فهرست مطالب

نشریه پژوهش در مشاوره کودک و نوجوان
پیاپی 1 (زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/11/01
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 7-30هدف
با توجه به افزایش روزافزون علاقه به کی پاپ و اثرگذاری آن بر هویت یابی نوجوانان، به واکاوی اقبال دختران نوجوان به موسیقی پاپ کره ای با تمرکز بر گروه بی تی اس پرداخته ایم.
روشبا استفاده از روش تحلیل مضمون با 25 دختر نوجوان متمرکز بر گروه بی تی اس مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته صورت گرفت. با استفاده از مفاهیم پایه، مضامین سازمان دهنده و فراگیر احصا شد.
یافته هادر بخش اول به «چرایی جذابیت کی پاپ برای دختران نوجوان» پرداخته ایم. در این بخش در بعد روان شناختی دو مضمون «فضای امن بیرونی» و «فضای امن درونی» و در بعد زیبایی شناختی دو مضمون فراگیر «سمعی» و «بصری» احصا شد. در بخش دوم به «حوزه های اثرپذیری از کی پاپ» پرداخته ایم. در بعد هویت یابی سه مضمون «الگو پذیری ظاهری»، «الگو پذیری شناختی، رفتاری» و «بت سازی» بدست آمد.
نتیجه گیریبا واکاوی اقبال دختران نوجوان به موسیقی پاپ کره ای می توان چنین استنباط کرد که این نوجوانان به دلیل وجود خلاء در دنیای پدیداری شان، با عبور از مرحله نتیجه گرایی، وارد مرحله خودمحوری شده و با ایجاد پیوند عمیق با اعضای گروه کی پاپ وارد مرحله وسیع تر هویت جمعی بی مرز می شوند. در نهایت به این نتیجه می رسند که همه افراد را باید با هر نوع دین و عقیده و پوشش و غیره ای دوست داشت؛ چون انتخاب خودشان است.
کلیدواژگان: دختران نوجوان، موسی ق ی پاپ کره ای، گروه بی تی اس -
صفحات 31-54
هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و استخراج الگویی کاربردی از راه های ازدیاد عقل به عنوان عاملی موثر در تربیت نوجوان از منظر آیات و روایات است .تعلیم و تربیت با رشد و کمال انسان سر و کار دارد و از آن جا که انسان موجودی پیچیده است، تربیت او نیز پیچیده می باشد.در این میان دوره نوجوانی از مهم ترین مقاطع زندگی در مسیر رشدی انسان است. از این رو تربیت نوجوان نیازمند استفاده از منابعی غنی است. از این منابع غنی می توان به آیات و روایات معصومین (ع) اشاره کرد که توجه خاصی را به جایگاه عقل در امر تربیت مبذول کرده اند.. روش تحقیق با توجه به وسعت آیات و روایات مربوطه، تحلیل مضمون است. این روش، فرایندی برای تحلیل داده های متنی پراکنده و متنوع است. یافته های پژوهش جاری که بر اساس تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش و شناسایی 47 مضمون پایه، 32 مضمون سازمان دهنده ی فرعی، 5 مضمون سازمان دهنده ی اصلی و 3 مضمون فراگیر به دست آمده است، شامل موارد راهبردی برای رشد عقل، موانع رشد عقل و پیامدهای مرتبط با رشد عقل در تربیت بوده و در نهایت الگویی کاربردی به عنوان جمع بندی مضامین ارائه شده است. به عنوان نتیجه بر اساس مدل ارائه شده، یکی از مهم ترین اهداف تربیت اسلامی، رسیدن به کمالات انسانی و از سویی، همانندانگاری کمال انسانی با رسیدن به مرتبه عقل در انسان است.
کلیدواژگان: عقل، ازدیاد عقل، تربیت اسلامی، کمال انسانی، نوجوان -
صفحات 55-73
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته آموزشی مفاهیم اخلاقی دین اسلام بر پایه یادگیری عمیق بر هوش اخلاقی کودکان 9 تا 12 ساله صورت پذیرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح سه مرحله ای (پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری) و سه گروهی با دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل کودکان دختر 9 تا 12 سال با هوش اخلاقی پایین بود که در سال تحصیلی 1401-1400 در شهر تهران مشغول به تحصیل و فعالیت بودند. نمونه پژوهش شامل 49 کودک دختر 9 تا 12 ساله با هوش اخلاقی پایین بود که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار جایگزین شدند. سپس کودکان حاضر در گروه های آزمایش مداخلات مربوط به بسته آموزشی مفاهیم اخلاقی دین اسلام بر پایه یادگیری عمیق (12 جلسه) و آموزش فلسفه به کودکان (12 جلسه) را در طی یک و نیم ماه به صورت جداگانه دریافت نمودند، در حالی که گروه گواه در انتظار دریافت مداخله بوده و در طول اجرای پژوهش این مداخلات را دریافت نکرد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه هوش اخلاقی (امینی مقدم، رضایی و مکوند حسینی، 1397) بود. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش توسط نرم افزار (SPSS) ویرایش 23 صورت گرفت. میزان اعتبار محتوایی بسته آموزشی مفاهیم اخلاقی دین اسلام بر پایه یادگیری عمیق با استفاده از ضریب نسبی اعتبار محتوایی و شاخص روایی محتوایی به ترتیب 73/0 و 86/0 محاسبه شد. نتایج نشان داد که بسته آموزشی مفاهیم اخلاقی دین اسلام بر پایه یادگیری عمیق بر هوش اخلاقی (001/0>P؛ 46/0=Eta؛ 78/19=F)، کودکان تاثیر معنادار دارد.
کلیدواژگان: آموزش فلسفه به کودکان، مفاهیم اخلاقی دین اسلام، هوش اخلاقی، همدلی، یادگیری عمیق -
صفحات 75-95
هدف این پژوهش، شناسایی تجربه زیسته دانش آموزان دوره متوسطه از چالش ها و مزایای آموزش مجازی در دوران پاندمی کرونا است. این پژوهش با رویکرد کیفی و بر اساس روش پدیدارشناسی انجام شده است. ابزار پژوهش، مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با سوالات پیگیرانه بود که تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. نمونه گیری بر اساس منطق هدفمند و به شیوه در دسترس از 18 دانش آموز دختر و پسر دوره متوسطه بود که در سال تحصیلی 1400-1399 در شهر تهران انجام شد. جهت تحلیل مصاحبه ها از روش کلایزی استفاده شد. بر اساس یافته ها، 14 مضمون اصلی و 76 مضمون فرعی در دو بعد مزایا و چالش ها دسته بندی شد که شامل چالش های گوناگونی مانند افت کیفیت یادگیری، ضعف زیرساختی، افت ارزیابی عادلانه، افزایش تعارض با خانواده، آسیب به ارتباط رشد دهنده معلم با دانش آموز، فقدان تفریح و جمع دوستان، بروز نشانگان جسمی و روانی، عدم مدیریت در استفاده از تلفن همراه و عدم وضوح مرز فضای آموزشی با فضای خانواده بود. همچنین، برخی از مزایای این شیوه آموزشی عبارت از کاهش احتمال ابتلاء به کرونا، تسهیل در عبور و مرور، دسترسی آسان به فضای آموزشی، ارتقای سطح سواد رایانه ای و افزایش همکاری با خانواده بود. بنابراین، با وجود مزایای موجود در این شیوه آموزشی، چالش های مرتبط سهم بیشتری را به خود اختصاص داد.
کلیدواژگان: کووید، 19- آموزش مجازی، چالش ها، مزایا، پدیدارشناسی، دوره متوسطه -
صفحات 97-118هدف
هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی خودکارآمدی نوجوانان بر اساس کمال گرایی و امید به زندگی مادران، بود.
روش پژوهش:
جامعه آماری پژوهش حاضر تمام دانش آموزان متوسطه اول نسیم شهر تهران و مادران آن ها (دامنه سنی 30 تا 45 سال) در سال 1402 -1401 بود. با استفاده از فرمول تاباچنیک و فیدل و با توجه به احتمال ریزش، حجم نمونه از 120 نفر به 160 نفر افزایش یافت که با توجه به حذف پرسشنامه های ناقص در نهایت 150 پرسشنامه مورد تحلیل قرار گرفت. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کمال گرایی تری شورت و همکاران (1995)، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران (1982) و مقیاس امید به زندگی اشنایدر و همکاران (1991) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون در نرم افزار Spss نسخه 24 انجام شد.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که بین کمال گرایی مثبت، تفکر عامل و تفکر راهبردی مادران با خودکارآمدی نوجوانان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، بین کمال گرایی منفی مادران با خودکارآمدی نوجوانان رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P). نتایج رگرسیون نشان داد که کمال گرایی مثبت و تفکر راهبردی مادران به صورت مثبت قدرت پیش بینی خودکارآمدی نوجوانان را دارند (01/0>P). همچنین، کمال گرایی منفی مادران به صورت منفی قدرت پیش بینی خودکارآمدی نوجوانان را دارد (01/0>P).
نتیجه گیریبنابراین می توان با بهبود کمال گرایی و امید به زندگی مادران، به افزایش خودکارآمدی نوجوانان کمک کرد.
-
صفحات 119-141
در بین زوجین گرایش به تک فرزندی به مرور زمان افزایش یافته است لذاهدف از این پژوهش، بررسی تجارب زیسته مادران از چالش های تربیتی تک فرزندی در دوان کودکی اول است. روش تحقیق در این مطالعه به صورت کیفی می باشد و به روش نظریه داده بنیاد با رویکرد گلیزری انجام شد. جامعه مورد مطالعه تحقیق شامل مادران دارای تنها یک کودک (3 تا 6) سال بودکه در سال 1401 از طریق نمونه گیری هدفمند و به روش در دسترس از بین مراجعان واجد شرایط انتخاب شدند. فرایند نمونه گیری تا حصول اشباع نظری ادامه یافت و در نهایت در مصاحبه 14 به اشباع رسیدند. نتایج حاصل از تحلیل کدگذاری مصاحبه ها به شناسایی 29 کدباز، 7 کدمحوری و 2 کدنظری منجر گردید. با توجه به نتایج به دست آمده کد های نظری شناسایی شده در این خصوص شامل این دو گزاره است: "نقش تک فرزندی در شکل گیری چالش های تربیتی دوران کودکی تاثیر گذارو متاثردر بروز ضعف های تربیتی" و "نقش تک فرزندی درشکل گیری ضعف های تربیتی والدین تک فرزند در دوران کودکی، تاثیر گذارو متاثرازچالش های تربیتی" است. "چالش های تربیتی شامل چالش های تربیت اخلاقی، اجتماعی، عاطفی، شناختی و رشدی" است. هم چنین "ضعف های تربیتی شامل سبک های فرزندپروری ناکارآمدو فضای ارتباطی ناکارامد"می باشد. که پژوهش حاضر نشان می دهد که این دو مقوله تاثیرگذار و متاثر بر یکدیگر هستند.با استفاده از این یافته ها می توان جلسات آموزشی خانواده جهت شناخت آسیب ها و چالش های تک فرزندی در دوران کودکی اول و ارایه راه کارهایی از تجربه زیسته مادران برای والدین برگزار نمود.
کلیدواژگان: تک فرزندی، چالش های تربیتی، تجارب زیسته مادران، دوران کودکی اول
-
Pages 7-30Aim
Considering the growing interest in K-Pop and its impact on teenage girls’ identification, we have analyzed the interest of teenage girls in Korean pop music, focusing on the BTS group.
MethodThis study employed a thematic analysis method, conducting semi-structured interviews with 25 teenage girls centered on the BTS group. By using basic themes, organizing themes, and universal themes were obtained.
FindingsIn the first part, we discussed “Why K-Pop is Attractive to Teenage Girls.” In this section, two themes of “External Safe Space” and “Internal Safe Space” were identified in the psychological dimension, and two inclusive themes of “Auditory” and “Visual” were found in the aesthetic dimension. In the second part, we discussed “Areas of K-Pop Influence.” In the dimension of identification, three themes were found: “Appearance Modeling,” “Cognitive and Behavioral Modeling,” and “Idolization.”
ResultBy analyzing the interest of teenage girls in Korean pop music, it can be concluded that these teenagers, due to the existence of a vacuum in their phenomenal world, have moved past the stage of outcome orientation and entered the stage of egocentrism. By creating a deep connection with the members of the K-Pop group, they enter the stage of borderless collective identity. In the end, these teenagers concluded that all people should be loved regardless of their religion, beliefs, clothing, etc., because it is their choice.
-
Pages 31-54
This study has been carried out aimed to identify and extract a practical model of ways to increase wisdom as an effective factor in education from the perspective of verses and hadiths. Education deals with human growth and perfection, and given that man is a complicated living being, his/her education is also complex and requires the use of rich resources. In the meantime, adolescence is one of the most important stages of human development. Therefore, the education of teenagers requires the use of rich resources. The method of content analysis has been used in this research due to the breadth of relevant verses and narrations. This method is a process for analyzing scattered and diverse textual data. The results of the present study are obtained based on the analysis of research findings and identification of 47 basic themes, 32 sub-organizing themes, 5 main organizing themes and 3 comprehensive themes, including strategic items for wisdom growth, barriers to wisdom growth and consequences related to wisdom growth in education, and finally a practical model is presented as a summary of themes. According to the proposed model, achieving human perfection and on the other hand, the analogy of human perfection with reaching the wisdom grade in human beings is one of the most important goals of Islamic education.
-
Pages 55-73
The present research aims to investigate the effectiveness of the educational package of moral concepts of Islamic religion based on mathematics on the moral intelligence of children aged 9 to 12 years. The research method was semi-experimental with a three-stage design (pre-test, post-test, follow-up) and three groups with a two-month follow-up period. The statistical population included 9-12-year-old girls with low moral intelligence who were studying and working in the academic year of 2021 to 2022 in Tehran. The research sample included 49 girls aged 9 to 12 years with low moral intelligence, who were selected by purposeful sampling and randomly placed in experimental and control groups. The children in the experimental groups received the educational package of moral concepts of Islamic religion based on concepts (12 sessions) and teaching philosophy to children (12 sessions) in one and a half months, while the control group received Waiting to receive the intervention and did not receive these interventions during the implementation of the research. The tools used included the moral intelligence questionnaire (Amini Moghadam, Rezaei and Makund Hosseini, 2017). Analysis of the data obtained from this research was done by SPSS software version 23. The content validity of the educational package of moral concepts of Islam was calculated based on sources using the valid conceptual coefficient and validity index, respectively, 0.73 and 0.86. The results showed that the educational package of moral concepts of Islamic religion has a significant effect on the moral intelligence of children based on concepts (P<0001; Eta=0.46; F=19.78).
-
Pages 75-95
The purpose of this research is to identify the lived experience of secondary school students of the challenges and benefits of virtual education during the Corona pandemic. This research was conducted with a qualitative approach and based on the phenomenology method. The research tool was an in-depth semi-structured interview with follow-up questions that continued until theoretical saturation was reached. Sampling was based on purposeful logic and in an accessible way from 18 male and female secondary school students, which was conducted in the academic year of 2019-2020 in Tehran. The Claysey method was used to analyze the interviews. Based on the findings, 14 main themes and 76 sub-themes were categorized in the two dimensions of benefits and challenges, which include various challenges such as the decline in the quality of learning, weak infrastructure, decline in fair evaluation, increase in conflict with the family, and damage to the developing relationship between the teacher and the student. , the lack of entertainment and gathering of friends, the occurrence of physical and mental symptoms, the lack of management in the use of mobile phones, and the lack of clarity of the boundary between the educational space and the family space. Also, some of the advantages of this educational method were reducing the possibility of getting infected with Corona, facilitating the passage, easy access to the educational space, improving the level of computer literacy and increasing cooperation with the family. Therefore, in spite of the advantages of this educational method, the related challenges took a greater share. Although it seems that through the promotion of quality interaction between the three dimensions of the educational system of students, family and school by educational officials and awareness to families, teachers and students, it is possible to take steps towards reducing the challenges in the virtual education method and making optimal use of this method.
-
Pages 97-118Purpose
The purpose of this research was to predict the self-efficacy of adolescents based on perfectionism and the life expectancy of mothers.
Research methodThe statistical population of the present study was all the first high school students of Nasimshahr in Tehran and their mothers (age range 30 to 45 years) in the years 1401-1402. By using Tabachnik and Fidel's formula and considering the possibility of attrition, the sample size was increased from 120 people to 160 people. The sampling method was available. To collect data, Terry-Short et al.'s perfectionism scale (1995), Sherer et al.'s (1982) self-efficacy scale, and Schneider et al.'s (1991) life expectancy scale were used. Data analysis was done using Pearson correlation and regression in Spss software version 24.
FindingsThe results of the research showed that there is a positive and significant relationship between positive perfectionism, agentive thinking, and strategic thinking of mothers with adolescent self-efficacy. Also, there is a negative and significant relationship between mothers' negative perfectionism and teenagers' self-efficacy (P<0.01). The regression results showed that positive perfectionism and strategic thinking of mothers have the power to positively predict the self-efficacy of adolescents (P<0.01). Also, mothers' negative perfectionism has the power to predict adolescents' self-efficacy in a negative way (P<0.01).
ConclusionTherefore, by improving the perfectionism and life expectancy of mothers, it is possible to help increase the self-efficacy of adolescents.
-
Pages 119-141
Among couples, the tendency to have only one child has increased over time, which puts a new educational path in front of them. Therefore, the aim of this study was to identify the upbringing challenges of only-child in infant ages from the perspective of mothers. The research method in this study is qualitative and has been done by the Grounded theory method with Glaser approach. The research population was mothers with one child (3-6 years old) which were selected from qualified clients in 1401 through targeted sampling and available methods. Data collection was finished in the twelfth interview. Semi-structured interviews were used to extract experience-based perspectives. Data analysis was based on open, axial and theoretical coding methods. The results of interview coding analysis led to the identification of 29 open codes, 7 axial codes and 2 theoretical codes.According to the obtained results, the theoretical codes identified in this regard include these two propositions: “the role of only-child in the formation of upbringing challenges affecting childhood and affected by upbringing harm” and “the role of only-child in the formation of upbringing harms of only-child Infancy, influential and affected by upbringing challenges”. Upbringing challenges include the challenges of moral, social, emotional, cognitive and developmental upbring, as well as upbringing harms include dysfunctional parenting styles and communication space, which these two categories are influential and affect each other.
Keywords: Upbringing Challenges, Only-Child, Lived Experiences Of Mothers, Infant Ages