فهرست مطالب

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد آریانا، عبدالله معتمدی*، احمد برجعلی، سعید بهشتی، جلیل یونسی صفحات 7-22

    هدف این پژوهش آموزش الگوی فرزندپروری قرآنی به مادران و بررسی تاثیر آن بر سلامت روان دانش آموزان دبستانی بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی بود که با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش همه دانش آموزان دختر و پسر پایه ششم شهر قائم شهر به همراه مادرانشان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کوهن صد نفر (50 دختر و 50 پسر) تخمین زده شد که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب، سپس به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 50 نفر) تقسیم شدند. ابتدا هر دو گروه به پرسشنامه سلامت روان کیز به عنوان پیش آزمون پاسخ دادند. سپس الگوی فرزندپروری قرآنی در 12 جلسه 90 دقیقه ای به مادران گروه آزمایش آموزش داده شد. سپس هر دو گروه از دانش آموزان مجددا به پرسشنامه سلامت روان کیز پاسخ دادند. داده های به دست آمده به روش تحلیل کوواریانس تک متغیره با نرم افزار SPSS v.22 تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که آموزش الگوی فرزندپروری قرآنی به مادران بر بهبود سلامت روان دانش آموزان موثر است  (0/001>P-value، =(98و1) F). بنابراین این روش آموزشی می تواند به منزله روشی موثر در حوزه خانواده و فرزندپروری برای ارتقای سطح سلامت فرزندان به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، سلامت روان، قرآن، دانش آموزان دبستانی
  • سید مجید شفائی چهچه، حمیدرضا حسن آبادی*، حسین کارشکی صفحات 23-42

    هدف پژوهش حاضر بررسی ادراک محیط کلاسی و خانوادگی دانش آموزان دوره متوسطه دوم به منزله پیش بینی کننده های رفتارهای پیشرفت آنها با نظرگرفتن هیجانهای تحصیلی در نقش میانجی بود. جامعه آماری، دانش آموزان دبیرستانی دوره دوم متوسطه شهرستان گلبهار در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. نمونه گیری به صورت خوشه ای بود به طوری که از میان هشت دبیرستان، سه مدرسه پسرانه و دو مدرسه دخترانه انتخاب شدند. به دلیل شیوع کووید-19 و تعطیلی مدارس، پرسشنامه ها به فرم الکترونیکی تبدیل و در گروه های درسی مجازی کلاسها قرار داده شدند. سپس، تعداد 355 دانش آموز (95 پسر و 260 دختر) پرسشنامه های ادراک از محیط کلاس فراسر و همکاران (1996)، ادراک از محیط خانواده گرولنیک و همکاران (1997)، هیجانهای تحصیلی پکران (2005) و انگیزش پیشرفت هرمنس (1970) را به منزله شاخصی از رفتار های پیشرفت تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضرایب رگرسیون و مدل یابی معادله ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که ادراک محیط کلاسی و خانوادگی و هیجانهای تحصیلی در رگرسیونهای جداگانه توانستند رفتارهای پیشرفت را پیش بینی کنند، اما زمانی که این متغیرها همزمان وارد مدل ساختاری با میانجیگری هیجانهای تحصیلی شدند ادارک محیط کلاس و خانواده صرفا از طریق هیجانها توانستند رفتارهای پیشرفت را پیش بینی کنند. این نتیجه، حاکی از نقش بارز هیجانهای تحصیلی به منزله میانجی این رابطه است. بنابراین، معلمان در سطح کلاس درس و والدین در خانواده باید جوی مطلوب ایجادکنند تا زمینه ادراکاتی مطلوب برای دانش آموزان شکل بگیرد که شکل گیری چنین ادراکاتی به نوبه خود هیجاناتی مثبت برای شکل دهی رفتارهای پیشرفت آنها مهیا می سازد.

    کلیدواژگان: ادراک محیط کلاسی، ادراک محیط خانوادگی، هیجانهای تحصیلی، رفتارهای پیشرفت
  • عزت الله احمدی، مهین قاسم پور، بهزاد شالچی* صفحات 43-60

    با توجه به اثرات مخرب پرخاشگری نوجوانان در روند رشد آنها، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط کارکرد خانواده، کیفیت روابط میان- فردی و وضعیت اجتماعی-اقتصادی با میزان پرخاشگری در دانش آموزان مقطع متوسطه انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. شرکت کنندگان 316 نفر از دانش آموزان دبیرستانهای شهر تبریز در نیمسال اول سال تحصیلی 95-1394 بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و مقیاس چهاربعدی پرخاشگری باس و پری (1992)، پرسشنامه های کارکرد خانواده مک مستر (1983)، کیفیت روابط میان- فردی پیرس و همکاران (1991) و ابزار محقق ساخته وضعیت اجتماعی-اقتصادی را تکمیل کردند. داده ها با به کارگیری نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند.  نتایج نشان داد که میان مولفه های متغیرهای کارکرد خانواده و روابط میان-فردی و میزان پرخاشگری نوجوانان رابطه معنادار وجود دارد و ابعاد کارکرد خانواده و روابط میان- فردی می توانند تغییرات مربوط به میزان پرخاشگری را پیش بینی کنند، اما میان وضعیت اجتماعی- اقتصادی و ابعاد پرخاشگری نوجوانان ارتباط معناداری یافت نشد. از آنجایی که ابعاد کارکرد خانواده و روابط میان-فردی قادر به تبیین میزان پرخاشگری نوجوانان هستند، بنابراین با پرورش و ارتقای این متغیرها می توان میزان پرخاشگری نوجوانان  را کاهش داد.

    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، کیفیت روابط میان- فردی، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، پرخاشگری، نوجوانان
  • فاطمه سالاری، لیلا حسینی طبقدهی* صفحات 61-80

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای اضطراب اجتماعی در رابطه میان کارکردهای خانواده و احساس تنهایی در دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهرستان بابلسر صورت گرفته است. پژوهش از نظر هدف کاربردی است و روش آن توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه با میانگین سنی 16 سال در مدارس دولتی شهرستان بابلسر در سال تحصیلی 99-1398 بود. از میان آنها 252 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای دو مرحله ای از طریق جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند و به پرسشنامه کارکرد خانواده (اپستاین و همکاران، 1983)، مقیاس اضطراب اجتماعی (کانر و همکاران، 2000) و احساس تنهایی (آشر و همکاران، 1984) پاسخ دادند. تحلیل داده های به دست آمده از ارزیابی مدل پیشنهادی به روش معادلات ساختاری با به کارگیری نرم افزار SPSS26 و SmartPls2 انجام شده است. یافته ها نشان دادند که مدل پژوهش از برازش مطلوب برخوردار است و اختلال در کارکرد خانواده، اثر مستقیم بر اضطراب اجتماعی و احساس تنهایی دارد. افزون بر این اضطراب اجتماعی اثر مستقیم بر احساس تنهایی می گذارد. همچنین کارکرد خانواده بر احساس تنهایی به واسطه اضطراب اجتماعی موثر است. بر اساس نتایج این پژوهش، اختلال در کارکرد خانواده به افزایش اضطراب اجتماعی و احساس تنهایی می انجامد. بنابراین توجه متخصصان به متغیرهای پیش بین و تاثیر آنها در روابط نهاد خانواده امری ضروری است.

    کلیدواژگان: کارکردهای خانواده، اضطراب اجتماعی، احساس تنهایی، دانش آموزان
  • امل وادیان، طاهره ندایی*، شهرام نظری صفحات 81-100

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش به آموزش مجازی و رابطه آن با انگیزش شغلی و خودکارآمدی معلمان درس تربیت بدنی شهر اهواز در دوران کرونا انجام شده است. روش پژوهش همبستگی بود و جامعه آماری آن را همه معلمان تربیت بدنی منطقه یک تا چهار شهر اهواز تشکیل دادند که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به خدمت بودند. از میان این افراد نمونه ای به حجم 244 نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و با به کارگیری پرسشنامه های نگرش به آموزش مجازی وطن پرست و همکاران (1395)، پرسشنامه خودکارآمدی معلمان چانن- موران و وولفک هوی (2001) و پرسشنامه انگیزش شغلی لوداهل و کجنر  (1965) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 و ایموس نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان دادند که میانگین مولفه های نگرش به آموزش مجازی، انگیزش شغلی و خودکارآمدی معلمان درس تربیت بدنی شهر اهواز در حد انتظار است و میان نگرش به آموزش مجازی و مولفه های انگیزش شغلی و خودکارآمدی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد، اما میان نگرش به آموزش مجازی و مولفه خودباوری معلمان درس تربیت بدنی شهر اهواز ارتباط معنادار وجود ندارد. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که مدل پژوهش دارای برازش کامل است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نگرش مثبت نسبت به آموزش مجازی سبب افزایش انگیزش شغلی و خودکارآمدی معلمان درس تربیت بدنی شهر اهواز‏ می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، انگیزش شغلی، خودکارآمدی، کرونا، معلمان
  • حکیمه محمدپور، کبری حاجی علیزاده*، زیبا برقی ایرانی صفحات 101-122

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی معادلات ساختاری الگوهای ارتباطی والدین با مهارتهای ارتباطی در نوجوانان با میانجیگری تنظیم شناختی هیجان و ذهن آگاهی انجام شده است. هدف پژوهش کاربردی و روش انجام آن توصیفی- همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان 14 تا 17 ساله مشغول به تحصیل در پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل می دادند و 314 نمونه پژوهش به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه تجدیدنظر شده الگوهای ارتباطی خانواده (RFCP)، پرسشنامه مهارتهای ارتباطی جرابک (2004)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج (2006) و  پرسشنامه مهارتهای ذهن آگاهی کنتاکی (2004) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها ازطریق مدل یابی ساختاری با نرم افزار Amos انجام پذیرفته است. نتایج نشان داد که تنظیم شناختی هیجان می تواند در رابطه میان الگوهای ارتباطی والدین و مهارتهای ارتباطی نقش میانجی داشته باشد، اما متغیر ذهن آگاهی نتوانسته است که میان الگوهای ارتباطی والدین و مهارتهای ارتباطی دانش آموزان نقش میانجیگری را ایفا کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که روابط مناسب در جامعه بر اساس روابط مناسب در خانواده شکل می گیرد و هر اندازه روابط هیجانی درون خانواده ها مناسب تر باشد، خانواده و در پی آن جامعه از ثبات و استحکام بیشتر برخوردار خواهد شد.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی والدین، مهارتهای ارتباطی، تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی
  • فریده عقدکی، محمدرضا تمنایی فر* صفحات 123-142

    پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط فرزندپروری ذهن آگاهانه با مشکلات درونی سازی و برونی سازی نوجوانان و نقش میانجیگری سازگاری و خودافشایی انجام گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان مشغول به تحصیل در دوره متوسطه دوم در سال تحصیلی 1402-1401 شهر شهرضا (3644 نفر) و والدین آنان بود. 400 دانش آموز با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه فرزندپروری ذهن آگاهانه (MIPQ)، پرسشنامه فرم خودسنجی نوجوانان (YSR)، پرسشنامه سازگاری دانش آموزان دبیرستانی (AISS) و پرسشنامه خودافشایی چلون (SDSS) استفاده شده است. مدل پیشنهادی در زمینه روابط میان متغیرهای این پژوهش با به کارگیری مدل سازی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که سازگاری رابطه میان فرزندپروری ذهن آگاهانه و مشکلات درونی سازی شده  (0/229- =β) و رابطه میان فرزندپروری ذهن آگاهانه و مشکلات برونی سازی شده  (0/158-=β) را میانجیگری می کند. همچنین خود افشایی رابطه میان فرزندپروری ذهن آگاهانه و مشکلات برونی سازی شده  (0/022-  =β) را میانجیگری می کند اما رابطه میان فرزندپروری ذهن آگاهانه و مشکلات درونی سازی شده  را میانجیگری نمی کند. علاوه بر این، والدگری ذهن آگاهانه، خودافشایی و سازگاری 51/4 درصد از واریانس مشکلات درونی سازی شده و 42 درصد از واریانس مشکلات برونی سازی شده را تبیین می کنند. یافته های پژوهش حاضر نشان دادند که فرزندپروری ذهن آگاهانه به طور مستقیم و از طریق سازگاری و خودافشایی بر مشکلات درونی سازی و برونی سازی نوجوانان تاثیر می گذارد، لذا دارای تلویحات کاربردی برای پیشگیری و مداخله های بالینی است.

    کلیدواژگان: فرزندپروری ذهن آگاهانه، مشکلات برونی سازی، مشکلات درونی سازی، سازگاری، خودافشایی
  • زهرا اصغرپور لشکامی، مریم اساسه*، لیلا کاشانی وحید، مجید ابراهیم پور صفحات 143-160

    مطالعه حاضر با هدف تدوین برنامه مداخله ای ویژه کودکان طلاق با اختلالات عاطفی-رفتاری مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری و بررسی اثربخشی آن بر اضطراب کودکان طلاق انجام شده است. روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی (کیفی -کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی به منظور تهیه بسته و اعتبارسنجی آن از مقالات مرتبط با کودکان خانواده های طلاق، نظر اساتید دانشگاه و متخصصان حوزه اختلالات روان شناختی استفاده شده و بخش کمی، شامل همه کودکان دختر خانواده طلاق شهرستان آستانه اشرفیه بود. 30 کودک طلاق به عنوان حجم نمونه به شیوه هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 12جلسه، هفته ای 2 بار به مدت 90 دقیقه تحت آموزش قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از سیاهه رفتاری کودک آخنباخ (2001) و پرسشنامه اضطراب کودکان اسپنس (1997) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی و در بخش کمی از آزمون تحلیل واریانس استفاده شده است. روایی محتوایی برنامه مداخله معادل 0/75 تا 1 به دست آمده است و یافته ها نشان دادند که میان دو گروه در نمرات اضطراب تفاوت معنا دار وجود دارد (0/01>P)، یعنی برنامه مداخله موجب کاهش اضطراب کودکان طلاق در گروه آزمایش شده است. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه مداخله ای تدوین شده می تواند روشی موثر برای بهبود اختلالات روان شناختی کودکان خانواده طلاق و کاهش اضطراب آنها باشد.

    کلیدواژگان: کودکان طلاق، اختلالات عاطفی-رفتاری، اضطراب، مداخله بهنگام
  • مجید سلیمانی، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 161-178

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی ذهن آگاهی در تاثیرگذاری جو عاطفی خانواده بر هویت تحصیلی موفق انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود که با شیوه مد ل سازی ساختاری انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را همه دانش آموزان دوره متوسطه اول شهرستان قم در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل می دادند که از این میان 355 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای وارد نمونه پژوهش شدند. برای گرد آوری داده ها از مقیاس جو عاطفی خانواده (هیلبرن، 1964)، مقیاس هویت تحصیلی موفق (واس و ایساکسون، 2008) و مقیاس چندوجهی ذهن آگاهی (بائر و همکاران، 2006) استفاده شده است. برای پاسخ به فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار AMOS22 استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان دادند که جو عاطفی خانواده بر هویت تحصیلی موفق تاثیر مستقیم و مثبت معنادار دارد (0/26=β). جو عاطفی خانواده بر ذهن آگاهی تاثیر مستقیم و مثبت معنادار دارد (0/24=β). ذهن آگاهی بر هویت تحصیلی موفق تاثیر مستقیم و مثبت معنادار دارد (0/16=β). جو عاطفی خانواده با میانجیگری ذهن آگاهی (0/04) تاثیر غیرمستقیم و معنادار بر هویت تحصیلی موفق دارد. بر اساس نتایج به دست آمده، آموزش خانواده ها در حمایت عاطفی از فرزندان و آموزش کارکنان تعلیم و تربیت در بهینه کردن ذهن آگاهی دانش آموزان در مسیر هویت یابی منجر به هویت تحصیلی موفق می شود. بنابراین آموزش این دو نهاد مهم، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، ذهن آگاهی، هویت تحصیلی موفق
  • فائزه سورگی*، محمد اکبری بورنگ، حسین شکوهی فرد، هادی پورشافعی صفحات 179-201

    مشارکت خانه و مدرسه برای پیشرفت تحصیلی و رشد اجتماعی-عاطفی دانش آموزان اهمیت دارد و معلمان باید بیاموزند که چگونه این همکاری و مشارکت را ایجاد و تقویت کنند. از این رو ضرورت دارد در برنامه های آموزش حرفه ‏ای معلمان نحوه صحیح ایجاد و تقویت مشارکت والدین گنجانده شود. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف تبیین عناصر برنامه آموزشی معلمان در دوره‏ های ضمن خدمت در زمینه مشارکت خانه و مدرسه انجام شده است. روش پژوهش، مرور نظام مند و روش تحلیل یافته ها، تحلیل محتوای کیفی و مبتنی بر تحلیل استنتاجی بوده است که به منظور دستیابی به داده های موردنظر از روش مطالعه و بررسی متون و آثار صاحب نظران این حوزه و برنامه های موجود در سایر کشورها استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که برنامه درسی آموزش مشارکت والدین در قسمت اهداف بر تلفیق مباحث نظری و عملی مشارکت والدین در دوره های آموزشی و آموزش مهارتهای ویژه و در روش یاددهی-یادگیری بر تعامل جمعی، بارش مغزی، ایفای نقش، مطالعه موردی و تجربیات شبیه سازی شده تاکید دارد. برنامه آموزش مشارکت والدین، یادگیرنده (معلم) را عنصری می داند که باید به اهمیت مشارکت والدین اعتقاد و نگرش مثبت داشته و در پاسخگویی به نیازهای والدین توانمند و پاسخگو باشد و درزمینه ارزشیابی بر بهره گیری از رویکرد خودسنجی تاکید دارد. پیشنهاد می شود در برنامه های آموزش حرفه ‏ای معلمان، این دوره آموزشی با عناصر معرفی شده، موردتوجه دست‏اندرکاران نظام آموزشی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مشارکت والدین، معلم، ضمن خدمت، برنامه درسی
|
  • M. Aryana, A. Motamedi*, A. Borjali, S. Beheshti, J. Younesi Pages 7-22

    The aim of this research was to teach the Quranic parenting model to mothers and examine its impact on the mental health of primary school students. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. The study population was comprised of all sixth-grade boys and girls in Qaem Shahr, along with their mothers, during the 2020-2021 academic year. The sample size was estimated to be 100 (50 girls and 50 boys) based on Cohen's table, selected through random cluster sampling and then randomly divided into experimental and control groups (50 each). Initially, both groups answered the Keyes Mental Health Questionnaire as a pretest. Then, the Quranic parenting model was taught to the mothers in the experimental group over 12 sessions of 90 minutes each. Afterward, both groups of students again completed the Keyes Mental Health Questionnaire. The obtained data were analyzed using univariate covariance analysis with SPSS v.22 software. The findings showed that teaching the Quranic parenting model to mothers significantly improved the mental health of the students (P-value<0.001, F(1, 98)=83.331). Therefore, this educational method can be effectively used in the field of family and parenting to enhance the mental health of children.

    Keywords: Parenting Style, Mental Health, Quran, Primary School Students
  • S. M. Shafaei Chahchah, H. R. Hassanabadi*, H. Kareshki Pages 23-42

    This study set out to examine the perceptions of classroom and family environments by high school students as predictors of their achievement behaviors, considering academic emotions as mediators. The statistical population comprised senior high school students in Golbahar during the 2020-2021 academic year. The sample was selected through cluster sampling, choosing three boys' schools and two girls' schools out of eight high schools. Due to the COVID-19 pandemic and school closures, the questionnaires were converted to electronic forms and distributed in virtual classroom groups. A total of 355 students (95 boys and 260 girls) completed the following questionnaires: The Fraser et al. What is Happening in this Class Questionnaire (1996), the Grolnick et al. Family Environment Perception Questionnaire (1997), the Pekrun Achievement Emotions Questionnaire (2005), and the Hermans Achievement Motivation Test (1970). The data were analyzed using regression coefficients and structural equation modeling. The results indicated that perceptions of classroom and family environments and academic emotions could predict achievement behaviors in separate regressions. However, when these variables were simultaneously entered into the structural model with academic emotions as mediators, perceptions of the classroom and family environments could predict achievement behaviors only through academic emotions. This finding underscores the prominent role of academic emotions as mediators in this relationship. Therefore, teachers in the classroom and parents at home should create a conducive environment to foster positive perceptions among students, which in turn promotes positive emotions that shape their achievement behaviors.

    Keywords: Perception Of The Classroom Environment, Perception Of The Family Environment, Academic Emotions, Achievement Behaviors
  • E. Ahmadi, M. Ghasempour, B. Shalchi* Pages 43-60

    Considering the detrimental effects of adolescent aggression on their development, the present study was undertaken to investigate the relationship between family functioning, the quality of interpersonal relationships, and socio-economic status with the level of aggression among high school students. The research method was descriptive and correlational. The participants were 316 high school students from Tabriz during the first semester of the 2015-2016 academic year, selected through multi-stage cluster sampling. They completed the Buss and Perry Aggression Questionnaire (1992), the McMaster Family Assessment Device (1983), the Quality of Relationship Inventory by Pierce et al. (1991), and a researcher-made socio-economic status tool. The data were analyzed using SPSS-23 software. The results demonstrated a significant relationship between the components of family functioning, interpersonal relationships, and the level of adolescent aggression. Family functioning and interpersonal relationship dimensions could predict changes in the level of aggression. However, no significant relationship was found between socio-economic status and the dimensions of adolescent aggression. Since family functioning and interpersonal relationship dimensions can explain the level of adolescent aggression, improving these variables can reduce adolescent aggression.

    Keywords: Family Functioning, Quality Of Interpersonal Relationships, Socio-Economic Status, Aggression, Adolescents
  • F. Salari, L. Hosseini Tabaghdehi* Pages 61-80

    The present study sought to examine the mediating role of social anxiety in the relationship between family functioning and loneliness among senior high school girls in Babolsar. The research was applied in nature and employed a descriptive-correlational method using structural equation modeling. The statistical population was comprised of all senior high school girls with an average age of 16 in public schools in Babolsar during the 2019-2020 academic year. A total of 252 students were selected through two-stage cluster random sampling based on Krejcie and Morgan's table. They completed the Family Assessment Device Questionnaire (Epstein et al., 1983), the Social Anxiety Scale (Connor et al., 2000), and the Loneliness Scale (Asher et al., 1984). Data analysis was conducted using structural equation modeling with SPSS26 and SmartPLS2 software. The findings indicated that the proposed model had a good fit and that family dysfunction had a direct effect on social anxiety and loneliness. Additionally, social anxiety had a direct effect on loneliness. Moreover, family functioning influenced loneliness through the mediation of social anxiety. According to the results, family dysfunction leads to increased social anxiety and loneliness. Therefore, it is essential for specialists to pay attention to predictive variables and their impact on family relationships.

    Keywords: Family Functions, Social Anxiety, Loneliness, Students
  • A. Vadian, T. Nedaee*, S. Nazari Pages 81-100

    The present study was carried out to investigate the attitudes towards virtual learning and its relationship with job motivation and self-efficacy among physical education teachers in Ahvaz during the COVID-19 pandemic. The research method was correlational, and the statistical population consisted of all physical education teachers in districts one to four of Ahvaz during the 2020-2021 academic year. From this population, a sample of 244 teachers was selected using convenient sampling. They were assessed using the Virtual Learning Attitude Questionnaire (Vatanparast et al., 2016), Teachers' Sense of Efficacy Scale (Tschannen-Moran & Woolfolk Hoy, 2001), and the Job Motivation Questionnaire (Lodahl & Kejner, 1965). The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis with SPSS version 22 and AMOS version 20. The results showed that the mean scores for attitudes towards virtual learning, job motivation, and self-efficacy among physical education teachers in Ahvaz were at the expected level. There was a positive and significant relationship between attitudes towards virtual learning and the components of job motivation and self-efficacy. However, there was no significant relationship between attitudes towards virtual learning and the self-confidence component of physical education teachers in Ahvaz. Path analysis results also indicated that the research model had a good fit. The findings of the study demonstrated that positive attitudes towards virtual learning increase job motivation and self-efficacy among physical education teachers in Ahvaz.

    Keywords: Virtual Education, Job Motivation, Self-Efficacy, Covid-19, Teachers
  • H. Mohammadpour, K. Haji Alizadeh*, Z. Barghi Irani Pages 101-122

    The present study aimed to find a model for the structural relationships of parental communication patterns and communication skills in adolescents with the mediating role of cognitive emotion regulation and mindfulness. The research was applied in nature, using a descriptive-correlational method based on structural equations. The statistical population consisted of 14- to 17-year-old adolescents studying in the 10th, 11th, and 12th grades of the senior high school in the 2021-2022 academic year. A sample of 314 students was selected through cluster random sampling. Data were collected using the Revised Family Communication Patterns Scale (RFCP), Jerabek's Communication Skills Inventory (2004), Garnefski and Kraaij's Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2006), and the Kentucky Inventory of Mindfulness Skills (2004). Data analysis was performed through structural equation modeling using Amos software. The results indicated that cognitive emotion regulation can mediate the relationship between parental communication patterns and communication skills, but mindfulness did not mediate this relationship. Thus, it can be concluded that appropriate relationships in society are based on suitable family relationships, and the more suitable the emotional relationships within families, the more stable and stronger both the family and society will be.

    Keywords: Parental Communication Patterns, Communication Skills, Cognitive Emotion Regulation, Mindfulness
  • F. Aghdaki, M. R. Tamannaifar* Pages 123-142

    The purpose of this study was to determine the relationship between mindful parenting and internalizing and externalizing problems in adolescents, as well as the mediating role of adjustment and self-disclosure. The research was descriptive and correlational in nature. The statistical population included all senior high school students during the 2022-2023 academic year in Shahreza (3644 students) and their parents. A sample of 400 students was selected using multi-stage cluster sampling. Data were collected using the Mindfulness in Parenting Questionnaire (MIPQ), the Youth Self-Report (YSR), the Adjustment Inventory for School Students (AISS), and the Chelune Self-Disclosure Situations Survey (SDSS). The proposed model of relationships among the variables was examined using structural equation modeling. The findings indicated that adjustment mediated the relationship between mindful parenting and internalizing problems (β = -0.229) and externalizing problems (β = -0.158), while self-disclosure mediated the relationship between mindful parenting and externalizing problems (β = -0.022) but not internalizing problems. Mindful parenting, self-disclosure, and adjustment explained 51.4% of the variance in internalizing problems and 42% in externalizing problems. Therefore, the study concluded that mindful parenting, both directly and through adjustment and self-disclosure, significantly impacts adolescents' internalizing and externalizing problems, offering practical implications for prevention and clinical interventions.

    Keywords: Mindful Parenting, Externalizing Problems, Internalizing Problems, Adjustment, Self-Disclosure
  • Z. Asgharpour Lashkami, M. Asaseh*, L. Kashanivahid, M. Ebrahimpour Pages 143-160

    The present study aimed to develop an intervention program specifically for children from divorced families with emotional-behavioral disorders based on a cognitive-behavioral approach and to examine its effectiveness on the anxiety of children from divorced families. The research had an exploratory mixed (qualitative-quantitative) design. The statistical population in the qualitative part included related articles on children from divorced families, opinions of university professors, and psychological disorder specialists for package preparation and validation. The quantitative part included all female children from divorced families in Astaneh-ye Ashrafiyeh. A sample of 30 children from divorced families was purposefully selected and randomly divided into two groups of 15 (experimental and control). The experimental group received 12 sessions, twice a week for 90 minutes each. Data were collected using the Achenbach Child Behavior Checklist (2001) and the Spence Children's Anxiety Scale (1997). Qualitative data were analyzed using qualitative content analysis with an inductive approach, and quantitative data were analyzed using analysis of variance (ANOVA). The content validity of the intervention program was found to be between 0.75 and 1. The findings showed significant differences in anxiety scores between the two groups (P<0.01), indicating that the intervention program reduced anxiety in the experimental group. The results demonstrated that the developed intervention program could be an effective method for improving psychological disorders and reducing anxiety in children from divorced families.

    Keywords: Children From Divorced Families, Emotional-Behavioral Disorders, Anxiety, Early Intervention
  • M. Soleymani, E. Ghadampour*, M. Abbasi Pages 161-178

    This study has been undertaken to investigate the mediating role of mindfulness in the effect of family emotional climate on successful academic identity. The research method was descriptive and correlational, using structural equation modeling. The statistical population included all junior high school students in Qom during the 2021-2022 academic year. From this population, 355 students were selected through multi-stage cluster random sampling. Data were collected using the Family Emotional Climate Scale (Hill burn, 1964), the Successful Academic Identity Scale (Was & Isaacson, 2008), and the Five Facet Mindfulness Questionnaire (Baer et al., 2006). Structural equation modeling was conducted using AMOS22 software to test the research hypotheses. The findings showed that family emotional climate had a direct and significant positive effect on successful academic identity (β = 0.26). Family emotional climate also had a direct and significant positive effect on mindfulness (β = 0.24). Mindfulness had a direct and significant positive effect on successful academic identity (β = 0.16). Family emotional climate had an indirect and significant effect on successful academic identity through the mediation of mindfulness (β = 0.04). Based on these results, educating families on emotional support for their children and training educational staff to optimize students' mindfulness in their identity formation journey leads to successful academic identity. Therefore, educating these two crucial entities is essential.

    Keywords: Family Emotional Climate, Mindfulness, Successful Academic Identity
  • F. Soorgi*, M. Akbariborng, H. Shokouhifard, H. Pourshafei Pages 179-201

    The collaboration between home and school is crucial for students' academic progress and socio-emotional growth. Teachers must learn how to establish and enhance this cooperation. Therefore, it is essential to include methods for creating and strengthening parental involvement in professional training programs for teachers. This study was conducted to explain the elements of teacher training programs in in-service courses concerning home and school collaboration. The research method was a systematic review and qualitative content analysis based on inductive reasoning. To obtain the desired data, the study reviewed literature and expert opinions in this field and analyzed existing programs in other countries. The findings indicate that the curriculum for parent involvement training emphasizes integrating theoretical and practical discussions of parent involvement in training courses and teaching specific skills. In terms of teaching-learning methods, it focuses on collective interaction, brainstorming, role-playing, case studies, and simulated experiences. The parent involvement training program considers the learner (teacher) as an element who should believe in the importance of parent involvement, have a positive attitude, and be capable and responsive to parents' needs. Regarding evaluation, it emphasizes the use of self-assessment approaches. It is recommended that this training course with the introduced elements be included in teachers' professional training programs to improve the educational system.

    Keywords: Parental Involvement, Teacher, In-Service Training, Curriculum