فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاع مقدس و نبردهای معاصر
سال ششم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • همت الله شمولی*، بهادر نوکنده صفحات 1-26

    بررسی مولفه های تاثیرگذار در سیاست خارجی هرکشوری می تواند به تبیین سیاست خارجی و پیشبرد اهداف هرکشوری در حوزه بین الملل بسیار کارگشا باشد.یکی از مهمترین مولفه های تاثیرگذار در سیاست خارجی هرکشوری فرد اجراکننده سیاست های تعیین شده آن کشور در حوزه سیاست خارجی می باشد.برای واکای این اثر باید شخصیت شناسی سیاسی و نوع تفکر مجری سیاست گذار در عرصه سیاست خارجی مورد بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه بررسی شخصیت شهید سلیمانی و تاثیر آن در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه غرب آسیا به دنبال تبیین تاثیرگذاری شخصیت افراد موثر در سیاست خارجی بر اجرای صحیح روابط خارجی کشورها می باشد.این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و در چارچوب نظری «تمدل پیوستگی روزنا» و «نظریه روانشناسی سیاسی» با شیوه ی گردآوری داده ها مبتنی بر منابع کتابخانه ای صورت گرفته است. بر اساس نتایج پژوهش شخصیت کاریزماتیک،متدین،ولایتمدار،باهوش و با درایت شهید سلیمانی با توجه به اختیارات قانونی در سیاست خارجی منطقه باعث ایجاد صلح در منطقه و پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی در سیاست خارجی شده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، شهید سلیمانی، جمهوری اسلامی ایران، روانشناسی سیاسی، تصمیم گیری
  • عقیل انبارداران*، هادی مراد پیری، حسن فشنگ زاده صفحات 27-55
    نتیجه عملیات والفجر 8 تغییر موازنه جنگ به نفع ایران بود. علت اصلی موفقیت در این عملیات، غافل گیری ارتش عراق در منطقه فاو بود. سوالات این تحقیق عبارتند از: چه عواملی در غافل گیری ارتش عراق موثر بوده اند؟ و یا این که ارتش عراق در چه ابعادی غافل گیر شد؟ و میزان این غافل گیری در چه حدی بوده است؟ و آخر این که غافل گیری ارتش عراق در پیروزی عملیات والفجر 8 به چه میزانی موثر بوده است؟ روش این تحقیق، توصیفی - تحلیلی بوده و از طریق بررسی کتب و اسناد و مدارک و فیش برداری از آنها، مصاحبه و پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید. نتایج حاصله تحقیق:حفاظت اطلاعات، عملیات فریب به ویژه در منطقه هورالهویزه، انجام عملیات های پشتیبانی به خصوص در منطقه ام الرصاص، تاکتیک های عبور از رودخانه، خط شکنی و سرعت عمل در اجرای مراحل عملیات و شرایط جوی در شب عملیات از عوامل موثر در غافل گیری عراق در عملیات والفجر 8 بودند و در این رابطه زمان عملیات نیز تا حدودی به این امر کمک نمود. ارتش عراق در عملیات والفجر 8 در ابعاد استراتژیکی و عملیاتی به طور کامل و در بعد تاکتیکی نیز تا حدود زیادی غافل گیر شد. میزان غافل گیری ارتش عراق در این عملیات نیز بسیار بالا بوده است، به طوری که مهم ترین و اصلی ترین عامل در پیروزی عملیات محسوب می شود. میزان تاثیر غافل گیری ارتش عراق، به حدی بود که اگر عراق با تمام توانایی هایش در این عملیات غافل گیر نمی شد، پیروزی ایران در این عملیات امکانپذیر نبود.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، عملیات والفجر 8، غافل گیری، فاو
  • محمدرضا فرهادی، بهزاد قاسمی* صفحات 57-83

    هدف مقاله حاضر شناسایی پیامدهای امنیتی عادی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی و سنجش تاثیر آن بر محور مقاومت است. مسئله‏ی پژوهش تبیین تاثیر روند طرح منطقه‏ای رژیم صهیونیستی در روند عادی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی با تمرکز بر محور غربی - عبری است. روش پژوهش نیز کیفی و مبتنی بر اسناد و فیش برداری می باشد وحسب هدف یک تحقیق کاربردی به حساب می‏آید و از آنجایی که این پژوهش درصدد کشف پیامدهای یک رویداد در پی یافتن موضوع موجود و شناسایی روندهای حاکم است، لذا رویکرد توصیفی خواهد داشت. برقراری روابط استراتژیک میان اعراب با رژیم صهیونیستی، این رژیم را قادر می‎سازد تا از طریق کشورهای عربی برخی اقدامات جاسوسی و اطلاعاتی- امنیتی را علیه محور مقاومت افزایش دهد. یافته‏ های مقاله نشان میدهد؛ عادی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی از زوایای مختلف بر امنیت محور مقاومت تاثیر می گذارد که شامل عواملی همچون ایجاد یک موازنه تهدید علیه محور مقاومت، ایجاد صف بندی های جدید در منطقه علیه محور مقاومت، توسعه نفوذ آمریکا در سطح منطقه، رشد گروه های تروریستی، عدم شکل گیری رژیم و ترتیبات امنیتی پایدار در خاورمیانه و انزوای منطقه ای و تضعیف محور مقاومت می باشد.

    کلیدواژگان: عراب، رژیم صهیونیستی، عادی سازی، محور مقاومتن
  • مهدی علیزاده، محمدجلال کمالی*، بهاره ناصری، زهرا انجم شعاع صفحات 85-110

    هدف پژوهش حاضر سطح بندی ابعاد مدل فرهنگ سازمانی مبتنی بر مقاومت اسلامی در مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی با روش معادلات ساختاری تفسیری است. این پژوهش دارای رویکردی آمیخته (کیفی و کمی) است که از نظر هدف، توسعه ای -کاربردی و از حیث ماهیت و روش، پیمایشی است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و میدانی بوده است و ابزار گردآوری اطلاعات مراجعه به اسناد، مصاحبه با خبرگان و پرسشنامه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل اساتید دانشگاه، صاحب نظران در زمینه فرهنگ مقاومت اسلامی و مدیران ارشد استانداری و همرزمان شهید سلیمانی می باشد که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند تعداد آن ها 21 نفر برآورد شده است؛ تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش به کمک نرم افزارهای NVIVO ویراست 11 EXCEL ویراست 2019، SPSS ویراست 26 استفاده گردید. نتایج حاصل از کدگذاری باز داده های کیفی گردآوری شده منجر به استخراج 99 کد اولیه، 33 مضمون پایه و 11 مضمون سازمان دهنده گردید. همچنین نتایج نشان می دهد 11 مضمون مدل فرهنگ سازمانی مبتنی بر مقاومت اسلامی در مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی در استانداری سیستان و بلوچستان در سه سطح قرار گرفته است و «فرهنگ راهبرد محور»، «فرهنگ ترویج ارزش های اسلامی»، «فرهنگ تعهد محور»، «فرهنگ مقاومت و پایداری» و «فرهنگ مشارکت و همکاری» تاثیرگذارترین مضامین پژوهش و مضامین «فرهنگ عدالت محوری»، «فرهنگ اخلاق مدار»، «فرهنگ انتقاد پذیری» و «فرهنگ جهادی و انقلابی گری» تاثیر پذیرترین مضامین پژوهش هستند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مقاومت اسلامی، معادلات ساختاری تفسیری و مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی
  • محمدمهدی اسماعیلی*، روح الله قادری کنگاوری صفحات 111-138

    کشور امارات متحده عربی و رژیم صهیونیستی در هراس از قدرت یابی و گسترش نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران، اقدام به نزدیکی مواضع کرده و هسته ی اصلی فرایند سازش خود را با ادراک یا تصور تهدید از ایران و مقابله با آنچه تهدیدات امنیتی جمهوری اسلامی ایران می خوانند، قرار داده اند.در این راستا هدف این پژوهش تدوین راهبردهای جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تبعات مناسبات امنیتی حاکم بر روابط امارات متحده عربی و رژیم صهیونیستی است.به منظور تجزیه و تحلیل روشمند داده های گردآوری شده، در بخش اعتبارسنجی یافته ها ضمن بهره مندی از مصاحبه ی عمیق با خبرگان موضوع، نظرات آنان درقالب یک پرسشنامه ی محقق ساخته اخذ گردیده، دیدگاه های آنان مبنای تدوین راهبردهای محیط -پایه ی SOAR قلمداد شده است. یافته های تحقیق نشان دهنده این است که رژیم صهیونیستی با تاکید بر تعارض هویتی، جمهوری اسلامی ایران را بزرگترین تهدید بقای خود می انگارد. امارات نیز با تاکید بر تعارض منافع و تصور تهدید و نقش آفرینی محدود، احساس عقده حقارت عمیقی در قبال جمهوری اسلامی ایران می نماید. به همین دلیل، ائتلاف راهبردی صهیونیست ها و اماراتی ها با هدف تغییر ساختار امنیت منطقه (ژئوپلتیک خاورمیانه)، صورت پذیرفته است که هدف نهایی هویت بخشی، تثبیت موجودیت و تضمین امنیت رژیم صهیونیستی است.بنابراین این مناسبات تبعات و پیامدهای امنیتی دارد. جمهوری اسلامی ایران در مقابل تهدیدات امنیتی راهبردها را باید ذیل سه محور، تنش زدایی و گسترش همکاری های منطقه ای، افزایش توان نظامی و عناصر قدرت ملی قرار دهد.

    کلیدواژگان: مناسبات امنیتی، راهبردهای جمهوری اسلامی ایران، امارات متحده عربی، رژیم صهیونیستی
  • ویدا اندیشمند، مژگان شریف زاده*، نجمه حاجی پور، آناهینا بحرینی صفحات 139-172
    تربیت دانش آموزان و فرزندان این سرزمین وظیفه خطیری است که رهبر بزرگ انقلاب بر دوش ما قرار داده است که در این راستا برنامه پرورشی در مدارس می تواند به عنوان یک اهرم جهت پرورش و تربیت جنبه های اخلاقی، اسلامی و معنوی دانش آموزان مورد استفاده قرار گیرد. اما استفاده از یک الگو بومی و ملی به مثابه یک قهرمان مانند سردار شهید قاسم سلیمانی که نه نتها یک رزمنده، جنگجو، فرمانده و یک مدیر بود بلکه یک قهرمان فراملی است می تواند در این امر نقش بزرگ و پررنگی داشته باشد. هدف این تحقیق ارائه یک الگوی پرورشی بر اساس ابعاد و مولفه های تربیتی در دیدگاه حاج قاسم سلیمانی با هدف تقویت برنامه ی پرورشی در دوره متوسطه است. این تحقیق از نوع کیفی است و در قالب پارادایم تفسیرگرایی، به شیوه کیفی صورت گرفت. جامعه آماری ونمونه این پژوهش کلیه سخرانی های شهید حاج قاسم سلیمانی بود که بالغ بر 22 سخرانی و دستنویس بود که جمع آوری داده ها به شیوه کتابخانه ای و اسناد صورت گرفت. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. پس از تحلیل داده ها و استخراج مضمون های مورد نظر، 203مضمون پایه و با دسته بندی و تحلیل مضمون 18 مضمون سازمان یافته استخراج شد و در نهایت 5 مضمون فراگیر ابعاد تربیتی جهادی و شهادتی، مذهبی و معنوی، ابعاد تربیتی اجتماعی، ابعاد تربیتی شخصیتی، ابعاد تربیتی سیاسی بدست آمد که به ترتیب ابعاد و مولفه های مکتب سردار شهید حاج قاسم سلیمانی تحت یک الگو ارائه شد.
    کلیدواژگان: حاج قاسم سلیمانی، مکتب درسی، درس پرورشی، مقطع متوسطه، مکتب تربیتی
  • محمد علی پور*، جواد اکبری مطلق، مبینا رضائی، مریم رسولی طرقی صفحات 173-192
    دوران هشت سال دفاع مقدس بسیار مهم و نقش اقشار مختلف در آن بسیار پررنگ بوده است. یکی از این اقشار زنان هستند که در کنار سایر اقشار جامعه اقدامات و نقش های مهمی را داشته اند. اهمیت این عامل، انگیزه ای شد تا پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش زنان در دوران هشت سال دفاع مقدس، انجام گیرد. پژوهش حاضر به شیوه کیفی و با روش تحلیل مضمون انجام گرفت و یافته های منتشرشده در خصوص نقش زنان در بازه حدود 12 سال اخیر، از 1390 تا 1402 در مجلات فارسی با کلیدواژه های "زنان" و "بانوان" به همراه دفاع مقدس و جنگ در پایگاه های اطلاعاتی «Google Scholar»، «Ensani»، «Noormags»، «Civilica»، «SID» و » Magiran « موردبررسی قرار گرفتند. درنهایت 15 مقاله، وارد مطالعه حاضر شد. یافته های حاصل حاکی از این است که نقش زنان را می توان در مضامین طبابت و تیمارداری، رزمی و نظامی، اسوه گری و الگو محوری، نقش اجتماعی، تعلیم و تربیت و خانواده طبقه بندی کرد. در دوران هشت سال دفاع مقدس علی رغم بیان شفاهی نقش های مختلف افراد در این مقوله،تبیین و تاکیدی مصداقی بر نقش زنان در جنگ موضوعی است که پرداختن به آن به صورت جزئی از جهات گوناگونی همچون تقابل با کلیشه های جنسیتی و تاکید بر نقش های کمتر شنیده شده ی زنان به خصوص در حوزه ی نظامی اهمیتی حیاتی دارد.
    کلیدواژگان: زنان، جنگ، دفاع مقدس
  • توران منصوری* صفحات 193-216
    در ایران مجلس شورای اسلامی به عنوان میراث انقلاب مشروطه، از ارکان مهم تصمیم گیری در ارتباط با مسائل مهم کشور است. با عنایت به جایگاه مجلس در کشور، بحث درباره مواضع مجلس در قبال جنگ عراق و ایران از موضوعات درخور توجه برای پژوهش است. از طرفی واکاوی مواضع مجلس شورای اسلامی در برابر جنگ عراق و ایران می تواند به ما در درک بهتر این رویداد کمک کند. روش به کار گرفته شده در این پژوهش تحلیل مضمون با تکیه بر مطالعات اسنادی است. پژوهش بر پایه مشروح مذاکرات دوره دوم مجلس شورای اسلامی به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که مواضع نظامی نمایندگان دوره دوم مجلس اسلامی در قبال جنگ عراق و ایران چه بوده است؟یافته های مقاله نشان می دهد که با شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، نمایندگان در راستای تقویت نیروهای نظامی کشور با تامین امکانات و تجهیزات نظامی آنها، توجه به زیرساخت ها، مدیریت صحیح عملیات های جنگی، اجرای قانون نظام وظیفه و تاکید بر نقش بسیج در جنگ موضع گرفتند.
    کلیدواژگان: راهبرد نظامی، جنگ تحمیلی، مجلس شورای اسلامی، دوره دوم، نمایندگان مجلس
  • عبدالله عراقی، محمد بیدگلی* صفحات 217-237

    شهید قاسم سلیمانی اصلی ترین شاخص قدرت نرم جمهوری اسلامی در منطقه بود. به نظر میرسد مطالعه بیانات رهبر معظم انقلاب درباره این شهید بزرگوار میتواند بهترین راهنما برای احصای شاخصهای مکتب حاج قاسم سلیمانی باشد. در پژوهش حاضر تلاش شده به این سئوال پاسخ داده شود که شاخصه های قدرت نرم مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی با تاکید بر بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) چیست؟ پژوهش حاضر توسعه ای-کاربردی بوده و بر حسب ضرورت از روش های اسنادی و تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. هدف پژوهش حاضر واکاوی شاخصه های قدرت نرم مکتب شهید قاسم سلیمانی با تاکید بر بیانات امام خامنه ای است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که شاخصه های قدرت نرم مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی با تاکید بر بیانات امام خامنه ای عبارتند از صدق و اخلاص، مسئولیت پذیری،شجاعت و تدبیر توامان ، ولایتمداری و دشمن شناسی و استکبارستیزی خواهند بود.

    کلیدواژگان: امام خامنه ای، دشمن شناسی، قدرت نرم، مکتب شهید قاسم سلیمانی، ولایتمداری
  • علی نوری، مهدی ذاکریان* صفحات 239-260

    منازعه حزب کارگران کردستان ترکیه"پ.ک.ک" و شاخه شهری آن، یعنی اتحادیه دمکراتیک جوانان مدافع میهن (YDGH) در شهرهای کردی ترکیه در ماه های اخیر به مدت چند هفته حاکمیت ملی ترکیه را در این نواحی متزلزل کرده و کنترل امنیتی شهرها از دست نیروهای دولتی خارج کرد. البته آثار اجتماعی منازعه اخیر، جلوه ای از بحران هایی را تداعی می کند که برخی از کشورهای مسلمان منطقه خاورمیانه با آن دست به گریبانند. پژوهش حاضر ضمن پاسخگویی به سوال اصلی یعنی چگونگی مواجهه سیاست خارجه ترکیه با "پ.ک.ک" و تاثیر آن بر ملاحظات راهبردی امنیتی جمهوری اسلامی ایران، به بیان تحولات اجتماعی و سیاسی در جامعه کردی پرداخته و رویکرد "پ.ک.ک" و جریانات سیاسی کردی ترکیه را مورد بررسی قرار می دهد. روش پژوهش که آمیخته ای از تجربیات میدانی محقق و توصیفی - تحلیلی است در رسیدن به اهداف تحقیق و یافته های آن که سیاست خارجی ترکیه در مواجهه با "پ.ک.ک" را عنوان می کند و به نوعی ملاحظات راهبردی امنیتی بر جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی قرار می دهد، بیان می نماید. اینکه رویکرد اخیر جریان کردی تا چه حد می تواند ژئوپلتیک ملی ترکیه را وارد نوعی دگردیسی بنیادین کند و آیا می تواند الگوی نوینی در مدیریت مناطق قومی کردهای ترکیه ایجاد کند؟ سوالاتی است که در متن بدان پاسخ خواهیم داد.

    کلیدواژگان: حاکمیت ملی، پ.ک.ک، داعش، صلح دمکراتیک، امنیت
  • سید حمیدرضا قریشی، مهدی محمدزاده* صفحات 261-293

    از زمان شروع ناآرامی های داخلی در کشورهای عربی موسوم به بیداری اسلامی یا بهار عربی، آمریکا در تلاش بود تا با بهره گیری از گروه های بنیادگرای تکفیری، ترتیبات سیاسی و امنیتی منطقه را به نفع خود تغییر دهد. در این راستا، گروه های مزبور بنا به دلایلی از جمله استفاده از پوشش مردم و استحکام ساختمان ها، و به منظور مصون ماندن از قدرت آتش جبهه مقاومت، شهرها را به عنوان هدف خود انتخاب می کنند. وجود تهدید دائمی اندیشه تکفیری این گروه ها برای جهان اسلام، نگارنده را بر آن داشت تا پژوهش حاضر را با عنوان "تاکتیک های رزمی جنگ شهری گروه های تکفیری در سوریه و عراق" انجام دهد. هدف پژوهش حاضر، احصاء تاکتیک های جنگ شهری گروه های تکفیری در کشورهای سوریه و عراق است. سوال پژوهش، تاکتیک های رزمی جنگ شهری گروه های تکفیری در سوریه و عراق طلب نموده است. نوع تحقیق کاربردی است و روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی (پیمایشی) بوده و جهت تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی و آمار استنباطی کمک گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که گروه های تکفیری به ترتیب اجرای عملیات نامنظم را نسبت به عملیات های منظم در اولویت قرار می دهند. مسئله ای که با توجه به محیط شهر که عملیات نامنظم را ایجاب کرده و از طرف دیگر به دلیل عدم تقارن امکانات عملیاتی گروه های مذکور نسبت به محور مقاومت، امری طبیعی است.

    کلیدواژگان: گروه های تکفیری، داعش، جبهه النصره، سوریه، عراق
  • سیده زهرا نوزن*، زهرا پاکزاد، عبدالرضا عالیشاهی صفحات 295-323

    ادبیات پایداری شاخه ای از ادبیات است که دو مفهوم نهادینه شده مبارزه و مقاومت را در بطن خود دارد. مبارزه با مجموعه ظلم و ستم، استبداد و اختناق که هدف اصلی آن تحقق آزادی و رهایی بوده و مقاومت نیز تا نیل به این هدف مورد تاکید این نحله از ادبیات است. در این راستا، مساله فلسطین، تهییج مبارزان فلسطینی و ستایش مقاومت آنان و نیز ترسیم چهره اشغالگران صهیونیستی یکی از مهمترین تجلی های ادبیات مقاومت قلمداد می شود. شاعران بسیاری این موضوع را به انحاء مختلف در قالب آثار منظوم و منثور فارسی و عربی مطرح نمودند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، کاربست مفهوم پایداری و مقاومت با موضوع فلسطین و طراحی یک مدل عملگرا در این رابطه است. پژوهش حاضر، از نظر هدف، توسعه ای؛ از لحاظ رویکرد، کیفی و بر اساس فراترکیب انجام می شود. بر این اساس، جامعه آماری پژوهش، شامل مجموعه مقالاتی است که در بازه زمانی سال های 1392 تا 1402 شمسی و با موضوعیت ادبیات پایداری و مبارزه مردم فلسطین به چاپ رسیده اند، می باشد. نویسندگان با جستجو در میان پایگاه های علمی مطرح داخلی تعداد 66 مقاله را از میان 148 مقاله برگزیده و پس از تحلیل محتوای آنها، مقوله ها و مفاهیم استخراج شده و اولویت سنجی آنان نیز با بهره گیری از روش آنتروپی شانون انجام شد. براساس یافته های پژوهش، 32 مفهوم در قالب 8 مقوله شناسایی و در قالب دو دسته عوامل سلبی و عوامل ایجابی تفکیک شدند. مفاهیم سلبی، به ترتیب شامل مفاهیمی همچون: نقض گسترده حقوق بشر از سوی صهیونیست ها، انتقاد شدید از سکوت جوامع بین الملل، نفی هرگونه سازش، نفی جامعه غفلت زده و مفاهیم ایجابی نیز به ترتیب شامل مواردی همچون:گذار ازهویت عربی به هویت اسلامی، بسط مرجعیت شهامت و شهادت طلبی، ائتلاف و اتحاد، تحقق وعده الهی (ترسیم افق روشن پیروزی) می باشند.

    کلیدواژگان: آزادی فلسطین، ادبیات، پایداری، جهان اسلام، فلسطین، مقاومت
|
  • Hemmatolah Shamouli *, Bahador Nokandeh Pages 1-26

    Examining the influential components of any country's foreign policy can be instrumental in explaining and advancing its international objectives. One of the most crucial components influencing a country's foreign policy is the individual executing the predetermined policies in the realm of foreign affairs. To delve into this matter, it is essential to analyze the political personality and mindset of the policy executor in the field of foreign policy.This study aims to examine the character of Martyr Haj Qasem Soleimani and its influence on the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in the West Asia region, seeking to elucidate the impact of influential individuals on the proper execution of foreign relations. This research employs a descriptive-analytical method within the theoretical framework of "Rosena's Continuity Model" and "Political Psychology Theory," utilizing data collection techniques based on library resources.The findings reveal that Soleimani's charismatic, devout, loyal, intelligent, and prudent personality, combined with his legal authority in regional foreign policy, has contributed to establishing peace in the region and advancing the objectives of the Islamic Revolution in foreign policy.

    Keywords: Martyr Soleimani, Islamic Republic Of Iran, Foreign Policy, West Asia
  • Aghil Anbardaran *, Hadi Morad Piri, Hasan Feshang Zadeh Pages 27-55
    The outcome of Operation Valfajr 8 shifted the balance of the war in favor of Iran. The main reason for success in this operation was the surprise of the Iraqi army in the Faw region. The research questions are: What factors contributed to the surprise of the Iraqi army? In what dimensions was the Iraqi army surprised? To what extent was the Iraqi army surprised? And finally, how significant was the surprise of the Iraqi army in the victory of Operation Valfajr 8?This research is descriptive-analytical in nature and was conducted through the examination of books, documents, and records, along with interviews and questionnaires to gather the necessary information. The findings indicate that factors such as information security, deceptive operations particularly in the Hoveyzeh marshes, support operations especially in the Amal-al-Rasas region, river-crossing tactics, breaching operations, rapid execution of operation phases, and weather conditions on the night of the operation were significant in surprising Iraq in Operation Valfajr 8. The timing of the operation also contributed to this surprise to some extent.The Iraqi army was completely surprised strategically and operationally, and to a large extent tactically, in Operation Valfajr 8. The level of surprise was so high that it was considered the most important factor in the operation's success. The impact of the surprise on the Iraqi army was such that, had Iraq not been surprised with all its capabilities, Iran's victory in this operation would not have been possible.
    Keywords: Sacred Defense, Operation Valfajr 8, Surprise, Faw
  • Mohammadreza Farhadi, Behzad Ghasemi * Pages 57-83

    This study aims to identify the security implications of the normalization of relations between Arab states and Israel and to assess its impact on the Resistance Axis. The research problem focuses on examining the regional initiatives of the Zionist regime in the process of normalizing Arab-Israeli relations, with particular emphasis on the Western-Hebrew axis. Utilizing a mixed-method approach, this research combines qualitative methods based on document analysis and note-taking with quantitative methods involving statistical analysis and surveys. This article is of an applied research nature, seeking to discover the consequences of a specific event by identifying existing issues and dominant trends, thereby adopting a descriptive approach.The establishment of strategic relations between Arab states and Israel enables the latter to enhance its espionage and intelligence-security operations against the Resistance Axis through Arab countries. The findings indicate that the normalization of Arab-Israeli relations impacts the security of the Resistance Axis from various perspectives, including the creation of a threat balance against the Resistance Axis, the formation of new regional alignments against the Resistance Axis, the expansion of U.S. influence in the region, the growth of terrorist groups, the failure to establish a stable security regime and arrangements in the Middle East, and the regional isolation and weakening of the Resistance Axis.

    Keywords: Arabs, Israel, Zionist Regime, Normalization, Axis Of Resistance, Security, Iran
  • Mehdi Alizadeh, Mohammadjalal Kamali *, Bahareh Naseri, Zahra Anjom Shoae Pages 85-110

    This research aims to rank the dimensions of the organizational culture model based on Islamic resistance in the school of Martyr Haj Qasem Soleimani using Interpretive Structural Modeling (ISM). This study follows a mixed-method approach (qualitative and quantitative) and is developmental-applied in its objective, utilizing a survey methodology. The data collection method combines both library research and field studies, employing documents, expert interviews, and questionnaires as tools.The statistical population of this research includes university professors, experts in the field of Islamic resistance culture, senior managers of the governorate, and comrades of Martyr Soleimani, selected through purposive sampling, estimated at 21 individuals. Data analysis in this study was conducted using NVIVO version 11, EXCEL version 2019, and SPSS version 26 software.The qualitative data collected resulted in the extraction of 99 initial codes, 33 basic themes, and 11 organizing themes. The results indicate that the 11 themes of the organizational culture model based on Islamic resistance in the school of Martyr Haj Qasem Soleimani in the governorate of Sistan and Baluchestan are categorized into three levels. The most influential themes identified are: "strategy-oriented culture," "culture of promoting Islamic values," "commitment-oriented culture," "culture of resistance and perseverance," and "culture of participation and cooperation." The most impacted themes include: "justice-oriented culture," "ethical culture," "culture of accepting criticism," and "culture of Jihad and revolutionary spirit."

    Keywords: Organizational Culture, Islamic Resistance, Interpretive Structural Modeling, Martyr Haj Qasem Soleimani School
  • Mohammadmahdi Esmaeli *, Roohelah Qadri Kangavari Pages 111-138

    The United Arab Emirates and the Zionist regime, fearing the rise and regional influence of the Islamic Republic of Iran, have aligned their positions and based their primary reconciliation process on the perceived or actual threat from Iran and countering what they deem as Iran's security threats. In this context, the objective of this research is to formulate the strategies of the Islamic Republic of Iran for countering the security implications of the relations between the United Arab Emirates and the Zionist regime.To systematically analyze the collected data, the validation of findings involved in-depth interviews with subject matter experts, whose opinions were gathered through a researcher-made questionnaire. Their perspectives formed the basis for developing the environment-based SOAR strategies. The research findings indicate that the strategic alliance between the Zionists and the Emiratis aims to reshape the regional security structure (geopolitics of the Middle East), with the ultimate goal of reinforcing, stabilizing, and guaranteeing the security of the Zionist regime. Consequently, these relations have multiple security implications, including creating a security belt around Iran, fostering Arab consensus and resolving the Palestinian issue, promoting Iranophobia, altering regional bloc alignments, shifting the balance of power and regional security structure, extending insecurity and crises within Iran, and intensifying sectarian and identity conflicts to undermine Iran's regional power and threaten its national security and interests.In response to these security threats, the Islamic Republic of Iran should develop strategies focusing on three main axes: reducing tensions and expanding regional cooperation, enhancing military capabilities, and strengthening elements of national power.

    Keywords: Security Relations, Strategies Of The Islamic Republic Of Iran, United Arab Emirates, Zionist Regime
  • Vida Andishmand, Mozghan Sharifzadeh *, Najma Hajipour, Anahita Bahraini Pages 139-172
    Educating the students and children of this land is a critical responsibility entrusted to the educational community by the Supreme Leader. In this context, the educational program in schools can serve as a lever for fostering and nurturing the moral, Islamic, and spiritual aspects of students. Utilizing a native and national model exemplified by a hero such as the martyred commander Qasem Soleimani can play a significant and prominent role in this effort. The objective of this research is to present an educational model based on the educational dimensions and components in the perspective of Haj Qasem Soleimani, with the aim of strengthening the educational program in secondary schools.This qualitative research is conducted within the interpretivist paradigm. The statistical population and sample of this study encompass all speeches and manuscripts of Martyr Haj Qasem Soleimani, totaling 22 speeches and handwritten notes. Data collection was carried out through library research and document analysis. Additionally, data analysis was performed using thematic analysis.Following the analysis and extraction of relevant themes, 203 basic themes were identified and subsequently categorized into 18 organized themes. Ultimately, 5 overarching themes were identified, encompassing Jihadi and martyrdom educational dimensions, religious and spiritual dimensions, social educational dimensions, personal educational dimensions, and political educational dimensions. These themes were presented under a comprehensive model based on the educational perspective of Martyr Haj Qasem Soleimani.
    Keywords: Haj Qasem Soleimani, Educational Model, Educational Program, Secondary Schools, Educational Perspective
  • Mohammad Alipour *, Javad Akbarimotlagh, Mobina Razayi, Maryam Rasoli Torghi Pages 173-192
    The roles of various social groups during the eight-year Sacred Defense were significant and impactful. Among these groups, women played a crucial role alongside other segments of society, undertaking important actions and roles. The significance of this topic inspired the present study to examine the role of women during the eight-year Sacred Defense.This qualitative study employs thematic analysis to examine findings published over approximately the past 12 years, from 2011 to 2023, in Persian journals using the keywords "women" and "ladies" along with Sacred Defense and war in databases such as Google Scholar, Ensani, Noormags, Civilica, SID, and Magiran. Ultimately, 15 articles were included in this study.The findings indicate that women's roles can be categorized into themes such as medical and nursing care, combat and military roles, role models and leadership, social roles, education, and family. Despite the oral recounting of various roles during the eight-year Sacred Defense, a detailed and specific emphasis on the roles of women in the war is crucial. Addressing these roles comprehensively is vital for confronting gender stereotypes and emphasizing the less-heard contributions of women, particularly in the military sector.
    Keywords: Women, War, Sacred Defense
  • Tooran Mansoori * Pages 193-216
    In Iran, the Islamic Consultative Assembly (Parliament) is a crucial decision-making body, regarded as a legacy of the Constitutional Revolution. Given the significant role of Parliament in the country, exploring its stance on the imposed Iraq-Iran War is a subject worthy of scholarly attention. Additionally, examining the Parliament's position on the imposed war can enhance our understanding of this event.This study employs thematic analysis based on document studies and aims to answer the question: What was the military stance of the second term representatives of the Islamic Consultative Assembly towards the imposed Iraq-Iran War? The findings show that, with the onset of the imposed Iraq-Iran War, the representatives' stance focused on strengthening the country's military forces by providing military equipment and facilities, paying attention to infrastructure, managing military operations correctly, implementing the conscription law, and emphasizing the role of the Basij in the war.
    Keywords: Military Strategy, Imposed War, Islamic Consultative Assembly, Second Term, Parliament Representatives
  • Abdullah Iraqi, Mohammad Bidgoli * Pages 217-237

    Martyr Qasem Soleimani was the principal figure of soft power for the Islamic Republic in the region. It appears that examining the statements of the Supreme Leader regarding this distinguished martyr can provide the best guidance for identifying the characteristics of Haj Qasem Soleimani's school. This study seeks to answer the question: What are the soft power characteristics of Martyr Haj Qasem Soleimani's school, with an emphasis on the statements of Imam Khamenei? This developmental-applied research utilized document analysis and qualitative content analysis methods. The aim is to examine the soft power characteristics of Martyr Qasem Soleimani's school, as emphasized by Imam Khamenei.The findings indicate that the soft power characteristics of Martyr Haj Qasem Soleimani's school, as highlighted by Imam Khamenei, include sincerity and devotion, responsibility, combined courage and prudence, allegiance to the leadership, and recognizing and opposing tyranny.

    Keywords: Imam Khamenei, Enemy Recognition, Soft Power, Martyr Qasem Soleimani's School, Allegiance To Leadership
  • Ali Noori, Mehdi Zakarian * Pages 239-260

    The conflict involving the Kurdistan Workers' Party (PKK) and its urban branch, the Patriotic Revolutionary Youth Movement (YDGH), in Kurdish cities of Turkey has, for several weeks, destabilized national sovereignty in these regions and stripped governmental forces of their security control. The social ramifications of this conflict echo crises faced by several Muslim-majority countries in the Middle East.This study, while addressing the primary question of how Turkey's foreign policy confronts the PKK and its impact on the strategic security considerations of the Islamic Republic of Iran, explores the social and political developments within the Kurdish community. Additionally, it examines the approaches of the PKK and Kurdish political movements in Turkey. Methodologically, this research is descriptive-analytical. Data were collected through documentation and referencing credible sources such as books, articles, and reports, as well as field observations and the researchers' experiences.The findings indicate that by creating insecurity and altering the conditions in Iraq and Syria, Turkey has not only jeopardized the Iran-Iraq-Syria energy transit route to the Mediterranean but has also cast a shadow over the North-South transit corridor with the achievements in Karabakh.

    Keywords: National Sovereignty, PKK, Democratic Peace, Security, AKP
  • Seyed Hamidreza Ghoreishi, Mahdi Mohammadzadeh * Pages 261-293

    Since the start of the internal unrest in Arab countries, known as the Islamic Awakening or Arab Spring, the United States has been trying to use fundamentalist Takfiri groups to reshape the region's political and security landscape to its advantage. These groups have chosen cities as their primary targets for several reasons, including the use of civilian cover and the robustness of buildings to protect themselves from the firepower of the resistance front. Given the persistent threat of Takfiri ideology to the Islamic world, we embarked on this study titled "Combat Tactics of Takfiri Groups in Urban Warfare in Syria and Iraq." Our goal is to identify the urban warfare tactics used by Takfiri groups in Syria and Iraq. We posed the research question: what are the combat tactics of Takfiri groups in urban warfare in these countries? This applied research employs a descriptive-analytical (survey) method, utilizing both descriptive and inferential statistics to analyze the data. Our findings indicate that Takfiri groups prioritize irregular operations over regular ones. This is natural given the urban environment, which necessitates irregular operations, and the operational asymmetry between these groups and the resistance front.

    Keywords: Takfiri Groups, ISIS, Jabhat Al-Nusra, Syria, Iraq
  • Seyedeh Zahra Nozen *, Zahra Pakzad, Abdolreza Alishahi Pages 295-323

    Resistance literature is a branch of literature that embodies the ingrained concepts of struggle and resistance. This genre focuses on combating oppression, tyranny, and despotism with the primary objective of achieving freedom and liberation, with resistance emphasized until this goal is attained. Within this context, the issue of Palestine, the mobilization of Palestinian fighters, the admiration of their resistance, and the depiction of the Zionist occupiers' image are considered some of the most significant manifestations of resistance literature. Numerous poets have addressed this theme in various forms of Persian and Arabic poetry and prose.This study aims to apply the concepts of sustainability and resistance concerning Palestine and to design a pragmatic model in this context. The present research is developmental in its objective and qualitative in its approach, conducted through meta-synthesis. The statistical population includes a collection of articles published from 2013 to 2023 on the subject of resistance literature and the Palestinian struggle. The authors selected 66 articles out of 148 from prominent domestic scientific databases and, after content analysis, extracted the categories and concepts, prioritizing them using Shannon's entropy method.Based on the research findings, 32 concepts were identified and categorized into eight themes, which were further divided into two groups: negative and positive factors. The negative concepts include extensive human rights violations by the Zionists, severe criticism of the international community's silence, rejection of any compromise, and the denial of a heedless society. The positive concepts include the transition from Arab identity to Islamic identity, the expansion of the authority of bravery and martyrdom-seeking, coalition and unity, and the realization of the divine promise (depicting a bright horizon of victory).

    Keywords: Liberation Of Palestine, Literature, Sustainability, Islamic World, Palestine, Resistance