فهرست مطالب

مهندسی پزشکی زیستی - سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1402)

نشریه مهندسی پزشکی زیستی
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین بانکی کشکی، سید علی سیدصالحی* صفحات 97-108

    هم آوایی نورونی بعنوان یکی از مهمترین پدیده های شناختی مغز انسان، در سال های اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. پدیده هم آوایی اغلب در مدل های نورونی گسسته و پیوسته یا سیگنال های تجربی ثبت شده از مغز مورد بررسی قرار می گیرد اما در این پژوهش، بر خلاف پژوهش های قبلی، پدیده هم آوایی برای نخستین بار در وزن های شبکه های عصبی مصنوعی در حال تعلیم مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هم آوایی در وزن های این شبکه ها، هم در حین یادگیری و هم در حالت بدون یادگیری اتفاق می افتد و از نوع هم آوایی عمومی است. همچنین با افزایش میزان یادگیری در شبکه، میزان هم آوایی در وزن ها نیز افزایش می یابد. در این پژوهش همچنین روشی جدید برای تشخیص الگوهای هم آوایی با استفاده از مشتق سیگنال و روش خوشه بندی سلسله مراتبی ارائه می شود و یک شاخص نیز برای سنجش میزان هم آوایی وزن ها در لایه های مختلف شبکه عصبی معرفی می گردد. بررسی این شاخص نشان می دهد که وزن های لایه های نخستین شبکه در مقایسه با لایه های سطوح بالاتر بصورت معناداری هم آوایی بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: هم آوایی نورونی، هم آوایی وزنی، انعطاف پذیری سیناپسی، شبکه عصبی مصنوعی، نگاشت نورونی، شناخت، مدلسازی، آشوب
  • مهسا عرب، علی فلاح*، سعید رشیدی، مریم مهدی زاده دستجردی، نسرین احمدی نژاد صفحات 109-124

    سرطان پستان رایج ترین نوع سرطان در زنان است. بیش از 80% ناهنجاری های پستان در مراحل اولیه خوش خیم هستند. بنابراین تشخیص زودهنگام مهم ترین چالش برای درمان به موقع است. یکی از روش های غیرتهاجمی و زمان واقعی برای غربال گری سرطان پستان، استفاده از سیگنال های فرکانس رادیویی اولتراسوند (US RF) است. این روش، علاوه بر تمایز بافتی و مقرون به صرفه بودن، در مقایسه با روش های دیگر، نیازی به تجهیزات تکمیلی ندارد. این پژوهش با هدف ارایه ی رویکردی هوشمند برای طبقه بندی ضایعات خوش خیم، مشکوک و بدخیم پستان براساس ویژگی های موثر استخراج شده از سری زمانی US RF صورت گرفته است. مجموعه داده ی US RF ثبت شده با عنوان USRFTS شامل 170 داده از ضایعات مذکور است که از 88 بیمار به دست آمده است. روش پیشنهادی در این تحقیق شامل چهار بخش اصلی پیش پردازش، استخراج ویژگی، انتخاب ویژگی و طبقه بندی است. در مرحله ی پیش پردازش، پس از بازسازی تصاویر B-mode از سری های زمانی US RF ثبت شده، ناحیه ی دارای ضایعه (ROI) در هر تصویر B-mode توسط پرتوشناس به صورت دستی انتخاب شده است. در ادامه، ویژگی های مختلف حوزه های زمان و فرکانس در مرحله ی استخراج ویژگی از هر ROI استخراج و پس از آن، ویژگی های موثر با استفاده از روش کلونی مورچه انتخاب شدند. در نهایت، دادگان با استفاده از طبقه بندهای ماشین بردار پشتیبان (SVM)، K-نزدیک ترین همسایه (KNN)، درخت تصمیم (DT)، تجزیه ی تشخیص خطی (LDA) و همچنین روش طبقه بندی با مرجع (RCM) مورد ارزیابی قرار گرفتند. با توجه به نتایج، بیشینه ی صحت طبقه بندی دو کلاسه و سه کلاسه به ترتیب 95/94% و 33/93% ارزیابی شدند.

    کلیدواژگان: فرکانس رادیویی، اولتراسوند، تصاویر B-Mode، سری زمانی، طبقه بندی، یادگیری ماشین، ضایعات پستان
  • رویکرد نو در تحلیل دینامیک راه روی سه بعدی انسان در حضور کنترل کننده مد لغزشی
    حسین رستمی باروجی، عبدالرضا اوحدی همدانی*، فرزاد توحیدخواه صفحات 120-130
    با وجود پیشرفت های گسترده در زمینه مطالعه بیومکانیک راه رفتن انسان، هنوز مدل راه رفتن مناسب با قابلیت شبیه سازی سیستم کنترل مغز انسان خصوصا در حالت سه بعدی ارائه نشده است. اهمیت موضوع زمانی بیشتر می شود که شبیه سازی راه رفتن انسان یکی از نیازمندی های اصلی طراحان تجهیزات بیومکانیکی نظیر اندام های مصنوعی، ربات های پوشیدنی و ربات های انسان نما است. با توجه به محدودیت ها و پیچیدگی مطالعات قبلی، در این تحقیق، یک مدل دینامیکی سه بعدی بر اساس کنترل کننده مد لغزشی (SMC) ارائه شده است که رفتار راه رفتن فرد سالم روی زمین را در مراحل مختلف حرکتی شبیه سازی می کند. در این تحقیق، بررسی جامع و تحلیلی از پیامدهای انتخاب ترتیب دوران سه بعدی سیستم مختصات مفاصل صورت گرفته است که با مدل دینامیک معکوس 11 درجه آزادی انجام شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، کنترل کننده SMC با خطای حداقلی قادر به تولید راه رفتن سه بعدی انسان است. همچنین در تحلیل راه رفتن سه بعدی (آنالیز گیت)، این نتیجه حاصل شد که توالی چرخش کاردان مناسب دینامیک پیچیده راه رفتن سه بعدی نیست و باید از ترتیب YXZ استفاده کرد؛ چراکه بدون این تغییر، سینماتیک مفاصل متحمل پرش های غیرفیزیکی و خطای محاسبات خواهد شد. از نتایج این تحقیق می توان در طراحی و شبیه سازی سیستم کنترلی ربات های انسان نما، ربات های پوشیدنی، پروتزهای فعال و غیرفعال استفاده کرد.
    کلیدواژگان: راه روی، سه بعدی، دینامیک، مد لغزشی، آنالیز گیت، ترتیب دوران
  • صفا رفیعی وند، محمدحسن مرادی، حسین اصل سلیمانی، زهرا ممیز صنعت* صفحات 125-136

    از جمله بیماری های سیستم گوارش، اختلالات حرکتی مری است که در آن حرکت توده غذایی در طول مری به صورت طبیعی اتفاق نمی افتد. روش استاندارد برای تشخیص این موارد، بهره گیری از مانومتری رزولوشن بالا است. علی رغم وجود راهنماهای پزشکی مانند راهنمای شیگاکو برای تحلیل نتایج مانومتری، این موضوع کماکان کاری دشوار بوده که نیاز به تجربه بالای پزشک و یا استفاده از دیگر روش های کمکی ثانویه برای تشخیص دارد. از سوی دیگر، بسیاری از اختلالات مذکور می توانند به صورت توام در این فرد ظاهر شوند و تشخیص گذاری را پیچیده تر کنند.در این مطالعه، تمرکز بر روی بیمارانی با بیش از یک اختلال به صورت توام است و موضوع تشخیص بیماری به صورت یک مساله طبقه بندی چندبرچسبی مطرح شده است. از این رو ساختار طبقه بند فازی که پیش تر توسط نویسندگان به منظور تشخیص تک-بیماری معرفی شده است، توسعه یافته تا علاوه بر یادگیری فضای ورودی نمونه ها، از اطلاعات هم شیوعی اختلالات نیز برای بهبود پیش بینی بهره ببرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد، اضافه کردن این اطلاعات به فرآیند تعلیم طبقه بند نه تنها عملکرد آن را نسبت به حالت پایه به شکل قابل ملاحظه ای افزایش می دهد، بلکه منجر به ساختاری از طبقه بندی کننده فازی می شود که نسبت به روش های دیگر طبقه بندی چندبرچسبی برتری دارد. روش معرفی شده قادر است با هزینه همینگ متوسط 08/0 ± 18/0 اختلالات حرکتی مری را تشخیص دهد که نسبت به دیگر روش ها عملکرد بهتری را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مانومتری مری، اختلالات حرکتی مری، سیستم کمک تشخیصی، طبقه بندی چندبرچسبی، طبقه بندی فازی
  • مریم عاشوری، رضا آقایی زاده ظروفی*، محمد صادقی صفحات 137-151

    در حال حاضر رشد سریع صنعت زیبایی در کنار توسعه مدل های هوشمند مبتنی بر الگوریتم-های یادگیری ماشین، منجر به افزایش تحقیقات گسترده در این حوزه شده است. جراحی زیبایی بینی یکی از رایج ترین و چالش برانگیزترین جراحی های زیبایی چهره است زیرا بینی برجسته-ترین عنصر چهره بوده که تاثیر زیادی بر جذابیت آن دارد. هدف این مقاله ارائه چارچوبی مبتنی بر یادگیری ماشین برای پیش بینی نمره زیبایی بینی است. در این مقاله تعدادی از پارامتر های هندسی بینی در ارتباط با کل چهره، به عنوان ورودی و نظر انسان به عنوان خروجی به الگوریتم-های رگرسیونی متداول یادگیری ماشین داده شده است. سپس یک مطالعه فرسایشی جهت بررسی تاثیر شکل چهره، رنگ و بافت پوست بر زیبایی بینی انجام شده است. طبقه بند پرسپترون چند لایه، خوشه بندی k-means و ماتریس هم رخدادی سطح خاکستری برای استخراج شکل چهره، رنگ پوست و بافت آن استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهد که مدل مبتنی بر پارامترهای هندسی، همبستگی متوسطی با نظر انسان دارد و با افزودن هر زیر مجموعه ای از مجموعه ویژگی های شکل چهره، رنگ و بافت پوست همبستگی مدل حاصل شده، تا رسیدن به درجه بالای همبستگی افزایش می یابد. همچنین نتایج بیانگر آن است که الگوریتم جنگل تصادفی در بین سایر الگوریتم ها بهترین عملکرد را بر اساس معیارهای ارزیابی میانگین مطلق خطا، ریشه میانگین مربعات خطا و همبستگی پیرسون دارد. نتایج مطالعه نشان می دهد که چارچوب ارائه شده می تواند به تعیین میزان زیبایی بینی در چهره افراد کمک نماید.

    کلیدواژگان: زیبایی بینی، یادگیری ماشین، پارامترهای هندسی، شکل چهره، رنگ پوست، بافت پوست
  • یک روش شخصی‎سازی شده برای تخمین فشارخون بدون کاف از یک سنسور PPG مبتنی بر یادگیری انتقالی عمیق
    مرضیه قنواتی، سیده فاطمه مولایی زاده*، مجتبی نویدی صفحات 150-160
    فشارخون بالا مهم‎ترین عامل مرگ‎ومیر در جهان است. اندازه گیری پیوسته فشارخون در سالمندان و افراد با سابقه سکته قلبی، بیماری قلبی عروقی، بیماری کلیوی و فشارخون بارداری بسیار ضروری است. هولترهای فشارخون مبتنی بر کاف به عنوان مرسوم‎ترین روش اندازه‎گیری پیوسته فشارخون، به دلیل استفاده از کاف بادی باعث ناراحتی شخص به خصوص در حین خواب می‎شوند. یک راه حل برای چنین مشکلاتی، اندازه‎گیری فشارخون به روش نوری با استفاده از سیگنال فوتوپلتیسموگرام است. در این پژوهش یک چارچوب یادگیری عمیق انتقالی برای تخمین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بر مبنای یک سیگنال فوتوپلتیسموگرام ارائه شده است. چارچوب پیشنهادی شامل سه بخش اصلی است: 1) کاهش نرخ نمونه برداری با ضریب 4 با هدف کاهش پیچیدگی مدل، 2) طراحی یک مدل پیش آموزش شامل لایه های CNN و BiLSTM و 3) ایجاد مدل شخصی سازی شده برای هر فرد با استفاده از یادگیری انتقالی. آنالیز بلند آلتمن و همبستگی برای مقایسه روش پیشنهادی با روش کاتتر شریانی (روش استاندارد طلایی برای اندازه گیری فشارخون) انجام شد. مدل پیشنهادی بر روی محدوده وسیعی از مقادیر فشارخون 100 بیمار از پایگاه داده MIMIC-III ارزیابی شد. نتایج نشان می دهد خطا و ضریب همبستگی پیرسون برای فشارخون سیستولیک به ترتیب برابر با 38/7±14/0 (انحراف معیار±میانگین) میلی مترجیوه و 95/0 و برای فشارخون دیاستولیک برابر با 67/4±00/0 میلی مترجیوه و 92/0 است. روش پیشنهادی الزامات استاندارد AAMI، IEEE-1708a و درجه A استاندارد BHS را برآورده می کند. این پژوهش می تواند چشم انداز روشنی را برای مانیتورینگ بلندمدت فشارخون و پیش گیری از رویدادهای قلبی عروقی ترسیم نماید.
    کلیدواژگان: حافظه طولانی کوتاه&Lrm، مدت دوجهته (Bi-LSTM)، شخصی&Lrm، سازی، شبکه عصبی کانولوشن (CNN)، فشارخون، فوتوپلتیسموگرافی، یادگیری انتقالی
  • تشخیص سرطان ریه از روی تصاویر سی تی اسکن با استفاده از روش یادگیری عمیق و انتقال یادگیری
    کامبیز رهبر*، فاطمه طاهری صفحات 161-170
    سرطان ریه به دلیل رشد نامنظم و غیر کنترلی سلول های سرطانی در بافت ریه ایجاد می شود. سلول های سرطانی توانایی تقسیم و افزایش خود را به شکل نامنظم و ناهماهنگ پیدا می کنند. نتیجه این تکثیر تشکیل یک توده سرطانی در ریه است. سرطان ریه می تواند از نقاط مختلف ریه مانند برونش (لوله های هوایی که به ریه ها متصل می شوند) یا بافت های بدون برونش شروع شود و به سرعت به سایر اعضای بدن منتقل شود. فهم دقیق مکانیسم ایجاد سرطان ریه هنوز موضوعی پیچیده است و تحقیقات بسیاری در این زمینه در حال انجام است. با اینحال تشخیص زود هنگام و تاثیر مهمی در فرآیند درمان بیماری دارد. از این رو در این پژوهش به تشخیص و طبقه بندی این بیماری به کمک یادگیری عمیق و انتقال یادگیری پرداخته می شود. در این راستا شبکه از پیش آموزش داده شده Alexnet انتخاب شده است. طی فرایند انتقال یادگیری شبکه جهت تشخیص سرطان ریه بر روی داده IQ-OTH/NCCD در سه دسته نرمال، خوش خیم و بدخیم تنظیم می گردد. به این منظور آخرین لایه تمام اتصال شبکه Alexnet حذف می شود و لایه تمام اتصال جدید منطبق بر تعداد طبقه های مجموعه داده جایگزین می شود. دقت طبقه بندی به روش پیشنهادی بر روی مجموعه داده IQ-OTH/NCCD برابر 93% گزارش شده است.
    کلیدواژگان: سرطان ریه، تصاویر سی تی اسکن، یادگیری عمیق، انتقال یادگیری
|
  • Hossein Banki-Koshki, Seyyed Ali Seyyedsalehi * Pages 97-108

    Neuronal synchronization as a significant cognitive phenomenon of the human brain, has attracted the interest of neuroscience researchers in recent years. This phenomenon is generally investigated in discrete and continuous neuronal models or experimentally recorded signals of the brain. In this study, for the first time, we investigate the weight synchronization instead of neuronal synchrony, in the training step of the artificial feedforward neural networks. The findings of the study show that the generalized weight synchronization occurs both during the training mode and in the non-training mode. Furthermore, as the training is completed, the synchronization increases between the weights. In this study, a new method is introduced in order to detect synchrony patterns using signal derivative and hierarchical clustering. We have also presented a criterion to quantify weight synchronization in different layers of the neural network. Accordingly, the results demonstrate that the lower layers of the network have a significantly higher level of weight synchrony than the upper layers.

    Keywords: Neuronal Synchronization, Weight Synchronization, Synaptic Plasticity, Artificial Neural Network, Neuronal Map, Cognition, Modeling, Chaos
  • Mahsa Arab, Ali Fallah *, Saeid Rashidi, Maryam Mehdizadeh Dastjerdi, Nasrin Ahmadinejad Pages 109-124

    Breast cancer stands as the most prevalent form of cancer among women, with over 80% of early-stage breast abnormalities being benign. Timely detection is therefore crucial for prompt intervention. Ultrasound Radio Frequency (US RF) signals represent a non-invasive, and real-time screening method for breast cancer, offering advantages in tissue differentiation and cost-effectiveness without requiring additional equipment. This research aims to present an intelligent approach for the classification of benign, suspicious, and malignant breast lesions based on effective features extracted from the time series. The dataset, registered as USRFTS, comprises 170 instances recorded from 88 patients. The proposed methodology encompasses four key phases: pre-processing, feature extraction, feature selection, and classification. In the pre-processing phase, B-mode images are reconstructed from US RF time series, and a radiologist manually selects the Region of Interest (ROI) in each image. Subsequently, diverse features in the time and frequency domains are extracted from each ROI during the feature extraction stage. The ant colony method is employed for the selection of impactful features. The dataset is then subjected to evaluation using classifiers such as Support Vector Machine (SVM), K-Nearest Neighbor (KNN), Decision Tree (DT), Linear Discriminant Analysis (LDA), and a reference classification method (RCM). The results demonstrate a maximum classification accuracy of 94.95% for two classes and 93.33% for three classes

    Keywords: Radio Frequency, Ultrasound, B-Mode Images, Time Series, Classification, Machine Learning, Breast Lesions
  • A new approach in dynamic analysis of human 3D gait in the presence of sliding mode controller
    Hossein Rostami Barooji, Abdolreza Ohadi *, Farzad Towhidkhah Pages 120-130
    Despite the extensive progress in the field of biomechanics of human gait, a suitable gait model with the ability to simulate the control system of the human brain has not yet been presented, especially in 3D mode. The importance of the issue increases when the simulation of human walking is one of the main requirements of designers of biomechanical equipment such as artificial organs, wearable robots and humanoid robots. Regarding the constraints and complexities of previous studies, in this research, a forward dynamic 3D model of gait based on sliding mode controller (SMC) is presented, which simulates the walking behavior of healthy individual on the ground in different movement phases. One of the strengths of this research is the comprehensive and analytical review of 3D rotation consequences of the joints coordinate systems, which is done with 11 DOF inverse dynamic model. Based on the obtained results, the SMC controller is well able to produce stable 3D human gait. Also, in 3D gait analysis, the Cardan rotation sequence is not suitable and YXZ order should be used. This outcome is a very useful result for 3D motion generation for human like walking pattern. The results of this study can be used in the design of humanoid robots, active and passive prostheses. Also, the presented model can simulate the walking of an amputee with a prosthesis and the role of the controller in the path, which is very important and beneficial in terms of rehabilitation.
    Keywords: Gait, Walking, Dynamic Modeling, 3D Analysis, Sliding Mode, Rotation Sequence
  • Safa Rafieivand, Mohammad Hasan Moradi, Hosein Asl Soleimani, Zahra Momayez Sanat * Pages 125-136

    Esophageal mobility disorders are a type of digestive system problem characterized by abnormal bolus movement in the esophagus. The standard diagnostic method for these kinds of disorders is High-Resolution Manometry (HRM). Despite the availability of guidelines like “Chicago” for the analysis of HRM results, diagnosis is still a challenging task that relies on the physician's skills or requires additional assessment modalities. Additionally, it is typical for esophageal mobility disorders to co-occur in one person, leading to a more complex situation for problem identification.The current study focuses on cases who suffering from more than one disorder simultaneously. Then the problem of disorder identification can be interpreted as a multi-label classification problem. Consequently, the fuzzy classifier architecture that was previously introduced for automatic single-disorder diagnosis by the authors is modified. The presented classifier in this paper not only learns the input space from the samples but also utilizes the co-morbidity of disorders to enhance the prediction results. The outcomes show that adding this information to the learning procedure of the base classifier enhances its performance and generates a new fuzzy classifier that overcomes other multi-label classifiers. The presented method is able to differentiate esophageal mobility disorders with an average Hamming loss of 0.18 ± 0.08 which is better than other competitor methods.

    Keywords: Esophageal Manometry, Esophageal Mobility Disorders, Multi-Label Classification, Fuzzy Classification
  • Maryam Ashoori, Reza Aghaizadeh Zoroofi *, Mohammad Sadeghi Pages 137-151

    Currently, the rapid growth of the beauty industry, along with the development of intelligent models based on machine learning algorithms, has led to an increase in extensive research in this field. Rhinoplasty is one of the most common and demanding facial cosmetic surgeries because the nose is the most prominence element of the face, which has a great impact on its attractiveness. The purpose of this article is to present a machine learning-based framework for predicting nasal aesthetic evaluation. In this article, a set of geometric parameters of the nose relative to the entire face are given as input and human rating as output to the popular machine learning regression algorithms. An ablation study was then carried out to examine the influence of facial shape, skin color, and texture on the beauty of the nose. Multilayer perceptron classification, K-means clustering, and grey level co-occurrence matrix were used to extract facial shape, skin color, and texture. The results show that the model based on geometric parameters has a moderate correlation with human rating, and by adding each subset of the features of face shape, color, and skin texture, the correlation of the obtained model increases until a high degree of correlation is achieved. The results also show that the random forest algorithm has the best performance among other algorithms based on the evaluation criteria of absolute mean error, root mean square error, and Pearson correlation. The results of this study show that the proposed framework can be helpful in determining the beauty of the nose.

    Keywords: Nasal Aesthetic, Machin Learning, Geometric Parameters, Face Shape, Skin Color, Skin Texture
  • A Personalized Method for Cuff-less Blood Pressure Estimation from Single PPG Sensor Based on Deep Transfer Learning
    Marziyeh Ghanavaty, Seyyedeh Fatemeh Molaeezadeh *, Mojtaba Navidi Pages 150-160
    Hypertension is the leading cause of death worldwide. Continuous blood pressure (BP) measurement is crucial for the elderly and people with myocardial infarction, cardiovascular disease, kidney disease and gestational hypertension. Cuff-based blood pressure Holters are the most common method for continuous blood pressure measurement, but due to the use of an inflatable cuff, they often cause discomfort, particularly during sleep. A solution to such problems is the optical measurement of blood pressure using the photoplethysmogram (PPG) signal. This paper introduces a transfer deep learning framework for estimating systolic BP (SBP) and diastolic BP (DBP) using a single PPG signal. The proposed framework consists of three main parts: 1) downsampling by a factor of 4 aimed at reducing model complexity, 2) designing a pre-trained model including CNN and BiLSTM layers, and 3) personalizing the pre-trained model for each patient through transfer learning. We carry out Bland-Altman and correlation analysis to compare our method to the invasive arterial catheter (the gold-standard BP measurement method). Our model was validated on a wide range of BP signals acquired from 100 patients in MIMIC-III database. Results showed that the error and Pearson correlation coefficient of our model are 0.14±7.38 mmHg (mean ± standard deviation) and 0.95 for SBP, and 0.00±4.67 mmHg and 0.92 for DBP. The proposed method satisfies the requirements the AAMI and IEEE-1708a standard and receives a grade A according to the BHS standard. This research has shed light on long-term BP monitoring and the prevention of cardiovascular events.
    Keywords: Bidirectional Long Short-Term Memory (Bi-LSTM), Personalizing, Convolutional Neural Network (CNN), Blood Pressure, Photoplethysmography, Transfer Learning
  • Lung cancer diagnosis from CT scan images using deep learning and transfer learning methods
    Kambiz Rahbar *, Fatemeh Taheri Pages 161-170
    Lung cancer is caused by the irregular and uncontrolled growth of cancer cells in the lung tissue. Cancer cells find the ability to divide and increase in an irregular and uncoordinated manner. The result of this proliferation is the formation of a cancerous mass in the lung. Lung cancer can start in different parts of the lung, such as the bronchi (the air tubes that connect to the lungs) or non-bronchial tissues, and quickly spread to other parts of the body. The precise understanding of the mechanism of lung cancer is still a complex issue and many researches are being conducted in this field. However, early diagnosis has an important impact on the disease treatment process. Therefore, in this research, the diagnosis and classification of this disease is discussed with the help of deep learning and learning transfer. In this regard, the pre-trained Alexnet network has been selected. During the process of transfer learning, the network for lung cancer detection is set on IQ-OTH/NCCD data in three categories: normal, benign and malignant. For this purpose, the last all-connection layer of the Alexnet network is removed and replaced by a new all-connection layer corresponding to the number of layers in the dataset. The classification accuracy of the proposed method on the IQ-OTH/NCCD dataset is reported to be 93%.
    Keywords: Lung Cancer, CT Images, Deep Learning, Transfer Learning