فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 65 (پاییز 1403)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 65 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/25
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمد صاحب الزمانی صفحه 10
  • محمد صاحب الزمانی صفحه 11
  • صدیقه شریف زاده *، ناهید نصری صفحه 13

    میوپاتی های التهابی ایدیوپاتیک IIM) ) گروهی از بیماری های خود ایمنی هستند که علایم مشترکی مانند ضعف و التهاب عضلانی پروگزیمال دارند. درگیری عضلانی معمولا متقارن، پروگزیمال است و می تواند بسیار خفیف تا بسیار شدید باشد. IIM ها به درماتومیوزیت (DM)، پلی میوزیت (PM)، میوپاتی انکلوژن بادی (IBM) و میوپاتی نکروزان با واسطه ایمنی (IMNM) طبقه بندی می شوند. الکترومیوگرافی، ام آر آی و بیوپسی عضلانی روش های ارزشمندی برای افتراق میوپاتی ها هستند. بیوپسی عضلانی برای تشخیص اشکال مختلف IIM حیاتی است. در این راستا، وجود آتروفی پری فاسیکولار به شدت حاکی از DM است، در حالی که یافتن واکوئل های حاشیه دار IBM را پیشنهاد می کند. علاوه بر این، وجود اتو آنتی بادی ها و افزایش آنزیم های عضلانی در تشخیص میوزیت مفید است. اتو آنتی بادی های شناخته شده که در زمینه میوزیت بسیار مهم هستند عبارتند از anti-Jo-1، anti-HMGCR (3-هیدروکسیل-3- متیل-گلوتاریل کوآنزیم A ردوکتاز) و anti-SRP. اخیرا، کالج آمریکایی روماتولوژی و لیگ اروپایی علیه روماتیسم (ACR/EULAR) در سال 2017 معیارهای بالینی و آزمایشگاهی برای تمایز IIM از سایر میوپاتی ها ایجاد کرد. در این مقاله در مورد معیارهای مختلف برای تشخیص IIM صحبت خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: میوپاتی های التهابی ایدیوپاتیک، بیوپسی عضلانی، آنزیم های عضلانی، اتو آنتی بادی های اختصاصی میوزیت، معیارهای ACR، EULAR 2017
  • نادر وظیفه شیران*، مریم سادات شاکر طاهری صفحه 22

    هموگلوبین A1c درصدی از هموگلوبین تام هست که طی دوران اریتروپوئز و در طول عمر 120 روزه RBC به NH3+ اسیدآمینه والین ابتدایی زنجیره بتا گلوبین متصل شده و با حذف بار مثبت باعث القای بار منفی و در نتیجه حرکت سریع آن در الکتروفورز هموگلوبین می شود. مقدار طبیعی Hb-A1c حدود 6% بوده و افزایش آن شاخصی از دیابت، پایش درمان و مقدار تقریبی قند خون بیمار طی 3 ماه گذشته می باشد. از آنجایی که در هموگلوبینوپاتی ها ممکن است یک یا هر دوی زنجیره بتا به گلوبین دیگر جهش پیدا کند، در نتیجه سهم هموگلوبین A کمتر شده و به هموگلوبین واریانت (X) افزوده می شود و بدین ترتیب مقدار HbA1c نیز کمتر می شود. در موارد هموزیگوت مثل S/S، مقدار هموگلوبین A و در نتیجه HbA1c به صفر رسیده و بجای آن HbS1c تشکیل می شود که در صورت استفاده از HPLC و کاپیلاری الکتروفورز می بایست مقدار HbA1c اصلاح شود. در این مقاله روش های اصلاح HbA1c با دو روش فوق، عوامل تداخل گر در آن و همچنین روش های جایگزین آن معرفی و مورد بحث قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: دیابت، هموگلوبین A1c، AGE، کاپیلاری الکتروفورز، HPLC، فروکتوز آمین، آلبومین گلیکه
  • حسین درگاهی*، نسرین ابوالحسن بیگی گله زن صفحه 46
    مقدمه

    آینده پژوهی علم و هنر مطالعه، پیش بینی، برنامه ریزی و معماری آینده است و از دو مرحله آینده نگری و آینده نگاری تشکیل شده است. آینده پژوهی در نظام آزمایشگاهی به پیش بینی احتمال آینده از طریق سناریوهای مختلف می پردازد و نیازمند یک رویکرد آینده نگر تا سال 2030 میلادی برای تحقق نظام ارائه مراقبت و خدمات آزمایشگاهی است. لذا هدف از انجام این مطالعه، تحلیل روند شاخص های مرتبط و پیشران های موثر بر آن و تشریح آینده های ممکن، محتمل و مطلوب تا سال 1409 برای نظام آزمایشگاهی در کشور ایران است.

    روش کار

    این مطالعه با روش مروری واقع گرایانه و با استفاده از پایگاه های داده ای معتبر و موتور جستجوگر گوگل اسکالر و کلیدواژه های فارسی و انگلیسی در دامنه زمانی 1990 تا 2023 میلادی انجام شد. مقالات براساس معیارهای ورودی و خروجی توسط صاحب نظران و متخصصان آینده پژوهی و علوم آزمایشگاهی انتخاب شد. به طور کلی تعداد 1025 منبع استخراج گردید که پس از حذف منابع تکراری و غربالگری مقالات استخراج شده، تعداد 46 مقاله در مرحله آنالیز و تعداد 121 منبع اضافی و در نهایت تعداد 167 منبع در این مطالعه انتخاب گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه، در چارچوب بلوک های ساختاری شامل حاکمیت و رهبری، تامین مالی پایدار، تامین منابع انسانی، تکنولوژی و تجهیزات، سیستم های اطلاعات آزمایشگاه و ارائه خدمات و مراقبت و عوامل داخلی و خارجی، پیشران های موثر و راهکارهای دستیابی به نظام ارائه مراقبت و خدمات آزمایشگاه های بالینی در ایران تعیین و معرفی شدند. همچنین تعداد چهار سناریو آینده پژوهی بدبینانه، خوش بینانه، محتمل و مطلوب برای ارائه مراقبت و خدمات آزمایشگاهی در ایران پیشنهاد گردید.

    نتیجه گیری

    دستیابی به سناریوی مطلوب در ارائه خدمات و مراقبت آزمایشگاهی در ایران نیاز به تعهد و عزم و اراده سیاسی قوی دولت ها برای غلبه بر چالش ها و ایجاد اجماع بین ذی نفعان، ذی نقشان کلیدی مانند ارائه دهندگان و دریافت کنندگان خدمات و بیمه گذاران و تدوین استراتژی جامع دارد. در این راستا، آینده پژوهی با فرآیند در حال تکامل و توسعه خود، ظرفیت ویژه ای را برای ارزش آفرینی و سرمایه گذاری همراه با کنترل شرایط محیطی در ارائه خدمات و مراقبت آزمایشگاهی در ایران ایجاد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آزمایشگاه بالینی، ایران
  • حبیب ضیغمی *، فاطمه قاسمی منش صفحه 64

    ادغام هوش مصنوعی در تشخیص های آزمایشگاهی بالینی، انقلابی در تشخیص، شناسایی و مدیریت بیماری های عفونی ایجاد کرده است. تکنیک های مبتنی بر هوش مصنوعی، تجزیه و تحلیل سریع تر، دقیق تر و جامع تر منابع داده های متنوع مرتبط با تشخیص بیماری های عفونی را ممکن می سازند. مدل های یادگیری ماشینی را می توان بر روی داده های ساختار یافته مانند علائم بیمار، نتایج آزمایش های آزمایشگاهی و اطلاعات جمعیت شناختی برای کمک به تشخیص بیماری و پیش بینی خطر آموزش داد. الگوریتم های یادگیری عمیق می توانند داده های بدون ساختار مانند تصاویر میکروسکوپ دیجیتال، طیف های جرمی و توالی های ژنومی را برای شناسایی خودکار عوامل بیماری زا تجزیه و تحلیل کنند. در این مقاله به بررسی و تحلیل کاربردهای هوش مصنوعی در تشخیص های آزمایشگاهی می پردازیم، خواهیم دید که چگونه هوش مصنوعی می تواند دقت و کارایی تشخیص های آزمایشگاهی را افزایش داده و در نهایت منجر به بهبود نتایج درمانی بیماران شود.

    کلیدواژگان: تست های آزمایشگاهی، تشخیص، هوش مصنوعی
  • محمد قهری *، محمود شکرآبادی صفحه 72

    پنج بیمار مسن که در آن ها دیابت شیرین تشخیص داده شده بود از هیپوگلیسمی مکرر ناشی از افزایش دوز داروهای دیابت خود بر اساس هموگلوبین A1c بسیار بالا بیش از 11% (با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا- HPLC) شکایت داشتند. بین گلوکز خون آن ها و نتایج آزمایش هموگلوبین A1c مغایرت مشاهده گردید و در نهایت با آزمایش الکتروفورز هموگلوبین مشخص شد که هر دو دارای هموگلوبین ناهمگن وین بودند. با تکرار روش ایمونواسی مشخص شد که مقدار هموگلوبین A1c بسیار پایین و در محدوده 5 تا 2/6 درصد است. برخی از این بیماران حتی معیارهای تشخیصی دیابت را نداشته اند.
    آزمایش هموگلوبین A1c به دلیل عوامل تداخلی متعدد مستعد تفسیر نادرست است. هنگامی که بین سطوح گلوکز خون و هموگلوبین A1c مغایرت وجود دارد باید واریانت های هموگلوبین به صورت افتراقی در نظر گرفته شوند. در این رابطه اعتماد بین بیمار و پزشک در ایجاد سوء ظن بالینی و جلوگیری از پیامدهای بالقوه مرگبار ضروری است.
    بر طبق گزارش های سازمان جهانی بهداشت و انجمن دیابت آمریکا، دیابت شیرین را می توان بر اساس دو اندازه گیری متوالی هموگلوبین گلیکوزیله (A1c ≥6.5%) تشخیص داد. با این حال، مشخص است که انواع خاصی از هموگلوبین می توانند اندازه گیری های هموگلوبین A1c را از طریق مکانیسم های مختلف مخدوش کنند. واریانت هموگلوبین وین نادر و از نظر بالینی خاموش است و با برخی از سنجش های هموگلوبین A1c تداخل دارد و در نتیجه موجب می شود که نتایج به طور کاذب افزایش نشان دهند. در اینجا پنج مورد که در آن ها سطوح هموگلوبین به صورت کاذب افزایش نشان می داد مطرح می گردند. از این موارد، می توان درس های مهمی در مورد اینکه چگونه بیماران از نظر بالینی ارزیابی شوند گرفته شود و نیز می توان آگاهی خود را در مورد تفسیر نادرست نتایج هموگلوبین A1c بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: هموگلوبین A1c، هموگلوبینوپاتی، دیابت ملیتوس، واریانت های هموگلوبین، الکتروفورز هموگلوبین
  • داریوش فرهود *، رعنا حاجیلو صفحه 79
    پیش زمینه

     همه گیری کرونا ویروس 2019 (COVID-19) از ژانویه 2020 بیشتر سیستم های اقتصادی بهداشت جهانی را به چالش کشیده است. COVID-19 ناشی از سندرم حاد تنفسی ویروس کرونا (SARS-CoV-2)، دارای علائم حاد تنفسی و قلبی است که می تواند شدید بوده و به مرگ بیمار ختم شود و همچنین بر سیستم های مختلف بدن تاثیر گذارد. نتایج این بررسی نشان می دهد که می توان ویتامین D3 را به عنوان مولکول امیدوار کننده ای برای پیشگیری، محافظت و کاهش عوارض بیماری کووید-19 پیشنهاد کرد.

    روش کار

     با توجه به صدمات بسیار زیاد COVID-19 بر سیستم ایمنی، علاقه قابل توجهی به پتانسیل ویتامین D برای بهبود یا جلوگیری از پاسخ های ایمنی مضر وجود دارد. منابع داده و انتخاب مطالعه پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Embase، Clements، Bmj و... از 26 مارس 2011 تا 9 ژوئن 2023 جست و جو شدند و معیارهای واجد شرایط بودن برای انتخاب مطالعات با استفاده از عبارات جست و جو (کلکلسیفرول یا ارگوکلسیفرول یا ویتامین D2 یا ویتامین D3 یا ویتامین D یا 25OHD) و (SARS-CoV-2 یا کرونا ویروس یا کووید یا عفونت تنفسی)، انجام شد.
    بنابراین، هدف این بررسی ادغام شواهد پیرامون ویتامین D در رابطه با COVID-19، با هدف سنجش اجماع فعلی در مورد مکمل ویتامین D به عنوان راهی برای درمان و/یا جلوگیری از شروع یا پیشرفت COVID-19 است.
    در این مقاله، ما با ارجاع به مطالعات کلیدی و بررسی های سیستماتیک که تا به امروز منتشر شده است، مروری بر وضعیت دانش در این زمینه ارائه می کنیم.

    یافته های مطالعات اپیدمیولوژیک:

     نتایج این بررسی نشان داده که افراد با کمبود ویتامین D3 دارای پیامدهای سلامت و مرگ و میر ناشی از COVID-19 بیشتری بودند. دوزهای بالاتر ویتامین D3 می تواند سلامت و بقا را در گروه های سنی بالا و همچنین افراد با بیماری های زمینه ای بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

     اثرات بیولوژیکی ویتامین D3 می تواند باعث محافظت و ترمیم در سیستم های متعدد بدن افرادی شود که تحت تاثیر SARS-CoV-2 قرار گرفته اند. مکمل ویتامین D3 به شکل بالقوه ای می تواند از کاهش بیماری کووید-19 حاد و طولانی مدت، حمایت کند.

    کلیدواژگان: ویتامین D، مزایای سلامت عمومی SARS-Cov-2، COVID-19 طولانی مدت
  • دکتر نرگس ایرانمنش، دکتر سید امیر مومنی، دکتر محمود جاوید، دکتر سارا فلاح صفحه 84
  • فاطمه محمدی صفحه 97
  • محمد صاحب الزمانی صفحه 98
|
  • Sedigheh Sharifzadeh *, Nahid Nasri Page 13

    Idiopathic inflammatory myopathies (IIM) are a group of autoimmune diseases with shared proximal muscle weakness and inflammation. Muscle involvement is typically symmetric, proximal and can be present very mild to very sever. IIMs are categorized to dermatomyositis (DM), polymyositis (PM), inclusion body myopathy and immune- mediated necrotizing myopathy (IMNM). Electromyography, MRI and muscle biopsy are valuable methods to differentiate myopathies. Muscle biopsy is critical for the diagnosis of the different forms of IIM. In this regard, the presence of perifascicular atrophy is strongly suggestive of DM, whereas the finding of rimmed vacuoles in the appropriate context suggests IBM. Besides these, the presence of autoantibodies and elevated muscle enzymes is helpful in the diagnosis of myositis. The known autoantibodies are of most important in the context of myositis include anti-Jo-1, anti- SRP (signal recognition particle), anti- HMGCR (3- hydroxyl-3-methyl-glutaryl coenzyme A r

    Keywords: Idiopathic Inflammatory Myopathies, Muscle Biopsy, Muscle Enzymes, Myositis- Specific Autoantibodies, ACR, EULAR 2017 Criteria
  • Nader Vazifeh Shiran *, Maryam Sadat Shaker Taheri Page 22

    Hemoglobin A1c is the percentage of total hemoglobin that is bound to the NH3+ amino acid valine of the initial beta-globin chain during erythropoiesis and the 120-day lifespan of RBCs, and by removing the positive charge, it induces a negative charge and, as a result, its rapid movement in hemoglobin electrophoresis. The normal value of Hb-A1c is about 6%, and its increase is an indicator of diabetes, treatment monitoring, and the approximate blood sugar level of the patient over the past 3 months. Since in hemoglobinopathies, one or both beta chains may mutate to another globin, as a result, the amount of hemoglobin A decreases and is added to the variant hemoglobin, and thus the amount of Hb-A1c also decreases. In homozygous cases such as S/S, the amount of hemoglobin A and consequently Hb-A1c reaches zero and Hb-S1c is formed instead, which must be corrected when using HPLC and capillary electrophoresis. In this article, methods for correcting Hb-A1c with the above two methods, interfering factors, and alternative methods will be discussed.

    Keywords: Diabetes, Hemoglobin A1c, AGE, Capillary Electrophoresis, HPLC, Fructosamine, Glycated Albumin
  • Hossien Dargahi *, Nasrin Abolhasanbeigi Gallehzan Page 46
    Introduction

    Futurism is the Science and of investigation planning, encouraging and architecture of the future composed of two stages: forsighting and forcasting. The application of futurism in clinical laboratory system is forcasting of the future through different scenarios and creation of forcasting of the forward-looking approach the 2030 for attaining of clinical laboratory services providing. Therefore this research was aimed to analyze the trend of related indicators and their description of possible, probable and desired futures to 2030 for clinical laboratory system in Iran.

    Methodology

    This was a realistic review study conducted using different data bases and google scholar search engine, and Persian and English keywords from 1990 to 2023. The references selected based on inclusion and exclusion criteria’s by futurism and clinical laboratory scientists. Generally, 1025 references extracted from data bases and finally 121 references selected for this research.

    Finding

    In this research, In the framework structural blocks including leadership and governance, sustainable financing, supplying human research, laboratory technology and instrument, laboratory information systems, providing of laboratory services, and internal and external factors, effective propulsions and solutions for attainment of the providing of laboratory services were determined and introduced. Also four futurism scenarios including optimistic, pessimistic, probable and desired for providing of Iranian clinical laboratory system were suggested.

    Conclusion

    we need strong political commitment of governments for overcoming challenges and creating a consensus between key stakeholders for attaining an optimal scenario to attain the clinical laboratory care and services in Iran. In this way. The developed process of futurism create a special potential for values and investment to deliver laboratory services if the environment will be controlled better.

    Keywords: Futurism, Clinical Laboratory, Iran
  • Habib Zeighami *, Fatemeh Ghasemimanesh Page 64

    Artificial intelligence has revolutionized the diagnosis, identification, and management of infectious diseases in clinical laboratory diagnostics. Techniques based on artificial intelligence enable faster, more accurate, and more comprehensive analysis of diverse data sources related to the diagnosis of infectious diseases. Machine learning models can be trained on structured data such as patient symptoms, laboratory test results, and demographic information to aid in disease diagnosis and risk prediction. Deep learning algorithms can analyze unstructured data such as digital microscope images, mass spectra, and genomic sequences to automatically identify pathogens. This article reviews and analyzes the applications of artificial intelligence in laboratory diagnostics, exploring how AI can increase the accuracy and efficiency of laboratory diagnoses and ultimately lead to improved patient outcomes.

    Keywords: Laboratory Tests, Diagnosis, Artificial Intelligence
  • Mohammad Ghahri *, Mahmoud Shokrabadi Page 72

    Hemoglobin A1c is routinely used to diagnose diabetes and monitor treatment. Therefore, it is important to identify factors that interfere with the accuracy of HbA1c measurement. Hemoglobin (Hb) Wayne is a frameshift alpha chain variant that produces two isoforms termed Hb Wayne I and II. Although clinically silent, this variant can interfere with HbA1c measurement with high performance liquid chromatography methods. Hb Wayne isoforms co-elute with HbF and HbA1c peaks, leading to a falsely elevated HbA1c. A few cases have been reported in the literature that inaccurate HbA1c measurement due to presence of Hb Wayne resulted in diabetes misdiagnosis (ie., HbA1c results > 6.5%) and treatment.
    To describe the effect of hemoglobin Wayne variant on hemoglobin A1c (A1c) accuracy and to stress the importance of patient-physician communication and trust.  We present the clinical history and laboratory findings of 5 patients, with a review of related literature.
    Most heterogenous hemoglobinopathies are benign and clinically silent, and if not suspected as the cause of spuriously elevated A1c, can be easily missed, which may lead to misdiagnosis of DM. Some studies have suggested that the presence of hemoglobin variants should be considered as a differential when there are discrepancies in the A1c and blood glucose levels.  The central lesson from these cases goes beyond the science of hemoglobin testing. In every cases, we were presented with a patient who insisted that they were following their diabetic treatment plan appropriately and yet experienced hypoglycemic episodes.
    These cases not only present this rare and interesting hemoglobin variant but also remind providers that A1c testing is susceptible to misinterpretation due to multiple interfering factors. Use of additional laboratory tests, such as fasting glucose, in combination with A1c could help avoid diagnostic errors. With the proper awareness and improved patient-physician communication, providers may avoid the mismanagement of diabetic as well as nondiabetic patients and avoid the risk of hypoglycemia through unnecessary antihyperglycemic medications.

    Keywords: Hemoglobin Wayne, Hemoglobin A1c, Diabetes Mellitus, Hemoglobinopathy, Hemoglobin Electrophoresis
  • Daryoush Farhud *, Rana Hajilo Page 79
    Background

     Since January 2020, the 2019 coronavirus pandemic (COVID-19) has put the majority of global health economic systems under strain. Acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV-2) is the cause of COVID-19, which affects several bodily systems and may produce severe acute respiratory and cardiac symptoms that can lead to patient death. The study's findings indicate that vitamin D3 is a potentially useful chemical for preventing, protecting against, and reducing covid-19 disease.

    Methodology

     Given the massive damage produced by COVID-19 to the immune system, there is a lot of interest in vitamin D's ability to alleviate or avoid detrimental immunological responses. Data sources and study selection PubMed, Embase, Clements, Bmj, and other databases were searched from March 26, 2011 to June 9, 2023, with eligibility criteria used to select studies using the search terms (cholecalciferol or ergocalciferol or vitamin D2 or vitamin D3 or vitamin D or 25OHD) and (SARS-CoV-2 or coronavirus or COVID or respiratory infection).
    As a result, the goal of this review is to combine the information around vitamin D in connection to COVID-19 in order to evaluate the current consensus on vitamin D supplementation as a strategy to treat and/or prevent the start or progression of COVID-19.
    In this article, we provide an overview of the state of knowledge in this topic, including major papers and systematic reviews published until now.

    Findings of epidemiological studies: 

    The findings of this research revealed that persons with vitamin D3 insufficiency had worse health outcomes and died from COVID-19. Higher vitamin D3 dosages may increase health and survival in the elderly and persons suffering from underlying disorders.

    Conclusion

    The biological impacts of vitamin D3 can protect and repair many body systems of people influenced by SARS-CoV-2. Vitamin D3 supplementation can potentially support the reduction of acute and long-term covid-19 disease.

    Keywords: Vitamin D, Public Health Benefits, SARS-Cov-2, COVID-19, Long-Term