فهرست مطالب
مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 113، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/11
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 129-135سابقه و هدف
آمادگی سرویکس نقش مهمی در موفقیت القای زایمان دارد. در مواردی که نمره بیشاپ کمتر از 4 است، استفاده از روش های آماده سازی سرویکس ضروری است؛ روش های مختلف مکانیکی و دارویی برای این منظور وجود دارد، اما مقایسه اثربخشی و ایمنی این روش ها همچنان مورد بحث است. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر سوند تراکشنال و انفوزیون خارج آمنیوتیک نرمال سالین (Extra Amniotic Saline Infusion; EASI) در آمادگی سرویکس در مادران نخست زای کاندید ختم حاملگی با بیشاپ اسکور کمتر از 4 بوده است.
مواد و روش هااین مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده یک سو کور، درباره زنان نخست زای 18 تا 35 ساله با سن حاملگی 37 تا 42 هفته و نمره بیشاپ کمتر از 4 که به کلینیک زنان بیمارستان آیت الله موسوی زنجان مراجعه کرده اند، در سال 1401 انجام شد. زنان با سابقه جراحی رحم، خونریزی واژینال فعال، پارگی کیسه آب و ناهنجاری های جنینی از مطالعه خارج شدند. بیماران در دو گروه EASI و تراکشنال به صورت تصادفی تخصیص یافتند. زمان شروع تجویز اکسی توسین تا دیلاتاسیون کامل، طول مدت مرحله دوم زایمان، روش زایمان، میزان رضایتمندی، عوارض مادری و پیامدهای نوزادی شامل وزن نوزاد، نمره آپگار دقیقه اول و پنجم و نیاز به بستری نوزاد در NICU ثبت شد.
یافته هامیانگین سن زنان مورد مطالعه 4/08±27/34 سال بوده است. دو گروه از نظر پیامدهای نوزادی شامل آپگار دقیقه 1 و 5 و وزن نوزاد تفاوت معناداری نداشتند (0/05<P). نمره بیشاپ بعد از مداخله در گروه تراکشنال به طور معناداری بیشتر از EASI بوده است (00/03=P). هم در گروه EASI و هم در گروه تراکشنال نمره بیشاپ در قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری وجود داشته است (0/05<p). میزان رضایتمندی در گروه EASI به طور معناداری از گروه تراکشنال کمتر بوده است (0/002=P).
نتیجه گیرینتایج مطالعه حاضر نشان که عوارض مادری و نوزادی در دو گروه EASI و تراکشنال با هم تفاوتی ندارد و با توجه به نتایج بالینی بهتر و رضایتمندی بیشتر از روش تراکشنال، این روش به عنوان روش انتخابی در زنان نخست زا توصیه می شود.
کلیدواژگان: آمادگی سرویکس، القای زایمان، نمره بیشاپ -
صفحات 136-143سابقه و هدف
یکی از روش های درمانی نوین اختلال وسواس فکری - عملی در بیمارانی که به خط اول درمان دارویی پاسخ نمی دهند، تحریک مغز از روی جمجمه با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) است؛ اما درباره اثربخشی آن، تحقیقات محدودی صورت گرفته که نتایج آن ها متناقض بوده است. در این مطالعه، تاثیر TDCS با داروی سرترالین در شدت بیماری و بهبود حیطه های مختلف افکار و اعمال وسواسی بررسی شد.
مواد و روش هادر این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، 50 بیمار مبتلا به اختلال وسواس فکری - عملی به طور تصادفی به دو گروه 25 نفره مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. گروه مداخله تحت TDCS فعال و گروه کنترل تحت TDCS غیرفعال، هرکدام به مدت 16 جلسه (20 دقیقه در هر جلسه) قرار گرفتند. قبل درمان، 4 هفته و 8 هفته پس از شروع درمان و 1 ماه پس از پایان درمان، شدت علایم وسواس فکری - عملی در هر دو گروه با پرسش نامه پادوآ ارزیابی شد.
یافته هادو گروه از نظر سن، جنس، مدت ابتلا به بیماری و شدت اختلال وسواس فکری - عملی قبل از درمان همسان بوده اند (0/05P).
نتیجه گیریدر بیماران مبتلا به وسواس فکری - عملی، تحریک مستقیم فراجمجمه ای به عنوان یک روش غیرتهاجمی طی 8 و 16 جلسه در کاهش مشکلات وسواس فکری - عملی موثر است.
کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری - عملی، تحریک مستقیم فراجمجمه ای، سرترالین -
صفحات 144-152سابقه و هدف
اضطراب مسئله شایع دوران سالمندی است. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر روش آرام سازی پیشرونده عضلانی بر میزان اضطراب و علایم حیاتی سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن بستری در بیمارستان انجام شده است.
مواد و روش هااین مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دو گروهه یک سو کور درباره سالمندان بستری در بیمارستان رسول اکرم (ص) در کلاله بود. در گروه مداخله و کنترل 38 نفر سالمند بعد از بررسی معیارهای ورود و خروج و تخصیص تصادفی وارد مطالعه شدند. در گروه مداخله انجام تکنیک آرام سازی پیشرونده عضلانی به مدت سه روز متوالی انجام شد. روش جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه های روا و پایای اطلاعات دموگرافیک، اضطراب بک و پرسش نامه ثبت علایم حیاتی شامل فشار خون، ضربان قلب و تنفس بود. ملاحظات اخلاقی در این مطالعه رعایت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هادر این مطالعه بیشتر شرکت کنندگان زن (83/33 درصد) و با میانگین سنی 69/94 سال در گروه کنترل و 72/5 در گروه مداخله بودند. نتایج مطالعه نشان داد که با وجود کاهش میانگین اضطراب سالمندان در گروه مداخله، میانگین اضطراب پس از مداخله در گروه کنترل و مداخله معنادار نبود. آرام سازی پیشرونده عضلانی در طول زمان، سبب تغییرات نزولی و معنادار در علایم حیاتی سالمندان شده است (P<0.05).
نتیجه گیریاین نتایج می توانند به پزشکان و متخصصان سلامت کمک کنند تا راهکارهای مناسب تری در مدیریت و کنترل اضطراب و شاخص های حیاتی ارائه دهند.
کلیدواژگان: آموزش اتوژنیک، اضطراب، سالمند، علایم حیاتی -
صفحات 153-160سابقه و هدف
تب و نوتروپنی ناشی از شیمی درمانی در رژیم های کموتراپی، از عوارض جانبی است که علاوه بر اختلال در روند درمان بیماران، تهدیدکننده سلامت آنان نیز است. در این مطالعه، شیوع تب و نوتروپنی ناشی از شیمی درمانی در رژیم های کموتراپی بیماران مبتلا به سرطان پستان غیرمتاستاتیک بررسی شد.
مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی / مقطعی، به روش گذشته نگر، 200 بیمار بزرگسال که از سال 1395 تا سال 1400 در بیمارستان سیدالشهدا (امید) اصفهان به علت سرطان پستان بستری و رژیم های شیمی درمانیAC ، AC-T و TAXANE دریافت کرده بودند؛ شرکت داشتند. داده ها از سیستم رجیستری سرطان پستان و سیستم HIS بیمارستان استخراج و با نرم افزار SPSS در سطح اطمینان 95% تحلیل شدند.
یافته هامیانگین و انحراف معیار سن بیماران 11/28±46/90 سال، فراوانی نوتروپنی ناشی از شیمی درمانی 15/5 % و فراوانی تب ناشی از نوتروپنی 9/5 % بود. بین شیوع نوتروپنی ناشی از شیمی درمانی و تب ناشی از نوتروپنی با سن بالاتر، مرحله بالاتر سرطان و بیماری زمینه ای پرفشاری خون ارتباط معنادار مشاهده شد (برای همه 0/05>P)؛ اما با نوع رژیم درمانی و دیابت ارتباط معنادار مشاهده نشد.
نتیجه گیرینوتروپنی ناشی از شیمی درمانی و تب ناشی از نوتروپنی از عوارض نسبتا شایع در رژیم شیمی درمانی سرطان پستان است. سن بالاتر، مرحله بالاتر سرطان و پرفشاری خون باعث افزایش شیوع نوتروپنی ناشی از شیمی درمانی و تب ناشی از نوتروپنی شده بودند.
کلیدواژگان: تب، سرطان پستان، شیمی درمانی، نوتروپنی -
صفحات 161-169سابقه و هدف
ناباروری به عنوان یکی از عمده ترین وقایع استرس زا در زندگی افراد، می تواند با تاثیر بر محور هیپوتالاموس و هیپوفیز منجر به اختلال خواب شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین اختلال خواب و نتیجه درمان ناباروری با انجام تلقیح داخل رحمی اسپرم (Intrauterine sperm insemination; IUI) در زنان بوده است.
مواد و روش هااین مطالعه کوهورت آینده نگر درباره 131 زن نابارور 18 تا 45 ساله که به کلینیک های ناباروری شهر بجنورد مراجعه می کردند، انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه های مشخصات دموگرافیک و اختلال خواب پیتسبورگ بوده است. اطلاعات در سه بازه زمانی مجزا 0، 14، و 30 روز در رابطه با زمان انجام IUI جمع آوری شده اند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آنالیز واریانس اندازه های تکراری انجام شد.
یافته هامیانگین سن زنان در مطالعه 29/85 سال با انحراف معیار 5/75 بوده است. شایع ترین علت و نوع ناباروری به ترتیب اختلالات تخمک گذاری با 37/3 درصد و ناباروری اولیه با 72/9 درصد بوده است. تغییرات نمره کیفیت خواب (اثر درون گروهی) در هر دو گروه با نتیجه مثبت و منفی IUI معنادار بوده است (0/042=P)، (0/001=P). در مقایسه اثرات بین گروهی، بین دو گروه در هیچ یک از زمان ها، اختلاف معناداری در نمره کیفیت خواب مشاهده نشد.
نتیجه گیریدر مجموع اختلاف معناداری در نمره کیفیت خواب مشاهده نشد
کلیدواژگان: اختلال خواب، ناباروری، تلقیح داخل رحمی اسپرم -
صفحات 170-177سابقه و هدف
اختلالات مربوط به کیفیت و کمیت خواب یکی از مهم ترین مسائل دوران سالمندی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین کارآمدی برنامه آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده در ارتقای رفتارهای مرتبط با بهداشت خواب در سالمندان بوده است.
مواد و روش هااین مطالعه یک مداخله کارآمدی شبه تجربی در میان 60 نفر از سالمندان شهر همدان در دو گروه مداخله (30 نفر) و کنترل (30 نفر) انجام شد. توسعه، پیاده سازی و ارزش یابی برنامه مداخله بر اساس نیازسنجی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده و بهره گیری از رویکرد نقشه نگاری مداخله انجام شد. اطلاعات قبل و دو ماه پس از پیاده سازی برنامه با بهره گیری از نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.
یافته هامیانگین نمره ساختارهای نگرش، کنترل رفتار درک شده و قصد رفتار پس از پیاده سازی برنامه در سالمندان گروه مداخله به طور معناداری بالاتر بوده است (0/05 > P). اندازه اثر برآوردشده براساس شاخص دی کوهن برای ساختارهای نگرش (0/7) و کنترل رفتار درک شده (0/6) «متوسط»، قصد (0/83) «بسیار بزرگ»، هنجارهای ذهنی (0/16) و رفتارهای مرتبط با بهداشت خواب (0/06) «کم» برآورد شد.
نتیجه گیرییافته های امیدوارکننده ای در ارتقای قصد انجام رفتارهای مرتبط با بهداشت خواب پس از پیاده سازی برنامه مشاهده شد. به نظر می رسد از نظریه رفتار برنامه ریزی شده بتوان به عنوان چارچوبی در توسعه، پیاده سازی و ارزشیابی برنامه های ارتقای رفتارهای مرتبط با بهداشت خواب در سالمندان استفاده کرد.
کلیدواژگان: خواب، سالمندی، کارآمدی -
صفحات 178-189سابقه و هدف
اطلاع درمانی یکی از روش های نوینی است که اطلاعات مرتبط با سلامت را در اختیار بیمار قرار می دهد. این روش نقش مهمی در توانمندسازی بیمار جهت گرفتن تصمیم های آگاهانه درباره سلامت و مشارکت در روند بهبودی فرد ایفا می کند. در این باره مطالعه حاضر با هدف تبیین درک سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 از اطلاع درمانی مربوط به خودمراقبتی انجام شد.
مواد و روش هااین مطالعه به صورت کیفی با روش تحلیل محتوا درباره 18 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 که به برخی مراکز تخصصی دیابت در سطح شهر همدان در سال 1403 مراجعه کرده بودند، انجام شد. مشارکت کنندگان بر اساس روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و اشباع محتوا با حداکثر تنوع بر اساس جنسیت، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال و مدت ابتلا به دیابت از بین بیماران واجد شرایط مطالعه، انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از روش مصاحبه فردی عمیق نیمه ساختارمند استفاده شد. همه مصاحبه ها ضبط و سپس دست نویس و تایپ شده، با نرم افزار MAXQDA 2020 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هاپس از تحلیل داده ها، سه طبقه و سیزده زیرطبقه درباره درون مایه کنترل و مدیریت دیابت استخراج شد. طبقات شامل ارتقای رفتارهای خودمراقبتی، افزایش انگیزه فرد نسبت به انجام رفتارهای خودمراقبتی و دسترسی به کانال های ارتباطی اطلاع درمانی بود. زیرطبقات به دست آمده شامل توجه به خودمراقبتی جسمی، روحی و روانی، اجتماعی و معنوی، افزایش آگاهی، بهبود نگرش، کنترل بیماری و عوارض آن، کاهش هزینه ها، تصمیم گیری بهتر و همچنین منابع بین فردی، رسانه های سنتی، رسانه های دیجیتال و شبکه های اجتماعی بودند.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد اطلاع درمانی یکی از روش های افزایش انگیزه فرد نسبت به انجام رفتارهای خودمراقبتی و به دنبال آن ارتقای رفتارهای خودمراقبتی است و در نهایت می تواند در کنترل و مدیریت بیماری دیابت نوع 2 کمک کننده باشد.
کلیدواژگان: اطلاع درمانی، تحلیل محتوا، خودمراقبتی، دیابت شیرین نوع 2، سالمند -
صفحات 190-196سابقه و هدف
بروسلوز یک بیماری مشترک بین انسان و دام است که در خاورمیانه از جمله ایران شایع است. مجموعه علائم اسکلتی عضلانی، به ویژه در ستون فقرات، یکی از علائم شایع بروسلوز است که بیشتر به دلیل علائم مختلف و غیر اختصاصی منجر به تاخیر در تشخیص بیماری می شود. این مطالعه با هدف تعیین عوارض اسکلتی و مفصلی در بیماران بستری در بیمارستان با تشخیص تب مالت انجام شد.
مواد و روش هااین مطالعه گذشته نگر، سوابق پزشکی 782 بیمار مبتلا به بروسلوز بستری در بیمارستان سینا همدان را بین سال های 1390 تا 1399بررسی کرد.
یافته هاتعداد زیادی (87/6 ٪) از بیماران سابقه مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و بیش از نیمی (57/2 %) در سال گذشته با دام مواجهه داشته اند. شایع ترین نشانه های بالینی شامل ضعف، خستگی، درد مفاصل و تب بوده است، در حالی که درد کمر و زانو درد علائم اسکلتی عضلانی غالب بوده اند. آرتریت (24/4 %)، اسپوندیلیت (15/4 %) و ساکروایلیت (13/4 %) عوارض اصلی اسکلتی عضلانی شناسایی شده بودند.
نتیجه گیریمجموعه علائم بالینی بروسلوز علائم شایعی مانند تب، ضعف، خستگی و درد مفاصل را نشان می دهد که در بیماران مرد شیوع بیشتری دارد. عوارض اسکلتی عضلانی، از علائم بارز این بیماری هستند. بر اساس نتایج اسکن استخوان و MRI حدود یک پنجم بیماران بستری مبتلا به بروسلوز دچار عوارض استخوانی مفصلی از جمله آرتریت، اسپوندیلیت و ساکروایلیت بوده اند.
کلیدواژگان: تب مالت، تشخیص، عوارض استخوانی
-
Pages 129-135Background and Objective
Cervical ripening plays a crucial role in the success of labor induction. When the Bishop score is less than 4, the use of cervical ripening methods becomes necessary. Various mechanical and pharmacological methods exist for this purpose, but the comparison of their effectiveness and safety remains a subject of debate. The present study aimed to compare the effects of traction catheters and extra-amniotic saline infusion (EASI) on cervical readiness in primiparous mothers with a Bishop score of less than 4 who were candidates for pregnancy termination.
Materials and MethodsThis single-blind randomized clinical trial was conducted on nulliparous women aged 18-35 years, with the gestational age of 37-42 weeks and Bishop scores less than 4, who were referred to the gynecology clinic of Ayatollah Mousavi Hospital in Zanjan City, Iran, in 2022. Women with a history of uterine surgery, active vaginal bleeding, rupture of membranes, and fetal anomalies were excluded from the study. The patients were randomly assigned to either the EASI or transcervical balloon catheter group. The time from oxytocin administration to complete dilation, duration of the second stage of labor, mode of delivery, patient satisfaction, maternal complications, and neonatal outcomes—including birth weight, Apgar scores at 1 and 5 minutes, and need for NICU admission—were recorded.
ResultsThe average age of participants was approximately 27.4. Neonatal outcomes, including Apgar scores and birth weight, indicated no significant differences (P>0.05). However, post-intervention Bishop scores were significantly higher in the traction group compared to the EASI group (P=0.03). A significant difference was observed in the Bishop score before and after intervention in the EASI and traction group (P<0.05). Moreover, satisfaction levels were significantly lower in the EASI group compared to the traction group (P=0.002).
ConclusionThe study concluded that maternal and neonatal complications were similar between the EASI and traction groups. Due to the better clinical outcomes and higher satisfaction levels associated with the traction method, it is recommended as the preferred approach for primiparous women.
Keywords: Bishop Score, Cervical Ripening, Labor Induction -
Pages 136-143Background and Objective
One of the new treatment methods for obsessive-compulsive disorder (OCD) in patients who do not respond to the first line of drug treatment is brain stimulation from transcranial direct current stimulation (TDCS). However, there has been limited research regarding its effectiveness, with the results often being contradictory. In the present study, the effect of TDCS with sertraline drug on the severity of the disease and the improvement of various areas of obsessive thoughts and actions was investigated.
Materials and MethodsIn this double-blind randomized clinical trial, 50 patients with OCD were randomly assigned to two groups of 25: an intervention group and a control group. The intervention group underwent active TDCS and the control group underwent passive TDCS each for 16 sessions (20 min per session). The intensity of OCD symptoms in both groups was evaluated using the Padua questionnaire at four time points: before treatment, 4 weeks after the start of treatment, 8 weeks after treatment initiation, and 1 month after the conclusion of the treatment.
ResultsThe two groups were similar in terms of age, gender, duration of illness, and severity of OCD before treatment (P<0.05). However, from the 8th and 16th sessions after the treatment, the overall score of OCD and its sub-domains in the intervention group was significantly lower than the control group (P<0.001).
ConclusionIn patients with OCD, TDCS as a non-invasive method during 8 and 16 sessions had a significant effect on the reduction of the symptoms related to OCD.
Keywords: Obsessive-Compulsive Disorder (OCD), Sertraline, Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) -
Pages 144-152Background and Objective
Anxiety is a common problem in old age. This research was conducted to determine the effect of progressive muscle relaxation on the level of anxiety and vital signs of hospitalized elderly patients with chronic diseases.
Materials and MethodsThis study was a two-group, single-blind, randomized clinical trial conducted on all elderly patients hospitalized in Rasool Akram (PBUH) Hospital in Kalaleh, except those in the intensive care unit and coronary care unit. In the intervention and control groups, 38 hospitalized elderly patients were included after assessing inclusion and exclusion criteria. In the intervention group, the progressive muscle relaxation technique was performed for 3 consecutive days. The method of data collection included the valid and reliable Beck's Anxiety Inventory, a demographic information form, and a checklist of vital signs including systolic and diastolic blood pressure, heart rate, and breathing. Ethical considerations were observed in this study. The results were analyzed using SPSS22 software and descriptive and analytical statistical tests.
ResultsThe participants in this study were mostly women, 83.33% with an average age of 69.94 years in the control group and 72.5 years in the intervention group. The results of the study showed that although progressive muscle relaxation caused a decrease in the average anxiety of the elderly in the intervention group, this change was not significant. However, it caused significant downward changes in the vital signs of the elderly over time (P<0.05).
ConclusionThese results can help doctors and health professionals provide more appropriate solutions for managing and controlling anxiety and vital signs.
Keywords: Aged, Anxiety, Autogenic Training, Vital Signs -
Pages 153-160Background and Objective
Chemotherapy-induced fever and neutropenia are side effects of chemotherapy regimens that, in addition to disrupting the treatment process of patients, threaten their health as well. In this study, the prevalence of chemotherapy-induced fever and neutropenia in different chemotherapy regimens in hospitalized patients with non-metastatic breast cancer was investigated.
Materials and MethodsIn this descriptive cross-sectional study, a total of 200 adult patients hospitalized at Seyed al-Shohada (Omid) Hospital in Isfahan, Iran, from 2016 to 2021 due to breast cancer were selected. These patients had received chemotherapy regimens including AC, AC-T, and TAXANE. The data were extracted from the breast cancer registry and the hospital's HIS systems and analyzed with the SPSS software at a 95% confidence level.
ResultsThe mean age of the patients was 46.90±11.28 years. The frequency of chemotherapy-induced neutropenia and fever was 15.5% and 9.5%, respectively. A significant relationship was observed between chemotherapy-induced fever and neutropenia with older age, higher cancer stage, and hypertension (P<0.05 for all). However, no significant relationship was found between the type of chemotherapy regimen and diabetes.
ConclusionChemotherapy-induced neutropenia and fever caused by neutropenia are relatively common side effects in breast cancer chemotherapy regimens. Older age, higher stage of cancer, and hypertension increased the prevalence of chemotherapy-induced neutropenia and neutropenia-induced fever.
Keywords: Breast Neoplasms, Drug Therapy, Fever, Neutropenia -
Pages 161-169Background and Objective
Infertility is one of the most stressful events in people's lives. Stress can affect a person's sleep by affecting the hypothalamus and pituitary axis, leading to sleep disorders. The present study aimed to determine the relationship between sleep disorders and the outcome of infertility treatment with intrauterine insemination (IUI).
Materials and MethodsThis prospective cohort study was conducted on 131 infertile women aged 18 to 45 referring to infertility clinics in Bojnurd City, Iran. Data collection was conducted using questionnaires that assessed demographic characteristics and sleep disorders, specifically the Pittsburgh Sleep Quality Index. Information was gathered at three separate time points: 0, 14, and 30 days, relative to the time of IUI. In addition, statistical analysis was performed using repeated measures analysis of variance (ANOVA).
ResultsThe average age of the women in the study was 29.85 years, with a standard deviation of 5.75. The most common causes of infertility were ovulation disorders, accounting for 37.3%, and primary infertility, which represented 72.9% of cases. Changes in sleep quality scores (within-group effect) were significant in both the positive and negative IUI result groups, with p-values of 0.042 and 0.001, respectively. However, when comparing the effects between the two groups, there was no significant difference in sleep quality scores at any time point.
ConclusionIn general, there was no significant difference in the sleep quality score.
Keywords: Infertility, Intrauterine Insemination (IUI), Sleep Disorders -
Pages 170-177Background and Objective
Disorders related to the quality and quantity of sleep are among the most important issues of old age. In this regard, the present study aimed to determine the efficacy of an educational program based on the theory of planned behavior for the improvement of sleep hygiene behaviors in the elderly.
Materials and MethodsThis semi-experimental study with efficacy intervention was performed on 60 elderly people in Hamadan City, Iran who were divided into the intervention (n=30) and control (n=30) groups. Development, implementation, and evaluation of the intervention program were carried out based on needs assessment by using the theory of planned behavior and intervention mapping approach. The data collected before and two months after the implementation of the program were analyzed in SPSS software (version 16).
ResultsThe average scores for attitude, perceived behavior control, and intention significantly increased in the intervention group after the implementation of the program (P<0.05). The estimated effect sizes, based on Cohen's d index, were moderate for attitude (0.7) and perceived behavioral control (0.6), and very large for intention (0.83). However, the estimated effect sizes for subjective norms (0.16) and sleep hygiene behaviors (0.06) were low.
ConclusionThe results were promising in terms of enhancing the intention to engage in sleep hygiene behaviors following the implementation of the program. This suggests that the theory of planned behavior can serve as a useful framework for the development, implementation, and evaluation of programs aimed at the improvement of sleep hygiene behaviors among older adults.
Keywords: Aging, Efficacy, Sleep -
Pages 178-189Background and Objective
Information therapy is one of the new methods of providing health-related information to patients. This method plays an important role in empowering patients to make informed health decisions and participate in the recovery process. In this regard, the present study was conducted to explain the understanding of elderly people with type 2 diabetes regarding information therapy related to self-care.
Materials and MethodsThis study was carried out qualitatively using the content analysis method on 18 patients with type 2 diabetes referred to some specialized diabetes centers in Hamadan City in 2024. Participants were selected based on purposeful sampling method and content saturation with maximum diversity based on gender, education level, marital status, employment status, and duration of diabetes among patients eligible for the study. A semi-structured, in-depth personal interview method was used for data collection. All interviews were recorded, transcribed, and then analyzed using MAXQDA 2020 software.
ResultsAfter data analysis, three categories and thirteen subcategories were extracted in relation to the theme of diabetes control and management. The obtained categories included promoting self-care behaviors, increasing individuals' motivation to perform self-care behaviors, and accessing information therapy communication channels. Subcategories included paying attention to physical, psychological, social, and spiritual self-care; boosting awareness; improving attitude; controlling disease and its complications; reducing costs and making better decisions; and interpersonal media, traditional media, digital media, and social networks.
ConclusionAccording to the results, it seems that information therapy is one of the methods of increasing individuals' motivation to perform self-care behaviors and promoting self-care behaviors. Ultimately, it may assist elderly patients in controlling and managing type 2 diabetes.
Keywords: Aged, Content Analysis, Diabetes Mellitus Type 2, Information Therapy, Self Care -
Pages 190-196Background and Objective
Brucellosis is a zoonotic disease common in the Middle East, including Iran. Musculoskeletal manifestations, particularly in the spine, are frequent symptoms of brucellosis, often leading to delays in diagnosis due to its varied and non-specific symptoms. The present study aimed to investigate the prevalence, clinical presentation, and diagnostic challenges of musculoskeletal brucellosis, focusing on spinal involvement.
Materials and MethodsThis retrospective study reviewed the medical records of 782 patients with brucellosis admitted to Sina Hospital in Hamadan, Iran, from 2011 to 2020.
ResultsThe results indicated that a significant portion (87.6%) of the patients had a history of consuming unpasteurized dairy products, and more than half (57.2%) had been exposed to livestock in the past year. The most common clinical symptoms were weakness and fatigue (66.7%), joint pain (62.7%), and fever (73.1%), while back pain (65.7%) and knee pain (48.3%) were the dominant musculoskeletal symptoms. In addition, arthritis (24.4%), spondylitis (15.4%), and sacroiliitis (13.4%) were the primary identified musculoskeletal complications.
ConclusionThe clinical manifestations of brucellosis include common symptoms, such as fever, weakness, fatigue, and joint pain, which were more prevalent in male patients. In addition, musculoskeletal complications are prominent features of the disease. According to bone scan and MRI results, approximately 20% of hospitalized brucellosis patients had bone-joint complications, including arthritis, spondylitis, and sacroiliitis.
Keywords: Brucellosis, Bone Complications, Diagnosis