فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 60 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوذر عمرانی * صفحات 1-27

    حقوق بین الملل دستاورد توسعه و تحولات تاریخی بین المللی تلقی می گردد. در این مسیر در طی قرون وسطی، دوران جدید و معاصر شاهد رشد روزافزون حقوق بین الملل بوده ایم. به نظر می رسد پایان جنگ جهانی دوم و شکل گیری سازمان ملل متحد را بتوان نقطه عطفی در تاریخ تحولات حقوق بین الملل به شمار آورد و بر اساس آن قبل و بعد آن را به دوره کلاسیک و مدرن تقسیم کرد. پژوهش حاضر دوره کلاسیک در تحولات حقوق بین الملل را از شکل گیری عهدنامه وستفالیا در 1648 تا سال 1945 در نظر گرفته و بر آن است تا نقش قدرتهای بزرگ این مقطع زمانی را در شکل گیری و گسترش حقوق بین الملل بررسی کند. بدین منظور این سوال مطرح می شود که قدرت های بزرگ نظام بین الملل چگونه در شکل گیری و گسترش حقوق بین الملل در دوره کلاسیک ایفای نقش کرده اند؟ فرضیه این است که قدرت های بزرگ در دوره کلاسیک در قالب همکاری و حتی رقابت با یکدیگر، با تشکیل کنفرانس های ادواری، انعقاد قراردادها، نهادسازی و ایجاد عرف، در شکل دادن و گسترش حقوق بین الملل تاثیرگذار بوده اند. همچنین نباید از نظر دور داشت که قدرتهای بزرگ همواره منافع خود را در تحولات حقوقی بین المللی لحاظ داشته اند. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی سعی دارد نقش قدرت های بزرگ در تحولات حقوق بین الملل در این مقطع زمانی را با توجه به ملاحظات فوق مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل کلاسیک، قدرت های بزرگ، کنسرت اروپایی، نهادهای بین المللی، عرف بین المللی
  • مجتبی چناری *، حسین کریمی فرد، فریدون اکبرزاده، شهرام فتاحی صفحات 28-50

    روابط ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران از زمان انقلاب اسلامی به شدت تیره شد و خصومت ها میان دو کشور آشکار گردید. با افزایش قدرت ایران و اهمیت استراتژیک منطقه خاورمیانه، کشورهای مختلف و مردم این منطقه تحت تاثیر سیاست های دو طرف قرار گرفته و به عنوان همکار یا هم پیمان در این منازعه نقش آفرینی کرده اند. در حال حاضر، مدل جدید جنگی، یعنی جنگ هیبریدی، که ترکیبی از جنگ های نظامی، شورش ها، تروریسم، جنگ روانی، سایبری، اقتصادی و رسانه ای است، در حال پیشرفت است. این پژوهش سوال این است که تاثیر این تنازع بر کشورهای منطقه و نقش آن ها در جنگ هیبریدی آمریکا و ایران چیست؟ روش تحقیق نوشتار حاضر توصیفی-تبیینی و داده ها با استفاده از روش کتابخانه ای گردآوری شده اند، فرضیه این است که تغییر جغرافیای منازعه فی مابین آمریکا و ایران به خاورمیانه موجب سهیم شدن کشورهای منطقه در این جنگ شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هر دو کشور با ابزارهای جنگ هیبریدی، بر سیاست ها و بحران های منطقه تاثیرگذارند و گاه از کشور ثالث برای ضربه زدن به یکدیگر استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، جنگ هیبریدی، امنیت، خاورمیانه
  • صالح زینالیان، پرویز احدی*، محمد یوسفی جویباری صفحات 51-95

    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل راهبردی در مقابله با تاثیرگذاری داعش بر روابط منطقه ای جمهوری اسلامی ایران بود .روش پژوهش کاربردی و آمیخته اکتشافی بود. نمونه بخش کیفی خبرگان و کارشناسان مسئول روابط خارجه، گروه های تکفیری است جامعه این پژوهش در بخش کمی خبرگان و کارشناسان مسئول روابط خارجه، گروه های تکفیری است، که در سال 1401 در مراکز تحقیقاتی به تعداد 335 نفر مشغول بکار هستند و به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. تحلیل یافته های بخش کیفی بر اساس تحلیل تم با نرم افزار مکس کیودا 10 و بخش کمی بر اساس مدل معادلات ساختاری بر پایه نرم افزار لیزرل تحلیل انجام گرفت. یافته های بخش کمی تمامی بخش های کیفی را بر اساس الگوی مدل معادلات ساختاری مورد تایید قرار داد. راهبرد ها با ضریب 234/0 بر تاثیرگذاری داعش بر روابط منطقه ای جمهوری اسلامی تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: شاخص های راهبردی، مقابله با تاثیرگذاری داعش، روابط منطقه ای، ایران
  • فاضل فیضی*، فرشید فیاض ثانوی صفحات 96-116

    انقلاب اسلامی ایران در بهمن 1357 به عنوان یک پدیده ی بزرگ مانند سایر انقلاب های بزرگ بازتاب های گسترده در سطوح جهانی داشته است. ماهیت اسلامی همراه با جایگاه ژئوپولوتیک و استراتژیک ایران در منطقه ی خاورمیانه و وجود کریدورهایی که آسیا، اروپا و آفریقا را به هم متصل می نمود، صحنه ی روابط بین الملل را وا می داشت تا نسبت به این تحول مهم و تاثیرگذاریش بر عرصه ی بین الملل بی تفاوت نباشد. هدف این مقاله، پاسخ به این مهم است که واکنش نظریه های مهم روابط بین الملل بر کنش و واکنش انقلاب اسلامی ایران چه بوده است؟ پیدایش و گسترش نظریه های انقلابی و خلق ایدئولوژی مستقل از ایدئولوژی های حاکم مانند (لیبرالیسم، کمونیسم، ناسیونالیسم عربی، صهیونیسم) باعث تغییر باورها و نگاه جهانیان به مباحث جدیدی همچون برابری،ارزش انسان در جامعه و فطرت الهی گردید. از این رو اگر نظریه های روابط بین الملل که عمدتا بر پایه ی سکولاریسم بنا شده بودند را یک ماشین با ورودی و خروجی در نظر بگیریم این ماشین ها با یک ورودی جدید تعریف نشده مواجه شده بودند که اکنون لازم بود یا برای تغییر تعاریف خود دچار تغییر شوند یا از این ورودی صرف نظر کنند. این قیاس نشان می دهد نظریات انقلابی، باعث به وجود آمدن نگاهی جدید برای خلق نظریات مکمل گردید تا بتواند همچون نظریه ی موازنه قوی که ضعف های رئالیسم را پوشش میداد پوشش دهنده ی نقص های این دست از نظریات در خصوص تلفیق دین و سیاست باشد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، نظریه های روابط بین الملل، اسلام سیاسی، بازتاب، رئالیسم و لیبرالیسم
  • محدثه قوامی پور سرشکه*، امیررضا محمودی، علی جمشیدی پور صفحات 117-144

    در دنیای امروز، جنگ سایبری یک واقعیت است و حملات سایبری رو به افزایش می باشند. توانایی حملات سایبری در خاموش کردن سیستم های رایانه ای تاسیسات هسته ای، شبکه های برق و سیستم های کنترل هوایی، این حملات را به تهدیدی جدی برای امنیت ملی تبدیل کرده است. برخی دانشمندان معتقدند حملات سایبری می تواند دلیلی برای شروع جنگ باشد. با این حال، با نگاهی به قوانین سنتی جنگ، تنها بخش کوچکی از حملات سایبری می تواند به عنوان حمله مسلحانه محسوب شود. در حالی که نظام حقوق بین الملل باید خود را با این میدان جدید جنگ تطبیق دهد، در حال حاضر قانون بین المللی پایدار و موثری برای بازدارندگی در برابر حملات سایبری وجود ندارد. در این مقاله، چگونگی اعمال قواعد حقوق بین الملل موجود در خصوص "استفاده از زور" در چارچوب حق استفاده از زور، در قبال حملات سایبری بررسی می شود. تحلیل ها در چهارچوب ماده 2 (4) منشور ملل متحد مبنی بر ممنوعیت استفاده از زور، فصل هفتم تامین صلح و امنیت و حق دفاع مشروع مندرج در ماده 51 انجام می گیرد.

    کلیدواژگان: جنگ سایبری، حمله سایبری، حقوق بین الملل، استفاده از زور، دفاع مشروع، حمله مسلحانه
  • علی محسنی مشتقین*، احمد سهرابی حقیقت، محمدحسین الهی منش صفحات 145-161

    امارت اسلامی طالبان در افغانستان در دو دوره در تاریخ سیاسی افغانستان به قدرت رسیدند. طالبان یک سازمان مذهبی نظامی و جنبش اسلام گرای بنیادگرایانه دیوبندی سنی حنفی و در تاریخ 200 ساله افغانستان و در جامعه قومی پشتونی است. دوران مجاهدین متاثر از شرایط گوناگون توانسته حکومت افغانستان را در دست بگیرد. این جنبش توسط عمده نهادهای بین المللی و دولت های جهان، تروریستی قلمداد شده است. آنچه طالبان را از سایر گروه های افغانستانی متمایز می کند. حوزه اندیشه خاص دینی، قومیت حکومت درونی پشتون والی و نظام عصبیت قومی سنتی آن است. بررسی علل جامعه شناختی و تاریخی پدیداری طالبان، پیامدهای اجتماعی و در سطوح داخلی و بین المللی در افغانستان از اهداف این مقاله است. در این نوشتار طالبان مرکز ثقل و در حوزه جامعه شناختی مورد بررسی قرار می گیرد. طالبان پدیده ای است در درون جامعه افغانستان که نه یک امر اجتماعی، بلکه از منظر جامعه شناختی از ساحت مختلف می توان به آن پرداخت؛ که مهم ترین مبحث آن پیامدهای جامعه شناختی خصوصا در پیرامون وضعیت آینده و شرایط اجتماعی و توسعه این کشور خواهد بود. این تحقیق تلاش دارد با بررسی چرایی ظهور طالبان در کشور افغانستان، دموکراسی و توسعه را مورد کنکاش قرار دهد. پیشینه حکومت مستقل و چند صدساله افغانستان و همچنین ویژگی های خاص این کشور هیچ گاه نتوانسته به دلایل مختلف، حکومت دموکراتیک و توسعه را در زمینه های مختلف تجربه کند.

    کلیدواژگان: طالبان، افغانستان، پشتون، دخالت خارجی، حوزه جامعه شناختی
|
  • Aboozar Omrani * Pages 1-27

    International law is considered the achievement of international historical development and Transformation. In this direction, during the Middle Ages, the modern and contemporary era, we have witnessed the growing growth of international law. It seems that the end of World War II and the formation of the United Nations can be considered a turning point in the history of developments in international law, and therefore it can be divided into classical and modern periods before and after it. The present study considers the classical period in the evolution of international law from the formation of the Treaty of Westphalia in 1648 to 1945 and intends to examine the role of the great powers of this period in the formation and development of international law. To this end, the question arises that how did the great powers of the international system play a role in the formation and expansion of international law in the classical period? The hypothesis is that the great powers in the classical period in the form of cooperation and even competition with each other, by holding periodic conferences, concluding contracts, institutionalizing and creating custom, have been effective in shaping and expanding international law. It should also not be overlooked that the great powers have always taken their interests into account in international legal developments. The present study tries to examine the role of major powers in the development of international law in this period with a descriptive-analytical method according to the above considerations.

    Keywords: Classical International Law, Great Powers, European Concert, International Institutions, International Custom
  • Mojtaba Chenari *, Hosein Karemefard, Feredoun Akbarzadeh, Shahram Fatahi Pages 28-50

    The relations between the United States and the Islamic Republic of Iran became very tense since the Islamic Revolution and the hostility between the two countries was revealed. With the increase of Iran's power and the strategic importance of the Middle East region, various countries and people of this region have been influenced by the policies of both sides and have played a role as collaborators or allies in this conflict. Currently, a new model of war, i.e. hybrid war, which is a combination of military, insurgency, terrorism, psychological, cyber, economic and media warfare, is being developed. The question of this research is what is the effect of this conflict on the countries of the region and their role in the hybrid war between America and Iran? The research method of the present article is descriptive-explanatory and the data were collected using the library method, the hypothesis is that the change in the geography of the conflict between America and Iran to the Middle East has caused the countries of the region to participate in this war. The findings of the research show that both countries influence policies and crises in the region with the tools of hybrid warfare, and sometimes they use a third country to hit each other.

    Keywords: Iran, America, War, Hybridwar, Security, Middleeast
  • Saleh Zeinalian, Parviz Ahadi*, Mohammad Yousefi Joybari Pages 51-95

    The purpose of the current research was to investigate the strategic factors in dealing with the influence of ISIS on the regional relations of the Islamic Republic of Iran. The research method was applied and mixed exploratory. The sample of the qualitative part of experts and experts in charge of foreign relations. The population of this research in the quantitative part of experts and experts in charge of foreign relations, which in 1401 are working in research centers with the number of 335 people and randomly A class was selected. The analysis was carried out based on the Max Kyuda 10 software of Lisrel software. The findings of the quantitative part confirmed all the qualitative parts based on the model of the structural equation model. Strategies have a factor of 221/0 on the influence of ISIS on the regional relations of the Islamic Republic.

    Keywords: Strategic Indicators, Dealing With ISIS Influence, Regional Relations, Iran
  • Fazel Feizi *, Farshid Fayyaz Sanavy Pages 96-116

    The Islamic Revolution of Iran in February 1979, as a major phenomenon like other great revolutions, has had wide-ranging global implications. Its Islamic nature, along with Iran's geopolitical and strategic position in the Middle East and the existence of corridors connecting Asia, Europe, and Africa, compelled the international relations scene to pay attention to this important development and its impact on the international arena. The purpose of this article is to answer the question of how the important theories of international relations have reacted to the actions and reactions of the Islamic Revolution in Iran? The emergence and spread of revolutionary theories and the creation of an ideology independent of dominant ideologies such as liberalism, communism, Arab nationalism, and Zionism led to a change in global beliefs and perspectives on new issues such as equality, human value in society, and divine nature. Therefore, if we consider the theories of international relations, which are mainly based on secularism, as machines with inputs and outputs, these machines were faced with a new undefined input that now needed to either change their definitions or ignore this input. This analogy shows that revolutionary theories have led to the emergence of a new perspective for the creation of complementary theories in order to be able to cover the shortcomings of these theories in combining religion and politics, just as the theory of balance of power covered the weaknesses of realism.

    Keywords: Islamic Revolution Of Iran, International Relations Theories, Reaction, Action, Ideology, Secularism, Complementary Theories
  • Mohadeseh Ghavamipoursereshkeh*, Amirreza Mahmoudi, Ali Jamshidipour Pages 117-144

    In today's world, cyber war is a reality and cyber-attacks are increasing. The ability of cyber-attacks to shut down computer systems of nuclear facilities, power grids and air control systems has made these attacks a serious threat to national security. Some scientists believe that cyber-attacks can be a reason to start a war. However, looking at the traditional laws of war, only a small fraction of cyber-attacks can be considered armed attacks. While the international legal system must adapt to this new battlefield, there is currently no stable and effective international law to deter cyber-attacks. In this article, how to apply the existing rules of international law regarding the "use of force" in the framework of the right to use force, against cyber-attacks. The analyzes are carried out within the framework of Article 2(4) of the United Nations Charter prohibiting the use of force, the seventh chapter of ensuring peace and security and the right to legitimate defense contained in Article 51.

    Keywords: Cyber War, Cyber-Attack, International Law, Use Of Force, Legitimate Defense, Armed Attack
  • Ali Moshtaghin*, Ahmad Sohrabi Haqiqat, Mohammadhosseyn Elahi Manesh Pages 145-161

    The Taliban Islamic Emirate came to power in Afghanistan in two periods in the political history of Afghanistan. The Taliban is a military religious organization and fundamentalist Islamist movement of Deobandi Sunni Hanafi and in the 200-year history of Afghanistan and in the Pashtun ethnic community. The Mojahedin era, affected by various circumstances, managed to take over the government of Afghanistan. This movement has been considered terrorist by most of the international organizations and governments of the world. What distinguishes the Taliban from other Afghan groups. The area of ​​special religious thought is the ethnicity of the Pashtun Governorate's internal government and its traditional ethnic nervousness system. The purpose of this article is to examine the sociological and historical causes of the emergence of the Taliban, its social consequences at the domestic and international levels in Afghanistan. In this article, the center of gravity of the Taliban is examined in the sociological field. The Taliban is a phenomenon within the Afghan society that can be addressed from different aspects, not a social issue, but from a sociological point of view. The most important topic will be its sociological consequences, especially around the future situation and social conditions and development of this country.

    Keywords: Taliban, Afghanistan, Pashtun, Foreign Intervention, Sociological Field