فهرست مطالب

نشریه پژوهش های راهبردی ارتش
پیاپی 9 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/30
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-31
تحقیقات نشان می دهد بیش از 80 درصد استراتژی های تدوین شده، در اجرا با شکست مواجه می شوند. دلایل مختلفی برای این شکست ها وجود دارد که یکی از مهمترین دلایل این ناکامی ها، عدم هماهنگی استراتژی های تدوین شده با موضوعات رفتاری (از جمله فرهنگ سازمانی، تعارض، انگیزش، قدرت و سیاست سازمانی و غیره) به عنوان عوامل بسترساز اجرای استراتژی می باشد. بر همین اساس، هدف از این مقاله، بررسی هماهنگی استراتژی کسب و کار با گونه های قدرت سازمانی و تاثیر آن بر عملکرد در 18 مورد از شرکت های بازرگانی وزارت دفاع (غیرنظامی) می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، توصیفی، از نظر نتیجه، کاربردی- توسعه ای و از نظر نوع داده، ترکیبی می باشد. در تحقیق کمی، 105 پرسشنامه از استراتژیست های شاغل در شرکت ها جمع آوری شد. در این تحقیق برای بررسی روابط بین متغیر های تحقیق از "مدل معادلات ساختاری" و بطور اخص تکنیک تحلیل مسیر با بهره گیری از نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 3 و برای "تحلیل خوشه ای" و "تحلیل واریانس" از نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد. همچنین برای تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه های ساختار یافته با 36 نفر از مدیران ارشد، از تحلیل محتوا و برای تایید روایی مدل ارائه شده قدرت سازمانی و نیز تعیین معیار مقایسه عملکرد شرکت ها، از تکنیک دلفی استفاده شد.نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد شرکت های با هماهنگی بالاتر در استراتژی کسب و کار و گونه های قدرت، دارای عملکرد بهتری هستند.
کلیدواژگان: استراتژی، قدرت، عملکرد، دلفی، تحلیل محتوا -
صفحات 33-65هدف
ارائه مدل ساختاری توسعه فردی کارکنان متقاضی و حائزشرایط تغییر وضعیت ارتش ج.ا.ایران.
روشاین پژوهش کاربردی، به روش توصیفی-پیمایشی و مقطعی انجام گردید. جامعه پژوهش، تعداد 65 از کارکنان نظامی متقاضی و حائزشرایط تغییر وضعیت از رده های "درجه داری" و "افسر ب" به رده "افسر الف" (مشتمل بر 21 نفر از ستاد آجا و 44 نفر از یگان های مختلف نزاجا) است. جامعه نمونه بصورت تمام شمار درنظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته ای است که روایی آن با استفاده از نظر خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، مطلوب ارزشیابی شد. تعداد 52 پرسشنامه تکمیل گردید. برای برازش مدل ساختاری پیشنهادی از LISREL و برای تجزیه وتحلیل داده ها از SPSS استفاده شد. رتبه بندی ابعاد سه گانه، عوامل 30گانه و سنجه های ارزشیابی 66گانه مدل ساختاری پیشنهادی بر اساس آزمون فریدمن انجام شد.
یافتهاجرای مدل ساختاری پیشنهادی، نشان داد مطلوبیت بعد «برنامه های توانمندسازی تخصصی توسعه فردی کارکنان» (با میانگین حسابی 3.89) در وضعیت «مطلوب» و دارای بالاترین رتبه است.
نتیجه گیریهمچنین مطلوبیت سنجه «توسعه توانمندی راهپیمایی تاکتیکی کارکنان» با میانگین 4.43 نیز در وضعیت «مطلوب» و دارای بالاترین رتبه است.
کلیدواژگان: مدل ساختاری توسعه فردی، برنامه های توانمندسازی، افسران الف- ب و درجه داری، تغییر وضعیت -
صفحات 67-93
پس از پذیرش قطعنامه 598، امام خمینی (ره) در پیام سال 1367 ه.ش خطاب به فرماندهان نظامی کشور، ایده راهبرد دفاع همه جانبه را مطرح کردند و بر ضرورت تدوین آن در سال های آتی تاکید فرمودند. به تناسب نیاز روز و شرایط زمانی و در جهت مقابله با تهدیدهای نرم و نظامی دشمن، توجه به این راهبرد در سال های اخیر توسط فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) به وضوح مشخص است. ازآنجایی که اولویت اول بودن پدافند هوایی و توجه به دفاع همه جانبه از آسمان کشور از منظر معظم له بسیار ضروری است، تبیین نقش فرمانده معظم کل قوا در هدایت و رهبری دفاع همه جانبه از آسمان کشور یکی از نکات بسیار مهم محسوب شده و هدف این تحقیق است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر رویکرد کیفی و ازنظر نوع، توصیفی تبیینی با ابزار تحلیل داده بنیاد می باشد که در قالب مفهوم سازی، مقوله سازی و سپس مدل پردازی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. بر طبق نتایج تحقیق، راهبردها و پیامدهای هدایت و رهبری فرماندهی معظم کل قوا در دفاع همه جانبه از آسمان کشور به شرح ذیل می باشد:الف) راهبردها:استقامت و آمادگی و بصیرت، حفظ و ارتقاء آمادگی و توان رزمی، پاسخ گویی جامع به تهدیدات با بهره گیری از ظرفیت های منسجم و یکپارچه فرماندهی و کنترل در دفاع همه جانبه، نمایش قدرت بازدارندگی و آمادگی همه جانبه با به کارگیری تجهیزات و تسلیحات بومی ب) پیامدهادفاع همه جانبه هوشمند، فناورانه، مهارت محور چندگانه، منعطف و پویا، ، دفاع هوایی پایدار، دائمی، مطمئن و پاسخگو و ایجاد بازدارندگی یکپارچه برای جمهوری اسلامی ایران می باشد.
کلیدواژگان: دفاع، دفاع همه جانبه، هدایت و رهبری، اندیشه دفاعی -
صفحات 95-123
در سالیان اخیر، سرمایه فکری همواره به عنوان یک منبع مهم برای سازمان ها، به منظور توسعه و بالندگی و دستیابی به مزیت رقابتی پایدار مطرح بوده است و این مهم در آجا از عوامل مهم بالا بردن توان رزمی بوده که از اهداف مهم این پژوهش می باشد. تحقیق حاضر، توصیفی-پیمایشی با ماهیت کاربردی و از لحاظ زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد و جامعه نمونه اول 20 نفر از اساتید باتجربه و متخصص در زمینه مدیریت دفاعی و مالی در هیئت علمی دانشگاه های نظامی آجا و جامعه دوم 184 نفر از بازنشستگان نظامی با مدرک دکتری نظامی می باشند. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای، برای تحلیل آنها از پرسشنامه دلفی فازی و فرایند تحلیل رتبه ای و برای اعتبارسنجی مدل نهایی پژوهش از تحلیل همبستگی و رگرسیون و نرم افزار spss استفاده گردیده است.نتایج تحقیق نشان داد که سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه اجتماعی از مهمترین شاخص های سرمایه فکری می باشند و باکمک خبرگاه مهمترین و تاثیر گذارترین مولفه هرشاخص، در افزایش توان رزمی تعیین و همچنین مشخص گردید که مدیریت استراتژیک سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه اجتماعی در بالا بردن توان رزمی ارتش جمهوری اسلامی ایران تاثیر مثبت و معناداری دارند.
کلیدواژگان: سرمایه فکری، مدیریت استراتژیک سرمایه فکری، افزایش توان رزمی، ارتش جمهوری اسلامی ایران -
صفحات 125-157
خلق مشترک با مشارکت مشتری برای ایجاد مزیت رقابتی، توسعه خدمات مشتری محور و بهبود عملکرد شرکت و رضایت مشتری شناخته شده است. امروزه بخش عمده ای از نیازهای مرتبط با آجا نیز از طریق بخش صنعت دفاعی تهیه می گردد. در پژوهش حاضر تعامل بین نیروهای مسلح و صنایع دفاعی با رویکرد خلق مشترک بررسی شده است. در مرحله اول از پژوهش 32 مورد از آسیب های خلق مشترک احصا و در قالب کد وارد نرم افزار مکس کیو دا گردید و در ادامه از جامعه ای متشکل از 15 نفر از مدیران بخش دفاعی و صاحب نظران آجا مصاحبه به عمل آمد. برابر یافته ها کمبود منابع و انگیزه ها و چشم انداز مشترک نامشخص با 7/77%، درک ضعیف از نیازهای مشتری و عوامل انگیزشی با 8/58% و توانایی سازمانی ضعیف با 9/57% به عنوان مهم ترین عوامل و با بیشترین نظرات مصاحبه شوندگان هستند. بربر نتایج عدم همسویی بین ارزش های پیشنهادی منابع عملیاتی و راه حل های قابل اجرا با 6/5%، عدم مشارکت مشتری و عدم وجود سیستم پاداش و به رسمیت شناختن با 3/8% و مهارت های اصلاحی ضعیف و فقدان صلاحیت مشتری با 3/11% به عنوان مهم ترین عوامل در تعاملات بین آجا و صنایع دفاعی هستند که نیازمند اصلاح هستند.
کلیدواژگان: خلق مشترک، تعامل، آجا -
صفحات 159-183این مقاله به روش موردی زمینه ای انجام شده است و هدف آن تعیین عوامل راهبردی موثر بر چابک سازی ساختار سازمانی یگان های عمده رزم زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران متناسب با تهدیدات آینده می باشد و سوال اصلی آن به چیستی عوامل موثر بر چابک سازی ساختار سازمانی این یگان ها اشاره دارد؛ مقاله از نوع کاربردی و به روش تحلیل عامل (اکتشافی) انجام شده است. روش جمع آوری اطلاعات به روش ترکیبی) میدانی، کتابخانه ای (بوده؛ جامعه آماری آن 98 نفر است. به منظور کفایت حجم نمونه از شاخص KMO و آزمون بارتلت استفاده شده استدر ابتدا نتایج آزمون تحلیل عاملی تحقیق نشان می دهد؛ ابعاد سازمان به دو گروه ساختاری و محتوایی تقسیم می گردد و عوامل تعیین کننده ساختار سازمانی در ابعاد ساختاری شامل؛ اجزاء اداری، استقلال، تمرکز، پیچیدگی، تفویض اختیار، تفکیک، رسمیت، حرفه گرایی، حیطه کنترل، تخصص گرایی، استاندارد کردن و حیطه عمودی می باشند و عوامل تعیین کننده ساختار سازمانی که در ابعاد محتوایی شامل؛ اهداف استراتژیک سازمان، اندازه و استعداد سازمان، محیط عمومی، فرهنگ سازمانی، فناوری، قدرت و کنترل، ارزیابی اثربخشی سازمان و استفاده از سازمان مجازی است؛ در مرحله بعد نتایج ترسیم جدول جمع آوری واریانس خروجی تحقیق؛ 8 عامل به ترتیب اهداف استراتژیک سازمان، اندازه و استعداد سازمان، فرهنگ سازمانی، استفاده از سازمان مجازی، حیطه عمودی، تفویض اختیار، حیطه کنترل و رسمیت را به عنوان عوامل راهبردی موثر بر چابک سازی ساختار سازمانی یگان های عمده رزم زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران متناسب با تهدیدات آینده تعیین می گردندکلیدواژگان: چابک سازی، چابکی سازمان، ساختار سازمانی، یگان های عمده رزم زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران
-
Pages 1-31
Researches show that much than 80% of formulated strategies have been failed in execution stage. There are many reasons for these failures. One of the main reasons for these failures, is the non-alignment between business strategy and organizational behavior affairs (such as organizational cultures, conflict, motivation, power and politics and etc) as an infrastructure of strategy execution. In this paper, the alignment between business strategy and power types and its effect on the performance improvement were investigated in 18 commercial companies of Defense Ministry, being active in trading (non-military) market. The present research is descriptive-expressive in terms of goal, applied-developmental in terms of consequence and mixed (qualitative-quantitative) in terms of data type. In quantitative research, 105 questionnaires were collected from the strategists of companies. In this research, "the model of structural equations" and especially the technique of path analysis were applied to study the relationships between the research variables, employing the Software smart PLS, v. 3.0; "cluster analysis" and "variance analysis" were performed by the Software SPSS, v. 19. Also, the qualitative data from the structured interviews made with 36 senior managers was analyzed by content analysis, and for verifying the validity of power model (developed by researches of this project) and the criterion for comparing the performance of the companies was determined by Delphi technique. The results of variance analysis test indicated that the companies, where business strategy and power types are more aligned, have a higher performance
Keywords: Strategy, Power, Performance, Delphi, Content Analysis -
Pages 33-65
This study endeavors to formulate a structural model for the individual development trajectory of commissioned officers. Employing a descriptive-survey and cross-sectional methodology, the research draws upon a population of 65 military personnel eligible for transitioning from the "Officer B" to "Officer A" category. This cohort comprises 21 individuals from the AJA headquarters and 44 from various units of the NEZAJA. A comprehensive sampling approach was adopted. Data collection employed a researcher-designed questionnaire, whose validity was determined through expert assessments, while reliability was established via Cronbach's alpha coefficient. Of the distributed questionnaires, 52 were completed. Model fitting utilized LISREL, and data analysis employed SPSS. Employing Friedman's test, the ranking of three dimensions, 30 factors, and 66 evaluation indices was accomplished. The findings highlight the "specialized empowerment programs for personal development of employees" dimension (mean: 3.89) as holding a "desirable" status and achieving the highest rank. Similarly, the "developing the ability of tactical marching of employees" measure garnered an average of 4.43, indicating a "favorable" status and securing the highest rank.
Keywords: Structural Model, Individual Development, Empowerment Programs, Commissioning, Commissioning Course -
Pages 67-93
After the acceptance of Resolution 598, Imam Khomeini in his message in 1367 addressed to the country's commanders, raised the idea of an Comprehensive defense strategy and emphasized the necessity of its formulation in feautore. According to the needs of the day and time conditions and to deal with the soft and military threats, attention to this strategy in recent years by the Supreme Commander of the Armed Forces. Air defense is the first priority and paying attention to Comprehensive defense of the country's sky is necessary from the perspective of His Highness, explaining the role of the Commander in guiding the Comprehensive defense of the country's sky is considered one of the most important points and is the goal of research. In terms of practical purpose, terms of qualitative, in terms, the present research is an explanatory description with the foundation's data analysis which has been examined and analyzed in the form of conceptualization, categorization, then modeling. According to the results the strategies and consequences of the guidance of the supreme command in the Comprehensive defense of the country's skies are as follows:Strategies:Endurance and preparedness and insight, maintaining and improving combat readiness and power, comprehensive response to threats by using coherent and integrated capabilities of command and control in Comprehensive defense, showing the power of deterrence and Comprehensive defense readiness by using indigenous equipmentConsequencessmart, technological, multi-skill based, flexible and dynamic defense, stable, permanent, reliable and responsive air defense and creating integrated deterrence for Iran.
Keywords: Defense, Comprehensive Defense, Guidance, Leadership, Defense Thought -
Pages 95-123
In recent years, capitalism has always been an important resource for organizations in order to develop and grow and achieve sustainable competitive advantage, and this has been one of the important factors in increasing combat capability that is one of the important goals. This is a study. The present study is descriptive-follow-up with a practical nature and timely time. The statistical population of the Islamic Republic of Iran's Army is the first sample community of 20 experienced and specialized professors in the field of defense and financial management in the faculty of the military universities of Ajay and the second community of 184 military retirees with a PhD in Military Ph.D. . In this study, the library method was used to analyze the Fuzzy Delphi Questionnaire and the ranking analysis process, and to validate the final model of the research, correlation and regression analysis and SPSS software were used.The results of the study showed that human capital, capitalization, social capital are the most important indicators of capitalist capital, and with the help of the statistics, the most important and influential component of any particular specificity was determined in increasing combat capacity and also that strategic capital management was determined. Intellectual, capitalist, capitalist and social capital have a positive and significant impact on enhancing the combat capability of the Islamic Republic of Iran
Keywords: Intellectual Capital, Strategic Management Of Intellectual Capital, Increasing Combat Power, Islamic Republic Of Iran Army -
Pages 125-157
Today, a major part of the needs related to the armed forces is provided through the defense industry sector. In the current research, the challenges and harms of the interaction between the armed forces and defense industries have been investigated with the approach of joint creation. In the first stage of the research, 32 cases of common injuries were counted and entered into the Max QDA software in the form of code, and then a group of 15 defense department managers were interviewed. Since the content obtained from the interviews are also of a qualitative nature, therefore, in order to examine these interviews, the qualitative content analysis method was used to obtain the damages with the approach of interactions between the armed forces and defense industries. According to the findings, lack of resources and motivations and unclear common vision with 77.7%, poor understanding of customer needs and motivational factors with 58.8% and weak organizational ability with 57.9% are the most important factors and with the most opinions of the interviewees. Berber results of the lack of alignment between the proposed values of operational resources and workable solutions with 5.6%, lack of customer participation and lack of reward and recognition system with 3.8% and poor corrective skills and lack of customer competence with 11.3% as the most important. There are factors in the interactions between the armed forces and the defense industry that need to be reformed
Keywords: Co-Creation, Interaction, AJA -
Pages 159-183This article has been carried out using a case study method and its purpose is to determine the effective factors on the organizational structure agility; The article is of an applied type and is done by factor analysis (exploratory) method. The data collection method was a combined (field, library) method; the statistical population is 98 people. KMO index and Bartlett's test were used to ensure the adequacy of the sample of the statistical population.Effective factors in organizational dimensions are divided into two structural and content groups; Structural dimensions include; Administrative components are independence, concentration, complexity, delegation, separation, formality, professionalism, scope of control, specialization, standardization, and vertical scope, and the content dimensions include; The strategic goals of the organization are the size and talent of the organization, public environment, organizational culture, technology, power and control, evaluating the effectiveness of the organization and using the virtual organization; At the end, 8 factors, in order of strategic goals of the organization, size and talent of the organization, organizational culture, use of virtual organization, vertical scope, delegation of authority, scope of control and formality as the main strategic factors affecting the agility of the organizational structure of the major ground combat units of the Republic Army Islamic Iran is determinedKeywords: Agility, Organization Agility, Organizational Structure, Major Ground Combat Units