فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 31 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حمیدرضا فرتوک زاده، سید علیرضا شیرازی* صفحات 7-34

    فعالیت نهادهای توسعه ای نقش چشمگیری در اقتصاد و توسعه صنایع کشورها دارد. بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی یکی از مهم ترین نهادهایی است که به دستور امام خمینی (ره) تاسیس شد و ماموریت مهمی در محرومیت زدایی و فعالیت اقتصادی کشور دارد. تعیین خطوط راهنمای نقشه راه ، در تدوین برنامه راهبردی اهمیت دارد. هدف پژوهش کنونی، تدوین خطوط کلان نقشه راه بنیاد مستضعفان به عنوان یک نهاد توسعه ای است. پارادایم پژوهش کنونی، تفسیری است و از روش تحقیق کیفی و مبتنی بر روایت پژوهی بهره برده است. داده ها از طریق مطالعه کتابخانه ای اسناد، مدارک، آیین نامه، راهبردهای پیشین و گزارش های منتشرشده تا پایان سال 1401 جمع آوری شده است. خبرگان این پژوهش 16 نفر از روسای ادوار، اعضای هیئت امنای بنیاد مستضعفان، مدیران و معاونین ارشد اقتصادی و محرومیت زدایی در بنیاد و صاحب نظران اجرایی و علمی در نهادهای مشابه بودند. نتایج نشان داد که خطوط راهنمای نقشه راه بنیاد مستضعفان به عنوان نهاد توسعه ای، در 8 مفهوم قرار دارند که عبارت اند از: 1) توسعه صنعتی 2) توسعه فناوری دانش بنیان، 3) توسعه سرمایه انسانی، 4) توسعه صادرات و ارزآوری، 5) توسعه امنیت غذایی، 6) توسعه زیرساخت های ملی، 7) توسعه اقتصاد پلتفرمی 8) محرومیت زدایی. بنیاد مستضعفان با در نظر گرفتن دو محور جبران شکست بازار در تخصیص منابع و جبران شکست دولت در حکمرانی به مثابه یک نهاد توسعه ای، نقش آفرینی می کند.

    کلیدواژگان: بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، نهاد توسعه ای، توسعه صنعتی، محرومیت زدایی، نقشه راه
  • حمیده عباسی*، رسول صریحی، سارا حاجت پور، سجاد جلوه صفحات 35-58
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر رهبری راهبردی و مدیریت دانش بر پاسخگویی عملکردی با توجه به نقش میانجی قابلیت پویا می پردازد. این پژوهش بر حسب نتیجه پژوهش از نوع کاربردی و به لحاظ استراتژی مورد استفاده پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه ذیحسابان و معاونین ذی ربط در دستگاه های اجرایی ملی به تعداد 190 نفر بوده است. از این جامعه نمونه مورد نظر از طریق فرمول کوکران تعداد 124  نفر به دست آمده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه بوده است. در این پژوهش از پرسشنامه استاندارد جاسمدین و نقش بندی (2017)، نیجکامپ (2016)، ارحمان و ظفر (2015) و هال (2005) استفاده شده است. جهت تعیین روایی پرسش نامه از شاخص سی وی آر و جهت تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ  استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طریق تحلیل مسیر و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل[1] انجام شده است. یافته ها حاکی از آن است که رهبری راهبردی و مدیریت دانش به تنهایی بر پاسخگویی عملکردی تاثیر نمی گذارد. لیکن قابلیت پویا به عنوان متغیر میانجی موثر بین رهبری راهبردی و مدیریت دانش بر پاسخگویی عملکرد سازمانی تاثیر مثبت دارد. [1]. Lisrel
    کلیدواژگان: رهبری راهبردی، مدیریت دانش، پاسخگویی عملکردی، قابلیت پویا
  • محمدباقر رستمی*، فروغ معین مقدس، کیومرث سمرادجاه صفحات 59-89

    هدف این پژوهش، شناسایی و سنجش عوامل موثر بر مسئولیت اجتماعی شرکت گاز استان تهران به روش آمیخته می باشد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته بهره گرفته شد و 27 نفر از مدیران و صاحب نظران درونی و بیرونی شرکت به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مصاحبه ها تا زمان اشباع نظری داده های تحقیق، ادامه پیدا کرد. برای شناسایی عوامل موثر بر مسئولیت اجتماعی شرکت گاز استان تهران از روش تحلیل مضمون و از نرم افزار MAXQDA2020 استفاده شد و در نهایت 8 مضمون فراگیر، 50 مضمون سازمان دهنده مستخرج از 870 مضمون پایه، شناسایی گردید. پس از شناسایی مضمون های اصلی، پرسشنامه ای جهت سنجش مسئولیت اجتماعی شرکت در میان 53 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت توزیع، جمع آوری و به روش تحلیل عاملی تاییدی با استفاده نرم افزار Smart PLS تجزیه و تحلیل شد. عوامل موثر بر مسئولیت اجتماعی شرکت گاز استان تهران در هشت مقوله: اصول مسئولیت پذیری، حکمرانی شرکتی، حقوق شهروندی، فعالیت های کاری کارکنان، محیط زیست، فعالیت های عملیاتی قانونی، مسائل مربوط به مشتریان و مشارکت و توسعه جامعه شناسایی و سنجش شدند. در این میان به ترتیب عوامل حقوق شهروندی و حکمرانی شرکتی و فعالیت های عملیاتی قانونی از بیشترین بار عاملی و ضریب تبیین برخوردار شدند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، سنجش، عوامل موثر، شرکت گاز استان تهران، روش آمیخته
  • عباس شفیعی* صفحات 91-119

    اقتصاد مقاومتی می تواند راهبردی مهم در بستر مدیریت راهبردی اسلامی تلقی شود؛  پیامبران الهی در طول دوران رسالت و حکومت خویش، با انواع تهدیدها، تحریم ها و بحران ها مواجه بوده اند که با استعانت از منبع وحی و با تدابیر مناسب توانسته اند تصمیماتی را اتخاذ کنند که هم در عصر خودشان ثمربخش بوده و هم برای سایر زمان ها و همه جوامع درس آموز و مایه عبرت است. در این مقاله برای دستیابی به الگوی تحقق اقتصاد مقاومتی با رهیافتی قرآنی در پاسخ به سوال اصلی پژوهش با بهره گیری از روش تدبر داستان محور در قرآن کریم، به الگوی  مدیریت  راهبردی حضرت یوسف (ع) در بحران اقتصادی خشک سالی برای مقاوم سازی کشور مصر پرداخته می شود. رهیافت ها ونتایج تحقیق نشان می دهد که  این الگو مشتمل بر عناصر دروندادی همچون «چشم انداز توحیدی» و عناصر فرایندی همچون «راهبرد ها و اصول راهبردی » و عناصر بروندادی همچون «اقدامات راهبردی»  بوده و سرانجام دربرگیرنده تدوین راهبرد، اجرا وارزیابی راهبردی است؛ با این تصویر راهبرد اقتصاد مقاومتی  می تواند  در بستر مدیریت راهبردی اسلامی معنادار باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، مدیریت راهبردی، یوسف نبی(ع)، قصص قرآنی
  • عباس قدیمی، سید نصرالله ابراهیمی*، عبدالحسین صفائی صفحات 121-150

    ترور هدفمند  به‎عنوان یک سیاست معمول در بین برخی دولت‎ها برای پیشبرد اهداف نظامی وامنیتی شان تبدیل شده است. ترور هدفمند ممکن است در موقعیت ها و شرایط مختلفی رخ دهد که می تواند توسط یک دولت  در شرایط مخاصمات مسلحانه یا صلح رخ دهد. وسیله در این  ترور چندان اهمیت ندارد. این مفهوم پس از حوادث و تحولات 11 سپتامبر تغییرات زیادی کرده است.  با وجود این که سیاست و ابزار جنگی است که همچنان قانونی و مشروع در حقوق بین الملل محسوب می شود اما توسط برخی کشورها مانند آمریکا به عنوان ابزاری تروریستی استفاده می‎شود که در جامعه بین‎المللی مقبولیتی ندارد.اکنون این ضرورت وجود دارد که دکترین با رویکرد کاملا حقوقی موضوع «ترور هدفمند» از منظرحقوق بین الملل بشردوستانه و حقوق بین الملل بشر، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.  هدف در کاربرد نظامی آن به شخص یا محل یا شیء مورد حمله گفته می شود؛ لذا عمل هدف قرار دادن یعنی هدایت عملیات به سمتی که باید حمله به هدف صورت گیرد. اما مفهوم ترور در ترکیب ترور هدفمند از نظر واژه شناختی همانند ترکیب اعدام فراقضایی  و از حیث هدف نیز گرفتن حیات دیگریست که مشترک هستند؛ اما از نظر حقوقی تفاوت های مفهومی دارند. اقدام نظامی آمریکا در ترور هدفمند فرمانده نیروی قدس سپاه به‎ صورت آشکار در مغایرت با اصول و شرایط دفاع مشروع بوده و نقض فاحش قواعد حقوق بین الملل و حقوق بشر دوستانه بین المللی است.  نهادهای بین المللی باید در پی ضمانت اجراهای مناسب برای چنین اقداماتی در سوی آمریکا باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، ارزش ها، توسعه منابع انسانی، بیانیه گام دوم انقلاب
  • مهدی نیکنام*، حسین علی احمدی جشفقانی صفحات 151-170

    بودجه سندی است که از طریق آن دولت، می ‎تواند بر متغیرهای کلان اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... تاثیر بگذارد. بودجه در ایران، مانند شریان های بدن، نقش مهمی در انتقال خون حیات بخش به اجزای مختلف جامعه و اقتصاد بازی کند. احصاء و شناسایی گزاره های سیاستی بودجه عمومی از ضروری ترین اولویت ها در جهت تبیین کارآمدی بودجه در جمهوری اسلامی ایران است. در این تحقیق کاربردی-توسعه ای که با روش توصیفی-تحلیل انجام شد، اطلاعات با روش کتابخانه ای و با مراجعه به اسناد و مدارک معتبر گردآوری و از طریق ابزار پرسش نامه در اختیار 70 نفر از صاحب نظران و خبرگان گذاشته شد. نتایج از طریق نرم افزار نشان داد که گزاره های سیاستی بودجه عمومی در جمهوری اسلامی ایران شامل مفاهیم قانون اساسی (با 6 شاخص)، قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 (3 شاخص)، قانون برنامه و بودجه (20 شاخص)، سندچشم انداز (9 شاخص)، قانون برنامه 5 ساله توسعه (14 شاخص) و سیاست های کلی برنامه 5 ساله (15 شاخص) مورد شناسایی واقع شدند.

    کلیدواژگان: بودجه عمومی، برنامه و بودجه، گزاره های سیاستی، ارکان جهت ساز
  • محمدحسین عصاری* صفحات 171-206

    امروزه تحقیق و توسعه و فعالیت های مرتبط با دستیابی به فناوری های پیشرفته جدید در سراسر دنیا یک فعالیت عمده صنعتی به‎شمار می‎آید و همچنین در راستای کاهش زمان و خطر دستیابی به فناوری و موفقیت پروژه های تحقیق و توسعه، شبکه سازی را مدنظر قرار داده اند. در پژوهش حاضر عوامل موثر بر توانمندی شبکه سازی در مدیریت تحقیق و توسعه مورد بررسی قرار گرفته است. توانمندی شبکه سازی در مدیریت تحقیق و توسعه صنعت هوافضا با توجه به هزینه بر بودن و زمان بر آن به عنوان یکی از ارکان مهم در راستای موفقیت فعالیت های نوآورانه سازمانی است. در پژوهش حاضر عوامل موثر بر توانمندی شبکه سازی بررسی شده است. پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نوع روش توصیفی پیمایشی است. در این راستا عوامل تاثیرگذار بر توانمندی شبکه سازی تحقیق و توسعه براساس مرور ادبیات و نظر خبرگان صنعت هوافضا استخراج شده و پرسشنامه تایید شده در جامعه خبرگان توزیع و نتایج با روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS مورد تائید قرار گرفته است. سپس ابعاد توانمندی شبکه سازی براساس روش تحلیل شبکه ای فازی اولویت‎بندی شد. پیکره بندی و ساختار شبکه با وزن 0.369، دارای بیشترین میزان اهمیت است.

    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، توانمندی شبکه سازی، فناوری پیشرفته، صنایع هوافضا
  • امید مهدیه*، حسن نظری صفحات 207-224
    بحران ها رویدادهای اجتناب ناپذیر زندگی در عصر کنونی هستند. تحقیق حاضر که به صورت کاربردی و به شیوه توصیفی (پیمایشی) انجام شده است به بررسی نقش راهبرد و مشارکت مردمی در اثربخشی مدیریت بحران پرداخته است. جامعه آماری تحقیق را کارکنان، اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه زنجان و سایر افرادی که از طریق شبکه های اجتماعی با آنها در ارتباط بودند، شامل می شود. برای جمع آوری داده از پرسشنامه استفاده شد که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای  سنجش متغیرهای راهبرد مدیریت بحران، مشارکت مردمی، و اثربخشی مدیریت بحران به ترتیب از پرسشنامه لین موئه و پاتراناراکول (2006)، منوریان (1389) و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. در کل تعداد 330 پرسشنامه به صورت برخط جمع آوری شد و مورد تحلیل قرار گرفت. تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SmartPLS انجام شد. نتایج نشان داد که همبستگی معنی داری بین متغیرهای تحقیق وجود دارد و راهبرد مدیریت بحران به تنهایی می تواند 70 درصد از واریانس متغیر وابسته (اثربخشی مدیریت بحران) را تبیین کند. به علاوه، راهبرد مدیریت بحران و همچنین مشارکت مردمی تاثیر مستقیم و معنی داری بر اثربخشی مدیریت بحران داشتند. تاثیر راهبرد مدیریت بحران بر مشارکت مردمی نیز معنی دار بود ولی نقش میانجی مشارکت مردمی در رابطه بین راهبرد مدیریت بحران و اثربخشی آن تایید نشد. داشتن راهبرد مشخص برای مدیریت بحران می تواند تاثیر معنی داری بر اثربخشی آن داشته باشد. تدوین راهبرد پیشگیرانه برای مدیریت بحران می تواند نقش موثری بر اثربخشی مدیریت بحران داشته باشد. به نظرمی رسد افزایش مشارکت مردمی می تواند موفقیت اجرای راهبرد مدیریت بحران را تضمین کند.
    کلیدواژگان: راهبرد مدیریت بحران، راهبرد پیشگیرانه، راهبرد واکنشی، مشارکت مردمی، اثربخشی مدیریت بحران
  • امید اردلان*، نادر شمامی صفحات 225-256
    به دست آوردن دانش از مهم ترین عوامل رسیدن به استقلال واقعی و رها شدن از وابستگی است و این امر در سایه پژوهش امکان پذیر است. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی تعالی سازی پژوهش در ارتش جمهوری اسلامی ایران در قالب الگوی پارادایمی (شامل شرایط علی، مقوله محوری، شرایط زمینه ای (بسترسازها)، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدهای تعالی‏سازی پژوهش) انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه پژوهش در ارتش جمهوری اسلامی ایران است. در این تحقیق نوع پژوهش کاربردی، روش انجام آن توصیفی - اکتشافی و ابزار گردآوری داده ها شامل مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان بوده است. روایی سوالات مصاحبه به روش محتوایی و پایایی آن با اجرای روش بازآزمون تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با رویکرد کیفی و با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد انجام شد و فرآیند کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی اجرا شد. براین مبنا، یکایک اجزای پارادایم کدگذاری تشریح و الگوی تعالی سازی پژوهش در آجا ترسیم گردید و در پایان نظریه ای مبتنی بر 16 قضیه حکمی خلق شد
    کلیدواژگان: تعالی، تعالی سازی پژوهش، ارتش جمهوری اسلامی ایران، نظریه پردازی داده بنیاد
  • امرلله نژندی منش* صفحات 257-285

    فرآیند برنامه ریزی استراتژیک و محصول آن، به عنوان یک برنامه مدون در هر حوزه ای بسترساز رشد، تنظیم کننده فعالیتها و حتی تنظیم کننده ضوابط و روابط می باشد. هدف پژوهش حاضر، طراحی و ارائه الگوی برنامه ریزی استراتژیک سازمان بر مبنای قابلیت ها و ظرفیت ها در شرکت قند اصفهان است. روش پژوهش از نظر نتیجه و فایده کاربردی، از نظر هدف، اکتشافی و از نظر نوع داده ها کیفی و کمی است و افق زمانی نیز تحقیق از نوع تحقیقات مقطعی می باشد است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران (به تعداد 34 نفر) و کارشناسان ارشد (به تعداد 12 نفر) شرکت قند اصفهان می باشد. روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند، 20 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته باز جهت شناسایی نقاط قوت و ضعف داخلی و فرصت ها و تهدیدهای خارجی می باشد. روایی پرسشنامه ها، محتوایی است که توسط خبرگان تایید شد. داده ها توسط نرم افزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که شرکت در زمینه عوامل داخلی ضعف دارد، در زمینه عوامل خارجی با تهدید مواجه است، همچنین موقعیت شرکت در ماتریس ارزیابی عوامل داخلی خارجی در خانه شماره 5 تعیین شد لذا استراتژی حفظ و نگهداری یا ثبات برای شرکت توصیه شد در نهایت براساس نمره جذابیت در ماتریس QSPM هر یک از استراتژی ها به صورت زیر اولویت بندی گردید:1-توسعه کشت چغندر قند (منطقه ای و فرامنطقه ای)، 2- رسوخ در بازار و 3- توسعه سیستم های مدیریتی می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، طراحی، برنامه ریزی راهبردی، قابلیت ها - ظرفیت ها
  • مصطفی لطفی جلال آبادی*، علی فرهادی، داود فریدپور صفحات 287-308

    ارزیابی عملکرد صحیح کارکنان از حساس ترین مسائلی است که فرماندهان با آن روبه رو هستند و عامل موفقیت یک سازمان نظامی به‎شمار می آید و نقش مهم در رشد و بالندگی آن دارد؛ نااینهدف این مطالعه تعیین الزامات و معیارهای ارزیابی عملکرد کارکنان سازمان های دفاعی است. این مطالعه ازنظر هدف، کاربردی و از نظر رویکرد، کیفی و از منظر روش توصیفی است. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار مکس کیودا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. پایایی تحقیق از طریق توافق دو کدگذار 82. به دست آمد. روایی تحقیق نیز از طریق ارجاع به خبرگان مورد تائید قرار گرفت. یافته های تحقیق مبین آن است که 126 مضمون فرعی جهت سازمان های دفاعی از تدابیر فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) استخراج گردید که الزامات حاکم بر ارزیابی عملکرد کارکنان در 3 طبقه: اصول، ارکان و اهداف و معیارهای ارزیابی در 7 طبقه: ویژگی های اخلاقی، ویژگی های ارتباطی، ویژگی های انضباطی، ویژگی های انقلابی و مکتبی، رفتار فردی، رفتار گروهی و رفتار سازمانی طبقه بندی شدند.

    کلیدواژگان: فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی)، ارزیابی عملکرد، کارکنان سازمان های دفاعی
  • شهره احمدپور، کرم الله دانش فرد*، عباس طلوعی اشلقی، فریدون رهنمای رود پشتی صفحات 309-347

    سرمایه انسانی به عنوان سرمایه با ارزش و رقابتی سازمان ها محسوب و مدیران آگاه به اهمیت منابع انسانی، قادر به ایجاد مزیت رقابتی برای آینده سازمان و تحول و رشد اقتصادی کشور خواهند بود. هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی سنجش سرمایه انسانی ملی است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و ازنظر رویکرد توصیفی- پیمایشی و به لحاظ روش تحقیق از نوع کمی می باشد. جامعه آماری تحقیق دو بخش است. برای گردآوری اطلاعات، در بخش کیفی پس از استخراج الگوی مفهومی از ادبیات تحقیق، الگو از طریق نظرسنجی از خبرگان و اساتید مدیریت منابع انسانی با استفاده از تکنیک دلفی تائید شد. بخش کمی مدیران و کارشناسان منابع انسانی سازمان های دولتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بودند و نمونه آماری به کمک جدول مورگان تعیین گردید. داده ها به کمک ابزار پرسشنامه از خبرگان و کارکنان گردآوری و روایی پرسشنامه با نظرات خبرگان و پایایی آن با آلفای کرون باخ تائید و تجزیه وتحلیل داده ها با رویکرد معادلات ساختاری انجام گردید. بر اساس یافته های پژوهش، ابعاد الگوی سنجش سرمایه انسانی ملی، عبارت بودند از بعد شخصی، بعد شغلی، بعد سازمانی، سرمایه معنوی، سرمایه فکری. نتایج تحقیق حاکی از قابلیت کاربرد الگوی سنجش سرمایه انسانی ملی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، ارزش سرمایه انسانی، سنجش سرمایه انسانی ملی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان های دولتی
  • جواد پورکریمی، زهره علیمردانی* صفحات 349-375

    رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب بر سه نکته محوری خودسازی، جامعه‎‎پردازی و تمدن سازی تاکید داشته اند. این عناصر سه گانه را می توان در مکتب شهید قاسم سلیمانی که همان مکتب اهل بیت است، مشاهده کرد. هدف از پژوهش حاضر، تبیین این مولفه ها در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و مکتب مدیریتی شهید قاسم سلیمانی است تا تاثیر آن در ابعاد فردی، اجتماعی و بین المللی آشکار شود. مقاله پیش رو با روش فراترکیب و با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی ایرانی و خارجی و بانک اطلاعاتی شهید قاسم سلیمانی، پیرامون مولفه های گام دوم انقلاب اسلامی در مکتب مدیریتی آن شهید انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تحقق اهداف متمایز و متعالی انقلاب اسلامی در راستای رشد و کمال افراد جامعه و بسط عدالت، منوط به استفاده از الگوی مدیریتی متناسب با آن است. چنین الگویی برخاسته از مبانی منحصربه فردی است که آن را می توان در مکتب شهید سلیمانی جستجو کرد و به عناصری مانند: تامل بر خود، آینده، تکلیف و دشمن در وجه خودسازی؛ همچنین عناصری همچون رویکرد جامعه شناختی و جامعه سازی در وجه جامعه پردازی و همچنین عناصر ایجابی و سلبی در وجه تمدن سازی دست یافت.

    کلیدواژگان: خودسازی، جامعه‎‎پردازی، تمدن سازی، مکتب مدیریتی، شهید قاسم سلیمانی
|
  • Hamidreza Fartokzadeh, Seyed Alireza Shirazi * Pages 7-34

    The activity of development institutions has a significant role in the economy and development of countries' industries. The Foundation of the Underprivileged of the Islamic Revolution, as one of the most important institutions that was established by the order of Imam Khomeini (RA), has an important mission in the removal of deprivation and the economic activity of the country. Determining the guiding lines of the road map is important in formulating a strategic plan. The aim of the current research is to determine the broad outlines of the road map of Mustafafan Foundation as a development institution. The paradigm of the current research is interpretative and it has used the qualitative research method based on Narrative inquiry. The data has been collected through the library study of documents, documents, regulations, previous strategies and published reports until the end of 2022. In this research, there were 16 people from the presidents of the eras, members of the board of trustees of Mustafafan Foundation, managers and senior vice presidents of economics and deprivation reduction in the foundation, and executive and scientific experts in similar institutions. The results showed that the guidelines of the road map of Mustafafan Foundation, as a development institution responsible for its creation, are located in 8 dimensions, which are: 1) industrial development, 2) development of knowledge-based technology, 3) development of human capital, 4) development of foreign exchange. 5) development of food security, 6) development of national infrastructure,7) development of platform economy & 8) elimination of deprivation. Mustafafan Foundation plays a role by considering the two axes of compensating for the market failure in allocating resources and compensating for the government's failure in governance as a development institution.

    Keywords: Mostazafan Foundation Of Islamic Revolution, Development Institution, Industrial Development, Economic Development, Elimination Of Deprivation, Road Map
  • Hamideh Abbasi *, Rasool Sarihi, Sara Hajatpoor, Sajad Jelveh Pages 35-58
    The present study examines the effect of strategic leadership and knowledge management on performance accountability, considering the mediating role of dynamic capability. According to the result of the research, this research is of the applied type and in terms of the strategy used, it is a survey. The statistical population of this research included all accountants and relevant assistants in the national executive bodies in the number of 190 people. 124 people have been obtained from this sample population through Cochran's formula. The data collection tool in this research was a questionnaire. In this research, the standard questionnaire of Jasmedin and Naqshbandi (2017), Nijkamp (2016), Arhman and Zafar (2015) and Hall (2005) was used. CVR index was used to determine the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha method was used to determine the reliability of the questionnaire. Analysis of research data has been done through path analysis and structural modeling using laser software. Haki's research shows that strategic leadership and knowledge management alone do not affect performance accountability. But dynamic, as a mediating power between strategic leadership and knowledge management, has a positive effect on the responsiveness of organizational performance.
    Keywords: Strategic Leadership, Knowledge Management, Performance Accountability, Dynamic Capability
  • Mohammadbagher Rostami *, Foroogh Moeen Moghadas, Kiomars Samradjah Pages 59-89

    The purpose of this research is to identify and measure the factors affecting the social responsibility of the gas company of Tehran province using a mixed method. A semi-structured interview was used to collect data, and 27 managers and internal and external experts of the company were selected by purposive sampling, and the interviews continued until the theoretical saturation of the research data. To identify the factors affecting the social responsibility of the gas company of Tehran province, the theme analysis method and MAXQDA2020 software were used, and finally 8 comprehensive themes, 50 organizing themes extracted from 870 basic themes were identified. After identifying the main themes, a questionnaire to measure the social responsibility of the company was distributed among 53 managers and experts of the company, collected and analyzed by confirmatory factor analysis method using SmartPLS software. Factors affecting the social responsibility of the gas company of Tehran province were identified and measured in eight categories: principles of responsibility, corporate governance, citizen rights, work activities of employees, environment, legal operational activities, issues related to customers and community participation and development. Meanwhile, the factors of citizenship rights and corporate governance and legal operational activities had the highest factor loading and explanatory coefficient.

    Keywords: Corporate Social Responsibility, Tehran Gas Company, Measurement, Factors Affecting, Mix Method
  • Abbas Shafiei * Pages 91-119

    Resistance economics is one of the main needs of Islamic society in all ages and the Holy Quran as an eternal miracle has not been indifferent to meeting this need. During their mission and rule, the divine prophets have faced all kinds of threats, sanctions and crises, which, with the help of the source of revelation and with appropriate measures, have been able to make decisions that are fruitful both in their own time and for other times and all societies. He has been a learner and a lesson In this article, in order to achieve the model of realization of resistance economy with Quranic approach in response to the main research question by using the story-based contemplation method in the Holy Quran, the model of strategic management of Prophet Yusuf (AS) in managing the drought economic crisis to strengthen Egypt Paid.Research approaches and results show that this model includes input elements such as "monotheistic perspective" and process elements such as "strategies and strategic principles" and output elements such as "strategic actions" and includes strategy formulation, implementation and strategic evaluation. It can be used as a model for the development and implementation of a resistance economy. Modeling a resistance economy inspired by the strategic management model of Yousef Nabi (AS), can lead the country to the shore of calm in crisis management.

    Keywords: : Resistance Economics, Strategic Management, Yousef Nabi (AS), Quranic Stories
  • Abbas Ghadimi, Seyyed Nasrollah Ebrahimi *, Abdolhosein Safaee Pages 121-150

    Targeted terror has been a common policy among governments in order to advance security goals. This terror may occur in different situations and conditions, which can be carried out by government in armed conflicts or even peace. tools are not very important in this assassination. This concept has undergone many changes after the events September 11. although it is a policy and a tool of war that is still considered legal and legitimate in international law, its currently considered by some countries like the US as a terrorist tool that is not acceptable in the international community. there is need to examine and analyze the doctrine of a completely legal approach to the issue of "targeted terror" from the perspective of international humanitarian law and international human rights. "Target" in its military application means the person or place or object attacked; Therefore, the act of targeting means directing the operation to the direction where the target should be attacked. however, the concept of "terror" in the combination of "targeted terrorism" is the same as the combination of extrajudicial declaration in terms of terminology, and in terms of the goal, which they have in common; But from the legal point of view, they have conceptual differences. The American military action in the direction of the targeted assassination of the IRGC Quds Force commander is in clear contradiction with the principles and conditions of legitimate defense and is a gross violation of the rules of international and international humanitarian law. The international community and international institutions should seek to guarantee appropriate executions for such actions against the UnitedStates.

    Keywords: Targeted Assassination, IRGC Quds Force Commander, International Human Rights, Drones
  • Mehdi Niknam *, Hosein Aliahmadi Jeshfaghani Pages 151-170

    The budget is a document through which the government can influence macro-economic, political, cultural, etc. variables. The budget in Iran, like the arteries of the body, plays an important role in transferring life-giving blood to different parts of the society and economy. Counting and identifying public budget policy propositions is one of the most essential priorities in order to explain the efficiency of the budget in the Islamic Republic of Iran. In this applied-developmental research that was done with the descriptive-analytical method; The information was collected by the library method and by referring to valid documents and documents and was given to 70 experts and experts through the questionnaire tool. The results through the software showed that the policy propositions of the public budget in the Islamic Republic of Iran include the concepts of the Constitution. with 6 indicators), the law on the implementation of the general policies of Article 44 (3 indicators), the plan and budget law (20 indicators), the vision document (9 indicators), the 5-year development plan law (14 indicators) and the general policies of the 5-year plan (15 indicators) were identified.

    Keywords: General Budget, Plan, Budget, Policy Propositions, Guiding Principles
  • Mohammadhossein Assari * Pages 171-206

    Today, R&D and activities related to the acquisition of new high technologies around the world is a major industrial activity. Organizations have paid close attention to networking in order to reduce time and achievement risk and have considered its role in the success of R&D projects. In the present study, the effective factors on networking capability in R&D management have been investigated. Networking capability in R&D management of aerospace industry due to its cost and time is one of the important pillars for the success of innovative organizational activities. In the present study, the effective factors on networking capability have been investigated. The research is applied in terms of purpose and is a descriptive survey method. In this regard, the factors affecting the capability of R&D networking based on literature review and opinion of aerospace industry experts have been extracted and a questionnaire approved in the community of distribution experts and the results have been confirmed by confirmatory factor analysis and structural equations and Smart-PLS software. Then, the dimensions of networking capability based on fuzzy network analysis method were prioritized in terms of network configuration and structure, managerial and organizational, network interaction and communication management, policies and strategies, and finally financial resources.

    Keywords: Research, Development, Networking Capability, High Technology, Aerospace Industry
  • Omid Mahdieh *, Hassan Nazari Pages 207-224
    Crisis are inevitable events in modern era life. This applied research that conducted in descriptive (survey) method aimed to examine the effect of strategy and public participation on crisis management effectiveness. Statistical population is Consist of University of Zanjan’s staff and students as well as their contacts in social media networks. For data collection, questionnaire was used which its content validity and reliability was validated. The questionnaires were distributed electronically. Data analysis performed by using SPSS and Structural Equation Modelling (SEM) analysis with Smart PLS. Findings show that there is a significant correlation among all variables, and crisis management strategy alone can explain 70 percent of dependent variable variance (crisis management effectiveness). In addition, the effect of strategy and public participation on crisis management effectiveness were significant. The impact of crisis management strategy public participation on was also significant. But the mediating role of public participation in the relationship between crisis management and its effectiveness didn’t Approved. Having a clear strategy for crisis management can have a significant effect on its effectiveness. Formulating a proactive strategy for crisis management can have an effective role on the effectiveness of crisis management. It seems that increasing public participation can guarantee the success of crisis management strategy implementation
    Keywords: Crisis Management Strategy, Proactive Strategy, Reactive Strategy, Public Participation, Crisis Management Effectiveness
  • Omid Ardalan *, Nader Shamami Pages 225-256
    The main and most important indicator of development in today's world is knowledge and technology, and acquiring knowledge is one of the most important factors to achieve real independence and freedom from dependence, and this is possible in the shadow of research. The current research was conducted with the aim of designing a research excellence model in the Islamic Republic of Iran Army in the form of a paradigmatic model (including causal conditions, central category, contextual conditions (substrates), intervening conditions, strategies and consequences of research excellence. The statistical population of this research includes experts and experts in the field of research in the Islamic Republic of Iran Army. In this research, the type of applied research, the method of conducting it was descriptive-exploratory, and the data collection tool included library studies and semi-structured interviews with experts. The validity of the interview questions has been confirmed by the content method and its reliability by implementing the retest method. Data analysis was done with a qualitative approach and using the Foundation's data theorizing method, and the coding process was implemented in three stages of open, central and selective coding. For this basis, each of the components of the description coding paradigm and the research excellence model were drawn in AJA, and at the end, a theory based on 16 ruling theorems was created.
    Keywords: Excellence, Research Excellence, Islamic Republic Of Iran Army, Data-Based Theorizing
  • Amrolah Najandimanesh * Pages 257-285

    plan in any field, is a platform for growth, regulates activities and even regulates rules and relationships. The purpose of this research is to design and present the organization's strategic planning model based on capabilities and capacities in Isfahan Sugar Company. The research method is exploratory in terms of results and practical utility, and qualitative and quantitative in terms of the type of data. Also, in terms of time horizon, the research is a cross-sectional type of research. The statistical population of the research includes all managers (34 people) and senior experts (12 people) of Isfahan Sugar Company, 20 people were selected as a sample based on the non-random sampling method. The tools used in this research include a researcher-made questionnaire to identify internal strengths and weaknesses and external opportunities and threats. The validity of questionnaires is the content that was confirmed by experts. The data was analyzed by Excel software. The findings of the research showed that the company is weak in the field of internal factors and is facing threats in the field of external factors. Also, the position of the company in the evaluation matrix of internal and external factors was determined in house number 5, therefore the strategy of maintenance and stability was recommended for the company. Based on the attractiveness score in the QSPM matrix, each of the strategies was prioritized as follows: 1- Development of sugar beet cultivation (regional and extra-regional), 2- Penetration in the market and 3- Development of management systems.

    Keywords: : Planning, Strategic Planning, Capabilities, Capacities
  • Mostafa Lotfijalalabadi *, Ali Farhadi, Davod Faridpour Pages 287-308

    The current theoretical foundations in performance evaluation are in conflict with the cultural foundations of our country, which is God-centered, guardianship-centered, and internally-controlled. Thus, this study aims at determining the features, principles, sources, standards, and consequences of performance evaluation based on the Supreme Leader’s orders of Islamic Republic of Iran. This research is applied research in terms of purpose and is descriptive in terms of method. The study population is the orders of the Supreme Leader. The information was collected in the form of libraries and analyzed by qualitative content analysis and cognitive mapping. Findings indicate that the principles governing performance evaluation in the Supreme Leader's thought includes avoiding speculation, emphasizing reason and argument, congruity and continuity of evaluation, emphasizing the institutionalization of religious and revolutionary values, attention to the environmental situation, comprehensiveness, ruling the spirit of work and effort, maintaining human dignity, confidentiality, and trustworthiness, etc. In addition, according to Supreme Leader’s opinion, the evaluation authorities include managers and commanders, clients and people, colleagues, regulatory bodies, individuals themselves, and professional evaluators. And finally, the performance evaluation criteria, the effects and consequences of performance evaluation were identified from the perspective of the Supreme Leader.

    Keywords: Supreme Leader, Performance Evaluation, Defensive Organizations Staffs
  • Shohreh Ahmadpour, Karamollah Daneshfard *, Abbas Toloie Eshlaghy, Fereydon Rahnama Rodpashti Pages 309-347

    Human capital is considered as a valuable and competitive capital of organizations, and managers who are aware of the importance of human resources will be able to create a competitive advantage for the future of the organization and the economic development and growth of the country. The purpose of this research is to provide a model for measuring national human capital. The current research is applied in terms of purpose, descriptive-survey approach, and quantitative in terms of research method. The statistical population of the research is two parts. To collect information, in the qualitative section, after extracting a conceptual model from the research literature, the model was confirmed through a survey of experts and professors of human resource management using the Delphi technique. A small part were managers and human resources experts of government organizations of the Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare, and the statistical sample was determined with the help of Morgan's table. The data was collected with the help of a questionnaire from experts and employees, and the validity of the questionnaire was confirmed with the experts' opinions and its reliability was confirmed with Cronbach's alpha, and the data was analyzed using the structural equation approach. Based on the findings of the research, the dimensions of the national human capital measurement model were personal dimension, occupational dimension, organizational dimension, spiritual capital, intellectual capital. The research results indicate the applicability of the national human capital measurement model in the Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare.

    Keywords: Human Capital, The Value Of Human Capital, Measurement Of National Human Capital, Ministry Of Cooperation, Labor, Social Welfare, Government Organizations
  • Javad Pourkarimi, Zohreh Alimardani * Pages 349-375

    In the statement of the second step of the revolution, the supreme leader of the revolution emphasized on three key points: self-improvement, socialization and civilization. These three elements can be seen in the school of Haj Qasim Soleimani, which is the school of Ahl al-Bayt. The aim of the current research is to explain these components in the statement of the second step of the Islamic revolution and the school of management of martyr Haj Qassem Soleimani, so that its influence in individual, social and international dimensions is revealed. The upcoming article is based on a meta-composite method and by searching in Iranian and foreign databases and the database of Shahid Haj Qasim Soleimani; About the components of the second step of the Islamic revolution, it has been done in the management school of Shahid Soleimani. The findings of the research indicate that the realization of the distinctive and sublime goals of the Islamic Revolution in the direction of the growth and perfection of the members of the society and the expansion of justice depends on the use of a suitable management model. Such a model arises from unique foundations that can be found in the school of Shahid Soleimani and elements such as self-reflection, future, duty and enemy in the face of self-improvement; Also, elements such as the sociological approach and socialization in the face of socialization, as well as positive and negative aspects in the face of civilization were achieved

    Keywords: Self-Construction, Social Processing, Civilization, School Of Management, Martyr Haj Soleimani