فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال بیستم شماره 84 (Autumn 2024)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال بیستم شماره 84 (Autumn 2024)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نجاتعلی عبدالهی، زهرا بصیر*، رحیم پیغان، سید رضا فاطمی طباطبایی صفحات 5-19

    امروزه Oreochromis niloticus به یکی از محبوب ترین ماهی ها در جهان تبدیل شده است.  با توجه به افزایش قیمت پودر ماهی و محدودیت دسترسی به آن، منابع پروتئینی مختلف از جمله پودر ضایعات طیور می توانند جایگزین پودر ماهی در جیره آبزیان شوند.  بنابراین این مطالعه به منظور بررسی اثر جایگزینی پودر ماهی با نسبت های مختلف پودر ضایعات طیور بر روی تغییرات ساختار بافت کبد و کلیه، عملکرد رشد و برخی پارامترهای سرمی O. niloticus انجام شد.  برای این منظور، 120 ماهی O. niloticus به طور تصادفی در چهار گروه کنترل، 25، 50 و 100 درصد تقسیم و به مدت 44 روز از پودر ضایعات طیور به جای پودر ماهی تغذیه شدند.  در پایان دوره درمان، پارامترهای رشد، سرم خون، آنزیم های کبدی و هیستومورفولوژی کبد و کلیه ماهیان مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که آنزیم های کبدی در گروه های با جایگزینی بالاتر در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری بالا رفت که در بررسی های بافت شناسی بر روی کبد نیز بافت کبد با افزایش مقدار جیره های جایگزین ساختار طبیعی و عملکرد خود را از دست داده بودند و در سیتوپلاسم هپاتوسیت ها واکوئل های چربی تجمع یافته بود.  میزان اوره پلاسما هم با افزایش مقدار جیره های جایگزین در بین گروه های با جایگزینی صعودی، اختلاف معنی داری نسبت به تیمار شاهد داشته که در بررسی های بافت شناسی بر روی کلیه نیز این تغییرات در ساختار توبول ها و گلومرول ها مشهود بود.  به طور کلی، داده ها نشان می دهد که 100 درصد پودر ضایعات طیور برای جایگزینی پودر ماهی در  O. niloticus توصیه نمی شود، اما پودر ضایعات طیور تا سقف 50 درصد می توانند جایگزین پودر ماهی برای جیره O. niloticus بدون تاثیر نامطلوب بر عملکرد رشد و پارامترهای بیوشیمیایی ماهی شوند.  اما باز هم برای بررسی مقدار دقیق تر باید جایگزینی هایی با مقدار کم تر از 50 و به فواصل کم تر انجام شود.

    کلیدواژگان: پودر ماهی، عملکرد رشد، تغییرات هیستومورفومتری، Oreochromis Niloticus، پودر ضایعات طیور
  • یاشار احدی*، بهمن مصلی نژاد، نغمه موری بختیاری، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 20-34

    پریودونتیت، یکی از شایع ترین بیماری ها، در حیوانات خانگی می باشد.  باکتری های محوطه دهانی، نقش مهمی در ایجاد این عارضه دارند.  گونه های فوزوباکتریوم، یکی از فاکتورهای مهم باکتریایی است که در پیشرفت پریودونتیت نقش مهمی دارند.  هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین حضور فوزوباکتریوم و تحت گونه های آن و ژن های حدت آن ها (fadA و لکوتوکسین)، در سگ های مناطق اهواز و تهران، با یا بدون ژنژیویت/ پریودونتیت می باشد.  یکصد و پنجاه قلاده سگ (75 سگ از اهواز و  75 سگ از تهران)، بین 11-2 سال، که 78 سگ نر و 72 قلاده ماده بودند، در طی 10 ماه نمونه برداری شدند.  نژادهای عمده مورد مطالعه شامل تریر سفید، پودل، پامرانین، شیتزو، یورکشایر تریر، پاگ، اشپیتز، مالتیز و بقیه از نژادهای دیگر بودند.  آن ها از غذای خانگی، خشک و مخلوط تغذیه شده بودند.  20 قلاده سگ (33/13 درصد) لثه سالم ،32 مورد، پریودنتیت درجه 1 (33/21 درصد) 47 قلاده دیگر، پریودونتیت درجه 2 (33/31 درصد) و 51 سگ، پریودونتیت درجه 3 (34 درصد) داشتند.  27 مورد از 150 نمونه مورد مطالعه، مبتلا به جنس فوزوباکتریوم بودند (18 درصد؛ 1/24- 8/11 درصد= 95%CI).  فروانی نسبی این آلودگی در تهران و اهواز به ترتیب 3/21 (6/30-0/12= 95%CI) و 6/14 (6/22-6/6 درصد= 95%CI) بودند.  بررسی ژن لکوتوکسین در 18 نمونه Fusobacterium necrophorum نشان داد که 11 نمونه (11/61 درصد) (9 نمونه از تهران و 2 نمونه از اهواز) دارای این ژن بودند و این تفاوت مشاهده شده در دو شهر، در حضور این ژن، از نظر آماری معنی دار نبود (p-value=0.43; df=1; X2=0.62).  از این 26 نمونه، 9 نمونه (61/34 درصد) دارای ژن حدت fadA بودند که ارتباط بین وجود ژن fadA و درجات پریودنتیت از نظر آماری معنی دار نبود (p-value=0.41; df=1; X2=0.68).  رگرسیون لجستیک چند متغیره نشان داد که سن، جنس، نژاد، پریودونتیت، منطقه و نوع غذا 6/97 درصد از تغییرات آلودگی را توجیه می کند و تنها جنسیت و پریودونتیت تاثیر معنی داری برمیزان آلودگی داشتند.  حضور ژن fadA در فوزوباکتریوم نوکلئاتوم، جدا شده از پلاک های دندانی سگ های مبتلا به پریودنتیت و ژن لکوتوکسین در فوزوباکتریوم نکروفروم تحت گونه نکروفروم، در پریودونتیت واقع در مناطق مختلف تهران و اهواز معنی دار نبود.  در قسمت نتیجه گیری،  میزان شیوع فوزوباکتریوم در پریودنتیت درجه سه، 16 درصد و در لثه های سالم 2 درصد بودند.

    کلیدواژگان: بیماری های پریودونتال، فوزوباکتریوم، لکوتوکسین، ژن Fada، ژنژیویت، سگ
  • مهدی دلجو، محمدرضا اصلانی*، مهرداد مهری، احمدرضا موثقی، محمد حیدرپور صفحات 35-42

    اثرات سمی موننسین، یک آنتی بیوتیک پلی اتری که غالبا به عنوان کوکسیدیواستات به کار می رود، در طیف وسیعی از حیوانات توصیف شده است.  مطالعه حاضر برای بررسی چهره خون شناسی و الکتروکاردیوگرافیک مسمومیت تحت حاد با موننسین در بزها انجام شد.  برای این منظور، موننسین با دز mg/kg13 روزانه به مدت 5 روز متوالی به 7 راس بز بالغ با لوله معدی تجویز شد.  فراسنجه های خون شناسی شامل هماتوکریت، هموگلوبین، گلبول های سفید و شمارش تفریقی آن ها، پروتئین تام پلاسما و غلظت فیبرینوژن آن در روز  قبل از تجویز موننسین و 10 روز متوالی اندازه گیری شدند.  الکتروکاردیوگرافی نیز روزانه به روش استاندارد اخذ شد.  نتایج افزایش معنی دار هموگلوبین در روز 1، گلبول های سفید در روز 7، درصد نوتروفیل ها در روزهای 5 و 8، در صد لمفوسیت ها در روزهای 5، 8 و 9 و درصد منوسیت ها در روزهای 1 و 3 را نشان داد.  همچنین تعداد مطلق منوسیت ها در روزهای 1، 3 و 6 و پروتئین تام پلاسما در روز 1 افزایش معنی دار را نشان دادند.  یافت های غالب در الکتروکاردیوگرافی دام های مورد آزمایش تاکی کاردی سینوسی، برادی کاردی سینوسی، آریتمی سینوسی، پایین افتادن قطعه S-T، ضربان های زودرس بطنی و تاکی کاردی بطنی بودند.  بر اساس مطالعه حاضر مسمومیت تحت حاد با موننسین در بزها تغییرات اندکی در فراسنجه های خونی ایجاد می کند ولی اختلات الکتروکاردیوگرافی چندی را باعث می شود که می تواند به کاردیومیوپاتی توکسیک مربوط باشد.

    کلیدواژگان: موننسین، آنتی بیوتیک های پونوفر، بز، الکتروکاردیوگراف، آریتمی
  • لادن عمادی*، سعید اسماعیلی ماهانی، یدالله بدخشان صفحات 43-51

    سیستم مونوآمینرژیک مغز در شرایط استرس گرمایی تغییر می کند.  تحقیقات نشان داده است که طیور تجاری حیواناتی بسیار حساس به استرس گرمایی هستند.  از این رو،  این مطالعه به بررسی اثرات ال تریپتوفان بر بیان ژن تریپتوفان هیدروکسیلاز 1 و 2 (TH1, TH2) دینسفالیک در جوجه گوشتی تحت استرس گرمایی به عنوان مدل حیوانی پرداخت.  چهل و هشت جوجه گوشتی 7 روزه به سه گروه تقسیم شدند.  به جوجه ها ال-تریپتوفان (25 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم) و نرمال سالین به صورت داخل صفاقی تزریق شد.  سپس به مدت 5 ساعت در معرض استرس حرارتی (39 درجه سانتی گراد) قرار گرفتند.  پس از 5 ساعت درمان، پرندگان قبل از مرگ با ایزوفلوران بیهوش شدند.  نمونه های مغز جهت ارزیابی بیان ژن گرفته شد.  داده ها نشان داد که بیان ژن دینسفالیک TH1 و TH2 در شرایط تنش گرمایی کاهش یافته است.  تجویز تریپتوفان با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم به طور قابل توجهی باعث افزایش سطح بیان TH1 و TH2 در جوجه های در معرض استرس گرمایی شد.  می توان نتیجه گرفت که مسیر سروتونرژیک دینسفالیک ممکن است نقش مهمی در بهبود اثر تریپتوفان در شرایط استرس گرمایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تریپتوفان هیدروکسیلاز، جوجه گوشتی، دمای محیطی بالا، دینسفال
  • مهتاب قنبری راد، جواد ساجدیان فرد، سعید نظیفی* صفحات 52-59

    میتومایسین C (MMC) یک داروی ضد سرطان است، اما یک عارضه جانبی دارد و آن افسردگی مغز استخوان است. Astragalus membranaceus در طب سنتی چینی استفاده می شود.  این گیاه دارای اثرات فارماکولوژیک مختلفی از جمله خون سازی، رگ زایی و تحریک ایمنی است.  این مطالعه اثرات عصاره هیدروالکلی ریشه گون را بر سلول های خونی و مغز استخوان پس از تجویز MMC نشان داد.  بیست و هشت موش صحرایی نر نژاد اسپراگ- داولی (به وزن  30±250 گرم) به چهار گروه کنترل (بدون دارو و درمان)، میتومایسین (MMC، 2 میلی گرم در کیلوگرم، داخل صفاقی)، عصاره ریشه گون (عصاره ریشه گون،  500 میلی گرم در کیلوگرم به مدت 14 روز) و درمان (تجویز میتومایسین 2 میلی گرم در کیلوگرم، داخل صفاقی و درمان با عصاره ریشه گون 500 میلی گرم در کیلوگرم به مدت 14 روز) تقسیم شدند.  پارامترهای هماتولوژیک (هماتوکریت، هموگلوبین، تعداد گلبول های قرمز (RBC)، شاخص های گلبول های قرمز، تعداد پلاکت ها، تعداد گلبول های سفید (WBC) و تشخیص افتراقی گلبول های سفید) و سلول های مغز استخوان (سری اریتروئید و میلوئید) اندازه گیری شدند. پس از دریافت MMC، پارامترهای خونی و سلول های مغز استخوان کاهش یافت.  نتایج نشان داد که عصاره هیدروالکلی گون می تواند پارامترهای خونی شامل هماتوکریت، هموگلوبین، تعداد گلبول های قرمز، تعداد گلبول های سفید و پلاکت ها و همچنین سلول های مغز استخوان را افزایش دهد.  این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی ریشه گون تاثیر مثبتی بر نشانه های کم خونی دارد.

    کلیدواژگان: ریشه گیاه گون، کم خونی، میتومیسین سی، مغزاستخوان
  • مهنوش کامیاب نیا، هادی ایمانی راستابی*، علیرضا غدیری، محمد راضی جلالی، معصومه عزتی گیوی صفحات 60-67

    هدف از مطالعه حاضر مقایسه 4 روش ارزیابی درد شامل مقیاس توصیفی ساده (SDS)، مقیاس آنالوگ بصری (VAS)، مقیاس انداز گیری درد مرکب گلاسکو (GCPS-SF) و مقیاس درد دانشگاه ملبورن (UMPS)  برای ارزیابی درد پس از عمل در سگ هایی که تحت عمل جراحی اوواریوهیسترکتومی قرار گرفتند، بود.  بیست و دو سگ نژاد بومی به سه گروه بلوک خط برش (Incisional, n=7)، بلوک صفحه عرضی شکمی (TAP, n=7) و بلوک غلاف مستقیم شکمی (RSB, n=8) تقسیم شدند.  پس از دریافت پیش بیهوشی با آسپرومازین (mg/kg 05/0) و مورفین (mg/kg 5/0)، بیهوشی با پروپوفول القا (mg/kg 4) و نگهداری (mg/kg/min 4/0) شد.  هر سگ به طور تصادفی یکی از روش های بی دردی را دریافت و سپس تحت عمل جراحی قرار گرفت.  بی دردی پس از عمل تا 6 ساعت پس از جراحی با روش های فوق الذکر بررسی شد.  نتایج نشان داد که با روش گلاسکو، امتیاز درد در ساعات 4، 5 و 6 پس از جراحی در بلوک خط برش و RSB بالاتر از زمان صفر بود.  در روش ملبورن در گروه RSB در ساعات 2، 3، 4، 5 و 6 پس از جراحی امتیاز درد بالاتر از زمان صفر بود.  در روش VAS، امتیاز درد در بلوک RSB، در ساعات 4، 5 و 6 پس از جراحی بالاتر از زمان صفر بود.  در روش SDS، امتیاز درد بلوک خطی و RSB در زمان های 3، 4، 5 و 6 پس از جراحی نسبت به زمان صفر بالاتر بود.  نتیجه گیری شد که روش UMPS می تواند درد را زودتر و با حساسیت بیشتری نسبت به سه روش دیگر نشان داد.  برای اثبات نتایج نیاز به مطالعات بیش تر است.

    کلیدواژگان: مقیاس اندازه گیری درد مرکب گلاسکو، مقیاس درد دانشگاه ملبورن، مقیاس آنالوگ بصری، مقیاس توصیفی ساده، اوواریوهیسترکتومی
  • مهتاب السادات مدنی بروجنی، مسعود قربانپور*، اعظم مختاری، محمد خسروی، عزیزاله فلاح صفحات 68-75

    ورم پستان بیماری التهابی غده پستان است که توسط عوامل عفونی متعددی همچون باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها ایجاد می شود.  استرپتوکوک ها جز پاتوژن های اصلی ایجادکننده ورم پستان در سراسر جهان هستند که می توانند اشکال درمانگاهی و تحت درمانگاهی ورم پستان را ایجاد کنند.  ورم پستان یکی از بیماری های اولیه گاو های شیری است که به دلیل کاهش کمیت و کیفیت شیر، هزینه درمان و حذف زود هنگام گاوها، زیان های اقتصادی قابل توجهی را به همراه دارد.  با توجه به وجود گاوداری های صنعتی و سنتی فراوان در استان چهارمحال و بختیاری و این مهم که ورم پستان شایع ترین بیماری در گاوداری های شیری است، این مطالعه با هدف شناسایی نقش استرپتوکوک ها در ورم پستان های تحت درمانگاهی در گاوهای شیری استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.  برای این منظور، 134 نمونه شیر ورم پستان تحت درمانگاهی از 8 گاوداری در استان چهارمحال و بختیاری بر اساس نتایج آزمایش کالیفرنیایی ورم پستان (CMT) جمع آوری و از نظر علل استرپتوکوکی ورم پستان غربال شدند.  DNA نمونه های جمع آوری شده استخراج شد و با پرایمرهای اختصاصی استرپتوکوکوس آگالاکتیه، استرپتوکوکوس یوبریس و استرپتوکوکوس دیسگالاکتیه واکنش زنجیره ای پلیمراز انجام شد.  از 134 نمونه شیر ورم پستانی، 10 نمونه (5/7درصد)،  14 نمونه (4/10 درصد)  و 5 نمونه (7/3درصد) به ترتیب از نظر استرپتوکوکوس آگالاکتیه، استرپتوکوکوس یوبریس و استرپتوکوکوس دیسگالاکتیه مثبت بودند.  نتایج این مطالعه نشان می دهد که 6/21 (29:134) درصد از ورم پستان های تحت درمانگاهی گاوهای شیری در منطقه مورد مطالعه قرار گرفته، می تواند ناشی از استرپتوکوک ها باشد.  نتایج به دست آمده می تواند در راهبردهای مربوط به مدیریت و پیشگیری ورم پستان گاو در استان چهارمحال و بختیاری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ورم پستان، استرپتوکوکوس، گاو، PCR، چهارمحال و بختیاری
  • عبدالواحد معربی*، علیرضا غدیری، بهمن مصلی نژاد، مژده کوچک صفحات 76-86

    عوارض استخوانی در حیوانات خانگی، درصد نسبتا قابل توجهی از موارد ارجاعی به بیمارستان یا کلینیک را در هر منطقه شامل می شود.  عمده مشکلات استخوانی در سگ های جوان در حال رشد و نژادهای بزرگ گزارش شده است؛ ضمن این که سگ های نژاد کوچک نیز به برخی دیگر از بیماری های استخوانی مستعد می باشند.  عدم تعادل در جیره غذایی (به ویژه از نظر کلسیم و فسفر) یکی از عوامل موثر در ایجاد عوارض استخوانی محسوب می شود.  هدف از انجام مطالعه حاضر، تعیین میزان شیوع و انواع ضایعات استخوانی نظیر شکستگی ها، عفونت ها، تومورها و دیگر عوارض اکتسابی استخوانی در اندام های حرکتی، سر و ستون مهره ها بود.  مطالعه حاضر در طی 11 سال و بر اساس رادیوگراف های تهیه شده در بیمارستان دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد؛ در ادامه فاکتورهایی نظیر سن، جنس، نژاد و محل عارضه، جهت تعیین ارتباط  با عوارض استخوانی نیز بررسی شدند.  در این مطالعه، ضایعات استخوانی از قبیل شکستگی ها، استئومیلیت و استئوآرتریت، نئوپلازی ها، دررفتگی ها در سگ ها و دیگر عوارض نظیر پان اوستئایتیس، استئوکندروز و استئودیستروفی در حیوانات جوان تعیین شدند. نتایج، به صورت آمار توصیفی، ارائه شده اند.  جمعا از 4355 مورد ارجاعی به بخش رادیولوژی، 1054 مورد (20/24 درصد) مربوط به سگ ها بودند.  از این تعداد، 425 مورد (32/40 درصد) دچار عوارض استخوانی بودند که 59/46 و 41/53 درصد، به ترتیب مربوط به نژادهای بزرگ و کوچک بودند.  عوارض استخوانی شامل شکستگی ها، دررفتگی ها و دیگر عوارض بودند.  از مهم ترین این موارد می توان شکستگی رادیوس (71/26 درصد)، ران (34/28 درصد)، درشت نی (46/22 درصد) و زند زیرین (95/27 درصد) را نام برد.  سن حیوانات مورد مطالعه، در محدوده 2 ماهگی تا 9 سالگی قرار داشتند.  از لحاظ جنسیت، 35/62 درصد از سگ ها، نر و 65/37 درصد از آن ها ماده بودند.  از لحاظ آماری، تفاوت معنی داری از لحاظ سن، بین بالغین (29/51 درصد) و نابالغین (71/48 درصد)، جنس، محل عارضه و نژاد (بزرگ و کوچک) مشاهده نگردید.  در قسمت نتیجه گیری، بیش ترین شیوع عوارض استخوانی، به ترتیب شکستگی های استخوان ران (34/28 درصد) و زند زیرین (95/27 درصد) بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که رادیوگرافی یک روش قابل اطمینان، برای تشخیص عوارض استخوانی و تعیین فراوانی آن ها در سگ ها می باشد.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی، عوارض استخوانی، شکستگی، سگ، اهواز
  • سیاوش شریفی*، سید احمد عمادی، ایرج کریمی، صادق شیریان، امین بیغم صادق، بهنام بختیاری مقدم صفحات 87-100

    این مطالعه با هدف بررسی اثر ترمیمی داربست اسید هیالورونیک/ کیتوزان (CHAS) با و بدون سلول های بنیادی مزانشیمی (MSCs) بر روند بهبود زخم در موش های صحرایی انجام شد.  گروه های مختلف درمان زخم به شرح زیر بودند:  بدون درمان یا کنترل (C)، درمان زخم با CHAS، پوشش زخم با CHAS همراه با سلول های بنیادی مزانشیمی.  اثر ترمیم زخم با اندازه گیری مساحت ناحیه زخم در هر موش در روزهای 3،5،9 و 14 اندازه گیری شد.  سپس برای ارزیابی هیستوپاتولوژیک در روزهای فوق، هر زخم و 5 میلی متر از بافت نرمال پوست اطراف هر زخم جدا و فیکس شد.  نتایج نشان داد که در روزهای سوم و پنجم پس از تشکیل زخم، سطح زخم باقی مانده در گروه CHAS به طور قابل توجهی کوچک تر از CHAS با سلول های بنیادی مزانشیمی بود، اما تفاوت معنی داری با گروه C مشاهده نشد.  همچنین سطح زخم باقی مانده در روزهای نهم و چهاردهم در گروه های مورد مطالعه تفاوت معنی داری نشان نداد.  با این حال، در روز 14، میانگین ناحیه زخم در گروه CHAS با سلول های بنیادی مزانشیمی کوچک تر از دو گروه دیگر بود.  بررسی های بافت شناسی محل زخم از نظر آرایش کلاژن، التهاب، تشکیل عروق، بافت گرانولاسیون و بازسازی اپیتلیال مورد مطالعه قرار گرفت.  مطالعات از نظر آرایش کلاژن، تشکیل بافت گرانوله و تشکیل عروق نشان داد که در روز سوم، بین گروه ها تفاوت معنی داری وجود داشت، در حالی که تفاوت آماری معنی داری بین گروه ها از نظر التهاب و بازسازی اپیتلیال در روزهای مورد مطالعه مشاهده نشد.  همه این نتایج نشان می دهد که تفاوت معنی داری بین گروه CHAS و گروه CHAS با سلول های بنیادی مزانشیمی و همچنین با گروه C وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هیالورونیک اسید، سلول های بنیادی مزانشیمی، ترمیم زخم
  • محمد سلطانی، زهره قظب الدین، کاوه رحیمی*، محمدرضا تابنده صفحات 101-113

    با وجود پیشرفت های درمانی فراوان، زخم معده همچنان شایع است.  در مطالعات مختلف نشان داده شده است که ترکیبات طبیعی نقش مهمی در پیش گیری از زخم معده ایفا می کنند.  هدف از این مطالعه بررسی اثر محافظتی آلفا پاینن در برابر زخم معده ناشی از اتانول در موش های صحرایی با ارزیابی تاثیر آن بر سایتوکاین های پیش التهابی و شاخص های استرس اکسیداتیو بود.  موش های نر نژاد ویستار قبل از القا زخم معده با اتانول آلفا پاینن خوراکی (50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) دریافت کردند و ضایعات مورفولوژیکی ناخالص، سطوح سیتوکین های پیش التهابی و شاخص های استرس اکسیداتیو در بافت های معده مورد ارزیابی قرار گرفتند.  آلفا پاینن باعث کاهش ضایعات مورفولوژیکی در مقایسه با حیوانات گروه کنترل شد.  در موش های صحرایی تیمار شده با اتانول، آلفا پاینن با دوزهای 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم به واسطه کاهش فعالیت میلوپراکسیداز بافتی و سطوح مالون دی آلدئید استرس اکسیداتیو را کاهش داد.  علاوه بر این، آلفا پاینن در هر دو دوز کاهش GSH و CAT ناشی از اتانول را بهبود بخشید.  همچنین آلفا پاینن در هر دو دوز IL-1β و TNF-α را در مقایسه با گروه درمان نشده کاهش داد.  آلفا پاینن ممکن است نقش درمانی مفیدی در آسیب معده ناشی از اتانول داشته باشد زیرا استرس اکسیداتیو و عوامل پیش التهابی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: آلفا پاینن، سیتوکین های التهابی، پاسخ های اکسیداتیو، آسیب حاد معده
  • وحید گنجیانی، عبدالحمید میمندی*، امین بیغم صادق، هانیه یابنده، مهرداد مشهدی، نازنین مومنی صفحات 114-118

    یکی از جدی ترین موقعیت های اورژانسی در سگ ها، انسداد مری است.  استخوان ها بیش ترین اجسام خارجی گزارش شده هستند که باعث انسداد می شوند.  این مطالعه دو موقعیت مشابه را گزارش می کند که در آن ها، استخوان در مری گیر کرده بود. سگ ها علایمی مانند استفراغ (بدون محتویات)، سختی تنفسی، ترشح بزاق و عوق زدن را داشتند.  در کلینیک های دامپزشکی قبلی، اندوسکوپی برای درآوردن استخوان از دهان انجام شده بود، اما برای هر دو بیمار ناموفق بود و هر دو به بیمارستان آموزشی دامپزشکی دانشگاه شیراز ارجاع شدند.  رادیوگرافی ساده برای تایید وجود جسم خارجی تکرار شد.  در ابتدا تصمیم بر آن شد تا اجسام خارجی را به سمت معده پیش برده و جراحی گاستروتومی انجام شود.  با توجه به این که هر دو جسم خارجی در مخاط مری قرار داشتند و مری نباید تا حد امکان برش بخورد، از پنس بلند با نوک ریز برای انتقال هر دو جسم خارجی از برش گاستروتومی استفاده شد. در هر دو بیمار، جسم خارجی بدون ایجاد خراش در مخاط، از مری خارج شدند. هیچ عارضه ای در هر دو بیمار طی دو هفته پیگیری نشان داده نشد.

    کلیدواژگان: مری، جسم خارجی، جراحی
  • نیلوفر صیدی*، علی قشقایی، فاطمه رمضان پور صفحات 119-123

    برخی از مشکلات ارتوپدی پرندگان در نتیجه ضربه (آسیب به وسیله پنکه سقفی، پرواز و برخورد با پنجره یا آینه، یا پا گذاشتن روی آن)، و برخی دیگر در اثر عدم تعادل تغذیه ای یا در نتیجه مشکلات ژنتیکی یا رشدی رخ می دهند.  یک بهله عقاب طلایی ماده بالغ با سابقه ناتوانی در پرواز به کلینیک دانشکده دامپزشکی دانشگاه رازی (کرمانشاه، ایران) ارجاع شد.  معاینه فیزیکی برخی ناهنجاری ها را در بال چپ نشان داد.  در معاینه رادیوگرافی شکستگی بد جوش خورده زاویه ای در قسمت میانی بدنه استخوان رادیوس و اولنا مشخص شد.  پرنده برای جراحی آسپتیک آماده شد و قسمتی از بدجوش خوردگی استخوان بریده شد.  پس از اصلاح و تراز شدن استخوان ها، هر دو استخوان اولنا و ردیوس توسط پین داخل مدولاری ثابت شدند.  پرنده بدون هیچ عارضه ای مرخص شد.  پی گیری صورت گرفته بهبودی بدون مشکلی را نشان داد و 6 هفته پس از جراحی، پین داخل مدولاری اولنا خارج گردید، اما پین داخل مدولاری ردیوس باقی ماند.  بیش تر تکنیک های ارتوپدی مورد استفاده برای پستانداران را می توان با در نظر گرفتن تفاوت های آناتومیکی در گونه های مختلف پرندگان، و این که آیا پرنده می تواند دوباره پرواز کند یا نه، برای پرندگان به کار برد.  بد جوش خوردگی شکستگی در پرندگان شکاری می تواند عملکرد ماهیچه ها و تاندون ها را به خطر بیندازد و بر فعالیت های عادی که برای بقای این گونه ها ضروری است، تاثیر منفی بگذارد.  بدجوش خوردگی استخوان را می توان با تکنیک های استئوتومی و به دنبال آن تثبیت استخوان که ثبات کافی را فراهم می کند تا امکان التیام بدون تداخل با حداقل آسیب بافت نرم فراهم شود، اصلاح نمود.

    کلیدواژگان: عقاب، پین داخل مدولاری، بدجوش خوردگی، استئوتومی
|
  • Nejatali Abdullahi, Zahra Basir *, Rahim Peyghan, Seyed Reza Fatemi Tabatabaei Pages 5-19

    Today, Oreochromis niloticus has become one of the most popular fish in the world. Due to the increasing prices of fishmeal and its limited availability, various protein sources, including poultry by-product meals (PBM) can substitute fishmeal in the aquatic diet. This study was thus intended to investigate the effect of replacing fishmeal with different ratios of PBM on the liver, and kidney tissue structure changes, growth performance, and some serum parameters of O. niloticus. To that end, 120 O. niloticus were randomly distributed into four groups: the control, 25, 50, and 100% PBM meal instead of fishmeal which was fed for 44 days. At the end of the treatment period, growth parameters, blood serum, liver enzymes, and histomorphology of the liver and kidney of all fish were evaluated. The results showed that the liver enzymes increased significantly in the groups with higher replacement (100% PBM) compared to the control group; and in the histological examinations of the liver, the liver tissue lost its normal structure and function with the increase in the amount of replacement diets and there were fat vacuoles accumulated in the cytoplasm of hepatocytes. The level of urea plasma also showed a significant difference with the increase in the amount of substitute diets among the groups with upward substitution compared to the control group. These changes were evident in the structure of tubules and glomeruli. Data suggests that 100% PBM meal is not recommended for fishmeal substitution in O. niloticus but PBMs up to 50% can replace fishmeal for O. niloticus diet without adversely affecting the growth performance and biochemical parameters of the fish.

    Keywords: Fishmeal, Growth Performance, Histomorphometric Changes, Oreochromis Niloticus, Poultry By-Product (PBM)
  • Yashar Ahadi *, Bahman Mosallanejad, Naghmeh Moori Bkhtiari, Mahdi Pourmahdi Borujeni Pages 20-34

    Periodontal disease is one of the most common disorders seen in small animal practices. Oral bacteria play an important role in periodontitis. Fusobacterium spp. is one of the important bacterial agents in the progression of periodontitis. The aim of the present study was to investigate the association between the presence of fadA and leukotoxin genes in Fusobacterium spp. isolated in dogs with or without gingivitis/ periodontitis in districts of Tehran and Ahvaz. One hundred and fifty samples (75 dogs from Tehran and 75 from Ahvaz district), between 2 to 11 years old, 78 males and 72 females, were studied during ten months. The studied major breeds included White Terrier, Poodle, Pomeranian, Shih Tzu, Yorkshire terrier, Pug, Spitz, Maltese and the rest were other breeds. They were fed with dry, homemade or mixed food. Twenty samples had healthy gums (13.33 %), 32 cases periodontitis grade 1 (21.33%), 47 other cases periodontitis grade 2 (31.33%) and 51 samples periodontitis grade 3 (34%). Twenty-seven out of 150 samples were infected with Fusobacterium (18.0%; 95% CI: 11.8%-24.1%). The percentages of the relative frequency of these bacteria were 21.3% (95% CI: 12.0%-30.6%) and 14.6% (95% CI: 6.6%-22.6%) in Tehran and Ahvaz, respectively. Survey of leukotoxin gene in 18 samples of Fusobacterium necrophorum showed that 11 samples (61.11%) (9 cases from Tehran and 2 other cases from Ahvaz) had this gene; the observed difference in the presence of this gene, was not statistically significant (p-value=0.43; df=1; X2=0.62). samples (34.61%) had fadA virulence gene and the relationship between the presence of fadA gene and periodontitis grades was not statistically significant (p-value=0.41; df=1; X2=0.68). Multivariable logistic regression showed that age, gender, breed, periodontitis, district, and type of food explained 97.6% of the infection and only gender and periodontitis had a significant effect on infection. The presence of fadA gene in Fusobacterium nucleatum isolated from dental plaques of dogs suffering from periodontitis and leukotoxin gene in Fusobacterium necrophorum subspecies necrophorum were not significant in periodontitis in related to two different districts of Tehran and Ahvaz. In conclusion, the prevalence of Fusobacterium was 16% and 2% in periodontitis grade 3 and healthy gums, respectively.

    Keywords: Periodontal Diseases, Fusobacterium, Leukotoxin, Fada, Gingivitis, Dog
  • Mahdi Deljou, Mohammadreza Aslani *, Mehrdad Mohri, Ahmadreza Movassaghi, Mohammad Heidarpour Pages 35-42

    Toxic effects of monensin, a polyether antibiotic mainly used as coccidiostat, have been described in a wide range of animals. The present study aimed to investigate the hematologic and electrocardiographic features of sub-acute monensin toxicosis in goats. For this purpose, seven adult goats were administered sodium monensin, 13 mg/kg, daily for 5 consecutive days via gastric gavage. Hematologic parameters including PCV, hemoglobin (Hb), total white blood cell (WBC) and differential count, total protein of plasma (TPP) and fibrinogen, were determined in baseline and daily blood samples for 10 days. Significant elevation of Hb at day 1, WBC at day 7, neutrophils percent at days 5 and 8, lymphocytes percent at days 5, 8 and 9, monocytes percent at days 1 and 3, absolute numbers of monocytes at days 1, 3, 6 and TPP at day 1, were observed in monensin exposed goats. At electrocardiography, sinus tachycardia, sinus bradycardia, S-T segment depression, and ventricular premature complexes and ventricular tachycardia were the most prominent findings. These findings suggest that sub-acute monensin toxicosis in goats, alters some hematologic parameters and causes a numbers of electrocardiographic abnormalities related to toxic cardiomyopathy in exposed goats.

    Keywords: Monensin, Ionophores Antibiotic, Goats, Electrocardiography, Arrhythmia
  • Ladan Emadi *, Saeed Esmaeili-Mahani, Yadollah Badakhshan Pages 43-51

    The brain monoaminergic system is changed during heat stress condition. Research has shown that commercial poultry are very sensitive animals to heat stress. Hence, this study investigated the effects of L-tryptophan on diencephalic tryptophan hydroxylase type 1 and 2 (TH1 and TH2) gene expression in heat-stressed broiler chicks as animal model. Forty eight, seven-day old broiler chicks were divided into three groups. Chicks were intraperitoneally injected L- tryptophan (25 and 50 mg/Kg) and normal saline. Then they were exposed to the heat stress (39ºC) for 5 hours. After 5 hours of treatment, the birds were anesthetized with isoflurane before being euthanized. The brain samples were taken for gene expression evaluation. The data showed declined diencephalic gene expression of TH1 and TH2 in heat stress condition. Tryptophan administration at dose of 50 mg/kg significantly increased the expression levels of TH1 and TH2 in heat stress exposed chicks. It can be concluded that diencephalic serotonergic pathway may have an important role in tryptophan ameliorating effect during heat stress condition.

    Keywords: Broiler, Diencephalon, High Ambient Temperature, Tryptophan Hydroxylase
  • Mahtab Ganbarirad, Javad Sajedianfard, Saeed Nazifi * Pages 52-59

    Mitomycin C (MMC) is an anti-cancer drug; but it has a side-effect which is bone marrow depression. Astragalus membranaceus is used in traditional Chinese medicine. This plant has various pharmacological effects, including hematopoietic, angiogenesis and immunostimulant effects. This study evaluated the effects of Astragalus root hydroalcoholic extract on the hematological and bone marrow cells after administering MMC. Twenty-eight male Sprague-Dawley rats (250±30 g) were divided into four groups: control (without treatment), Mitomycin group (MMC, 2 mg/kg, i.p.), Astragalus extract (Astragalus root extract, 500 mg/kg for 14 days) and treated group (MMC, 2 mg/kg, i.p. and Astragalus root extract, 500 mg/kg for 14 days). The hematological parameters (hematocrit, hemoglobin, red blood cell (RBC) count, red cells indices, total white blood cells (WBC), platelets, and differential leukocyte count) and bone marrow cells (erythroid and myeloid series) were measured. After receiving MMC, the hematological parameters and bone marrow cells were reduced. The results showed that hydroalcoholic extract of Astragalus membranaceus could increase significantly the hematological parameters including hematocrit, hemoglobin, RBC, WBC, and platelets as well as bone marrow cells. This study showed that Astragalus root hydroalcoholic extract positively affected anemia signs.

    Keywords: Astragalus Membranaceus, Anemia, Mitomycin C, Bone Marrow
  • Mahnush Kamyabnia, Hadi Imani Rastabi *, Alireza Ghadiri, Mohammad Razi Jalali, Masoumeh Ezzati Givi Pages 60-67

    This study aimed to compare four pain scales, including simple descriptive scales (SDS), visual analog scale (VAS), the University of Melbourne Pain Scale (UMPS), and the short form of Glasgow Composite Pain Scale (GCPS-SF) to assess postoperative pain in dogs that underwent ovariohysterectomy (OHE). Twenty-two female mixed-breed dogs were allocated into three treatments to receive incisional (n=7), transverse abdominis plane (TAP, n=7), and rectus sheet (RS, n=8) blocks. After premedication with acepromazine (0.05 mg/kg) and morphine (0.5 mg/kg), anesthesia was induced (4 mg/kg) and maintained (0.4 mg/kg/min) with propofol. Each dog randomly received one analgesic method, and then OHE was performed. Postoperative analgesia was evaluated up to 6 hours after the operation with the above-mentioned pain scales. The results showed that with the GCPS-SF, the scores at 4, 5, and 6 hours after surgery in the Incisional and RSB were higher than the baseline. In the UMPS, in the RSB, at 2, 3, 4, 5, and 6 hours after surgery, the pain score was significantly higher than the baseline. With the VAS, the pain score in the RSB was higher than the baseline at 3, 4, 5, and 6 hours after surgery. In the SDS, the Incisional and RS pain scores were higher at 3, 4, 5, and 6 hours after surgery than the baseline values. In conclusion, the UMPS might detect pain earlier and is more sensitive than the other three methods. Further studies should be done to confirm the results.

    Keywords: Glasgow Composite Measuring Pain Scale, University Of Melbourne Pain Scale, Visual Analog Scale, Simple Descriptive Scale, Ovariohysterectomy
  • Mahtab Alsadat Madani Borujeni, Masoud Ghorbanpoor *, Azam Mokhtari, Mohammad Khosravi, Azizolah Fallah Pages 68-75

    Mastitis is an inflammatory disease of the mammary gland, caused by many infectious agents such as bacteria, fungi, and viruses. Streptococci are reported to be among the major pathogens causing bovine mastitis around the world, which may cause clinical and subclinical forms of mastitis. Mastitis is one of the primary diseases of dairy cows and is responsible for remarkable economic losses due to reduction in quantity and quality of milk, cost of treatment, and the early culling of the cows. Considering the existence of substantial industrial and traditional dairy cattle farms in Chaharmahal and Bakhtiari province and the fact that mastitis is the most common disease in dairy industries, this study aimed to identify the role of streptococci in subclinical mastitis in dairy cows in Chaharmahal and Bakhtiari province. For this purpose,134 subclinical mastitis milk samples were collected from 8 dairy farms in Chaharmahal and Bakhtiari province, based on the california mastitis test (CMT) results and screened for the streptococcal cause of mastitis. DNAs were extracted from collected specimens and PCR was performed with specific primers for Streptococcus agalactiae, Streptococcus uberis, and Streptococcus dysgalactiae. Out of 134 mastitis milk samples 10 (7.5%), 14 (10.4%), and 5 (3.7%) samples were positive for S. agalactiae, S. uberis, and S. dysgalactiae respectively. The result of this research shows that 21.6 (29:134) percent of mastitis in dairy cattle farms in the studied region may be due to streptococci. The obtained data can be used in management and prevention strategies for cattle mastitis control in Chaharmahal and Bakhtiari province.

    Keywords: Mastitis, Streptococcus, Cattle, PCR, Chaharmahal, Bakhtiari
  • Abdolvahed Moarabi *, Alireza Ghadiri, Bahman Mosallanejad, Mojdeh Koochak Pages 76-86

    Skeletal disorders are included in companion animals relatively significant percentage between referred cases to the Hospital or Clinic in every region. The major skeletal problems have been reported among growing young dogs and large breeds; while small breed dogs are prone to some bone diseases. Lack of balanced nutrition (especially for calcium and phosphorus) is one of the effective factors in the arising of bone disorders. The aim of the present study was to determine the incidence and types of bone defects such as fractures, infections, neoplasia and other skeletal acquired complications in the limb organs, head and vertebral column. The present survey was done during eleven years (2004 to 2014), based on the prepared radiographs in Veterinary Hospital of Shahid Chamran University of Ahvaz; in the following, factors such as age, gender, breed and location were detected for their relationship with bone complications. In this study, bone disorders were detected such as fractures, osteomyelitis and osteoarthritis, neoplasias, dislocations in dogs and other complications like panosteitis, osteochondrosis and osteodystrophy in young animals. The results are presented as descriptive statistics. A total of 4355 referred cases to Radiology Department, 1054 cases (24.20%) were related to dogs. Out of these, 425 cases (40.32%) had skeletal disorders, out of which 46.59% and 53.41% were related to large and small breeds respectively. Skeletal disorders included fractures, luxations and other complications. The most important of these cases were radial fracture (26.71%), femur (28.34%), tibia (22.46%) and ulna (27.95%). The age of the studied animal, were in the range of two months to nine years-old. In term of gender, 62.35% of the dogs were male and 37.65% female. No significant difference was seen for age between mature (51.29%) and immature (48.71%), gender, location and breeds (large and small) statistically. In conclusion, the highest incidence of skeletal disorders was femural (28.34%) and ulna (27.95%) fractures, respectively. The obtained results showed that radiography is a valuable method to recognize skeletal disorders and the detection of the frequency in dogs.

    Keywords: Radiography, Bone Disorders, Fracture, Dog, Ahvaz
  • Siavash Sharifi *, Sayed Ahmad Emadi, Iraj Karimi, Sadegh Shirian, Amin Bigham-Sadegh, Behnam Bakhtiari Moghadam Pages 87-100

    This study aimed to evaluate the restorative effect of chitosan hyaluronic acid scaffold (CHAS) with and without mesenchymal stem cells (MSCs) on the wound healing process in rats. The different wound treatment groups were as follows: no treatment or control (C), wound treatment with CHAS, wound covering with CHAS with MSCs. The wound healing effect was measured by measuring the wound area in each mouse on days 3, 5, 9, and 14. Then, for histopathological evaluation in the above days, each wound and 5 mm of normal skin tissue around each wound were separated and fixed. The results demonstrated that on the third and fifth days after the wound formation, the area of the remaining wound in the CHAS group was significantly smaller than the CHAS with MSCs but no significant difference was observed in the group C. Also, the area of the remaining wound on the ninth and fourteenth days in the studied groups did not show a significant difference. However, on day 14, the mean wound area in the CHAS group with MSCs was smaller than the other two groups. Histological examinations of the wound site were studied in terms of collagen arrangement, inflammation, vascular formation, granulation tissue, and epithelial regeneration. Studies in terms of collagen arrangement, granulation tissue formation, and vascular formation showed that on the third day. There was a significant difference between the groups, while no statistically significant difference was found between the groups in terms of inflammation and epithelial regeneration on the studied days. All these results demonstrate that there is no significant difference between the CHAS group and the CHAS group with MSCs as well as in group C.

    Keywords: Chitosan, Hyaluronic Acid, Mesenchymal Stem Cell, Wound Healing
  • Mohammad Soltani, Zohreh Ghotbeddin, Kaveh Rahimi *, Mohammadreza Tabandeh Pages 101-113

    Despite the many therapeutic advances, gastric ulcers continue to be prevalent. Natural compounds have been found to play a crucial role in preventing gastric ulcers in various phytochemical studies. The study aimed to investigate the protective effect of alpha-pinene against ethanol-induced gastric ulcers in rats by evaluating its impact on pro-inflammatory cytokines and oxidative stress markers. Male Wistar rats were orally administered alpha-pinene (50 and 100 mg/kg) prior to being induced with gastric ulceration using ethanol, and the gross morphological lesions, pro-inflammatory cytokine levels, and oxidative stress markers in gastric tissues were evaluated. Alpha-pinene treatment reduced gross morphological lesions in comparison to untreated animals. In ethanol-treated rats, alpha-pinene at 50 and 100 mg/kg also reduced oxidative stress, as verified by a decrease in tissue myeloperoxidase activity and malondialdehyde levels. In addition, alpha-pinene at both doses increased GSH and CAT levels compared to the untreated group. Alpha-pinene at both doses also lowered IL-1β and TNF-α production compared to the untreated group. Alpha-pinene may have a beneficial therapeutic role in gastric damage induced by ethanol as it reduces oxidative stress and pro-inflammatory factors.

    Keywords: Alpha-Pinene, Inflammatory Cytokines, Oxidative Responses, Acute Gastric Injury
  • Vahid Ganjiani, Abdolhamid Meimandi-Parizi *, Amin Bigham-Sadegh, Hanieh Yabandeh, Mehrdad Mashhadi, Nazanin Momeni Pages 114-118

    One of the most serious emergency situations in dogs is esophageal obstruction. Bones are mostly reported as foreign bodies which cause obstruction. This study reports two similar situations where dogs had a bone stuck in their esophagus. The dogs showed symptoms such as regurgitation, respiratory distress, salivation, and retching. The endoscopy had been attempted to migrate the bone orally in the previous veterinary clinics, but it failed and both cased were referred to the Veterinary Teaching Hospital of Shiraz University. Plain radiography was repeated to confirm the presence of the foreign body. Initially, our treatment plan involved moving foreign objects toward the stomach before proceeding with a gastrostomy procedure. Due to the fact that both foreign bodies were lodged in the esophageal mucosa and the esophagus should not be incised as much as possible, a long fine-tips alligator forceps was used to pull out both foreign bodies from the gastrotomy incision. In both patients, the foreign bodies were removed from the esophagus without causing any mucosal damage. After wo weeks, the cases showed no complications.

    Keywords: Esophagus, Foreign Body, Surgery
  • Niloofar Seydi *, Ali Ghashghaii, Fatemeh Ramzanpour Pages 119-123

    Some of avian orthopedic problems occur as a result of trauma (ceiling fan injuries, flying into a window or mirror, or getting stepped on); others occur from nutritional imbalances or as a result of genetic or developmental problems. An adult female golden eagle (Aquila chrysaetos) was presented to the clinic of faculty of veterinary medicine of Razi University (Kermanshah, Iran) with a history of being unable to fly. Physical examination revealed some abnormality in the left wing. Radiographic examination showed radius and ulna midshaft fracture angular malunion. The bird was prepared for aseptic surgery and so malunion part of the bone was cut. After correction and aligning of the bones, both ulna and radius were fixed with intramedullary pin. The bird was discharged without any complication. Case follow up showed an uneventful improvement and 6 weeks later the ulna pin was removed, but the radius pin was remained. Most of the orthopedic techniques developed for mammals can be applied to birds, taking into account the anatomical differences in avian species, and whether or not the bird can have flight restored. Fracture malunion in raptors can compromise muscle and tendon function and adversely affect normal activities that are essential for survival of these species. Malunion can be acutely corrected by osteotomy techniques, followed by bone fixation that provides sufficient stability to allow unimpeded healing with minimal soft tissue injury.

    Keywords: Eagle, Intramedullary Pin, Malunion, Osteotomy