فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1402)

فصلنامه پژوهش های حسابداری مالی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حامد عبدلی محمودآباد، امید فرجی* صفحات 1-31

    تغییر طبقه بندی اقلام در صورت سود و زیان یکی از استراتژی های مدیریت برای دستکاری و مدیریت سود است. وجود عوامل نظارتی به منظور کنترل بر گزارشگری مالی و اطمینان از سلامت آن امری لازم و ضروری است. همچنین، مبتنی بر ادبیات مدیریت سود، کمیته حسابرسی و حسابرس مستقل می توانند به عنوان چنین عوامل نظارتی نقش ایفا کنند و بر رفتار فرصت طلبانه مدیران تاثیر بگذارند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ویژگی های کمیته حسابرسی و حق الزحمه حسابرسی بر تغییر طبقه بندی اقلام در صورت سود و زیان است. در این پژوهش از سنجه های اندازه و تخصص مالی اعضای کمیته حسابرسی به عنوان معیارهای ویژگی های کمیته حسابرسی استفاده شده است. برای نیل به این هدف، با استفاده از گزارش های مالی حسابرسی شده شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، 1052 سال-شرکت (208 شرکت) مشاهده و گردآوری و طی بازه 1391 تا 1400 بررسی شده اند. نتایج پژوهش بیان کننده استفاده شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از تغییر طبقه بندی برای مدیریت سود است. همچنین، نتایج پژوهش نشان می دهند بین حق الزحمه حسابرسی و افزایش تخصص مالی و حسابداری اعضای کمیته حسابرسی با تغییر طبقه بندی اقلام در صورت سود و زیان رابطه منفی و معنی داری وجود دارد؛ اما بین اندازه کمیته حسابرسی و تغییر طبقه بندی اقلام در صورت سود و زیان رابطه ای معنی دار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت سود، تغییر طبقه بندی، حق الزحمه حسابرسی، اندازه کمیته حسابرسی، ویژگی های کمیته حسابرسی
  • ماندانا طاهری*، غزاله شیخ زاده صفحات 33-58

    افشای پیچیده توانایی کاربران برای استخراج اطلاعات مفید از گزارش های مالی افشاشده توسط شرکت ها را محدود می کند و بر تصمیمات و ادراک ذینفعان از اطلاعات تاثیر می گذارد و انتظارات آنها از بازدهی را تعدیل می کند و به تبع بر هزینه های تامین مالی شرکت موثر واقع می شود. بر این اساس، هدف این پژوهش تعیین رابطه خوانایی گزارشگری مالی و هزینه های تامین مالی و همچنین، بررسی اثر تعدیلی کیفیت سود و کیفیت حسابرسی بر این رابطه در بازار سرمایه ایران است. برای این منظور داده های 138 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره ده ساله از 1391 تا 1400 جمع آوری شد و با استفاده از روش آماری رگرسیون خطی چندمتغیره، فرضیات پژوهش بررسی شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش رابطه معنادار و منفی را بین خوانایی گزارشگری مالی و هزینه سرمایه شرکت ها نشان می دهد. همچنین، نتایج نشان می دهند مدیریت سود به عنوان شاخص اندازه گیری کیفیت سود، رابطه منفی بین خوانایی و هزینه های تامین مالی را تشدید می کند. به عبارتی، افزایش مدیریت سود در شرکت هایی که خوانایی پایین تری دارند، منجر به افزایش هزینه های تامین مالی شده است. همچنین، کیفیت حسابرسی در شرکت هایی که خوانایی پایین تری داشته اند، هزینه سرمایه را در جهت مثبت تعدیل کرده است.

    کلیدواژگان: خوانایی گزارشگری مالی، هزینه سرمایه، کیفیت سود، کیفیت حسابرسی
  • محمد حسنی*، حسن بدری گمچی صفحات 59-86

    در مطالعه حاضر، واکنش سهامداران به افشای محتوای اطلاعات چارچوب گزارشگری یکپارچه در شرایط تضاد منافع ازطریق تعدیل بازده مورد انتظار بررسی شده است. بازده مورد انتظار سهامداران با بهره گیری از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای محاسبه شده است. هزینه نمایندگی ناشی از تضاد منافع براساس مفهوم کارایی طبق نسبت هزینه های عملیاتی به درآمدهای عملیاتی فروش محاسبه شده است. به علاوه، شاخص افشای اطلاعات عناصر محتوا در چارچوب گزارشگری یکپارچه براساس چک لیستی از ابعاد مربوطه سنجش شده است. برای انجام تحلیل ها، تعداد 144 شرکت طی سال های 1395 تا 1401 طبق روش غربالگری از جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران گزینش شدند. داده های بررسی شده بر مبنای مشاهده های شرکت-سال هستند که با تمرکز بر داده های پس رویدادی، از مدل های رگرسیونی در تحلیل ها استفاده شده است. شواهد نشان دادند هزینه نمایندگی ناشی از تضاد منافع بین مدیران و مالکان سبب می شود سهامداران بازده مورد انتظار بالاتری مطالبه کنند؛ با این حال، تلاش شرکت ها در افشای اطلاعات مربوط به عناصر محتوا چارچوب گزارشگری یکپارچه سبب تعدیل بازده مورد انتظار سهامداران هنگام بروز تضاد نمایندگی می شود و از این رو، بازده مورد انتظار سهامداران کاهش می یابد. این یافته ها سازگار با مبانی استدلالی نظریه علامت دهی است که طبق آن گرچه افزایش تضادهای نمایندگی علامتی هشداردهنده برای شرکت ها مبنی بر مطالبه بازده بالاتر از سوی سهامداران است، تمرکز شرکت ها بر بهبود جنبه های افشای اطلاعات براساس عناصر محتوا در چارچوب گزارشگری یکپارچه به عنوان علامتی مثبت از سوی سهامداران تلقی می شود که می تواند انتظارات بازدهی آنها را تعدیل کند.

    کلیدواژگان: بازده مورد انتظار سهامداران، نظریه علامت دهی، هزینه نمایندگی، گزارشگری یکپارچه
  • نویدرضا نمازی*، حسن اسماعیل پور، بشیر کاظمی هفدانی صفحات 87-111

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کیفیت ابعاد زیست محیطی بر عملکرد واحدهای تجاری با توجه به نقش میانجی راهبری شرکتی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. تعداد 202 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه آماری در بازه زمانی 10 ساله (از سال 1390 لغایت 1399) (2020 سال-شرکت) انتخاب شد. از معادلات ساختاری روش حداقل مربعات جزئی و نرم افزار Smart PLS نسخه 3 به منظور تحلیل استنباطی داده ها استفاده شد. یافته ها نشان دادند ابعاد زیست محیطی بر عملکرد واحدهای تجاری و راهبری شرکتی تاثیر مثبت و معنادار دارد. افزون بر این، راهبری شرکتی بر عملکرد واحدهای تجاری تاثیر و معناداری دارد. درنهایت، راهبری شرکتی نیز به عنوان یک متغیر میانجی بر رابطه بین ابعاد زیست محیطی و عملکرد واحدهای تجاری تاثیر دارد و نقش میانجی (جزئی) آن تایید شد. با افزایش شرکت ها، جدال بر سر استفاده از منابع طبیعی و آلودگی های ناشی از آن، شدت چشمگیری پیدا کرده و باعث آسیب پذیر شدن محیط زیست شده است. در حال حاضر، این موضوع، به یک مسئله جهانی و چالش برانگیز بدل شده است. با افزایش نگرانی سهامداران در خصوص محیط زیست، عملکرد شرکت ها نیز دچار تغییراتی شده است. مطابق با یافته های پژوهش، با افزایش توجه شرکت ها به مسائل زیست محیطی، حفظ و عدم آسیب به محیط زیست، سهامداران و سرمایه گذاران واکنش مثبتی به این شرکت ها نشان می دهند. این دیدگاه مثبت می تواند به مراتب عملکرد شرکت ها را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ابعاد زیست محیطی، شاخص KLD، راهبری شرکتی، عملکرد واحدهای تجاری
  • بهرنگ پارسافرد، سهراب استا*، هادی شیخی صفحات 113-133

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین پایداری سود، نظارت نهادی و انواع ارتباطات سیاسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1395 تا 1401 و تعداد نمونه نیز 105 شرکت است. به منظور تجزیه وتحلیل داده های پژوهش، از روش تحلیل رگرسیون و نرم افزار آماری ایویوز استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد نظارت نهادی در شرکت های دارای ارتباطات سیاسی نقشی موثر در افزایش پایداری سود دارد. انتخاب حسابرسان بزرگ توسط شرکت های دارای ارتباطات سیاسی دارای رابطه ای معنادار با پایداری سود نیست؛ ولی هرچه مدت تصدی مدیرعامل شرکت های دارای ارتباطات سیاسی افزایش پیدا کند، پایداری سود نیز بیشتر می شود. به طور کلی، نتایج حاکی از وجود رابطه معنادار بین پایداری سود، نظارت نهادی و انواع ارتباطات سیاسی است؛ بنابراین، با توجه به اینکه اقتصاد ایران در سال های متمادی درگیر اصطلاح اقتصاد دولتی است و شرکت ها، خواه یا ناخواه، درگیر ارتباطات سیاسی هستند، بررسی روابط مدنظر در پژوهش حاضر ممکن است برای طیفی وسیع از ذی‏نفعان شرکت از جمله دولت، تصمیم گیرندگان شرکت ها، تحلیلگران، سرمایه گذاران و غیره، از اهمیت بسیار برخوردار باشد.

    کلیدواژگان: پایداری سود، نظارت نهادی، ارتباطات سیاسی
  • علی هادوی، اسفندیار ملکیان*، غلامرضا رضایی صفحات 135-158

    این پژوهش نقش میانجی کیفیت اطلاعات درون سازمانی و رفتارهای اخلاقی سازمانی را در رابطه بین اثربخشی سیستم کنترل داخلی و عملکرد بیمارستان ها آزمون می کند. فرضیه های پیشنهادی آن با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری حداقل مربعات جزئی در نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 3 و با داده های نظرسنجی از 384 نفر از مدیران بیمارستان های دولتی کشور آزمون شدند. این مطالعه نشان داد اثربخشی سیستم کنترل داخلی بر عملکرد بیمارستان ها تاثیری مثبت و معنادار دارد. همچنین، اثربخشی سیستم کنترل داخلی به طور مثبت بر کیفیت اطلاعات درون سازمانی و رفتارهای اخلاقی سازمانی تاثیر می گذارد که این امر نیز به نوبه خود باعث بهبود عملکرد بیمارستان ها می شود (نقش میانجی). به طور کلی، این نتایج پیشنهاد می کند بیمارستان های دولتی برای بهبود عملکرد خود باید به بهبود وضعیت سیستم کنترل داخلی خود توجه کنند.

    کلیدواژگان: سیستم کنترل داخلی، عملکرد بیمارستان ها، کیفیت اطلاعات درون سازمانی، رفتارهای اخلاقی سازمانی.
|
  • Hamed Abdoli Mahmudabad, Omid Faraji * Pages 1-31

    classification shifting of items in the income statement is one of the management strategies for earnings manipulation and management. The presence of regulatory factors to control financial reporting and ensure its health is necessary. The current research has investigated the effect of audit committee characteristics (size and financial expertise of members) and audit fees on the classification shifting of items in the income statement. To achieve this goal, 1052 company-year observations (208 companies) collected from the audited financial reports of companies admitted to the Tehran Stock Exchange from 2013 to 2022 have been examined. The results of the research, in addition to confirming the use of stock exchange companies of classification shifting for earnings management, show that there is a negative and significant relationship between audit fees and the increase in the financial and accounting expertise of the members of the audit committee with the classification shifting of items in the income statement; But there is no significant relationship between the size of the audit committee and this strategy.

    Keywords: Earning Management, Classification Shifting, Audit Fees, Size Of The Audit Committee, Audit Committee Characteristics
  • Mandana Taheri *, Ghazaleh Sheikhzadeh Pages 33-58

    Complex disclosure limits the ability of users to extract useful information from the financial reports disclosed by firms and affects the decisions and perceptions of the stockholders of the information and adjusts their expectations of returns and consequently will affect the financing costs of the company. Based on this, the purpose of this research is to investigate the relationship between the readability of financial reporting and financing costs, as well as to investigate the moderating effect of profit quality and audit quality on this relationship in Iran's capital market. For this purpose, the data of 138 firms listed in Tehran Stock Exchange were collected for ten years from 1391 to 1400, and the hypotheses of the research were investigated using the statistical method of multivariable linear regression. The results of the research hypotheses test show a significant and negative relationship between the readability of financial reporting and the cost of capital of companies. Also, the results show that profit management as an index of profit quality measurement intensifies the negative relationship between readability and financing costs. In other words, the increase in earnings management in companies with lower readability has led to an increase in financing costs. Also, the audit quality in companies that have lower readability has adjusted the cost of capital in a positive direction.

    Keywords: Readability Of Financial Reporting, Cost Of Capital, Earning Quality, Audit Quality
  • Mohammad Hassani *, Hassan Badri Gamchi Pages 59-86

    The present study is assessed the shareholders’ reaction to information content disclosure of the integrated reporting framework under the interest conflicts through the channel of expected return adjustment. The shareholders’ expected return is derived from the capital assets pricing model. The interest conflict caused by agency problems has been measured using the operating expenses to operating revenues ratio as a proxy of agency cost. In addition, the information disclosure index corresponding to the content elements under integrated reporting framework has been measured based on a relevant dimensions checklist. The research population includes 144 firms listed in the Tehran Securities & Exchange during March 2016 till March 2023. The multivariable panel regression models based on firm-year observations focusing on post-event data were used to test research hypotheses. The evidences showed that the agency cost arising from interest conflict between managers and owners causes shareholders to demand higher expected returns. However, firms' effort to disclose information related to content elements of the integrated reporting framework will moderate the shareholders’ expected returns when agency conflicts occur; Hence, the shareholders’ expected return decreases. These findings are consistent with the signaling theory, according to which, although the increase in agency conflicts is a warning sign for firms to demand higher returns from shareholders, but firms' efforts to improve information disclosure aspects based on content elements in the integrated reporting framework is a positive sign, meaning that shareholders can adjust their return expectations.

    Keywords: Shareholders' Expected Return, Signaling Theory, Agency Cost, Integrated Reporting
  • Navid Reza Namazi *, Hassan Esmaeilpour, Bashir Kazemi Hafdani Pages 87-111

    With the increase of companies and the conflict over the use of natural resources and the resulting pollution, the environment has become very vulnerable. Currently, this issue has become a global and challenging issue. With the support of the shareholders and their concern about the impact of the companies' activities on the environment, the performance of the companies has undergone changes. Therefore, the aim of this research is to investigate the effect of the quality of environmental dimensions on the performance of business units with regard to the mediating role of corporate governance. The statistical population of the current research is all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange and the statistical sample includes 202 listed companies (2020 companies) in a 10-year period. In order to inferential analysis of the findings, structural equations modeling (SEM) of partial least squares (PLS) method version 3 were used. The findings showed that environmental dimensions have a positive and significant effect on the performance of business units and corporate governance. In addition, corporate governance has a significant effect on the performance of business units. Finally, corporate governance as a mediating variable has an effect on the relationship between environmental dimensions and the performance of business units, and its (partial) mediating role is confirmed. The results show that with the increasing attention of companies to environmental issues and preservation and non-damage to the environment, shareholders and investors react positively to these companies. This positive view can greatly improve the performance of companies.

    Keywords: Corporate Governance, Environmental Dimensions, KLD Index, Performance Of Business Units
  • Behrang Parsafard, Sohrab Osta *, Hadi Sheikhi Pages 113-133

    The purpose of this study is to investigate the relationship between Earnings persistence, institutional investors monitoring, and types of political connections in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this study is all companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2015 to 2021 and the number of samples is 105 companies. The regression analysis method and Ivory statistical software were used to analyze the research data. The results showed that institutional oversight in companies with political connections has an effective role in increasing profit stability. The selection of large auditors by companies with political connections has no significant relationship with profit stability. However, the longer the term of the CEO of companies with political connections increases, the more stable the profit. The results generally indicate a significant relationship between profit stability, institutional oversight, and various types of political communication.

    Keywords: Earnings Persistence, Institutional Investors Monitoring, Political Connections
  • Ali Hadavi, Esfandiar Malekian *, Gholamreza Rezaei Pages 135-158

    This research develops and tests a mediation model regarding the effectiveness of internal control on hospitals` performance via the mediating role of intra-organizational information quality and organizational ethical behaviors. The proposed model and its hypotheses were tested using partial least squares structural equation modeling (PLS-SEM) in SmartPLS-3 with survey data from 384 public hospital managers in Iran. This study found that internal control effectiveness positively affects hospitals` performance. Also, the effect of internal control effectiveness on intra-organizational information quality and organizational ethical behaviors is positive and these, in turn, improve the hospitals` performance (mediating role). In general, these findings suggest that public hospitals seeking to improve their performance need to improve internal control systems.

    Keywords: Internal Control Systems, Hospitals Performance, Intra-Organizational Information Quality, Organizational Ethical Behaviors