فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی گرگان - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 92، زمستان 1403)

مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 92، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • معصومه حبیبیان* صفحات 1-12

    کمبود ویتامینD بر طیف وسیعی از عوامل مرتبط با سلامتی اثرگذار است. هر دو عامل چاقی و کمبود ویتامینD با توسعه استرس اکسایشی و التهاب سیستمیک همراه است. التهاب می تواند به واسطه القاء استرس اکسایشی منجر به کاهش سطح ویتامینD شود. بر اساس شواهد، تمرینات ورزشی ممکن است منجر به بهبود وضعیت ویتامینD شود. با این وجود اثر مداخلات تمرینی بر التهاب و استرس اکسایشی در همزمانی دو وضعیت کمبود ویتامینD و چاقی / اضافه وزن به خوبی مشخص نیست. لذا این مطالعه مروری به منظور ارزیابی اثر تمرینات ورزشی بر التهاب و استرس اکسایشی در وضعیت کمبود ویتامینD همراه با چاقی / اضافه وزن انجام شد. جستجوی مقالات از سال های 2006 لغایت 2023 در پایگاه های تخصصی PubMed، Scopus و SID انجام شد. مطالعات جستجو شده از نوع مقالات پژوهشی اصیل، مروری و کارآزمایی بالینی بودند که با استفاده از کلید واژه های کمبود ویتامینD، التهاب سیستمیک، استرس اکسایشی، کموکاین، تمرین ورزشی، چاقی و اضافه وزن انتخاب شدند. براساس مطالعات، تمرینات ورزشی منظم می تواند به واسطه تنظیم منفی برخی از عوامل التهابی و کموکاین ها، کاهش سطح پراکسیداسیون لیپیدی و افزایش وضعیت آنتی اکسیدانی منجر به مهار سیکل معیوب استرس اکسایشی-التهاب در وضعیت کمبود ویتامینD همراه با چاقی / اضافه وزن گردد. همچنین افزایش سطح 25-هیدروکسی ویتامین D حاصل از تمرینات ورزشی هم می تواند از مکانیسم های دیگر کاهش استرس اکسایشی-التهاب در وضعیت کمبود ویتامینD همراه با چاقی / اضافه وزن محسوب شود. 

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، التهاب، پراکسیداسیون لیپیدی، کمبود ویتامین D
  • محمد شریفی*، سمیرا حسن زاده، مرضیه نجاران، نگار شهسوار، نگار مروت دار صفحات 13-20
    زمینه و هدف

    اگزوتروپی گهگاهی شایع ترین فرم اگزوتروپی در کودکان است. درمان های غیرجراحی شامل تصحیح عیوب انکساری، بستن گهگاهی چشم نرمال در کودکان با سن پایین، پریزم درمانی و ورزش های اورتوپتیک است. این مطالعه به منظور مقایسه اثر استفاده از عینک Overminus در مقابل پچ تراپی در کودکان 3 تا 8 ساله مبتلا به اگزوتروپی گهگاهی انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 30 کودک (9 پسر و 21 دختر) مبتلا به اگزوتروپی متناوب در محدوده سنی 3 تا 8 سال بدون سابقه درمان مراجعه کننده به درمانگاه استرابسیم بیمارستان خاتم الانبیاء مشهد انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه پچ تراپی (20 نفر) و Overminus (10 نفر) تخصیص داده شدند. در گروه پچ تراپی، چشم سالم بیمار به مدت 6 ماه بین 2 تا 4 ساعت در روز بسته شد. عینک Overminus براساس سیکلوپلژیک رفراکشن بین 2 تا 4 دیوپتر انتخاب گردید. آستیگمات به طور کامل تجویز شد. زمان پیگیری بیمار 3 ماه و سپس 6 ماه بود. در انتها اطلاعات شامل اندازه انحراف و میزان کنترل انحراف جمع آوری و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانه عیب اسفریکال بیماران قبل از مداخله در گروه Overminus چشم راست +1 دیوپتر و چشم چپ +0.75 دیوپتر و در گروه پچ تراپی چشم راست و چپ هرکدام +0.75 دیوپتر و 6 ماه پس از مداخله در گروه Overminus چشم راست و چپ هرکدام +0.62 دیوپتر و در گروه پچ تراپی چشم راست +0.75 دیوپتر و چشم چپ +0.62 دیوپتر بود که در گروه های مورد بررسی اختلاف آماری معنی داری یافت نشد. میانه اندازه انحراف بیماران در گروه Overminus قبل از مداخله در دید دور +25 پریسم و نزدیک +25 پریسم، 6 ماه پس از مداخله در دید دور +22.5 پریسم و نزدیک +20 پریسم بود. همچنین میانه اندازه انحراف بیماران در گروه پچ تراپی قبل از مداخله در دید دور +25 پریسم و نزدیک +25 پریسم، 6 ماه پس از مداخله در دید دور +25 پریسم و نزدیک +25 پریسم بود که میان گروه های مورد مطالعه اختلاف آماری معنی داری یافت نشد. میانه کنترل انحراف بر اساس معیار Newcastle Scale Score (NSS) بیماران قبل از مداخله در گروه Overminus 3.5 و در گروه پچ تراپی 4 تعیین شد که 6 ماه پس از مداخله در گروه Overminus 1.5 و در گروه پچ تراپی 3 تعیین گردید که در گروه های مورد مطالعه اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. گرچه بهبود کنترل براساس NSS در گروه Overminus بیشتر از گروه پچ تراپی بود.

    نتیجه گیری

    هر دو روش Overminus و پچ تراپی در درمان بیماران مبتلا به اگزوتروپی گهگاهی کاربرد دارد. در بیماران استفاده کننده از روش Overminus کنترل انحراف نسبت به روش پچ تراپی بیشتر است.

    کلیدواژگان: اگزوتروپی، عینک، کودک
  • حامد شیخعلی زاده، فریبرز ایمانی، امیرعلی جعفرنژادگرو*، مجید مافی صفحات 21-28
    زمینه و هدف

    راه رفتن یک الگوی حرکتی بنیادین است که تحت تاثیر ساختارهای مختلفی قرار دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر تمرینات روی شن بر طیف فرکانس نیروی عکس العمل زمین در افراد دارای ترمیم رباط صلیبی قدامی و پای پرونیت هنگام راه رفتن انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 28 دانشجوی پسر دارای پای پرونیت و آسیب ACL با دامنه سنی 25-22 سال در دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه 14 نفری کنترل و تمرینات روی شن قرار گرفتند. متغیرهای نیروی عکس العمل زمین در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از دستگاه صفحه نیرو اندازه گیری شد.

    یافته ها

    تعداد هارمونی ضروری در مولفه گشتاور آزاد در پس آزمون گروه کنترل (16.48±4.14)  در مقایسه با پیش آزمون (19.11±2.15) 15.95% کاهش یافت (P<0.05). تعداد هارمونی ضروری در راستای داخلی-خارجی نیروی عکس العمل زمین در پس آزمون گروه تمرین (15.59±3.92) در مقایسه با پیش آزمون (19.23±2.66) 23.34% کاهش یافت (P<0.05). همچنین تعداد هارمونی ضروری در راستای قدامی-خلفی نیروی عکس العمل زمین در پس آزمون گروه تمرین (21.61±2.55) در مقایسه با پیش آزمون (14.47±4.11) 33.04% درصد افزایش یافت (P<0.05).

    نتیجه گیری

    تمرین بر روی شن توانست مکانیک راه رفتن افراد دارای ترمیم رباط صلیبی قدامی و پای پرونیت را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: رباط صلیبی قدامی، پرونیت، پا، راه رفتن، شن و ماسه
  • روزیتا کاویانی، نفیسه حکمتی پور* صفحات 29-37
    زمینه و هدف

    کودکان در سن مدرسه به دلیل دور شدن از خانواده با اختلال اضطراب جدایی روبرو می شوند. از روش های درمان، بازی درمانی به روش تراپلی است. این مطالعه به منظور تعیین اثر بازی درمانی تراپلی بر اضطراب جدایی دانش آموزان دختر دبستانی انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی روی 60 دانش آموز دختر دبستانی شهرستان علی آباد کتول در دو گروه 30 نفری کنترل (میانگین سنی 8.69±0.71 سال) و مداخله (میانگین سنی 8.9±0.85 سال) در سال 1402 انجام شد. در پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه اضطراب جدایی Hahn و همکاران (نسخه والدین، 2003) برای سنجش اضطراب جدایی استفاده شد. مداخله ای روی گروه کنترل صورت نگرفت. در گروه مداخله 10 جلسه 45 دقیقه ای به مدت 10 روز بازی درمانی به روش تراپلی همراه با مادر اجرا شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل اضطراب جدایی پیش آزمون در گروه مداخله 82.2±9.27 و در گروه کنترل 83.53±8.8 تعیین شد که این تفاوت از نظر آماری معنی داری نبود. همچنین نمرات ابعاد اضطراب جدایی پیش آزمون دو گروه کنترل و مداخله تفاوت آماری معنی داری نداشتند. میانگین نمره کل اضطراب جدایی پس آزمون در گروه مداخله 78.36±7.87 و در گروه کنترل 84.03±9.01 تعیین شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P<0.05). قبل و بعد از مداخله در گروه مداخله اختلاف آماری معنی داری در همه ابعاد اضطراب جدایی (P<0.05) به جز فراوانی حوادث مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که بازی درمانی تراپلی در دختران دبستانی باعث بهبود اضطراب جدایی می گردد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی تراپلی، اضطراب جدایی، کودک
  • مریم ابوالقاضی، مجید شهبازی، محمدجعفر گلعلی پور* صفحات 38-46
    زمینه و هدف

    ضایعات دمیلینه، آسیب بافتی منتشره و اختلالات اتصال عصبی در ماده سفید با کاهش زوال شناختی در بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) مرتبط است و این یافته ها در کارپوس کالوزوم (جسم پینه ای) مغز بسیار برجسته است. اینترلوکین-10 جزء سایتوکاین های ضدالتهابی است. IL-10 مترشحه از سلول های T تنظیمی Treg ویژگی های ضدالتهابی داشته و قادر است تا تولید سایتوکاین های پیش التهابی تولید شده ماکروفاژها و سلول های T را مهار کند. اینترلوکین-6 نوعی سایتوکاین چندعملکردی است که در سیستم دفاعی بیماری های خودایمن وجود دارد. ژن IL-6 از 5 اگزون، 4 اینترون و یک منطقه پروگزیمال پروموتور است که واقع در لوکوس کروموزومی 7P21 در انسان است. این مطالعه به منظور تعیین اثر پلی مورفیسم ژن های IL10 (-1082/-819) و IL6 (-174) بر تغییرات جسم پینه ای در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد - شاهدی روی 40 زن مبتلا به MS در محدوده سنی 40-20 سال مراجعه کننده به مرکز تصویربرداری MRI گلستان و کوثر گرگان و 20 زن غیرمبتلا به MS، بیماری اتوایمن و التهابی بالای 40 سال در سال 1394 انجام شد. به منظور انجام ژنوتایپینگ از آزمودنی ها 10 میلی لیتر خون اخذ شد. استخراج DNA به روش فنل کلروفرم انجام شد و ژنوتایپینگ DNA ها به روش SSP-PCR صورت گرفت. از تصاویر MRI مغز آزمودنی ها، به منظور اندازه گیری کارپوس کالوزوم و بررسی ارتباط با پلی مورفیسم های مورد مطالعه استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از انجام آزمایشات و به دست آوردن ژنوتایپ های مختلف IL-6 ، IL-10(-819) و IL10 (-1082) ، ارتباط آماری معنی داری بین ژنوتایپ های اینترلوکین ها در دو گروه مورد و شاهد مشاهده نگردید. بین ژنوتایپ های مختلف IL-6 ، IL-10(-819) و IL10 (-1082) و تغییرات اندازه بخش های مختلف کارپوس کالوزوم شامل پهنای رستروم، پهنای اسپلنیوم، پهنای تنه، نسبت طول تنه به طول قدامی خلفی و نسبت طول تنه به حداکثر ارتفاع بین گروه مورد و شاهد ارتباط معنی داری مشهود نبود. کاهش متغیرهای پهنای رستروم، پهنای اسپلنیوم، پهنای تنه، نسبت پهنای تنه به طول قدامی خلفی و نسبت پهنای تنه به حداکثر ارتفاع در گروه مورد و شاهد معنی دار بودند (P<0.05). تنها کاهش پهنای اسپلنیوم با وقوع بیماری MS ارتباط آماری معنی دار داشت (95%CI=4.51-1.22, OR=2.35, P<0.009).

    نتیجه گیری

    بین تغییرات مورفومتریک کاهش کارپوس کالوزوم و تغییرات ژنوتایپ های IL-6 ، IL-10(-819) و IL10 (-1082) در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس ارتباطی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، کارپوس کالوزوم، MRI، اینترلوکین-6، اینترلوکین-10
  • لیلا کاشانی، فاطمه سادات صمصام شریعت، نجمه شاهینی، غلامرضا وقاری، اعظم السادات حیدری یزدی* صفحات 47-55
    زمینه و هدف

    در دوران پسا کرونا، پیام ها و تماس های ویدیویی با عزیزان، خانواده و دوستان، آنها را به هم نزدیک کرده و انزوای اجتماعی را قابل تحمل تر نموده است. هرچند به کارگیری و استفاده از این ابزارها دارای عناصر مثبت بسیاری است؛ اما موارد منفی نیز وجود دارند. این مطالعه به منظور تعیین شیوع اعتیاد به اینترنت در دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان و ارتباط آن با اختلالات روانپزشکی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 189 (73 مذکر و 116 مونث) دانشجوی رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان با میانگین سنی 23.35±3.03 سال طی سال 1400 انجام شد. نمونه گیری از نوع در دسترس بود و تمامی دانشجویان به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ و فرم کوتاه شده پرسشنامه شخصیتی مینه سوتا (MMPI-2) بود که توسط دانشجویان تکمیل گردید.

    یافته ها

    50 نفر از دانشجویان رشته پزشکی (26.45%) در معرض اعتیاد به اینترنت و 3 نفر (1.58%) دارای اعتیاد به اینترنت بودند. کمتر از 4 درصد دانشجویان اختلالات روانپزشکی شدید و 9.5% تا 19.6% دانشجویان اختلالات روانپزشکی مختلف را در حد متوسطی دارا بودند. به غیر از حیطه علایم هیپوکندریا، در سایر حیطه های اختلالات روانپزشکی شامل افسردگی (r=0.285, P<0.001)، هیستری (r=0.170, P<0.019)، سایکوپاتی (r=0.338, P<0.001)، پارانویا (r=0.384, P<0.001)، مانیا (r=0.336, P<0.001)، سایکواستنی (r=0.432, P<0.001) و اسکیزوفرنی (r=0.415, P<0.001)، بین اعتیاد به اینترنت و افزایش اختلالات روانپزشکی همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت و با افزایش اعتیاد به اینترنت شدت اختلالات روانپزشکی افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    اعتیاد به اینترنت در میان دانشجویان رشته پزشکی در سطح پایینی قرار داشته و با افزایش اعتیاد به اینترنت، شدت اختلالات روانپزشکی افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: اختلال اعتیاد به اینترنت، اختلالات روانپزشکی، دانشجوی پزشکی
  • علی نصر اصفهانی*، کوثر پاشائی، مرضیه تولائی*، پریا بهداروندیان، بهاره نیکوزر، محمدحسین نصر اصفهانی صفحات 56-63
    زمینه و هدف

    چاقی و پیری مردان علاوه بر بسیاری از مشکلات سلامتی می تواند اثرات منفی بر عملکرد اسپرم زایی و پتانسیل باروری داشته باشد. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین پارامترهای اسپرمی با سن و شاخص توده بدن در مردان نابارور انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی پارامترهای مایع منی (غلظت، تحرک و مورفولوژی) 7069 مرد مراجعه کننده به مرکز باروری و ناباروری اصفهان بر اساس دستورالعمل های سازمان جهانی بهداشت سال 2010 مورد ارزیابی قرار گرفت. نمایه توده بدن (BMI) با تقسیم وزن افراد (کیلوگرم) بر مجذور قد آنها (متر) محاسبه شد.

    یافته ها

    بین BMI و سن مرد همبستگی مثبت و ضعیفی مشاهده شد (r=0.07, P<0.001). بین حجم مایع منی (r=-0.02, P<0.001)، غلظت اسپرم (r=-0.02, P<0.001) و تعداد اسپرم (r=-0.04, P<0.001) با BMI همبستگی منفی و ضعیفی یافت شد. بین تحرک اسپرم با شاخص توده بدنی ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد. در رابطه با سن مردان، فقط ارتباط منفی و ضعیفی بین این پارامتر با تحرک اسپرم مشاهده شد (r=-0.04, P<0.001).

    نتیجه گیری

    افزایش شاخص توده بدنی و سن مردان ممکن است با کاهش کیفیت اسپرم و پتانسیل باروری همراه باشد.

    کلیدواژگان: ناباروری، اسپرم، سبک زندگی، مرد
  • محسن یکرنگ، مهسا بشارت*، سیما بشارت، جواد عنایت، خدیجه امجدی صفحات 64-69
    زمینه و هدف

    مسمومیت یکی از شایع ترین دلایل مراجعه به بخش اورژانس در سراسر جهان است. آگاهی از الگوی مسمومیت به شناسایی عوامل خطر و امکان تشخیص زودهنگام کمک می کند. در ایران یکی از علل اصلی مسمومیت در اطفال، موادمخدر شناخته شده است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی مسمومیت با مواد مخدر در کودکان زیر 18 سال مراجعه کننده به مرکز آموزشی - درمانی آل جلیل آق قلا، استان گلستان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی گذشته نگر روی 36 کودک یک ماهه تا 18 ساله (22 پسر و 14 دختر) با میانگین سنی 51.62±36.25 ماه مراجعه کننده به دلیل مسمومیت با موادمخدر به مرکز آموزشی - درمانی آل جلیل آق قلا طی سال های 1399 لغایت 1401 انجام شد. نمونه ها به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. سوابق پزشکی بیماران از پرونده بررسی و در چک لیست ثبت گردید.

    یافته ها

    بیشترین مسمومیت ناشی از مصرف ماده مخدر تریاک (69.4%) و سپس مصرف متادون (25%) تعیین گردید. کاهش سطح هوشیاری بدو مراجعه به بیمارستان 66.7% تعیین شد. فاصله مسمومیت تا مراجعه به بیمارستان 5.60±3.86 ساعت بود. میانگین مدت اقامت در بیمارستان 1.25±0.80 روز بود و هیچ بیماری فوت نشد. بیشتر کودکان پسر (61.1%)، از قومیت ترکمن (69.4%) و ساکن روستا (86.1%) بودند. بیشترین موارد مسمومیت در فصل تابستان (36.1%) تعیین شد. راه رایج تماس از طریق دهان (97.2%) بود.

    نتیجه گیری

    میزان مسمومیت با تریاک در مقایسه با سایر موادمخدر بالا ارزیابی شد. با این حال، شواهد قوی مبنی بر افزایش مصرف تریاک در بین جوانان و برخی شواهد برای افزایش مصرف متادون وجود دارد.

    کلیدواژگان: مسمومیت، تریاک، اورژانس پزشکی کودکان
  • علی میکائیلی، سمیرا قاسمی، نسترن قیاسوند، عبدالمجید ولدبیگی، مهدی مجرب* صفحات 70-77
    زمینه و هدف

    درماتوفیتوزیس یک بیماری جلدی مهم در انسان و حیوانات به شمار می رود که مقاومت آن به درمان های رایج رو به افزایش است. آلیل آمین ها، پلی ان ها و آزول ها از گروه های شاخص دارویی ضدقارچ هستند که برای درمان درماتوفیتوزیس مصرف می شوند. گونه های مختلف جنس گیاهی درمنه که پراکندگی زیادی در ایران دارند به عنوان یک منبع غنی از ترکیبات طبیعی با فعالیت ارزشمند زیستی مورد توجه هستند. این مطالعه به منظور تعیین اثر ضد قارچی عصاره های حاصل از اندام هوایی درمنه های دو ساله، طلایی و قرمز انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی روی عصاره های اترنفت، دی کلرومتانی، اتیل استاتی، اتانولی و هیدرواتانولی اندام هوایی درمنه های دو ساله (Artemisia biennis)، طلایی (Artemisia ciniformis) و قرمز (Artemisia turanica) علیه قارچ های عامل بیماری درماتوفیتوزیس انجام شد. قارچ های مورد بررسی شامل تریکوفیتون روبروم (Trichophyton rubrum)، تریکوفیتون وروکوزوم (Trichophyton verrucosum)، اپیدرموفیتون فلوکوزوم (Epidermophyton floccosum) و میکروسپوروم کانیس (Microsporum cannis) بودند. آزمایش حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) براساس روش رقیق سازی در آگار انجام شد. فعال ترین عصاره ها در آزمون های مقدماتی فیتوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در غربالگری اولیه، اپیدرموفیتون فلوکوزوم و میکروسپوروم کانیس به ترتیب مقاومت (11 از 15) و حساسیت (12 از 15) بیشتری را به عصاره های مورد آزمایش نشان دادند. عصاره های اتر نفتی حاصل از هر سه گونه درمنه، فعال ترین عصاره های به کار رفته در آزمایش ها بودند. عصاره های هیدرواتانولی کمترین فعالیت ضددرماتوفیتی را بروز دادند. کمترین میزان غلظت بازدارنده (MIC) 78.1 میکروگرم بر میلی لیتر برای عصاره اتر نفتی حاصل از درمنه طلایی علیه تریکوفیتون روبروم ثبت شد. نتایج مطالعات مقدماتی فیتوشیمیایی، حضور مشترک ترپنوییدها را در تمام عصاره های گونه های گیاهی نشان داد.

    نتیجه گیری

    برخی ترکیبات چربی دوست موجود در عصاره های مختلف به ویژه عصاره های اترنفتی درمنه های دوساله و طلایی و عصاره دی کلرومتانی درمنه دوساله فعالیت قابل توجه برون تنی ضددرماتوفیتی نشان دادند.

    کلیدواژگان: درمنه، عوامل ضدقارچی، درماتوفیتوزیس
  • ابوالقاسم یعقوبی*، خسرو رشید، لیلا علی بلندی صفحات 78-84

    در اختلال تریکوتیلومانیا (Trichotillomania disorder) یا بیماری موکنی، بیماران ناآگاهانه اقدام به کندن موهای خود نموده که به تقویت تکانه های موکنی در آنها منتهی می شود و پس از آن آگاهانه به موکنی می پردازند. یکی از رو ش های درمانی برای این اختلال رفتاردرمانی است. وارونه سازی عادت از موثرترین درمان ها برای اختلالات تریکوتیلومانیای کودک ناتوان ذهنی است. در این مقاله اثربخشی آموزش فنون وارونه سازی عادت در کاهش شدت و پریشانی تریکوتیلومانیا گزارش شده است. بیمار دختری 13 ساله ناتوان ذهنی مبتلا به تریکوتیلومانیا بود. بیمار با توجه به ملاک های تشخیصی DSM-5 در طرح درمان قرار گرفت و آموزش فنون وارونه سازی عادت را طی هشت جلسه، به مدت یک ماه دریافت کرد. ابزار سنجش، مقیاس موکنی بیمارستان ماساچوست بود که شدت و پریشانی موکنی را اندازه گیری می کند. بنا به ویژگی های ذهنی دانش آموز که دارای هوشبهر 65 بود و قادر به پاسخگویی مطمئن به پرسش های مربوط به ماهیت تمایلات مربوط به خود نبود؛ لذا از مقیاس موکنی بیمارستان ماساچوست شامل گزارش والدین استفاده شد و در طی درمان و پیگیری یک ماهه از این مقیاس استفاده گردید. از شاخص های بازبینی نمودارها، درصد بهبودی، اندازه اثر و عکس موکنی ابرو قبل و بعد از درمان استفاده شد. آموزش فنون وارونه سازی عادت، سبب کاهش شدت (اثربخشی در مقیاس 1.75) و پریشانی (اثربخشی در مقیاس 1.77) اختلال تریکوتیلومانیا گردید و بیمار توانست میزان درصد بهبودی بالایی را نشان دهد و پیگیری یک ماهه بعد از اتمام درمان، حاکی از ماندگاری این نتیجه بود.

    کلیدواژگان: تریکوتیلومانیا، ناتوانی ذهنی، کودک، عادت
|
  • Masoumeh Habibian* Pages 1-12

    Vitamin D deficiency affects a broad range of health-related factors. Both obesity and vitamin D deficiency are associated with the development of oxidative stress and systemic inflammation. Inflammation can culminate in decreased vitamin D levels through the induction of oxidative stress. Evidence suggests that exercise may improve vitamin D status. However, the effects of exercise interventions on inflammation and oxidative stress in the coexistence of vitamin D deficiency and obesity/overweight are not well-established. Therefore, this review aimed to evaluate the effects of exercise on inflammation and oxidative stress in vitamin D deficiency status accompanied by obesity/overweight. A search for articles from 2006 to 2023 was conducted in specialized databases of PubMed, Scopus, and state inpatient database (SID). The searched studies were original research articles, reviews, and clinical trials selected using the keywords of vitamin D deficiency, systemic inflammation, oxidative stress, chemokine, exercise, obesity, and overweight. According to the studies, regular exercise can inhibit the vicious cycle of oxidative stress-inflammation in vitamin D deficiency status accompanied by obesity/overweight by negatively regulating some inflammatory factors and chemokines, reducing lipid peroxidation levels, and increasing antioxidant status. Moreover, the increase in 25-hydroxyvitamin D levels resulting from exercise can be considered another mechanism for reducing oxidative stress-inflammation in vitamin D deficiency status accompanied by obesity/overweight.

    Keywords: Exercise Training, Inflammation, Lipid Peroxidation, Obesity, Vitamin D Deficiency
  • Mohammad Sharifi*, Samira Hassanzadeh, Marzieh Najaran, Negar Shahsavar, Negar Morovatdar Pages 13-20
    Background and Objective

    Intermittent exotropia is the most common form of exotropia in children. Non-surgical treatments include refractive error correction, occasional patching of the normal eye in young children, prism therapy, and orthoptic exercises. This study aimed to compare the effects of wearing overminus spectacles versus patch therapy in 3- to 8-year-old children with intermittent exotropia.

    Methods

    This clinical trial was conducted on 30 children (9 boys and 21 girls) with intermittent exotropia aged 3 to 8 years with no previous treatment history referring to the strabismus clinic of Khatam-al-Anbia Hospital in Mashhad. Patients were randomly assigned to two groups: Patch therapy (n=20) and overminus (n=10). In the patch therapy group, the patient’s healthy eye was patched for 2 to 4 hours a day for 6 months. Overminus spectacles were selected based on cycloplegic refraction between 2 and 4 diopters. Astigmatism was fully prescribed. Patient follow-up time was 3 months and then 6 months. Finally, data, including the size of the deviation and the degree of deviation control, were collected and analyzed.

    Results

    The median spherical error of patients before intervention in the overminus group was +1 diopter in the right eye and +0.75 diopter in the left eye, and in the patch therapy group, +0.75 diopter in both the right and left eyes. Six months after the intervention, the median spherical error in the overminus group was +0.62 diopters in both the right and left eyes, and in the patch therapy group, +0.75 diopters and +0.62 diopters in the right and left eyes, respectively. No significant statistical difference was found between the study groups. The median deviation size of patients in the overminus group before intervention was +25 prism in distance vision and +25 prism in near vision, and 6 months after intervention, it was +22.5 prism in distance vision and +20 prism in near vision. Also, the median deviation size of patients in the patch therapy group before intervention was +25 prism in distance vision and +25 prism in near vision, and 6 months after intervention, it was +25 prism in distance vision and +25 prism in near vision. No significant statistical difference was found between the study groups. The median deviation control based on the Newcastle Scale Score (NSS) of patients before intervention was 3.5 in the overminus group and 4 in the patch therapy group, which was 1.5 in the overminus group and 3 in the patch therapy group 6 months after the intervention. Although there was a greater improvement in control based on the NSS in the overminus group compared to the patch therapy group.

    Conclusion

    Both overminus and patch therapy are effective in treating patients with intermittent exotropia. In patients using the overminus method, deviation control is higher compared to the patch therapy method.

    Keywords: Exotropia, Glass, Child
  • Hamed Sheikhalizade, Fariborz Imani, Amirali Jafarnezhadgero*, Majid Mafi Pages 21-28
    Background and Objective

    Gait is a fundamental movement pattern influenced by various structures. This study aimed to determine the effect of sand-based training on ground reaction force frequency spectrum in individuals with anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction and pronated feet during gait.

    Methods

    This clinical trial was conducted on 28 male students with pronated feet and ACL injuries aged 22-25 years at Mohaghegh Ardabili University. Participants were randomly assigned to two groups of 14: A control group and a sand-based training group. The ground reaction force variables were measured using a force plate in the pre-test and post-test.

    Results

    The number of necessary harmonics in the free moment component decreased by 15.95% in the post-test (16.48±4.14) compared to the pre-test (19.11±2.15) of the control group (P<0.05). The number of necessary harmonics in the mediolateral direction of the ground reaction force decreased by 23.34% in the post-test (15.59±3.92) compared to the pre-test (19.23±2.66) of the training group (P<0.05). Additionally, the number of necessary harmonics in the anteroposterior direction of the ground reaction force increased by 33.04% in the post-test (21.61±2.55) compared to the pre-test (14.47±4.11) of the training group (P<0.05).

    Conclusion

    Sand-based training was able to improve the gait mechanics of individuals with ACL reconstruction and pronated feet.

    Keywords: Anterior Cruciate Ligament, Foot, Pronation, Walking, Sand
  • Rozita Kaviani, Nafiseh Hekmatipur* Pages 29-37
    Background and Objective

    School-age children often experience separation anxiety due to being away from their families. A therapeutic approach to address this issue is Theraplay-based play therapy. This study aimed to determine the effectiveness of Theraplay-based play therapy on separation anxiety in elementary school girls.

    Methods

    This randomized controlled trial involved 60 elementary school girls from Aliabad-e-Katoul County, Iran, divided into two groups of 30: A control group (mean age: 8.69±0.71 years) and an intervention group (mean age: 8.9±0.85 years) in 2023. Hahn et al.’s Separation Anxiety Assessment Scale (SAAS) (parental version, 2003) was administered as a pre-test and post-test to assess separation anxiety. The control group received no intervention. The intervention group participated in ten 45-minute Theraplay-based play therapy sessions with their mothers for 10 days.

    Results

    The mean total separation anxiety score in the pre-test was 82.2±9.27 in the intervention group and 83.53±8.8 in the control group, showing no statistically significant differences. Similarly, there were no significant differences between the two groups in pre-test scores for separation anxiety dimensions. However, the mean total separation anxiety score in the post-test was 78.36±7.87 in the intervention group and 84.03±9.01 in the control group. This difference was statistically significant (P<0.05). Furthermore, significant differences were observed in all dimensions of separation anxiety (P<0.05) except for the frequency of events in the intervention group before and after the intervention.

    Conclusion

    The results of this study indicate that the Theraply-based play therapy effectively reduces separation anxiety in elementary school girls.

    Keywords: Play Therapy, Separation Anxiety, Child
  • Maryam Abolghazi, Majid Shahbazi, Mohammadjafar Golalipour* Pages 38-46
    Background and Objective

    Demyelinating lesions, widespread tissue damage, and neuronal connectivity impairments in white matter are associated with reduced cognitive decline in multiple sclerosis (MS) patients. These findings are particularly prominent in the corpus callosum of the brain. Interleukin-10 (IL-10) is an anti-inflammatory cytokine secreted by regulatory T cells (Tregs) with anti-inflammatory properties and can inhibit the production of pro-inflammatory cytokines produced by macrophages and T cells. IL-6 is a multifunctional cytokine involved in the immune system of autoimmune diseases. The IL-6 gene consists of 5 exons, 4 introns, and a proximal promoter region located on the 7p21 chromosomal locus in humans. This study aimed to determine the effects of IL-10 (-1082/-819) and IL-6 (-174) gene polymorphisms on corpus callosum changes in women with MS.

    Methods

    This case-control study was conducted on 40 women with MS aged 20-40 years referring to Golestan and Kowsar Magnetic Resonance Imaging (MRI) centers in Gorgan and 20 women without MS, autoimmune or inflammatory diseases over 40 years during 2015. Ten mL of blood was taken from the subjects for genotyping. Additionally, DNA extraction was performed using the phenol-chloroform method, and DNA genotyping was performed using the sequence specific primer-polymerase chain reaction (SSP-PCR) method. Brain MRI images of the subjects were employed to measure the corpus callosum and to investigate the relationship with the investigated polymorphisms.

    Results

    After performing the tests and obtaining different IL-6, IL-10 (-819), and IL-10 (-1082) genotypes, no significant statistical correlation was observed between IL genotypes in the case and control groups. Additionally, no significant correlation was observed between the different IL-6, IL-10 (-819), and IL-10 (-1082) genotypes and changes in the size of different parts of the corpus callosum, including rostrum width, splenium width, body width, the ratio of body length to anteroposterior length, and the ratio of body length to maximum height between the case and control groups. Reductions in the variables of rostrum width, splenium width, body width, the ratio of body width to anteroposterior length, and the ratio of body width to maximum height were significant in both case and control groups (P<0.05). Only the reduction in splenium width was significantly associated with the occurrence of MS (P<0.009, odds ratio [OR]=2.35, 95% confidence interval [CI]=4.51-1.22).

    Conclusion

    There was no relationship between the morphometric changes of reduced corpus callosum and the changes in IL-6, IL-10 (-819), and IL-10 (-1082) genotypes in patients with MS.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Corpus Callosum, Magnetic Resonance Imaging, Interleukin-6, Interleukin-10
  • Leila Kashani, Fatemeh Sadat Samsam Shariat, Najmeh Shahini, Gholamreza Veghari, Aazam Sadat Heydari Yazdi* Pages 47-55
    Background and Objective

    In the post-coronavirus disease 2019 (COVID-19) era, messages and video calls with loved ones, family, and friends have brought individuals closer together and made social isolation more bearable. Although the utilization of these tools has numerous positive aspects, there are also negative ones. The present study was conducted to determine the prevalence of Internet addiction among medical students at Golestan University of Medical Sciences and its association with psychiatric disorders.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 189 medical students (73 males and 116 females; mean age=23.35±3.03 years) at Golestan University of Medical Sciences in 2021. A convenience sampling method was used, and all students were taken into account as the statistical population. Data collection tools included Young’s Internet Addiction Test (IAT) and the Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2 (MMPI-2) short form, which were completed by the students.

    Results

    Fifty (26.45%) medical students were identified as being at risk of Internet addiction, and 3 (1.58%) students were classified as having Internet addiction. Less than 4% of the students had severe psychiatric disorders, while 9.5% to 19.6% exhibited various psychiatric disorders of moderate severity. Beyond the area of hypochondriasis symptoms, significant positive correlations were found between Internet addiction and increased psychiatric disorders in other areas, including depression (r=0.285, P<0.001), hysteria (r=0.170, P<0.019), psychopathy (r=0.338, P<0.001), paranoia (r=0.384, P<0.001), mania (r=0.336, P<0.001), psychasthenia (r=0.432, P<0.001), and schizophrenia (r=0.415, P<0.001). With increasing Internet addiction, the severity of psychiatric disorders also increased.

    Conclusion

    The prevalence of Internet addiction among medical students was shown to be at a low level, but the severity of psychiatric disorders increased with higher levels of Internet addiction.

    Keywords: Internet Addiction Disorder, Mental Disorders, Medical Student
  • Ali Nasr-Esfahani, Kosar Pashaei, Marziyeh Tavalaee*, Paria Behdarvandian, Bahare Nikoozar, Mohammadhossein Nasr-Esfahani Pages 56-63
    Background and Objective

    Obesity and advancing age in men, in addition to numerous health problems, can negatively affect spermatogenesis and fertility potential. The present study aimed to determine the correlation of sperm parameters with age and body mass index (BMI) in infertile men.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, semen parameters (concentration, motility, and morphology) of 7069 men referring to an infertility center in Isfahan were evaluated based on the 2010 World Health Organization (WHO) guidelines. BMI was calculated by dividing an individual’s weight (kg) by the square of their height (m).

    Results

    A weak positive correlation was observed between men’s BMI and age (P<0.001, r=0.07). Also semen volume (P<0.001, r=-0.02), sperm concentration (P<0.001, r=-0.02), and sperm count (P<0.001, r=-0.04) had a weak negative correlation with BMI. No statistically significant correlation was observed between sperm motility and BMI. Regarding men’s age, only a weak negative correlation was observed between this parameter and sperm motility (P<0.001, r=-0.04).

    Conclusion

    Increasing BMI and age in men may be associated with decreased sperm quality and fertility potential.

    Keywords: Infertility, Spermatozoa, Life Style, Male
  • Mohsen Yekrang, Mahsa Besharat*, Sima Besharat, Javad Enayat, Khadije Amjadi Pages 64-69
    Background and Objective

    Poisoning is one of the most common reasons for emergency department visits worldwide. Awareness of poisoning patterns helps identify risk factors and enables early diagnosis. In Iran, narcotics are among the main causes of poisoning in children. The current study aimed to determine the prevalence of narcotics-induced poisoning in children under 18 years old referring to the Al-e-Jalil Educational and Therapeutic Center in Aq Qala, Golestan Province.

    Methods

    This retrospective descriptive study was conducted on 36 children aged 1 month to 18 years (22 boys and 14 girls; mean age: 51.62±36.25 months) referring to the Al-e-Jalil Educational and Therapeutic Center in Aq Qala due to narcotics-induced poisoning from 2020 to 2022. Samples were included in the study using census. Patients’ medical records were reviewed and recorded in a checklist.

    Results

    The highest poisoning rate stemmed from the consumption of opium (69.4%), followed by methadone (25%). Decreased level of consciousness upon hospital admission was determined to be 66.7%. The interval between poisoning and hospital admission was 5.60±3.86 hours. The mean length of hospital stay was 1.25±0.80 days, and no patients died. Most children were male (61.1%), Turkmen (69.4%), and rural residents (86.1%). The highest cases of poisoning occurred in the summer (36.1%). The most common route of contact was oral (97.2%).

    Conclusion

    The poisoning rate with opium is higher compared to other narcotics. However, there is strong evidence of increased opium use among young people and some evidence of increased methadone use.

    Keywords: Poisoning, Opium, Pediatric Emergency Medicine
  • Ali Mikaeili, Samira Ghasemi, Nastaran Ghiasvand, Abdolmajid Valadbeigi, Mahdi Mojarrab* Pages 70-77
    Background and Objective

    Dermatophytosis is a significant skin disease in both humans and animals. Its resistance to common treatments is on the rise. Allylamines, polyenes, and azoles are prominent groups of anti-fungal drugs used to treat dermatophytosis. Various species of Artemisia, which are widely distributed in Iran, are regarded as a rich source of natural compounds with valuable biological activities. This research aimed to determine the anti-fungal effects of aerial part extracts of Artemisia biennis, Artemisia ciniformis, and Artemisia turanica.

    Methods

    This descriptive study examined the petroleum ether, dichloromethane, ethyl acetate, ethanolic, and hydroalcoholic aerial part extracts of Artemisia biennis, Artemisia ciniformis, and Artemisia turanica against fungi causing dermatophytosis. The investigated fungi included Trichophyton rubrum, Trichophyton verrucosum, Epidermophyton floccosum, and Microsporum cannis. The minimum inhibitory concentration (MIC) test was performed based on the agar dilution method. The most active extracts were investigated in preliminary phytochemical tests.

    Results

    In the initial screening, Epidermophyton floccosum and Microsporum cannis exhibited the highest resistance (11 out of 15) and sensitivity (12 out of 15), respectively, to the tested extracts. Petroleum ether extracts from all three Artemisia species were the most active extracts used in the tests. Hydroalcoholic extracts showed the least anti-dermatophytic activity. The lowest MIC (78.1 μg/mL) was recorded for the petroleum ether extract of Artemisia ciniformis against Trichophyton rubrum. Preliminary phytochemical studies showed the common presence of terpenoids in all plant species extracts.

    Conclusion

    Some lipophilic compounds present in petroleum ether extracts of Artemisia biennis and Artemisia ciniformis, as well as dichloromethane extract of Artemisia biennis, exhibited significant in vitro anti-dermatophytic activities.

    Keywords: Artemisia, Antifungal Agents, Dermatophytes
  • Abolghasem Yaghoobi*, Khosro Rashid, Leila Ali Bolandi Pages 78-84

    Trichotillomania disorder, or hair pulling disorder, is a condition in which patients unconsciously engage in hair-pulling, which reinforces compulsive hair pulling behaviors, culminating in conscious and deliberate hair pulling. Behavioral therapy is a common treatment approach for this disorder. Habit-reversal training (HRT) is a particularly effective treatment method for children with intellectual disabilities who exhibit this disorder. This case report presents the efficacy of HRT in reducing trichotillomania-associated severity and distress. The patient was a 13-year-old girl with intellectual disability who met the diagnostic criteria for trichotillomania according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-V). She received eight sessions of HRT techniques over one month. The Massachusetts General Hospital Hair Pulling Scale (MGH-HPS) was employed to measure the severity and distress of the hair pulling behavior. Given the patient’s intellectual disability (intelligence quotient [IQ]=65) and limited ability to respond to self-report questions about the nature of self-interests, the parent-report version of the scale was used both during the treatment and the one-month follow-up. The effectiveness of the intervention was evaluated using visual analysis of graphs, percentage of improvement, effect size, and photographs of the eyebrow hair pulling before and after treatment. The results indicated that the HRT significantly reduced both the severity (effect size=1.75) and distress (effect size=1.77) of the trichotillomania disorder, and the patient exhibited a high percentage of improvement. The one-month follow-up demonstrated that the results were maintained.

    Keywords: Trichotillomania, Intellectual Disability, Child, Habit