فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 80 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه رضائی، مرضیه دهقانی*، کیوان صالحی صفحات 1-24

    زمینه سازی برای تربیت شایسته دانش آموزان که هم  توانمند، فعال، آگاه و مستقل باشد و هم به ارزش ها و فرهنگ ها احترام بگذارد، از مهم ترین دغدغه های متولیان آگاه در نظام های آموزشی است. رویکرد سنجش به مثابه یادگیری به عنوان جدیدترین رویکرد، با هدف گیری و فراهم سازی شرایط مناسب، زمینه شکل گیری و تقویت شایستگی های دانش آموزان به عنوان شهروندان مستقل، انعطاف پذیر و منتقد را فراهم می کند. پژوهش حاضر مبتنی بر رویکرد تحقیق کیفی و با روش پدیدارشناسی توصیفی با هدف شناسایی ملاکها و نشانگرهای سنجش به مثابه یادگیری در کلاس های چندپایه انجام شد . بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری ملاکی با دو ملاک داشتن اطلاعات در خصوص فنون تدریس و سنجش و نیز تمایل به مصاحبه و مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با 14 مشارکت کننده، داده ها گردآوری شد و به روش کلایزی تحلیل گردید. به منظور باورپذیری یافته ها از سه روش ممیزی بیرونی، بازبینی نتایج توسط اطلاع رسانها و درگیری طولانی مدت استفاده شد. نتایج پژوهش، به شناسایی و دسته بندی 3 ملاک و 17 نشانگر برای رویکرد سنجش به مثابه یادگیری در کلاس های چندپایه دوره ابتدایی منتج گردید. ملاک ها و نشانگرهای شناسایی شده برای کلاس های چندپایه به صورت تدریجی سبب تغییر مسئولیت یادگیری از معلم به دانش آموزان، فراهم کردن محیط یادگیری حمایت کننده، ارزیابی اطلاعات، توسعه مهارت های فراشناختی و انگیزش می گردد و چنین قابلیت هایی به مثابه «یادگیری برای یادگیری» که گزاره رویکرد عمقی است را بین دانش آموزان ترویج می دهد و بنظر می رسد بتواند زمینه ی لازم برای ساخت ابزار مناسب اندازه گیری رویکرد سنجش به مثابه یادگیری در تعیین کیفیت عملکرد معلمان چندپایه و ارائه ی راهکارهای بهبود را فراهم سازد.

    کلیدواژگان: چندپایه، دوره ابتدایی، سنجش به مثابه یادگیری، ملاک ها و نشانگرها
  • ثریا میرشکاری، نرگس کشتی آرای*، حمید عزیزی ملک آبادی صفحات 25-44

    هدف از این پژوهش سنتزپژوهی روش های تدریس زیست شناسی با تاکید بر یادگیری عمیق بود. این پژوهش با روش آمیخته طرح اکتشافی متوالی انجام شد. در بخش کیفی از روش سنتزپژوهی بر اساس مدل گاف و همکاران (2012) و در بخش کمی از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شد. جامعه پژوهش مقالات در حوزه ی شناسایی اصلاحات آموزشی در زمینه ی بازنگری شیوه های تدریس زیست شناسی با تاکید بر یادگیری عمیق در سال های 1386 تا 1400 بود که با روش هدفمند 67 منبع به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج بر اساس سطوح چهارگانه نظریه یادگیری عمیق فولن کدگذاری، دسته بندی و در ادامه مدل طراحی شد. نتایج نشان داد روش های تدریس موجود در چهار سطح نیازمند اصلاحات آموزشی هستند؛ سطح اول شایستگی های جهانی و شامل پرورش شخصیت، ایجاد تابعیت و تعلق اجتماعی، تقویت خلاقیت/تخیل، تقویت تفکر انتقادی/حل مساله، افزایش همکاری و بهبود ارتباطات است؛ سطح دوم عناصر طراحی آموزشی و شامل استفاده از شیوه های آموزشی مناسب، افزایش مشارکت یادگیری، اصلاح محیط های یادگیری و استفاده از ابراز دیجیتال است. سطح سوم شرایط آموزشی و شامل شناسایی نقاط ضعف مدارس و تعیین مشکل در سیاست گذاری ها است. در نهایت سطح چهارم تحقیق مشترک و شامل بررسی مشکلات معلمان در اجرا و ارزشیابی است. این مدل از اعتبار لازم برخوردار بود. به متخصصان پیشنهاد می شود تا به منظور اعمال اصلاحات آموزشی در تدریس زیست شناسی، از مدل طراحی شده استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سنتزپژوهشی، روش های تدریس، زیست شناسی، یادگیری عمیق.
  • الناز رشتی زاده *، رحمت الله خسروی، سمیرا حسینیان صفحات 45-60

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر بازی وارسازی فعالیت های کلاسی بر کیفیت یادگیری دانش آموزان پایه دهم در برنامه درسی شیمی انجام گرفته است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان شیمی رشته علوم تجربی پایه دهم منطقه 10 تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. دو کلاس از دانش آموزان شیمی رشته علوم تجربی پایه دهم انتخاب گردید که هر کلاس 35 نفر بود. به صورت تصادفی یک کلاس به عنوان گروه گواه و کلاس دیگر به عنوان گروه آزمایش سازمان دهی شد. داده های پژوهش به صورت میدانی و از طریق آزمون جمع آوری شد. به منظور تعیین میزان کیفیت یادگیری دانش آموزان درباره فعالیت های یادگیری شامل فعالیت های مشارکتی، فعالیت های مروری و فعالیت های کاوشگرانه کتاب شیمی، قبل و بعد از اعمال متغیر مستقل (انجام فعالیت های کلاسی از طریق بازی)، آزمونی بر اساس سطوح شناختی بلوم به عمل آمد. داده های به دست آمده با تحلیل کواریانس یک متغیره (ANCOVA) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که بین دانش آموزان گروه آزمایش و گروه کنترل در متغیر کیفیت یادگیری تفاوت معناداری وجود دارد و مشخص گردید استفاده از روش بازی وارسازی باعث افزایش کیفیت یادگیری دانش آموزان گروه آزمایش شده است. نتایج حاکی از این بود که فعالیت های مشارکتی (با هم بیندیشیم)، فعالیت های مروری و فعالیت های کاوشگرانه مبتنی بر بازی در درس شیمی، بر کیفیت یادگیری دانش آموزان پایه دهم تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، کیفیت یادگیری، فعالیت های کلاسی، بازی های مشارکتی، بازی های مروری، بازی های کاوشگرانه
  • محمد جاودانی*، مریم امیری صفحات 61-79

    هدف این پژوهش آمیخته، طراحی و اعتبارسنجی چهارچوب برنامه درسی آموزش کاهش خطرپذیری از آسیب های فضای مجازی برای دوره ابتدایی بود. در بخش کیفی، از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده شد. مشارکت کنندگان بخش کیفی، علاوه بر منابع و متون، متخصصان علوم تربیتی و فضای مجازی بودند که به روش هدفمند و با تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی، سندکاوی و فیش برداری همراه با مصاحبه نیمه ساختمند با متخصصان و مطلعان کلیدی بود. جامعه آماری در بخش کمی، شامل معلمان دوره ابتدایی شهرستان خرامه (264 نفر) بود که بر این اساس، حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی-مورگان، 152 نفر تعیین و به روش در دسترس، نمونه گیری انجام گرفت. ابزار پژوهش در بخش کمی، پرسش نامه محقق ساخته، برآمده از بخش کیفی بود. برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از تحلیل عامل تاییدی استفاده شد. در بخش کیفی، 554کدمعنایی در قالب112 مضمون پایه، 29مضمون سازمان دهنده سطح1 و 6 مضمون سازمان دهنده سطح2 طبقه بندی شد و چهارچوب اولیه شکل گرفت. یافته های حاصل از تحلیل عامل تاییدی بخش کمی نشان داد که هدف با بار عاملی87/0، محتوا با بار عاملی78/0، روش های یاددهی-یادگیری با بار عاملی77/0، منطق با بار عاملی75/0، موادومنابع یادگیری با بار عاملی 69/0 و شیوه های ارزشیابی با بار عاملی60/0 به ترتیب تبیین کننده چهارچوب برنامه درسی مذکور بود. هم چنین، ضریب آلفای کرونباخ989/0، گویای اعتبار بالای عناصر چهارچوب برنامه درسی آموزش کاهش خطرپذیری از آسیب های فضای مجازی در دوره ابتدایی بود. در مجموع، این پژوهش برمبنای داده های برآمده از مبانی نظری، پژوهش های پیشین و مصاحبه عمیق با متخصصان حوزه علوم تربیتی و فضای مجازی، منجر به شکل گیری چهارچوبی مفهومی و معتبر برای تولید هرگونه برنامه درسی در خصوص آموزش کاهش خطرپذیری دانش آموزان دوره ابتدایی از آسیب های فضای مجازی شده که تاکنون وجود نداشته است. این چهارچوب می تواند به عنوان مرجعی معتبر برای سیاست گذاران، برنامه ریزان، مولفان کتب درسی و معلمان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، آسیب های فضای مجازی، برنامه درسی، دوره ابتدایی، دانش آموزان، آموزش و پرورش
  • رضا جعفری هرندی، سوسن بهرامی * صفحات 80-95

    هدف از این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی برنامه درسی سواد رسانه ای برای والدین دانش آموزان ابتدایی بود. پژوهش به روش کیفی و سنتزپژوهی انجام شد. جامعه شامل متون مرجع در حوزه آموزش سواد رسانه ای به کودکان بود. بر این اساس 51 منبع به شیوه هدفمند و بر اساس اشباع نظری انتخاب شدند. به منظور تایید اعتبار یافته ها، 10 نفر از متخصصان برنامه ریزی درسی، آموزش ابتدایی و ارتباطات شهر اصفهان به صورت هدفمند انتخاب شدند. با روش لاوشه، نسبت روایی محتوایی برای مولفه ها (6/0<CVR) و برنامه تدوین شده ارزیابی شد (926/0 = CVR) . نتایج نشان داد هدف کلی این برنامه، ارتقاء سواد رسانه ای کودکان به واسطه والدین بود که با اهداف جزئی افزایش سواد رسانه ای والدین و تجهیز والدین به الگوی آموزش سواد رسانه ای به کودکان دنبال شد. محتوای این برنامه شامل آشنایی با رسانه، پرورش مهارت های رسانه ای والدین (شامل درک انتقادی، توانایی تجزیه و تحلیل، ارزشیابی، گروه بندی، استقراء، قیاس، ترکیب و خلاصه سازی)، آموزش تولید محتوا و استفاده از رسانه، آموزش مهارت های ارتباطی، آشنایی و مواجهه با قلدری و اعتیا دبه اینترنت، ارائه الگوی آموزش سواد رسانه ای به کودکان بود. راهبردهای یادگیری-یاددهی گفت و گو محور، مشارکتی/ تعاملی و همدلانه تعیین شد. ارزشیابی در دو بخش ارزیابی اطلاعات قبلی والدین و ارزیابی سواد رسانه ای کودکان بود که با پرسشنامه انجام می شود. گروه بندی بر اساس والد-کودک و صرفا برای ارزیابی انجام پذیرفت. فیلم ها و کتاب های مبتنی بر سواد رسانه ای از منابع این برنامه بودند. لازم است این برنامه در یک نیم سال و در مدارس دوره ابتدایی برای والدین ارائه شود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، سواد رسانه ای، دانش آموز، دوره ابتدایی، والدین.
  • وحید بیکتاشی، فائزه تقی پور *، مهرداد صادقی صفحات 96-120

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر کارکردهای اجرایی کودکان در مواجهه با برنامه های آموزشی و غیرآموزشی تلویزیون  بود. این پژوهش از نوع روشی کیفی بوده و با استفاده از طرح کیفی فراترکیب انجام شده است. در فراترکیب؛ پنج پایگاه داده شامل سایک اینفو، مجموعه روانشناسی و علوم رفتاری، اسکوپوس، ساینس دایرکت و وب آو ساینس، بر مبنای روش هفت مرحله ای ساندلوسکی و باروسو بررسی شد و 51 منبع پژوهشی مرتبط، مبنای تحلیل قرار گرفت. طرح فراترکیب بر مبنای روش شش مرحله ای ساندلوسکی و باروسو (2007) انجام شد. جهت اطمینان از اعتبار و روایی ابزار، یافته ها در چند مرحله به رویت 10 نفر از متخصصان حوزه علوم تربیتی، روانشناسی و رسانه رسید. نتایج نشان دادند که عوامل موثر بر عملکرد کارکردهای اجرایی کودکان در مواجهه با برنامه های آموزشی و غیر آموزشی تلویزیونی را می توان در سه مضمون اصلی تکنولوژیکی، محتوایی و زمینه ای طبقه بندی نمود. پیش بینی کننده های معمول  برنامه های تلویزیونی، ساختار محتوا، تاثیر سن بر محتوای مشاهده شده، رفتار والدین یا معلم هنگام مشاهده، دلایل و سبک مشاهده و تلویزیون اولیه از مفاهیم بدست آمده در این پژوهش بود.

    کلیدواژگان: محتوای آموزشی، برنامه های تلویزیونی، کارکردهای اجرایی، کودکان
  • مریم سالاری، حسین مومنی مهموئی*، احمد اکبری، مهدی زیرک صفحات 121-140

    پژوهش حاضر باهدف شناسایی مولفه های چابک سازی برنامه های درسی آموزش عالی  صورت گرفته است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن سنتز پژوهی است. حوزه پژوهش کلیه مقالات و منابع علمی در زمینه چابک سازی برنامه های درسی در آموزش عالی بود. نمونه پژوهش شامل 46 اثر علمی در این زمینه بود. که این تعداد بر اساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شده اند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد موردمطالعه، گردآوری شده اند. مولفه های الگوی چابک سازی برنامه های درسی آموزش عالی دارای 11 مولفه است که  شامل: تدوین برنامه درسی بر اساس نیاز ذینفعان، دستیابی به عدالت آموزشی، بازنگری محتوا، علم و فناوری، کیفی سازی برنامه درسی بر اساس شغل آینده، عدالت اجتماعی، توسعه مشارکت و توسعه پایدار است. نتایج این تحلیل و سپس ترکیب  آن ها، چارچوب مفهومی را در این حوزه از طریق برنامه های هم راستا، اهمیت بر نقش تاثیر سازگاری منابع انسانی (دانشجویان) ، توجه به نقش آفرینی دانشگاه و توجه به چارچوب انتظارات اجتماعی و نیازهای دانشجویان و تاثیر آن بر ماندگاری و موفقیت تحصیلی آنان در نظام آموزشی کشور، اصلاح کارکردهای دانشگاه و اینکه عدالت اجتماعی و برنامه ریزی توسعه مشارکتی در برنامه های آموزشی دانشگاه بروز و ظهور دارد مورد شناسایی قرار گرفت. 

    کلیدواژگان: بازنگری برنامه درسی، برنامه درسی آموزش عالی، چابکی برنامه درسی
  • زهرا قادری، ایلناز سجادیان*، محمدعلی نادی صفحات 141-157

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته آموزشی تجربه بهینه مبتنی بر نظریه چیکسنت میهای بر تعامل و خوداعتمادی معلمان دوره ابتدایی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان دوره ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 2831 نفر بودند. در این پژوهش تعداد 30 معلم دوره ابتدایی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 معلم). معلمان حاضر در گروه آزمایش بسته آموزشی تجربه بهینه مبتنی بر نظریه چیکسنت میهای را طی هفت هفته در 7 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تعامل معلمان (TIQ) و پرسشنامه خوداعتمادی معلمان (TSCQ) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه های تکراری با استفاده از نرم افزار آماری 23SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بسته آموزشی تجربه بهینه مبتنی بر نظریه چیکسنت میهای بر ابعاد تعامل (رهبری (001/0>P؛ 51/0=Eta؛ 01/30=F)، رفتار کمک کننده (001/0>P؛ 42/0=Eta؛ 67/20=F)، درک کردن (001/0>P؛ 38/0=Eta؛ 17/17=F)، مسئولیت پذیری (001/0>P؛ 49/0=Eta؛ 03/27=F)، نامطمئن بودن (001/0>P؛ 52/0=Eta؛ 39/30=F)، ناراضی بودن (001/0>P؛ 47/0=Eta؛ 12/25=F)، تنبیه کردن (001/0>P؛ 21/0=Eta؛ 51/7=F) و سختگیر بودن (001/0>P؛ 22/0=Eta؛ 77/7=F)) و خوداعتمادی  (001/0>P؛ 62/0=Eta؛ 23/46=F) معلمان دوره ابتدایی تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که بسته آموزشی تجربه بهینه مبتنی بر نظریه چیکسنت میهای با بهره گیری از بازسازی آگاهی و فعالیت ها، درک ذهنی چالش ها، کنترل انرژی روانی و هدف گذاری فعالیت ها می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود تعامل و خوداعتمادی معلمان دوره ابتدایی مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی تجربه بهینه، نظریه چیکسنت میهای، تعامل، خوداعتمادی، معلمان ابتدایی
  • لیلا سلیمی، مصطفی قادری*، معصومه السادات ابطحی، علیرضا صادقی صفحات 158-173

    پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی مولفه های جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه ها با هدف تبادل پذیری برنامه درسی با استفاده از تکنیک دلفی انجام شده است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و به روش کیفی انجام گردیده است مشارکت کنندگان این پژوهش صاحب نظران و روسای واحد بین الملل دانشگاه رازی کرمانشاه بود. ابزار پژوهش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و مصاحبه ها تا 12مورد انجام و اشباع نظری حاصل گردید. روش تحلیل داده ها تکنیک دلفی بود که جمع آوری داده ها طی دو راند متوالی و بهره گیری از نرم افزار spss انجام شد. یافته ها شامل 5 بعد و 18 مولفه بود. نتایج پژوهش نشان داد که توجه به مولفه های جذب دانشجو خارجی در دانشگاه ها با هدف تبادل پذیری برنامه درسی ضروری است و اشاعه برنامه درسی به فراتر از مرزهای جغرافیایی لازم به نظر می رسد. نتایج این پژوهش به مدیران و برنامه ریزان سازمانهای آموزشی کمک می کند تا تغییرات، تحولات و چالش های اثرگذار بر جذب دانشجوی خارجی را شناسایی و از آن در جهت بهبود جذب دانشجوی خارجی در دانشگاه ها با هدف تبادل پذیری برنامه درسی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، بین المللی، تبادل پذیری، دانشجو خارجی، دلفی فازی
  • زهرا شعبانی بشلی، مجتبی رضایی راد * صفحات 174-188

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کیفیت یادگیری الکترونیکی و سبک های یادگیری دانش آموزان متوسطه دوم مدارس دولتی و غیر دولتی، انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی؛ از نظر ماهیت، توصیفی و از نظر روش، علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان متوسطه دوم مدارس غیرانتفاعی و مدارس دولتی آموزش و پرورش شهرستان قائم شهر و در سال تحصیلی 1402-1401 که تعداد 400 نفر(200 نفر از  مدارس غیرانتفاعی و 200 نفر از مدارس دولتی) به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های کیفیت یادگیری الکترونیکی حکیم زاده و آفندیده (1393) و سبک های یادگیری تاولر و دیپبوی (2003)، بود. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) وt  برای گروه های مستقل در سطح اطمینان 95 درصد (05/0 = α)، تحلیل شد. یافته ها نشان داد بین متغیرهای کیفیت یادگیری الکترونیکی و سبک های یادگیری در دانش آموزان مدارس غیردولتی و دولتی تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که، دانش آموزان مدارس غیردولتی به ترتیب در فرصت های یادگیری فردی، محتوا، سبک یادگیری تجربی و سبک یادگیری ساختاریافته از دانش آموزان مدارس دولتی بالاتر بودند.

    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، کیفیت یادگیری الکترونیکی، مدارس دولتی، مدارس غیر دولتی، دوره متوسطه.
|
  • Fateme Rezaee, Marzieh Dehghani*, Keyvan Salehi Pages 1-24

    Creating the groundwork for worthy education of students who are capable, active, knowledgeable and independent and respect values ​​and cultures is one of the most important concerns of knowledgeable trustees in educational systems. The approach of assessment as learning as the newest approach, by targeting and providing suitable conditions, provides the basis for the formation and strengthening of students' competencies as independent, flexible and critical citizens. The current research was based on the qualitative research approach and descriptive phenomenological method with the aim of identifying the criteria and indicators of assessment as learning in multi-grade classes. For this purpose, using the criterion sampling method and semi-structured interviews with 14 participants, the data was collected and analyzed using the colaizzi method. In order to make the findings believable, three methods of external audit, review of results by informants and long-term engagement were used. The results of the research led to the identification and classification of 3 criteria and 17 indicators for the approach of assessment as learning in multi-grade classes of elementary school. It seems that the criteria and indicators identified for multi-grade classes can provide the necessary basis for making a suitable tool for measuring the assessment as learning approach in determining the performance quality of multi-grade teachers and providing improvement solutions.

    Keywords: Multi-Grade, Primary Course, Assessment As Learning, Criteria, Indicators
  • Soraya Mirshekari, Narges Keshtiaray*, Hamid Azizi Malekabadi Pages 25-44

    The Aim of this research was to synthesize biology teaching methods with an emphasis on deep learning. This research was done with the mixed method of sequential exploratory design. In the qualitative part, the synthesis research method was used based on the model of Gough et al (2012) and in the quantitative part, the descriptive-survey method was used. The research community included articles in the field of identifying educational reforms in the field of revising biology teaching methods with an emphasis on deep learning in the years 2006 to 2021, and 67 sources were selected as samples using a targeted method. The results were coded and categorized based on the four levels of Fullan's deep learning theory, and the model was then designed. The results showed that the existing teaching methods at four levels need educational reforms; The first level of global competencies includes character development, citizenship and social belonging, creativity/imagination enhancement, critical thinking/ problem solving, collaboration enhancement, and communication enhancement; The second level is the elements of educational design and includes the use of appropriate educational methods, increasing learning participation, modifying learning environments and using digital expression and modern technologies. The third level of educational conditions includes identifying the weak points of schools and determining the problem in policy making. Finally, the fourth level of joint research includes investigating teachers' problems in implementation and evaluation. This model had the required validity. Therefore, experts are suggested to use the designed model in order to apply educational reforms in biology teaching

    Keywords: Synthesis, Teaching Methods, Biology, Deep Learning
  • Elnaz Rashtizadeh *, Rahmat Allah Khosravi, Samira Hosseinian Pages 45-60

    The current research aimed to evaluate the impact of gamification of classroom activities on the learning quality of tenth-grade students in the chemistry curriculum. The research method was a quasi-experimental design with a pre-test and post-test control group. The study's statistical population consisted of all tenth-grade chemistry students in the experimental sciences field in Tehran's District 10 for the 1401-1402 academic year. A convenience sampling method was used to select the sample. Two classes of tenth-grade chemistry students in the experimental sciences field were chosen, each comprising 35 students. One class was randomly assigned as the control group, and the other as the experimental group. The research data were collected in the field through tests. To determine the level of students' learning quality before and after implementing the independent variable (conducting classroom activities through games), tests were conducted in the form of collaborative games, review games and exploratory games based on Bloom's cognitive levels. The collected data were analyzed using one-way ANCOVA. The findings indicated that there was a significant difference in the learning quality variable between the students of the experimental group and the control group, and it was determined that the use of gamification methods led to an increase in the learning quality of the experimental group students. Furthermore, the results showed that collaborative activities (Let's Think Together), review activities, and exploratory activities based on games in the chemistry lesson positively impacted the learning quality of the tenth-grade students.

    Keywords: Gamification, Learning Quality, Classroom Activities, Cooperative Games, Review Games, Exploratory Games
  • Mohammad Javdani *, Maryam Amiri Pages 61-79

    The purpose of the research was to design and validate the curriculum framework for reducing the risk of cyberspace harm for the elementary school. In the qualitative part, the theme analysis method was used and in the quantitative part, survey method was used. The participants of the qualitative section, in addition to the sources and texts, were specialists in educational sciences and cyberspace, who were selected in a targeted way and with the snowball technique. The research tools in the qualitative part were sandblasting and surveying along with semi-structured interviews with key informants. In quantitative section, the statistical society included elementary school teachers (264 people), 152 people were selected based on Morgan table using convenience sampling method. The research samples in the quantitative part were selected from elementary school teachers in Khorameh city based on Morgan's table in the available way. The research tool in the quantitative part was a researcher-made questionnaire, derived from the qualitative part. Thematic analysis was used to analyze the qualitative data and confirmatory factor analysis was used in the quantitative part. In the qualitative part, 554 semantic codes were classified in the form of 112 basic themes, 29 organizing themes of level 1 and 6 organizing themes of level 2, and the initial framework was formed. The results of the confirmatory factor analysis of the quantitative part showed that the goal with a factor load of 0.87, content with a factor load of 0.78, teaching-learning methods with a factor load of 0.77, logic with a factor load of 0.75 0, learning resources with a factor load of 0.69 and methods of evaluation with a factor load of 0.60 respectively were the explanations of the mentioned curriculum framework. Also, the Cronbach's alpha coefficient of 0.989 indicated the high validity of the elements of the curriculum framework for reducing the risk of harm from cyberspace in the elementary school.This framework has been designed and validated through a scientific and methodological process and can be used as a reference for policymakers, planners, and textbook authors, as well as teachers.

    Keywords: Curriculum, Cyberspace, Cyberspace Harm, Education, Elementary School, Students
  • Reza Jafari Harandi, Susan Bahrami * Pages 80-95

    The aim of this research was to design and validate a media literacy curriculum for parents of elementary school students. The study employed qualitative and synthesis research methods, focusing on reference texts related to media literacy education for children. In order to verify the validity of the findings, 10 experts in curriculum planning, primary education and communication in Isfahan were selected purposefully. Lawshe's method was used to assess the content validity of the curriculum components (CVR> 0.6) and the developed program (CVR= 0.926). The results indicated that the program's overall goal is to enhance children's media literacy through parental involvement. This was pursued through the specific objectives of increasing parents' media literacy and equipping them with a model for teaching media literacy to children. The program content includes familiarity with various media, developing parents' media skills (Including critical understanding, ability to analyze, evaluate, group, infer, compare, combine and summarize), content production, media use, communication skills, and addressing issues like cyberbullying and Internet addiction. The program also provides a model for teaching media literacy to children. Learning-teaching strategies were identified as dialogue-oriented, cooperative/ interactive, and empathetic. The evaluation process consisted of assessing parents' prior media knowledge and children's media literacy which is done with a questionnaire. Grouping was based on parent-child pairs, primarily for evaluation purposes. The program also recommended media literacy-based films and books as resources. This curriculum is intended to be delivered over one semester in elementary schools for parents.

    Keywords: Curriculum, Media Literacy, Parents, Student, Elementary School, Synthesis
  • Vahid Biktashi, Faezeh Taghipour*, Mehrdad Sadeghi Pages 96-120

    The purpose of this research was to identify the effective factors on children's executive functions when faced with educational and non-educational television programs. This research is a qualitative method and has been carried out using a meta-synthesis qualitative design. In meta - synthesis; Five databases, including PsychInfo, Psychology and Behavioral Sciences Collection, Scopus, Science Direct and Web of Science, were examined based on the six-step method of Sandlowski and Barroso, and 51 related research sources were used as the basis for analysis. The results showed that the factors affecting Children's Executive Function can be classified into three main themes of technology, content and context. Given the limited cognitive resources children have available at a given time to process media, Further research is needed to reveal exactly what television content is implicated, what underlies television's effect on executive function, how long the effect lasts, and who is affected. Cognitive research of this type by ensuring the alignment of the information flow with the way the brain processes information can help designers to optimize the sequential processing of the information hidden in the child's programs in order to advance their design goals.

    Keywords: Educational Content, TV Programs, Executive Function, Child
  • MARYAM SALARI, Hossein Momenimahmouei *, Ahmad Akbari, Mehdi Zeirak Pages 121-140

    The present study was conducted with the aim of identifying the components of streamlining higher education curricula. The approach of the present study is qualitative and its method is synthesis research. The scope of the study was all articles and scientific resources in the field of streamlining curricula in higher education. The research sample included 46 scientific works in this field. This number was selected based on thematic monitoring, theoretical saturation of data and purposefully. The research data were collected from qualitative analysis of the documents studied. The components of the streamlining model of higher education curricula have 11 components, which include: developing a curriculum based on the needs of stakeholders, achieving educational justice, reviewing content, science and technology, streamlining the curriculum based on future jobs, social justice, developing participation and sustainable development. The results of this analysis and then their combination identified a conceptual framework in this area through aligned programs, the importance of the role of human resources (students) adaptation, attention to the role of the university, and attention to the framework of social expectations and students' needs and its impact on their persistence and academic success in the country's educational system, reforming university functions, and the emergence of social justice and participatory development planning in university educational programs.

    Keywords: Curriculum Review, Higher Education Curriculum, Curriculum Agility
  • Zahra Ghaderi, Ilnaz Sajjadian*, Mohammadali Nadi Pages 141-157

    The present study was conducted to investigating effectiveness of optimal experience educational package based on csikszentmihalyi's theory on interaction and self-confidence of primary school teachers. The research method of the present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group design and two-month follow-up period. The statistical population of the research included 2831 primary school teachers in Isfahan city in the academic year of 2020-2021. 30 primary school teachers were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 teachers in each group). The teachers in the experimental group received the optimal experience educational package based on csikszentmihalyi's theory during seven weeks in seven sessions of 90 minutes. The applied questionnaires in this study included teacher interaction questionnaire (TIQ) and teacher self-confidence questionnaire (TSCQ). The data from the study were analyzed through variance with repeated measures via SPSS23 statistical software. The results showed that optimal experience educational package based on csikszentmihalyi's theory has effect on the dimensions of interaction (Leadership (F=30.01, Eta= 0.51, P≤0.001), helping behavior (F=20.67, Eta= 0.42, P≤0.001), understanding (F=17.17, Eta= 0.38, P≤0.001), responsibility (F=27.03, Eta= 0.49, P≤0.001), uncertainty (F=30.39, Eta= 0.52, P≤0.001), dissatisfaction (F=25.12, Eta= 0.47, P≤0.001), punishment (F=7.51, Eta= 0.21, P≤0.001) and strictness (F=7.77, Eta= 0.22, P≤0.001)) and self-confidence (F=46.23, Eta= 0.62, P≤0.001) of primary school teachers. According to the findings of the present study it can be concluded that optimal experience educational package based on csikszentmihalyi's theory can be used as an efficient method to increase interaction and self-confidence of primary school teachers through employing reconstruction of awareness and activities, mental understanding of challenges, control of mental energy and targeting of activities.

    Keywords: Optimal Experience Educational Package, Csikszentmihalyi's Theory, Interaction, Self-Confidence, Primary Teachers
  • Leila Salimi, Mostafa Ghaderi, * Masoumeh Sadat Abtahi, Alireza Sadeghi Pages 158-173

    The current study was conducted with the aim of validating the components of foreign student attraction in universities with the aim of curriculum interchangeability using the Delphi technique. The research was conducted in terms of practical purpose and qualitative method. The semi-structured in-depth interview research tool and interviews up to 12 cases were completed and theoretical saturation was achieved. The data analysis method was the Delphi technique, which collected data during consecutive rounds and using spss software. The findings include 5 dimensions and 18 components. The results of the research showed that it is necessary to pay attention to the components of attracting foreign students in universities with the aim of exchanging the curriculum and it seems necessary to spread the curriculum beyond the geographical borders. The results of this research help managers and planners of educational organizations to identify the changes, developments and challenges affecting the recruitment of foreign students and use them to improve the recruitment of foreign students in universities with the aim of exchanging the curriculum.

    Keywords: Curriculum, International, Exchangeability, Foreign Students, Fuzzy Delphi
  • Zahra Shabani Beshli, Mojtaba Rezaei Rad * Pages 174-188

    The present study was conducted with the aim of comparing the quality of electronic learning and learning styles of secondary school students of public and private schools. This research is practical in terms of purpose; In terms of its nature, it was descriptive and in terms of its method, it was causal-comparative. The statistical population of all secondary school students of non-profit schools and public education schools in Qaim Shahr city and in the academic year 2021-2022, which is 400 people (200 people from non-profit schools and 200 people from public schools) in a sample way Available samples were selected as samples. The tools of data collection were Hakimzadeh & Afandedeh electronic learning quality questionnaires (2013) and Towler and Deepboy's (2003) learning styles. The data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA) and t tests for independent groups at a confidence level of 95% (α = 0.05). The findings showed that there is a significant difference between the variables of electronic learning quality and learning styles in non-government and government school students. So, the students of non-government schools were higher than the students of public schools in terms of individual learning opportunities, content, experiential learning style and structured learning style

    Keywords: Learning Styles, E-Learning Quality, Public Schools, Private Schools, Secondary Education Knowledge