فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 77 (تابستان 1403)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 77 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی، روح الله شفیعیان صفحات 7-26

    آیه تطهیر یکی از آیات بحث برانگیز میان علمای شیعه و اهل سنت است به گونه ای که غالب دانشمندان اهل سنت دلالت آن بر عصمت اهل بیت را نمی پذیرند. این تحقیق با روش جمع آوری اطلاعات و تحلیل آن ها درصدد بیان این نکته است که نه روش تفسیری اهل سنت در رابطه با آیه تطهیر مسیر صحیحی را پیموده و نه روش تفسیر مشهور شیعه. راه صحیح و مطابق با سیاق و قواعد ادبی آن است که؛ از طریق آیه تطهیر درصدد اثبات عارضی عصمت اهل بیت از طریق امر و نهی های خداوند نسبت به زنان پیامبر اکرم (ص) باشیم که اثبات چنین مقامی از عصمت فراتر از عصمت ذاتی اهل بیت است. نتایج تحقیق نشان می دهد که چهار اشکال اساسی در روش تفسیری اهل سنت و نیز پنج اشکال عمده در روش تفسیری مشهور شیعه نسبت به آیه تطهیر وجود دارد. از جمله می توان به عدم تناسب با سیاق، عدم تناسب با روایات قطعی الصدور، عدم تناسب با قواعد ادبی و عدم امکان داخل نمودن پیامبر اکرم (ص) در ذیل عنوان اهل بیت اشاره کرد.

    کلیدواژگان: اهل بیت(ع)، دلالت آیه تطهیر، عصمت، اهل سنت، شیعه، تفاسیر فریقین
  • حامد سجادی گوگدره*، محمدعلی وطن دوست صفحات 27-42

    مسئله نسبت دین و قدرت از جمله مسائلی است که از دیرباز مورد سوالات و ابهامات بسیاری از نواندیشان معاصر قرارگرفته است که در این میان عبدالکریم سروش از مشهورترین این افراد است؛ وی زبان اسلام را زبان قدرت و خشونت و پیامبر را عارفی مسلح و قدرت طلب معرفی می کند. سروش در اثبات دیدگاه خود، با استناد به آیات قرآن، به تفسیر و تحلیل آیات جهاد، آیات عذاب مجرمین در جهنم، آیات ابتدایی سوره توبه و آیه 29 سوره توبه و اخذ جزیه از اهل ذمه می پردازد و آن را منطبق با نظریه اقتدارگرایی و خشونت طلبی پیامبر اسلام و قرآن برمی شمرد. تبیین و بازخوانی ادله نقلی دیدگاه سروش، با روش تحلیلی انتقادی انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد ادله نقلی دیدگاه سروش، از اتقان لازم برخوردار نبوده و تفسیر وی از آیات، مخالف با سایر آیات قرآن، سیره مسلمین و نظرات فقهاء امامیه است.

    کلیدواژگان: عبدالکریم سروش، اقتدارگرایی، آیات جهاد، دین و قدرت، آیات سوره توبه
  • سید محمدحسین ابطحی*، ابوذر رجبی صفحات 43-65

    کتاب شکستن طلسم، به قلم دنیل دنت، از مهم ترین آثار جریان الحاد جدید است. دنت در این کتاب مدعی بررسی پدیده دین با روش علمی است و به دنبال تبیین دین به عنوان یک پدیده طبیعی، و نفی منشا ماورایی آن می باشد. او سعی دارد دین را برساختی متاثر از جریان تکامل طبیعی فرهنگ، با منطق داروینی آن توصیف کند. مسئله پژوهش حاضر، تبیین و ارزیابی  ادعاهای دنت در رابطه با تعریف و ریشه های دین و روند تکامل آن، با روشی توصیفی و انتقادی است. نتایج این بررسی نشان می دهد دنت در پیشبرد اهدافی چون معرفی دین به عنوان پدیده ای این جهانی و ترسیم الگوریتم تکاملی پیدایش و تحول آن، دچار چالش و خطاهایی است. نادیده انگاری مطالعات سنتی دین، نفی هویت  مستقل دین و خلط دین با دینداری، بخشی از این خطاها است. با این حال دنت نشان داده است که در بکارگیری ظرفیت های شبهه سازی تئوری داروین، تبحر زیادی دارد و همین امر اهمیت بررسی و نقد کتاب او را دوچندان کرده است.

    کلیدواژگان: دنیل دنت، دین، الحاد، تکامل داروینی، کتاب شکستن طلسم، آموزه های اسلامی
  • یاسر هاشمی*، احمد ولیعی ابرقویی صفحات 67-88

    شلنبرگ اصلی ترین مقرر برهان اختفای الهی، معتقد است اگر خدای ادیان توحیدی واقعا وجود دارد و دارای صفاتی هم چون عشق و محبت نامحدود نسبت به بندگان خویش است، باید بسیار بالاتر از عشق مادر به فرزند را نشان داده و به طریق اولی آن را دارا باشد ؛ حال آن که نسبت به سرگردانی انسان ها برای جستجوی خدای خویش آگاه است و توانایی رفع هرگونه مانعی را نیز دراین باره دارد؛ اما اختفای الهی به کرات رخ داده است. در نتیجه اساسا چنین خدایی با چنین صفاتی وجود ندارد. این نوشتار در صدد آن است تا این مسئله را با روشی تحلیلی- اسنادی و براساس رویکردی معرفت شناسانه، به نقد قرائت استقرائی او از برهان، از منظر تجربه دینی بپردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که با بررسی انجام شده در انواع مختلف تجارب دینی، قطعا برخی از اقسام تجارب دینی دارای ارزش معرفت شناختی اند؛ به ویژه مواردی که از سنخ علم حضوری بوده و معرفتی بی واسطه را نسبت به خداوند تثبیت می نمایند.

    کلیدواژگان: وجود خدا، اختفای الهی، شلنبرگ، قرائت استقرایی، تجربه دینی
  • مجتبی دهقانی*، محمدجواد اصغری صفحات 89-104

    هوش مصنوعی قوی عنوان برنامه ای است با هدف تولید سیستم هایی با قابلیت های شناختی انسان نظیر؛ آگاهی و ادراک. مسئله تحقیق این است که اکثر محققان این عرصه، ذهنمندی و آگاهی را محصول فرایندهای فیزیکی مغز می دانند. جف هاوکینز متاثر از این دیدگاه، در فرضیه ای به نام هزارمغز، با ارائه تحلیلی فیزیکال از ماهیت ذهن، مدعی کشف الگوریتم آگاهی و هوشمندی مغز شده است. در نگاه هاوکینز مقوله آگاهی با توانایی تشخیص مکان، ارتباط عمیقی دارد. به باور او سیستم هایی که با این الگوریتم طراحی شوند، همانند یک انسان، واجد آگاهی خواهند بود. در این مقاله با روشی تحلیلی انتقادی، امکان وقوعی دستیابی به چنین سیستم هایی مورد بررسی قرار گرفت و یافته های تحقیق نشان می دهد که با توجه به معضلاتی نظیر؛ تجرد ادراک، مسئله کوالیا، سابجکتیویتی، اراده آزاد، حیث التفاتی و استدلال اتاق چینی، فرضیه هاوکینز از عهده حل معمای آگاهی بر نیامده، و تئوری دستیابی به هوش مصنوعی قوی به کمک الگوریتم هزارمغز امکان وقوعی ندارد.

    کلیدواژگان: هاوکینز، ذهن، هوش مصنوعی قوی، فیزیکالیسم، کوالیا، هزارمغز
  • سید عابدین بزرگی*، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 105-124

    درباره رابطه توحید افعالی و فاعلیت انسان در افعالش، سه دیدگاه وجود دارد: اشاعره با پذیرش توحید افعالی خداوند، علیت میان انسانها و افعال آنان را انکار کرده، جبرگرا شده اند. معتزله با انکار توحید افعالی و پذیرش علیت انسانها در افعالشان، تفویض را پذیرفته اند. امامیه بر اساس دستور اهل بیت علیهم السلام، از قاعده «لا جبر و لا تفویض و لکن امر بین امرین» پیروی می کنند. برای تبیین دیدگاه اخیر، سه راه حل می توان ارائه کرد: الف) بر اساس علیت طولی، خداوند، فاعل غیرمباشر، و انسان، علت مباشر افعال خود است ب) بر اساس علیت حقیقی و اعدادی، خداوند علت حقیقی و انسان، علت اعدادی افعال خود است ج) با ارجاع علیت به تشان، خداوند علت حقیقی و انسان مظهر و تجلی خداوند می باشد و از آنجا که انسان ها با یکدیگر تفاوت دارند، نوع مظهریت و تجلی خداوند در آنها نیز متفاوت خواهد بود. مقاله حاضر بعد از توصیف و تحلیل اجمالی سه دیدگاه کلامی فوق، انواع مظهریت انسانها را با استمداد از آیات قرآن تبیین نموده است.

    کلیدواژگان: توحید افعالی، جبر و تفویض، انسان، الامر بین الامرین، مظهریت، تشان
  • محمد فرضی پوریان* صفحات 125-141

    قرآن کریم در آیه 56 سوره ذاریات هدف از خلقت جن و انس را عبادت خدا معرفی می کند. مسئله این پژوهش این است که عدلیه با استناد به این آیه، هدف خداوند از خلقت انسان را عبادت خدا می داند است. اما فخر رازی در تفسیر این آیه می گوید: چون خداوند کامل و بی نیاز است، هیچ هدفی از فعل خود ندارد، لذا «لام» در «لیعبدون» لام عاقبت است و اگر هم لام غرض باشد، به معنای هدف حقیقی نیست و تنها دال بر هدف مجازی است. در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و کتابخانه ای به بررسی نظر فخر رازی می پردازیم. یافته های تحقیق نشان می دهد که هدف خداوند به فعلش برمی گردد، یعنی خداوند جن و انس را خلق کرد تا با بندگی به رشد و تعالی برسند. مجازی بودن غرض نیز قابل قبول نیست، زیرا اصل بر حقیقی بودن معنای جمله است. در نتیجه تفسیر فخر رازی از آیه صحیح نیست و بر مبنای پیش فرض و مبنای کلامی او بوده است.

    کلیدواژگان: هدف از خلقت، جن و انس، فخر رازی، 56 ذاریات، معنای عبادت، تکامل ذات، عبث
  • محمد صفر جبرئیلی* صفحات 143-168

    تحول به معنای تغییر یافتن و به شکل دیگری درآمدن است، فعالیت و تلاشی مستمر برای تامین اهدافی در مسیر اصلاح، روزآمد کردن و کاربردی سازی و ارتقاء از جایگاه کنونی به موقعیتی برتر و بالاتر است. تحول در هر دانشی از جمله دانش کلام نشانگر حضور فعال آن در حیات بشری و ارائه طرح و ایده برای حل مسائل و مشکلات فکری، اجتماعی و سیاسی وتولید معرفت دینی ناظر به نیازهای روز و همگام با آن است. عملکرد متکلمان معاصر مدرسه قم زمینه ساز تحقق مراتب و مراحلی از تحول دانش کلام در هفت محور و بعد مدیریتی، روشی، پژوهشی، محتوایی، اهداف و غایات شده است.این نوشتار که ازجهت روشی کتابخانه ای و از جهت ماهیت اکتشافی و توصیفی است، عملکرد متکلمان مدرسه قم درسده اخیر در تحول دانش کلام و رشد و ارتقای دین پژوهی در جامعه را بررسی و تحلیل کرده و ضمن یادآوری برخی کاستی ها و آسیب ها به بیان بایسته های دیگری برای تحقق فرایند بهتر تحول این دانش پرداخته است.

    کلیدواژگان: دانش کلام، ابعاد تحول، مدرسه قم، متکلمان معاصر
|
  • Mohammad Danesh Nehad*, Mohammadhassan Vakili, Ruhollah Shafieeian Pages 7-26

    The verse of tathir is one of the controversial verses among Shia and Sunni scholars in such a way that most of the Sunni scholars do not accept its implication of the infallibility of Ahl al-Bayt. This research, with the method of collecting information and analyzing them, tries to express the point that neither the Sunni interpretation method in relation to the verse has followed the correct path, nor the famous Shiite interpretation method. The correct way and in accordance with the context and literary rules are for the fact that through the verse of tathir we try to prove the temporary infallibility of the Ahl al-Bayt through God's commands and prohibitions regarding the wives of the Holy Prophet (s), which proves such a position of infallibility beyond the inherent infallibility of the Ahl al-Bayt. The results of the research show that there are four basic problems in the interpretation method of Sunnis and five major problems in the famous Shia interpretation method regarding the verse. Among others, we can point to their disagreement with: the context, the definitively valid traditions, literary rules, and the impossibility of including the Holy Prophet (s) under the title of Ahl al-Bayt.

    Keywords: Ahl Al-Bayt (A), Meaning Of The Verse Tathir, Infallibility, Ahl Al-Sunnah, Shia, Fariqain`S Commentaries
  • Hamed Sajjadi Gugdare*, Mohammadali Vatandust Pages 27-42

    The issue of the relationship between religion and power is one of the issues that have long been the subject of many contemporary thinkers' questions and ambiguities, among which Abdul Karim Soroush is one of the most famous people. He introduces the language of Islam as the language of power and violence and the prophet as an armed and power-seeking mystic. In order to prove his point of view, Soroush interprets and analyzes the verses of Jihad, the verses of the punishment of criminals in hell, the opening verses and the verse 29 of Tawbah and taking Jizya from the people of dhimma, citing the verses of the Qur'an, and views it as being consistent with the theory of authoritarianism and violence.  The explanation and re-reading of the narrative evidence of Soroush's point of view has been done with analytical-critical method. The findings of the research show that the narrative evidence of Soroush's point of view does not have the necessary proficiency and his interpretation of the verses is contrary to other verses of the Qur'an, the Muslim way of life, and the opinions of Imamiyyah jurists.

    Keywords: Abd Al-Karim Soroush, Authoritarianism, Verses Of Jihad, Religion, Power, Verses Of Surah Tawbah
  • Seyyed Mohammadhossein Abtahi*, Abuzar Rajabi Pages 43-65

    The book Breaking the Spell, written by Daniel Dennett, is one of the most important works of the new atheism movement. In this book, Dennett claims to investigate the phenomenon of religion with a scientific method and seeks to explain religion as a natural phenomenon and negate its transcendental origin. He tries to describe religion as a structure influenced by the natural evolution of culture, with its Darwinian logic. The problem of the current research is to explain and evaluate Dennett's claims regarding the definition and roots of religion and its evolution process, with a descriptive and critical method. The results of this study show that Dennett has challenges and errors in advancing goals such as introducing religion as a natural phenomenon and drawing the evolutionary algorithm of its origin and evolution. Ignoring the traditional studies of religion, denying the independent identity of religion and confusing religion with religiosity are some of these errors. However, Dennett has shown that he is very proficient in using the capacities of doubting in Darwin's theory, and this has doubled the importance of reviewing and criticizing his book.

    Keywords: Daniel Dennett, Religion, Atheism, Darwinian Evolution, Breaking The Spell, Islamic Teachings
  • Yaser Hashemi*, Ahmad Valieai Abarqu`I Pages 67-88

    Schellenberg, the main proponent of the proof of Divine Hiddenness, believes that if the God of monotheistic religions really exists and has attributes such as unlimited love and affection towards his servants, he must show much more than the love of a mother to her child and possess it in the first way. Now that he is aware of people's wandering in search of their God and has the ability to remove any obstacles in this regard; regardless of the fact, Divine disappearance has happened many times. As a result, there is basically no such God with such attributes. This article intends to deal with this issue with an analytical-documentary method and based on an epistemological approach, to criticize his inductive reading of the argument from the perspective of religious experience. The findings of the research show that with the investigation done on different types of religious experiences, some types of religious experiences definitely have epistemological value. Especially the cases which are from the tradition of present knowledge and establish direct knowledge about God.

    Keywords: God's Existence, Divine Hiddenness, Schellenberg, Inductive Reading, Religious Experience
  • Mojtaba Dehghani*, Mohammadjavad Asghari Pages 89-104

    Strong artificial intelligence is the title of a program with the aim of producing systems with human cognitive capabilities such as awareness and perception. The problem of this research is that most researchers in this field consider mindfulness and consciousness to be the product of physical processes of the brain. Affected by this point of view, Jeff Hawkins has claimed to discover the algorithm of brain consciousness and intelligence by presenting a physical analysis of the nature of the mind in a hypothesis called the thousand brain. In Hawkins' view, the category of consciousness has a deep connection with the ability to recognize a place. According to him, the systems designed with this algorithm will have awareness like a human. In this article, with an analytical-critical method, the possibility of achieving such systems was investigated, and the findings of the research show that due to problems such as absence of perception, problem of qualia, subjectivity, free will, altruism and Chinese room argument, Hawkins' hypothesis has not been able to solve the mystery of consciousness, and the theory of achieving strong artificial intelligence with the help of a thousand-brain algorithm is not possible.

    Keywords: Hawkins, Mind, Strong Artificial Intelligence, Physicalism, Qualia, Thousand Brains
  • Seyyed Abedin Bozorgi*, Alireza Mohseni Tabrizi Pages 105-124

    There are three viewpoints regarding the relationship between the monotheism of actions and man`s causality in his actions: by accepting the monotheism of God's actions, the Ash'arites have denied the causality between humans and their actions, and have become determinists. By denying monotheism of actions and accepting the causality of humans in their actions, the Mu'tazilah have agreed with tafwiz, delegation. According to the order of the Ahl al-Bayt (a) the Imamiyyah follow the rule of la Jabra wa la tfwiz bal alamru bain alamrain. To explain the latter point of view, three solutions can be presented: a) based on longitudinal causation, God is the indirect agent, and man is the responsible cause of his actions b) based on real and ground-maker causation, God is the real cause and man is the ground-maker cause of actions c) By referring causality to tasha`un, God is the true cause and man is a mazhar of God, and since humans are different from each other, the type of God`s mazhariyyat will also be different in them. After describing and briefly analyzing the above three theological views, the present article has explained the types of human mazhariyat by referring to the verses of the Qur'an.

    Keywords: Verbal Monotheism, Predestination, Human Being, Alamru Bain Alamrain, Mazhariyat, Tsha`Un
  • Mohammad Farzi Pourian* Pages 125-141

    In the verse 56 of Surah Dhariyat, the Holy Qur'an introduces the purpose of creation of jinn and man as the worship of God. The issue of this research is that Adliyyah, referring to this verse, believes that the purpose of God's creation of man is to worship God. But Fakhr Razi, in his interpretation of this verse, says: Because God is perfect and of no need, He has no purpose for His actions, therefore "lam" in "li ya`budun" is the that of end, and even if it be for purpose, it does not mean true purpose and only does virtually. In this article, we will examine Fakhr Razi's opinion with a descriptive-analytical and librarian method. The findings of the research show that God's purpose goes back to his actions, that is, God created jinn and man to grow and progress with servitude. Virtuality of purpose may not be agreed with also, because takeing the truth of the meaning of the sentence is preferred. As a result, Fakhr Razi's interpretation of the verse is not correct and it was based on his presupposition and theological basis.

    Keywords: Purpose Of Creation, Jinn, Ins, Fakhr Razi, 56 Dhariyat, Meaning Of Worship, Evolution Of Nature, In Vain
  • Mohammad Safar Jabri`Ili* Pages 143-168

    Evolution means to change and taking a different form, it is a continuous activity and effort to achieve goals in the direction of improvement, updating and practicalization and upgrading from the current position to a superior and higher position. The evolution of any knowledge, including theology, indicates its active presence in human life and the presentation of plans and ideas to solve intellectual, social and political issues and problems, and the production of religious knowledge that is in line with the needs of the day. The steps taken by the contemporary theologians of Qom school has become the basis for the realization of levels and stages of the evolution of theology in the seven axes and dimensions of management, method, research, content, goals and objectives. The theologians of  Qom school in the recent century have examined and analyzed the development of theology and the growth and promotion of religious studies in the society, and while reminding some shortcomings and harms, they have expressed other needs to realize the better process of the development of this knowledge.

    Keywords: Theology, Aspects Of Transformation, Qom School, Contemporary Theologians