیط کاری که بر ارزش های معنوی، همکاری مثبت و معناداری شغل تاکید دارد، می تواند توانایی معلمان را در مدیریت احساسات و رفتارهای خود افزایش دهد و به بهبود وضعیت روانی آن ها کمک کند. این یافته ها نشان دهنده اهمیت طراحی محیط های کاری اخلاق محور و معنادار برای ارتقای سلامت روانی و بهبود عملکرد حرفه ای معلمان است.
کلیدواژگان: معنویت محیط کار، سلامت روان، خودکنترلی، معلمان کازرون
-
Pages 1-16The aim of this research was to investigate the relationship between electronic content-based teaching on creative thinking and the mediating role of emotional intelligence in elementary school.The statistical population of the research includes all primary school teachers in Nowshahr city who were teaching in the academic year of 1402-1403, and their number is 345, and finally, based on Morgan's table, a sample of 181 people was used to conduct the research. They are randomly selected. The method of this research is descriptive and correlational. collecting information with the help of three questionnaires; Teaching based on electronic content from Khizrulu (2013), Welch's Creative Thinking Questionnaire (2002) and Schering's Emotional Intelligence Questionnaire (1996) have been accepted, and the validity and reliability of all three questionnaires have been confirmed by other researches. The results of the research showed that the direct effect of teaching based on electronic content and creative thinking is equal to 0.246; Also, the indirect effect of teaching based on electronic content and creative thinking with the mediating effect of emotional intelligence is equal to 0.467; In addition, according to the Sobel test, the effect of the mediating variable of emotional intelligence on the variable of teaching based on electronic content and creative thinking is equal to 7.21 and it is confirmed because it is greater than 1.96. The results showed that teaching based on electronic content is effective on creative thinking with the mediating role of emotional intelligence. Accordingly, teachers who use electronic content-based teaching will clearly witness that the electronic environment provides an environment where students can ask questions with an open mind, think creatively, and listen to their views and perspectives. New motivation is that the mentioned items are in fact the central part of emotional intelligence which also forms the basis of creative thinking.Keywords: Teaching, Electronic Content, Creative Thinking, Emotional Intelligence
-
Pages 17-34
Introduction and goal:
One of the strategic and vital factors that can encourage the innovative performance of employees is the concept o leadership. Therefore, the main purpose of this research was to investigate the relationship of transformational leadership on innovative performance and the mediation of organizational structure in the first secondary level teachers of Kazerun city.
Research methodologyAccording to the nature of the research, the research method is descriptive-correlation from the field branch. The statistical population of this research includes all the teachers of the first secondary level of Kazeroon city, numbering 250 people, using Cochran's formula, 151 people were selected as the sample size by simple random sampling method. Bess and Olive (1985) Transformational Leadership Questionnaire, Shepherd's Innovative Performance Questionnaire (2013) and Robbins' Organizational Structure Questionnaire (1989) were used to collect information. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and their reliability was also confirmed by the initial implementation in a sample of 25 people. The reliability coefficient of the questionnaires for the transformational leadership variable is estimated at 0.849, innovative performance at 0.801, and organizational structure at 0.799.
FindingsThere is a significant relationship between transformational leadership on innovative performance and mediation of organizational structure in the first secondary level teachers of Kazerun city.
ConclusionBased on the results of the research, it can be said that transformational leadership increases the potential, determination and culture of innovation in your organization. Also, a suitable organizational structure is a prerequisite for success and innovation and change in the organization.
Keywords: Transformational Leadership, Innovative Performance, Organizational Structure, Teachers Of The First Secondary Level Of Kazeroon City -
Pages 35-58
Introduction and goal:
The present research was conducted in line with the design and explanation of the model of the effect of professional qualification and acceptance of curriculum changes on flexibility and psychological capital among elementary teachers in Khoi city in the academic year of 1402-1401.
Research methodologyThe size of the statistical population consisted of all elementary school teachers of Khoi city in the academic year of 1402-1401 in the number of 1324 people (825 women and 499 men). According to the table of Karjesi and Morgan, the sample size was estimated to be 302 people, which was selected through the stratified sampling method. In order to collect data, Saed Panah's curriculum change acceptance questionnaires (2014), Dennis and Vanderwaal's flexibility (2010), psychological capital by Luthans (2007) and the professional competence of Abdullahi teachers and colleagues (2013) were used. The mentioned items were confirmed by expert professors and their reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient above 0.7. Considering the non-normality of data distribution, structural equation analysis and path analysis were used using pls software.
FindingsThe results showed that the model of the effect of professional competence and acceptance of curriculum changes on flexibility and psychological capital among primary teachers in Khoi city has a favorable fit (t=7.47, t=10.38; p>0.01). ) (t=5.97, t=3.19; p>0.01), in addition, the results indicated that professional competence has a positive and significant effect on flexibility and psychological capital among primary teachers in Khoi city. (z=0.54, p>0.01), (z=0.75, p>0.01), also the results showed that the effect of accepting curriculum changes on flexibility and psychological capital is positive and significant. be (z=0.43; p>0.01) (z=0.23; p>0.01).
ConclusionThe results of the study emphasize that improving the professional qualification and encouraging the acceptance of changes can lead to the development of teachers' psychological skills and the improvement of the quality of education.
Keywords: Professional Competence, Acceptance Of Curriculum Changes, Flexibility, Psychological Capital -
Pages 59-77
Introduction and goal:
The purpose of this study was to investigate the relationships between organizational citizenship behavior, organizational indifference, organizational identity and organizational justice from the perspective of secondary school principals in Noorabad Mamsani city.
Research MethodologyThe current research is applied in terms of purpose, and in terms of data collection method, it is a descriptive-correlation type. the statistical population of this research is all secondary school principals in the city. Due to the low size of the population, the entire population was selected as the sample size.. In order to collect data, 4 standard questionnaires, Organizational Citizenship Behavior Questionnaire of Organ and Kanoski (2007), Organizational Indifference Questionnaire of Danai Fard et al was used. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts and the reliability of the questionnaires was confirmed using Cronbach's alpha coefficient. Pearson's correlation coefficient test and structural equations were used to test the research hypotheses.
ResultsThe results of Pearson's correlation test in this study showed that organizational citizenship behavior has a significant relationship with organizational justice with a correlation coefficient of 0.705 and a significance level of 0.02. Organizational indifference has no significant relationship with organizational justice with a correlation coefficient of 0.115 and a significance level of 0.07. Organizational identity has a significant relationship with organizational justice with a correlation coefficient of 0.517 and a significance level of 0.01. And finally, by using the structural equation approach, it was determined that the presented model has an acceptable fit both in the structural part and in the measurement part.
Discution:
organizational citizenship behavior and organizational identity have significant relationships with organizational justice, while organizational indifference does not.
Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Indifference, Organizational Identity, Organizational Justice -
Pages 78-99
Introduction and goal:
The present research was conducted in line with the design and explanation of the model of the effect of curriculum planning and creative thinking elements on metacognitive components in Nazari high school girls of Khoi city. In terms of purpose, it is a part of applied research, and in terms of the nature of the research, it is descriptive and correlational.
Research methodologyThe statistical population was made up of all female students of the second year of high school, numbering 2398 people in the academic year 1402-1401. With the matching of the statistical population in Morgan's table, 327 people constitute the statistical sample size of the research, the selection of this statistical sample size was done through cluster sampling of schools in Khoy city. In order to collect data, the questionnaires of Borzabadi Farahani curriculum elements (1392), Shatrian metacognition (1386) and Soltani creative thinking (1389) were used. 0/ was obtained. Descriptive statistics and inferential statistics (structural equations) methods were used to analyze the data. Considering the non-normality of data distribution, structural equation analysis and path analysis were used using pls software.
FindingsThe results indicated that the model of the effect of curriculum planning elements and creative thinking on metacognitive components in female students of Nazari secondary school in Khoi city has a favorable fit, in addition, the results indicated that curriculum planning elements on metacognitive components in students The theoretical secondary school girls of Khoi city have a positive and significant effect, in addition, the effect of creative thinking on metacognitive components in the female secondary school students of positive and significant.
ConclusionThe results of the research emphasize that knowing the elements of curriculum planning and creative thinking, knowing about various curriculum approaches and applying them in learning, leads to the improvement of metacognition.
Keywords: Curriculum Planning Elements, Creative Thinking, Metacognition -
Pages 100-121
Introduction and goal:
identifying and analyzing the diagnosis and components of the human resources strategic management system diagnosismodel in Gachsaran Oil and Gas Exploitation Company is very important. This study is conducted with the aim of improving organizational performance and increasing the effectiveness of human resources. The main goal of this study was to identify the dimensions and components of the diagnosis of the strategic human resources management system of Gachsaran Oil and Gas Exploitation Company.
Research methodologyThe method of this qualitative research was in the form of thematic analysis (using Stirling method). The participants in the research were managers and experts of Gachsaran Oil and Gas Exploitation Company with at least 15 years of related work experience and experts (university professors) who were sampled from them. It was carried out in a targeted way and using the theoretical saturation approach, and during it, key informants, including 24 people from the target community, were selected. The tool of data collection in the qualitative part was a semi-structured interview. Validation of the research was considered as a qualitative paradigm based on four criteria: credibility (credibility), impartiality (verifiability), reliability (compatibility) and applicability (transferability).
FindingsBased on the network of diagnosis themes of Gachsaran Oil and Gas Exploitation Company, the themes are divided into three general categories: Strategic thinking: includes vision, policy making and strategies. Functional thinking: includes recruitment, training, improvement and maintenance. Motivational thinking: includes system. Reward, participation, promotion motivation, affiliation motivation and cooperation motivation. These divisions help to improve organizational structure and performance.
Conclusiondiagnosis of Gachsaran Oil and Gas Exploitation Company showed that the main themes include strategic, functional and motivational thinking that help to improve organizational structure and performance.
Keywords: Diagnosis, Strategic Management System, Human Resourc -
Pages 122-141Introduction and purpose
Professional identity and mindfulness of teachers play an important role in reducing their job burnout and can improve the quality of education. The purpose of the present study was to investigate the relationship between the professional identity of primary education teachers and their burnout with the role of mindfulness as a mediator in Kazeroon city.
Research methodologyThe research method was descriptive and correlational. For this purpose, 350 people out of 1700 primary education teachers were evaluated as a statistical sample. The required information was collected through job burnout questionnaire (Meslesh, 1981), teachers' professional identity questionnaires (Chang, 2008) and mindfulness questionnaire (Baer et al., 2006). Considering the normality of data distribution, Pearson correlation test,Sobel test and stepwise regression analysis were used to analyze the data.
FindingsThe results showed that there is a significant relationship between professional identity, job burnout and mindfulness. Professional identity with a beta value of 0.320 had an effect on teachers' burnout. Also, the results showed that professional identity with a beta value of -0.305 has an effect on teachers' mindfulness and can predict about 9% of changes in the dependent variable. Professional identity with a beta value of -0.162 and mindfulness with a beta value of -0.519 have an impact on teachers' burnout and can predict about 35% of changes in the dependent variable. And finally, the results showed that considering the error level of ∝ 0.05, if the value is greater than 1.96, the observed indirect effect is statistically significant.
ConclusionTeachers with stronger professional identity and higher mindfulness are more able to deal with job stress. Mindfulness training can be an effective way to improve resilience and improve the quality of teachers' work life.
Keywords: Teachers' Professional Identity, Job Burnout, Mindfulness -
Pages 123-148Introduction and purpose
Today, some people commit suicide instead of solving life problems. This issue has attracted the attention of different schools, including Islam. Islam gives special importance to the value of human life and the issue of death and has certain views on this matter. Therefore, the main purpose of this research was to investigate the psycho-social methods of suicide prevention based on Islamic teachings.
Research MethodologyThis research was conducted with a descriptive analytical method using domestic and foreign articles and online sources. First, the articles related to suicide were examined from the perspective of Islamic teachings, then the psychological and social factors affecting suicide were identified, and the related articles were selected and analyzed.
FindingsIn Islam, suicide is explicitly forbidden and this ruling is emphasized in the verses of the Qur'an and the hadiths of the Prophet (PBUH) and Ahl al-Bayt (PBUH). Indirect solutions to prevent it include strengthening faith, familiarity with the Qur'an, self-knowledge and giving meaning to life, strengthening social relationships instead of isolation, improving mental health against depression and anxiety, improving family relationships, and preventing alcohol and drug addiction. .
ConclusionIslam gives special importance to the preservation of human life by emphasizing the sanctity of suicide. In addition to the explicit ruling, this school deals with suicide prevention and increasing resilience against problems by providing indirect solutions such as strengthening faith, self-knowledge, giving meaning to life, strengthening social and family relationships, and taking care of mental health. These recommendations show that Islam pays attention not only to the spiritual aspects but also to the psychological and social health of a person and considers them to be a part of a healthy life.
Keywords: Islamic Teachings, Suicide, Prevention -
Pages 149-166Introduction and Objective
Industrial estates in the southwestern counties of Fars Province are located in strategic areas that have good access to natural resources, main roads, and consumer markets. The purpose of this study was to determine the effect of government financial and political support on the profitability of industrial estate companies in the southwestern counties of Fars Province.
Research MethodologyThe research method was descriptive-correlational. In this study, the Perceived Financial Support Questionnaire of the Standard Organization of the Evil (2019), the Masti Political Support Questionnaire (2017), and the Abbasi and Omrani Profitability Questionnaire (2022) were used. The research population consisted of 354 people, and 187 people were selected as the final sample using a random sampling method, and their reliability was also confirmed.
FindingsThe results obtained from structural equations show that the significance level is smaller than 0.05, which indicates a significant relationship. Also, the t-statistic value obtained for all three relationships is greater than the critical value and positive. So, government financial and political support has a positive and significant effect on the profitability of industrial town companies in the southwestern counties of Fars Province. And government financial support has a positive and significant effect on the profitability of industrial town companies in the southwestern counties of Fars Province. Government political support has a positive and significant effect on the profitability of industrial town companies in the southwestern counties of Fars Province.
ConclusionThe results obtained from structural equations show that government financial and political support has an effect on the profitability of industrial town companies in the southwestern counties of Fars Province.
Keywords: Financial Support, Political Support, Profitability, Industrial Town -
Pages 167-179Introduction and Objective
The rule of law, by ensuring transparency and justice in financial performance, along with social responsibility, strengthens trust between stakeholders and society. Therefore, the main objective of this study was to determine the effect of the rule of law on financial performance with the role of social responsibility in the Endowment Organization of Fars Province.
Research MethodologyThe research method was descriptive and correlational. The researcher-made questionnaire, the financial performance questionnaire of Li (2006) and the social responsibility questionnaire of Aribi and Zhao (2010) and Zhao, Haravi and Xiao (2005) were used. The population of this research included the employees of the Endowment Organization of Fars Province. The number of the statistical population of this research was uncertain and based on the Morgan table or Cochran formula, the sample size is at least 131. And their reliability was also confirmed by initial implementation in a sample of 25 people.The reliability coefficient of the questionnaires for the rule of law was estimated to be 0.72, financial performance 0.72 and social responsibility 0.75. The research hypotheses were tested using the structural equation method and with the help of Smart Pls software.
FindingsThe rule of law has a significant effect on financial performance in the Endowment Organization of Fars Province. The rule of law has a significant effect on social responsibility in the Endowment Organization of Fars Province. The rule of law has a significant effect on financial performance through the mediation of social responsibility in the Endowment Organization of Fars Province.
ConclusionManaging financial variables and strengthening corporate governance through the independence of the board of directors and the audit committee, while improving social responsibility, helps to improve the financial performance of the organization.
Keywords: The Effect Of The Rule Of Law On Financial Performance With The Role Of Social Responsibility In The Endowment Organization Of Fars Province -
Pages 180-198Introduction and Objective
Teacher productivity is influenced by factors such as self-efficacy and perceived organizational support. This study examines the effect of these two factors in predicting the productivity of elementary school teachers in Kazerun city. The aim of this study was to predict productivity based on self-efficacy and perceived organizational support in elementary school teachers in Kazerun city.
Research MethodologyThe research method was a descriptive correlational type. The statistical population of this study is teachers in Kazerun city, of which 654 were male teachers and 1050 were female teachers. From among them, 300 were selected. The Cochran formula was used to obtain the sample size. Using the Morgan and Krejci table, 313 people were selected and 300 questionnaires were collected. The data collection tool was the Vatankhah et al. (2017) Support Questionnaire, the Teacher Self-Efficacy Scale of Shannon, Moran, and Woolfolk (2001), which previous researchers have reported to have good validity and reliability. SPSS 26 software and Pearson correlation coefficient and regression tests were used to analyze the data.
FindingsThe results of the study showed that productivity has a significant relationship with self-efficacy and perceived organizational support of elementary school teachers in Kazerun city. The components of perceived organizational support can predict the productivity of elementary school teachers in Kazerun city. The components of self-efficacy can predict the productivity of elementary school teachers in Kazerun city.
ConclusionIncreasing self-efficacy and perceived organizational support can lead to improved productivity of elementary school teachers. This finding highlights the importance of strengthening organizational support and enhancing teachers' sense of self-efficacy as effective factors in increasing their educational performance.
Keywords: Organizational Support, Teacher Self-Efficacy, Productivity -
Pages 199-211Introduction and Objective
Workplace spirituality, as one of the key factors in improving the quality of professional life, plays a vital role in promoting mental health and strengthening teachers' self-control. The aim of this study was to determine the effect of workplace spirituality on mental health and self-control of elementary education teachers in Kazerun County.
Research MethodologyThe present study is a descriptive-correlational and field group study that examines and analyzes the relationships between variables in real environments. The statistical population of this study is the teachers of Kazerun County, of which, according to the latest statistics, 644 were male teachers and 1011 were female teachers. 320 people were selected using the Morgan and Krejci table. In the research, the data collection tool was a questionnaire.Workplace spirituality, mental health and self-control questionnaire, the validity and reliability of all these questionnaires were confirmed by previous research. SPSS 26 software and Pearson correlation coefficient and regression tests were used to analyze the data.
FindingsThe results of the study showed that workplace spirituality has an effect on teachers' self-control with a beta value of 0.542 and is significant at the P<0.01 level. Workplace spirituality has an effect on teachers' mental health with a beta value of 0.471 and is significant at the P<0.01 level.
ConclusionThe results show that workplace spirituality has a significant and positive effect on teachers' mental health and self-control. A workplace that emphasizes spiritual values, positive cooperation and job meaning can increase teachers' ability to manage their emotions and behaviors and help improve their mental state. These findings indicate the importance of designing ethical and meaningful work environments to promote mental health and improve teachers' professional performance.
Keywords: Workplace Spirituality, Mental Health, Self-Control, Kazerun Teachers