فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 97 (پاییز 1403)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 97 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/21
  • تعداد عناوین: 20
|
  • بیژن جوکار تنگ کرمی، فریبا کریمی *، محمدعلی نادی صفحات 1-17

    هدف این پژوهش تدوین بسته آموزشی ارتقا تاب آوری کارکنان اقماری و اثر بخشی آن بر تاب آوری و استرس شغلی کارکنان  در شرکت پایانه های نفتی ایران بود. این پژوهش با استفاده از طرح های پژوهش ترکیبی انجام پذیرفت. در بخش کیفی جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 نفر از کارکنان اقماری استفاده شد. برای تدوین بسته آموزشی پس از انجام مصاحبه  با استفاده از روش تحلیل مضمون استقرایی 4 عامل اصلی فردی، خانوادگی، سازمانی و اجتماعی  موثر بر تاب آوری کارکنان اقماری به دست آمد و بسته آموزشی بر اساس این ابعاد تدوین شد. روش پژوهش در بخش کمی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل کارکنان اقماری شرکت پایانه های نفتی ایران بود. روش نمونه گیری در بخش کیفی  نظری (هدفمند) و در بخش کمی به صورت تصادفی ساده بود که تعداد 30 نفر از کارکنان اقماری به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تاب آوری 25 سوالی (Conner & Davidson, 2003) با ضریب پایایی آلفای کرونباخ 99/0 و استرس شغلی (HSE, 1990) موسسه ملی سلامت و ایمنی انگلستان (National Institute for Occupational Safety) با ضریب پایایی آلفای کرونباخ 99/0 استفاده شد. گروه آزمایش در 9 جلسه 90 دقیقه ای توسط روانشناس و با حضور پژوهشگر تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و تحلیل واریانس با اندازه های تکراری انجام شد. یافته ها نشان داد پس از اجرای بسته آموزشی بین میانگین نمرات تاب آوری و استرس شغلی در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود داشته و باعث افزایش نمرات تاب آوری و استرس شغلی درگروه آزمایش شده است، بنابراین می توان نتیجه گرفت که بسته آموزشی تدوین شده در ارتقا تاب آوری و کاهش استرس شغلی کارکنان اقماری موثر بوده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، استرس شغلی، کارکنان اقماری، شرکت پایانه های نفتی ایران
  • محمد نظری پور*، بابک زکی زاده صفحات 17-32

    هدف این پژوهش مطالعه و بررسی اثرات عوامل استرسزای شغلی بر پیامدهای شغلی در حرفه حسابرسی را با میانجیگری متغیرهای فرسودگی شغلی، بهزیستی روانشناختی، سرزندگی ذهنی و انعطافپذیری است. به لحاظ روش، این پژوهش توصیفی-همبستگی و از نوع مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل حسابرسان شاغل به کار در موسسات حسابرسی بود. بازه زمانی گردآوری داده های پژوهش نیمسال اول 1401 بود. حجم نمونه آماری 170 نفر بود. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمعآوری شده است. این پژوهش شامل 10 متغیر بود. برای سنجش متغیرهای ابهام نقش و تعارض نقش از پژوهش (Rizzo, House & Lirtzman, 1970)، متغیر گرانباری نقش از پژوهش (Beehr, Walsh, & Taber, 1976)، متغیر فرسودگی شغلی از پژوهش (Maslach, 1982)، متغیر بهزیستی روانشناختی از پژوهش (Diener, Emmons, Larsen, 1985)، متغیر سرزندگی از پژوهش (Ryan & Frederick, 1997)، متغیر انعطافپذیری از پژوهش (Rothausen, 1994)، متغیر رضایت شغلی از پژوهش (McNichols, Stahl, & Manley, 1978)، متغیر عملکرد شغلی از پژوهش (Choo, 1986) و متغیر تمایل به جابجایی از پژوهش (Chatman, 1991) استفاده شده است. جهت تجزیهتحلیل داده های پژوهش از مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل استرسزای نقش (ابهام، تعارض و گرانباری) بر فرسودگی شغلی اثر مثبت و معنادار (0.05>P) و فرسودگی شغلی نیز اثر منفی و معنادار بر بهزیستی روانشناختی دارد (0.05>P). همچنین سرزندگی و انعطافپذیری بر بهزیستی روانشناختی اثر مثبت و معنادار دارند (0.05>P). به علاوه بهزیستی روانشناختی بر رضایت شغلی و عملکرد شغلی اثر مثبت و معنادار (0.05>P) و بر تمایل به جابجایی اثر منفی و معنادار دارد (0.05>P). در مقابل، متغیرهای سرزندگی و انعطافپذیری بر عملکرد شغلی و تمایل به جابجابی اثر معناداری ندارند (0.05>P).

    کلیدواژگان: استرس نقش، فرسودگی شغلی، بهزیستی روانشناختی، سرزندگی، انعطافپذیری، پیامدهای شغلی، حسابرسان شاغل
  • مهدی رحمانی ملک آباد*، محمدرضا فلسفی نژاد، اصغر مینائی، نورعلی فرخی صفحات 33-45

    انتخاب نیروی انسانی سالم جزء وظایف اصلی آزمون های استخدامی است به شرط آنکه ابزارهای اندازه گیری دارای انصاف و عدالت در سنجش باشند.

    روش

    پژوهش از نوع پیمایشی است و جامعه آماری کلیه داوطلبان استخدامی شهر اصفهان بود. حجم نمونه 5997 نفر بود که به روش خوشه ای یک مرحله ای انتخاب شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه MMPI-2 بود. برازش سوالات با مدل با استفاده از شاخص های outfit MnSq و infit MnSq تائید شد و کنش افتراقی سوالات بر حسب جنسیت با دو رویکرد مدل راش و منتل هنزل توسط نرم افزار Winsteps نسخه 3.64 بررسی شد.

    یافته ها

    پس از آنکه برازش داده ها با مدل تائید شد ، تحلیل کنش افتراقی انجام شد. نتایج نشان داد که 38 درصد از سوالات ضد اجتماعی و 9/22 درصد از سوالات ضعف روانی دارای تورش به جهت مردان است. روش منتل هنزل در برخی سوالات عملکرد ضعیف تری نسبت به مدل راش داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سوالات ضد اجتماعی و ضعف روانی به ضرر مردان است و مردان به طور سوءگیرانه ای نمرات بالاتری را به دست خواهند آورد. همچنین بهتر است که از مدل راش به جای روش منتل هنزل در تشخیص سوالات دارای تورش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کنش افتراقی سوال، مدل راش، منتل هنزل، ضد اجتماعی، ضعف روانی، داوطلبان استخدامی.
  • آیدین معتمدین *، سید داود حسینی نسب، مرضیه علیوندی وفا صفحات 46-64

    هدف از پژوهش حاضر ساخت پرسشنامه ای برای تشخیص اختلال ADHD در کودکان پسر 6 الی 12 ساله مقطع ابتدایی شهر تبریز و بررسی روایی، پایایی، تهیه هنجار درصدی و تعیین میزان شیوع آن بود. روش پژوهش آزمون سازی بود. تعداد 1091 نفر دانش آموز پسر مقطع ابتدایی به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و مادران همان دانش آموزان به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. ملاک های تشخیصی اختلال ADHD  درDSM-5  شامل بی توجهی با نه نشانه و بیش فعالی-تکانشگری نیز مشترکا با نه نشانه مشخص شده اند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از چرخش مستقل واریماکس، دو عامل مستقل بیش فعالی صرف و کم توجهی صرف را معرفی کرد که بر روی هم 57/36% کل واریانس متغیرها را تبیین می کردند. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش های روایی صوری، محتوایی و سازه استفاده شد و نتایج نشان داد که هم عوامل دوگانه و هم کل پرسشنامه  از روایی مطلوب  برخوردار هستند. مقدار ضریب آلفای کرونباخ در بررسی پایایی عوامل دوگانه پرسشنامه برای بیش فعالی صرف و کم توجهی صرف به ترتیب برابر با 82/0 و 74/0 و برای کل پرسشنامه (85/0=α) به دست آمد. جدول هنجارهای درصدی برای نمرات خام آزمودنی ها طراحی شد. با توجه به خصوصیات رفتارسنجی مطلوب پرسشنامه محقق ساخته می توان از این ابزار برای کاربردهای بالینی و تحقیقاتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه نقص توجه-بیش فعالی(ADHD)، کودکان پسر مقطع ابتدایی، اعتبارسنجی، هنجاریابی، DSM-5
  • علی پورروستا، کیومرث بشلیده*، نجمه حمید، اسماعیل هاشمی صفحات 65-82

    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر روان شناسی مثبت و درمان شناختی-رفتاری بر اعتیاد به اینترنت و سازگاری اجتماعی دانش آموزان پسر شهر یاسوج بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر متوسطه دوم دبیرستان های شهر یاسوج در سال تحصیلی 1400-1399 بود (در مجموع، 6864 دانش آموز). 45 نفر از بین آن های که علاوه بر معیارهای ورود، نمرات آن ها در پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (Young, 1998) بالاتر و در پرسشنامه سازگاری اجتماعی (Bell,1961) پایین تر بود، به شیوه تصادفی در سه گروه 15 نفری تخصیص یافتند. گروه های آزمایشی درمان شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر روان شناسی مثبت را در 10 جلسه 90 دقیقه ای، دریافت نمودند، در حالی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هر دو درمان مبتنی بر روانشناسی مثبت و درمان شناختی-رفتاری بر کاهش اعتیاد به اینترنت (اندازه اثر= 52/0) و افزایش سازگاری اجتماعی (اندازه اثر= 39/0) اثربخش بوده اند (001/0p<). مقایسه دو روش درمانی بیانگر اثربخشی یکسان بر اعتیاد به اینترنت و سازگاری اجتماعی بود.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، درمان مبتنی بر روان شناسی مثبت، درمان شناختی- رفتاری، دانش آموزان پسر متوسطه دوم، سازگاری اجتماعی
  • مریم نطاق، قمر کیانی*، مسعود اسدی، محمد قمری صفحات 83-102

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر مدل پیشگیری از خیانت زناشویی با تکیه بر رویکرد غنی سازی زندگی زناشویی و رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد بر گرایش به خیانت و سازگاری زناشویی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر میانه در سال 1398 بودندکه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 45 نفر از زنان انتخاب و به صورت تصادفی (قرعه کشی) در سه گروه رویکرد غنی سازی زندگی زناشویی (15 نفر)، رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد بر گرایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. آموزش مدل پیشگیری از خیانت زناشویی طی 15 جلسه ی 90 دقیقه ای و آموزش مدل مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 12 جلسه ی 90 دقیقه ای اجرا شد و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه های گرایش به خیانت (Whitely, 2008) و سازگاری زناشویی (Spanier,1982) جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل پیشگیری از خیانت زناشویی با تکیه بر رویکرد غنی سازی زندگی زناشویی و رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش خیانت و افزایش سازگاری زناشویی نقش موثر و معناداری دارند (05/0>P). مدل پیشگیری از خیانت زناشویی با تکیه بر رویکرد غنی سازی زندگی زناشویی در کاهش گرایش به خیانت به طور معناداری موثر تر از از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بود (05/0>P). اما در میزان افزایش سازگاری بین دو روش تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P). این یافته ها می تواند توسط متخصصین حوزه ازدواج و خانواده در مراکز پیش از ازدواج جهت پیشگیری از گرایش زوجین به خیانت و همچنین افزایش توانایی سازگاری آن ها و در مراکز درمانی جهت رفع مشکلات زناشویی مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، خیانت زناشویی، رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد، رویکرد غنی سازی زندگی زناشویی
  • سعید فقیه، غلامرضا منشئی * صفحات 103-118

    هدف پژوهش اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اضطراب سلامتی، خستگی هیجانی و انعطاف پذیری روانشناختی پزشکان سازمان پزشکی قانونی شهر اصفهان بود. روش پژوهش شبه آزمایشی و طرح  آن از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه مردان سازمان پزشکی قانونی شهر اصفهان به تعداد 220 نفر در زمستان 1400 بود .  روش نمونه گیری  پژوهش دردسترس بود که در دو گروه (15 نفر آزمایش) و (15 نفر کنترل) به صورت تصادفی گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب سلامتی(Salkovskis,Varoek,2002)، خستگی هیجانی(chenet al, 2019)، انعطاف پذیری روانشناختی (Dennis,Vander Wal,2010) بود. گروه آزمایش تحت آموزش درمان تعهد و پذیرش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته انجام گرفت. یافته ها نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب سلامتی (ابتلا به بیماری، پیامدهای بیماری و نگرانی های کلی سلامتی)، خستگی هیجانی (مسخ شخصیت و عدم کفایت شخصی) و تاب آوری (مولفه های جایگزین ها، کنترل و جایگزین هایی برای رفتار انسانی) تاثیر دارد . در نتیجه نتایج نشان داد که با توجه به مشکلات ناشی از حرفه پزشکی در پزشکان سازمان پزشکی قانون درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش رویکرد درمانی مناسبی جهت بهبود شرایط روانی افراد در راستای کاهش  سطح اضطراب سلامتی خستگی هیجانی و افزایش انعطاف پذیری روانشناختی می باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، اضطراب سلامتی، خستگی هیجانی، انعطاف پذیری روانشناختی
  • وحید فلاحی، محمد نریمانی *، اکبر عطادخت صفحات 119-132

    این پژوهش با هدف بررسی الگوی معادلات ساختاری کفایت اجتماعی با قلدری سایبری بر اساس میانجیگری دشواری در تنظیم هیجان در دانش آموزان انجام گرفت.  روش این پژوهش همبستگی و جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه مدارس دولتی استان اردبیل در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل داده اند (N= 21756). تعداد 409 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و به پرسش نامه های تجربه قلدری_قربانی سایبری (Antoniadou, Kokkinos & Markos, 2016)، کفایت اجتماعی (Parandian, 2006) و دشواری در تنظیم هیجان (Bjureberg et al, 2015) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش الگوی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار SPSS25  و  8.8 Lisrel استفاده شد. یافته ها نشان داد اثر مستقیم کفایت اجتماعی بر قلدری سایبری، اثر مستقیم کفایت اجتماعی بر دشواری در تنظیم هیجان و اثر مستقیم دشواری در تنظیم هیجان بر قلدری سایبری معنی دار بود (05/0>p). همچنین در این پژوهش اثر غیر مستقیم کفایت اجتماعی بر قلدری سایبری با نقش میانجی دشواری در تنظیم هیجان نیز معنی دار بدست آمد (05/0>p).

    کلیدواژگان: قلدری سایبری، کفایت اجتماعی، تنظیم هیجان، دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه
  • عبدالمحمد اردوزاده، فرح نادری*، زهرا افتخار صعادی، پروین احتشام زاده صفحات 133-144

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر ذهن آگاهی و هوش معنوی بر بی صداقتی تحصیلی با میانجی گری خودپنداشت تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم   بود. در این مطالعه توصیفی همبستگی، جامعه آماری را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر خرم آباد در سال تحصیلی 1401- 1400 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری خوشه ای  تعداد 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های ذهن آگاهی (Baer et al., 2006)، هوش معنوی (Abdollahzadeh et al., 2009)، بی صداقتی تحصیلی (Khamsan & Asghar Amiri, 2011) و خودپنداشت تحصیلی (Yi-Hissn Chen, 2004) بودند. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد مسیرهای مستقیم ذهن آگاهی به خودپنداشت تحصیلی، هوش معنوی به خودپنداشت تحصیلی، هوش معنوی به بی صداقتی تحصیلی  و خودپنداشت تحصیلی به بی صداقتی تحصیلی معنی دار شدند (05/0p≤). هم چنین، مسیرهای غیرمستقیم ذهن آگاهی با بی صداقتی تحصیلی با نقش واسطه خودپنداشت تحصیلی و نیز هوش معنوی با بی صداقتی تحصیلی با نقش واسطه ای خودپنداشت تحصیلی تاثیر دارد  (05/0p≤). بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر بی صداقتی تحصیلی دانش آموزان محسوب می شود.

    کلیدواژگان: بی صداقتی تحصیلی، ذهن آگاهی، هوش معنوی، خودپنداشت تحصیلی، دانش آموزان مقطع متوسط دوم
  • زهرا رحیمی گورجی، سمیه صالحی * صفحات 145-154

    هدف پژوهش تعیین نقش واسطه انعطاف پذیری شناختی در رابطه بهزیستی روانشناختی بر صمیمیت زناشویی بود. روش پژوهش، توصیفی و طرح آن از نوع همبستگی بود. جامعه مورد نظر در این پژوهش، تمام کارکنان متاهل شاغل در بیمارستان طبی کودکان در سال 1398 بودند که تعدادشان 725 نفر بود و251 نفر با استفاده از روش نمونه برداری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه بهزیستی روانشناختی (Reef, 2002)، پرسشنامه صمیمیت زناشویی (Bagarozzi, 2001) و پرسشنامه استاندارد شده انعطاف پذیری شناختی (Dennis & Vander wal, 2010) پاسخ دادند. نتایج این پژوهش نشان داد بهزیستی روانشناختی به شیوه مثبت قادر به پیش بینی صمیمیت زناشویی و انعطاف پذیری شناختی می باشد. (001/0=P) همچنین، مسیر مستقیم از انعطاف پذیری شناختی به صمیمیت زناشویی (001/0=P) معنی دار است. به طوری که، انعطاف پذیری شناختی به شیوه مثبت قادر به پیش بینی صمیمت زناشویی است. همچنین اثر غیر مستقیم بهزیستی رواشناختی بر صمیمیت زناشویی با واسطه انعطاف پذیری شناختی تایید شد. متغیرهای بهزیستی روانشناختی و انعطاف پذیری بطور همزمان قادر به تبیین 48% از واریانس صمیمیت زناشویی و متغیر بهزیستی روانشناختی قادر به تبیین 19% از واریانس انعطاف پذیری شناختی می باشد. به منظور شناخت عوامل موثر بر صمیمیت زناشویی، علاوه بر تقویت بهزیستی روانشناختی، لازم است زمینه های تقویت انعطاف پذیری شناختی نیز فراهم شود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، بهزیستی روانشناختی، صمیمیت زناشویی.
  • بنفشه غلامپور، عبدالزهرا نعامی*، نسرین ارشدی صفحات 155-167

    هدف این پژوهش بررسی اثر برخی پیشایندهای فردی و سازمانی (برونگرایی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی و خشنودی شغلی) بر طفره روی مجازی با نقش تعدیل کنندگی خودکارآمدی شغلی بود. طرح پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان یک شرکت صنعتی در سال 1396 بود که از این جامعه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 224 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های طفره روی مجازی (Lim, 2002)، شخصیت NEO (Costa & McCrae, 1992)، عدالت سازمانی (Colquitt, 2001)، تعهد سازمانی (Mowday et al., 1979)، خشنودی شغلی(Andrews & Withey, 1976) و خودکارآمدی شغلی (Sherer et al., 1982) بودند. تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج نشان داد که الگوی نهایی پس از حذف مسیر غیرمعنی دار تعهد سازمانی به طفره روی مجازی، از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین، نتایج نشان داد که برون گرایی، عدالت سازمانی و خشنودی شغلی بر طفره روی مجازی اثر معنی داری دارند (01/0<p). علاوه بر آن، خودکارآمدی شغلی تاثیر عدالت سازمانی و خشنودی شغلی را بر طفره روی مجازی تعدیل می کند (05/0<p).

    کلیدواژگان: برونگرایی، خشنودی شغلی، خودکارآمدی شغلی، طفره روی مجازی، کارکنان صنعتی
  • سیده مریم موسوی، زهرا دشت بزرگی*، علیرضا حیدرئی، رضا پاشا، محمدرضا برنا صفحات 168-177

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مثبت نگر بر تکانشگری و خودشفقتی در مردان وابسته به مواد انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پس آزمون و پیگیری باگروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل 40 نفر از بین 123 مرد وابسته به مواد شهر اسلام شهر به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان در مراحل پس آزمون و پیگیری مقیاس تکانشگری Dickman (2008) و Raes‚ Pommier‚ Neff‚ and Gucht (2011) را تکمیل کردند و آزمودنی های گروه آزمایش، طی 14 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مثبت نگر قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس انجام شد. نتایج نشان دادند آموزش مثبت نگر به بهبود تکانشگری و خودشفقتی در مرحله پس آزمون منجر می شود و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت (01/0=p). نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش مثبت نگر می تواند به عنوان روشی مناسب در بهبود تکانشگری و خودشفقتی در مردان وابسته به مواد به کار رود و در نتیجه منجر به کاهش آثار زیان آفرین اعتیاد و مواد مخدر شود.

    کلیدواژگان: اعتیاد، تکانشگری، خودشفقتی و آموزش مثبت نگر، مردان وابسته به مواد
  • حسن شوندی، سحر خانجانی وشکی * صفحات 178-188

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت بر اضطراب و معنای زندگی زنان متقاضی طلاق شهر تهران انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل متقاضی طلاق مراجعه کننده به مرکز مداخله در بحران سازمان بهزیستی شهر تهران در سال 1398 و روش نمونه گیری از نوع در دسترس بود که  15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب بک و همکاران (2017، Beck) و پرسشنامه معنای زندگی استکر (Stecr, 2010) بود. گروه آزمایش 8 جلسه ی 90 دقیقه ای در جلسات شفقت درمانی شرکت کردند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. در نهایت داده ها با روش آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری) تجزیه و تحلیل شدند و برای این منظور از نرم افزارSPSS نسخه 25 استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر دو متغیر اضطراب و معنای زندگی تفاوت معناداری بین میانگین نمرات زنان متقاضی طلاق در مرحله پس آزمون در دو گروه آزمایش و گواه وجود داشت. در نتیجه استفاده از این طرح درمانی می تواند به کاهش اضطراب و افزایش معنای زندگی زنان متقاضی طلاق کمک کند و نتایج این پژوهش، موید برای اثربخشی شفقت درمانی در جهت کاهش اضطراب و افزایش معنای زندگی زنان متقاضی طلاق است تا بتوانند کیفیت زندگی خود را در بحران طلاق افزایش دهند و زندگی شادتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، اضطراب، معنای زندگی، طلاق
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، نیلوفر برومندزاده صفحات 189-199

    هدف این مطالعه بررسی اثرات آموزش برنامه مشارکت خانه- مدرسه بر عملکرد تحصیلی و اختلالات رفتاری در دانش آموزان پایه ی پنجم و ششم ابتدایی دارای اختلال نقص-توجه و بیش فعالی بود. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش شامل تمامی والدین، معلمان و دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی پایه ی پنجم و ششم ابتدایی مدارس ناحیه 2 شهر تبریز در سال تحصیلی 14011400 بود که تعداد  30 نفر از آنها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. از مقیاس های عملکرد تحصیلی Dortaj (2005)  و اختلالات رفتاری Rutter(1964) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برنامه آموزشی مشارکت خانه- مدرسه در نه جلسه برای والدین و معلمان برگزار شد. تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که در عملکرد تحصیلی و اختلالات رفتاری در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل تغییر معناداری تحت تاثیر مداخله برنامه مشارکت خانه- مدرسه به وجود آمده است(05/0>p).

    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، اختلال نقص-توجه، بیش فعالی، عملکرد تحصیلی، برنامه ی مشارکت خانه- مدرسه
  • الهام امینی، حسین مولوی * صفحات 200-208

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی (بازداری پاسخ، حافظه فعال، انعطاف پذیری و حفظ توجه) بر مشکلات عاطفی - رفتاری کودکان پیش دبستانی بوده است. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل کلیه کودکان پیش دبستانی 5- 6 ساله دارای مشکلات عاطفی-رفتاری در شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-1395 بود. برای انجام پژوهش نمونه ای شامل30 نفر از این کودکان بصورت تصادفی خوشه ای انتخاب و در  دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) بصورت تصادفی گمارده شدند و گروه آزمایش تحت مداخله قرار گرفت. در پیش آزمون و پس آزمون، مشکلات عاطفی- رفتاری توسط مقیاس سیاهه رفتاری کودک (CBCL) آخنباخ (Achenbach, 1991) سنجیده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مداخله برای گروه آزمایش معنی دار است و آموزش کارکردهای اجرایی بر مشکلات عاطفی-رفتاری (اضطراب، افسردگی، شکایات جسمانی، مشکلات اجتماعی، اختلالات تفکر، مشکلات توجه، رفتار قانون شکنی و رفتار پرخاشگری) موثر هستند (001/0>P).

    کلیدواژگان: مشکلات عاطفی- رفتاری، کارکردهای اجرایی، کودکان پیش دبستانی.
  • مسعود صادقی، عزت الله قدم پور، مجید سلیمانی*، سمیرا قره ویسی صفحات 209-221

    این پژوهش با هدف تاثیر خودکارآمدی پژوهشی بر فریبکاری تحصیلی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی با میانجیگری منبع مهار تحصیلی انجام شده و روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های شهر کرمانشاه (رازی، آزاد و پیام نور) در نیمسال اول سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند. از میان افراد جامعه، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه و به روش نمونه گیری در دسترس وارد پژوهش شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودکارآمدی پژوهشی صالحی و همکاران (1391)، پرسشنامه تقلب دانشگاهی علیوردی نیا و همکاران (1394) و پرسشنامه منبع مهار تحصیلی ترایس (1985) استفاده شد. جهت پاسخگویی به فرضیات پژوهش از مدل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Amos 18 استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان دادند منبع مهار تحصیلی درونی در میزان تاثیرگذاری خودکارآمدی پژوهشی بر فریبکاری تحصیلی نقش میانجی ندارد اما منبع مهار تحصیلی بیرونی به عنوان یک متغیر میانجی موجب افزایش فریبکاری تحصیلی می شود. بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت، الزام دانشجویان تحصیلات تکمیلی به پژوهش می تواند باعث افزایش فریبکاری تحصیلی در آنان شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی پژوهشی، فریبکاری تحصیلی، منبع مهار تحصیلی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • فائزه تورانی*، مریم ابراهیمی، نرگس حاج ابوطالبی صفحات 222-234

    این پژوهش با هدف مقایسه تکانشگری، خویشتن داری و مطلوبیت اجتماعی در بیماران مبتلا به ویروس کرونا و بیماران بستری در بخش جراحی انجام شد. روش بررسی، یک مطالعه علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران بستری در بیمارستان امام حسین شهرستان شاهرود در سال 1399 تشکیل دادند. روش نمونه گیری در این پژوهش، نمونه گیری در دسترس بود؛ با توجه به جامعه آماری حجم نمونه 100 نفر (50 بیمار مبتلا به  covid-19) و (50 بیمار بستری در بخش جراحی) انتخاب شد. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه تکانشگری، پرسشنامه مطلوبیت اجتماعی و پرسشنامه خویشتن داری جهت تجزیه و تحلیل داده های آماری از تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. یافته ها نشان دادند که بین بیماران مبتلا به کوید 19 و بیماران بستری در بخش جراحی در ویژگی های خویشتن داری(003/0p=) و مطلوبیت اجتماعی(002/0p=)، تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین در ویژگی تکانشگری بین بیماران مبتلا به کوید 19 و بیماران بستری در بخش جراحی تفاوت معناداری مشاهده نشد. بنابراین بیماران مبتلا به ویروس کرونا نسبت به بیماران بستری در بخش جراحی، مطلوبیت اجتماعی پایین و سطح خویشتن داری شان افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: تکانشگری، خویشتن داری، مطلوبیت اجتماعی، بیماران، ویروس کرونا.
  • محسن شکوهی یکتا*، نگین معتمدیگانه صفحات 235-246

    هدف این پژوهش تعیین اثر بخشی کارگاه آموزشی هوش هیجانی بر بهزیستی روان شناختی مادران بود. این پژوهش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون تک گروهی بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران شهر تهران بود که از آن میان  21 مادر از بین مناطق یک تا پنج شهر تهران به صورت نمونه گیری غیر احتمالی انتخاب و داوطلبانه برای شرکت در کارگاه آموزشی هوش هیجانی در سال 1391 ثبت نام نمودند. در طی جلسات کارگاه، پانزده مهارت هوش هیجانی طی 7 جلسه دو ساعته در طول 7 هفته (هر هفته یک جلسه) توسط مدرسین مجرب آموزش داده شد. برای ارزیابی اثربخشی برنامه آموزشی، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (Ryff,1989) مورداستفاده قرار گرفت و آزمودنی ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به این مقیاس پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شد و نتایج به دست آمده از روش تحلیل اندازه گیری مکرر نشان داد که شرکت در کارگاه آموزشی هوش هیجانی منجر به افزایش روابط مثبت با دیگران (02/0=P)، خودمختاری (03/0=P)، رشد فردی (01/0=P) و بهزیستی روان شناختی (02/0=P) در مادران شده بود. بااین وجود تحلیل یافته ها، تفاوت معناداری را درزمینه ی افزایش پذیرش خود، تسلط بر محیط (11/0=P) و زندگی هدفمند (07/0=P) مادران نشان نداد. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که کارگاه آموزش هوش هیجانی می تواند مداخله ای موثر در افزایش بهزیستی روان شناختی مادران باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های هوش هیجانی، بهزیستی عمومی، سلامت روان، آموزش مادران
  • سمیه ایمانی، افسانه صبحی، سید کامران یگانگی * صفحات 247-256

    سازگاری زناشویی از عوامل مهم در استحکام خانواده است. این مطالعه با هدف تعیین تفاوت تحمل ابهام و تجربیات آسیب زای کودکی در زوجین سازگار و ناسازگار شهر تهران انجام گرفت. روش پژوهش از نوع علی-مقایسه ای و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین سازگار و ناسازگار شهر تهران بودند که از هر گروه 30 زوج به روش نمونه گیری خوشه ایی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها پرسشنامه های سازگاری زناشویی(Locke-Wallace, 1959)؛ تحمل ابهام نوع دو (2009،McLain) و تجربیات آسیب زای اولیه (Boglas & Brimner, 2011) اجرا گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از جداول آمار توصیفی همچنین آزمون تی دو گروه مستقل و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) با نرم افزار  SPSSنسخه 24 استفاده شد. یافته ها نشان داد بین زوجین سازگار و ناسازگار در تحمل ابهام تفاوت معنادار وجود دارد (05/0>p). بطوریکه زوج های سازگار تحمل ابهام بالاتری نسبت به زوجین ناسازگار داشتند و در مورد متغیر تجربیات آسیب زای کودکی نیز نمره گروه زوجین سازگار کمتر از گروه زوجین ناسازگار بود (05/0>p). می توان نتیجه گیری کرد که پایین بودن تحمل ابهام و بالا بودن تجربه های آسیب زای دوران کودکی در زوج ها می تواند ناسازگاری زناشویی را تشدید نماید.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، تجربیات آسیب زای کودکی، تحمل ابهام، زوج های سازگار و ناسازگار
  • نیمتاج سیاح سیاری، محمدمهدی شریعت باقری*، فرح لطفی کاشانی صفحات 257-268

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودکارآمدی ریاضی با انگیزه تحصیلی با تاکید بر نقش تعدیل گر جنسیت و رشته تحصیلی در دانشجویان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی -همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه های آزاد اسلامی استان تهران در سال تحصیلی 1399-1398 بود  که تعداد 300 نفر با روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته خودکارآمدی ریاضی و پرسشنامه انگیزش تحصیلی والرند (valerand,1992) بود. نتایج آزمون همبستگی نشان داد هر چهار مولفه پرسشنامه، با مولفه انگیزش درونی و بیرونی پرسشنامه مذکور به صورت مثبت و با بی انگیزگی تحصیلی به صورت منفی و در سطح معناداری 01/0 همبسته می باشند. نتایج آزمون z فیشر نشان داد، جنسیت به صورت معنادار رابطه بین مولفه های خودکارآمدی ریاضی و استرس خودکارآمدی ریاضی و انگیزش تحصیلی بیرونی را تعدیل می کند. نوع رشته تحصیلی رابطه بین مولفه استرس ریاضی، خودکارآمدی کلی ریاضی، و اضطراب ریاضی با انگیزش تحصیلی بیرونی را به صورت معنادار تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی ریاضی، انگیزش تحصیلی، جنسیت، رشته تحصیلی، دانشجویان
|
  • Bijan Jokartangkarami, Fariba Karimi *, Mohamadali Nadi Pages 1-17

    The purpose of this study was to developing a training package for promoting Resilience and Evaluating its Effect on Resilience and Job Stress in Satellite Employees of IOTC. This research was conducted using mixed method. In the qualitative part to collect data used semi-structured need-based interviews with satellite staff and to analysis of data used inductive content analysis. The results of the first stage of qualitative part showed that individual, family, organizational and social factors are effective on the resilience of satellite employees and compiling the training package based on this factors. In the quantitative part, used semi-experimental method with pre-test, post-test and follow-up test of experimental and control groups.The statistical population included all satellite employees of IOTC. The sampling method in the qualitative part was theoretical (purposeful) and in the quantitative part was simple random that 30 satellite employees were randomly divided into two groups of 15 experimental and control. For data collection, 25-item Connor and Davidson Resilience Questionnaires (2003) with Cronbach's alpha reliability coefficient of 0.994 and National Institute for Health and Safety job stress Questionnaires (1990) with Cronbach's alpha reliability coefficient of 0.991 were used. The experimental group was trained in 9 sessions of 90 minutes by a psychologist in the presence of the researcher and the control group did not receive any training. Data analysis was performed using SPSS software and multivariate analysis of covariance. Finding showed that due to implementation of the training package, there was a significant difference between the mean scores of resilience and job stress in the post-test and follow-up stage, which increased resilience and job stress scores in the experimental group, so it can be concluded that the training package was effective in promoting resilience and reducing job stress of satellite staff.

    Keywords: Resiliency, Job Stress, Rotating Staff (Satellite Employees), Iranian Oil Terminals Company
  • Mohammad Nazaripour *, Babak Zakizadeh Pages 17-32

    The purpose of this study was to investigate the impact of role stressors on job outcomes in the auditing profession with the mediating effect of job burnout, psychological well-being, mental vitality and flexibility. In terms of the method, this study was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population of this study included auditors working in audit firms. The period of research data collection was the first half of 2022. Sample size is 170 auditors. The required data was collected through a questionnaire. The current study includes 10 variables. Variables of role conflict and ambiguity, overload, job burnout, psychological well-Being, vitality, flexibility, job satisfaction, and desire to leave were measured respectively through the scales developed by (Rizzo, House & Lirtzman, 1970), (Beehr, Walsh, & Taber, 1976), (Maslach, 1982), (Diener, Emmons, Larsen, 1985), (Ryan & Frederick, 1997), (Rothausen, 1994), (McNichols, Stahl, & Manley, 1978), and (Chatman, 1991). Research data has been analyzed using structural equation modeling. The research findings show that role stressors (ambiguity, conflict and overload) have a positive and significant effect on job burnout (P>0.05). Job burnout also has a negative and significant effect on psychological well-being (P>0.05). Vitality and flexibility have a positive and significant effect on psychological well-being (P>0.05). In addition, psychological well-being has a positive and significant effect on job satisfaction and job performance (P>0.05), and a negative and significant effect on the turnover intentions (P>0.05). On the other hand, vitality and flexibility variables have no significant effect on job performance and desire to leave (P>0.05).

    Keywords: Role Stress, Job Burnout, Psychological Well-Being, Vitality, Flexibility, Job Outcomes, Auditors
  • Mehdi Rahmani Malek Abad*, Mohammadreza Falsafinejad, Asghar Minaei, Nourali Farrokhi Pages 33-45

    Choosing healthy human resources is one of the main tasks of recruitment tests, provided that the measurement tools are fairness in test.

    Methods

    This research is survey research and the statistical population was all the Recruitment candidates of Isfahan city. The sample size was 5997 people who were selected by one-step cluster method. The tools used was the MMPI-2. The fit of the Items with the model was confirmed using outfit MnSq and infit MnSq, and DIF according to gender was checked and compared with Rasch Model and Mantel-Haenszel by Winsteps version 3.64.

    Results

    After fitting the data with Rasch model, DIF analysis was performed. The results showed that 38% of psychopathic deviate items and 22.9% of psychasthenia items were biased towards men. Mantel-Haenszel had a weaker performance than Rasch Model in some items.

    Conclusion

    Psychopathic deviate and psychasthenia and items have been to the bias of men and they have naturally obtained higher scores in these two scales. Also, due to the strength of the Rasch model compared to the CTT, it is better to use this model to detect biased items

    Keywords: Differential Item Functioning, Rasch Model, Mantel-Haenszel, Psychopathic Deviate, Psychasthenia, Recruitment Candidates
  • Aydin Motamedin*, Seyyed Davood Hosseininasab, Marziyeh Alivandi Vafa Pages 46-64

    The aim of this study was developing a questionnaire for diagnosis of ADHD in 6-12 years old male children of elementary school in Tabriz and to assess its validity, reliability, preparation of percentage norm and its prevalence. Research method was test-making. A total of 1091 elementary school male students in Tabriz were selected by multistage random sampling method and mothers of the same students answered the questionnaire. Diagnostic criteria for ADHD in DSM5 including inattention with nine symptoms and hyperactivity-impulsivity have also been identified jointly with nine symptoms. The results of exploratory factor analysis using Varimax independent rotation introduced two independent factors of mere hyperactivity and mere attention deficit, which explained 36.57% of the total variance of variables. Face, content and construct validity methods were used to assess the validity of the questionnaire and the results showed that both the dual factors and the whole questionnaire have desirable validity. Cronbach's alpha coefficient in assessing the reliability of the dual factors of the questionnaire for mere hyperactivity and mere attention deficit was 0.82 and 0.74, respectively, and for the whole questionnaire (α=0.85). Percentage norms table designed for raw scores of subjects. Considering the desirable behavior assessment characteristics of the questionnaire, this instrument can be used for clinical and research applications.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder Questionnaire (ADHD-Q), Elementary School Male Children, Validation, Standardization, DSM-5
  • Ali Pourrosta, Kioumars Beshlide*, Najmeh Hamid, Esmaeil Hashemi Pages 65-82

    The purpose of this research was to compare the effectiveness of treatment based on positive psychology and cognitive-behavioral therapy on internet addiction and social adjustment of second course male students in Yasouj city. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population included all male students of the second course of high schools in Yasouj city in the academic year of 2020-2021 (In total, 6,864 students). Among them 45 who were in addition to their inclusion criteria in the Internet Addiction Scale (Young, 1998) score was above and Social Adjustment Scale (Bell, 1961) score was down in a randomized design in three groups of 15 each Allocated. The experimental groups received Cognitive-Behavioral treatment and therapy based on positive psychology were treated in 10 sessions of 90 minutes, while the control group received no intervention. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results showed that therapy based on positive psychology and cognitive-behavioral therapy was effective to decrease internet addiction (Effect Size=0/52) and increase social adjustment (Effect Size=0/39); (p<0.001). Comparison of treatment groups indicates the same effective of positive psychology and cognitive-behavioral therapy on internet addiction and social adjustment.

    Keywords: Internet Addiction, Therapy Based On Positive Psychology, Cognitive-Behavioral Therapy, Secondary School Male Students, Social Adaptation
  • Maryam Notagh, Ghamar Kiani *, Masoud Asadi, Mohammad Ghamari Pages 83-102

    The aim of this study was to compared effectiveness of the model of preventing marital infidelity based on the approach of enriching marital life and the approach based on acceptance and commitment on the tendency to infidelity and marital adjustment. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test-follow-up and the control group. The statistical population of this study included all married women who referred to counseling centers in Miyaneh city in 1398. Using the available sampling method, 45 of them were selected and randomly divided into three groups of: approach of enriching marital life (n = 15), approach based on acceptance and commitment to tendency (n = 15) and control group (n = 15). Model infidelity prevention Ttraining was conducted in 15 sessions each 90 minutes and acceptance and commitment model training was performed in 12 sessions each 90 minutes, and the control group was placed on a waiting list. Data were collected using whitely betrayal, 2008 and Spanier marital adjustment, 1982 questionnaires. Mixed analysis of variance and multivariate analysis of covariance in SPSS software were used to analyze the data. The results indicated that the model of preventing marital infidelity based on the approach of enriching marital life and the approach based on acceptance and commitment have a effective and significant role in reducing infidelity and increasing marital adjustment. The model of preventing marital infidelity based on the approach of enriching marital life was significantly more effective in reducing the tendency to infidelity than the treatment based on acceptance and commitment(P <0.05), but there was no significant difference between the two methods in increasing compatibility(P >0.05). These findings can be used by experts in the field of marriage and family in premarital centers to prevent couples tending to infidelity, as well as to increase their ability to adapt and in medical centers to solve marital problems.

    Keywords: Marital Adjustment, Marital Infidelity, Acceptance, Commitment Based Approach, Marital Enrichment Approach
  • Saeed Faghih, Gholamreza Manshaei * Pages 103-118

    The aim of reaserch to determine of effect the commitment and acceptance therapy on health anxiety, emotional exhaustion and psychological flexibility of male doctors of Forensic Medicine Organization of Isfahan city. The research method was semi-experimental and its design was pre-test-post-test with a control group and a follow-up period of one month. The statistical population included all the men of the Forensic Medicine Organization of Isfahan, 220 people in the winter of 1400, who were randomly assigned to two groups (15 experimental people) and (15 control people) using the purposeful sampling method. The research tools included health anxiety questionnaire (Salkovskis, Varoek, 2002) emotional fatigue (chenet al, 2019), psychological flexibility (Dennis,Vander Wal, 2010). The experimental group was trained in commitment and acceptance therapy during 8 sessions of 90 minutes. While the control group did not receive any intervention. Data analysis was done using mixed analysis of variance. The findings showed that the treatment based on acceptance and commitment has an effect on health anxiety (illness, disease consequences and general health concerns), emotional exhaustion (depersonalization and personal inadequacy) and psychological flexibility (components of alternatives, control and alternatives to human behavior). Has it. As a result, the results showed that according to the problems caused by the medical profession in the doctors of the medical organization, the treatment law is based on commitment and acceptance of a suitable treatment approach to improve the mental conditions of people in order to reduce the level of health anxiety, emotional fatigue and increase psychological flexibility.

    Keywords: Commitment, Acceptance Therapy, Health Anxiety, Emotional Fatigue, Psychological Flexibility, Forensics
  • Vahid Falahi, M.Narimani*, Akbar Atadokht Pages 119-132

    The purpose of this study was to investigate the Pattern of Structural equations of social competence with Cyber Bullying Based on Difficulty in Emotion Regulation in Students. The method of this study was correlation and its statistical population was all male students of the second year of high school in Ardabil province during the academic year of 2019-2020 (N= 21756). A total of 409 people were randomly selected for cluster sampling and answered the questions of the Experience of bullying-cyber victim (Antoniadou, Kokkinos & Markos, 2016), Social competence (Parandian, 2006) and Difficulty in regulating emotion (Bjureberg et al, 2015). For data analysis, Pattern of structural equations method was used with the help of SPSS 25 and 8.8 Lisrel software. The results showed that the direct effect of social competence on cyber bullying, the direct effect of social competence on difficulty in emotion regulation and the direct effect of difficulty in emotion regulation on cyber bullying were significant (p <0.05). Also in this study, the indirect effect of social competence on cyber bullying with a difficult mediating role in emotion regulation was also significant (p <0.05).

    Keywords: Cyber Bullying, Social Competence, Emotion Regulation, Male High School Student’S Student
  • Abdolmohammad Ordozadeh, Farah Naderi*, Zahra Eftekharsaadi, Parvin Ehteshamzadeh Pages 133-144

    The present research aimed to investigate the effec of mindfulness and spiritual intelligence on academic dishonesty with mediation of academic self-concept in secondary school students. In this correlational study, All the secondary school students in Khorramabad city in academic year 2021-2022 that 300 people were selected as the stepwise cluster sampling method. In this study, Mindfulness (Baer et al., 2006), Spiritual Intelligence (Abdollahzadeh et al., 2009), Academic Dishonesty (Khamsan & Asghar Amiri, 2011) and Academic self-concept of (Yi-Hissn Chen) were used for data collection in this study. The proposed model was evaluated using a path analysis. The results showed that the direct paths, mindfulness whit academic self-concept, spiritual intelligence whit academic self-concept, spiritual intelligence whit academic dishonesty, and academic self-concept whit academic dishonesty, were significant (p≤0.05).  Also indirect pathways were significant mindfulness and spiritual intelligence with academic dishonesty with mediating role of academic self-concept and also, spiritual intelligence with academic dishonesty with mediating role of academic self-concept (p≤0.05). Based on the results of this study, the proposed model has a good fit and is an important step in identifying the factors affecting students' academic dishonesty.

    Keywords: Academic Dishonesty, Mindfulness, Spiritual Intelligence & Academic Self-Concept, Secondary School Students
  • Zahra Rahimi Goorji, SOMAIEH SALEHI * Pages 145-154

    The aim of this study was to determine the mediating role of cognitive flexibility in the relationship between psychological well-being on marital intimacy. The research method was descriptive and its design was a correlational type. The study population in this study were all married employees working in children's medical hospital in the year 2020(whose number was 725) that 251 people were selected using the convenience sampling method and responded to the psychological Well-being questionnaire (Ryff, 2002), Marital intimacy questionnaire (Bagarozi, 2001) and Standardized questionnaire cognitive flexibility (Dennis and Vendral, 2010). The results of this study showed that psychological well-being can positively predict marital intimacy and cognitive flexibility (P=0.001). Also, the direct path from cognitive flexibility to marital intimacy is significant (P = 0.001). Thus, cognitive flexibility is able to positively predict marital intimacy. The indirect effect of psychological well-being on marital intimacy through cognitive flexibility was also confirmed. The psychological well-being and cognitive flexibility variables can simultaneously explain 48% of the variance of marital intimacy and psychological well-being can explain 19% of the variance of cognitive flexibility. In order to identify the factors affecting marital intimacy, in addition to enhancing psychological well-being, it is necessary to provide grounds for strengthening cognitive flexibility.

    Keywords: Cognitive Flexibility, Psychological Well-Being, Marital Intimacy
  • Banafsheh Gholampour, Bdulzahra Naami *, Nasrin Arshadi Pages 155-167

    The purpose of this study was to investigate the effect of some individual and organizational antecedents (extraversion, organizational justice, organizational commitment and job satisfaction) on cyberloafing with the moderating role of job self-efficacy. The research design was a descriptive correlation through structural equation modeling (SEM). The statistical population of the study included all employees of an industrial company in 2017, from which 224 people were selected as a sample using stratified random sampling. The tools used in this study included Cyberloafing (Lim, 2002), NEO Personality (Costa & McCrae, 1992), Organizational Justice (Colquitt, 2001), Organizational Commitment (Mowday et al., 1979), Job Satisfaction (Andrews & Withey, 1976), and Self-Efficacy (Sherer et al., 1982) Questionnaires. The collected data were analyzed using structural equation modeling and multiple regression analysis. The results showed that the final model, after eliminating the insignificant path of organizational commitment to cyberloafing, had a good fit. Also, the results showed that extraversion, organizational justice, and job satisfaction had a significant effect on cyberloafing (<p0.01). In addition, job self-efficacy moderated the effects of organizational justice and job satisfaction on cyberloafing (<p0.05).

    Keywords: Extroversion, Job Satisfaction, Job Self-Efficacy, Cyberloafing, Industrial Employees
  • Seyedemaryam Mousavi, Zahra Dasht Bozorgi*, A.R Heidarei, Reza Pasha, Mohammad Borna Pages 168-177

    This study aimed to determine the effect of positive training on impulsivity and self-compassion in substance-dependent men. This was a quasi-experimental study with a posttest-follow-up design of a control group. The sample size of 40 subjects was selected by purposeful sampling method from among 123 men addicted to drugs in Islamshahr and were targeted sampling method to two experimental (n=20) and control (n=20) groups. The participants completed the Dickman Impulsivity Scale (2008) and Self Compassion of Raes, Pommier, Neff & Van Gucht (2011) Questionnaire Questionnaire as the posttest, and follow-up. Meanwhile, the subjects in the experimental group received positive training during 14 sessions of 90 minutes. Data analysis was using analysis of covariance. The results showed that positive training effectively improved impulsivity and self-compassion in men's substance dependents, which continued in the follow-up stages (p<0/01). This study showed that positive training could be used as an appropriate method to improve impulsivity andself-compassion in drug-dependent men and thus reduce the harmful effects of addiction.

    Keywords: Positive, Impulsivity, Self-Compassion, Substance Dependent Man
  • Hasan Shavandi, Sahar Khanjani Veshki* Pages 178-188

    The aim of this study was to determine the effectiveness of compassion-focused treatment on anxiety and the meaning of life of the women applying for divorce in Tehran. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population included all married women applying for divorce referred to an intervention-in-crisis center under the supervision of the organization of well-being of Tehran in 2019 and the convenient sampling method was 15 in the experimental group and 15 in the control group. The research instruments included the Anxiety Questionnaire Beck et al (Beck, 2017) and the Life Meaning Questionnaire Stecr (Stecr, 2010). The experimental group participated in 8 sessions, 90-minute of compassion therapy sessions and the control group did not receive any intervention. Finally, the data were analyzed by descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of multivariate and univariate covariance) and for this purpose, SPSS software version 25 was used. The results showed that in both variables of anxiety and meaning of life, there was a significant difference between the mean scores of women applying for divorce in the post-test stage in the experimental and control groups. As a result, using this treatment plan can help reduce anxiety and increase the meaning of life of women applying for divorce and the results of this study confirm the effectiveness of compassion therapy in reducing anxiety and increasing the meaning of life of women applying for divorce to be able to increase their quality of life in the divorce crisis and have a happier life.

    Keywords: Compassion Therapy, Anxiety, Meaning Of Life, Divorce
  • Shahrooz Nemati*, Rahim Badri, Niloofar Broumandzadeh Pages 189-199

    The aim of the current research was to study the effectiveness of the home-school collaboration training program on academic performance and behavioral disorder in students with attention-deficit/hyperactivity disorder. The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The study population included parents, teachers, and students with attention-deficit/hyperactivity disorder in schools in the 4th district of Tabriz in 2021, that 30 of them were selected by using the convenience sampling method and randomly assigned into experimental and control groups. The academic performance questionnaire of Dortaj (2005) and Rutter̓s Children Behaviour Questionnaire for teachers(1964) were used to collect the data. The home-school collaboration program was trained in nine sessions for parents and teachers. Multivariate analysis of covariance revealed that there was a significant change in academic performance and behavioral disorder in the experimental group under the influence of a home-school collaboration training program(p<0/05). Due to the effectiveness of the home-school collaboration program training, the development and implementation of this program is recommended for other groups with disabilities, teachers and their parents.

    Keywords: Academic Performance, Behavioral Disorder, Home-School Collaboration, Attention-Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Elham Amini, Hossein Molavi * Pages 200-208

    The purpose of this study was investigating the effect of Executive Function Training (response inhibition, active memory, flexibility, and attention) on emotional behavioral problems in pre-school children with executive functions. The research design was quasi-experimental research with pre-test and post-test and control group. Statistical population also included all of pre-school children in 5-6 years old in Isfahan in 2016-2017. For doing research, 30 pre-school Childs with executive functions were selected by cluster random sampling and were assigned randomly in experimental and control group (15 people in each group), and experimental group trained by EFT program. In pre-test and post-test stage, emotional behavioral problems was measured by the Child Behavioral Scale (CBCL) of Ahnenbach (Achenbach, 1991). The data was analyzed by Covarianc analysis. Results showed that Executive Function Training (EFT) had a significant effects on emotional-behavioral problems on pre-school children (anxiety, depression, phisical complaint, social problems, thinking disorders, attention problems, aggressive behavior and law breaking behavior) (p<0.01).

    Keywords: Emotional Behavioral Problems, Executive Function, Pre-School Children
  • Masood Sadeghi, Ezzatollah Ghaampour, Majid Soleymani*, Samira Ghare Veysi Pages 209-221

    This study was done to investigate the effect of research self-efficacy on academic cheating in graduate students with the mediation of academic locus of control and the research method has been descriptive and it is a correlational study. The statistical population of the study consisted of all graduate students of Kermanshah universities (Razi, Azad, and Payam-Noor) in the first semester of the 2018-2019 academic years. Among the members of the community, a total of 384 people entered the study as samples and researched by the available sampling method. Salehi et al.'s (2011) research self-efficacy questionnaire, Aliverdi Nia et al.'s (2015) academic cheating questionnaire and trice's (1985) academic locus of control questionnaire were used to collect data. The structural equation model with the help of Amos 18 software was used to answer the research hypotheses. The research findings showed that internal academic locus of control does not play a mediating role in the effect of research self-efficacy on academic cheating, but the external academic locus of control as a mediating variable increases academic cheating. Based on the results of the research, it can be said that the requirement of graduate students to research can increase their academic cheating.

    Keywords: Research Self-Efficacy, Academic Cheating, Academic Locus Of Control, Graduate Students
  • Faezeh Tourani*, Maryam Ebrahimi, Narges Haj Aboutalebi Pages 222-234

    The aim of this study was to compare impulsivity, self-control and social desirability in patients with coronavirus and patients admitted to the surgical ward. The study method was a causal-comparative study. The statistical population of the study consisted of all patients admitted to Imam Hossein Hospital in Shahroud in 1399. Sampling method In this study, sampling was available; According to the statistical population, the sample size was 100 people (50 patients with covid-19) and (50 patients admitted to the surgical ward). The research instruments were impulsivity questionnaire, social utility questionnaire and restraint questionnaire. Multivariate analysis of variance was used to analyze statistical data. The results showed that there was a significant difference between patients with Quid 19 and patients admitted to the surgical ward in the characteristics of self-control (p = 0.003) and social desirability (p = 0.002). Also, there was no significant difference in the impulsivity between patients with Quid 19 and patients admitted to the surgical ward. Therefore, patients with coronavirus have lower social desirability and self-control than patients admitted to the surgical ward.

    Keywords: Impulsivity, Self-Control, Social Desirability, Patients, Corona Virus
  • Mohsen Shokoohi-Yekta*, Negin Motamed Yeganeh Pages 235-246

    The purpose of this study was to determine the effect of emotional intelligence training on the psychological well-being of mothers. This study utilized a quasi-experimental research method with a single group pretest and posttest design.The statistical population included all mothers in Tehran, from which 21 mothers from educational regions one to five in Tehran who were selected with the available sampling method During the workshop sessions, the fifteen skills of emotional intelligence were taught by trained psychologists over seven weeks (one session for two hours per week). To evaluate the effectiveness of the training program, the Ryff's (1989) Scales of Psychological Well-Being was used and the subjects responded to this scale in pretest and posttest stages. SPSS software was used to analyze the data and the results obtained from the repeated measures analysis method showed participation in an emotional intelligence training workshops led to increasing positive relations with others (P=0/02), autonomy (P=0/03), personal growth (P=0/01) and psychological well-being of mothers (P=0/02). Nevertheless, data analysis failed to show a statistically significant difference in the reduction of mother's self-acceptance (P=0/11), environmental mastery and purpose in life (P=0/07). Findings of the present study showed that the emotional intelligence training workshop can be an effective intervention in increasing the psychological well-being of mothers.

    Keywords: Emotional Intelligence Skills, General Well-Being, Mental Health, Mothers Training
  • Somayeh Imani, Afsaneh Sobhi, Seyed Kamran Yeganegi * Pages 247-256

    Marital adjustment is an important factor in family strength. This study was conducted to determine the difference between tolerance of ambiguity and traumatic childhood experiences between compatible and incompatible couples in Tehran. The research method was causal-comparative and the statistical population of the study included all compatible and incompatible couples in Tehran that 30 couples from each group were selected by cluster sampling. Data collection tools included the Lock Wallace Marital Adjustment Questionnaire (LWMAT, 1959), McLean Type II Ambiguity Tolerance Questionnaire (McLean, 2009), and the early traumatic experiences (Boglas & Breimner, 2011). Descriptive statics tables as well as of independent two groups t-test and Multivariable Analyze of Variance (MANOVA) with SPSS software 24 version were used to analyze the data. The results showed that there is a significant difference between compatible and incompatible couples in tolerating ambiguity (p <0.05). Compatible couples had higher ambiguity tolerance than incompatible couples and in the case of childhood traumatic experiences, the score of the compatible couples group was lower than that of the incompatible couples (p <0.05). Finally, it can be concluded that low tolerance of ambiguity and high number of traumatic childhood experiences have an effect on aggravating couple incompatibility.

    Keywords: Marital Adjustment, Traumatic Childhood Experiences, Tolerance Of Ambiguity, Compatible, Incompatible Couples
  • Nimtaj Sayah Sayari, Mohammadmahdi Shariat Bagheri*, Farah Lotfi Kashani Pages 257-268

    The present study aimed to investigate the relationship between Mathematical Self-Efficacy and Academic Motivation with emphasis on the role of gender in students. The research method was descriptive correlation. The statistical population included all undergraduate students of Islamic Azad Universities of Tehran province in the academic year 1398-1399. 300 participants were selected as a sample by multi-stage cluster random sampling method. Instruments included self-made Mathematical Self-efficacy Questionnaire and Academic Motivation Scale (AMS) (Vallerand et.al, 1992). The results showed that all four components of The self-made Questionnaire were positively correlated with the Intrinsic and Extrinsic Motivation components in Vallerand Questionnaire and negatively correlated with Amotivation at the %1 level. The results of fisher test showed that gender significantly moderated the relationship between the components of Mathematical Self-Efficacy and Mathematical Self-Efficacy Stress and Extrinsic Academic Motivation. The type of academic discipline significantly modulated the link between the components of Mathematical Stress, General Mathematical Self-Efficacy, and Mathematical Anxiety with Extrinsic Academic Motivation

    Keywords: Mathematical Self-Efficacy, Academic Motivation, Gender, Academic Discipline, Students