فهرست مطالب

تفکر و کودک - سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

نشریه تفکر و کودک
سال پانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا احمدی، غلامحسین رحیمی دوست*، قدرت الله خلیفه صفحات 1-32

    هدف پژوهش حاضر، واکاوی تجارب زیسته معلمان ابتدایی از آموزش مجازی در دوران پاندمی کرونا بود که با استفاده از روش پدیدارشناسی توصیفی اجرا شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شدند. مشارکت کنندگان در این پژوهش 16 نفر از آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهرستان اهواز بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع حداکثر اختلاف انتخاب شدند و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل مصاحبه ها با استفاده از الگوی کلایزی انجام شد. با واکاوی تجارب زیسته معلمان از آموزش مجازی در ابتدا 55 مضمون پایه شناسایی و سپس در دو دسته ی مضامین سازمان دهنده ی اول و دوم (تجارب مثبت و منفی مربوط به محتوای آموزشی، روش تدریس، تجهیزات آموزشی، فعالیت های یادگیری دانش آموزان، ارزشیابی، گروه بندی، زمان و فضا، والدین و معلمان) دسته بندی شدند. تحلیل عمیق مصاحبه ها، موجب شناسایی تجارب مثبتی مانند ارتقا سواد رسانه ای، فراهم شدن امکان بازخورد سریع و به کارگیری محتوای چند رسانه ای و برخی تجارب منفی مانند دشواری تولید محتوا، کمبود تجهیزات، ضعف تحصیلی دانش آموزان و کاهش مشارکت آنان در فعالیت ها گردید. با توجه به تجارب متفاوت معلمان از رویارویی با آموزش مجازی، اهتمام به جنبه های گوناگون این تجارب جهت بهبود عملکرد و فعالیت موثر تر در حوزه آموزش مجازی ضرورت مییابد.

    کلیدواژگان: معلمان ابتدائی، آموزش مجازی، پدیدار شناسی، تجارب زیسته، کووید-19
  • مهتا اسکندرنژاد*، شیرین یزدانی، حسام یاسین خضر صفحات 33-58

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش ظرفیت های شناختی در پیش بینی عملکرد حرکتی ژیمناست های دختر با توجه به اثر فشار روانی می باشد. بدین منظور 40 ژیمناست دختر ماهر (12-10 سال) شهر تبریز به صورت دردسترس انتخاب شده و عملکرد حرکتی آنها، پس از ارزیابی میزان ظرفیت های شناختی (حافظه کاری، توجه و چرخش ذهنی) دو شرایط فشار روانی (کم فشار و پرفشار) مورد بررسی قرار گرفت. برای ایجاد شرایط پرفشار، عملکرد ژیمناست ها در حضور ارزیاب (دو داور و یک مربی) مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (رگرسیون خطی) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که ظرفیت های شناختی (حافظه کاری، توجه و چرخش ذهنی) در شرایط روانی پرفشار می تواند عملکرد ژیمناست ها را پیش بینی کند و مشاهده شد که عملکرد حرکتی ژیمناست ها در شرایط روانی پرفشار کاهش پیدا کرد. پس می توان نتیجه گرفت که ظرفیت های شناختی ممکن است در شرایط روانی پرفشار عملکرد ورزشکاران را تحت تاثیر قرار داده و موفقیت یا شکست ورزشی آنها را موجب شود.

    کلیدواژگان: انسداد تحت فشار، عملکرد ورزشی، ژیمناستیک، شناخت
  • وحیده دهقان جوپاری، معصومه کریمی راد، جمال دانایی فر* صفحات 59-83

    پژوهش حاضر با طراحی داستانهای مرتبط با مهارت های ارتباطی و آموزش آنها با برنامه آموزش فلسفه برای کودکان، با هدف بررسی تاثیر آن بر کاهش کم رویی دانش آموزان انجام گرفت. پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. یکی از مدارس ابتدایی ناحیه یک آموزش و پرورش شهرستان یزد با تعداد 400 نفر به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 دانش آموز بعنوان نمونه انتخاب گردید. از مقیاس ابراز وجود کمبریل و ریجی برای سنجش ابراز وجود استفاده شد. برای سنجش کم رویی از مقیاس کم رویی استنفورد استفاده شد. یافته ها در دو سطح توصیفی و استنباطی به شیوه تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS2018 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش مهارت های ارتباطی به شیوه ی فلسفه برای کودکان باعث افزایش مهارت قاطعیت (p<0.04) و کاهش کم رویی در دانش آموزان کم رو (p<0.03) می گردد. با کنترل پیش آزمون بین افراد کم رو  گروه آزمایش و گروه کنترل از لحاظ کم رویی (0.03>p و 5.23=F) تفاوت معناداری وجود دارد. اجرای این برنامه آموزشی بدلیل ایجاد تعاملات سازنده بین دانش آموزان می تواند بطور موثر موجب بالا رفتن قاطعیت و در نتیجه کاهش کم رویی فرد گردد.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، کم رویی، آموزش فلسفه برای کودکان، مقیاس کم رویی استنفورد، قاطعیت دانش آموزان
  • ندا ربیعی، رفیق حسنی* صفحات 85-111

    هدف پژوهش حاضر کشف تجربه زیسته کودکان و نوجوانان از قصه گویی آنلاین کانون پرورش فکری استان کردستان در همه گیری بحران کرونا بود. این مطالعه با روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی و میدان پژوهش شامل کلیه کودکان و نوجوانان عضو کانون پرورش فکری و اعضای انجمن کودک و نوجوان قصه گویی استان کردستان در سال 1400 و مشارکت کنندگان شامل 22 نفر از اعضای کارگاه های برخط قصه گویی در طول پاندمی کووید-19 بودند که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و جهت تجزیه وتحلیل مصاحبه ها از رویکرد اترید استرلینگ استفاده شد. بر اساس نتایج درمجموع 18 مضمون عمده شامل نگرش مثبت؛ آشنایی با ضرب المثل ها و قصه های فولکلور؛ پر کردن اوقات فراغت؛ یادگیری مهارت قصه گویی؛ استفاده بهینه از محدودیت هایی کرونایی؛ قابلیت هرزمانی هر مکانی؛ نقاط قوت قصه گویی آنلاین؛ توسعه امکانات تعاملی؛ اعتمادبه نفس؛ استرس کمتر نسبت به دوره حضوری؛ رضایت از مربیان؛ ضعف در ارتباط تعاملی؛ نقاط ضعف قصه گویی آنلاین؛ استرس قصه گویی زنده؛ علاقه و شوق پایین؛ علاقه مشروط؛ برتری قصه گویی حضوری و برتری قصه گویی آنلاین شناسایی و نام گذاری شدند. با بهره گیری از فنون قصه گویی و با تحریک قوه تخیل مخاطبان و تاثیر متقابل، می توان از هنر قصه گویی آنلاین برای پر کردن اوقات فراغت نوجوانان و جوانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، قصه گویی آنلاین، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کردستان، کووید-19
  • امیرحسین زنجانبر* صفحات 113-140

    طرحواره های کاربردشناختی، طرحواره هایی هستند که وابسته به بافت موقعیتی و کاربردی فراخوانده می شوند. این پژوهش در پی رده بندی آن دسته از طرحواره های کاربردشناختی است که زیربنای مفهوم سازی های «مرگ» اند. دامنه پژوهش حاضر داستان های واجد درون مایه مرگ اندیشی در گروه سنی «ب» و «ج» است. هر یک از این داستان ها به مثابه موقعیتی عینی برای فراخوانی طرحواره مرگ است. پژوهش پیش رو با روش تحلیلی توصیفی در پی پاسخ گویی به چگونگی کارکرد بافت موقعیتی داستان در شکل دهی و فراخوانی طرحواره مرگ است. نتیجه پژوهش هفت کارگفت موقعیتی را به عنوان پایه مفهومی مرگ معرفی می کند: خودویران گری، قتل، مرگ هراسی، مرگ گریزی، مرگ تعلیقی، داغ دیدگی، درگذشت طبیعی. ازآنجا که مفاهیمی مانند «مردن» ماهیتا انتزاعی، فلسفی و برانگیزنده عواطف منفی هستند؛ شیوه انتقال این مفاهیم به کودک همواره مورد مناقشه بوده است. این پژوهش نشان می دهد داستان ها با به کارگیری طرحواره های کاربردشناختی مختلف، موقعیتی امن برای درونی سازی تجربه های آسیب زایی چون «مرگ» فراهم می سازند. مقاله حاضر برای نخستین بار مرگ پژوهی (تاناتولوژی) را در ادبیات کودک مورد مداقه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: داستان کودک، زبان شناسی شناختی، مفهوم سازی، طرحواره، تاناتولوژی، مرگ
  • محمد صالحی، مهدی ابولقاسمی* صفحات 141-173

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش تدریس مشارکتی به روش جیگساو بر تفکر انتقادی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان نجف آباد بود. این پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر نجف آباد در سال تحصیلی 1402-1401 بود.  با توجه به حجم و پراکندگی  نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شده است. برای اندازه گیری تفکر انتقادی از آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا استفاده شده است روایی این ابزار توسط متخصصان موضوعی بررسی شده و پایایی آن به روش آلفای کرانباخ تایید شده است. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیل کوواریانس یک طرفه تجزیه تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند که روش تدریس مشارکتی جیگساو بر تفکر انتقادی دانش آموزان و بر مولفه های تحلیل، ارزشیابی، استنباط، استدلال استنتاجی) تاثیر معنی داری داشته است اما بر مولفه ی استدلال استقرایی تاثیر معنی دار نداشته است.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، جیگساو، تفکر انتقادی، پایه ششم ابتدایی
  • یاسر صفری سه چقایی*، عبدالرضا نادری فر، امیرعباس عزیزی فر صفحات 175-209

    فبک برنامه ای آموزشی است که متیو لیپمن (Matthew Lipman) در نیمه دوم قرن بیستم آن را پایه گذاری کرد. هدف از برنامه آموزشی فبک پرورش قدرت تفکر و استدلال در کودکان است. بهترین روش و عنصر برای آموزش تفکر در این برنامه آموزشی، استفاده از داستان است. داستان با فضاسازی های متعدد و متفاوتی که فراهم می کند به کودک این امکان را می دهد که از طریق هم ذات پنداری و قرینه سازی فعالانه، با قهرمانان داستان همراه شود و خود را به جای آن ها بگذارد و درگیر چالش ها شود. این پژوهش که با روش توصیفی - تحلیلی و با مطالعه کتابخانه ای انجام شده است، غنای فلسفی، ادبی و روان شناختی داستان های «عاشق کتاب»، «ناف بچه» و «ماهی» از مجموعه داستان «قصه های مجید» هوشنگ مرادی کرمانی براساس برنامه آموزشی فبک بررسی شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که هر سه داستان غنای بالایی را در هر سه شاخص دارند، اگرچه ضعف هایی در آن ها دیده می شود که با اصلاح و بازنویسی آن، ظرفیت و توانش استفاده از این داستان ها در برنامه آموزشی فبک وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مجموعه داستان، قصه های مجید، هوشنگ مرادی کرمانی، برنامه آموزشی فبک، متیو لیپمن
  • کیومرث قیصری گودرزی*، سعدالله احمدی فر، حسن قراباغی صفحات 211-234

    هدف‎ از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر داستان های کلر ژوبرت و مشارکت در حلقه کندوکاو بر رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان دوره ابتدایی شهرستان کرمانشاه است. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از کلیه دانش آموزان ناحیه یک دوره ابتدایی شهرستان کرمانشاه که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند نمونه نیز دو گروه 15 نفری از دو کلاس مربوط به دو مدرسه مختلف بود که در دو گروه آزمایش و کنترل جای گماری شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون بود. از دو گروه آزمایش و گواه پیش آزمون به عمل آمد، سپس گروه آزمایش به مدت دو ماه و در طی 8 جلسه تحت قصه گویی قرار گرفتند در خاتمه از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. نتایج حاصل به وسیله آزمون تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت نتایج نشان داد که داستان های کلرژوبرت بر افزایش مهارت های اجتماعی دانش آموزان تاثیر دارد و تفاوت معنا داری بین گروه آزمایش وکنترل درمهارت های مربوط به دوری از پرخاشگری، مهارت های مربوط به دوری از برتری طلبی و مهارت های مربوط به ایجاد ارتباط مناسب با همسالان وجود دارد.

    کلیدواژگان: داستان، کلرژوبرت، مهارت های اجتماعی، پرخاشگری، برتری طلبی، ارتباط مناسب
  • عصمت مطهرنژاد*، پروین کدیور، هادی کرامتی، مهدی عرب زاده صفحات 235-267

    مطالعه در باره هویت و رفتار اخلاقی از منابع متعددی سرچشمه می گیرد که یکی از این منابع وقوع شکست و فروپاشی اخلاقی و بروز رفتارهای ضد اجتماعی در نسل نوجوان و جوان جوامع است. مطالعه حاضر با هدف تبیین هویت اخلاقی و رفتار مطلوب اجتماعی مبتنی بر متغیرهای پیشایندی سبک دلبستگی والدین- نوجوان، دلبستگی به مدرسه و خودتنظیمی (کنترل تلاشگر) در نوجوانان انجام شد. روش پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی و از نظر ماهیت داده ها همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم در سال تحصیلی 99-1398 شهر اهواز بود که 448 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.شرکت کنندگان به پرسش نامه هویت اخلاقی، مقیاس های رابطه، دلبستگی به مدرسه، مقیاس کنترل تلاشگر و سنجه گرایشات مطلوب اجتماعی پاسخ دادند. نتایج به دست آمده نشان داد که همه ضرایب اثرات مستقیم به جز ضرایب مسیر سبک دلبستگی پریشان و هراسناک به هویت اخلاقی معنی دار بودند. هم چنین ضرایب اثرات غیرمستقیم همه مسیرها به غیر از دلبستگی پریشان به هویت اخلاقی از طریق کنترل تلاشگر معنی دار بود. بنابراین سازه خودتنظیمی به عنوان عاملی برگرفته از شیوه های فرزندپروری با رشد احساس کنترل بر هیجانات، رشد خودآگاهی و درک بهتر روابط اجتماعی به ارتقاء هویت اخلاقی و رفتارمطلوب اجتماعی منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی، دلبستگی به مدرسه، دلبستگی والدین-نوجوان، رفتار مطلوب اجتماعی، کنترل تلاشگر، هویت اخلاقی
  • لیلا میرزایی، زهرا گلی زاده*، زهرا صمدی صفحات 269-294

    هدف پژوهش حاضر، فرا تحلیل اثربخشی آموزش فلسفه بر مهارت های شناختی دانش آموزان ایرانی بود. جامعه آماری پژوهش های در دسترس مرتبط با اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان بر مهارت های شناختی بود که در بین سال های 1380 تا 1400 در بانک های اطلاعاتی رایانه ای قابل دسترس در پایگاه اطلاعات علمی: پرتال جامع علوم انسانی و پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)، بانک اطلاعات نشریات کشور (مگیران)، ، جهاد دانشگاهی (SID)، پایگاه مجلات تخصصی نور (نورمگز) بود. درنهایت 72 پژوهش با 89 اندازه اثر وارد فرا تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد میزان اندازه اثر ترکیبی کل (99/0) که باتوجه به معیار هاتیه مطلوب و بر اساس معیار کوهن بزرگ ارزیابی می شود. همچنین در بررسی نقش متغیرهای تعدیل کننده، نتایج اثربخشی مطلوب بر هرکدام از مهارت های شناختی: تفکر انتقادی، انعطاف پذیری شناختی، قضاوت، حل مسئله و پرسشگری بررسی شد که از آن میان اثربخشی آموزش فلسفه بر انعطاف پذیری شناختی با اندازه اثر خلاصه (07/1) بیشترین مقدار را دارا بود. با توجه به اثربخشی بالای آموزش فلسفه بر مهارت های شناختی در گروه های جنسیتی، پیشنهاد می شود که این برنامه با پیروی از اصول خود به برنامه رسمی آموزش وپرورش در مدارس افزوده شود.

    کلیدواژگان: اندازه اثر، انعطاف پذیری شناختی، فرا تحلیل، فلسفه برای کودکان، مهارت شناختی
  • مهدی واحدی، علی اکبر کبیری، علی قاسمی* صفحات 295-325

    هدف این پژوهش بررسی اثر بخشی اجرای برنامه «فلسفه برای کودکان» بر احساس تنهایی و مهار خشم در دوره شیوع کرونا در کودکان پسر بی سرپرست شهر همدان بود. روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه پژوهش که به صورت هدفمند انتخاب شد شامل کودکان پسر بی سرپرست 9 تا 12 ساله ساکن در مرکز تحت نظر بهزیستی شهر همدان بود. از جامعه آماری موردنظر 28 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (14) و کنترل (14) قرار داده شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه آموزش برنامه فلسفه برای کودکان قرار گرفت و گروه کنترل این آموزش را دریافت نکرد. از پرسشنامه خشم اسپیلبرگر و مقیاس تنهایی دانشگاه کالیفرنیا راسل برای جمع آوری داده استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس نشان داد که در متغیر احساس تنهایی بین نمرات پس آزمون گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود دارد (001/0<p). نتایج این پژوهش حاکی از آن است که از برنامه فلسفه برای کودکان می توان به منظور کاهش احساس تنهایی و افزایش مهار خشم در کودکان بی سرپرست و بد سرپرست به عنوان یک روش مداخله ای موثر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فلسفه برای کودکان، احساس تنهایی، مهار خشم، کودکان بی سرپرست
  • عاطفه یوسفی*، سعید حمیدیان، سعید ناجی صفحات 327-350

    حدود دو دهه است که برنامه فبک وارد نظام آموزشی ما شده است؛ و تلاش هایی در جهت اجرا و بومی سازی این برنامه صورت گرفته است. در همین راستا، جمعی از نویسندگان و پژوهشگران به بازنویسی متون کلاسیک فارسی، به شیوه داستان های فبک، پرداخته اند. در این میان، آن چه بیش از پیش اهمیت می یابد، نقد آثار منتشرشده و آسیب شناسی این جریان نوپا است. پژوهش حاضر، کوششی است در راستای پاسخ بدین پرسش که آیا در این داستان ها معیارهای فبک رعایت می شود؟ هدف از انجام این پژوهش، بررسی پایبندی نویسندگان، به معیارهای داستانی فبک است. بدین منظور، مجموعه مثنوی مولوی و فلسفه برای کودکان، بر اساس مولفه های داستان های فبک، شامل: مقبولیت ادبی، مقبولیت فلسفی و مقبولیت روان شناختی با روش توصیفی- تحلیلی، نقد و بررسی شده است. طبق یافته های پژوهش، اشکال عمده این بازنویسی ها، فقدان مولفه های تفکر فلسفی همچون: ماهیت مسئله ساز و پرسش برانگیز متن، کندوکاوپذیری و الگوی گفت وگوی استدلالی است. در بعد ادبی، ضعف تالیف، عدم درج توصیفات داستانی و همچنین ضعف منطقی در پیرنگ، سبب کاهش مقبولیت ادبی داستان ها شده است. به علاوه، به علت ناتوانی داستان ها در ایجاد همذات پنداری و سکوی پرش بودن و نیز عدم تناسب محتوای برخی داستان ها با روحیات و نیازهای مخاطب، در این مجموعه مقبولیت روان شناختی دیده نمی شود.

    کلیدواژگان: داستان فلسفی، فبک، ادبیات کلاسیک فارسی، بازنویسی، مثنوی معنوی
|
  • Zahra Ahmadi, Gholamhosein Rahimidoost *, Ghodrattollah Khalife Pages 1-32

    the main purpose of this study was to analyze the lived experiences of elementary teachers in virtual education during the covid-19 pandemic.which was conducted by using the phenomenological method. Data were collected using semi-structured interviews. The participants were 16 elementary teachers in Ahvaz, who were selected through targeted sampling of the maximum difference type, and the interviews continued until theoretical saturation. The interviews were analyzed using the Colaizzi method.The analysis of teachers’ experiences initially identified 55 basic themes.then they were categorized into two categories of first and second organizing themes(positive and negative experiences related to educational content, teaching method, educational equipment, students' learning activities, evaluation, grouping, time and space, parents and teachers). The deep analysis of the interviews led to the identification of positive experiences suchas the promotion of media literacy, providing the possibility of quick feedback,,using multimedia content, and some negative experiences suchas the difficulty of producing content,, the lack of equipment, the decrease in student motivation and the reduction of their participation in activities. Considering the different experiences of teachers from facing virtual education, It’s necessary to pay attention to various aspects of these experiences in order to improve performance and more effective activity inthe field of virtualeducation.

    Keywords: Elementary Teachers, Virtual Education, Phenomenology, Lived Experiences, Covid-19
  • Mahta Eskandarnejad *, Shirin Yazdani, Hesam Yasin Khezar Pages 33-58

    The purpose of this research is to investigate the role of cognitive capacities in predicting the motor performance of female gymnasts with regard to the effect of psychological pressure. For this purpose, 40 skilled female gymnasts (10-12 years old) from Tabriz city were selected as available method and their motor performance was investigated after evaluating the level of cognitive capacities (working memory, attention and mental rotation) in two conditions of psychological pressure (low pressure and high pressure). To create high-pressure conditions, the performance of gymnasts was examined in the presence of evaluators (two referees and one coach). Descriptive and inferential statistics (linear regression) were used to analyze the data. The findings of the research showed that cognitive capacities (working memory, attention and mental rotation) can predict the performance of gymnasts in stressful psychological conditions and therefore it was observed that the motor performance of gymnasts in stressful psychological conditions decreases. So it can be concluded that cognitive capacities may affect the performance of athletes in stressful psychological conditions and cause their sports success or failure.

    Keywords: Choking Under Pressure, Sports Performance, Gymnastics, Cognition
  • Vahide Dehghan Jupari, Masoomeh Karimirad, Jamal Danaeifar * Pages 59-83

    Decisiveness skills give a person self-efficacy sense that can have a positive effect on his interactions with others and build confidence and self-esteem. Present study was conducted by designing stories related to communication skills and training philosophy program implementation to children to investigate its impact on assertiveness reduction of shy students. This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with control group. One of the primary schools in District 1 of Yazd with 400 students was selected by the available sampling method. The Cambril and Reggie Expression Scale were used to assess assertiveness. The Stanford Shyness Scale was used to measure shyness. Findings were analyzed at both descriptive and inferential levels by analysis of covariance using SPSS2018 software. The results showed that teaching communication skills in the style of philosophy for children increases assertiveness (p<0.04) and reduces shyness (p<0.03). With pre-test control, there is a significant difference between the experimental and the control group in terms of shyness (p<0.03 and F=5.23). Teaching, due to constructive interactions between students can effectively increase assertiveness and thus reduce shyness. Therefore, it can be concluded that teaching communication skills through philosophy has a positive effect on child's shyness reducing and increasing his assertiveness.

    Keywords: Communication Skills, Shyness, Philosophy Education For Children, Assertiveness
  • Neda Rabeye, Rafigh Hasani * Pages 85-111

    The aim of the present study was to discover the lived experience of children and teenagers from online storytelling in the Institute for the Intellectual Development of Children and Young of Kurdistan province during the corona crisis. This study with a qualitative method and a phenomenological approach and the research field included all children and teenagers who are members of the Institute for the Intellectual Development of Children and Young and members of the Storytelling Association of Kurdistan Province in the year 2021 and the participants included 22 members of online storytelling workshops during the Covid-19 pandemic. They were selected based on the purposeful sampling method. The data was collected through semi-structured interviews and the Attride-Stirling approach was used to analyze the interviews. Based on the results, a total of 18 major themes including positive attitude; Familiarity with proverbs and folklore stories; filling free time; learning storytelling skills; optimal use of corona restrictions; Ability anytime anywhere; strengths of online storytelling; development of interactive features; Self Confidence; less stress than the face-to-face course; Satisfaction with trainers; Weakness in interactive communication; Weaknesses of online storytelling; The stress of live storytelling; low interest and enthusiasm; conditional interest; The superiority of face-to-face storytelling and the superiority of online storytelling were identified and named. By using storytelling techniques and by stimulating the audience's imagination and mutual influence, the art of online storytelling can be used to fill the free time of teenagers and young people.

    Keywords: Lived Experience, Online Storytelling, Children, Adolescent Intellectual Development Center Of Kurdistan Province, Covid-19, Free Time
  • Amirhossein Zanjanbar * Pages 113-140

    Deploying pragmatic schemas is contingent on the given situational and utilitarian context. This research aims to categorize the pragmatic schemas under the conceptual framework of "death." The research's purview includes narratives that ponder the notion of death within age groups "B" and "C" (+7 & +10). Each narrative is a tangible scenario for eliciting the schema associated with death. Through a blend of descriptive and analytical methods, this study probes the influence of a narrative's contextual backdrop in molding and eliciting the death schema. The study delineates seven pragmemes defining the concept of death: self-annihilation, homicide, thanatophobia, evasion of death, suspended death, mourning, and natural death. Given the inherently abstract and philosophical nature of the concept of "dying," which typically triggers adverse emotional responses, the mode of its communication to a youthful audience has, historically, been a matter of debate. The findings indicate that stories can utilize various pragmatic schemas to generate a secure environment for the assimilation of life's distressing events, like "death." In a pioneering exploration, this document delves into the study of thanatology within children's literature.

    Keywords: Children's Story, Cognitive Linguistic, Schema, Conceptualization, Thanatology, Death
  • Mohamad Salehi, Mehdi Abolghasemi * Pages 141-173

    The aim of the current research was to investigate the effect of the collaborative teaching method using the jigsaw method on the critical thinking of sixth grade elementary students in Najafabad city. This research is a semi-experimental type with a pre-test and post-test design with an experimental group and a control group. The statistical population of this research includes all male students of the sixth grade of Najafabad city in the academic year of 2022-2023. According to the sample size, a multi-stage cluster sampling method has been used. To measure critical thinking, the California Critical Thinking Test has been used. The validity of this tool has been checked by subject experts and its reliability has been confirmed by Cronbach's alpha method. The research data were analyzed using descriptive tests (mean and standard deviation) and one-way covariance analysis. The findings of the research show that the collaborative teaching method with an emphasis on the jigsaw method has had a significant impact on the critical thinking of students and on the components of analysis, evaluation, inference, deductive reasoning, but it has not had a significant impact on the component of inductive reasoning.

    Keywords: Collaborative Learning, Jigsaw, Critical Thinking, Sixth Grade
  • Yaser Safari Sechghaei *, Abdolreza Naderifar, Amirabbas Azizifar Pages 175-209

    The Philosophy for Children (P4C) is an educational program developed by Matthew Lipman in the second half of the 20th century. It is aimed at developing the power of thinking and reasoning in children. The best method and element for teaching thinking in this educational program is the use of stories. With the various atmospheres it provides, a story allows the child to associate with its heroes and put himself in their place through identification and active comparison and get involved in challenges. Using a descriptive-analytical desk-based method, this study discusses the philosophical, literary and psychological richness of the stories "The Book Lover", "Baby’s Navel" and "Fish" from the collection of stories "Majid’s Tales" by Houshang Moradi Kermani based on the P4C educational program. Results show that all three studied stories are rich in terms of philosophical themes, although they do have some weaknesses which need to be modified and rewritten in order to be used in the P4C educational program.

    Keywords: Story Collection, The Tales Of Majid, Houshang Moradi Kermani, P4C Educational Program, Matthew Lipman
  • Kiumars Gheysari Goodarzi *, Sadolah Ahmadi Far, Hassan Qarabaghi Pages 211-234

    The aim of this research is to investigate the effectiveness of Claire Jobert's stories and participation in the research circle on the development of social skills in elementary school students in Kermanshah Iran. The research method employed a semi-experimental design with a pretest-posttest control group. The population of this study consisted of all students in the district one of elementary school in Kermanshah County who were studying in the academic year 1400-1401. The sample included two groups of 15 students each from two different classes in two schools, randomly assigned to the experimental and control groups. The research instruments included the Matson Social Skills Questionnaire .Both pretest and posttest were administered to both the experimental and control groups. Subsequently, the experimental group underwent storytelling sessions for two months across 8 sessions. At the end of the intervention, posttests were administered to both groups. The results, analyzed using analysis of covariance (ANCOVA), indicated that Claire Jobert's stories have a significant impact on improving the social skills of students. There is a significant difference between the experimental and control groups in skills related to avoiding aggression, skills related to avoiding superiority, and skills related to establishing appropriate relationships with peers.

    Keywords: Story, Claire Joubert, Social Skills, Aggression, Superiority, Relationships
  • Esmat Motaharnejad *, Parvin Kadivar, Hadi Keramati, Mehdi Arabzade Pages 235-267

    The study of identity and moral behavior originates from many sources, one of which is the occurrence of moral failure and collapse and emergence of anti-social behaviors in adolescent and young generation of societies.The purpose of this study was explanation of moral identity and prosocial behavior in adolescents based on the antecedent variables of parent-adolescent attachment style, school attachment and self-regulation (effortful control). Research method in terms of purpose was basic, and correlational in terms of nature of data. The statistical population of research included all students of the second secondary level in academic year of 2018-2019 in city of Ahvaz, of which 448 were selected by multi-stage cluster sampling. The participants responded to Questionnaires of Moral Identity, Relationship Scale, School Attachment, Effortful Control Scale, Prosocial Tendencies Measure. The obtained results showed that all coefficients of direct effects except the path coefficients of preoccupied and fearful attachment style to moral identity were significant. Also, the coefficients of indirect effects of all paths were significant except for preoccupied attachment to moral identity through effortful control. Therefore, the structure of self-regulation as a factor derived from parenting methods will lead to the development of a sense of control over emotions, the development of self-awareness and a better understanding of social relations, to the improvement of moral identity and prosocial behavior.

    Keywords: Effortful Control, Moral Identity, Prosocial Behavior, Parent-Adolescent Attachment, School Attachment, Self-Regulation
  • Leila Mirzaei, Zahra Golizade *, Zahra Samadi Pages 269-294

    The purpose of the current research was to Meta-analyze the effectiveness of philosophy education on the cognitive skills of Iranian students. The statistical population was the available research related to cognitive and metacognitive interventions on anxiety, available between 2001 and 2021 in the computer databases accessible. Finally, 72 studies with 89 effect sizes were included in the meta-analysis. The research findings showed that the size of the total combined effect (0.99) is evaluated according to Hattie's criterion and based on Cohen's large criterion. Also, in examining the role of moderating variables, the results of favorable effectiveness on each of the cognitive skills: critical thinking, cognitive flexibility, judgment, problem-solving, and questioning were investigated, among which the effectiveness of philosophy education on cognitive flexibility with a summary effect size (1.07) was the highest. Had the amount considering the high effectiveness of philosophy education on cognitive skills in gender groups, it is suggested that this program be added to the official education program in schools by following its principles.

    Keywords: Effect Size, Cognitive Flexibility, Cognitive Skill, Meta-Analysis, Philosophy For Children
  • Mehdi Vahedi, Aliakbar Kabiri, Ali Ghasemi * Pages 295-325

    The aim of this study was to identify the effect of the implementation of the "Philosophy for Children" program on loneliness and control of anger during the outbreak of Corona in orphaned and poorly cared for boys. The method of the present study was quasi-experimental with pre-test-post-test design with experimental and control groups. The purposefully selected study population consisted of orphaned and poorly cared for boys aged 9 to 12 years. From the statistical population, 28 people were selected and randomly assigned to the experimental (14) and control (14) groups. The experimental group underwent 8 sessions of philosophy program training for children and the control group did not receive this training. The Spielberger Anger Questionnaire and the Russell University of California Loneliness Scale were used to collect and measure research data. The results of data analysis using covariance test showed that there was a significant difference in the variable of feeling lonely between the scores of the experimental group and the control group (P <0.001). The results of this study indicate that the Philosophy for Children program can be used as an effective intervention method to reduce loneliness and increase anger control in homeless and badly cared for children.

    Keywords: Philosophy For Children, Loneliness, Anger Control, Homeless, Neglected Children
  • Atefeh Yousefi *, Saeed Hamidian, Saeed Naji Pages 327-350

    as we know In order to apply P4C program in our country , some writers & researchers recently started to rewrite the classical Persian texts according to P4C criteria. In this case, what means more than ever, is the new movement review . In this research which is reported on descriptive & analytical method , data includes some story collections based on the classical Persian literature named Masnavi Molavi & P4C , philosophy class & Thumbelina books , analyzed according to child literature & P4C standards. As a result of research , the most fault in these stories is lack of philosophical thinking such as interrogative nature of text , inquiry capacity & argumentative dialogue pattern. In literary aspect , poor characterization and plot and also lack of story descriptions cause to reduce literary adequacy. And Some stories have no psychological adequacy because of contradiction between content and reader's needs .

    Keywords: : Classic Persian Literature, Rewriting, Philosophy For Children (P4C), Philosophical Story, Masnavi Ma', Navi