فهرست مطالب

پژوهش ها و سیاست های اقتصادی - پیاپی 111 (پاییز 1403)

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 111 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهشید شاهچرا* صفحات 6-36

    واکنش ها به بحران مالی جهانی که در سال 2007 آغاز شد و در سال 2008 به اوج خود رسید، می تواند آغاز دیدگاه های جدید در بازارهای مالی در نظر گرفته شود. این واکنش ها شامل کمک های نقدینگی اضطراری بانک مرکزی  و تعداد بی شماری از برنامه های بازسازی و کمک به بانک های ورشکسته ای بود که شامل تضمین ها، افزایش سرمایه، سایر اشکال حمایت دولتی و... می شدند. استفاده گسترده و بیش از حد از مفهوم آخرین وام دهنده  یکی از ویژگی های تعیین کننده و درحال تحول در پاسخ ها به بحران های مختلف بوده است. این مساله با توجه به ابعاد چندگانه ای که در خود دارد بر سیاست گذاری های اقتصادی و پولی بانک مرکزی تاثیرگذار بوده و می تواند مشکلات عدیده ای را برای سیستم بانکی و مالی ایجاد نماید. هدف از مقاله لزوم بازنگری در پرداختهایی است که به صورت کمک نقدینگی به سیستم بانکی در کشور صورت می گیرد. چارچوب های متعددی در جهان در این زمینه وجود دارد که در این مقاله با بررسی تجارب کشورهای دیگر در زمینه کمک نقدینگی اضطراری و اهمیت تصمیم گیری و سیاستگذاری در آن پرداخته شده است. در این مقاله با استفاده از روش داده های تابلویی پویا و تجزیه و تحلیل داده ای به بررسی رابطه متقابل میان ثبات بانکی و کمک های نقدینگی بانک مرکزی پرداخته شده است. در بررسی روند اضافه برداشت ها و تسهیلات قاعده مند در ایران در راستای کمک نقدینگی به سیستم بانکی می توان به این موضوع توجه نمود که بازنگری در نقش و عملکردهای بانک مرکزی در راستای آخرین وام دهنده باید صورت پذیرد. نتایج به دست آمده در تحقیق نشان می دهد که کمک های نقدینگی بانک مرکزی به بانک های دچار کمبود نقدینگی در کشور، تاثیرات منفی بر ثبات شبکه بانکی کشور داشته است.  در این راستا دسترسی به استراتژی های لازم در مورد گزیر و بازیابی بانک های ضعیف از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: آخرین وام دهنده، بانک مرکزی، کمک اضطراری نقدینگی، بانک های ضعیف
  • اسما کاشانی، حبیب انصاری سامانی*، سید نظام الدین مکیان، حدیث دالوندی صفحات 38-75

    صکوک علی رغم داشتن مزایای مختلف، دارای پیچیدگی هایی می باشد که مهم ترین دلیل آن هم، ساختار متفاوت نسبت به اوراق قرضه و به اشتراک گذاری ریسک بین وام دهنده و وام گیرنده می باشد. بر همین اساس، در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر سرمایه گذاری در صکوک- به عنوان راهکاری برای تامین مالی بانک- بر عملکرد مالی بانک های اسلامی پرداخته می شود. بدین منظور از داده های بانک های اسلامی 16کشور منتخب طی دوره Q12019 تا Q32022 و روش اقتصاد سنجی داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه گذاری در صکوک در مدل 3 (با متغیر وابسته بازده حقوق صاحبان سهام)، مدل 4 (با متغیر وابسته کفایت سرمایه) و مدل 5 (با متغیر وابسته نرخ بازده دارایی ها)، اثر منفی و معنی داری بر عملکرد مالی بانک ها دارد. علاوه براین، در مدل 2 (با متغیر وابسته حاشیه سود خالص) تاثیر سرمایه گذاری در صکوک بر عملکرد مالی بانک ها مثبت و معنی داری است. درنهایت، سرمایه گذاری در صکوک در مدل 1 (با متغیر وابسته رشد تامین مالی) تاثیر معنی داری بر عملکرد مالی بانک ها ندارد. همچنین، متغیر اندازه بانک در مدل های 1 و 2، اثر مثبت و معنی دار و در مدل 5 اثر منفی و معنی داری بر متغیرهای عملکرد بانک دارد و در دیگر مدل ها تاثیر معنی داری بر عملکرد بانک ها ندارد. متغیر نرخ تورم  نیز در مدل های 3، 4 و 5 پژوهش، اثر مثبت و معنی داری بر متغیرهای عملکرد بانک داشته است و در دیگر مدل ها تاثیر معنی داری بر عملکرد بانک ها ندارد. همچنین، متغیر درآمد سرانه در مدل های 2، 3 و 5 اثر مثبت و معنی داری بر متغیرهای عملکرد بانک داشته است و در دیگر مدل ها تاثیر معنی داری بر عملکرد بانک ها ندارد.

    کلیدواژگان: صکوک، عملکرد مالی، بانک های اسلامی، تامین مالی
  • معبود محمدی*، قهرمان عبدلی، عزت الله عباسیان، مهدی ارائی صفحات 76-108

    سال هاست کسری بودجه به عنوان یک متغیر مهم، مورد مطالعه در علم اقتصاد قرارگرفته ومکاتب واندیشمندان مختلف به شناسایی علل وعوامل مهم کسری بودجه پرداخته اند. با این حال از دهه 1990 میلادی تمرکزبیشتری برتاثیر شاخص های نهادی و سیاسی موثر بر کسری بودجه صورت پذیرفته و فساد به عنوان یکی از عوامل مهم کسری بودجه معرفی گردیده است. این مقاله با معرفی ومحاسبه یک شاخص مرکب برای فساد مالی مبتنی بر تئوری محرومیت وانتخاب چهاربعداقتصادی  مخارج دولت، سرمایه گذاری، درآمد و آزادی اقتصادی، به بررسی آثار فساد مالی بر کسری بودجه در 120 کشور منتخب برای سالهای 2007 تا 2017 میلادی به روش گشتاور تعمیم یافته (GMM) پرداخته است. نتایج برآورد مدل نشان داد با فرض ثابت بودن سایر شرایط، یک واحد افزایش در شاخص فساد مالی به طور متوسط 49/3 واحد کسری بودجه را به صورت مستقیم ومعنادار افزایش می دهد. همچنین مطابق معنا داری تخمین، متغیرهای تورم،مخارج دولت،مالیات و درآمدهای نفتی اثر مثبت برکسری بودجه داشته و افزایش رشد اقتصادی منجر به کاهش کسری بودجه می شود.

    کلیدواژگان: فساد مالی، کسری بودجه، پنل دیتا، گشتاور تعمیم یافته
  • آنیتا دولت زاده*، حمیدرضا حری، سید عبدالمجید جلایی صفحات 110-155

    بررسی روند تغییرات سرمایه گذاری مستقیم خارجی نشان می دهد که در اقتصاد ایران اولا بسیاری از سرمایه گذاری های خارجی تعهد شده انجام نشده اند و ثانیا میزان سرمایه گذاری های خارجی صورت گرفته در اقتصاد ایران متناسب با نیازهای کشور برای ایجاد تغییرات ساختاری نبوده است. همچنین به دلیل بسیاری از تحریم ها، ممکن است، برخی شرکت های خارجی به صورت غیررسمی در ایران سرمایه گذاری کرده باشند. لذا می توان گفت که ارقام ثبت شده برای متغیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران، دقیق نیست. بنابراین یکی از اهداف این مطالعه برآورد سرمایه گذاری مستقیم خارجی است که به این منظور از روش سیستم های فازی استفاده شده است. پس از برآورد میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی به کمک روش خودرگرسیون داده های تابلویی، تلاش شده است که اثر آن بر رابطه مبادله بخش های کشاورزی، صنایع و معادن، خدمات و نفت در دوره زمانی 1390 تا 1401 مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج نشان داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رابطه مبادله بخش های کشاورزی، صنایع و معادن، خدمات و نفت اثر منفی و معناداری در بلندمدت دارد و منطبق با تئوری می باشد. بنابراین می توان ادعا نمود که سرمایه گذاری مستقیم خارجی باعث ضعف رابطه مبادله در کشور می شود. ضرایب نشان می دهد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی در بخش های صنایع و معادن، کشاورزی، نفت و خدمات به ترتیب بیشترین اثر منفی را بر رابطه مبادله دارد. لذا توصیه سیاستی در زمینه استفاده از سرمایه گذاری مستقیم خارجی در حوزه تجارت بین الملل، این است که برای توسعه تجارت خارجی و افزایش میزان صادرات، بایستی سرمایه گذاری مستقیم خارجی یکی از اهداف مهم اقتصادی تلقی شود که علاوه بر کمک به فرایند جهانی شدن اقتصاد باعث افزایش رشد اقتصادی نیز خواهد شد. لازم به ذکر است که توسعه تجارت بین الملل، خود می تواند بستر مناسبی برای سرمایه گذاری مستقیم خارجی فراهم کند. بنابراین نتایج این تحقیق نشان داد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی باعث اثرگذاری بر رابطه مبادله بخش های اقتصادی بوده که به هر حال به حوزه تجارت خارجی این بخش ها مربوط می باشد.

    کلیدواژگان: بخش های اقتصادی، رابطه مبادله، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سیستم های فازی، مدل خود رگرسیونی داده های تابلویی
  • کیومرث کمالوند*، غلامعلی حاجی، مریم شریف نژاد، رضا کیهانی حکمت صفحات 156-197

    در این تحقیق به بررسی و تاثیر شاخص های سلامت مالی و اقتصاد کلان بر سودآوری، کارایی و بهره وری بانک های ایران پرداخته شد. جامعه آماری در این پژوهش بانک های خصوصی و دولتی در بورس تهران می باشد. بدین منظور 20 بانک ایران در طول دوره (1400-1392) و روش اقتصادسنجی پانل دیتا مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که نسبت کفایت سرمایه تاثیر معکوس و معنی دار بر کارایی بانک های مورد مطالعه دارد. همچنین کیفیت دارایی های بانک، کیفیت مدیریت بانک و کیفیت نقدینگی بانک تاثیر مثبت و معنی داری بر کارایی فنی بانک دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که نرخ بهره، نرخ تورم، نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی سرانه به عنوان شاخص های اقتصاد کلان تاثیر مثبت و معنی داری بر کارایی فنی بانک دارند. شاخص های سلامت مالی مانند نسبت کفایت سرمایه، دارایی های بانک، کیفیت مدیریت بانک و کیفیت نقدینگی تاثیر مثبت و معنی داری بر سودآوری و بهره وری بانک دارند. شاخص های اقتصاد کلان مانند نرخ بهره، نرخ تورم، نرخ ارز و تولید ناخالص داخلی سرانه تاثیر مثبت و معنی داری بر سودآوری و بهره وری بانک دارند. اما نرخ ارز تاثیر منفی و معنی داری بر سودآوری و بهره وری بانک دارد.

    کلیدواژگان: سلامت مالی، سودآوری، کارایی، بهره وری
  • فاطمه غریبی، مهرزاد ابراهیمی*، هاشم زارع صفحات 198-228

    درک ارتباط بین نهادها و عملکرد اقتصاد، و همچنین چگونگی تفاوت کیفیت نهادی بین کشورها در سال های اخیر توجه فزاینده ای را به خود جلب کرده است. کشورهای شمال با در اختیار داشتن نهادهای قوی از پیشرفت اقتصادی حمایت می‏کنند. در مقابل، نهادهای ضعیف در کشورهای جنوب، مانع از پیشرفت آن‏ها می‏شود. بنابراین، برای سیاست‏گذاران بسیار مهم است که عناصر موثر بر کیفیت نهادی و چگونگی تاثیر کیفیت نهادی بر رشد اقتصادی را به منظور توسعه سیاست های اقتصادی کارآمد درک کنند. در این راستا، انگیزه اصلی پژوهش حاضر، درک اثر بهبود کیفیت نهادی بر رشد اقتصادی ایران از مجرای بهره‏وری کل عوامل تولید با استفاده از الگوی پروژه تحلیل تجارت جهانی است. در این راستا، داده‏ها بر اساس هدف پژوهش، در قالب دو منطقه (ایران و سایر کشورهای جهان) و ده بخش تجمیع شدند. جهت نیل به هدف اصلی پژوهش، دو سناریو مورد ارزیابی قرار گرفت: 1) افزایش نرخ رشد بهره‏وری عوامل تولید در ایران (به واسطه بهبود کیفیت نهادی)؛ 2) افزایش نرخ رشد بهره‏وری عوامل تولید در سایر مناطق دنیا (به واسطه بهبود کیفیت نهادی). نتایج نشان داد که بهبود کیفیت نهادی از طریق افزایش نرخ رشد بهره‏وری عوامل تولید در ایران، موجب افزایش رشد اقتصادی ایران و زیربخش‏های آن می‏شود.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادی، رشد بهره وری، رشد اقتصادی، پروژه تحلیل تجارت جهانی
|
  • Mahshid Shahchera* Pages 6-36

    The reactions to the global financial crisis that started in 2007 and reached its peak in 2008 can be considered the beginning of new perspectives in financial markets. These responses included emergency liquidity assistance by the central bank and many restructuring and assistance programs for failed banks that included guarantees, capital increases, other forms of government support, etc. The widespread and excessive use of the concept of lender of last resort has been a defining and evolving feature of responses to various crises. Due to its multiple dimensions, this issue has influenced the economic and monetary policies of the central bank and can cause many problems for the banking and financial system. The purpose of the article is the need to review the payments that are made in the form of liquidity assistance to the banking system in the country. There are several frameworks in the world in this field, which are discussed in this article by examining the experiences of other countries at the time of liquidity assistance emergency and the importance of decision making and policy making. This article examines the interrelationship between banking stability and central bank liquidity assistance using dynamic panel data and data analysis. By examining the trend of regular overdrafts and facilities in Iran in order to provide liquidity to the banking system in the country, it can be noted that the role and functions of the central bank should be considered as the last resort. The results obtained in the research show that the central bank's liquidity assistance to banks with a lack of liquidity has had negative effects on the stability of the country's banking network. In this regard, access to the necessary strategies regarding the bankruptcy and recovery of weak banks is of particular importance.

    Keywords: Lender Of Last Resort, Central Bank, Emergency Liquidity Assistance, Weak Banks
  • Asma Kashani, Habib Ansari Samani*, Seyed Nezamuddin Makiyan, Hadis Dalvandi Pages 38-75

    Despite having various advantages, Sukuk has complications, primarily due to its different structure compared to bonds and the shared risk between the lender and the borrower. Based on this, this study investigates the effect of investing in sukuk- as a way to finance the bank- on the financial performance of Islamic banks. For this purpose, the data of Islamic banks of 16 selected countries during the period 2019Q1 to 2022Q3 and the econometric method of panel data have been used. The research results showed that investing in sukuk in model 3 (with the dependent variable of return on equity), model 4 (with the dependent variable of capital adequacy), and model5 (with the dependent variable of the rate of return on assets) has a negative and significant effect on the financial performance of banks. Additionally, in model 2 (with the dependent variable of net profit margin), the impact of investing in sukuk on the financial performance of banks is positive and significant. Finally, investing in sukuk in model 1 (with the dependent variable of financing growth) does not have a significant effect on the financial performance of banks. Also, the bank size variable has a positive and significant effect in models 1 and 2, and a negative and significant effect in model 5 on bank performance variables, and it has no significant effect on banks' performance in other models. The inflation rate variable has a positive and significant effect on bank performance variables in models 3, 4, and 5 of the research, but has no significant effect on bank performance in other models. Similarly, the per capita income in models 2, 3 and 5 has a positive and significant effect on bank performance variables, while in other models it has no significant effect.

    Keywords: Sukuk, Financial Performance, Islamic Banks, Financing
  • Maboud Mohammadi*, Ghahreman Abdoli, Ezatollah Abbasian, Mehdee Araee Pages 76-108

    For many years, the budget deficit has been studied as an important variable in economics, and various schools and scholars have identified its causes and influential factors. However, since the 1990s, increasing attention has been directed toward the effect of institutional and political indicators on the budget deficit, and corruption has been introduced as one of the key contributors. This article, by introducing and calculating a composite index of financial corruption based on the deprivation theory and choosing the four economic dimensions of government spending, investment, income and economic freedom, investigates the effects of financial corruption on the budget deficit in 120 selected countries from 2007 to 2017 using the generalized torque method (GMM). The results show that, assuming other conditions constant, a one- unit increase in the corruption index increases the budget deficit by an average of 49/3 units, which indicates the positive and direct effect of corruption on the budget deficit. Also, according to the significance of the estimation, the variables of inflation, government spending, taxes and oil revenues have a positive effect on the budget deficit, while higher economic growth leads to a reduction in the budget deficit.

    Keywords: Financial Corruption, Budget Deficit, Panel Data, Generalized Methods Of Moments
  • Anita Dowlatzadeh*, Hamidreza Horry, Sayyed Abdolmajid Jalaee Pages 110-155

    Examining the trend of changes in Foreign Direct Investment (FDI) shows that, firstly, many committed foreign investments have not been made in Iran's economy, and secondly, that the amount of foreign investments made in Iran's economy has not been proportionate to the country's needs for structural changes. Also, due to many sanctions, some foreign companies may have invested in Iran unofficially. So, it is claimed that the recorded figures for the FDI variable are not accurate. Hence, one of the goals of this study is to estimate FDI by the fuzzy systems method. After estimating the amount of FDI using the panel data autoregression, FDI effect on the terms of trade in agriculture, industry and mines, services and oil in the period from 2011 to 2022 has been evaluated. The results show that FDI has a negative and significant effect on the terms of trade in agriculture, industry and mines, services and oil in the long run, which is consistent with the theory. Accordingly, it can be claimed that FDI would weaken the terms of trade in the country. The coefficients show that FDI in the sectors of industries and mines, agriculture, oil and services, respectively, has the greatest negative effect on terms of trade. Therefore, the policy recommendation in the field of using foreign direct investment in the field of international trade is that in order to develop foreign trade and increase the amount of exports, foreign direct investment should be considered one of the important economic goals, which can increase economic growth in addition to helping the process of globalization of the economy. Therefore, the results of this study showed that FDI has an impact on the terms of trade of economic sectors, which is, in any case, related to the foreign trade of these sectors.

    Keywords: Economic Sectors, Terms Of Trade, Foreign Direct Investment (FDI), Fuzzy Systems, Panel VAR Models
  • Kiumars Kamalvand*, Golamali Haji, Maryam Sharifnejsd, Reza Keyhanihekmat Pages 156-197

    This research investigates the effect of financial health and macroeconomic indicators on the profitability, efficiency and productivity of Iran’s banks. The statistical population in this research is private and government banks listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, 20 banks were studied during the period 2013-2021, using the panel data method. The results of the data analysis show that the capital adequacy ratio has a negative and significant effect on the efficiency of the studied banks. Conversely, the quality of the bank's assets, the quality of the bank's management, and the quality of the bank's liquidity have a positive and significant effect on the technical efficiency of the bank. Moreover, the results indicate that interest rate, inflation rate, exchange rate and GDP per capita, as macroeconomic indicators, have a positive and significant effect on the technical efficiency of the bank. Financial health indicators such as capital adequacy ratio, bank assets, bank management quality and liquidity quality have a positive and significant effect on bank profitability and productivity. Macroeconomic indicators such as interest rate, inflation rate, exchange rate and GDP per capita affect positively and significantly the bank's profitability and productivity, while the exchange rate shows a negative and significant effect.

    Keywords: Financial Health, Profitability, Efficiency, Productivity
  • Fatemeh Gharibi, Mehrzad Ebrahimi*, Hashem Zare Pages 198-228

    Understanding the relationship between institutions and economic performance, as well as how institutional quality differs across countries, has attracted increasing attention in recent years. Northern countries support economic progress due to having strong institutions. On the other hand, weak institutions in southern countries prevent their progress. Therefore, it is very important for policymakers to identify the factors affecting institutional quality and to understand how institutional quality affects economic growth in order to develop efficient economic policies. The main motivation of the present study is to understand the effect of improving institutional quality on Iran's economic growth through total factor productivity using the Global Trade Analysis Project model. In this regard, the data were aggregated into two regions (Iran and the rest of the world) and ten sectors based on the research objective. To achieve the main objective of the study, two scenarios were evaluated: 1) Increasing the growth rate of production factor productivity in Iran (due to improving institutional quality); 2) Increasing the growth rate of production factor productivity in other regions of the world (due to improving institutional quality). The results show that improving institutional quality through increasing the growth rate of production factor productivity in Iran leads to higher economic growth in Iran and its sub-sectors.

    Keywords: Institutional Quality, Productivity Growth, Economic Growth, Global Trade Analysis Project