فهرست مطالب

نشریه دولت پژوهی ایران معاصر
سال دهم شماره 3 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید زکریا محمودی رجا*، محمد عابدی اردکانی، سید یزدان هاشمی اصل، محمد زارگزی صفحات 11-34
    این پژوهش باهدف بررسی و تحلیل دلایل ناکامی فعالیت احزاب سیاسی در ایران (سال های 1392-1368) با تکیه بر فرهنگ سیاسی نخبگان و تعامل ساختار/کارگزار نگاشته شد. در الگوی حکمرانی دموکراتیک، احزاب سیاسی با پذیرش انتخابات عمومی تولد یافتند و از آن ها به عنوان فرزندان دموکراسی، بسترساز چرخش مسالمت آمیز قدرت و گردش نخبگان، مشارکت سیاسی نظام مند شهروندان و... یادشده است؛ لذا در توسعه سیاسی دولت ها نقش موثر دارند. تاکید ساختار حکمرانی و قانون اساسی بر مشارکت و رقابت سیاسی قانونی و عدم تثبیت و نهادینه نشدن فعالیت حزبی، چالش چندبعدی است که می تواند قواعد بازی های سیاسی و به تبع آن ثبات سیاسی، امنیت ملی و ماهیت حکمرانی را با چالش جدی مواجه سازد؛ ازاین رو ضروری است این مسئله ی پیچیده و تودرتو مورد بازبینی و بازخوانی انتقادی قرارگیرد که چرا کارکرد احزاب سیاسی در جمهوری اسلامی ایران، طی سال های 1368 1392 با ناکامی مواجه شدند؟یافته های پژوهشی با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای اسنادی و بهره گیری از چارچوب نظری ساخت یابی گیدنز حاکی از این بود که در ناکامی و شکست سازوکارهای حزبی در جمهوری اسلامی ایران، محورهای مختلفی نقش دارند. فرهنگ سیاسی نخبگانی اما مولفه ای موثرتر بوده است. نخبگان سیاسی در ایران بدون آگاهی از کارویژه های حزبی ، بافت و ساخت خاص جامعه ، متاثر از شرایط مقطعی و در دست گرفتن قدرت سیاسی، سازمان های حزبی تاسیس کردند؛ بنابراین احزاب سیاسی نه تنها کارویژه های اصلی خود را در ساختار سیاسی اجتماعی جامعه از دست دادند بلکه به بی اعتمادی نهادی در سطح رقابت های سیاسی منتهی شده اند.
    کلیدواژگان: تحزب، مردم سالاری دینی، نخبگان سیاسی، فرهنگ سیاسی، دولت
  • افشین کرمی*، مینا میریان صفحات 35-57
    توسعه ناپایدار و عدم توازن بین عرضه و تقاضای آب و تشدید آن در شرایط تغییر اقلیم از جمله مسائل مهم در مدیریت منابع آب کشور محسوب می شود. در این راستا لزوم توجه به تدوین برنامه ای سازگار با تغییر اقلیم در بخش آب و کشاورزی با توجه به ابعاد مختلف زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی امری گریزناپذیر به نظر می رسد. با توجه به طیف گسترده آثار بالقوه تغییر اقلیم و در عین حال عدم قطعیت ذاتی آنها، باید برنامه سازگاری به شکلی تدوین شود که حداکثر انعطاف پذیری و آثار جانبی را داشته باشد. بدین جهت مساله اقلیمی سازی حکمروایی می بایست در بسیاری از برنامه ها و اسناد بالادستی کشور و در متن گفتمان دولت های مختلف جمهوری اسلامی ایران صرف نظر از جهت گیری های سیاسی آنها قرار بگیرد زیرا ماهیت اثرگذاری و آثار جانبی اقلیمی سازی حکمروایی از منظر مسائل اجتماعی و زیست محیطی تاکنون از سوی دولت های مختلف با کم توجهی روبرو شده و امروزه توجه به این امر ضروری به نظر می رسد. بر همین اساس پژوهش حاضر با روشی توصیفی تحلیلی به بررسی فرصت ها و چالش های اقلیمی-سازی حکمروایی در گفتمان دولت های مختلف جمهوری اسلامی ایران می پردازد. بر اساس یافته های پژوهش، در بخش چالش های اقلیمی سازی حکمروایی در جمهوری اسلامی ایران، مشخص شد که چالش های اقتصادی بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است. در مرتبه بعد چالش های سیاسی امنیتی قرار داد که با امتیاز 812/0 در مرتبه دوم جای گرفته است. رتبه سوم چالش ها به چالش های حوزه زیست محیطی با امتیاز 730/0 اختصاص دارد و پایین ترین رتبه نیز به چالش های اجتماعی با امتیاز 415/0 تعلق گرفته است.
    کلیدواژگان: اقلیمی سازی، حکمروایی، دولت، سیاست گذاری، ایران
  • سید خلیل مرتضوی شرودانی*، سید رضا مویدی، حسین محمدی سیرت صفحات 59-84

    برنامه هسته ای ایران از اوایل دهه 80 تا کنون، به یک پرونده بین المللی و منازعه دامنه دار بین ایران و قدرت های جهانی به سردمداری ایالات متحده تبدیل شده است. حجم انبوه تبلیغات، بزرگنمایی ها، گزارش ها، پژوهش ها، بیانیه ها و قطعنامه های صادر شده در این حوزه، نشان دهنده میزان حساسیتی است که نسبت به این موضوع و ابعاد پیدا و پنهان آن وجود دارد. مناقشه هسته ای ایران توسط پژوهشگران و صاحب نظران از زوایای گوناگونی مورد مطالعه قرار گرفته است، اما از جمله وجوهی که کمتر بدان پرداخته شده است، جنبه انگاره ها و هنجارهای درگیر در این جریان است. پژوهش حاضر تلاش دارد با کاربست روش اسنادی و مطالعات کتابخانه ای و نیز با تاکید بر رهیافت نهادگرایی نوین به مثابه چارچوب نظری، بر روی همین جنبه از پدیده مورد اشاره تمرکز کند و به این سوال اصلی پاسخ دهد که «چرا منازعه هسته ای ایران تا امروز استمرار یافته و پرونده بسته نشده است؟» یافته های پژوهش حاکی از آن است که انگاره ها سهم ویژه ای در شکل دهی به رفتارها و در نتیجه، تحولات سیاسی دارند، به این صورت که رویدادهای خاص و نقاط عطف تاریخی موجب می شود انگاره های ویژه ای تولید یا تقویت گردند و انگاره ها نیز پس از نهادینه شدن، رفتارهای سیاسی را به سمت و سوی خاص خود، جهت می دهند. بر این اساس، استمرار منازعه هسته ای ایران و آمریکا قابل تحلیل است.

    کلیدواژگان: برنامه هسته ای، منازعه ایران و امریکا، نهادگرایی نوین، انگاره ها و هنجارها، رفتار سیاسی
  • زهرا افراسیابی*، محمود اکبری صفحات 85-106
    مسئله وحدت در جهان اسلام از مهم ترین دغدغه های حاکمان سیاسی مسلمان از ابتدای تاریخ اسلام بوده است که در طول تاریخ، به خاطر رهیافت جنگ طلب و ستیزه جوی برخی رهبران به بیراهه رفته و در عمل زمینه ی روابط متشنج بین المللی در جهان اسلام را رقم زده است. امام خمینی (رحمه الله علیه) به عنوان یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین رهبران مردمی جهان اسلام برای اولین بار از تعبیر زیبای ید واحده برای وحدت مسلمانان استفاده کرد. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که وحدت جهان اسلام مبتنی بر عقلانیت، در اندیشه امام-خمینی (رحمه الله علیه) بر چه مبنایی تحقق یافته است؟ جمع آوری داده ها از طریق بررسی کتاب ها و مقالات متعدد با موضوع وحدت بوده و با روش کیفی و رویکرد توصیفی-تحلیلی در سیره عملی امام خمینی (رحمه الله علیه) مبانی وحدت در دیدگاه ایشان را مشخص می کند. بر این اساس مهم ترین یافته ها و مولفه های مستخرج از اندیشه امام خمینی (رحمه الله علیه) مبارزه با ظلم و نفی استکبار بدون تعصب به قومیت و ملیت است و اثبات می شود در دیدگاه عقلانی امام خمینی-(رحمه الله علیه) مبنای وحدت، صرف مسلمان بودن کشورها نیست بلکه داشتن روابط سیاسی همسو در نفی استعمار و دفاع ازمظلوم است. ازطرفی ضرورت بازخوانی و باز اندیشی وضعیت موجود ایران در روابط بین الملل دولت ها حائز اهمیت است چرا که عقلانیت انقلاب اسلامی با عقلانیت هایی رقابت می کند که از تراث چند ساله غرب بهره می برند. الگو پذیری در وحدت از مبانی اندیشه غربی بجز دامن زدن به اختلافات و ایجاد تفرقه ثمره ای نخواهد داشت
    کلیدواژگان: استعمارستیزی، روابط سیاسی، ظلم ستیزی، عقلانیت، وحدت
  • سید محمدصالح بهشتی نژاد* صفحات 107-132

    سند 2030، در تلاش است ظرفیت های کشورهای مختلف را جهت توسعه همه جانبه به کار گیرد. در ماهیت این سند چالش های وجود داشته و به نظر می رسد بر خلاف ادعاهای اولیه، این سند در چارچوب توصیه های خویش، به تحمیل ارزش هایی به منظور جهانی سازی ملت ها می پردازد. این پژوهش در صدد است ماهیت سند 2030 را مورد بررسی قرار داده و به سوال «تهدید فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در فرایند رژیم های بین الملل در ذیل سند 2030 چیست؟» پاسخ دهد. رویکرد این پژوهش کیفی بوده و به کمک مطالعات کتابخانه ای تلاش دارد جامعه آماری مقالات، کتاب ها و گفت وگوهای حیطه موضوع سند 2030 را مورد بررسی قرار دهد و از طریق تحلیل محتوای کیفی، ماهیت سند 2030 را به صورت نظام مند تبیین نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد سند 2030، با گذراندن مراحل «تدوین شاخص های اختیاری»، «شکل دادن هنجارها»، «تشکیل نهادهای اختیاری»، «تدوین قواعد و اصول الزام آور قانونی» و در نهایت «تشکیل رژیم بین الملل» با بهره گیری از سه محرک قدرت، دانش و منافع و با فعال کردن بازیگران دولتی و غیر دولتی، حاکمیت فرهنگی کشورها خصوصا جمهوری اسلامی ایران را به ویژه در حیطه آموزش محدود کند و به بهانه هدف چهارم سند توسعه پایدار، به عنوان مهمترین هدف با عنوان «به سوی آموزش و یادگیری مادام العمر با کیفیت، برابر و فراگیر» به کمک چهار شیوه «آموزش مستقیم»، «آموزش های غیر مستقیم»، «تاثیر بر سازمانها و نهادهای داخلی و بومی» و «جریان سازی های اجتماعی»، بر سیاست گذاری های فرهنگی دخالت نماید.

    کلیدواژگان: تهدید فرهنگی، رژیم های بین الملل، سند 2030، حکمرانی
  • محمدرضا صالحی وثیق*، علی اکبرپور آلمه جوقی، محمدباقر مکرمی پور صفحات 133-154

    جایگاه رسانه و روایت در قالب بندی حافظه تاریخی و هویت جمعی در نظریه های تبیین کننده انقلاب اسلامی ایران کمتر موردتوجه بوده است. ازهمین رهگذر، پژوهش حاضر به بررسی روند شکل گیری روایت پیرامون انقلاب اسلامی پرداخت و از ملاحظه نظری ساخت روایت برای روشن کردن پویایی های موجود استفاده کرد. سوال پژوهش این بود که نقش رسانه های رسمی، رسانه های غیررسمی، نخبگان سیاسی، رویدادها و زمینه های اجتماعی-سیاسی در ساخت و انتشار روایت انقلاب اسلامی چه بوده است. با روش شناسی توصیفی-تحلیلی، یعنی با توصیف بستر تاریخی انقلاب اسلامی و با تحلیل مولفه های روایی و دلالت های آن ها نتایج نشان داد که باوجود مجهز بودن پهلوی دوم به طیف وسیعی از رسانه های رسمی (رادیو، تلویزیون، روزنامه و کتب) برای تبلیغات و تثبیت روایت پهلوی، به دلیل ضعف و تناقض ایدئولوژیکی، با روایت شکست روبه رو شد و رسانه های غیررسمی (نوارکاست، اعلامیه، مساجد و منابر) و نخبگان سیاسی با رهبری امام خمینی (ره) با ایدئولوژی برآمده از بافت فرهنگی و دینی جامعه ایران، بر برداشت ها و نگرش های عمومی و ساخت روایت، در طول و بعد از انقلاب اسلامی تاثیر گذاشتند. به عبارتی تاثیر متقابل رسانه های غیررسمی و روایت های تاریخی در شکل دادن به رویدادهای انقلابی مهم بوده و نشان می دهد که روایت در انقلاب اسلامی نقش مهمی در شکل گیری و ترویج گفتمان انقلابی و هویت بخشی به آن داشته است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، ساخت روایت، دولت، رسانه، پهلوی دوم
|
  • Sayyed Zakarya Mahmoodiraja *, Mohhamad Abedi Ardakani, Seyyed Yazdan Hashemi Asl, Mohhamad Zargazei Pages 11-34
    The present study aims to examine and analyze the reasons for the failure of political party activities in Iran during the years 1368 to 1392, with a focus on the political culture of elites and the interaction of structure/agency. In the model of democratic governance, political parties emerged from the acceptance of public elections and are regarded as the progeny of democracy, facilitating peaceful power transitions, elite rotation, and organized political participation of citizens. Therefore, they play a significant role in the political development of states. The emphasis of governance structures and the constitution on legal political participation and competition, alongside the instability and institutionalization of party activities, presents a multidimensional challenge that can seriously disrupt the rules of political games and, consequently, political stability, national security, and the nature of governance. Thus, it is essential to critically review and examine the complex and intertwined issues surrounding why the function of political parties in the Islamic Republic of Iran faced failure from 1368 to 1392. The research findings, using a descriptive-analytical method and utilizing library-documentary resources along with Giddens' structuration theory framework, indicate that various factors contribute to the failure of party mechanisms in the Islamic Republic of Iran. The political culture of elites, however, has proven to be a more influential factor. Political elites in Iran, unaware of the party's functions and the specific social context, influenced by temporary conditions and the pursuit of political power, established party organizations. Therefore, political parties not only lost their primary functions within the socio-political structure of society but also led to a lack of institutional trust at the level of political competition.
    Keywords: : Partisanship, Religious Democracy, Political Elites, Political Culture, State
  • Afshin Karami *, Mina Mirian Pages 35-57
    Unsustainable development and imbalance between water supply and demand and its exacerbation in climate change conditions are among the important issues in the country's water resources management. In this regard, the need to pay attention to the development of a program compatible with climate change in the water and agriculture sector, considering various environmental, social and economic dimensions, seems inevitable. Considering the wide range of potential effects of climate change and at the same time their inherent uncertainty, the adaptation plan should be developed in a way that has maximum flexibility and side effects. For this reason, the issue of claimatization of governance should be included in many programs and documents of the country and in the discourse of different governments of the Islamic Republic of Iran, regardless of their political orientations, because the nature of the impact and effects from the point of view of social and environmental issues, the side of climatization of governance has received little attention from different governments, and today it seems necessary to pay attention to this issue. Based on this, the present study investigates the opportunities and challenges of the climatization of governance in the discourse of different governments of the Islamic Republic of Iran with a descriptive-analytical method. Based on the findings of the research, in the section of the climatization challenges of governance in the Islamic Republic of Iran, it was found that the economic challenges have been assigned the highest rank. In the next order, placed political-security challenges, which is ranked second with a score of 0.812. The third rank of challenges is assigned to environmental challenges with a score of 0.730, and the lowest rank is assigned to social challenges with a score of 0.415.
    Keywords: Climatization, Governance, Government, Policy-Making, Iran
  • Seyyed Khalil Mortazavi Shervedani *, Seyyed Reza Moayedi, Hosein Mohammadi Sirat Pages 59-84

    Iran's nuclear program has been a topic of international idea since the early 1980s, and this has led to a wide-ranging conflict between Iran and world powers, primarily led by the United States. The significant presence of negative propaganda in Western media, reports from American think tanks, and statements from international organizations highlights the significance of Iran's nuclear capabilities for Western nations. Researchers and commentators have explored the issue of nuclear energy in Iran from various angles, yet one aspect that has received less attention is the exploration of the ideas and norms established in this domain. The artcle method is documentary research process and its theoretical framework emphasizes the approach of new institutionalism. This article aims to address the question of " why the Iran's nuclear file has remained controvertial for so long?" The research findings suggest that normative ideas play a significant role in shaping political behaviors and advancements. Once ideas become institutionalized, they steer political behavior in a specific direction. Therefore, it is possible to analyze the continuation of the nuclear conflict between Iran and the United States based on institutionalized normative assumptions.

    Keywords: Nuclear Program, Iran-US Conflict, New Institutionalism, Ideas, Norms, Political Behavior
  • Zahra Afrasyabi *, Mahmood Akbari Pages 85-106
    The issue of unity in the Islamic world has been one of the most important concerns of Muslim political rulers since the beginning of Islamic history, which has gone astray due to the bellicose and militant approach of some leaders and has in practice set the stage for tense international relations in the Islamic world. Imam Khomeini (may God bless him and grant him peace) as one of the most important and influential popular leaders of the Islamic world, used for the first time the beautiful interpretation of Yad Wahdeh for the unity of Muslims. The main question of the current research is, on what basis is the unity of the Islamic world based on rationality realized in the thought of Imam Khomeini (may God have mercy on him)? The collection of data is through the review of numerous books and articles on the topic of unity, and with a qualitative method and a descriptive-analytical approach in the practical life of Imam Khomeini (may God bless him and grant him peace), the foundations of unity in his view are determined. . Based on this, the most important findings and components extracted from the thought of Imam Khomeini (may God have mercy on him) is the fight against oppression and the negation of arrogance without prejudice to ethnicity and nationality. In the rational view of Imam Khomeini (may God have mercy on him), the basis of unity It's not just about the countries being Muslim, it's about having aligned political relations in rejecting colonialism and defending the oppressed. On the other hand, the necessity of re-reading and rethinking the existing situation of Iran in the international relations of governments is important, because the rationality of the Islamic Revolution competes with the rationalities that benefit from the many-year-old heritage of the West. Modeling unity in one of the foundations of Western thought will not be fruitful except to fuel differences and create division.
    Keywords: Anti-Colonialism, Political Relations, Anti-Tyranny, Rationality, Unity
  • Seyed Mohamadsaleh Beheshtinejad * Pages 107-132

    The 2030 document is trying to use the capacities of different countries for comprehensive development. There have been challenges in the nature of this document and it seems that contrary to the initial claims, this document, within the framework of its recommendations, imposes values for the purpose of globalization of nations. This research aims to examine the nature of the 2030 document and answer the question "What is the cultural threat of the Islamic Republic of Iran in the process of international regimes under the 2030 document?" to answer The approach of this research is qualitative and with the help of library studies, the statistical community is trying to investigate the articles, books and conversations related to the 2030 document and through qualitative content analysis, the nature of the 2030 document in a systematic way. explain The findings of the research show that the 2030 document, by going through the stages of "compilation of optional indicators", "formation of norms", "formation of optional institutions", "composition of legally binding rules and principles" and finally "formation of the regime between By using the three drivers of power, knowledge and interests and by activating governmental and non-governmental actors, the "international" has limited the cultural sovereignty of countries, especially the Islamic Republic of Iran, especially in the field of education, and under the pretext of the fourth goal of the sustainable development document, as The most important goal with the title "toward quality, equal and inclusive lifelong education and learning" with the help of four methods "direct education", "indirect education", "influence on domestic and local organizations and institutions" and "flow" social constructions", interfere with cultural policies.

    Keywords: : Cultural Threat, International Regimes, 2030 Document, Governance
  • Mohammadreza Salehi Vasigh *, Ali Akbarpour Almeh Joghi, Mohammadbagher Mokarami Pour Pages 133-154

    The role of media and narrative in shaping historical memory and collective identity in the explanatory theories of the Iranian Islamic Revolution has received little attention. Therefore, this study examines the process of narrative formation around the Islamic Revolution and utilizes a theoretical framework of narrative analysis to clarify the existing dynamics. The research question was: What has been the role of official media, unofficial media, political elites, events, and social-political contexts in constructing and disseminating the narrative of the Islamic Revolution? Through a descriptive-analytical methodology, which involved describing the historical context of the Islamic Revolution and analyzing its narrative components and implications, the results showed that despite the second Pahlavi dynasty being equipped with a wide range of official media (radio, television, newspapers, and books) for propaganda and the establishment of the Pahlavi narrative, it faced narrative failure due to ideological weakness and contradictions. In contrast, unofficial media (cassette tapes, leaflets, mosques, and pulpits) and political elites, led by Imam Khomeini (may he rest in peace), influenced public perceptions and attitudes as well as narrative construction, drawing from the cultural and religious fabric of Iranian society during and after the Islamic Revolution. In other words, the reciprocal influence of unofficial media and historical narratives has been crucial in shaping revolutionary events, demonstrating that narrative played a significant role in forming and promoting revolutionary discourse and providing identity during the Islamic Revolution.

    Keywords: Islamic Revolution, Narrative Construction, Government, Media, Second Pahlavi