فهرست مطالب

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 116، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین ربیعی*، یوسف خلج امیر حسینی صفحه 1

    بررسی گزارش ها و شواهد تاریخی نشان می دهد که از گذشته های دور آب و تاسیسات آبی به عنوان ابزار، هدف یا سلاح و اهرمی برای فشار بر طرفین اختلاف، درگیری و جنگ ها در بسیاری از دوره ها، در مقیاس های مختلف محلی، ملی، منطقه ای و حتی جهانی مورد سوءاستفاده قرار گرفته است. وضع و اجرای قوانین بین المللی حقوق بشر و بشردوستانه طی چند قرن اخیر، نتوانسته است به اندازه کافی زیرساخت های اساسی غیرنظامی، به ویژه منابع آب و تاسیسات مرتبط را موردتوجه قرار داده و از آنها محافظت کند. ازاین رو به نظر می رسد قوانین موضوعه ناکافی یا بعضا نارسا و یا حتی فاقد ضمانت های اجرایی کافی و مناسب باشند به همین دلیل، داده های ارائه شده ، روند روبه افزایش سوءاستفاده و درگیری های مرتبط با آب و حوادث خشونت بار علیه سیستم های طبیعی یا بشرساز آبی را، نشان می دهد. این مقاله ضمن مرور و اشاره به برخی حملات و سوءاستفاده ها از گذشته های دور تا عهد حاضر، نقش خشونت علیه منابع آبی و سیستم های مرتبط در چارچوب قوانین بین المللی بشر را مورد بررسی قرار داده است. داده های موجود نشان می دهد آب به عنوان ابزار رقابت های نظامی و ژئوپلیتیک مورد استفاده قرار می گیرد و قوانین موجود از کفایت لازم برای محدود کردن سیاستمداران برخوردار نیست. در راستای رفع مشکلات حقوقی و سیاسی، راهکارهایی برای بهبود نظام های بین المللی به منظور حفاظت از زیرساخت های حیاتی آب ارائه شده است.

    کلیدواژگان: آب، امنیت محیطی، حقوق بشر
  • ایوب حطاویان*، آرش رئیسی نژاد صفحه 2

    در هیدروهژمونی سدها به عنوان تاسیسات زیربنایی، افزون بر مزایای سیاسی و اقتصادی در سطح ملی، ابزارهای هیدروپلیتیکی در سطح منطقه ای به شمار می آیند که از توانایی تغییر ساختار قدرت و مناسبات هیدروپلیتیک در یک حوضه آبی برخوردارند. دولتی که از این مزیت برخوردار است، به خوانش منابع آبی به مثابه قدرت، تمایل دارد. ترکیه به دلیل برخوردار بودن از مولفه های هیدروهژمونی قابلیت تغییر بروندادهای سیاسی منطقه ای را دارد. این تغییرات امکان تحت تاثیر قرار دادن امنیت ملی ایران در حوضه های آبی کورا - ارس و دجله و فرات را دارند. این مقاله با بررسی مکانیسم های آبی ترکیه و همینطور مفهموم هیدروهژمونی، سعی دارد به این سوال پاسخ دهد که خیزش هیدروهژمونیک ترکیه در حوضه های آبی دجله و فرات و کورا- ارس چگونه بر امنیت ملی ایران تاثیر می گذارد؟ با تکیه بر امنیت زیست محیطی باری بوزان در قالب روش کاوش نظامند، نویسندگان به این نتیجه رسیدند که خیزش هیدروهژونیک ترکیه، امنیت ملی ایران را به صورت مستقیم و غیر مستقیم و بواسطه، به خطر افتادن امنیت غذایی، تغییرات اقیلمی، تغییرات بافت جمعیتی، گسترش رادیکالیسم در منطقه و تقویت قدرت چانه زنی سیاسی ترکیه در مقابل ایران تحت تاثیر قرار خواهد داد.

    کلیدواژگان: هیدروهژمونی، ایران، ترکیه
  • جواد کیانی*، اسماعیل باباجانی صفحه 3

    یکی از رودخانه هایی که حدود 42 کیلومتر از مرز مشترک دو کشور ایران و عراق را تشکیل می دهد؛ رودخانه مرزی سیروان است. تاکنون بین دو کشور موافقت نامه مربوط به استفاده از آب این رودخانه تدوین نشده است.تحقیق حاضر باهدف «بررسی چالش های امنیتی رودخانه مرزی سیروان بر اساس قوانین و مقررات منطقه ای و بین المللی» انجام شد.

    روش تحقیق:

     از منظر هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع، توصیفی و تحلیلی است. گردآوری داده ها با استفاده از ابزار فیش برداری از اسنادی و مدارک مستند بوده است. تجزیه وتحلیل یافته ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی انجام پذیرفته است.

    یافته ها

    محتمل بودن واکنش منفی مردم محلی به هرگونه اقدام ج.ا.ایران برای توافق سیاسی بدون درنظرگرفتن مصالح اقتصادی و الزامات ژئوپلیتیکی با کشور عراق؛ مخاطرات زیست محیطی ناشی از انتقال یا بهره برداری غیرکارشناسی از رودخانه مذکور در حوزه منطقه ای و در مجموع چالش های اقتصادی و امنیتی از جمله چالش های امنیتی رودخانه مرزی سیروان مبتنی بر قوانین و مقررات منطقه ای بوده و در عرصه بین المللی نیز می تواند؛ طرح دعوی از سوی کشور عراق در مجامع بین المللی علیه ایران؛ سیاه نمایی علیه ج.ا.ایران در عرصه داخلی (افکار عمومی) کشور عراق و سوء استفاده کشورهای بالادستی رودخانه های آبریز ایران را به همراه داشته باشد.

    نتیجه گیری

    دستیابی به توافقی جامع الابعاد، مرضی الطرفین و منطبق بر قوانین بین المللی بین ج.ا.ایران و عراق از پیش نیازهای برقراری امنیتی پایدار در مرزهای غربی کشورمان است.

    کلیدواژگان: امنیت، رودخانه، سیروان
  • سید علی صانعی*، سید صادق صانعی، محمود غفوری صفحه 4

    آب یکی از سیاسی ترین منابع طبیعی در جهان است که به عنوان یک سیستم پیچیده انسانی-طبیعی علاوه بر ابعاد اقتصادی و محیط زیستی دارای ابعاد سیاسی و امنیتی نیز می‏باشد. در حال-حاضر مسئله اختلاف بر سر منابع آبی مشترک از جمله چالش‏های مهم محیط زیستی در جهان به شمار می‏رود که می تواند امنیت و ثبات کشورها را به مخاطره بیاندازد به همین دلیل از آب به عنوان منبعی تعیین کننده در مناسبات کشورها یاد می گردد و از آن جایی که حل اختلافات ناشی از منابع مشترک آبی به تنهایی از عهده‏ی کشورها بر نمی آید توجه بیش تر به دیپلماسی آب و هیدروپلیتیک بیش از پیش احساس می‏شود. در این پژوهش نویسندگان از مطالعه موردی ایران و افغانستان (در مورد هیرمند) برای شناسایی نقش دیپلماسی آب استفاده کرده اند. سئوال پژوهش حاضر این است که آیا دیپلماسی آب می تواند فرایند ارتقاء روابط دوستانه را تسریع بخشد؟ فرضیه‏ی طرح شده در پاسخ به سوال پژوهش این است که دیپلماسی آب می تواند به عنوان شبکه ای از همکاری‏ها به بهبود روابط در تمامی سطوح کمک کند و همچنین در چارچوب نظریه‏ی کارکردگرایی دیپلماسی آب می تواند فرآیند صلح سازی را تسریع بخشد و به جای اینکه منبع درگیری باشد منشاء صلح و تقویت روابط باشد. همچنین این نوشتار چرایی عدم موفقیت دیپلماسی آب بین ایران و افغانستان را بر اساس نظریه‏ی «دسترسی» مورد بررسی قرار می دهد. روش به کار گرفته شده در این مقاله توصیفی-تطبیقی است و به شیوه کتابخانه‏ای انجام شده است و از مقالات، کتاب‏ها و پایگاه‏های اینترنتی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: دیپلماسی آب، صلح آبی، هیدروپلیتیک
  • معصومه قنبری*، ولی گل محمدی، مسعود موسوی شفایی، محمدرضا شهبازبگیان صفحه 5

    این پژوهش به بررسی تحولات هیدروپلیتیکی حوضه فرات طی دو دهه اخیر با استفاده از چارچوب مجموعه امنیتی-هیدروپلیتیکی می پردازد. سوال اصلی تحقیق این است که "پویایی های قدرت در دو دهه اخیر، چگونه بر مجموعه امنیتی-هیدروپلیتیکی فرات تاثیر گذاشته است؟ فرضیه پژوهش، پویایی های روابط عمودی و افقی را عامل به حاشیه رفتن موضوع آب مشترک از عاملی برای توسعه پایدار به متغیری برای کسب قدرت می-داند و ظهور بازیگران جدید را موجب پیچیدگی بیش تر تعاملات آبی در مجموعه امنیتی هیدروپلیتیکی فرات می داند. این مطالعه با استفاده از روش کیفی و تحلیل اسناد معتبر، روابط عمودی و افقی در حوضه را بررسی می کند. یافته ها نشان می دهد که علاوه بر تغییرات در ساختار قدرت منطقه ای و ظهور بازیگران جدید، تغییرات اقلیمی نیز دینامیک هیدروپلیتیکی حوضه را دگرگون کرده است. پژوهش حاضر تلاش دارد با ارائه تحلیلی جامع از تحولات اخیر، درک عمیق تری از درهم تنیدگی روابط آبی و مسائل گسترده تر امنیتی در حوضه فرات ارائه دهد.

    کلیدواژگان: مجموعه امنیتی- هیدروپلیتیکی، روابط عمودی و افقی، تغییرات اقلیمی
  • جواد مویزچی، سید خدایار مرتضوی اصل*، سید مصطفی تقوی صفحه 6

    پیرامون «روشنفکری دینی ایران» به عنوان یکی از کانون های اندیشه ای در خاورمیانه، تعاریف و توصیفات مختلف و پرمناقشه ای وجود دارد. این اختلاف در تعریف، منجر شده تا سلایق و گرایش های مختلف، هرکدام مبادی و غایت های مختلف، متناقض و نامشخصی را برای آن ارائه نمایند. در مقاله پیش رو، سوال اصلی این خواهدبود که چه صورتبندی و تحلیل گفتمانی از روشنفکری دینی ایران می توان ارائه نمود و این صورتبندی، چه نسبتی با جریانات فکری مشابه در خاورمیانه دارد؟ پاسخ این سوال با بهره گیری از رهیافت تحلیل گفتمانی لاکلا و موف دنبال می شود. به نحوی که «گفتمان»، نه صرفا به عنوان یک چارچوب نظری، بلکه به مثابه ابزار و روشی برای تحلیل به کار می رود تا به هدف خود که عبارت است از تبیینی جامع و مورد اجماع نسبی از مفهوم روشنفکری دینی فایق آید. فرضیه تحقیق بر این مبتنی است که گفتمان روشنفکری دینی حالتی سیال بوده و مولفه های مختلف گفتمانی آن مثل دال ها، هژمونی و دیگری هایش در مفصل بندی مدام و تغییرشونده، بین وضعیت ثابت و شناور در نوسان اند. این گفتمان در نسبت با جریانات روشنفکری خاورمیانه نیز با اندک فاصله زمانی، از الگوهای مشترک و معناداری پیروی می کند. عمده دستاورد این مقاله ارائه مدلی گفتمانی و روشمند در تحلیل و صورت بندی جریان روشنفکری دینی ایران به عنوان موردی جزئی و مصداقی از جریان کلی اصلاح تفکر دینی معاصر در خاورمیانه خواهدبود.

    کلیدواژگان: روشنفکری دینی، گفتمان، هژمونی
  • دانیال رضاپور*، روح الله منعم صفحه 7

    تغییرات ژئوپلیتیکی عمیق در غرب آسیا تاثیر قابل توجهی بر روابط ایران و امارات داشته است. موقعیت جغرافیایی و اهمیت راهبردی، این منطقه را به یکی از مهم ترین مناطق در جهان تبدیل کرده است و حضور فعال بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای بر این رابطه تاثیر مستقیم گذاشته است. این پژوهش به دنبال ارزیابی الگوی رفتاری ایران در قبال امارات در منطقه غرب آسیا مخصوصا بعد تحولات ناشی از بیداری اسلامی و صلح عبری- عربی می باشد زیرا تحولات سال 2011 و 2020 با تغییر موازنه قدرت منطقه ای، محیط راهبردی و چشم انداز ترتیبات ژئوپلیتیکی غرب آسیا را متحول کرده است. در همین راستا سئوال اصلی تحقیق به این شکل مطرح می شود که الگوی رفتاری جمهوری اسلامی ایران در قبال امارات متحده عربی در منطقه غرب آسیا چگونه بوده است؟ با استفاده از مفهوم ژئوپلی نومیک استدلال می شود که الگوی رفتاری تهران برای حفظ توازن قوا در غرب آسیا، گسترش رابطه اقتصادی و تجاری با امارات می باشد؛ البته نگرانی های ژئوپلی نومی همانند اختلاف ارضی بر سر جزایر 3گانه، عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی به همراه توافقنامه و تبادل اطلاعاتی- نظامی و تضعیف محور مقاومت و همکاری نزدیک امارات با دولت های عربی- غربی سبب افزایش تنش ها در غرب آسیا مخصوصا میان ایران و امارات شده است. این مهم را براساس رویکرد توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش روند پژوهی و نمونه پژوهی به عنوان روش های پژوهش کیفی انجام می دهیم که در جمع آوری اطلاعات از منابع اسنادی -کتابخانه ای و تارنماهای معتبر فضای مجازی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: ایران، امارات، رژیم صهیونیستی
  • محمدحسین قنبری مهارلو*، محمدصادق کوشکی صفحه 8

    اردن از سال های آغازین دهه ی 1990 با پدیده ی سلفی گری خشن روبه رو بوده و در پرونده هایی چون «بیعه الامام»، «انفجارهای نوامبر 2005» و «هسته ی کرک» با این جریان برخورد امنیتی و قضایی داشته است؛ ولی این جریان هنوز در این کشور ریشه دارد و حضور هواداران و پیوستگانش در بزنگاه ها آشکار می شود. پس حکومت ناگزیر شده برای برخورد ریشه ای با این جریان به راهبرد «رویارویی نرم» متوسل شود. هدف این مقاله مطالعه این برنامه است و در این راستا، روش «اسنادی» و «کتاب خانه ای» برای گردآوری داده ها و روش «توصیفی-تحلیلی» برای پردازش داده ها به کار رفته است. «رویارویی نرم» دسته ای از برخوردهای گوناگون اندیشه ای، روانی، آموزشی، رسانه ای و هنری را شامل می شود که سه هدف کلان «جلوگیری از افراطی شدن»، «افراط زدایی و آسان سازی بازگشت به جامعه» و «رویارویی با روایت سلفی گری خشن» را دنبال می کنند. این برنامه در اردن مبتنی بر ارائه ی یک «دین رسمی» است و می کوشد با دگرش در محتواهای آموزشی، رسانه ای و هنری، «روایتی» جایگزین در برابر روایت جریان سلفی خشن خلق کند. فرایندهای بازپروری زندانیان جریان سلفی خشن و آسان سازی بازگشت آنان به جامعه جنبه دیگری از این برنامه را شکل می دهد. نتایج رویارویی نرم به زمان بیش تری برای نمایان شدن نیاز دارد و سخن قطعی درباره ی دستاوردهای آن ممکن نیست؛ ولی بی اعتمادی به حکومت و علمای وابسته، برخوردهای خشن و پایمال کردن حقوق زندانیان، کم-توجهی به اهمیت سینما، سیطره ی دستگاه های امنیتی و نقش ناکافی انجمن های غیرحکومتی از مهم ترین موانع کامیابی این برنامه در اردن به شمار می روند.

    کلیدواژگان: اردن، رویارویی نرم، سلفیگری خشن
  • روح الله کهن هوش نژاد*، زهرا فیروزی صفحه 9

    امروزه صنعت گردشگری نقش مهمی در رشد اقتصادی و درامدزایی کشورها دارد. کشور ترکیه نیز در دو دهه اخیر رشد قابل توجهی را در این زمینه داشته است. مطالعه حاضر در چارچوب فرضیه رشد اقتصادی مبتنی بر گردشگری و با تاکید بر اهمیت گردشگری به دنبال پاسخگویی به این سوال است که شدت اثرگذاری گردشگری بر رشد اقتصادی ترکیه طی سال های 2002-2023 چه میزان بوده و سیاست گذاری های دولت ترکیه تا چه حد در موفقیت این کشور در صنعت گردشگری تاثیر داشته است. برای محاسبه شدت اثرگذاری گردشگری بر رشد اقتصادی از روش ضریب همبستگی پیرسون و آزمون هم انباشتگی جوهانسن و برای تحلیل سیاست های دولت در حوزه گردشگری، از روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که طی سال های 2023-2002 رابطه میان رشد اقتصادی و گردشگری مثبت بوده و به ازای یک درصد تغییر درآمد گردشگری در بلند مدت، تولید ناخالص داخلی به میزان 3.29 درصد افزایش می‎یابد. از جمله راهبردهایی که ترکیه برای توسعه گردشگری اتخاذ کرده می توان به این موارد اشاره کرد: توجه ویژه به حفاظت و مرمت میراث فرهنگی و طبیعی، تامین زیرساخت های لازم، اجرای سیاست های فعالانه و چندجانبه ای برای جذب گردشگران خارجی، توسعه و رونق بخش گردشگری داخلی، گنجاندن مقوله توسعه گردشگری به عنوان یکی از اولویت های مهم در برنامه های پنج ساله توسعه و تنوع بخشی به ترکیب بازار گردشگری.

    کلیدواژگان: ترکیه، گردشگری، رشد اقتصادی
  • محبوبه بشیری، سمیه حمیدی*، مسلم خسروی زارگز صفحه 10

    توسعه، استراتژی حرکت به سوی شرایط مطلوب زندگی اجتماعی و فرآیندی چند بعدی شامل توسعه همزمان و هماهنگ مادی و معنوی است که از اواسط قرن بیستم در بین برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس مطرح گردید. از میان این کشورها، امارات متحده عربی نیز توانسته است مسیر رشد و توسعه در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و انسانی را با سرعت طی کند. مسئله اصلی پژوهش حاضر این است که دولت چگونه بر الگو و روند توسعه در این کشور تاثیر داشته است؟ دولت امارات متحده با بهره گیری از ابزار و سیاست دولت توسعه گرا توانسته است به شاخص های برتر اقتصادی و توسعه انسانی دست یابد و در زمره قدرت های موثر جهانی قرار گیرد. مطالعه ی پیش رو با بررسی روند توسعه در امارات متحده عربی به روش توصیفی- تحلیلی و با تاکید بر دیدگاه آدریان لفت ویچ، چنین نتیجه می گیرد که نخبگان حکومتی توسعه گرا در کشور امارات متحده عربی توانسته با برخورداری از استقلال عمل و ایجاد دیوان سالاری کارآمد در فضای جامعه مدنی ضعیفی که در آن قرار داشتند، شرایط رشد و توسعه اقتصادی در عرصه داخلی و بین المللی را فراهم سازند و با توسعه زیرساخت ها به سطح قابل توجهی از توسعه اقتصادی و انسانی دست یابند.

    کلیدواژگان: امارات متحده عربی، دولت توسعه گرا، لفت ویچ
  • حسین موسوی * صفحه 11

    شرق مدیترانه به سبب کشف ذخایر بزرگ انرژی به ویژه گاز از اهمیت استراتژیک برخوردار شده است.
    هیاتی از کارشناسان سازمان ملل مدعی شده اند که گروه انصارالله اکنون به یک سازمان بسیار قدرتمند منطقه ای با توان تاثیرگذاری بر جریان تجارت بین المللی تبدیل شده است. حوثی ها از سال 2014 که کنترل صنعا، پایتخت یمن و اکثر مناطق شمالی این کشور را در دست گرفتند، با حمله نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان روبه رو شدند اما بیش از 7 سال جنگ نه فقط آنان را از پا در نیاورد، بلکه به قدرتمندتر شدن آنها انجامید و عربستان به ناگزیر با آنان اعلام آتش بس کرد که بیش از 2 سال است، دوام دارد.  انصارالله پس از طوفان الاقصی در اواخر اکتبر سال 2023، در تکمیل زنجیره محور مقاومت، عملیات نظامی گسترده ای را در دریای سرخ آغاز کرد و دامنه حملات خود را به سرزمین های اشغالی کشاند و در حال حاضر قصد دارد با انجام عملیات دریایی در مقابل محاصره غزه توسط ارتش رژیم اسرائیل و ممانعت از عبور کشتی های تجاری به سوی این رژیم و محاصره دریایی توازنی را در جنگ ایجاد کند...

    کلیدواژگان: اسرائیل، نیروهای نظامی، تحولات یمن، سیاست های آمریکا
|
  • Usef Khalaj Amirhosseini Page 1

    The historical evidence indicates that water resources and water infrastructure have been utilized as tools, objectives, or weapons in conflicts, disputes, and wars throughout various periods on different scales—local, national, regional, and even global. Despite the development and implementation of international humanitarian laws over the past centuries, it has not been able to sufficiently address and protect essential non-military infrastructures, especially water resources and related facilities. Consequently, the existing laws appear inadequate, sometimes ineffective, or lacking in adequate and suitable enforcement guarantees. As a result, the presented data suggests a rising trend of abuse and conflicts related to water, indicating shortcomings in the legal frameworks.This article examines the role of violence against water resources and associated systems within the framework of international human rights laws, reviewing and highlighting some past attacks and abuses from ancient times to the present. It also explores weaknesses and deficiencies in the current systems and proposes solutions for improving international frameworks to safeguard vital water infrastructures, drawing on the insights of expert opinions.

    Keywords: Water, Environmental Security, Human Rights
  • Ayoub Hattavian *, Arash Reisinezhad Page 2

    In hydro hegemony, dams as infrastructure facilities, in addition to political and economic benefits at the national level, are considered hydropolitical tools at the regional level, which have the ability to change the power structure and hydro political relations in a water basin. A government that enjoys this advantage tends to read water resources as power. Due to having hydro-hegemony components, Turkey has the ability to change regional political outputs. These changes have the possibility of affecting Iran's national security in the water basins of Kura-Aras, Tigris and Euphrates. By examining Turkey's water mechanisms and the concept of hydro-hegemony, this article tries to answer the question of how the rise of Turkey's hydro-hegemony in the Tigris, Euphrates and Kora-Ars water basins affects Iran's national security? Relying on the environmental security of Bari Buzan in the form of system exploration method, the authors have come to the conclusion that Turkey's hydro hegemonic rise affects Iran's national security directly and indirectly through; Jeopardizing food security, affect climate changes, demographic changes, the spread of radicalism in the region, and the strengthening of Turkey's political bargaining power against Iran.

    Keywords: Hydro-Hegemony, Iran, Turkey
  • Javad Kiani *, Ismail Babajani Page 3

    One of the rivers that forms about 42 kilometers of the common border between the two countries of Iran and Iraq; The border river is Sirvan. So far, no agreement has been drawn up between the two countries regarding the use of the water of this river. The present research was carried out with the aim of "investigating the security challenges of the Sirvan border river based on regional and international laws and regulations". The subject is descriptive and analytical. Data collection has been done by using a tool to scan documents and documents. The analysis of the findings has been done using the qualitative content analysis method.

    Findings

    The possibility of a negative reaction of the local people to any action by the Iranian government for a political agreement without considering the economic interests and geopolitical requirements with the country of Iraq; The unprofessional exploitation of the mentioned river in the regional area and in general the economic and security challenges, including the security challenges of the border river of Sirvan, are based on regional laws and regulations and can be in the international arena as well; Iraq filed a lawsuit in international forums against Iran; It will lead to slander against Iran in the domestic arena (public opinion) of Iraq.

    Conclusion

    Achieving a comprehensive agreement, agreeable to all parties and in accordance with international laws, between the Republic of Iran and Iraq is one of the prerequisites for establishing stable security in the western borders of our country.

    Keywords: Security, River, Sirvan
  • Seyed Ali Saneie *, Seyed Sadegh Saneie, Mahmod Ghafouri Page 4

    As a complex human-natural system, Water has political and security dimensions in addition to its economic and environmental aspects. Nowadays, the issue of the dispute over common water resources is one of the most important environmental challenges in the world, which can endanger the security and stability of countries. For this reason, water is mentioned as a decisive resource in the relations of countries, and since the solution of disputes arising from common water resources is not the responsibility of countries alone, more attention should be paid to water diplomacy and hydropolitics. In this research, the authors have used the case study of Iran and Afghanistan (about the Hirmand River) to identify the role of water diplomacy. The question of the current research is that whether water diplomacy can accelerate the process of promoting friendly relations between countries or not. The hypothesis proposed in response to the research question is that water diplomacy can help to improve relations at all levels as a network of cooperation, and also within the framework of the theory of functionalism, water diplomacy can accelerate the peace-making process and instead of being the source of conflict is the source of peace and strengthening relations. Also, this article examines the reason for the failure of water diplomacy between Iran and Afghanistan based on the "Access Theory". The method used in this article is descriptive-adaptive and it was done in a library methods and articles, books and websites were used.

    Keywords: Hydrodiplomacy, Water Peace, Hydropolitics
  • Masouma Qanbari *, Vali Golmohammadi, Masoud Mousavi Shafaee, Mohammadreza Shahbazbegian Page 5

    This study examines the hydropolitical developments in the Euphrates basin over the past two decades utilizing the hydropolitical security complex framework. The primary research question is: "How have power dynamics in the last two decades influenced the hydropolitical security complex of the Euphrates?" The research hypothesis posits that the dynamics of vertical and horizontal relationships have transformed shared water resources from a factor for sustainable development into a variable for power acquisition. Furthermore, it suggests that the emergence of new actors has increased the complexity of water interactions within the Euphrates hydropolitical security complex. This investigation employs a qualitative methodology and analysis of credible documents to examine vertical and horizontal relationships within the basin. The findings indicate that, in addition to changes in the regional power structure and the emergence of new actors, climate change has also altered the basin's hydropolitical dynamics. This research aims to provide a comprehensive analysis of recent developments, offering a deeper understanding of the intertwining of water relations and broader security issues in the Euphrates basin.

    Keywords: Hydropolitical Security Complex, Vertical, Horizental Relations, Climate Change
  • Javad Mavizchi, Seyed Khodayar Mortazavi Asl *, Seyed Mostafa Taghavi Page 6

    Around the Iranian Religious Intellectualism, as one of the thought focuses in the Middle East, there are various definitions and descriptions and challenges. This dispute in definition, has made, the tastes and various tendencies, each other, have different, contradictory and uncertainties for Iranian Religious Intellectualism. In the ahead article, the main question will be that, how is the formation and Discourse Analysis of “Iranian Religious intellectualism” and what is this formation of similar intellectual currents in the Middle East? The answer to this question is followed by the help of the discourse analysis method (Laclau and Mouffe). In the way that, “discourse” is also used as a theoretical framework and as a tool and method for analysis to reach its goal, which is a comprehensive explanation and a relative consensus on the concept of Religious Intellectualism. The research hypothesis is based on which Religious Intellectualism discourse has been a fluid state and different item of discourse analysis like points, hegemony and his others, are fluctuating in continuous and altered articulation. This discourse also in proportion to the intellectual flows of the Middle East (with a slight distance) follow common and meaningful patterns. The main achievement of this article will be from providing a discursive and provisional model in recognizing the “Iranian Religious intellectualism” flow (As a minor item and elective of the reformation of religious thinking in the Middle East).

    Keywords: “Religious Intellectualism”, “Discourse”, “Hegemony”
  • Danyal Rezapoor *, Rohollah Moneem Page 7

    Deep geopolitical changes in West Asia have significantly impacted the relations between Iran and the UAE. The geographical position and strategic importance of this region have made it one of the most critical areas in the world, with the active presence of regional and extra-regional actors directly influencing this relationship. This research aims to evaluate Iran's behavioral pattern towards the UAE in West Asia, particularly following the developments arising from the Islamic Awakening and the Arab-Israeli normalization. The events of 2011 and 2020 have transformed the balance of regional power, strategic environment, and the geopolitical arrangement in West Asia. The central research question is: What has been the behavioral pattern of the Islamic Republic of Iran towards the United Arab Emirates in the West Asian region? Using the concept of geoplinomics, it is argued that Tehran's behavioral pattern aims to maintain a balance of power in West Asia while expanding economic and trade relations with the UAE. However, geopolitical concerns, such as territorial disputes over the three islands, normalization of relations with the Israeli regime alongside military agreements and information exchanges, and the weakening of the resistance axis, along with the UAE's close cooperation with Western Arab states, have increased tensions in West Asia, particularly between Iran and the UAE. This study employs a descriptive-analytical approach, utilizing trend analysis and case studies as qualitative research methods, and gathers information from documentary-library sources and reputable online platforms.

    Keywords: Iran, UAE, Israeli Regime
  • Mohammadhosein Ghanbari Maharloo *, Mohammadsadegh Koushki Page 8

    Since the 1990s, Jordan has been facing the Violent Salafism and in cases such as "Bay'at al-Imam", "November 9th Explosions" and "Karak Cell" has dealt with this movement judicially. But this movement is rooted in this country and the presence of its supporters has been evident at focal points. So the government resorted to the strategy of "Soft Confrontation" to deal with this issue. The purpose of this article is to study this program, and in this regard, a descriptive analytical method has been used for data processing."Soft Confrontation" includes a group of different intellectual, psychological, educational, media and artistic encounters, which have the three main goals of "Preventing Radicalization", "De-Radicalization and Facilitating the Return to the Society" and "Confronting the Narrative of Violent Salafism". This program in Jordan is based on the presentation of an "Official Religion" and tries to create an alternative narrative to the narrative of the Violent Salafi movement by changing educational, media and artistic contents. The processes of rehabilitating Violent Salafi prisoners and facilitating their return to society is another aspect of this program.The results of soft confrontation need more time to appear, and it is not possible to write definitively about its achievements; However, mistrust of the government and its dependent clerics, harsh treatment and violation of prisoners' rights, lack of attention to the importance of cinema, the dominance of security apparatuses and the insufficient role of non-governmental associations are the most important obstacles to the success of this program in Jordan.

    Keywords: Jordan, Soft Confrontation, Violent Salafism
  • Roohollah Kohanhoosh Nejad *, Zahra Firouzi Page 9

    Today, the tourism industry plays an important role in the economic growth and income generation of countries. Turkey has also grown significantly in this field in the last two decades. The research examined the impact of tourism on Türkiye's economic growth from 2002 to 2023, within the framework of the Tourism-Led Growth Hypothesis. The study used the Pearson correlation coefficient and Johansen's cointegration test to calculate the intensity of tourism's impact on economic growth, and qualitative inductive content analysis to analyze the policies of Türkiye's government in the tourism sector. The findings show that tourism had a very strong positive effect on Türkiye's economic growth during this period. The government implemented strategies to prioritize the tourism industry, including: protecting and restoring cultural and natural heritage, providing necessary infrastructure for tourism, implementing active and multilateral policies to attract foreign tourists, placing the development and prosperity of the domestic tourism sector as an important priority in five-year development plans, diversifying the tourism market composition to further develop the industry. The findings of the research show that during the years 2002-2023, there is a relationship between economic growth and tourists, and with the increase in tourism income, economic growth and GDP increase, and the government's strategic focus on promoting and advancing the tourism sector during the 2002-2023 period.

    Keywords: Türkiye, Tourism, Economic Growth
  • Mahboobeh Bashiri, Somaye Hamidi *, Moslem Khosravy Zargaz Page 10

    Development is a strategy of moving towards favorable conditions of social life and a multi-dimensional process including simultaneous and coordinated material and spiritual development, which was proposed in some Persian Gulf countries from the middle of the 20th century. Among these countries, the United Arab Emirates has also been able to travel the path of growth and development in economic, social and human fields at a fast pace. The main issue of the present research is how the government has influenced the development pattern and process in this country? The UAE government has been able to achieve superior economic and human development indicators by using the tools and policies of the development-oriented government and become one of the effective global powers. The following study, by examining the development process in the United Arab Emirates in a descriptive-analytical way and emphasizing Adrian Leftwich's point of view, concludes that the development-oriented government elites in the United Arab Emirates have been able to act independently and create a bureaucracy. Efficiently in the environment of the weak civil society in which they were located, they provide the conditions for economic growth and development in the domestic and international arena and achieve a significant level of economic and human development with the development of infrastructure.

    Keywords: United Arab Emirates, Developmental Government, Leftwich
  • Hossen Moosavi * Page 11

    A UN panel of experts has claimed that the Ansar Allah group has now become a very powerful regional organization with the ability to influence the flow of international trade. Since 2014, when the Houthis took control of Sanaa, the capital of Yemen, and most of the northern regions of the country, they have faced attacks from the Saudi-led coalition forces. However, more than 7 years of war have not only not destroyed them, but have also made them stronger, and Saudi Arabia has been forced to declare a ceasefire with them, which has lasted for more than 2 years. After the Al-Aqsa Storm in late October 2023, in completing the chain of the resistance axis, Ansar Allah launched a large-scale military operation in the Red Sea and extended its attacks to the occupied territories. It currently plans to create a balance in the war by conducting naval operations against the blockade of Gaza by the Israeli army and preventing commercial ships from passing to this regime and the naval blockade...

    Keywords: Israel, Military Forces, Developments In Yemen, US Policies