فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/10
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 282-292زمینه و هدف
فرآیند رشد چسبیده یک روش هوازی برای تصفیه فاضلاب است که میکروارگانیسمها در سطح بستر رشد می کنند.در این پژوهش از رآکتور رشد چسبیده در مقیاس کوچک برای تصفیه فاضلاب به مدت هشت هفته در جوامع روستایی و کوچک استفاده شد.
روش کارمیانگین پارامترهای عملیاتی HRT، DO، MLSS و MLVSS در راکتور نصب شده در مقیاس آزمایشی اندازهگیری شد. همچنین توانایی راکتور در حذف مواد معلق، مواد آلی مانند BOD5، COD و مواد مغذی مانند TP، TKN، NH4-N و همچنین کلیفرمها نیز مورد آنالیز قرار گرفت. آزمایشات کلیفرم با استفاده از روش MPN و رقت، آزمایش 5BOD با دستگاه اندازه گیری BOD و آزمایش COD با استفاده از روش COD Set-Ups COD VARIO و کیتهای خریداری شده اندازهگیری شد.
یافته هامتوسط راندمان حذف برای 5BOD، COD، TP، TKN، 4NH-N، TSS، کلیفرم مدفوعی و کلیفرم کل بهترتیب 1/73، 5/82، 9/48، 58، 82، 8/92، 85 و 81 درصد بود.
نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد که پایداری بیومس میکروبی موجود در بیوفیلم پس از چند هفته از راه اندازی سیستم مشاهده میشود و سیستم رشد چسبیده طی مراحل مختلف خود باعث کاهش مواد جامد و ترکیبات آلی می شود. همچنین نتایج قابل قبولی از نظر کلی فرم کل و مدفوعی در صورت نبود هرگونه ضدعفونی به دست آمد، که نشان میدهد سیستم رشد چسبیده میتواند بعنوان سیستم مناسب جهت تصفیه فاضلاب در اجتماعات کوچک استفاده شود.
کلیدواژگان: راکتور رشد چسبیده، حذف کلیفرم، حذف 5BOD و COD، حذف مواد مغذی -
صفحات 293-303زمینه و هدف
سواد سلامت دخانیات به صورت ظرفیت افراد برای درک و استفاده از اطلاعات بهداشتی مرتبط با مصرف سیگار تعریف میشود. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی آموزش عوارض دود سیگار بر سواد سلامت مرتبط با دخانیات در زنان باردار سال 1402 انجام گرفت.
روش کارمطالعه حاضر به روش شبه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه مداخله و کنترل بود. حجم نمونه 80 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرکرد بودند. نمونه گیری تصادفی صورت گرفت و سپس بر اساس قرعه کشی در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سواد سلامت مرتبط با دخانیات در هر دو گروه در پیش آزمون و یک ماه بعد در مرحله پس از آزمون جمع آوری شده و با استفاده از SPSS-20 و آزمون های تی زوجی و مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هانتایج آزمون تی زوجی نشان داد که میانگین نمره سواد سلامت مرتبط با دخانیات در گروه مداخله بعد از آموزش افزایش یافته است (000/0=p)، آزمون تی مستقل نشان داد که میانگین نمره سواد سلامت مرتبط با دخانیات بعد از آموزش در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل است (001/0<p).
نتیجه گیرینتایج نشان داد مداخلات آموزشی در ارتقای سواد سلامت مرتبط با دخانیات زنان باردار و بهبود وضعیت کاهش مواجهه با دخانیات در دوران بارداری موثر بود. نتایج پژوهش حاضر می تواند برای طراحی مداخلات و برنامه های آموزشی متناسب با نیاز زنان باردار مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: سواد سلامت، دخانیات، زنان باردار، آموزش -
صفحات 304-313زمینه و هدف
نوجوانان یکی از مهمترین و حساسترین گروه های سنی در هر جامعه ای هستند؛ که سلامت این گروه مبنای مهمی برای سلامت جامعه در نظر گرفته می شود. با وجود اهمیتی که تغذیه سالم در دوران نوجوانی دارد، اکثریت نوجوانان در سراسر جهان میوه و سبزی را کمتر از مقدار توصیه شده مصرف می کنند و بیشتر نوشیدنی گازدار ، غذاهای فرآوریشده و غنی از چربی مصرف می کنند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مصرف میوه و سبزی و عوامل مرتبط با آن در دانش آموزان دختر متوسطه اول انجام شد.
روش کاردر این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی تعداد 270 نفر از دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر نهبندان در سال 1402 با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و مورد مطالعه قرارگرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک وسوالات آگاهی، نگرش و عملکرد جمع آوری شدند؛ سپس با استفاده از نرم افزار spss-23، آمارهای توصیفی- تحلیلی، آزمون کروسکال- والیس و همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته هامیانگین سنی دانش آموزان 75/0±9/13 سال بود میانگین نمره آگاهی دانش آموزان برای مصرف میوه و سبزی 8/2±76/17، میانگین نمره نگرش 5±68/24 و میانگین نمره عملکرد روزانه و هفتگی مصرف میوه و سبزی دانش آموزان به ترتیب 5/1±7/3 و 3/5±28/10 بود. میزان مصرف میوه و سبزی با شغل پدر، درآمد خانواده و تحصیلات مادر ارتباط معنی داری داشت (05/0<p).
نتیجه گیریبا توجه به نتایج مطالعه حاضر آگاهی و نگرش دانش آموزان برای مصرف میوه و سبزی مطلوب بود؛ ولی عملکرد نامطلوب در میزان مصرف میوه و سبزی داشتند. نگرش، سطح تحصیلات مادر، شغل پدر و درآمد بر میزان مصرف میوه و سبزی در دانش آموزان موثراست. بنابراین اجرای مداخلات آموزشی و مشاوره برای مادران در مورد اهمیت مصرف میوه و سبزی در سلامت خانواده به خصوص نوجوانان و حمایت دولت از خانواده ها با درآمد پایین در بهبود تغذیه بخصوص مصرف میوه و سبزی ضروری به نظر میرسد.
کلیدواژگان: دانش آموزان، مصرف میوه وسبزی، آگاهی، نگرش، عملکرد -
صفحات 314-328زمینه و هدف
مکمل دهی بتا- آلانین می تواند در عملکرد ورزشکاران موثر باشد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر یک دوره تمرینات تناوبی شدید (HIIT) همراه با مصرف مکمل بتا- آلانین بر عملکرد قلبی- تنفسی و لاکتات خون زنان فعال بود.
روش کار32 زن جوان فعال به چهار گروه 8 نفره کنترل یا دارونما، مکمل، تمرین و دارونما و مکمل و تمرین تقسیم شدند. در پیش آزمون و پس آزمون نمونه های خونی گرفته شد و عملکرد قلبی- تنفسی (با سنجش حداکثر ضربان قلب (HRmax)، مسافت طی شده، توان هوازی (VO2max)) و مقادیر لاکتات خون پس از آزمون دوی کوپر ارزیابی شد. گروه های مکمل، 4 گرم بتا- آلانین را روزانه به مدت 8 هفته مصرف کردند. گروه های تمرین، HIIT را به مدت 8 هفته انجام دادند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه گیری مکرر آنالیز شد.
نتایجبین مسافت طی شده و VO2max چهار گروه در دو زمان تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0>p)، اما بین HRmax و مقادیر لاکتات خون چهار گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0<p). همچنین، HRmax و لاکتات خون گروه مکمل و تمرین نسبت به سه گروه دیگر، و گروه مکمل نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت (05/0<p)؛ مسافت طی شده و VO2max گروه مکمل و تمرین نسبت به گروه کنترل و تمرین و دارونما، و گروه مکمل نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (05/0<p).
نتیجه گیریHIIT همراه با مصرف مکمل بتا- آلانین تاثیر بیشتری بر عملکرد قلبی- تنفسی و لاکتات خون زنان فعال نسبت به HIIT و مصرف مکمل به تنهایی داشت.
کلیدواژگان: بتا- آلانین، Hrmax، مسافت طی شده، Vo2max، لاکتات، HIIT -
صفحات 329-339زمینه و هدف
سلامت محیط عبارت است از کنترل همه عواملی که اثر سویی بر پایدار ماندن سلامت انسان میگذارند، این امر شامل بیماریهای زیادی میشود که از طریق آب، هوا، مواد غذایی و بسیاری از عوامل محیطی دیگر سلامت انسان را تهدید میکنند. سلامتی بخاطر اهمیت و ضرورت آن همواره یکی از مهمترین دغدغه های بشر بوده است و در آموزه های اسلامی نیز بر سلامتی و ارتقاء آن بیشتر از منشور سازمان بهداشت جهانی سفارش جدی شده است. بنابراین پژوهش حاضر مولفه های سلامت محیط و محیط زیست از منظر قران را مورد بررسی قرار داده است.
روش کارپژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی بود که در دو مرحله به منظور دستیابی به یافته ها انجام پذیرفت. گام اول، با استفاده از روش پژوهش کیفی از نوع توصیفی و تحلیلی انجام گرفت. در این مطالعه برای استخراج و تدوین مطالب از روش سه سو سازی استفاده گردید؛ یعنی مطالعه با استناد به مبانی برخاسته از آیات قرآن و نیز بهره گیری از پژوهشهای مربوط و مبانی نظری انجام شد. درگام دوم، به منظور بررسی فراوانی و ضریب اهمیت مولفه های سلامت محیط زیست در قرآن؛ در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شد. به منظور بررسی مولفه های سلامت جسمی، متون قرآنی و هفت مولفه اصلی در حیطه سلامت محیط زیست مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته هابررسی مولفه های سلامت محیط زیست از منظر قرآن نشان میدهد که در مولفه های سلامت محیط زیست از منظر قرآن مولفه خاک با فراوانی 27 و مولفه آب با فراوانی 16 و مولفه گیاه با فراوانی 23 و مولفه کوه با فراوانی 39 و مولفه دریا با فراوانی 41 و مولفه باد با فراوانی 31 میباشند که در بین این مولفه ها، مولفه دریا بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده است.
نتیجه گیرییافته های حاصل از فراوانی مولفه ها نشان داد که بیشترین ضریب اهمیت در بین مولفه های سلامت محیط زیست از منظر قرآن، دریا (23/0) و کمترین ضریب اهمیت به آب با مقدار (08/0) است.
کلیدواژگان: تحلیل محتوا، سلامت محیط زیست، قرآن -
صفحات 340-349زمینه و هدف
خواب حالت استراحت فیزیکی و ذهنی است که برای بازیابی سیستم بیولوژیکی و بهبود عملکرد ورزشی ضروری است. سطح ویتامین D نقش مستقیم و هم غیرمستقیم در تنظیم خواب دارد و کمبود ویتامین D با اختلالات خواب مرتبط است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت کیفیت خواب و ارتباط آن باسطح ویتامین D فوتبالیست های جوان بود.
روش کارمطالعه تحلیلی- توصیفی حاضر بر روی 75 فوتبالیست با دامنه سنی 18 تا 23 سال و سابقه بالاتر از سه سال انجام شد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ برای سنجش کیفیت خواب استفاده شد. نمره 5 ، یا بالاتر به عنوان کیفیت ضعیف خواب تعیین شد. سطح 25- هیدروکسی ویتامین D با متد الایز تعیین شد. از ضریب همبستگی اسپیرمن برای ارزیابی ارتباط بین متغیرهای 25- هیدروکسی ویتامین D و کیفیت خواب استفاده شد (05/0≥p).
یافته هانتایج نشان داد که 67/22 درصد از آزمودنی ها دچار نقص ویتامینD و 40 درصد دارای سطوح ناکافی ویتامین D بودند؛ بعلاوه 33/69 درصد از فوتبالیست ها، دارای کیفیت ضعیف خواب بودند. همچنین ارتباط معنادار و مستقیم بین سطوح 25- هیدروکسی ویتامین D و کیفیت خواب فوتبالیست های جوان با وضعیت نقص و سطوح ناکافی ویتامین D مشاهده شد (05/0>p).
نتیجه گیریبه نظر می رسد که کمبود ویتامین D و کیفیت خواب پایین در فوتبالیست های جوان شایع است و وضعیت نقص و سطوح ناکافی ویتامین D ممکن است با کیفیت ضعیف خواب در فصل زمستان همراه باشد. لذا توصیه می شود ورزشکاران برای بهبود عملکرد ورزشی، وضعیت طبیعی ویتامین D خود را حفظ نمایند.
کلیدواژگان: کیفیت خواب، 25- هیدروکسی ویتامینD، فوتبالیست -
صفحات 350-356زمینه و هدف
آسم یکی از شایع ترین بیماری های مزمن می باشد که شیوع آن در سال های اخیر افزایش یافته است. بررسی کیفیت زندگی می تواند ابزاری مفید برای استانداردسازی ارتباطات بین پزشکان و بیماران باشد که به طور بالقوه موجب بهبود نتایج بالینی و عملکردی می شود. این مطالعه با هدف تعیین معیارهای کیفیت زندگی در بیماران آسمی بالای 12 سال تحت نظر کلینیک آسم و آلرژی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام گرفت.
روش کاراین مطالعه تحلیلی- مقطعی بر روی200 بیمار به روش نمونه گیری بصورت سرشماری انجام و روش گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد SF-36 بود.
یافته هااز مجموع200بیمار، تعداد 103 بیمار (5/51%) مرد و 97 بیمار (5/48%) زن بودند. میانگین سنی بیماران 64/29 سال بدست آمد که از این میان، بیشترین گروه سنی مربوط به 15 تا 25 سال بود. همچنین بیشترین و کمترین تعداد محل سکونت به ترتیب مربوط به شهر اردبیل و نیر بود. میانگین درآمد معادل 47/3 میلیون تومان به صورت ماهیانه و میانگین هزینه درمان معادل10/230 هزارتومان در بین بیماران مورد مطالعه بدست آمد. تعداد 105 بیمار (5/52%) مبتلا به نوع آلرژیک، 47 بیمار (5/23%) مبتلا به نوع غیر آلرژیک و 48 بیمار (24%) به فنوتیپپ Samter مربوط بودند و سطح کنترل اکثر بیماران خوب بود. بیشتر بیماران بطور معنی داری در مرحله درمانی چهارم قرار داشتند و بار اقتصادی بیماری از دید اکثریت بیماران سنگین بود. بیماران با فنوتیپ آلرژیک، هزینه درمان کمتر از250 هزار تومان، سن کمتر از 25 سال و در مراحل درمانی 1، 2 و 3 کیفیت زندگی بهتری از سایر بیماران داشتند. با این حال جنس و سکونت در شهر یا شهرستان تاثیر چندانی بر کیفیت زندگی بیماران نداشت.
نتیجه گیریکیفیت زندگی بیماران آسمی با فنوتیپ آسم، وضعیت کنترل آسم، میانگین هزینه درمانی، سن و مراحل درمانی بیمار مرتبط است.
کلیدواژگان: آسم، کیفیت زندگی، SF36 -
صفحات 357-365زمینه و هدف
ذهن آگاهی به عنوان یک مفهوم روان شناختی که به توانایی فرد برای توجه به تجربیات حال حاضر و قدرت تنظیم و کنترل آنها اشاره دارد، می تواند نقش مهمی در سلامت روان داشته باشد. همچنین، افسردگی و اضطراب به عنوان دو مشکل شایع در جامعه دانشجویی شناخته شده اند که می توانند عملکرد تحصیلی و روان شناختی دانشجو را تحت تاثیر قرار دهند. باتوجه به اهمیت ذهن آگاهی و تاثیر آن، این پژوهش باهدف بررسی ارتباط بین ذهن آگاهی، افسردگی، اضطراب و عوامل دموگرافیک در دانشجویان دانشکده علوم پزشکی خلخال انجام شد.
روش کارپژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 106 نفر از دانشجویان دانشکده علوم پزشکی خلخال پس از تعیین حجم نمونه انجام شد. ابزار پژوهش پرسش نامه چهارقسمتی (اطلاعات دموگرافیک و تن سنجی، افسردگی بک، اضطراب بک، پنج وجهی ذهن آگاهی) بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون تجزیه وتحلیل شدند.
یافته هابر اساس نتایج مطالعه 9/1 درصد از دانشجویان به شدت افسرده، 6/22 درصد به شدت مضطرب بودند. همچنین نتایج حاکی از آن بود که بین نمره کلی افسردگی با ذهن آگاهی ارتباط معکوس معنادار (001/0 =p) و بین اضطراب با ذهن آگاهی ارتباط آماری معنی دار (0001/0=p) وجود داشت. مدل رگرسیونی چندگانه خطی نشان داد اضطراب و افسردگی توان پیشگویی کنندگی تغییرات میانگین نمره ذهن آگاهی را داشتند (45/38=R2).
نتیجه گیریمجموعه یافته های این پژوهش نشان داد که ذهن آگاهی ارتباط معناداری با افسردگی و اضطراب دارد و رابطه معنادار معکوسی بین نمره کلی اضطراب و ذهن آگاهی وجود دارد؛ بنابراین، توجه به ذهن آگاهی به عنوان یکی از عوامل اثرگذار بر سلامت حائز اهمیت است.
کلیدواژگان: ذهن آگاهی، افسردگی، اضطراب، دانشجویان
-
Pages 282-292Background & objectives
The attached growth process is an aerobic method for wastewater treatment where microorganisms grow on the surface of a substrate. In this study, a small-scale attached growth reactor was used for wastewater treatment for eight weeks in rural and small communities.
MethodsThe average operational parameters of HRT, DO, MLSS, and MLVSS were measured in the pilot-scale reactor. The reactor's ability to remove suspended solids, organic materials such as BOD5, COD, and nutrients like TP, TKN, 4NH-N, as well as coliforms, was also analyzed. Coliform tests were conducted using the MPN method and dilution, BOD5 tests were performed with a BOD measuring device, and COD tests were carried out using the COD Set-Ups COD VARIO method and purchased kits.
ResultsThe average removal efficiency for BOD5, COD, TP, TKN, NH4-N, TSS, fecal coliforms, and total coliforms was 73.1%, 82.5%, 48.9%, 58%, 82%, 92.8%, 85%, and 81%, respectively.
ConclusionThe results of this study indicated that the stability of the microbial biomass present in the biofilm is observed after several weeks of system operation, and the attached growth system effectively reduces solids and organic compounds during its various stages. Additionally, acceptable results regarding total and fecal coliforms were obtained in the absence of any disinfection, indicating that the attached growth system can be a suitable option for wastewater treatment in small communities.
Keywords: Small Scale Attached Growth Reactor, Coliform Removal, BOD5, COD Removal, Nutrient Removal -
Pages 293-303Background & objectives
Tobacco health literacy refers to the ability of individuals to understand and use health information related to tobacco. This study aimed to evaluate the effectiveness of education on improving health literacy about the effects of cigarette smoke among pregnant women in 2023.
MethodsThis quasi-experimental study utilized a pre-test and post-test design with intervention and control groups. The sample comprised 80 pregnant women visiting health centers in Shahrekord, selected through random sampling and divided randomly into intervention and control groups. Data were collected using a tobacco health literacy questionnaire in both pre-test and post-test phases (one month later) and analyzed with SPSS 20 software using paired and independent t-tests.
ResultsThe paired t-test results indicated a significant increase in the average health literacy scores related to tobacco in the intervention group after training (p=0.000). The independent t-test showed that the post-education average health literacy score in the intervention group was significantly higher than that in the control group (p<0.001).
ConclusionThe findings demonstrate that educational interventions effectively enhance tobacco health literacy among pregnant women, contributing to reduced smoking exposure during pregnancy. These results can inform the design of targeted interventions and educational programs addressing the needs of pregnant women.
Keywords: Health Literacy, Tobacco, Pregnant Women, Education -
Pages 304-313Background & objectives
Adolescents are crucial and sensitive age group in any society, with their health forming a fundamental basis for the society health. Despite the importance of healthy nutrition during adolescence, most adolescents globally consume less than the recommended amounts of fruits and vegetables while increasing their intake of carbonated drinks and high-fat processed fast food. This study aims to determine the knowledge, attitudes, and practices related to fruit and vegetable consumption among female high school students and the factors influencing these behaviors.
MethodsThis cross-sectional study included 270 first female high school students from Nehbandan city in 2023, randomly selected using multi-stage sampling method. Data were collected using a demographic questionnaire along with knowledge, attitude, and practice assessments, and analyzed using SPSS-23 software utilizing descriptive-analytical statistics, the Kruskal-Wallis test, and Spearman's correlation.
ResultsThe average age of the students was 13.9±0.75 years. The mean scores and standard deviations for beverage and vegetable consumption, attitude, and daily performance were 17.76±2.8, 24.68±5, and 3.7±1.5 respectively, with the daily and weekly performance of fruit and vegetable consumption at (3.7±1.5) and 10.28±5.3 respectively. There was a significant relationship between fruit and vegetable consumption and factors such as father's occupation, family income, and mother's education (p< 0.05).
ConclusionThe results indicated that while students had favorable knowledge and attitudes towards fruit and vegetable consumption, their actual consumption practices were inadequate. Factors such as attitudes, mother's education level, father's occupation, and income significantly influenced students' fruit and vegetable consumption. Therefore, educational interventions and counseling for mothers on the importance of fruit and vegetable consumption for family health, especially for adolescents, along with government support for low-income families to improve nutrition, are essential.
Keywords: Students, Fruit, Vegetable Consumption, Knowledge, Attitude, Performance -
Pages 314-328Background & objectives
Beta-alanine supplementation is known to enhance athletic performance. The aim of this study was to evaluate the effect of a period of high-intensity interval training (HIIT) combined with beta-alanine supplementation on cardiorespiratory performance and blood lactate levels in active women.
MethodsThirty-two active young women were divided into four groups (eight individuals per group): control (placebo), supplement, and training combined either with placebo or supplement. In the pre-test and post-test, blood samples were collected, and cardiorespiratory performance was evaluated by measuring maximum heart rate (HRmax), distance walked, aerobic power (VO2max), and blood lactate levels were evaluated after Cooper's test. The supplement group received four grams of beta-alanine daily for eight weeks, while the training groups completed an eight weeks HIIT program. Data were analyzed using two-way repeated measures analysis.
ResultsThere was no significant difference in distance walked and VO2max between the four groups at both time points. However, significant differences were observed in HRmax and blood lactate levels among the groups (p<0.05). HRmax and blood lactate of the supplement and training group were significantly lower than the other three groups, and blood lactate of the supplement group was also significantly lower than the control group (p<0.05). Additionally, the supplement and training group had significantly increased distance walked and VO2max compared to the control and training with placebo group, and the supplement group compared to the control group (p<0.05).
ConclusionThe combination of HIIT and beta-alanine supplementation had a more pronounced effect on cardiorespiratory performance and blood lactate levels in active women compared to either intervention alone.
Keywords: Beta-Alanine, Hrmax, Distance Walked, Vo2max, Lactate, HIIT -
Pages 329-339Background & objectives
Environmental health involves the regulation of factors significantly affecting human health, encompassing various diseases transmitted through water, air, food, and other environmental elements. Given its important role, health has always been a primary concern for humanity. Islamic teachings emphasize health and its enhancement even more rigorously than the World Health Organization's charter. This study aims to explore the components of environmental health as depicted in the Quran.
MethodsThis applied research was conducted in two stages. The first stage employed a qualitative research method (descriptive and analytical) using a triangulation approach to extract and compile data, incorporating Quranic verses, related research, and theoretical foundations. In the second stage, the frequency and importance of environmental health components in the Quran were analyzed using content analysis. Quranic texts and seven primary components of environmental health were examined.
ResultsThe analysis of environmental health components from the Quran reveals the following frequencies: soil (27), water (22), plants (26), fruits and plants (35), mountains (39), sea (41), and wind (33). Among these, the sea component appears most frequently.
ConclusionThe abundance of components indicates that the sea has the highest importance coefficient (0.183) in terms of environmental health from the Quranic perspective, while water has the lowest importance coefficient (0.098).
Keywords: Content Analysis, Environmental Health, Quran -
Pages 340-349Background & objectives
Sleep is essential for physical and mental restoration, crucial for enhancing athletic performance. Vitamin D plays both direct and indirect roles in sleep regulation, with deficiencies linked to sleep disorders. This study aimed to explore the sleep quality (SQ) of young soccer players and its relationship with their vitamin D status.
MethodsThis descriptive-analytical study included 75 young male soccer players, aged 18-22 years, with over three years of sports experience, selected through simple random sampling. The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was used to assess SQ, with scores of 5 or above indicating poor SQ. Levels of 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) were measured using ELISA. Spearman's correlation coefficient was employed to evaluate the relationship between 25(OH)D levels and SQ (p≤0.05).
ResultsThe study revealed that 22.67% of participants had vitamin D deficiency, and 40% had insufficient vitamin D levels. Additionally, 69.33% of participants exhibited poor SQ. A significant positive correlation was found between 25(OH)D levels and SQ among players with deficient and insufficient vitamin D levels (p<0.05).
ConclusionVitamin D deficiency and poor SQ are prevalent among young soccer players, and inadequate vitamin D levels may be associated with poor SQ, especially in winter. It is recommended that athletes maintain adequate vitamin D levels to enhance sports performance.
Keywords: Sleep Quality, 25-Hydroxyvitamin D, Soccer Players -
Pages 350-356Background & objectives
Asthma is a prevalent chronic disease which has seen an increase in its incidence in recent years. Assessing quality of life can standardize communication between doctors and patients, potentially improving clinical and functional outcomes. This study aims to determine the quality of life in asthmatic patients aged 12 and over at the Asthma and Allergy Clinic of Ardabil University of Medical Sciences.
MethodsThis cross-sectional study included 200 patients using a census sampling method. Data were collected using the standard SF-36 questionnaire.
ResultsOf the 200 patients, 103 (51.5%) were male, and 97 (48.5%) were female. The average age was 29.64 years, with the largest age group being 15 to 25 years old. The highest and lowest numbers of residences were in Ardabil and Nir, respectively. The average monthly income was 3.47 million Tomans, and the average treatment cost was 230.10 thousand Tomans. Among the patients, 105 (52.5%) had the allergic type, 47 (23.5%) had the non-allergic type, and 48 (24%) had the Samter phenotype, with most patients exhibiting good asthma control. The majority of patients were in the fourth treatment stage, and the economic burden of the disease was considered heavy by most. Patients with the allergic phenotype, treatment costs less than 250 thousand Tomans, age less than 25 years, and in treatment stages 1, 2, or 3, had a better quality of life than others. However, gender and living in a city or town did not significantly affect the quality of life.
ConclusionThe quality of life in asthmatic patients is related to asthma phenotype, control status, average treatment cost, age, and treatment stages.
Keywords: Asthma, Quality Of Life, SF36 -
Pages 357-365Background & objectives
Mindfulness, a psychological concept involving an individual's ability to focus on current experiences and regulate them, plays a crucial role in mental health. Depression and anxiety are prevalent issues among students, affecting their academic and psychological performance. Given the significance of mindfulness and its impact, this study aims to explore the correlation between mindfulness, depression, anxiety, and demographic factors in students at the Khalkhal Faculty of Medical Sciences.
MethodsThis cross-sectional descriptive-analytical study involved 106 students from Khalkhal School of Medical Sciences. The research instrument was a four-part questionnaire covering demographic information, anthropometry, Beck's depression, Beck's anxiety, and five facets of mindfulness. Data were analyzed using Pearson's statistical tests and regression analysis.
ResultsThe study found that 1.9% of students were severely depressed, and 22.6% were severely anxious. There was a significant inverse relationship between depression scores and mindfulness (p=0.001) and a significant relationship between anxiety and mindfulness (p=0.0001). The multiple linear regression model indicated that anxiety and depression could predict changes in the average mindfulness score (R²=38.45).
ConclusionThe findings suggest that mindfulness is significantly related to depression and anxiety, with an inverse relationship between overall anxiety scores and mindfulness. Therefore, emphasizing mindfulness is vital for health.
Keywords: Mindfulness, Depression, Anxiety, Students